O ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών των ΟΤΑ προς τρίτους



Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία δεν υπάρχουν μόνο δύσκολες και δυσάρεστες στιγμές. Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, εξασφάλισε ένα σημαντικό ποσό, 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέρος των οποίων προγραμματίστηκε να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, σε όλους τους τομείς, προς ιδιώτες.

Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της έμπρακτης στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης αναγνωρίζοντας το σημαντικό της ρόλο, προχώρησε στην έκτακτη επιχορήγησή της με ένα ποσό 326 εκατομμυρίων Ευρώ για τα έτη 2016-2017.

Το ποσό αυτό αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους. Το ποσό αποφασίστηκε να κατανεμηθεί εμπροσθοβαρώς, με το 80% της επιχορήγησης να δίνεται για το έτος 2016 και το υπόλοιπο 20% για το 2017. Για την απόλυτη διαφάνεια στην κατανομή των χρημάτων, και προκειμένου να διευκολύνεται κεντρικά η παρακολούθηση της διαδικασίας πληρωμών, δημιουργήθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ειδικός λογαριασμός για κάθε Δήμο. Όσον αφορά τους Δήμους της Θεσπρωτίας, τα χρήματα της επιχορήγησης εντός του 2016 για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες κατανέμονται ως εξής:
● Δήμος Ηγουμενίτσας: 4.450.102,23 €
● Δήμος Σουλίου: 278.210,62 €
● Δήμος Φιλιατών: Έχουν καταλογιστεί περί τα 921.000€ όμως ακόμη εκκρεμεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού που συμπεριλαμβάνει το γνωστό ταμειακό έλλειμμα από προηγούμενα χρόνια. Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Δήμος Φιλιατών βρίσκονται σε συνεργασία για να βρεθεί μια ουσιαστική λύση για να εκταμιευθούν τα χρήματα αυτά, ίσως προσαυξημένα ανάλογα με το διαθέσιμο υπόλοιπο ποσό.

Όπως είναι γνωστό, η οικονομική κατάσταση σε πάρα πολλούς Δήμους της χώρας είναι τουλάχιστον προβληματική Τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις όλων αυτών των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τρίτους, δυστυχώς είχαν αφεθεί στην τύχη τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τα αποτελέσματα τόσο στη λειτουργία των φορέων, όσο και στην τοπική οικονομία ήταν καταστροφικά Με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ελαφρύνονται οι Δήμοι από ένα πολύ σημαντικό βάρος και ταυτόχρονα πηγαίνουν χρήματα στην πραγματική οικονομία που βρίσκεται ο κάθε Δήμος. Άρα μοχλεύουν και στηρίζουν την τοπική οικονομία που έχει σημαντική ανάγκη για ρευστότητα. Ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα, ακούμε μια καταστροφολογία από την αντιπολίτευση για κατάρρευση εσόδων και για στάση πληρωμών.

Όμως οι Κασσάνδρες διαψεύδονται για άλλη μια φορά. Τα θετικά αποτελέσματα στους στόχους του προϋπολογισμού του 2016, που αφορούν τόσο τα έσοδα όσο και το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν αποτελούν success story, δείχνουν όμως ότι οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κοινωνία για πρώτη φορά πιάνουν τόπο.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα με την κοινωνία όρθια.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας


 
O ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών των ΟΤΑ προς τρίτους O ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών των ΟΤΑ προς τρίτους Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 19, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.