Το Εργατικό Κέντρο για το εργατικό ατύχημα στο Νοσοκομείο Φιλιατών



Την Τετάρτη 18-10 2017 και ώρα 7.30 π.μ. υπάλληλος του νοσοκομείου (Υ.Ε. τραπεζοκόμων) στα μαγειρεία της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Φιλιατών, υπέστη ηλεκτροπληξία στο μηχάνημα πλυντηρίου πιάτων με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στην καρδιολογική κλινική, ευτυχώς χωρίς κίνδυνο για τη ζωή της.

Το παραπάνω συμβάν μόνο "τυχαίο" δεν είναι. Έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής που χαράζει και υλοποιεί και αυτή η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ΕΕ, της πολιτικής που εκμεταλλεύεται και αυτή η διοίκηση για να χαράξει και να υλοποιήσει τη στρατηγική της. Μια στρατηγική που θέλει την υγεία ανταγωνιστική με εργαζόμενους δούλους, χωρίς δικαιώματα, συνοδοιπόρους στο δρόμο που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο της υγείας.

Από αυτή τη σκοπιά το Ε.Κ.Θ, οι ταξικές δυνάμεις στο Νομό, ποτέ δεν μπήκαμε στο ύπουλο ψευτοδίλημμα για το "ποιος ευθύνεται".

Υπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις, οι διοικήσεις και οι διευθύνσεις που χαράζουν, νομοθετούν, υλοποιούν και διευθύνουν αυτές τις πολιτικές που είναι ξένες και εχθρικές προς τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Το εργατικό αυτό ατύχημα φέρνει στην επιφάνεια εκ νέου την παντελή απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και στα νοσοκομεία, και την εγκληματική αμέλεια υπουργείου και διοικήσεων για την μη πρόσληψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας για την οργανωμένη πρόληψη και αντιμετώπιση των επαγγελματικών κινδύνων, ατυχημάτων και ασθενειών.

Η προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ζωής των υγειονομικών θεωρείται κόστος που εμποδίζει την παραγωγή «πλεονασμάτων» και στα νοσοκομεία. Παραγωγή πλεονασμάτων που εμποδίζουν ακόμη και αυτό τον στοιχειώδη εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού και λοιπού τεχνικού εξοπλισμού και αυξάνουν τους κινδύνους για ασθενείς και εργαζόμενους. Η ασφάλεια η δικιά μας έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των διοικήσεων, που θέλουν κέρδος, γιατί ασφάλεια σημαίνει χρήμα, σημαίνει χρόνος, σημαίνει λιγότερο κέρδος.

Ασφάλεια των εργαζομένων σημαίνει μόνιμη και σταθερή εργασία με μισθούς και δικαιώματα που να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες ανάγκες, σημαίνει πως κριτήριο για την υγεία δεν είναι το κέρδος αλλά οι λαϊκές ανάγκες. Αυτή είναι η ουσία του αγώνα που πρέπει να διεξάγουμε.



Η «αναπτυξιακή» πολιτική της μείωσης των κρατικών δαπανών στην Υγεία, όπως αυτή καταγράφεται και στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2018 , με μείωση κατά 350 εκατομμύρια για τα νοσοκομεία της χώρας, θα επιτείνει την ήδη άσχημη κατάσταση.

Απαιτούμε από τη διοίκηση του Γ.Ν. Φιλιατών την λήψη όλων εκείνων των μέτρων και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας που περιλαμβάνεται στον νόμο 3850/2010, και μεταξύ πολλών άλλων, περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις της διοίκησης και τις αρμοδιότητες των γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας για:

· Υπόδειξη και εφαρμογή από την διοίκηση όλων των οργανωτικών και τεχνικών μέτρων που είναι απαραίτητα σε κάθε θέση εργασίας, τμήμα και κλινική για την μη επιβάρυνση και φθορά της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων και συνολικά την προστασία της υγείας και ασφάλειάς τους.

· Τη στατιστική και επιδημιολογική παρακολούθηση ανά τμήμα και κλινική για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

· Τον ιατρικό προληπτικό έλεγχο των εργαζομένων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο με βάση τους συγκεκριμένους επαγγελματικούς κινδύνους ανά θέση εργασίας.

· Τις μετρήσεις επαγγελματικών κινδύνων και τη συνολική εκτίμηση των παραγόντων επαγγελματικού κινδύνου (ειδικός επαγγελματικός κίνδυνος σε τμήματα με πιστοποιημένη έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες όπως χημικά, ακτινοβολία, βιολογικοί παράγοντες, εργονομικοί παράγοντες, βία κ.α.) αλλά και παραγόντων που σχετίζονται με την οργάνωση της εργασίας όπως ωράρια εργασίας, διαλλείματα, ένταση εργασίας, ελαστικές σχέσεις εργασίας κλπ)

· Την ατομική εκτίμηση της ικανότητας για εργασία από τον γιατρό εργασίας του νοσοκομείου και την αλλαγή θέσης εργασίας, με κριτήριο την προστασία της υγείας του κάθε εργαζόμενου.

· Τη σύνταξη της μελέτης- γραπτής εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου στο νοσοκομείο που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω (Π∆ 17/1996 το οποίο συμπληρώνεται µε το Π∆ 159/1999).

Καλούμε τους συνάδελφους υγειονομικούς και τους ασθενείς, να μην κάνουν βήμα πίσω από την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους. Να απαιτήσουν οργανωμένα σε κάθε χώρο δουλειάς την λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Να ορθώσουν το ανάστημά τους στην ανάπτυξη που τσακίζει τη ζωή μας . 


 
Το Εργατικό Κέντρο για το εργατικό ατύχημα στο Νοσοκομείο Φιλιατών Το Εργατικό Κέντρο για το εργατικό ατύχημα στο Νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.