«Ακτινογραφία» στη διακίνηση των ναρκωτικών Πως δρουν τα κυκλώματα στην Ήπειρο

«Ακτινογραφία» στη διακίνηση των ναρκωτικών
Πως δρουν τα κυκλώματα στην Ήπειρο


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που περιέχει η ετήσια έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κι αφορά στο 2014.

Στην έκθεση αποτυπώνονται οι δρόμοι των ναρκωτικών και ο τρόπος δράσης των συμμοριών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου οι μισές ποσότητες χασίς από το σύνολο που κατασχέθηκαν, έχουν εντοπιστεί από τις αστυνομικές και τις λιμενικές αρχές της Ηπείρου.

Χαρακτηριστικό είναι στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, οι κατασχέσεις μειώθηκαν, γεγονός που αποδίδεται στην καταστροφή των χασισοφυτειών στο Λαζαράτι της Αλβανίας, ενώ καταγράφεται αύξηση στην καλλιέργεια δενδρυλλίων, τάση που συνεχίζεται πιο έντονα το 2015.

Η χώρα μας, όπως τονίζεται στην έκθεση, βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, τον λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία) με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης που καταναλώνουν, κατά κύριο λόγο, τις παραγόμενες ναρκωτικές ουσίες.

Παράλληλα, γειτνιάζει με χώρες όπως η Αλβανία και η Τουρκία, όπου η δράση εγκληματικών ομάδων είναι ιδιαίτερα έντονη, σε όλες τις μορφές του οργανωμένου εγκλήματος, με προεξάρχουσα δραστηριότητα την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.

Τέλος, η ύπαρξη πολλών διεθνών λιμένων και αερολιμένων στην επικράτειά της, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εκτεταμένα ελληνικά σύνορα αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, ευνοούν την εισαγωγή φορτίων κοκαΐνης, που προέρχονται από χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής.

Αξιοσημείωτη είναι η εφευρετικότητα και η εξέλιξη στους τρόπους απόκρυψης που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα διακίνησης.
Συχνά οι ανθρώπινες αισθήσεις δεν είναι αρκετές και απαιτείται υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμός ή και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για τον εντοπισμό των ναρκωτικών ουσιών.

Ενδεικτικά αναφέρεται η απόκρυψη εντός φορτίων/εμπορευμάτων ή εντός ειδικά διαμορφωμένων κατασκευών σε οχήματα (Φ/Γ, ΙΧΕ κ.α.) και σε πλοία/σκάφη, σε εμπορευματοκιβώτια, εντός αποσκευών, εντός συσκευασιών (τροφίμων, απορρυπαντικών, καλλυντικών κ..α.) κ.λπ.  

Η κατάσχεση ηρωίνης

Το 2014, καταγράφεται αύξηση στην διακίνηση ηρωίνης. Η Ήπειρος κατέχει τη δεύτερη θέση, μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας, στις ποσότητες που κατασχέθηκαν, με την περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται στην πρώτη.


Στην Ήπειρο κατασχέθηκαν την προηγούμενη χρονιά 112 κιλά ηρωίνης. Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα κυκλώματα επιχειρούν μέσω της θαλάσσιας οδού να οδηγήσουν μεγάλες ποσότητες προς την Ευρώπη.

- Την 05-09-2014 στην πύλη λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, στελέχη του Κ.Λ. Ηγουμενίτσας συνέλαβαν δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Βουλγαρίας, διότι επιχείρησαν να μεταφέρουν με Φ/Γ όχημα μεταφοράς ζώων, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο σασί, συνολικά 100.230 γραμμάρια ηρωίνης συσκευασμένη σε 190 πακέτα. Χώρα προέλευσης των ναρκωτικών ήταν η Τουρκία και προορισμός, χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

- Την 11-06-2014 στην πύλη λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, στελέχη Κ.Λ. Ηγουμενίτσας συνέλαβαν 1 υπήκοο Αλβανίας, διότι επιχείρησε να μεταφέρει με ΙΧΕ όχημα σε ειδικά διασκευασμένη κρύπτη μεταξύ ντεπόζιτου βενζίνης και χώρου αποσκευών, συνολικά 10.840 γραμμάρια ηρωίνης συσκευασμένη σε 20 πακέτα.

Η διακίνηση του χασίς

Από τα στοιχεία της έκθεσης για το 2014, προκύπτει ότι η Αλβανία, παραμένει η χώρα από όπου διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης. Σχεδόν το 60% των ποσοτήτων που κατασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές, προέρχονταν από την Αλβανία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, από τους 19,6 τόνους κάνναβης που κατασχέθηκαν συνολικά το 2014, το 47% περίπου (8,764 τόνοι) κατασχέθηκε στην Ήπειρο.


Στα μέσα Ιουνίου του έτους 2014 πραγματοποιήθηκε από τις Αλβανικές Αρχές στο χωριό Λαζαράτι εκτεταμένη επιχείρηση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, κατά την οποία κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών (κυρίως κάνναβη) και εκριζώθηκε μεγάλος αριθμός δενδρυλλίων.

Αποτέλεσμα της επιχείρησης αυτής, είναι οι κατασχέσεις κάνναβης των Διωκτικών Αρχών της χώρας κατά το β΄ εξάμηνο του έτους 2014, να παρουσιάζουν σημαντική μείωση, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, της τάξης του 77%.

Επιπρόσθετα, προκύπτει σημαντική μείωση στις περιφέρειες που επηρεάζονται από την διακίνηση μέσω Αλβανίας.

Συγκεκριμένα εμφανίζεται μείωση 71,08% στην Ήπειρο, 84,37% στη Δυτική Μακεδονία, 98,26% στη Δυτική Ελλάδα, 40,25% στα Ιόνια Νησιά, 91,95% στην Πελοπόννησο και 78,24% στην Αττική.

Η μέθοδος δράσης των εγκληματικών ομάδων

 
 
Κυρίαρχο ρόλο στη διακίνηση της κάνναβης, διαδραματίζουν οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, αποτελούμενες από Έλληνες, Αλβανούς, καθώς και Βούλγαρους υπηκόους, οι οποίοι οργανώνουν την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης από την Αλβανία και εν συνεχεία την εξαγωγή αυτών, από τη χώρα μας.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα ηγετικά μέλη των Οργανώσεων αυτών, συνήθως, αποφεύγουν την άμεση συμμετοχή τους στη διακίνηση, με αποτέλεσμα ο εντοπισμός και η σύλληψή τους, να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος και να εξακολουθούν τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Χαρακτηριστικό της δράσης των ομάδων αυτών είναι η χρήση όπλων, είτε για την αποφυγή της σύλληψης και τον εκφοβισμό των Αρχών, είτε για την αντιμετώπιση εσωτερικών διαφορών και την εξασφάλιση της πειθαρχίας στην πυραμίδα της οργάνωσης.

Τέλος στην έκθεση καταγράφεται αύξηση στην καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, τάση η οποία συνεχίζεται. Άλλωστε κατά τους τελευταίους μήνες και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, εντοπίζονται στην Ήπειρο, κυρίως σε ορεινά σημεία, φυτείες τις οποίες καλλιεργούν είτε Έλληνες, είτε σε συνεργασία με Αλβανούς.

Βάσω Σκουλίκα - EpirusPost
«Ακτινογραφία» στη διακίνηση των ναρκωτικών Πως δρουν τα κυκλώματα στην Ήπειρο  «Ακτινογραφία» στη διακίνηση των ναρκωτικών Πως δρουν τα κυκλώματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 18, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.