Καταγγελία κατοίκων στα Πλατάνια Ηγουμενίτσας - "Δεν μπορούμε να ζήσουμε στα σπίτια μας..."


ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ 
ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Κ' ΔΑΓΚΛΗ 
ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΠΡΟΣ: 
α) Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Ηγουμενίτσας
β)Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας - Τμήμα Περιβαλλοντολογικής Υγιεινής. και Υγειονομικού Ελέγχου
γ) Αστυνομικό Τμήμα Ηγ/τσας

ΑΙΤΗΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εμείς, οι κάτοικοι επί της παραλιακής ζώνης και συγκεκριμένα επί τμήματος της οδού Εθν, Αντίστασης, αλλά και τμήματος της οδού Δαγκλή είχαμε εκφράσει με την από 23/11/2016 και αρ. πρωτ. 27547 επιστολή μας προς την Επιτροπή ποιότητας ζωής, αλλά και προς τη δημοτική κοινότητα Ηγουμενίτσας τον προβληματισμό μας και την ανησυχία μας για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία και τις συστηματικές παραβάσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες και ίδρυση κέντρων διασκέδασης) στη γειτονιά μας. Επίσης απευθυνθήκαμε με την από 11/09/17 αίτησή μας προς την Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας - Τμήμα Περιβαλλοντολογικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, όπως και με τηλεφωνικές καταγγελίες στο Α/Τ Ηγουμενίτσας.

Επειδή λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τη γειτονιά μας δε βρέθηκε, αντιθέτως μάλιστα διογκώθηκε και συνεχίζει να γιγαντώνεται, επανερχόμαστε με την παρούσα αίτηση – καταγγελία ως συνέχεια των ενεργειών μας.

Με την κατάθεση της παρούσας θέλουμε να καταγγείλουμε τη λειτουργεία τριών καταστημάτων: 
α) Το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «ΚΑΦΕ - ΜΠΑΡ» με την επωνυμία «HYPSTER» επί της οδού Εθν. Αντίστασης 112 
β) Το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ - ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ» με την επωνυμία «SOCIAL» επί της οδού Εθν. Αντίστασης 114 
γ) Το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «ΚΑΦΕ – ΜΠΑΡ» με την επωνυμία «DejaVu» επί της οδού Εθν. Αντίστασης 114

Συγκεκριμένα:

α) Το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «ΚΑΦΕ – ΜΠΑΡ» με την επωνυμία «HYPSTER», επί της οδού Εθν, Αντίστασης, αριθμ. 112
  • Τροποποιώντας τους όρους λειτουργίας, λειτουργεί ως κέντρο διασκέδασης, ανοίγοντας μόνο τα βράδια έως το ξημέρωμα της επόμενης και πολλές φορές και πέραν αυτού. 
  • Γίνεται χρήση ζωντανής μουσικής (ορχήστρα με μικροφωνική εγκατάσταση και ενισχυτές) αλλά και με μηχανικά μέσα (στερεοφωνικό συγκρότημα) συνδεδεμένο πάντοτε με ηχεία μεγάλων δυνατοτήτων, με τα db να ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια (80db), καθ' όλη τη διάρκεια της ολονύχτιας λειτουργίας του. 
  • Παραβιάζει καθημερινά τα χρονικά όρια λειτουργίας.
  • Παραβιάζει καθημερινά τα χρονικά όρια λειτουργίας μουσικών οργάνων
  • Τοποθετεί τραπεζοκαθίσματα σε όλο το πλάτος του πεζοδρομίου (κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες). 
  • Ρυπαίνει το δημόσιο χώρο έμπροσθεν του καταστήματός του (πεζοδρόμιο και δρόμο) με σπασμένα μπουκάλια, ποτήρια κ.α. που φθάνουν έως τις εισόδους των κατοικιών μας και παραμένουν εκεί καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας έως λίγο πριν τη βραδινή έναρξη της λειτουργίας του καταστήματος, δημιουργώντας μια κατάσταση επικίνδυνη και ενοχλητική, δυσκολεύοντας ακόμα και την έξοδο ή την είσοδο στις κατοικίες μας, αλλά και τους διερχόμενους. 
  • Προαναγγέλλει τις δράσεις του με ανάρτηση αφισών σε προθήκη του καταστήματος αλλά και σε κορμούς δέντρων που βρίσκονται στη νησίδα απέναντι από το κατάστημα, όπως : «κάθε Τρίτη ελληνική βραδιά». 
  • Για μεγάλο χρονικό διάστημα το κατάστημα λειτουργούσε χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (έλλειψη γνωστοποίησης έναρξης λειτουργίας οικ. Δραστηριότητας, έλλειψη γνωστοποίησης χρήσης μουσικής), όπως προκύπτει από τα δελτία συμβάντων του Α/Τα Ηγουμενίτσας που διαθέτουμε. 
Όλα τα παραπάνω έχουν καταγγελθεί από τους παροικούντες, στο Α/Τ Ηγουμενίτσας και πολλές από τις παραβάσεις (ηχορύπανση, χρήση ζωντανής μουσικής, χρόνοι λειτουργίας κα.) του ανωτέρου καταστήματος έχουν καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων του Α/Τ, αποσπάσματα του οποίου διαθέτουμε έπειτα από αίτησή μας. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων παραβάσεων δεν απηχεί βεβαίως τον αριθμό των καταγγελιών, είναι ωστόσο ενδεικτικές του τρόπου λειτουργίας του καταστήματος και κατά συνέπεια των προβλημάτων που δημιουργεί. Επισυνάπτουμε ωστόσο (πρόχειρο) πίνακα και αποσπάσματα προς διευκόλυνσή σας. 
β) Το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ» με την επωνυμία «SOCIAL», επί της οδού Εθν, Αντίστασης, αριθμ. 114

Σχετικά με την ταυτόχρονη λειτουργία κέντρου διασκέδασης - καφετέριας και την τοποθέτηση τραζοκαθισμάτων επί του πεζοδρομίου για την εξυπηρέτηση πελατών επί αυτού, η νομοθεσία αλλά και δημοσιοποιημένα έγραφα του υπουργείου υγείας αναφέρουν:

α) Η με Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967(ΦΕΚ 2718/τ.Β ́) «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις».
β) Η ΥΔ Α5/3010/1985 (ΦΕΚ 593 Β) «Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας από θορύβους μουσικής των Κέντρων Διασκέδασης και λοιπών καταστημάτων» και οι σχετικές εγκύκλιοι.

«Τα Κέντρα διασκέδασης αποτελούν ανεξάρτητη δραστηριότητα Επιχείρησης της οποίας οι όροι και οι προϋποθέσεις περιγράφονται στην ανωτέρω σχετ. (α) και ειδικότερα στο άρθρο 14 υποκατηγορία Β παρ. 2 και η άδειά τους χορηγείται μετά από γνωμοδότηση του πρωτοβάθμιου συμβουλίου Θεάτρων και κινηματογράφων. Η δεύτερη δραστηριότητα (καφετέρια) που επιθυμεί να αναπτύξει η ίδια επιχείρηση θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα αυτοτελούς συγκρότησης (παρασκευαστηρίου, αποχωρητηρίων, εισόδου κ.λ.π), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. Εκτός των ανωτέρω τα στεγασμένα κέντρα διασκέδασης για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας από την ηχορύπανση σύμφωνα και με το σχετ. (β) η λειτουργία τους προϋποθέτει ηχοαπομονωτική ικανότητα με κλειστές πόρτες και παράθυρα για την εξυπηρέτηση των θαμώνων του.» 
Αντιθέτως με τα παραπάνω το κατάστημα «SOCIAL» : 
  • Έχει τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα επί του πεζοδρομίου, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και κατά την καλοκαιρινή περίοδο μετά τις μεσονύκτιες ώρες σε όλο το πλάτος αυτού, εξυπηρετεί τους πελάτες του επί αυτό από τον ίδιο χώρο που ορίζεται ως κέντρου διασκέδασης και χωρίς βεβαίως τις προϋποθέσεις που ορίζονται παραπάνω.
  • Όλη η πρόσοψη του καταστήματος, πέραν των δέκα μέτρων μήκους τουλάχιστον, αποτελείται από τζαμόπορτες που παραμένουν ανοιχτές καθημερινά από την απογευματινή έναρξη λειτουργίας του καταστήματος, έως και τις μεταμεσονύκτιες ώρες και μπορεί να κλείσουν κατά τις πρωινές ώρες σύμφωνα με τη βούληση των υπευθύνων του καταστήματος. Δηλαδή η ηχομόνωση και κατά συνέπεια ο ύπνος μας είναι στη βούληση των υπευθύνων του καταστήματος! Η συγκεκριμένη παράβαση είχε καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων του Α/Τ Ηγουμενίτσας και την περσινή καλοκαιρινή περίοδο, όμως το κατάστημα συνεχίζει να παρανομεί. Η ηχορύπανση που προκαλεί το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ανυπόφορη. Αυτό κατά τη γνώμη μας οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον, η ηχομόνωση που απαιτείται για τη λειτουργία του εν λόγω καταστήματος δεν είναι η ενδεδειγμένη,Οι τζαμόπορτες της πρόσοψης όταν είναι κλειστές (αν και φέρουν διπλό τζάμι) δεν έχουν την ηχοαπομονωτική ικανότητα(αφού είναι ανοιγόμενες) και δεν συνιστούν μόνιμη και σταθερή ηχομόνωση που οφείλει να έχει το κατάστημα. Δεύτερον, το κατάστημα μάλλον εκπέμπει πέραν από το όριο των 100 db που δικαιούται και αυτό διότι αν υποθέσουμε πως το κατάστημα ικανοποιεί τις προϋποθέσεις ηχομόνωσης και εκπέμπει ήχους μουσικής στα όρια των db που δικαιούται, τότε πώς ο ήχος φτάνει στο εσωτερικό των υπνοδωματίων μας ενώ μεσολαβούν μάλιστα μεταξύ του καταστήματος και των σπιτιών μας άλλες οικοδομές.  
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση αδείας «κέντρου διασκέδασης» είναι να διαθέτει το κατάστημα χώρο στάθμευση με συγκεκριμένους όρους όπως αναφέρει η νομοθεσία:
«Τίτλος κυριότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο (θεωρημένο από την αρμόδια ΔΟΥ), από το οποίο προκύπτει η ύπαρξη του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων προς εξυπηρέτηση των θαμώνων και σχεδιάγραμμα μηχανικού, στο οποίο θα φαίνονται οι θέσεις στάθμευσης (parking) στον εν λόγω χώρο, καθώς και η απόσταση του κέντρου διασκέδασης από τον χώρο στάθμευσης. Η αναλογία των θέσεων στάθμευσης σε σχέση με τον αριθμό καθισμάτων είναι ένα προς έξι (1:6), η δε απόσταση του κέντρου διασκέδασης από τον χώρο στάθμευσης όχι μεγαλύτερη των εκατό (100) μέτρων σε ευθεία γραμμή».

Σύμφωνα με το από 17/11/2016 και αρ. πρωτ. 27224 αντίγραφο σχετικό με την απόφαση ίδρυσης λειτουργίας του καταστήματος (1645/2016 απόφαση), που έχουμε στη διάθεσή μας, ο συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης που έχει δηλωθεί από το κατάστημα δε φαίνεται να πληροί τις προϋποθέσεις (αναλογία των θέσεων στάθμευσης σε σχέση με τον αριθμό καθισμάτων). 
Άλλωστε εμείς μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής αυτής, εδώ και πολλές δεκαετίες, γνωρίζουμε πολύ καλά τα της γειτονιάς μας, γινόμαστε μάρτυρες της εικόνας ενός χώρου μονίμως κλειστού (θάμνοι έχουν καλύψει την επιφάνειά του), χωρίς την κατάλληλη διαμόρφωση και που δια γυμνού οφθαλμού μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους έχει δηλωθεί.

Θεωρούμε λοιπόν ότι το κατάστημα «SOCIAL» σήμερα δεν πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις, άλλως έχει τροποποιήσει μονομερώς όρους λειτουργίας του.

γ)Το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος «ΚΑΦΕ – ΜΠΑΡ» με την επωνυμία «dejavu» επί της οδού Εθν. Αντίστασης 114:
  • Τροποποιώντας τους όρους λειτουργίας, λειτουργεί ως κέντρο διασκέδασης, ανοίγοντας μόνο τα βράδια έως το ξημέρωμα της επόμενης και πολλές φορές και πέραν αυτού. 
  • Γίνεται χρήση μουσικής και με μηχανικά μέσα (στερεοφωνικό συγκρότημα) συνδεδεμένο πάντοτε με ηχεία μεγάλων δυνατοτήτων, με αποτέλεσμα να προκαλεί έντονη ηχορύπανση, καθ' όλη τη διάρκεια της ολονύχτιας λειτουργίας του.
  • Παραβιάζει καθημερινά τα χρονικά όρια λειτουργίας. Παραβιάζει καθημερινά τα χρονικά όρια λειτουργίας μουσικών οργάνων,
  • Τοποθετεί τραπεζοκαθίσματα σε όλο το πλάτος του πεζοδρομίου (κυρίως το Σαββατοκύριακο κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες).

Συνεπεία όλων των προαναφερθεισών σοβαρών παραβάσεων, των τριών καταστημάτων, που λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους με κορύφωσή τους τους καλοκαιρινούς μήνες, με προεξέχουσα αυτήν της ανυπόφορης ηχορύπανσης σε ώρες κοινής ησυχίας που κάνει αδύνατη την ανάπαυση, την ξεκούραση και ηρεμία μας, βάζοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία μας και μας δυσκολεύει να αντεπεξέλθουμε στην εργασία μας και στα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η περιοχή αυτή στην οποία βρίσκονται τα ακίνητά μας είναι αστικής φύσεως περιοχή και φορολογείται ως πρώτη ζώνη. 
Όλα όμως όσα έχουν αναφερθεί έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση αποτέλεσμα της οποίας βεβαίως είναι η υποβάθμιση της γειτονιάς μας που τείνει να καταστεί μη κατοικήσιμη, το μαρτυρεί άλλωστε η ασυνήθιστη συχνότητα των άδειων και αζήτητων προς μίσθωση διαμερισμάτων, που δε συναντάται σε άλλη γειτονιά της πόλης μας.
Η απαξίωση αυτή των περιουσιών μας, στην περίοδο μάλιστα της οικονομικής κρίσης που διανύουμε έχει φέρει κάποιους από εμάς σε απόγνωση και στα όρια οικονομικής καταστροφής.

Είναι αδιανόητο πως μέσα σ' ένα πλήθος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της παραλιακής ζώνης επιτρέπεται σε τρία καταστήματα να υποβαθμίζουν μια ολόκληρη γειτονιά, βασανίζοντας και καταστρέφοντας νοικοκυριά.

Είναι επίσης απαράδεκτο πως ενώ το πρόβλημα σας είναι γνωστό (από προηγούμενές μας ενέργειές μας) δεν έχετε προβεί στις κατάλληλες ενέργειες και δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα. 
Πράγμα που αποθρασύνει τους καταστηματάρχες, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. 
Τα όποια «σφραγίσματα» των καταστημάτων αυτών γίνονται σχεδόν πάντα σε περιόδους άνευ σημασίας γι' αυτούς, που σκοπό μάλλον έχουν να καθησυχάζουν απλά τους καταγγέλλοντες.

Όλα τα παραπάνω μας προσβάλουν βάναυσα ως προσωπικότητες και ως πολίτες, μας προκαλούν θυμό και αγανάκτηση, αφού αρχές και αρμόδιες υπηρεσίες με την αδιαφορία τους μας υποτιμούν και μας κάνουν να νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ζητούμε να φροντίσετε ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος στην ουσία του: 
α) Να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας, να μην επιτρέπεται η παράταση ωραρίου μουσικής, να τηρούνται οι χρόνοι λειτουργίας. 
β) Να διενεργηθούν έλεγχοι στους φακέλους των καταστημάτων σε συνεργασία με την Πολεοδομία, το Υγειονομικό, το Τμήμα Περιβάλλοντος, την Αστυνομία. 
γ) Τη διενέργεια συστηματικών, ουσιαστικών και συνεχών ελέγχων από τις αστυνομικές αρχές στα προαναφερόμενα καταστήματα. 
δ) Να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται ώστε να επανέλθει η γειτονιά μας και οι ζωές μας στην κανονικότητά τους.
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε ενδεικτικά τις καταγεγραμμένες παραβάσεις στο βιβλίο συμβάντων στο Α.Τ. Ηγουμενίτσας, ενός μόνο καταστήματος εκ των τριών


Επιφυλασσόμαστε για περεταίρω ενέργειες.

Με εκτίμηση 
Κάτοικοι των Πλατανίων


Καταγγελία κατοίκων στα Πλατάνια Ηγουμενίτσας - "Δεν μπορούμε να ζήσουμε στα σπίτια μας..." Καταγγελία κατοίκων στα Πλατάνια Ηγουμενίτσας - "Δεν μπορούμε να ζήσουμε στα σπίτια μας..." Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 05, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.