Ζαγόρι.. Σπουδαία γεωλογική ανακάλυψη.. Απολιθώματα θαλάσσιων όντων

Ζαγόρι.. Σπουδαία γεωλογική ανακάλυψη.. Απολιθώματα θαλάσσιων όντων


Ένας σημαντικός γεώτοπος για την Ήπειρο αποκαλύπτεται στην Ιτέα του Ανατολικού Ζαγορίου. Μυστικά εκατομμυρίων χρόνων έρχονται στο φως και δίνουν τα πρώτα στοιχεία για μία εντελώς διαφορετική γεωμορφολογία της περιοχής.

Τα πρώτα στοιχεία δίνει ο Ευάγγελος Νικολάου, Προιστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ) μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε στην περιοχή.

Ανατολικά της Τ.Κ. Ιτέας εκεί που σμίγουν τα δυο ρέματα (Ρέμα Πέτρας και Ρέμα Αγ. Παρασκευής) στη θέση «Φατσιόρι» αποκαλύφθηκε ένα σημαντικό παλαιοντολογικό εύρημα.

Πρόκειται για απολιθωματοφόρο ορίζοντα εντός των ψαμμιτομαργαϊκών αποθέσεων της σειράς του φλύσχη στην φάση ανωτέρας σειράς στρωμάτων Ζαγορίου .
Ο γεωλογικός σχηματισμός σχηματίσθηκε την περίοδο Ηωκαίνου- Ολιγοκαίνου (50-25 εκατομμύρια χρόνια από σήμερα) γεγονός που προσδιορίζουν και τα απολιθώματα που βρίσκονται στον εν λόγω ορίζοντα (γαστερόποδα και τρηματοφόρα)

Σ αυτή την περίοδο που σχηματίσθηκαν οι προαναφερόμενες σειρές έζησαν και τα Γαστερόποδα (Gastropoda που αποτελούν μια μεγάλη ομοταξία των Μαλακίων (Molluska).Τα γαστερόποδα είναι υδρόβια Μαλάκια στην πλειοψηφία τους θαλάσσια βενθονικά .Το όστρακο των γαστερόποδων είναι ασβεστιτικής σύστασής και έχει την μορφή επιμήκη περιελιγμένου σωλήνα (όπως αυτά που συναντούμε στην Ιτέα). ) Επίσης στο στρώμα συναντούμε και τρηματοφόρα (foraminifera).

Όπως τονίζει ο κ. Νικολάου αναλυτικοί προσδιορισμοί θα ακολουθήσουν από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Η διαβρωτική δράση των δυο χείμαρρων στην γεωλογική εξέλιξη δημιούργησε τομή του απολιθωματοφόρου ορίζοντα και αποκάλυψε τα απολιθώματα, πολλά των οποίων αποπλένονται και καταλήγουν στην κοίτη του ρέματος.

«Θεωρούμε σημαντικό γεγονός την ανακάλυψη αυτή τόσο από γεωλογικής όσο και από παλαιοντολογικής άποψης» σημειώνει ο κ. Νικολάου.

Τονίζει ότι η ανακάλυψη της θέσης δεν έγινε τυχαία αλλά μετά από υπόδειξη του δημοτικού συμβούλου και πρώην δημάρχου Βασίλη Σπύρου. Η αυτοψία έγινε με την συμβολή της Κατερίνας Νόλα κατοίκου των Μηλιωτάδων.

«Τα χώματα του Ζαγορίου γράφουν την δική τους γεωλογική ιστορία την δική τους παλαιογεωγραφία και σ αυτόν τον χώρο διαβάζουμε την χρονοστρωματογραφια της περιοχής.

Η θέση αυτή είναι σημαντικός γεώτοπος και αποκτά μεγαλύτερη αξία δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στο Γεωπάρκο Βίκου -Αώου και επομένως μπορεί να αποτελέσει ένα γεωτουριστικό προορισμό των επισκεπτών του γεωπάρκου.
 Σ αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε με την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε και τον Δήμο Ζαγορίου .Ευχαριστούμε την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. και τον Δήμαρχο κ. Σουκουβέλο Γεώργιο για την μακροχρόνια συνεργασία και την στήριξη τους στο έργο της ΕΑΓΜΕ.

Η ΕΑΓΜΕ έχει χρέος να αναδεικνύει και να προστατεύει την γεωλογική κληρονομιά του τόπου μας» καταλήγει ο κ. Νικολάου.


Ζαγόρι.. Σπουδαία γεωλογική ανακάλυψη.. Απολιθώματα θαλάσσιων όντων Ζαγόρι.. Σπουδαία γεωλογική ανακάλυψη.. Απολιθώματα θαλάσσιων όντων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.