Επιμελητήριο Θεσπρωτίας : Διαμαρτυρία για τις Φωτογραφίες των νέων Ταυτοτήτων στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
   Επιμελητήριο Θεσπρωτίας : Διαμαρτυρία για τις Φωτογραφίες των νέων Ταυτοτήτων στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας μεταφέρουμε τον προβληματισμό των μελών μας που δραστηριοποιούνται ως φωτογράφοι, σχετικά με το ζήτημα των φωτογραφιών των νέων ταυτοτήτων.

 Η διαμαρτυρία των μελών μας έχει να κάνει με την διαδικασία που ακολουθείται για την λήψη φωτογραφιών καθώς δίνεται η δυνατότητα ο πολίτης να επισκεφθεί πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο, όπου η φωτογραφία πρέπει να αναρτηθεί στην πλατφόρμα myPhoto του gov.gr και έπειτα να επιβεβαιωθεί ψηφιακά και να συνδεθεί με το ΑΦΜ του, διαδικασία για την ολοκλήρωση της οποίας οι επαγγελματίες φωτογράφοι βοηθούν τον πολίτη που αδυνατεί να ολοκληρώσει μόνος τους.

 Δίνεται, όμως, η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία και σε γραφεία ταυτοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. όπου ο αστυνομικός, χρίζεται από τη νομοθεσία της πολιτείας φωτογράφος και πραγματοποιεί τη λήψη της φωτογραφίας. 

Η παραπάνω διαδικασία αποτελεί πλήγμα στο επάγγελμα του φωτογράφου, τόσο ηθικά διότι ένας μη επαγγελματίας, ο αστυνομικός, αντικαθιστά τον επαγγελματία – καλλιτέχνη, όσο και οικονομικά με την ζημία που προκαλείται στις επιχειρήσεις, αφού οι επαγγελματίες αυτοί στερούνται ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου τους και κατ’ επέκταση το κράτος στερείται τα αντίστοιχα έσοδα από φόρους, ΦΠΑ, κλπ. παραβιάζοντας επίσης και τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς καθώς, εφόσον το κόστος έκδοσης των ταυτοτήτων, βαρύνει τον πολίτη, θα πρέπει ο ίδιος να επιλέγει από πού θα λάβει την υπηρεσία φωτογράφισης. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούμε να εξετάσετε τα αίτημά μας ως προς το ζήτημα, και η έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων και λοιπών επίσημων ταυτοποιητικών εγγράφων να απαιτεί τη λήψη φωτογραφίας μόνο από πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο. 

Με εκτίμηση Ο Πρόεδρος Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος

Read More »
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας : Διαμαρτυρία για τις Φωτογραφίες των νέων Ταυτοτήτων στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη  Επιμελητήριο Θεσπρωτίας : Διαμαρτυρία για τις Φωτογραφίες των νέων Ταυτοτήτων στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Εβδομαδιαία αποτίμηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Εβδομαδιαία αποτίμηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας
Κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι για την καταπολέμηση της διακίνησης και χρήσης παράνομων βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας

Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις, υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, πραγματοποιήθηκαν εντατικοί και στοχευμένοι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης παράνομων κροτίδων, παιδικών αθυρμάτων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα από 29 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2024, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε -752- κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε -66- γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν -488- περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν -278- συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας -14- θύματα.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως “safe houses”, για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία (σχετ. η από 12-04-2024 Ανακοίνωση).

Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.

Έτσι, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί:
 • -6.782- έλεγχοι ατόμων,

 • -305- προσαγωγές, 

 • -152- συλλήψεις, ενώ 

 • βεβαιώθηκαν -193- παραβάσεις. 


Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Για το λόγο αυτό, δραστηριοποιούνται κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, από 29 Απριλίου έως 5 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν -374- ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες:
ελέγχθηκαν -95.982- άτομα,
προσήχθησαν -4.315- και
συνελήφθησαν -1.740-.

Επίσης, ενδεικτικά εξιχνιάστηκαν -269- κλοπές – διαρρήξεις, -33- απάτες, -27- κλοπές τροχοφόρων, -28- ληστείες, -9- απάτες με υπολογιστή καθώς και -360- υποθέσεις περί όπλων και -253- περί ναρκωτικών.

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Διενεργήθηκαν -121.283- τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν
-29.304- παραβάσεις, γα τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:
 • -8.130- για παράνομες σταθμεύσεις,

 • -7.389- για υπερβολική ταχύτητα,

 • -1.644- για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,

 • -1.238- για μη χρήση κράνους,

 • -1.219- για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

 •     -744- για ΚΤΕΟ,

 •     -665- για μέθη και

 •     -371- για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.


Τέλος, από 16 Απριλίου έως και 7 Μαΐου 2024, και ειδικότερα την εορταστική περίοδο του Πάσχα, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι με σκοπό την καταπολέμηση της διακίνησης παράνομων κροτίδων, παιδικών αθυρμάτων, βεγγαλικών και άλλων ειδών πυροτεχνίας, καθώς και την αποτροπή ατυχημάτων που εγκυμονούν κινδύνους για σοβαρούς τραυματισμούς και απώλεια ζωής από τη χρήση τους.

Σε αυτό το πλαίσιο:
 • διενεργήθηκαν συνολικά -21.173- έλεγχοι,

 • συνελήφθησαν -143- άτομα και

 • βεβαιώθηκαν -111- παραβάσεις.

 • Παράλληλα, κατασχέθηκαν -206.567- πυροτεχνικά είδη, και συγκεκριμένα:

  -95.963-
  κροτίδες,

 • -63.270- παιδικά αθύρματα,

 • -33.742- πυροτεχνήματα,

 •    -9.412- φωτοβολίδες,

 •    -2.435- αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί,

 •    -1.033- συσκευές εκτόξευσης,

 •        -591- βεγγαλικά και

 •        -121- είδη πυροτεχνίας για το θέατρο.

Οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει απροστάτευτο και μόνο.

Read More »
Εβδομαδιαία αποτίμηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας Εβδομαδιαία αποτίμηση δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Αυξημένη κατά 15% η κίνηση στα λιμάνια της Κέρκυρας κατά την περίοδο του Πάσχα

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Αυξημένη κατά 15% η κίνηση στα λιμάνια της Κέρκυρας κατά την περίοδο του Πάσχα


Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που κοινοποίησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, η επιβατική κίνηση στον κεντρικό λιμένα στην πόλη της Κέρκυρας καθώς και στο λιμάνι της Λευκίμμης, κατά την περίοδο του φετινού Πάσχα 2024 παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, τόσο όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των επιβατών που ταξίδεψαν από Ηγουμενίτσα αλλά και από Ιταλία προς Κέρκυρα, όσο όμως και των ΙΧ και λεωφορείων που μετέβησαν στο νησί.

Συγκεκριμένα, από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο η αύξηση σε σύγκριση με το Πάσχα του 2023 ανήλθε στο 15,18% για τους επιβάτες, στο 15,90% για τα ΙΧ και στο 15,27% για τα λεωφορεία.

Δείτε παρακάτω τους αναλυτικούς πίνακες:


Read More »
Αυξημένη κατά 15% η κίνηση στα λιμάνια της Κέρκυρας κατά την περίοδο του Πάσχα Αυξημένη κατά 15% η κίνηση στα λιμάνια της Κέρκυρας κατά την περίοδο του Πάσχα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Την Κυριακή το ημερήσιο πανηγύρι στον Άγιο Βλάσιο

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Την Κυριακή το ημερήσιο πανηγύρι στον Άγιο ΒλάσιοRead More »
Την Κυριακή το ημερήσιο πανηγύρι στον Άγιο Βλάσιο Την Κυριακή το ημερήσιο πανηγύρι στον Άγιο Βλάσιο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Ο Δήμαρχος Θανάσης Ντάνης για την επίσκεψη Στέφανου Κασσελάκη στην Παραμυθιά

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Ο Δήμαρχος Θανάσης Ντάνης για την επίσκεψη Στέφανου Κασσελάκη στην Παραμυθιά
Την Παραμυθιά επισκέφτηκε χθες 07/05/2024 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Στέφανος Κασσελάκης, στα πλαίσια της περιοδείας του στη Θεσπρωτία.

Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στην πόλη μας, υποδεχτήκαμε με τους συνεργάτες μου τον κ. Κασσελάκη στο μνημείο των 49 Προκριτών, όπου ο Πρόεδρος κατέθεσε λουλούδια τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων.

Ακολούθησε σύντομη συζήτηση, κατά την οποία εξέθεσα τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μου για το πλήθος των θεμάτων που απασχολούν το Δήμο μας, σε πολλαπλά επίπεδα.

Read More »
Ο Δήμαρχος Θανάσης Ντάνης για την επίσκεψη Στέφανου Κασσελάκη στην Παραμυθιά Ο Δήμαρχος Θανάσης Ντάνης για την επίσκεψη Στέφανου Κασσελάκη στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για απόπειρα κλοπής χαλκού από μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Συνελήφθη ημεδαπός για απόπειρα κλοπής χαλκού από μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος


Συνελήφθη χθες (7-5-2024) πρώτες πρωινές ώρες στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απόπειρα διακεκριμένης κλοπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος, μαζί με συνεργούς του, με τους οποίους είχε ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών, επιχείρησαν να αφαιρέσουν χαλκό από μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος, αξίας 4.000 ευρώ, τον οποίο είχαν αποσπάσει από στύλο του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. .

Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο εντόπισαν τον κατηγορούμενο και τον συνέλαβαν, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το δελτίο ταυτότητας συνεργού του και μία τσάντα με διαρρηκτικά εργαλεία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για απόπειρα κλοπής χαλκού από μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος Συνελήφθη ημεδαπός για απόπειρα κλοπής χαλκού από μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Νέα Δημοκρατία εναντίον Κασσελάκη για τις αναφορές στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Νέα Δημοκρατία εναντίον Κασσελάκη για τις αναφορές στην Ηγουμενίτσα


Δριμεία επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός, μετά τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά».

«Η χυδαιότητα, αθλιότητα και η κατηφόρα δεν έχουν τελειωμό» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία, με τον κ. Ρωμανό να κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη για… Πολακισμό.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Ρωμανός, σημείωσε για τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων ότι «ο Πολακισμός δεν είναι μια συνιστώσα, αλλά επίσημα η νέα ταυτότητα του κόμματος».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ρωμανού:

«Μετά από τη μικρή ανάπαυλα των άγιων ημερών, ο κ. Κασσελάκης το πιάνει από εκεί που το άφησε!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σε βίντεο, που ανήρτησε ο ίδιος στα σόσιαλ μίντια, ότι ‘υπουργοί σκοτώνουν παιδιά’. Η χυδαιότητα, η αθλιότητα και η κατηφόρα δεν έχουν τελειωμό!

Κάποτε τέτοιες δηλώσεις έκανε ο κ. Πολάκης και ζητούσαμε μάταια από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει αποστάσεις. Τώρα πια τις δηλώσεις αυτές τις κάνει η ίδια η ηγεσία, επιβεβαιώνοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη ο Πολακισμός δεν είναι μια συνιστώσα, αλλά είναι επίσημα η νέα ταυτότητα του κόμματος.

Να τον χαίρονται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης κάνει περιοδεία του σε περιοχές της Ηπείρου, με πρώτο σταθμό την Ηγουμενίτσα.

Εκεί έκανε βόλτα στους δρόμους της πόλης, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και φορείς της περιοχής για τις επικείμενες ευρωεκλογές, τα λιμάνια και τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με ένα πολίτη που του ζήτησε «να παραμείνει πατριώτης», ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι «οι άλλοι που το παίζουν πατριώτες και θρησκευόμενοι συγκαλύπτουν εγκλήματα, συγκαλύπτουν υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά».

«Πατριδοκάπηλοι υπάρχουν πάρα πολλοί… Κάποιοι που το παίζουν πατριώτες και θρησκευόμενοι συγκαλύπτουν εγκλήματα. Κυριολεκτικά εγκλήματα. Πάνε και φιλάνε τα χέρια μέσα στο Πάσχα αλλά ψηφίζουν και συγκαλύπτουν υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά…» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος στον πολίτη κάτι που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή epiruspost.gr 
Read More »
Νέα Δημοκρατία εναντίον Κασσελάκη για τις αναφορές στην Ηγουμενίτσα Νέα Δημοκρατία εναντίον Κασσελάκη για τις αναφορές στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί για κλοπές από θαμώνες καταστημάτων

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί για κλοπές από θαμώνες καταστημάτων 


Ταυτοποιήθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι εισέρχονταν σε καταστήματα εστίασης στα Ιωάννινα προσποιούμενοι τους πελάτες και αφού κάθονταν δίπλα σε άλλους πελάτες, ερευνούσαν τσέπες από μπουφάν και τσάντες, που ήταν κρεμασμένες στις καρέκλες τους.

Με τον προαναφερόμενο τρόπο, διακριβώθηκε ότι την 12-11-2023 αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 180 ευρώ και την 30-01-2024 χρηματικό ποσό 950 ευρώ και 450.000 λεκ Αλβανίας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί για κλοπές από θαμώνες καταστημάτων Ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί για κλοπές από θαμώνες καταστημάτων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Σύλληψη 37χρονου στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Σύλληψη 37χρονου στην Ηγουμενίτσα


Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη ενός 37χρονου αλλοδαπού.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον επιβατικό σταθμό στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι για τον 37χρονο υπήρχε εις βάρος του καταχώρηση διωκτικού μέτρου και εκκρεμεί προς εκτέλεση δικαστική απόφαση. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σύλληψη 37χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 37χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Ο “χάρτης” των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από σήμερα έως τις 10 Μαΐου

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Ο “χάρτης” των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από σήμερα έως τις 10 ΜαΐουΚατά την περίοδο 8 έως 10 Μαΐου, θα καταβληθούν 62.244.037 ευρώ σε 60.583 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα, από τον e-ΕΦΚΑ από τις 8 έως 10 Μαΐου θα καταβληθούν 20.800.000 ευρώ σε 830 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Στις 9 Μαΐου θα καταβληθούν για Επιδόματα Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας 13.744.037 ευρώ σε 30.693 δικαιούχους.

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

12 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
10 εκατ. ευρώ σε 8.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
5 εκατ. ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
700.000 ευρώ σε 1000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
Read More »
Ο “χάρτης” των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από σήμερα έως τις 10 Μαΐου Ο “χάρτης” των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από σήμερα έως τις 10 Μαΐου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Στο Μνημείο των 49 Προκρίτων της Μαρτυρικής Παραμυθιάς ο Στ. Κασσελάκης

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Στο Μνημείο των 49 Προκρίτων της Μαρτυρικής Παραμυθιάς ο Στ. ΚασσελάκηςΛίγα λουλούδια στο Μνημείο των 49 Προκρίτων της Μαρτυρικής Παραμυθιάς που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές, άφησε ο Στέφανος Κασσελάκης, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Θεσπρωτία.

Στην Παραμυθιά τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος της πόλης Αθανάσιος Ντάνης, μέλη του Δημοτικού συμβουλίου και πολίτες.

Στη συνομιλία του με το Δήμαρχο εξέφρασε τη θλίψη του, καθώς όπως είπε, παντού στην Ελλάδα συναντάει τέτοια μνημεία και σημείωσε πως ολόκληρες οικογένειες στη χώρα μας ξεκληρίστηκαν και δεν υπάρχουν πια και αντί να αποζημιωθεί η Ελλάδα, έχει δώσει χρήματα στη Γερμανία, κάνοντας ευθεία αναφορά στο κατοχικό δάνειο.

Η περιοδεία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται σήμερα με επίσκεψη στο Νοσοκομείο και περιοδεία στην πόλη της Πρέβεζας, ενώ αύριο το πρωί θα επισκεφθεί την Άρτα και το απόγευμα τα Ιωάννινα.Read More »
Στο Μνημείο των 49 Προκρίτων της Μαρτυρικής Παραμυθιάς ο Στ. Κασσελάκης Στο Μνημείο των 49 Προκρίτων της Μαρτυρικής Παραμυθιάς ο Στ. Κασσελάκης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Εκδήλωση δια Ζώσης Νομικής Πληροφόρησης στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ, τη Δευτέρα 13/5

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Εκδήλωση δια Ζώσης Νομικής Πληροφόρησης στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ, τη Δευτέρα 13/5Εκδήλωση δια Ζώσης Νομικής Πληροφόρησης στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ, τη Δευτέρα 13/5/2024, από τις 11:00 έως τις 17:00 για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα ασφαλισμένων όλων των ταμείων και τα εργασιακά δικαιώματα»

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε (ΙΝ.Ε-Γ.Σ.Ε.Ε) σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας διοργανώνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ, τη Δευτέρα 13/5/2024, από τις 11:00 έως τις 17:00, εκδήλωση δια ζώσης πληροφόρησης, όπου θα παρέχονται δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες νομικής πληροφόρησης.

Ειδικότερα, νομικοί συνεργάτες του ΙΝ.Ε-Γ.Σ.Ε.Ε θα απαντούν σε προσωπικά ερωτήματα και προβληματισμούς εργαζομένων και ανέργων σχετικά με:

Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα ασφαλισμένων όλων των ταμείων (ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΑΕΕ, Ο.Γ.Α κ.α.) (θεμελίωση και κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συντάξεις χηρείας, συντάξεις αναπηρίας, πλήρεις και μειωμένες συντάξεις, απασχόληση συνταξιούχων κ.λ.π).

Τα εργασιακά δικαιώματα (συμβάσεις, αποδοχές, άδειες κλπ. εξαρτημένης εργασίας Ι.Δ.).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας- τηλέφωνο: 2665028140

Περιφερειακό Παράρτημα ΙΝ.Ε-Γ.Σ.Ε.Ε Ηπείρου, Τηλέφωνο: 26820 26969

Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας καταγραφής των ερωτημάτων που αφορούν σε συνταξιοδοτικά θέματα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν στοιχεία σχετικά με:

− Το συνολικό αριθμό ενσήμων τους.
− Την ημερομηνία έναρξης ασφάλισης τους.
− Το είδος ενσήμων (μικτά-απλά-βαρέα).
Read More »
Εκδήλωση δια Ζώσης Νομικής Πληροφόρησης στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ, τη Δευτέρα 13/5 Εκδήλωση δια Ζώσης Νομικής Πληροφόρησης στο Πολιτιστικό Κέντρο ΠΑΝΘΕΟΝ, τη Δευτέρα 13/5 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Την άλλη Κυριακή η ανάβαση στο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου για την σημερινή εορτή του Αγίου

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Την άλλη Κυριακή η ανάβαση στο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου για την σημερινή εορτή του Αγίου


Σήμερα Τετάρτη 8 Μαΐου η ορθόδοξη εκκλησία μας, εορτάζει τον Όσιο Αρσένιο τον Μέγα.

Η θεία λειτουργία για την εορτή στο ομώνυμο σπήλαιο που βρίσκεται στα όρη Παραμυθιάς, θα τελεστεί την άλλη Κυριακή 19 Μαίου.

Η ανάβαση γίνεται κατά κύριο λόγο από δύο μονοπάτια:
– Από μονοπάτι που ξεκινά πλησίον της αρχαίας ΕΛΕΑΣ στη Βέλλιανη
– Από μονοπάτι που ξεκινά από την πίστα αιωροπτεριστών στο Καρυώτι.

Ακόμη ως είθισται, τα χρήματα που συγκεντρώνονται κάθε φορά από τους προσκυνητές χρησιμοποιούνται για την βελτίωση και συντήρηση στο εκκλησάκι και στο χώρο του σπηλαίου. Έτσι τους προηγούμενους μήνες έγιναν αρκετές εργασίες για την αποκατάσταση των φθορών, την συντήρηση των κατασκευών καθώς και για την βελτίωση των πρόσβασης των προσκυνητών στο εκκλησάκι εντός του σπηλαίου.

Η διαδρομή είναι μαγευτική και το σπήλαιο ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, όμως πρέπει να έχουμε πρωτίστως στο νου μας ότι το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και οφείλουμε να το παραδώσουμε τουλάχιστο όπως το παραλάβαμε.

Με την ευκαιρία του εορτασμού του Αγίου Αρσένιου επιστήνεται η προσοχή στους επισκέπτες για τα εξής:

Προκειμένου να διατηρηθούν τα μονοπάτια και ο χώρος του σπηλαίου καθαροί θα πρέπει ο καθένας, που με τόσο κόπο θα φορτωθεί το βάρος αρκετών κιλών γεμάτων πλαστικών και άλλων συσκευασιών και θα ανέβει μέχρι το σπήλαιο, να φορτωθεί και στην κατάβαση το βάρος λίγων γραμμαρίων των άδειων συσκευασιών και να τις απορρίψει σε κάδους απορριμμάτων. Δεν θα τα πετάξουμε εκεί για να τα βρουν και οι επόμενες γενεές εκεί ψηλά, αφού απαλλάξαμε την πλάτη μας από το βάρος λίγων γραμμαρίων κατά την επιστροφή μας. Είναι σεβασμός στο περιβάλλον και στις επερχόμενες γενεές για να μπορούν κι εκείνες να απολαύσουν το μεγαλείο της φύσης.

Επειδή τα καυσόξυλα γύρω από τη σπηλιά έχουν προ πολλού εξαντληθεί, η δυνατότητα ψησίματος με ξύλα καθίσταται πολύ δύσκολη. Η βλάστηση σε τέτοια τοπία αναπτύσσεται πολύ αργά και συνεπώς δεν θα πρέπει να κόβουμε ότι βρούμε μπροστά μας. Πάντα μαζεύουμε ξύλα από πεσμένα και ξερά δένδρα καθώς και διάσπαρτα ξερά κλαδιά.

Η διαδρομή και το σπήλαιο είναι μοναδικά και αποζημιώνουν με την ομορφιά τους τον επισκέπτη αλλά κρύβουν και κινδύνους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην απόσπαση και το κατρακύλισμα βράχων κατά μήκος της διαδρομής. Ένας βράχος που θα κατρακυλήσει πιθανόν να κτυπήσει αυτόν που έρχεται πίσω μας.
Read More »
Την άλλη Κυριακή η ανάβαση στο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου για την σημερινή εορτή του Αγίου Την άλλη Κυριακή η ανάβαση στο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου για την σημερινή εορτή του Αγίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Ηγουμενίτσας


ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Για πάνω από δύο μήνες συζητείται το ενδεχόμενο της καθαίρεσης ενός αριθμού εκλεγμένων Δ.Σ και Τ.Σ. στον δήμο Ηγουμενίτσας λόγω χρεών προς τον δήμο. 
Ο αριθμός των, το ποσό των χρεών και πολύ περισσότερο τα ονόματα παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. 
Αποτέλεσμα οι φήμες να οργιάζουν (https://www.thespro.gr/2024/05/blog-post.html). 
Ο δήμαρχος σε ερώτηση που του έγινε σε συνεδρίαση του Δ.Σ. μετά την απαρίθμηση μιας σειράς νόμων και επικαλούμενος «προσωπικά δεδομένα» αρνήθηκε να απαντήσει. 
Ωστόσο τα ερωτήματα ήταν συγκεκριμένα. 
Υπάρχει θέμα η όχι; 
Πόσους και όχι ποιους αφορά. 
Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα η όχι; 
Να προσθέσουμε και εμείς. Είναι δυνατόν να υπάρχει λίστα χρεωστών και ο δήμαρχος να την αγνοεί; 
Τότε ποιος κάνει κουμάντο στον δήμο;
Είναι δυνατό υπό καθαίρεση σύμβουλοι να συμμετέχουν στην διοίκηση και στην λήψη αποφάσεων που αφορούν τον λαό και τον δήμο;

Οι διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας είναι σαφέστατες όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Όσοι χρωστούν στο δήμο δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι. Όσον αφορά πρόσφατα εκλεγμένους που αποδειχθεί ότι χρωστούν στον δήμο, τότε εκπίπτουν αυτόματα από τα αξιώματα τους. Πράγμα άλλωστε που έχει γίνει σε διάφορους δήμους, και στην περιοχή μας. Δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα αφού επρόκειτο για εσωτερικό πρόβλημα των παρατάξεων που δεν αλλάζει τους συσχετισμούς, άρα και την πολιτική κατεύθυνση του Δ.Σ.

Ωστόσο το δημοσίευμα του πρώην , πλέον, Γενικού Γραμματέα του δήμου Σωτ. Γιάκη: "Η οσμή σκανδάλου που διαχέεται από το Δημαρχιακό Μέγαρο είναι έντονη" (https://www.thesprotikoiantilaloi.gr/2024/05/blog-post_23.html) ήλθε να ταράξει τα νερά, να επαληθεύσει τις φήμες και να μιλήσει για μεθόδευση συγκάλυψης του γεγονότος.

Ακολούθησε το δημοσίευμα :Οι… έκπτωτοι, ο Γραμματέας, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλα -αυτοδιοικητικά – σενάρια, επιστημονικής (;;; ) φαντασίας…(https://vdella.com/%ce%bf%ce%b9-%ce%ad%ce%ba%cf%80%cf%84%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b9-%ce%bf-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b5/)

Αν ισχύουν τα όσα δημοσιεύονται τότε υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στο οποίο τόσο ο Δήμαρχος κ. Νταής όσο και οι επικεφαλείς πρέπει να τοποθετηθούν ανοικτά , καθαρά και χωρίς νομικίστικες ασάφειες:
Στα έγραφα που δημοσιεύονται φαίνεται ότι πράγματι υπάρχει λίστα εκλεγμένων με χρέη στη ΔΕΥΑΗ, αφού ζητείται η ανάκληση της από τους ενδιαφερόμενους!! Μπορείτε να μας εξηγήσετε αν συμφωνείτε και γιατί με αυτήν την ανάκληση ; Είναι σωστό και δίκαιο όταν τα λαϊκά στρώματα χαρατσώνονται άγρια από τον δήμο να υπάρχουν δημοτικοί άρχοντες (αυτοί που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις) που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους; Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για επιχειρηματίες.
Είναι δυνατόν να επικαλούνται εκλεγμένοι ότι δεν γνώριζαν ότι χρωστούν στον δήμο, όταν στην πλειοψηφία τους ήταν μέλη σε προηγούμενα συμβούλια και όφειλαν να γνωρίζουν την διαδικασία; Και καλά αυτοί δεν γνώριζαν οι επικεφαλείς των συνδυασμών γιατί δεν τους συμβούλεψαν τι να κάνουν προεκλογικά; Και οι τρείς τους γνωρίζουν πολύ καλά τους νόμους.
Ζητούν από την ΔΕΥΑΗ να τους στείλει ειδικό κιτάπι που να δείχνει και να αποδεικνύει τα χρέη τους. Αλήθεια αυτή είναι η συνηθισμένη διαδικασία; Για φανταστείτε να εφαρμοστεί αυτό για όλους τους δημότες. Είναι σωστό να υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά;

Όσον αφορά το γενικό γραμματέα του δήμου. Ο νόμος καθορίζει ότι διορίζεται από τον εκάστοτε δήμαρχο. Όλοι οι δήμαρχοι τοποθετούν σε αυτή την θέση άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους ,μια και είναι οι άμεσοι καθημερινοί τους συνεργάτες στην διοίκηση του δήμου. Άρα ο κ. Σωτ. Γιάκης ήταν προσωπική επιλογή του κ. Νταή. Δική του επιλογή είναι και η απόλυση του. Για αυτό και όταν ο κ. Νταής στην συνεδρίαση του Δ.Σ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην “διαύγεια” να ψάξουν να δουν τι τρέχει με τον Γ.Γ., απλά γελάσαμε με το επιχείρημα που διάλεξε για να αποφύγει την απάντηση. Γιατί απόλυση του Γ.Γ. πάντα είναι πολιτική απόφαση.
Ωστόσο όταν ο λόγος της απόλυσης του Γενικού Γραμματέα είναι η άρνηση του να παρανομήσει, αυτό δεν μπορεί να είναι θέμα μόνο του κ. Νταή. Ο κ. Γιάκης ισχυρίζεται ότι απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να υπογράψει την ανάκληση της λίστας χρεωστών που έχει σταλεί στην αποκεντρωμένη,(ανάκληση που θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην καθαιρεθούν οι εκλεγμένοι χρεώστες). Αν ισχύει αυτό τότε πρόκειται για γενικότερο πρόβλημα της λειτουργίας του δήμου. Είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα που μας αφορά όλους. Για αυτό ο κ. Νταής έχει την υποχρέωση να μας απαντήσει με σαφήνεια, όχι όπως στο Δ.Σ που στην ουσία προσπάθησε να υποτιμήσει την νοημοσύνη μας, αν ισχύουν αυτά που γράφει ο κ. Γιάκης.

Να μας απαντήσει αν η δημοτική αρχή κάνει προσπάθεια να ανακληθεί από την αποκεντρωμένη η λίστα των χρεωστών εκλεγμένων Δ.Σ. και Τ.Σ.;
Ισχύει ότι ο κ. Γιάκης αρνήθηκε να υπογράψει την ανάκληση;
Τι ενέργειες έκανε η δημοτική αρχή μετά την άρνηση του;

Τέλος επειδή έχει γραφτεί στο (https://www.socialthesppress.gr/2024/05/02/dimos-igoumenitsas-teleftaia-strofi-gia-to-thema-ton-ofeilon-apo-symvoulous/) ότι η προσπάθεια ανάκλησης της λίστας χρεωστών γίνεται από εκλεγμένους τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας από κοινού, καλούμε τους επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας κ. Λώλο και κ. Μπέζα να τοποθετηθούν δημόσια για αυτό το θέμα.
Το ίδιο νομίζουμε ότι πρέπει να κάνουν και οι εκλεγμένοι που τους αφορά το θέμα. Αν έχουν υπογράψει τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν για ανάκληση της λίστας, γιατί δεν υπερασπίζονται τον εαυτόν τους δημόσια;
Αλήθεια πιστεύουν ότι αν παραμείνουν (παράνομα με νομικίστικες “τρικλοποδιές”) στο δημοτικό συμβούλιο και στα τοπικά συμβούλια όσοι χρωστούν, ενώ θα έπρεπε να καθαιρεθούν, (ήδη ένας Τ.Σ. καθαιρέθηκε όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος), θα είναι προς το καλό του δήμου, της πόλης και των δημοτών;; Ποιόν βοηθάει άραγε αυτό;
Εμείς θα επαναλάβουμε άλλη μια φορά ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είμαστε πάντα εδώ παρόντες να αποκαλύπτουμε την αλήθεια, να ενημερώνουμε τους δημότες μας και να οργανώνουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Θα επανέλθουμε

Ηγουμενίτσα 7/05/2024
Read More »
Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Ηγουμενίτσας Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Πάνω από 165.000 καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις -Έρχονται οι πρώτες χρηματικές επιβραβεύσεις ως 3.000 ευρώ

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Πάνω από 165.000 καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις -Έρχονται οι πρώτες χρηματικές επιβραβεύσεις ως 3.000 ευρώ


Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 165.000 καταγγελίες στην ΑΑΔΕ. Από αυτές, οι 75.000 είναι επώνυμες και οι 90.000 ανώνυμες.

Χρηματική επιβράβευση για όσους καταγγείλουν «μαϊμού» αποδείξεις

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπογραφούν οι πρώτες αποφάσεις για χρηματική επιβράβευση σε όσους καταγγέλουν επώνυμα περιπτώσεις φοροδιαφυγής.Τα ποσά που θα εισπράξουν χιλιάδες πολίτες κυμαίνονται από 100 και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 3.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής, χωρίς ωστόσο να μπορεί να είναι μικρότερη των 100 κ μεγαλύτερη των 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι τα παραπάνω ποσά είναι και αφορολόγητα αλλά και ακατάσχετα ταυτόχρονα.

Το appodixi

Το appodixi είναι η επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα ελέγχου των αποδείξεων, που λαμβάνουν σε κάθε τους συναλλαγή.

Μέσω αυτής, σκανάρεται κάθε απόδειξη, που έχει εκδοθεί με QR code. Εφόσον οι πολίτες διαπιστώσουν μη-διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχουν την δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ - ανώνυμα ή επώνυμα - για περαιτέρω έλεγχο.

H διαδικασία

Ανοίγοντας την εφαρμογή, ο χρήστης, μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:

Ότι η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλ. τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου. Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

Ότι η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

Ότι ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:
1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.

2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).

3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.

4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία. Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος. Η εφαρμογή λειτουργεί σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.
Read More »
Πάνω από 165.000 καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις -Έρχονται οι πρώτες χρηματικές επιβραβεύσεις ως 3.000 ευρώ Πάνω από 165.000 καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις -Έρχονται οι πρώτες χρηματικές επιβραβεύσεις ως 3.000 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Στις 18 Μαΐου ανοίγει η έκθεση «Πανηπειρωτική»

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Στις 18 Μαΐου ανοίγει η έκθεση «Πανηπειρωτική»Στις 18 Μαΐου θα ανοίξει τις πύλες της η έκθεση «Πανηπειρωτική» που παραμένει η μοναδική που διοργανώνεται στα Ιωάννινα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί και φέτος στο Πανηπειρωτικό Στάδιο Ιωαννίνων.

Θα λειτουργήσει ως τις 22 Μαΐου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Εκθέματα:

Έπιπλα – Είδη για το σπίτι

Θέρμανση – Ψύξη

Ενέργεια

Οικοδομικά Υλικά

Τεχνολογία

Τρόφιμα – Παραδοσιακά Προϊόντα

Αγροτικά Προϊόντα – Εξοπλισμοί

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Στις 18 Μαΐου ανοίγει η έκθεση «Πανηπειρωτική» Στις 18 Μαΐου ανοίγει η έκθεση «Πανηπειρωτική» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Δωρεάν υπερηχογράφημα για την πρόληψη Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής από το ΚΕΠ υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Δωρεάν υπερηχογράφημα για την πρόληψη Ανευρύσματος Κοιλιακής  Αορτής από το ΚΕΠ υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας


Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και με την υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, διοργανώνει από τη Δευτέρα 13/5/2024 έως και την Τετάρτη 15/5/2024 δωρεάν υπερηχογράφημα σε άτομα άνω των 55 ετών, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια παθολογική διάταση του τοιχώματος της αρτηρίας, σε ποσοστό πάνω από το 50% της φυσιολογικής διαμέτρου. Πρόκειται για μία εντελώς ασυμπτωματική (στο 80% των περιπτώσεων) και δυνητικά απειλητική για τη ζωή πάθηση και συνήθως η διάγνωση προκύπτει εντελώς τυχαία στο πλαίσιο κάποιου απεικονιστικού ελέγχου για τη διερεύνηση κάποιας άλλης πάθησης. Η ρήξη του ανευρύσματος είναι μια σοβαρότατη επιπλοκή, µε θνητότητα που φτάνει το 90%.

Παράγοντες κινδύνου δημιουργίας ανευρύσματος κοιλιακής αορτής:
Ανδρικό φύλο.
Ηλικία > 65 ετών
Κάπνισμα
Υπέρταση
Δυσλιπιδαιμία
Αθηρωματικές αλλοιώσεις σε άλλα αγγεία
Κληρονομικότητα. Συγγένεια 1ου βαθμού με ασθενή που εμφάνισε ανεύρυσμα

Ο προληπτικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί, κατόπιν ραντεβού, στο ιατρείο του ΚΑΠΗ, που στεγάζεται στο παλιό Δημαρχείο (Ελευθερίας 7) στον 1ο όροφο, από ιατρούς – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας.

Πληροφορίες και ραντεβού στο τηλέφωνο του ΚΕΠ Υγείας 26653 61118, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες από 08:30 – 14:3
Read More »
Δωρεάν υπερηχογράφημα για την πρόληψη Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής από το ΚΕΠ υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεάν υπερηχογράφημα για την πρόληψη Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής από το ΚΕΠ υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ

Το πρόγραμμα «παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ» της ΕΕΤΑΑ, που σημαίνει Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ξεκινά κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αφορά μητέρες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και απευθύνεται σε χιλιάδες παιδιά και μάλιστα τα τελευταία χρόνια δέχεται ακόμα πιο πολλούς δικαιούχους.

Το 2023, άρχισε την Τρίτη 20 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου, η υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για τους βρεφικούς, παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, περιόδου 2023 – 2024.

Για το 2024, αναμένεται να ξεκινήσουν την ίδια χρονική περίοδο, δηλαδή αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο 2024 όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Η παρακολούθηση των προγραμμάτων αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες δομών:

Α. Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί & Παιδικοί Σταθμοί – Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών και Προ-νήπια από 2,5 έως 4 ετών

Β. Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Σ.Ο.Φ) – Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών, Προ-νήπια από 2,5 έως 4 ετών και Προ-νήπια με αναπηρία από 2,5 έως 6,5 ετών.

Γ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)- Παιδιά από 5 έως 12 ετών, και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα

Δ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. Α.μεΑ.)- Παιδιά με αναπηρία, έφηβοι και άτομα, με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία.

Προυπόθεση είναι να έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση του ατόμου που θα υποβάλλει την αίτηση.

Κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή, οικονομική κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα) και η κατάσταση απασχόλησης. Αν οι ίδιοι ή τα παιδιά είναι άτομα με αναπηρία άνω του 67%, δικαιούνται την ενίσχυση χωρίς οικονομικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται πως οι συμμετέχοντες του προγράμματος έπρεπε να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Α. Δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher έχουν τα παιδιά οικογενειών πουν παρακάτω το εξής ετήσιο εισόδημα.

Αναλυτικά:μέχρι και 27.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν έως 2 παιδιά
μέχρι και 30.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 3 παιδιά.
μέχρι και 33.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 4 παιδιά,
μέχρι και 36.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν από 5 παιδιά και άνω.

Β. Για τις κατηγορίες δομών Α και Β προβλέπεται voucher με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι:μέχρι και 33.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 2 παιδιά.
μέχρι και 36.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 3 παιδιά.
μέχρι και 39.000 ευρώ σε ετήσια βάση για όσους έχουν 4 παιδιά
μέχρι και 42.000 ευρώ σε ετήσια βάση για όσους έχουν από 5 παιδιά και άνω.

Για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, μπορούν να πάρουν μέρος και οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί σταθμοί.

Η αίτηση υποβάλλεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του παιδιού ή ατόμου με αναπηρία που δύνανται να ωφεληθούν της δράσης, που είναι:
Γονέας παιδιού βρεφικής, προσχολικής, σχολικής ηλικίας, εφήβου και ατόμου με αναπηρία
Άτομο, το οποίο έχει με δικαστική απόφαση την επιμέλεια του παιδιού ή και άτομο που βρίσκεται σε χηρεία.
Άτομο, το οποίο έχει οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης ή ασκεί επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση ή είναι ανάδοχος γονέας με ενεργή αναδοχή στο Εθνικό Μητρώο
Εγκεκριμένων Αναδοχών.
Read More »
Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ Παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Εφορία: 1,5 εκατ. φορολογούμενοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Εφορία: 1,5 εκατ. φορολογούμενοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίωνΣτην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης πιάστηκαν και πέρυσι περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι, καθώς είχαν δηλώσει εισοδήματα χαμηλότερα από εκείνα που προσδιορίζονται με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία, κινητά και ακίνητα.

Τα περισσότερα «θύματα» του μέτρου, όμως, δεν ανήκουν στην οικονομική ελίτ, ούτε στα «ύποπτα» επαγγέλματα που αποκρύπτουν εισοδήματα, αφού 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα τεκμήρια και καλούνται να πληρώσουν επιπρόσθετους φόρους, πέραν όσων τους αναλογούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα που είχαν.

Λιγοστεύουν οι φορολογούμενοι…

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, για τις δηλώσεις Ε1 που υποβλήθηκαν το 2023 για τα εισοδήματα του 2022, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 77.353 ΑΦΜ σε έναν χρόνο (σε 8.893.254 από 8.970.607 το 2021).

Αντίστοιχα, μειώθηκαν κατά 44.407 και οι φορολογικές δηλώσεις, καθώς υποβλήθηκαν 6.560.865 έναντι 6.605.272 το 2021.

…αυξάνονται τα εισοδήματα

Ωστόσο, τα δηλωθέντα εισοδήματά τους αυξήθηκαν κατά 7,5 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο, από τα 84,2 δισ. το 2022, στα 91,7 δισ. ευρώ πέρυσι.

Παρόλα αυτά, στην παγίδα των τεκμηρίων έπεσαν και πάλι 1.542.255 φορολογούμενοι, δηλαδή 1 στους 4 φορολογούμενους συνολικά. Λόγω της σταδιακής αύξησης των δηλωθέντων εισοδημάτων πάντως, ο αριθμός έχει μειωθεί αισθητά την τελευταία 5ετία (έναντι 1,9 εκατομμυρίων το 2018).

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, ενώ δήλωσαν πέρυσι πως είχαν εισοδήματα 3,3 δισ. ευρώ το 2022 (ή από μόλις 2.100 ευρώ κατά μέσον όρο), η εφορία τούς φορολόγησε για 8,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας στο φορολογητέο τους εισόδημα «πλασματικά» και άλλα 5,2 δισ. ευρώ, για εισόδημα της τάξεως των 5.500 ευρώ κατά μέσον όρο.

Ποιοι «πλήρωσαν το μάρμαρο»;

· Οι 537.068 από τους 2.545.819 μισθωτούς (ο ένας στους 5 δηλαδή) για τεκμαρτό προστιθέμενο εισόδημα 1,35 δισ. ευρώ ή, κατά μέσον όρον, από 2.500 ευρώ επιπλέον ο καθένας.

· Οι 410.608 από τους 2.035.045 συνταξιούχους (επίσης ο ένας στους 5) στους για τεκμαρτό εισόδημα 1,15 δισ. ευρώ ή, κατά μέσον όρον, από 2.800 ευρώ «καπέλο» στον καθέναν.


· Οι 77.002 από τους 307.285 ασκούντες κατ΄επάγγελμα αγρότες (ο ένας στους τέσσερις) με τεκμαρτό εισόδημα 278,8 εκατ. ευρώ ή επιπλέον 3.620 ευρώ «κατά κεφαλήν».

· Οι 319.734 από τους 1.013.359 εισοδηματίες (ο ένας στους τρεις) για τεκμαρτό εισόδημα 1,5 δισ. ευρώ ή, σχεδόν, 4.700 ευρώ επιπλέον ο καθένας.

· 197.843 από τους 659.357 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα (ή ένας στους τρεις) για πρόσθετη διαφορά τεκμηρίου 878 εκατ. ευρώ ή 4.400 ευρώ επιπλέον ο καθένας.

Η «πυραμίδα» των υποζυγίων

Παρά την παγίδα των τεκμηρίων, η πολυπληθέστερη ομάδα επαγγελματιών (το 16,9% ή ο 1 στους 6) δήλωσε πως το κέρδος του από την εργασία του πέρυσι δεν ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο ένας τους δύο ελεύθερους επαγγελματίες πέρυσι δήλωσε πως το 2022 είχε εισόδημα (καθαρά κέρδη) κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ συνολικά οι 7 στους 10 μέχρι 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

• Το 45,2% δήλωσε καθαρά κέρδη έως 5.000 ευρώ

• Το 19,1% δήλωσε καθαρά κέρδη 5.000- 10.000 ευρώ

• Το 18,9% δήλωσε 10.000 -20.000 ευρώ

• Το 7,6% δήλωσε 20.000-30.000 ευρώ

• Το 5,8% δήλωσε 30.000-50.000 ευρώ

• Το 2% δήλωσε 50.000-75.000 ευρώ

• Το 0,7% δήλωσε 75.000-100.000 ευρώ

• Το 0,6% δήλωσε 100.000-200.000 ευρώ

• Το 0,1% δήλωσε 200.000 -500.000 ευρώ

• Το 0,01% δήλωσε άνω των 900.000 ευρώ

Αντιθέτως μισθωτοί και συνταξιούχοι (μαζί με τους ναυτικούς) πέρυσι φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ υψηλότερα, αφού η πολυπληθέστερη ομάδα στην «πυραμίδα» των δηλωθέντων εισοδημάτων (5,8%) δήλωσε πως το 2022 είχε εισόδημα της τάξεως των 4.000-5.000 ευρώ. Και συνολικά δήλωσαν:

• Το 20,2% εισόδημα έως 5.000 ευρώ

• Το 25,6% δήλωσε εισόδημα 5.000- 10.000 ευρώ

• Το 33,7% δήλωσε 10.000 -20.000 ευρώ

• Το 11,5% εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ

• Το 7% εισόδημα 30.000-50.000 ευρώ

• Το 1,4% εισόδημα 50.000-75.000 ευρώ

• Το 0,3% δήλωσαν εισόδημα 75.000-10.000 ευρώ

• Το 0,2% εισόδημα 100.000-200.000 ευρώ

• Το 0,02% εισόδημα από 200.000 έως και άνω των 900.000 ευρώ
Τι δηλώσαμε πέρσι

Με αυτά τα δεδομένα, το 2023 ο ένας στους 2 δήλωσε στην εφορία ότι είχε εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ (53% των δηλώσεων). Συνολικά, 3.465.362 φορολογούμενοι υπέβαλαν δήλωση με εισόδημα που δεν ξεπερνούσε τις 10.000 ευρώ. Από αυτούς, περί τα 2,5 εκατομμύρια δήλωσαν ότι διαβιούν κάτω από το κατώφλι της φτώχειας.

Από τα εισοδήματα των 91,674 δισ. ευρώ που δηλώθηκαν πέρυσι, οι μισθωτοί δήλωσαν 39,579 δισ. ευρώ (έναντι 35,689 δισ. ευρώ το 2022), οι συνταξιούχοι 25,224 δισ. ευρώ (έναντι 25,448 δισ. ευρώ το 2022), ενώ οι επαγγελματίες εμφάνισαν 13.807 δισ. ευρώ (έναντι 11,940 δισ. ευρώ το 2022).

Τα φορολογητέα εισοδήματα αυξήθηκαν λόγω τεκμηρίων σε 96,7 δισ. ευρώ. Και αντίστοιχα, και ο φόρος εισοδήματος έφτασε στα 10,055 δισ. ευρώ, έναντι 8,899 δισ. ευρώ. Από την άλλη πάντως, το Τέλος Επιτηδεύματος περιορίστηκε στα 341,3 εκατ. ευρώ, από 366,7 εκατ. ευρώ το 2022.
Read More »
Εφορία: 1,5 εκατ. φορολογούμενοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων Εφορία: 1,5 εκατ. φορολογούμενοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Σε Χατζηκώστα και Πανεπιστημιακό ο Υπουργός Υγείας

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Σε Χατζηκώστα και Πανεπιστημιακό ο Υπουργός ΥγείαςΤα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων θα επισκεφθεί σήμερα Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης

Ο κ. Γεωργιάδης θα ξεκινήσει τις επισκέψεις του στις δώδεκα το μεσημέρι από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα και μετά τις δύο θα βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την παραμονή του στα Γιάννινα θα έχει συνάντηση και με τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Δηλώσεις αναμένονται με την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου εκτιμάται πως θα αναφερθεί και στο νέο ΤΕΠ ο φάκελος του οποίου βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ προς δημοπράτηση.

    Πηγή  epiruspost.gr
Read More »
Σε Χατζηκώστα και Πανεπιστημιακό ο Υπουργός Υγείας Σε Χατζηκώστα και Πανεπιστημιακό ο Υπουργός Υγείας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Έως τις 12/5 οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Έως τις 12/5 οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑΈως τις 12 Μαΐου και ώρα 23:59, θα διαρκέσει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο «πρόγραμμα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις έτους 2024» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά σε 70.000 επιταγές για παιδιά, ηλικίας 6-16 ετών και θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου 2024 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024 για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω.

Όπως αναφέρει ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το πρόγραμμα παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων που υλοποιούμε, ώστε παράλληλα με την προώθηση της απασχόλησης να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους, υπηρετώντας τον κοινωνικό ρόλο μας».

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, φέτος, η ΔΥΠΑ προχώρησε στην περαιτέρω βελτίωση του κατασκηνωτικού προγράμματος, με στόχο να ενισχυθούν οι ευάλωτες ομάδες, εισάγοντας πρόβλεψη για μοριοδότηση των ατόμων με αναπηρία και των μονογονέων. Επίσης, για πρώτη φορά, μοριοδοτούνται όσοι δεν έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα στο παρελθόν και όσοι έκαναν αίτηση τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά δεν έλαβαν επιταγή.

«Παράλληλα, με τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, το κατασκηνωτικό πρόγραμμα αναδεικνύει την αξία που έχει για εμάς στη ΔΥΠΑ να παρέχουμε τη δυνατότητα στα παιδιά των ωφελούμενων να απολαύσουν ξέγνοιαστες διακοπές, να κοινωνικοποιηθούν και να συμμετάσχουν σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και στους γονείς να αποσυμπιεστούν από τις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Συνεχίζουμε μεθοδικά την αναβάθμιση των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, ώστε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους ανέργους, στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους» υπογραμμίζει ο κ. Πρωτοψάλτης.
Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) ωφελούμενων παιδιών, οι οποίοι:

– είναι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

– είναι ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01/01/2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

– είναι άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών, κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ, εκτός αν πρόκειται για μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι, αν είναι διαζευγμένοι ή έγγαμοι, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο, ενώ, αν είναι μονογονείς, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 29.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο, μετά το πρώτο.

Η μέγιστη διάρκεια διαμονής είναι 15 συνεχόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης, ενώ στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν στους πυρόπληκτους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, αλλά και σε κατασκηνώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η διαμονή μπορεί να έχει διάρκεια έως 30 συνεχόμενες ημέρες.
Η υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/kataskenoseis/programmata-kataskenoseon-oaed.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική-Εργασία και ασφάλιση-Κατασκηνώσεις-Προγράμματα κατασκηνώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ.

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα οποιουδήποτε άλλου φορέα για το έτος 2024.

Επίσης, από εφέτος, στο μητρώο παρόχων θα εντάσσονται αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής τους.

Οι αιτήσεις συμμετοχής και επικαιροποίησης δικαιολογητικών υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/kataskenoseis/parokhoi-kataskenoses.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική-Εργασία και ασφάλιση-Κατασκηνώσεις-Πάροχοι κατασκήνωσης Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ: https://www.dypa.gov.gr/paidikes-kataskinwseis.
Read More »
Έως τις 12/5 οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ Έως τις 12/5 οι αιτήσεις για τα 70.000 voucher παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Δύο ελικόπτερα στα Γιάννινα, τρία στο Άκτιο και δίκτυο καμερών στα δάση για προστασία από τις πυρκαγιές

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Δύο ελικόπτερα στα Γιάννινα, τρία στο Άκτιο και δίκτυο καμερών στα δάση για προστασία από τις πυρκαγιές


Δύο ελικόπτερα θα σταθμεύσουν φέτος στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου ενώ τρία πτητικά μέσα –ελικόπτερα και αεροσκάφη- θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Ακτίου προκειμένου να συνδράμουν σε ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η θερινή περίοδος λόγω και της κλιματικής αλλαγής προμηνύεται δύσκολη και η προετοιμασία ήδη έχει ξεκινήσει.

Για τις εμπλεκόμενες αρχές στην Ήπειρο το πρώτο και μείζον είναι η πρόληψη. «Η πρόληψη και η άμεση κινητοποίηση είναι το άλφα και το ωμέγα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρης Μαυρογιώργος στη σχετική συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Για την μεγαλύτερη προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής έχουν γίνει καθαρισμοί από τα δασαρχεία ενώ από τον ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού σε περισσότερα από 40 χιλιόμετρα δικτύου μεταφοράς ενέργειας στις περιοχές της Δωδώνης, της Ζίτσας και του Ζαγορίου και θα συνεχιστούν τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα είναι σε πλήρη λειτουργία το δίκτυο καμερών που καλύπτει κυρίως τους εθνικούς δρυμούς και άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα και το οποίο ανιχνεύει καπνό και μεταδίδει άμεσα σήμα στην Πυροσβεστική.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει την γρήγορη κινητοποίηση και παρέμβαση των δυνάμεων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα απαγορευθεί η κίνηση σε δάση και εθνικούς δρυμούς όπως συμβαίνει κάθε χρόνο ενώ τα διαστήματα που η περιοχή θα βρίσκεται στη ζώνη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς θα υπάρχουν περιπολίες σε 24ωρη βάση κυρίως στα περιαστικά δάση.

«Είμαστε σε συνεργασία με όλους και έτοιμοι να συνδράμουμε και τους Δήμους όπου χρειαστεί. Βιώνουμε ήδη την κλιματική αλλαγή και μπορεί να έχουμε ένα φαινόμενο που θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα» τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Μαυρογιώργος.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Δύο ελικόπτερα στα Γιάννινα, τρία στο Άκτιο και δίκτυο καμερών στα δάση για προστασία από τις πυρκαγιές Δύο ελικόπτερα στα Γιάννινα, τρία στο Άκτιο και δίκτυο καμερών στα δάση για προστασία από τις πυρκαγιές Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Ρότσα: «Μένω στον Θεσπρωτό από άλλο πόστο – Όταν ήρθα δεν υπήρχε ούτε ένα δελτίο»

Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024
Ρότσα: «Μένω στον Θεσπρωτό από άλλο πόστο – Όταν ήρθα δεν υπήρχε ούτε ένα δελτίο»Τον απολογισμό της δύσκολης χρονιάς για τον Θεσπρωτό, που με νεανικό ρόστερ, ομάδα από το μηδέν το καλοκαίρι και χαμηλό μπάτζετ απέφυγε την τελευταία αγωνιστική τον δεύτερο σερί υποβιβασμό, έκανε στο monobala.gr ο Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Ο καταξιωμένος τεχνικός της ομάδας της Ηγουμενίτσας, που πρόσφερε πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ειδικά ως προπονητής και παίκτης στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο συνδέθηκε διαχρονικά, αλλά και σε άλλες ομάδες, αναφέρθηκε στις συνθήκες που βίωσε στους Ηπειρώτες, τον ανταγωνισμό στο Β΄ όμιλο, την επόμενη μέρα, αλλά και την πρόθεση του ίδιου.

Ναι μεν να μείνει στους «κιτρινόμαυρους» ο Αργεντινός, που πλέον νιώθει Έλληνας από αρκετά χρόνια, αλλά εκτός απροόπτου ως τεχνικός διευθυντής, φέρνοντας μάλιστα ο ίδιος τον επόμενο προπονητή, που τον… χαρακτήρισε έκπληξη. Βεβαίως, δεν γινόταν να μην αναφερθεί και στο αγαπημένο του «τριφύλλι». Αναλυτικά οι τοποθετήσεις Ρότσα:

«Δεν υπήρχε ούτε δελτίο στις 20 Αυγούστου, όταν ήρθα Ηγουμενίτσα»

Για τη φετινή αγχωτική χρονιά στο Θεσπρωτό και τις δυσκολίες μέσα από τις οποίες πέρασε και «σμιλεύτηκε» ένα νεανικό ρόστερ, ειδικά στην εκκίνηση και το πρώτο μισό της σεζόν σε δυσμενείς συνθήκες: «Προερχόμασταν από μια χρονιά με μεγάλη πίκρα. Πέσαμε από τη Super League 2, χωρίς να ευθυνόμαστε τόσο εμείς για τον υποβιβασμό. Ήταν η μη τήρηση οικονομικών δεδομένων στην κατηγορία, παρότι υπήρξε συμφωνία της Super League 2 με τον κ. Αυγενάκη για χρηματοδότηση, από κέρδη και Betsson. Πήγαν περισσότερα χρήματα στη Super League 1 και δυστυχώς κάποιες ομάδες δε μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα δεδομένα. Ήταν… ανάποδος σχεδιασμός εντέλει και χάσαμε την κατηγορία, κάτι που προκάλεσε μεγάλη στεναχώρια. Ο κ. Αραμπατζάκης, μπροστάρης στη διοίκηση και εμπνευστής της ιδέας στο Θεσπρωτό, είναι φίλος μου από την Ολλανδία.

Ήμουν στην Αργεντινή το καλοκαίρι και δε ξέραμε αν κατεβούμε ή όχι. Αποφασίσαμε ότι θα κατέβουμε στη Γ΄ Εθνική. Ήρθα στις 20 Αυγούστου στην Ηγουμενίτσα και δεν υπήρχε ούτε ένα δελτίο. Είχαν φύγει όλοι, ξεκίνησε η ομάδα κυριολεκτικά από το μηδέν. Μόνο ένα νεαρό παιδί ήρθε, τερματοφύλακας από τα Γιάννενα, ο Λαδιάς, που ήταν και πρόπερσι, αλλά σε δυο εβδομάδες έφυγε και αυτός. Είπα στους παίκτες οτι θα είναι δύσκολη χρονιά. Δεν είχαμε χρόνο προετοιμασίας. Από πλευράς ετοιμότητας και φυσικής κατάστασης αναγκαστικά αυτά θα ερχόταν στα επίσημα ματς.

Πληρώσαμε ακριβά τον πρώτο γύρο και ήμασταν πολύ χαμηλά. Έπρεπε να έχουμε πέντε παιδιά κάτω από 20 ετών στην 20άδα. Εμείς είχαμε διψήφιο νούμερο και τους περισσότερους στην ενδεκάδα σταθερά και μάλιστα αρκετά μικρότερους και από το όριο. Ήταν χρονιά που οι νέοι δούλεψαν και βελτιώθηκαν, ανέπτυξαν το ταλέντο τους και κάποιοι θα προχωρήσουν περισσότερο. Έχουμε τουλάχιστον έξι πολύ μικρούς αλλά πολύ καλούς παίκτες. Το μέτρο με το όριο ηλικίας μπορώ να πω ότι μας ωφέλησε. Ο μεγαλύτερος του ρόστερ ήταν ο Ζελέκου, στα 28».

«Πρωταθλητισμό στο β΄ γύρο – Θα ήταν καταστροφή το τοπικό»

Για τη μεταστροφή και τη μεγάλη αλλαγή στην ομάδα της Ηγουμενίτσας στο δεύτερο γύρο, που εντέλει έφερε την πολυπόθητη σωτηρία στο φινάλε: «Μετά, το χειμώνα, αποφάσισα να φρεσκάρω το ρόστερ, έφυγαν κάποιοι και ήρθαν άλλοι, σε θέσεις που θέλαμε και με βάση τις δυνατότητές μας. Ουσιαστικά κάναμε πρωταθλητισμό στο β΄ γύρο». Είναι πολύ ευχάριστη κατάσταση, σε πολύ δύσκολη χρονιά. Αν δεν έμενε η ομάδα δεν θα υπήρχε συνέχεια. Θα έπαιζε τοπικό, θα έφευγαν όλοι, εγώ, ο Αραμπατζάκης. Το τοπικό Θεσπρωτίας είναι το πιο… ανύπαρκτο στην Ελλάδα, λίγες ομάδες και κακό επίπεδο. Θα ήταν καταστροφή το τοπικό για τον Θεσπρωτό. Ωστόσο, σωθήκαμε και βλέπουμε αισιόδοξα το μέλλον.

Βλέποντας τις ομάδες, νομίζω ότι στο δεύτερο γύρο ήμασταν σε παρόμοιο αγωνιστικό επίπεδο με τον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου και τη Νέα Αρτάκη, το γκρουπ της κορυφής. Δεν είχαμε διαφορές και παίζαμε με παίκτες γεννηθέντες από 2005 ως 2008, με αρκετά λιγότερη εμπειρία εμείς δηλαδή. Πήραμε ισοπαλία με το Κεραμίδι (σ.σ. 1-1 εντός τον Δεκέμβριο) και κάναμε καλά παιχνίδια. Όταν έχεις υπομονή και δε παίρνεις αποφάσεις εν θερμώ, στη συνέχεια μπορείς να δικαιωθείς. Αυτό έγινε με εμάς φέτος».

«Έκανε διαφορά ο Βιγιάλμπα, τον θέλουν ομάδες – Προσπαθούμε να ανανεώσουμε»

Για το ρόλο του Έντγκαρ Βιγιάλμπα, που πέτυχε 15 κρίσιμα γκολ, εκ των οποίων τα 8 με το κεφάλι, κάτι που έχρισε τον Παραγουανό κορυφαίο… κεφαλοσφαιριστή σε όλη τη Γ΄ Εθνική: «Ναι μας βοήθησε ο Έντγκαρ, έπαιξε πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είχαμε και άλλους ξένους, τους Κλεμέντ, Βαρέλα, Ματέο και Κουέβας. Ο Βιγιάλμπα έκανε διαφορά, είναι περιζήτητος με τόσα γκολ, τον θέλουν ομάδες. Προσπαθούμε να ανανεώσουμε μαζί του, τον θέλουμε πολύ, ποντάροντας και ότι του αρέσει εδώ, έχει αναπτύξει δεσμούς με την πόλη. Νομίζω είναι θετικός για να μείνει».

«Έχουμε τις βάσεις – Πιο ανταγωνιστικοί και να μη κινδυνέψουμε του χρόνου»

Για την επόμενη μέρα του «πλατανόφυλλου»: «Έχουμε τις βάσεις, 12 πιο έτοιμους παίκτες και 4-5 καλά ταλέντα, σύνολο 16-17 άτομα. Δεν ξεκινάμε τώρα από το μηδέν, υπάρχει πιο υψηλή βάση. Θα κάνουμε προσθήκες, ήδη εντοπίσαμε παίκτες και μιλήσαμε μαζί τους. Τους είδαμε και σε παιχνίδια που ήμασταν αντίπαλοι. Από την αρχή του χρόνου ευελπιστούμε ότι θα είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, για να μη περάσουμε τα ίδια. Προέχει να μη κινδυνέψουμε. Ήταν πολύ δύσκολη χρονιά φέτος και εννοείται ότι το ταμείο είναι πολύ θετικό. Μπαίνει μόνο θετικό πρόσημο, με τόσους νεαρούς».

«Σκέφτομαι να φέρω προπονητή-έκπληξη»

Για το δικό του μέλλον του στην ομάδα της Θεσπρωτίας, δίνοντας την είδηση: «Είμαι πέντε χρόνια στο Θεσπρωτό. Θα είμαι και έκτο όπως φαίνεται στην ομάδα, αλλά μάλλον ως τεχνικός διευθυντής. Σκέφτομαι να φέρω στην ομάδα προπονητή-έκπληξη. Θα είναι ξένος πιθανότατα. Αλλά μιλά ελληνικά σε υψηλό επίπεδο. Στην καρδιά του… Έλληνας, έπαιξε έξι χρόνια εδώ».

«Δίκαια ανεβαίνει ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου»

Για τη γενική εικόνα φέτος στο Β΄ όμιλο: «Απρόβλεπτο άθλημα το ποδόσφαιρο. Στον όμιλό μας την τελευταία αγωνιστική έπαιζε ο Εορδαϊκός με τον Αστέρα Πετριτή. Θεωρούσαμε ως ομάδα, ως γήπεδο και διοίκηση ότι θα μείνει στην κατηγορία, αλλά σώθηκε ο Πετριτής. Δε ξέρεις τι ξημερώνει. Εγώ δεν ασχολούμαι με άλλες ομάδες και άλλους προπονητές. Και όταν προσπαθούμε να ρίξουμε αλλού ευθύνες είναι πολύ κακό.

Ειδικά προπονητές που είναι χρόνια στο χώρο, όπως ο κ. Μαγκαφίνης, που είχε στα χέρια του την ευκαιρία να πάρει το πρωτάθλημα εκείνη τη μέρα με τη Νέα Αρτάκη κόντρα στο Νέο Κεραμίδι. Δεν κέρδισαν και φταίμε… εμείς. Ο Μόρας κράτησε στάση υψηλού επιπέδου. Επίσης, είναι λάθος αυτά που ακούστηκαν στην κάμερα από κάποιους του Εορδαϊκού. Ίσως πρέπει να μας φωνάξει ο αθλητικός εισαγγελέας. Εμένα, τον κ. Μαγκαφίνη και τον παίκτη του Εορδαϊκού.

Δίκαια ανεβαίνει κατηγορία ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου. Μαζί με τη Νέα Αρτάκη και τον Σβορώνο ήταν οι τρεις καλύτεροι. Και η Ζάκυνθος έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Κάναμε από τα καλύτερα παιχνίδια μας εκεί, φανταστικό ματς, χάσαμε 4-3».

«Χρειαζόμουν κάτι πιο ήρεμο, βρήκα την υγειά μου εδώ»

Για τη ζωή του στην Ηγουμενίτσα τα τελευταία χρόνια και τις συνθήκες που συνάντησε γενικότερα: «Βρήκα την υγειά μου εδώ. Είμαι 70 πια, άσχετα αν αισθάνομαι λιγότερο (σ.σ. γέλια). Ήθελαν να φύγω από τις μεγάλες πόλεις, μια αλλαγή, ένα όμορφο μέρος να με αγαπούν. Τους τελευταίους 8 μήνες ζω στο Ασπροκκλήσι. Ένα όμορφο χωριό με 200 κατοίκους. Είναι η πατρίδα του Καπουράνη και της Βάνας Μπάρμπα. Με είχαν κουράσει τα πρωτοσέλιδα και η δημοσιότητα. Χρειαζόμουν μια παύση προς το τέλος της καριέρας μου σε αυτό το χώρο, κάτι πιο ήρεμο.

Έτσι και η ομάδα, έχει δυο πανέμορφα γήπεδα στο αθλητικό κέντρο. Διαθέτει εστιατόριο για να τρώνε οι παίκτες, μαγείρισσα, τους πλένουν τα ρούχα, υπάρχει φυσιοθεραπευτής, καλή οργάνωση. Υπάρχει τρίτο γήπεδο στο Ασπροκκλήσι για όταν βρέχει, με συνθετικό τάπητα, συν το κεντρικό γήπεδο. Η πόλη έχει νέο Δήμαρχο, ελπίζω να το δουλέψει λίγο το γηπεδικό, γιατί φαίνεται οτι ήδη κάνει αρκετά έργα. Μακάρι να το βάλει μπρος και να βάλει τα δυνατά του. Δυο φορές κάηκε ο τάπητας λόγω απροσεξίας. Είναι πράσινο αλλά με τριφύλλι. Με το πρώτο κρύο το Νοέμβριο κιτρινίζει, γίνεται χάλια. Ο αντιδήμαρχος ήταν συνεργάτης μας στο Θεσπρωτό ως πέρυσι.

Βέβαια, αν είχαμε έστω το 1% ομάδων όπως οι Β΄ ομάδες στη Β΄ Εθνική, όπως Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα ήμασταν πολύ καλύτερα. Δε ξέρω γιατί αυτά τα σωματεία παλεύουν για να μην υποβιβαστούν, είναι κρίμα. Δυο χρόνια δεν υπήρχε υποβιβασμός στο πρόγραμμα και τώρα κινδυνεύουν. Τρεις χρονιές φιλοξενήσαμε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, τις Β΄ ομάδες στην Ηγουμενίτσα και ήταν ωραία, σα φιέστα, να έρχονται οι μεγάλες ομάδες στην επαρχία. Αλλά να φροντίζουν βέβαια να μη φτάνουν και σε τέτοιο σημείο».

«Στον Παναθηναϊκό δεν αρμόζει κάτι λιγότερο από το να παίζει Champions League»

Για τον… αγαπημένο του Παναθηναϊκό, τη φετινή σεζόν και την τελική ευθεία της: «Ακούγονται πολλά για τον Παναθηναϊκό. Ευτυχώς έρχεται Πάσχα, δεν έχει παιχνίδι και ο Χριστός μας σώζει! Αν υπήρχε παιχνίδι δε ξέρουμε τι θα γινόταν, λειτουργεί θετικά το Πάσχα για την ομάδα. Υπάρχει λίγο δυσπιστία και δεν υπάρχει ηρεμία. Πρέπει να τελειώσει η χρονιά και να κάνουμε ταμείο στο τέλος. Υπήρξε μεγάλη αντίδραση του κόσμου εναντίον του προπονητή, ξέρουμε ότι αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Είσαι… Θεός όταν κερδίζεις στην αρχή των playoffs τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και μετά… κυνηγημένος, όταν χάνεις από τον Άρη στη Λεωφόρο. Ο νόμος του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Ξαφνιάστηκα όταν έφυγε ο Γιοβάνοβιτς, είχε αλλάξει τον τρόπο παιχνιδιού, άρεσε στον κόσμο η ομάδα του. Δε ξέρω τους λόγους που έφυγε, αλλά ήταν έξυπνη κίνηση η έλευση Τερίμ. Ήρθε μεγάλο όνομα στη θέση του Ιβάν, για να κερδίσει το πρωτάθλημα, όπως διαβάζαμε. Δεν ήρθε κάποιο περίεργο όνομα από Ισπανία για να κάτσει ένα μήνα.

Υπάρχει και το Κύπελλο τώρα, αλλά δυο χρόνια ο Παναθηναϊκός είχε ευκαιρία να πάρει τον τίτλο. Είναι πολλά 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Στα playoffs η ομάδα ξεκίνησε εντυπωσιακά με τον Ολυμπιακό, αλλά μετά… ξεφούσκωσε λίγο και μπήκε σε περιπέτειες.

Στον Παναθηναϊκό δεν αρμόζει κάτι λιγότερο από το να παίζει στο Champions League. Έχει συνηθίσει τις διακρίσεις σε αυτή τη διοργάνωση, εκεί είναι τα λεφτά, η δημοσιότητα, άλλη αίγλη και επίπεδο. Αυτό πονά παραπάνω τον κόσμο πιστεύω. Να βγει απλά Ευρώπη δε λέει και κάτι, βγήκε και πέρυσι. Η Μπράγκα ας πούμε ήταν αντίπαλος σχετικά στα μέτρα του, αλλά δε πέρασε και αυτό ήταν πλήγμα. Ίσως από εκεί να ξεκινούν οι πρώτες ρίζες και σκέψεις στο θέμα Γιοβάνοβιτς».
Read More »
Ρότσα: «Μένω στον Θεσπρωτό από άλλο πόστο – Όταν ήρθα δεν υπήρχε ούτε ένα δελτίο» Ρότσα: «Μένω στον Θεσπρωτό από άλλο πόστο – Όταν ήρθα δεν υπήρχε ούτε ένα δελτίο» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 08, 2024 Rating: 5

Σελίδες