Το διήμερο πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Δονάτου του θαυματουργού.

Τρίτη, Μαΐου 07, 2024
Το διήμερο πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Δονάτου του θαυματουργού. 

Read More »
Το διήμερο πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Δονάτου του θαυματουργού. Το διήμερο πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Δονάτου του θαυματουργού. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 07, 2024 Rating: 5

Στ. Κασσελάκης από Ηγουμενίτσα: Η ιδιωτικοποίηση του λιμένα υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική

Τρίτη, Μαΐου 07, 2024
Στ. Κασσελάκης από Ηγουμενίτσα: Η ιδιωτικοποίηση του λιμένα υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτικήΤην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της Εγνατίας οδού, στηλίτευσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ξεκινώντας την τριήμερη περιοδεία του στην Ήπειρο.

Ο κ. Κασσελάκης, επισκεπτόμενος τα έργα της τρίτης φάσης του λιμένα Ηγουμενίτσας που είναι σε εξέλιξη, τάχθηκε κατά του “ξεπουλήματος” όπως είπε, δημοσίων υποδομών και μίλησε για ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου συναντήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηγουμενίτσα, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που δημιουργεί η Νέα ΚΑΠ.

Έθεσαν ζητήματα έγκαιρης και προγραμματισμένης πληρωμής των ενισχύσεων, ώστε να μπορεί αντίστοιχα να γίνεται και ο προγραμματισμός των δικών τους υποχρεώσεων και εξέφρασαν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση των υδάτων, κάτι που, όπως ανέφεραν, θα εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής τους.

Ο κ. Κασσελάκης χαρακτήρισε αποτυχημένες τις οποίες ιδιωτικοποιήσεις νερού έγιναν στην Ευρώπη, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου – όπως ανέφερε – γίνεται πλέον προσπάθεια το νερό να επιστρέψει στη διαχείριση του Δημόσιου τομέα.

Αυτή την ώρα ο κ. Κασσελάκης, συνοδευόμενος από τους υποψηφίους ευρωβουλευτές Μάριο Κάτση, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, την βουλευτή Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, τον βουλευτή Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσπρωτία, περιοδεύει στην πόλη της Ηγουμενίτσας όπου συναντάται με πολίτες και καταστηματάρχες.Read More »
Στ. Κασσελάκης από Ηγουμενίτσα: Η ιδιωτικοποίηση του λιμένα υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική Στ. Κασσελάκης από Ηγουμενίτσα: Η ιδιωτικοποίηση του λιμένα υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 07, 2024 Rating: 5

Μετά την Αμβρακία το… Ηπειρωτικό χάος!

Τρίτη, Μαΐου 07, 2024
Μετά την Αμβρακία το… Ηπειρωτικό χάος!
Η Αμβρακία Οδός έχει ήδη επιφέρει αλλαγές στην Ήπειρο. Αλλαγές που αναμενόταν από το 2019-2019 όταν τα εργοτάξια είχαν πάρει και πάλι μπροστά. Με την διαφορά ότι δεν υπήρξε έγκαιρα καμία προεργασία και κυρίως καμία παρέμβαση ώστε η Αμβρακία Οδός να βρει μία φυσική συνέχεια στην Πρέβεζα και την Θεσπρωτία.

Ο νέος οδικός άξονας καταλήγει στο Άκτιο και μετά την έξοδο από την υποθαλάσσια ζεύξη ακολουθεί ένας οδικός άξονας προηγούμενων δεκαετιών που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα.

Η κίνηση έχει αυξηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας καταγράφεται ακόμη μεγαλύτερος αριθμός οχημάτων που επιλέγουν την συγκεκριμένη διαδρομή για τις μετακινήσεις προς την Πρέβεζα και την Θεσπρωτία.

Μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν δύο τροχαία ατυχήματα στην Εθνική Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας ευτυχώς χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.

Ωστόσο όσοι έχουν πλήρη εικόνα του δρόμου και τον διασχίσουν συχνά επισημαίνουν ότι τόσο τις μέρες του Πάσχα όσο και σε όλη την θερινή περίοδο, απαιτείται λήψη μέτρων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Άμεσα ούτε σημαντικές βελτιώσεις μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια… καινούριος δρόμος. Και οι κόμβοι στους οποίους δαπανώνται εκατομμύρια δεν αρκούν για να αναβαθμιστεί η παραλιακή και να αποτελέσει έναν ασφαλή δρόμο.

Όπως είναι γνωστό εδώ και μερικούς μήνες η Περιφέρεια Ηπείρου μελετά «κομμάτι- κομμάτι» την Εθνική αφού νωρίτερα το Υπουργείο Υποδομών και μετά από απαίτησή της σταμάτησε την μελέτη που είχε ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια.

Το σημαντικό πέρα από τις μελέτες είναι πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη χρηματοδότησης για τα άκρως αναγκαία και απαραίτητα έργα αναβάθμισης της Εθνικής.

Όσο για την κατασκευή με παραχώρηση, που σημαίνει διόδια, μοιάζει πολύ μακρινή και με δεδομένες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες θα χρειαστεί τουλάχιστον μία πενταετία.

Ως προσωρινή λύση από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου είχε γίνει γνωστό ότι θα απαγορευθεί για την διάρκεια της θερινής περιόδου η κίνηση φορτηγών τα Σαββατοκύριακα στην Εθνική Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας.

Κάτι τέτοιο πάντως δεν έχει αποφασιστεί για το διάστημα των εορτών..

Πηγή epiruspost.gr

Read More »
Μετά την Αμβρακία το… Ηπειρωτικό χάος! Μετά την Αμβρακία το… Ηπειρωτικό χάος! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 07, 2024 Rating: 5

Αχέροντας | Από την άβυσσο στον παράδεισο

Τρίτη, Μαΐου 07, 2024
Αχέροντας | Από την άβυσσο στον παράδεισοΣτην νεότερη ιστορία τα πολύτιμα νερά του ποταμού έδιναν ζωή στους Σουλιώτες, ενώ κατά την αρχαιότητα η ελληνική μυθολογία τον θεωρούσε «προθάλαμο» για τον Άδη. Περνά ανάμεσα από τρεις νομούς, της Θεσπρωτίας, της Πρεβέζης και των Ιωαννίνων και όχι μόνο έχει βάλει τη σφραγίδα του σε δυο διαφορετικές ιστορικές περιόδους, αλλά έχει συνδέσει το όνομα του με τη διπλή υπόσταση του ανθρώπου: την ύλη και την ψυχή. Και το όνομα αυτού, Αχέροντας!

Τα ποτάμια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις περιοχές τις οποίες διασχίζουν καθώς πρόκειται για «δρόμο» που δίνει ζωή μεταφέροντας ανθρώπους, την πραμάτεια τους και τον πολιτισμό τους. Όμως ο Αχέροντας ξέφευγε από τον κανόνα. Πρόσφερε κατά την ελληνική μυθολογία ακόμα μία, μακάβρια αυτή την φορά, υπηρεσία. Αποτελούσε την τελευταία διαδρομή για τις ανθρώπινες ψυχές.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν τρία ποτάμια: ο Αχέροντας, ο ποταμός της θλίψης ο Κώκυτος ή Μαύρος και ο Πυριφλεγέθοντας ή Βωβός που ήταν και τόπος περιπάτου για τους νεκρούς. Αυτοί οι τρεις ποταμοί σχημάτιζαν μία τεράστια ελώδη έκταση στις παρυφές μίας λίμνης που σε κάποια σημεία είχε αρκετό βάθος και η οποία σύμφωνα με τον Θουκυδίδη έφτανε μέχρι την θάλασσα.

Αυτή ήταν η φοβερή λίμνη Χερουσία, με τις μυστικές σπηλιές και με τα καλυμμένα από την ομίχλη έλη να εξάπτουν την φαντασία των κατοίκων της περιοχής. Μέχρι και στους Ρωμαίους ήταν γνωστή, με τους συγγραφείς Υγίνο και Πλίνιο να αναφέρονται στην Χερουσία σαν την «Άορνο λίμνη», δηλαδή σαν λίμνη που αναδίδει δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις, επικίνδυνες ακόμα και για τα πουλιά που πετούν από πάνω της, πιθανόν από τα σαπισμένα φυτά στα έλη.

Δικαίως λοιπόν, οι ντόπιοι μιλούσαν με δέος για την λίμνη που αποτελούσε μέρος της διαδρομής για τον Κάτω Κόσμο. Ο ψυχοπομπός Ερμής έπαιρνε τις ψυχές των νεκρών, τις πήγαινε στο ποταμό Αχέροντα και τις παρέδιδε στο μακάβριο βαρκάρη που δεν ήταν άλλος από τον Χάροντα. Εκείνος, έναντι χρηματικής αμοιβής διέπλεε τον ποταμό Αχέροντα και την λίμνη Αχερουσία οδηγώντας τις ψυχές των νεκρών στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου, στον Άδη. Η είσοδος του φαραγγιού του Αχέροντα θεωρούνταν οι Πύλες του Άδη, ενώ τα έγκατα της λίμνης Αχερουσίας, για πολλούς, ήταν ο Κάτω Κόσμος. Σήμερα ο Αχέροντας, είναι ένας κατάφυτος παράδεισος!

Η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορικές διαδρομές, κάποιες από τις οποίες θα σας κάνουν να πλατσουρίσετε στα νερά του Αχέροντα.

Η πιο δημοφιλής πεζοπορική διαδρομή είναι «Η Σκάλα της Τζαβέλαινας». Ιστορική τοποθεσία για την ονομασία της οποίας η τοπική παράδοση μαρτυρεί τρεις εκδοχές, είτε ότι έπεσε μαζί με το άλογό της στη χαράδρα και σκοτώθηκε, είτε ότι σε αυτά τα στενά αντιμετώπισε τους Τούρκους κυλώντας πέτρες ή τέλος ότι έχτισε το μονοπάτι με δική της πρωτοβουλία και έξοδα. Μια ακόμα εκδοχή θέλει το μονοπάτι να σκαλίστηκε από τις Σουλιώτισσες οι οποίες κρεμιόντουσαν με καλάθια από πάνω και λαξεύανε το βράχο.

Περίπου 30 λεπτά από την Σκάλα βρίσκεται το σύγχρονο γεφύρι του Αχέροντα αλλά και εκείνο του Ντάλα. Εδώ μπορείτε να φτάσετε είτε περνώντας μέσα από το ποτάμι το καλοκαίρι, είτε από το εύκολο, βατό μονοπάτι, με την ακίνδυνη πλέον «Σκάλα της Τζαβέλαινας» να προσφέρει όμορφη θέα προς τον Αχέροντα.

Ίσως η πιο γοητευτική διαδρομή είναι η διάσχιση του Αχέροντα. Θα τσαλαβουτάτε ή θα κολυμπάτε στα νερά του ποταμού σχεδόν για μία ολόκληρη μέρα. Δεν είναι δύσκολη αλλά θέλει καλή οργάνωση γιατί πριν την γέφυρα του Ντάλα δεν θα μπορείτε να βγείτε από το ποτάμι.

Η συνεχής εναλλαγή του τοπίου, και η κατάφυτη διαδρομή που συχνά σκεπάζει το ποτάμι, κάνουν την διάσχιση του ποταμού πολύ δυνατή εμπειρία.
Read More »
Αχέροντας | Από την άβυσσο στον παράδεισο Αχέροντας | Από την άβυσσο στον παράδεισο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 07, 2024 Rating: 5

Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους

Τρίτη, Μαΐου 07, 2024
Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους


Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο κουδούνι μαθημάτων θα ακουστεί στις 17 Μαΐου στα λύκεια και στις 29 Μαΐου στα γυμνάσια της επικράτειας. Επιπλέον, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στο πρώτο μάθημα Πανελλαδικών Εξετάσεων στις 31 και 30 Μαΐου, αντίστοιχα.

Ενδοσχολικές εξετάσεις και εξετάσεις γυμνασίων

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, ημερομηνία λήξης μαθημάτων των λυκείων έχει οριστεί η 17η Μαΐου. Έτσι, οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την Α’ και Β’ λυκείου θα διεξαχθούν από τις 20 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου 2024. Η 21η Ιουνίου έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων.

Για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, οι απολυτήριες εξετάσεις θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 20-27 Μαΐου, με καταληκτική ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024.

Όσον αφορά στα γυμνάσια, η ημερομηνία λήξης μαθημάτων έχει οριστεί η 29η Μαΐου και έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο διάστημα 3-17 Ιουνίου 2024.

Πότε κλείνουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία

Τα μαθήματα για τους πιο μικρούς μαθητές και μαθήτριες θα συνεχιστούν για περίπου ακόμη ένα μήνα, καθώς το διδακτικό έτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της επικράτειας θα λήξει στις 14 Ιουνίου 2024.

Έναρξη των Πανελλαδικών στα τέλη Μαΐου

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των εξετάσεων των ΓΕΛ, όπως αναφέρθηκε, θα αρχίσουν στις 31 Μαΐου 2024 με το μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Στη συνέχεια, την Τρίτη 4 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Θα μεσολαβήσει ένα κενό εξετάσεων, λόγω της διεξαγωγής των Ευρωπαϊκών Εκλογών στις 9 Ιουνίου και έτσι, οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, έχει ως εξής: Έναρξη την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Στη συνέχεια, την 1η Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Θα ακολουθήσουν, από τις 3 έως και τις 17 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας, με ενδιάμεσο κενό, λόγω των Ευρωεκλογών, μεταξύ 5 και 11 Ιουνίου.

Σημειωτέον, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 28 Ιουνίου 2024.

Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 17 έως και τις 28 Ιουνίου.
Read More »
Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 07, 2024 Rating: 5

Η Ακτογραμμή Ηγουμενίτσας και η Πρέβεζα στις ανερχόμενες περιοχές για την αγορά εξοχικών πολυτελών κατοικιών

Τρίτη, Μαΐου 07, 2024
Η Ακτογραμμή Ηγουμενίτσας και η Πρέβεζα στις ανερχόμενες περιοχές για την αγορά εξοχικών πολυτελών κατοικιώνΠεριζήτητες φαίνεται ότι είναι πλέον από τους ξένους αγοραστές οι εξοχικές πολυτελείς κατοικίες που βρίσκονται σε ανεξερεύνητους προορισμούς της χώρας. Την ώρα που την «πλάτη» στις κορεσμένες περιοχές φαίνεται ότι γυρνούν και οι Έλληνες, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο έχουν επιστρέψει στην αγορά εξοχικής κατοικίας, στοχεύοντας στην απόκτηση ακινήτου κυρίως για επενδυτικούς λόγους.

Η λίστα που παρουσιάζει το powergame.gr

Πάλαιρος
Μία από τις εξαιρετικά ανερχόμενες περιοχές, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει μεγάλη ζήτηση κυρίως από τους Βορειοευρωπαίους είναι όλη η ακτογραμμή από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πρέβεζα και την Πάλαιρο. Οι τιμές πώλησης εξοχικών στις περιοχές αυτές είναι 25%-30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Λευκάδα και την Κέρκυρα, χωρίς να υστερούν σε κάτι.

Συγκεκριμένα, η Πάλαιρoς προσεγγίζει το ενδιαφέρον επενδυτών από Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, οι οποίοι επιθυμούν ως επί το πλείστον να αγοράσουν πολυτελείς κατοικίες στην περιοχή, είτε για ιδιωτική χρήση, είτε για επενδυτικούς λόγους. Για τους Βορειοευρωπαίους, μάλιστα, η Πάλαιρος αποτελεί ιδανικό επενδυτικό προορισμό, καθώς έχει την καλύτερη πρόσβαση στα νησιά του Ιονίου και ειδικότερα στο Little Ionian, όπως ονομάζεται κυρίως από τους Άγγλους η πολυνησία μεταξύ Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Καλάμου και Αιτωλοακαρνανίας.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα επίσης όλης αυτής της πλευράς του Ιονίου, εκτός των χαμηλότερων τιμών τους, είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη, οι γαλαζοπράσινες θάλασσες και η ιδιωτικότητα, στοιχεία που αποζητούν πολλοί από τους αγοραστές από το εξωτερικό και δεν προσφέρονται σε άλλες χώρες της Μεσογείου, που έχουν αναπτυχθεί περισσότερο τουριστικά.

Νότιο Ρέθυμνο
Έντονα στο «στόχαστρο» των υποψήφιων αγοραστών έχει μπει τα τελευταία χρόνια και η Κρήτη, ωστόσο πλέον το ενδιαφέρον από το βόρειο τμήμα της, που υπάρχει ήδη ανάπτυξη, έχει μετατοπιστεί στα νότια του νησιού. Συγκεκριμένα, περιζήτητες είναι οι εξοχικές κατοικίες του Νομού Ρεθύμνου, που βρίσκονται στα χωριά Πλακιάς, Μαριού και Ασώματος, τα οποία έχουν πανοραμική θέα μέχρι τα νησιά της Γαύδου και των Παξιμαδιών. Πρόκειται μάλιστα για περιοχές οι οποίες, ενώ βρίσκονται στον ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό της Κρήτης, εντούτοις εξακολουθούν να προσφέρουν μια σπάνια ποιότητα ζωής, κοντά στη φύση και τη θάλασσα, την οποία αποζητούν πολλοί αγοραστές από το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, οι προσβάσεις παραμένουν καλές, καθώς η απόσταση από την βόρεια πλευρά της Κρήτης και την πόλη του Ρεθύμνου, είναι περίπου 35 χιλιόμετρα, ενώ απέχουν περίπου το ίδιο από τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων.

Κεντρική και δυτική Ρόδος
Αντίστοιχα, στη Ρόδο, η ζήτηση που εκδηλώνεται πλέον αφορά στην κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, που δεν είναι τόσο αναπτυγμένη και δεν υπάρχουν μεγάλα τουριστικά projects. Τις εν λόγω περιοχές φαίνεται ότι τις προτιμούν και οι Έλληνες, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα αξίας από 250.000 έως 350.000 για να τα αξιοποιήσουν επενδυτικά.

Νησιά Βορείου Αιγαίου
Επενδυτικό ενδιαφέρον ωστόσο για τους Έλληνες έχουν και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία έχουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές και σημαντικό απόθεμα διαθέσιμων κατοικιών. Νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος λόγω του ότι δεν είναι πολύ δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί και βρίσκονται αρκετά μακριά από την ηπειρωτική χώρα, διατηρούν εξαιρετικά χαμηλές τιμές στις εξοχικές κατοικίες.

Αίγινα
Έντονο είναι, επίσης, την τελευταία διετία το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται στην Αίγινα, καθώς ανάρπαστα έχουν γίνει στους ξένους τα ακίνητά της, ενώ παράλληλα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αναβαθμιστούν τα ξενοδοχειακά καταλύματα που υπάρχουν στο νησί. Συγκεκριμένα, λόγω της εγγύτητάς της στην Αθήνα, η Αίγινα φαίνεται ότι εξελίσσεται σε μια ιδανική επιλογή για τους ξένους αγοραστές, οι οποίοι προέρχονται ως επί το πλείστον από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ισραήλ και τη Ρουμανία. Η ζήτηση αυτή ανεβάζει και τις τιμές πώλησης στο νησί, οι οποίες στο παρελθόν κυμαίνονταν στις 2.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σήμερα φτάνουν τις 3.500 με 4.000 ευρώ το τ.μ. Παράλληλα, παρατηρείται η τάση οι ξένοι να επιλέγουν να νοικιάσουν ένα σπίτι για να μείνουν έναν χρόνο στο νησί, προτού προχωρήσουν σε κάποια αγορά ακινήτου.

Εύβοια
Στο κάδρο κυρίως των Ισραηλινών επενδυτών έχει βρεθεί και η Εύβοια και συγκεκριμένα η περιοχή της Χαλκίδας, η Κάρυστος και τα Πολιτικά της Εύβοιας. Πέρα από τον φυσικό πλούτο, τα ιαματικά λουτρά και τα παραθεριστικά κέντρα, η Εύβοια προσφέρει εύκολη πρόσβαση στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ η εγγύτητα του νησιού σε νησιά όπως οι Σποράδες και οι Κυκλάδες, αλλά και το μέγεθός της, την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για αγορά εξοχικής κατοικίας.

Κέα και Κύθνος
Στην Τζια και στην Κύθνο υπάρχει επίσης υψηλή ζήτηση από Γάλλους, Γερμανούς και Βρετανούς, οι οποίοι αναζητούν να αγοράσουν υψηλού επιπέδου κατοικίες. Η στροφή στα εν λόγω νησιά οφείλεται και στο ότι απέχουν μόλις μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου, το οποίο βρίσκεται 30 λεπτά μακριά από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η Κέα, ωστόσο, διατηρεί φθηνότερες τιμές από την Κύθνο, καθώς τα νεόδμητα κοστίζουν 1.500-2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην Κύθνο οι τιμές είναι 30% υψηλότερες.
Read More »
Η Ακτογραμμή Ηγουμενίτσας και η Πρέβεζα στις ανερχόμενες περιοχές για την αγορά εξοχικών πολυτελών κατοικιών Η Ακτογραμμή Ηγουμενίτσας και η Πρέβεζα στις ανερχόμενες περιοχές για την αγορά εξοχικών πολυτελών κατοικιών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 07, 2024 Rating: 5

20 εκατομμύρια για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων στην Ήπειρο

Τρίτη, Μαΐου 07, 2024
20 εκατομμύρια για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων στην Ήπειρο


Είκοσι εκατομμύρια θα διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων ενώ θα χρηματοδοτηθεί και πιλοτική δράση υποστήριξης Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Πρόκειται για μέτρα που αναμένεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας τα οποία ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα και καθοριστικά ούτε την μείωση του κόστους για τους πολίτες αλλά ούτε και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που ταλαιπωρεί το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων κατά τη χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφέρεια Ηπείρου στο Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 είχε δεσμεύσει αρχικά 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό κτιριακό τομέα, μέσω της συμμετοχή στα προγράμματα εξοικονομώ, εξοικονομώ αυτονομώ κλπ (πρόσθετοι πόροι πέραν των διαθέσιμων από το ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑ 2014-2020). Αναγνωρίζοντας στη συνέχεια την ανάγκη για ενίσχυση χρηματοδότησης των προγραμμάτων με πρόσθετους πόρους διέθεσε τελικά 29,5 εκ€ από τους πόρους του Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020.

Από το Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 χρηματοδοτήθηκε η εκπόνηση Σχεδίων Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) και Σχεδίων Βελτίωσης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στους 4 Αστικούς Δήμους καθώς και την υλοποίηση πράξεων ύψους 23,2εκ€ που προέκυψαν από τα σχέδια αυτά , όπως ενδεικτικά η αντικατάσταση οχημάτων με νέα ενεργειακά αποδοτικά, η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με LED κλπ. Επίσης χρηματοδοτήθηκε με 1,4 εκ€ η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, ενώ διατέθηκαν και 4,9εκ€ σε 43 ΜΜΕ για επενδύσεις τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης ενέργειας.

Την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 έχει αποφασιστεί από το Κράτος σε συμφωνία με την ΕΕ, ότι όλοι οι διαθέσιμοι πόροι για προγράμματα αντίστοιχα του εξοικονομώ θα καλυφθούν κεντρικά χωρίς την συνεισφορά των Περιφερειακών Προγραμμάτων. Θα μπορούσαν να διατεθούν πόροι μόνο στο πλαίσιο υλοποίησης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αλλά δεν προτείνεται σχετική δράση από τον Δήμο Ιωαννιτών.

Από το Πρόγραμμα Ήπειρος 2021-2027 θα διατεθούν 20 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων και για πράξεις που προβλέπονται από τα ΣΔΒΕ των 4ων Αστικών Δήμων. Έχουν ήδη εκδοθεί οι προσκλήσεις και αναμένεται η υποβολή προτάσεων για έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων με δυνατότητα ενσωμάτωσης έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίησης ΑΠΕ.

Από το Πρόγραμμα Ήπειρος 2021-2027 θα διατεθεί 1,5εκ€ για την χρηματοδότηση πιλοτικής δράσης υποστήριξης της σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων (Ε.Κοιν.) Μέσω του εν λόγω τύπου δράσης επιδιώκεται η κινητοποίηση του τοπικού δυναμικού της Περιφέρειας για τη σύσταση Ε.Κοιν. με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας καθώς και την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Καθώς η συγκεκριμένη δράση έχει μόνο πιλοτικό χαρακτήρα, θα υποστηριχθεί η σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, όπου τουλάχιστον το 50% των μελών τους να είναι Δημόσιοι Φορείς, Ο.Τ.Α. ή Ν.Π.Ι.Δ. αυτών.

Πηγή epiruspost.gr 
Read More »
20 εκατομμύρια για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων στην Ήπειρο 20 εκατομμύρια για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 07, 2024 Rating: 5

Εθνική Οδός Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας | Ένας δρόμος "Ευρωπαϊκός" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Μαΐου 07, 2024
Εθνική Οδός  Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας | Ένας δρόμος "Ευρωπαϊκός" (+ΒΙΝΤΕΟ)


Εθνική Οδός 18 (Ε18), Ευρωπαϊκή Οδός 55 (Ε55) και ΕΟ Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας είναι το ίδιο πράγμα, άσχετα αν κάποιοι θεωρώντας άσημη την Ηγουμενίτσα , αρχίζουν το μέτρημα της χιλιομετρικής απόστασης από την Πρέβεζα.
Δυστυχώς, πρόσφατα η Δυτική Ελλάδα απόκτησε έναν νέο, σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, την Αμβρακία οδό, η οποία θα φέρει την ανάπτυξη και παράλληλα τις υλικές καταστροφές και τις απώλειες ανθρωπίνων ψυχών από τα τροχαία ατυχήματα.
Η βιντεοσκόπηση της οδήγησης σε ένα τμήμα του δρόμου, μήκους 18 χιλιομέτρων (¼ της συνολικής διαδρομής) είναι αρκετή για να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα της κυκλοφορίας.
Δεν είναι θέμα Τροχαίου ελέγχου ή οδικής συνείδησης και συμπεριφοράς.
Είναι θέμα των πολιτικών του τόπου μας να απαιτήσουν από τον κρατικό μηχανισμό την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής μας.
Οδηγώντας σε ένα τμήμα, αυτού του δρόμου των 19 κόμβων, περάσαμε σε τέσσερα σημεία που θα γίνουν κόμβοι (Πάργα, Μόρφη, Ελευθέρι, Μαργαρίτι) χωρίς πρόβλημα με οχήματα που ήθελαν να μπούνε ή να βγούνε από αυτούς.
Το πρόβλημα είναι η διατομή του δρόμου , με την αύξηση της κυκλοφορίας που επήλθε μετά τη λειτουργία της Αμβρακίας Οδού.
Ίσως όταν ξεπεράσουμε τους 100 νεκρούς να ωριμάσουν οι μελέτες για νέο δρόμο με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές!
Read More »
Εθνική Οδός Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας | Ένας δρόμος "Ευρωπαϊκός" (+ΒΙΝΤΕΟ) Εθνική Οδός  Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας | Ένας δρόμος "Ευρωπαϊκός" (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 07, 2024 Rating: 5

Καρβουνάρι | Αναβίωσαν το έθιμο των καβαλάρηδων του Αγ. Γεωργίου και την περιφορά της εικόνας

Τρίτη, Μαΐου 07, 2024
Καρβουνάρι | Αναβίωσαν το έθιμο των καβαλάρηδων του Αγ. Γεωργίου και την περιφορά της εικόνας


Το έθιμο των καβαλάρηδων του Αγ. Γεωργίου και την περιφορά της εικόνας με αφορμή την σημερινή εορτή του Αγίου, αναβίωσε στο Καρβουνάρι ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, την Κυριακή του Πάσχα, παραμονή της εορτής.

Καβαλάρηδες περιφέρανε την εικόνα στην κοινότητα, αμέσως μετά την ολοκλήρωσης της θείας Λειτουργίας που πραγματοποιηθηκε παρουσία του Δήμαρχου Σουλίου, Αντιδημάρχων και πλήθους πιστών.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ημερήσιο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στον προαύλιο χώρο του ομώνυμου ιερού ναού, με τον Γιαννη Καραγιάννη στο κλαρίνο, την Σταυρούλα Καραγιάννη και τον Ιωάννη Φάκο στο τραγούδι.


Read More »
Καρβουνάρι | Αναβίωσαν το έθιμο των καβαλάρηδων του Αγ. Γεωργίου και την περιφορά της εικόνας Καρβουνάρι | Αναβίωσαν το έθιμο των καβαλάρηδων του Αγ. Γεωργίου και την περιφορά της εικόνας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 07, 2024 Rating: 5

Τραυματισμός 25χρονου ναυτικού στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαΐου 07, 2024
Τραυματισμός 25χρονου ναυτικού στην Ηγουμενίτσα


Τις μεσημβρινές ώρες εχτές ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, για τον τραυματισμό 25χρονου ημεδαπού μέλους πληρώματος (ειδικότητας επίκουρου) Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου.

Συγκεκριμένα, τις βραδινές ώρες χθες και ενώ το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι του Μπρίντιζι Ιταλίας στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, ο 25χρονος έπεσε στις σκάλες του κλιμακοστασίου που οδηγούν στις καμπίνες του πληρώματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο δεξί άνω άκρο. 

Με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο 25χρονος διακομίστηκε αρχικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας και στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Τραυματισμός 25χρονου ναυτικού στην Ηγουμενίτσα Τραυματισμός 25χρονου ναυτικού στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 07, 2024 Rating: 5

Σελίδες