Οι… έκπτωτοι, ο Γραμματέας, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλα -αυτοδιοικητικά – σενάρια, επιστημονικής (;;; ) φαντασίας…

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024
Οι… έκπτωτοι, ο Γραμματέας, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλα -αυτοδιοικητικά – σενάρια, επιστημονικής (;;; ) φαντασίας…


Παραδοσιακά η Μεγάλη Εβδομάδα, η Εβδομάδα των Παθών, είναι εβδομάδα περισυλλογής και κατάνυξης…
Δε φαίνεται να συνέβη το ίδιο σε αιρετούς και μη του Δήμου Ηγουμενίτσας, που βάλθηκαν τις Άγιες τούτες μέρες, να… σκανδαλίσουν πιστούς και άπιστους με τα… φερόμενα, καμώματά τους.
Δύο και βάλε μήνες τώρα, πάνω από την… Πλατεία Δημαρχείου, το κλίμα είναι βαρύ…
Από την πρώτη… διαρροή περί μιας δεκάδας περίπου αιρετών που έχουν οφειλές προς το Δήμο και τη ΔΕΥΑΗ και επίκειται η έκπτωσή τους, μέχρι την επιβεβαίωση της έκπτωσης ενός – τουλάχιστον – ο οποίος όμως καλείται κανονικά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μεσολάβησαν πολλά στον προσκήνιο και περισσότερα στο… παρασκήνιο.
Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νταής, αρνείται να αποκαλύψει την… αλληλογραφία του Δήμου με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, καθώς οι φερόμενοι οφειλέτες αιρετοί -που δημόσια εκτέθηκαν και απέσπασαν την ψήφο των Δημοτών – έχουν την προστασία του νόμου περί των… προσωπικών τους δεδομένων.
Οι επικεφαλής των παρατάξεων κ.κ. Ιωάννης Λώλος και Αντώνης Μπέζας, ποιούν την νήσσα, καθώς οι… οφειλέτες φέρεται να είναι… διαπαραταξιακοί. Ο κ. Λώλος βέβαια, ζήτησε στοιχεία από το Δήμαρχο, δεν ενημέρωσε αν τα έλαβε και δεν ενημέρωσε ποτέ και κανέναν αν τελικά, προσέφυγε – όπως είχε αναγγείλει – στον εισαγγελέα και τι… απάντηση έλαβε από το δικαστικό λειτουργό.
Οι δέκα, έντεκα, δώδεκα ή και δεκαπέντε Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι που φέρονται ως υποψήφιοι έκπτωτοι, συμμετέχουν κανονικά στις συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου και ουδείς τους αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγηθεί ή/και να παραιτηθεί…
Την ίδια στιγμή οι φήμες οργιάζουν και μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά! Υπολήψεις σπιλώνονται και στα καφενεία της μικρής μας πόλης η λύση… στο πρόβλημα των… έντεκα (φαίνεται πως εκεί… σταθεροποιείται ο αριθμός) είναι… κοντά.
Μεταξύ Πλατείας Δημαρχείου, Ελευθερίας, Παναγή Τσαλδάρη και Βορείου Ηπείρου στα Ιωάννινα, λίστες πάνε κι έρχονται… Μια λίστα, δυο λίστες, τρεις λίστες… Και γιατί να είναι τρεις; Και πόσες να είναι; Και η κολοκυθιά συνεχίζεται…
Και κάπου γύρω στις 25 Απριλίου η… λίστα αποστέλλεται οριστικά και οι προθεσμίες αρχίζουν να τρέχουν… Μέχρι τις 10 Μαΐου η Αποκεντρωμένη πρέπει να εκδώσει τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις…
Όμως οι… έντεκα δεν το βάζουν κάτω… Κι έτσι με γνωστό μεγαλοδικηγορικό γραφείο των Αθηνών και αίτηση που καταθέτουν από κοινού κι αντάμα μες στη Μεγάλη Εβδομάδα, ζητούν να ανακληθεί ο «κατάλογος οφειλετών» διότι δεν τους επιδόθηκαν οι λογαριασμοί του νερού με… δικαστικό κλητήρα κι έτσι δεν… ήξεραν ότι… χρωστούσαν!

Δείτε το επίμαχο έγγραφο - εξώδικο Και το βαθύ «ΠΑΣΟΚ» πιάνει δουλειά και γνωμοδοτεί πως έχουν δίκιο οι ένδεκα – μη ξαναπληρώσετε αγαπητοί δημότες νερό αν δεν σας έρθει ο λογαριασμός με αποδεικτικό επίδοσης!
Και καλείται η προϊσταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου να στείλει, νέο έγγραφο με το οποίο να ανακαλεί το προηγούμενο έγγραφό της! Όμως εκείνη… λείπει με άδεια – ενδεχομένως και η αναπληρώτριά της – και δεν θα μπορέσει να… εξυπηρετήσει αυτή τη φορά… Και έτσι επιστρατεύεται, σύμφωνα με τα δημοσίως λεγόμενά του, ο – από 25 Απριλίου αποπεμφθείς – Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ηγουμενίτσας, να υπογράψει την ανάκληση της λίστας, αλλά ούτε αυτός δύναται να εξυπηρετήσει…
(σ.σ. Πολύ αργό το Internet στο Δημαρχείο! Η αποπομπή γίνεται στις 25 Απριλίου και το σχετικό Mail της «απολύσεως» φτάνει στον πρώην Γενικό Γραμματέα πέντε μέρες μετά… πρωτομαγιά ανήμερα… Σε ΦΕΚ και τη «Διαύγεια» δεν έφτασε ακόμη…).
Και… καταγγέλλει δημοσίως, ανήμερα το Πάσχα ο απολυθείς ΓΓ ότι «ο Γενικός Γραμματέας, είναι ένας εκ των δύο διοικητικών του Δήμου, που αρμοδίως μπορούν να στείλουν ακυρωτική επιστολή για την «λίστα» που έφθασε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση…. Εκτός κι αν ο Δήμος δεν έχει Γενικό Γραμματέα και η νομική γνωμάτευση διαβιβαστεί, στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος έχει όλη την ευχέρεια με βάση την γνωμάτευση, να αποστείλει ακυρωτική πράξη στον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης…. Αυτό συνεπάγεται αυτομάτως ότι ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης, δεν υποχρεούται στην έκδοση διαπιστωτικής πράξης έκπτωσης…»
Κι έτσι η λύση που είναι… κοντά, φέρεται να έρχεται από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο μεγάλη πρεμούρα έχει, μετά τα δυο πρόσφατα σκάνδαλα της διαρροής στοιχείων εκλογέων και της «διάρρηξης» στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα, να εμπλακεί και σε τρίτο και μάλιστα για μερικούς αιρετούς στο Δήμο Ηγουμενίτσας – που στην πλειοψηφία τους δεν ανήκουν και στο… κυβερνών κόμμα!
Και ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης, που ήδη έχει εκδώσει τέσσερις παρόμοιες διαπιστωτικές πράξεις για αιρετούς του Δήμου Νικολάου Σκουφά, ειδικά για την Ηγουμενίτσα θα κάμει μια.. εξαίρεση και ολίγον τα στραβά μάτια!
Και μ’ αυτά και μ’ αυτά, κάναμε… Ανάσταση!

Χριστός Επ-Ανέστη!
Β.Δ. Γκ. - vdella.com
Read More »
Οι… έκπτωτοι, ο Γραμματέας, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλα -αυτοδιοικητικά – σενάρια, επιστημονικής (;;; ) φαντασίας… Οι… έκπτωτοι, ο Γραμματέας, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλα -αυτοδιοικητικά – σενάρια, επιστημονικής (;;; ) φαντασίας… Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024 Rating: 5

Το πρόγραμμα της περιοδείας Κασσελάκη στη Θεσπρωτία

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024
Το πρόγραμμα της περιοδείας Κασσελάκη στη Θεσπρωτία


Την Τρίτη 7 Μαΐου 2024 ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ήπειρο, πρόκειται να επισκεφθεί το Νομό Θεσπρωτίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του έχει ως εξής:
11.00 Άφιξη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και μετάβαση στα έργα της Γ’ Φάσης του Λιμανιού.
11.30 – 13.00 Περιοδεία του Προέδρου στην παραλιακή οδό της πόλης (Εθνικής Αντίστασης) και συνάντηση με τους πολίτες στο Café Alegro (Εθνικής Αντίστασης 36) στην Ηγουμενίτσα.
13:15 Αναχώρηση για Λωρίδα Σαγιάδας, επίσκεψη σε μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών και σύγχρονο συσκευαστήριο
13:45 – 14:45 Συνάντηση με Δ.Σ ΠΑΝΕΜΜΙ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ) και ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών), συζήτηση με εργαζόμενους στις μονάδες και περιήγηση στις εγκαταστάσεις
15.00 Επίσκεψη στην πόλη της Παραμυθιάς.

Read More »
Το πρόγραμμα της περιοδείας Κασσελάκη στη Θεσπρωτία Το πρόγραμμα της περιοδείας Κασσελάκη στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024 Rating: 5

Αλαμπουρνέζικα, η γλώσσα των κουλτουριάρηδων

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024
Αλαμπουρνέζικα, η γλώσσα των κουλτουριάρηδων


Ένα εξαιρετικό κείμενο, γραμμένο με τον μοναδικό τρόπο του αείμνηστου Ντίνου Χριστιανόπουλου, αφιερωμένο στους τοπικούς "ψευτοκουλτουριάρηδες" κάθε είδους...
Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Κουλτουριάρηδες είναι οι διανοούμενοι που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη γνώση και την πληροφόρηση και λιγότερη στο αίσθημα και το βίωμα. Ότι έμαθαν ή δεν έμαθαν έχει γι' αυτούς μεγαλύτερη αξία από τη σκέψη.
Κουλτουριάρηδες βρίσκονται σ' όλες τις εποχές.
Στην αρχαία Ελλάδα τους κοροϊδεύει πολύ άσχημα ο Αριστοφάνης επειδή χρησιμοποιούσαν πάντα καινούριες και παράξενες λέξεις για να ξιπάσουν τον κόσμο. Και οι σοφιστές ήταν ένα είδος κουλτουριάρηδων της εποχής τους, γιατί έδωσαν πολλή σημασία στη γνώση και όχι στη σωστή κρίση...

Αλλά και παλαιότερα όταν λέγαμε «οι διανοούμενοι» ή «οι άνθρωποι των γραμμάτων» νιώθαμε κάτι σαν δυσφορία και ενόχληση, γιατί καταλαβαίναμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ξεφύγει πολύ από τη ζωή εν ονόματι δήθεν της τέχνης. Αυτοί νομίζανε ότι, επειδή ήτανε άνθρωποι των γραμμάτων, έπρεπε να μιλούν με ειδικό λεξιλόγιο, να καταλαβαίνονται μεταξύ τους, κι ας μην τους καταλαβαίνουν οι άλλοι.
Σε τελική ανάλυση, οι κουλτουριάρηδες είναι ψευτομορφωμένοι. Μόνο ένας ψευτομορφωμένος μπορεί να χρησιμοποιεί λεξιλόγιο που ξιπάζει και ξαφνιάζει, ή να μεταχειρίζεται ωραίες λέξεις και φράσεις για να κάνει εντύπωση, ενώ καταβάθος δεν κατέχει τη γλώσσα και δεν την χρησιμοποιεί σωστά.

Αυτό που σήμερα αποκαλούμε γλώσσα των κουλτουριάρηδων, είναι ένα κουρκούτι από νεόκοπες λέξεις, από ξένες αμετάφραστες λέξεις και από λέξεις παρμένες από διάφορες επιστήμες, λ.χ. «η μεταστοιχείωση της ντεμί νομενκλατούρας».
Μ' ένα τέτοιο κουρκούτι στο τέλος δε βγάζουν νόημα ούτε αυτοί, ούτε φυσικά κι εμείς. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη λέξη «δομή» που αναφέρεται στον χώρο, ενώ η λέξη «διαδικασία» αναφέρεται στον χρόνο. Τι θα λέγατε όμως αν ξαφνικά διαβάζατε «δομικές διαδικασίες» ή «διαδικαστικές δομές»;
Ρωτήθηκαν κάποιοι να τις εξηγήσουν, μα δεν μπόρεσε κανείς. Γιατί όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μπαρούφες. Τι μπορεί λοιπόν να σημαίνουν οι δύο αυτές φράσεις, όταν στην καθεμία το επίθετο αναιρεί το ουσιαστικό; Αλλά τι θα λέγατε αν αυτή η φράση γινόταν ολόκληρη πρόταση;

Διαβάστε λοιπόν: «Όταν οι δομικές διαδικασίες λειτουργούν ανασταλτικά μέσα στον χώρο του μεταμοντέρνου...». Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς σ' αυτή τη φράση; Πρώτα πρώτα πόσοι ξέρουν τον όρο «μεταμοντέρνο»; Κι έπειτα, τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στον χώρο του «μεταμοντέρνου», εάν λειτουργήσουν ή δε λειτουργήσουν οι «δομικές διαδικασίες»;
Αυτά είναι ακατανόητα και γι' αυτόν που τα γράφει και γι' αυτόν που τα διαβάζει.
Είναι αλαμπουρνέζικα. Και σκεφτείτε ότι σαν κι αυτή τη φράση υπάρχουν χιλιάδες, που επαληθεύουν τα τρία χαρακτηριστικά των κουλτουριάρηδων: Πρώτον ότι δεν γνωρίζουν καλά τις λέξεις και τις έννοιές τους (κάποιος έγραφε τη λέξη «ενδιαίτημα» και εννούσε «ένδυμα»!), δεύτερον θέλουν να ξιπάσουν τους άλλους με διάφορες ακαταλαβίστικες λέξεις και τρίτον, δεν έχουν χωνέψει καλά αυτό που λένε.
Χώρια που δεν τα καταφέρνουν ούτε και με το συντακτικό και μπερδεύονται. Βέβαια το μπέρδεμα υπάρχει πρώτα στο μυαλό. Πάντως μ' αυτά και μ' αυτά, καταφέρνουν να κομπλεξάρουν πολλούς, και καμιά φορά όλους, ενώ συντελούν στο να πάει η γλώσσα μας κατά διαόλου.
θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, ότι αφού αποδεχόμαστε την ερμητική γραφή ορισμένων ποιητών, γιατί να μην αποδεχτούμε και τον δυσνόητο τρόπο γραφής των κουλτουριάρηδων; Από μία άποψη, κι ο ποιητής θα έπρεπε, οποιαδήποτε τεχνοτροπία κι αν ακολουθεί, να γράφει κατά τρόπο κατανοητό, για να μπορεί ο αναγνώστης να τον καταλαβαίνει.
Γιατί, τι να την κάνουμε την οποιαδήποτε ποίηση, όταν έχει κοπεί η γέφυρα της επικοινωνίας; Τι να τα κάνουμε τα ερμητικά ποιήματα, όταν δεν τα καταλαβαίνει κανείς; Κι αφού δεν μας λένε τίποτε, πως είναι δυνατόν να μας συγκινήσουν;
Βέβαια ο ποιητής έχει τη δικαιολογία ότι γράφει για να εκφράσει τον εαυτό του, αν και πάλι θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένας ποιητής που εκφράζεται ερήμην του αναγνώστη, τι σόι ποιητής είναι; Και αν ο σουρεαλισμός στην πρώτη φράση το παραξύλωσε, τι να πούμε για τους σημερινούς σουρεαλιστές της αρπακόλας, που γράφουν ότι τους κατέβει; Πάντως ο στοχαστής, επειδή δεν έχει καν τη δικαιολογία της έμπνευσης κι επειδή ο στόχος του είναι η συζήτηση με τον αναγνώστη, δεν θα έπρεπε να είναι ακαταλόγιστος σαν τους μοντέρνους ποιητές.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως έτσι εμπλουτίζεται η γλώσσα μας, ενώ η απλότητα και η σαφήνεια διατηρούν τη γλώσσα στάσιμη. Αν όμως ο εμπλουτισμός της γλώσσας, γίνεται αιτία για να θριαμβεύσει η ακατανοησία, μήπως θα έπρεπε να προτιμήσουμε κάποιες φυλές τις Αφρικής που συνεννοούνται μόνο με τριακόσιες λέξεις;
Η αιτία του φαινομένου αυτού, οφείλεται όχι μόνο στην ημιμάθεια των περισσότερων κουλτουριάρηδων αλλά και στον εγωισμό τους. Δε θα μπορέσουν ποτέ οι άνθρωποι αυτοί να ακούνε περισσότερο απ' όσο μιλάνε, να σκέφτονται περισσότερο απ' όσο γράφουν, και να περνούν κάθε πληροφορία από το κόσκινο της κρίσης.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να είναι ταπεινός, να μη νομίζει πως αυτός τα ξέρει όλα και κανείς άλλος. Να μη λέει διαρκώς «εγώ νομίζω», «εγώ πιστεύω», «έχω τη γνώμη», και τα συναφή.Μέσα σ' αυτό το βραχυκύκλωμα ημιμάθειας και εγωισμού, χωρούνε αριστεροί και δεξιοί, εφημερίδες και τηλεόραση, και ορθόδοξοι και νεο-ορθόδοξοι.

Κάποτε ένας κομμουνιστής πιπίλιζε τον Μαρξ και τελικά αποδείχτηκε πως δεν είχε διαβάσει ούτε μια σελίδα από το «Κεφάλαιο». Και πόσοι χριστιανοί δεν έχουν μεσάνυχτα από το ευαγγέλιο; Κι αφήστε εκείνους που δεν διαβάζουν λογοτεχνία, αλλά μόνο τις βιβλιοπαρουσιάσεις, κι έτσι είναι σαν να τα έχουν διαβάσει όλα!

Ας αφήσουμε όμως την πολλή θεωρία κι ας δούμε ένα παράδειγμα κουλτουριάρη.
Ας δούμε λ.χ. ένα τεχνοκριτικό σημείωμα που αναφέρεται στη ζωγραφική ενός σπουδαίου καλλιτέχνη. Απολαύστε λοιπόν κριτική ζωγραφικής:
«Η χρονικότητα -στον τάδε ζωγράφο- είναι ψευδαίσθηση, απάτη, διάσπαση, εξαλλαγή, διαστολή υποκειμένου και αντικειμένου, κατακερματισμός και αλλοτρίωση, γι' αυτό κύριο μέλημά του είναι να την εξοστρακίσει αναζητώντας την πρωτογένεια μιας νέας ονοματοθεσίας, μιας ιδιωματικής μορφής, που θα του επιτρέψει την αναδόμηση (βάι, βάι, βάι, κι εδώ αναδόμηση), ενός κόσμου όπου μέσα του, ερωτικά συγκλίνουν τα πάντα, ικανοποιούνται, αποκαθίσταται».
Καταλάβατε τίποτα ή νιώθετε ανεπαρκείς;
Το πιο πιθανό είναι να μην καταλάβατε τίποτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ανεπαρκείς. Ανεπαρκείς είναι αυτοί που γράφουν τέτοια πράγματα. Αλλά ας αρχίσουμε το ψείρισμα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία και μόνη πρόταση. Στην αρχή δίνει την εντύπωση, πως αν το διαβάσεις προσεκτικά, θα βγάλεις κάποιο νόημα. Γελιέσαι, γιατί όσο προχωράς, ακόμη κι εκείνο που υποτίθεται κατάλαβες στην αρχή, ξεχνιέται. Η «χρονικότητα» λοιπόν για τον ζωγράφο μας, είναι «ψευδαίσθηση».

Λογικά, η χρονικότητα πρέπει να έχει σχέση με την έννοια του χρόνου. Τώρα πως ο χρόνος γίνεται χρονικότητα, αυτό είναι ένα από τα μυστήρια των κουλτουριάρηδων. Εδώ έχουμε ένα συγκεκριμένο έργο, ζωγραφιές, υλικά, τεχνοτροπίες, και μόνο στη χρονικότητα βρήκες να σκαλώσεις;
Έστω. Ο χρόνος λοιπόν για τον ζωγράφο μας είναι «ψευδαίσθηση». Είναι όμως και «απάτη». Πως μπορούν αυτά τα δύο να σταθούν πλάι πλάι; Δηλαδή, αν ο χρόνος τον εξαπατά, τότε πως μπορεί ο χρόνος να είναι ψευδαίσθηση; Ακολουθεί η «διάσπαση». Ο χρόνος δηλαδή, πρώτα τον εξαπατάει και τον κοροϊδεύει και ύστερα τον αναγκάζει να διασπαστεί; Και ποιο είναι το υποκείμενο; Διασπάται ο ζωγράφος ή ο ίδιος ο χρόνος είναι διασπασμένος;
Τι από τα δύο συμβαίνει; Ακολουθεί η «εξαλλαγή». Τι σημαίνει εξαλλαγή; Είναι ιατρικός όρος που σημαίνει την μεταβολή των καλοηθών νεοπλασμάτων σε κακοήθη. Δηλαδή ο χρόνος είναι καρκίνος; Καλό κι αυτό: Αμ τότε πως ο καρκίνος είναι ψευδαίσθηση; Παρακάτω γράφει: «διαστολή υποκειμένου και αντικειμένου».
Η φράση ταιριάζει σε φιλοσοφική πραγματεία, όχι σε τεχνοκριτικό σημείωμα. Το κάθε ουσιαστικό απ' αυτά που είδαμε ως τώρα δεν ταιριάζει με το διπλανό του, αλλά το ένα αναιρεί το άλλο. Προχωρώντας, διαβάζουμε «κατακερματισμός και αλλοτρίωση». Ενώ η προηγούμενη φρασούλα «διαστολή υποκειμένου και αντικειμένου», είναι παρμένη από την φιλοσοφία, το «κατακερματισμός και αλλοτρίωση» ανήκει στο σύγχρονο λεξιλόγιο των κουλτουριάρηδων.


Συνοψίζοντας: Η χρονικότητα του τάδε ζωγράφου είναι 1) ψευδαίσθηση, 2) απάτη, 3) διάσπαση, 4) εξαλλαγή, 5) διαστολή υποκειμένου και αντικειμένου, 6) κατακερματισμός, 7) αλλοτρίωση.
Κατάλαβε φαίνεται η συγγραφέας ότι μας μπούκωσε αρκετά και σταμάτησε εδώ τον κατάλογο, για να προχωρήσει σε κάποιες επεξηγήσεις: «γι' αυτό κύριο μέλημά του είναι να την εξοστρακίσει». Το «την» αναφέρεται βέβαια στην χρονικότητα, θα μπορούσε όμως ν' αναφέρεται και σε οποιοδήποτε ουσιαστικό θηλυκού γένους που αναφέρθηκε πιο πάνω, όπως την ψευδαίσθηση, την απάτη, την εξαλλαγή.

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι σύγχυση δημιουργείται όταν κάποιος δεν ελέγχει τα λόγια του; Θέλει να πει ότι ο ζωγράφος προσπαθεί να βγάλει τον χρόνο έξω από το έργο του και για να το πει αυτό αυτό, μας αράδιασε του κόσμου τα αφηρημένα ουσιαστικά. Πως όμως θα το κάνει αυτό (να εξοστρακίσει τη χρονικότητα);
«Αναζητώντας την πρωτογένεια μιας νέας ονοματοθεσίας». Τι σημαίνει άραγε η λέξη «πρωτογένεια»; Μήπως θα πει το πρώτο γένος; Η πρώτη γέννηση; Η πρώτη φάση της ζωής του ανθρώπου; Αλλά εκείνο που είναι για γέλια, είναι η «νέα ονοματοθεσία». Τι θέλει να πει η ποιήτρια, ότι να εξοστρακίσει ο ζωγράφος τον χρόνο από τους πίνακές του, δίνει νέα ονομασία στα πράγματα; Γιατί μιλούμε βέβαια, για ζωγράφο. Και στη ζωγραφική, τι πάει να πει «ονοματοθεσία»; Και ποια είναι η νέα ονοματοθεσία και τι σχέση έχει με την πρωτογένεια, με τη διάσπαση του χρόνου και μ' όλα τ' άλλα που μας είπε παραπάνω;
Και δεν σταματά εδώ, αλλά συνεχίζει: Μέλημα του ζωγράφου είναι να εξοστρακίσει τη χρονικότητα, αναζητώντας, εκτός από την πρωτογένεια μιας νέας ονοματοθεσίας, και την πρωτογένεια μιας «ιδιωματικής γραφής». Αυτό το τελευταίο, παραδόξως φαίνεται κάπως κατανοητό. Υποθετικά πάντα, η ιδιωματική μορφή, είναι μια δική του τεχνοτροπία που αποδίδει το δικό του πρόσωπο ή έστω το ιδίωμα. Κι αυτό το απλό πράγμα, δηλαδή το να βρει ο ζωγράφος το προσωπικό του ύφος, το κάνει μόνο και μόνο για να εξοστρακίσει τον χρόνο; Μυστήρια πράγματα συμβαίνουν στον χώρο της τέχνης κι ακόμα πιο μυστήρια στον χώρο της κριτικής...

Προσέξτε όμως να δείτε, ότι αυτή η ιδιωματική μορφή θα εκκολάψει στην τεχνοκριτικό, πολλά πράγματα παρακάτω: «...μιας ιδιωματικής μορφής, που θα του επιτρέψει την αναδόμηση, ενός κόσμου όπου μέσα του, ερωτικά συγκλίνουν τα πάντα, ικανοποιούνται, αποκαθίσταται».
Εδώ μπαίνει και το ερωτικό στοιχείο. Έτσι, πρωτού τελειώσει το τεχνοκριτικό σημείωμα της κυρίας αυτής, εμείς θα έχουμε γνωρίσει και το πρόβλημα του έρωτα του καλλιτέχνη μας. Αν καταλάβαμε λοιπόν σωστά, ο ζωγράφος προσπαθεί να εξοστρακίσει τον χρόνο, που είναι ένα σωρό πράγματα -αυτά τα περνάμε στο ντούκου- κι αυτό το κάνει αναζητώντας την προσωπική του έκφραση για να ξαναδημιουργήσει (η αναδόμηση που λέγαμε) τον κόσμο και να πετύχει και στον έρωτα, θαρρείς πως ο έρωτας δεν έχει σχέση με τον χρόνο. Βλέπετε λοιπόν, ότι αυτή κουλτουριάρα, με το να θέλει να πει πολλά, τελικά δεν λέει τίποτα;

Το «αφιέρωμα» στα αλαμπουρνέζικα των κουλτουριάρηδων, θα κλείσει με ένα ακόμα μικρό δείγμα της «κουλτούρας» τους. Δεν θα γίνει κάποια ανάλυση, όπως στο προηγούμενο κείμενο. Πάρτε το ως «άσκηση» για το σπίτι και πέστε και σε μας τι καταλάβατε:
«Ο ελλαδικός άνθρωπος στην Ορθοδοξία διατυπώνει τον αρνητικό του νόστο ως «ζώο θεούμενο», μέσα από τον διάλογο του Εγώ του με το Άλλο, ως Ανταρσία ενάντια σε ένα Είναι δίχως Πρόσωπο, αφηγείται το καθολικό του βίωμα, τη διαδικασία ενσάρκωσης στο Εγώ του, την πρόσκτηση, με ενοποιό τον εαυτό του, του διάχυτου και απρόσωπου ως την έλευση του γίγνεσθαι που μετουσιώνεται τώρα, μέσα από την ιστορία του, την διάρκεια της Πράξης του, στο Εσύ και το Εμείς του Εκκαθολικευόμενου Εγώ του...
Ο χριστιανικός άνθρωπος εγκολπώνει το Άλλο στο εκκαθολικευμένο του Εγώ, στο Εσύ και στο Εμείς, «ζωντανό σώμα του Θεού», εκκλησία του. Το Άλλο γίνεται έτσι Εσύ για να θριαμβεύσει ως Εμείς μέσα σε ένα Εγώ μεγαλωμένο δυνάμει στο άπειρο, Έρωτας ως Πράξη του Εσύ έξω από τον Καιρό, και ιστορία ως Πράξη του Εμείς, ενσαρκωμένος Καιρός, συμπίπτουν σε μια δισυπόστατη υφή ενός γίγνεσθαι που εκφράζεται στο Πρόσωπο, στην Παρουσία του Ανθρώπου ως ερωτικής σχέσεως, ως αγαπητικής πράξης».

(Περιοδικό «Αντί», αρ. 239, σελ. 20-21, 1983)

Κείμενα σαν τα παραπάνω, δίνουν το κακό παράδειγμα στη χρήση της γλώσσας, στους νέους που τα διαβάζουν. Η νεότερη γενιά που ψευτομορφώνεται με τέτοια κείμενα, θα γράφει ακόμα χειρότερα και οι παρατηρήσεις της θα είναι και χειρότερες και πιο γελοίες. Ο Στρατής Δούκας έλεγε χαρακτηριστικά, ότι με την λογοτεχνία σήμερα ασχολούνται αποκλειστικά οι άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από γλώσσα. Τα κακά επομένως είναι δύο:
1) Η διαφθορά των νέων που θα εκφράζονται χειρότερα στο μέλλον.
2) Η διαφθορά της ίδιας της γλώσσας που κι αυτή θα γίνει θολή και νερόβραστη.
Παλαιότερα, κάποιος καθηγητής γλωσσολογίας έλεγε: «Μακριά από τους μορφωμένους!» κι αυτό που έλεγε εκείνος ο αγαθός άνθρωπος, ισχύει εκατό φορές περισσότερο για τους σύγχρονους κουλτουριάρηδες που ούτε τη γλώσσα ξέρουν και ούτε έχουν οργανωμένη σκέψη.

Για όσους συναισθάνονται αυτή την εξαχρείωση της γλώσσας και θλίβονται κατάκαρδα για όλη αυτή την κατάντια, η λύση είναι μία: Να προσέχουμε πολύ τα λόγια μας κι ακόμα περισσότερο τα γραπτά μας. Κάθε τι που λέμε να το σκεφτόμαστε, και προπάντων πρέπει να γράφουμε κατανοητά. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να διαβάζουμε κλασικά κείμενα της λογοτεχνίας μας, που έχουν σωστή και ζωντανή γλώσσα κι επίσης να στήνουμε αυτί στις κουβέντες του λαού.
Ο Σολωμός πήγαινε στις ταβέρνες της Κέρκυρας για ν' ακούσει πρόσφυγες από την Κρήτη που τραγουδούσαν μαντινάδες. Ο Καβάφης πήγαινε στα καφενεία και τα φαρμακεία της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας κι έστηνε αυτί για να τσακώσει καμιά ζωντανή ελληνική φράση.
Ενώ εμείς, σήμερα διαμορφώνουμε τη γλώσσα μας από τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, και χώρια που δεν μας μένει καιρός ούτε να σκεφτούμε, ούτε να χωνέψουμε αυτά που βλέπουμε κι ακούμε. Πάντως, ούτε το να στήνουμε αυτί αρκεί. Χρειάζεται και κάτι ακόμα: Να ασκούμαστε στο γράψιμο. Και η άσκηση γραφής, κρατάει μια ζωή...

Πηγή: Το κείμενο είναι του συγγραφέα Ντίνου Χριστιανόπουλου και αποτελεί διασκευασμένο απόσπασμα από συζήτηση με τον επίσης συγγραφέα Περικλή Σφυρίδη («Αλαμπουρνέζικα ή η γλώσσα των σημερινών κουλτουριάρηδων», πρώτη έκδοση 1990).
Read More »
Αλαμπουρνέζικα, η γλώσσα των κουλτουριάρηδων Αλαμπουρνέζικα, η γλώσσα των κουλτουριάρηδων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024 Rating: 5

Εφορία: Δυνατότητα για κούρεμα προστίμων μέχρι και 75%

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024
Εφορία: Δυνατότητα για κούρεμα προστίμων μέχρι και 75%


Την δυνατότητα να πετύχουν σημαντικές εκπτώσεις στις “καμπάνες” της εφορίας έχουν οι φορολογούμενοι μέσω της εξωδικαστικής επίλυση διαφορών.

Συγκεκριμένα η πρώτη ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη λήγει στις 30 Ιουνίου και αφορά εκκρεμείς δικαστικά υποθέσεις φορολογικών διαφορών, ενώ η δεύτερη θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου και αφορά τους φορολογούμενους που θα ομολογήσουν οι ίδιοι ότι διέπραξαν συγκεκριμένες φορολογικές παραβάσεις. Οι φορολογούμενοι με εκκρεμείς δικαστικά υποθέσεις αν υποβάλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου αίτηση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής θα κερδίσουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων έως και 75% και εξόφληση των οφειλών σε έως και 24 δόσεις.

Ωστόσο πρέπει μέσα σε πέντε ημέρες από τον συμβιβασμό να καταβάλουν το 30% της οφειλής, με το υπόλοιπο να καταβάλλεται σε δόσεις. Το αίτημα αφορά αποκλειστικά εκκρεμείς υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των διοικητικών δικαστηρίων μέχρι τις 29 Ιουνίου. Η εξέταση των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Για όσο διάστημα εκκρεμεί η υπόθεση αναστέλλεται η δίκη.
Read More »
Εφορία: Δυνατότητα για κούρεμα προστίμων μέχρι και 75% Εφορία: Δυνατότητα για κούρεμα προστίμων μέχρι και 75% Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024 Rating: 5

Εορτολόγιο 6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024
Εορτολόγιο 6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Σήμερα (06/05) σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη του Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρος, του Οσίου Σεραφείμ ασκήσαντος εν τω όρει Δομβούς και του Προφήτου Ιώβ.

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχει γιορτή:
Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα *
Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη *

Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γιώργης, Γιορίκας, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ, Τζωρτζίνα Γεωργιάννα.


Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος

Από τους δημοφιλέστερους Αγίους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ονομάζεται, επίσης, Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος. Ειδικά στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιοχή που να μην έχει εξωκλήσι ή εκκλησία αφιερωμένη στη μνήμη του, ενώ το όνομα Γεώργιος είναι από τα πλέον συνηθισμένα.

Κατά τους συναξαριστές και την Ιερή Παράδοση, ο Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ 275 και 281 στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. Ο πατέρας του Γερόντιος καταγόταν από πλούσια οικογένεια της Καππαδοκίας και ήταν στρατιωτικός και Συγκλητικός. Η μητέρα του Πολυχρονία καταγόταν από τη Λύδδα της Παλαιστίνης. Και οι δύο γονείς του Γεωργίου είχαν βαπτιστεί χριστιανοί.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η οικογένεια του Αγίου μετακόμισε στη Λύδδα, την πατρίδα της μητέρας του. Σε νεαρή ηλικία, ο Γεώργιος ακολούθησε στρατιωτική καριέρα και εντάχθηκε στο Ρωμαϊκό Στρατό. Γρήγορα ξεχώρισε για τις ικανότητες και την ανδρεία του κι έλαβε το αξίωμα του Τριβούνου. Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον προήγαγε σε Δούκα (διοικητή) και Κόμη (συνταγματάρχη) στο σώμα της αυτοκρατορικής φρουράς.

Το 303 μ.Χ. ο Διοκλητιανός άρχισε λυσσαλέους διωγμούς κατά των Χριστιανών. Ο Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του και ομολόγησε την πίστη του. Ο αυτοκράτορας, που δεν περίμενε αυτή τη συμπεριφορά από ένα δικό του άνθρωπο, διέταξε να υποβάλουν τον Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθεί την πίστη του.

Αφού τον λόγχισαν, του ξέσχισαν τις σάρκες με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Ο Γεώργιος υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο και στις 23 Απριλίου 303 αποκεφαλίστηκε στα τείχη της Νικομήδειας. Την ημερομηνία αυτή τιμάται η μνήμη του σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, με εξαίρεση τις ορθόδοξες εκκλησίες, όταν η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα ή συμπίπτει με το Πάσχα, επειδή η ακολουθία του περιλαμβάνει αναστάσιμους ύμνους. Στην περίπτωση αυτή, ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.

Το λείψανο του Γεωργίου, μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα, μεταφέρθηκε και τάφηκε στη Λύδδα. Από εκεί, όπως βεβαιώνουν οι πηγές, οι Σταυροφόροι πήραν τα ιερά λείψανα της Αγίας Πολυχρονίας και τα μετέφεραν στη Δύση. Επί του τάφου του Γεωργίου ο Μέγας Κωνσταντίνος έκτισε ναό.

Η θαυμαστή καρτερία που επέδειξε ο Γεώργιος κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του και τα θαύματα που επιτέλεσε, συνετέλεσαν στη μεταστροφή πολλών παριστάμενων Ρωμαίων στον Χριστιανισμό, με επιφανέστερη περίπτωση της συζύγου του Διοκλητιανού, Αλεξάνδρας, η οποία ασπάστηκε τον Χριστιανισμό μαζί με τους δούλους της Απολλώ, Ισαάκιο και Κοδράτο. Η μνήμη τους τιμάται στις 21 Απριλίου.

Η φήμη του Γεωργίου διαδόθηκε σε όλη την Ανατολή. Ήδη, τον 4ο αιώνα υπήρχαν στη Συρία ναοί με το όνομά του, ενώ στην Αίγυπτο είχαν χτιστεί προς τιμήν του 40 ναοί και 3 μοναστήρια. Στην Κωνσταντινούπολη αναφέρεται ναός του Γεωργίου, ήδη, από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Οι εκκλησιαστικοί ποιητές, όπως ο Ρωμανός ο Μελωδός, του αφιέρωσαν θριαμβευτικούς ύμνους και εγκώμια, ανακηρύσσοντάς τον «Αστέρα πολύφωτον, ώσπερ ήλιον λάμποντα», «Πρωταθλητάρχην και πρωτοστράτηγον και μέγαν ταξιάρχην της πίστεως» και της «πίστεως υπέρμαχον και μάρτυρα αήττητον και νικητήν θεόστεπτον», «περιφρουρούντα το εν θαλάσση πλέοντα, τον εν οδώ βαδίζοντα και τον εν νυκτί κοιμώμενον», μεγαλομάρτυρα τροπαιοφόρον, του οποίου, «το θαυμάσιον αυτού όνομα εν πάση τη γη άδεται».

Το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου

«Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, τροπαιοφόρε, μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ σωθήναι τα ψυχάς ημών.»

Τα αποδοθέντα εις τον Άγιο θαύματα είναι πάμπολλα, μερικά από τα οποία παράδοξα και παράλογα. Από τον 9ο αιώνα κιόλας, ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικηφόρος Α’ αναγκάστηκε να τα αποδοκιμάσει δημοσίως ως «τερατώδεις λήρους» και «φλυαρίας ανάμεστα». Το πλέον υμνηθέν θαύμά του είναι η Δρακοκτονία, που όμως ως μύθος προϋπήρχε. Σύμφωνα με την παράδοση, στα περίχωρα της Κυρήνης, περιοχή της σημερινής Λιβύης, υπήρχε ένα δράκος που παραφύλαγε σε μια πηγή και εμπόδιζε την ύδρευση του χωριού, ενώ κατέτρωγε τους περαστικούς.

Για να εξευμενίσουν τον δράκο, οι χωρικοί του έστελναν κάθε μέρα ως τροφή από ένα παιδί, το οποίο επέλεγαν δια κλήρου. Ο Θεός τους λυπήθηκε κι έστειλε τον Άγιο Γεώργιο για να εξολοθρεύσει τον δράκο, σε μία ημέρα που ήταν έτοιμος να καταβροχθίσει την όμορφη μοναχοκόρη του τοπικού άρχοντα. Ο Άγιος, μετά από φοβερή μονομαχία με τον δράκο, τον σκότωσε κι έσωσε την ωραία κόρη. Τότε, ο πατέρας της, αλλά και όλο το χωριό που ήταν ειδωλολάτρες, βαπτίστηκαν Χριστιανοί.

Το θαύμα αυτό αποδίδεται στην επιβίωση ενός πανάρχαιου εθίμου, της προσφοράς ανθρωποθυσιών στους δαίμονας, που καραδοκούσαν στις πηγές των υδάτων. Ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης το θεωρεί ως αναβίωση του αρχαίου μύθου του Περσέα, που έσωσε την Ανδρομέδα από τέρας. Ο μύθος ήταν ακόμη ζωντανός στην περιοχή της Καππαδοκίας, όπου έδρασε και μαρτύρησε ο Γεώργιος. Η Δρακοκτονία του Αγίου Γεωργίου δεν αναφέρεται στους αρχικούς Βίους του Αγίου, γι’ αυτό και μέχρι τον 12ο αιώνα η εκκλησιαστική εικονογραφία τον παρουσιάζει πεζό και όχι επί λευκού ίππου να διατρυπά με το δόρυ του τον δράκο, όπως επικράτησε να εικονίζεται αργότερα.

Ο Άγιος Γεώργιος κατέχει μια σημαντική θέση στο λαϊκό εορτολόγιο. Οι εορτές του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου) και του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) ελαμβάνοντο παλαιότερα ως χρονικά ορόσημα για τις αγροτικές και ποιμενικές συμφωνίες (προσλήψεις βοσκών, καλλιέργεια κτημάτων κλπ), καθώς διαιρούν τον χρόνο σε δύο εξαμηνίες. Η γιορτή μέσα στην πασχαλινή περίοδο δίνει την ευκαιρία για ένα ανοιξιάτικο πανηγυρισμό στα πολλά εξωκλήσια και τις στάνες των κτηνοτρόφων, με προσφορά γαλακτερών στους επισκέπτες και ζωοθυσίες (κουρμπάνια) προς τιμή του Αγίου.

Ο Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος είναι ο προστάτης-Άγιος: της Αγγλίας, των χριστιανών της Παλαιστίνης, της Βηρυτού, της Γεωργίας, του βουλγαρικού Στρατού, της Καταλανίας, του Ελληνικού Πεζικού, των Μασόνων, των Προσκόπων, των Σταυροφόρων και της στάνης.
Έθιμα

Στο Όλβιο Ξάνθης αναβιώνει το έθιμο των πεχλιβάνηδων. Νεαροί παλαιστές (πεχλιβάνηδες), φορώντας δερμάτινο παντελόνι και αλειμμένοι με λάδι, επιδίδονται σ ’ένα είδος ελληνορρωμαϊκής πάλης, ιδιαίτερα δημοφιλούς στην Τουρκία. Νικητής αναδεικνύεται αυτός που θα βάλει πλάτη τον αντίπαλό του ή θα του κατεβάσει το παντελόνι. Το έθιμο λέγεται ότι αναπαριστά τη μάχη του Αγίου Γεωργίου με τον δράκο και ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης.

Το έθιμο των πεχλιβάνηδων αναβιώνει και στην Ανθή Σερρών. Οι ρίζες του, εδώ, βρίσκονται στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όταν τα θαρραλέα παλληκάρια του χωριού, παίρνοντας την ευλογία από τον Αη-Γιώργη, πάλευαν με τα πρωτοπαλίκαρα των Τούρκων και κατάφερναν επιδεικνύοντας δύναμη και θάρρος να τα νικήσουν.

Στο Νέο Σούλι Σερρών γίνεται η αναπαράσταση της νίκης του Αγίου Γεωργίου επί του δράκου από νέους του χωριού. Το δρώμενο της «Δρακοκτονίας» συγκεντρώνει πολύ κόσμο κάθε χρόνο. Ακολουθεί γλέντι με χορό, κρασί και παραδοσιακό φαγητό.

Η Αράχωβα Βοιωτίας τιμά τον προστάτη Άγιό της με τριήμερες εκδηλώσεις, το «Πανηγυράκι», όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Περιλαμβάνει δρώμενα, παραδοσιακά αγωνίσματα, τοπικούς χορούς και παραδοσιακή μουσική. Την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, κατά τη διάρκεια της περιφοράς της, συνοδεύουν νέοι και νέες της περιοχής με τοπικές ενδυμασίες.

Στην Ασή Γωνιά Χανίων οι κτηνοτρόφοι της περιοχής συρρέουν με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του Αη-Γιώργη του Γαλατά για να πάρουν την ευλογία του. Τα ζώα, στολισμένα με τα πιο μελωδικά λέρια (κουδούνια), μαντρώνονται στην «κούρτα» έξω από την εκκλησία κι αρμέγονται ένα-ένα.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γίνονται αυτοσχέδιες ιπποδρομίες προς τιμή του Αγίου (Καλλιόπη Λήμνου, Πλατύ Μεσσηνίας, Άγιος Γεώργιος Μεσολογγίου).

Read More »
Εορτολόγιο 6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Εορτολόγιο 6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024 Rating: 5

Τριετίες: Πως οχυρώνονται οι εργοδότες πίσω από ατομικές συμβάσεις – Που θα βρουν οι εργαζόμενοι την προϋπηρεσία τους

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024
Τριετίες: Πως οχυρώνονται οι εργοδότες πίσω από ατομικές συμβάσεις – Που θα βρουν οι εργαζόμενοι την προϋπηρεσία τους


Μετ ΄ εμποδίων εφαρμόζεται ο νόμος για την επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα όπως διαπιστώνουν οι επιθεωρητές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ) οι οποίοι διενεργούν ελέγχους τόσο στο πεδίο της εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού, όσο και στην χορήγηση των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες).

Το ύψος του προστίμου για την επιχείρηση του παρανομεί είναι από 1.800 ως 8.000 ευρώ ανάλογα με τα μέγεθος της.

Μπορεί το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας να έχει πραγματοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου επίσημα με ειδική διάταξη νόμου, ωστόσο παρερμηνείες και κακή χρήση αναφορών στις παλαιότερες αλλά και στις νέες ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων, έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Το γεγονός ότι ο νόμος ορίζει πως εφεξής θα μπορεί να γίνει χρήση της προϋπηρεσίας πριν από την 14η Φεβρουαρίου 2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, μπερδεύει ορισμένα λογιστήρια και επιχειρήσεις. Υπάρχουν εργοδότες που θεωρούν ότι η προϋπηρεσία πρέπει να αφορά χρόνο εργασίας που διανύθηκε μόνο στην δική τους επιχείρηση. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Επίσης, έχουν εντοπιστεί ατομικές συμβάσεις που υπογράφηκαν σε χρόνο προγενέστερο από την επανέναρξη καταβολής των τριετιών, όπου έχει περιληφθεί ειδική αναφορά, που διατηρεί το ίδιο ύψος αποδοχών, για κάθε άλλη μισθολογική μεταβολή που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μελλοντικό χρόνο. Έτσι, περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα καταβολής μισθολογικών ωριμάνσεων ή επιδομάτων που προκύπτουν στο μέλλον, όπως είναι για παράδειγμα το επίδομα γάμου.

Στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, συγκαταλέγεται και το εργόσημο. Σε περιπτώσεις που αξιοποιείται για εργασία στον αγροτικό τομέα ή για φύλαξη ηλικιωμένων, έχει εντοπιστεί ότι, εάν καταβάλλονται οι βασικές αποδοχές, δεν γίνεται η προσμέτρηση της όποιας προϋπηρεσίας του εργαζόμενου.

Ο χρόνος προϋπηρεσίας

Όπως ρητά ορίζεται στη διάταξη νόμου (ν.5053/23, άρθρο 33) και επεξηγήθηκε σε ειδική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, για όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο «ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.02.2012 και μετά την 1.1.2024».

Δηλαδή με λίγα λόγια, σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική αναφορά στην οικεία ΣΣΕ, ο γενικός κανόνας που αφορά στους - τις αμειβόμενους - ες με βάση τον κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο είναι ότι οι προσαυξήσεις λόγω χρόνου εργασίας καταβάλλονται για την προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα.

Οι εργατολόγοι διευκρινίζουν ότι το ξεπάγωμα των τριετιών αφορά όσους αμείβονται στα όρια του κατώτατου μισθού και σε όσους αμείβονται με ΣΣΕ που προβλέπουν επιδόματα προϋπηρεσίας.
Ατομική συμφωνία

Ωστόσο δεν αφορά σε όσους έχουν ατομική συμφωνία με μισθό ανώτερο του κατώτατου και ρήτρα στην ατομική σύμβαση εργασίας περί συμψηφισμού.

«Έστω και ένα ευρώ περισσότερο από τον κατώτατο μισθό να λαμβάνει ο εργαζόμενος δεν δικαιούται τριετίες εκτός αν το προβλέπει η κλαδική η επιχειρησιακή του σύμβαση. Αυτό βεβαίως είναι παράδοξο και συνιστά ανισότητα» τονίζει χαρακτηριστικά ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν αναγνωρίζει η δεν βρίσκει τα αποδεικτικά προϋπηρεσίας , οι εργαζόμενοι μπορούν να να αναζητήσουν:

α) στοιχεία της απασχόλησης και του χρόνου ασφάλισής τους μέσω του my ERGANI και του my ΕΦΚΑ με τη χρήση των κωδικών πρόσβασής τους στο TAXIS

β) στοιχεία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας

γ) πιστοποιητικό εργασίας από τον εργοδότη για το είδος και τη διάρκεια της εργασίας τους κατά τη λήξη της σύμβασής τους. Μόνο εάν το ζητήσουν ειδικά οι εργαζόμενοι - ες βεβαιώνεται η ποιότητα της εργασίας τους και η διαγωγή τους. Η παραίτηση των εργαζομένων από το δικαίωμά τους αυτό είναι άκυρη (άρθρα 14, 319 ΠΔ 80/2022, άρθρα 678-679 ΑΚ).
Read More »
Τριετίες: Πως οχυρώνονται οι εργοδότες πίσω από ατομικές συμβάσεις – Που θα βρουν οι εργαζόμενοι την προϋπηρεσία τους Τριετίες: Πως οχυρώνονται οι εργοδότες πίσω από ατομικές συμβάσεις – Που θα βρουν οι εργαζόμενοι την προϋπηρεσία τους Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024 Rating: 5

Ηλιόλουστος ο καιρός σήμερα -Σκαρφαλώνει στους 25°C ο υδράργυρος

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024
Ηλιόλουστος ο καιρός σήμερα -Σκαρφαλώνει στους 25°C ο υδράργυρος

Γενικά αίθριος αναμένεται ο καιρός σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, και μόνο στην ηπειρωτική χώρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν κυρίως στα ορεινά τοπικοί όμβροι και στα βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και μόνο στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει τους 23 με 25 βαθμούς και στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 26 με κελσι Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν στα ορεινά τοπικοί όμβροι και στη δυτική Μακεδονία πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες πρόσκαιρα από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ στρεφόμενοι από τις μεσημβρινές ώρες βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες από βόρειες διευθύνσεις 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ και το μεσημέρι - απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Read More »
Ηλιόλουστος ο καιρός σήμερα -Σκαρφαλώνει στους 25°C ο υδράργυρος Ηλιόλουστος ο καιρός σήμερα -Σκαρφαλώνει στους 25°C ο υδράργυρος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024 Rating: 5

Πρόστιμο 30.000 και πραγματογνωμοσύνη για το νεκρό σκύλο

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024
Πρόστιμο 30.000 και πραγματογνωμοσύνη για το νεκρό σκύλο


Διοικητικό πρόστιμο ύψους 30 χιλιάδων ευρώ επιβλήθηκε σε 87χρονο από χωριό του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων ο οποίος συνελήφθη να σέρνει με το αγροτικό του έναν νεκρό σκύλο.

Η σύλληψη έγινε από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης μετά από καταγγελία που είχε προηγηθεί.

Ο ηλικιωμένος εντοπίστηκε και ισχυρίστηκε ότι μετέφερε το νεκρό σκύλο προκειμένου να τον θάψει.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων, έγιναν οι δέουσες ενέργειες για την περισυλλογή του ζώου και τη διενέργεια κτηνιατρικής πραγματογνωμοσύνης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πραγματογνωμοσύνη θα προκύψει ο λόγος θανάτου του σκύλου και θα διαπιστωθεί αν όντως ήταν νεκρός όταν ο ηλικιωμένος τον έσερνε νεκρό.

Πηγή epiruspost.gr 
Read More »
Πρόστιμο 30.000 και πραγματογνωμοσύνη για το νεκρό σκύλο Πρόστιμο 30.000 και πραγματογνωμοσύνη για το νεκρό σκύλο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024 Rating: 5

Ποια καταστήματα είναι κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα – Ποια λειτουργούν

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024
Ποια καταστήματα είναι κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα – Ποια λειτουργούν


Ανοιχτά είναι σήμερα Δευτέρα του Πάσχα τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία και τα μίνι μάρκετ. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (λόγω μεταφοράς του εορτασμού της Πρωτομαγιάς) τα καταστήματα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά.

Επίσης κλειστή θα είναι το συγκεκριμένο διήμερο η Βαρβάκειος αγορά, ενώ δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.
Read More »
Ποια καταστήματα είναι κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα – Ποια λειτουργούν Ποια καταστήματα είναι κλειστά τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα – Ποια λειτουργούν Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024 Rating: 5

4ο παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024
4ο παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ηγουμενίτσα

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οικισμού Εθνικής ΑντίστασηςRead More »
4ο παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ηγουμενίτσα 4ο παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024 Rating: 5

Πόσα χρήματα έχουν οι Θεσπρωτοί στις τράπεζες

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024
Πόσα χρήματα έχουν οι Θεσπρωτοί στις τράπεζες


Βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, ο νομός Θεσπρωτίας διαθέτει ποσό σε καταθέσεις, ανερχόμενο σε 675,3 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο είναι διασπαρμένο σε 134.390 τραπεζικούς λογαριασμούς.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, υπάρχει αύξηση τόσο στο ποσό των καταθέσεων όσο και στον αριθμό των λογαριασμών, δείχνοντας μια σταθερή ανοδική τάση τα τελευταία δύο χρόνια.
Παρόλο που η Ήπειρος συχνά αναφέρεται ως μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας και της ΕΕ, ο νομός Ιωαννίνων κατατάσσεται στους δέκα πρώτους νομούς της χώρας όσον αφορά τις καταθέσεις, ανταγωνιζόμενος ακόμη και μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Οι καταθέσεις στην Ήπειρο ανέρχονται σε 4,553.8 εκατομμύρια ευρώ, με τον νομό Ιωαννίνων να συγκεντρώνει το 52.54% αυτού του ποσού. 
Αυτό υποδηλώνει ότι ο νομός Ιωαννίνων έχει μια σημαντική οικονομική βαρύτητα στην περιοχή.

Αναλυτικά, οι καταθέσεις ανά νομό της Ηπείρου:


Read More »
Πόσα χρήματα έχουν οι Θεσπρωτοί στις τράπεζες Πόσα χρήματα έχουν οι Θεσπρωτοί στις τράπεζες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024 Rating: 5

Το Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Μητροπολίτου Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνα

Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024
Το Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Μητροπολίτου Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνα


Πρός
τόν Ἱ­ε­ρό Κλῆ­ρο,
τίς Μο­να­στι­κές Ἀ­δελ­φό­τη­τες
καί τούς εὐ­σε­βεῖς Χρι­στια­νούς
τῆς κα­θ’ ἡ­μᾶς Ἱ­ε­ρᾶς Μη­τρο­πό­λε­ως

“Ἀ­να­στά­σε­ως ἡ­μέ­ρα λαμ­πρυν­θῶ­μεν λα­οί,
Πά­σχα Κυ­ρί­ου, Πά­σχα.”

Ἀ­γα­πη­τοί μου πα­τέ­ρες καί ἀ­δελ­φοί,
Ἔ­φθα­σε ἡ πο­λυ­πό­θη­τη ἡ­μέ­ρα τῆς Ἀ­να­στά­σε­ως τοῦ Κυ­ρί­ου ἡ­μῶν Ἰ­η­σοῦ Χρι­στοῦ. Ἡ σω­τή­ρια ἑ­ορ­τή, ὅ­πως τή χα­ρα­κτη­ρί­ζει ὁ Ἅ­γιος Ἰ­ω­άν­νης ὁ Χρυ­σό­στο­μος, ἡ προ­ϋ­πό­θε­ση τῆς εἰ­ρή­νης, ἡ κα­τά­λυ­ση τοῦ θα­νά­του καί ἡ ἧτ­τα τοῦ δι­α­βό­λου.
Σή­με­ρα, ὅ­λοι οἱ φι­λέ­ορ­τοι χρι­στια­νοί χαι­ρό­μα­στε ἀ­πό τά βά­θη τῆς καρ­διᾶς μας, δι­ό­τι ἀ­να­στή­θη­κε ὁ Σω­τή­ρας τοῦ κό­σμου καί κη­ρύ­χθη­κε ἡ λύ­τρω­ση τοῦ ἀν­θρώ­που. Αὐ­τή τήν ἡ­μέ­ρα, ψάλ­λου­με γιά τήν ἐ­λευ­θε­ρί­α μας, δι­ό­τι ὁ φι­λάν­θρω­πος Δε­σπό­της, βλέ­πον­τας ἐ­μᾶς τά παι­διά Του αἰχ­μά­λω­τα στήν κό­λα­ση τῶν ἁ­μαρ­τι­ῶν, θέ­λη­σε νά μᾶς ἐ­λευ­θε­ρώ­σει ἀ­πό τά δε­σμά τοῦ ἐ­χθροῦ μας. Ἔ­γι­νε ἄν­θρω­πος, ὑ­πέ­μει­νε τό Πά­θος, τόν Σταυ­ρό καί τήν Τα­φή, κα­τέ­βη­κε ὁ Ἴ­διος στόν Ἅ­δη, θα­νά­τω­σε τόν θά­να­το καί ἀ­νῆλ­θε ἀ­πό τόν Ἅ­δη τρι­ή­με­ρος, νι­κη­τής καί τρο­παι­οῦ­χος, δι­α­βε­βαι­ώ­νον­τάς μας, μέ λό­για ἀ­γά­πης, στορ­γῆς, ἐν­δι­α­φέ­ρον­τος καί πα­ρη­γο­ρί­ας, ὅ­τι στό ἑ­ξῆς θά ἀ­πο­τε­λεῖ γιά ὅ­λους μας πο­λύ­τι­μο σύμ­μα­χο καί συμ­πα­ρα­στά­τη[1].
Ἄς ἑ­ορ­τά­σου­με, λοι­πόν, πε­ρι­χα­ρῶς καί θε­ο­σε­βῶς αὐ­τή τή με­γί­στη καί λαμ­πρή ἑ­ορ­τή, κα­τά τήν ὁ­ποί­α πα­νη­γυ­ρί­ζει ὄ­χι μό­νο ἡ γῆ, ἀλ­λά καί ὁ οὐ­ρα­νός, κα­θώς ἀ­να­στή­θη­κε ὁ Κύ­ριος καί μα­ζί Του ἀ­νέ­στη­σε ὅ­λη τήν οἰ­κου­μέ­νη.
Ἄς πα­νη­γυ­ρί­σου­με χαρ­μό­συ­να, ὡς μέ­λη τῆς ἁ­γί­ας Ἐκ­κλη­σί­ας, τοῦ Σώ­μα­τος τοῦ Χρι­στοῦ, ὡς κλη­ρο­νό­μοι τῆς Βα­σι­λεί­ας, τῶν ἀ­γα­θῶν καί τῆς δό­ξης Του, καί ἄς δο­ξο­λο­γή­σου­με τόν ἐπου­ρά­νιο Βα­σι­λέ­α γιά τίς φι­λάν­θρω­πες δω­ρε­ές Του.

Ἀ­γα­πη­τοί μου ἀ­δελ­φοί,
Κα­τά τή ση­με­ρι­νή εὐ­φρό­συ­νη ἡ­μέ­ρα, ἡ το­πι­κή μας Ἐκ­κλη­σί­α, τῆς ὁ­ποί­ας τό κύ­ριο καί ἀ­δι­ά­κο­πο κή­ρυγ­μα εἶ­ναι ἡ Ἀ­νά­στα­ση, ἐ­ναγ­κα­λί­ζε­ται μέ ἀ­γά­πη στορ­γι­κή ὅ­λα τά προ­σφι­λῆ της τέ­κνα καί μέ ἀ­γαλ­λί­α­ση πνευ­μα­τι­κή ψάλ­λει μα­ζί τους τόν ἀρ­χαι­ό­τε­ρο ὀρ­θό­δο­ξο ὕ­μνο τῆς νί­κης τῆς Ἀ­να­στά­σε­ως: «Χρι­στός ἀ­νέ­στη ἐκ νε­κρῶν, θα­νά­τῳ θά­να­τον πα­τή­σας, καί τοῖς ἐν τοῖς μνή­μα­σι ζω­ήν χα­ρι­σά­με­νος».
Ταυ­τό­χρο­να, ὅ­μως, λαμ­βά­νον­τας ἀ­φορ­μή ἀ­πό τό χαρ­μό­συ­νο αὐ­τό μή­νυ­μα, μᾶς πα­ρο­τρύ­νει νά ἐ­νερ­γοῦ­με μέ τή σκέ­ψη μας προ­ση­λω­μέ­νη στόν Σταυ­ρό καί στήν ἐλ­πί­δα τῆς Ἀ­να­στά­σε­ως.
Ὡς χρι­στια­νοί ἔ­χου­με τήν εὐ­θύ­νη, καί συ­νά­μα τό προ­νό­μιο, νά ἀ­γα­ποῦ­με καί νά σταυ­ρω­νό­μα­στε ἐ­μεῖς στή θέ­ση τῶν ἄλ­λων, θυ­σι­ά­ζον­τας τό ἀ­το­μι­κό μας συμ­φέ­ρον πρός ὑ­πε­ρά­σπι­ση τῆς ζω­ῆς καί τῆς χα­ρᾶς τῶν συ­ναν­θρώ­πων μας. Σέ αὐ­τό, ἄλ­λω­στε, συ­νί­στα­ται ἡ γνή­σια χρι­στι­α­νι­κή ζω­ή τοῦ ἀν­θρώ­που, πού ἀν­τι­με­τω­πί­ζει τόν πλη­σί­ον του ὡς ἔμ­ψυ­χη εἰ­κό­να τοῦ Σταυ­ρω­θέν­τος καί Ἀ­να­στάν­τος Χρι­στοῦ, καί τι­μᾶ τό πα­νά­γιο Αὐ­τοῦ Αἷ­μα, μέ τό ὁ­ποῖ­ο ὁ Κύ­ριος μᾶς ἐ­ξα­γό­ρα­σε ἀ­πό τήν ἁμαρ­τί­α καί τόν θά­να­το, μᾶς εἰ­ρη­νο­ποί­η­σε, μᾶς ἀ­δελ­φο­ποί­η­σε, μᾶς ἕ­νω­σε καί μᾶς ἔ­σω­σε ὡς μέ­λη τοῦ Σώ­μα­τός Του, χα­ρί­ζον­τάς μας τήν αἰ­ώ­νια ζω­ή.
Μέ­σα, λοι­πόν, σέ αὐ­τή τήν ἀ­τμό­σφαι­ρα τῆς νί­κης, τῆς χα­ρᾶς καί τῆς πα­νη­γύ­ρε­ως, τοῦ φω­τός πού με­τε­δό­θη στόν κό­σμο ἀ­πό τό Ἀ­νέ­σπε­ρο Φῶς πού ἔ­λαμ­ψε ἀ­πό τόν Ἅ­γιο Τά­φο, ἄς ἀπο­λαύ­σου­με τά δῶ­ρα τῆς Ἀ­να­στά­σε­ως: τήν ἀ­γά­πη καί τήν εἰ­ρή­νη τοῦ Θε­οῦ πρός τόν ἄν­θρω­πο, τοῦ ἀν­θρώ­που πρός τόν Θεό καί, βε­βαί­ως, τοῦ ἀν­θρώ­που πρός τόν συ­νάν­θρω­πο. Κο­ρύ­φω­μα, ἄλ­λω­στε, αὐ­τῆς τῆς πα­σχα­λι­νῆς ἀ­γά­πης εἶ­ναι ὁ ἀ­σπα­σμός πού ἀν­ταλ­λάσ­σουν οἱ πι­στοί τήν ἡ­μέ­ρα τοῦ Πά­σχα, στόν ὁ­ποῖ­ον μᾶς προ­τρέ­πει καί τό θαυ­μά­σιο καί πα­νη­γυ­ρι­κό δο­ξα­στι­κό: «Ἀ­να­στά­σε­ως ἡ­μέ­ρα καί λαμ­πρυν­θῶ­μεν τῇ πα­νη­γύ­ρει καί ἀλ­λή­λους πε­ρι­πτυ­ξώ­με­θα».

Χρι­στός ἀ­νέ­στη, ἀ­δελ­φοί μου!
Εὔ­χο­μαι ἐγ­καρ­δί­ως ἡ τοῦ Χρι­στοῦ Ἁ­γί­α Ἀ­νά­στα­ση νά ἀ­πο­τε­λέ­σει γιά ὅ­λους χαρ­μό­συ­νη ἑ­ορ­τή ἀ­γά­πης, φι­λα­δελ­φί­ας, εἰ­ρή­νης, ψυ­χι­κῆς καί ἠ­θι­κῆς ἀ­νά­τα­σης, καί ἐν Χρι­στῷ ἀ­να­γέν­νη­σης.

Με­τά πα­τρι­κῶν εὐ­χῶν ἐν Χρι­στῷ Ἀ­να­στάν­τι
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ὁ Πα­ρα­μυ­θί­ας, Φι­λια­τῶν, Γη­ρο­με­ρί­ου καί Πάρ­γας Σε­ρα­πί­ων
Read More »
Το Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Μητροπολίτου Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνα Το Πασχαλινό μήνυμα του σεβ. Μητροπολίτου Παραμυθιάς κ. Σεραπίωνα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 06, 2024 Rating: 5

Σελίδες