Πανδημία περονόσπορου στα αμπέλια της Ηπείρου

Πανδημία περονόσπορου στα αμπέλια της Ηπείρου


Πανδημία περονόσπορου και άλλες ασθένειες λόγω των καιρικών συνθηκών απειλούν τα αμπέλια του Νομού Ιωαννίνων και τις βιολογικές καλλιέργειες.

Η προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών και Αμβυκούχων Ηπείρου περιγράφει την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα, εκφράζει φόβους για ολική καταστροφή και ζητά την στήριξη όλων των φορέων ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις πρωτοφανείς ζημιές που σημειώνονται.

Στην ανοιχτή επιστολή χαρακτηρίζουν πρωτόγνωρες για την περιοχή τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες.

Λίγες βροχές και υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, κρύο και συνεχείς βροχοπτώσεις στη συνέχεια, παρατεταμένες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο.

Η ιδιαίτερα υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν συνθήκες ιδανικές για την επιδρομή του περονόσπορου, ο οποίος σαν κερκόπορτα άνοιξε τον δρόμο και σε άλλες ασθένειες.

Η προσβολή των αμπελιών είναι σε έξαρση κάτι που οδηγεί σε ολική ή μερική καταστροφή της παραγωγής.

Ιδιαίτερα οι βιολογικοί αµπελώνες είναι αυτοί µε τα περισσότερα προβλήματα.
Παράλληλα καταγράφονται προσβολές και από άλλες ασθένειες.

«Περιοχές, όπου ο περονόσπορος ήταν άγνωστος, κινδυνεύουν να χάσουν την παραγωγή τους, το ωίδιο απειλεί τους αµπελώνες, η φόµοψη αρχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβληµα και τα έντοµα (ευδεµίδα, ακάρεα, κοκκοειδή), βρίσκουν τη χαρά τους» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Οι αμπελουργοί έγκαιρα έκαναν συνεχείς και επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς (σε ορισμένες περιπτώσεις έχει καταγραφεί διπλάσιος αριθµός επεµβάσεων σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινή περίοδο), με τις επεµβάσεις καταπολέμησης των εχθρών και ασθενειών να αυξάνει πολύ το κόστος παραγωγής, ενώ αυξημένο ήταν και το κόστος των υπόλοιπων εργασιών.

Οι εφαρμοζόμενες καλλιεργητικές τεχνικές σε συνδυασµό µε την έγκαιρη φυτοπροστασία, που αποτελούν τους ρυθμιστές της αντιμετώπισης των παθογόνων και της διάσωσης της ετήσιας παραγωγής δε στάθηκαν ικανές να αναστρέψουν την κατάσταση και το αποτέλεσμα ήταν αμελητέο.

«Αποτυπώνεται στην περιοχή μας κι όλη τη χώρα πανδημία περονόσπορου. Τα δε αποτελέσματα θα είναι εμφανή σύντομα στους αγρότες, τις τοπικές οικονομίες και την οικονομία της χώρας» καταλήγουν ζητώντας την στήριξη όλων για να αποζημιωθούν.
Πανδημία περονόσπορου στα αμπέλια της Ηπείρου Πανδημία περονόσπορου στα αμπέλια της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.