ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ (Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 ώρα 16.00)

Σάββατο, Απριλίου 27, 2024
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ
(Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 ώρα 16.00)Θέμα 1: Αίτημα απολογισμού πεπραγμένων Περιφερειακής Αρχής για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων καθώς και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχεια (κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΚΟΙΝΟ των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ», κ. Ιωάννη Στέφο)

Θέμα 2: Ταμείο Ανάκαμψης-Ενέργειες Περιφερειάρχη Ηπείρου- Περιφερειακού Συμβουλίου (κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ-Τόπος να ζεις», κ. Στέφανο Ζούμπα)

Θέμα 3: Αντιπυρική προστασία της Ηπείρου. (κατατέθηκε από τoν επικεφαλής της παράταξης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ», κ. Γεώργιο Πρέντζα)

Θέμα 4: Ερώτημα αναφορικά με το μητρώο γεφυριών Ηπείρου (κατατέθηκε από την επικεφαλής της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ», κα Μαγδαληνή Τάτση)

Θέμα 5: Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Περιφερειακή Αρχή σχετικά με τη Λίμνη Παμβώτιδα, προκειμένου να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή της, τα ποσά που έχουν δαπανηθεί προς αυτές τις ενέργειες και ποια τα αποτελέσματα των ενεργειών (εξ αναβολής) (κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ», κ. Λάμπρο Γεωργόπουλο).

Read More »
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ (Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 ώρα 16.00) ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ (Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024 ώρα 16.00) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 27, 2024 Rating: 5

Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για τη χορήγηση αδειών πλανόδιου εμπορίου

Σάββατο, Απριλίου 27, 2024
Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για τη χορήγηση
αδειών πλανόδιου εμπορίου

Ανακοινώθηκε η απόφαση οριστικών αποτελεσμάτων των αιτήσεων για τους συμμετέχοντες στην επαναπροκήρυξη 170/17-01-2024 για την χορήγηση πενήντα οχτώ (58) νέων αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου με το αντίστοιχο δικαίωμα δραστηριοποίησης στην Περιφέρεια Ηπείρου σε παραγωγούς πωλητές και εννέα (9) δικαιωμάτων δραστηριοποίησης στην Περιφέρεια Ηπείρου σε υφιστάμενους κατόχους άδειας παραγωγού πωλητή υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου άλλων Περιφερειών.

Επίσης ανακοινώθηκε η απόφαση οριστικών αποτελεσμάτων των αιτήσεων για τους συμμετέχοντες της επαναπροκήρυξης 225/22-01-2024 για την χορήγηση νέων αδειών επαγγελματιών πωλητών (50 θέσεις) με δικαίωμα πλανόδιας δραστηριοποίησης στην Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και για χορήγηση επιπλέον δικαιωμάτων δραστηριοποίησης σε υφιστάμενους κατόχους άδειας επαγγελματία πωλητή άλλων Περιφερειών, σύμφωνα με τον Ν.4849/2021 (1 θέση).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» (Ο.Π.Σ.Α.Α.), στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://openmarket.mindev.gov.gr της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η ανακοίνωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου www.php.gov.g
Read More »
Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για τη χορήγηση αδειών πλανόδιου εμπορίου Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για τη χορήγηση αδειών πλανόδιου εμπορίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 27, 2024 Rating: 5

ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ( Τακτική Συνεδρίαση Μ. Τρίτη 30 Απριλίου ώρα 14.00)

Σάββατο, Απριλίου 27, 2024
ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
( Τακτική Συνεδρίαση Μ. Τρίτη 30 Απριλίου ώρα 14.00)

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
ΚΟΙΝΟ των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ: «Για το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων (Π.ΕΠ.ΙΣ) και Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας»

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Επικύρωση πρακτικών -αποφάσεων της συνεδρίασης: 5 η /4-4--2024 (τακτική -διά ζώσης)

2. Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028, της Περιφέρειας Ηπείρου. (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

3. Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων της Περιφέρειας Ηπείρου, για το Α΄ τρίμηνο του 2024. (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)

4. Τροποποίηση του υφιστάμενου Κανονιστικού Πλαισίου (κανονιστικές αποφάσεις Π.Σ.) σχετικά με τις τουριστικές πλεύσεις στον ποταμό Αχέροντα και τα σημεία πρόσδεσης των σκαφών. (εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας, κ. Σ. Ιωάννου)
Read More »
ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ( Τακτική Συνεδρίαση Μ. Τρίτη 30 Απριλίου ώρα 14.00) ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ( Τακτική Συνεδρίαση Μ. Τρίτη 30 Απριλίου ώρα 14.00) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 27, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία: Σαν σήμερα σκοτώθηκε ο ήρωας λιμενικός Μαρίνος Ζαμπάτης

Σάββατο, Απριλίου 27, 2024
Θεσπρωτία: Σαν σήμερα σκοτώθηκε ο ήρωας λιμενικός Μαρίνος Ζαμπάτης


Από τις αρχές του 1997 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των πυραμίδων, η Αλβανία βρισκόταν στη δίνη απίστευτων ταραχών που λίγο έλειψε να την οδηγήσουν σε εμφύλιο. Τότε άνοιξαν οι πόρτες των φυλακών και δραπέτευσαν πολλοί βαρυποινίτες, ενώ οι αποθήκες οπλισμού του αλβανικού στρατού λεηλατήθηκαν και 650.000 όπλα διαφόρων τύπων, 1,5 δισεκατομμύρια σφαίρες και βλήματα, 3,5 εκατομμύρια χειροβομβίδες και 1 εκατομμύριο νάρκες ξηράς, κατέληξαν στα χέρια του εξεγερμένου πλήθους και στη συνέχεια, πολλά από αυτά, ιδίως τα καλάσνικοφ πουλήθηκαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Όπως είναι φυσικό η παντελής απουσία έννομης τάξης στην Αλβανία έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε λογής κακοποιούς, βαριά οπλισμένους πλέον, να προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες όχι μόνο στη γειτονική χώρα, αλλά και στην Ελλάδα.

Ο Μαρίνος Ζαμπάτης (1972-1997)
Πριν συνεχίσουμε με τη δράση των Αλβανών κακοποιών, ας δούμε ποιος ήταν ο άνθρωπος στη μνήμη του οποίου αφιερώνουμε το σημερινό μας άρθρο, ο Μαρίνος Ζαμπάτης.
Ο Μαρίνος Ζαμπάτης γεννήθηκε στην Πρέβεζα στις 28 Μαρτίου 1972. Οι γονείς του κατάγονταν από το Μεγανήσι, ένα πανέμορφο νησί κοντά στη Λευκάδα. Ο πατέρας του Διονύσης ήταν ναυτικός, ενώ η μητέρα του Τούλα αφοσιώθηκε στην ανατροφή του γιου της. Ο Μαρίνος από μικρός δούλευε, ενώ παράλληλα πήγαινε σχολείο. Το όνειρο του ήταν να υπηρετήσει την πατρίδα. Μετά τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις ως αλεξιπτωτιστής, κατατάχθηκε το 1995 ως Δόκιμος Λιμενοφύλακας στο Λιμενικό Σώμα τότε, Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή από το 2011. Εντάχθηκε στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών Κέρκυρας όπου ξεχώρισε για τη γενναιότητα, την καλοσύνη και την ανιδιοτέλειά του.

Η μοιραία αποστολή
Οι μάχες στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας στο Ιόνιο στις αρχές του 1997 ανάμεσα στο Ελληνικό Λιμενικό και τους Αλβανούς κακοποιούς ήταν σκληρές και καθημερινές. Επίκεντρο των συμπλοκών ήταν τα Στενά της Κέρκυρας, ανάμεσα στο νησί των Φαιάκων και τις απέναντι αλβανικές ακτές, όπου ναρκέμποροι, λαθρέμποροι και σωματέμποροι από τη γειτονική χώρα επιχειρούσαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα ανθρώπους, ναρκωτικά και όπλα.
Το βράδυ της 26ης Απριλίου 1997, ο Μαρίνος Ζαμπάτης πέρασε από το καφενείο που βρισκόταν ο πατέρας του και κέρασε όλους τους θαμώνες. Στη συνέχεια πήγε στο Λιμεναρχείο της Κέρκυρας και ξεκίνησε μαζί με τους συναδέλφους του για μια ακόμα επικίνδυνη αποστολή, η οποία δυστυχώς ήταν η τελευταία του. Οι Λιμενικοί είχαν πληροφορίες από την Ιντερπόλ για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από την Αλβανία προς την Ελλάδα. Ο Όρμος Παγανιά βρίσκεται στις ακτές του νομού Θεσπρωτίας κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Έχει όρια τα ακρωτήρια Παγανιά στα βορειοδυτικά και Ακόντια στα νοτιοανατολικά, το δε άνοιγμα της εισόδου του είναι περίπου 400 μέτρα.

Εκεί, τα ξημερώματα της 27ης Απριλίου 1997 οι Έλληνες Λιμενικοί ενεπλάκησαν σε μάχη με αλβανικό λαθρεμπορικό σκάφος. Οι Αλβανοί κακοποιοί μόλις εντοπίστηκαν επιχείρησαν να αναπτύξουν ταχύτητα και προσπάθησαν να διαφύγουν προς τις ακτές των Αγίων Σαράντα. Οι Λιμενικοί έκαναν σήμα για έλεγχο στους πέντε επιβαίνοντες στο σκάφος και δέχτηκαν ως «απάντηση» έναν καταιγισμό από πυρά καλάσνικοφ. Μία από τις σφαίρες βρήκε τον Μαρίνο Ζαμπάτη στο κεφάλι και ο νεαρός Λιμενικός έπεσε νεκρός.
Οι συνάδελφοί του ανταπέδωσαν τα πυρά. Ένας από τους Αλβανούς τραυματίστηκε, ωστόσο η καταδίωξη των κακοποιών έληξε χωρίς να συλληφθούν. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής ο Μαρίνος Ζαμπάτης «απεβίωσε συνεπεία βορείας κρανιοεγκεφαλικής κακώσεως, συνεπεία τραύματος εκ πυροβόλου όπλου κατά τη διάρκεια εμπλοκής πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής με άλλο ταχύπλοο σκάφος».
Η σορός του Μαρίνου Ζαμπάτη μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα και ενημερώθηκαν οι γονείς του. «Ελάτε μαζί μας, ο Μαρίνος τραυματίστηκε». Στο νοσοκομείο του νησιού αντίκρισαν το άψυχο κορμί του παλικαριού τους...
Επρόκειτο για μία περίοδο όπου οι Αλβανοί εκμεταλλευόμενοι και τα πενιχρά μέσα που είχε τότε στη διάθεσή του το Λ.Σ., ενώ την ίδια ώρα αυτοί κατείχαν υπερσύγχρονα ταχύπλοα σκάφη, δρούσαν ανεξέλεγκτα. Είχαν φτάσει μάλιστα στο σημείο να εκβιάζουν Έλληνες επιχειρηματίες στην Κέρκυρα και να γαζώνουν με ριπές από καλάσνικοφ, ξενοδοχεία των κερκυραϊκών ακτών, από τη θάλασσα!

Η σύλληψη του Αλβανού δολοφόνου
Στις 30 Νοεμβρίου 2013, ο 55χρονος, τότε, δολοφόνος του Μαρίνου Ζαμπάτη συνελήφθη στην Κακαβιά από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
«Σύλληψη αλλοδαπού υπηκόου από την ΕΛ.ΑΣ. κατηγορούμενου μεταξύ άλλων και για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη στη Θεσπρωτία. Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου, συνελήφθη, πρωινές ώρες χθες, στην Κακαβιά από στελέχη του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς 55χρονος αλλοδαπός, καταζητούμενους για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και εμπόριο ναρκωτικών.
Ο ανωτέρω κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη τον Απρίλιο του 1997 στη Θεσπρωτία, όταν, κατά τη διάρκεια καταδίωξης ταχύπλοου σκάφους εμπόρων ναρκωτικών από πλωτό περιπολικό του του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, τον τραυμάτισε θανάσιμα πυροβολώντας εναντίον του
Read More »
Θεσπρωτία: Σαν σήμερα σκοτώθηκε ο ήρωας λιμενικός Μαρίνος Ζαμπάτης Θεσπρωτία: Σαν σήμερα σκοτώθηκε ο ήρωας λιμενικός Μαρίνος Ζαμπάτης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 27, 2024 Rating: 5

Σελίδες