Πώς θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Πώς θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών


Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η πολυαναμενόμενη προδημοσίευση του Οδηγού για το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα επιδοτεί τις επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Αν και το πρόγραμμα έχει εξαγγελθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου, μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις. Επιχειρήσεις απ’ όλο το φάσμα της οικονομίας εκδηλώνουν ισχυρό ενδιαφέρον, καθώς θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να μειώσουν το ενεργειακό κόστος σε μόνιμη βάση και να αποκτησουν ορατότητα σε βάθος χρόνου για τις δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που ειδικά σε ορισμένους κλάδους, όπως αυτό της μεταποίησης, αποτελεί, ένα μεγάλο ποσοστό του λειτουργικού κόστους.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ και τα κονδύλια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους και όχι μόνο της μεταοποίησης όπως τουλάχιστον σε προηγούμενο στάδιο ήταν η επικρατέστερη σκέψη στο ΥΠΕΝ. Θα αφορά σε φωτοβολταϊκά που συνδυάζονται μαζί με μπαταρία και η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται είτε θα καταναλώνεται απευθείας από την επιχείρηση είτε θα αποθηκεύεται στη μπαταρία για να καλύψει ανάγκες στις ώρες της ημέρας που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης κάθε επιχείρησης (zero feed-in).

Στα 300 MW η συνολική επιδοτούμενη ισχύς για φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις

Η επιδότηση θα καλύπτει κατά κύριο λόγο το κόστος εγκατάστασης της μπαταρίας, προκειμένου, λόγω του υψηλού κόστους, η απόσβεση της επένδυσης να γίνεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Σε σύγκριση, πάντως, με το ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά, οι τελικοί ωφελούμενοι θα είναι πολύ λίγοι, καθώς με βάση τα χαρακτηριστικά του προγράμματος (συνδυασμός φωτοβολταϊκών με μπαταρία και ύψος προϋπολογισμού), η συνολική ισχύς που θα επιδοτηθεί εκτιμάται ότι θα ανέλθει έως τα 300 MW στην καλύτερη περίπτωση.

Το δυναμικό ισχύος που είναι διαθέσιμο σήμερα στη χώρα, σε ό,τι αφορά μόνο τις στέγες των βιομηχανικών – εμπορικών επιχειρήσεων, ανέρχεται σε 11,25 GW, συμφωνα με τις εκτιμήσεις του ενεργειακού συμβούλου του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), Στέλιου Ψωμα. Η εκτίμηση αυτή είναι «συντηρητική», καθώς ειδικά για τα βιομηχανικά-εμπορικά κτίρια, καθώς και τις γεωργικές αποθήκες, θεωρούνται ως ακατάλληλα όσα είναι ηλικίας άνω των 30 ετών.

Κρίσιμα για την επιτυχία του προγράμματος και γενικότερα για την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τις επιχειρήσεις, είναι η αποδέσμευση ηλεκτρικού χώρου, όπως και η επίλυση τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την εξάντληση του λεγόμενου ορίου βραχυκύκλωσης σε πολλούς υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ ανά τη χώρα. Και στα δύο ζητήματα λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να μην υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή.

Κόστος από 90.000 ευρώ για σύστημα 50 kW

Όπως δηλώνει στο powergame.gr ο marketing manager της εταιρείας ECO//SUN, Θέμης Κουτσουρνάς, αν το πρόγραμμα αφορά σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μαζί με μπαταρία, τοτε ενα ενδεικτικο αρχικο συνολικο κοστος για μια μικρομεσαια επιχειρηση και για ένα σύστημα ισχύος της τάξεως των 50 kW, μπορει να ξεκινα απο τις 90.000 ευρώ, αναλογα παντα και με τη διαθέσιμη επιφάνεια της επαγγελματικης στεγης.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα χαρακτηριστικα που πρεπει να εχει το συγκεκριμενο προγραμμα προκειμενου να ειναι ελκυστικο, ο κ. Κουτσουρνάς επισημαίνει ότι αυτά είναι το υψηλότερο δυνατό ποσοστο επιδοτησης (δηλαδή πανω απο 50%) και οι λιγοτεροι δυνατοι περιορισμοι οσον αφορα τις κατηγορίες των επιλέξιμων επιχειρήσεων που θα μπορουν να επωφεληθουν απο το προγραμμα, δηλαδή με άλλα λόγια να υπάρξει οριζοντια εφαρμογη χωρις «ψιλα γραμματα». Στοχος πρεπει να ειναι να μπορούν να επωφεληθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, από τις μικρότερες μέχρι τις πιο μεγάλες και ενεργοβόρες.

Αναφορικά με τις εναλλακτικές λύσεις έχουν οι επιχειρήσεις για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, ο κ. Κουτσουρνάς σημειώνει ότι οι επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε μία ελληνική βιομηχανία μπορούν να είναι από ένα απλό «ενεργειακό νοικοκύρεμα» με χαμηλό κόστος, μέχρι επεμβάσεις υψηλότερου κόστους με μεσο-μακροπρόθεσμη απόσβεση.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, ένα πρόγραμμα επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε μία βιομηχανία θα πρέπει να υλοποιηθεί με τεχνικοοικονομικά κριτήρια, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης βιομηχανίας, να εφαρμοσθεί σε τομείς όπου υπάρχει σημαντικό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει από τις επεμβάσεις και ο χρόνος απόσβεσης του κεφαλαίου που θα επενδυθεί να είναι ελκυστικός για την επιχείρηση.


Πώς θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών Πώς θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.