Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά την λειτουργία των δήμων

Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά την λειτουργία των δήμων

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στην βουλή ότι «Οι εκλογές του Οκτώβρη καθίστανται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, γιατί συνδέονται με τα αναπτυξιακά σχέδια σε όλη τη χώρα». Και ότι «είναι κι αυτή μια πολιτική σύγκρουση (...) είναι η επόμενη μάχη, η μεγάλη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές, η οποία πρέπει να κερδηθεί» για «να έχουμε ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να συμμερίζονται τις κυβερνητικές στοχεύσεις».

Δηλαδή οι Δήμοι και Περιφέρειες προορίζονται να παίξουν ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής και της στρατηγικής της ανάπτυξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Με την ψήφιση του αντιλαϊκού νομοσχέδιου του υπουργείου Εσωτερικών παίρνει μέτρα για την εφαρμογή τους. Δημιουργεί τους κατάλληλους μηχανισμούς για τη «στεγανοποίηση» των δήμων από τις λαϊκές διεκδικήσεις και την προώθηση «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος», όπως προβλέπουν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης με πρώτο την παραπέρα εμπορευματοποίηση υπηρεσιών.

Ο νόμος (πια ) προβλέπει την δημιουργία υπερ-οργάνων σε δήμους και Περιφέρειες που προέρχονται από τη συγχώνευση των οικονομικών επιτροπών και αυτών της ποιότητας ζωής. Σε αυτά οι παρατάξεις δημάρχου (και περιφερειάρχη) θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ τους δίνονται και επιπλέον αρμοδιότητες (υποβολή αιτημάτων πρόσληψης, έγκριση κάθε είδους προγραμματικής σύμβασης, διαγραφή χρεών κ.ά.), μετατρέποντας σταδιακά τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικά στοιχεία.

Συμπληρωματικά σε αυτό, υποβαθμίζεται η ζωντανή λειτουργία των Συμβουλίων, αφού προβλέπονται κυρίως τηλεσυνεδριάσεις, ενώ περιορίζεται η δυνατότητα να φέρουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης οι άλλες παρατάξεις, με τον επικεφαλής παράταξης να μπορεί να προτείνει μέχρι ένα θέμα, που και αυτό για να συζητηθεί θα πρέπει να το δεχτεί η πλειοψηφία.

Καταργούνται τα ΝΠΔΔ, κοινωφελείς υπηρεσίες και οι σχολικές επιτροπές. Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον δήμο, χωρίς να διασφαλίζονται η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας των υπηρεσιών όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές, ενώ ενισχύονται οι αναπτυξιακοί οργανισμοί και οι ανώνυμες εταιρείες, δείχνοντας και ποιος είναι ο στόχος του νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι τα ΝΠΔΔ( όπως το ΠΑΚΠΟ στον δήμο μας) αφορούν από τους παιδικούς σταθμούς, αθλητισμό, πολιτιστικούς οργανισμούς, μέχρι τα ΚΔΑΠ - ΑμεΑ, υπηρεσίες που μένουν «στον αέρα».

Οσο για τις κοινωφελείς υπηρεσίες μεταφέρονται αυτοδίκαια, όπως λέει το νομοσχέδιο, στον δήμο, όμως όχι και το προσωπικό, γιατί η κατανομή θα γίνει με απόφαση του γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης.

Η δε κατάργηση των σχολικών επιτροπών συνοδεύεται με την ανάθεση του όλου έργου της συντήρησης των σχολικών κτιρίων και αναγκών στους διευθυντές, που εξαιτίας της υποχρηματοδότησης θα αναγκαστούν να αναζητούν χορηγούς, υλοποιώντας έτσι το σχετικό νομοσχέδιο της πρώην υπουργού Παιδείας Κεραμέως.

Ακόμα, ως επιστέγασμα στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία κόμβου παρακολούθησης για τη χάραξη πολιτικών και την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδόσεων των ΟΤΑ με βάση την πολιτική του κόστους - οφέλους.

Με τον νόμο καταργούνται η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής και δημιουργείται μια νέα επιτροπή που στην ουσία θα διοικεί τον δήμο η οποία θα αποτελείται από 5 η 7 η 9 μέλη όπου θα ισχύουν:

ΣΩΜΑ

ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΛΩΝ

ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

% ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

25

15

60,00% (*)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

9

6

66,67%

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

7

5

71,43% ( **)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

5

4

80,00%



Δηλαδή με το 43% επί των ψηφισάντων, η πλειοψηφία του δημάρχου στην δημοτική επιτροπή μπορεί να φθάσει έως και στο 80%.

Άρα ανάμεσα στα άλλα αντιλαϊκά αλλοιώνεται περαιτέρω η επιλογή του λαού κατασκευάζοντας ακόμα πιο πλαστή πλειοψηφία για παντοδύναμη δημοτική (και περιφερειακή) αρχή, που θα υλοποιεί απρόσκοπτα τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς με κρίσιμες αρμοδιότητες, τις οποίες αφαιρεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο έχει το 60% η παράταξη του δημάρχου.

Ούτε αυτούς δεν εμπιστεύονται!!!

Καθόλου παράξενο για ένα κράτος που είναι εχθρικό προς τα λαϊκά συμφέροντα.

Εξ άλλου ο νόμος ψηφίστηκε από 158 βουλευτές της Ν.Δ. δηλαδή το 52,67% της βουλής. Οι οποίοι όμως εκλέχθηκαν από το 40,56% ψηφισάντων , που αντιπροσωπεύουν το 53,76%του εκλογικού σώματος ( δηλαδή ούτε το 25% του λαού).

Να υπενθυμίσουμε ότι με βάση τον νόμο Χατζηδάκη για να κηρυχτεί μια απεργία σε ένα εργασιακό χώρο, πρέπει να υπερψηφισθεί από το 50% + 1 από το σύνολο των εργαζομένων.

Για να γνωρίζουμε γιατί ψηφίζουμε και πως ξέρουμε πως αξιοποιείται η ψήφος μας.

Να και γιατί χρειάζεται ο λαός να χρησιμοποιήσει το όπλο της ψήφου, να καταδικάσει τις αντιλαϊκές πολιτικές στηρίζοντας το ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της πολιτικής, ενισχύοντας το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τη μόνη εγγύηση στην οργάνωση, στον καθημερινό αγώνα και την αναμέτρηση με την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των ολίγων.

Να γεμίσουν οι κάλπες τόσο στον δήμο μας όσο και την περιφέρεια Ηπείρου με τα ψηφοδέλτια "Λαϊκής Συσπείρωσης". Τα ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο της ελπίδας και του αγώνα.

(*) Μπορεί να εκλεγεί  η Δ.Α. με 43%+1 ψήφο από την πρώτη Κυριακή και να έχει το 60% των Δ.Σ.

(**)Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα στον δήμο μας για την οικονομική επιτροπή και την «ποιότητας ζωής».

Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά την λειτουργία των δήμων Η Λ.Σ. Ηγουμενίτσας για τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά την λειτουργία των δήμων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Οκτωβρίου 06, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.