Η ηπειρωτική Ελλάδα διεκδικεί θέση στον ποιοτικό τουρισμό

Η ηπειρωτική Ελλάδα διεκδικεί θέση στον ποιοτικό τουρισμό


Αν και στην Ελλάδα η τουριστική ανάπτυξη έχει στηριχθεί στο παραθαλάσσιο μέτωπο που προσελκύει εκατομμύρια ξένων τουριστών, υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα και στην ηπειρωτική χώρα, η οποία διεκδικεί τον ρόλο της στην ισόρροπη ανάπτυξη. Αυτό επιχείρησε να αναδείξει το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που διοργανώθηκε χθες, 26 Φεβρουαρίου 2024, στο Καρπενήσι, με τίτλο «Συνδιαμορφώνοντας το Τουριστικό Προϊόν της Ηπειρωτικής Ελλάδας».

Οι τοπικοί επιχειρηματίες στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών που θα βοηθήσουν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους επισκέπτες να αποκτήσουν πρόσβαση στις φυσικές ομορφιές της Κεντρικής Ελλάδας, να τις ανακαλύψουν και να τις απολαύσουν με ασφάλεια. Ζήτησαν τη συνεργασία αλλά και τη συνδρομή του δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους κεντρικού κράτους, τόσο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αυτών των υποδομών όσο και στην επικοινωνία και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής αλλά και στη στήριξη των μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρόκειται για περιοχές της Ελλάδας που δεν εξυπηρετούνται από αεροδρόμιο και γι’ αυτό στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον εσωτερικό τουρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, είναι διαχρονική η απουσία στήριξης των ξενοδοχείων από 1 έως 3 αστέρια, τα οποία διαθέτουν αυτή τη στιγμή περίπου 200.000 δωμάτια σε όλη την Ελλάδα. «Ο ποιοτικός και βιώσιμος τουρισμός προϋποθέτει πως όλα τα καταλύματα έχουν την απαραίτητη χρηματοδοτική στήριξη ώστε να εκσυγχρονίζουν τις εγκαταστάσεις τους τόσο ενεργειακά όσο και σε επίπεδο υποδομών», σημείωσε ο κ. Χατζής, αναφέροντας πάντως ότι έπειτα από επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΠΟΞ, η πρόσφατη προδημοσίευση του προγράμματος

 «Εξοικονομώ» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά και η Ομοσπονδία έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ξενοδοχείων χαμηλών κατηγοριών, όπως η συνεργασία που ετοιμάζεται με DELOITTE για μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια Consulting που θα βοηθήσουν να προετοιμαστούν τα ξενοδοχεία που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους. Επίσης, μέσα από μια στρατηγική συμφωνία που ολοκληρώνει η ΠΟΞ με την Εθνική Τράπεζα, προσπαθεί να δημιουργηθεί ένα ειδικό προϊόν χρηματοδότησης κεφαλαιακών δαπανών μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα και από το τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, η ΠΟΞ ασκεί συνδικαλιστική πίεση προς το υπουργείο Ανάπτυξης για ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης για τα μικρά ξενοδοχεία.

Ο κ. Χατζής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ανταγωνισμό από τη βραχυχρόνια μίσθωση, στο τέλος ανθεκτικότητας που βαραίνει δυσανάλογα τις περιοχές με χαμηλή τουριστική κίνηση αλλά και τον ΦΠΑ στη διαμονή που έχει υπερδιπλασιαστεί εδώ και σχεδόν 10 χρόνια και η μείωση του οποίου είχε αποτελέσει προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

Τι ζητούν οι επιχειρηματίες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Για τουριστικές αγορές δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα έκανε λόγο η Προέδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, Σοφία Φλέγκα, αποκαλώντας «ήρωες» τους ξενοδόχους της ηπειρωτικής χώρας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν τη μια δυσκολία μετά την άλλη. Αναφέρθηκε σε έλλειψη υποδομών, σχεδιασμού, οράματος, επικοινωνίας, συνεργασίας και τεχνογνωσίας.

Η Πρόεδρος Ένωσης ξενοδόχων Δελφών Παγώνα Κολομβότσου τόνισε ότι οι Δελφοί είναι το διαβατήριο για να προωθηθεί όλη η περιοχή στις διεθνείς αγορές αλλά χρειάζονται λύσεις που αφορούν υποδομές, ασφάλεια, κέντρα υγείας και χώρους στάθμευσης.

Το θέμα της ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού έθιξε η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λαμίας Παναγιώτα Σαμαρά, καθώς στην Φθιώτιδα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ιαματικών πηγών. Ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας ώστε να αντιστραφεί η πορεία απαξίωσής τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού Θεόδωρος Ρουμελιώτης, που ζήτησε αναβάθμιση των ιαματικών πηγών και του κεντρικού υδροθεραπευτηρίου Λουτρών Αιδηψού. Όπως υποστήριξε, με σωστό σχεδιασμό η Αιδηψός θα μπορούσε να γίνει μια σύγχρονη λουτρόπολη σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν για άλλα 2 με 3 χρόνια τα προγράμματα που στήριξης της Βόρειας Εύβοιας προκειμένου να ορθοποδήσουν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές ξενοδόχοι και οι άλλοι τοπικοί επιχειρηματίες αλλά στοχευμένη προβολή της περιοχής από την Περιφέρεια. Τέλος, σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας του οδικού άξονα Ψαχνά-Στροφιλιά-Ιστιαία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας Μιλτιάδης Χέλμης, αναφέρθηκε στην πληθώρα των ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί στο νότιο τμήμα του νησιού, ζητώντας μια πιο ελεγχόμενη διαχείριση.

Οι επενδύσεις σε υποδομές στην ηπειρωτική Ελλάδα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, απάντησε στα ζητήματα των δημόσιων υποδομών. Είπε ότι τα οδικά έργα στην Εύβοια είναι σε εξέλιξη. Στην Ευρυτανία, σε ό,τι αφορά τον άξονα Λαμία-Καρπενήσι, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και έχουν κατατεθεί έξι προσφορές, ενώ έχει υπογραφεί η γεωτεχνική μελέτη και στο τέλος του καλοκαιριού μπαίνει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός. Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο Δυτικό κομμάτι του νομού Ευρυτανίας, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα Άγραφα ύψους 90 εκατ. ευρώ, αναμένεται να απαντήσει στα προβλήματα προσβασιμότητας.

Ανέφερε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη η αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου Βελουχίου, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα έργο ύψους 10 εκατ. ευρώ, έγινε ανάπλαση της εισόδου του φαραγγιού Πάντα Βρέχει, προχωρά η αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου του νομού που φημίζεται για τον αθλητικό τουρισμό ενώ δημιουργείται ψηφιακή εφαρμογή με 50 μονοπάτια της περιοχής. Τέλος, βαίνει προς τελική αδειοδότηση η δημιουργία υδάτινου πεδίου και υδατοδρομίου στη λίμνη Κρεμαστών.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές που έχουν δημιουργήσει προστιθέμενη αξία, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Χρήστος Κακαβάς, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στον νομό λειτουργούν 2.500 ξενοδοχειακές κλίνες, πολλές επιχειρήσεις εστίασης αλλά και επιχειρήσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων. Ωστόσο ο κ. Χατζής σημείωσε ότι από τα 507 ξενοδοχεία που έχει η περιοχή, μόλις 9 είναι πεντάστερα και 50 είναι τετράστερα, με το 90% των μονάδων να είναι 1 έως 3 αστέρια, χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν οι βουλευτές ΝΔ της Ευρυτανίας Θωμαΐς Οικονόμου και Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς.

Η ηπειρωτική Ελλάδα διεκδικεί θέση στον ποιοτικό τουρισμό Η ηπειρωτική Ελλάδα διεκδικεί θέση στον ποιοτικό τουρισμό Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.