Επίσκεψη Υποψήφιου Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλάγής Κώστα Τσουκαλά στο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Επίσκεψη Υποψήφιου Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλάγής Κώστα Τσουκαλά στο Δήμαρχο ΗγουμενίτσαςΤο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας 13 Μαίου 2024 ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής κος Κώστας Τσουκαλάς.

Η συζήτηση διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα και μεταξύ άλλων συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που άπτονται της σχέσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δήμαρχος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον υποψήφιο Ευρωβουλευτή.
Read More »
Επίσκεψη Υποψήφιου Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλάγής Κώστα Τσουκαλά στο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Επίσκεψη Υποψήφιου Ευρωβουλευτή ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλάγής Κώστα Τσουκαλά στο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Με τα ποδήλατα από την Γερμανία μέχρι τα Ιωάννινα!

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Με τα ποδήλατα από την Γερμανία μέχρι τα Ιωάννινα!


Στα Ιωάννινα έφτασαν το μεσημέρι της Δευτέρας τέσσερις ποδηλάτες που είχαν ξεκινήσει από την Γερμανία.

Η υποδοχή των Χρυσοβαλάντη Καρασακαλίδη, Peter Schubert, Werner Schröder και Harald Miehe, έγινε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Οι τέσσερις τολμηροί, ξεκίνησαν από τις 20 Απριλίου από το Schwerte με προορισμό τα Γιάννενα κάνοντας μια διαδρομή περίπου 2.100 χιλιομέτρων με 23 ενδιάμεσους προορισμούς μέσα από τις Άλπεις, την ιταλική ακτή της Αδριατικής, το Μπάρι και από εκεί στην Ήπειρο και τα Ιωάννινα.

Σκοπός της ποδηλατικής περιήγησης δεν ήταν μόνο να τονίσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων Schwerte και Ιωαννίνων, αλλά ήταν επίσης μέρος μιας εκπαιδευτικής εκδρομής που διοργάνωσε η ομάδα εργασίας των Ιωαννίνων στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με το δήμο του Schwerte.

«Είναι σημαντικό οι ενεργοί πολίτες να κάνουν πράξη την αδελφοποίηση μεταξύ των δύο δήμων και να στέλνουν μηνύματα συνεργασίας», είπε ο κ. Μπέγκας υποδεχόμενους τους ποδηλάτες.

«Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Πρώτος στόχος μας ήταν φτάσουμε όλοι υγιείς, κάτι που το καταφέραμε. Φτάσαμε στην ώρα μας, κάτι που είναι επίσης σημαντικό. Χαίρομαι που βρίσκομαι στα Γιάννενα μετά από το πέρασμά μας από πολλές χώρες», δήλωσε εκ μέρους των ποδηλατών, ο Χρυσοβαλάντης Καρασακαλίδης.

Πηγή epiruspoost.gr
Read More »
Με τα ποδήλατα από την Γερμανία μέχρι τα Ιωάννινα! Με τα ποδήλατα από την Γερμανία μέχρι τα Ιωάννινα! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Τεστ ΠΑΠ: Στάλθηκαν τα πρώτα SMS για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024

 Τεστ ΠΑΠ: Στάλθηκαν τα πρώτα SMS για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτραςΤα πρώτα SMS που ενημερώνουν τις γυναίκες που δικαιούνται δωρεάν τεστ ΠΑΠ εστάλησαν σήμερα Δευτέρα (13.5.24) στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Όπως έγινε γνωστό, τα πρώτα SMS για δωρεάν τεστ ΠΑΠ λαμβάνουν 119.800 γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-29 στον νομό Αττικής, ενώ η αποστολή των γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα θα ολοκληρωθεί την Τρίτη (14.5.24).

Οι γυναίκες, οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν σταδιακά το άυλο παραπεμπτικό για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με μήνυμα (SMS).

Οι γυναίκες δικαιούχοι ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για τις εξετάσεις, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. (Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους στην ιστοσελίδα testpap.gov.gr).

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων του υπουργείου Υγείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σχεδιάστηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω».

Ποιες αφορά το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες, και προσφέρει δωρεάν τις εξής προληπτικές εξετάσεις: μοριακό τεστ HPV DNA (για γυναίκες 30-65), εξέταση τεστ ΠΑΠ (για γυναίκες 21-29), κολποσκόπηση και βιοψία, για γυναίκες με κλινικά ευρήματα, από εξειδικευμένο ιατρό.

Το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα επαναληπτικής εξέτασης για τις γυναίκες στις οποίες συστήνεται, οι οποίες θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν τις επαναληπτικές εξετάσεις εντελώς δωρεάν, σύμφωνα με το είδος των ευρημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.

Επίσης, το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει και δωρεάν εμβολιασμό κατά του ιού HPV. Ο τελευταίος έχει επεκταθεί και στα αγόρια, καλύπτεται ήδη για το 2024, θα συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια.
Read More »
Τεστ ΠΑΠ: Στάλθηκαν τα πρώτα SMS για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας  Τεστ ΠΑΠ: Στάλθηκαν τα πρώτα SMS για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Ο Υπουργός Άμυνας στο Σούλι

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Ο Υπουργός Άμυνας στο Σούλι


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν για το Ολοκαύτωμα του Σουλίου.

Οι εκδηλώσεις θα είναι τριήμερες και θα γίνουν από τις 24 ως τις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας έγινε από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη και ο πρώτος αποδέχθηκε την πρόσκληση για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις του Σουλίου.
Read More »
Ο Υπουργός Άμυνας στο Σούλι Ο Υπουργός Άμυνας στο Σούλι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Από την Αγγλία στο Σούλι δυο αδέλφια εργάζονται ως κτηνοτρόφοι

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Από την Αγγλία στο Σούλι δυο αδέλφια εργάζονται ως κτηνοτρόφοιΈπειτα από χρόνια ζωής στην Βρετανία και άσκηση επαγγελμάτων στον τουριστικό κλάδο δυο αδέλφια από το Σούλι επέστρεψαν στα πατρώα εδάφη.

Ο Φώτης και ο Φίλιππος Παπαϊωάννου, μετά το σχολείο αναζήτησαν την τύχη τους σε μεγαλουπόλεις και εργάστηκαν για τέσσερα χρόνια στο εξωτερικό. Ωστόσο, όπως δηλώνουν, παρά τις καλές συνθήκες εργασίας στην Βρετανία, η αγάπη τους για τον τόπο τους απεδείχθη ισχυρότερη.

Από την Αγγλία στο Σούλι δυο αδέλφια εργάζονται ως κτηνοτρόφοι

Σε μια δύσκολη καθημερινότητα, που ξεκινά στις έξι το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ, αποφάσισαν να επιτύχουν στην καρδιά της ορεινής Ηπείρου, στο Σούλι.

«Πουθενά δεν σε περιμένουν κόκκινα χαλιά στρωμένα. Η προσπάθεια είναι το σημαντικότερο όπου και αν την κάνει κάποιος», αναφέρουν.

Η κτηνοτροφική μονάδα ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση, την οποία την ανέπτυξαν και την εκσυγχρόνισαν, για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών. Παράλληλα, με την δημιουργία ενός ξενώνα, συμπληρώνουν το εισόδημά τους και προσφέρουν μοναδική φιλοξενία στους επισκέπτες.Ερωτηθέντες για τα συν και πλήν της επιστροφής απαντούν ότι «ο θετικό στην Αγγλία ήταν ο συγκεκριμένος χρόνος εργασίας, ενώ στην Ελλάδα σε ατομική επιχείρηση δεν υπάρχουν ωράρια». Σκληραγωγημένοι, ολιγαρκείς στην ζωή και λιτοί στην συμπεριφορά, απευθύνουν με τον δικό τους τρόπο προσκλητήριο σε όσους εγκατέλειψαν τον τόπο τους να επιστρέψουν, γιατί εκεί βρίσκεται ο πραγματικός πλούτος.

Με συζύγους από κοντινά χωριά και σε απόσταση μιας ώρας από τα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα τα δυο αδέλφια και οι οικογένειές τους δεν αισθάνονται την έλλειψη κάποιων πραγμάτων που οι περισσότεροι θεωρούν ως δεδομένα. Όπως άλλωστε δηλώνουν ο Φώτης και ο Φίλιππος «το θέμα είναι να ξέρεις τι ζητάς από την ζωή και τι στόχους θέτεις»
Read More »
Από την Αγγλία στο Σούλι δυο αδέλφια εργάζονται ως κτηνοτρόφοι Από την Αγγλία στο Σούλι δυο αδέλφια εργάζονται ως κτηνοτρόφοι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Συλλυπητήρια από τον Σύλλογο Πολυτέκνων Γονέων Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Συλλυπητήρια από τον Σύλλογο Πολυτέκνων Γονέων Ηγουμενίτσας 


Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Ηγουμενίτσας εκφράζει την βαθύτατη θλίψη για τον άδικο θάνατο του Κωνσταντίνου Παππά ετών 17, γιό της κας Σοφία Στάθη χήρα και πολύτεκνη μητέρα του Συλλόγου μας, απευθύνουμε στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια. 
Κωνσταντίνε Καλό παράδεισο...
Read More »
Συλλυπητήρια από τον Σύλλογο Πολυτέκνων Γονέων Ηγουμενίτσας Συλλυπητήρια από τον Σύλλογο Πολυτέκνων Γονέων Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Φρένο στις αυθαίρετες αδειοδοτήσεις αιολικών στη Θεσπρωτία!

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Φρένο στις αυθαίρετες αδειοδοτήσεις αιολικών στη Θεσπρωτία!Μία φαινομενικά μικρή, αλλά με ιδιαίτερη σημασία νίκη στη διαρκή προσπάθεια για την ορθή ανάπτυξη των ΑΠΕ πέτυχε η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, αφού η αρμόδια νομική υπηρεσία του ΥΠΕΝ έκανε δεκτή την προσφυγή μας εναντίον της αδειοδότησης του ΑΣΠΗΕ «ΚΑΣΤΡΙ – ΚΑΜΗΛΑ» της εταιρείας KIEFER εντός της ΖΕΠ (περιοχή NATURA) «Όρη Τσαμαντά» στη Θεσπρωτία!

Με την απόφαση του ΥΠΕΝ ακυρώνεται η Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του εν λόγω έργου, που είχε εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας (ΑΔΗΔΜ) στις 3/1/2024. Ο λόγος απόρριψης της ΑΕΠΟ είναι ότι η μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) του ΑΣΠΗΕ δεν ήταν σύμφωνη με τις προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία για την διεξαγωγή των απαραίτητων εργασιών πεδίου.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο ισχυρισμός της ΕΟΑ είναι ότι οι εργασίες πεδίου έγιναν τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο (!), ενώ η νομοθεσία αναφέρει ρητώς (και εύλογα) πως οι καταγραφές των ειδών ορνιθοπανίδας πρέπει να γίνουν (κατ’ ελάχιστον) κατά την αναπαραγωγική περίοδο, από Μάρτιο έως και Ιούνιο.

Το θλιβερό (αλλά και εξοργιστικό) είναι ότι στην υπόθεση αυτή δεν υπήρξε κάποια «αβλεψία» ή αμέλεια, αφού η συγκεκριμένη παρατήρηση είχε τεθεί υπόψη των υπηρεσιών στη σχετική αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Προκύπτει, επομένως, ότι συνειδητά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου της ΑΔΗΔΜ και η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, που γνωμοδότησαν θετικά για το έργο (όπως προκύπτει από την ίδια την ΑΕΠΟ), έκαναν τα στραβά μάτια στην καραμπινάτη παρατυπία. Και δυστυχώς αυτή η περίπτωση δεν είναι εξαίρεση, όπως επανειλημμένα έχει αναδείξει η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ωστόσο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την υποχρέωση πλέον να ανακαλέσει και την ΑΕΠΟ για τον ΑΣΠΗΕ «ΠΡΙΟΝΙΑ» της ίδιας εταιρείας και στην ίδια περιοχή NATURA, αφού και ο αυτός αδειοδοτήθηκε παράτυπα, με εργασίες πεδίου που έγιναν (αν έγιναν) σε ακατάλληλη περίοδο και με αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να παραμένει σε ισχύ η άδεια ενός de facto παράνομου έργου, μέσα σε μία προστατευόμενη περιοχή για τον πιο σπάνιο γύπα της Ευρώπης, τον Ασπροπάρη.

Κατέβασμα σχετικού Οπτικού Υλικού από ΕΔΩ

Read More »
Φρένο στις αυθαίρετες αδειοδοτήσεις αιολικών στη Θεσπρωτία! Φρένο στις αυθαίρετες αδειοδοτήσεις αιολικών στη Θεσπρωτία! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Πρόσκληση συμμετοχής στο "Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024" από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Πρόσκληση συμμετοχής στο "Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024" από το Δήμο Ηγουμενίτσας


Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας προσκαλεί όλες τις μουσικές ομάδες (μπάντες, μουσικά σχήματα), θεατρικές ομάδες, σχολές χορού, πολιτιστικούς συλλόγους και όποιες άλλες ομάδες επιθυμούν να καταθέσουν τις προτάσεις-αιτήματά τους αναλυτικά για τις εκδηλώσεις «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2024».

Οι προτάσεις θα κατατίθενται γραπτώς στο γραφείο του Τμήματος Αθλητισμού – Πολιτισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. (Ελευθερίας 7, Παλιό Δημαρχείο, 1ος όροφος και στον Κο Αλέξανδρο Γιαννακό έως και 31/05/2024, είτε ηλεκτρονικά στο email: pakppo2@1345.syzefxis.gov.gr είτε με φαξ στο 26665360019.
Read More »
Πρόσκληση συμμετοχής στο "Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024" από το Δήμο Ηγουμενίτσας Πρόσκληση συμμετοχής στο "Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024" από το Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα»

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα»Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που προωθεί την αντίληψη για έναν κόσμο βιώσιμο, με ενσυναίσθηση και χωρίς αποκλεισμούς, με τη δράση «Ψηλαφίζοντας το παρελθόν».

Με γνώμονα την ισότιμη πρόσβαση όλων σε χώρους πολιτισμού, υλοποιεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θεματικές ξεναγήσεις που απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης και άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον Π.Σ. Τυφλών Π.Ε. Β/Δ Ελλάδας και τη Δομή Βοήθεια στο Σπίτι Ν. Σελεύκειας

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση

Το Σάββατο 18 Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας είναι ελεύθερη για το κοινό.

Read More »
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα» Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Δήλωση της Όλγα Γεροβασίλη για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις αστυνομικών από την Ήπειρο

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
   Δήλωση της  Όλγα Γεροβασίλη για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις αστυνομικών από την ΉπειροΑπό την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας από τη Νέα Δημοκρατία το 2019 η Ήπειρος έχει μπει σε δεύτερη μοίρα και όσον αφορά στη στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών.

Αυτό σημειώνει σε δήλωσή της η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή τις υποχρεωτικές μετακινήσεις αστυνομικών από την Ήπειρο σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζει τις μηδενικές μεταθέσεις αστυνομικών στην περιοχή και καυτηριάζει τις τρίμηνες υποχρεωτικές μετακινήσεις.

«Για ακόμη μια φορά ο οικογενειακός προγραμματισμός των αστυνομικών υπαλλήλων τινάζεται στον αέρα καθώς η πολιτική ηγεσία αδυνατεί να κατανείμει το προσωπικό ορθολογικά.

Μάλιστα, αν και οι μετακινήσεις προβλέπεται να είναι τρίμηνες, η δαπάνη διαμονής δεν ξεπερνά τα τριάντα ευρώ ημερησίως.

Παράλληλα, διατάσσεται να αποσπαστεί και ένας σημαντικός αριθμός οχημάτων εκ νέου, ο οποίος μαζί με τον τεράστιο και πρωτοφανή στα χρονικά, αριθμό αστυνομικών που από αρχές του έτους έχουν αποσπαστεί στην Αττική, θα λείπουν πλέον από το κομμάτι της αστυνόμευσης στις τοπικές κοινωνίες, όπως καταγγέλλουν οι Ενώσεις των αστυνομικών υπαλλήλων Ηπείρου.

Είναι οι πολίτες της Περιφέρειας και δη της Ηπείρου, πολίτες δεύτερης κατηγορίας για την Κυβέρνηση;» καταλήγει η κ. Γεροβασίλη.
Read More »
Δήλωση της Όλγα Γεροβασίλη για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις αστυνομικών από την Ήπειρο    Δήλωση της  Όλγα Γεροβασίλη για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις αστυνομικών από την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Εξαήμερη εργασία : Ζήτημα κοινής λογικής

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Εξαήμερη εργασία : Ζήτημα κοινής λογικήςΗ εξαήμερη εργασία ήρθε για να μείνει. Μπορεί επίσημα το υπουργείο Εργασίας, δια του αρμόδιου υφυπουργού, Πάνου Τσακλόγλου να τονίζει ότι «δεν πρόκειται για ένα μέτρο γενικευμένο», αλλά και ότι αφορά «κλάδους συνεχούς ροής ή κλάδους όπου υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη», αλλά η πραγματικότητα δεν αλλάζει: Πρόκειται για μια ξεκάθαρη εντατικοποίηση της απασχόλησης, που σε κάποιες περιπτώσεις θα λύσει προβλήματα, ίσως όμως σε άλλες να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα.

Προφανώς οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας που διαπιστώνονται σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας «δίνουν τον τόνο». Ο κ. Τσακλόγλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του επιβεβαίωσε ότι «παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και κάποια κομμάτια της μεταποίησης.» Ο τουρισμός εξαιρέθηκε από την εξαήμερη απασχόληση, όχι όμως οι υπόλοιποι κλάδοι. Άρα, εάν διαπιστωθεί «έκτακτη ανάγκη» σε μια βιοτεχνία μεταποίησης, μπορεί ο εργοδότης να προχωρήσει μονομερώς σε επιβολή εξαήμερης απασχόλησης. Το αντίτιμο βέβαια είναι 40% πάνω από το καθορισμένο ημερομίσθιο, αλλά μάλλον αυτό δεν θα πρέπει να προβληματίζει την επιχείρηση, όταν θα έχει αντιμετωπίσει εν πολλοίς τον κίνδυνο να μειωθεί η παραγωγή της, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι θα καλύψουν το κενό, άρα η κανονικότητα δεν διαταράχθηκε.

Βέβαια, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός εργατικού ατυχήματος, λόγω κόπωσης από την υπερεργασία. Αλλά πάλι αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί. Εκεί είναι τέτοιο το θεσμικό πλαίσιο, που πολλές φορές είναι δύσκολο έως αδύνατο να αποδειχθεί στην πράξη ότι ένα εργατικό ατύχημα είναι… εργατικό ατύχημα. Γι’ αυτό εξάλλου η καταγραφή από την πλευρά της Ομοσπονδίας των εργαζομένων (ΟΣΕΤΕΕ), έβγαλε 182 εργατικά ατυχήματα για το 2023, αλλά το υπουργείο Εργασίας, αποδέχεται ότι τελικά ήταν μόλις 46, δηλαδή αισθητά λιγότερα!

Η προσπάθεια να κρυβόμαστε (ως κοινωνία) πίσω από το δάχτυλό μας, συχνά είναι μάταιη. Όσο και αν θέλουμε να αποφύγουμε να αντιπαρατεθούμε με την επιλογή της εξαήμερης απασχόλησης, οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε διαφορετικά. Το αντίτιμο θα πληρωθεί και μάλιστα σε σκληρό νόμισμα. Η Πολιτεία που θεσμοθέτησε τις σχετικές διατάξεις, προφανώς και διέγνωσε ένα πρόβλημα και θέλησε να το λύσει με το συγκεκριμένο τρόπο. Εάν αυτός ο τρόπος θέτει ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας, θα φανεί εκ του αποτελέσματος.

Δεν μπορούμε όμως να αντιστρέψουμε την ίδια την «κοινή λογική» για να στηριχθεί μια πολιτική επιλογή. Δεν γίνεται η Πολιτεία να παρέχει το δικαίωμα της επιβολής περισσότερου χρόνος εργασίας και να μην θεωρούμε πιθανό (αν όχι δεδομένο) ότι θα ακολουθήσει η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Δεν είναι ζήτημα καταγραφής, δηλαδή τι αποδεχόμαστε ως εργατικό ατύχημα και τι όχι. Είναι ζήτημα ουσίας.

Ειδικά όταν έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας, για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας, στους μετακλητούς εργαζόμενους από τρίτες χώρες, τότε τίθεται και ένα ευρύτερο ζήτημα αξιοπρέπειας. Μιλάμε για πολίτες που επιλέγουν να αλλάξουν χώρα, ώστε να βρουν έναν μισθό. Μάλλον έχουν ανάγκη τα χρήματα, για να προβούν σε μια τέτοια επιλογή. Αν αναγκαστούν, νόμιμα, να δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα, οι αντοχές τους θα δοκιμαστούν ακόμα περισσότερο, άρα και η υγεία τους.

Αποτελεί τεράστιο ερωτηματικό, πώς οι πολίτες τρίτων χωρών θα επιλέξουν την Ελλάδα για να πετύχουν το συνδυασμό του αξιοπρεπούς μισθού και των αντίστοιχων συνθηκών διαβίωσης. Εκτός εάν πιστεύουμε ότι με μισθούς λίγο πάνω από τον κατώτατο, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και με εξαήμερη απασχόληση, θα «κάνουν ουρές» οι μετακλητοί για να έρθουν στη χώρα! Τότε η «κοινή λογική» θα έχει πάει περίπατο.
Read More »
Εξαήμερη εργασία : Ζήτημα κοινής λογικής Εξαήμερη εργασία : Ζήτημα κοινής λογικής Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Το πρόγραμμα αποκομιδής των ογκωδών απορριμμάτων στις Δ.Ε. του δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Το πρόγραμμα αποκομιδής των ογκωδών απορριμμάτων στις Δ.Ε. του δήμου Ηγουμενίτσας


Το πρόγραμμα αποκομιδής των ογκωδών απορριμμάτων στις Δ.Ε. του δήμου Ηγουμενίτσας, για τον μήνα Μάιο 2024,  αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα. Παρακαλούνται οι δημότες σε κάθε Δημοτική Ενότητα να τοποθετούν τα ογκώδη απορρίμματα στα αντίστοιχα σημεία περισυλλογής την αμέσως προηγούμενη ημέρα από την ημερομηνία περισυλλογής.

Δευτέρα, 13 Μάιος 2024 ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙ -ΛΑΔΟΧΩΡΙ  
Τρίτη, 14 Μάιος 2024 ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙ -ΛΑΔΟΧΩΡΙ  
Τετάρτη, 15 Μάιος 2024 ΝΕΑ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑ  
Πέμπτη,16 Μάιος 2024 ΣΕΛΕΥΚΕΙΑ ΑΜΠΕΛΙΑ-ΜΑΥΡΟΥΔΙΟΥ-ΕΘΝ.ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΚΩΤΣΕΙΚΑ  
Παρασκευή, 17 Μάιος 2024 ΜΑΥΡΟΥΔΙ - ΚΑΣΤΡΙ -ΑΓ.ΒΛΑΣΙΟΣ  
Σάββατο, 18 Μάιος 2024 Σ/Κ  
Κυριακή, 19 Μάιος 2024 Σ/Κ  
Δευτέρα, 20 Μάιος 2024 ΚΑΣΤΡΙ -ΑΓ.ΒΛΑΣΙΟΣ  
Τρίτη, 21 Μάιος 2024 ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ  
Τετάρτη, 22 Μάιος 2024 ΡΙΖΑΝΗ -ΓΕΡΟΠΛΑΤΑΝΟΣ -ΔΡΑΜΕΣΗ -ΚΟΡΥΤΙΑΝΗ  
Πέμπτη, 23 Μάιος 2024 ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ -ΒΑΣΙΛΙΚΟ-ΣΑΡΑΤΙ-ΜΑΖΑΡΑΚΙΑ-ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ-ΚΑΡΤΕΡΙ 
Παρασκευή, 24 Μάιος 2024 ΚΑΡΤΕΡΙ -ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ -ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ -ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ  
Σάββατο, 25 Μάιος 2024 Σ/Κ  
Κυριακή, 26 Μάιος 2024 Σ/Κ  
Δευτέρα, 27 Μάιος 2024 ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ -ΕΛΕΥΘΕΡΙ -ΜΟΡΦΑΤΙ -ΣΑΠΑΘΑΡΑΙΟΙ  
Τρίτη, 28 Μάιος 2024 ΜΟΡΦΑΤΙ -ΣΠΑΘΑΡΑΙΟΙ -ΠΟΛΥΝΕΡΙ -ΑΡΓΥΡΟΤΟΠΟΣ  
Τετάρτη, 29 Μάιος 2024 ΠΛΑΤΑΡΙΑ-ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΆ - ΣΚΟΡΠΙΩΝΑ  
Πέμπτη, 30 Μάιος 2024 ΠΛΑΤΑΡΙΑ - ΦΑΣΚΟΜΗΛΙΑ  
Παρασκευή, 31 Μάιος 2024 ΣΥΒΟΤΑ  

Ο Αντιδήμαρχος
Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Κυκλικής Οικονομίας
Ζαφείρης Αναστάσιος

Read More »
Το πρόγραμμα αποκομιδής των ογκωδών απορριμμάτων στις Δ.Ε. του δήμου Ηγουμενίτσας Το πρόγραμμα αποκομιδής των ογκωδών απορριμμάτων στις Δ.Ε. του δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Δημοπρασία για εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Δημοπρασία για εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ
Έχοντας υπόψη:

α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α’ 77/30-3-81)
β) τον Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)
γ) Tην αριθ. 39/2024 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκμίσθωση αγροτεμαχίων.
δ) Την 57/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Σουλίου με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
Δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή, και θα διεξαχθεί την η 13η MAIOY 2024 ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ και ώρα από 14.00 έως 15.00, στο δημοτικό κατάστημα Αχέροντα, ενώπιον της επιτροπής του άρθρου 1 του Π/Δ 270/81

Τα εκμισθούμενα αγροτεμάχια βρίσκονται στη Δ.Ε Αχέροντα του Δήμου Σουλίου . Η θέση , η έκταση και η πρώτη προσφορά ετήσιου μισθώματος και το πόσο της εγγύησης (άρθρο 4 της παρούσης) αναφέρονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:Στα παραπάνω αγροτεμάχια επιτρέπονται όλες οι μονοετείς καλλιέργειες (π.χ αραβόσιτος, μηδική ,κηπευτικά κλπ) καθώς και η καλλιέργεια αρωματικών φυτών , ενώ δεν επιτρέπονται οι πολυετείς και οι δενδρώδεις καλλιέργειες ή οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Η διάρκεια της μίσθωσης θα αρχίζει από την υπογραφή της οικίας σύμβασης και θα λήγει στις 31-12-2028.

* Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι κατοικοδημότες του Δήμου Σουλίου ανεξάρτητα από την έκταση της καλλιεργήσιμης ιδιοκτησίας τους .

Αν η δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνεται ανάμεσα σε όλους τους δημότες, ανεξάρτητα από την έκταση της καλλιεργήσιμης ιδιοκτησίας τους. Αν και στην περίπτωση αυτή, η δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνεται και μπορεί να συμμετάσχει σε αυτήν οποιοσδήποτε.

* Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στη δημοπρασία χρεωφειλέτη (στο Δήμο και στον ΤΟΕΒ), του ιδίου ή του/της συζύγου του ή τέκνου του (εκτός και αν το τέκνο διαθέτει δική του αγροτική εκμετάλλευση που προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση) θα προσκομίζονται σχετικές βεβαιώσεις από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Σουλίου και τον ΤΟΕΒ.

* Η συμμετοχή στο διαγωνισμό αποτελεί πλήρη γνώση όλων των όρων της διακήρυξης και ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων της διακήρυξης.

Για να γίνει κάποιος δεκτός στη δημοπρασία πρέπει :

Να καταθέσει στην Επιτροπή διενέργειας της δημοπρασίας α) την αστυνομική του ταυτότητα, β) ως εγγύηση, γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας ή βεβαίωση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων περί παρακαταθέσεως σε αυτό από αυτόν που επιθυμεί να λάβει μέρος στην δημοπρασία ή άλλου ο οποίος ενεργεί για λογαριασμό του διαγωνιζομένου, ομολογιών Δημοσίου, Τραπέζης, ή Οργανισμού κοινής ωφελείας, που αναγνωρίζεται για εγγυοδοσίες, ποσό ίσο προς το 10% της συνολικής αξίας των μισθωμάτων της συμβατικής διάρκειας της μίσθωσης του οριζόμενου ελάχιστου ορίου πρώτης προσφοράς της διακήρυξης, που θα αντικατασταθεί κατά την υπογραφή της σύμβασης με νέα ,για την καλή τήρηση των όρων της μίσθωσης, ποσού ίσου με το 10% της συνολικής αξίας των μισθωμάτων της συμβατικής διάρκειας της μίσθωσης, που επιτεύχθηκε από τη δημοπρασία γ)δημοτική ενημερότητα δ) βεβαίωση περί μη οφειλών του στον ΤΟΕΒ ε) να παρουσιάσει αξιόχρεο εγγυητή (με την Αστυνομική Ταυτότητά του).

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στο δημοτικό κατάστημα Αχέροντα ενώπιον της επιτροπής που έχει οριστεί με την αριθ. 9/2024 απόφαση της Δ.Ε..

Πληροφορίες για τη δημοπρασία παρέχονται καθημερινά και ώρες 08:00 –14:00 στα γραφεία του Δήμου Σουλίου (ΔΕ ΑΧΕΡΟΝΤΑ).
Read More »
Δημοπρασία για εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων Δημοπρασία για εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (Συνεδρίαση 14 Μαϊου)

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (Συνεδρίαση 14 Μαϊου)
Την Τρίτη 14-05-2024 και ώρα 11:30 π. μ. συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Ηπείρου με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 23-01-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Κλειδωνιάς Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 670.967,74 χωρίς Φ.Π.Α.

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 13-02-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης ΤΚ Εξοχής Κόνιτσας», προϋπολογισμού € 176.612,90 χωρίς Φ.Π.Α.

Έγκριση του από 24-04-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 15-04-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση Μέκειου Οικοτροφείου» προϋπολογισμού 550.000,00 € με ΦΠΑ.

Έγκριση του από 29-04-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 11-04-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτικών ταπήτων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Φιλιππιάδα» προϋπολογισμού 150.000,00 € με ΦΠΑ.

Έγκριση του από 09-05-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, του άρθρου 32 του Ν. 4412/2016, σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. ΙΙ της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΟΜΕ αρ.ΔΝΣβ/ 92783π.ε./ΦΝ466 (ΦΕΚ4203/τ.β’/29.9.18), για την υλοποίηση του έργου Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για το έργο “Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση λυμάτων Αρίστης Δήμου Ζαγορίου”», προϋπολογισμού 28.200,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Έγκριση του από 01-05-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση οδού προς Ιερά Μονή Ροβέλιστας», προϋπολογισμού 200.000,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών της μελέτης της Περιφέρειας Ηπείρου «Μελέτη αναδασμού Ελαίας – Φοινικίου Φιλιατών», αναδόχου «Δ. ΜΗΤΡΟΥ – Π. ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ Ε.Ε. δ.τ. ΑΚΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ», μέχρι την 08-02-2025.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες επισκευής Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βλαχάτανου Δήμου Ζίτσας», αναδόχου «Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ», μέχρι την 17-08-2024.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες μετατροπής του παλαιού σχολείου Ελαταριάς σε ορειβατικό καταφύγιο», αναδόχου «Π. Παπαδημητρίου & ΣΙΑ Ο.Ε.», μέχρι την 22-08-2024.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ανακατασκευή στην περιφερειακή οδό στην περιοχή μεταξύ κόμβου Καρδαμιτσίων και Σταυρακίου (σύνδεση οδού Πετροπουλάκη) – Β΄ Φάση», αναδόχου «ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ Α.Τ.Ε.Β.Ε.», μέχρι την 30-06-2024.

Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού με τροποποίηση σύμβασης κατά 14,98%) και του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε., του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες αποκατάστασης παλαιού δημοτικού σχολείου Άνω Κλειδωνιάς» αναδόχου ΝΙΚΟΛΑΟΥ Χ. ΚΑΛΤΣΟΥΝΗ.

Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού με τροποποίηση σύμβασης κατά 14,97%) και του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε., του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες μετατροπής του παλαιού σχολείου Ελαταριάς σε ορειβατικό καταφύγιο» αναδόχου Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ.

Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Σύνδεση Εγνατίας Οδού με Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας (Α/Κ ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ)», αναδόχου «ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.».

Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συμπληρωματικές εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου Επέκταση και εκσυγχρονισμός Ιαματικών λουτρών Αμαράντου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 290.964,65 € με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

Έγκριση 2ης τροποποίησης της από 27-11-2019 Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, των Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών, για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Βιοκλιματική ανάπλαση και ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία».

Έγκριση του από 30-04-2024 Πρακτικού απόρριψης προσφοράς, της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 30-04-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση βατότητας τμήματος Δόλιανης – Μακρίνου και σύνδεση με επαρχιακό δίκτυο», προϋπολογισμού 44.000,00 € (με αναθεώρηση και ΦΠΑ).

Έγκριση του από 30-04-2024 Πρακτικού απόρριψης προσφοράς, της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 30-04-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση βατότητας της επαρχιακής οδού από Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κοζάνης μέχρι Δροσοπηγή», προϋπολογισμού 150.000,00 € με Φ.Π.Α.

Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Εργασίες διαπλάτυνσης οδού πρόσβασης Ζωτικού με επαρχιακό δίκτυο και απομάκρυνση καταπτώσεων (παροχή υπηρεσιών)».

Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Εργασίες διαμόρφωσης πρόσβασης και χώρου για την κατασκευή κτηνοτροφικής εγκατάστασης στο Πολυνέρι (παροχή υπηρεσιών)».

Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου / Π.Ε. Ιωαννίνων στην διοργάνωση του 7ου τουρνουά ποδοσφαιρικών ομάδων, με την Ακαδημία ΠΑΣ Θύελλα Κατσικάς, από 31/5 έως 2/6/2024.

Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης για την ετήσια συνδρομή στην Τράπεζα Πληροφοριών “Payroll Δημοσίου”.

Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την μετακίνηση υπαλλήλου της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, υπεύθυνης για το EPIRUS FILM OFFICE, από 17 έως και 2-05-2024 στις Κάννες – Αγορά των Καννών (Marche du Film), για τη συμμετοχή της στο κοινό Εθνικό Περίπτερο, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου EKOME – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την καταβολή των εξόδων Συμμετοχής - Διαπίστευσης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Απόφαση επί αιτημάτων για εξωδικαστικό συμβιβασμό, με καταβολή αποζημίωσης εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, για υλικές ζημιές από τροχαία συμβάντα.

Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Άρτας «Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση επαρχιακού οδικού δικτύου της ΠΕ Άρτας για το έτος 2024», προϋπολογισμού € 70.000,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Συνδρομή στην κατασκευή τεχνικών έργων στραγγιστικού – αρδευτικού δικτύου Π.Ε. Άρτας για το έτος 2023», αναδόχου εργοληπτικής επιχείρησης «Στεφάνου Παναγιώτα-Νεκταρία», μέχρι την 25-11-2024.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Συντήρηση - βελτίωση - επέκταση ηλεκτροφωτισμού οδικού δικτύου ΠΕ Άρτας για το έτος 2023», αναδόχου εργοληπτικής επιχείρησης «Ι. Κάλλιας & ΣΙΑ ΕΕ», μέχρι την 31-12-2024.

Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Άρτας «Μίσθωση μηχανημάτων έργου για την άρση προσχώσεων τάφρου στη θέση Πλατανάκι Νεοχωρίου ΠΕ Άρτας».

Έγκριση ανάθεσης υλοποίηση της υπηρεσίας της Π.Ε. Άρτας με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τον εκσυγχρονισμό των κύριων αρδευτικών διωρύγων πεδιάδας Άρτας (Δ3 ΤΟΕΒ Αράχθου & Δ5 ΤΟΕΒ Λούρου)».

Έγκριση ανάθεσης προμήθειας αγαθών και παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης της Π.Ε. Άρτας με τον Δήμο Αρταίων και το Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας, της εκδήλωσης «Arta 5th Scale Model Show».

Έγκριση αντικατάσταση αναδόχου μεταφοράς μαθητών χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Θεσπρωτίας, μετά από παραίτηση.

Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης του προϋπολογισμού της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για την επιστροφή παραβόλου.

Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Ασφαλτοστρώσεις - συντηρήσεις οδικών τμημάτων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 370.000,00 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Βελτίωση βατότητας - Κατασκευή και συντήρηση τεχνικών στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 264.314,52 με ΦΠΑ και συγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας.

Έγκριση του Πρακτικού 1/30-04-2024 απόρριψης προσφοράς, της Επιτροπής Διενέργειας του ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού, για την ανάδειξη εργολάβου/ων για τον από εδάφους ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2024, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, προϋπολογισμού 93.078,10 € με Φ.Π.Α.

Έγκριση μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πρέβεζας κ. Ευστράτιου Ιωάννου, στην Αθήνα, από 12 έως 13-05-2024, προκειμένου να παραβρεθεί στην 1η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και έγκριση των σχετικών δαπανών.
Read More »
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (Συνεδρίαση 14 Μαϊου) ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (Συνεδρίαση 14 Μαϊου) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Έρχονται σαρωτές πινακίδων για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Έρχονται σαρωτές πινακίδων για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας«Μπλόκα» σε διόδια, λιμάνια και άλλα σημεία του οδικού δικτύου της χώρας ετοιμάζονται να στήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ για να εντοπίσουν οχήματα τα οποία ενώ έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους. Οι έλεγχοι θα γίνονται μέσω φορητών σκάνερ. Μια ειδική εφαρμογή θα σαρώνει και θα «διαβάζει» τις πινακίδες των οχημάτων και θα «χτυπάει» κόκκινο κάθε φορά που θα εντοπίζει αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ορίζεται ότι εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό, το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. Εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και εκτοξεύεται σε 30.000 ευρώ ενώ αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Οι νέες διατάξεις ορίζουν ότι :
Α. Για όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ.

B. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.
Γ. Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Η υποτροπή συνίσταται στην εκ νέου διάπραξη της παράβασης από τον ίδιο ιδιοκτήτη ή κάτοχο, εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής του διοικητικού προστίμου, για το ίδιο όχημα. Για την αφαίρεση του διπλώματος ενημερώνεται η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Δ. Ως αρμόδια για τη διενέργεια ελέγχου όργανα ορίζονται οι φορολογικές και τελωνειακές Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.. Ο έλεγχος δύναται να διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την Α.Α.Δ.Ε., με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων. Τα όργανα ελέγχου δύνανται να εντοπίζουν οχήματα που, ενώ έχουν δηλωθεί σε ακινησία, ανευρίσκονται να κυκλοφορούν ή να έχουν κυκλοφορήσει, μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

Ε. Όταν πρόκειται να διαγραφεί όχημα που βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, λόγω παράδοσής του προς ολική καταστροφή με ανακύκλωση στα ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτημένα κέντρα ή με σκοπό την εξαγωγή του, δεν αίρεται η ακινησία, τα δε στοιχεία κυκλοφορίας του, άδεια και πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας διαβιβάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, μετά από αίτηση του κατόχου ή ιδιοκτήτη αυτού, στην αρμόδια Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας ή παραδίδονται από τον ίδιο τον κάτοχο ή ιδιοκτήτη του προς διαγραφή οχήματος, εφόσον τα στοιχεία κυκλοφορίας βρίσκονται στην κατοχή του λόγω θέσης του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά. Σε κάθε περίπτωση, δεν επέρχεται διαγραφή οχήματος από το Μητρώο Οχημάτων, λόγω εξαγωγής του, επανεξαγωγής του ή μεταφοράς του εκτός της χώρας, εφόσον δεν καταβληθούν προηγουμένως τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα από τον τελευταίο κάτοχο ή ιδιοκτήτη του και δεν βεβαιωθεί η εξαγωγή του, επανεξαγωγή του ή μεταφορά του εκτός της χώρας.

ΣΤ. Αυτοκίνητο όχημα, το οποίο κατά τον χρόνο του θανάτου του ιδιοκτήτη του βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας, δύναται να διαγραφεί από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν αιτήματος των νόμιμων κληρονόμων, εφόσον παραδοθεί από αυτούς προς ολική καταστροφή με ανακύκλωση στα ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτημένα κέντρα. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται οι κληρονόμοι να έχουν μεταβιβάσει το όχημα στο όνομά τους.
Read More »
Έρχονται σαρωτές πινακίδων για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας Έρχονται σαρωτές πινακίδων για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Κλείνουν προσωρινά οι παιδικές χαρές του Δήμου Σουλίου

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Κλείνουν προσωρινά οι παιδικές χαρές του Δήμου Σουλίου


Έπειτα από πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών του άρθρου 9 της Υ.Α. 28492/2009 (Φ.Ε.Κ. 931β’) των ΟΤΑ Α’ βαθμού Ν. Θεσπρωτίας, διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία των παιδικών χαρών του Δήμου, καθώς όπως προέκυψε δεν έχουν εκδοθεί, όπως προβλεπόταν, τα απαιτούμενα από το νόμο πιστοποιητικά καταλληλότητας λειτουργίας και χρήσης τους, εκκρεμότητα που υφίσταται επί σειρά ετών.

Ενημερώνουμε τους δημότες ότι ήδη ο Δήμος Σουλίου κίνησε τη διαδικασία για τον άμεσο επανέλεγχο, αφού προβεί σε αποκατάσταση και συμπλήρωση τυχόν ελλείψεων και φθορών, προκειμένου να επανεκδοθούν τα πιστοποιητικά καταλληλότητας το συντομότερο δυνατό και οι δημοτικές παιδικές χαρές να τεθούν και πάλι σε χρήση των δημοτών μας.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Read More »
Κλείνουν προσωρινά οι παιδικές χαρές του Δήμου Σουλίου Κλείνουν προσωρινά οι παιδικές χαρές του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Ίδρυση νέων Κέντρων Κοινότητας στο Ε.Π. Ήπειρος 2021-2027

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Ίδρυση νέων Κέντρων Κοινότητας στο Ε.Π. Ήπειρος 2021-2027


Πρόσκληση για την «Ίδρυση νέων Κέντρων Κοινότητας στην Περιφέρεια Ηπείρου» δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Ήπειρος».

Η πρόσκληση αφορά τη δημιουργία και λειτουργία ενός Κέντρου Κοινότητας, σε Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, που δεν έχουν ήδη ενταγμένη συγχρηματοδοτούμενη πράξη για τη λειτουργία Κέντρου Κοινότητας κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027. Ειδικότερα, αφορά τους Δήμους: Β. Τζουμέρκων, Γ. Καραϊσκάκη, Ζαγορίου, Μετσόβου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Κ. Τζουμέρκων και Φιλιατών.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την συγκεκριμένη πρόσκληση ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ.

* Τα Κέντρα Κοινότητας έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους.
Read More »
Ίδρυση νέων Κέντρων Κοινότητας στο Ε.Π. Ήπειρος 2021-2027 Ίδρυση νέων Κέντρων Κοινότητας στο Ε.Π. Ήπειρος 2021-2027 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Τρίτη 14/5, 8μμ., Πεζόδρομος

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Τρίτη 14/5, 8μμ., ΠεζόδρομοςΛΕΥΤΕΡΙΑ στην ΠΑΛΑΙΣΤΙΝH
Συγκέντρωση αλληλεγγύης Τρίτη 14/5, 8μμ., Πεζόδρομος

Το Ισραήλ κλιμακώνει στη Ράφα τις επιθέσεις εξόντωσης και γενοκτονίας των Παλαιστινίων Ισραήλ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης, δολοφονούν μαζικά αμάχους στην Παλαιστίνη

Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία, οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία του Παλαιστινιακού λαού.
 
ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ !
Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Έξω οι βάσεις, Έξω από ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Οι δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και η κυβέρνηση του κράτους - δολοφόνου δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στα νότια στην πόλη Ράφα, στην οποία βρίσκονται πάνω από 1,5 εκατ. άμαχοι και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Η γενοκτονία του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα παίρνει χαρακτήρα ναζιστικού τύπου «τελικής λύσης», με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνο.

Παρά τη γενοκτονία και τον πόλεμο που διαρκεί επτά μήνες, η ένοπλη Παλαιστινιακή Αντίσταση για μια Λεύτερη και Ανεξάρτητη Παλαιστίνη, συνεχίζεται και φανερώνει την αδυναμία του Ισραήλ να την εξουδετερώσει.

Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στηρίζουν και εξοπλίζουν το κράτος - δολοφόνο. Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές επιδιώκουν να ελέγξουν τις καταστάσεις στην περιοχή, προχωρούν σε νέους τυχοδιωκτισμούς και ανοίγουν νέα πολεμικά μέτωπα, στέλνοντας φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στους άξονες συνεργασίας της άρχουσας τάξης με το Ισραήλ και στο δρόμο που χάραξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, βάφει τα χέρια της με το αίμα των παλαιστινίων, εμπλέκει επικίνδυνα τη χώρα στον πόλεμο. Με την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη μετατροπή της Λάρισας σε διοικητήριο της επέμβασης και της υπόλοιπης χώρας σε πολεμικό ορμητήριο, βοηθούν ακόμα και στρατιωτικά το Ισραήλ, να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς και την πολιορκία των Παλαιστινίων και κλιμακώνουν τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό!

Σ΄ ολόκληρο τον πλανήτη, οι λαοί διαδηλώνουν μαζικά, καθημερινά, απαιτώντας να σταματήσει η γενοκτονία και για Λεύτερη Παλαιστίνη! Το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης έχει πλέον μαζί του και τους φοιτητές μεγάλων πανεπιστημίων σε Αμερική και Ευρώπη.

Τελικά δεν μπόρεσαν και δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τη νέα γενιά και τους λαούς παγκοσμίως, από το να μιλάνε και να διαδηλώνουν υπέρ του ηρωικού αγώνα που διεξάγεται στην Παλαιστίνη, να καταγγέλλουν τα φρικτά εγκλήματα του ισραηλινού φασισμού και των ιμπεριαλιστικών αφεντικών του.

ΝΙΚΗ στην ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Επιτροπή αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό


Read More »
Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Τρίτη 14/5, 8μμ., Πεζόδρομος Συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Τρίτη 14/5, 8μμ., Πεζόδρομος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Κουίζ (?)

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Κουίζ (?)


Ποιος νεόκοπος «σταυροφόρος», τρέχει εσχάτως (ειδικά μετά την 28η Μαρτίου του 2023) πίσω από τους παπάδες, προσδοκώντας άφεση αμαρτιών (και φυσικά μια selfie);

Παραβλέπει όμως τον κανόνα της εκκλησίας, πως για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι εξομολόγησή τους…
Read More »
Κουίζ (?) Κουίζ (?) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Το 2ο γυμνάσιο Ηγουμενίτσας παρουσιάζει τη «Φάρμα των Ζώων» του Τζώρτζ Όργουελ

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Το 2ο γυμνάσιο Ηγουμενίτσας παρουσιάζει τη «Φάρμα των Ζώων» του Τζώρτζ ΌργουελΗ Γ΄ Τάξη του 2ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, στις 15 Μαΐου 2024 και ώρα 19:30 στο Πάνθεον, παρουσιάζει το βιβλίο «Η Φάρμα των Ζώων» του Τζώρτζ Όργουελ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας και του μαθήματος της Λογοτεχνίας, θα παρουσιάσουν το βιβλίο, θα το αναλύσουν, θα τραγουδήσουν συνοδεία μουσικής τον ύμνο των «Ζώων της Αγγλίας» σε δύο εκδοχές, θα διαβάσουν αποσπάσματα και θα μας δείξουν την εικαστική τους παρέμβαση στο σκηνικό που ετοιμάσαμε για την παρουσίαση, καθώς και την δημιουργία μουσικής σε ψηφιακή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης AI.
Read More »
Το 2ο γυμνάσιο Ηγουμενίτσας παρουσιάζει τη «Φάρμα των Ζώων» του Τζώρτζ Όργουελ Το 2ο γυμνάσιο Ηγουμενίτσας παρουσιάζει τη «Φάρμα των Ζώων» του Τζώρτζ Όργουελ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Πώς σε 11 χρόνια χάθηκαν 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στην Υγεία

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Πώς σε 11 χρόνια χάθηκαν 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στην ΥγείαΤη στιγμή που η Δημόσια Υγεία ψυχορραγεί και το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί με ανακοινώσεις για προσλήψεις υγειονομικών να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών, τα δεδομένα από τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου δείχνουν ξεκάθαρα πώς διαμορφώνεται η τραγική κατάσταση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από υγειονομικούς, έχει μειωθεί κατά 25,03% μέσα σε 11 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε 94.164 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 μόλις 70.582, δηλαδή 23.582 λιγότερες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι 14.631 (38,07%) μόνιμες θέσεις εργασίας χάθηκαν τα τρία πρώτα χρόνια των μνημονίων, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε αρκετός χρόνος από τότε για την οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), όμως δεν υπήρξε καμία κυβερνητική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω δεδομένα δεν αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα της ζημιάς που έχει υποστεί το ΕΣΥ τα τελευταία 12 χρόνια και με την έναρξη των μνημονίων, αφού μείωση μόνιμου προσωπικού υπήρξε και πριν το 2012, αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει λειτουργικό αδιέξοδο λόγω ελλείψεων προσωπικού. Συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη ξύνουν τον πάτο του βαρελιού και για να καλύψουν τα προβλήματα, αλλά απλώς προχωρούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού. Δηλαδή αδειάζουν τη μία μονάδα για να γεμίσει η άλλη. Έτσι όμως κλείνουν μία τρύπα και ανοίγουν μία άλλη», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΕΔΗΝ).

Με κουρασμένο και γηρασμένο προσωπικό το ΕΣΥ

Ως εκ τούτου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με το ελάχιστο προσωπικό, αντιμετωπίζει σήμερα μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

Ένα από τα πιο καίρια ζητήματα είναι η γήρανση του προσωπικού. Λόγω του χαμηλού αριθμού προσλήψεων τα τελευταία 12 χρόνια, μεγάλο μέρος του προσωπικού του ΕΣΥ βρίσκεται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, ενώ υπάρχουν ειδικότητες στις οποίες εργάζονται συνταξιούχοι που έχουν λάβει παράταση.

Το 2023, οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών ανήλθαν σε 3.381, ενώ προσλήφθηκαν μόλις 1.063 εργαζόμενοι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με άμεσες συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

«Έχουμε κύμα μαζικών αποχωρήσεων και όχι μόνο συνταξιούχους. Τα τελευταία τρία χρόνια χάσαμε 7.500 εργαζόμενους που δεν έχουν αναπληρωθεί. Οι προκηρύξεις που γίνονται, αν δεν βγουν άγονες, καθυστερούν 5 χρόνια λόγω του ΑΣΕΠ. Για να γίνει πιο κατανοητό, η προκήρυξη του 2024 για 6.500 υγειονομικούς, υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2030. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί που δεν είναι ανταγωνιστικοί με αυτούς του ιδιωτικού τομέα και των χωρών της ΕΕ, δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Αν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση να δώσουν άμεσα χρήματα στη δημόσια υγεία, δυστυχώς ο τελευταίος υγειονομικός σύντομα θα κλείσει την πόρτα. Με δημόσια δαπάνη στο 5,5% στην Υγεία, δεν μπορεί να εξασφαλιστούν οι ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5%», συμπληρώνει ο κ. Γιαννάκος.
Δεν είναι μόνο οι υγειονομικοί

Οι προσλήψεις για θέσεις που μένουν κενές στην Υγείας δεν αφορά μόνον τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για εργαζομένους σε διοικητικές υπηρεσίες, τεχνικό προσωπικό κ.ά., καθώς οι προσλήψεις σε αυτούς τους κλάδους είναι ελάχιστες τα τελευταίες χρόνια.

Την ίδια στιγμή, πολλά νοσοκομεία έχουν αφήσει τις θέσεις εργαζομένων κενές και έχουν αναθέσει σε εργολαβικές εταιρείες υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης κ.λπ.
Τι ποσοστό μόνιμων εργαζομένων χάθηκε από άλλα υπουργεία

Η εικόνα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τον τομέα της Υγείας γίνεται ξεκάθαρη με τη σύγκριση του ποσοστού χαμένων μόνιμων θέσεων εργασίας από άλλα υπουργεία.

Για παράδειγμα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Δεκέμβριο του 2023 είχε 61,468 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 είχε 64074, κάτι που σημαίνει μείωση 4.07%.

Παρόμοια είναι και η εικόνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου τον Δεκέμβριο του 2023 εργάζονταν 87.418 μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 εργάζονταν 92.784, κάτι που σημαίνει μείωση μόνιμου προσωπικού 5,78%.
Read More »
Πώς σε 11 χρόνια χάθηκαν 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στην Υγεία Πώς σε 11 χρόνια χάθηκαν 23.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στην Υγεία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Ξεκινούν οι αιτήσεις για την απόδοση των καταπατημένων

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Ξεκινούν οι αιτήσεις για την απόδοση των καταπατημένων
Εντός του Ιουνίου αναμένεται να είναι έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης εξαγοράς των καταπατημένων εκτάσεων του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα μπορούν εντός του καλοκαιριού να ξεκινήσουν τις διαδικασίες υποβάλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά και καταβάλλοντας το σχετικό παράβολο.

Η τιμή εξαγοράς των καταπατημένων ακινήτων ορίζεται η αντικειμενική αξία, επί της οποίας εφαρμόζεται σειρά εκπτώσεων που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 80%. Υπολογίζεται πως πάνω από εννέα στα δέκα δημόσια ακίνητα έχουν καταπατηθεί καθώς σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%. Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους.

Μετά την υποβολή της αίτησης και στην περίπτωση που εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή εντός 5 ημερών εκδίδεται πιστοποιητικό αποδοχής το οποίο κοινοποιείται στον αιτούντα.

Σημειώνεται ότι με παρεμβάσεις τους υπουργείου Οικονομικών έρχονται αλλαγές στους όρους για την εξαγορά των καταπατημένων οι περισσότερες από τις οποίες είναι ευνοϊκές για τους καταπατητές.

Συγκεκριμένα:

καταργείται η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης (το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει κτίσμα που έχει ανεγερθεί το αργότερο έως την 31η.12.1991 σε περίπτωση 30ετούς κατοχής και το αργότερο έως την 31η.12.1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής).
απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.

Τίθεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών, καταργείται, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου.

Επεκτείνεται η δυνατότητα του Δημοσίου να αποφασίσει εξαίρεση από το δικαίωμα εξαγοράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εντός εξαμήνου τα αρμόδια Υπουργεία θα προσδιορίσουν αιτιολογημένα τις περιοχές ή τα ακίνητα ενδιαφέροντος τους, προκειμένου αυτά να εξαιρεθούν της διαδικασίας εξαγοράς.

Επισπεύδεται η προθεσμία υποβολής της συναίνεσης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου σε 2 μήνες από 3 μήνες, που προβλεπόταν αρχικά.

Το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:

50% για αιτούντα που έχει αναγνωρισθεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής.

70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως την 31η.12.2022.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντα ή του αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν το 1964. Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Αναμορφώνεται η Επιτροπή που έχει συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Επιτροπή για την υλοποίηση της εξαγοράς των δημοσίων ακινήτων

Read More »
Ξεκινούν οι αιτήσεις για την απόδοση των καταπατημένων Ξεκινούν οι αιτήσεις για την απόδοση των καταπατημένων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Χάλκινο μετάλλιο για τη Θεσπρωτή Μαρία Στόλη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καράτε

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Χάλκινο μετάλλιο για τη Θεσπρωτή Μαρία Στόλη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καράτε


Με παρακαταθήκη μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στα χρονικά του ελληνικού καράτε, επιστρέφει η αποστολή της Εθνικής από το Ζαντάρ όπου ολοκληρώθηκε το 59ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών.
Με απολογισμό δύο χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια η χώρα μας κατέκτησε την 4η θέση στη γενική κατάταξη, πίσω από την Τουρκία (3-0-7), τη Γερμανία (3-0-2) και τη διοργανώτρια Κροατία (3-0-1).
Πρόκειται αναμφίβολα για μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην Ιστορία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε, κάτι που πιστοποιείται άλλωστε από τα 20 μετάλλια στα τέσσερα τελευταία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Κι όλα αυτά, παρότι αποχώρησαν πρόσφατα από την ενεργό δράση κορυφαίοι καρατέκα, όπως ο Διονύσης Ξένος, ο Γιώργος Τζάνος, η Έλενα Χατζηλιάδου και η Βίκυ Πανετσίδου.

Όμως, η νέα γενιά δήλωσε "παρούσα" καθώς τα μετάλλια κατέκτησαν οι:
  • Χρυσό: Στέφανος Ξένος, 24 ετών, στα -60κ Kumite
  • Χρυσό: Κωνσταντίνος Μαστρογιάνης, 23 ετων, στα -84κ Kumite
  • Ασημένιο: Ομαδικό Kumite ανδρών με τους Μαστρογιάννη, Ξένο, Μπαλιώτη (19 ετών), Νικόπουλο (26), Β. Σερεμετάκη (22) και Δρίβα (27)
  • Χάλκινο: Μαρία Στόλη, 25 ετών, στα -55κ Kumite
  • Χάλκινο: Γιώργος Μπαλιώτης, 19 ετών, στα -67κ Kumite
Η Θεσπρωτή Μαρία Στόλη πήρε το χάλκινο μετάλλιο, με καταπληκτική εμφάνιση. 
Κι όχι μόνο πήρε το μετάλλιο, αλλά ίσως είναι και το πιο γλυκό.
Αντίπαλος της η κορυφαία των τελευταίων ετών, η Ουκρανή Anzhelika Terliuga. 
Η Μαρίας Στόλη όμως κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της 2-0, να το κάνει 2-2 και στο τελευταίο δευτερόλεπτο να πάρει το νικητήριο πόντο και το μετάλλιο.

Read More »
Χάλκινο μετάλλιο για τη Θεσπρωτή Μαρία Στόλη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καράτε Χάλκινο μετάλλιο για τη Θεσπρωτή Μαρία Στόλη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καράτε Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ για Πανευρωπαϊκή Αντεπίθεση.
Με ΚΚΕ πιο Δυνατό εκεί που ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ οι αποφάσεις και εκεί που ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ.

Όλοι στη συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Μαΐου στην Πλατεία Δημαρχείου στις 8:30 μ.μ.

Θα μιλήσουν οι:

Νεκτάριος Τριάντης: Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ
Τάσος Τόκας: Υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Όλοι στη μάχη για ΚΚΕ πιο δυνατό απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!

Read More »
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Ακριβαίνουν 400 φάρμακα μετά τις ευρωεκλογές: Πώς θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
Ακριβαίνουν 400 φάρμακα μετά τις ευρωεκλογές: Πώς θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς
Παράταση ενός μηνός θα λάβουν όπως φαίνεται οι ασθενείς πριν δουν αυξήσεις σε περίπου 400 φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με υπουργική απόφαση που πρόκειται να εκδώσει, θα δώσει αυξήσεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία πωλούνται στη χώρα μας φθηνότερα από ό,τι προβλέπει ο νόμος και συχνά κάτω του κόστους.

Αν και οι αυξήσεις επρόκειτο να δοθούν μέσα στις ημέρες του Πάσχα, λόγω των ευρωεκλογών η κυβέρνηση αποφάσισε να το πράξει μετά τις κάλπες, όπως λένε πηγές του ethnos.gr, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις.

Αυξήσεις και σε ακριβά φάρμακα, κυρίως ενέσιμα

Εδώ και εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά 900 αιτήματα που έλαβε από φαρμακευτικές εταιρείες για αυξήσεις τιμών. Τελικώς ενέκρινε αυξήσεις μόνο για τα 400 από αυτά. Τα περισσότερα είναι φθηνά και κοστίζουν κάτω από 10 ευρώ, αλλά υπάρχουν και ακριβά φάρμακα κυρίως ενέσιμα.

Στόχος είναι να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά φάρμακα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα. Να σημειωθεί ότι πολλά σκευάσματα που διατίθενται στη χώρα μας σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε σχέση με το τι προβλέπει ο σχετικός νόμος, αποσύρονται από τα ράφια των φαρμακείων και αντικαθίστανται από άλλα πολύ ακριβότερα. Ένα φαινόμενο που οδηγεί και στις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, με τη ρύθμιση αυτή θα αυξηθούν και οι συμμετοχές για τους ασθενείς καθώς πρόκειται για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Με βάση τους υπολογισμούς που έχει κάνει το υπουργείο Υγείας τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, από τις αυξήσεις που θα δοθούν στα 400 σκευάσματα θα αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ. Από αυτά περίπου τα 16 εκατ. θα τα επωμιστούν οι ασθενείς, ενώ τα υπόλοιπα θα προστεθούν στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

Δεν αποκλείεται πάντως κι άλλα φάρμακα να ακριβύνουν, καθώς μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού καταλόγου με τις νέες τιμές, θα ακολουθήσουν ενστάσεις από εταιρείες, οι οποίες είναι πιθανό να εγκριθούν από το υπουργείο Υγείας.

Η υπουργική απόφαση αναμένεται προς το τέλος του μήνα ή αρχές Ιουνίου, ώστε το ΦΕΚ με τις νέες αυξημένες τιμές να εκδοθεί μετά τις Ευρωεκλογές οπότε και θα εφαρμοστεί.

Read More »
Ακριβαίνουν 400 φάρμακα μετά τις ευρωεκλογές: Πώς θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς Ακριβαίνουν 400 φάρμακα μετά τις ευρωεκλογές: Πώς θα επιβαρυνθούν οι ασθενείς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

«Είσαι στην ΕΟΚ; Μάθε για την ΕΟΚ» Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024
«Είσαι στην ΕΟΚ; Μάθε για την ΕΟΚ»
Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου


Θα το θυμούνται ίσως οι παλιότεροι.
 
Ήταν το προπαγανδιστικό «σλόγκαν», όταν το 1980 υπογράφηκε η Συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ (ΕΕ). Οι υποσχέσεις τότε με το αζημίωτο :

Για την “ενιαία αγορά” των 300.000.000 καταναλωτών, που θα πήγαιναν τα ελληνικά προϊόντα και θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ελλάδας

Για επιδοτήσεις και το καθεστώς «κοινοτικής προτίμησης», που θα προστάτευε τα αγροτικά και τα άλλα προϊόντα

Για την σταδιακή εξίσωση μισθών και συντάξεων προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Για προστασία των ελληνικών συνόρων που θα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα

Αυτά και άλλα πολλά ήταν τότε τα επιχειρήματα όλων των αστικών κομμάτων που ήταν υπέρμαχοι της ένταξης, που έφθαναν στο σημείο να μιλάνε για «χρυσά κουτάλια».

Όλα αυτά τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα μας, από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και την ακροδεξιά, συνεχίζουν να παραπλανούν τον ελληνικό λαό για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ένταξη και την παραμονή στην ΕΈ υποσχέθηκαν ευημερία, δημοκρατία και ανάπτυξη, ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, τη σωτηρία της χώρας και του λαού μας, ειρήνη, συνεργασία, φιλία και ισοτιμία μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Και από τότε εμείς, το Μ-Λ ΚΚΕ, και κάποιοι άλλοι, ήμασταν αντίθετοι στην ένταξη και λέγαμε ότι τίποτε απ΄ όλα αυτά δεν θα ισχύσει, η χώρα μας θα ενταχθεί στον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου των ισχυρών κρατών, που θα την μετατρέψει σε παράρτημά του, με τον τριτογενή τομέα και ιδιαίτερα τον τουρισμό διογκωμένο («θα γίνουμε χώρα γκαρσονιών», λέγαμε από τότε), με αποβιομηχάνιση, με καταστροφή του αγροτικού τομέα («οι επιδοτήσεις είναι το χρύσωμα του χαπιού που κάποια στιγμή θα καταργηθούν», λέγαμε επίσης), με διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Στη συνέχεια ήρθε το Μάαστριχτ, η ΟΝΕ και το Ευρώ και η κατάσταση επιδεινώθηκε.

44 χρόνια μετά τι έγινε; Την αλήθεια τη γνωρίσαμε καλά.

Η εξάρτηση βάθυνε, οι ισχυροί της ΕΕ επέβαλαν ασφυκτικό έλεγχο και ταπεινωτική εποπτεία, βάρβαρη μνημονιακή πολιτική που λεηλάτησε και θα λεηλατεί τη χώρα και το λαό μας για πολλά χρόνια.

Αντί για «ανάπτυξη», η Ελλάδα έγινε η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, αφού είχαμε:

Δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις, φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία και μετανάστευση.

Εργοδοτική ασυδοσία, περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, κατάργηση εργατολαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Δεκάδες νέους φόρους, αυξήσεις στα βασικά αγαθά, μαζικούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Ξεπούλημα όσο-όσο της δημόσιας περιουσίας. Τραίνα, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό «στο σφυρί».

Αποσάθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας, αποβιομηχάνιση, κλείσιμο εργοστασίων

(υφαντουργία, ναυπηγεία, ζάχαρη, ΛΑΡΚΟ κλπ.)

Καταστρατήγηση του καθεστώτος της «κοινοτικής προτίμησης», με αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων, καταστροφή του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία) και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, με κίνδυνο την επισιτιστική-διατροφική κρίση

Μείωση των εξαγωγών και αύξηση των εξαγωγών, με το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων από θετικό που ήταν πριν το 1980, να «σπάει» τα αρνητικά ρεκόρ από έτος σε έτος

Κατακόρυφη μείωση του ΑΕΠ και διπλασιασμό του δημοσίου χρέους

Ιδιωτικοποίηση - διάλυση των πάντων, της δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας, του ασφαλιστικού συστήματος.

Κατάρρευση των δημόσιων υποδομών, με αποτέλεσμα πολύνεκρες καταστροφές σε Τέμπη, Θεσσαλικό κάμπο, Εύβοια, Μάτι, Μάνδρα κ. α.

Διόγκωση του παρασιτικού τριτογενούς τομέα και ενός τουρισμού του τύπου, γκαρσόνια να σερβίρουν πλούσιους ευρωπαίους μέσα στη θάλασσα, με μισθούς πείνας

Το περιβάλλον «στο απόσπασμα», με τις χιλιάδες εισαγόμενες ανεμογεννήτριες, «δώρο» στην ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία και στο κατασκευαστικό κεφάλαιο, που καταστρέφουν όλα τα βουνά της Ελλάδας, με τις εκατοντάδες ανεξέλεγκτα υδροηλεκτρικά που υποβαθμίζουν τα ποτάμια μας και με τα φωτοβολταϊκά, να έχουμε υπερκεράσει τον στόχο για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, που με την κατάργηση του λιγνίτη, αυξάνουν την ενεργειακή -και όχι μόνο- εξάρτηση της χώρας

Οι πόροι των περιβόητων “Ευρωπαϊκών προγραμμάτων”, τα “χρηματοδοτικά εργαλεία” κατά τους κρατικούς γραφειοκράτες ή τα “λεφτά της ΕΕ” για τους απλούς ανθρώπους, το 1% του προϋπολογισμού των χωρών της ΕΕ, βασικό επιχείρημα των ευρωλάγνων, που συνεχώς μειώνονται, προέρχονται από την φορολογία του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης, κατευθύνονται σε τομείς που καθορίζει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών (τριτογενή, τουρισμό, “αναπλάσεις”, ΑΠΕ και όχι στον πρωτογενή, δευτερογενή, Υγεία, Παιδεία, κλπ.), μεγάλο μέρος επιστέφει στις πλούσιες χώρες της ΕΕ, για την προμήθεια εξοπλισμού (μηχανήματα, τρακτέρ, εφόδια, φάρμακα κλπ) και το μεγαλύτερο μέρος το απομυζούν μέγαλοι εισαγωγείς, αγροτοδιατροφικά μονοπώλια και άλλοι επιτήδειοι.

Τα τρία μνημόνια, οι εκατοντάδες νόμοι και τα δάνεια - θηλιά, που επέβαλαν οι δυνάστες της ΕΕ, θα συνθλίβουν το λαό και τη χώρα μέχρι το 2060.

Αυτή ήταν η ευημερία, που θα έφερνε η ΕΕ.

Αντί για δημοκρατία, οι ισχυροί της ΕΕ με τα χυδαία αντικομουνιστικά μνημόνια, τα μέτρα καταστολής και τους στρατιωτικούς νόμους, με τους τρομονόμους και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενισχύουν το ρεύμα της ακροδεξιάς και του φασισμού.

Αντί για προστασία των συνόρων, η ΕΕ αναγνωρίζει τις επεκτατικές διεκδικήσεις της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν «συνοριακές διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αμφισβητεί έτσι ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντίθετα με τις υποσχέσεις τους, η ένταση και η πολεμική απειλή δυναμώνουν.

Είπαν πως η ένταξη στην ΕΕ θα ευνοούσε την «επίλυση» του Κυπριακού. Πάλι, ψέματα! Η ΕΕ υποστήριξε το διχοτομικό σχέδιο Ανάν. Και τώρα στηρίζει την προώθηση νέων διχοτομικών σχεδίων.

Είπαν πως η ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Όμως, η ΕΕ με πρωτεργάτη τη Γερμανία, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αφού βομβάρδισαν και διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία, αιματοκύλισαν λαούς, πυροδότησαν και πυροδοτούν εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς στα Βαλκάνια. Όλοι αυτοί μαζί επέβαλαν και τη συμφωνία των Πρεσπών, επεμβαίνοντας ανοιχτά σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία, προωθώντας τα δικά τους συμφέροντα και όχι βέβαια τα συμφέροντα των δυο λαών.

Λένε πως η συμμετοχή στην ΕΕ εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή.

Όμως αυτή η πολιτική τα μόνα αποτελέσματα που έχει, είναι:

Να έχει μετατραπεί το Αιγαίο σε ΝΑΤΟική θάλασσα και η χώρα μας σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση, με Σούδα, Αλεξανδρούπολή, Λάρισα να έχουν γίνει πολεμικά ορμητήρια για τους πολέμους ΗΠΑ-ΕΕ στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, που τις καθιστά και στόχους αντιποίνων.

Να εμπλέκεται η Ελλάδα στρατιωτικά στις αρπακτικές και επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Αιγαίο, με φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα, με τον Μητσοτάκη να στέλνει όπλα και να αγκαλιάζει τον αντιδραστικό Ζελένσκι και τον δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού Νετανιάχου.

Να αυξάνονται τα σύννεφα του πολέμου και οι κίνδυνοι για τους λαούς της περιοχής.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, θύματα της θηριωδίας των πολέμων των ιμπεριαλιστών, καταδικάζονται σε πνιγμό, σε απάνθρωπη μεταχείριση, έρμαια στην πιο στυγνή εκμετάλλευση, στις ακροδεξιές και ρατσιστικές επιθέσεις

Αυτή είναι η ΕΕ της “ειρήνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ευημερίας”.

Μετά το “Brexit”, τις μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις από την αρχή του τον 21ο αιώνα και τον νέο πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στην Ουκρανία, το οικοδόμημα της ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιο βαθιά κρίση της ιστορίας του, κλονίζεται και απειλείται με διάσπαση. Ο πρόσφατος αγροτικός ξεσηκωμός που συντάραξε απ’ άκρη σε άκρη την ΕΕ είναι η κορυφή του παγόβουνου της παραγωγικής υποβάθμισης του πρωτογενή τομέα συνολικά και της νέας στρατικοποιημένης οικονομίας, που το κόστος της θα φορτωθεί στις πλάτες των λαών της. Ολόκληροι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί διαπιστώνουν την κατάρρευση των μύθων που μέχρι χθες φαινόταν σαν βεβαιότητα.

Οι μεγάλες αλλαγές που χαρακτηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η αποσυσπείρωση και διάλυσή του, η νέα οικονομία του πολέμου που υιοθετεί και ποιοι θα την πληρώσουν και φυσικά η κατάντια του ελληνικού πολιτικο-οικονομικού συστήματος, καθιστούν πιο ρεαλιστική την ανάγκη εξόδου. Το δημοψήφισμα-παρωδία του 2015, που σε μια νύχτα ο Τσίπρας έκανε το “όχι” στην ΕΕ σε “ναί” και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών, έδειξαν ότι ο λαός μας αντιλαμβάνεται ότι

Η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών, δεν είναι μονόδρομος.

Είναι η ένωση των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης.

Είναι η συνένωση των συμφερόντων του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου που καταδυναστεύει τους λαούς της Ευρώπης και το λαό μας.

Ένταξη και παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ σημαίνει εξάρτηση και κηδεμονία, επιβολή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, συμμετοχή στα επιθετικά τους σχέδια.

Σημαίνει ενδοτισμό στον Τουρκική επιθετικότητα και θυσία κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Σημαίνει διάλυση του παραγωγικού ιστού, στροφή σε μια οικονομία εξυπηρέτησης τουριστών και άλλων υπηρεσιών, καταστροφή πολύτιμων φυσικών πόρων για παραγωγή μιας δήθεν «πράσινης», αλλά πανάκριβης ενέργειας.

Σημαίνει νέες συμφορές για το λαό και τη χώρα μας,

Γι΄ αυτό σας καλούμε :

Να απορρίψετε τα κόμματα αυτά που εξαπατούν τον ελληνικό λαό, που εκχωρούν την εθνική κυριαρχία, τα κόμματα της μνημονιακής υποδούλωσης και καταλήστευσης. Ενάντια στην πολιτική της εθνικής υποτέλειας, του εθνικισμού, του επεκτατισμού και της παραβίασης συνόρων.

Το παλιό σύνθημα του Ευρωκομμουνισμού, για την «Ευρώπη των εργαζομένων», που κάποιοι το επαναφέρουν «ξαναζεσταμένο», για την «Ευρώπη των λαών», μέσα μάλιστα από μια «Πανευρωπαϊκή αντεπίθεση», πέραν του ότι είναι ανέφικτο, καλλιεργεί απέραντες αυταπάτες.

Εκείνα τα συνθήματα που πρέπει να ακουστουν δυνατά είναι:

Εμπρός λαέ έξω από την ΕΕ

Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, έξω οι Βάσεις και οι Αμερικάνοι

Για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την συνεργασία των λαών

Για μια Ελλάδα Δημοκρατική, Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική

Γι αυτό αξίζει κανείς να στηρίξει και να ψηφίσει ένα κόμμα σαν το Μ-Λ ΚΚΕ, με υποψήφιους στο ψηφοδέλτιό του, τους αγωνιστές σ. Γιάννη Μακρίδη και σ. Θοδωρή Χόβολο.

Read More »
«Είσαι στην ΕΟΚ; Μάθε για την ΕΟΚ» Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου «Είσαι στην ΕΟΚ; Μάθε για την ΕΟΚ» Γράφει ο Παύλος Λ. Αλεξίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2024 Rating: 5

Σελίδες