Δικαιώθηκε και επανέρχεται σύμβουλος του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Δικαιώθηκε και επανέρχεται σύμβουλος του Δήμου Ηγουμενίτσας


Πριν από μία εβδομάδα σας παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας, εσφαλμένα χρέωσε στον εκλεγμένο πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λαδοχωρίου κ. Ηλία Λώλη, τον λογαριασμό του γείτονα... (Δείτε εδώ)
Με αποτέλεσμα την έκπτωση του κ. Λώλη από το αξίωμα του κοινοτικού συμβούλου - προέδρου.

Και σήμερα έρχεται η δικαίωση για τον κ. Λώλη αλλά και για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας.
Και αυτό, διότι με σημερινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, γίνεται ανάκληση της με αριθμ. πρωτ. 22417/10-5-2024 Διαπιστωτικής Πράξης περί αυτοδίκαιης έκπτωσης του κ. Λώλη Ηλία του Νικολάου, από το αξίωμα του κοινοτικού συμβούλου και Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Λαδοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας Νομού Θεσπρωτίας.

Άραγε θα λογοδοτήσει κανείς για αυτό το ...λάθος;;;


Διαβάστε αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης:
  1. Επειδή σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας επιτρέπεται ελεύθερα η ανάκληση των παράνομων ατομικών ή ατομικών γενικού περιεχομένου (ΣΕ 2282/1992, 4026/2008) διοικητικών πράξεων. Περιλαμβάνονται δε στις πράξεις αυτές και εκείνες που έχουν εκδοθεί κατά πλάνη περί τα πράγματα, δηλαδή βάσει προφανώς εσφαλμένης αντίληψης.
  2. Περαιτέρω, κατά την ορολογία που έχει επικρατήσει, συντρέχει πλάνη περί τα πράγματα όταν αποδεικνύεται η αντικειμενική, (δηλαδή χωρίς ουσιαστική κρίση) ανυπαρξία των πραγματικών ή νομικών καταστάσεων που έλαβε υπόψη του το διοικητικό όργανο, για την εφαρμογή του κανόνα, ο οποίος προβλέπει την έκδοση της πράξης, δηλ. όταν αποδεικνύεται ότι το διοικητικό όργανο από πλάνη θεώρησε ότι υφίστανται οι νόμιμες προϋποθέσεις (ΣΕ 143/1954, 3821/1990, 2392/2007...).
  3. Επειδή, από το προαναφερθέν υπό στοιχείο (20) έγγραφο του Δήμου Ηγουμενίτσας, προκύπτει ότι ο Λώλης Ηλίας του Νικολάου, λανθασμένα εφέρετο ως οφειλέτης στο μηχανογραφικό σύστημα της εμπορικής διαχείρισης της ΔΕΥΑΗ ποσού άνω των 300€, πριν την εκλογή του ως Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λαδοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Read More »
Δικαιώθηκε και επανέρχεται σύμβουλος του Δήμου Ηγουμενίτσας Δικαιώθηκε και επανέρχεται σύμβουλος του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Ομιλία του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδ. Σπυρόπουλου στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Ομιλία του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδ. Σπυρόπουλου στην ΗγουμενίτσαΤην Ηγουμενίτσα θα επισκεφθεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας Κ.Π.Ε. και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Σπυρόπουλος θα πραγματοποιήσει ομιλία το Σάββατο 1 Ιουνίου και ώρα 20:00 στον πεζόδρομο Γρηγορίου Λαμπράκη στο εκλογικό περίπτερο του ΠΑΣΟΚ.
Read More »
Ομιλία του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδ. Σπυρόπουλου στην Ηγουμενίτσα Ομιλία του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδ. Σπυρόπουλου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πυροσβεστών στις 5 Ιουνίου

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πυροσβεστών στις 
5 Ιουνίου
Τη μονιμοποίησή τους στο δημόσιο διεκδικούν ανάμεσα στα άλλα αιτήματα οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζουν οι ένστολοι του Πυροσβεστικού Σώματος την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 11πμ έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ο βασικός λόγος που ζητούν την ένταξή τους στο δημόσιο οι 2.350 πυροσβέστες πενταετούς θητείας οι οποίοι θεωρούνται μαζί με τους εποχικούς οι αιχμή του δόρατος στο μεγάλο αγώνα του καλοκαιριού που ήδη ξεκίνησε, είναι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά και η αγωνία τους ότι θα χάσουν τη δουλεία τους αν οι ελλείψεις καλυφθούν από νέες προσλήψεις μέσω προκηρύξεων.

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του πανελλαδικού σωματείου τους Κώστας Παπαντώνης , οι πυροσβέστες που υπηρετούν στο Σώμα συνταξιοδοτούνται στα 48 ενώ οι πενταετούς θητείας , προκειμένου να συμπληρώσουν ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν μπορεί να μείνουν και μέχρι τα 75!

Σήμερα 35 εποχικοί πυροσβέστες είναι πάνω από 67 ενώ 485 είναι 60-67 ετών.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πυροσβεστών στις 5 Ιουνίου Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πυροσβεστών στις 5 Ιουνίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σουλίου για τις σχολικές εξετάσεις

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σουλίου για τις σχολικές εξετάσεις
Η Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές που θα λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ευχόμαστε να προσέλθετε στις πανελλαδικές εξετάσεις με αισιοδοξία, δύναμη και αποφασιστικότητα.

Να έχετε πάντα στο μυαλό σας πως στο διαρκή αγώνα για τη ζωή και το μέλλον που ονειρεύεστε και διεκδικείτε οι πανελλαδικές είναι μια ακόμη «μάχη» από τις πολλές που έχετε δώσει μέχρι σήμερα και θα δώσετε στο μέλλον εσείς και οι οικογένειές σας.

Ανεξαρτήτως “βαθμολογικής επίδοσης”, το μέλλον και τα όνειρά σας τα κρατάτε στα χέρια σας. Θα τα κατακτάτε, όσο δεν τα χαρίζετε σε κανέναν, αλλά επιλέγετε να αγωνίζεστε για αυτά μαζί με όσους σας ενώνουν κοινές ανάγκες και ανησυχίες.!

Κάθε μάχη θέλει καθαρό μυαλό, επιμονή, υπομονή και ψηλά το κεφάλι.

Καλή επιτυχία, σε όλες και σε όλους !

Ο δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου , Θοδωρής Μπρέστας

Read More »
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σουλίου για τις σχολικές εξετάσεις Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σουλίου για τις σχολικές εξετάσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί για την απόδραση από το νοσοκομείο Φιλιατών | Έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί για την απόδραση από το νοσοκομείο Φιλιατών | Έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης


Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να τους δώσει τον χρόνο ούτε για… στοιχειώδη απολογία το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν αξιωματικό και δύο υπαξιωματικούς από υπηρεσία της Θεσπρωτίας θεωρώντας τους υπεύθυνους για την απόδραση κρατούμενου από το Νοσοκομείο Φιλιατών.
Το Αρχηγείο επικαλείται λόγους «επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος» χωρίς να τους κατονομάζει και κυρίως χωρίς να δίνει το περιθώριο στους αστυνομικούς ούτε να μετέχουν στην επιχείρηση αναζήτησης.
Οι τρεις αστυνομικοί δεν κλήθηκαν ούτε καν σε ακρόαση ενώ ποτέ δεν συγκλήθηκε πειθαρχικό ή άλλο διοικητικό όργανο.
Η βεβιασμένη απόφαση του Αρχηγείου φαίνεται ότι εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακούς λόγους όμως έχει βαρύνει πολύ το κλίμα μεταξύ των αστυνομικών καθώς δύσκολα βρίσκει ανάλογο προηγούμενο. 
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Θεσπρωτίας με έγγραφό της απευθύνεται στην φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και στην τοπική ηγεσία επισημαίνοντας ότι τα συμφέροντα των αστυνομικών παραβιάζονται και μάλιστα βίαια. 
Μάλιστα οι αστυνομικοί τις καταδικάζουν ως προϊόν βιασύνης και δειλίας.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:
Το Σωματείο μας καταδικάζει την Απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να θέσει σε διαθεσιμότητα έναν Αξιωματικό και δύο συναδέλφους Υπαξιωματικούς του Σώματος, χωρίς προηγούμενη κλήση τους σε ακρόαση, επικαλούμενο λόγους «επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος», που δεν κατονομάζονται!
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας ούτε πειθαρχικό, ούτε συναποφασίζον διοικητικό όργανο είναι. Αυτά αποτελούν αρμοδιότητες των Πειθαρχικών Συμβουλίων και της Φυσικής Ηγεσίας, αντίστοιχα.
Το Σωματείο μας όμως είναι αποφασισμένο να εκτελέσει τους καταστατικούς σκοπούς του και να προστατεύσει τα εργασιακά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα των Αστυνομικών – μελών του, όταν αυτά θίγονται, κυρίως δε, να συμβάλει στη διαφύλαξη του αγαθού της ασφάλειας του πολίτη, ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού.
Και εν προκειμένω, παραβιάζονται βίαια! 
Η Φυσική Ηγεσία, επιλέγει τον δρόμο της επίδειξης εξουσίας, της εξάντλησης της αυστηρότητας και της εκδίκησης, θυσιάζοντας πολύτιμο έμψυχο υλικό.
Αναρωτιόμαστε, μαζί με όλους τους εχέφρονες πολίτες, ποιοι είναι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα οι «επιτακτικοί» τέτοιοι, που επιβάλλουν το μέτρο της διαθεσιμότητας, σε τρεις μάχιμους Αστυνομικούς, χωρίς μάλιστα την στοιχειώδη προηγούμενη ακρόασή τους; 
Γιατί η Διοίκηση επιλέγει να αδρανοποιήσει άρον – άρον τρία στελέχη της, αντί να τους αξιοποιήσει περισσότερο στη σύλληψη του αποδράσαντος, αντί να τους δώσει την δυνατότητα της ουσιαστικής συνδρομής και της ενεργούς συμμετοχής στις έρευνες εντοπισμού και επανασύλληψης του δράστη;
Γιατί τους καταδικάζει, πριν καταδικαστούν αρμοδίως;
Γιατί περιφρονούνται τοι Εγκύκλιες της ίδιας της Διοίκησης, που επιφυλάσσουν την επιβολή του θεσμικού μέτρου της διαθεσιμότητας «με μεγάλη φειδώ, υπευθυνότητα και αμεροληψία, ειδικά στις περιπτώσεις ελευθέρωσης/απόδρασης κρατουμένου» (αρ. πρωτ. 583/12-04-2016 Έγγραφο του Α/ΕΛ.ΑΣ.);
Η «εκδίκηση και η επίδειξη ισχύος» αποτελούν πράξεις βίας και δεν συνάδουν με την Χρηστή Διοίκηση, ούτε με τις Αρχές που διέπουν το Σώμα και την ιστορία του.
Η επίκληση διατάξεων (αρ. 15 ΠΔ120/2008, αρ. 6 Ν 2690/1999, υπό το ερμηνευτικό φως της νομολογίας, ενδεικτικά ΔΕφΑ 1439/1999, 308/2001,2231/2000), που τέθηκαν συσταλτικά, με το ακριβώς αντίθετο νόημα από αυτό που αποδόθηκε με τις Αποφάσεις για διαθεσιμότητα, μετατρέπουν το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας σε ποινή και μάλιστα ακραία αυστηρή και καθιστούν τις εν λόγω αποφάσεις απαράδεκτες, περιφρονητικές και εξευτελιστικές για τους συναδέλφους.
Τις καταδικάζουμε ως προϊόν βιασύνης και δειλίας!
Δεν μας αξίζουν και είμαστε βέβαιοι ότι δεν χαρακτηρίζουν την Φυσική Ηγεσία μας.
Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι διαπομπεύετε στη μικρή μας κοινωνία τρείς οικογενειάρχες αστυνομικοί  για επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Πως αισθάνεστε που ενώ αφήσατε τους συναδέλφους μας χωρίς όπλο και ταυτότητα, στερώντας τους το δικαίωμα που ο νόμος τους δίνει για σύλληψη εντός τριάντα (30)  ημερών από την απόδραση, αυτοί  συνέβαλαν αποφασιστικά  στη σύλληψη του αποδράσαντος εντός της επόμενης ημέρας;  
Για ποιο λόγο τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο Αναπληρωτής Διοικητής της εν λόγω υπηρεσίας ο οποίος είχε αναλάβει τη διοίκηση λίγες ώρες πριν το συμβάν;  
Ζητούμε, να ανακληθούν άμεσα οι Αποφάσεις για διαθεσιμότητα και να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών και απόδοση πειθαρχικής δικαιοσύνης, με σεβασμό στους συναδέλφους, δίνοντάς τους την αυτονόητη δυνατότητα να διορθώσουν το όποιο λάθος τους και να υπερασπιστούν με αξιοπρέπεια τους  εαυτούς τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΑΚΟΣ Βασίλειος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ Ηλίας
Read More »
Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί για την απόδραση από το νοσοκομείο Φιλιατών | Έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης Σε διαθεσιμότητα τρεις αστυνομικοί για την απόδραση από το νοσοκομείο Φιλιατών | Έντονη διαμαρτυρία της Ένωσης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

ΕΚΤΑΚΤΟ: Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου Ηγουμενίτσας και της ΔΕΥΑΗ

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
ΕΚΤΑΚΤΟ: Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου Ηγουμενίτσας και της ΔΕΥΑΗ


Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (ΔΕΥΑΗ) βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομική καταστροφή που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 
Τα χρέη της προς δύο εταιρείες ηλεκτρισμού (ΔΕΗ και ELPEDISON) έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, και σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο αφού η ELPEDISON δέσμευσε τόσο τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΔΕΥΑΗ, όσο και του Δήμου Ηγουμενίτσας, εξαιτίας αυτών των χρεών.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Λώλου είχε συμφωνήσει σε ρύθμιση της οφειλής με μηνιαίες δόσεις των 26.000 ευρώ, ενώ είχε προχωρήσει και σε αλλαγή παρόχου, ωστόσο, η ρύθμιση δεν εξυπηρετήθηκε, χωρίς να είναι γνωστοί οι λόγοι, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χρέη πλέον – προς τους δυο παρόχους – αγγίζουν τα πέντε εκατομμύρια. 
Ως αποτέλεσμα, ο ένας πάροχος δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο της ΔΕΥΑΗ όσο και του Δήμου, ο οποίος ήταν εγγυητής της ρύθμισης.
Η είδηση της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου Ηγουμενίτσας, αποτελεί το πιο πρόσφατο και πιο ανησυχητικό κεφάλαιο σε μια μακρά ιστορία κακοδιαχείρισης και ανευθυνότητας. 
Με χρέη που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (ΔΕΥΑΗ) βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ η οικονομική ασφυξία πλέον επεκτείνεται και στον ίδιο το Δήμο.
Η δέσμευση των λογαριασμών δεν είναι απλά μια διοικητική πράξη, αλλά μια απόδειξη του πόσο βαθιά είναι τα προβλήματα. 
Οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι βασικές ανάγκες της πόλης, από την υδροδότηση μέχρι τις καθημερινές λειτουργίες του Δήμου. Αυτό που κάποτε ήταν ένα διαχειρίσιμο οικονομικό πρόβλημα, έχει μετατραπεί σε μια κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου, αναζητούν διέξοδο από την κατάσταση αυτή, η οποία αν συνεχιστεί θα δημιουργήσει σοβαρές δυσλειτουργίες στη δυνατότητα του Δήμου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου είναι μια κίνηση που αναδεικνύει το βάθος της κρίσης και εάν δεν υπάρξει άμεση και δραστική παρέμβαση, οι συνέπειες για την τοπική κοινωνία θα είναι ανυπολόγιστες.
Η νέα διοίκηση πρέπει να θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την αποπληρωμή των χρεών και την αποκατάσταση της οικονομικής υγείας της ΔΕΥΑΗ.
Ο χρόνος δεν είναι πλέον σύμμαχος.
Read More »
ΕΚΤΑΚΤΟ: Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου Ηγουμενίτσας και της ΔΕΥΑΗ ΕΚΤΑΚΤΟ: Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Δήμου Ηγουμενίτσας και της ΔΕΥΑΗ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Κώστας Τζαβέλλας | “Με συγκίνηση υποδέχθηκα τον τέως Πρίγκιπα Παύλο στις Eκδηλώσεις Μνήμης Σουλίου”

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Κώστας Τζαβέλλας | “Με συγκίνηση υποδέχθηκα τον τέως Πρίγκιπα Παύλο στις Eκδηλώσεις Μνήμης Σουλίου”
Με συγκίνηση υποδέχθηκα τον τέως Πρίγκιπα Παύλο στις Eκδηλώσεις Μνήμης Σουλίου 2024 καθώς με συνδέουν προσωπικοί δεσμοί με τον ίδιο και την οικογένειά του.

Για την εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος Βασιλέα Κωνσταντίνου Β’, η Οικογένειά μας παραχώρησε το ξίφος του πατέρα μου, Ταξίαρχου Ιππικού Τεθωρακισμένων Λάμπρου Κ. Τζαβέλλα. Κατόπιν προσκλήσεώς μου στον Πρίγκιπα Παύλο για τους εορτασμούς του Σουλίου το 2023, ενημερώθηκα οτι δεν θα μπορέσει για προσωπικούς λόγους να παρευρεθεί, αλλά παράλληλα έλαβα και την υπόσχεση της αποδοχής της πρόσκλησης για το επόμενο έτος.

Επομένως ήταν μια προσωπική στιγμή για εκείνον και για εμένα.

Ευχαριστώ πολύ την Περιφέρεια Ηπείρου για την εδώ και πολλά χρόνια συνεργασία μας και την υποστήριξή της στην προσπάθεια της Οικίας Τζαβέλλα, που ως σκοπό της έχει μέσω της τέλεσης του Χρέους μας ως απογόνων της Φάρας των Τζαβελλαίων, την Ιστορική ανάδειξη και αποκατάσταση, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη του Σουλίου και μόνον.
Read More »
Κώστας Τζαβέλλας | “Με συγκίνηση υποδέχθηκα τον τέως Πρίγκιπα Παύλο στις Eκδηλώσεις Μνήμης Σουλίου” Κώστας Τζαβέλλας | “Με συγκίνηση υποδέχθηκα τον τέως Πρίγκιπα Παύλο στις Eκδηλώσεις Μνήμης Σουλίου” Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Του έσωσαν τη ζωή στο Κέντρο Υγείας .. Έφτασε σε κωματώδη κατάσταση μετά από τσίμπημα οχιάς

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Του έσωσαν τη ζωή στο Κέντρο Υγείας .. Έφτασε σε κωματώδη κατάσταση μετά από τσίμπημα οχιάς
Η αντίδραση του γιατρού που εφημέρευε το βράδυ της Κυριακής στο Κέντρο Υγείας Δερβιζιάνων και της νοσηλεύτριας που είχε βάρδια ήταν καταλυτική για να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή.

Στο Κέντρο Υγείας μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση ένας 70χρονος από χωριό της Λάκκας Σουλίου, τον οποίο νωρίτερα είχε τσιμπήσει οχιά στο αριστερό του χέρι.

Ο ηλικιωμένος μετά το τσίμπημα του φιδιού έκανε αλλεργικό σοκ και όταν μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας είχε πλήρη απώλεια αισθήσεων.

Ο Βασίλης Παπαπέτρος, ο γιατρός που εφημέρευε και η νοσηλεύτρια Ευφροσύνη Γιάνουζα ήταν εκεί για να κάνουν όχι μόνο το καθήκον τους αλλά κάτι παραπάνω από αυτό.

Έβαλαν τον ηλικιωμένο στο ιατρείο και πρώτο τους μέλημα ήταν να κάνουν ότι ανθρωπίνως δυνατό για να τον επαναφέρουν.

Για μισή ώρα περίπου ήταν πάνω από τον ηλικιωμένο με μοναδικό στόχο να τον κρατήσουν στη ζωή. Και τα κατάφεραν με τις γνώσεις, την εμπειρία και τα φάρμακα που του χορήγησαν.

Ο ηλικιωμένος σταδιακά ανέκτησε τις αισθήσεις του ενώ στο ενδιάμεσο είχε κληθεί μονάδα του ΕΚΑΒ η οποία έφτασε στο Κέντρο Υγείας για την διακομιδή του παθόντα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Ο 70χρονος παραμένει για νοσηλεία στο Νοσοκομείο έχοντας όμως κερδίσει την μεγάλη μάχη για την ζωή του.

Και σε αυτό συνετέλεσε καθοριστικά η αντιμετώπιση του περιστατικού στο Κέντρο Υγείας Δερβιζιάνων, ένα Κέντρο Υγείας που αποτελεί στήριγμα για τους κατοίκους όλων των χωριών της Λάκκας Σουλίου.

«Ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στο σπίτι του.. Είμαστε εδώ και κάνουμε το καθήκον μας.. Βλέπουμε αυτούς τους ανθρώπους ως ακρίτες» λέει στο Epiruspost ο γιατρός Βασίλης Παπαπέτρος, ο οποίος συμπληρώνει δέκα χρόνια υπηρεσίας στο Κέντρο Υγείας Δερβιζιάνων.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν πολύ δύσκολο καθώς το δηλητήριο της οχιάς είναι τοξικό και ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε κάνει αλλεργικό σοκ.. Όμως αντιμετωπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο και η χαρά του γιατρού και της νοσηλεύτριας Ευφροσύνης Γιάνουζα είναι μεγάλη.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαπέτρου το Κέντρο Υγείας δεν λειτουργεί μόνο για συνταγογράφηση.. Γιατροί και νοσηλευτές είναι εκεί και για τα δύσκολα.. Κυρίως όμως για να βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους των χωριών, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, αλλά και για να αποτελούν έναν πραγματικό κρίκο ασφάλειας τους θερινούς μήνες όταν επιστρέφουν απόδημοι αλλά και παιδιά στα χωριά.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Χριστόδουλος Παπαιωάννου έχει συμπληρώσει σχεδόν τριάντα χρόνια παρουσίας στα Δερβίζιανα. Και εξάρει το ρόλο της συγκεκριμένης μονάδας υγείας που είναι η μοναδική στην περιοχή και καλύπτει δεκάδες χωριά. Για τους κατοίκους ορισμένων μάλιστα η πρόσβαση στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων είναι δύσκολη και απαιτεί αρκετό χρόνο.

Ως εκ τούτου το Κέντρο Υγείας έχει καταλυτικό ρόλο.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Του έσωσαν τη ζωή στο Κέντρο Υγείας .. Έφτασε σε κωματώδη κατάσταση μετά από τσίμπημα οχιάς Του έσωσαν τη ζωή στο Κέντρο Υγείας .. Έφτασε σε κωματώδη κατάσταση μετά από τσίμπημα οχιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας δημιουργεί «Άτυπο Δημοτικό Μητρώο Πληροφόρησης Πρωτογενούς Τομέα»

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας δημιουργεί «Άτυπο Δημοτικό Μητρώο Πληροφόρησης Πρωτογενούς Τομέα»
Το Άτυπο Δημοτικό Μητρώο Πληροφόρησης Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ηγουμενίτσας είναι μια πρωτοβουλία που έχει σκοπό τη συγκέντρωση, διαχείριση και παροχή πληροφοριών σχετικά με τους αγρότες σε μια συγκεκριμένη δημοτική περιοχή. Τέτοιου είδους μητρώα μπορεί να μην είναι επίσημα, αλλά μπορούν να παρέχουν χρήσιμες υπηρεσίες και πληροφορίες στους αγρότες, όπως:

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και Εργαστήρια:
Παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους αγρότες σχετικά με τις νέες γεωργικές – κτηνοτροφικές- αλιευτικές- αμπελουργικές πρακτικές, τις τεχνολογίες και τις μεθόδους καλλιέργειας- εκτροφής.

Πληροφορίες για Χρηματοδοτικά Προγράμματα:
Ενημέρωση σχετικά με διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα και επιδοτήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να επενδύσουν στην επιχείρησή τους.

Αγροτικές Συμβουλές:
Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από ειδικούς για βελτίωση των καλλιεργειών και των αγροτικών πρακτικών.

Δίκτυο Συνεργασίας:
Ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των αγροτών για κοινές δράσεις, όπως η κοινή προμήθεια υλικών ή η προώθηση των προϊόντων τους.

Νομοθετικές και Ρυθμιστικές Ενημερώσεις:
Ενημέρωση για τις αλλαγές στη νομοθεσία και τις ρυθμίσεις που επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα.

Αγροτική Καινοτομία και Έρευνα: Παροχή πρόσβασης σε έρευνες και μελέτες που μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους.

Πλεονεκτήματα του Άτυπου Δημοτικού Μητρώου Πληροφόρησης Πρωτογενούς Τομέα

Άμεση Επικοινωνία:
Ενίσχυση της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών αρχών και των αγροτών.

Εξειδικευμένες Πληροφορίες: Παροχή πληροφοριών προσαρμοσμένων στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Ενδυνάμωση της Αγροτικής Κοινότητας: Ενίσχυση της αίσθησης κοινότητας και της συνεργασίας μεταξύ των αγροτών.

Προκλήσεις και Περιορισμοί

Έλλειψη Επίσημου Καθεστώτος: Η άτυπη φύση του μητρώου μπορεί να περιορίσει την αξιοπιστία και τη χρησιμότητά του.

Πόροι και Χρηματοδότηση: Δυσκολίες στην εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία και τη διατήρηση του μητρώου.

Ενημέρωση και Συμμετοχή: Η ενημέρωση των αγροτών και η ενθάρρυνση της συμμετοχής τους μπορεί να είναι προκλήσεις.

Το Άτυπο Δημοτικό Μητρώο Πληροφόρησης Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ηγουμενίτσας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη και την ανάπτυξη της αγροτικής κοινότητας, εφόσον λειτουργεί αποτελεσματικά και υποστηρίζεται από τις τοπικές αρχές και τους ίδιους τους αγρότες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

https://docs.google.com/forms/d/1UhH1M1vmyDYtz_-IEZOdhS78qpf1dlAysOYaaSnirf8/viewform?edit_requested=true

Read More »
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας δημιουργεί «Άτυπο Δημοτικό Μητρώο Πληροφόρησης Πρωτογενούς Τομέα» Ο Δήμος Ηγουμενίτσας δημιουργεί «Άτυπο Δημοτικό Μητρώο Πληροφόρησης Πρωτογενούς Τομέα» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Δήμος Ηγουμενίτσας : Παράταση για δήλωση καθαρισμού οικοπέδων

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
      Δήμος Ηγουμενίτσας: Παράταση για δήλωση καθαρισμού οικοπέδωνΟ Δήμος Ηγουμενίτσας ενημερώνει ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας [ΥΠ 790/27.05.2024 (Β΄ 2987] δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου στους πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.akatharista.apps.gov.gr .

Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας : Παράταση για δήλωση καθαρισμού οικοπέδων       Δήμος Ηγουμενίτσας : Παράταση για δήλωση καθαρισμού οικοπέδων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας παίζουν ποδόσφαιρο στα Γιάννινα

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας παίζουν ποδόσφαιρο στα Γιάννινα
Στα Γιάννινα θα γίνει η 2η και τελική φάση του 39ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας από 27 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 2024, με διοργανωτή τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων. Θα λάβουν μέρος 16 ομάδες που θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή. Οι αγώνες θα γίνουν σε γήπεδα της περιοχής. Ο τελικός, για την ανάδειξη του πρωταθλητή, θα έχει και πανηγυρικό χαρακτήρα και θα γίνει πιθανόν στο εθνικό στάδιο «Οι Ζωσιμάδες» των Ιωαννίνων.

Η πρώτη φάση των αγώνων ολοκληρώνεται εντός των ημερών, με τη συμμετοχή 26 ομάδων ανά την επικράτεια, χωρισμένων σε 7 ομίλους. Οι δύο πρώτες ομάδες των ομίλων προκρίθηκαν για την τελική φάση, συν η ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων που πέρασε απευθείας στην τελική φάση, λόγω της διοργάνωσης των αγώνων, συν μία ακόμα ομάδα που θα επιλέξει η οργανωτική επιτροπή από τις αποκλεισθείσες, όπως προβλέπεται και από τη σχετική προκήρυξη.

Πρόκειται για μια σημαντική διοργάνωση με επίκεντρο τα Γιάννινα, που παράλληλα με τις αθλητικές δράσεις, προβλέπονται στο πρόγραμμα και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ξενάγηση των φιλοξενουμένων στα αξιοθέατα της πόλης.

Με την ολοκλήρωση των αγώνων και την ανακήρυξη του πρωταθλητή θα γίνει και η απονομή των επάθλων. Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο διοργανωτής Σύλλογος θα απονείμει κύπελλο ειδικά σχεδιασμένο για το 39ο ΠΠΠΔΣ καθώς και μετάλλια στις δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης. Θα απονεμηθούν βραβεία:
 α) Πρώτου Σκόρερ «ΑΓΓΕΛΟΣ ΞΥΝΗΣ»,
 β) MVP, 
γ) Καλύτερου Τερματοφύλακα «ΜΑΡΙΟΣ ΖΩΝΙΟΣ», 
δ) Ωραιότερου γκολ. Επίσης με την αρωγή των προπονητών των ομάδων οι οποίοι θα ψηφίζουν σε κάθε αγώνα τους δύο καλύτερους της αντίπαλης ομάδας, θα ανακηρυχθούν οι καλύτεροι της τελικής φάσης. 

Επίσης ο διοργανωτής Σύλλογος θα απονείμει βραβείο Fair Play, το οποίο θα δοθεί με βάση τα ακόλουθα κριτήρια: 
Α) Κόκκινες και κίτρινες κάρτες, 
Β) Σεβασμός προς τον αντίπαλο, 
Γ) Σεβασμός προς το διαιτητή,
 Δ) Συμπεριφορά Ποδοσφαιριστών, 
Ε) Συμπεριφορά Παραγόντων,
 ΣΤ) Συμπεριφορά του Κοινού.

Η οργανωτική επιτροπή στην οποία προΐσταται η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Χριστίνα Τσέτσου εργάζεται πυρετωδώς για την καλύτερη οργάνωση του πρωταθλήματος και την φιλοξενία των αποστολών, αποκομίζοντας και τις καλύτερες εντυπώσεις από τα Γιάννινα.

Ο θεσμός του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Δικηγορικών Συλλόγων έχει βαθιές ρίζες, αφού ξεκίνησε το 1984, και προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει ως σκοπό, σύμφωνα με τον κανονισμό του πρωταθλήματος, «την άθληση των δικηγόρων της πατρίδας μας, τη γνωριμία μεταξύ τους και τη συνεχή επαφή και επικοινωνία αυτών, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω σύσφιξη τόσο των σχέσεων αυτών όσο και των Δικηγορικών Συλλόγων τους. Στόχος του είναι κάθε χρόνο να συμμετέχουν σ’ αυτό όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες και να αθλούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι δικηγόροι, πανελληνίως αλλά και η συμμετοχή σε αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις».

Πηγη epiruspost.gr
Read More »
Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας παίζουν ποδόσφαιρο στα Γιάννινα Οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας παίζουν ποδόσφαιρο στα Γιάννινα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες εξετάσεις: η αρχή μιας διαδρομής και όχι το τέλος της

Αγαπητοί μαθητές,

Μια περίοδος σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και προετοιμασίας φτάνει στο τέλος και μια νέα μόλις αρχίζει. Η σκέψη όλων μας είναι σε εσάς, που σε όλο και πιο δύσκολες συνθήκες, δίνετε την προσωπική σας μάχη.

Πιστέψτε στις δυνατότητές σας και χωρίς άγχος θα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που έχετε μπροστά σας.

Τίποτα δεν τελειώνει, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Καλή δύναμη & καλή επιτυχία!

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεσπρωτίας

Read More »
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας για τις Πανελλήνιες εξετάσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Ασθενής σεισμική δόνηση στη Θεσπρωτία

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Ασθενής σεισμική δόνηση στη Θεσπρωτία


Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν λίγα λεπτά στις 12:36 το μεσημέρι της Τετάρτης με επίκεντρο το χωριό Κυπάρισσο, 3.7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Μαυρούδι Ηγουμενίτσας. 
Η σεισμική δόνηση είχε ένταση 2.8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.
Read More »
Ασθενής σεισμική δόνηση στη Θεσπρωτία Ασθενής σεισμική δόνηση στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Στη δύνη των Ευρωεκλογών οι γιορτές Σουλίου | Γράφουν οι Θεόδωρος Χόβολος και Γιάννης Μακρίδης

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Στη δύνη των Ευρωεκλογών οι γιορτές Σουλίου | Γράφουν οι Θεόδωρος Χόβολος και Γιάννης Μακρίδης
Είναι ξεκάθαρο ότι οι επικείμενες Ευρωεκλογές διεξάγονται με όρους εσωτερικής αντιπαράθεσης, με τους κυρίαρχους κομματικούς σχηματισμούς να πασχίζουν να πάρουν την καλύτερη θέση για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Κάτω από αυτό τον λυσσαλέο ανταγωνισμό, κράτος και παρακράτος, θεσμικοί σχηματισμοί και σκοτεινοί κύκλοι που βρίσκονται κάτω από τις φτερούγες τους, κυρίαρχα ΜΜΕ που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και δευτερεύοντα κέντρα προπαγάνδας, αναδεύονται, βγαίνουν στην επιφάνεια και γίνονται ορατά, όσο η θερμοκρασία του πολιτικού θερμομέτρου ανεβαίνει.

Έτσι με αφορμή τις Εορτές του Σουλίου είχαμε την εξής σειρά «περίεργων» γεγονότων.

1ον
. Ομιλία του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου, βουλευτή και υφυπουργού της Ν.Δ., το Σάββατο 25/5 στην Ηγουμενίτσα. Είναι αυτός που δήλωσε ότι η Συμφωνία της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% αυτής δεν έχει καμιά αξία. Τόσο πατριώτης. Το θέμα της της ομιλίας του, κατά τα άλλα «πατριωτικό» «Τα προβλήματα του Βορειοηπειρώτικου Ελληνισμού»,.
Το κάλεσμα και η διοργάνωση ήταν στην ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Ο ομιλητής συνοδευόταν από δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ν.Δ., βορειοηπειρωτικής καταγωγής, τον κ. Δήμα και τον γιο Μπελέρη που διεξάγει τον προεκλογικό αγώνα, για τον φυλακισμένο από το Αλβανικό Κράτος πατέρα του. Όπως ο καθ΄ ένας καταλαβαίνει δεν πρόκειται για μια ακαδημαϊκή συζήτηση για το ζήτημα που απασχολεί την περιοχή, αλλά για μια προεκλογική φιέστα του κυβερνόντος κόμματος που μετατρέπει ένα εθνικό ζήτημα σε κομματική υπηρεσία, πράγμα ιστορικά συνηθισμένο στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα.

2ον. Την Κυριακή 26/5 στο χώρο των εκδηλώσεων στο Σούλι, ένα φάντασμα μιας μαύρης περιόδου στη χώρα, πήρε σάρκα και οστά και βρήκε εύκολα θέση μεταξύ των επισήμων, που ατάραχοι έκαναν πως δεν το έβλεπαν. Ο γιός του έκπτωτου βασιλιά Κωσταντίνου Γλύξμπουργκ, που όρκισε την πραξικοπηματική κυβέρνηση των χουντικών συνταγματαρχών, ο Παύλος Γλύξμπουργκ, ήταν στις πρώτες θέσεις των επισήμων. Προ διετίας, ο εν λόγω κύριος, έδινε συνέντευξη σε διεθνή μέσα ενημέρωσης με τον τίτλο «Πρίγκιπας διάδοχος της Ελλάδας», μην αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το σημερινό πολίτευμα της χώρας. Και εδώ η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν αυτός που είχε τον λόγο στην εκδήλωση.

3ον.
Την ίδια στιγμή που ο απόγονος της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας στρογγυλοκάθονταν στα έδρανα των επίσημων μαζί με κάποιους δήθεν αριστερούς, η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» κ. Αγγέλη Παναγιώτα, αποκλείονταν από την Αστυνομία από τον χώρο των εκδηλώσεων, παρά το ότι την ευθύνη της διοργάνωσης την είχε η Περιφέρεια, της οποίας μέλος του Συμβουλίου της είναι η κα. Αγγέλη!

Θα ήταν σοβαρό λάθος να θεωρηθούν συμπτώσεις αυτά τα γεγονότα και να μην δούμε πίσω τους τόσο τις αιτιάσεις τους όσο και τις σκοπιμότητές τους. Το κυβερνητικό κόμμα αισθάνεται καυτή την ανάσα του οργανωμένου πολιτικού χώρου στα δεξιά του, και χρησιμοποιεί όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτει να περιορίσει την φθορά του και τις διαρροές της προς αυτό το χώρο. Αλλά πέρα από αυτό και κάτω από τις συνεχείς απογοητεύσεις του εργαζόμενου λαού από μια Αριστερά που έκανε ακριβώς ότι δεν μπορούσε να κάνει η Δεξιά, αναζωπυρώνονται και προωθούνται «συνταγές» του παρελθόντος, ώστε να ελεγχθεί και να διοχετευθεί η συσσωρευμένη κοινωνική αγανάκτηση σε συμβατές λύσεις, ακίνδυνες για το ελληνικό καπιταλιστικό σύστημα και τους προστάτες του.

Είναι ο δρόμος που άνοιξαν εδώ και κάποια χρόνια οι κυρίαρχες εκμεταλλεύτριες τάξεις και οι κυβερνήσεις τους στην ΕΕ, με την αντεργατική, ρατσιστική και πολεμοκάπηλη πολιτική που ασκούν, ρίχνουν νερό στο μύλο των κομμάτων της ακροδεξιάς και του φασισμού. Σε πολλές χώρες της ΕΕ ακροδεξιοί και φασίστες αναρριχήθηκαν στην εξουσία, συγκυβερνούν και αποτελούν βασικούς ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων, προδιαγράφοντας μια επικίνδυνη και σκοτεινή περίοδο για την Ευρώπη και τους λαούς της.

Η λαϊκή οργή, που συνεχώς φουντώνει πρέπει να μετασχηματιστεί, όπως είδαμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις, σε μεγάλες αγροτικές, εργατικές κινητοποιήσεις και απεργίες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξυπηρετηθούν τα λαϊκά συμφέροντα. Για ειρήνη, δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία
Read More »
Στη δύνη των Ευρωεκλογών οι γιορτές Σουλίου | Γράφουν οι Θεόδωρος Χόβολος και Γιάννης Μακρίδης Στη δύνη των Ευρωεκλογών οι γιορτές Σουλίου | Γράφουν οι Θεόδωρος Χόβολος και Γιάννης Μακρίδης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

3.193 μαθητές της Ηπείρου στη «μάχη» των Πανελλαδικών εξετάσεων

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
3.193 μαθητές της Ηπείρου στη «μάχη» των Πανελλαδικών εξετάσεων
3.193 μαθητές από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ της Ηπείρου θα διεκδικήσουν θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Οι πανελλαδικές εξετάζουν αρχίζουν και τα παιδιά κάνουν την τελευταία τους προετοιμασία.

Στην εκπαίδευση και στα εξεταστικά κέντρα όλα είναι έτοιμα για την διεξαγωγή των εξετάσεων χωρίς προβλήματα, όπως ανέφερε στο Epiruspost η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου Μαρίνα Μπέση.

Παράλληλα έστειλε τις ευχές της στους μαθητές για καλή επιτυχία.

Οι πανελλαδικές κάνουν πρεμιέρα αύριο Πέμπτη με τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Στην Ήπειρο θα διαγωνιστούν 677 συνολικά μαθητές.

Την Παρασκευή αρχίζει η εξέταση για τα Γενικά Λύκεια. Συνολικά 2.516 μαθητές από τα ΓΕΛ της Ηπείρου θα διεκδικήσουν θέση στα Πανεπιστήμια.

Ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ανέρχεται στις 68.851 – αυξημένος κατά 277 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Μεγάλο μέρος των θέσεων – 100 – αφορά στο νέο τμήμα Ψυχολογίας που θα λειτουργήσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Διδυμότειχο).

Τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων για τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου.

Όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουλίου.
 
Πηγή epiruspost.gr
Read More »
3.193 μαθητές της Ηπείρου στη «μάχη» των Πανελλαδικών εξετάσεων 3.193 μαθητές της Ηπείρου στη «μάχη» των Πανελλαδικών εξετάσεων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Ο Τάσος Ζαφείρης υπεύθυνος του καταφυγίου αδέσποτων στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Ο Τάσος Ζαφείρης υπεύθυνος του καταφυγίου αδέσποτων στην Ηγουμενίτσα


Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ορίζει τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Ζαφείρη Αναστάσιο, διοικητικά υπεύθυνο για τη λειτουργία του δημοτικού καταφυγίου ζώων συντροφιάς του Δήμου Ηγουμενίτσας και την ευζωία των φιλοξενούμενων ζώων, μέχρι τη 4η Ιανουαρίου 2025. 

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας 
Παναγιώτης Νταής
Read More »
Ο Τάσος Ζαφείρης υπεύθυνος του καταφυγίου αδέσποτων στην Ηγουμενίτσα Ο Τάσος Ζαφείρης υπεύθυνος του καταφυγίου αδέσποτων στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Γιώργος Τσαλίκης, Ηλιάννα Ζέρβα και Κωνσταντίνος Γιανναράκης στο SUNSET στην Πλαταριά

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Γιώργος Τσαλίκης, Ηλιάννα Ζέρβα και Κωνσταντίνος Γιανναράκης στο SUNSET στην ΠλαταριάRead More »
Γιώργος Τσαλίκης, Ηλιάννα Ζέρβα και Κωνσταντίνος Γιανναράκης στο SUNSET στην Πλαταριά Γιώργος Τσαλίκης, Ηλιάννα Ζέρβα και Κωνσταντίνος Γιανναράκης στο SUNSET στην Πλαταριά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Τέλη κυκλοφορίας: Πώς διαμορφώνονται πλέον τα πρόστιμα

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Τέλη κυκλοφορίας: Πώς διαμορφώνονται πλέον τα πρόστιμα
Αλλαγές έρχονται στον τρόπο που υπολογίζονται πλέον τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες πληρωμές των τελών κυκλοφορίας.

Μέχρι τώρα το πρόστιμο ήταν ίσο με το 100% του ποσού από την πρώτη μέρα, όμως το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα με την καθυστέρηση. Στόχος της αλλαγής αυτής είναι να μην υπάρχουν πλέον παρατάσεις όπως γίνεται κάθε χρόνο, μιας και η προθεσμία κάθε χρόνο θα εκπνέει στις 30 Δεκεμβρίου.

Τα πρόστιμα έχουν ως εξής:

Ημέρα πληρωμής                         Πρόστιμο 
Ιανουάριος                                      25%
Φεβρουάριος                                  50%
Μάρτιος και μετά                           100%

Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ.
Έρχονται πρόστιμα «φωτιά» στα ανασφάλιστα οχήματα

Όσον αφορά τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα διασταυρώσεων και ηλεκτρονικών ελέγχων με στόχο να μειωθούν τα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους δρόμους ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο 500€ για τα αυτοκίνητα και 250 για τα δίκυκλα, σε περίπτωση όμως που αποπληρωθεί τις πρώτες 10 μέρες διαγράφεται.

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
500 € επιβατηγά
250 € δίκυκλα

Αν όμως διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος.


Read More »
Τέλη κυκλοφορίας: Πώς διαμορφώνονται πλέον τα πρόστιμα Τέλη κυκλοφορίας: Πώς διαμορφώνονται πλέον τα πρόστιμα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Στην Ηγουμενίτσα το FINAL FOUR για το πρωτάθλημα γυναικών K16...

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Στην Ηγουμενίτσα το FINAL FOUR για το πρωτάθλημα γυναικών K16...Το FINAL FOUR για το πρωτάθλημα γυναικών K16… έρχεται…
Σάββατο 01/06 στο κλειστό γυμναστήριο Ηγουμενίτσας!!!
17:00 | ΑΟ ΦΙΛΙΑ-ΑΓΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
19:00 | ΕΡΜΗΣ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
σας περιμένουμε…

Read More »
Στην Ηγουμενίτσα το FINAL FOUR για το πρωτάθλημα γυναικών K16... Στην Ηγουμενίτσα το FINAL FOUR για το πρωτάθλημα γυναικών K16... Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Αυξημένα μέτρα στην Ήπειρο για το πέρασμα Ιταλών φιλάθλων

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Αυξημένα μέτρα στην Ήπειρο για το πέρασμα Ιταλών φιλάθλων
Επί ποδός βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές και στην Ήπειρο για το πέρασμα Ιταλών φιλάθλων οι οποίοι έρχονται ενόψει του βραδινού τελικού στην Αθήνα.

Χθες Τρίτη εισήλθαν από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και από τους μεθοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Μαυροματίου πάνω από 180 άτομα.

Οι περισσότεροι από αυτούς, περίπου 120 επέλεξαν να έρθουν από την Ιταλία μέσω Αλβανίας και στη συνέχεια κινήθηκαν οδικώς προς την Αθήνα.

Οι έλεγχοι που γίνονται είναι εξονυχιστικοί ενώ είναι συνεχής η συνεργασία με τις Ιταλικές αρχές οι οποίες δίνουν στοιχεία για τις κινήσεις φιλάθλων.

Τα μέτρα στην Ήπειρο, ειδικά στο λιμάνι και στους δύο μεθοριακούς σταθμούς παραμένουν αυξημένα και διατηρηθούν και τις επόμενες ώρες αφού μετά την λήξη του αγώνα του Ολυμπιακού με την Φιορεντίνα αναμένεται να ξεκινήσει η επιστροφή των Ιταλών προς την χώρα τους.


Πηγή epiruspost.gr 
Read More »
Αυξημένα μέτρα στην Ήπειρο για το πέρασμα Ιταλών φιλάθλων Αυξημένα μέτρα στην Ήπειρο για το πέρασμα Ιταλών φιλάθλων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Επιτέλους ορκίζονται οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι Ηγουμενίτσας (ονόματα)

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Επιτέλους ορκίζονται οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι Ηγουμενίτσας (ονόματα)


Εστάλη τελικά τελικά η πρόσκληση για ορκωμοσία, στους 5 δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Όσον αφορά τους δημοτικούς συμβούλους, από την παράταξη του δημάρχου κ. Νταή, θα ορκιστούν οι κκ Ντούρος Θωμάς, Κυπριανός Γιώργος και Θεοδώρου Μιχάλης.
Από το συνδυασμό του κ. Λώλου ορκίζεται η κα Κουτούπη Ελένη και από το συνδυασμό του κ. Μπέζα ο Αναστασίου Μάριος.
Οι ορκωμοσίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το πρωί της Παρασκευής και πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξάγεται λίγες ώρες αργότερα, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή, αφού δεν τους έχει σταλεί πρόσκληση, τρεις ημέρες πριν τη συνεδρίαση (όπως προβλέπει ο νόμος).
Υπενθυμίζουμε ότι οι 5 νέοι σύμβουλοι, καταλαμβάνουν αντίστοιχες θέσεις συμβούλων, που κηρύχθηκαν έκπτωτοι λόγω χρεών προς τη ΔΕΥΑΗ Ηγουμενίτσας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στους προέδρους και τους κοινοτικούς συμβούλους που θα αντικαταστήσουν τα υπόλοιπα 9 άτομα που κηρύχθηκαν έκπτωτοι για την ίδια αιτίας με τους δημοτικούς συμβούλους.
Read More »
Επιτέλους ορκίζονται οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι Ηγουμενίτσας (ονόματα) Επιτέλους ορκίζονται οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι Ηγουμενίτσας (ονόματα) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Στη συνεδρίαση του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Γιάννης Λώλος

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Στη συνεδρίαση του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Γιάννης Λώλος


Με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α. και Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, κ. Ηλία Αποστολόπουλο και τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α., πρώην Δήμαρχο Σάμου και υποψήφιο ευρωβουλευτή στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, πραγματοποιήθηκε την 21η Μαΐου στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ.Ε.Δ.Ε, κοινή συνεδρίαση με θέματα στην ατζέντα σημαντικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενδιαφέρουσες προτάσεις για νέες μελέτες, οι οποίες θα αποτελέσουν χρήσιμα εγχειρίδια για τους Δήμους της χώρας.

Συγκεκριμένα, τα κύρια ζητήματα συζήτησης, ήταν:
-Προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις τοπικές κοινωνίες
-Δημογραφικό & Χωροταξικό πρόβλημα
-Κλιματική αλλαγή & Περιβάλλον
-Διαχείριση αποβλήτων
-Πράσινες & Ψηφιακές πολιτικές
-Εκπαίδευση Αιρετών


Το παρών έδωσαν, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας, κ. Ιωάννης Λώλος, οι τρεις Αντιπρόεδροι του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α., κ.κ. Ευθύμιος Λέκκας, Ιωάννης Ψυχάρης, Αντώνιος Γυφτόπουλος, μέλη του Δ.Σ. του Ι.Τ.Α., καθώς και τα νέα μέλη του Ε.Σ. του Ι.Τ.Α. που ορίστηκαν και είναι οι κάτωθι:
•Κρίστη Αγαπητού, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Τουριστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά, Υποψήφια Δήμαρχος Χαλανδρίου
•Ιωάννης Βλαχάβας, Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
•Δημήτριος Γεωργακέλλος, Καθηγητής, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
•Βασίλειος Γκοιμίσης, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος-Χωροτάκτης (MSc)
•Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Εκπαιδευτικός με Πιστοποίηση Εκπαιδευτών Ενηλίκων του ΕΚΕΠΙΣ και Τεχνολογιών Πληροφορικής, πρώην Δήμαρχος Ξάνθης
•Κωνσταντία-Αικατερίνη Λαζαρίδη, Καθηγήτρια Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Βιώσιμη Διαχείριση Αποβλήτων & Φυσικών Πόρων
•Ιωάννης Μακρής, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω, Νομικός Σύμβουλος Δήμου Νεάπολης-Συκεών
•Ιωάννης Ματσίνος, Καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος, Πανεπιστημίου Αιγαίου, Α΄Αντιπρόεδρος ΔΟΑΤΑΠ
•Κωνσταντίνος Οικονόμου, Δρ. Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, Καθηγητής-Σύμβουλος ΕΑΠ, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής και ΕΚΠΑ
•Ελισάβετ Πρέζα, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Περιφερειολόγος-Οικονομολόγος
•Ευστάθιος Ρεστέμης, MSc Διπλωματούχος στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Γενικός Γραμματέας Δήμου Σπάρτης
•Άλκηστις Ρόδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Πατρών
•Κλεάνθης Συρακούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο “Ποσοτικές Μέθοδοι στη Διαχείριση Αναπτυξιακών Έργων”, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
•Μιχαήλ Σφακιανάκης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητής Εφαρμογών Πληροφορικής & Στατιστικής, Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστημίου Πειραιώς
•Αθανάσιος Τσαδήρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πληροφορικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
•Σταύρος Τσέτσης, Αρχιτέκτονας με Διδακτορικό στον Πολεοδομικό Σχεδιασμό / Πολιτικός Μηχανικός
•Ιωάννης Χαραλαμπίδης, Καθηγητής Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε κλίμα θερμό, με ευχές για «Καλή Θητεία», φιλόδοξους στόχους από όλους και κοινό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών των Δήμων της χώρας.
Read More »
Στη συνεδρίαση του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Γιάννης Λώλος Στη συνεδρίαση του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Γιάννης Λώλος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία: 81 χρόνια από την μεγάλη Νίκη των Ποποβιτων επί των Ιταλών και Τσάμηδων

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024


Γράφει ο Βασίλης Ποποβίτης

Πριν ογδόντα ένα (81) χρόνια , την 21η Μαίου 1943 πρωινές ώρες, ένας μικτος Λόχος αποτελούμενος από Ιταλούς στρωτιωτες και Τσάμηδες (Ιταλλοτσαμηδων) που είχε ξεκινήσει από την Παραμυθια- Θεσπρωτίας αφου ανεβηκαν το Καρυωτι, συνέχισαν πάνω στον Σταυρό και μέσα από το Σελωμα που είναι ο αυχένας ανάμεσα από τις Σπάθες και τον Κουριλα,άρχισαν να κατεβαίνουν προς το χωριό μας " Ποποβο" χωρίς να γίνουν αντιληπτοί μέχρι που φθάσανε στην περιοχή " Αυλλογκές" και " Νικολιούση" έξω από το χωριό μας Ποποβο.Λόγω της κρατούσας κατάστασης ( κατοχή) Αντάρτικες ομάδες Ποποβιτων βρισκότανε εγκατεστημένες τόσο στη Σκάλα Παραμυθιας όσο και στη Ράχη του...
Κίτσιου στο Ποποβο,προκειμένου να διαφυλάξουν το χωριό από είσοδο Ιταλλοτσαμηδων.
Περί ώρα 09,00 πρωινή της 21 ης Μαίου από τους κτηνοτρόφους συγχωριανούς μας Αείμνηστους Βαγγέλη ΠΑΠΠΑ και Τσίλη( Βασίλη) ΒΕΡΜΠΗ που βοσκούσανε τα αιγοπρόβατα τους στην περιοχή Αυλλογκές και Νικολιούση,έγινε αντιληπτή η κάθοδος τους και η αναγνώρισης των ότι είναι Ιταλλοτσαμηδες και αμέσως "άρχισαν να φωνάζουν με όλη την δύναμη της ψυχής των που διέθεταν " * Χωριανοί φθάνουν τα σκυλιά στις κερασιές του Νάτση" ,τούτο προκειμένου ενημερωθούν οι κάτοικοι του χωριού μας Ποποβιτες και η ομάδα των Ανταρτών στη Ράχη του Κίτσου και λάβουν όλα τα μέτρα προστασίας των και άμυνας των.
Αυτή η πράξη των ( να φωνάζουν στους Ποποβιτες) των δύο ηρώων Ποποβιτων Βαγγέλη ΠΑΠΠΑ και Τσίλη ΒΕΡΜΠΗ έγινε αντιληπτή από τους Ιταλλοτσαμηδες κι άρχισε η καταδίωξη των και τον μεν Βαγγέλη ΠΑΠΠΑ τον συνέλαβαν την στιγμή που πήγαινε να καλυφθεί σε μια " γραβα" σπηλιά στην περιοχή Κεράσια του Νατση ,τον οποίο τράβηξαν έξω απ αυτή και τον εκτέλεσαν εξ επαφής και μετά από λίγο σε μικρή απόσταση πιο κάτω
προς το χωριό εκτέλεσαν και τον Τσίλη( Βασίλη) ΒΕΡΜΠΗ,οι οποίοι ήσαν άοπλοι.
Οι Ποποβιτες Αντάρτες από την Ράχη του Κίτσιου που βρισκότανε,άκουσαν τις φωνές των παραπάνω αναφερομένων συγχωριανων μας Βαγγέλη ΠΑΠΠΑ και Τσίλη ΒΕΡΜΠΗ και τους πυροβολισμούς κι αμέσως έλαβαν θέση Μάχης και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να τους αντιμετωπίσουν δια των όπλων ως Δαυίδ και Γολιάθ που δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα πολυβόλο και 15 έως 20 λιανοντουφεκα Mauzer,Maniher kai Enfilt .
Κατάλληλη στιγμή για τους Ποποβιτες Αντάρτες ήταν ο εχθρός δηλ.οι Ιταλλοτσαμηδες να εισέλθουν εντός του οπτικου πεδιου των και επισης να εισελθουν εντός του βεληνεκούς των κατεχομένων όπλων των.Οι Ιταλοί με τους Τσάμηδες καθοδηγούμενοι από τους Τσάμηδες της Παραμυθιάς με επικεφαλή κάποιον ονόματι "Νουχι" εθεάθησαν στο ύψος της Αγίας Σωτήρος που ήταν ένα μικρό εξωκκλήσι πανω από την βρύση του Πασσαγιωτη ,να κατεβαίνουν προς το χωριό Ποποβο,ακριβώς εντός της ζωνης του βεληνεκούς των όπλων των Ανταρτών Ποποβιτων από την Ράχη του Κίτσιου.
Εδώ θέλω να αναφέρω ότι το πολυβόλο είχε φθάσει στους αντάρτες στη Ράχη του Κίτσιου λίγες ώρες νωρίτερα και το είχε μεταφέρει ο Αείμνηστος Γκελη ΜΗΤΡΟΣ του Μήτρο Γιαννακη ( Βαγγέλης ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του Δημητρίου) από την θεση της Σκάλας Παραμυθιάς.Δεν ενθυμούμε τα ονόματα αυτών που έλαβαν μέρος στη μάχη αυτή και πολέμησαν σαν ήρωες ,αλλά θέλω να αναφέρω ότι οι λιγοστοί Ποποβιτες ήταν καλοι πολεμιστές και άριστοι στο " Σημάδι" και ενας ήταν ο Αείμνηστος Μιχάλης Ράπτης του Κώστα.
Ή μάχη άρχισε ,οι Ποποβιτες από την Ράχη του Κίτσιου με σφοδρότητα ρίχνουν με όλα τα όπλα των προς στους Ιταλλοτσαμηδες που βρισκονται στην Αγία Σωτήρα και αυτοί με την σειρά των ανταποδίδουν τους πυροβολισμούς.Το θεατρικό τοπίο του χωριού απο τους ηχους των πυροβολισμων δημιουργούν τέτοιο αντίλαλο που νόμιζες ότι πόλεμος γίνεται μεταξύ γιγάντων μεταξύ στρατιών και όχι μια μικρής ομαδας πολεμιστών που δεν ήταν άλλοι από 15 έως 20 με ψυχή Ποποβιτες που υπερασπιζότανε την τιμή των,τις οικογένειες των,το χωριό τους και την θρησκεία των.Ο αντίλαλος ήταν τέτοιος που ξεπέρασε τα όρια του Ποποβου,ξέφυγε μέσα από τις ράχες του Κουριλα,του Καντά,του Τσιλιμιγκου,τις Σπάθες ,ο ήχος των όπλων έφθασε μέχρι την Κορυστιανη.
Οι Ιταλλοτσαμηδες αιφνιδιάστηκαν,δεν το περίμεναν,φοβήθηκαν ,προσπάθησαν να καλυφθούν πίσω από το Εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας και πίσω από τσεπια( βράχια),αλλά η τόλμη κι η αποφασιστικότητα των Ποποβιτων καθώς και η σκοπευτική ικανότητα των ,τους τρομοκράτησε και μόλις έπεσαν οι πρώτοι τραυματισθεντεςς θανασιμα ,ατακτως τρέχουν προς το Σελωμα να διαφύγουν κατά την Παραμύθια από το ίδιο σημείο που ανέβηκαν .
Παράλληλα Ποποβιτες παλληκάρια τους πλησίασαν στην Αγία Σωτήρα καλυπτόμενοι από τους αντάρτες της Ράχης του Κίτσιου και τους κατεδίωξαν προς τις πλαγιές του Κουριλα.
Αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής μάχης ήταν οι Ιταλλοτσαμηδες να αφήσουν στο χώρο της Αγίας Σωτήρας οκτώ (8) ατομα θανάσιμα τραυματίες,δέκα επτά(17) άτομα βαριά τραυματίες και είκοσι (20) άτομα αιχμαλώτους καθώς και μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικων.
Κατά την ώρα της μάχης - ανταλλαγή πυροβολισμών λέγεται ότι ένας Ποποβιτης αντάρτης στη Ράχη του Κίτσιου την ώρα που πήγε να καλυφθεί πίσω απο έναν βράχο ( τσεπι) βρήκε ένα φίδι κι ακύρωσε την θέση της κάλυψης και μετεβει σε άλλο βράχο και μετά από λίγο στη θέση εκείνη έσκασε ένα βλήμα όλμου που έστειλαν οι Ιταλοί,έτσι σώθηκε χάριν του φιδιού.

Όπως προανέφερα φεύγοντας ατακτως οι Ιταλλοτσαμηδες κυνηγημένοι από τους Ποποβιτες προς το Σελωμα,άκουσαν οι Κορυστιανιτες τον πόλεμο και βγήκαν κι αυτοί στον Σταυρό όπου τους περίμεναν και αυτοί με την σειρά τους ,τους καταδίωξαν προς το Καρυωτι που τρέχανε όσο μπορούσαν για να μην πιαστούν αιχμάλωτοι.

Το γεγονός αυτό της μεγάλης Νίκης των Ποποβιτων προς τους κατακτητές Ιταλούς και τους συνεργάτες τους , Τσάμηδες της Παραμυθιάς έγινε γνωστό σχεδόν σε όλη την Θεσπρωτία και την Ήπειρο,βρήκε μεγάλη απήχηση στους Ελληνορθόδοξους της Ηπείρου και ανέβασε την ψυχολογία τόσο των κατοίκων του Ποποβου όσο και των κατοίκων της Επαρχίας Παραμυθιάς και Μαργαριτίου για αυτήν την μεγάλη νίκη.
Οι Ποποβιτες κατά την μετεγκατάσταση των στο χωριό Μαζαρακια - Θεσπρωτίας,για να τιμήσουν τους Αγίους Κωνσταντίνο κι Ελένη διότι αυτός ο άθλος έγινε ανήμερα της εορτής των, καθιέρωσαν ως ημέρα Ετήσιου εορτασμού του χωριού την 21 η Μαίου.

Τέλος η μεγάλη αυτή Νίκη των Ποποβιτων της 21 ης Μαίου 1943 στο Ποποβο ενάντια των Ιταλλοτσαμηδων,έγινε μάθημα τι σημαίνει "Μαχητης- Πολεμιστης- Παλληκάρια Ποποβιτες" και μάθημα αποφυγής τέτοιων ενεργειών των Τσάμηδων ενάντια των ΠΟΠΟΒΙΤΩΝ,ενάντια του Ποποβου κι από τότε δεν ξανατολμησαν να επιτεθούν ή να κτυπήσουν ή να μεταβούν στο Ποποβο ούτε και μετά την 27 Σεπτεμβρίου 1943.
Τιμή στους Ήρωες Ποποβιτες Βαγγέλη ΠΑΠΠΑ και Τσίλη ( Βασίλη) ΒΕΡΜΠΗ που θυσιάστηκαν για τους συγχωριανούς τους Ποποβιτες την 21 Μαίου 1943.Αιωνια τους η μνήμη.
Αιωνια η μνήμη και στους Αείμνηστους συγχωριανούς μας Ποποβιτες που εκείνη την ημέρα αγωνίσθηκαν σαν ήρωες υπερασπιζόμενοι το Χωριό μας,τις οικογένειες μας,τα σπίτια μας και την πίστη μας ( θρησκεία μας),που σήμερα δεν βρίσκονται κοντά μας αλλά παραμένουν στις καρδιές μας και στην σκέψη μας.


 
Read More »
Θεσπρωτία: 81 χρόνια από την μεγάλη Νίκη των Ποποβιτων επί των Ιταλών και Τσάμηδων Θεσπρωτία: 81 χρόνια από την μεγάλη Νίκη των Ποποβιτων επί των Ιταλών και Τσάμηδων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Ιωάννινα: Εισαγγελική ερεύνα για το δυστύχημα στην Αρίστη Ζαγορίου με ένα νεκρό

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Ιωάννινα: Εισαγγελική ερεύνα για το δυστύχημα στην Αρίστη Ζαγορίου με ένα νεκρό
Ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ο εργοδηγός των έργων στην Αρίστη που συνελήφθη μετά το εργατικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή ενός 62χρονου εργάτη και τον τραυματισμό ενός ακόμη. Η εισαγγελία έχει διατάξει έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται το πόρισμα του ΣΕΠΕ το οποίο έκανε αυτοψία στην περιοχή. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος κ. Τασούλας που επισκέφτηκε την ίδια μέρα το σημείο του δυστυχήματος έκανε λόγο για ελλιπή μέτρα προστασίας.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κατά την ενημέρωση της Περιφερειακής Επιτροπής για το τραγικό συμβάν, είπε ότι μετέβη ο ίδιος επιτόπου καθώς οι επιβλέποντες του έργου απουσίαζαν σε άδεια. «Δεν μπορώ όμως να κάνω καμία κρίση και περιμένω να μου δοθούν εγγράφως όλα τα στοιχεία για το τι προβλεπόταν στο έργο» ανέφερε ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του.

Σε ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων τόνισε ότι «Η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας όφειλε να επιβλέπει το έργο της. Αν το επέβλεπε, θα είχε διαπιστώσει την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων αντιστήριξης για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων, από αυτά που προβλέπει ο νόμος, και θα σταματούσε τις εργασίες για να κληθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επιβάλουν την προστασία των εργαζόμενων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Read More »
Ιωάννινα: Εισαγγελική ερεύνα για το δυστύχημα στην Αρίστη Ζαγορίου με ένα νεκρό Ιωάννινα: Εισαγγελική ερεύνα για το δυστύχημα στην Αρίστη Ζαγορίου με ένα νεκρό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

e-ΕΦΚΑ: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
e-ΕΦΚΑ: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο

Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 2024, τόσο για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, όσο και για τα παιδιά με αναπηρία που πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/aiteseis-kataskenoseon-2024.

Υπενθυμίζεται ότι οι γονείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 5 κατασκηνώσεις με σειρά προτεραιότητας, κατόπιν πιστοποιημένης πρόσβασης με τους κωδικούς του TAXIS στην ανωτέρω ηλεκτρονική πλατφόρμα.

O συνολικός αριθμός των προσφερόμενων θέσεων στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2024 ανέρχεται στις 36.000 θέσεις για όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους.

Σημειώνεται ότι εφέτος, στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του e-ΕΦΚΑ θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά συμπεριληπτικές κατασκηνώσεις, δηλαδή τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και τα παιδιά με αναπηρία θα είναι μαζί.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο λειτουργίας μίας κοινωνίας συμπερίληψης, όπου η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, η αναγνώριση και ο σεβασμός της διαφορετικότητάς τους αποτελούν υψηλή προτεραιότητα. Αυτό αφορά στην 1η, 3η, 4η και 5η περίοδο. Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει η 6η περίοδος, που αφορά αποκλειστικώς παιδιά με αναπηρία, με περιορισμένες θέσεις.

Ως γνωστόν, το κατασκηνωτικό πρόγραμμα αφορά σε έμμεσα μέλη ηλικίας 6 έως 16 ετών συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων και συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και παιδιά εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ, για τα ακόλουθα χρονικά διαστήματα:

η 1η κατασκηνωτική περίοδος (15/6/2024-30/6/2024) για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και για παιδιά με αναπηρία
η 2η κατασκηνωτική περίοδος (1/7/2024 – 15/7/2024), αποκλειστικώς για παιδιά τυπικής ανάπτυξης
η 3η κατασκηνωτική περίοδος (16/7/2024- 30/7/2024), για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και για παιδιά με αναπηρία
η 4η κατασκηνωτική περίοδος (31/7/2024-14/8/2024) για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και για παιδιά με αναπηρία
η 5η κατασκηνωτική περίοδος (15/8/2024- 29/8/2024) για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και για παιδιά με αναπηρία
η 6η κατασκηνωτική περίοδος (25/08/2024-3/9/2024) αφορά αποκλειστικώς παιδιά με αναπηρία και περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αποκλίσεις των ανωτέρω ημερομηνιών ανά κατασκηνωτική επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, το χρονικό διάστημα διαμονής στην κατασκηνωτική επιχείρηση είναι δέκα πέντε ημέρες (15) για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και δέκα ημέρες (10) για τα παιδιά με αναπηρία.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά δικαιούχων ασφαλισμένων των ενταχθέντων Φορέων, Τομέων, Κλάδων και Λογαριασμών στον e-ΕΦΚΑ, όπως προβλέπεται από τις αντίστοιχες καταστατικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ασφαλιστική ικανότητα και δεν έχουν δικαίωμα της παροχής από οποιονδήποτε άλλο Φορέα για το έτος 2024.
 
Ειδικότερα:

α) οι ενεργοί ασφαλισμένοι & συνταξιούχοι του τ. ΤΑΞΥ, οι ενεργοί ασφαλισμένοι & Συνταξιούχοι του Τομέα τ. ΤΥΔΚΥ, οι ενεργοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι των Β΄, Γ΄ και Δ΄ Περιφερειακών Διευθύνσεων του τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι ενεργοί ασφαλισμένοι & συνταξιούχοι του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, οι ενεργοί ασφαλισμένοι & συνταξιούχοι του τ. ΕΤΤΑ-ΤΣΑΥ, οι ενεργοί ασφαλισμένοι & συνταξιούχοι του τ. ΕΤΑΑ-ΤΠΔΑ, οι ενεργοί ασφαλισμένοι & συνταξιούχοι του τ. ΕΤΑΑ-ΤΥΔΠ, οι ενεργοί ασφαλισμένοι & συνταξιούχοι του τ. ΕΤΑΑ-ΤΥΔΘ, οι συνταξιούχοι του τ. ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, οι ενεργοί ασφαλισμένοι & συνταξιούχοι του τ. ΕΤΑΑ-ΤΑΣ, οι ενεργοί ασφαλισμένοι & συνταξιούχοι του τ. ΟΑΕΕ, οι ενεργοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του τ. ΟΑΕΕ-ΤΑΝΤΠ, οι ενεργοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ , οι ενεργοί ασφαλισμένοι & συνταξιούχοι του τ. ΤΠΔΕ, και οι ενεργοί ασφαλισμένοι & συνταξιούχοι του τ. ΤΑΠΙΤ, οι άμεσα συνταξιούχοι λόγω θανάτου του ή των γονέων τους ηλικίας 6-16 ετών, των ως άνω Φορέων υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ασφαλιστική ικανότητα και δεν κάνουν χρήση της παροχής από οποιονδήποτε άλλο Φορέα για το έτος 2024.

β) παιδιά δικαιούχων ασφαλισμένων και υπαλλήλων του Οργανισμού με αποδεδειγμένη αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.

γ) παιδιά ηλικίας 6-16 ετών δικαιούχων υπαλλήλων και συνταξιούχων υπαλλήλων του e- ΕΦΚΑ,

Σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης για συγκεκριμένη επιχείρηση και κατασκηνωτική περίοδο οι αιτήσεις θα μοριοδοτηθούν με βάση το ύψος του πραγματικού οικογενειακού εισοδήματος από κάθε πηγή, όπως αυτό εμφανίζεται στο τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΑΑΔΕ μέσω αυτόματης διαδικασίας.

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας θα είναι διαθέσιμα την 10η/6/2024, οπότε όσοι έχουν υποβάλει αίτηση θα λάβουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα έχουν δηλώσει με τις οδηγίες για την εκτύπωση της κάρτας κατασκηνωτή, η οποία πρέπει να υπογραφεί και να παραδοθεί κατά την άφιξη στην κατασκήνωση.
Read More »
e-ΕΦΚΑ: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο e-ΕΦΚΑ: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες με διοργανωτή το ΑΠΘ!

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες με διοργανωτή το ΑΠΘ!
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας ξεκίνησαν σήμερα από τη Λευκωσία, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι 2οι Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες (Geri Olympics), που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τη Στέγη Καϊμακλίου «Αρχάγγελος Μιχαήλ» από την Κύπρο και το Ινστιτούτο για τη Γηριατρική Ολυμπιάδα και την Ενεργό Διαβίωση από τη Δυτική Βιρτζίνια των Η.Π.Α.


Οι Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κίνησης, με τη συμμετοχή 52 φορέων από Ελλάδα και Κύπρο και θα διαρκέσουν έως τις 2 Ιουνίου.
 Φορείς από τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξάνδρεια, το Τυχερό, το Σουφλί, την Ξάνθη, την Ηγουμενίτσα, την Άρτα, την Αττική, τα Χανιά και την Κύπρο θα υποδεχτούν περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναδείξουν τη δύναμή τους, αναδεικνύοντας τη σημασία μιας δραστήριας καθημερινότητας σε κάθε ηλικία.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης, στόχος των Geri Olympics είναι η προώθηση της ενεργού και υγιούς γήρανσης αποσκοπώντας τόσο στην ενθάρρυνση των κοινωνικών σχέσεων και την κοινωνική συμπερίληψη, όσο και στην ενίσχυση της αίσθησης της κοινότητας μεταξύ των ηλικιωμένων.

Οι Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των συμμετεχόντων με διαφορετικές ικανότητες και ενδιαφέροντα. Τα αγωνίσματα περιλαμβάνουν διασκεδαστικές δράσεις και αγαπημένα αθλήματα, καθώς και μία ειδική κατηγορία αφιερωμένη σε γνωστικά παιχνίδια που προκαλούν την πνευματική οξύτητα και την κριτική σκέψη των συμμετεχόντων (LLM Care).
 Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών (από όπου ξεκίνησαν σήμερα) και στον Δήμο Καλαμαριάς.
Read More »
Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες με διοργανωτή το ΑΠΘ! Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες με διοργανωτή το ΑΠΘ! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

ΑΑΔΕ: Ψάχνει 130.000 φορολογούμενους για να τους «μοιράσει» 93 εκατ. ευρώ – Δεν έχουν δηλώσει IBAN παρά τις οχλήσεις

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
ΑΑΔΕ: Ψάχνει 130.000 φορολογούμενους για να τους «μοιράσει» 93 εκατ. ευρώ – Δεν έχουν δηλώσει IBAN παρά τις οχλήσειςΣτους 130.000 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των φορολογουμένων τους οποίους αναζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να τους επιστρέψει φόρους 93 εκατ. ευρώ.

Στους 92.000 …αγνοούμενους των προηγούμενων χρόνων, προστέθηκαν άλλοι 38.000 συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 70 ετών, οι οποίοι εμπίπτουν στο μέτρο της αυτόματης προσυμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης.

Κοινό στοιχείο όλων είναι ότι δεν έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού ή το έχουν δηλώσει λάθος με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Εφορία να τους επιστρέψει τα χρήματα. Ενώ η ΑΑΔΕ τους έχει καλέσει επανειλημμένως με email και με μηνύματα στον λογαριασμό τους στο myAADE προκειμένου να δηλώσουν άμεσα το ΙΒΑΝ και να πιστωθούν την επιστροφή, δεν έλαβε καμιά ανταπόκριση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 130.000 φορολογούμενους που ψάχνει συνολικά η ΑΑΔΕ οι 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν λαμβάνειν 16 εκατ. ευρώ και 3.000 είναι οι επιχειρήσεις που δικαιούνται 77 εκατ. ευρώ.

Με βάση το πρόγραμμα που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ, οι πιστώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται σε εβδομαδιαία βάση εφόσον δεν έχουν άλλες οφειλές ή το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Επιπλέον, πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης καθίσταται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE από όλους τους φορολογούμενους, διαφορετικά δεν προχωράει η υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Μάλιστα μέσω της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ «myAADEapp» οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να αλλάζουν το ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους προκειμένου να λάβουν τα χρήματα από την ΑΑΔΕ.

Μέχρι τώρα έχουν εκκαθαριστεί 925.241 φορολογικές δηλώσεις, εκ των οποίων το 25% είναι πιστωτικές. Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή έχει συμψηφίσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογούμενων με πιστωτικά εκκαθαριστικά. Ειδικότερα σε 162.127 φορολογούμενους χωρίς καμία οφειλή έχουν επιστραφεί άμεσα 34 εκατ. ευρώ ενώ για 56.371 υπόχρεους πραγματοποιήθηκαν κεντρικοί συμψηφισμοί με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ.
Read More »
ΑΑΔΕ: Ψάχνει 130.000 φορολογούμενους για να τους «μοιράσει» 93 εκατ. ευρώ – Δεν έχουν δηλώσει IBAN παρά τις οχλήσεις ΑΑΔΕ: Ψάχνει 130.000 φορολογούμενους για να τους «μοιράσει» 93 εκατ. ευρώ – Δεν έχουν δηλώσει IBAN παρά τις οχλήσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι το χάνουν από 1η Ιουλίου 2024

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι το χάνουν από 1η Ιουλίου 2024
Tο επίδομα παιδιού Α21 το οποίο χορηγεί κάθε δύο μήνες ο ΟΠΕΚΑ κινδυνεύουν να χάσουν όσοι γονείς και κηδεμόνες έχουν σημαντικές αλλαγές στη φετινή φορολογική τους δήλωση.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή το επίδομα παιδιού χορηγείται σε όσους έχουν κάνει αίτηση βάσει της περσινής φορολογικής δήλωσης που περιέχει τα εισοδήματα του 2022.

Ωστόσο, από την 1η Ιουλίου, όπου θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων, ο ΟΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις βάσει των νέων δηλώσεων που αφορούν τα εισοδήματα του περσινού έτους. Όσοι έχουν αυξήσεις στα εισοδήματα τους κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα και μάλιστα μπορεί ο Οργανισμός να τους ζητήσεις να επιστρέψουν και τις δύο δόσεις που έλαβαν τον χειμώνα.

Επιπρόσθετα, θα υπάρχουν και κάποιοι «τυχεροί» που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται και πλέον πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το επίδομα παιδιού.

Να σημειωθεί ότι μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα πριν από κάθε πληρωμή, με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21.

Υπενθυμίζουμε ότι το επίδομα παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

Επίδομα παιδιού: Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Η επόμενη πληρωμή της δίμηνης δόσης του επιδόματος παιδιού θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΠΕΚΑ την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 και θα αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Read More »
Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι το χάνουν από 1η Ιουλίου 2024 Επίδομα παιδιού Α21: Ποιοι το χάνουν από 1η Ιουλίου 2024 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Φορολοταρία Απριλίου: Έγινε η κλήρωση, δείτε τα αποτελέσματα

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Φορολοταρία Απριλίου: Έγινε η κλήρωση, δείτε τα αποτελέσματα
Πραγματοποιήθηκε η φορολοταρία για τις συναλλαγές Απριλίου 2024, σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για την 30η κλήρωση και αφορά στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά από τους φορολογούμενους και εκκαθαρίστηκαν τον Απρίλιο.

Σημειώνεται πως ένας από τους τυχερούς λαχνούς της φορολοταρίας κερδίζει μέχρι και 50.000 ευρώ, με τα υπόλοιπα έπαθλα να είναι κλιμακωτά. Τα ποσά από τη φορολοταρία είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.


Δείτε ΕΔΩ αν είστε στους τυχερούς

Δείτε τους τυχερούς λαχνούς της φορολοταρίας ΕΔΩ

Read More »
Φορολοταρία Απριλίου: Έγινε η κλήρωση, δείτε τα αποτελέσματα Φορολοταρία Απριλίου: Έγινε η κλήρωση, δείτε τα αποτελέσματα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Ο Θανάση Ντάνης για τις γιορτές Σουλίου

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
Ο Θανάση Ντάνης για τις γιορτές Σουλίου

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Γιορτές Σουλίου 2024.


Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω όλους τους καλεσμένους μας, που επισκέφτηκαν τον τόπο μας και τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους τις τριήμερες εκδηλώσεις.

Εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, σύλλογοι και χορευτικά συγκροτήματα από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και πλήθος κόσμου, έδωσαν το παρόν σε αυτό το σπουδαίο για τον τόπο μας ετήσιο γεγονός.

Όμως ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει και σε όλους ,όσους προσέφεραν τις υπηρεσίες τους το τελευταίο διάστημα, από όποια θέση και αν βρέθηκαν (εργαζόμενοι και εθελοντές) για την επιτυχή διοργάνωση και ολοκλήρωση των δράσεων.

Εύχομαι και πάλι του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί και με υγεία να πραγματοποιήσουμε μια αντίστοιχη και ακόμη πιο επιτυχημένη γιορτή!


Read More »
Ο Θανάση Ντάνης για τις γιορτές Σουλίου Ο Θανάση Ντάνης για τις γιορτές Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

1 χρυσό και 2 ασημένια για τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024
1 χρυσό και 2 ασημένια για τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας


Με 22 αθλητές-τριες συμμετείχε ο ΔΝΟΗ στους Διεθνείς αγώνες κωπηλασίας ΄΄Κύπελο Δήμου Εμμανουήλ Παππά΄΄ που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Ναυταθλητικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεθελινού ΄΄Κερκινίτης΄΄.
Επιστροφή με 1 Χρυσό και 2 Ασημένια 
1 Τέταρτη θέση που κρίθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου κ πολύ καλή παρουσία όλων των αθλητών-τριών, εκ των οποίων πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι.
Oλα τα αγωνίσματα έγιναν με χρονομέτρηση ώστε να βγει η τελική κατάταξη, βγάζοντας τα πιο γρήγορα πληρώματα ανά αγώνισμα!!!
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
1η θέση Χρυσό μετάλλιο 1ΧΠ
ΒΡΑΚΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
2η θέση Ασημένιο μετάλλιο 2ΧΠΑρχ
ΚΩΛΕΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ-ΒΕΝΟΣ ΦΩΤΗΣ
2η θέση Ασημένιο μετάλλιο 2ΧΚ12ετών
ΜΠΕΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-ΝΟΥΣΗ ΜΥΡΤΏ
4η θέση 2ΧΚΑρχ
ΜΠΕΖΑ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΝΕΤΗ ΜΑΡΙΑ
6η θέση 1ΧΚαρχ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ
7η Θέση 1ΧΚαρχ
ΒΡΑΚΑ ΒΑΛΕΡΙΑ
8η θέση 2ΧΚΑρχ
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΟΛΑΝΤΑ-ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
11η θέση
1ΧΚΑρχ ΓΚΙΖΛΗ ΜΕΛΙΝΑ
2ΧΚαρχ ΜΠΛΕΤΣΑ ΕΙΡΗΝΗ-ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
2ΧΠαρχ ΜΠΛΕΤΣΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ-ΚΑΝΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
12η θέση
2ΧΚαρχ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ-ΝΤΑΝΗ ΕΒΕΛΙΝΑ
2ΧΠΑρχ ΚΑΤΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ-ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ
15η θέση
2ΧΠΑρχ ΤΣΟΓΚΑΣ ΛΕΥΤΈΡΗΣ-ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες για την αγωνιστικότητα τους και φυσικά στην προπονήτρια του συλλόγου μας Μπρέστα Άννα που συνόδευσε την αποστολή 
Συγχαρητήρια σε προπονητές, ΔΣ και γονείς για την όλη υποστήριξη!!!
Read More »
1 χρυσό και 2 ασημένια για τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας 1 χρυσό και 2 ασημένια για τον Ναυταθλητικό Όμιλο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 29, 2024 Rating: 5

Σελίδες