Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός

Κυριακή, Μαΐου 26, 2024
Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός


Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Final Four του Βερολίνου και... έραψε στη φανέλα του το έβδομο «αστέρι» της Euroleague.

Το «τριφύλλι» του Εργκίν Αταμάν νίκησε την ομάδα του Τσους Ματέο, των 11 κατακτήσεων Euroleague με σκορ 95 - 77. 
Read More »
Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 26, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη για παραβάσεις περί όπλων

Κυριακή, Μαΐου 26, 2024
Συνελήφθη για παραβάσεις περί όπλων
Συνελήφθη χθες (25-05-2024) το βράδυ σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ημεδαπός, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε στην μοτοσυκλέτα που οδηγούσε, βρέθηκε και κατασχέθηκε πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος (γκλοπ).

Προανάκριση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
Read More »
Συνελήφθη για παραβάσεις περί όπλων Συνελήφθη για παραβάσεις περί όπλων Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 26, 2024 Rating: 5

Nέες παρεμβάσεις για τα Airbnb ετοιμάζει η κυβέρνηση

Κυριακή, Μαΐου 26, 2024
Nέες παρεμβάσεις για τα Airbnb ετοιμάζει η κυβέρνηση
Νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά σπιτιών και να μειωθούν τα ενοίκια, προσφέροντας διέξοδο σε χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν κατοικία σε προσιτή τιμή ενοικίασης.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται προτάσεις υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων της αγοράς προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν το Φθινόπωρο. Πρόκειται, κυρίως, για ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες ώστε να διαθέσουν τα σπίτια τους για μακροχρόνια μίσθωση αντί να τα προσφέρουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών. Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι περίπου 700.000 κατοικίες δηλώνονται ως κενές από τους ιδιοκτήτες τους, περιορίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο την προσφορά. Υπολογίζεται ότι αν προσφέρονταν για ενοικίαση το 15-20% των κατοικιών αυτών ο αντίκτυπος θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικός στο μέτωπο της επάρκειας σπιτιών για ενοικίαση και συνολικά σε όλη την αγορά ακινήτων.

Ιδιαίτερα κρίσιμη για το εύρος των αποφάσεων θα είναι η εικόνα που θα προκύψει από τη φετινή τουριστική περίοδο όπου θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Πάντως το 2023 σημειώθηκε σημαντική άνοδος στα φορολογητέα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεδομένου ότι τα μισθώματα που δηλώθηκαν στο Μητρώο ξεπέρασαν τα 720 εκατ ευρώ από 530 εκατ ευρώ το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου εφέτος, προβλέπονται τα εξής:

– Η εκμετάλλευση τριών και περισσότερων ακινήτων θα θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα με αποτέλεσμα όσοι αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Επίσης το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώσουν στην εφορία το 2025 θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.

– Τη θέσπιση τέλους διαμονής παρεπιδημούντων ύψους 0,5 % ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.

– Την καθιέρωση τέλους “ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» ύψους 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα για το διάστημα από Μάρτιο έως Οκτώβριο ενώ για τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο το τέλος ορίζεται σε 0,50 ευρώ. Εάν τα ακίνητα είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα 80 τ.μ. το τέλος διαμορφώνεται στα 10 ευρώ. Το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος.

– Την αυστηροποίηση των κυρώσεων για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Ειδικότερα θεσπίζεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα. Για εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής προβλέπεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

– Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Έτσι, θα επιτρέπεται ,για παράδειγμα, η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.

Read More »
Nέες παρεμβάσεις για τα Airbnb ετοιμάζει η κυβέρνηση Nέες παρεμβάσεις για τα Airbnb ετοιμάζει η κυβέρνηση Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 26, 2024 Rating: 5

ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΄60 (+ΦΩΤΟ)

Κυριακή, Μαΐου 26, 2024
Κείμενο - Φωτογραφίες: Αναστάσιος Βασιάδης


Οι πανηγυρικές επετειακές εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο ΕΟΡΤΕΣ ΣΟΥΛΙΟΥ 2016, που πραγματοποιήθηκαν προ ημερών στο ιστορικό Σούλι και την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Κουγκίου, ζωντάνεψαν στην μνήμη την οργανωμένη συμμετοχή των μαθητών του Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, σε αντίστοιχες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στα χρόνια του ΄60.

Οι μαθητές υπό την συνοδεία καθηγητών τους, συμμετείχαν απο το πρωί στα δρώμενα της ημέρας, τιμώντας με τον τρόπο τους, τους αγώνες και τις θυσίες των Σουλιωτών.

Μετά την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον καλόγερο Σαμουήλ και την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, οι μαθητές του Γυμνάσιου Ηγουμενίτσας, ακολουθούσαν ένα ιδιαίτερο οδοιπορικό τιμής και μνήμης, βαδίζοντας στο ιστορικό κακοτράχαλο μονοπάτι με την ονομασία ΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΤΖΑΒΕΛΑΙΝΑΣ, που ξεκινούσε από την Κιάφα και κατέληγε στην Γλυκή.

Κατά την διαδρομή των είκοσι περίπου χιλιομέτρων ορεινής πεζοπορίας, οι μαθητές ακολουθούσαν την πορεία του ποταμού Αχέροντα που πότε εμφανίζονταν στην επιφάνεια του εδάφους και πότε ακολουθούσε υπόγεια διαδρομή.

Η Γλυκή με τα δροσερά πλατάνια της, ήταν η ανταμοιβή του οδοιπορικού τιμής και μνήμης για το Σούλι.
Read More »
ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΄60 (+ΦΩΤΟ) ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΟΥΛΙΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΄60 (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 26, 2024 Rating: 5

ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Κυριακή, Μαΐου 26, 2024

Κείμενο-φωτό: Γιάννης Βέλλης


Μικρός, άκουγα όταν πηγαίναμε διακοπές με τους δικούς μου στο χωριό μου, στη περιοχή της Μουργκάνας: "Πάμε στην αγορά να πάρουμε πράγματα, στο Φιλιάτι".

Το ίδιο, από συγγενείς, φίλους, συγχωριανούς. Στο μυαλό μου η πρώτη καταχώρηση, έντονη μέχρι σήμερα, ήταν αυτή. Οι Φιλιάτες, το "Φιλιάτι", όπως το λέγανε οι περισσότεροι για ευκολία, πρέπει να είναι μια μεγάλη αγορά, παζάρι, που βρίσκεις τα πάντα. Στη συνέχεια, με κάτι μικροατυχήματα της νεότητος, βρέθηκα στο νοσοκομείο του. Εδώ, μου λέγανε οι γονείς μου, γεννήθηκες, από εμένα καμία αμφισβήτηση, είχανε τις αποδείξεις...

Στο δρόμο, τακτικά βλέπαμε στρατιωτικά οχήματα, "στο "Φιλιάτι" πάνε" λέγανε όλοι, έχει στρατόπεδο εκεί. Σιγά - σιγά έμαθα, όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του, τις πλατείες του, την ιστορία του.
Μια μικρή κωμόπολη είναι, των 3000 περίπου κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια, μετά τον "Καποδίστρια" έγινε έδρα του Δήμου Φιλιατών, στη συνέχεια με τον "Καλλικράτη" & του Δήμου Σαγιάδας, όταν ενσωματώθηκε στο νέο ευρύτερο Δήμο Φιλιατών Θεσπρωτίας, στην Ήπειρο.

Ένα δήμο με τόσα δημοτικά διαμερίσματα, στα όρια των συνόρων με την Αλβανία, που σου δίνει βουνό, κάμπο και θάλασσα, απλόχερα. Τα έχει όλα, αν και η απόσταση παραμένει η ίδια, στο σημείο που θα επιλέξεις να πας, γι' αυτό δεν έγινε πρόβλεψη, μελέτη... Ευτυχώς, οι εκάστοτε αιρετοί, βγάζουν το “φίδι από την τρύπα” και κρατάνε το δήμο σε καλή κατάσταση.

Από την Ηγουμενίτσα, είναι 17 χλμ.μακριά. Οι δρόμοι καλοί, από όποιο σημείο και αν επιλέξετε να πάτε. Τη χαρακτηρίζει η ιστορία της, αλλά και το πευκοδάσος στην είσοδο της πόλης. Χτισμένη σε οροπέδιο. Η ομορφιά της, στα δικά μου μάτια πάντα, είναι κομμάτια της παλιάς πόλης που έχουν διασωθεί -ελάχιστα θα έλεγα- και δεν έχουν δεχθεί σημαντικές παρεμβάσεις.
Μια βόλτα σ' αυτές της γειτονιές, είναι κάτι που αξίζει, είτε είσαι απλός επισκέπτης, είτε φωτογράφος. Βλέπεις την αραβική αρχιτεκτονική στα καλύτερά της, να μπλέκεται με σύγχρονες μοντέρνες κατασκευές, αλλά-δυστυχώς- κι αλουμινένια παράθυρα, πόρτες. Αυλές σπιτιών, με εντυπωσιακές εισόδους ξύλινες, δεμένες πάνω στην σκαλιστή πέτρα σε οδηγούν σε κατασκευές από τσιμέντο, με αλουμίνια σε παράθυρα & πόρτες, της δεκαετίας του ' 70. Αυτό κάνει περισσότερο ενδιαφέρον το ψάξιμο για το παλιό, μέσα στα στενά.

Απαραίτητη, καλή παρέα, εκτός αν είσαστε φανατικός, του “γυρίζω και φωτογραφίζω μόνος μου”, όπως εγώ -όπου μπορώ να το εξασφαλίσω φυσικά.Ιστορικά, περισσότερο θα σταθείτε στην τουρκική κατοχή της, την αρχιτεκτονική της αυτή την περίοδο, παρά σε παλιότερες εποχές.

Ήταν πέρασμα πολύ σημαντικό για τους Τούρκους προς τα Γιάννενα: Σαγιάδα λιμάνι, Φιλιάτες, Γιάννενα.Για την Μουργκάνα και τα χωριά της, το “Φιλιάτι”, ήταν ο εχθρός στο μέγιστο, κάτι σαν τα Γιάννενα του Αλή Πασά για τους Σουλιώτες. Εκεί ήταν η διοίκηση των Τούρκων, οι αγάδες, ο τουρκικός στρατός που τακτικά έκανε καταστροφές, σκότωνε ανθρώπους, έκαιγε χωριά, όσα φυσικά είχαν τον αντάρτικο στο αίμα τους.

Το χωριό μου το έζησε αυτό, περισσότερο από μια φορά, παντού αν ψάξεις καμένα παλιά σπίτια, υπενθύμιση ότι η ιστορία αφήνει τα σημάδια της και στα κτίρια, εκτός από τους ανθρώπους.Κάθε επίσκεψη στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, είναι μια φωτογραφική έκπληξη. Όσο κι αν από μέσα σου λες, “έχω φωτογραφίσει αρκετά εκεί”.

Η δημοτική αρχή, θα έπρεπε να βγάλει ένα χάρτη ιστορικό, λαογραφικό, πληροφοριακό -μόνη της ή με κάλυψη των εξόδων από τοπικούς χορηγούς- ώστε ο ταξιδιώτης να μαθαίνει, ακόμα και σε μια σύντομη επίσκεψη πολλά πράγματα που αγνοεί. Πράγματα που κάνουν “το Φιλιάτι” ξεχωριστό στη Θεσπρωτία και την Ήπειρο γενικότερα.
Ίσως κι αυτό το καλοκαίρι, να συναντηθούμε στις γειτονιές του, γιατί πάντα αφήνω κάτι εκεί μισοτελειωμένο, για την επόμενη συνάντηση με το “Φιλιάτι”.


Read More »
ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ Reviewed by ebagelos on Κυριακή, Μαΐου 26, 2024 Rating: 5

Εθελοντική αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέστιανης

Κυριακή, Μαΐου 26, 2024
Εθελοντική αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠέστιανηςRead More »
Εθελοντική αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέστιανης Εθελοντική αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πέστιανης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 26, 2024 Rating: 5

Οι Εορτές Σουλίου το 1972 (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Μαΐου 26, 2024
Οι Εορτές Σουλίου το 1972 (+ΒΙΝΤΕΟ)


Το Σούλι είναι ιστορική και ορεινή και απότομη γεωγραφική περιοχή, που την αποτελούν ένα σύνολο χωριών, γνωστών ως Σουλιωτοχώρια, στην Κεντρική Ήπειρο.
Η ταινία ανοίγει μ’ ένα συγκλονιστικό πλάνο των ορεινών όγκων Μούργα, Ζαβρούχο, Τούρλια, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται το Σούλι, σε απόκρημνη κορυφή λίγο πιο χαμηλά, μπορούμε να διακρίνουμε το Κάστρο της Κιάφας. 
Βλέπουμε ένα πετρόχτιστο εκκλησάκι. Πρόκειται για την Μονή Αγίας Παρασκευής η οποία κτίστηκε το 1793 από τον καλόγηρο Σαμουήλ και ανατινάχτηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1803 για να μην πατηθεί απ’ τον εχθρό. 
Η ημερομηνία λήψης του φιλμ είναι 4 Ιουνίου 1972. 
Βλέπουμε κόσμο συγκεντρωμένο να γιορτάζει την 169η Επέτειο των Γιορτών Σουλίου, μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν των Σουλιωτών που έπεσαν ηρωικά κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία του τόπου τους. Είμαστε στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου. 
Ιερείς τελούν την δοξολογία παρουσία του Μητροπολίτη Παραμυθιάς Παύλου, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πολιτών και μελών από χορευτικές ομάδες που είναι ντυμένοι με τις παραδοσιακές τοπικές στολές. 
Μεταξύ των επισήμων διακρίνεται και ο Υφυπουργός - Περιφερειακός Ηπείρου της δικτατορίας των συνταγματαρχών, Πέτρος Κωτσέλης. Ένα πλάνο του μνημείου των πεσόντων με τους τσολιάδες τριγύρω να κρατάνε την ελληνική σημαία. 
Στη συνέχεια βλέπουμε ομάδες χορού να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς. 
Ένα κοντινό στους μουσικούς που τους συνοδεύουν κρατώντας λαούτο, κλαρίνο, βιολί και μπεντίρ (ηπειρώτικο ντέφι) ενώ στο βάθος οι ομάδες του χορού συνεχίζουν να χορεύουν. 
Φωτογράφοι απαθανατίζουν τα δρώμενα και τους επίσημους, που παρακολουθούν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καθισμένοι κάτω από σκιερή τέντα. 
Στη συνέχεια, βλέπουμε μια νέα ομάδα να χορεύει φορώντας κόκκινη στολή με κίτρινη μαντήλα. 
Τέλος βλέπουμε μια γενική εικόνα όλων των ομάδων και των μουσικών.


Read More »
Οι Εορτές Σουλίου το 1972 (+ΒΙΝΤΕΟ) Οι Εορτές Σουλίου το 1972 (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 26, 2024 Rating: 5

Πρόστιμο 1.074,21 ευρώ για καύση απορριμμάτων και ξηρών χόρτων στη Θεσπρωτία

Κυριακή, Μαΐου 26, 2024
Πρόστιμο 1.074,21 ευρώ για καύση απορριμμάτων και ξηρών χόρτων στη Θεσπρωτία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Προχθές, 24 Μαΐου 2024, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 1.074,21 ευρώ σε ημεδαπό από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας. 
Ο ημεδαπός κατηγορείται για καύση απορριμμάτων και ξηρών χόρτων σε υπαίθριο χώρο, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας. 
Το περιστατικό συνέβη στη θέση «Γκουμάνη» της Τοπικής Κοινότητας Ράγιου, του Δήμου Φιλιάτων στη Θεσπρωτία.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι η καύση απορριμμάτων και ξηρών χόρτων σε υπαίθριους χώρους αποτελεί σοβαρή παράβαση των κανονισμών πυρασφάλειας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι αυξημένος. 
Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και να αποφεύγουν παρόμοιες ενέργειες, καθώς τα πρόστιμα και οι κυρώσεις θα επιβάλλονται αυστηρά για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας ασφάλειας.
Read More »
Πρόστιμο 1.074,21 ευρώ για καύση απορριμμάτων και ξηρών χόρτων στη Θεσπρωτία Πρόστιμο 1.074,21 ευρώ για καύση απορριμμάτων και ξηρών χόρτων στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 26, 2024 Rating: 5

Σελίδες