ΑΑΔΕ: 10,4 εκατ. “έκρυψαν” δύο στοιχηματικές εταιρείες

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
ΑΑΔΕ: 10,4 εκατ. “έκρυψαν” δύο στοιχηματικές εταιρείες
Στη «φάκα» της ΑΑΔΕ πιάστηκαν δύο στοιχηματικές εταιρείες, που εδρεύουν στην ίδια διεύθυνση, στην Αττική, για φοροδιαφυγή ύψους 10,4 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο στοχευμένος έλεγχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, η οποία, επί τέσσερις χρονιές – 2019, 2020, 2021 και 2022 – είχε δηλώσει ανακριβώς τους παρακρατούμενους φόρους.

Αποτέλεσμα; Δεν απέδωσε φόρους, συνολικού ύψους 10,4 εκατ. ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Οι ίδιοι ελεγκτές εντόπισαν ακόμα μία στοιχηματική, με ίδια διεύθυνση έδρας με την πρώτη, η οποία, το 2021, υπέβαλε ανακριβή δήλωση παρακρατούμενου φόρου, με αποτέλεσμα να μην αποδώσει φόρο 120.000 ευρώ.

Ο έλεγχος συνεχίζεται.
Read More »
ΑΑΔΕ: 10,4 εκατ. “έκρυψαν” δύο στοιχηματικές εταιρείες ΑΑΔΕ: 10,4 εκατ. “έκρυψαν” δύο στοιχηματικές εταιρείες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Πυροπροστασία ακινήτων: Άνοιξε η πλατφόρμα και για ανώνυμες καταγγελίες των πολιτών για ακαθάριστα οικόπεδα

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Πυροπροστασία ακινήτων: Άνοιξε η πλατφόρμα και για ανώνυμες καταγγελίες των πολιτών για ακαθάριστα οικόπεδα
Τη δυνατότητα να κάνουν αναφορά και καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα έχουν και επίσημα πλέον οι πολίτες. Την υπηρεσία είχαν υποσχεθεί τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και εδώ και λίγα 24ωρα είναι στη διάθεση των πολιτών αλλά και των εποπτικών αρχών προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες για καθαρισμούς οικοπέδων και κυρίως να πιεστούν ιδιοκτήτες που αδιαφορούν συστηματικά για τις νόμιμες υποχρεώσεις τους και μάλιστα μέσα στην αντιπυρική περίοδου με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Επώνυμοι... ανώνυμοι

Το εντυπωσιακό είναι πως οι καταγγελίες είναι δυνατόν να γίνουν τόσο επώνυμα, όσο και ανώνυμα αφού προηγουμένως συνδεθεί στο taxis net και ταυτοποιηθεί. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν ανώνυμες καταγγελίες δηλαδή χωρίς να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους - εφόσον το επιλέξουν από την εφαρμογή - αλλά σε περίπτωση κατάχρησης ή ψεύτικης αναφοράς θα είναι δυνατός ο εντοπισμός τους μέσω της αρχικής ταυτοποίησης. Οι καταγγελίες θα κοινοπούνται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και στους οικείους Δήμους όπου οι διαβαθμισμένοι υπάλληλοι των υπηρεσιών θα μπορούν να κάνουν ελέγχους. Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εδώ...

Ιδιοκτήτες που αγνοούνται

Όπως σχολιάζουν παράγοντες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και των Δήμων οι ανώνυμες καταγγελίες είναι δυνατόν να λύσουν προβλήματα αλλά από την άλλη μπορεί και να οδηγήσουν σε υπερβολές αλλά και σε αδιέξοδα τις εποπτικές αρχές καθώς είναι βέβαιο πως θα δεχτούν χιλιάδες αναφορές τις οποίες και θα πρέπει να ελέγξουν χωρίς όμως να γνωρίζουν τα στοιχεία των ιδιοκτητών.

Το Κτηματολόγιο

Εκκρεμεί η σύνδεση με το Κτηματολόγιο όπου οι Δήμοι και η Π.Υ. δεν έχουν πρόσβαση. Επίσης χιλιάδες ιδιοκτησίες έχουν κληρονομικές και ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες και είναι δύσκολος έως αδύνατος ο εντοπισμός τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είχε προαναγγελθεί από τα τέλη Απριλίου αλλά λειτουργεί εδώ και λίγα 24ωρα.

Μέχρι τώρα οι καταγγελίες γίνονταν τηλεφωνικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων.

Έτσι οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας σε ακαθάριστα οικόπεδα, εγκαταστάσεις ακόμα και επιχειρήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αναφορά ή καταγγελία τους και να παραλάβουν την απάντηση στην προσωπική τους θυρίδα στο gov.gr, εύκολα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://akatharista.apps.gov.gr

Βασική προϋπόθεση είναι οι πολίτες να συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στο TaxisNet ή τους κωδικούς e – Banking. Καταχωρούν και επιβεβαιώνουν στην εφαρμογή τα στοιχεία που απαιτούνται, επισυνάπτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και υποβάλλουν την αναφορά ή την καταγγελία τους. Ακολούθως μετά την υποβολή, η αναφορά ή καταγγελία αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, στην αρμόδια Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών για έλεγχο και ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επίσης ενημερώνονται και οι υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Δήμων που έχουν επιφορτιστεί με τις καταγγελίες των πολιτών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι πολίτες ενημερώνονται με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχουν καταθέσει ή και SMS στον αριθμό κινητού τηλεφώνου, που έχουν δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, στο emep.gov.gr.

Η απάντηση αποστέλλεται στην προσωπική θυρίδα του πολίτη στο gov.gr και φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ισχύ όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο, όσο και ως έντυπο έγγραφο.

Read More »
Πυροπροστασία ακινήτων: Άνοιξε η πλατφόρμα και για ανώνυμες καταγγελίες των πολιτών για ακαθάριστα οικόπεδα Πυροπροστασία ακινήτων: Άνοιξε η πλατφόρμα και για ανώνυμες καταγγελίες των πολιτών για ακαθάριστα οικόπεδα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

ΔΥΠΑ: 121 προσλήψεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
ΔΥΠΑ: 121 προσλήψεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Την πρόσληψη 121 ατόμων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για την επόμενη χρονιά, ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ αφού εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη, η προκήρυξη ΣΟΧ 2/2024.

Οι 121 προσλήψεις θα γίνουν για την κάλυψη αναγκών των βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Νοτίου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αχαΐας, Δράμας, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών και Τρικάλων.

Η 121 προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ ΑΣΕΠ) οι οποίες θα έχουν διάρκεια από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης έως 11 μήνες και όχι πέραν της 31ης Ιουλίου 2025.

Οι ειδικότητες
Οι ειδικότητες που ζητούνται είναι οι εξής:
ΤΕ Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας
ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων
ΔΕ Μαγείρων

Να σημειωθεί ότι όσοι επιλεγούν, οφείλουν να προσκομίσουν κατά την πρόσληψη στον φορέα πιστοποιητικό υγείας.
Read More »
ΔΥΠΑ: 121 προσλήψεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ΔΥΠΑ: 121 προσλήψεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων ενόψει των Ευρωεκλογών για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων ενόψει των Ευρωεκλογών  για την εξυπηρέτηση των πολιτών
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των Ευρωεκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:

Γραφεία Ταυτοτήτων

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00
Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Γραφεία Διαβατηρίων

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00
Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Επισημαίνεται ότι τα Γραφεία θα λειτουργήσουν προκειμένου να επιδίδουν-καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας ή διαβατήρια που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους, ενώ παράλληλα η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ή έκτακτων ραντεβού θα πραγματοποιείται κανονικά.

Οι πολίτες μπορούν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά καθώς και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση Δελτίων Ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr / Οδηγός του Πολίτη – Δικαιολογητικά.

Επίσης, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Read More »
Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων ενόψει των Ευρωεκλογών για την εξυπηρέτηση των πολιτών Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων ενόψει των Ευρωεκλογών  για την εξυπηρέτηση των πολιτών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Ιδού γιατί αποφεύγει να δώσει απαντήσεις

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Ιδού γιατί αποφεύγει να δώσει απαντήσεις


Στις 17 Μαΐου, στα πλαίσια δημοσιογραφικής έρευνας, ζητήσαμε με email από τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Μιχάλη Κάτσινο, στοιχεία για τις 10 πρώτες απευθείας αναθέσεις  (Στείλαμε συγκεκριμένους ΑΔΑ) που πραγματοποίησε η επιτροπή με απόφαση του προέδρου της και πρώην προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Θεσπρωτία, αλλά και σημερινό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος,  όπως αυτά έχουν αναρτηθεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο ΔΗμοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ).Στις 22 Μαΐου, λάβαμε απάντηση στο email μας, με την οποία ο κ. Κάτσινος, μας καλούσε να  μεταβούμε στο γραφείο των Σχολικών Επιτροπών (στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου ), προκειμένου να παραλάβουμε το φάκελο με τα σχετικά στοιχεία. Όπως και κάναμε.


Στο φάκελο, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του δήμου Ηγουμενίτσας, είτε εκ παραδρομής, είτε εκ του πονηρού, περιέλαβε έγγραφα μόνο για τις 5 αναθέσεις, (Πρωτογενές αίτημα, προσφορές από συγκεκριμένους προμηθευτές και το πρακτικό της συνεδρίασης της επιτροπής με την οποία γίνεται η απευθείας ανάθεση), όπως και μία απόφαση της επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία δεν μετέχει ο ίδιος. 
Για καμία από τις 5 αναθέσεις, δεν μας έστειλε τις προσκλήσεις (Μοναδικός Κωδικός ΑΔΑΜ) προς τους οικονομικούς φορείς και τους προμηθευτές, αν και όπως του τονίσαμε ήταν το σημαντικότερο στοιχείο που ζητούσαμε.

Θέλοντας να πιστέψουμε πως εκ παραδρομής δεν μας στάλθηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία που ζητήσαμε, επανήλθαμε με νέο μας email προς τον κ. Κάτσινο, στο οποίο αναφέραμε συγκεκριμένα:Εχτές, Τρίτη 4 Ιουνίου, λάβαμε στο email μας την απάντηση του κ. Κάτσινου η οποία αναφέρει:Για ακόμα μία φορά δεν μας έστειλε τις προσκλήσεις όπως δημοσιεύτηκαν (?) στο ΚΗΜΔΗΣ, για καμία από τις 10 απευθείας αναθέσεις, αν και του το τονίσαμε και πάλι.
Στην απάντησή του ο κ. Κάτσινος λέει ότι "σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4412/2016, στις απευθείας αναθέσεις, με εκτιμώμενη αξία άνω των 2.500 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ, ο Φορέας δύναται να απευθύνεται σε έναν οικονομικό φορέα-προμηθευτή, για την υποβολή προσφοράς". 

Μόνο που ο  κ. Κάτσινος αναφέρει μόνο το μισό σκέλος του άρθρου 120 του νόμου 4412/2016, το οποίο ολόκληρο αναφέρει:
"Για τις δημόσιες συμβάσεις έργου με εκτιμώμενη αξία μέχρι και τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, η πρόσκληση της παρ. 2 δύναται να απευθύνεται και σε έναν οικονομικό φορέα και αναρτάται στο ΚΗΜΔΗΣ τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την κοινοποίηση της απόφασης ανάθεσης. Δεν λαμβάνονται υπόψη προσφορές οικονομικών φορέων που δεν προσκλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά."


Ξέχασε ο κ. Κάτσινος να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο ή απλά δεν τον συνέφερε να συνεχίσει την ανάγνωση. 
Μόνο που εμάς δεν μπορεί να μας κοροϊδέψει.
Η αλήθεια που φοβάται να παραδεχθεί ο κ. Κάτσινος είναι πως ΔΕΝ έκανε ΠΟΤΕ ανάρτηση στο ΚΗΜΔΗΣ των προσκλήσεων προς τους επαγγελματίες της πόλης ως όφειλε, παρά τις διατάξεις του νόμου 4412/2016.
Και αυτό γιατί η παράλειψη εκπλήρωσης της υποχρέωσης της παρ. 3 του άρθρου 120, κωλύει τη σύναψη της σύμβασης, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη προσφορές οικονομικών φορέων που δεν προσκλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά.

Δείτε την αναζήτηση στις προσκλήσεις στο site του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων, όπου από το διάστημα που ανέλαβε η νέα διοίκηση στην Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας, μέχρι και σήμερα 4/6/2024, δεν έχει γίνει καμία ανάρτηση:Το γιατί δεν δημοσιεύτηκαν οι προσκλήσεις, μπορούμε να το φανταστούμε και θα το αποδείξουμε σε νέο μας ρεπορτάζ, μετά από έρευνα που διενεργούμε.

Σίγουρα όμως θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στον Επόπτη ΟΤΑ, δηλαδή τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Ελλάδας και μάλιστα σύντομα.
Read More »
Ιδού γιατί αποφεύγει να δώσει απαντήσεις Ιδού γιατί αποφεύγει να δώσει απαντήσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Ανάδοχοι για αρδευτικά και οδικά έργα από την Περιφέρεια

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Ανάδοχοι για αρδευτικά και οδικά έργα από την Περιφέρεια
Η ανάδειξη οριστικών αναδόχων για αρδευτικά και οδικά έργα έγινε από την Περιφερειακή Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση.

Ειδικότερα:

Τα αρδευτικά- εγγειοβελτιωτικά έργα αφορούν:

«Αντικατάσταση αγωγών, εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου και των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Κερασώνα - Παναγιάς», προϋπολογισμού € 820.000, το οποίο κατακυρώθηκε στην NEW MILLENIUM CONSTRUCTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

«Βελτίωση εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων Τ.Ο.Ε.Β. Γλυκής (Αχέροντα – Γλυκής)», προϋπολογισμού 546.840 €, το οποίο κατακυρώθηκε στην GEOGENESIS A.E.»

Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα οδικά έργα είναι τα εξής:

Καθαρισμοί τεχνικών – κατασκευή πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμός, σήμανση και ασφάλεια στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού € 348.800, το οποίο κατακυρώθηκε στην: ΠΥΡΡΟΣ EMPIRE ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Άμεση αντιμετώπιση και αποκατάσταση βλαβών οδοστρώματος επί της επαρχιακής οδού Τύριας – Αγίου Νικολάου – Παρδαλίτσας – Καταμάχης, προϋπολογισμού 150.000 €, το οποίο κατακυρώθηκε στη ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.»


Κατασκευή πλακοσκεπούς σύνδεσης Κάτω Νεοχωρόπουλο - οδού Νιάρχου», προϋπολογισμού 290.000 €, το οποίο κατακυρώθηκε στον ΑΘΑΝΑΣΙΟ Π. ΜΗΛΙΩΝΗ.

Read More »
Ανάδοχοι για αρδευτικά και οδικά έργα από την Περιφέρεια Ανάδοχοι για αρδευτικά και οδικά έργα από την Περιφέρεια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Ανάδοχος για τα κρατητήρια στο Λιμένα Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Ανάδοχος για τα κρατητήρια στο Λιμένα Ηγουμενίτσας
Η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε επίσης το διαγωνισμό για τις ««Εργασίες διαμόρφωσης γραφειακών χώρων, χώρου VTS και κρατητηρίων εντός του κτιρίου Τ2 Λιμένα Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 400.000 €. Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ανάδοχος αναδείχτηκε η «ΦΕΙΔΙΑΣ Α.Τ.Ε.».

Read More »
Ανάδοχος για τα κρατητήρια στο Λιμένα Ηγουμενίτσας Ανάδοχος για τα κρατητήρια στο Λιμένα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Ανακοίνωση Δημάρχου Ηγουμενίτσας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Ανακοίνωση Δημάρχου Ηγουμενίτσας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Σήμερα, στις 5 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια ημέρα που μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα να προστατεύουμε και να διατηρούμε το φυσικό μας περιβάλλον. Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και η απώλεια της βιοποικιλότητας. Η ανάγκη για δράση είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Οι προσπάθεια μας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι σταθερή και αδιάκοπη. Με τη συνεργασία όλων των φορέων και των πολιτών, εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια πόλη πιο πράσινη, καθαρή και βιώσιμη. Μέσα από την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προστασία των φυσικών μας πόρων, μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.

Κάθε μικρή πράξη μετράει: από τη μείωση της χρήσης πλαστικών και τη σωστή ανακύκλωση, μέχρι τη φύτευση δέντρων και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. Ας αναλάβουμε όλοι πρωτοβουλίες και ας γίνουμε οι φύλακες του περιβάλλοντός μας.

Μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο ευθύνη, αλλά και δικαίωμα όλων μας.
Read More »
Ανακοίνωση Δημάρχου Ηγουμενίτσας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Ανακοίνωση Δημάρχου Ηγουμενίτσας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Συνελήφθησαν 4 ανήλικοι που είχαν συστήσει συμμορία

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Συνελήφθησαν 4 ανήλικοι που είχαν συστήσει συμμορία
Με απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα, αποσπούσαν χρηματικά ποσά από συμμαθητή τους

Συνελήφθησαν επιπλέον οι μητέρες τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων

Συνελήφθησαν σήμερα (05-06-2024) το πρωί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων (4) ανήλικοι ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, ληστεία και εκβίαση.

Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης συνελήφθησαν οι μητέρες τους για παραμέληση της εποπτείας τους.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, οι κατηγορούμενοι σε καθημερινή σχεδόν βάση εξανάγκαζαν συμμαθητή τους με απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα, να τους παραδίδει χρηματικά ποσά, τα οποία συνολικά ανέρχονται στο ύψος των 400 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ άπαντες οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθησαν 4 ανήλικοι που είχαν συστήσει συμμορία Συνελήφθησαν 4 ανήλικοι που είχαν συστήσει συμμορία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Μην περιμένεις τις ειδήσεις να σου πουν για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Μην περιμένεις τις ειδήσεις να σου πουν για τις αυξήσεις στο ρεύμα


Απέκτησε τώρα τον ενεργειακό σου σύμβουλο! Είμαστε εδώ και βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις για εσάς. 
Επισκεφτείτε το κατάστημα μας ή επικοινωνήστε μαζί μας για ένα ραντεβού στο χώρο σας 
3000 συνδρομητές μας δεν περιμένουν τις ειδήσεις ! Ενημερώνονται έγκαιρα από εμάς!  

Σουλίου 1, Πλατεία Δημαρχείου.
GreenNet Σύμβουλοι Ενέργειας 
6993236888
2665 100324
spsthinksmart@gmail.com
Read More »
Μην περιμένεις τις ειδήσεις να σου πουν για τις αυξήσεις στο ρεύμα Μην περιμένεις τις ειδήσεις να σου πουν για τις αυξήσεις στο ρεύμα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024 η απογραφή των γεωργικών ελκυστήρων

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024 η απογραφή των γεωργικών ελκυστήρων
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει όλους τους κατόχους γεωργικών ελκυστήρων ότι σύμφωνα με την Υ.Α. με αριθμό Γ3Β 847/146813/24-05-2024 (Φ.Ε.Κ. 3041/Β΄/2024), δόθηκε παράταση στην απογραφή και την κυκλοφορία των γεωργικών ελκυστήρων που έχουν ταξινομηθεί ή απογραφεί πριν τις 21-05-1998 και οι οποίοι είτε δεν διαθέτουν διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής (ΔΠΕΑ) είτε αυτή που διαθέτουν δεν έχει εθνική έγκριση, έως και τις 31/10/2024. Παρακαλούμε όλους τους ιδιοκτήτες αντίστοιχων γεωργικών ελκυστήρων να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές (τοποθέτηση εγκεκριμένης διάταξης προστασίας και επανέκδοση άδειας κυκλοφορίας), μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Ενημερώνουμε ότι από 01/11/2024 η κυκλοφορία όλων των τρακτέρ χωρίς εγκεκριμένου τύπου διατάξη προστασίας έναντι ανατροπής ή χωρίς καθόλου διατάξη προστασίας θα είναι παράνομη ενώ και η υπηρεσία μας δεν θα μπορεί να προβαίνει σε καμία διοικητική πράξη που τα αφορά.

Για περισσότερες πληροφορίες – διευκρινήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, στο τηλέφωνο 2651364120.

Read More »
Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024 η απογραφή των γεωργικών ελκυστήρων Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024 η απογραφή των γεωργικών ελκυστήρων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ηγουμενίτσα!

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024

 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ηγουμενίτσα!


2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ηγουμενίτσα!
2η συνεχόμενη χρονιά!
Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 & Σάββατο 15 Ιουνίου 2024.
Ένα διήμερο με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με συναντήσεις συλλόγων, με διασκέδαση και πάντα με κοινό παρονομαστή την ΠΑΡΑΔΟΣΗ!

Read More »
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ηγουμενίτσα!  2ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ηγουμενίτσα! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Δέρματος από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Δέρματος από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου ΗγουμενίτσαςΟλοκληρώθηκε η Εβδομάδα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Δέρματος που διοργάνωσε το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο κα Μαρίνα Σπίροβα, πάροχο του ΚΕΠ Υγείας.

Η δράση. που υλοποιήθηκε από τις 27 έως τις 31 Μαΐου 2024, περιελάμβανε δωρεάν εξέταση σπίλων σε 40 άτομα, ηλικίας 10 – 77 ετών.

Σε 2 περιπτώσεις έγινε σύσταση για παρακολούθηση και επανέλεγχο των σπίλων ενώ σε 1 περίπτωση έγινε σύσταση για χειρουργική αφαίρεση και βιοψία. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις δεν εντοπίστηκαν παθολογικά ευρήματα.

Λόγω της χρησιμότητας της εξέτασης και εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για ραντεβού, η εξέταση θα επαναληφθεί στο τέλος του καλοκαιριού.

Μέχρι τότε, σας ευχόμαστε ένα ξέγνοιαστο και ασφαλές καλοκαίρι και σας προτρέπουμε να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών για αποτελεσματική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Read More »
Ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Δέρματος από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας Ολοκληρώθηκε η Εβδομάδα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Δέρματος από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Παραιτήθηκε η διορισμένη δήμαρχος Χειμάρρας

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Παραιτήθηκε η διορισμένη δήμαρχος ΧειμάρραςΠαραιτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσιακή δήμαρχος Χειμάρρας, Μπλερίνα Μπάλα.

Η Μπλερίνα Μπάλα ορίστηκε δήμαρχος Χειμάρρας από το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τις επόμενες εκλογές, ωστόσο πριν λίγες ώρες όπως γράφει το himara.gr υπέβαλε την παραίτησή της.

Η ίδια, στους λόγους τις παραίτησής της, επικαλείται αδυναμία εκπλήρωσης του έργου που ανέλαβε για προσωπικούς λόγους.

Πλέον σύμφωνα με τον αλβανικό εκλογικό νόμο, αρμόδιο για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Χιμάρας μέχρι να συνεδριάσει για να ψηφίσει και να ορίσει άλλον δήμαρχο.

Η κ. Μπάλα ήταν ενεργό μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χιμάρας και αντιδήμαρχος του Γκόρου στον δήμο Χιμάρας.

Ο δήμος Χειμάρρας στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 κερδήθηκε από τον συνδυασμό του Φρέντη Μπελέρη, όμως του στερήθηκε το δικαίωμα να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του έστω και μέσα από τη φυλακή. Από τότε η διοίκηση του δήμου παραμένει στα χέρια του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Read More »
Παραιτήθηκε η διορισμένη δήμαρχος Χειμάρρας Παραιτήθηκε η διορισμένη δήμαρχος Χειμάρρας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Σκρέκα, στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Σκρέκα, στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει για την επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκα στην έδρα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας την Κυριακή 02 Ιουνίου 2024.

Τον Υπουργό υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κος Αλέξανδρος Πάσχος εκ μέρους της Διοίκησης του φορέα, και κατά την διάρκεια της επίσκεψης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση πάνω σε θέματα επιχειρηματικότητας που αφορούν το νομό μας, παρουσία του τοπικού Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κου Βασίλη Γιόγιακα και του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας κου Σεραφείμ Λιάπη.

Τονίσθηκαν ιδιαίτερα η λειτουργία του Λιμένα Ηγουμενίτσας και η επιτακτική ανάγκη γνωστοποίησης του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξής του από τον επενδυτή, εντός του οποίου πρέπει να περιέχεται συγκεκριμένη δράση για την δημιουργία και λειτουργία Μαρίνας στην Ηγουμενίτσα και σύνδεσή του με το Εμπορευματικό Κέντρο, το οποίο θα πρέπει να υποστηριχθεί για την ομαλή λειτουργία του.

Τονίσθηκε η επιτακτική ανάγκη άμεσης παρέμβασης σε κρίσιμα Έργα Υποδομής όπως: η βελτίωση των οδικών αξόνων της παλαιάς Εθνικής οδού προς Πρέβεζα, της πρόσβασης προς το Τελωνείο Μαυροματίου, την βελτίωση των οδών πρόσβασης στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας και την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες διαδικτύου.

Επίσης συζητήθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη διευρυμένης λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου για την ανάπτυξη του Εμπορίου και της Εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας αλλά και του Τουρισμού όπως επίσης και η δυσμενή επίπτωση της αναμενόμενης αύξησης των διοδίων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ στο εμπόριο αλλά κυρίως στο τουριστικό προϊόν της Θεσπρωτιας.

Ο Πρόεδρος κος Αλέξανδρος Πάσχος ευχαρίστησε τον Υπουργό για την επίσκεψή του και το χρόνο που αφιέρωσε για την ανάπτυξη θεμάτων που απασχολούν την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ο Υπουργός Ανάπτυξης επισκέπτεται το Φορέα μας και του παρέδωσε τιμητική πλακέτα με το έμβλημα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου ΘεσπρωτίαςRead More »
Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Σκρέκα, στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Σκρέκα, στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Ευρωεκλογές : Περιοδεία του Μάριου Κάτση στη Μεσσηνία

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Ευρωεκλογές : Περιοδεία του Μάριου Κάτση στη ΜεσσηνίαΠεριοδεία στην Καλαμάτα πραγματοποίησε την Τετάρτη 4 Ιουνίου ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, πρ. Βουλευτής Θεσπρωτίας, πρ. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρ. Κοσμήτορας της Βουλής Μάριος Κάτσης.

Το πρωί επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, την Κεντρική Αγορά, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και στη συνέχεια βρέθηκε στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία της Καλαμάτας, μαζί με τον πρ. Βουλευτή Πέτρο Κωνσταντινέα και φίλους – ψηφοφόρους του κόμματος.

Μιλώντας στο Messinialive έστειλε το δικό του μήνυμα για τις Ευρωεκλογές κι έθεσε μια σειρά ερωτημάτων προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Read More »
Ευρωεκλογές : Περιοδεία του Μάριου Κάτση στη Μεσσηνία Ευρωεκλογές : Περιοδεία του Μάριου Κάτση στη Μεσσηνία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2024

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2024


Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και φέτος εστιάζει στο κρίσιμο ζήτημα της αποκατάστασης του εδάφους, της ερημοποίησης και της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.

Με την κλιματική αλλαγή να εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να επιδεινώνει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβουμε δράση για την προστασία και αποκατάσταση των φυσικών μας πόρων. Η αποκατάσταση της γης θα δώσει την δυνατότητα να παραμείνουν αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε ένα πολύ κρίσιμο κλάδο.

Η αποκατάσταση της χρήσης γης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι πρακτικές αειφόρου διαχείρισης της γης, όπως η αναδάσωση, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων, είναι ζωτικής σημασίας για την αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών.

Η ΓΣΕΕ, καλεί όλους τους φορείς να συμμετέχουν ενεργά στο στόχο προστασίας του περιβάλλοντος, υιοθετώντας πρακτικές που προάγουν την αειφορία και την περιβαλλοντική ισορροπία, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες εργασίας και εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές για μια καλύτερη και αξιοπρεπή εργασία.

Ένας αυξανόμενος κίνδυνος που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση είναι και η ερημοποίηση.

Ιδιαίτερα στον Ελλαδικό χώρο το φαινόμενο της ερημοποίησης ολοένα και αυξάνεται και απειλεί μεγάλες εκτάσεις σε όλη την χώρα. Η ανεξέλεγκτη διάβρωση του εδάφους, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων απειλούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για συντονισμένες δράσεις και συνεργασίες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, προκειμένου να αναστραφούν οι επιπτώσεις της ερημοποίησης και να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα των κοινοτήτων απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

Ανθεκτικότητα στην ξηρασία: προετοιμασία για το μέλλον.

Η ανθεκτικότητα στην ξηρασία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των ανθρώπινων κοινωνιών και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Συνομοσπονδία προωθεί την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, όπως η αειφόρος γεωργία, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η προσαρμογή των υποδομών, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων στην ξηρασία. Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας απαιτεί συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, οργανισμών, τοπικών κοινοτήτων και του ιδιωτικού τομέα.

Η ΓΣΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επηρεαστούν από τις αλλαγές του κλίματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, δεν είναι μια ημέρα γιορτής αλλά μέρα αφύπνισης όπου όλοι μας θα πρέπει να αναλογιστούμε πως οι δραστηριότητες αποκατάστασης συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Απαιτείται μια προγραμματισμένη μετάβαση για την προστασία των εργαζομένων σε περιβαλλοντικά ευάλωτους τομείς, όπως η γεωργία και η αλιεία. Τα μέτρα «δίκαιης μετάβασης» πρέπει να προστατεύουν τους εργαζομένους από πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας ή βιοπορισμού λόγω περιβαλλοντικών πιέσεων ή λόγω μέτρων βιωσιμότητας ως απάντηση σε αυτές. Η προσαρμογή της γεωργίας στα αλλαγμένα καιρικά πρότυπα, η οικονομική διαφοροποίηση, η ανάπτυξη εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων είναι απαραίτητες.

Η αποκατάσταση της γης αυξάνει την ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος, προστατεύοντας θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από το φυσικό περιβάλλον, όπως η γεωργία, η αλιεία και η δασοκομία.
Read More »
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2024 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2024 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

ΕΛ.ΑΣ. : Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Μάιο 2024 στην Ήπειρο

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
ΕΛ.ΑΣ. : Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Μάιο 2024 στην Ήπειρο
Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Μάιο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -9- τροχαία ατυχήματα (έναντι -16- το 2023). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

κανένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι -1- το 2023)

-1- τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι -3- το 2023)

-8- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -12- το 2023)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -12- παθόντες (έναντι -24- το 2023). 

Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

-κανένας νεκρός (έναντι -1- το 2023)

-1- σοβαρά τραυματίας (έναντι -3- το 2023)

-11- ελαφρά τραυματίες (έναντι -20- το 2023)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

Παραβίαση προτεραιότητας

Ολισθηρότητα οδοστρώματος

Υπερβολική ταχύτητα

Είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

β. Δράσεις 

Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (8.445) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν :

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2.017

558

550

476


276

109

96

14     

για υπερβολική ταχύτητα 

για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό  

για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος 

για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

για φθαρμένα ελαστικάΣημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (169) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (40) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (858) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
Read More »
ΕΛ.ΑΣ. : Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Μάιο 2024 στην Ήπειρο ΕΛ.ΑΣ. : Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Μάιο 2024 στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

3 εβδομάδες "τρέχει" το νερό στην Οδό Πατριάρχου Αθηναγόρα στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
3 εβδομάδες "τρέχει" το νερό στην Οδό Πατριάρχου Αθηναγόρα στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)


Εδώ και τρεις εβδομάδες, στην οδό Πατριάρχου Αθηναγόρα στην Ηγουμενίτσα παραμένει μια σημαντική βλάβη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας (ΔΕΥΑΗ). 
Η διαρροή νερού κάτω από την πίσσα στο κέντρο του οδοστρώματος έχει προκαλέσει αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής και σύμφωνα με καταγγελίες τους, από την πρώτη στιγμή που παρατηρήθηκε η διαρροή, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΗ. 
Ωστόσο, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για την επισκευή της βλάβης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται τεράστια ποσότητα πόσιμου νερού για πάνω από 20 ημέρες.


Η παρατεταμένη αυτή διαρροή έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες:
  • Σπατάλη Πολύτιμων Πόρων: Το πόσιμο νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος, ειδικά σε μια εποχή όπου η λειψυδρία αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Η απώλεια τεράστιων ποσοτήτων νερού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι αδικαιολόγητη και επιζήμια.
  • Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια: Η συνεχής ροή νερού στο οδόστρωμα μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τους πεζούς και τους οδηγούς, καθώς το οδόστρωμα γίνεται ολισθηρό και επικίνδυνο. Επίσης προσελκύει έντομα, όπως μέλισσες και κουνούπια. 
  • Οικονομικό Κόστος: Η ΔΕΥΑΗ βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο για τα υπέρογκα χρέη της. Η απώλεια νερού επιβαρύνει οικονομικά την επιχείρηση και κατά συνέπεια τους δημότες που θα κληθούν να καλύψουν τα έξοδα από την τσέπη τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν έντονη αγανάκτηση για την αδράνεια των αρμόδιων υπηρεσιών, αφού η καθυστέρηση στην αποκατάσταση της βλάβης δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και αδιαφορία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Η ΔΕΥΑΗ πρέπει να βρει άμεσα λύση για την επισκευή της βλάβης, ακόμη και αν χρειαστεί να συνεργαστεί με εξωτερικούς εργολάβους, αν δε διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό.
Η διαρροή νερού στην οδό Πατριάρχου Αθηναγόρα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ηγουμενίτσα και η ΔΕΥΑΗ. 
Η άμεση επίλυση της βλάβης είναι ένα απαραίτητο βήμα προς τη σωστή διαχείριση των πόρων και την ορθή διαχείριση των οικονομικών της επιχείρησης.
Read More »
3 εβδομάδες "τρέχει" το νερό στην Οδό Πατριάρχου Αθηναγόρα στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) 3 εβδομάδες "τρέχει" το νερό στην Οδό Πατριάρχου Αθηναγόρα στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Η Ελλάδα θεσπίζει την εξαήμερη εργασία - Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από όλους

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Η Ελλάδα θεσπίζει την εξαήμερη εργασία - Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από όλους
Για τη θέσπιση της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

«Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν εργάζονται οι άνθρωποι τόσο όσο στην Ελλάδα. Και τώρα θα εργάζονται ακόμη περισσότερο. Καθώς οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι σπανίζουν ολοένα και περισσότερο, η συντηρητική κυβέρνηση θεσπίζει από την 1η Ιουλίου την εξαήμερη εργασία», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας πως «στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού, παρ’ ότι η χώρα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μετά την Ισπανία».

Όπως επισημαίνει ακόμη η HB, «η έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων στην Ελλάδα είναι μία από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης δημοσίου χρέους της δεκαετίας του 2010. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 28%. Περίπου 600.000 κυρίως νέοι και μορφωμένοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα, θεωρώντας πως δεν υπάρχει κανένα επαγγελματικό μέλλον στην πατρίδα τους – με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει έτσι τα καλύτερα μυαλά. Από την εποχή της κρίσης έχει μείνει και το στερεότυπο των “τεμπέληδων Ελλήνων” που καλλιεργήθηκε ιδίως από τα γερμανικά ταμπλόιντ μέσα – και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Οι πολλές ώρες εργασίας ωστόσο «δεν φέρνουν πολλά έσοδα στους εργαζομένους. Ο μέσος μεικτός μισθός στην Ελλάδα πέρυσι ήταν 1.251 ευρώ. Το 31% των απασχολούμενων έβγαζε ακόμη και λιγότερα από 800 ευρώ μεικτά. Το χαμηλό μέσο εισόδημα αποτελεί μία ακόμη επίπτωση της κρίσης. Προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, πολλοί Έλληνες κάνουν και δεύτερη δουλειά – και πολύ συχνά αμείβονται μαύρα». Και αυτά τα φαινόμενα είναι που θέλει να αντιμετωπίσει τώρα η κυβέρνηση με τη εξαήμερη εργασία.

Πώς αισθάνονται οι Έλληνες για την ΕΕ;

Ενόψει ευρωεκλογών, η tageszeitung φιλοξενεί τις ιστορίες τριών ανθρώπων από την Ελλάδα, οι οποίοι μιλούν και για τη στάση τους απέναντι στην ΕΕ.

Ο Δημήτρης Πατριαρχέας, ξενοδόχος δεύτερης γενιάς, είναι μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη Βέργα Καλαμάτας, του Messinian Icon Hotel. Η κατασκευή του ξενοδοχείου ολοκληρώθηκε το 2019 μετά τις απανωτές οικονομικές κρίσεις. «Και καθοριστικής σημασίας για την κατασκευή του ήταν τα χρήματα της ΕΕ. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να βρούμε το κεφάλαιο;», παραδέχεται ανυπόκριτα ο ξενοδόχος. «Περίπου το 50% της συνολικής επένδυσης χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια – επειδή το πολυτελές ξενοδοχείο προωθεί τον υψηλής ποιότητας τουρισμό, που αποτελεί δεδηλωμένο στόχο της Ελλάδας». Όπως δηλώνει ο Πατριαρχέας στην taz, «πιστεύω στην Ευρώπη. Είμαι υπέρ της εμβάθυνσης της ΕΕ – όχι μόνο οικονομικά, αλλά σε όλα τα επίπεδα».

«Πολλοί Έλληνες βλέπουν την ΕΕ με τον ίδιο τρόπο. Όχι όμως όλοι, καθώς κάποιοι βλέπουν στην Ένωση τον λόγο πίσω από την οικονομική τους καταστροφή», παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο Νίκος Ρήνας, ο οποίος εδώ και 36 χρόνια «σκοτώνεται στη δουλειά στη βαριά βιομηχανία, κάνοντας ακόμη και τριπλές βάρδιες στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Από το 2022 όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέμεινε να κλείσει το εργοστάσιο και να απολύσει απευθείας και τους 1.060 εργάτες» – και αυτό ενώ η τιμή του νικελίου στο Χρηματιστήριο Μεταλλευμάτων του Λονδίνου βρισκόταν σε επίπεδα ρεκόρ.

«Τον Ιανουάριο του 2023 και με την αυτοδύναμη ΝΔ να θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη ΛΑΡΚΟ, η σύμβαση εξαγοράς ανατίθεται σε κοινοπραξία με επικεφαλής τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», συνεχίζει η taz. «Η συμφωνία για τη ΛΑΡΚΟ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των οικογενειακών δεσμών μεταξύ της ΝΔ και των μεγάλων εταιρειών: ο πεθερός του Γεραπετρίτη που είναι το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και υπουργός Εξωτερικών, είναι το νούμερο δύο στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Είτε πρόκειται για αυτοκινητοδρόμους, αιολικά πάρκα, ανακύκλωση απορριμμάτων ή τώρα τη ΛΑΡΚΟ: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παίρνει τη μία ανάθεση μετά την άλλη».

Ο Ρήνας «νιώθει οργισμένος. Το ίδιο και όσον αφορά την ΕΕ, θεωρώντας πως όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της Αθήνας έχουν οδηγήσει τη ΛΑΡΚΟ στην καταστροφή χέρι-χέρι με τις Βρυξέλλες». Διότι, όταν έγιναν εισφορές κεφαλαίων ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ στη ΛΑΡΚΟ, η ΕΕ τις χαρακτήρισε ως παράνομες κρατικές επιδοτήσεις που έπρεπε να επιστραφούν – και έτσι η θέση της εταιρείας επιδεινώθηκε κι άλλο. Στις ευρωεκλογές ο Ρήνας συντάσσεται με το ΚΚΕ που υποστηρίζει την έξοδο από την ΕΕ.

Καλύτερες οι επιλογές στο εξωτερικό

Η taz συνομίλησε τέλος και με τη 18χρονη Νάνσι Λιάντση, η οποία θεωρεί πως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση. «Και οι αριθμοί τη δικαιώνουν, με την Ελλάδα να είναι προτελευταία όσον αφορά την αγοραστική δύναμη στην ΕΕ. Ταυτοχρόνως οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 74% των Ελλήνων δηλώνει πως το βιοτικό του επίπεδο έχει χειροτερεύσει τα πέντε τελευταία χρόνια. Σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν είναι υψηλότερο το αντίστοιχο ποσοστό. Και οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για όσα τους επιφυλάσσει η επόμενη πενταετία: το 48% πιστεύει πως το βιοτικό τους επίπεδο θα μειωθεί κι άλλο».

Η Λιάντση πρόκειται να φύγει τον Οκτώβριο για την Κύπρο όπου θα σπουδάσει ιατρική. Τι θα κάνει μετά; «Τα πράγματα είναι απλά, όπως λέει. “Στο εξωτερικό οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι καλύτερες».

Read More »
Η Ελλάδα θεσπίζει την εξαήμερη εργασία - Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από όλους Η Ελλάδα θεσπίζει την εξαήμερη εργασία - Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από όλους Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Εφορία: Μεγάλη εξόρμηση ελεγκτών σε τουριστικούς προορισμούς – 40.000 επιτόπιοι έλεγχοι – Λουκέτα και πρόστιμα για φοροδιαφυγή

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Εφορία: Μεγάλη εξόρμηση ελεγκτών σε τουριστικούς προορισμούς – 40.000 επιτόπιοι έλεγχοι – Λουκέτα και πρόστιμα για φοροδιαφυγήΗ άνοδος του υδραργύρου επισπεύδει την απόβαση των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με τα νησιά να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» καθώς συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστών.

Για φέτος έχουν προγραμματισθεί περισσότεροι από 40.000 επιτόπιοι έλεγχοι σε τουριστικούς προορισμούς (νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα) με στόχο την σύλληψη της φοροδιαφυγής και την απόδοση του ΦΠΑ κυρίως από επιχειρήσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φορολογικές παραβάσεις.

Οι φετινοί έλεγχοι είναι αναβαθμισμένοι, καθώς οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ κινητοποιούνται και ρίχνονται στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής με 5.000 laptop και tablet και τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive».

Η κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού πριν τις ευρωεκλογές, αποσκοπεί και στο να σταλεί μήνυμα στους επίδοξους φοροφυγάδες ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός όχι μόνο δεν χαλαρώνει λόγω συγκυρίας, αλλά αντίθετα ανεβάζει «στροφές» για να παταχθούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και να εισρεύσουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον εντοπισμό κρουσμάτων μη έκδοσης αποδείξεων και απόκρυψης φορολογητέας ύλης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ροπή προς τις συγκεκριμένες παραβάσεις. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive» οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να:

Ελέγχουν αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.

Τσεκάρουν με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)

Διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.

Βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.

Εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη κ.λπ) αλλά και σε χερσαίους προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.

Οι φορολογικές «καμπάνες»

Στις επιχειρήσεις που θα βρεθούν να φοροδιαφεύγουν θα μπαίνει «λουκέτο» από 2 έως και 10 ημέρες.

Ιδιαίτερα τσουχτερά είναι τα πρόστιμα στις περιπτώσεις βίας από την πλευρά των επιχειρηματιών. Εφόσον συντρέχει κίνδυνος για τη ζωή του ελεγκτή επιβάλλονται πρόστιμα έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης έως και 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ελεγκτές μπορούν να προχωρήσουν στο κλείσιμο καταστημάτων:

Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης, δηλαδή σπάσιμο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ημέρες.Read More »
Εφορία: Μεγάλη εξόρμηση ελεγκτών σε τουριστικούς προορισμούς – 40.000 επιτόπιοι έλεγχοι – Λουκέτα και πρόστιμα για φοροδιαφυγή Εφορία: Μεγάλη εξόρμηση ελεγκτών σε τουριστικούς προορισμούς – 40.000 επιτόπιοι έλεγχοι – Λουκέτα και πρόστιμα για φοροδιαφυγή Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Κυνικός Χρυσοχοΐδης… Συγκρίνει την Θεσπρωτία με την Γλυφάδα!

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Κυνικός Χρυσοχοΐδης… Συγκρίνει την Θεσπρωτία με την Γλυφάδα!
Το κράτος κάνει ότι περνά από το χέρι του και αποδεικνύει καθημερινά ότι τελικά Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα.. Ενίοτε και λίγο η Θεσσαλονίκη!

Στο πνεύμα αυτό κινείται και ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος το δείχνει με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις και το διατράνωσε και από τηλεοράσεως!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στο Mega ανέφερε ότι στην ελληνική περιφέρεια δεν υπάρχουν προβλήματα. Τα προβλήματα για την ελληνική αστυνομία είναι στην Αττική και την Θεσσαλονίκη.

Και έδωσε υπόσχεση στις περιοχές αυτές ότι οι πολίτες θα αισθάνονται ότι υπάρχει κράτος..

Ακόμη πιο κυνικός ήταν ο Υπουργός όταν ρωτήθηκε για τα επιδόματα των αστυνομικών, θέμα που έχουν αναδείξει κυρίως οι συνδικαλιστές οργανώσεις στην Ήπειρο. Όπως επίσης και για την ημερήσια αποζημίωση όσων μετακινούνται από την περιφέρεια στην Αττική που περικόπηκε δραματικά και οδήγησε πριν μερικές ημέρες στην κινητοποίηση των αστυνομικών της Ηπείρου κατά την άφιξη του Υφυπουργού Προστασίας του πολίτη.

Και στο σημείο αυτό ο Υπουργός έδειξε… την Θεσπρωτία και προχώρησε σε μία απίστευτη σύγκριση με την… Γλυφάδα!

Αρχικά ανέφερε ότι οι αστυνομικοί που ζουν στην Αθήνα περνούν πολύ δύσκολα και επαγγελματικά και προσωπικά. Κι αυτό γιατί οι επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι περισσότερες αλλά και το κόστος ζωής ακριβότερο!

Και συνέχισε..

«Θα φέρω ένα παράδειγμα… Στην Θεσπρωτία με 45.000 πληθυσμό υπηρετούν 650 αστυνομικοί.. Στην Γλυφάδα με 90.000 πληθυσμό υπηρετούν εξήντα αστυνομικοί… Δεν μπορούμε να πάμε έτσι..».

Τι κοινό έχει η Θεσπρωτία με την Γλυφάδα;

Πέρα από την θάλασσα κανένα..

Και είναι απολύτως σίγουρο ότι η Γλυφάδα δεν συνορεύει με την Αλβανία άρα έχει ανάγκη από μεγαλύτερη αστυνόμευση..

Ο Υπουργός μέτρησε πληθυσμό αλλά αγνόησε και την γειτνίαση με τη γείτονα και τα χωριά της Μουργκάνας και τα χωριά του Σουλίου..

Αλλά μάλλον εκεί δεν υπάρχει ανάγκη αστυνόμευσης.

Τέλος για την μείωση της αποζημίωσης ανέφερε ότι είναι λογική και τέτοια που διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση στους αστυνομικούς που μετακινούνται!

Πηγή epiruspost.gr

Read More »
Κυνικός Χρυσοχοΐδης… Συγκρίνει την Θεσπρωτία με την Γλυφάδα! Κυνικός Χρυσοχοΐδης… Συγκρίνει την Θεσπρωτία με την Γλυφάδα! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Παραλίες: Ολοκληρώθηκε το 80% των ηλεκτρονικών δημοπρασιών

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Παραλίες: Ολοκληρώθηκε το 80% των ηλεκτρονικών δημοπρασιών
Ισχυρό ενδιαφέρον, που ξεπερνάει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται από τις επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στη νέα διαδικασία ηλεκτρονικών δημοπρασιών παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που νομοθέτησε πρόσφατα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναλυτικά, ήδη έχει αναρτηθεί και ολοκληρωθεί το 80% των προγραμματισμένων ηλεκτρονικών δημοπρασιών ενώ, λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος και προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, επεκτάθηκε έως τις 28 Ιουνίου η διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες. Οι δε απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου.

Παράλληλα, το Υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών, ενώ, για πρώτη φορά φέτος, το ελεγκτικό έργο τους συνεπικουρείται από την νέα εφαρμογή υποβολής καταγγελιών από τους πολίτες myCoast, την λήψη και αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων και την χρήση drones με έμφαση σε παραλίες υψηλής παραβατικότητας και χρήσης.

Οι δημοπρασίες γίνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν με όρους διαφάνειας και δίκαιου ανταγωνισμού. Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες διενεργούνται μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (https://eauctions.gsis.gr).

Έως σήμερα, έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 959 δημοπρασίες, ενώ οι δημοπρασίες συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.200 για φέτος. Από τις 959 δημοπρασίες, οι 735 έχουν ολοκληρωθεί με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλλαν το υψηλότερο τίμημα, ενώ οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτηση τους το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος, διέπονται ωστόσο από τους ίδιους κανόνες ποινών και προστίμων με αυτές των νέων παραχωρήσεων. Τέλος, με τον νέο νόμο θεσμοθετήθηκαν και οι «απάτητες παραλίες”, περιοχές δηλαδή υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura όπου απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

Επιπλέον, αναφορικά με τις απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία, έχουν δοθεί ήδη συγκεκριμένες οδηγίες προς τις κατά τόπους υπηρεσίες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ειδικά στις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική που η ζήτηση είναι αυξημένη. H υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου.

Παράλληλα, προχωράει και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων που διαθέτουν ενεργές υφιστάμενες συμβάσεις στους νέους κανονισμούς παραχωρήσεων και εκτιμάται πως η νέα βελτιωμένη εικόνα στις ελληνικές παραλίες και αιγιαλούς θα έχει σταδιακά διαμορφωθεί από τα τέλη Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως στο νέο σύστημα προβλέπονται αυστηροί κανόνες και εντατικοί έλεγχοι με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον σεβασμό και την ασφάλεια των λουόμενων.

Πρωτοβουλίες ενίσχυσης των Κτηματικών Υπηρεσιών

Επιπρόσθετα, προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις, το Υπουργείο υλοποιεί σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση και υποστήριξη των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών.

Παράλληλα κλιμάκια στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια πρόκειται να μεταβούν στις Κτηματικές Υπηρεσίες των παραπάνω περιοχών όπου καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να επιβλέψουν και να επιταχύνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου.

Επιπρόσθετα, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των Κτηματικών Υπηρεσιών και σε συνέχεια σχετικής σύμβασης για το έργο «Ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προστασία και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών» με το ΤΑΙΠΕΔ, έγινε η κατακύρωση των αναδόχων που θα ενισχύσουν τις Κτηματικές Υπηρεσίες και θα συμβάλουν στη διαχείριση του τεράστιου όγκου που αφορά τη δήλωση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου στο κτηματολόγιο.

Tέλος, υπενθυμίζεται πως, όπως συνέβη και την περασμένη χρονιά, προβλέπεται η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού των Κτηματικών Υπηρεσιών προκειμένου να στελεχώσουν και να υποστηρίξουν περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος φόρτος.

Read More »
Παραλίες: Ολοκληρώθηκε το 80% των ηλεκτρονικών δημοπρασιών Παραλίες: Ολοκληρώθηκε το 80% των ηλεκτρονικών δημοπρασιών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Πληρωμές μόνο με κάρτα - Βαρύ πρόστιμο αν πληρώσετε με μετρητά

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Πληρωμές μόνο με κάρτα - Βαρύ πρόστιμο αν πληρώσετε με μετρητά
Τσουχτερο είναι το πρόστιμο για πληρωμές από 500 ευρώ και πάνω οι οποίες θα έχουν γίνει με τη χρήση μετρητών, σύμδφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή

Όσον αφορά το ύψος του προστίμου αυτό θα είναι ίσο με το διπλάσιο του ποσού που πληρώθηκε με μετρητά.

Για παράδειγμα, η αγορά ενός αγαθού το οποίο κοστίζει 800 ευρώ, αν γίνει με μετρητά, τότε ο παραβάτης θα κληθεί να πληρώσει ως πρόστιμο το διπλάσιο της τιμής του, δηλαδή 1.600 ευρώ.

Η πώληση αγαθών σε ιδιώτες εξοφλούνται αποκλειστικά με χρήση κάρτας για ποσά άνω των 500 ευρώ, χωρίς να επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά, αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη.
Read More »
Πληρωμές μόνο με κάρτα - Βαρύ πρόστιμο αν πληρώσετε με μετρητά Πληρωμές μόνο με κάρτα - Βαρύ πρόστιμο αν πληρώσετε με μετρητά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Ο Προσωπικός Αριθμός έρχεται τέλος καλοκαιριού - Πώς θα τον επιλέγουμε μόνοι μας

Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024
Ο Προσωπικός Αριθμός έρχεται τέλος καλοκαιριού - Πώς θα τον επιλέγουμε μόνοι μας
Στο κυβερνητικό πλαίσιο για την απλοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, βρίσκεται στην τελική ευθεία ο Προσωπικός Αριθμός (Π.Α.) του πολίτη, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του φετινού καλοκαιριού.

Πρόκειται για ένα εργαλείο-τομή στη ζωή των πολιτών, το οποίο θα διευκολύνει τις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημόσιου τομέα, καθώς θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρειάζεται να γνωρίζουν και να θυμούνται. Ετσι, πλέον δεν θα χρειάζεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας κ.λπ., αλλά θα πρέπει κάθε πολίτης να θυμάται απλώς έναν και μοναδικό αριθμό, τον Προσωπικό Αριθμό του.

Ο Π.Α. θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα ταυτοποιεί τους πολίτες απέναντι στις κρατικές υπηρεσίες και θα χρησιμοποιείται σε όλες τις ηλεκτρονικές και φυσικές - προσωπικές συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Π.Α. έχει νομοθετηθεί από το 2020 (νόμος 4727/2020 περί ψηφιακής διακυβέρνησης), με στόχο να βάλει τέλος στη διαδικασία προσκόμισης εγγράφων και πιστοποιητικών στις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και για τις απλές διεργασίες, ενώ παράλληλα αναχαιτίζει τη γραφειοκρατία.

Υποχρεωτική χρήση
Ακόμη, ο Π.Α. θα είναι υποχρεωτικός για τις συναλλαγές με τους φορείς του Δημοσίου και θα αποτελεί στοιχείο επαλήθευσης του κάθε πολίτη. Επίσης, οι γονείς, πέρα από την έκδοση του προσωπικού τους Π.Α., υποχρεούνται να μεριμνήσουν και για την έκδοση Π.Α. στα ανήλικα προστατευόμενα μέλη τους (παιδιά κ.λπ.).

Οταν ο πολίτης επισκεφτεί οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία όπως την Εφορία (ΔΟΥ), τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μία από τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, μία από τις 13 Περιφέρειες ή έναν από τους 332 Δήμους της χώρας θα χρειάζεται να δίνει μόνο τον Π.Α., χωρίς κατά περίπτωση να απαιτείται να θυμάται τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ κ.λπ. Επίσης, οι πολίτες όταν επισκέπτονται κάποιον γιατρό θα δίνουν τον Π.Α. και εκείνος θα εντοπίζει τον ΑΜΚΑ του προκειμένου να του συνταγογραφήσει φάρμακα, να εκδώσει παραπεμπτικό για εξετάσεις ή εισιτήριο για νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ουσιαστικά, ο Π.Α. θα καλύψει όλους τους άλλους αριθμούς που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.λπ.), χωρίς ωστόσο να καταργεί τον ΑΦΜ που έχουν περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα του Π.Α. Στο πλαίσιο αυτό, συντάχθηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, Προεδρικό Διάταγμα με τον τίτλο «Διαδικασία έκδοσης και χορήγησης του Π.Α. Μέτρα και εγγυήσεις για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Προηγουμένως, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε εκδώσει σχετική γνωμοδότηση για τη χορήγηση του Π.Α.

Πώς δημιουργείται
Ο Π.Α. θα αποτελείται από 12 αλφαβητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 9 θα είναι αριθμητικά. Για τον σχηματισμό του θα χρησιμοποιούνται 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) και στη συνέχεια οι 9 αριθμοί του ΑΦΜ.

Οι αριθμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι από το 0 έως το 9 και τα αλφαβητικά στοιχεία θα είναι κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία όμως είναι ομόγραφα στο λατινικό αλφάβητο. Δηλαδή δεν θα μπορεί να είναι τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, π.χ., Γ, Ξ, Ω κ.λπ.

Για κάθε πολίτη ο Π.Α. θα εκδίδεται μόνο μία φορά, θα είναι μοναδικός και δεν θα μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ακόμη, θα εκδίδεται και θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και θα απενεργοποιείται μετά τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.

Πάντως, οι πολίτες πριν από την έκδοση του Π.Α. έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα 2 από τα 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) που προβλέπονται για τη δημιουργία του, όπως μπορούν να κάνουν το ίδιο και για τα ανήλικα προστατευόμενα μέλη τους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα ψηφία θα παραχθούν τυχαία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ).

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης του Π.Α. οι πολίτες θα ενημερώνονται για την έκδοσή του είτε μέσω της εφαρμογής myInfo, είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ), είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠΕ), είτε μέσω των προξενείων για όσους είναι εκτός Ελλάδας, είτε με ειδοποίηση η οποία θα αποστέλλεται στα στοιχεία επικοινωνίας που έχουν δηλωθεί και είναι καταχωρημένα στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).

Μητρώο και προσωπικά δεδομένα
Η ΓΓΠΣΨΔ, σύμφωνα με το διάταγμα, θα δημιουργήσει Μητρώο Προσωπικού Αριθμού. Σκοπός του είναι «η παροχή υπηρεσιών επαλήθευσης ταυτότητας των φυσικών προσώπων προς τους φορείς του δημόσιου τομέα και η αντιστοίχιση των Π.Α. με τους αναγνωριστικούς αριθμούς των μητρώων των φορέων του δημόσιου τομέα». Το μητρώο αυτό θα περιλαμβάνει μόνο τα απολύτως αναγκαία προσωπικά δεδομένα και κανένα επιπρόσθετο στοιχείο. Δηλαδή θα περιλαμβάνει: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπο γέννησης, αριθμό αστυνομικής ταυτότητας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Η ΓΓΠΣΨΔ «έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφαλείας για το Μητρώο Π.Α., διασφαλίζοντας ιδίως την προστασία των δεδομένων από τυχαία ή παράνομη καταστροφή, απώλεια, μεταβολή, άνευ αδείας κοινολόγηση ή προσπέλαση».

Όπως σημειώνεται στο Προεδρικό Διάταγμα, η όλη διαδικασία έκδοσης του Π.Α. δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει 3 μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Read More »
Ο Προσωπικός Αριθμός έρχεται τέλος καλοκαιριού - Πώς θα τον επιλέγουμε μόνοι μας Ο Προσωπικός Αριθμός έρχεται τέλος καλοκαιριού - Πώς θα τον επιλέγουμε μόνοι μας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 05, 2024 Rating: 5

Σελίδες