Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη με τον Υπ. Ανάπτυξης κ. Κων. Σκρέκα και άλλα κυβερνητικά στελέχη

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη με τον Υπ. Ανάπτυξης κ. Κων. Σκρέκα και άλλα κυβερνητικά στελέχη

Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κων. Σκρέκα επισκέφθηκε σήμερα την Περιφέρεια και είχε εκτενή συζήτηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για διάφορα ζητήματα που αφορούν την Ήπειρο. ‘Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, έγινε μια συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα δοθούν λύσεις στα ζητήματα που τέθηκαν.

Μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Σήμερα είχα τη χαρά να συναντηθώ με τρεις υπουργούς και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Επικεφαλής είναι ο κ. Σκρέκας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Μάξιμος Συνετάκης και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος. Η συζήτηση με τον κ. Σκρέκα ήταν πολύ χρήσιμη για όλα τα θέματα που έχουμε ανοικτά, ξεκινώντας από τον Αναπτυξιακό Νόμο, ζητώντας τα χρήματα που χρειάζονται για έργα που έχουν προχωρήσει και πρέπει να γίνουν πληρωμές. Συζητήσαμε για το Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας και τον ενημέρωσα ότι μέχρι τις εκλογές έχουμε δώσει προθεσμία στην εταιρία που εκδήλωσε ενδιαφέρον για να μας προσκομίσει επιταγή καλής εκτέλεσης και την πιστοληπτική ικανότητα ώστε το έργο να τελειώσει το 2025. Η συζήτηση ήταν εφ΄ όλης της ύλης».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κων. Σκρέκας στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι σήμερα στα πανέμορφα Ιωάννινα και είχαμε, μια πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση – θα μου επιτρέψετε να τον χαρακτηρίσω – με τον «Πρύτανη» της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Αλέκο Καχριμάνη. Ένας άνθρωπος, που τα χρόνια που ασχολείται με τον τόπο του, πραγματικά έχει καταφέρει να μετασχηματίσει, να μεταμορφώσει τα Ιωάννινα και συνολικά την περιφέρεια Ηπείρου. Κι εμείς πολλές φορές παίρνουμε παραδείγματα από τις επιτυχημένες παρεμβάσεις του και τα επεκτείνουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Συζητήσαμε σήμερα πρώτον για την ανάπτυξη της Ηπείρου και για την επαναβιομηχάνιση του τόπου. Γιατί οι δυνατότητες υπάρχουν. Στον Αναπτυξιακό Νόμο, στον πρώτο κύκλο, ήδη ανακοινώσαμε ότι διπλασιάσαμε το ποσό της ενίσχυσης και εντάσσουμε όλα τα έργα που έχουν να κάνουν με την μεταποίηση και την Εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία έχουν καταθέσει φακέλους. Το ίδιο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και στον δεύτερο κύκλο, αλλά και στους δύο κύκλους του Τουρισμού. Στόχος μας είναι να εντάξουμε όσο περισσότερα επενδυτικά έργα μπορούμε στην περιφέρεια Ηπείρου. Για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε μια ανάπτυξη που ήδη έχει έρθει στον τόπο, αλλά χρειάζεται ακόμη περισσότερο να προχωρήσει. Μέσα από την ανάπτυξη έρχονται θέσεις εργασίας και υψηλότερες αμοιβές.

Επίσης, συζητήσαμε πως θα βοηθήσουμε να αναπτυχθεί η έρευνα και η καινοτομία στην Ήπειρο, ώστε να συνδυάσουμε το Πανεπιστήμιο με το ανθρώπινο δυναμικό και τους επιστήμονες που διαθέτει η περιοχή, και να συνδέσουμε πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα με τις επιχειρήσεις και την αγορά. Και έτσι οι επιχειρήσεις να μπορούν να παράγουν υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα με καλύτερες τιμές, ώστε να είναι και πιο ανταγωνιστικοί στο μέλλον.

Συζητήσαμε και για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Κάνει μια σπουδαία προσπάθεια ο Περιφερειάρχης μέσα από ένα διαγωνισμό να βρει ανάδοχο για να το υλοποιήσει,. Στην περίπτωση που αυτό δεν ευοδωθεί, εμείς από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να συμπληρώσουμε σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τα απαραίτητα χρήματα, ώστε αυτό το Πάρκο να υλοποιηθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αν δεν έχουμε οργανωμένους υποδοχείς τεχνολογικών ινστιτούτων και φορέων, τότε πολύ αργά θα προχωρήσει η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας εδώ στην περιοχή».
Read More »
Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη με τον Υπ. Ανάπτυξης κ. Κων. Σκρέκα και άλλα κυβερνητικά στελέχη Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη με τον Υπ. Ανάπτυξης κ. Κων. Σκρέκα και άλλα κυβερνητικά στελέχη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας Ηπείρου - ΕΜΠ για την ανάδειξη, προστασία, ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας Ηπείρου - ΕΜΠ για την ανάδειξη, προστασία, ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας


Από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Αντιπρύτανη Έρευνας, Καινοτομίας και Εξωστρέφειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Εμμανουήλ Βαρβαρίγο υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση του Ερευνητικού Έργου με αναφορά στην περιοχή Κορωνησίας της Π.Ε. Άρτας.

Μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης θα γίνει διερεύνηση του ευρύτερου συμπλέγματος Κορωνησίας και Αμβρακικού Κόλπου, με στόχο την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του Φυσικού, Πολιτισμικού και Πολιτιστικού Τοπίου, ήτοι του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, της υλικής όσο και της άυλης κληρονομιάς.

Η Προγραμματική Σύμβαση έχει – μεταξύ άλλων- και τους παρακάτω επιμέρους σκοπούς:

Στη συγκρότηση ενός δικτύου παρεμβάσεων, με ένα ενιαίο- σύγχρονο τρόπο που να αναδεικνύει τον ιδιαίτερο φυσικό, ιστορικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του τόπου

Στην οργάνωση ενός δικτύου διαδρομών, «αφιερωμένων» σε διαφορετικά πλέγματα συσχετισμών, που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επισκεπτών διαφορετικών ηλικιών και διαφορετικών ενδιαφερόντων. Η δημιουργία των διαδρομών αυτών θα διασυνδεθεί με ευρύτερους κοινωνικοοικονικούς στόχους και σε συνδυασμό με μια σειρά υποδομών, υποδοχής επισκεπτών και συνακόλουθων έργων που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη και αύξηση της ελκυστικότητας του τόπου και θα εξασφαλίσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης του τόπου.

Στην ψηφιακή ανάδειξη του χώρου (σύμπλεγμα Κορωνησίας) των συνδεδεμένων με αυτόν διαδρομών, των μνημείων και των σημείων φυσικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Στη διασύνδεση του χώρου με άλλα σημεία ενδιαφέροντος, αλλά και την ενδοχώρα σε ένα ενιαίο δίκτυο διαδρομών.

Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης είναι δώδεκα μήνες.
Read More »
Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας Ηπείρου - ΕΜΠ για την ανάδειξη, προστασία, ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας Προγραμματική Σύμβαση Περιφέρειας Ηπείρου - ΕΜΠ για την ανάδειξη, προστασία, ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Προχωρά το σχέδιο μετεγκατάστασης των φυλακών Σταυρακίου

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Προχωρά το σχέδιο μετεγκατάστασης των φυλακών ΣταυρακίουΠροχώρα το σχέδιο για την ανέγερση νέων φυλακών στην Κόντσικα της δημοτικής ενότητας Μπιζανίου του Δήμου Ιωαννιτών σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού που βρέθηκε στα Γιάννενα την Τετάρτη.

Ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του η κυβέρνηση θεωρεί άμεσο στόχο την ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην πόλη των Ιωαννίνων για την μεταστέγαση από το σημερινό χώρο στο Σταυράκι.

Στο πλαίσιο της σωφρονιστικής πολιτικής που έχει χαράξει η σημερινή κυβέρνηση είναι και η ανέγερση τεσσάρων νέων σωφρονιστικών καταστημάτων με κορυφαίο ασφαλώς το σχέδιο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο το οποίο τρέχει με γρήγορους ρυθμούς.

Ανάμεσα σε αυτά τα σχέδιο είναι και το νέο σωφρονιστικό κατάστημα των Ιωαννίνων. “Το έργο αυτό είναι στο σχεδιασμό μας, επιλύουμε ότι προβλήματα προκύπτουν και να ξέρετε πως είναι μέσα στους στόχους μας και θα το υλοποιήσουμε” τόνισε χαρακτηριστικά.
Read More »
Προχωρά το σχέδιο μετεγκατάστασης των φυλακών Σταυρακίου Προχωρά το σχέδιο μετεγκατάστασης των φυλακών Σταυρακίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Εφορία: Μειώνεται με νόμο το επιτόκιο στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Εφορία: Μειώνεται με νόμο το επιτόκιο στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός είπε ότι «το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο».

Προσέθεσε δε, ότι «υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία»,

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τις 12 δόσεις βρίσκεται σήμερα στο 6,68%, ενώ για 24 ή 48 δόσεις στο 8,18%. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Για τα ανασφάλιστα ΙΧ ο υπουργός δήλωσε ότι «έχουμε φέρει ένα ν/σ, υπολογίζουμε ότι είναι 500.000. Είναι κακό (σ.σ. το θέμα με τα ανασφάλιστα ΙΧ), γιατί κάποιοι πονηρούληδες που δεν πληρώνουν και κάποιοι που πληρώνουν και αισθάνονται κορόιδα, το κράτος χάνει λεφτά, αλλά και αν γίνει τρακάρισμα, ο άλλος αν είναι ανασφάλιστος την πατάς κι εσύ. Ερχόμαστε τώρα και συνεννοούμαστε με το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και τις ασφαλιστικές εταιρείες, και κάνουμε ενιαία βάση (δεδομένων), θα γίνεται ανταλλαγή στοιχείων, θα γίνονται περιοδικοί έλεγχοι κάθε έξι μήνες. Να πάνε όλοι να ασφαλιστούν, γιατί με τη διασταύρωση θα βρεθούν, και θα υπάρχει καθεστώς ισονομίας για όλους».

Σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο υπουργός είπε ότι «πάει καλά». Σημείωσε πως «φέτος έχουμε 25.000 αιτήσεις το πρώτο τετράμηνο για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ πέρυσι είχαμε 13.000, γιατί τον κάναμε οιονεί υποχρεωτικό για τους ευάλωτους το συμβιβασμό με τα funds, με τις τράπεζες τους servicers κ.λπ. και γιατί έχουμε δώσει ένα πολύ ευνοϊκό επιτόκιο 3%».

Ο κ. Χατζηδάκης παρατήρησε επίσης ότι «οι φορολογικοί συντελεστές με τη ΝΔ δεν έχουν ανέβει, έχουν πέσει πολλοί φόροι και έχοντας τους ίδιους και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές το 2023 σημειώθηκαν 9% παραπάνω έσοδα από το 2022 γιατί η οικονομία δουλεύει, και γιατί υπήρξαν επιτυχίες και στο μέτωπο της φοροδιαφυγής.

Υπολογίζουμε ότι εισπράξαμε μισό δισ. ευρώ λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των άλλων προσπαθειών. Έχουν μειωθεί 50 διαφορετικοί φόροι, του χρόνου έχουμε δεσμευτεί με βάση το πρόγραμμά μας και τις δυνατότητες της οικονομίας ότι θα μειώσουμε και άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές. Θα μονιμοποιήσουμε την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες, και αυτά φόροι είναι».

Σχετικά με το πρόγραμμα του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη, ο υπουργός σημείωσε ότι «τα υπερκέρδη που λέει ο κ. Κασσελάκης ότι θα φορολογήσει, τα φορολογήσαμε και εμείς, και στις ηλεκτρικές εταιρείες, και στα διυλιστήρια, και από εκεί δώσαμε τις ενισχύσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα και για τα διάφορα pass κ.λπ.

Το θέμα είναι να φορολογεί κανείς μέχρι εκεί που αντέχουν οι επιχειρήσεις. Γιατί αν δεν το αντέχουν, θα μας χαιρετήσουν. Ο κ. Κασσελάκης έχει ένα πρόγραμμα που είναι, δυστυχώς, αστείο. Προφανώς είναι αστείο. Πχ. λέει ότι θα μειώσει τους φόρους των φυσικών προσώπων κατά 30%… Πόσοι είναι οι φόροι αυτοί; 12 δισ. Τι κόστος λέει ότι θα έχουμε; 140 εκατ. Το πρόγραμμα αυτό είναι μια αστειότητα».

Πρόσθεσε ότι «ο κ. Κασσελάκης ζούσε αλλού την περασμένη δεκαετία, επομένως δικαιούται να λέει ό,τι λέει για την οικονομία, δεν δικαιολογούνται οι υπόλοιποι που ήταν εδώ, που ήμασταν όλοι εδώ, που ζήσαμε την άνευ προηγουμένου κρίση της περασμένης δεκαετίας.

Η χώρα έχασε πάνω από το 25% του ΑΕΠ κατά κεφαλήν. Πώς θα εξαφανιστεί το χάσμα από τη μια μέρα στην άλλη; Μόνο στα κινούμενα σχέδια αυτά τα πράγματα. Πρέπει να έχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους άλλους, και μέχρι στιγμής τους έχουμε. Ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, ήμασταν στο 62% του κοινοτικού μέσου όρου το 2020, σήμερα είμαστε στο 67%. Έχουμε τετραπλάσιους, πενταπλάσιους, ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι ενδεικτικό ότι πάμε στη σωστή κατεύθυνση και ότι θα συγκλίνουμε, και σιγά- σιγά πλησιάζουμε».

«Η Ελλάδα», είπε ο υπουργός, «δεν έχει μεταβληθεί σε παράδεισο με τη ΝΔ, αλλά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα και του Κασσελάκη σήμερα έχουμε κάνει βήματα μπροστά. Περίπου 400.000 άνεργοι συμπολίτες μας έχουν βρει σήμερα εργασιακή προοπτική, ήταν η ανεργία στο 18% και σήμερα είναι στο 10%.

Στις καταθέσεις βρήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ 150 δισ. ευρώ στις τράπεζες και τώρα είναι περίπου 200 δισ. ευρώ. Τα νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερες αποταμιεύσεις. Στους μισθούς βρήκαμε κατώτατο μισθό 650 ευρώ και έχει πάει 830. Αν βάλουμε μέσα και τον πληθωρισμό που προεξοφλείται για το 2024, σωρευτικά από το ’19 είναι 16,5 μονάδες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28 μονάδες».
Read More »
Εφορία: Μειώνεται με νόμο το επιτόκιο στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών Εφορία: Μειώνεται με νόμο το επιτόκιο στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε κλοπή με τη μέθοδο του εναγκαλισμού

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Εξιχνιάστηκε κλοπή με τη μέθοδο του εναγκαλισμού Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, που έλαβε χώρα προχθές (13-05-2024) το μεσημέρι στην πόλη της Άρτας, υπόθεση για την οποία ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη προσέγγισε υπερήλικα, από τον οποίο κατάφερε να αποσπάσει από την τσέπη του με τη μέθοδο του εναγκαλισμού το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Εξιχνιάστηκε κλοπή με τη μέθοδο του εναγκαλισμού Εξιχνιάστηκε κλοπή με τη μέθοδο του εναγκαλισμού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία: Κίνδυνος για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Θεσπρωτία: Κίνδυνος για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών


Κίνδυνο για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων στη Θεσπρωτία, βλέπουν οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, μέσω επιστολών που απέστειλε ο Σύλλογός τους (ΣΥΠΥΥΠ) στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.
Όπως σημειώνει στα έγγραφά του ο Σύλλογος, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, δεν διαθέτει κονδύλια για να καλύψει τις δαπάνες αγοράς αναλωσίμων που αφορούν τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αρμοδιότητας της.
Μάλιστα, σε έγγραφό της σημειώνει ότι δύναται να καλύπτει μόνο συγκεκριμένες λειτουργικές δαπάνες, όπως: μισθωμάτων, τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρισμού, ύδρευσης, πετρελαίου θέρμανσης, ταχυμεταφορών, καθαριότητας, ετήσιας συντήρησης του ανελκυστήρα και κλιματιστικών, μίσθωσης γραμματοθυρίδων και τυχόν μικροβλαβών, αλλά όχι δαπάνες αγοράς γραφικής ύλης ή αναλωσίμων για υπολογιστές και εκτυπωτές και αγοράς εξοπλισμού.
Ο ΣΥΠΥΥΠ καλεί τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να επέμβει «άμεσα και αποφασιστικά ώστε να θεραπεύσετε άμεσα το πρόβλημα κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της Π.Ε. Θεσπρωτίας, πριν τεθεί σε κίνδυνο, ακόμα και η επικείμενη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων».

Επιστολή και απο τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών
Ταυτόχρονα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών ΥΠ.Π.Ε.Θ. (ΣΥΠΥΥΠ) με επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας ζητά την άμεση ανάγκη επιστροφής στο ΥΠΑΙΘΑ, όλων των πιστώσεων για τις κτιριολογικές και λειτουργικές δαπάνες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και «κρούει τον κίνδυνο» για τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας στην διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων λόγω οικονομικής αδυναμίας.
«Εν όψει της επικείμενης προετοιμασίας για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών για το έτος 2025, να πράξετε από κοινού, τα δέοντα για την επιστροφή στο ΥΠΑΙΘΑ όλων των πιστώσεων που αφορούν στις κτιριολογικές και λειτουργικές δαπάνες των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όπως είναι γνωστό οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είτε Πρωτοβάθμιας είτε Δευτεροβάθμιας, είναι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και οι υπάλληλοί τους υπάγονται σε αυτό οργανικά, διοικητικά και πειθαρχικά, ενώ η ευθύνη για τις λειτουργικές τους δαπάνες ανήκει στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες και η ευθύνη για τις σχολικές μονάδες στους οικείους Δήμους.
Αποτελεί ερωτηματικό, ο τρόπος κάλυψης των απαιτούμενων δαπανών για την προμήθεια νέου εξοπλισμού, αναλωσίμων και ανταλλακτικών, που είναι απαραίτητα για την συντήρηση και λειτουργία των ηλεκτροτεχνικών μέσων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας να δηλώνει πως οι συγκεκριμένες “δαπάνες προμήθειας” δεν μπορούν να θεωρηθούν «λειτουργικές δαπάνες» και ως εκ τούτου να καλυφθούν από τα σχετικά κονδύλια.

Read More »
Θεσπρωτία: Κίνδυνος για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Θεσπρωτία: Κίνδυνος για την ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Προσοχή: Διαρροή προσωπικών δεδομένων εν εξελίξει από τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Προσοχή: Διαρροή προσωπικών δεδομένων εν εξελίξει από τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

Οι ανοιχτοί φάκελοι που βρέθηκαν σε καγκελόπορτα σπιτιού, όπου μπορούσε να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε.

Από το πρωί της Τετάρτης, διανέμονται στους δημότες, μέσω των υπαλλήλων που εργάζονται ως υδρομετρητές, οι λογαριασμοί νερού από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας.
Μόνο που όπως διαπιστώσαμε με τα μάτια μας και από καταγγελίες πολιτών που λάβαμε, όλοι οι λογαριασμοί είναι ανοιχτοί, παραβιάζοντας το Νόμο 4624/2019 περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Την ίδια ώρα που ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Λώλου, αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα (και μόνο) των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων που χρωστούσαν χρήματα στη ΔΕΥΑΗ και οι οποίοι τελικά καρατομήθηκαν, τα προσωπικά δεδομένα, το όνομα καθώς και το ύψος των οφειλών των δημοτών, κυκλοφορούν σε ανοιχτούς φακέλους και σε κοινή θέα.
Για το θέμα ενημερώθηκε ήδη η Εισαγγελέας Ηγουμενίτσας, η οποία όμως μας προέτρεψε να κάνουμε εμείς μήνυση και ασφαλιστικά μέτρα.
1.000 ευρώ που χρειάζονται για τα ασφαλιστικά μέτρα, δεν μας περισσεύουν. 100€ για μήνυση μπορούμε να τα διαθέσουμε.
Για σας καλούμε να ελέγξτε τους λογαριασμούς σας, πριν αρχίσετε να γίνεστε το θέμα συζήτησης στη γειτονιά, για το εάν χρωστάτε και πόσα.
Read More »
Προσοχή: Διαρροή προσωπικών δεδομένων εν εξελίξει από τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας Προσοχή: Διαρροή προσωπικών δεδομένων εν εξελίξει από τη ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Κ. Χατζηδάκης: Μέχρι 31 Μαρτίου 2025 θα συνδεθούν με το IRIS όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024

 Κ. Χατζηδάκης: Μέχρι 31 Μαρτίου 2025 θα συνδεθούν με το IRIS όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις


Την σταδιακή αλλά ταχεία επέκταση των άμεσων πληρωμών -που προσφέρονται σήμερα στην Ελλάδα μέσω του συστήματος IRIS– στο σύνολο των επιχειρήσεων, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, ανήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Payments360, που διοργανώνει η ΔΙΑΣ.

Ήδη στις 30 Ιουνίου 2024 -σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2023- λήγει η προθεσμία για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες να παράσχουν τη δυνατότητα άμεσων πληρωμών στους πελάτες τους και ο Υπουργός κάλεσε τους υπόχρεους να συμμορφωθούν έγκαιρα, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα (1.500 ευρώ), που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά και να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες προμήθειες.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εφήρμοσε πριν την έκδοση του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2024/886 τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν σε σχέση με τις Person to Person (μεταξύ ιδιωτών) και τις Person to Business (μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων) άμεσες πληρωμές. Ο Κανονισμός προβλέπει την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών έως τον Οκτώβριο του 2025, ωστόσο η χώρα μας θα προχωρήσει νωρίτερα -έως τις 31 Μαρτίου 2025- και σε αυτόν τον τομέα.

«Το επόμενο βήμα για εμάς αφορά στην επέκταση των άμεσων πληρωμών σε όλο το φάσμα των συναλλαγών: τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στο φυσικό εμπόριο (κατάστημα). Δηλαδή, πλέον σε όλες τις επιχειρήσεις. Αυτή είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση. Και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση και το Υπουργείο θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (οι τράπεζες, το σύστημα άμεσων πληρωμών ΔΙΑΣ και η ΑΑΔΕ) να συντονιστούν και να κάνουν τις αναγκαίες τεχνικές προσαρμογές με στόχο να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσων πληρωμών και στις συναλλαγές προς όλα τα είδη των επιχειρήσεων», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε τα πολλαπλά οφέλη από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (συνολικά και όχι μόνο των άμεσων πληρωμών), που είναι η ευκολία, η διαφάνεια και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. «Μόνο το 2023, όπως είπε, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών συνέβαλε στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά πάνω από 500 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι άμεσες πληρωμές παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση καθώς οι εγγεγραμμένοι χρήστες του IRIS ξεπερνούν πλέον τα 2,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από 405.000 εγγράφηκαν από τον Ιανουάριο και μετά. Είχαμε δηλαδή μία αύξηση περίπου 18,5% μέσα σε 4 μήνες. Επιπλέον:

Από τις αρχές του 2024 έως και τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 111.000 συναλλαγές IRIS Person to Business έναντι μόλις 11.000 πέρυσι, δηλαδή δεκαπλασιάστηκαν.

Το ένα τρίτο των υπόχρεων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών -δηλαδή οι 280.000 σε ένα σύνολο περίπου 900.000- έχουν συνδεθεί καθώς στους 150.000 χρήστες του 2023, προστέθηκαν άλλοι 125.000 (αύξηση περίπου 80%).

Ο υπουργός απηύθυνε εξάλλου σύσταση προς τις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 500 ευρώ για μεταφορές σε ιδιώτες συν 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις, (δηλαδή συνολικά 1.000 ευρώ την ημέρα από 500 που είναι σήμερα).

«Όλοι όσοι γκρινιάζουν για τις τραπεζικές προμήθειες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι υπάρχουν φθηνές ή δωρεάν εναλλακτικές λύσεις: τα συστήματα άμεσων πληρωμών – στην Ελλάδα το IRIS. Ας ενημερωθούν, λοιπόν, όλοι και ας εκμεταλλευθούν αυτή τη δυνατότητα, είτε είναι απλοί πολίτες είτε είναι επαγγελματίες. Αντί να διαμαρτυρόμαστε, ας επωφεληθούμε από τις εναλλακτικές -δωρεάν ή πολύ φθηνές- λύσεις για όλους. Επωφελούνται ήδη 2.600.000 συμπολίτες μας. Ας επωφεληθούν και οι υπόλοιποι», κατέληξε ο υπουργός.

Read More »
Κ. Χατζηδάκης: Μέχρι 31 Μαρτίου 2025 θα συνδεθούν με το IRIS όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις  Κ. Χατζηδάκης: Μέχρι 31 Μαρτίου 2025 θα συνδεθούν με το IRIS όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου, με φορέα διαχείρισης την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, και ο Δήμος Κόνιτσας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων με μια εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα στον οινικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της περιοχής της Κόνιτσας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου 2024 και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί με πρώτο σταθμό τους αμπελώνες της Αναγνωστοπούλειου Γεωργικής Σχολής, όπου θα υπάρξει ξενάγηση από τον υπεύθυνο γεωπόνο, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή κρασιού.

Ο δεύτερος σταθμός θα περιλαμβάνει τη μεταφορά στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στην Κόνιτσα, μέσα από τη συλλογή του οποίου οι επισκέπτες θα εισέλθουν σε έναν κόσμο γεμάτο παράδοση, γεύση και πολιτισμό. Εκεί, θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις συλλογές που αναδεικνύουν τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τον αμπελώνα και το κρασί.

Οι παρευρισκόμενοι θα ακούσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες από ειδικούς του χώρου και τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι θα μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους και θα αναδείξουν τη σημασία της διατήρησης και της προώθησης των τοπικών ποικιλιών αμπέλου, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν και προϊόντα της τοπικής παραγωγής τους.

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ και ο Δήμος Κόνιτσας αναμένουν να σας υποδεχθούν σε αυτή την εκδήλωση για μια μοναδική εμπειρία συνδυασμού φύσης και πολιτισμού.
Read More »
Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Θερινό Σχολείο Φυσικών Επιστημών

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Θερινό Σχολείο Φυσικών Επιστημών


Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Θεσπρωτίας σχεδιάζουν τη διοργάνωση θερινού σχολείου Φυσικών Επιστημών. Το θερινό Σχολείο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 και 21 Ιουνίου 2024 και το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει:
1η ημέρα και ώρες 9:00 – 13:30 π.μ.
α. Πειραματική μελέτη στατικού ηλεκτρισμού με χρήση της ηλεκτροστατικής
γεννήτριας Van de Graaff.
β. Εφαρμογές ηλεκτρομαγνητισμού
i . Λειτουργία ηλεκτρικής κιθάρας
ii. Σχολικοί σεισμογράφοι
2η ημέρα και ώρες 9:00 – 13:30 π.μ.
Μετωπικά πειράματα Φυσικών Επιστημών εκτελεσμένα από τους μαθητές στο
εργαστήριο Φ.Ε. του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας. Θα πραγματοποιηθούν πειράματα τόσο με
παραδοσιακές εργαστηριακές μεθόδους, όσο και με σύγχρονα εργαλεία, π.χ. με
τη χρήση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων ή με τη μέθοδο της ανάλυσης βίντεο.
3η ημέρα και ώρες 9:00 – 13:30 π.μ.
Ημέρα Αστρονομίας
Ηλιακή δραστηριότητα
Ασφαλής ηλιακή παρατήρηση-φωτογράφιση
Διαστημικός καιρός
Παρακολούθηση διαστημικού καιρού

Για περισσότερες πληροφορίες: ekfethesp@sch.gr

Βασίλης Νούσης
Υπ. ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας
Read More »
Θερινό Σχολείο Φυσικών Επιστημών Θερινό Σχολείο Φυσικών Επιστημών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Εορταστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου 24 έως 26 Μαΐου

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Εορταστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου 24 έως 26 Μαΐου 
Πρόσκληση
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της Ελευθερίας.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης θα ξεκινήσουν
την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου στην Παραμυθιά και θα κορυφωθούν την Κυριακή 26 Μαΐου στον ιστορικό χώρο του Σουλίου σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου                 Ο Δήμαρχος Σουλίου
Καχριμάνης Αλέξανδρος                      Ντάνης Αθανάσιος

Πρόγραμμα

Παρασκευή 24 Μαΐου
Ώρες 09:00-18:00 Σούλι.

Έκθεση οικογενειακών κειμηλίων και έργων τέχνης στην Οικία Τζαβέλα, ανοικτή για το κοινό.

Ώρα 20:30 Σούλι : «Σουλιώτικα πύρινα μονοπάτια – δρώμενα»

Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Δονάτου στη μνήμη των Σουλιωτών. Όρκος Σουλιωτών.

Ώρα 21:00 Λαμπαδηφορία από τον Άγιο Δονάτο ως το χώρο του Βουλευτηρίου,

άναμμα του βωμού στο Μνημείο των Σουλιωτών.

Δρώμενο: «Σουλιώτισσα μάνα»

Διοργάνωση : Σουλιώτες του Ομίλου Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου, υπό την αιγίδα του δήμου Σουλίου

Σάββατο 25 Μαΐου

Ώρες 10:00-18:00 Σούλι.

Έκθεση οικογενειακών κειμηλίων και έργων τέχνης στην Οικία Τζαβέλα, ανοικτή για το κοινό.

Ώρα 20:00 Παραμυθιά : Δημαρχείο Σουλίου.

Συνάντηση Ομίλων Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης και χορευτικών συγκροτημάτων, περιδιάβαση με παραδοσιακές φορεσιές συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Άναμμα του βωμού στο Ηρώο των Σουλιωτών από Σουλιώτες του Ομίλου Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου

Ώρα 21:00 Παραμυθιά : Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη.

Δημοτικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων του Δήμου και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Κυριακή 26 Μαΐου

Ώρα 6:30 έως 11:00 Κίνηση με κατεύθυνση τον Ιστορικό Χώρο του Σουλίου

Ώρα 7:00 Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. κ. Σεραπίωνος

Ώρα 9:00 Υποδοχή των επισκεπτών στην είσοδο του Σουλίου, στον «Προμαχώνα» από Σουλιώτες του Ομίλου Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου

Ώρα 10:15 Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δονάτου

Ώρα 10:45 Μετάβαση των Επισήμων και των λοιπών επισκεπτών στο Αμφιθέατρο
Χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Άγγελο Συρίγο Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής & π. Υφυπουργό Παιδείας

Αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου

Ώρα 11:35 Μετάβαση στο χώρο του Βουλευτηρίου

Υποδοχή των επισήμων στο κατάστημα της Δημοτικής

Ενότητας Σουλίου

Ώρα 12:00 Επιμνημόσυνη δέηση

Προσκλητήριο Πεσόντων Σουλιωτών

Κατάθεση στεφάνων

Ενός (1΄) λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος

Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Σουλίου

Απονομές μεταλλίων στους δρομείς

Δρώμενο «Σουλιώτισσα μάνα» από τον Όμιλο Απόδοσης Τιμών και

Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου

Παραδοσιακοί εθνικοί χοροί

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Πέμπτη 23 Μάϊου

Ώρα 19:00 : Παραμυθιά Αγώνας δρόμου προς τιμήν των Σουλιωτών από μαθητές τωψν Σχολείων του Δήμου Σουλίου

Σάββατο 25 Μάϊου

Ώρα 18:00 Παραμυθιά, Αίθουσα Καρκαμίσι

Απονομή χρηματικών επάθλων στους πρωτεύσαντες μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου του Νομού Θεσπρωτίας από το Ίδρυμα Μόρφωση Νεολαίας Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Κυριακή 26 Μαΐου : θα πραγματοποιηθεί ο 11ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών:

Ώρα 9:00 Εκκίνηση από την Τοπική Κοινότητα Γλυκής.

Ώρα 11:00 Τερματισμός - λήξη αγώνα στο χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών.

Στις εορτές θα συμμετέχουν οι Σουλιώτες - Όμιλος Απόδοσης Τιμών & Ιστορικής αναβίωσης.

Σούλι. Καθ' όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων, η Οικία Τζαβέλλα θα είναι ανοικτή για το κοινό, με έκθεση οικογενειακών κειμηλίων και έργων τέχνης

Τέλος των εκδηλώσεων
Read More »
Εορταστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου 24 έως 26 Μαΐου Εορταστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου 24 έως 26 Μαΐου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Βροχή οι καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Βροχή οι καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίεςΣχεδόν 500 καταγγελίες πολιτών για αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες έχουν γίνει μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες από το άνοιγμα της πλατφόρμας καταγγελιών «MyCoast».

Μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας του «MyCoast» οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν κατά πόσο τηρείται η νομιμότητα στις παραλίες στις οποίες βρίσκονται, και πιο συγκεκριμένα των όρων παραχώρησης της έκτασης των παραλιών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπέρβαση των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψη, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν σχετική καταγγελία.

Πώς γίνονται οι καταγγελίες

Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ί την οποία επιθυμεί να καταγγείλει – Οι παραβάσεις διαπιστώνονται άμεσα καθώς υπάρχουν ήδη καταχωρημένες οι λεπτομέρειες παραχώρησης των εκάστοτε παραλιών.

Μόνο μία καταγγελία από τον ίδιο χρήστη κάθε φορά, ο οποίος εντοπίζεται κοντά στην παραλία
Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκίνησε να λειτουργεί στις 29 Απριλίου. Έκτοτε, την εφαρμογή έχουν «κατεβάσει» περίπου 14.000 πολίτες και μέχρι σήμερα (14/05) έχουν υποβληθεί περίπου 500 καταγγελίες για μη τήρηση των νόμιμων ορίων και πρακτικών στις παραλίες.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Βροχή οι καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες Βροχή οι καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Στην ΕΡΤ 3 η υπέροχη παραλία "Όρμος του Οδυσσέα"που βρίσκεται στον Δήμο Πάργας

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Στην ΕΡΤ 3 η υπέροχη παραλία "Όρμος του Οδυσσέα"που βρίσκεται στον Δήμο Πάργας


Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση από την υπέροχη και μοναδική παραλία «Όρμου του Οδυσσέα» που βρίσκεται στον Δήμο Πάργας και στην τοπική Κοινότητα Βαλανιδορράχης όπου και πλησίον αυτής υπάρχουν δύο ακόμη κορυφαίες παραλίες του Νομού, το Αλωνάκι όπως και η Σκάλα, με τα γαλαζοπράσινα νερά τους να εκστασιάζουν τους επισκέπτες.

Ο εκπρόσωπος του Νομού της Πρέβεζας των ξενοδοχείων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.) κ. Χαλκίδης Πολύκαρπος μίλησε στον δημοσιογράφο και ανταποκριτή της ΕΡΤ 3 κ. Βασίλη Σιώμο όπως και στην δημοσιογράφο και παρουσιάστρια της εκπομπής "Περίμετρος" κα. Κατερίνα Ρενιέρη για το τεράστιο θέμα που αντιμετωπίζουν όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις για εργατικά χέρια.

Έκανε αναφορά και καυτηρίασε την επιδοματική πολιτική που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και για να μπορέσουν να πληρώσουν τα επιδόματα ανεργίας, υπερφορολογούν όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Μια επιδοματική πολιτική που δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα για την παραγωγικότητα της Ελλάδας.

Με τα επιδόματα καθηλώνουν και δεσμεύουν τα εργατικά χέρια στο ποσό των 400 και 500 ευρώ με αποτέλεσμα να μην έχει κανένα μέλλον ο νέος για να ξεκινήσει να δημιουργήσει οικογένεια αλλά και να μην έχει κανένα επαγγελματικό μέλλον.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων ζητούν εργατικό δυναμικό από τρίτα κράτη χωρίς να βλέπουν πως υπάρχουν νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα άνεργοι που θα πρέπει να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας.

Όταν οι νέοι στην Ελλάδα δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, δεν μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια άρα αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπογεννητικότητα στην χώρα μας.

Ο εκπρόσωπος της Π.Ο.Ξ. έκανε επίσης αναφορά για τα τουριστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού της Πρέβεζας όπου και ανέφερε πως δεν υπάρχει χρέωση στις ομπρέλες και στις ξαπλώστρες σε όλα τα beach bar του Νομού όπως επίσης αναφέρθηκε και στον φυσικό πλούτο, τις υπέροχες γαστρονομικές απολαύσεις αλλά και το χαμηλό κόστος στα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Ο Νομός Πρεβέζης έχει πολλά να δώσει και ο υποψήφιος επισκέπτης πολλά οφέλη να εισπράξει.
Έχουμε μεγάλα και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές.
Οδικοί Άξονες του Νομού
Νοσοκομείο
Λιμάνι
Υποδομές στην Σχολή Εμποροπλοιάρχων
Νέα σχολή Τουρισμού στην Πρέβεζα
Στρατόπεδα
Κάστρα και πολλά άλλα θέματα της καθημερινότητας.

Δυστυχώς ο Νομός μας έχει παραμείνει στις υποδομές της δεκαετίας του ’70...

Με τιμή
Ο Εκπρόσωπος της Π.Ο.Ξ.
Χαλκίδης Πολύκαρπος


Read More »
Στην ΕΡΤ 3 η υπέροχη παραλία "Όρμος του Οδυσσέα"που βρίσκεται στον Δήμο Πάργας Στην ΕΡΤ 3 η υπέροχη παραλία "Όρμος του Οδυσσέα"που βρίσκεται στον Δήμο Πάργας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας σχ. έτους 2023-2024

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας σχ. έτους 2023-2024
440740410_504418018579257_4108155152771100316_n.jpg

2η Κινητικότητα, Παρίσι, 24/04/2024 - 28/04/2024

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας ανακοινώνει την πραγματοποίηση της 2ης κινητικότητας για επιμόρφωση προσωπικού στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ 2022 ΚΑ1 του Τομέα Σχολικής Εκπαίδευσης, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελέγχεται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Η 2η δραστηριότητα επιμόρφωσης προσωπικού πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι (Γαλλία) από 24/04/2024 έως και 28/04/2024, με τη συμμετοχή δεκαεννέα (19) εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας.Σκοπός της δραστηριότητας με τίτλο “Innovation in EdTech: Using digital technologies in education to enhance teaching and learning” που διοργανώθηκε από τον φορέα Motivated Learning for Everyone ήταν η καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, καθώς και η αποτελεσματική προετοιμασία των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση ψηφιακών πόρων και υπηρεσιών απαραίτητων για την ψηφιακή τάξη.Η επιμορφωτική δράση αποτελείτο τόσο από θεωρητικό όσο και από πρακτικό μέρος. Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων εξοικειώθηκαν με καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις, καθώς και με την αξιοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών και χρήση σειράς ψηφιακών εργαλείων που προάγουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα και καινοτομία.

Οι εκπαιδευτικοί ανέπτυξαν τις απαραίτητες επαγγελματικές, οργανωτικές, ψηφιακές και γλωσσικές δεξιότητες και καλλιέργησαν τις κατάλληλες στάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να ενσωματώνουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα στο περιεχόμενο της διδασκαλίας τους, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα σύγχρονα εργαλεία που παρέχουν οι Τ.Π.Ε.
Read More »
Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας σχ. έτους 2023-2024 Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας σχ. έτους 2023-2024 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Εργατικό ατύχημα για εργαζόμενο του Δήμου Σουλίου

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Εργατικό ατύχημα για εργαζόμενο του Δήμου Σουλίου


Εργατικό ατύχημα με θύμα εργαζόμενο του Δήμου Σουλίου  συνέβη την τρίτη 14/05/2024 και ώρα 10.00 το πρωί.
Συγκεκριμένα, ο συνάδελφος προκειμένου να εκτελέσει εργασίες καθαρισμού  χόρτων, έπεσε από ύψος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο στήθος, στα χέρια και στα πόδια.
Ο συνάδελφος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες .
Για το περιστατικό προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα:
1)Ποιος έδωσε την εντολή στον συνάδελφο να εκτελέσει εργασίες πέραν της ειδικότητας του (ο συγκεκριμένος συνάδελφος είναι σύνοδος απορριμματοφόρου και όχι εργαζόμενος της υπηρεσίας πράσινου).
2)Τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που προβλέπονται;
3)Ο τεχνικός ασφαλείας, από ποιόν ενημερώθηκε και πότε ;
4)Δηλώθηκε το ατύχημα στην Επιθεώρηση Υγιεινής και ασφάλειας, όπως προβλέπει η νομοθεσία εντός εικοσιτετραώρου ή προσπαθεί η Δημοτική Αρχή να το συγκαλύψει ;
Και αυτό το ατύχημα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες εργατικά, εργοδοτικά εγκλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αδιαφορία της εργοδοσίας και ότι αφορά στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. 
Σε φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο στον ίδιο δήμο,  συνάδελφος (τεχνίτης ασφαλτόστρωσης) πέραν της ειδικότητας του, φαίνεται ανεβασμένος σε Κλαρκ χωρίς να έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να βάφει κολώνες φωτισμού   

Καλούμε τους συναδέλφους , να μην εκτελούν εργασίες πέραν της ειδικότητας που έχουν προληφθεί  , να έρχονται άμεσα σε επαφή με το σωματείο.
  Τώρα να διεκδικήσουμε:
-Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
-Να χορηγηθούν στην ώρα τους τα ΜΑΠ
-Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  
ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ
Read More »
Εργατικό ατύχημα για εργαζόμενο του Δήμου Σουλίου Εργατικό ατύχημα για εργαζόμενο του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Στους 68.851 ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια φέτος – Το πρόγραμμα των πανελλαδικών

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Στους 68.851 ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια φέτος – Το πρόγραμμα των πανελλαδικών


Το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ότι δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του αριθμού εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ανέλθει σε 68.851, έναντι 68.574 θέσεων που ανήλθαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, οι απολυτήριες -ενδοσχολικές- εξετάσεις των μαθητών της Γ’ λυκείου θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα, 20-27 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα ριχτούν στη μάχη των Πανελλαδικών από τις 31 Μαΐου μέχρι και τις 12 Ιουνίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Πανελλαδικών για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ έχει οριστεί μεταξύ 30 Μαΐου έως 11 Ιουνίου.

Όσον αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις για την Α’ και Β’ λυκείου, αυτές θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 20 Μαΐου-14 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται, ότι ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα γυμνάσια έχει οριστεί η 29η Μαΐου και έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο διάστημα 3-17 Ιουνίου 2024.

Τέλος, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της επικράτειας θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 14 Ιουνίου 2024.

Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-5-2024
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 4-6-2024
– ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
– ΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ
Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 6-6-2024
– ΛΑΤΙΝΙΚΑ
– ΧΗΜΕΙΑ
– ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12-6-2024
– ΙΣΤΟΡΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ
– ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Β) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ ΕΤΟΥΣ 2024.

ΠΕΜΠΤΗ 30-5-2024
– ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1-6-2024
– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)

ΔΕΥΤΕΡΑ 3-6-2024
– ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II
– ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ)
– ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
– ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 5-6-2024
– ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2
– ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
– ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
– ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΤΡΙΤΗ 11-6-2024
– ΥΓΙΕΙΝΗ
– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
– ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ)
– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 13-6-2024
– ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ
– ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
– ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ
– ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
14-6-2024
– ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
– ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ
-ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ)
– ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17-6-2024
– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
– ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ και ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ ΕΤΟΥΣ 2024

ΤΡΙΤΗ 18-6-2024
ΑΓΓΛΙΚΑ
12:00μ.μ

ΤΕΤΑΡΤΗ 19-6-2024
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
8:30 π.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 20-6-2024
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ
8:30 π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-6-2024
ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
8:30 π.μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22-6-2024
ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΑ
11:30 π.μ.

ΤΡΙΤΗ 25-6-2024
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ
8:30 π.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26-6-2024
ΓΑΛΛΙΚΑ
8:30 π.μ.

ΠΕΜΠΤΗ 27-6-2024
ΙΣΠΑΝΙΚΑ
8:30 π.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-6-2024
Ιταλικά

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,

μέχρι τις 11:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 μ.μ.

μέχρι τις 11:00 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

– των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,

– των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.

Δ) Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 ορίζεται το διάστημα από τη Δευτέρα 17-6-2024 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2024.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:
μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
μέχρι τις 11:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 μ.μ.
μέχρι τις 11:00 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

– των ξένων γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,

– των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο.

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2024-25 ορίζεται το διάστημα από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024.
Read More »
Στους 68.851 ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια φέτος – Το πρόγραμμα των πανελλαδικών Στους 68.851 ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια φέτος – Το πρόγραμμα των πανελλαδικών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Για τις συνδέσεις στο αποχετευτικό της Παραμυθιάς

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Για τις συνδέσεις στο αποχετευτικό της ΠαραμυθιάςΔιαδικασία σύνδεσης αποχετεύσεων των ιδιοκτησιών Παραμυθιάς, Καρυωτίου και του οικισμού Αγίου Δονάτου με το δίκτυο ακαθάρτων της αποχέτευσης του Δήμου Σουλίου

Σας γνωρίζουμε ότι η κατασκευή του δικτύου ακαθάρτων της αποχέτευσης του Δήμου Σουλίου στην Παραμυθιά, το Καρυώτι και τον οικισμό Αγίου Δονάτου, έχει ολοκληρωθεί. Το προσεχές διάστημα, θα πρέπει να γίνουν οι συνδέσεις των ιδιοκτησιών, οι οποίες είναι υποχρεωτικές.

Με την παρούσα πρόσκληση-ενημέρωση, στα πλαίσια της Α’ φάσης της διαδικασίας των συνδέσεων, καλούμε τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στην Παραμυθιά, το Καρυώτι και τον οικισμό του Αγίου Δονάτου και προβλέπεται να συνδεθούν στο δίκτυο ακαθάρτων, να προσέλθουν στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σουλίου έως 31/05/2024 ώστε:

1. Να παραλάβουν την αίτηση σύνδεσης, όπου αναγράφονται τα απαραίτητα έγγραφα – δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν στο Δήμο.
2. Να ενημερωθούν για τον τρόπο σύνδεσης του ακινήτου τους.
3. Να ενημερωθούν για τον κανονισμό αποχέτευσης και τα τέλη που θα χρειαστεί να καταβάλουν μετά τη σύνδεσή τους.

Μετά τη συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων, η αίτηση κατατίθεται στο Δήμο για έλεγχο της πληρότητας και της ορθότητας των υποβληθέντων δικαιολογητικών ανά ιδιοκτησία.

Σημειώνεται ότι ανά οικοδομή υποβάλλεται ένας (1) φάκελος δικαιολογητικών από τον ιδιοκτήτη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο αυτού.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο Δήμο έως 30/06/2024. Θα ακολουθήσει η Β’ φάση η οποία θα ανακοινωθεί με νέα πρόσκληση.

Η σύνδεση ΠΡΙΝ την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στο Δήμο είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ και εκτός της καταβολής προστίμου, διώκεται ποινικά.Read More »
Για τις συνδέσεις στο αποχετευτικό της Παραμυθιάς Για τις συνδέσεις στο αποχετευτικό της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Με αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν τον Υφυπουργό οι αστυνομικοί της Ηπείρου (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Με αποδοκιμασίες  υποδέχθηκαν τον Υφυπουργό οι αστυνομικοί της Ηπείρου (+ΒΙΝΤΕΟ)


Μαύρες σημαίες και πανό.. Δεκάδες αστυνομικοί από όλη την Ήπειρο συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων και με συγκέντρωση διαμαρτυρίας υποδέχθηκαν τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους αστυνομικούς της Ηπείρου είναι η απόφαση για υποχρεωτικές μετακινήσεις τρίμηνης διάρκειας προς την Αττική και την Θεσσαλονίκη.
Οι μετακινήσεις αυτές γίνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν καμία παράμετρος και χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η διαμονή των αστυνομικών καθώς το ποσό για αυτή έχει περιοριστεί στα 30 ευρώ την ημέρα.
Ο Υφυπουργός αποδοκιμάστηκε κατά την άφιξή του στο Αστυνομικό Μέγαρο ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ενώσεων.

Read More »
Με αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν τον Υφυπουργό οι αστυνομικοί της Ηπείρου (+ΒΙΝΤΕΟ) Με αποδοκιμασίες  υποδέχθηκαν τον Υφυπουργό οι αστυνομικοί της Ηπείρου (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Κλιματική αλλαγή: Οι ωκεανοί κατέγραψαν μια χρονιά με ρεκόρ θέρμανσης

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Κλιματική αλλαγή: Οι ωκεανοί κατέγραψαν μια χρονιά με ρεκόρ θέρμανσηςΤροφοδοτούμενοι από την κλιματική αλλαγή, οι ωκεανοί έχουν καταγράψει ρεκόρ θερμοκρασίας κάθε μέρα τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με ανάλυση του BBC. Σχεδόν 50 ημέρες κατέρριψαν τα υπάρχοντα υψηλά για την εποχή του χρόνου, στην εποχή των μετρήσεων από δορυφόρους.

Την κύρια ευθύνη φέρουν τα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά και το φυσικό καιρικό φαινόμενο El Niño βοήθησε επίσης να ζεσταθούν οι θάλασσες. Οι υπερθερμασμένοι ωκεανοί έχουν χτυπήσει σκληρά τη θαλάσσια ζωή και έχουν προκαλέσει ένα νέο κύμα λεύκανσης κοραλλιών.

Η ανάλυση βασίζεται σε δεδομένα από την Κλιματική Υπηρεσία Copernicus της ΕΕ. Το Copernicus επιβεβαίωσε επίσης ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Απρίλιος που έχει καταγραφεί ως προς τις παγκόσμιες θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας, επεκτείνοντας αυτή τη σειρά ρεκόρ για συγκεκριμένο μήνα σε 11 συνεχόμενους.

Για πολλές δεκαετίες, οι ωκεανοί του κόσμου ήταν η «εύκολη λύση» της Γης, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Όχι μόνο απορροφούν περίπου το ένα τέταρτο του διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν οι άνθρωποι, αλλά απορροφούν επίσης περίπου το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας.

Όμως, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι ωκεανοί έχουν δείξει τα πιο ανησυχητικά σημεία μέχρι τώρα. Δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, με την επιφάνεια της θάλασσας να καθίσταται ιδιαίτερα ζεστή. Από τον Μάρτιο του 2023, η μέση θερμοκρασία επιφάνειας των παγκόσμιων ωκεανών άρχισε να αυξάνεται όλο και περισσότερο πάνω από το μακροπρόθεσμο πρότυπο, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ τον Αύγουστο.


Οι τελευταίοι μήνες δεν έφεραν ανάπαυλα, με την επιφάνεια της θάλασσας να φτάνει σε νέο παγκόσμιο μέσο ημερήσιο υψηλό των 21,09C τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Copernicus. Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, όχι μόνο κάθε μέρα από τις 4 Μαΐου 2023 και μετά έχει σπάσει το ημερήσιο ρεκόρ για την εποχή του χρόνου, αλλά για ορισμένες ημέρες το περιθώριο ήταν τεράστιο.

Περίπου 47 ημέρες κατέρριψαν το ρεκόρ για εκείνη την ημέρα του έτους κατά τουλάχιστον 0,3 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων Copernicus από το BBC.
Ποτέ άλλοτε στην εποχή των δορυφόρων το περιθώριο ρεκόρ δεν ήταν τόσο μεγάλο.

«Το γεγονός ότι όλη αυτή η ζέστη πηγαίνει στον ωκεανό και στην πραγματικότητα θερμαίνεται (από ορισμένες απόψεις) ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε, προκαλεί μεγάλη ανησυχία», λέει ο καθηγητής Mike Meredith από το British Antarctic Survey. «Αυτά είναι πραγματικά σημάδια ότι το περιβάλλον μετακινείται σε καταστάσεις όπου πραγματικά δεν θέλουμε να είναι και αν συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση οι συνέπειες θα είναι σοβαρές».
Τεράστια επίδραση στη θαλάσσια ζωή

Αυτή η ανθρωπογενής υπερθέρμανση των ωκεανών έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια θαλάσσια ζωή και μπορεί ακόμη και να μεταβάλλει τον εποχιακό κύκλο των θερμοκρασιών της θάλασσας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Ίσως η πιο σημαντική συνέπεια της πρόσφατης υπερθέρμανσης ήταν η μαζική λεύκανση των κοραλλιών παγκοσμίως.

Αυτά τα βασικά φυτώρια των ωκεανών γίνονται λευκά και πεθαίνουν επειδή τα νερά στα οποία ζουν γίνονται πολύ ζεστά. Αποτελούν κρίσιμο στοιχείο στο οικοσύστημα των ωκεανών, όπου ζει περίπου το ένα τέταρτο όλων των θαλάσσιων ειδών. Αυτή η ασυνήθης θέρμανση των θαλασσών είχε καταστροφική επίδραση σε ένα από τα πιο αγαπημένα θαλάσσια πλάσματα. Τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους. «Υπήρξαν παραδείγματα κατάρρευσης του θαλάσσιου πάγου πριν προλάβουν να μεγαλώσουν αρκετά οι νεοσσοί του αυτοκράτορα πιγκουίνου και υπήρξαν γεγονότα μαζικού πνιγμού», λέει ο καθηγητής Meredith. «Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος είναι ένα απειλούμενο είδος λόγω της κλιματικής αλλαγής και ο πάγος της θάλασσας και οι θερμοκρασίες των ωκεανών εμπλέκονται έντονα σε αυτό».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας έχει αντίκτυπο, με ορισμένα πλάσματα να έχουν εξαφανιστεί εντελώς από τις παράκτιες τοποθεσίες – για παράδειγμα ορισμένα είδη στρειδιών. «Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι ότι συμβαίνει πολύ γρήγορα για να το καλύψει η διαδικασία της εξέλιξης των ειδών», λέει η θαλάσσια βιολόγος Dr Nova Mieszkowska στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.Στην ακτή της Ουαλίας, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Aberystwyth χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιεί η αστυνομία σε έναν τόπο εγκλήματος για να παρακολουθεί τις αλλαγές στον θαλάσσιο πληθυσμό του Cardigan Bay. Συλλέγοντας ίχνη DNA από δείγματα νερού, έχουν δείξει ότι κάποια χωροκατακτητικά είδη ευδοκιμούν, συμπεριλαμβανομένης μιας θαλάσσιας βλέννας που πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ιαπωνία και η οποία μεγαλώνει και απλώνεται σαν χαλί στον πυθμένα της θάλασσας. «Αποτρέπουν την ανάπτυξη γηγενών οργανισμών στις περιοχές που αποικίζουν», λέει ο καθηγητής Iain Barber, επικεφαλής των Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο Aberystwyth. «Επειδή τα πάνε τόσο καλά στο περιβάλλον μας, μπορούν ενδεχομένως να καταλάβουν τεράστιες περιοχές του βυθού».

Τα είδη που είναι πιο χωροκατακτητικά φαίνεται να ανταποκρίνονται πιο έντονα στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στις αυξανόμενες θερμοκρασίες του νερού, λέει ο καθηγητής Barber.
Η επίδραση του El Niño

Ένας σημαντικός παράγοντας που έκανε τον περασμένο χρόνο πιο επιδραστικό στις θάλασσες σε όλο τον κόσμο ήταν το καιρικό φαινόμενο El Niño, προσθέτοντας στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το El Niño προκαλεί την άνοδο θερμότερων νερών στην επιφάνεια του Ειρηνικού. Ως αποτέλεσμα, τείνει να ανεβάζει τον παγκόσμιο μέσο όρο θερμοκρασίας.

Το El Niño ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023 – μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ψυχρότερων συνθηκών του La Niña – και έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Δεκέμβριο, αν και έκτοτε έχει εξαφανιστεί.

Όμως και άλλες ωκεάνιες λεκάνες που συνήθως δεν επηρεάζονται από το El Niño έχουν επίσης βιώσει ρεκόρ θαλάσσιων θερμοκρασιών – αφήνοντας τους επιστήμονες να προσπαθούν να βρουν τι ακριβώς συμβαίνει.

«Ο Ατλαντικός ήταν πιο ζεστός από το συνηθισμένο και αυτό δεν είναι ένα μοτίβο που συνήθως συνδέεται με το El Niño – επομένως είναι κάτι διαφορετικό», εξηγεί ο Carlo Buontempo, διευθυντής του Copernicus. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας εξακολουθεί να επιμένει σε πολλές ωκεάνιες λεκάνες, συμπεριλαμβανομένου του τροπικού Ατλαντικού.
Οι θερμότερες θάλασσες δίνουν επιπλέον ενέργεια στις τροπικές καταιγίδες και αυτό συμβάλλει στην τροφοδοσία μιας δυνητικά επιζήμιας εποχής τυφώνων.

«Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι θερμότερου νερού από το συνηθισμένο στον τροπικό Ατλαντικό και αυτή είναι η κύρια περιοχή ανάπτυξης των τροπικών κυκλώνων», προσθέτει ο Δρ Buontempo. «Είμαστε σχεδόν ένα μήνα μπροστά όσο αφορά τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στον Ατλαντικό σε σχέση με τον ετήσιο κύκλο, επομένως αυτή είναι μια περιοχή που πρέπει να παρακολουθήσουμε», συμπληρώνει. Εκτός από αυτές τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστεί η κοινωνία.

Για παράδειγμα, το λιώσιμο των πάγων και η υπερθέρμανση των ωκεανών είναι πιθανό να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας στους επόμενους αιώνες.

«Όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, τείνουμε να τη μειώνουμε σε αλλαγές στην επιφάνεια, επειδή ζούμε εκεί», λέει η Angélique Melet, ερευνήτρια της Mercator Ocean International.

«Ωστόσο, ο βαθύς ωκεανός είναι μια από τις πτυχές της υπερθέρμανσης του πλανήτη που μας δεσμεύει σε αιώνες και χιλιετίες κλιματικής αλλαγής», προσθέτει. Τονίζει επίσης ότι αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που πρέπει να επιμείνουμε με τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

«Ανάλογα με τις ενέργειές μας, μπορούμε να μειώσουμε την ταχύτητα αυτής της θέρμανσης και να περιορίσουμε το συνολικό εύρος της καθώς και το ύψος της ανόδου της στάθμης της.
Read More »
Κλιματική αλλαγή: Οι ωκεανοί κατέγραψαν μια χρονιά με ρεκόρ θέρμανσης Κλιματική αλλαγή: Οι ωκεανοί κατέγραψαν μια χρονιά με ρεκόρ θέρμανσης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Πρεμιέρα για το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Πρεμιέρα για το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού


Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, υπό την προεδρία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλλογιάννη το 1ο νεοσύστατο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, στόχος του οποίου, μεταξύ άλλων είναι, με συντονισμένες ενέργειες συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών και του Υπουργείου, ο σχεδιασμός της ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και η αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται της συνεργασίας περιφερειών και κεντρικής κυβέρνησης, όσον αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση αλληλοσυνδεόμενων τουριστικών δράσεων.

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν και οι 13 Περιφέρειες της χώρας. Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κος Στράτος Ιωάννου.

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε πως είναι αναγκαία η σύνθεση ενός τουριστικού προϊόντος, που θα αναπτύσσεται με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, στις τοπικές κοινωνίες και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με:

• Την στρατηγική του Υπουργείου για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της χώρας

• Το πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs)

• Τα συγχρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους έργα που υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κος Στράτος Ιωάννου τόνισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου βαδίζει στις λογικές που προωθεί το Υπουργείο. «Με σκληρή δουλειά έχουμε καταφέρει να κάνουμε την Ήπειρο προορισμό 1ης επιλογής για Έλληνες και Ευρωπαίους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ήπειρος είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε επισκεψιμότητα ήτοι 58% το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Τουρισμού που βρίσκεται πάντα δίπλα μας, τόσο τώρα όσο και κατά την προηγούμενη θητεία της που μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη κρίση. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας κο Αλέξανδρο Καχριμάνη για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου» δήλωσε ο κος Ιωάννου.

Στο συμβούλιο, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν προτάσεις που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών στα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης, προτάσεις για την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη όλων των Περιφερειών, για τρόπους συνεργειών μεταξύ των Περιφερειών, για συνδιαφήμιση, για τη βελτίωση των εισόδων στη χώρα από οδικής πλευράς, για ανταποδοτικότητα στα τέλη, για την πιο ενεργή συμμετοχή του ΕΟΤ στις τουριστικές εκθέσεις, ιδίως εκείνες των Βαλκανικών χωρών, καθώς και την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης των υπο σύσταση Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs).

Τέλος, τονίστηκε η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του ειδικού χωροταξικού σχεδίου του τουρισμού, ώστε να προχωρήσουν οι τουριστικές επενδύσεις και η τουριστική ανάπτυξη.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Πρεμιέρα για το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού Πρεμιέρα για το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

14 χρυσά, 5 ασημένια και 1 χάλκινο μετάλλιο για του αθλητές του Πρωτέα

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
14 χρυσά, 5 ασημένια και 1 χάλκινο μετάλλιο για του αθλητές του Πρωτέα


Στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Κ 18 συμμετείχε ο ΠΡΩΤΕΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ την Κυριακή 13 Μαίου στα Ιωάννινα που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ .
Ο σύλλογος μας συγκέντρωσε 166 βαθμούς συνολικά με πάρα πολλές επιτυχίες από τους αθλητές και αθλήτριες της ομάδας μας.
14 χρυσά μετάλλια, 5 ασημένια και 1 χάλκινο μετάλλιο οι συνολικές επιτυχίες από ένα επιτυχημένο διασυλλογικό πρωτάθλημα.
Συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες και τους προπονητές του συλλόγου μας.
Read More »
14 χρυσά, 5 ασημένια και 1 χάλκινο μετάλλιο για του αθλητές του Πρωτέα 14 χρυσά, 5 ασημένια και 1 χάλκινο μετάλλιο για του αθλητές του Πρωτέα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

14.05.1895 ο καταστροφικός σεισμός 6.3 ρίχτερ της Παραμυθιάς με 75 θύματα

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
14.05.1895 ο καταστροφικός σεισμός 6.3 ρίχτερ της Παραμυθιάς με 75 θύματαΉταν Τρίτη 14 Μαΐου 1895 λίγο μετά το μεσημέρι όταν ο εγκέλαδος χτύπησε την Παραμυθιά προκαλώντας τεράστιες ζημιές και αφήνοντας πίσω του 75 νεκρούς και 46 τραυματίες. Το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ αναφορές από Αμερικάνικα σχετικά συγγράμματα τον ανεβάζουν στους 7,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Η βιβλιογραφία αναφέρει νεκρούς, τραυματίες και σοβαρές βλάβες σε κατοικίες, σχολεία και εκκλησίες κυριως στη Παραμυθιά, το Δραγούμη (Ζερβοχώρι), στη Δράγανη, στο Καρβουνάρι το Κουρτέση (Μεσοβούνι) στο Μαργαρίτι, αλλα και σε ολη την Θεσπρωτία.

Όπως αναφέρει ο γνωστός Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα είναι η πρώτη που έχει καταγραφεί ως ιστορικά στοιχεία σε σχετικά συγγράμματα για την περιοχή της Παραμυθιάς ενώ σημειώνει πως προηγήθηκε ένας προσεισμός μερικές ώρες πριν και ακολούθησε έντονη μετασεισμική ακολουθία για μεγάλο διάστημα. 

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας αναφερομενος στην δραστηριότητα που παρουσιάζει η Παραμυθιά σημειώνει πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πως θα εξελιχθεί μελλοντικά και γι’ αυτόν το λόγο, οι οποιεσδήποτε μικροσεισμικες δραστηριότητες θα πρέπει να δραστηριοποιήσουν και τους κτιριακούς ελέγχους από πολιτικούς μηχανικούς..

Ο σεισμός του 1895 στη Παραμυθιά, ήταν ο 11ος φονικότερος σεισμός που εχει καταγραφεί στην χώρα από το 1804 και μετά.

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα ήταν το 1856 στη Ρόδο, μεγέθους 8,2 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 618 θύματα, ενώ ο φονικότερος ήταν το 1881 στην Χίο με πάνω από 4.000 νεκρούς
Read More »
14.05.1895 ο καταστροφικός σεισμός 6.3 ρίχτερ της Παραμυθιάς με 75 θύματα 14.05.1895 ο καταστροφικός σεισμός 6.3 ρίχτερ της Παραμυθιάς με 75 θύματα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ την Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ την Πέμπτη στην ΗγουμενίτσαRead More »
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ την Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ την Πέμπτη στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Ληστεία με τις ρυθμίσεις της εφορίας

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Ληστεία με τις ρυθμίσεις της εφορίας
Τέλος η ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης οφειλών διατηρήθηκαν σταθερά από τον Νοέμβριο του 2022 έως τώρα, προστατεύοντας τους οφειλέτες από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που εισέρχονται στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για να ρυθμίσουν τον ΕΝΦΙΑ ή κάποια άλλη φορολογική οφειλή, διαπιστώνουν ότι το ετήσιο επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης έχει αυξηθεί κατά 2,31 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, για τις 12 δόσεις της ρύθμισης το επιτόκιο έχει αυξηθεί στο 6,68% από 4,37%, ενώ όσοι επιλέγουν τις 24 δόσεις (για τακτικές οφειλές) ή 48 δόσεις (για έκτακτες οφειλές) επιβαρύνονται με επιτόκιο 8,18% από 5,87%.

Όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις, το επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο προκύπτει με βάση το επιτόκιο δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών, το μέσο επίπεδο του οποίου ανακοινώνει κάθε χρόνο η Τράπεζα της Ελλάδος. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ήταν στο 4,12% το 2021, στο 4,09% το 2022, στο 6,43% το 2023 και έφτασε το 6,78% τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Στο επιτόκιο αυτό, προστίθεται κατά περίπτωση προσαύξηση 0,25%-1,5%.

Αντίθετα με την πάγια ρύθμιση, το επιτόκιο των αρρύθμιστων οφειλών, η μηνιαία προσαύξηση δηλαδή που επιβάλλεται σε όσους αφήσουν μια δόση φόρων ή περισσότερες απλήρωτες έχει «παγώσει» έως τον Αύγουστο του 2025 στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης ή στο 8,76% σε ετήσια βάση. Επίσης σταθερό στο 6% παραμένει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2025, το ετήσιο επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τα 106,3 δισ. ευρώ του ληξιπρόθεσμου υπόλοιπου μόνο το 4,6% ή 4,611 δισ. ευρώ έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών τα 26,3 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» χωρίς ωστόσο να διαγράφονται από τα βιβλία της ΑΑΔΕ. Πέρυσι με ρυθμίσεις και κατασχέσεις μπήκαν στον κρατικό κορβανά 2,8 δισ. ευρώ ενώ οι διαγραφές χρεών έφτασαν τα 12 δισ. ευρώ (το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσε τον ΟΣΕ).

Για να περιοριστούν οι «χαμένες» ρυθμίσεις, λόγω καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των οφειλών ακόμα και για μια ημέρα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στη βελτίωση των κανόνων με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δίνοντας τη δυνατότητα πληρωμής και τακτοποίησης των οφειλών εκτός ρύθμισης εντός 3 μηνών.
Read More »
Ληστεία με τις ρυθμίσεις της εφορίας Ληστεία με τις ρυθμίσεις της εφορίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Μαχητική διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στην Ηγουμενίτσα (φωτο-βίντεο)

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Μαχητική διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στην Ηγουμενίτσα (φωτο-βίντεο)


Αρκετοί συμπολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό σε συγκέντρωση που έγινε την Τρίτη 14/5, στις 8μμ., στην Ηγουμενίτσα, στον Πεζόδρομο.

Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης, όπου φωνάχτηκαν συνθήματα αντιπολεμικά και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό:

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Θάνατος στο σιωνισμό και στον ιμπεριαλισμό», «Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, στου ΝΑΤΟ τους φονιάδες ποτέ νερό και γη», «Νίκη στην Ιντιφάντα», Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες, οι ιμπεριαλιστές είναι τρομοκράτες», «Οι ιμπεριαλιστές την γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί», «Σ΄ Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Αμερικάνος κανένας δεν θα μείνει» κ.α.Η Επιτροπή κάλεσε τον κόσμο σε ετοιμότητα για νέες δράσεις και κινητοποιήσεις, για διεύρυνση και συμμετοχή της παρέμβασης ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα του ισραηλινού φασισμού και των πατρώνων του.Read More »
Μαχητική διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στην Ηγουμενίτσα (φωτο-βίντεο) Μαχητική διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, στην Ηγουμενίτσα (φωτο-βίντεο) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Ιωάννινα : Υπογράφεται από τον Υπ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα η κατασκευή του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών

Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024
Ιωάννινα : Υπογράφεται από τον Υπ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα η κατασκευή του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών ΕρευνώνΣε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο της κατασκευής των υποδομών που δημιουργεί το ΙΤΕ στην Πανεπιστημιούπολη και το νέο κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών.

Σε ειδική τελετή που θα γίνει σήμερα Τετάρτη (15 Μαΐου), στις 17:30, στο χώρο του Τεχνολογικού Πάρκου θα υπογραφεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα η σύμβαση για την κατασκευή του έργου.

Πρόκειται να κατασκευαστεί Υποδομή Έρευνας και Καινοτομίας, εμβαδού περίπου 5.000 τ.μ., που θα περιλαμβάνει διώροφο κτίριο με υπόγειο και θα στεγάσει ερευνητικά εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων, και εργασιακούς χώρους. Το έργο με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια ευρώ είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στα Ιωάννινα σήμερα και την Πέμπτη ο Υπουργός Ανάπτυξης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Μάξιμο Σενετάκη, θα έχει συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, επισκέψεις σε επιχειρήσεις και συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς.
Read More »
Ιωάννινα : Υπογράφεται από τον Υπ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα η κατασκευή του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών Ιωάννινα : Υπογράφεται από τον Υπ. Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα η κατασκευή του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 15, 2024 Rating: 5

Σελίδες