8.000.000€ τα χρέη της ΔΕΥΑΗ | Ποια είναι τα έσοδα και έξοδα και πόσο το αποθεματικό στο ταμείο

Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024
8.000.000€ τα χρέη της ΔΕΥΑΗ | Ποια είναι τα έσοδα και έξοδα και πόσο το αποθεματικό στο ταμείο


Η πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας έφερε στο φως σημαντικά οικονομικά δεδομένα μέσω του εγγράφου με αριθμό πρωτοκόλλου 2483/30-05-2024 από το λογιστήριο της ΔΕΥΑΗ. 
Το έγγραφο παρέχει μια εικόνα των εσόδων, των εξόδων και των οικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης για το 2023 και το 2024, η οποία είναι κρίσιμη για την κατανόηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.  Επίσης έγιναν γνωστοί οι όροι του διακανονισμού με την Elpedison.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:
Ο μέσος όρος μηνιαίων εισπράξεων ανέρχεται σε 339.333,11€, ενώ τα ετήσια έσοδα είναι 4.071.997,32€
Τα μηνιαία έξοδα της ΔΕΥΑΗ ανέρχονται σε 375.336,26€, ενώ τα ετήσια έξοδα φτάνουν τα 4.504.035,09€. Δηλαδή η εταιρία "μπαίνει μέσα" 432.037,77€ κάθε χρόνο.
Την ίδια ώρα, στις 30 Μαΐου 2024, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 1.767.347,79€ και είναι απορίας άξιο γιατί αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν και από την προηγούμενη διοίκηση και από τη σημερινή, που διοικεί πάνω από 5 μήνες.

Το έγγραφο καταγράφει επίσης τις οικονομικές υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΗ προς προμηθευτές εσωτερικού και προμηθευτές ενέργειας:
 • Προμηθευτές εσωτερικού: 334.369,01€
 • Προμηθευτές ενέργεια (Elpedison και ΔΕΗ): 7.634.840,78€
Το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων ανέρχεται σε 7.969.209,79€, εκ των οποίων 2.176.988,89€ αφορούν μόνο την Elpedison.

Τα οικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τα μηνιαία έξοδα της ΔΕΥΑΗ (375.336,26€) υπερβαίνουν τον μέσο όρο μηνιαίων εισπράξεων (339.333,11€), οδηγώντας σε έλλειμμα (36.003,15€ κάθε μήνα) και αποκαλύπτουν σημαντικές και υψηλές οικονομικές υποχρεώσεις. 

Το τελικό πλαίσιο του διακανονισμού με την Elpedison
Το τελικό πλαίσιο διακανονισμού με την Elpedison που συζητήθηκε και έγινε αποδεκτό, μετά και από την προσωρινή δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών ΔΕΥΑΗ και Δήμου Ηγουμενίτσας, περιλαμβάνει:
 • Καταβολή ποσού 300.000 € ως προκαταβολή για την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
 • Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε δόσεις των 35.000 € για 5 μήνες.
 • Για τους υπόλοιπους μήνες και μέχρι εξοφλήσεως θα καταβάλλεται μηνιαίως το ποσό των 50.000 - 60.000€.
 • Οι τρέχοντες λογαριασμοί θα εξοφλούνται παράλληλα με τον διακανονισμό.
 • Επίσης, η ΔΕΥΑΗ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αίτημα αλλαγής παρόχου.
Read More »
8.000.000€ τα χρέη της ΔΕΥΑΗ | Ποια είναι τα έσοδα και έξοδα και πόσο το αποθεματικό στο ταμείο 8.000.000€ τα χρέη της ΔΕΥΑΗ | Ποια είναι τα έσοδα και έξοδα και πόσο το αποθεματικό στο ταμείο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024 Rating: 5

Σεισμική δόνηση πριν λίγο στην Θεσπρωτία

Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024
Σεισμική δόνηση πριν λίγο στην Θεσπρωτία



Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο πριν τις 13.00 το μεσημέρι του Σαββάτου στην Θεσπρωτία. Ο σεισμός, που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών είχε επίκεντρο 9 χιλιόμετρα ανατολικά της Ηγουμενίτσας, σημειώθηκε στις 12:46:26, ενώ είχε ένταση 2,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Η δόνηση αυτή είναι η τρίτη μικρή σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην ίδια περιοχή μέσα στο τελευταίο 24ωρο, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. 
Οι δύο προηγούμενες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν με μικρότερη ένταση, αλλά σε παρόμοια γεωγραφική περιοχή.
Read More »
Σεισμική δόνηση πριν λίγο στην Θεσπρωτία Σεισμική δόνηση πριν λίγο στην Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024 Rating: 5

Παλιογέφυρο: To Γεφύρι που κάποτε θέλησε να γίνει το μεγαλύτερο του Καλαμά

Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024
Παλιογέφυρο: To Γεφύρι που κάποτε θέλησε να γίνει το μεγαλύτερο του Καλαμά

Από το blog ΑΤΡΑΠΟΣ

Στέκεται δεκαετίες, αιώνες (;),  τώρα λαβωμένο δίπλα στην Οδό Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων λίγο μετά το χωριό της Νεράιδας (Μενίνας) . Αντιστέκεται στον  χρόνο, μα και την μανία του Καλαμά.  Κάποτε θέλησε να γεφυρώσει τις όχθες του ποταμού και με περηφάνια τότε θα διεκδικούσε τον τίτλο του μεγαλύτερου  τοξωτού γεφυριού στον Καλαμά. Μάλιστα φέτος το ποτάμι του εναντιώθηκε πολύ  και μάλλον το λάβωσε  λίγο ακόμα, ιδιαίτερα τη καμάρα του στην νότια όχθη.
 Εγώ απλώς το επισκέφτηκα για άλλη μια φορά. Με ηρεμεί η συντροφιά του… αγγίζω  τις λαξευμένες με μεράκι πέτρες, μου γεφυρώνουν το παρόν με το παρελθόν την ιστορία και της παραδώσεις του Τόπου μου.
 Μαζί με το Καλαμά  κάθομαι δίπλα του, απολαμβάνω το  μοναδικό τοπίο,  φαντάζομαι  πως το μεγάλο τόξο του θα έδενε στο βάθος με τα πέτρινα Όρη της Παραμυθιάς,  πως εκεί ψηλά οι διαβάτες του θα στεκόταν και θα απολάμβαναν το ποτάμι να ρέει από κάτω τους .
Απλώς με έπιασε λίγο το παράπονο και η απορία,  για το πόσα λίγα ξέρω για αυτό το πέτρινο γεφύρι. Όπου και αν ρωτώ δεν βρίσκω στοιχεία για το πώς χτίσθηκε εάν ποτέ ολοκληρώθηκε γιατί γκρεμίστηκε.  Πολλά πέτρινα γεφύρια έχουν θρύλους,  ιστορίες, μαστόρους μαθητάδες, μα τούτο λες και της Λήθης τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει τα πάντα στο διάβα τους.  
Εγώ  στάθηκα και θα στέκομε δίπλα του μα πιο πολύ έχουν "σταθεί" στο Γεφύρι  οι κάτοικοι της  περιοχής  που προσπαθούν να το φροντίζουν, με τα λίγα μέσα που διαθέτουν. Μα  καιρός είναι και επίσημα η Πολιτεία να δώσει λίγο την προσοχή της σε αυτό το Μνημείο.
 Όσα για σας  αφήστε λίγο το αυτοκίνητο  στην μεγάλη στροφή μετά την Νεράιδα και επισκεφτείτε το,  κατέβητε το μονοπάτι λίγα μέτρα πιο πέρα, περάστε κάτω από την καμάρα και κεί δίπλα στο ποτάμι απολαύστε το υπέροχο τοπιό  με την Καμάρα και τα απομεινάρια   του  Πέτρινου Γεφυριού της Μενίνας...... του Γεφυριού που κάποτε θέλησε να γίνει το μεγαλύτερο του Καλαμά


Το σκίτσο από το Blog του Μιχάλη Πασιάκου  kalamas.blogspot.gr
Το γεφύρι της Μενίνας.
Το σχέδιο είναι του Σπύρου Μαντά. (http://kalamas.blogspot.gr)
Παραπομπές στο Blog του Μιχάλη Πασιάκου
Link:
Το γεφύρι της Μενίνας
Γεφύρι Μενίνας



2/1/2013

 10/9/2012

 
........ To Γεφύρι  που κάποτε θέλησε να γίνει το μεγαλύτερο του Καλαμά.
Read More »
Παλιογέφυρο: To Γεφύρι που κάποτε θέλησε να γίνει το μεγαλύτερο του Καλαμά Παλιογέφυρο: To Γεφύρι που κάποτε θέλησε να γίνει το μεγαλύτερο του Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024 Rating: 5

Ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το Δήμο Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024
Ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το Δήμο Ηγουμενίτσας


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας προχώρησε στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως απαιτείται από τον νόμο 4830/2021. 
Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της 25ης Απριλίου 2024 και φέρει τον αριθμό απόφασης 179/2024​​ .

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 12 μηνών και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων ζώων, με στόχο την προστασία και την ευζωία τους . 

Βασικές δράσεις του προγράμματος είναι:
 • Περισυλλογή: Τα αδέσποτα ζώα περισυλλέγονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και μεταφέρονται στο καταφύγιο ζώων.
 • Παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης: Περιλαμβάνει τον έλεγχο της υγείας, τον εμβολιασμό και την παροχή αναγκαίας ιατρικής φροντίδας.
 • Ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή: Όλα τα αδέσποτα ζώα σημαίνονται ηλεκτρονικά και καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).
 • Στείρωση: Η στείρωση είναι υποχρεωτική για να ελεγχθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων.
 • Υιοθεσία: Προώθηση της υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων από τους δημότες.

Η υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος βασίζεται σε συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους, φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές πολίτες . Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή αιτημάτων από δημότες, την αξιολόγηση και παροχή κτηνιατρικής φροντίδας, και την επανένταξη ή υιοθεσία των ζώων .
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος είναι η επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος . 
Για την ολοκλήρωση και επέκταση των εγκαταστάσεων του καταφυγίου, ο Δήμος σκοπεύει να δεσμεύσει το ποσό των 376.132,32 ευρώ από τον προϋπολογισμό του . 
Επιπλέον, η σίτιση και η ιατρική φροντίδα των αδέσποτων ζώων απαιτούν σημαντικούς πόρους, οι οποίοι πρέπει να εξασφαλιστούν συνεχώς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, ενέκρινε το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, το οποίο αναμένεται να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων ζώων και να μειώσει τον αριθμό τους μέσω συστηματικών δράσεων και συνεργασιών . 
Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνεχή υποστήριξη και τη σωστή εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων .
Read More »
Ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το Δήμο Ηγουμενίτσας Ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από το Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024 Rating: 5

3ο Pamvotis View Trail: Την Κυριακή 16 Ιουλίου

Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024
3ο Pamvotis View Trail: Την Κυριακή 16 Ιουλίου




Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου διοργανώνει το 3ο PAMVOTIS VIEW TRAIL αγώνα ορεινού τρεξίματος την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του χωριού και διαδρομές που περνάνε από Μαβίλη, Δρίσκο, Γερακάρη και Ηλιόκαλη.

Διαδρομές
21 χλμ (+1140 υψομετρική)
9 χλμ (+415 υψομετρική)
1 χλμ παιδικός αγώνας
Αφετηρία – Τερματισμός

Η εκκίνηση και ο τερματισμός των αγώνων θα γίνουν στην πλατεία του χωριού.

Περιγραφή αγώνων
Η διαδρομή και των δυο αγώνων είναι κυρίως χωμάτινη με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι μονοπάτι και δασικός δρόμος, ενώ υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι ασφάλτου. Στο 9αρι έχουμε θετική υψομετρική 415 μ. ενώ στο 21 χλμ. 1140 μ.

Τρέχοντας το Pamvotis view trail στο πρώτο χλμ της διαδρομής των 21 χλμ , θα περάσουμε από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής όπου ο Κοσμάς ο Αιτωλός μιλούσε με τους χωριανούς για την θρησκεία μας.

Στο 4ο χλμ βρισκόμαστε στην περιοχή κεραμίδι. Οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν το χώμα για να φτιάξουν σωλήνες από πηλό και να μεταφέρουν νερό από την περιοχή στην αρχαία πόλη της Καστρίτσας.

Στο 6ο χλμ θα αντικρύσουμε τον τάφο του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη που σκοτώθηκε στην περιοχή αυτή στους Βαλκανικούς πολέμους.

Στο 7ο χλμ θα δούμε το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου όπως και το ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής που στα θεμέλια της αναβλύζει πόσιμο νερό.

Από το 7ο έως το 9ο χλμ θα τρέξουμε σε ένα πευκοδάσος που φυτεύτηκε πριν από πολλά χρόνια για να κρατήσει το έδαφος που κατέβαινε με τις βροχοπτώσεις προς τα χωριά Δροσοχώρι και Βασιλική.

Από το 9ο χλμ έως το 12ο χλμ κινούμαστε σε μονοπάτι όπου περνούσαν οι έμποροι από το Συρράκο και τους Καλαρρύτες πηγαίνοντας στην πόλη να πουλήσουν τα αγαθά τους.

Στο 18ο χλμ μπαίνοντας στο δάσος από βελανιδιές στο δεξί μας χέρι θα δούμε ένα παλιό αλώνι.

Τέλος στο 19ο χλμ υπάρχει ένα υδραγωγείο που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των χωριών Πλατανιάς και Ηλιόκαλης πολύ πριν δημιουργηθεί το δίκτυο ύδρευσης. Φυσικά όλα αυτά τα μονοπάτια δημιουργήθηκαν κυρίως για την μετακίνηση από χωριό σε χωριό όπως και να πηγαίνουν οι χωρικοί στις πηγές για νερό.

Η διαδρομή των 9 χλμ μετά από 1,5 χλμ μέσα στο χωριό μπαίνει στο δέυτερο μισό των 21 χλμ.

Για την σήμανση των 21 χλμ θα χρησιμοποιηθεί κόκκινη μπογιά, ενώ για την σήμανση των 9 χλμ θα χρησιμοποιηθεί μπλε μπογιά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα, τυχόν αλλαγές του αγώνα θα αναρτώνται στην σελίδα του facebook: Pamvotis View Trail και instagram: pamvotis_view_trail που διατηρεί η οργάνωση.

Ο παιδικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί εντός του χωριού.

Σταθμοί ανεφοδιασμού
Στα 21 χλμ. θα υπάρχουν 3 σταθμοί ανεφοδιασμού. Ο πρώτος στο 6ο χλμ., ο δεύτερος στο 13ο χλμ. και ο τελευταίος στο 17ο χλμ. Επίσης στη διαδρομή αυτή υπάρχουν και 3 πηγές με πόσιμο νερό ( 7ο, 15ο , 19ο χλμ.).

Στη διαδρομή των 9 χλμ. θα υπάρχει 1 σταθμός υδροδοσίας στο 4ο χλμ.

Παροχές αγώνα
Τεχνικό μπλουζάκι
Τροφοδοσία αγώνα
Σνακ τερματισμού
Αναμνηστικό μετάλλιο
Φωτογραφίες αγώνα
Γεύμα μετά τον αγώνα

Κατηγορίες απονομών
18-35 ετών Ανδρών-Γυναικών
36-49 ετών Ανδρών-Γυναικών
50 + ετών Ανδρών-Γυναικών
Γενική Ανδρών-Γυναικών

Οι βραβευμένοι της γενικής εξαιρούνται των ηλικιακών κατηγοριών.

Πρόγραμμα ημέρας
8:00-8:30: Παραλαβή αριθμών για τον αγώνα των 21χλμ.
8:30-9:00: Παραλαβή αριθμών για τον αγώνα των 9χλμ.
9:00: Εκκίνηση αγώνα 21 χλμ.
9:30: Εκκίνηση αγώνα 9 χλμ.
9:45: Εκκίνηση παιδικού αγώνα.
12:00: Έναρξη απονομών.
14:00: Λήξη αγώνα.

Σημαντικές Επισημάνσεις:
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να λάβετε τους αριθμούς σε κεντρικό σημείο της πόλης την Παρασκευή και το Σάββατο πριν τον αγώνα (θα υπάρξει τις επόμενες μέρες σχετική ενημέρωση)

Στο σημείο αφετηρίας-τερματισμού του αγώνα υπάρχουν αποδυτήρια και χώρος φύλαξης προσωπικών αντικειμένων.

Παρέχεται δωρεάν χώρος στάθμευσης (παλαιό γήπεδο Δροσοχωρίου).

Υγειονομική κάλυψη

Την υγειονομική κάλυψη εγγυάται η παρουσία των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων καθώς και η παρουσία ενός ιδιώτη γιατρού.

Καθ ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα θα υπάρχει διαθέσιμος φορητός εξωτερικός απινιδωτής.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν αποκλειστικά με δική τους ευθύνη και οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για προβλήματα υγείας ή τραυματισμούς που ενδεχομένως προκύψουν κατά την διάρκεια ή λόγω του αγώνα.

Στη διαδρομή των 9 χλμ θα υπάρχει χρονικό όριο τερματισμού 2 ωρών και στην διαδρομή των 21 χλμ θα υπάρχει χρονικό όριο τερματισμού 5 ωρών με κόφτη αθλητών και χρονικό όριο τις 3 ώρες στον κεντρικό σταθμό (12 χλμ.)

Επικοινωνία
Κωνσταντίνος Σεργιανίτης 6972314344
Κωνσταντίνος Στάικος 6972772791
Λάμπρος Κατέρης 6977748479
Σπύρος Μάντζιος 6945897148
Ε-mail : syllogosdrosohori@gmail.com
Read More »
3ο Pamvotis View Trail: Την Κυριακή 16 Ιουλίου 3ο Pamvotis View Trail: Την Κυριακή 16 Ιουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024 Rating: 5

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις

Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις




Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογιών στα τέλη Ιουνίου είναι οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων την περασμένη Τετάρτη. Μαζί με τις βαθμολογίες, αναμένεται να ανακοινωθεί και ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, κάτι που θα δώσει σαφή εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις για την είσοδο στις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα μαθήματα, τα οποία φάνηκαν να δυσκόλεψαν τους υποψηφίους θα είναι τα «κλειδιά» για την ολοκλήρωση και του φετινού παζλ. «Αναφορικά με τη γενική εικόνα των επιδόσεων είναι φανερό ότι η δυσκολία των Μαθηματικών θα επηρεάσει οπωσδήποτε το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών) και το 4ο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός και αναλυτής.

Συμπλήρωσε, δε, ότι οι επιδόσεις στο μάθημα των Μαθηματικών σε συνδυασμό με εκείνες στη Φυσική «θα επηρεάσουν πτωτικά τις βάσεις στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, στα υψηλόβαθμα τμήματα των κεντρικών Πολυτεχνείων».

Παράλληλα, όπως εκτίμησε, οι επιδόσεις στο μάθημα της Φυσικής «θα επηρεάσουν τις βάσεις στα υψηλόβαθμα τμήματα του 3ο επιστημονικού πεδίου των Σπουδών Υγείας, με εμφανές αποτύπωμα στις Ιατρικές Σχολές».

Όσον αφορά στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ο κ. Χατζητέγας εκτίμησε ότι η χαμηλότερη μέση επίδοση θα παρατηρηθεί για μία ακόμα χρονιά στο μάθημα της Ιστορίας, καθώς «τα φετινά θέματα κρίθηκαν από τους υποψηφίους αρκετά απαιτητικά στο συγκεκριμένο μάθημα».

Οι «άγνωστοι Χ»
Ο αριθμός των υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, αλλά και ο καταμερισμός τους στα επιστημονικά πεδία είναι δύο βασικά κομμάτια που λείπουν ακόμη από το παζλ. Ειδικότερα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το εάν θα συνεχιστεί η μετακίνηση υποψηφίων από το 2ο προς το 4ο επιστημονικό πεδίο, κάτι που παρατηρείται έντονα τις περασμένες χρονιές.

«Το μεγαλύτερο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών με 247 τμήματα, πάνω δηλαδή από τα μισά του συνόλου των τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει πια τους λιγότερους υποψηφίους», συμπλήρωσε o κ. Χατζητέγας.

Προς τα τέλη Ιουνίου οι βαθμολογίες
Η ανακοίνωση των βαθμολογιών, που πιθανότατα θα συνοδεύεται και από τα επίσημα στατιστικά των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, αναμένεται να γίνει τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Στη συνέχεια, η διαδικασία της συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ώστε μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Read More »
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Οι πρώτες εκτιμήσεις για βαθμολογίες και βάσεις Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024 Rating: 5

Έρχεται νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας μέσα στο καλοκαίρι

Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024
Έρχεται νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας μέσα στο καλοκαίρι




Η προηγούμενη δεκαετία που η χώρα μας είχε μια συγκεκριμένη εικόνα, προφανώς φάνηκε και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για αυτό και πάλιωσαν τα λεωφορεία, για αυτό και πάλιωσαν οι συρμοί, είπε το πρωί στο ΕΡΤNEWS, πριν την ανακοίνωση του κυβερνητικού μετασχηματισμού, η τέως πλέον υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

«Δεν έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει ούτε στην ανάταξη, αλλά ούτε και στην προμήθεια νέων μέσων μαζικής μεταφοράς. Από την ώρα που η χώρα αλλάζει, επιβάλλεται να αλλάξει και η εικόνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ήδη από χθες, στο σύνολό τους τα 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, στην Αθήνα τα 140, και στη Θεσσαλονίκη τα 110, βρίσκονται στους δρόμους.

Όποιος συμπολίτης μας έχει χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρικό λεωφορείο έχει να μιλήσει με τα καλύτερα λόγια, ως μια νέα εμπειρία. Κι έρχονται και άλλα. Έχουμε υπογράψει ήδη δύο συμβάσεις για 300 λεωφορεία φυσικού αερίου για την Αττική, 100 αρθρωτά 18μέτρα, και 200 12μέτρα, τα οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα 10 πρώτα 12μέτρα θα έρθουν μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Μας νοιάζει να είναι προσβάσιμα, όποιο καινούργιο λεωφορείο έρχεται, που προφανώς είναι προσβάσιμο, αντικαθιστά κάποιο μη προσβάσιμο.

Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί αυτός ο στόχος, είναι προτεραιότητα για εμάς.

Τα νέα λεωφορεία είναι υπερσύγχρονα, είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, δεν μπορεί να μιλάμε για βιώσιμη αστική κινητικότητα και να κυκλοφορεί ένα λεωφορείο το οποίο ρυπαίνει. Τα λεωφορεία που συζητάμε εκτός από σύγχρονα, ασφαλή, άνετα, είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, δεν ενοχλούν, δεν τα ακούμε, περνάνε δίπλα μας και δεν τα ακούμε.

«Κινούμαι ηλεκτρικά»

Σχετικά με τον τρίτο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά» είπε «η γραφειοκρατία έχει αντιμετωπιστεί σε τεράστιο βαθμό.

Η ηλεκτροκίνηση είναι κάτι εντελώς δυναμικό, μάθαμε από τους δύο πρώτους κύκλους γιατί ήταν και διαφορετικές οι συνθήκες.

Με αυτό τον τρίτο κύκλο επιδοτούμε με 9.000 ευρώ το όχημα για τα φυσικά πρόσωπα, σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο που ήταν 8.000 ευρώ η επιδότηση.

Επίσης διπλασιάσαμε το ποσό επιδότησης για την απόσυρση παλαιών οχημάτων.

Από 7/6 που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 437 αιτήσεις για 502 ηλεκτρικά οχήματα και έχουν αποσυρθεί ήδη 22.

Το ενδιαφέρον είναι ότι 1836 αιτήσεις είναι σε καταχώρηση, δηλαδή κάποιος έχει ανοίξει την πλατφόρμα και βάζει τα έγγραφα που χρειάζονται.

Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι έχουν απλοποιηθεί τελείως οι διαδικασίες. Χρειάζεται μόνο να αποδείξει κάποιος ότι έχει αγοράσει ένα ηλεκτρικό όχημα, έχει απόδειξη ή τιμολόγιο που αποδεικνύει την αγορά του ηλεκτρικού οχήματος.

Και εδώ να τονίσω ότι οι επιλέξιμες δαπάνες είναι από 1η Μαΐου, παρότι δηλαδή άνοιξε 7/ 6ου το σύστημα, οι επιλέξιμες δαπάνες, κάποιος δηλαδή που αγόρασε από την 1η Μαΐου του 2024 κάποιο ηλεκτρικό όχημα μπορεί να μπει στην πλατφόρμα.

Σε περίπτωση που υπάρχει πολυτεκνία για κάθε εξαρτώμενο τέκνο είναι επιπλέον 1.000 ευρώ με μάξιμουμ τα 4.000 ευρώ.

Για την περίπτωση που υπάρχει επίσης κάποια αναπηρία υπάρχει επιπλέον 1000 ευρώ.

Και για τους συμπολίτες μας τους νεαρούς που είναι κάτω από 29 ετών, επίσης παίρνουν επιπλέον 1000 ευρώ.

Επίσης μια επιχείρηση που έχει έδρα σε νησί μπορεί να επιδοτηθεί επιπλέον σε αυτά που είπαμε, με 4000 ευρώ ανά όχημα, επειδή ακριβώς θέλουμε τα νησιά μας να γίνουν πιο πράσινα, πιο καθαρά.

Για τον τρίτο κύκλο του «Κινούμαι ηλεκτρικά» έχουμε στη διάθεσή μας 33 εκατομμύρια ευρώ, και θα είναι σε ισχύ μέχρι να εξαντληθεί το ποσό αυτό.

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Μέσα στο καλοκαίρι θα έρθει νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, είναι ένα νομοσχέδιο που έχεται μετά από πάρα πολλά χρόνια, γιατί έχουν αλλάξει πάρα πολλά και στις πόλεις μας και στην οδηγική συμπεριφορά αλλά και στα νέα δεδομένα, όπως για παράδειγμα έχει μπει στη ζωή μας η μικροκινητικότητα. Επιβάλλεται να δούμε ολιστικά, πιο σύγχρονα το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Θα είναι διαφορετικός, εκεί αλλάζουμε κουλτούρα, δεν τιμωρούμε το όχημα, τιμωρούμε τον οδηγό, η υποτροπιάζουσα συμπεριφορά του οδηγού παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Μπορούμε να συζητήσουμε και για μείωση των ορίων όπου και όπως χρειάζεται. Διότι πρέπει να συνυπάρξουμε με τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με τα ηλεκτρικά πατίνια, και επειδή οι επιστήμονες του αντικειμένου ή οι Έλληνες κοινωνιολόγοι αλλά και παγκοσμίως υπάρχουν στοιχεία του πόσο σημαντικό είναι κάθε χιλιόμετρο που μειώνουμε την ώρα στο να μην χάνονται άλλες ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο.

Έχουμε δει και στη χώρα μας να έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τροχαία δυστυχήματα στους ασφαλείς αυτοκινητόδρομους και έχει μεταφερθεί αυτό το τεράστιο ζήτημα να χάνονται ανθρώπινες ζωές μέσα στις πόλεις» κατέληξε.
Read More »
Έρχεται νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας μέσα στο καλοκαίρι Έρχεται νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας μέσα στο καλοκαίρι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024 Rating: 5

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα ύψη Ιούλιο και Αύγουστο

Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα ύψη Ιούλιο και Αύγουστο





Ακόμη ακριβότερο εκτιμάται, με σχετική ασφάλεια, ότι θα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας τον Ιούλιο.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η άνοδος του φυσικού αέριου και οι τάσεις που παρατηρούνται σήμερα οι τελικές χρεώσεις για τους καταναλωτές στα τιμολόγια Ιουλίου θα είναι σημαντικές εφόσον δεν απορροφηθεί μέρος του αυξημένου κόστους όπως έγινε τον περασμένο μήνα από τη ΔΕΗ.

Μόνη αμυδρή ελπίδα είναι να υπεραποδώσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ισοσταθμίσουν κάπως τις ανοδικές τάσεις των τιμών.

Σε διεθνές επίπεδο τώρα, από τα χαμηλά τριετίας που έπιασε η τιμή TTF στο ολλανδικό Hub τον περασμένο Φεβρουάριο έχει κάνει άλμα μέσα σε τρεις μήνες σχεδόν 56%. Το χειρότερο είναι, όμως, ότι διατηρεί ανοδική τάση.

Με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη ζήτηση οι καλοκαιρινοί μήνες αναμένεται να είναι «θερμοί» για τα νοικοκυριά

Ειδικότερα η τιμή του στις 22 Φεβρουαρίου που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας ήταν στα 23 ευρώ/MWh και τώρα διαμορφώνεται πλέον στα 36,5 ευρώ/MWh ενώ πολλοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται να πιάσει και τα 50 ευρώ/MWh.

Η ανοδική τροχιά αποτυπώνεται με σαφή τρόπο και από την πορεία των προθεσμιακών συμβολαίων του TTF για τους επόμενους μήνες.

Ξεκινώντας από τα 36,37 ευρώ/MWh για το συμβόλαιο του Αυγούστου, η τιμή ανεβαίνει στα 39,77 ευρώ/MWh για τον Νοέμβριο και παραμένει πάνω από τα 40 ευρώ/MWh από τον Δεκέμβριο του 2024 έως και τον Φεβρουάριο του 2025.
Ανάλογη είναι η εικόνα στις χονδρικές αγορές ηλεκτρισμού όλης της Ευρώπης , αλλά φυσικά η Ελλάδα παραμένει μια από τις ακριβότερες.

Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας τις πρώτες 14 ημέρες του Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 94,25 ευρώ/MWh έναντι 81,8 ευρώ/MWh τον Μάιο και 60 ευρώ/MWh τον Απρίλιο.

Με αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη ζήτηση οι καλοκαιρινοί μήνες αναμένεται να είναι «θερμοί» για τα νοικοκυριά που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού με τα σημερινά δεδομένα είναι αυξημένες κατά 15% και παρά τον ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε μια από τις ζώνες υψηλής ζήτησης, αυτής του μεσημεριού, σημαντικό πυλώνα του συστήματος αποτελεί το εκτεταμένο πλέον δίκτυο των φωτοβολταϊκών.

Έτσι με ενέργεια από τον ήλιο περιορίζεται η ανάγκη έγχυσης στο δίκτυο ενέργειας από θερμικές μονάδες ή άλλες πηγές.

Ο ρόλος των θερμικών μονάδων, πάντως, αποκτά σημαντικό ρόλο τις βραδινές ώρες, από τις 20.00 και μετά, οπότε τα φωτοβολταϊκά ατονούν ως προς την παραγωγή, αλλά η ζήτηση παραμένει ενεργή λόγω της χρήσης κλιματιστικών με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες.

Read More »
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα ύψη Ιούλιο και Αύγουστο Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα ύψη Ιούλιο και Αύγουστο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024 Rating: 5

Υποβαθμίζονται οι Μαιευτικές Κλινικές σε Ιωάννινα και Φιλιάτες

Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024
Υποβαθμίζονται οι Μαιευτικές Κλινικές σε Ιωάννινα και Φιλιάτες




Την υποβάθμιση των Μαιευτικών- Γυναικολογικών Κλινικών στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων και Φιλιατών αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα έγγραφα από εργαζόμενους στις συγκεκριμένες μονάδες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η ΑΣΥ κάνει λόγο για συνειδητή υποβάθμιση των κλινικών που οδηγεί σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που αφορούν την μητρική προστασία, τη νεογνική φροντίδα , την μετεγχειρητική φροντίδα , υπονομεύοντας την ασφάλεια της φροντίδας των ασθενών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η παράταξη στην ανακοίνωσή της:

-Στο ΠΓΝΙ στο τμήμα Παθολογίας Κύησης που είναι εξειδικευμένο στην παροχή φροντίδας σε γυναίκες με σοβαρά προβλήματα της κύησης και δέχεται περιστατικά από την ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας, υπάρχουν μόλις 5 μαίες εκ των οποίων η μια είναι με σύμβαση που λήγει στις 31/12/2024, ενώ χρειάζονται κατ΄ελάχιστον 7.

-Στην Γυναικολογική Κλινική του ΠΓΝΙ τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται εντός της κλινικής και ΌΧΙ στο χώρο του ΤΕΠ, όπως η νομοθεσία αλλά και η ιατρονοσηλευτική δεοντολογία επιβάλει, επιβαρύνοντας το περιβάλλον των νοσηλευόμενων χειρουργημένων ασθενών, επιφορτίζοντας το προσωπικό με πρόσθετα καθήκοντα και ευθύνη που αποβαίνει εις βάρος των νοσηλευόμενων ασθενών. Ο μεγάλος κίνδυνος αφορά το γεγονός ότι η ασθενής που στέλνεται κατευθείαν από τα ΤΕΠ στην κλινική, μπορεί να βρίσκεται σε αναμονή εντός της κλινικής από 5 λεπτά εως μισή ώρα, μέχρι να λάβει την εγκεκριμένη νοσηλευτική παρέμβαση, μακριά από άλλες ειδικότητες ιατρών που οφείλουν να ελέγξουν ένα επείγον, άγνωστο περιστατικό. Η δικαιολογία είναι η απουσία χώρων στο μικρό ΤΕΠ του ΠΓΝΙ να φιλοξενήσει το γυναικολογικό ιατρείο με τον εξοπλισμό του και στην έλλειψη μαιών και νοσηλευτών για να καλύψουν το ιατρείο αυτό, σε χώρο εκτός της κλινικής όλο το 24ωρο! Η απένταξη του ΤΕΠ από το αμαρτωλό Ταμείο Ανάκαμψης που δεν δίνει ένα ευρώ για προσλήψεις προσωπικού δείχνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τις οποίες οφείλουν αμφισβητήσουν υγειονομικοί και λαός.

-Στην Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΓΝ Χατζηκώστα οι εργαζόμενοι αναφέρουν την παραπέρα επιβάρυνση του προσωπικού και την αυξημένη πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, από την εκκίνηση των απογευματινών γυναικολογικών χειρουργείων, χωρίς καν να υπάρχει επιβαρυμένη λίστα χειρουργείων ως άλλοθι και χωρίς να υπάρχει το προσωπικό να καλύψει το επιπλέον φορτίο φροντίδας. Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, επιβαρύνει παραπέρα την υγεία ειδικά των εργαζομένων που εκτελούν κυλιόμενο ωράριο, αφού στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες υπάρχει 1 μαία και 1 νοσηλεύτρια και οι χειρουργημένες ασθενείς έχουν αυξημένη ανάγκη βοήθειας και παρακολούθησης για κίνδυνο επιπλοκών

-Την αποδυνάμωση σε προσωπικό της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής στο ΓΝ Φιλιατών που εκθέτει σε κίνδυνο τόσο τις γυναίκες ασθενείς όσο και το προσωπικό του τμήματος που εργάζεται κάτω από τα όρια ασφαλείας αναφέρουν οι εργαζόμενοι της κλινικής και ζητούν την κάλυψη των κενών που δημιούργησαν οι 2 μετακινήσεις μαιών.

«Οι μαίες και μαιευτές βιώνουν μαζί με το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό τις συνέπειες από την υποστελέχωση και την μετατροπή των κλινικών σε πεδίο άγριας κερδοφορίας και εκμετάλλευσης ασθενών και εργαζομένων. Απαιτούμε από τον κοινό Διοικητή ΠΓΝΙ -ΓΝ Χ/κώστα, τον Διοικητή του ΓΝ Φιλιατών, τις αντίστοιχες διευθύνσεις νοσηλευτικών υπηρεσιών να σεβαστούν το προσωπικό, να σκύψουν πάνω στα προβλήματα και να λάβουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα προστασίας του προσωπικού και των γυναικών που φροντίζουμε» καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΣΥ.

Πηγή eoiruspost.gr
Read More »
Υποβαθμίζονται οι Μαιευτικές Κλινικές σε Ιωάννινα και Φιλιάτες Υποβαθμίζονται οι Μαιευτικές Κλινικές σε Ιωάννινα και Φιλιάτες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 15, 2024 Rating: 5

Σελίδες