200 τα ασυνόδευτα ανήλικα στα Γιάννινα!

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
200 τα ασυνόδευτα ανήλικα στα Γιάννινα!
Δεν είναι λίγα τα ασυνόδευτα παιδιά που ζουν στα Γιάννινα. Παιδιά που αποτελούν μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα μας.

Ανέρχονται σε 200 και φιλοξενούνται σε τρεις δομές που λειτουργούν στην περιοχή.

Το στοιχείο αυτό, κατατέθηκε στην ημερίδα που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Ο αριθμός μεγάλος και οι υποστηρικτικές δημόσιες δομές ελάχιστες..

Πηγή epiruspost.gr

Read More »
200 τα ασυνόδευτα ανήλικα στα Γιάννινα! 200 τα ασυνόδευτα ανήλικα στα Γιάννινα! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Στην Ισπανία οι μαθητές του ΕΠΑΛ Παραμυθιάς για επιμόρφωση στην σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Στην Ισπανία οι μαθητές του ΕΠΑΛ Παραμυθιάς για επιμόρφωση στην σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία


Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης ERASMUS+ KA1, το σχολείο μας υλοποίησε ξανά φέτος ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα επιμόρφωσης μαθητών, με τίτλο: “Καινοτόμες πρακτικές και βιώσιμες τεχνολογικές εξελίξεις στη σύγχρονη Αυτοκινητοβιομηχανία: Κατάρτιση και επιμόρφωση από τον Ισπανικό κλάδο”

Η ροή του προγράμματος διοργανώθηκε στην Ισπανία (Βαρκελώνη) από τις 06/2/24 έως τις 15/2/24, με τη συμμετοχή 16 καταρτιζόμενων μαθητών και 2 συνοδών καθηγητών. Το πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης επιμελήθηκε ο οργανισμός «MOVEU», ένας διαπιστευμένος οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια σε θέματα εκπαίδευσης , έρευνας και ανάπτυξης και ο οποίος ιδρύθηκε από μια ομάδα διαχειριστών έργων με μακροχρόνια εμπειρία στην προετοιμασία, υποβολή και υλοποίηση προτάσεων έργων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η εκπαίδευση και κατάρτιση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βαρκελώνη (έδρα του οργανισμού). Η κινητικότητα αφορούσε στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στην Ισπανία στο θεματικό πεδίο της λειτουργίας της σύγχρονης Αυτοκινητοβιομηχανίας με την χρήση καινοτόμων πρακτικών.

Η περίοδος κατάρτισης αποτελούνταν από θεωρητικό μέρος που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες ημέρες στις εγκαταστάσεις του φορέα υποδοχής, και πρακτικό μέρος που αφορούσε στην τοποθέτηση των μαθητών του σχολείου μας σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες της περιοχής που ανήκουν στον τομέα της κατασκευής κινητήρων αυτοκινήτων, καθώς και της μηχανολογικής, τεχνικής και τεχνολογικής υποστήριξης. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις πρωτοπόρες και αειφόρες τεχνολογίες και στην κατασκευή ηλεκτρικών κινητήρων και υβριδικών μοντέλων.

Συγκεκριμένα οι καταρτιζόμενοι μαθητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολούθησαν εργαστήρια τεχνικής κατάρτισης στην SEAT SPAIN του Ομίλου VOLKSWAGEN. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε τεχνικό εργαστήριο (workshop), παρουσία του μηχανικών του τμήματος ανάπτυξης υβριδικών κινητήρων ντίζελ, στο οποίο πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και ανάλυση του κινητήρα can bus και του υβριδικού μοντέλου αυτοκινήτου SEAT LEON.

Παράλληλα, στα πλαίσια του πολιτιστικού μας προγράμματος, επισκεφτήκαμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης της Βαρκελώνης και πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην πόλη της Τζιρόνα.

Την ομάδα των καταρτιζόμενων μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς αποτελούν οι: . ΓΑΛΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΓΚΟΡΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑΣ – ΜΑΡΙΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΑΥΛΟΣ, ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΝΤΡΙΤΣΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ, ΠΑΡΓΑΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΣΑΡΚΑ ΜΕΡΣΙΝ, ΤΣΙΩΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΕΦΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΛΙΑΠΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΟΥΦΑΛΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΝΤΡΙΤΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, ΤΣΑΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΤΣΑΤΣΗΣ ΟΡΦΕΑΣ, ΧΑΝΤΖΑΡΑΣΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Την ομάδα των υπεύθυνων συνοδών καθηγητών αποτελούν οι: ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καθηγητές που συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση του προγράμματος, καθώς επίσης και τους επιμορφούμενους μαθητές για την ενεργή συμμετοχή τους και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς
Βακαλόπουλος Χρήστος

Read More »
Στην Ισπανία οι μαθητές του ΕΠΑΛ Παραμυθιάς για επιμόρφωση στην σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία Στην Ισπανία οι μαθητές του ΕΠΑΛ Παραμυθιάς για επιμόρφωση στην σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Υπενθύμιση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Σουλίου για τον καθαρισμό οικοπέδων

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Υπενθύμιση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Σουλίου για τον καθαρισμό οικοπέδωνΟ Δήμος Σουλίου, σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης, ΦΕΚ 2549-19/04/2024), που αφορά στην αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς κάνει γνωστό στους ιδιοκτήτες ή στους με οποιοδήποτε τρόπο εκμεταλλευτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές των διοικητικών ορίων του Δήμου Σουλίου ή κοντά σε αυτές και μέχρι αποστάσεως 100 μέτρων, να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες αποψίλωσης αυτών από ξερά χόρτα και απομάκρυνσης τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών που βρίσκονται μέσα σε αυτά.

Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των υπόχρεων στα ανωτέρω, ο Δήμος, σύμφωνα με το άρθρο 94, παράγραφος 26 του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης», δύναται να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού των οικοπέδων με οικονομική επιβάρυνση αυτών, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Επισημαίνεται ότι στους χώρους που αναφέρεται το παραπάνω, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς κατά το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου (αντιπυρική περίοδος).

Read More »
Υπενθύμιση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Σουλίου για τον καθαρισμό οικοπέδων Υπενθύμιση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Σουλίου για τον καθαρισμό οικοπέδων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Μήνυμα του Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα προς τους διαγωνιζόμενους μαθητές

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Μήνυμα του Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα προς τους διαγωνιζόμενους μαθητές
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
Η Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας και εγώ προσωπικώς, επικοινωνούμε μαζί σας, εν όψει των ενδοσχολικών και των πανελλαδικών εξετάσεων, προκειμένου να σας ευχηθούμε οι επίπονες προσπάθειές σας να ευοδωθούν και οι στόχοι σας να επιτευχθούν.

Προ πάντων, βέβαια, προσευχόμαστε στον Κύριο να φωτίσει με το Ανέσπερο Φως της Αναστάσεώς Του το μυαλό και την ψυχή όλων σας, χαρίζοντάς σας υγεία, διαύγεια πνεύματος, καθαρότητα σκέψης και κυρίως νηφαλιότητα, ηρεμία και ψυχραιμία.

Ως εκ τούτου, συμμεριζόμενοι το άγχος, που απορρέει από την κόπωση και την αγωνία, τόσο τη δική σας, όσο και των οικείων και των εκπαιδευτικών σας, σας προτρέπουμε να στρέψετε το βλέμμα σας προς τον Δωρεοδότη Κύριο ημών Ιησού Χριστό και τη μεσίτριά μας προς Αυτόν Υπεραγία Θεοτόκο, και να προσευχηθείτε να σας διατηρήσουν ακμαίους, ώστε να ανταποκριθείτε στη διαδικασία των εξετάσεων, έχοντας θεία φώτιση, αισιοδοξία, δύναμη και αυτοπεποίθηση, και να ολοκληρώσετε την προσπάθειά σας με κάθε επιτυχία.

Κυρίως όμως, αγαπητά μου παιδιά, ως πνευματικός σας πατέρας θα σας συμβούλευα να έχετε πίστη και εμπιστοσύνη στον Τριαδικό μας Θεό, διότι μόνο Αυτός γνωρίζει ποιο είναι εν τέλει το όντως καλό για τον καθένα μας.

Μην ξεχνάτε ότι η ζωή είναι ένα ωραίο ταξίδι, το οποίο μόλις τώρα ξεκινάτε. Φροντίστε, λοιπόν, να είναι “γεμάτο Χριστό”, γιατί τότε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προσεχών εξετάσεων, θα είναι για σας πάντα ψυχωφελές και ευχάριστο.

Συμπροσευχόμεθα όλοι να έχετε καλή επιτυχία!

Μετά θερμών πατρικών ευχών


Ο Μητροπολίτης
† Ο Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Σεραπίων


Read More »
Μήνυμα του Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα προς τους διαγωνιζόμενους μαθητές Μήνυμα του Παραμυθίας κ. Σεραπίωνα προς τους διαγωνιζόμενους μαθητές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Hμερίδα ενημέρωσης για τη Δωρεά Οργάνων Σώματος Δευτέρα 27 Μάϊου

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024

 Hμερίδα ενημέρωσης για τη Δωρεά Οργάνων Σώματος Δευτέρα 27 ΜάϊουRead More »
Hμερίδα ενημέρωσης για τη Δωρεά Οργάνων Σώματος Δευτέρα 27 Μάϊου  Hμερίδα ενημέρωσης για τη Δωρεά Οργάνων Σώματος Δευτέρα 27 Μάϊου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Αύξηση δυναμικότητας δύο μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών στη Θεσπρωτία

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024

 Αύξηση δυναμικότητας δύο μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών στη ΘεσπρωτίαΗ Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά και για την αύξηση της δυναμικότητας δύο μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούν ήδη στην θεσμοθετημένη ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα στη Λωρίδα Σαγιάδας. Συγκεκριμένα οι θετικές γνωμοδοτήσεις αφορούν τους φακέλους Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα δραστηριότητες:

«Επέκταση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, που λειτουργεί σε θαλάσσια έκταση 20 στρ., σε 40 στρ., με αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας από 190 σε 495 τόνους / έτος και παράλληλο εκσυγχρονισμό 2 των πλωτών εγκαταστάσεων της και επέκταση συνοδών χερσαίων υποδομών στη θέση Όρμος Ορλιάς.


«Μετεγκατάσταση και επέκταση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, που λειτουργεί σε θαλάσσια έκταση 19,96 στρ., σε 40 στρ., με αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας από 500 σε 650 τόνους / έτος και παράλληλο εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων της και έγκριση επέμβασης δημόσιας δασικής έκτασης με αύξηση ετήσιας δυναμικότητας υφιστάμενου συσκευαστηρίου συνοδών χερσαίων υποδομών στη θέση όρμος Παγανιά.

Θετικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής και για τις παρακάτω Μ.Π.Ε.:

Αύξηση δυναμικότητας πτηνοτροφικής μονάδας από 17.800 σε 24.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής, στη θέση «Μπότση», στην Τ.Κ. Κρυφοβού, Δήμου Δωδώνης

Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 18.000 σε 50.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στην Τ.Κ. Κουτσελιού, Δήμου Ιωαννιτών.

«Οριοθέτηση και προτεινόμενα έργα διευθέτησης υδατορέματος Ρουκλεσίου στον οικισμό Καλεντζίου, Δ.Ε. Κατσανοχωρίων, Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Read More »
Αύξηση δυναμικότητας δύο μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών στη Θεσπρωτία  Αύξηση δυναμικότητας δύο μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Επιτροπής Περιβάλλοντος : Αρνητική γνωμοδότηση για πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στη λίμνη Πουρναρίου

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
 Επιτροπής Περιβάλλοντος : Αρνητική γνωμοδότηση για πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στη λίμνη Πουρναρίου
Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 103 MW, στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Άρτας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Γοργόλης, εισηγούμενος το θέμα αναφέρθηκε στις απόψεις που εξέφρασε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίες έγιναν αποδεκτές και συγκεκριμένα:

∙ Η έκταση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου είναι 18,233 Km2 ενώ η κάλυψη του ΦΒ πάρκου θα είναι 1,075 Km2 , το πάρκο δηλαδή θα καταλαμβάνει το 5,9% της εκτάσεως της λίμνης.

∙ Η λίμνη Πουρναρίου καθώς και η παρόχθια περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής

∙ Η κάλυψη ενός µεγάλου µέρους της λίµνης από τα φωτοβολταϊκα πάρκα θα δηµιουργήσει πρόβληµα στον βυθό µε τις εκατοντάδες τσιµεντένιες ή µεταλλικές βάσεις καθώς και τις αγκυρώσεις αυτών οι οποίες δύναται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών τόσο στο βυθό όσο και στην παρόχθια ζώνη.

∙ Με την δημιουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού εκτιμάται ότι θα επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό το μικροκλίμα της περιοχής τόσο εντός της λίµνης όσο και εκτός αυτής (παρόχθια περιοχή) σε ότι αφορά την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας, την εκτιμώμενη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, την εκτιμώμενη αύξηση των ποσοστών της υγρασίας στην περιοχή της λίμνης από την μείωση της εξατμισοδιαπνοής που θα προκύψει από την κάλυψη μεγάλου μέρους της επιφάνειας της λίμνης από ΦΒ στοιχεία και την πιθανή εναλλαγή και διαφοροποίηση των εποχών στην ευρύτερη περιοχή.

∙ Υπάρχει η εκτίμηση ότι ένα τόσο μεγάλο σε έκταση Φ/Β σύστημα θα είναι ευάλωτο σε διακυμάνσεις της ταχύτητας του ανέμου και για το λόγο αυτό υπάρχει η πιθανότητα μικρού ή μεσαίου εύρους ατυχήματος (συγκρούσεις Φ/Β στοιχείων μεταξύ τους) από τυχόν κυματισμούς που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στην περιοχή εγκατάστασης του Φ/Β πάρκου.

∙ Θα επέλθει αλλαγή στην αισθητική του Τοπίου της περιοχής της λίμνης από την προτεινόμενη κατασκευή του εν λόγω έργου.

∙ Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ΟΧΕ της λίμνης Πουρναρίου.

Αρνητικές γνωμοδοτήσεις και για άλλα δύο έργα ΑΠΕ

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και για άλλα δύο έργα ΑΠΕ που αφορούν:

«Υλοποίηση μικρού υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 2,13 MW επί του ποταμού Λούρου, στην Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου , της Δ.Ε. Φιλιππιάδος του Δήμου Ζηρού.


«Φωτοβολταϊκός σταθμός, ισχύος 32,60 MW, στη θέση Ευρυμενών, Τ.Κ. Δελβινακόπουλου, Δήμου Ζίτσας.

Θετική – με όρους- ήταν η γνωμοδότηση για «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 0,75 MW επί του ρέματος Ραφτανίτης, στην Δ.Ε. Πραμάντων, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ενώ αναβλήθηκε η συζήτηση για την κατασκευή «Μικρού υδροηλεκτρικού έργου Γερακάρι- ποταμού Αράχθου».
Read More »
Επιτροπής Περιβάλλοντος : Αρνητική γνωμοδότηση για πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στη λίμνη Πουρναρίου  Επιτροπής Περιβάλλοντος : Αρνητική γνωμοδότηση για πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στη λίμνη Πουρναρίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ και ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ | Του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ και ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ | Του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ


1. Με Νόμο της Ελληνικής Βουλής το 1994, καθιερώθηκε η 19η ΜΑÏΟΥ ως η ημέρα μνήμης, ως ημέρα που αναγνωρίστηκε και επίσημα, ο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ, η ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ και η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των ΠΟΝΤΙΩΝ… Φυσικά, καλώς θεσπίστηκε, και καλώς οι ΑΝΑΦΟΡΕΣ, του τι σημαίνει ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ενός λαού, από κάποιον άλλον, όταν και όπου αυτή συμβαίνει… Σήμερα στις ημέρες μας, μπροστά στα μάτια μας ( η τηλεόραση βλέπετε, φροντίζει γι’ αυτό..) εξελίσσεται μία από τις πιο ΦΡΙΧΤΕΣ, στην παγκόσμια ιστορία, ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, αυτή του ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ, από το κράτος – δολοφόνο, από το ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ του ΙΣΡΑΗΛ.. 
 2. Αλήθεια, πόσο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ είναι, σχεδόν από το ΣΥΝΟΛΟ του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ελληνικού ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ( αλλά και από τεράστια μερίδα απλών ανθρώπων…), να εκφωνούν λόγους καταγγελτικούς κατά της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ του ΠΟΝΤΟΥ, να ρίχνουν κατάρες στους τότε θύτες, όταν : ταυτόχρονα, δεν βρίσκουν μήνες τώρα, έναν λόγο αλληλεγγύης και συμπαράστασης αυτού του λαού, με τους ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ και ΑΜΑΧΟΥΣ, και ανάμεσά τους ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ( που με τους μετριότερους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 20000 παιδιά…). 
Όλοι αυτοί οι ΕΠΙΣΗΜΟΙ και ΑΝΕΠΙΣΗΜΟΙ… της Ελληνικής Πολιτείας ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, κλείνουν τα μάτια τους απέναντι σε αυτήν την ΦΡΙΧΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, και το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, οι περισσότεροι, είτε κρατούν ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ( ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΙΣΡΑΗΛ.. ) είτε, ακόμη χειρότερο, συντάσσονται με τους ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ, τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ, τους ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥΣ του Ισραήλ… και τους λογής – λογής συμμάχους τους ( ΗΠΑ και ΕΥΡΩΠΑÏΚΗ ΕΝΩΣΗ, κατά τα άλλα πεπολιτισμένοι, και διαπρύσιοι ‘’ υποστηρικτές ‘’ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.. ). Σε αυτούς που συντάσσονται ( αλλά ‘’ πονάνε ’’ για την ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Ποντίων..) τους λέγω απλά ότι είναι ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ, ΨΕΥΤΕΣ και ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΙ και συνεπώς ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ για τα συμφέροντα του λαού μας… και εις εμέ τουλάχιστον …, προκαλείτε ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΤΑΣΗ προς ΕΜΕΤΟ.. και ΣΙΧΑΜΑΡΑ απέναντί σας.. με παράλληλο αίσθημα ΑΣΥΜΜΕΤΡΗΣ ΟΡΓΗΣ…
Στους άλλους, που δεν συμπαρατάσσονται και δεν είναι συνειδητοί ΦΑΣΙΣΤΕΣ, αλλά δεν βρίσκουν λόγο υπεράσπισης των Παλαιστινίων στην εξελισσόμενη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ τους, τους θυμίζω μία φράση του ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ : « ΟΤΑΝ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΕΑ ΤΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ( ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥΣ κ.λ.π. ), ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ».

ΗΓ/ΤΣΑ - 20/5/24 ΑΛΚΗΣ ΦΑΤΣΙΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Read More »
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ και ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ | Του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ και ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ | Του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Έκθεση Ζωγραφικής και Μουσική Παράσταση στο 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Έκθεση Ζωγραφικής και Μουσική Παράσταση στο 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας


Εβδομάδα εκδηλώσεων η εβδομάδα που διανύουμε για το σχολείο μας.

Την Τετάρτη εγκαινιάζουμε την έκθεση ζωγραφικής στο Πάνθεον, όπου τα παιδιά θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους. Επιπλέον θα εκθέσουν και τις κατασκευές τους στο μάθημα της τεχνολογίας.

Την Παρασκευή στις 19:00 στον ίδιο χώρο η ορχήστρα και η χορωδία του σχολείου θα μας ταξιδέψουν στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο με συνθέσεις που έχουν μείνει στον χρόνο!

Σας περιμένουμε...
Read More »
Έκθεση Ζωγραφικής και Μουσική Παράσταση στο 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Έκθεση Ζωγραφικής και Μουσική Παράσταση στο 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Κρύπτες με λαθραία τσιγάρα σε φορτηγό

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Κρύπτες με λαθραία τσιγάρα σε φορτηγόΣτελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.), της ομάδας Κ9 και του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας, προέβησαν στη σύλληψη ενός 30χρονου αλλοδαπού για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 155 του Ν. 2960/01 ¨Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας¨.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, το οποίο οδηγούσε ο 30χρονος, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα σε διάφορα σημεία του τράκτορα και του επικαθήμενου, συνολικά εννιακόσια είκοσι δύο 922 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, διαφόρων επωνυμιών, τα οποία στερούνταν ειδικής ελληνικής ταινίας φόρου κατανάλωσης, με σκοπό ο 30χρονος να τα μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα-επικαθήμενο καθώς και η ποσότητα λαθραίων τσιγάρων.


Πηγή  epiruspost.gr 
Read More »
Κρύπτες με λαθραία τσιγάρα σε φορτηγό Κρύπτες με λαθραία τσιγάρα σε φορτηγό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

ΕΚΠΑ: 278 υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
ΕΚΠΑ: 278 υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές
Συνολικά 278 υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μέσω των κληρονομιών και των δωρεών που διαχειρίζεται με αυτόν τον σκοπό θα χορηγήσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της βούλησης των κληροδοτών και δωρητών του, το έτος 2024 θα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να χορηγηθούν:Από 14 κληροδοτήματα/δωρεές, υποτροφίες με κριτήρια επιλογής για προπτυχιακές σπουδές (σύνολο 193).
Από 8 κληροδοτήματα/δωρεές, υποτροφίες με κριτήρια επιλογής για μεταπτυχιακές σπουδές (σύνολο 30).
Από 6 κληροδοτήματα/δωρεές, υποτροφίες με διαγωνισμό για προπτυχιακές σπουδές (σύνολο 26).
Από 7 κληροδοτήματα/δωρεές, υποτροφίες με διαγωνισμό για μεταπτυχιακές σπουδές (σύνολο 29).

Αναλυτικές πληροφορίες (ακαδημαϊκό έτος, ποσό υποτροφίας, κριτήρια επιλογής, θέσεις υποτροφιών), περιγράφονται εδώ.

Οι προκηρύξεις για τη χορήγηση υποτροφιών με επιλογή θα αναρτηθούν τον Ιούνιο και οι προκηρύξεις για τη χορήγηση υποτροφιών με διαγωνισμό θα αναρτηθούν τον Σεπτέμβριο στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου και στις ιστοσελίδες των Τμημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Τμήμα Υποτροφιών της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων (τηλέφωνα: 210.3689132, 9133, 9134 – email: ypotrofies@uoa.gr).

Read More »
ΕΚΠΑ: 278 υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές ΕΚΠΑ: 278 υποτροφίες για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα - Τι είναι το θερμικό ridge που φέρνει… καλοκαίρι

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα - Τι είναι το θερμικό ridge που φέρνει… καλοκαίρι
Άνοδο θα σημειώσει από σήμερα η θερμοκρασία στη δυτική χώρα και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.

Θα φτάσει στα βόρεια τους 26 με 28 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 30 με 32 τοπικά στα δυτικά τους 33 βαθμούς ενώ στη νότια Κρήτη θα αγγίξει τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία θα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα δυτικά και νότια.

Γιατί ήρθε το... καλοκαίρι

Μάλιστα, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν ξανά στο τέλος της εβδομάδας ενώ παράλληλα εξήγησε τι είναι το θερμικό ridge που φέρνει… καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά, ο Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε: «Στην προοπτική του καιρού για το επόμενο διήμερο εκτός από τα δυτικά και νότια η θερμοκρασία θα ανέβει και στα κεντρικά, καθώς το θερμικό ridge που υπάρχει στα δυτικά της χώρας μας κινείται ανατολικότερα . Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν αύριο , ενώ την Τετάρτη παρότι οι θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα αρχίζουν να πέφτουν, οι τιμές θα διατηρηθούν υψηλές λόγω θερμικής αδράνειας , ενώ παράλληλα καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι δυτικοί καταβατικοί άνεμοι στα ανατολικά ηπειρωτικά. Από την Πέμπτη και μετά προβλέπεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και επάνοδος σε κανονικές για την εποχή τιμές».
Read More »
Υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα - Τι είναι το θερμικό ridge που φέρνει… καλοκαίρι Υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα - Τι είναι το θερμικό ridge που φέρνει… καλοκαίρι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στο Κάτω Ξέχωρο Φιλιατών

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στο Κάτω Ξέχωρο Φιλιατών


Πυρκαγιά  ξέσπασε σε μονοκατοικία στην Τοπική Κοινότητα Κάτω Ξέχωρο του Δήμου Φιλιατών, στον νομό Θεσπρωτίας. 
Στο σημείο επιχειρούν τρία υδροφόρα οχήματα από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φιλιατών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να περιορίσουν τις ζημιές.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους κατοίκους της οικίας, καθώς όλοι είναι ασφαλείς και δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Read More »
Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στο Κάτω Ξέχωρο Φιλιατών Πυρκαγιά σε μονοκατοικία στο Κάτω Ξέχωρο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Διακομιδή 19χρονης με σκάφος του Λιμενικού

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Διακομιδή 19χρονης με σκάφος του Λιμενικού
Μία ακόμη διακομιδή από την Κέρκυρα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με σκάφος του Λιμενικού.

Πρόκειται για 19χρονη η οποία κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων λόγω των προβλημάτων υγείας που παρουσίαζε.

Έτσι το νεαρό κορίτσι διακομίσθηκε με περιπολικό σκάφος στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπου ανέμενε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι διακομιδές ασθενών από την Κέρκυρα είναι πολύ τακτικές και οι περισσότερες εξακολουθούν να γίνονται από το Λιμενικό.


Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Διακομιδή 19χρονης με σκάφος του Λιμενικού Διακομιδή 19χρονης με σκάφος του Λιμενικού Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

JOBmatch: Πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
JOBmatch: Πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα
Ανοικτή είναι εδώ και μία εβδομάδα η πλατφόρμα JOBmatch, η οποία έχει στοχεύσει στις κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό και εστίαση. Μέσω της εφαρμογής επιτυγχάνεται η άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αυτές τις ειδικότητες και, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο διοικητής της ΔΥΠΑ, από τη Δευτέρα έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις.

Σε ολόκληρη την χώρα στον κλάδο του τουρισμού διαπιστώνεται φέτος έλλειμμα 80 χιλιάδων εργαζομένων: 53 χιλιάδες λείπουν από τα ξενοδοχεία και 30 χιλιάδες από τον επισιτισμό.

Προκειμένου οι ανοικτές θέσεις απασχόλησης στον κλάδο να «κουμπώσουν» με τις δεξιότητες εκείνων που αναζητούν εργασία η ΔΥΠΑ ενεργοποίησε από τις 13 Μαΐου το ψηφιακό εργαλείο JOBmatch.

Οι επιχειρήσεις ανεβάζουν στην πλατφόρμα (JOBmatch.dypa.gov.gr) τις διαθέσιμες θέσεις (ειδικότητα, τύπος εργασίας, μισθός) ενώ αντίστοιχα οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» την εφαρμογή, (JOBmatch) και δημιουργούν προφίλ δίνοντας το περίγραμμα της θέσης που αναζητούν (επάγγελμα, ωράριο, περιοχή, εύρος μισθού και διαθεσιμότητα). Οι εργοδότες επιλέγουν τον κατάλληλο υποψήφιο, κλείνουν συνέντευξη και ο δρόμος της πρόσληψης ανοίγει.

«Από την Δευτέρα έχουν μπει πάνω από 5.000 πολίτες, πάνω 1.000 επιχειρήσεις πάνω από 3000 ταιριάσματα έχουν γίνει βλέπουμε έχει μεγάλη ανταπόκριση», δήλωσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

H ηλεκτρονική διαπραγμάτευση μέσω του job match αφορά μισθό και ωράριο και οδηγεί σε ατομική συμφωνία αφήνοντας στην άκρη θεσμικούς όρους και επιδόματα της συλλογικής σύμβασης, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενώ τονίζουν ότι οι αποδοχές της θερινής σεζόν δεν καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσης των εποχικά εργαζόμενων για τον υπόλοιπο χρόνο.

«Με 3 μήνες ταμείο ανεργίας δεν μπορεί να επιβιώσει κανείς. Είναι αναγκαίο να γίνει η επαναφορά του ταμείου στα προ μνημονίων επίπεδα στους 5 μήνες», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τουρισμού – Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου.

Πιο εύκολη εμφανίζεται η κάλυψη των κενών σε εργαζόμενους γενικών καθηκόντων ωστόσο δυσεύρετοι είναι κυρίως μάγειρες, chef, ρεσεψιονιστ και καμαριέρες.


Read More »
JOBmatch: Πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα JOBmatch: Πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στο Πανηπειρωτικό

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στο Πανηπειρωτικό
Ο Κωνσταντίνος Αργυρός ετοιμάζει για αυτό το καλοκαίρι το πιο επικό μουσικό ταξίδι, μέσα από την περιοδεία του, «Diamond Tour By Coca-Cola», σε στάδια και μεγάλα θέατρα σε Ελλάδα και Κύπρο!

Το «Diamond Tour By Coca-Cola», μία παραγωγή υψηλών προδιαγραφών της Panik Live, με την υποστήριξη της Coca-Cola, έρχεται ως επιστέγασμα άλλης μίας συναρπαστικής χρονιάς για τον δημοφιλή καλλιτέχνη ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατέκτησε τις διαμαντένιες πωλήσεις για το album «22», που κυκλοφορεί από την Panik Platinum.

Συνοδοιπόρος στο ταξίδι είναι η Coca-Cola.

Με «όχημα» τη μουσική του, την αγαπημένη σε όλους φωνή του και την αστείρευτη ενέργειά του, ο Κωνσταντίνος Αργυρός έρχεται στα Γιάννινα.

Η συναυλία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιουνίου, στις εννέα το βράδυ, στο Πανηπειρωτικό Στάδιο.

Γενική είσοδος 18 ευρώ.

  Πηγή epiruspost.gr

Read More »
Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στο Πανηπειρωτικό Ο Κωνσταντίνος Αργυρός στο Πανηπειρωτικό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Ποια επιδόματα καταβάλλονται από σήμερα μέχρι την Παρασκευή

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
 Ποια επιδόματα καταβάλλονται από σήμερα μέχρι την Παρασκευή
Μέχρι την Παρασκευή, 24 Μαΐου αναμένεται να καταβληθούν συνολικά 72.577.679 ευρώ σε 67.269 δικαιούχους των επιδομάτων, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ποια επιδόματα καταβάλλονται από σήμερα

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

Από τον e-ΕΦΚΑ, από τις 20 έως τις 24 Μαΐου, θα καταβληθούν 21.100.000 ευρώ σε 1.030 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Στις 21 Μαΐου, θα καταβληθούν 11.677.679 ευρώ σε 25.939 δικαιούχους για επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας.

15 εκατ. ευρώ σε 25.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα.

15 εκατ. ευρώ σε 14.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

100.000 ευρώ σε 200 δικαιούχους στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

9 εκατ. ευρώ σε 100 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Read More »
Ποια επιδόματα καταβάλλονται από σήμερα μέχρι την Παρασκευή  Ποια επιδόματα καταβάλλονται από σήμερα μέχρι την Παρασκευή Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι: Τα προνόμια που αποκτούν

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι: Τα προνόμια που αποκτούν
Σύντομα οι τρίτεκνοι αναμένεται να εξισωθούν με τους πολύτεκνους, απολαμβάνοντας παράλληλα πολλά προνόμια. Η εν λόγω ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες δια στόματος πρωθυπουργού, στο πλαίσιο παρουσίασης του σχεδίου που αφορά στο δημογραφικό.

Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό προβλέπει διάφορες δράσεις, όπως η εξισορρόπηση μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η παροχή προσιτής στέγης σε νέους, η ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η υποστήριξη της οικογένειας.

Για να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικογένειες με τρία παιδιά, θα συζητηθεί η πρόταση να αλλάξει ο ορισμός της πολύτεκνης οικογένειας, με τροποποίηση του αριθμού τέκνων που περιλαμβάνει. Η πρόταση είναι να μειωθεί από τέσσερα σε τρία τα παιδιά που απαιτούνται για να μετρά μια οικογένεια ως πολύτεκνη.

Το μακρινό 1944 η πολυτεκνία αφορούσε οικογένειες με 5 τέκνα και το 1979 ο νόμος άλλαξε αναγνωρίζοντας τις οικογένειες με 4 τέκνα ως πολύτεκνες.

Τα προνόμια που αποκτούν οι τρίτεκνοι
Αυξημένη μοριοδότηση σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο
Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες
Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος
Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά
Απαλλαγή από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια ΙΧ
Άδειες ταξί
Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη
Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού
Προστασία της μητρότητας από απόλυση
Μειωμένα δικαστικά έξοδα
Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις
Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες
Ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση
Ισόβια διατήρηση ιδιότητας πολυτέκνου
Εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές µε ειδική μοριοδότηση
Read More »
Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι: Τα προνόμια που αποκτούν Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι: Τα προνόμια που αποκτούν Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Άγριος ξυλοδαρμός ανήλικου από 15χρονο

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
 Άγριος ξυλοδαρμός ανήλικου από 15χρονοΘύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε ένας ανήλικος 16 ετών, μαθητής 1ης Λυκείου, στην Κέρκυρα.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10 το βράδυ της Παρασκευής, όταν ο ανήλικος μαθητής πήγε σε ένα κεντρικό σημείο στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στην πλατεία Ψυχιατρείου με την παρέα του.

Τότε ένας άλλος μαθητής τον κάλεσε να μπει εντός του χώρου του πρώην Ψυχιατρείου που υπάρχει αναψυκτήριο για να μιλήσουν.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγελει ο πατέρας, όταν ο γιος του πήγε εκεί ένας μαθητής 3ης Γυμνασίου, 15 ετών, άρχισε να τον χτυπάει με μπουνιές και κλωτσιές, σε σημείο που το παιδί έπεσε αναίσθητο. Παρόλα αυτά συνέχισε να τον χτυπά όσο βρισκόταν στο έδαφος.

Μετά από λίγο ο 15χρονος τράπηκε σε φυγή και ο 16χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται πολυτραυματίας, με σπασμένη μύτη, σπασμένη γνάθο, εξάρθρωση γονάτου και μώλωπες στο σώμα του.

Οι γονείς προχωρησαν σε καταγγελία στο ΑΤ Κέρκυρας και ξεκίνησε η διαδικασία εντοπισμού του 15χρονου ο οποίος και συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου. Παράλληλα συνελήφθησαν και οι γονείς του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Το μεσημέρι της Κυριακής, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα ο ανήλικος αφέθηκε ελεύθερος όπως και οι γονείς του, αφού δεν είχε συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί η Δικογραφία και προσκομιστούν οι ιατρικές εξετάσεις όπως και η ιατροδικαστική έκθεση ώστε στην συνέχεια η Εισαγγελική Αρχή να αποφασίσει εάν υπάρχει επικίνδυνη σωματική βλάβη ή όχι.
Read More »
Άγριος ξυλοδαρμός ανήλικου από 15χρονο Άγριος ξυλοδαρμός ανήλικου από 15χρονο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Σε γενική συνέλευση οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Σε γενική συνέλευση οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ΘεσπρωτίαςRead More »
Σε γενική συνέλευση οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας Σε γενική συνέλευση οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Αχέροντας : Στον ποταμό της αναγέννησης και της αθανασίας

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Αχέροντας : Στον ποταμό της αναγέννησης και της αθανασίαςΚάποτε ήταν ο ποταμός των νεκρών. Σήμερα είναι ο ποταμός των ζωντανών.
Κάποτε ήταν ο ποταμός του θανάτου. Σήμερα είναι ο ποταμός της αναγέννησης , ο ποταμός της αθανασίας.

Αχέροντας , ο μυθικός ποταμός γιός του Ουρανού και της Γαίας αναφέρεται ως , ο σπουδαιότερος ποταμός της αρχαιότητας μετά τον Ωκεανό.

Πολλές οι αναφορές και οι μύθοι για τον παράξενο και μυστήριο ποταμό που μετέφερε τις ψυχές στον Κάτω κόσμο , στο βασίλειο του Άδη .

Στην αρχαιότητα τα νερά του ήταν μαύρα και πικρά ,λέει ο μύθος και δεν φύτρωνε τίποτα στις όχθες του .
Σήμερα τα νερά του είναι γλυκά και πεντακάθαρα με περισσότερα από 600 είδη βλάστησης στις όχθες του .
Κάποτε δεν μπορούσε κανείς να διασχίσει τις πύλες του Άδη, τις φύλαγε ο Κέρβερος ο φοβερός και τρομερός τερατόμορφος σκύλος με τα τρία κεφάλια και την φιδίσια ουρά.

Σήμερα οι πύλες είναι ανοιχτές , προσβάσιμες σε όλους και Κέρβερος δεν υπάρχει.

Αργότερα στα χρόνια της πρώτης χριστιανικής περιόδου, φτιάχτηκε ένας άλλος μύθος που λέει , ότι στις πηγές ζούσε ένας δράκος , τον σκότωσε όμως ο ‘Αγιος Δονάτος , πολιούχος της περιοχής και τα νερά του Αχέροντα μετατράπηκαν σε γλυκά. Έτσι άλλαξε και το όνομα της κοντινότερης πόλης που λεγόταν Ισορεία κι έγινε Γλυκή. Η δε πηγή και πύλη του Κέρβερου που λεγόταν Ομφαλός , λέγεται πλέον Πηγές Αχέροντα .
Τις διασχίζει όποιος θέλει σχετικά εύκολα , αρκεί να αντέξει τα παγωμένα νερά , που αναβλύζουν βρυχώμενα μέσα απο τα βουνά , δημιουργώντας «αχό» ή βρυχηθμό που σύμφωνα με μια ερμηνεία έχει πάρει το όνομά του ο ποταμός.Το φαράγγι και οι πηγές έγιναν προσβάσιμες μετά το 1996 , όταν άνοιξε το μονοπάτι απο το χωριό προς τις πηγές. Μέχρι τότε η πρόσβαση στις πηγές ήταν δύσβατη κι επικίνδυνη. Το κρυφό πέρασμα το γνώριζαν μόνο οι Σουλιώτες, κάποιοι κυνηγοί και βοσκοί ή εκπαιδευμένοι ορειβάτες και πεζοπόροι αργότερα.

Οι Σουλιώτες ζούσαν ανάμεσα στα ψηλά βουνά , γνωστά ως βουνά Σουλίου ή Κασσόπεια όρη που βρίσκονται πάνω απο τις πηγές του Αχέροντα και το χωριό Γλυκή . Σ΄ένα κρυφό σημείο ανάμεσα τους , όπου τα βουνά σχεδόν διπλώνουν ,σχηματίζοντας ένα φυσικό τοίχος , βρίσκεται το Σούλι και τα άλλα Σουλιοτοχώρια.

Στο κατέβασμα του απο το Σούλι, ο ποταμός σχηματίζει ένα ελικοειδές φαράγγι που πλαισιώνεται απο πανύψηλα απότομα κι επιβλητικά βράχια . Οι πολλές εναλλαγές και χρωματικές αντιθέσεις με σπάνια και πολύ πλούσια χλωρίδα και πανίδα σχηματίζουν ένα παραδεισένιο τοπίο που σου κόβει την ανάσα. Ανεβαίνοντας απο τις πηγές ή πύλες του

Άδη , αν καταφέρεις και περάσεις τα δύσκολα σημεία , γιατί υπάρχουν κάποια , αυτό που αντικρύζεις μπορείς να το παρομοιάσεις μόνο με παράδεισο .

Ίσως γιαυτό είχε τοποθετηθεί από τον Άδη εκεί ο Κέρβερος για να φυλάει αυτόν τον πλούτο απο τους παρείσακτους ή τους ασεβείς.
Κάποτε ο Αχέροντας έδωσε νερό στους Τιτάνες ,λέει ο μύθος, ο Δίας θύμωσε και τον καταράστηκε να έχει μαύρα και πικρά νερά .

Στην πιο πρόσφατη ιστορία , ο Αχέροντας έδωσε νερό και προστάτεψε και τους Σουλιώτες . Τιτάνες και κείνοι μιας άλλης εποχής , προστάτεψαν το τόπο τους και την ελευθερία τους , με τίμημα την ίδια τους την ζωή και έμειναν στην ιστορία ως ήρωες.
Κατά μια έννοια νίκησαν τον θάνατο κι έγιναν αθάνατοι. Όπως οι ήρωες των αρχαίων μύθων , ο Οδυσσέας, ο Θησέας, ο Ηρακλής και ο Ορφέας, που ήταν οι μόνοι που κατέβηκαν στον κάτω κόσμο και γύρισαν ζωντανοί, έτσι και οι Σουλιώτες , διέσχιζαν τον Αχέροντα και το βασίλειο του Άδη – Βεζύρη παραμένοντας ζωντανοί .

Ανεβοκατεβαίνοντας μέσα από τα δύσβατα και κρυφά μονοπάτια του Αχέροντα, οι Σουλιώτες μετέφεραν τρόφιμα από τον κάμπο για τις οικογένειές τους και τα ζώα τους και κατάφερναν να επιβιώνουν στα άγονα βουνά σε πείσμα όλων των Αγάδων της εποχής που πάσχιζαν να τους υποτάξουν και δεν τα κατάφερναν επι 250 χρόνια , δίνοντας συνεχώς σκληρές μάχες.

Οι Σουλιώτες και το Σούλι έγιναν γνωστοί για το θάρρος και την ανδρεία τους όσο και για την αυτοθυσία τους. Λίγο πολύ όλοι έχουν ακούσει για το Κούγκι ή το Ζάλογγο αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική ιστορία του Σουλίου .
Το Σούλι και τα 11 χωριά του, ήταν μια ανεξάρτητη κι ελεύθερη Συμπολιτεία που άντεξε 250 χρόνια ελεύθερη επί Τουρκοκρατίας .

Οι Σουλιώτες δεν πολεμούσαν για να ελευθερωθούν αλλά πολεμούσαν για να μην σκλαβωθούν. Είχαν κερδίσει ήδη την ελευθερία τους , όταν αποφάσισαν να ανέβουν και να ζήσουν στα βουνά δημιουργώντας το δικό τους αυτόνομο και αυτοδιοικούμενο κράτος.

Αυτό που έκανε διαφορετικούς αυτούς τους γενναίους πολεμιστές ήταν η δύναμη της ψυχής τους και η μεγάλη τους πίστη στο Θεό. Πίστευαν στην αθανασία των ψυχών κι αυτό ήταν το πιο ισχυρό τους όπλο που τους έκανε ανίκητους.Οι Σουλιώτες λέγεται ότι ήταν απόγονοι των Σελλών , εξ ου και το όνομα Σούλι , κατά μια ερμηνεία και Σελλοί ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Ηπείρου που αργότερα ονομάστηκαν Έλληνες . (wikipedeia)

Σύμφωνα μ΄ αυτήν την ερμηνεία , μπορεί να εξηγηθεί και η σημασία του Αχέροντα ως ο μοναδικός δρόμος για τον τότε Κάτω κόσμο. Μιά και οι Σελλοί κατοικούσαν ψηλά στα βουνά της Ηπείρου ( Πάνω Κόσμος) και ο Αχέροντας κατέβαινε απο κει καταλήγοντας στην θάλασσα, ίσως ήταν ο μόνος δρόμος που υπήρχε , συνδέοντας τον Πάνω και Κάτω Κόσμο , τα βουνά με τη θάλασσα. Γι αυτούς μάλλον άλλος κόσμος δεν θα υπήρχε , δεν θα γνώριζαν άλλον , εκτός από τη δική τους περιοχή.

Στο μέσον περίπου του ποταμού , κάποτε υπήρχε και μια λίμνη που σχηματιζόταν απο τον Αχέροντα και τους παραποτάμους του , Κοκκυτό και Περιφλεγέθοντα , η Αχερουσία λίμνη , που έκρυβε το βασίλειο του Άδη στα επίσης μαύρα νερά και έγκατά της .Στο σημείο που συναντιόταν τα τρία ποτάμια ήταν η φοβερή και τρομερή Στύγα , στα νερά της οποίας λέγεται , ότι βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του , για να γίνει αθάνατος.

Σήμερα μετά την αποστράγγιση της που έγινε το 1960 έχει μετατραπεί σ ΄έναν καταπράσινο κι εύφορο κάμπο . Το επιβλητικό Νεκρομαντείο που ανασκάφτηκε το 1958 και βρίσκεται ψηλά σ΄ ένα λόφο , είναι το μόνο που έμεινε για να μας θυμίζει εκείνες τις εποχές , του μύθους ,τους θρύλους , την ιστορία αλλά και της πεποιθήσεις της Αρχαίας Ελλάδας περί ψυχών και θανάτου.

Ήταν το πιο φημισμένο Νεκρομαντείο της αρχαιότητας και ίσως το μοναδικό , όπου κατέφευγαν οι συγγενείς για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς τους και να πάρουν πληροφορίες για το μέλλον τους μια και πίστευαν ότι οι ψυχές των νεκρών ήταν αθάνατες και είχαν την ικανότητα να βλέπουν το μέλλον μετά το θάνατό τους.

Κάθε νεκρός δε για να διασχίσει το ποτάμι και να οδηγηθεί στον Κάτω κόσμο έπρεπε να πληρώσει τον βαρκάρη Χάροντα με έναν οβολό .

Από τότε είναι γνωστή και η ρήση «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» η οποία λέγεται ότι ειπώθηκε από τον Μένιππο , γνωστό φιλόσοφο της εποχής , στον Χάροντα επειδή δεν είχε να πληρώσει .

Το ίδιο επανέλαβαν και οι Σουλιώτες αργότερα στον Σουλτάνο , αρνούμενοι να πληρώνουν τους αβάστακτους φόρους της Οθωμανικής αυτοκρατορίες . Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που τους οδήγησε να ζήσουν στα βουνά και να δημιουργήσουν εκεί τη δική τους αυτόνομη και αυτοδιοικούμενη πολιτεία .

Στην αρχαιότητα λέγεται επίσης , ότι το βάθος του ποταμού ήταν μεγάλο και κάτω από τα πανύψηλα βράχια σχηματιζόταν στοές, λαβύρινθοι και σύραγγες που ήταν αδύνατον να διασχίσει κάποιος χωρίς οδηγό. Αυτόν τον ρόλο έπαιζε ο ψυχοπομπός Ερμής , βοηθούσε τις ψυχές να βρούν τον δρόμο και τους παρέδιδε στον Χάροντα που τους οδηγούσε στο βασίλειο του Άδη όπου εκείνος έκρινε που έπρεπε να πάει η καθεμιά .

Με την πάροδο των αιώνων , ο Αχέροντας κατέβασε χαλίκια και πέτρες απο τα βουνά και το βάθος καλύφτηκε , οι σύραγγες και οι λαβύρινθοι θάφτηκαν και τίποτα δεν θυμίζει πιά τις θλιβερές εκείνες ιστορίες .

Τα νερά είναι ρηχά στο ύψος των πηγών , ανεβαίνοντας το φαράγγι κατά τόπους βαθαίνουν ή δημιουργούν μικρούς καταρράκτες και νερόλακκους καθώς κατεβαίνουν ορμητικά απο τα βουνά.

Κάποτε ήταν ο ποταμός της λύπης και της μεγάλης θλίψης , ο ποταμός του «αχ»

Σήμερα είναι ο ποταμός της χαράς και της αναζωογόνησης μια και τα νερά του περιέχουν πολύ οξυγόνο ,άργιλο και θειάφι και θεωρούνται ιαματικά.

Κάποτε τον Αχέροντα τον διέσχιζε ο Χάροντας ο βαρκάρης .Σήμερα έχει πολλούς βαρκάρηδες που κάνουν ράφτινγκ, ή ξεναγήσεις και βόλτες αναψυχής.

Α-χέροντας και Χάροντας , λέξεις σχεδόν ομόρριζες, μας υπενθυμίζουν πως για τους Αρχαίους Έλληνες θάνατος και ζωή ήταν όμορες λέξεις, συγγενείς σημασίες. Δεν είναι αντίθετες, όπως επικράτησε αργότερα , αλλά αλληλένδετες έννοιες.

Μια άλλη ερμηνεία της λέξης λέει ότι Αχ – έρων , «ερών» σημαίνει κι αυτός που αγαπά (με περισπωμένη στα αρχαία ελληνικά ), αυτό το «αχ» ως πρώτο συνθετικό μπορεί να σημαίνει και το «αχ» του ερωτευμένου. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε του έρωτα να σε ταξιδεύει στην κόλαση και στον παράδεισο. Ή αλλιώς έρωτας είναι ή άλλη όψη του θανάτου , το πάθος για ζωή , η άλλη όψη του Αχέροντα.

Οι μύθοι μπλέκονται με την ιστορία και τη γλώσσα υφαίνοντας μια πολυδιάστατη πραγματικότητα με πολλές ερμηνείες και σημασίες.
Ανεβοκατεβαίνοντας τον Αχέροντα και τις στενές του πύλες, βιώνεις αυτήν την πολυδιάστατη πραγματικότητα . Έχεις την αίσθηση ότι μια βρίσκεσαι στον Πάνω Κόσμο και τον Παράδεισο , όταν ο ποταμός ειναι ήρεμος , τα καλοκαίρια , αλλά πολύ εύκολα μπορεί να βρεθείς στον Κάτω κόσμο τον χειμώνα που αγριεύει και ξεχειλίζει η οργή του. Πολλοί έχουν πνιγεί κατά καιρούς αγνοώντας τα μηνύματά του.

Όπως ο έρωτας που τη μια σε ανεβάζει στα ύψη και την άλλη σε ρίχνει στα τάρταρα. Περπατώντας στα στενά του Αχέροντα , στο φαράγγι , βιώνεις αυτήν την αίσθηση, το δέος . Αισθάνεσαι σαν να κινείσαι μεταξύ ζωής και θανάτου.

Στον Αχέροντα με το πέρασμα των αιώνων πάντως η ζωή νίκησε το θάνατο , αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το βεβαιώνει η μεγάλη ποικιλία ζωής κι ευφορίας της περιοχής που ποτίζεται απο το ποτάμι.

Ο Αχέρων , αχός +ρέων . Ο ποταμός που συμβολίζει τη ροή της ζωής, τη ζωή που γεννιέται ορμητικά κάνοντας θόρυβο, με βουή, αχό , αυτό είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό του και άλλη μια ετυμολογική ερμηνεία του.

Είναι αυτό το πάθος για ζωή που κάνει θόρυβο .Είναι η ζωή που όταν τη ζείς με έρωτα ,όταν της δίνεσαι με πάθος γίνεσαι σαν τους Σουλιώτες, σαν τον Οδυσσέα, τον Θησέα, τον Ηρακλή, τον Αχιλλέα . Υπερβαίνεις τον θάνατο και κερδίζεις την αθανασία της ψυχής σου.

Αυτήν την υπέρβαση διδάσκει ο Αχέροντας , ο ποταμός των ψυχών , των ηρώων και των τιτάνων.

Γιατί πάνω απ΄όλα, απ΄όλες τις ερμηνείες και σημασίες αυτού του μυθικού ποταμού , αυτό που μας δίδαξε μέσα απο τους μύθους και την ιστορία , είναι η αθανασία της ψυχής .

Η ύπαρξή της και μετά τον θάνατο . Αυτή ήταν η βασική διδαχή των μύθων του Αχέροντα και του Νεκρομαντείου .

Η γνώση εκείνων των ανθρώπων που κατοίκησαν για πρώτη φορά τα βουνά της Ηπείρου, των Σελλών , των πρώτων Ιερέων του Αρχαίου Μαντείου της Δωδώνης , όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα.

Κάποτε ήταν ο ποταμός των νεκρών. Σήμερα είναι ο ποταμός των ζωντανών.
Κάποτε ήταν ο ποταμός του θανάτου. Σήμερα είναι ο ποταμός της αναγέννησης , ο ποταμός της αθανασίας.
Read More »
Αχέροντας : Στον ποταμό της αναγέννησης και της αθανασίας Αχέροντας : Στον ποταμό της αναγέννησης και της αθανασίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2024

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2024 


«Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και όχι κοροϊδία»

ΟΛΟΙ στην απεργιακή συγκέντρωση Πλ. Δημαρχείου στις 10:30 το πρωί

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που βιάζει τη ζωή μας, με τους εξαθλιωμένους μισθούς, την ακρίβεια, τη φοροληστεία, τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα, την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και κερδοφορία των λίγων.

Στις 21 Μάη συνεχίζουμε τον αγώνα και απεργούμε για την άθλια κοροϊδία της κυβέρνησης που μετά από 13 χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του μισθού μας, αντί να δώσει πραγματική αύξηση που θα καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, μοίρασε ψίχουλα που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι. Από το 40% που έχασαν από τον μισθό τους οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, συγκριτικά με τους μισθούς του 2009, η κυβέρνηση θεωρεί και «γενναιοδωρία» τα 70 ευρώ οριζόντιας αύξησης που έδωσε και που τελικά μεταφράστηκαν σε 40-45 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο. Με το «σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων» η κυβέρνηση προωθεί τον κανιβαλισμό και επιχειρεί να εξαπατήσει και να διαιρέσει τους εργαζόμενους. Τα διάφορα μπόνους υπηρετούν την εξαγορά και την ενσωμάτωση των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να συμβάλλουν ενεργά στην πιο αποφασιστική προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και απεργούμε για να παρθούν μέτρα κατά της ακρίβειας που εξαϋλώνει τον πενιχρό μισθό μας και η κυβέρνηση τα αρνείται, για να μπορούν «ανενόχλητα» οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να σπάνε το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο. Δεν επιτρέπουν οι «δημοσιονομικές αντοχές» για την κυβέρνηση την μείωση - κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ως μέτρο ανακούφισης για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες, το επιτρέπουν όμως για τους εφοπλιστές που τους απαλλάσσει από τον ΦΠΑ στην αγορά προϊόντων για την τροφοδοσία των πλοίων τους. Όπως επίσης οι «δημοσιονομικές αντοχές» επιτρέπουν εδώ και δέκα χρόνια στους εφοπλιστές να πληρώνουν φόρους… εθελοντικά!!!

Συνεχίζουμε τον αγώνα και απεργούμε για την επαναφορά των δώρων, του 13ου και 14ου μισθού, που αυταρχικά και βίαια κατάργησαν με την επιβολή των μνημονίων. Έξι χρόνια όμως μας λένε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αρνείται να επαναφέρει τα δώρα και το επίδομα αδείας, στους εργαζόμενους των δήμων και του δημόσιου τομέα. Δεν αντέχει η οικονομία της χώρας τα 2,5 έως 3 δις. που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κοστολογούνται ετησίως ο 13ος και 14ος μισθός, αλλά πολύ καλά η οικονομία αντέχει για την κυβέρνηση να χαρίζει δεκάδες δις. ετησίως στους τραπεζίτες από τον «αναβαλλόμενο φόρο» που ισχύει μέχρι το 2040! Εθελοντική φορολογία για τους εφοπλιστές, αναβαλλόμενη φορολογία για τους τραπεζίτες, ληστρική φορολόγηση για τους εργαζόμενους. Την ώρα που το 2023 ο παραγόμενος πλούτος της Ελλάδας άγγιξε τα 224 δις ευρώ, με βασικούς κερδισμένους 500 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εμείς δυσκολευόμαστε να «βγάλουμε το μήνα» εξαιτίας της ακρίβειας και της φοροληστείας που εξανεμίζει το εισόδημα μας.

Στις 21 Μάη ως βήμα κλιμάκωσης των απεργιών που πραγματοποιήσαμε στις 28 Φλεβάρη, στις 17 Απρίλη και την 1η Μάη, συνεχίζουμε τον αγώνα και απεργούμε βάζοντας στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που ως γνήσιοι εκφραστές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού λειτουργούν «Εφιαλτικά» στην προσπάθεια μαζικοποίησης των αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Βγαίνουμε ξανά στο δρόμο του αγώνα για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας, τον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της πλειοψηφίας των δημάρχων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τους «αναπτυξιακούς οργανισμούς», την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας.

Στέλνουμε μήνυμα καταδίκης στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος –τρομοκράτη του Ισραήλ. Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανία και η εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δε δεχόμαστε να πληρώνουμε 500.000 ευρώ κάθε μέρα για να περιπολεί η φρεγάτα Ύδρα στην Ερυθρά θάλασσα για τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών.

Διεκδικούμε:

Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Μισθολογική εξέλιξη για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας. Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη η διετία 2016 – 2017 που έχει «παγώσει».

Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Κατάργηση του χαρατσιού της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».

Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και στη φοροληστεία.

Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις , με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.

Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και άμεση χορήγησή του.

Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμρο – 35ωρο!

Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.

Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις.

Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ που τον σφαγιάζει με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ.Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ H ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ


Read More »
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2024 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΤΑ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2024 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Youth Pass: Πότε πιστώνονται τα 150 ευρώ – Πού μπορούν να εξαργυρωθούν

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Youth Pass: Πότε πιστώνονται τα 150 ευρώ – Πού μπορούν να εξαργυρωθούν
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των 150 ευρώ στους δικαιούχους του Youth Pass καθώς έκλεισε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις. Η πίστωση της ενίσχυσης γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου.

Το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση 1-2 εργάσιμων ημερών έως να λάβουν την ενίσχυση οι δικαιούχοι. Το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Πιο αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
ενοικίαση αυτοκινήτων
ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
μεταφορές
σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
υπηρεσίες ταξί
υπηρεσίες λεωφορείων
θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
λοιπές αερομεταφορές
αεροδρόμια / αεροσταθμοί
ταξιδιωτικά πρακτορεία
λοιπές μεταφορές
ενοικίαση σκαφών
ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
Βιβλιοπωλεία
λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
κάμπινγκλοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
σινεμά
αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
ορχήστρες και μπάντες
εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
υπηρεσίες γυμναστηρίου
λοιπές υπηρεσίες αναψυχής
Read More »
Youth Pass: Πότε πιστώνονται τα 150 ευρώ – Πού μπορούν να εξαργυρωθούν Youth Pass: Πότε πιστώνονται τα 150 ευρώ – Πού μπορούν να εξαργυρωθούν Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Επιστολή της ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ προς τους γονείς

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Επιστολή της ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ προς τους γονείς
Αγαπητοί γονείς,
στις 22 Μαΐου 2024 πραγματοποιείται για τρίτη φορά πιλοτικά στην Ελλάδα ο «ελληνικός διαγωνισμός PISA», στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών με τη συμμετοχή μαθητ(ρι)ων της Στ΄ Δημοτικού και της Γ’ γυμνασίου σε 660 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Τι είναι οι εξετάσεις PISA

Η PISA είναι ένα διεθνές πρόγραμμα για την αξιολόγηση των μαθητών, υπό την οργάνωση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη: ένας διεθνής οργανισμός που συλλέγει δεδομένα και προτείνει κατευθύνσεις για τη λειτουργία διάφορων θεσμών, μεταξύ των οποίων και της εκπαίδευσης). Κύριος στόχος, σύμφωνα με την επίσημη θέση του προγράμματος, είναι ‘η αξιολόγηση του εύρους των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών’. Με αυτόν τον τρόπο κάθε χώρα συγκεντρώνει στοιχεία που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Γιατί λέμε ΟΧΙ

Σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων…

Η PISA του ΟΟΣΑ, όπως και ανάλογες εθνικές εξετάσεις σε Αγγλία, Η.Π.Α. και άλλες χώρες ανοίγουν τον δρόμο ώστε, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση, να βαθμολογήσουν και να κατηγοριοποιήσουν σχολεία, παιδιά και εκπαιδευτικούς, να οδηγήσουν τα δημόσια σχολεία της γειτονιάς σε υποβάθμιση ή και κλείσιμο, με βάση και τις επιδόσεις των μαθητ(ρι)ων τους.

... και λίγων προσδοκιών

Για το υπουργείο και την κυβέρνηση ο αριθμός των μαθητών που τελειώνουν το λύκειο και θέλουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση πρέπει να μειωθεί. Έτσι ως εργαζόμενοι θα προσδοκούν λιγότερα σε μισθό και δικαιώματα. Αυτό συμβαίνει με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, με την Τράπεζα Θεμάτων στα Λύκεια, με την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών: οι προσδοκίες, οι ελπίδες για τους ανθρώπους της δουλειάς εξαφανίζονται.

Εκπαίδευση με το λιγότερο δυνατό κόστος

Η καθημερινότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία δείχνει ότι οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών έρχονται πάντα σε δεύτερη μοίρα, σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει μια ολοένα δυσκολότερη συνθήκη με την ακρίβεια, η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τα δημόσια κοινωνικά αγαθά σε ιδιωτικά και να αποποιηθεί την ευθύνη για αυτά και την χρηματοδότησή τους, κατηγορώντας για όσα πάνε λάθος στην εκπαίδευση τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα παιδιά.

Εξετάσεις δεν σημαίνει αντικειμενικότητα…

Τα θέματα που μπαίνουν σε πανελλαδικό επίπεδο για την υποτιθέμενη αντικειμενικότητα των εξετάσεων PISA δεν παίρνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες, τις πολύ διαφορετικές ανάγκες ή δυσκολίες που έχει το κάθε παιδί και το κάθε σχολείο. Αλήθεια πόσο αντικειμενικές θα είναι οι επιδόσεις των μαθητών και μαθητριών μας στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας, όταν στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν τα ελληνικά ως μητρική γλώσσα; Δεν υπάρχουν «μετρήσιμα, αξιόπιστα και αντιπροσωπευτικά» αποτελέσματα όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο Παιδείας. Εκπαιδευτικοί και γονείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ολόπλευρη μόρφωση, στάσεις ζωής, κοινότητα και προσωπικότητα δεν μπορούν και δεν πρέπει να μετρηθούν.

... αλλά άγχος, ανταγωνισμός, αποκλεισμός

Οι εξετάσεις τύπου PISA δημιουργούν άγχος και ματαίωση, ξεχωρίζοντας τους μαθητές σε «ικανούς» και «μη ικανούς», τα σχολεία σε «καλά» και «κακά». Η κατάταξη των σχολείων γεννάει ανταγωνισμό και αποκλεισμούς. Τα «δύσκολα» παιδιά, τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με «προβλήματα» συμπεριφοράς δεν θα είναι πια μια πρόκληση κι ένα χρέος για το σχολείο και την κοινωνία, θα είναι ένα εμπόδιο.

Αξιολόγηση και μέτρηση δεν σημαίνει βελτίωση αλλά διάλυση του δημόσιου σχολείου

Κανένα σύστημα δεν μπορεί να βελτιωθεί αν δεν ικανοποιούνται αυτά που χρόνια τώρα και εσείς οι γονείς και εμείς οι εκπαιδευτικοί διεκδικούμε. Μάλιστα τα ίδια τα συμπεράσματα των «ειδικών» του ΟΟΣΑ τα προηγούμενα χρόνια παραδέχονται ότι οι χαμηλές μαθητικές επιδόσεις αντιμετωπίζονται με αύξηση της χρηματοδότησης για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών συστημάτων σε προσωπικό και υποδομές. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για λιγότερα παιδιά στην τάξη, μόνιμο και σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό, δομές που θα υποστηρίζουν τις ανάγκες των μαθητών μας, γενναία χρηματοδότηση, παιδαγωγική ελευθερία, βιβλία και προγράμματα σπουδών που θα κάνουν τα παιδιά να αγαπούν τη γνώση.

Θα πρέπει όλοι μαζί να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε πραγματική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Γι’ αυτό σας καλούμε να αποδοκιμάσετε αυτές τις εξετάσεις. Εμείς από τη δική μας πλευρά, μέσα από τα εκπαιδευτικά μας σωματεία και εσείς από τη δική σας, με τη δυνατότητα που έχετε να αποτρέψετε τη συμμετοχή των παιδιών σας, χωρίς καμία συνέπεια για εσάς ή εκείνα, πρέπει να ματαιώσουμε τη διεξαγωγή τους.

Γιατί θέλουμε ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, που θα μορφώνει ολόπλευρα και ουσιαστικά, που δεν «θα διδάσκει για το τεστ», που δεν θα στερεί τη χαρά. Γιατί δεν θέλουμε να γίνει και ο διαγωνισμός PISA άλλος ένας τρόπος που θα χωρίζει σε κατηγορίες μαθητές και σχολεία, που θα ανοίγει τον δρόμο για ακόμα περισσότερους αποκλεισμούς και διακρίσεις.


ΚΑΛΟΥΜΕ
ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA
ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΜΑΘΗΤ(ΡΙ)ΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΧΑΡΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΓΝΩΣΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Read More »
Επιστολή της ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ προς τους γονείς Επιστολή της ΕΛΜΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ προς τους γονείς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη φυγόποινη για υποθέσεις κλοπών

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Συνελήφθη φυγόποινη  για υποθέσεις κλοπών
Συνελήφθη χθες (18-05-2024) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπή φυγόποινη.

Ειδικότερα, σε βάρος της εκκρεμούσαν αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αγρινίου, με τις οποίες καταδικάστηκε σε ποινές φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών, αντίστοιχα, για το αδίκημα της κλοπής σε αμφότερες τις περιπτώσεις.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Read More »
Συνελήφθη φυγόποινη για υποθέσεις κλοπών Συνελήφθη φυγόποινη  για υποθέσεις κλοπών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Από Δευτέρα οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σουλίου

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Από Δευτέρα οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σουλίου
Ανακοινώνουμε ότι από 20-05-2024 ημέρα Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για εγγραφές & επανεγγραφές νηπίων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σουλίου για το σχολικό έτος 2024-2025, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και της 14-06-2024 ημέρα Παρασκευή και θα υποβάλλονται στο γραφείο του Παιδικού σταθμού Παραμυθιάς και στο γραφείο του παιδικού σταθμού Αχέροντα καθημερινώς από 08:00 π.μ έως 13:00μ.μ.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν τα νήπια τα οποία στις 01-09-2024 συμπληρώνουν την ηλικία των 2,5 ετών.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

1. Αίτηση.
2. Πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού.
3. Πιστοποιητικό υγείας του παιδιού από παιδίατρο.

Όσοι γονείς επιθυμούν να ξαναεγγράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου το πιστοποιητικό υγείας του νηπίου μαζί με την αίτηση επανεγγραφής.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για τον παιδικό σταθμό Παραμυθιάς στο 2666024024 και για τον παιδικό σταθμό Αχέροντα στο 2666041500.


H ANTIΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΦΙΛΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ


Read More »
Από Δευτέρα οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σουλίου Από Δευτέρα οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Κύκλωμα πιστοποιούσε ανύπαρκτες σφαγές- Απειλήθηκε δημόσιος λειτουργός στην Ήπειρο

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Κύκλωμα πιστοποιούσε ανύπαρκτες σφαγές- Απειλήθηκε δημόσιος λειτουργός στην Ήπειρο
Κύκλωμα, το οποίο, σύμφωνα με την ασφάλεια, έχει τα χαρακτηριστικά «εγκληματικής ομάδας», ανέδειξαν οι έλεγχοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, σε περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας και μετά από έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή του ΥΠΑΑΤ, εξαρθρώθηκε κύκλωμα κτηνιάτρων οι οποίοι σφράγιζαν εικονικές σφαγές παραγωγικών ζώων.

Αυτή η παράνομη ενέργεια συνδέεται με την καταβολή ενισχύσεων, δεδομένων και των αλλαγών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023 – 2027 (ΚΑΠ) αλλά και του νέου τρόπου καταβολής των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων σε αιγοπρόβειο και βόειο κρέας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε «η εντολή που έχω δώσει στις υπηρεσίες είναι μία: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων» και συμπλήρωσε «Όλα στο φως, για να προστατεύσουμε τους έντιμους κτηνοτρόφους, δημόσιους λειτουργούς και σφαγείς, αλλά κυρίως για να διασφαλίσουμε ένα δίκαιο και διαφανή τρόπο λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας, προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών».

Καταγγελία στην Ήπειρο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σε περιφερειακή ενότητα της Ηπείρου υπήρξε καταγγελία δημόσιου λειτουργού ο οποίος απειλήθηκε και του ζητήθηκε να σφραγίσει μεγαλύτερο αριθμό ζώων από αυτόν που πραγματικά σφάχθηκε. Ο ίδιος αρνήθηκε να συναινέσει στην παράνομη αυτή πράξη.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στελέχη του ΥΠΑΑΤ οι δύο αυτές – εκ διαμέτρου αντίθετες – περιπτώσεις, αποδεικνύουν αφ’ ενός μεν ότι υπάρχουν δημόσιοι κτηνίατροι που ενσυνείδητα πράττουν το καθήκον τους αλλά και δημόσιοι κτηνίατροι που συμμετέχουν σε παράνομες ενέργειες, αφ’ ετέρου ότι η πρακτική ψευδών σφαγών είναι εκτεταμένη και συνήθης πρακτική.

Όπως έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους το υπουργείο θα δείξει μηδενική ανοχή σε έκνομες πράξεις ώστε να προστατευθούν οι έντιμοι κτηνοτρόφοι, σαφείς, μεταποιητές κρέατος, καθώς και οι έντιμοι δημόσιοι λειτουργεί.

Έλεγχοι

Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν διασταυρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα ηλεκτρονικά μητρώα (Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων, Σφαγές μέσω ΑΡΤΕΜΙΣ, Ηλεκτρονική Βάση Βιολογικής Κτηνοτροφίας, Ηλεκτρονική Βάση Δικαιούχων των προγραμμάτων «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων» και «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία», Δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ) με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι αφορούσαν τα έτη 2018 έως σήμερα και αυτό διότι το 2018 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε η διαδικασία διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ και των αλλαγών στον τρόπο επιλογής των δικαιούχων των συνδεδεμένων ενισχύσεων και όχι μόνο.

Αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες τυγχάνει να γειτνιάζουν μεταξύ τους, έχουν προκύψει τα εξής αποτελέσματα:

Υπάρχουν νομοί όπου η αύξηση στον αριθμό των εκτρεφομένων βοοειδών υπερβαίνει το 114%, το 91% και σε πολλούς το 50%. Με πρωταθλητή Περιφερειακή Ενότητα στην οποία η αύξηση ξεπερνά το 241%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στις ίδιες Περιφερειακές Ενότητες, η συμμετοχή, των βοοτρόφων στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας υπερβαίνει το 50% του συνολικού πληθυσμού των ζώων.

Επίσης, στις εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, οι σφαγές υπολείπονται σημαντικά του αριθμού των ζώων.

Πιο αναλυτικά, υπάρχει νομός όπου το 2023, είχαν δηλωθεί 134.372 βοοειδή και στα σφαγεία του νομού εσφάγησαν 5.858 και σε σφαγεία γειτονικών νομών εσφάγησαν 5.969 ζώα του ιδίου νομού. «Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι έγινε με τα υπόλοιπα 121.645 βοοειδή και πού σταυλίζονται;» δήλωσαν τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σημειώνεται ότι από τα 134.372 τα 67.374 είναι δηλωμένα στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια του υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει παραδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, πλήρης κατάλογος με περισσότερα από 1.000 ονόματα, διευθύνσεις και ΑΦΜ κτηνοτρόφων και σφαγέων που οδηγούν οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους προς σφαγή.

Πάντως, από πλευράς ΥΠΑΑΤ είναι ειλημμένη απόφαση όσοι αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων, να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

  Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Κύκλωμα πιστοποιούσε ανύπαρκτες σφαγές- Απειλήθηκε δημόσιος λειτουργός στην Ήπειρο Κύκλωμα πιστοποιούσε ανύπαρκτες σφαγές- Απειλήθηκε δημόσιος λειτουργός στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Κυριακή 19 Μαΐου 2024. Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Στην Ηγουμενίτσα την Κυριακή τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλης χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. ΣΕΡΑΠΙΩΝΟΣ .
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων της πόλης και κατάθεση στεφάνων με συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ηγουμενίτσας.


Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις. Ο αριθμός των θυμάτων έχει υπολογιστεί από έναν Πόντιο μελετητή σε 353.000, αριθμός που υιοθετείται και από τις περισσότερες ξένες πηγές και ποντιακές οργανώσεις και αναφέρεται σε επίσημες εκδηλώσεις. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.Read More »
Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Συντάξεις: Το 2026 η επαναξιολόγηση των ορίων ηλικίας

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Συντάξεις: Το 2026 η επαναξιολόγηση των ορίων ηλικίας
Δυόμιση χρόνια ακόμα θα ισχύουν τα σημερινά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μέσα στο 2026 οι ηλικίες "εξόδου" στη σύνταξη θα αξιολογηθούν εκ νέου και αν ο "αλγόριθμος" που συνδέει το προσδόκιμο ζωής μετά τα 65, με τα όρια ηλικίας δείξει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, τότε από το 2027 οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αλλάξουν.

Το βέβαιο είναι πως οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ή στα 67 με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης ως και το 2026. Από το 2027 δεν είναι βέβαιο αν θα μείνουν τα ίδια όρια ή αν θα αυξηθούν ακολουθώντας το προσδόκιμο ζωής εφόσον αυτό ανεβεί.

Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας θα είναι αυτόματες καθώς με σχετική διάταξη που έχει ψηφιστεί από το 2010 με τον ασφαλιστικό νόμο 3863, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται εφόσον αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωή μετά το 65ο έτος. Μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να γίνει καμία αλλαγή αφενός γιατί τα όρια ηλικίας πήγαν στα 62 κα 67 (από 60 αι 65) και αφετέρου διότι με την πανδημία το προσδόκιμο ζωής δεν αυξήθηκε οπότε και πάλι δεν έγινε καμία περαιτέρω προσαρμογή των ορίων ηλικίας.

Η τελευταία μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής όμως δείχνει ότι μεταξύ 2027 και 2030 το όριο ηλικίας με 40ετία από το 62ο έτος σήμερα θα πάει στα 63 έτη και 5 μήνες ενώ το 67ο στα 68,5.

Διευκρινήσεις για το πότε, πως και αν έρθουν αλλαγές στα όρια ηλικίας έδωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος μιλώντας την Κυριακή το πρωί στον Αντέννα και στην εκπομπή "Στούντιο με θέα", είπε ότι τα όρια ηλικίας θα εξεταστούν στα τέλη του 2026 με βάση τις εξελίξεις στο προσδόκιμο ζωής. "Τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι το 2027 θα παραμείνουν αμετάβλητα και θα εξεταστούν εκ νέου στα τέλη του 2026 με κριτήριο την πορεία του δημογραφικού όπως ορίζει η νομοθεσία που συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών", σημείωσε ο υφυπουργός.

Ουσιαστικά το 2026 –προς το τέλος του έτους θα εξεταστεί αν αυξήθηκε και πόσο το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα άνω των 65 ετών και αναλόγως της αύξησης, ένα μέρος θα περάσει και στα όρια ηλικίας. "Στα τέλη του 2026 θα ληφθούν υπόψιν οι προβλέψεις τις οποίες μας δίνει η ΕΛΣΤΑΤ" επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου για να προσθέσει ωστόσο, ότι "μέσα σε μια τριετία δεν καταγράφονται δραματικές αλλαγές" θέλοντας προφανώς να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους που θα θεμελιώσουν δικαίωμα για σύνταξη από το 2027 και μετά. Το ότι "μέσα σε μια τριετία δεν καταγράφονται δραματικές αλλαγές" που ανέφερε ο υφυπουργός δείχνει ότι αν υπάρξει αύξηση αυτή μπορεί να είναι μικρή (π.χ. ως 6 μήνες). Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μετά την πανδημία, δείχνουν αύξηση στο προσδόκιμο ζωής.
 
82.000 απασχολούμενοι συνταξιούχοι

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους συνταξιούχους ο κ.Τσακλόγλου είπε ότι πάνω από 82.000 συνταξιούχοι έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα, νούμερο που είχε εκτιμηθεί ότι θα ξεπεραστεί στα δυο χρόνια εφαρμογής του μέτρου ενώ έχει ξεπεραστεί κιόλας στο πρώτο πεντάμηνο εφαρμογής του. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο οι συνταξιούχοι που εξακολουθούν να εργάζονται (πέραν των εισφορών όπως και πριν) καταβάλουν έναν πόρο υπέρ του e-ΕΦΚΑ ύψους 10% επί του μισθού ενώ με το προηγούμενο καθεστώς πέραν ων εισφορών είχαν και μείωση σύνταξης κατά 30%. Η ποινή αυτή καταργήθηκε α αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους συνταξιούχους να δηλώσουν την απασχόλησή τους.

Read More »
Συντάξεις: Το 2026 η επαναξιολόγηση των ορίων ηλικίας Συντάξεις: Το 2026 η επαναξιολόγηση των ορίων ηλικίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Ιχθυοκαλλιέργεια: Ηγέτιδα δύναμη η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές

Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024
Ιχθυοκαλλιέργεια: Ηγέτιδα δύναμη η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές
Ηγετική θέση σε διεθνές επίπεδο διατηρεί η ιχθυοκαλλιέργεια της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού παγκοσμίως, εξακολουθώντας να συμβάλλει καθοριστικά στην ελληνική οικονομία.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, με το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία). Οι συνολικές ποσότητες εξαγωγής καλύπτουν το 90% του συνολικού όγκου παραγωγής τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση υδατοκαλλιέργειας 2023 της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), ο κλάδος της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας ενίσχυσε περαιτέρω την εξωστρέφεια του το 2022 καθώς το 82% της παραγωγής εξάχθηκε σε 37 χώρες ενώ το υπόλοιπο 18% διατέθηκε στην εγχώρια αγορά. Μηνιαίως οι εξαγωγές κυμάνθηκαν από 5.900 έως 10.200 τόνους. Πιο συγκεκριμένα, εξάχθηκαν 104.192 τόνοι τσιπούρας και λαβρακιού αξίας 600,65 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,8% ως προς τον όγκο και 20% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος (δεν περιλαμβάνονται οι εξαγωγές φιλέτων). Εξ’ αυτών, το 75% (95.240 τόνοι) πωλήθηκαν σε 21 χώρες της ΕΕ-27, το 18% (22.510 τόνοι) πωλήθηκε στην Ελλάδα, το 7% (8.950 τόνοι) πωλήθηκε σε 16 τρίτες χώρες, το 57% των εξαγωγών ήταν τσιπούρα (59.664 τόνοι) και το 43% λαβράκι (44.528 τόνοι). Σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών ήταν νωπά ψάρια και μόλις το 0,3% κατεψυγμένα (245 τόνοι κυρίως στις τρίτες χώρες).

Οι κυριότερες αγορές ωστόσο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι παραδοσιακά τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία όπου πωλείται πάνω από την μισή παραγωγή. Αν εξαιρεθούν οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και το Η.Β. όπου οι εξαγωγές κυμάνθηκαν από 1.300 – 5.500 τόνους, σε όλες τις υπόλοιπες 26 χώρες οι εξαγωγές κυμάνθηκαν κάτω των 1.000 τόνων. Σημειώνεται ότι η εμπορία τουρκικών ψαριών μέσω της Ελλάδας παρουσίασε αύξηση 5,6%. Συγκεκριμένα, το 2022 εισήχθησαν 12.614 τόνοι νωπών ψαριών (8.524 τόνοι τσιπούρας και 4.089 τόνοι λαβρακιού) όπου εκτελωνίστηκαν στην Ελλάδα και στην συνέχεια σχεδόν στο σύνολο τους επαναπροωθήθηκαν (ως τουρκικό ψάρι) σε άλλες χώρες της ΕΕ-27. Οι μέσες τιμές ήταν βελτιωμένες και για τα δύο είδη ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρήθηκαν στην τιμή της τσιπούρας λόγω των εποχιακών διακυμάνσεων στην προσφορά της. Η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας κυμάνθηκε στα 4,8 ευρώ/ κιλό παρουσιάζοντας βελτίωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ για το λαβράκι η μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 6,3 ευρώ/κιλό παρουσιάζοντας αύξηση 19%.

Η εγχώρια παραγωγή τσιπούρας-λαβρακίου

Αναφορικά με την εγχώρια παραγωγή τσιπούρας-λαβρακίου, τα αποτελέσματα κλαδικής μελέτης της ICAP CRIF έδειξαν ότι αυξήθηκε με έντονο ρυθμό κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, γεγονός που δημιούργησε συνθήκες υπερπροσφοράς στον κλάδο, επηρεάζοντας αρνητικά τις τιμές πώλησης. Το 2023 η εγχώρια παραγωγή τσιπούρας-λαβρακίου παρέμεινε σταθερή, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το 2022, έπειτα από δύο διαδοχικές χρονιές αυξήσεων (3,1% το 2022/21 και 7,3% το 2021/20). Η τσιπούρα κάλυψε το 57% της συνολικής παραγωγής το 2023 και το λαβράκι το 43%.

Από την έκθεση της ΕΛΟΠΥ προκύπτει ότι ο όγκος παραγωγής ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας ανήλθε το 2022 σε 137.000 τόνους, αξίας 744 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1% ως προς τον όγκο και 14% ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος (135.107 τόνοι αξίας 652,45 εκατ. ευρώ). Η τσιπούρα και το λαβράκι αποτελούν το 92% της παραγωγής και το υπόλοιπο 8% αποτελείται από άλλα μεσογειακά είδη όπως ο κρανιός και το βραχύπτερο φαγκρί. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε σε 126.700 τόνους (72.700 τόνοι τσιπούρας και 54.000 τόνοι λαβρακιού) συνολικής αξίας σχεδόν 692 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το 2021 παρατηρείται οριακή αύξηση σχεδόν 1% ως προς τον όγκο παραγωγής και 14,5% ως προς την αξία πωλήσεων. Σε σχέση με το 2021, η παραγωγή τσιπούρας σημείωσε οριακή μείωση 0,5% ως προς τον όγκο αλλά αύξηση 6% ως προς την αξία πωλήσεων ενώ το λαβράκι αύξηση κατά 2,9% ως προς τον όγκο και 24% ως προς την αξία πωλήσεων. Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού αυξήθηκε κατά 9,2%.

Από τους 126.700 τόνους παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιου, ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό, μόλις το 0,6% είναι βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας. Η εκτροφή τους γίνεται από 2 πιστοποιημένες μονάδες που ανήκουν σε 2 εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας. Παρόλο που η δυναμικότητα και των 2 μονάδων αθροιστικά είναι σχεδόν 2.000 τόνοι, η παραγωγή τους κυμαίνεται στους 800 τόνους (400 τόνους τσιπούρας και άλλους 400 τόνους λαβράκι). Κύρια αιτία για την χαμηλή ζήτηση βιολογικών ψαριών υποδεικνύεται το υψηλό κόστος παραγωγής τους και κατ’ επέκταση η τιμή τους καθώς είναι έως και 60% ακριβότερα σε σχέση με τα ψάρια συμβατικής εκτροφής.

Την τελευταία δεκαετία έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια διαφοροποίησης των εκτρεφόμενων ειδών προκειμένου να ικανοποιηθεί η ανάγκη των καταναλωτών για μεγαλύτερη ποικιλία ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε με αποτέλεσμα να εκτρέφονται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και άλλα είδη μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας όπως το φαγκρί και ο κρανιός. Το 2022 παρήχθησαν σχεδόν 10.300 τόνοι «νέων ειδών», κυρίως φαγκρί και κρανιός αξίας σχεδόν 51,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή τους αντιπροσωπεύει το 8% του όγκου παραγωγής θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας και αυξάνεται διαρκώς λόγω της αυξανόμενης ζήτησης τους αλλά και της βελτίωσης της τεχνογνωσίας εκτροφής τους.

Η δυναμικότητα του κλάδου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται περί τις 73 εταιρείες και όμιλοι με 285 μονάδες (πλωτές εγκαταστάσεις) εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων. Το 63% των εταιρειών είναι μικρομεσαίες και οικογενειακές εταιρείες με παραγωγή έως 500 τόνους ετησίως. Σχεδόν το 78% των μονάδων είναι χωροθετημένες σε τρεις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Αυτές είναι οι Αποκεντρωμένες διοικήσεις της Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, της Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και του Αιγαίου. Σε αυτές τις τρείς αντιστοιχεί σχεδόν το 87% των μισθωμένων εκτάσεων και εκτρέφεται σχεδόν το 82% της ελληνικής παραγωγής. Σε περιφερειακό επίπεδο, ο κλάδος έχει παρουσία στις 11 από τις 13 περιφερειακές ενότητες της χώρας και δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτές είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας, Δωδεκανήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας, Αττικής, Αργολίδας, Κορίνθου, Χίου και Πρέβεζας, καθώς λειτουργούν τοπικά πάνω από 10 μονάδες. Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες είναι αδειοδοτημένες λιγότερες από 10 μονάδες. Ωστόσο υπάρχουν περιφερειακές ενότητες όπου αν και οι αδειοδοτημένες μονάδες είναι λιγότερες από 10, ο όγκος παραγωγής είναι μεγάλος (π.χ. Φωκίδα, Μυτιλήνη, κλπ).

Read More »
Ιχθυοκαλλιέργεια: Ηγέτιδα δύναμη η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές Ιχθυοκαλλιέργεια: Ηγέτιδα δύναμη η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Σελίδες