3o Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
3o Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών ΗγουμενίτσαςΣας προσκαλούμε στο 3o Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας, σε ένα Φεστιβάλ που από ένα απλό όραμα μετουσιώθηκε και καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
28 Ιουνίου & 29 Ιουνίου 2024 και ώρα 9:00 μ.μ. στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων. Δύο ημέρες γεμάτες χορωδιακή μουσική σε έναν μοναδικής αξίας και ομορφιάς αρχαιολογικό χώρο.
Σε λίγες μέρες η Θεσπρωτία υποδέχεται εξαιρετικούς χορωδούς, μαέστρους και μουσικούς από διάφορες πόλεις της υπέροχης χώρας μας, αλλά και από το εξωτερικό. Οι Χορωδίες που συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή μουσικής και πολιτισμού θα μας προσφέρουν υψηλού επιπέδου χορωδιακή μουσική κλασικού ρεπερτορίου, καθώς και παραδοσιακά ακούσματα της Ελλάδας και πολυφωνικά της Ηπείρου.

Διοργανωτής: Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας «ΡΕΝΑ ΚΩΤΣΙΟΥ»
Συνδιοργανωτές: Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, Δήμος Ηγουμενίτσας, Δήμος Φιλιατών, και Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό. Η είσοδος γίνεται ΜΟΝΟ με αριθμημένη πρόσκληση, που ισχύει για ένα άτομο και είναι απαραίτητη η επίδειξή της κατά την είσοδο στον χώρο της εκδήλωσης. Απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο 6939427564. Για την αποφυγή συνωστισμού προσέλευση κοινού στις 8:30 μ.μ.


Στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας συμμετέχουν οι εξής Χορωδίες:

28 Ιουνίου 2024 και ώρα 21:00 μ.μ.
1. Χορωδία Ελληνικού Παραδοσιακού Τραγουδιού «Ομίλου Ερευνών Πηλίου»
2. Παραδοσιακό φωνητικό σύνολο «Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης»
3. Πολυφωνικό ηπειρώτικο φωνητικό σύνολο «Ήνορο»
4. Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Ρένα Κώτσιου»

29 Ιουνίου 2024 και ώρα 21:00 μ.μ.
1. Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης»
2. Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας
3. Νεανική Χορωδία του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Νοαύ της Γεννήσεως του Κυρίου από το Κισινάου της Μολδαβίας (Youth Choir of the Metropolitan Cathedral Nativity of the Lord from Chisinau Rep of Moldova)
4. Μικτή Χορωδία Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου»

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ: Κώστας Τσίντζας

Παρουσίαση Προγράμματος – Φιλική Συμμετοχή (στις 28 Ιουνίου): Αλέξης Κωστάλας
Με τη στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ραγίου «Άγιος Κοσμάς», του Α.Τ. Φιλιατών.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνδράμουν στο να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ! Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους Χορηγούς μας, χωρίς εκείνους θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίησή του.

Σας περιμένουμε!
Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Κοινωνικού 
Συλλόγου Ηγουμενίτσας «ΡΕΝΑ ΚΩΤΣΙΟΥ»
Read More »
3o Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας 3o Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Νέος ψηφιακός μαστογράφος στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Νέος ψηφιακός μαστογράφος στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών


Στα πλαίσια εκσυγχρονισμού των υποδομών και των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του κορυφαίου συστήματος Ψηφιακής Μαστογραφίας και Τομοσύνθεσης, SELENIA DIMENSIONS του Αμερικανικού Οίκου Hologic, στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών.

Ο νέος ψηφιακός μαστογράφος SELENIA DIMENSIONS διαθέτει την ειδική πιστοποίηση EUREF, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα και ακρίβεια στη μαστογραφική απεικόνιση με τη χαμηλότερη δυνατή δόση ακτινοβολίας. Η πιστοποίηση EUREF Type Test επιβεβαιώνει ότι τα συστήματα SELENIA Dimensions 2D και 3D έχουν περάσει επιτυχώς μια σειρά μηχανικών και κλινικών δοκιμών, πληρώντας τα αυστηρά πρότυπα ποιότητας εικόνας, έκθεσης ακτινοβολίας και σταθερότητας που ορίζει ο EUREF για τον προληπτικό και διαγνωστικό εξοπλισμό μαστογραφίας.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου Φιλιατών, Χρήστος Τσουράς, δήλωσε: "Η αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού συνεχίζεται με νέα μηχανήματα που προσφέρουν εξαιρετικές διαγνωστικές ικανότητες. Ο ψηφιακός μαστογράφος έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και μαζί με την περαιτέρω ενίσχυση του τμήματος, στοχεύουμε στην καλύτερη εξυπηρέτηση και αξιοποίηση όλου του εξοπλισμού."

Αυτή η αναβάθμιση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή, προσφέροντας στους ασθενείς του νοσοκομείου Φιλιατών πρόσβαση σε προηγμένες διαγνωστικές τεχνολογίες για την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Read More »
Νέος ψηφιακός μαστογράφος στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών Νέος ψηφιακός μαστογράφος στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Εκλογές στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ασπροκκλησίου "Ο Φάρος"

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Εκλογές στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ασπροκκλησίου "Ο Φάρος"


Η Εφορευτική Επιτροπή του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ασπροκκλησίου "Ο Φάρος" καλεί τα μέλη του συλλόγου και όλους τους κατοίκους του χωριού να συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., στην αίθουσα της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης Ασπροκκλησίου (πρώην Δημαρχείο Δήμου Σαγιάδας).

Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή, πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους μέχρι το Σάββατο, 29 Ιουνίου και ώρα 6 μ.μ. στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής:Τσούγκρης Η. Δημήτριος, τηλ.: 699 660 2157
Φερεντίνος Λ. Βασίλειος, τηλ.: 698 099 2271
Ιωάννου Γ. Φώτιος, τηλ.: 694 879 5452

Ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, Τσούγκρης Η. Δημήτριος, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία, ενισχύοντας την κοινότητα και τον σύλλογο.
Read More »
Εκλογές στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ασπροκκλησίου "Ο Φάρος" Εκλογές στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ασπροκκλησίου "Ο Φάρος" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Μισό χρόνο δουλεύουν οι Έλληνες για να αποπληρώσουν φόρους και εισφορές

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Μισό χρόνο δουλεύουν οι Έλληνες για να αποπληρώσουν φόρους και εισφορές
Μισό χρόνο χρειάζεται να εργαστούν οι Έλληνες το 2024, μόνο και μόνο για να καταφέρουν να αποπληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος, όπως διαπιστώνει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών.

Ειδικότερα, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε μελέτη του για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας αναφέρει πως «για 175 από τις 365 ημέρες του χρόνου προβλέπεται να εργαστούμε το 2024 μόνο για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος».

Μάλιστα «οι 175 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2024 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων 10 ετών».

Επιπροσθέτως «από το 2019 μέχρι τις προβλέψεις για το 2024, η φορολογική επιβάρυνση έχει μειωθεί κατά 6 ημέρες, από τις 181 στις 175 ημέρες».

Πάντως, προστίθεται «αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2024, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2024 έρχεται 5 ημέρες αργότερα, την 30η Ιουνίου. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 εργαστήκαμε για το κράτος 178 ημέρες (ΗΦΕ: 28 Ιουνίου), ενώ αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023 ήρθε 7 ημέρες αργότερα, την 5η Ιουλίου».

Ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, «η Ελλάδα έχει την 11η μικρότερη φορολογική επιβάρυνση (συνυπολογίζοντας τα ελλείμματα), βελτιώνοντας την επίδοσή της κατά 10 θέσεις σε σχέση με το 2022, όταν βρισκόταν στην 21η θέση».

Στο ερώτημα, όμως, πόσο πιάνουν τόπο οι φόροι μας, το ΚΕΦΙΜ απαντά πως «σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών (2023) από το σύστημα υγείας είναι η μικρότερη ανάμεσα στα 21 κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, ενώ αντίστοιχα, στην ικανοποίηση των πολιτών από το εκπαιδευτικό σύστημα και το δικαστικό σύστημα η χώρα βρίσκεται στην 16η και την 17η θέση αντίστοιχα».Μπορείτε να βρείτε την έκθεση για την αξιολόγηση της Οικονομικής Ελευθερίας με ένα κλικ εδώ.

Τα κύρια ευρήματα της φετινής μελέτης
Η 25η Ιουνίου είναι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2024 σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Φέτος θα εργαστούμε για το κράτος 175 από τις 365 μέρες του έτους, 3 ημέρες λιγότερο απ’ ότι το 2023.
Οι 175 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2024 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων 10 ετών.
Από το 2019 μέχρι τις προβλέψεις για το 2024, η φορολογική επιβάρυνση έχει μειωθεί κατά 6 ημέρες, από τις 181 στις 175 ημέρες.
Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2024, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2024 έρχεται 5 ημέρες αργότερα, την 30η Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 εργαστήκαμε για το κράτος 178 ημέρες (ΗΦΕ: 28 Ιουνίου), ενώ αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023 ήρθε 7 ημέρες αργότερα, την 5η Ιουλίου.
Ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει την 11η μικρότερη φορολογική επιβάρυνση (συνυπολογίζοντας τα ελλείμματα), βελτιώνοντας την επίδοσή της κατά 10 θέσεις σε σχέση με το 2022, όταν βρισκόταν στην 21η θέση.
Πόσο πιάνουν τόπο οι φόροι μας: Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών (2023) από το σύστημα υγείας είναι η μικρότερη ανάμεσα στα 21 κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, ενώ αντίστοιχα, στην ικανοποίηση των πολιτών από το εκπαιδευτικό σύστημα και το δικαστικό σύστημα η χώρα βρίσκεται στην 16η και την 17η θέση αντίστοιχα.

Read More »
Μισό χρόνο δουλεύουν οι Έλληνες για να αποπληρώσουν φόρους και εισφορές Μισό χρόνο δουλεύουν οι Έλληνες για να αποπληρώσουν φόρους και εισφορές Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

56χρονος αστυνομικός έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
56χρονος αστυνομικός έφυγε ξαφνικά από τη ζωή
Θλίψη έχει προκαλέσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων ο θάνατος ενός 56χρονου αστυνομικού.

Ο αστυνομικός υπηρετούσε στο Τμήμα της Κακαβιάς.

Πατέρας τριών παιδιών έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, πιθανότατα από ανακοπή.

Για τα ακριβή αίτια θανάτου θα γίνει νεκροψία- νεκροτομή.

Οι συνάδελφοί του κάνουν λόγο για έναν ευσυνείδητο και εργατικό άνθρωπο, αφοσιωμένο στην υπηρεσία και την οικογένειά του.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
56χρονος αστυνομικός έφυγε ξαφνικά από τη ζωή 56χρονος αστυνομικός έφυγε ξαφνικά από τη ζωή Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Thessaly Evros Pass: Τις 103.298 έφτασαν οι αιτήσεις σε μία ημέρα

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Thessaly Evros Pass: Τις 103.298 έφτασαν οι αιτήσεις σε μία ημέρα
Τις 103.298 έφτασαν οι αιτήσεις που υπέβαλλαν οι πολίτες από την πρώτη κιόλας ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα «Thessaly Evros Pass» μέσω του vouchers.gov.gr, με στόχο τη στήριξη του εγχώριου τουρισμού των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023 και των περιοχών του Έβρου που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτησή τους μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου για να μπούν στην κλήρωση.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 4,45 εκατ. ευρώ, αφορά σε άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και την τελευταία ημέρα της επιλεχθείσας φάσης, για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα χωρίζεται ως εξής:

– «Thessaly Α Pass» που αφορά στους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς Μουρεσίου, και στις Δημοτικές Ενότητες Αγριάς, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρυνίτσης του Δήμου Βόλου, με οικονομική ενίσχυση 100 ευρώ για όσους το επιλέξουν ως προορισμό.

– «Thessaly Β Pass» που αφορά στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Αγιάς, Τεμπών, Πύλης (πλην Δημοτικών Ενοτήτων Γόμφων και Πιαλείων) και Μετεώρων, με οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ για όσους το επιλέξουν.

– «Evros Pass» που αφορά στον Δήμο Σουφλίου και τη Δημοτική ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ για όσους το επιλέξουν.

To «Thessaly Evros Pass» δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια. Μπορούν, επομένως, να υποβάλλουν αίτηση:

– Όσοι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022.

– Όσοι δεν έχουν οι ίδιοι ή οι ωφελούμενοί τους ως κύρια κατοικία στους επιλεχθέντες προορισμούς, όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022.

– Όσοι δεν είναι ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού για την περίοδο 2023-2024 ή όσοι δεν επιλεγούν ως δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024-2025.

– Όσοι δεν έχουν επιλεγεί ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Επισημαίνεται ότι για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας ή ένας εκ των δύο, σε περίπτωση χωριστής δήλωσης. Το «Thessaly Evros Pass» μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά είτε από τον ίδιο τον δικαιούχο είτε από όσους ορίζονται ως «ωφελούμενοί» του, δηλαδή:

– Τα ενήλικα τέκνα του δικαιούχου που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022 και

– ο/η σύζυγος του δικαιούχου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αυτόν.
Πώς γίνεται η αίτηση

Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα στο vouchers.gov.gr με τους κωδικούς του στο TaxisNet. Αμέσως μετά καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια πιστοποιεί μέσω υπερσυνδέσμου και κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password) αντίστοιχα.

Στη συνέχεια επιλέγει τον προορισμό και τη φάση ή τις φάσεις της επιλογής του Τέλος, δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν υπάγεται σε κάποια από τις μη επιλέξιμες κατηγορίες δικαιούχων στο πλαίσιο της δράσης και ολοκληρώνει τη διαδικασία κατάθεσης της αίτησης επιλέγοντας «Υποβολή».

Υπενθυμίζεταε ότι αρμόδιοι για την υλοποίηση του «Thessaly Evros Pass» είναι οι υπουργοί Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, καθώς και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Το «Thessaly Evros Pass» υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.,

Read More »
Thessaly Evros Pass: Τις 103.298 έφτασαν οι αιτήσεις σε μία ημέρα Thessaly Evros Pass: Τις 103.298 έφτασαν οι αιτήσεις σε μία ημέρα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Από αύριο Πέμπτη, 27 Ιουνίου, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών στα λύκεια

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Από αύριο Πέμπτη, 27 Ιουνίου, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών στα λύκειαΜέσω της πλατφόρμας e-eggrafes.minedu.gov.gr θα γίνονται από αύριο, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 (ώρα 07:00) έως και την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 (ώρα 23:59), οι αιτήσεις για την εγγραφή, ανανέωση εγγραφής και μετεγγραφή μαθητών στα δημόσια λύκεια.

Όπως ανακοίνωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, οι αιτήσεις για εγγραφή, ανανέωση εγγραφής και μετεγγραφή αφορούν τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων των Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, καθώς και των Προτύπων ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2024-2025.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Αναλυτικότερα, αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί για τις μαθήτριες και τους μαθητές που αποφοίτησαν από τη Γ’ Γυμνασίου και θα φοιτήσουν για το σχολικό έτος 2024-2025 στην Α’ Λυκείου και για τις μαθήτριες και τους μαθητές που αποφοίτησαν από τη Α΄ και Β΄Λυκείου και θα ανανεώσουν την εγγραφή τους για το σχολικό έτος 2024-2025 στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου αντίστοιχα ή θα μετεγγραφούν σε άλλου τύπου σχολείο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι για όσο διάστημα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν νέες αιτήσεις, καθώς επίσης και να τροποποιούν, να διαγράφουν, να εκτυπώνουν και να αποθηκεύουν τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις τους.

Τα αποτελέσματα κατανομής των μαθητριών και μαθητών θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024, για τα ΓΕΛ (περιλαμβάνονται Πρότυπα, Πειραματικά, Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Διαπολιτισμικά Σχολεία και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 για τα ΕΠΑΛ και τα Πρότυπα ΕΠΑΛ, μέσω της πλατφόρμας εγγραφών (https://e-eggrafes.minedu.gov.gr), στο πεδίο «Οι αιτήσεις μου» (επάνω αριστερά μετά την αυθεντικοποίηση στην πλατφόρμα).

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους μία ομάδα υποστήριξης (helpdesk) για να διευκολυνθούν στην υποβολή της αίτησης, είτε τηλεφωνικά (από Δευτέρα έως και Παρασκευή 08:00 – 16:00 στο 210-3443911 για τα ΓΕΛ και στο 210-3443913 για τα ΕΠΑΛ και τα Πρότυπα ΕΠΑΛ), είτε μέσω e-mail (στη διεύθυνση egel@minedu.gov.gr για τα ΓΕΛ και e-epal@minedu.gov.gr για τα ΕΠΑΛ και τα Πρότυπα ΕΠΑΛ).

Read More »
Από αύριο Πέμπτη, 27 Ιουνίου, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών στα λύκεια Από αύριο Πέμπτη, 27 Ιουνίου, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών στα λύκεια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Στις 8.911 οι καταγγελίες πολιτών στην εφαρμογή myCoast για τις παραλίες

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Στις 8.911 οι καταγγελίες πολιτών στην εφαρμογή myCoast για τις παραλίες
Στο 90% βρίσκεται η ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση των παραλιών, με το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων να είναι ιδιαίτερα μεγάλο, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

«Μάλιστα, λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος έχουν ενταχθεί στη διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και επιπλέον τμήματα παραλιών και αιγιαλού που δεν είχαν ενταχθεί στο παρελθόν. Υπενθυμίζεται πως οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες εφαρμόζονται καθολικά για πρώτη φορά φέτος και έρχονται να αντικαταστήσουν το προηγούμενο καθεστώς των επιμέρους παραχωρήσεων ανά δήμο» προσθέτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ΥΠΟΙΚ, μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 1.699 ηλεκτρονικές δημοπρασίες (η αρχική πρόβλεψη για φέτος ήταν να ολοκληρωθούν περίπου 1.200) και απομένουν να ολοκληρωθούν επιπλέον 225 μέσα στις επόμενες ημέρες. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων παραχωρησιούχων έχει υπογράψει τις μισθώσεις και έχει εγκατασταθεί στους χώρους παραχώρησης. Μέσα στις επόμενες ημέρες αντιμετωπίζονται και οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν σε σχέση με τις υπόλοιπες συμβάσεις παραχώρησης καθώς και με τις συμβάσεις που αφορούν όμορες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται και επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις που είχαν υπογραφεί ήδη από το 2023. Πλέον, οι νέοι παραχωρησιούχοι οφείλουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες λειτουργίας που προβλέπονται στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα καθώς και όλοι οι παραχωρησιούχοι ως προς τα πρόστιμα που αντιμετωπίζουν σε περίπτωση παραβίασης των συμφωνηθέντων.

Ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον των πολιτών να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση και χρήση των παραλιών, όπως αποτυπώνεται και στις καταγγελίες που έχουν υποβάλλει μέσω της εφαρμογής ΜyCoast. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 52.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή στα κινητά τους, ενώ οι καταγγελίες έχουν φθάσει στις 8.911. Είναι ενδεικτικό ό,τι μόνο την τελευταία εβδομάδα (18-24/6) έχουν υποβληθεί 2.640 καταγγελίες σημειώνοντας αύξηση περίπου 50% από τον αριθμό καταγγελιών της προηγούμενης εβδομάδας, με περίπου τα 2/3 από αυτές μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (1.731 καταγγελίες), σε όλη την Ελλάδα.

Από το σύνολο των καταγγελιών, η πλειοψηφία τους είναι ανώνυμες (8.096) ενώ οι δημοφιλέστερες αιτίες καταγγελίας είναι:
• η αυθαίρετη κατάληψη έκτασης (6.065),
• η παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης (1.091),
• η αλλοίωση μορφολογίας της ακτής (688).

Οι περιοχές της Ελλάδας οι οποίες συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών είναι οι εξής:
• Χαλκιδική (1.404),
• Πρέβεζα (967),
• Ανατολική Αττική (900),
• Δωδεκανήσου (766),
• Κυκλάδες (680).

Τονίζεται πως πολλές από τις καταγγελίες αφορούν στις ίδιες παραλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η διαδικασία που ακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να συγκεντρώνονται σε ημερήσια βάση οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, να ομαδοποιούνται ανά περιοχή και ανά παραλία, να προτεραιοποιούνται με βάση την σοβαρότητα και την έκταση της παράβασης και στη συνέχεια να παρεμβαίνουν με απροειδοποίητους επιτόπιους ελέγχους, όπου χρειάζεται. Ήδη τέτοιοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρήσεις στην Ρόδο, την Λίμνη Ζηρού νομό Πρεβέζης, το Μεσολόγγι, την Χαλκιδική αλλά και σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται τέλος, πως με βάση τον νόμο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν προβλεφθεί και εφαρμόζονται τέσσερις τρόποι ελέγχου των παραλιών που περιλαμβάνουν τη χρήση drones, τη λήψη δορυφορικών εικόνων, τη συμβολή των πολιτών μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής MyCoast και τα μικτά κλιμάκια ελεγκτών. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αυξανόμενο ρυθμό τις επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα.

Read More »
Στις 8.911 οι καταγγελίες πολιτών στην εφαρμογή myCoast για τις παραλίες Στις 8.911 οι καταγγελίες πολιτών στην εφαρμογή myCoast για τις παραλίες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Σε εκλογές αύριο Πέμπτη ο Εμπορικός Σύλλογος Παραμυθιάς για νέο Δ.Σ.

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Σε εκλογές αύριο Πέμπτη ο Εμπορικός Σύλλογος Παραμυθιάς για νέο Δ.Σ.
Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 από της 10:00 μέχρι της 14:30 Θα γίνουν εκλογές για το νέο Δ.Σ του εμπορικού συλλόγου Παραμυθιας στα γραφεία του συλλόγου.

Παρακαλείσθε να περάσετε να ψηφίσετε μιας και η ψήφος σας είναι Αναγκαία για την συνέχιση του συλλόγου μας

Με εκτίμηση το Δ.Σ
Read More »
Σε εκλογές αύριο Πέμπτη ο Εμπορικός Σύλλογος Παραμυθιάς για νέο Δ.Σ. Σε εκλογές αύριο Πέμπτη ο Εμπορικός Σύλλογος Παραμυθιάς για νέο Δ.Σ. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Δωρεά από την εταιρεία ALFA PASTRY στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Δωρεά από την εταιρεία ALFA PASTRY στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την εταιρεία alfa pastry για την προσφορά σε προιόντα σφολιάτας και για τη συνεχή στήριξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του.Στοιχεία επικοινωνίας:                                                   Αρμόδιος Αντιδήμαρχος
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ                                  Μητσέλος Αλέξανδρος
ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Αγίου Δονάτου (έναντι Πυροσβεστικής)
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438

Email: kp@igoumenitsa.gr
Facebook: www.facebook.com/kpIgoumenitsas/Read More »
Δωρεά από την εταιρεία ALFA PASTRY στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. Δωρεά από την εταιρεία ALFA PASTRY στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Επτά νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Επτά νέες ψηφιακές υπηρεσίες
Με επτά νέες υπηρεσίες εμπλουτίζεται το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, το www.pet.gov.gr διευρύνοντας τις ψηφιακές δυνατότητες για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ζώων συντροφιάς, κτηνιάτρους, εκτροφείς, φιλοζωικά σωματεία, καταφύγια και Δήμους.

Σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών, οι υπηρεσίες τέθηκαν σε παραγωγική λειτουργία στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου με στόχο ένα ολοκληρωμένο και ανοιχτό σε όλους σύστημα ψηφιακής διαχείρισης των γεγονότων ζωής που αφορούν στα ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ή μη, για την προώθηση υπεύθυνης ιδιοκτησίας τους, τον έλεγχο της υγείας και ευζωίας τους και τη διευκόλυνση του έργου των κτηνιάτρων και των εμπλεκόμενων φορέων.

Η πλατφόρμα www.pet.gov.gr ενισχύει την παρακολούθηση και την προστασία των ζώων συντροφιάς με υπηρεσίες που αφορούν στην υιοθεσία αδέσποτων ζώων σε όλη τη χώρα, στην ελεγχόμενη αναπαραγωγή αλλά και την καλύτερη διαχείριση των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, ενώ δίνει πλέον και τη δυνατότητα ψηφιακής υποβοήθησης αναζήτησης και εύρεσης χαμένων ζώων συντροφιάς.

Ειδικότερα, είναι διαθέσιμες πλέον στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, είτε απευθείας στο pet.gov.gr είτε στο gov.gr στην κατηγορία «Πολίτης και καθημερινότητα», οι ακόλουθες υπηρεσίες:

Πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.
Περιλαμβάνει το σύνολο των ζώων συντροφιάς, σκύλων και γατών που είναι προς υιοθεσία με αναλυτικά στοιχεία, φωτογραφία και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου διαχείρισης. Απλοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία υιοθεσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μεριμνά για τη νομιμότητα των διοικητικών διαδικασιών εξασφαλίζοντας διαφάνεια για Δήμους, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις και καταφύγια.

Μητρώο εκτροφέων για τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες εκτροφείς.
Ένα ακόμη Μητρώο που συγκεντρώνει υπό συγκεκριμένα κριτήρια τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες εκτροφείς ζώων συντροφιάς της χώρας. Μέσω της πλατφόρμας υποβάλλεται η αίτηση εγγραφής και συγκεντρώνονται στοιχεία που αφορούν στην αναπαραγωγή, τους απογόνους των εκτρεφόμενων ζώων, καθώς και την ιχνηλασιμότητα της ιδιοκτησίας τους.

Ψηφιακή υπηρεσία αίτησης άδειας αναπαραγωγής δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς.
Με την ισχύουσα νομοθεσία να ορίζει ότι κάθε δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς (θηλυκό ή αρσενικό) μπορεί να αποκτήσει απογόνους μόνο μία φορά στη ζωή του, ο εκάστοτε Δήμος διαμονής των ιδιοκτητών είναι ο αρμόδιος φορέας για να λάβει την αίτηση και να παρέχει ψηφιακά την απαραίτητη άδεια.

Ψηφιακή υπηρεσία αίτησης παράδοσης ζώου συντροφιάς στον Δήμο. Ψηφιακή υπηρεσία αίτησης παράδοσης ζώου συντροφιάς σε φιλοζωική οργάνωση, σωματείο ή καταφύγιο.
Σε περίπτωση αδυναμίας του ιδιοκτήτη να φροντίσει πλέον το ζώο του, αποκτά τη δυνατότητα να το παραδώσει στον Δήμο μόνιμης κατοικίας του ακολουθώντας τις θεσμικές διαδικασίες.

Σε περίπτωση εξαιρετικών λόγων υγείας ή σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη δίνεται η δυνατότητα μέσω της ψηφιακής αίτησης να παραδοθεί το ζώο συντροφιάς σε φιλοζωικό σωματείο ή καταφύγιο και στη συνέχεια να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην ψηφιακή πλατφόρμα υιοθεσίας.

Ψηφιακή υπηρεσία προβολής κτηνιατρικού φακέλου ζώου συντροφιάς.
Περιλαμβάνει κάθε ενέργεια (υποχρεωτική ή μη) που έχει καταχωριστεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς για το ζώο συντροφιάς, ώστε οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους να έχουν πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό του ζώου τους.

Ψηφιακή πλατφόρμα απώλειας και εύρεσης ζώων συντροφιάς. Ψηφιακή υπηρεσία δήλωσης πιθανής εύρεσης ζώου συντροφιάς.
Στοχεύει στη διευκόλυνση του εντοπισμού ζώων για τα οποία έχει δηλωθεί απώλεια. Οι πολίτες που εντοπίζουν ένα χαμένο ζώο μπορούν να αξιοποιήσουν την ψηφιακή υπηρεσία με στόχο την ενημέρωση του ιδιοκτήτη.

Ψηφιακή υπηρεσία δήλωσης θανάτου ζώου συντροφιάς.
Με στόχο τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, δίνεται πλέον η δυνατότητα να δηλώνουν τον θάνατο του ζώου τους μέσω υπεύθυνης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Για την οριστική καταχώριση του θανάτου, αποκλειστικά αρμόδιος παραμένει ο πιστοποιημένος κτηνίατρος.

Οι νέες ψηφιακές λειτουργίες του έργου υλοποιήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη συνδρομή της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς σε αριθμούς

Καταχωρίσεις:


1.224.519 ζώα συντροφιάς που ανήκουν σε 657.125 ιδιοκτήτες

279.805 αδέσποτα ζώα

2.476 κτηνίατροι είναι χρήστες του συστήματος.

Από την έναρξη παραγωγικής του λειτουργίας του, τον Δεκέμβριο του 2023, έχουν πραγματοποιηθεί:

88.307 νέες καταχωρίσεις ζώων

36.680 νέες καταχωρίσεις ιδιοκτητών

123.449 καταχωρίσεις στειρώσεων ζώων εκ των οποίων 28.443 αφορούσαν στειρώσεις αδέσποτων ζώων

311.736 καταχωρίσεις εμβολιασμών

55.775 καταχωρίσεις αντιπαρασιτικών αγωγών

9.575 καταχωρίσεις μεταβιβάσεως ιδιοκτησίας

8.206 καταχωρίσεις υιοθεσίας

1.397 καταχωρίσεις αναδοχής

246 αιτήσεις φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων έχουν υποβληθεί για εγγραφή στο αντίστοιχο Μητρώο και 173 από αυτές έχουν εγκριθεί.

45 αιτήσεις καταφυγίων έχουν υποβληθεί για εγγραφή στο αντίστοιχο Μητρώο και 19 από αυτές έχουν εγκριθεί.

1.765 ψηφιακές δηλώσεις απώλειας ζώου συντροφιάς

523 ψηφιακές δηλώσεις εύρεσης ζώου συντροφιάς

1.942 ψηφιακές δηλώσεις μεταβίβασης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς
Read More »
Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Επτά νέες ψηφιακές υπηρεσίες Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Επτά νέες ψηφιακές υπηρεσίες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Εξαπόλυση Παρασιτοειδούς Encarsia smithi στην Π.Ε. Θεσπρωτίας για την Αντιμετώπιση του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Εξαπόλυση Παρασιτοειδούς Encarsia smithi στην Π.Ε. Θεσπρωτίας για την Αντιμετώπιση του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη


Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε εξαπόλυση του υμενόπτερου παρασιτοειδούς Encarsia smithi σε δύο θέσεις στον κάμπο Κεστρίνης – Σαγιάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος περιορισμού της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη (Aleurocanthus spiniferus). Η δράση αυτή έγινε από ερευνητές του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με τους γεωπόνους του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Θεσπρωτίας, με τη χρήση βιολογικών μεθόδων.Η εξέλιξη της εγκατάστασης του παρασιτοειδούς θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ παράλληλα οι παραγωγοί εσπεριδοειδών ενημερώνονται ότι η εξαπόλυση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων, για την καταπολέμηση εχθρών όπως ο Ψευδόκοκκος και ο Τετράνυχος, επιδοτείται μέσω οικολογικών σχημάτων

Read More »
Εξαπόλυση Παρασιτοειδούς Encarsia smithi στην Π.Ε. Θεσπρωτίας για την Αντιμετώπιση του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη Εξαπόλυση Παρασιτοειδούς Encarsia smithi στην Π.Ε. Θεσπρωτίας για την Αντιμετώπιση του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Εστίαση: Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ ζητούν οι επιχειρηματίες

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Εστίαση: Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ ζητούν οι επιχειρηματίες
Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ στο σερβιριζόμενο καφέ στο 24%.

«Η ανακοίνωση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% στον σερβιριζόμενο καφέ, γυρίζει την εστίαση στα σκληρά χρόνια των μνημονίων.

Εξαθλιώνει οικονομικά τα καταστήματα εστίασης, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό και αύξηση τιμών που θα κληθεί να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής. Η εστίαση είναι ενιαία!», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΕΣΕ τονίζοντας ότι η ομοσπονδία καθώς και δεκάδες ενώσεις και σύλλογοι εστίασης σε όλη την Ελλάδα συνυπογράφουν το κοινό αίτημα: «Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση, πλην αλκοολούχων ποτών».

«Το δεσμευτήκατε το 2019, το επαναλάβατε το 2023, υλοποιήστε το σήμερα», αναφέρει η ΠΟΕΣΕ υπενθυμίζοντας προς την κυβέρνηση την υπογραφή βουλευτικής τροπολογίας 2183/190 14/5/2019 που είχε καταθέσει στο παρελθόν.
Read More »
Εστίαση: Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ ζητούν οι επιχειρηματίες Εστίαση: Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ ζητούν οι επιχειρηματίες Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Ο Πρόεδρος της Γλυκής για τις παρεμβάσεις στον δρόμο προς Σούλι.

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Ο Πρόεδρος της Γλυκής για τις παρεμβάσεις στον δρόμο προς ΣούλιΗ Περιφέρεια Ηπειρου ξεκίνησε να ασφαλτοστρωσει τον δρόμο που οδηγεί στα χωριά του Σουλίου. Το έργο αυτό είναι αναγκαίο,και έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Η Περιφέρεια καλό είναι να βάλει στο μικροσκόπιο τον τόπο μας γιατί τα τελευταία χρόνια αυτό το κομμάτι του Δήμου Σουλίου συμπεριλαμβανομένου και της Γλυκής αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών. Επίσης ο κάμπος αρδευεται από τον ποταμο Αχέροντα και καλλιεργουνται πολλά είδη εσπεριδοειδων, ακτινιδιων και πολλά αλλα. Αυτο σε συνδυασμό με τον τουρισμό μπορεί να εξασφαλίσει εργασία όλη τη διάρκεια του χρόνου σε όποιον το επιθυμεί.

Θα είναι μεγάλη η χαράς μας να συνεχίσει η Περιφέρεια να στέκεται δίπλα μας.

Παναγιώτης Παππάς
Πρόεδρος Γλυκής
Read More »
Ο Πρόεδρος της Γλυκής για τις παρεμβάσεις στον δρόμο προς Σούλι. Ο Πρόεδρος της Γλυκής για τις παρεμβάσεις στον δρόμο προς Σούλι. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Από το Λύκειο στο ΠανεπιστήμιοΓράφει ο Π. Παπαδόπουλος, καθηγητής Πληροφορικής
Υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Δ.Δ.Ε. Θεσπρωτίας

Από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο

Με το πέρας των Πανελληνίων εξετάσεων σχολικού έτους 2023-2024 και με τις θερμότερες ευχές όλων μας για καλή επιτυχία όλων των εξεταζόμενων, περνάμε στη φάση δήλωσης των σχολών του Μηχανογραφικού δελτίου.

Μια σημαντική απόφαση που διαδραματίζει για κάθε παιδί καθοριστικό ρόλο, προσδιορίζοντας τη μελλοντική του εξέλιξη, την επαγγελματική και κατ’ επέκταση προσωπική του πορεία. Μια διαδικασία στην οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς απαιτείται η χρυσή τομή μεταξύ των επιθυμιών και προσδοκιών, των δυνατοτήτων και ικανοτήτων, των εξεταστικών επιδόσεων, αλλά και των επαγγελματικών ευκαιριών και δυνατοτήτων της αγοράς εργασίας.

Συχνά διαπιστώνεται πως άλλοτε από ελλιπή ενημέρωση, άλλοτε από άγνοια, παράβλεψη ή επιπολαιότητα, οι μαθητές δεν κάνουν τις καλύτερες ή μάλλον τις καταλληλότερες για αυτούς επιλογές, με αποτέλεσμα να περνούν τελικά σε μια σχολή που δεν τους αρέσει, οδηγούμενοι στη συνέχεια σε επαγγελματικούς κλάδους που τους περιορίζουν ή δεν τους ταιριάζουν. Η διερεύνηση του προγράμματος σπουδών των σχολών και των δυνατοτήτων μετά την αποφοίτηση, σε συνδυασμό με την εμπέδωση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του καθενός και της καθεμιάς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωστή δήλωση των προτιμήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, κρίνεται σκόπιμο να αποσαφηνίσουμε κάποιες έννοιες, παραθέτοντας ορισμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν, ίσως σε σημαντικό βαθμό, μαθητές και γονείς.


Χάρτης ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Ξεκινώντας, θα πρέπει να δούμε κάποια αριθμητικά στοιχεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη χώρα μας σήμερα λειτουργούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 416 συνολικά πανεπιστημιακά τμήματα ΑΕΙ, στα οποία φοιτούν 366.592 ενεργοί φοιτητές, ενώ παράλληλα λειτουργούν περίπου 1.250 μεταπτυχιακά.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ανέρχεται στους 68.851. Αν προσθέσουμε και τους εισακτέους των ειδικών κατηγοριών, των Στρατιωτικών Σχολών και των Σωμάτων ασφαλείας, τότε ο αριθμός φτάνει στον αριθμό των 76.000. Τη φετινή χρονιά ο αριθμός των υποψηφίων υπολογίζεται περίπου στους 90.000. Αυτό σημαίνει πως το 85 % περίπου των υποψηφίων έχει τη δυνατότητα να περάσει σε κάποια σχολή, με την προϋπόθεση φυσικά το σύνολο μορίων να είναι τουλάχιστον πάνω από την απαιτούμενη ελάχιστη βάση για την εισαγωγή. Με βάση τα περσινά πάντως στοιχεία το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων που τελικά υπέβαλε μηχανογραφικό ήταν 96,42 %.

Βάση εισαγωγής και ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ)

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 2021 από το Υπουργείο Παιδείας με στόχο τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης, την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών στην ανώτατη εκπαίδευση και την ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών στα ΑΕΙ.

Διαμορφώνεται από το μέσο όρο των επιδόσεων βαθμολογίας όλων των υποψηφίων του κάθε πεδίου σε όλα τα μαθήματα, πολλαπλασιαζόμενο με έναν συντελεστή (από 0.8 έως 1.2), που προσδιορίζεται από το κάθε τμήμα ξεχωριστά. Λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρος πανελλαδικής επίδοσης των μαθητών ανά κατεύθυνση, θα διαπιστώσουμε πως η βάση (Ε.Β.Ε.) αυτή ξεκινάει κάπου στα 8.000 μόρια.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των περσινών πανελληνίων ο μέσος όρος επίδοσης του 1ου πεδίου (Ανθρωπιστικών σπουδών) διαμορφώθηκε στο 11.73, του 2ου πεδίου (Θετικών σπουδών) στο 12.30, ο μέσος όρος επίδοσης του 3ου πεδίου (Υγείας) στο 11.63, ενώ του 4ου πεδίου (Οικονομίας-Πληροφορικής) στο 10.45.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής πρακτικά είναι η προϋπόθεση που απαιτείται για να μπορεί ένας υποψήφιος να δηλώσει κάποιο τμήμα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα να μην καλύψουν πλήρως τις προσφερόμενες θέσεις λειτουργώντας ακόμη και με ένα πολύ μικρό αριθμό εισακτέων.

H βάση εισαγωγής του κάθε τμήματος (όχι η ελάχιστη βάση) προκύπτει μετά τις Πανελλήνιες εξετάσεις και μετά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου των μαθητών, και συνδιαμορφώνεται από τις προτιμήσεις των υποψηφίων, τον αριθμό των εισακτέων, την επίδοση των μαθητών και τους συντελεστές βαρύτητας κάθε μαθήματος.

Μόρια εισαγωγής – Συντελεστές βαρύτητας

Από το 2022 κάθε πανεπιστημιακό τμήμα για την πρόσβαση των εισακτέων προσδιόρισε συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Ο συντελεστής αυτός εκφράζεται ως ποσοστό επί τοις εκατό (%), κυμαίνεται μεταξύ 20% και 40% και ως εκ τούτου τα μόρια των υποψηφίων δεν είναι ένας αριθμός, αλλά κυμαίνονται σε ένα εύρος τιμών μεταξύ των σχολών της συγκεκριμένης κατεύθυνσης. Έτσι, μόρια μαθήματος = βαθμός * συντελεστής βαρύτητας *1000, ενώ σύνολο μορίων = άθροισμα μορίων κάθε μαθήματος.

Συνεπώς, τα μόρια για ένα συγκεκριμένο τμήμα μπορεί να διαφέρουν αρκετά από τα μόρια κάποιου άλλου τμήματος, εξαιτίας των διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας.

Δήλωση σχολών - Συμπλήρωση Μηχανογραφικού

Η δήλωση των σχολών θα πραγματοποιηθεί μετά την έκδοση των βαθμολογιών, ωστόσο η στρατηγική αυτής της δήλωσης καλό είναι να έχει ήδη προηγηθεί ώστε να εκκρεμεί μόνο το τεχνικό σκέλος αυτής της διαδικασίας.

Η δήλωση αυτή πρέπει να βασίζεται στην πραγματική επιθυμία των υποψηφίων, αγνοώντας τις εκτιμήσεις των βάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις, τις δεξιότητες και ικανότητες, αξιολογώντας τόσο το πρόγραμμα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν, όσο και τις διεξόδους και προοπτικές που αναδεικνύονται στους διάφορους επαγγελματικούς κλάδους στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένες προτάσεις και κατευθύνσεις προς τους υποψηφίους είναι μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες :

Δηλώστε την προτίμησή σας για κάθε τμήμα, ξεκινώντας από τη σχολή της υψηλότερης προτίμησής σας

Δηλώστε μεγάλο αριθμό σχολών, καθώς αριθμητικός περιορισμός δεν υπάρχει

Μην παρασύρεστε από τις προβλέψεις των βάσεων, αγνοήστε πλήρως τις περσινές

Μην εφησυχάζετε στην υψηλή βαθμολογία που ενδεχομένως έχετε ή μην απογοητεύεστε από μια κατώτερη των προσδοκιών σας επίδοση που σημειώσατε

Μην τροποποιείτε τις επιλογές σας επειδή είχατε καλύτερη επίδοση από ό,τι περιμένατε

Λάβετε υπόψη σοβαρά τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σας, το χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας

Μην υποτιμάτε τμήματα που δεν είναι ευρέως γνωστά

Ενημερωθείτε για την αντιστοιχία τμημάτων στο ενδεχόμενο μετεγγραφής

Γνωρίστε το πρόγραμμα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Συλλέξτε στοιχεία αναφορικά με τη ζήτηση των επαγγελμάτων και την κατάσταση στην αγορά εργασίας

Τα κριτήρια μιας εύστοχης επιλογής είναι πολλά. Συνειδητοποιώντας τις δυνατότητές σας, τους στόχους και τις επιδιώξεις σας, και κατανοώντας το οικονομικό, τεχνολογικό και κοινωνικό περιβάλλον έτσι όπως διαμορφώνεται στη σύγχρονη εποχή, κάντε όχι απλά την καλύτερη, αλλά την καταλληλότερη για εσάς επιλογή.

Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας λειτουργεί υπηρεσία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που θα βρίσκεται και το προσεχές διάστημα στο πλευρό μαθητών και γονέων, προκειμένου να παράσχει τη σχετική βοήθεια, συμβάλλοντας στην αρτιότερη πληροφόρηση και καθοδήγησή τους στη συμπλήρωση των σχολών του Μηχανογραφικού Δελτίου.
Read More »
Από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο Από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Οι υποχρεώσεις Δημόσιων Υπηρεσιών και Δήμων στη συνεργασία με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Οι υποχρεώσεις Δημόσιων Υπηρεσιών και Δήμων στη συνεργασία με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης


Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα υποχρεούνται να συνεργάζονται και να προβάλλουν τις εκδηλώσεις τους μόνο μέσω των μέσων ενημέρωσης που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Έντυπου Τύπου και στο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου. 
Ο νόμος ορίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης που επιθυμούν να συνεργάζονται με δημόσιους φορείς πρέπει να είναι καταγεγραμμένα στα αντίστοιχα μητρώα και να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ύπαρξη διοικητικού προσωπικού και η απασχόληση τουλάχιστον δύο δημοσιογράφων. 
Αυτές οι προϋποθέσεις διασφαλίζουν ότι τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.
Σύμφωνα με το νόμο, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα είναι υποχρεωμένα να συνεργάζονται και να συναλλάσσονται μόνο με τα μέσα ενημέρωσης που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Έντυπου Τύπου και στο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου. 
Επίσης, οι προβολές εκδηλώσεων και ανακοινώσεων μπορούν να γίνονται μόνο μέσω αυτών των εγγεγραμμένων μέσων.
Η νομοθεσία επιδιώκει να εξαλείψει την άδικη μεταχείριση μεταξύ των εγγεγραμμένων μέσων ενημέρωσης και των κάθε λογής "μέσα ενημέρωσης" που ξεπηδούν χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. 
Δεν είναι δίκαιο κάθε σελίδα στο Facebook ή κάθε νέο site που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της νομοθεσίας να αντιμετωπίζεται ισότιμα με τα εγγεγραμμένα και αναγνωρισμένα από την πολιτεία μέσα ενημέρωσης. 
Αυτό όχι μόνο υπονομεύει την ποιότητα της ενημέρωσης, αλλά επίσης αδικεί τα νόμιμα μέσα που επενδύουν σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.
Επίσης, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν επίσης επιχειρήσεις που παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στις κοινότητές τους. 
Όπως κάθε επαγγελματίας που συμμετέχει στις εκδηλώσεις των δήμων και πληρώνεται για τις υπηρεσίες του, έτσι και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δικαιούνται αμοιβή για την προβολή των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων των δήμων. 
Είναι απαράδεκτο να θεωρούνται απλά χορηγοί επικοινωνίας χωρίς να λαμβάνουν την αντίστοιχη αμοιβή, πολλές φορές μάλιστα χωρίς καν να ερωτηθούν.
Η τήρηση των προϋποθέσεων εγγραφής στα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου διασφαλίζει την αξιοπιστία και την ποιότητα των μέσων ενημέρωσης. 
Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δήμοι πρέπει να συνεργάζονται αποκλειστικά με τα εγγεγραμμένα μέσα, αναγνωρίζοντας τα τοπικά μέσα ως επιχειρήσεις που αξίζουν την αμοιβή τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν. 
Read More »
Οι υποχρεώσεις Δημόσιων Υπηρεσιών και Δήμων στη συνεργασία με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης Οι υποχρεώσεις Δημόσιων Υπηρεσιών και Δήμων στη συνεργασία με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

«Έρχεται» παράταση για το IRIS – Μόλις το 55% των υποχρέων έχει ανταποκριθεί

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
«Έρχεται» παράταση για το IRIS – Μόλις το 55% των υποχρέων έχει ανταποκριθεί
Μόνο οι μισοί αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι ενεργοποίησης του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, προχώρησαν μέχρι τώρα στη διασύνδεση, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε παράταση της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου, όπως προανάγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Από τις περίπου 650.000 των υποχρέων, έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση οι 360.000 (περίπου το 55%), με την ανταπόκριση να είναι υποτονική προβληματίζοντας τους επιτελείς του ΥΠΟΙΚ, οι οποίοι σχεδιάζουν τώρα παράταση τουλάχιστον ενός μηνός.

Η διάρκεια πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, αφού αξιολογηθεί η πορεία της διαδικασίας έως το τέλος Ιουνίου, οπότε «κλείνει» και το θέμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, δεν ισχύει για τους υπόχρεους η ημερομηνία της 1ης Ιουλίου για την επιβολή κυρώσεων για τη μη ενεργοποίηση του IRIS.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο (αυτοτελές) έχει ορισθεί σε 1.500 ευρώ ενώ όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απειλούνται με επιπλέον διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Πάντως, παρά τις αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα, δεν μεταβάλλεται το «πλάνο» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025, τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στα καταστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της υπηρεσίας IRIS στο mobile banking oι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους άμεσα και εύκολα. Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, ο επαγγελματίας μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

POS και ταμειακές

Στο τέλος τρέχοντος μηνός εκπνέει ωστόσο η προθεσμία για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS με εξαίρεση όσες δεν κατέστη δυνατόν να διασυνδεθούν λόγω ασυμβατότητας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών και για τις οποίες υπάρχει ελαστικότερο χρονοδιάγραμμα.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με συγκεκριμένο λογισμικό (πρόκειται για το ERP το οποίο αφορά τη συνολική λειτουργία της επιχείρησης από χρηματοοικονομικά μέχρι ανθρώπινο δυναμικό) και έχουν προγραμματίσει τεχνικές εργασίες με τον ειδικό συνεργάτη τους εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία η προθεσμία έχει ήδη λήξει.

Επίσης θα πρέπει οι περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις να έχουν την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους, έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Για 3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς είναι στη λίστα του «Τειρεσία», το ζήτημα αντιμετωπίσθηκε με νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ. επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ., όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.

Τα πρόστιμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία, στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών).
Read More »
«Έρχεται» παράταση για το IRIS – Μόλις το 55% των υποχρέων έχει ανταποκριθεί «Έρχεται» παράταση για το IRIS – Μόλις το 55% των υποχρέων έχει ανταποκριθεί Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Ανήλικο αγοράκι βούλιαξε στον πάτο της πισίνας - Mεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Ανήλικο αγοράκι βούλιαξε στον πάτο της πισίνας - Mεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της ΠάτραςΈνα σοβαρό περιστατικό με θύμα ένα ανήλικο αγοράκι σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε περιοχή του Δήμου Πρέβεζας.

 Tο αγοράκι βρισκόταν μαζί με τους γονείς του σε πισίνα ξενοδοχείου, όταν, μπροστά στα μάτια των δικών του και για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, βρέθηκε στον πάτο της πισίνας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο χώρο της πισίνας υπήρχε ναυαγοσώστης, ο οποίος έσπευσε και έβγαλε το παιδί από το νερό, ενώ στη συνέχεια του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Επίσης, στο σημείο βρισκόταν και μία γυναίκα γιατρός, η οποία με απινιδωτή προχώρησε σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Αμέσως μετά το αγοράκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπου διασωληνώθηκε, και εν συνεχεία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας.
Read More »
Ανήλικο αγοράκι βούλιαξε στον πάτο της πισίνας - Mεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας Ανήλικο αγοράκι βούλιαξε στον πάτο της πισίνας - Mεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πάτρας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

ΕΦΚΑ: Ποια λάθη στον επανυπολογισμό φέρνουν αναδρομικά σε συντάξεις

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
ΕΦΚΑ: Ποια λάθη στον επανυπολογισμό φέρνουν αναδρομικά σε συντάξεις
Νέες πληρωμές με αναδρομικά από εκκρεμείς και λανθασμένους επανυπολογισμούς συντάξεων προγραμματίζει ο ΕΦΚΑ για το αμέσως προσεχές διάστημα. Τα ποσά ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-Τραπεζών.

Στην ουρά του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 15.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί, είτε έχουν επανυπολογιστεί αλλά είναι με λάθος ποσά και γίνονται διορθώσεις. Οι διορθώσεις είναι συνήθως προς τα πάνω, και οι συνταξιούχοι παίρνουν αύξηση μαζί με αναδρομικά που ξεκινούν από τον Οκτώβριο του 2019.

Τα πιο συχνά λάθη εντοπίζονται από τον ΕΦΚΑ στους επανυπολογισμούς των παλαιών συντάξεων (πριν τον Μάιο του 2016) και αφορούν:

*Στο χρόνο ασφάλισης που έχει αποτυπωθεί στην αρχική απόφαση και σε πολλές περιπτώσεις έχουν "ξεχαστεί" να περαστούν στον επανυπολογισμό οι μήνες ή ακόμη και οι ημέρες ασφάλισης. Για παράδειγμα συνταξιούχος που βγήκε στη σύνταξη με 37 χρόνια, 4 μήνες και 18 μέρες, επανυπολογίστηκε με 37 χρόνια, χωρίς τους 4 μήνες και τις 18 μέρες. Η παράλειψη αυτή του έκοψε σύνταξη την οποία του επιστρέφει ο ΕΦΚΑ μαζί με τα οφειλόμενα αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

*Στις συντάξιμες αποδοχές βάσει των οποίων έγινε ο αρχικός επανυπολογισμός. Υπάρχουν αποδοχές ή και εισφορές που δεν έχουν ληφθεί υπόψη με αποτέλεσμα και εδώ ν αέχουν αδικηθεί συνταξιούχοι που δικαιούνται αύξηση και αναδρομικά.

*Στις κρατήσεις επιπλέον εισφορών κύριας ασφάλισης. Σε πολλές περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων από ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, Τραπεζών) οι εισφορές κύριας ασφάλισης ήταν πάνω από 20%, αλλά η επιπλέον εισφορά δεν είχε ληφθεί υπόψη στον αρχικό επανυπολογισμό που έγινε το 2019. Το λάθος διορθώνεται τώρα υπέρ των συνταξιούχων.

Η πηγή των λαθών ήταν στα στοιχεία που έδωσαν τα ταμεία των συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για να γίνει ο πρώτος επανυπολογισμός συντάξεων με τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Για όσους είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, τα λάθη μεταφέρθηκαν και στον επόμενο επανυπολογισμό με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Η διαδικασία του ορθού επανυπολογισμού βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο όπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ έχει ολοκληρωθεί για το μεγαλύτερο πλήθος των συνταξιούχων.

Τον Ιούνιο καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού σε 7.002 συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ και εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών επανυπολογισμού για ένα μέρος αυτής της κατηγορίας, το οποίο θα ελεγχθεί ανά συνταξιοδοτικό φάκελο.

Σε εξέλιξη είναι ο ορθός επανυπολογισμός των συντάξεων του ταμείου της Εθνικής Τράπεζας (ΤΣΠ-ΕΤΕ) και δρομολογείται η πληρωμή της πρώτης "ομάδας" συνταξιούχων (περίπου 500 άτομα) τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Ιουλίου και του Αυγούστου έρχεται νέα πληρωμή αναδρομικών για περίπου 5.000 συνταξιούχους της Εθνικής και άλλους 800 της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά ορθών επανυπολογισμών στου περισσότερους συνταξιούχους της Ολυμπιακής Αεροπορίας ενώ εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών για ορισμένους που παρουσιάζουν δυσκολίες στον επανυπολογισμό.

Τον Απρίλιο καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά, ορθού επανυπολογισμού για τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ.

Τον Μάιο έγινε καταβολή των αναδρομικών ποσών ορθού επανυπολογισμού συνταξιούχων της Αγροτικής και τον Ιούνιο του 2024 για τους συνταξιούχους της Ιονικής.

Αναδρομικά ποσά ορθού επανυπολογισμού πληρώθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024, οι συνταξιούχοι – δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν από την υπηρεσία με με κοινές διατάξεις (ΙΚΑ αντί Δημοσίου) έχοντας καταβάλλει εισφορές κύριας σύνταξης υψηλότερες του 20%.
Read More »
ΕΦΚΑ: Ποια λάθη στον επανυπολογισμό φέρνουν αναδρομικά σε συντάξεις ΕΦΚΑ: Ποια λάθη στον επανυπολογισμό φέρνουν αναδρομικά σε συντάξεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Παραίτηση Καλφόγλου ζητάει ο Γιάννης Γόγολος, μετά από την αποκάλυψη για την παραποίηση της λίστας οφειλετών

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Παραίτηση Καλφόγλου ζητάει ο Γιάννης Γόγολος, μετά από την αποκάλυψη για την παραποίηση της λίστας οφειλετών


Τοποθέτηση του Γόγολου Ιωάννη πρώην υποψηφίου Δημάρχου το 2019 και δημοτικού συμβούλου επί σειρά ετών στο Δήμο Ηγουμενίτσας για το θέμα του προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Ηγουμενίτσας κ.Καλφόγλου.
-------------------‐----------------------------------------------------------------
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τον πρώην Δήμαρχο κ.Λώλο μια σειρά πολιτικών ενεργειών του προέδρου της επιχείρησης κ.Καλφόγλου που είναι εκτός αρμοδιοτήτων του και βρίσκονται στην παράβαση καθήκοντος.
Η ενασχόληση με τα κοινά είναι μια προσφορά για το κοινό καλό των πολιτών και υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου.
Επίσης όποιοι ασχολούνται με τα κοινά κρίνονται, όχι προσωπικά αλλά πολιτικά.
Όπως βέβαια και η ορκωμοσία της κάθε νέας σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου που προκύπτει από την πλειοψηφία των πολιτών και σε κάποιο σημείο αναφέρεται :
 " Ορκίζομαι να υπηρετώ τα συμφέροντα του Δήμου ".
Όταν την προεκλογική περίοδο ο κ.Καλφόγλου είχες ως σύνθημα " να φύγει το σάπιο, το παλιό και να έρθετε εσείς το καθαρό και νέο " και θα συμφωνήσω για την αλλαγή που έπρεπε να έρθει και ήρθε, με τις πολιτικές πράξεις σου, όμως δεν έφερες το καθαρό αλλά μας γύρισες σε άλλες "σκοτεινές δεκαετίες" πίσω και σε κάποιες πολιτικές ενέργειες του συστήματος Μητσοτάκη του σήμερα.
Οι πολίτες σε επέλεξαν για την αλλαγή, για την εντιμότητα και την καθαρότητα αλλά εσύ σήμερα με τις λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας από το site thespro.gr και τις ενέργειες που έπραξες δεν συνάδουν με τα παραπάνω.
Αλλά συνάδουν με : «Το Κράτος είμαι εγώ», όπως διακήρυττε με αλαζονεία ο βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος ΙΔ’.
Αυτές οι εποχές για εμάς τους νέους έχουν "παρέλθει ανεπιστρεπτί", αν θέλουμε να αλλάξει αυτός ο τόπος.
Στα τέσσερα χρόνια που βρεθήκαμε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ίδια παράταξη και ως επικεφαλής της, έκανα πράξη την εντολή των πολιτών με συνέπεια να ασκώ τα καθήκοντά μου και δεν σου έδωσα τέτοια χαρακτηριστικά παρελθόντων ετών.
Με την πολιτική πράξη σου, σίγουρα όταν την έπραξες θα είχες και την ευθύνη της.
Στην πολιτική του σήμερα " αναλαμβάνω την ευθύνη εξολοκλήρου " δεν σημαίνει τέσσερις λέξεις, αλλά πρέπει να προχωρήσεις και στην ουσιαστική ευθύνη που είναι μια και μοναδική:
Στην παραίτηση σου από πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ηγουμενίτσας και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου!!
Αυτή είναι η πολιτική ευθύνη του σήμερα!
Read More »
Παραίτηση Καλφόγλου ζητάει ο Γιάννης Γόγολος, μετά από την αποκάλυψη για την παραποίηση της λίστας οφειλετών Παραίτηση Καλφόγλου ζητάει ο Γιάννης Γόγολος, μετά από την αποκάλυψη για την παραποίηση της λίστας οφειλετών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός- Οι εκδηλώσεις στην Ήπειρο

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός- Οι εκδηλώσεις στην Ήπειρο
Ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» επιστρέφει το καλοκαίρι του 2024 με την 5η διοργάνωσή του που έχει ως άξονα την έννοια της σύγκρουσης όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τέσσερις θεματικές: Εσωτερική, Πολιτισμών, Συμφερόντων και Εν καιρώ πολέμου.

Σκοπός του θεσμού, που μετράει ήδη πέντε χρόνια, είναι να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στην παράδοση και τον σύγχρονο πολιτισμό δίνοντας την ευκαιρία σε δημιουργούς να επικοινωνήσουν τη δουλεία τους.

Κατά τη διάρκεια/σύγκλιση των 3 συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα στις 23, 26 και 27 Φεβρουαρίου η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης, έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις, κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα τέχνης, βάσει των κριτηρίων πρόσκλησης ενδιαφέροντος και επέλεξε 70 παραγωγές συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 (συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ).

Οι παραγωγές που θα φιλοξενηθούν σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους της Ηπείρου είναι οι ακόλουθες:

1, 2 Ιουλίου

Θέατρο

Ψυχορραγήματα Σκηνοθεσία, επιμέλεια σκηνικού χώρου: Γιώργος Κουτλής
 Νεκρομαντείο Αχέροντα, Πρέβεζα

6. 7 Ιουλίου

Μουσική Των κοχυλιών η γλώσσα Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» Δήμου Πατρέων Τραγούδι: Θοδωρής Βουτσικάκης • Απαγγελία: Μαρίνα Καλογήρου

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

11, 12 Ιουλίου

Θέατρο Ο κόσμος που στέκει ανάμεσά μας Κείμενο: Κατερίνα Λούβαρη Φασόη Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Γενέσιο της Θεοτόκου (Κόκκινη Εκκλησιά), Βουργαρέλι Άρτας

13, 14 Ιουλίου

Θέατρο Ο Καραγκιόζης το 31 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια Σύλληψη, επιμέλεια: Φωτεινή Παπαχατζή Καραγκιοζοπαίχτες: Άθως Δανέλλης, Σπύρος Αγγελόπουλος

Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, Πρέβεζα

19, 20 Ιουλίου

Μουσικό θέατρο Η Ίτσα του Σάσμα ή Ο ανάποδος χορός Κείμενο, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος

Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, Θεσπρωτία

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός- Οι εκδηλώσεις στην Ήπειρο Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός- Οι εκδηλώσεις στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Εφορία: Ειδοποιητήρια σε χιλιάδες φορολογούμενους για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Εφορία: Ειδοποιητήρια σε χιλιάδες φορολογούμενους για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις
Δεν θα προχωρήσει στην προσυμπλήρωση των δηλώσεων για χιλιάδες φορολογούμενους η φορολογική διοίκηση καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν οι ίδιοι. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ περισσότεροι από 8.000 φορολογούμενοι ενημερώθηκαν πως μετά από μεταγενέστερες δικές τους ενέργειες ή νεότερα στοιχεία που εστάλησαν για αυτούς, ότι δεν εμπίπτουν πλέον στην προεκκαθάριση και πρέπει να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση οι ίδιοι μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Επίσης ενημερώθηκαν 13.637 φορολογούμενοι, για τους οποίους έχουν σταλεί νεότερα στοιχεία από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση, για να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή και να δουν το νέο φορολογικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για φορολογούμενους με προσυμπληρωμένες δηλώσεις των οποίων οι δηλώσεις άλλαξαν μετά την αποστολή νέων στοιχείων και έχει προκύψει διαφορετικό αποτέλεσμα μετά τον συνυπολογισμό αυτών. Επί τους ουσίας, για τους ανωτέρω η φορολογική διοίκηση προχώρησε σε νέα επανακκαθάριση.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ αποστέλλει ειδοποιητήρια και σε χιλιάδες άλλους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν υποβάλλει δηλώσεις και εστάλησαν για αυτούς στοιχεία από δημόσιους / ιδιωτικούς φορείς, μετά την υποβολή της δήλωσής τους. Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι τις 26 Ιουλίου χωρίς την καταβολή προστίμου.

Όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί 2.811.422 δηλώσεις φορολογούμενοι. 

Τα στοιχεία της εκκαθάρισης δείχνουν τα εξής:

- Το 49,29% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικού φόρου και ανέρχονται σε 1.385.749.

- Για το 21,19% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 310 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 595.740 φορολογούμενοι με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 185,26 εκατ. ευρώ.

- Το 29,53% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 830.213 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.268 ευρώ, 30% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δείγμα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται αποκλειστικά στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

- 78.650 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση. Από αυτές οι 56.021 καλούνται να πληρώσουν φόρο και συγκεκριμένα 10.665 ευρώ κατά μέσο όρο. Οι μηδενικές αποτελούν το 22,65% του συνόλου, ενώ επιστροφή δικαιούνται 4.596 επιχειρήσεις. Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται σε 15.858 ευρώ κατά μέσο όρο η κάθε μία.
Read More »
Εφορία: Ειδοποιητήρια σε χιλιάδες φορολογούμενους για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις Εφορία: Ειδοποιητήρια σε χιλιάδες φορολογούμενους για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Στο Think Tank Aναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Αγλαΐα Παπαζώη

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Στο Think Tank Aναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Αγλαΐα Παπαζώη


Το think tank Aναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του κόμματος, στελεχώνεται από ενεργά μέλη του αναπηρικού κινήματος, και ανακοινώθηκε σήμερα (25/6).
Συγκεκριμένα, το think tank Aναπηρικής Πολιτικής απαρτίζουν οι Νίκος Καπίρης, Χρήστος Μαλτέζος, Αγάπη Δημοπούλου, Αγλαΐα Παπαζώη και η Αρετή Μπατά.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά:

Αγλαΐα Παπαζώη: Με σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εργάστηκε στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Εργάστηκε στο ΤΕΙ Ηπείρου στην ‘Αρτα ως διοικητική υπάλληλος. Ιδρυτικό μέλος και γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας νομού Θεσπρωτίας. Ιδρυτικό μέλος και γραμματέας της Ηπειρωτικής Εταιρίας Πολιτισμού Τεχνών και Επιστημών (ΗΠ.Ε.ΠΟ.Τ.Ε.) στην ‘Αρτα.

Νίκος Καπίρης: Με σπουδές στο χορό. Χορευτής κι έπειτα δάσκαλος χορού. Το 2011 μεταπήδησε στα εναέρια ακροβατικά και το 2015 κατά τη διάρκεια ενός ακροβατικού έπεσε από μεγάλο ύψος σπάζοντας 2 σπονδύλους. Το αποτέλεσμα, παραπληγία. Εκ τότε κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο μαθαίνοντας πόσο δύσκολο είναι να είσαι χρήστης αμαξιδίου στην Ελλάδα. Το 2019 εντάχθηκε στο αναπηρικό κίνημα ως μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΣΥΚΠΑ (πανελλαδικός σύνδεσμος παραπληγικών & κινητικά αναπήρων) προσπαθώντας να βελτιώσει την διαβίωση των κινητικά αναπήρων στην Ελλάδα καθώς και ν’ αλλάξει την αντίληψη του κόσμου για την αναπηρία.

Χρήστος Μαλτέζος: Προπτυχιακές σπουδές στην Ψυχολογία. Το 2021 ολοκληρώνει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον παγκόσμιο και συγκριτικό αναπηρικό νόμο και πολιτική από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας στο Γκάλγουεϊ. Επίσης Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ψυχολογική Επιστήμη με κατεύθυνση την Κοινωνική Ψυχολογία και επίσης άλλο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Κοινωνική Πολιτική με κατεύθυνση τις Αναπηρικές Σπουδές. Εργάζεται στον χώρο της αναπηρίας σε ρόλους “πρώτης γραμμής” από το 2001.

Αγάπη Δημοπούλου: Κωφή εκ γενετής. Πτυχιούχος στο τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Τραπεζικός Υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα (1994-2022) και κάτοχος πτυχίου με ειδικότητα στον Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Ήταν συνδικαλίστρια επί σειρά ετών στη Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και τώρα ασχολείται ενεργά με τον Σύλλογο Διδασκόντων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΣΔΙΔΕΝΓ). Συντόνισε με απόλυτη επιτυχία εκ μέρους του ΣΔΙΔΕΝΓ το έργο «Εθνικός Ύμνος στην ΕΝΓ», στα πλαίσια των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ), ασχολήθηκε με τη διοργάνωση των εξετάσεων επάρκειας της ΕΝΓ, με τη διδασκαλία στην ΕΝΓ, τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για την ΕΝΓ. Τα τελευταία έτη εργάζεται ως εκπαιδεύτρια ΕΝΓ στη σχολή ΕΝΓ του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (ΕΙΚ). Παράλληλα, εργάζεται πάνω στη συγγραφή του Αναλυτικού Προγράμματος Διδασκαλίας στη Νοηματική Γλώσσα σε όλα τα επίπεδα.

Αρετή Μπατά: Μητέρα του αυτιστικού Ηλία, μάχιμη Δικηγόρος και ενεργή ακτιβίστρια στον χώρο της αναπηρίας. Εξειδικευμένη νομική σύμβουλος σε θέματα αναπηρίας και οικογενειακού δικαίου, εκπροσωπεί και στηρίζει ανθρώπους με αναπηρία, τις οικογένειές τους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με έντονη δράση στο αναπηρικό γονεϊκό κίνημα μετέχει σε συλλόγους γονέων ειδικών σχολείων της Θεσσαλονίκης και είναι αντιπρόεδρος της Γυναικείας Ένωσης Δικηγόρων Ελλάδας.
Read More »
Στο Think Tank Aναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Αγλαΐα Παπαζώη Στο Think Tank Aναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Αγλαΐα Παπαζώη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Τραυματισμός μέλους πληρώματος σε πλοίο στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Τραυματισμός μέλους πληρώματος σε πλοίο στην Ηγουμενίτσα


Τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης, η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας ενημερώθηκε για τον τραυματισμό ενός 30χρονου ημεδαπού, μέλους πληρώματος (ειδικότητας Μηχανοδηγός Β’) επιβατηγού–οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχου στην κύρια μηχανή πριν τον απόπλου του πλοίου για το λιμάνι του Μπρίντιζι Ιταλίας, ο 30χρονος γλίστρησε στο δάπεδο του μηχανοστασίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. 
Με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο τραυματίας μεταφέρθηκε άμεσα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας για να λάβει περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας έχει αναλάβει τη διενέργεια προανάκρισης για το περιστατικό.
Read More »
Τραυματισμός μέλους πληρώματος σε πλοίο στην Ηγουμενίτσα Τραυματισμός μέλους πληρώματος σε πλοίο στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού Σαγιάδας

Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024
Επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού Σαγιάδας


Ο Παιδικός Σταθμός Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών θα επαναλειτουργήσει από την προσεχή σχολική χρονιά 2024-2025, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο σταθμός είχε αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του για το σχολικό έτος 2023-2024, λόγω χαμηλού αριθμού εγγραφών. 
Συγκεκριμένα, είχε κατατεθεί μόλις μία αίτηση εγγραφής, γεγονός που δεν επέτρεπε την αποτελεσματική λειτουργία του σταθμού. 
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το προσωπικό του σταθμού μεταφέρθηκε προσωρινά στον Παιδικό Σταθμό Φιλιατών.

Ωστόσο, η αύξηση των αιτήσεων εγγραφής για το σχολικό έτος 2024-2025 οδήγησε στην απόφαση για την άρση της αναστολής και την επαναλειτουργία του σταθμού.
Read More »
Επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού Σαγιάδας Επαναλειτουργία του παιδικού σταθμού Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 26, 2024 Rating: 5

Σελίδες