Παράταση του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ»

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Παράταση του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ»
Με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, σε συνεργασία με την Υφυπουργό Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη, αρμόδια για ζητήματα Έρευνας και Καινοτομίας, δίνεται παράταση στις δυο παρεμβάσεις της δράσης «Ερευνώ – Καινοτομώ», του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Ειδικότερα:
για την Παρέμβαση Ι (Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις): ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η Τρίτη 30.07.2024 και ώρα 15:00, αντί της Τετάρτης 10.07.2024.

για την Παρέμβαση ΙΙ (Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς): ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η Δευτέρα 09.09.2024 και ώρα 15:00, αντί της Τετάρτης 17.07.2024.

Η Δράση υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

Read More »
Παράταση του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ» Παράταση του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Κοινωνικός τουρισμός συνταξιούχων ΟΑΕΕ: Αντίστροφη μέτρηση για έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Κοινωνικός τουρισμός συνταξιούχων ΟΑΕΕ: Αντίστροφη μέτρηση για έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων
Ξεκινά εντός του Ιουλίου η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2024-2025, που αφορά τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και υλοποιείται μέσω της ΔΥΠΑ. Αυτό το πρόγραμμα παρέχει επιδότηση διαμονής και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για τους δικαιούχους.

Κοινωνικός Τουρισμός Συνταξιούχων 2024-2025

  • 25.000 επιταγές διαθέσιμες
  • Δικαιούχοι: Συνταξιούχοι πρώην ΟΑΕΕ
  • Ηλεκτρονική αίτηση: gov.gr (Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους e-ΕΦΚΑ πρώην ΟΑΕΕ)

Επιδότηση διαμονής και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Κοινωνικός Τουρισμός Συνταξιούχων 2024-2025

  • Έως 6 διανυκτερεύσεις (μικρή ιδιωτική συμμετοχή)
  • Έως 10 διανυκτερεύσεις (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) σε: Λέσβο, Χίο, Λέρο, Κω, ν. Έβρου
  • Έως 12 διανυκτερεύσεις (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) σε: Σάμο, ν. Ευβοίας (Δήμοι Ιστιαίας-Αιδηψού & Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας)

Κοινωνικός Τουρισμός Συνταξιούχων

  • Επιλογή με μοριοδότηση
  • Κριτήρια οικονομικά και κοινωνικά

Ο υπερ-τουρισμός, οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή είναι μεγάλες προκλήσεις για το τουριστικό προϊόν της χώρας. Σύμφωνα με μελέτη της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, που υπογράφεται από στελέχη του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και καθηγητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η Ελλάδα πρέπει να στραφεί γρήγορα στην ανάδειξη και αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών για να αναπτύξει βιώσιμο οικοτουρισμό εφαρμόζοντας αυστηρούς κανόνες. Οι ερευνητές αναδεικνύουν τα οικονομικά οφέλη αυτής της πολιτικής και τα οφέλη προστασίας της εθνικής βιοποικιλότητας.

Στο 16,8% προσδιορίστηκε το ποσοστό των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων που θα διατεθεί στην ενεργοβόρο βιομηχανία για την «αντιστάθμιση» του 2023. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, το ποσοστό αναθεωρείται προς τα πάνω.

Read More »
Κοινωνικός τουρισμός συνταξιούχων ΟΑΕΕ: Αντίστροφη μέτρηση για έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων Κοινωνικός τουρισμός συνταξιούχων ΟΑΕΕ: Αντίστροφη μέτρηση για έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Τι μέλλει γενέσθαι με την μετεγκατάσταση των Φυλακών Σταυρακίου

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Τι μέλλει γενέσθαι με την μετεγκατάσταση των Φυλακών Σταυρακίου
Θα προχωρήσει η μετεγκατάσταση των Φυλακών Σταυρακίου; Παρότι οι σχετικές ανακοινώσεις είχαν γίνει πανηγυρικά από στελέχη της κυβέρνησης, η προσπάθεια φαίνεται ότι έχει παγώσει εδώ και καιρό.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Οι απαντήσεις αναμένεται να δοθούν στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης.

Ο κ. Τσίμαρης στην ερώτησή του αναφέρθηκε στην από δεκαετίες λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος στον αστικό ιστό των Ιωαννίνων, καθώς και ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του οικείου Δ. Ιωαννιτών η μετεγκατάστασή του εκτός του αστικού ιστού.

Συμπληρωματικά τόνισε τις συνέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την μετεγκατάσταση, τόσο από πλευράς του Δ. Ιωαννιτών με την παραχώρηση έκτασης 100.193 στρεμμάτων στην Κόντσικα Δ.Ε.Μπιζανίου , όσο και την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που απαιτείται από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επεσήμανε δε, την ενημέρωση που προέκυψε κατά την πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού στελέχους στην περιοχή ,μετά από σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, ότι η απαιτούμενη έκδοση Π.Δ έχει ‘κολλήσει’ στο ΣτΕ.

Αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη της άμεσης μετεγκατάστασης του σωφρονιστικού καταστήματος τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους ίδιους τους ωφελούμενος και εργαζόμενους.

 Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Τι μέλλει γενέσθαι με την μετεγκατάσταση των Φυλακών Σταυρακίου Τι μέλλει γενέσθαι με την μετεγκατάσταση των Φυλακών Σταυρακίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Καταστροφή στην πτηνοτροφική μονάδα- Νεκρά πάνω από έξι χιλιάδες κοτόπουλα

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Καταστροφή στην πτηνοτροφική μονάδα- Νεκρά πάνω από έξι χιλιάδες κοτόπουλαΟλοκληρωτική είναι η καταστροφή στην πτηνοτροφική μονάδα που πήρε φωτιά στον Πολύγυρο του Δήμου Δωδώνης. Η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από έξι χιλιάδες κοτόπουλα.

Παρόλο που ένα μέρος των εγκαταστάσεων σώθηκε χάρη στην επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα κοτόπουλα αυγοπαραγωγής δεν άντεξαν είτε από τις φλόγες είτε από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους της μονάδας. Αυτό το γεγονός κάνει την ανασύσταση της μονάδας ακόμη πιο δύσκολη και κοστοβόρα.

Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα και διερευνώνται από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής.Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Καταστροφή στην πτηνοτροφική μονάδα- Νεκρά πάνω από έξι χιλιάδες κοτόπουλα Καταστροφή στην πτηνοτροφική μονάδα- Νεκρά πάνω από έξι χιλιάδες κοτόπουλα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Αυτές είναι οι Βάσεις Εισαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Αυτές είναι οι Βάσεις Εισαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών αλλά και των οικογενειών τους, βάζει η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο από το Υπουργείο Παιδείας, με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ), που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, .

Δείτε τους πίνακες ΕΔΩ

Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής


Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων (ΜΕ) όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]

Το Υπουργείο καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ%.

Ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ορίστηκαν οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως.

Ως συντελεστής της ΕΒΕ μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Για παράδειγμα:

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 12/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 10,8.

Μέσος Όρος των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων ενός επιστημονικού πεδίου: 11/20.

ΕΒΕ που ορίζεται από Πανεπιστημιακό τμήμα: 90% του Μέσου Όρου, δηλ. 9,9.

Στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, που εντάσσονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία, για τον υπολογισμό της ΕΒΕ λαμβάνεται υπόψη ο μικρότερος μέσος όρος των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των επιστημονικών πεδίων, στα οποία εντάσσονται οι συγκεκριμένες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις.

Ο συντελεστής της ΕΒΕ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση είναι ενιαίος για την εισαγωγή υποψηφίων από ημερήσια ή εσπερινά ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της ΕΒΕ εισήχθη κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, με βάση σχετική Υπουργική Απόφαση.
Read More »
Αυτές είναι οι Βάσεις Εισαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024 Αυτές είναι οι Βάσεις Εισαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων 2024 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

ΔΑΚΕ/ΠΕ Θεσπρωτίας: Διορισμοί απαραίτητοι για στελέχωση και ανανέωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού……!

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
ΔΑΚΕ/ΠΕ Θεσπρωτίας: Διορισμοί απαραίτητοι για στελέχωση και ανανέωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού……!

 Η πρόσφατη ανακοίνωση των δέκα χιλιάδων (10.000) νέων διορισμών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2024-2025 αποτελεί μια ακόμα κυβερνητική προσπάθεια για κάλυψη των οργανικών κενών που υπάρχουν στα Δημόσια Σχολεία.
Θυμίζουμε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι διορισμοί ήταν από ελάχιστοι ως μηδενικοί (δεν ξεχνούμε τους 480 φωτογραφικούς, καθως και την διετή μισθολογική καθήλωση 16-17)!

 Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ έρχεται να μετατρέψει τις χιλιάδες θέσεις αναπληρωτών του κρατικού προϋπολογισμού που έθεταν σε λειτουργία τα δημοσια σχολεία της Ελλάδος σε μόνιμους διορισμούς προς όφελος των μαθητών και την λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης αποκαταστώντας τις αδικίες και την εργασιακή ανασφάλεια του παρελθόντος. 

 Αποδεικνύεται ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και η σημερινή πολιτική ηγεσία το κάνει πράξη αυτό που δεν έκαναν οι προκάτοχοί της καθώς το θεωρούσαν "αυτονόητο" αλλά...δεν προχώρησαν στην κάλυψη των αναγκών του δημοσίου Σχολείου !

Την τελευταία πενταετία πραγματοποιήθηκαν (28.000) μόνιμοι διορισμοί στην δημόσια εκπαίδευση και μαζί με την πρόσφατη ανακοίνωση των δέκα χιλιάδων (10.000) νέων διορισμών θα ξεπεράσουν τις (38.000) τριάντα οκτώ χιλιάδες διορισμούς στην Αθμια και Βθμια Εκπαίδευση κάνοντας πράξη τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής όπου αναμένεται και η θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων.

Ο αγώνας για καλύτερη στελέχωση του δημοσίου σχολείου θα συνεχιστεί όπως και ο αγώνας για να αποκατασταθούν αδικίες του παρελθόντος και να παταχθεί η γραφειοκρατία και οι παθογένειες που δημιουργήθηκαν από δογματικές, αριστερές αντιλήψεις.

Οι αυξήσεις που δόθηκαν στους δημοσίους υπαλλήλους ( μετά από 15 χρόνια...) και η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα είναι απόδειξη της μεγάλης προσπάθειας που θα συνεχιστεί για καλύτερες αμοιβές στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους και για "πάταξη" της ακρίβειας αλλά και του αγώνα βα ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.

Ο δρόμος για την ευημερία των πολιτών της χώρας μας και της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων περνά από πολλές δύσκολες "μάχες" και εμπόδια που υψώνουν "οι εκφραστές του χθες και της τοξικότητας"...... όμως η πρόοδος πάντα νικά την οπισθοδρόμηση και την παρακμή !

ΔΑΚΕ/ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Read More »
ΔΑΚΕ/ΠΕ Θεσπρωτίας: Διορισμοί απαραίτητοι για στελέχωση και ανανέωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού……! ΔΑΚΕ/ΠΕ Θεσπρωτίας: Διορισμοί απαραίτητοι για στελέχωση και ανανέωσης του εκπαιδευτικού προσωπικού……! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

“Πράσινο φως” για δύο νέα ξενοδοχεία πολυτελείας στην Ηγουμενίτσα – Ποιά εταιρεία επενδύει

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
“Πράσινο φως” για δύο νέα ξενοδοχεία πολυτελείας στην Ηγουμενίτσα – Ποιά εταιρεία επενδύει
“Πράσινο φως” για δύο νέα ξενοδοχεία πολυτελείας στην Ηγουμενίτσα.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις δύο νέες μεγάλες επενδύσεις της εταιρείας PMGP RESORT AND WELLNESS, εκ των οποίων η μία αφορά νέο 5άστερο ξενοδοχείο και η άλλη νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων.

Και τα δύο ξενοδοχεία θα γίνουν στη θέση «Σοφάς- Κάτω Πέραµα» της ∆.Ε. Πέρδικας, του ∆ήµου Ηγουµενίτσας, στη Θεσπρωτία.

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο

Η επένδυση αφορά στην κατασκευή και λειτουργία νέας ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας 5 αστέρων και δυναµικότητας 102 Κλινών.

Η µονάδα θα κατασκευαστεί σε άρτιο και οικοδοµήσιµο γήπεδο εκτός σχεδίου, επιφανείας 13.052,40 m2, το οποίο έχει πρόσωπο επί της επαρχιακής οδού Συβότων – Πέρδικας.

Οι κατασκευασθείσες κτηριακές µονάδες ανέρχονται σε 32 µονώροφες και 9 διώροφες, εκ των οποίων οι 12 υπόσκαφες, είναι χαµηλού ύψους ενώ όλα τα κτήρια έχουν φυτεµένα δώµατα, µε τη φύση ουσιαστικά να καλύπτει την εξωγενή παρέµβαση.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των λειτουργιών της ξενοδοχειακής µονάδας, επιλέχθηκε η διάσπαση των όγκων και η δηµιουργία ζωνών που εντάσσονται στην κλίση και στη µορφολογία του εδάφους.

 Οι ζώνες αυτές είναι:
Α ζώνη:Υπόσκαφες ισόγειες κατοικίες µε καθιστικό
Β ζώνη: Τυπικές δίκλινες µονάδες και σουίτες
Γ ζώνη: ∆ιώροφες µονάδες
∆ ζώνη: Κεντρικό κτήριο κοινόχρηστων λειτουργιών και ∆ωµάτια ΑΜΕΑ.

Ο περιβάλλων χώρος της ξενοδοχειακής µονάδας ανέρχεται σε 10.445,60 m2, εκ των οποίων τα 1.730 m2 αφορούν σε φυτεύσεις.

 Οι διαµορφώσεις των υπαίθριων χώρων περιλαµβάνουν:
τους κοινόχρηστους χώρους
τους χώρους αναψυχής µε τις ιδιωτικές υπαίθριες κολυµβητικές δεξαµενές
τους πεζόδροµους και τις κλίµακες προσπέλασης στα κτίρια
τους χώρους φύτευσης.

Τέλος, στο ξενοδοχειακό συγκρότηµα θα κατασκευαστούν συνολικά 41 κολυµβητικές δεξαµενές (µία ανά µονάδα) και µία παιδική, συνολικής επιφάνειας 1.557,75 m2 και όγκου 2.133,61 m3.

H επένδυση για το 5άστερο ξενοδοχείο έχει ήδη εγκριθεί προς χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων

Η επένδυση αφορά στην κατασκευή και λειτουργία νέας ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας 4 αστέρων και δυναµικότητας 144 Κλινών.

Η µονάδα θα κατασκευαστεί σε άρτιο και οικοδοµήσιµο γήπεδο εκτός σχεδίου, επιφανείας 18.520,91 m2, το οποίο έχει πρόσωπο επί της επαρχιακής οδού Συβότων – Πέρδικας.

Οι κατασκευασθείσες κτηριακές µονάδες ανέρχονται σε 42 µονώροφες και 8 διώροφες, εκ των οποίων οι 4 υπόσκαφες, είναι χαµηλού ύψους ενώ όλα τα κτήρια έχουν φυτεµένα δώµατα, µε τη φύση ουσιαστικά να καλύπτει την εξωγενή παρέµβαση.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των λειτουργιών της ξενοδοχειακής µονάδας, επιλέχθηκε η διάσπαση των όγκων και η δηµιουργία ζωνών που εντάσσονται στην κλίση και στη µορφολογία του εδάφους.

 Οι ζώνες αυτές είναι:
Α ζώνη: Υπόσκαφες ισόγειες κατοικίες µε καθιστικό (4 µονάδες)
Β ζώνη: Τυπικές ισόγειες δίκλινες κατοικίες (4 µονάδες)
Γ ζώνη: Κεντρικό κτήριο κοινόχρηστων λειτουργιών και Κολυµβητική ∆εξαµενή
∆ ζώνη: ∆ωµάτια ΑΜΕΑ (5 µονάδες)
Ε ζώνη: Τυπικές ισόγειες κατοικίες µε καθιστικό (10 µονάδες)
Ζ ζώνη: Τυπικές ισόγειες δίκλινες κατοικίες (8 µονάδες) & ∆ιώροφες κατοικίες µε πατάρι (4 µονάδες)
Η ζώνη: Τρίχωρες κατοικίες µε καθιστικό (2 µονάδες) & ∆ιώροφες κατοικίες µε πατάρι (2 µονάδες)
Θ ζώνη: Τρίχωρες κατοικίες µε καθιστικό (2 µονάδες) & ∆ιώροφη κατοικία µε πατάρι (1 µονάδα)
Ι ζώνη: Τρίχωρες κατοικίες µε καθιστικό (2 µονάδες)
Κ ζώνη: Τρίχωρες κατοικίες µε καθιστικό (2 µονάδες) & ∆ιώροφη κατοικία µε πατάρι (1 µονάδα)
Λ ζώνη: Τρίχωρες κατοικίες µε καθιστικό (2 µονάδες)
Μ ζώνη: Ιδιωτική βίλα (1 µονάδα)

Ο περιβάλλων χώρος της ξενοδοχειακής µονάδας ανέρχεται σε 14.998,71 m2, εκ των οποίων τα 5.800 m2 αφορούν σε φυτεύσεις. 

Οι διαµορφώσεις των υπαίθριων χώρων περιλαµβάνουν:
τους κοινόχρηστους χώρους
τους χώρους αναψυχής µε τις ιδιωτικές υπαίθριες κολυµβητικές δεξαµενές
τους πεζόδροµους και τις κλίµακες προσπέλασης στα κτίρια
τους χώρους φύτευσης.

Τέλος, στο ξενοδοχειακό συγκρότηµα θα κατασκευαστούν συνολικά 50 κολυµβητικές δεξαµενές (µία ανά µονάδα) και µία παιδική, συνολικής επιφάνειας 1.557,75 m2 και όγκου 2.133,61 m3.
Read More »
“Πράσινο φως” για δύο νέα ξενοδοχεία πολυτελείας στην Ηγουμενίτσα – Ποιά εταιρεία επενδύει “Πράσινο φως” για δύο νέα ξενοδοχεία πολυτελείας στην Ηγουμενίτσα – Ποιά εταιρεία επενδύει Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Διάθεση θέσεων μαθητείας στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας 2024-2025 από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Διάθεση θέσεων μαθητείας στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας 2024-2025 από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα

Μέσω της ιστοσελίδας https://e-mathiteia.minedu.gov.gr (Διεπαφή Επιχειρήσεων), οι φορείς του Ιδιωτικού Τομέα που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας στο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας 2024-2025, μπορούν να καταχωρήσουν ηλεκτρονικά τη διάθεση ελεύθερων θέσεων μαθητείας. Η ηλεκτρονική καταχώρηση θα είναι διαθέσιμη μέχρι την Κυριακή 01/09/2024 και ώρα 23:59.

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας είναι προαιρετικό και απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου που έχουν πτυχίο ΕΠΑΛ καθώς και σε κάτοχους ισότιμων προς αυτούς τίτλων. Σ’ αυτό εφαρμόζεται η μεθοδολογία της μαθητείας, η οποία περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση σε εργασιακό χώρο του ιδιωτικού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και β) εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας που πραγματοποιούνται στο σχολείο. Οι μαθητευόμενοι αποκτούν εργασιακή εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και επιπλέον εφόδια στην ειδικότητα που έχουν επιλέξει ενώ συνεργάζονται με επαγγελματίες του κλάδου. Οι μαθητευόμενοι ολοκληρώνοντας το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας, μπορούν να αποκτήσουν Δίπλωμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων μετά από επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Η μαθητεία αποφέρει οφέλη στους μαθητευόμενους καθώς αποκτούν σημαντική εργασιακή εμπειρία και αναπτύσσουν δεξιότητες που ζητά η αγορά εργασίας. Οφέλη έχουν και οι φορείς που προσφέρουν θέσεις μαθητείας καθώς έχουν την ευκαιρία να επενδύσουν σε νέο ανθρώπινο δυναμικό και να παρέχουν τις γνώσεις και δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας ανά επαγγελματική δραστηριότητα. Επίσης, σημαντικό είναι για τους φορείς ότι το κόστος της επένδυσης σε νέους μαθητευόμενους είναι χαμηλό, καθώς επιβαρύνονται μόνο με τις ασφαλιστικές εισφορές του μαθητευόμενου.

Οι ειδικότητες Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας που λειτουργούν στα ΕΠΑΛ της Π.Ε. Θεσπρωτίας στις οποίες μπορούν να προσφερθούν θέσεις μαθητείας από τους ενδιαφερόμενους φορείς είναι:

Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής – Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών – Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων – Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού – Τεχνικός Οχημάτων – Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής – Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής – Βοηθός Νοσηλευτή – Βοηθός Φαρμακείου – Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων – Αισθητικής Τέχνης – Κομμωτικής Τέχνης.

Στην παραπάνω ιστοσελίδα που γίνεται η ηλεκτρονική καταχώρηση θέσεων μαθητείας, υπάρχουν αναρτημένα ενημερωτικό σημείωμα για ιδιώτες καθώς και σχετικός οδηγός υποβολής θέσεων μαθητείας.


Ο υπεύθυνος μαθητείας της ΔΔΕ Θεσπρωτίας
Γατσέλος Απόστολος

Περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις: Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (ΠΕΔΙΕΚ) Ηπείρου 2651083980, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Θεσπρωτίας 2665023777 (εσ. 116).

Read More »
Διάθεση θέσεων μαθητείας στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας 2024-2025 από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα Διάθεση θέσεων μαθητείας στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας 2024-2025 από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Εισηγητής του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο Βασίλης Γιόγιακας

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Εισηγητής του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο Βασίλης Γιόγιακας


Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης στοχεύει στην ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Περιλαμβάνει μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, την προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας, ήταν εισηγητής του νομοσχεδίου. 
Ο κ. Γιόγιακας τόνισε ότι το νέο πλαίσιο προστασίας για τις εταιρείες και τα ενδιαφερόμενα μέρη στηρίζει την επιχειρηματικότητα και ενθαρρύνει τον υγιή ανταγωνισμό. 
Επίσης, επισήμανε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιλύουν καθυστερήσεις στους Αναπτυξιακούς Νόμους του 2011 και 2016 και διευθετούν προβλήματα που επηρεάζουν την τοπική κοινωνία, ειδικά με την επικείμενη κατάργηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σε νέο φορέα.
Ο κ. Γιόγιακας υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο εισάγει ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας για τις εταιρείες και τα ενδιαφερόμενα μέρη που συνεργάζονται μεταξύ τους (εργαζόμενους, προμηθευτές, πελάτες, πιστωτές και δημόσιες υπηρεσίες). 
Αυτό το πλαίσιο στηρίζει μεσοπρόθεσμα την επιχειρηματικότητα και ενθαρρύνει τον υγιή ανταγωνισμό. 
Για το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, ο κ. Γιόγιακας ανέφερε ότι οι διατάξεις που αφορούν τις επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει προτάσεις στους Αναπτυξιακούς Νόμους του 2011 και 2016 επιλύουν καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη δυνατότητα να αξιοποιούν το κίνητρο φορολογικής απαλλαγής, κάτι που έχει επιπτώσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Επιπλέον, οι διατάξεις που αφορούν την επικείμενη κατάργηση του ΝΠΔΔ “Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας” και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην “Ανώνυμη Εταιρεία Φορέας Π.Ε.Λ Αναπτυξιακή ΟΤΑ” επιλύουν εκκρεμότητες που προκαλούν μια σειρά προβλημάτων και στην τοπική κοινωνία.
Ο κ. Γιόγιακας ζήτησε την υπερψήφιση του σχεδίου νόμου, τονίζοντας ότι με τις παρούσες διατάξεις εισάγεται ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας για τις εταιρείες και τα ενδιαφερόμενα μέρη που συνεργάζονται μεταξύ τους, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και ενθαρρύνοντας τον υγιή ανταγωνισμό.
Read More »
Εισηγητής του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο Βασίλης Γιόγιακας Εισηγητής του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο Βασίλης Γιόγιακας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Τρεις νέες υποψήφιες στο συνδυασμό Νικολάου για το επιμελητήριο Θεσπρωτίας

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Τρεις νέες υποψήφιες στο συνδυασμό Νικολάου για το επιμελητήριο Θεσπρωτίας


Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε τρεις νέες υποψηφιότητες στο συνδυασμό μας. Δυναμικές και ικανές γυναίκες έτοιμες να συμβάλλουν με τις ιδέες και την ενέργειά τους στην ανάπτυξη και προώθηση των στόχων μας. 
Η παρουσία και η συμμετοχή των γυναικών είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ισότητας και της πολυφωνίας στο επαγγελματικό μας περιβάλλον. 
Τις ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την στήριξη τους. 
Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα δυνατότερο και πιο αντιπροσωπευτικό Επιμελητήριο! «Δυνατά για το επιχειρείν» 

Με εκτίμηση 
Αντώνης Νικολάου 
Υποψήφιος Πρόεδρος Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Read More »
Τρεις νέες υποψήφιες στο συνδυασμό Νικολάου για το επιμελητήριο Θεσπρωτίας Τρεις νέες υποψήφιες στο συνδυασμό Νικολάου για το επιμελητήριο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Thessaly Evros Pass: Αναρτήθηκαν οι 35.000 δικαιούχοι

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Thessaly Evros Pass: Αναρτήθηκαν οι 35.000 δικαιούχοιΑναρτήθηκαν στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr οι 35.000 τελικοί δικαιούχοι της δράσης «Thessaly Evros Pass 2024», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργών Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, και των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστου Δήμα και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα από την κλήρωση προέκυψαν:21.000 δικαιούχοι άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ύψους 100 ευρώ για το πρόγραμμα «Thessaly A Pass 2024» (7.000 για τη Φάση 1 Ιουλίου-Αυγούστου 2024, 7.000 για τη Φάση 2 Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2024, και 7.000 για τη Φάση 3 Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2024),

9.000 δικαιούχοι άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ύψους 150 ευρώ για το πρόγραμμα «Thessaly B Pass 2024» (3.000 για τη Φάση 1 Ιουλίου-Αυγούστου 2024, 3.000 για τη Φάση 2 Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2024, και 3.000 για τη Φάση 3 Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2024), και

5.000 δικαιούχοι άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ύψους 200 ευρώ για το πρόγραμμα «Evros Pass 2024» (1.000 για τη Φάση 1 Ιουλίου-Αυγούστου 2024, 2.000 για τη Φάση 2 Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2024, και 2.000 για τη Φάση 3 Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2024).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν με το μοναδικό αναγνωριστικό της αίτησής τους, καθώς και τα τελευταία τέσσερα (4) ψηφία του ΑΦΜ τους, εάν είναι μεταξύ των τελικών δικαιούχων. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να επαληθεύσουν εάν είναι μεταξύ των τελικών δικαιούχων συνδεόμενοι στην εφαρμογή τους και ελέγχοντας την κατάσταση της αίτησής τους. Οι αιτήσεις των δικαιούχων που προέκυψαν κατόπιν κλήρωσης, θα είναι σε κατάσταση «Κληρωθείσα».

Για τους δικαιούχους της «Φάσης 1: Ιούλιος-Αύγουστος 2024» η διαδικασία έκδοσης της κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει την 18/07/2024.
Για τους δικαιούχους της «Φάσης 2: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2024» και της «Φάσης 3: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2024», η διαδικασία έκδοσης της κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αντίστοιχης επιλέξιμης περιόδου.

Μετά την έκδοση, ο Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών θα ενημερώσει τον δικαιούχο με SMS και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για τη διαδικασία ενεργοποίησης της κάρτας. Σημειώνεται ότι για την αποθήκευση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, απαιτείται κατάλληλο κινητό τηλέφωνο που να υποστηρίζει τεχνολογία NFC – ανέπαφων συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι οι άυλες ψηφιακές κάρτες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών (τοπικής μεταφοράς, εστίασης και διαμονής) με στόχο την οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας σε Δήμους και Δημοτικές Ενότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, καθώς και σε Δήμους και Δημοτικές Ενότητες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το Καλοκαίρι του 2023.

Επισημαίνεται ότι οι υποβολές των αιτήσεων στο πλαίσιο της δράσης Thessaly Evros Pass 2024 μέσω του vouchers.gov.gr ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 28η Ιουνίου και ώρα 23:59. Συνολικά κατά τη διάρκεια της περιόδου υποβολής αιτήσεων δημιουργήθηκαν περισσότερες από 206.000 αιτήσεις, ενώ υποβλήθηκαν οριστικά 186.937 αιτήσεις (96.263 αιτήσεις που είχαν ως προορισμό το πρόγραμμα «Thessaly A Pass 2024», 70.648 αιτήσεις που είχαν ως προορισμό το πρόγραμμα «Thessaly B Pass 2024» και 20.026 αιτήσεις που είχαν ως προορισμό το πρόγραμμα «Evros Pass 2024»).

Το Thessaly Evros Pass υλοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Read More »
Thessaly Evros Pass: Αναρτήθηκαν οι 35.000 δικαιούχοι Thessaly Evros Pass: Αναρτήθηκαν οι 35.000 δικαιούχοι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Σύλληψη φυγόποινου στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Σύλληψη φυγόποινου στο συνοριακό σημείο ελέγχου ΚακαβιάςΣυνελήφθη χθες (8-7-2024) το πρωί στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του Αστυνομικούς Τμήματος Πωγωνίου αλλοδαπός, διότι όπως προέκυψε κατά τον έλεγχο, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με ποινή φυλάκισης 7 μηνών για «υπόθαλψη εγκληματία».
Read More »
Σύλληψη φυγόποινου στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς Σύλληψη φυγόποινου στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Ταυτοποιήθηκε ανήλικος για κλοπή, ενώ κατηγορείται και η μητέρα του για παραμέληση της εποπτείας του

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024

 Ταυτοποιήθηκε ανήλικος για κλοπή, ενώ κατηγορείται και η μητέρα του για παραμέληση της εποπτείας τουΑπό την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ταυτοποιήθηκε ανήλικος ημεδαπός, ο οποίος, όπως προέκυψε, χθες το πρωί αφαίρεσε χρηματικό ποσό 32 ευρώ από το ταμείο καταστήματος εστίασης.

Για την ίδια υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της μητέρας του για παραμέληση της εποπτείας του.

Read More »
Ταυτοποιήθηκε ανήλικος για κλοπή, ενώ κατηγορείται και η μητέρα του για παραμέληση της εποπτείας του  Ταυτοποιήθηκε ανήλικος για κλοπή, ενώ κατηγορείται και η μητέρα του για παραμέληση της εποπτείας του Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 6ΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 6ΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΩΣ ΕΔΩ! ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ!


Εκδόθηκε κυριολεκτικά κατά παραγγελία της εργοδοσίας, αφού επεκτείνει την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε μια σειρά κλάδους μεταξύ των οποίων βιομηχανικούς και το εμπόριο.

Η εργοδοσία μπορεί να επιβάλει 6ήμερη εργασία με τη δικαιολογία του αυξημένου φόρτου εργασίας. Δηλαδή οι συμβάσεις μας πάνε περίπατο με βάση τις ανάγκες για κέρδος της επιχείρησης!

Δίνεται δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους βιομηχάνους με το πρόσχημα της προετοιμασίας του εργαζόμενου για την ανάληψη της εργασίας και την αποχώρηση από αυτή! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν μισή ώρα νωρίτερα στη δουλειά και να φεύγουν μισή ώρα αργότερα κι αυτό το διάστημα να μη θεωρείται χρόνος εργασίας.

Χαρίζονται μέχρι 3 μέρες το μήνα στην εργοδοσία για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει, αφού μέχρι 3 μονά χτυπήματα της κάρτας (δηλαδή χωρίς να χτυπηθούν είτε στην έναρξη είτε στη λήξη της βάρδιας) δεν επιφέρουν κανένα πρόστιμο! Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν για 3 μέρες το μήνα χωρίς κανείς να ξέρει πόσες ώρες εργάστηκαν!

Δεν δηλώνεται καθόλου ωράριο σε όσους εργαζόμενους χαρακτηρίζονται ως "διευθυντικά στελέχη". Για τον χαρακτηρισμό αυτό όμως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό και αντικειμενικό κριτήριο (π.χ. ιδιαίτερα αυξημένες αποδοχές). Δηλαδή θα μπορούν να χαρακτηρίζονται "διευθυντές" και να δουλεύουν με ανοιχτό ωράριο ακόμη και εργαζόμενοι με μερική απασχόληση!

Η ευθύνη για το σωστό χτύπημα της κάρτας μετακυλίεται στον εργαζόμενο. Δηλαδή ο εργαζόμενος που θα δουλεύει απλήρωτος εκτός ωραρίου θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί και πειθαρχικά!

Το διάλειμμα δε θεωρείται χρόνος εργασίας και παρατείνει το ωράριο.

Με άλλα λόγια, ένας εργαζόμενος που δουλεύει 8ωρος στις ιχθυοκαλλιέργειες θα μπορεί να δουλεύει απλήρωτα: 1 ώρα για την προετοιμασία ανάληψης εργασίας + ½ ώρα αφού το διάλειμμα βγαίνει εκτός ωραρίου + τουλάχιστον άλλη 1 ώρα γιατί "ξέχασε" να χτυπήσει κάρτα= 2 ½ ώρες την ημέρα. Και αυτό χωρίς να μετριέται ο χρόνος που χάνεται από και προς την εργασία.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο τις περιόδους γιορτών, εκπτώσεων ή τουρισμού θα μετατρέπονται από 5ήμεροι σε 6ήμεροι! Οι εργαζόμενοι στα s/m, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό θα δουν το ήδη « ξεχειλωμένο » ωράριο τους, την ήδη υπάρχουσα ευελιξία να παίρνει ακόμη πιο οξυμένα χαρακτηριστικά και μάλιστα και με τη βούλα.

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν:

Στο αίσχος των 13 ωρών δουλειάς σε πολλαπλούς εργοδότες!

Στα 10ωρα με την ελπίδα να δοθούν κάποτε στο μέλλον ρεπό!

Στην "κατά παραγγελία απασχόληση" όπου ο εργαζόμενος θα είναι σε ετοιμότητα εργασίας χωρίς να πληρώνεται και σε περίπτωση που τον ειδοποιήσει ο εργοδότης θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες να πάει για δουλειά!

Στη δοκιμαστική περίοδο για όλους(!) που μπορεί να διακοπεί όποτε θέλει ο εργοδότης, απολύοντας ακόμα και εγκύους ή άλλες κατηγορίες εργαζομένων που μέχρι σήμερα προστατεύονταν έστω και τυπικά.

Στην απλήρωτη υπερωρία 1 ώρα την ημέρα που βαφτίστηκε υπερεργασία!

Αυτή είναι η "ανάπτυξη" των λίγων, οι "ρεαλιστικές και σύγχρονες" συνθήκες εργασίας.

Από τη μία, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν όπως, όποτε και με ό,τι μισθό θέλει η εργοδοσία, έχοντας να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια, τη φοροληστεία, την Υγεία με τιμοκατάλογο, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, το κόστος για τα πολεμικά σχέδια και τις ανάγκες εφοπλιστών και βιομηχάνων.

Από την άλλη, η εργοδοσία να έχει λυμένα χέρια σε σχέση με τον μισθό, τον εργάσιμο χρόνο και τα δικαιώματα των εργαζομένων για να αυξάνει το κέρδος της.

Να πώς βγαίνουν τα δισ. κερδών που ανακοινώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις! Με τις όλο και περισσότερες ώρες την ημέρα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτα και το αποτέλεσμα της εργασίας τους, ο τεράστιος πλούτος που παράγεται, μπαίνει στις τσέπες μια χούφτας παράσιτων!

Αυτή είναι και η καρδιά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης: Ο απλήρωτος χρόνος εργασίας των εργαζομένων!

Για αυτό και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όλα τα κόμματα, από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον Βελόπουλο και τη Νέα Αριστερά, έχουν τεράστια ευθύνη! Ψήφισαν και στήριξαν όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τον διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε "ενεργό" και "μη ενεργό". Βάφτισαν "προοδευτική" την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που μάλιστα χρηματοδοτείται και από το Ταμείο Ανάκαμψης! Είναι όλοι τους συνένοχοι!

Το Εργατικό κέντρο αναδεικνύει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα, με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας, την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης, υπάρχουν αντικειμενικά οι δυνατότητες οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα, ακόμα και να καταργηθούν βαριές και μονότονες εργασίες.

Εμπόδιο σε αυτό μπαίνει το ότι τα εργοστάσια, τα λιμάνια, όλα τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια μιας χούφτας εκατομμυριούχων, που έχουν μόνο κίνητρο να μεγαλώνουν το κέρδος τους, με τον ιδρώτα ακόμα και το αίμα των εργατών!

Σε κάθε κλάδο και σε κάθε επιχείρηση να σημάνει συναγερμός!

Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε και αυτόν το νόμο κουρέλι όπως κάναμε με πολλές διατάξεις του ν. Χατζηδάκη, όπως έχει ήδη συμβεί με τους κατασταλτικούς νόμους για τις διαδηλώσεις και τις απεργίες. Η μαχητική, διεκδικητική απάντηση μπορεί να δοθεί από την εργατική τάξη και τα συνδικάτα, και στο Νομό μας, συντονισμένα κι αποφασιστικά.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΜΑΧΗΣ!

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και τα σωματεία του, θα ρίξουν όλες τις δυνάμεις τους εκεί που πραγματικά ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στην οργάνωση του αγώνα και της αντεπίθεσης των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους ενάντια και σε αυτό το νέο αντεργατικό έκτρωμα, ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή – αντεργατική απόφαση που στρέφεται ενάντια στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, στο λαό συνολικά.
Read More »
ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 6ΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 6ΗΜΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Εντοπισμός 2.000 Δενδρυλλίων Ινδικής Κάνναβης στην περιοχή του Παλαμπά Φιλιατών Θεσπρωτίας

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Εντοπισμός 2.000 Δενδρυλλίων Ινδικής Κάνναβης στην περιοχή του Παλαμπά  Φιλιατών ΘεσπρωτίαςΠερίπου 2.000 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης εντόπισε η αστυνομία στην περιοχή του Παλαμπά Φιλιατών Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Β' Συνοριοφυλακής Φιλιατών, οι οποίοι εντόπισαν τις καλλιέργειες και θέσαν την περιοχή υπό διακριτική παρακολούθηση.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν περίπου 1.400 δενδρύλλια ύψους έως 1 μέτρο και 600 που είχαν ήδη εκριζωθεί και προορίζονταν για επεξεργασία. Η παρακολούθηση της περιοχής έγινε από αστυνομικούς της δίωξης ναρκωτικών της υποδιεύθυνσης ασφαλείας Ηγουμενίτσας, χωρίς όμως να εμφανιστούν οι καλλιεργητές.

Η επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις με φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό.

Ενημερώνουμε ότι η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπευθύνων για την καλλιέργεια των ναρκωτικών φυτών.
Read More »
Εντοπισμός 2.000 Δενδρυλλίων Ινδικής Κάνναβης στην περιοχή του Παλαμπά Φιλιατών Θεσπρωτίας Εντοπισμός 2.000 Δενδρυλλίων Ινδικής Κάνναβης στην περιοχή του Παλαμπά  Φιλιατών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Μέτωπο ενάντια στην ναυπηγοεπισκευαστική..

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Μέτωπο ενάντια στην ναυπηγοεπισκευαστική..
Μέτωπο φαίνεται ότι δημιουργείται στην Ηγουμενίτσα ενάντια στα σχέδια του ιταλικού ομίλου Grimaldi για το λιμάνι και τον αναπτυξιακό αέρα που θέλει να φέρει στην περιοχή..

Η αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη στο άκουσμα του σχεδίου για ναυπηγοεπισκευστική ζώνη ήταν η πρώτη και υπήρξε οργισμένη.

Έφτασε μάλιστα μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού..

Φαίνεται ότι στην ίδια γραμμή πλέον είναι η Δημοτική Αρχή Ηγουμενίτσας, η οποία αρχικά είχε ψελλίσει μισόλογα συνηγορώντας σε ένα τέτοιο σχέδιο..

Μετά από δύο συζητήσεις όμως που έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία του Αντώνη Μπέζα και προκειμένου να υπάρξει επίσημη θέση του Δήμου για όλα τα ζητήματα που αφορούν την σύμβαση παραχώρησης, το συγκεκριμένο σημείο αποσύρεται..

Έτσι αναμένεται και ο Δήμος Ηγουμενίτσας να πει ένα μεγάλο όχι..

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Μέτωπο ενάντια στην ναυπηγοεπισκευαστική.. Μέτωπο ενάντια στην ναυπηγοεπισκευαστική.. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Θερινές εκπτώσεις: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές – Ποιές είναι οι υποχρεώσεις των εμπόρων

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Θερινές εκπτώσεις: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές – Ποιές είναι οι υποχρεώσεις των εμπόρων
Ξεκίνησαν  Δευτέρα 8 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως τέλος Αυγούστου, είπε στο ΕΡΤNEWS ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Νίκος Κογιουμτσής.

«Την επόμενη Κυριακή τα καταστήματα θα είναι προαιρετικά ανοιχτά και το προτεινόμενο ωράριο θα είναι από τις 11 έως τις 6 το απόγευμα. Είμαστε μετά από μια νωχελική περίοδο στο κομμάτι της κατανάλωσης. Θεωρώ ότι θα υπάρχουν γενναίες εκπτώσεις που μπορεί να φτάσουν και σε κάποιες περιπτώσεις και το 70%.

Το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς, να ψάξει και να βρει το αγαθό που θέλει, είτε διαδικτυακά, είτε δια ζώσης στα φυσικά καταστήματα, ούτως ώστε να μπορεί να βρει την καλύτερη τιμή και τη καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής.

Στις εκπτώσεις είναι μέσα όλα τα προϊόντα και της τρέχουσας σεζόν, και της προηγούμενης. Ο κάθε επιχειρηματίας θέλει να αντικαταστήσει τα εμπορεύματα που διαθέτει με τα νέα φθινοπωρινά και με τα χειμερινά.

Και θέλει βέβαια να ρευστοποιήσει γιατί είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο.

Η ρευστότητα είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που έχουν αυτή τη στιγμή οι επιχειρηματίες, λόγω του ότι έχουμε ένα κλειστό τραπεζικό σύστημα για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα ειδικά, έχει δυστυχώς ψαλιδίσει το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα. Από την άλλη πλευρά είναι η χαμηλή ρευστότητα λόγω ανυπαρξίας χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και οι χαμηλοί μισθοί.

Ήμασταν οι πρώτοι που λέγαμε ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί αυτό διαχέεται ουσιαστικά στην ίδια την αγορά.

Θα πρέπει να αυξηθούν και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων σε μια μεσομακροπρόθεσμη περίοδο αλλά και των συντάξεων.

Όσον αφορά στους τουρίστες έχουμε αύξηση των αφίξεων από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά 13%. Βεβαίως η καταναλωτική δυναμική και των επισκεπτών μας δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, η κρίση ακουμπάει και αυτούς.

Ευτυχώς όμως έχουμε τους Αμερικανούς τουρίστες που το τελευταίο διάστημα έρχονται με μια αύξηση που φτάνει και το 300%. Αυτοί αφήνουν χρήμα στην αγορά. Εφέτος περιμένουμε περισσότερους Αμερικανούς, Αυστραλούς και Καναδούς τουρίστες, που θα έλεγα ότι είναι τα βαριά πορτοφόλια που ξοδεύουν τα περισσότερα εκ μέρους των τουριστών μας.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Αναφερόμενος στο τι να προσέχουν οι καταναλωτές υπογράμμισε ότι πρέπει τα προϊόντα να έχουν διπλή αναγραφόμενη τιμή, η μία να είναι σβησμένη και η άλλη να είναι η τιμή που πουλάνε τώρα.

Τόνισε ότι υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι στην αγορά εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης, γίνονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι και έχουν δει τις προηγούμενες τιμές, ώστε να μην πάμε σε πλασματικές εκπτώσεις.

Προσοχή λοιπόν στις εκπτώσεις μαϊμού και στις πλασματικές εκπτώσεις, άρα έρευνα αγοράς εκ μέρους των καταναλωτών».
Read More »
Θερινές εκπτώσεις: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές – Ποιές είναι οι υποχρεώσεις των εμπόρων Θερινές εκπτώσεις: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές – Ποιές είναι οι υποχρεώσεις των εμπόρων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις απαιτούν υποδομές και μια συνολικότερη και καλύτερα επεξεργασμένη πολιτιστική πρόταση

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις απαιτούν υποδομές και μια συνολικότερη και καλύτερα επεξεργασμένη πολιτιστική πρόταση
Σχολιάζει ο Παύλος Λ. Αλεξίου
Δυο ενδιαφέρουσες -θεματικά- και αξιόλογες -υποκριτικά- παραστάσεις είδαμε πρόσφατα. Μια εμβληματική και επίκαιρη του Ντάριο Φο, «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Σελεύκειας και μια άλλη βαθύτερης φιλοσοφικής προσέγγισης και δραματικής ψυχολογικής διείσδυσης του Ρέτζιναλντ Ρόουζ, «Οι 12 ένορκοι», από τη ΘΕΑΤΟ Παραμυθιάς, επαγγελματικά ανεβασμένη, βραβευμένη πανελλαδικά σε επίπεδο θιάσου, αλλά και για την εξαιρετική ερμηνεία ηθοποιού.

¨Ένα πρώτο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι υπάρχει πλέον ένα ντόπιο υλικό, πολύ όρεξη και προπαίδεια για ανεξάρτητη, ερασιτεχνική, καλλιτεχνική δημιουργία και αυτό είναι θετικό.

Το δεύτερο που αβίαστα προκύπτει είναι η έλλειψη χώρων για την προβολή αυτών των προσπαθειών, γιατί ναι μεν ό Ντάριο Φο με την Φράνκα Ράμε παρουσίαζαν τα έργα τους στα εργοστάσια και στις γειτονιές, αλλά απαιτούνται οι ελάχιστες δυνατές συνθήκες σκηνικής, ηχητικής υποστήριξης, φωτισμού, θέασης και ακρόασης, προκειμένου να προκαλέσουν την μέθεξη, την τέρψη, τον στοχασμό ή την Αριστοτέλεια «κάθαρση». Και αυτές δεν υπήρξαν. Με καρέκλες να σέρνονται, με μωρά να μαλώνουν ή να γκρινιάζουν, με διερχόμενα οχήματα να ηχορυπαίνουν, σε επίπεδες αυλές σχολείων και δυσμενή οπτική εικόνα για τους θεατές, με «αίθουσες δικαστηρίων για ενόρκους» ανάμεσα στα δέντρα και σε «υλακές κυνών», αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο την έλλειψη χώρων, υπαίθριων θεάτρων κλπ.

Έχουμε τοποθετηθεί για την ανάγκη ολοκλήρωσης του υπαίθριου θεάτρου στο «Τσιμπουρίκι», του κλειστού θεάτρου στο Κέντρο Νεότητας ή για την πρόταση κατασκευής ενός άλλου μικρού υπαίθριου θεάτρου στο χώρο του λόφου του κάστρου της Ηγουμενίτσας.

Εννοείται βέβαια ότι στο αρχαίο θέατρο των Γιτάνων, θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να μπορούν να γίνονται πιο εύκολα και με ασφάλεια περισσότερες παραστάσεις -και νυκτερινές- στο μαγευτικό αυτό χώρο, όπως στα Γιάννενα, στην Άρτα και στην Πρέβεζα, (Δωδώνη, θέατρο Φρόντζου, Ρωμαϊκό θέατρο, Ωδείο Νικόπολης, Κηποθέατρο Πρέβεζας, Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας, Παραποτάμιο Θέατρο Άράχθου κλπ.).

Το τρίτο ζήτημα είναι η ανάγκη μια σχεδιασμένης συνολικότερης και καλύτερα επεξεργασμένης πολιτιστικής πρότασης για το «πολιτιστικό καλοκαίρι», που πολλοί αθηναϊκοί θίασοι αμφίβολου πολλές φορές ποιότητας, έρχονται για να κάνουν την «αρπαχτή» τους, αλλά πολύ περισσότερο για το «φτωχό», «πολικό» πολιτιστικό χειμώνα.

Στον τομέα αυτό της τέχνης -και όχι μόνον- είμαστε υπέρ της Μαοϊκής άποψης «εκατό λουλούδια ν΄ ανθίζουν, εκατό σχολές να συναγωνίζονται μεταξύ τους». Όμως πρέπει να υπάρχει και μια συνολικά μελετημένη και επεξεργασμένη πολιτιστική πρόταση, που να λαμβάνει υπόψη της πολλά. Από το πιο απλό, να μην συνυπάρχουν την ίδια ώρα και μέρα εκδηλώσεις, να συνδυάζει εκδηλώσεις και γνήσια παραδοσιακά πανηγύρια και να φτάνει, αν θέλετε στην συνεργασία των τριών Δήμων της περιοχής και της Περιφέρειας, με στήριγμα κύρια στις δικές μας δυνάμεις και επιλεκτικά έκτακτες εξωτερικές ποιοτικές συνεργασίες, με το ελάχιστο, σε αυτές τις περιπτώσεις, αντίτιμο για τον πολίτη.

Οι Αντιδημαρχίες πολιτισμού, αντί να προβάλλουν αποσπασματικά με «μπάνερ», ό,τι ήθελε προκύψει και να προβάλλονται οι αντιδήμαρχοι στα πρώτα καθίσματα των παραστάσεων, η Περιφέρεια να χρηματοδοτεί τα πανηγύρια με ακριβοπληρωμένες φίρμες, θα όφειλαν να μελετήσουν, να σχεδιάσουν, να οργανώσουν σε ετήσια βάση και να υποστηρίξουν υλικά και οικονομικά μια συνολική επεξεργασμένη πολιτιστική πρόταση. Μπορούν;

Υπάρχουν βέβαια και οι κίνδυνοι του ελιτισμού ή της μετατροπής των αρχικά ανεξάρτητων προσπαθειών σε προβολή κάποιων ή σε ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, αρκετά «αλμυρή» για το λαϊκό βαλάντιο. Γι΄ αυτό πρέπει να επιδιώκεται η συλλογικότητα, η ερασιτεχνικότητα και η ελεύθερη είσοδος ή η μικρή οικονομική ενίσχυση.

Όλα αυτά συναρτώνται και με το ζήτημα της υποβάθμισης, για να μη πούμε του εξοβελισμού, της θεατρικής, εικαστικής, καλλιτεχνικής παιδείας από τα σχολεία, η οποία είναι μια άλλη μάχη που πρέπει να δοθεί. Άλλωστε ο πολιτισμός -όπως και η Παιδεία και η Υγεία- είναι βαρίδι για το κράτος και υπό διωγμό ή στην «Μενδώνεια» εκδοχή του, στην υπηρεσία των οίκων μόδας, των βασιλέων, των Ινδών πριγκίπων, στην πλήρη εμπορευματοποίηση και απροσπέλαστος για τον απλό κόσμο.

Γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Δεν έχουμε αυταπάτες

Οι ζωντανές, πνευματικές δυνάμεις έχουν το λόγο, αρκεί να βγουν στο προσκήνιο

Ο ποιητής μας προειδοποιεί :

«Μην αμελήσετε

Πάρτε μαζί σας νερό

Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία».

       Παύλος Λ. Αλεξίου
        

Read More »
Αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις απαιτούν υποδομές και μια συνολικότερη και καλύτερα επεξεργασμένη πολιτιστική πρόταση Αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις απαιτούν υποδομές και μια συνολικότερη και καλύτερα επεξεργασμένη πολιτιστική πρόταση Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Συντάξεις Αυγούστου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Συντάξεις Αυγούστου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής
Τέλος του τρέχοντος μήνα θα καταβληθούν οι συντάξεις Αυγούστου 2024 στους δικαιούχους συνταξιούχους.

Ειδικότερα, θα καταβληθούν στις 26 και 30 Ιουλίου, όπως αναφέρει ο e-ΕΦΚΑ.

Οι πληρωμές για τους συνταξιούχους όλων των ταμείων των συντάξεων Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, είναι οι εξής:

Συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (νόμος 4387/2016)

Οι συντάξεις (κύριες και επικουρικές) ΟΠΣ – ΕΦΚΑ Αυγούστου για όλους όσους είναι νέοι συνταξιούχοι (μισθωτοί και μη μισθωτοί) από 1/1/2017 και έπειτα (νόμος 4387/2016) θα καταβληθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ (μη μισθωτών)

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου την Παρασκευή 26 Ιουλίου.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου την Παρασκευή 26 Ιουλίου.
Το ΕΤΑΑ (μη μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Συντάξεις ΝΑΤ

Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου την Τρίτη 30 Ιουλίου.

Συντάξεις ΔημοσίουΤο Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου την Τρίτη 30 Ιουλίου.
Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Αυγούστου όπως το Δημόσιο.
Και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Αυγούστου θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο.

Επίσης, όπως είναι ήδη γνωστό, η πληρωμή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων γίνεται πλέον την ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.
Read More »
Συντάξεις Αυγούστου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής Συντάξεις Αυγούστου 2024: Οι ημερομηνίες πληρωμής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 Μουσικοθεατρική παράσταση " Η Ίτσα του Σάσμα" ή Ο Ανάποδος Χορός

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 Μουσικοθεατρική παράσταση
" Η Ίτσα του Σάσμα" ή Ο Ανάποδος ΧορόςΣτο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και φέτος έχει ως θεματικό άξονα την έννοια της "σύγκρουσης", η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενήσει στις 19 και 20 Ιουλίου 2024 στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων τη μουσικοθεατρική παράσταση «Η Ίτσα του Σάσμα ή Ο ανάποδος χορός».

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος εμπνέεται από έναν λαϊκό θρύλο της Ηπείρου, καταγεγραμμένο στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του καθηγητή κοινωνικής ανθρωπολογίας Βασίλη Νιτσιάκου "Και το σώμα θυμάται", για να συνθέσει ένα δημοτικοφανές κείμενο στα πρότυπα των Παραλογών, σε έμμετρο στίχο και ηπειρώτικο γλωσσικό ιδίωμα.

Ώρα έναρξης: 19:30

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού - καταβάλλεται το αντίτιμο του εισιτηρίου εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων: 3 ευρώ (κανονικό) - 2 ευρώ (μειωμένο).

Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr


Η πλατφόρμα για κρατήσεις θα είναι διαθέσιμη από 8/7/2024

Για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Read More »
Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 Μουσικοθεατρική παράσταση " Η Ίτσα του Σάσμα" ή Ο Ανάποδος Χορός Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Ιουλίου 2024 Μουσικοθεατρική παράσταση " Η Ίτσα του Σάσμα" ή Ο Ανάποδος Χορός Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας


Read More »
Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δείτε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Για την λειψυδρία στην κοινότητα Αυλοτόπου

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Για την λειψυδρία στην κοινότητα Αυλοτόπου
Λειψυδρία στην κοινότητα Αυλοτόπου του Δήμου Σουλίου. Το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο αν ο Σίμο Μάρκος (Συμεών Διαμάντης) ο παραπροηγούμενος πρόεδρος της Κοινότατης δεν είχε ενεργήσει ώστε να γίνουν εργασίες συγκέντρωσης του νερού στην πηγή καινα διοχετευτεί στην δεξαμενή υδροδότησης της Κοινότητας. Το εν λόγω έργο θεωρώ είχε χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια.

Παρά τις παροτρύνσεις του τότε Κοινοτάρχη, να επεκταθούν οιεργασίες συγκέντρωσης του νερού σε παρακείμενη ροή της πηγής, με ελάχιστο κόστος ,δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα μέρος του νερού να χάνεται και να μένει ανεκμετάλλευτο. Έτσι σήμερα η κοινότητα απειλείται με λειψυδρία, ήδη υπάρχουν διαστήματα διακοπών ή μειωμένης παροχής νερού στο δίκτυο υδροδότησης.

Αυτά ως προς τη ιστορία και την καταγραφή του προβλήματος.

Ρωτώ λοιπόν τους μετέπειτα προέδρους της κοινότητας και του Δημάρχους του Δήμου δεν έχουν αντιληφθεί ότι θα έπρεπε ένα από τα βασικά προβλήματα της Κοινότητας να είχε λυθεί.

(* Η αλλαγή του νόμου για τις δημοτικές εκλογές ήταν παντελώς άστοχη ως προς τον τρόπο εκλογής των κοινοταρχών, τι φοβηθήκαν ότι δεν θα ελέγχουν τους αρμούς της εξουσίας;)

Δεν είναι κακό να ρωτάμε και να αναγνωρίζουμε τις ιδέες και τις σκέψεις των άλλων.

Μήπως θα έπρεπε να διατεθεί ένα μικρό κονδύλι και να ρωτήσουν για να μάθουν από τον Σίμο Μάρκο τι εννοούσε όταν τους έλεγε να επεκταθούν και που οι εργασίες για να συλλέξουν και το υπόλοιπο νερό που χάνεται.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου με κάποια αυτοψία των μηχανικών πιστεύω ότι θα μπορούσαν να εκφράσουν κάποια γνωμοδότηση.

Επίσης ο εργολάβος που είχε αναλάβει παλιότερα από μεριάς της Περιφέρειας την κατασκευή του έργου νομίζω ότι έχει άποψη και πρέπει να ρωτηθεί.

Άντε λοιπόν ας ενδιαφερθούμε για το πρόβλημα και να κάνουμε κάτι για να λυθεί .

Κώστας Γιαννάκης
Δημότης κοινότητας Αυλοτόπου
Read More »
Για την λειψυδρία στην κοινότητα Αυλοτόπου Για την λειψυδρία στην κοινότητα Αυλοτόπου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Ξενοδόχοι: Νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων θα σημειώσει ο ελληνικός τουρισμός το 2024

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Ξενοδόχοι: Νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων θα σημειώσει ο ελληνικός τουρισμός το 2024
Νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και εσόδων θα σημειώσει το 2024 η Ελλάδα όπως τόνισε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων Γιάννης Χατζής σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγω για μια ήπια αύξηση σε σχέση με το 2023.

Ήδη, όπως είπε, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων τρέχει με 12%, ενώ οδικές αφίξεις ξεπερνάνε το 13%. Την ίδια στιγμή εξήγησε ότι υπάρχουν τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι τα πραγματικά έσοδα θα ξεπεράσουν αυτά και του 2019.

Ενθαρρυντικό στοιχείο της φετινής σεζόν είναι το γεγονός ότι παρατηρείται διάχυση της τουριστικής κίνησης σε περισσότερους ελληνικούς προορισμούς σε σχέση με πέρσι.

Σε κάθε περίπτωση οι προορισμοί που και φέτος δέχονται τον κύριο όγκο του τουριστικού ρεύματος είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Χαλκιδική, οι Κυκλάδες κλπ

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα κινδυνεύει με γεγονότα, σαν αυτά που συνέβησαν στην Ισπανία, με τους ντόπιους να καταφέρονται κατά των τουριστών, ο κύριος Χατζής εξήγησε ότι αυτές οι περιοχές της Ισπανίας υποδέχονται 16 εκατομμύρια κόσμο, σε έκταση μικρότερης της Κρήτης, που υποδέχεται 6 εκατομμύρια.

Στα ζητήματα βιωσιμότητας των ξενοδοχείων ο πρόεδρος της ΠΟΞ υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει ότι η πλειονότητα των 10.500 ξενοδοχείων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από τη ραγδαία αύξηση των λειτουργικών δαπανών και πράγματι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία τους.
Read More »
Ξενοδόχοι: Νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων θα σημειώσει ο ελληνικός τουρισμός το 2024 Ξενοδόχοι: Νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων θα σημειώσει ο ελληνικός τουρισμός το 2024 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Έρχεται το Camp Music Project 2024 στην κατασκήνωση Παραμυθιάς

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Έρχεται το Camp Music Project 2024 στην κατασκήνωση Παραμυθιάς
Γίνετε μέλος της μεγαλύτερης Rave κοινότητας της Ηπείρου στις παλιές κατασκηνώσεις Παραμυθιάς.

Φέτος φιλοξενούμε δύο διεθνείς καλλιτέχνες και δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες από την περιοχή μας, σε ένα ακόμα ιδιαίτερο και πολλά υποσχόμενο Line up:
Alarico
Bolosis
το παρθενικό μας back to back session από τους Kosmâss & Under Black Helmet.

5 Αυγούστου, μετά τις 21:00, ραντεβού στον μοναδικό χώρο των παλιών Κατασκηνώσεων.

Μείνετε συντονισμένοι, περισσότερες πληροφορίες προσεχώς.
Read More »
Έρχεται το Camp Music Project 2024 στην κατασκήνωση Παραμυθιάς Έρχεται το Camp Music Project 2024 στην κατασκήνωση Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Σχεδιάζεται νέος Καλλικράτης; -Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Σχεδιάζεται νέος Καλλικράτης; -Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου
 


Δημοσιογραφικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών, με αφορμή και την συζήτηση που έχει ανοίξει για τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, θέλουν την Κυβέρνηση να επεξεργάζεται “νέο Καλλικράτη”.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές θέλουν το σχέδιο να εφαρμοστεί από τις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες εξετάζεται να γίνουν και πάλι ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, δηλ. στα μέσα του 2009. ( Η μεγάλη αποχή στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, φαίνεται ότι θορύβησε πολλούς..)

Μέσα στις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι:

–Η δραστική μείωση των Περιφερειών από 13 σε 8, όχι κατ’ ανάγκη στα όρια των σημερινών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
( Για την ιστορία, παρόμοια πρόταση για 8 Περιφέρειες, είχε καταθέσει προ 20ετίας, μέσα από το βιβλίο του “Ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης”, ο τότε Βουλευτής Πρέβεζας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής κ. Γιάννης Τσεκούρας)

–Η περαιτέρω μείωση του συνολικού αριθμού των Δήμων, με νέες γενναίες συνενώσεις.

(Μάλιστα εξετάζεται το σενάριο, μικροί νομοί, όπως η Πρέβεζα, η Θεσπρωτία, η Λευκάδα κ.α., προτείνεται να αποτελέσουν ένα Δήμο, με παράλληλη μεταφορά αρμοδιοτήτων και προσωπικού από τις Περιφέρειες).
Βεβαίως όλες αυτές οι αλλαγές, πέρα από τα «μεγάλα» λόγια που θα τις συνοδεύουν, δε στοχεύουν ούτε στην Περιφερειακή συγκρότηση της χώρας , κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ούτε βεβαίως στην ενίσχυση της Αποκέντρωσης και στην ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης, με πόρους και μέσα,.

Όλα σχεδιάζονται και πάλι για να υπάρξει μείωση λειτουργικών δαπανών, η γνωστή “οικονομία κλίμακος”.

Μέχρι στιγμής μιλάμε για σχέδια και προτάσεις επί χάρτου, τα οποία, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδεχομένως και εντός του έτους θα τεθούν υπ’ όψη της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, πριν βγουν σε δημόσια διαβούλευση…

Περισσότερες πληροφορίες θα έχουμε από τις αρχές του Φθινόπωρου!
Read More »
Σχεδιάζεται νέος Καλλικράτης; -Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου Σχεδιάζεται νέος Καλλικράτης; -Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Χολυγουντιανή κινηματογραφική παραγωγή ξεκινά γυρίσματα από τα Γιάννενα

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Χολυγουντιανή κινηματογραφική παραγωγή ξεκινά γυρίσματα από τα Γιάννενα
Κινηματογραφική ταινία, αμερικανικής παραγωγής, με γνωστούς ξένους και Έλληνες ηθοποιούς καθώς και βραβευμένους μουσικούς, προγραμματίζεται να ξεκινήσει γυρίσματα, αρχής γενομένης τον Αύγουστο από τα Γιάννενα.

Την ταινία υπογράφει Ηπειρώτης σκηνοθέτης και πρόκειται για μυθοπλασία που αγγίζει τις ένοπλες αντισταστιακές οργανώσεις που δρούσαν στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν.


Όπως λένε οι πληροφορίες όλα είναι έτοιμα και απομένει η τακτοποίηση της γραφειοκρατίας.

Μάλιστα τις προσεχείς ημέρες οι υπεύθυνοι θα επισκεφτούν τα Γιάννενα και τις γύρω περιοχές για την επιλογή των χώρων των γυρισμάτων και τη διευκόλυνση από τις αρχές και την αυτοδιοίκηση.
Read More »
Χολυγουντιανή κινηματογραφική παραγωγή ξεκινά γυρίσματα από τα Γιάννενα Χολυγουντιανή κινηματογραφική παραγωγή ξεκινά γυρίσματα από τα Γιάννενα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Ξέμεινε από χρήματα το θεατράκι στην Ηγουμενίτσα...

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Ξέμεινε από χρήματα το θεατράκι στην Ηγουμενίτσα...
Ξέμεινε από χρήματα το υπαίθριο θεατράκι στην Ηγουμενίτσα, το οποίο εδώ και χρόνια βρίσκεται υπό κατασκευή..

Είχε την πρόθεση η νέα δημοτική αρχή να «τρέξει» το έργο όμως η Περιφέρεια έχει κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Μάλιστα όπως είπε ο δήμαρχος δεν φαίνεται αισιόδοξη εξέλιξη.

Ο ανάδοχος έχει πάρει παράταση ως το τέλος του έτους και ελπίδα του δήμου είναι να βρει τον Σεπτέμβριο χρήματα από το δικό του ταμείο με αναμόρφωση του προϋπολογισμού του..

Πηγή epiruspost.gr 
Read More »
Ξέμεινε από χρήματα το θεατράκι στην Ηγουμενίτσα... Ξέμεινε από χρήματα το θεατράκι στην Ηγουμενίτσα... Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Το νέο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Το νέο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Ηγουμενίτσας


Σας ενημερώνουμε ότι την 01-07-2024 και ώρα 21:00 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Ηγουμενίτσας, που αναδείχθηκε στις διενεργηθείσες την 30-06-2024 εκλογές. Παρόντων και των πέντε (5) εκλεγμένων τακτικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέχθηκε το Προεδρείο, κατανέμοντας τις αρμοδιότητες εκάστου μέλους του, το οποίο αποτελούν οι παρακάτω:
Α) ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Β) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΠΙΣΜΠΙΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Γ) ΤΑΜΙΑΣ: ΝΙΚΟΥ ΠΕΤΡΟΣ
Δ) ΕΦΟΡΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ
Ε) ΕΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΚΑΨΑΛΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
Read More »
Το νέο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Ηγουμενίτσας Το νέο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Επίδομα παιδιού: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Επίδομα παιδιού: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι
Κλειστή είναι προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα του παιδιού μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της 3ης διμηνιαίας δόσης.

Η διμηνιαία δόση, που αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, θα καταβληθεί την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα.
 
Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το επίδομα του παιδιού


Με την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις την Τετάρτη 31 Ιουλίου και ώρα 08.00.

Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Η αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Read More »
Επίδομα παιδιού: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι Επίδομα παιδιού: Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Καιρός σήμερα: Υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην ηπειρωτική χώρα και τη Θεσσαλία

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Καιρός σήμερα: Υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην ηπειρωτική χώρα και τη ΘεσσαλίαΓενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα (09/07).

Το μεσημέρι και το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά της Ηπείρου και τις δυτικής Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στην νησιωτική χώρα τους 30 με 32 και κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στη δυτική Μακεδονία θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική θα είναι Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στην Ήπειρο θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στο Ιόνιο από 24 έως 36 και στα ηπειρωτικά από 21 έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στις Σποράδες 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 με 39 βαθμούς και στις Σποράδες έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Read More »
Καιρός σήμερα: Υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην ηπειρωτική χώρα και τη Θεσσαλία Καιρός σήμερα: Υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην ηπειρωτική χώρα και τη Θεσσαλία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούςΣυνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ για τη σχολική χρονιά 2024-2025.

Η φιλοξενία των βρεφών είναι δωρεάν και οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και 21 Ιουλίου.

Οι ιδιόκτητοι λειτουργούν από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, 6:45-16:00 (Δευτέρα-Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών. Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών.

Δικαιούχοι είναι ο γονέας, οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες, κ.λπ.) ωφελούμενων παιδιών, που:
Κατά τα έτη 2023-2024 συμπλήρωσαν συνολικά 25 ημέρες ασφάλισης στον eΕΦΚΑ ή/και ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας, ή
Είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι για τουλάχιστον 2 μήνες κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, ή
Είναι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς-ανεξαρτήτως απασχολούμενων ασφαλισμένων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ)

Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά και κοινωνικά. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, θα αναρτηθούν προσωρινοί πίνακες επιλεγέντων, αναπληρωματικών και αποκλειομένων βρεφών-νηπίων και οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις.

Η ΔΥΠΑ συμμετέχει στη δράση «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» με Δικαιούχο Φορέα την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) καθώς και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Οι γονείς, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ανωτέρω πρόγραμμα καλούνται να υποβάλουν τη σχετική αίτηση σε αυτό. Όσοι λάβουν το voucher μπορούν να το καταθέσουν άμεσα, σε ΒΝΣ της ΔΥΠΑ.
Read More »
Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Πανελλαδικές 2024: Από σήμερα έως και τις 18 Ιουλίου η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Πανελλαδικές 2024: Από σήμερα έως και τις 18 Ιουλίου η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων
Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr (michanografiko.it.minedu.gov.gr), στην οποία οι μαθητές θα υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους.

Προς το παρόν η πλατφόρμα δεν είναι ενεργοποιημένη, όμως, θα ανοίξει κατά τη διάρκεια της Τρίτης 9 Ιουλίου.

Η διαδικασία υποβολής θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 18 Ιουλίου στις 24:00.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι και υποψήφιες, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει διαμορφωθεί για την υποβολή. Έπειτα επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ.

Όσοι υποψήφιοι και υποψήφιες δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες ημέρες εφημερίας είτε τις δύο επιπλέον ημέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειο, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του Μ.Δ. με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Τι να προσέξουν οι υποψήφιοι/ες

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των Μ.Δ. και Π.Μ.Δ. είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Παρασκευή 12-7-2024 και την Πέμπτη 18-7-2024.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2024, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Βεβαίωση Συμμετοχής για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ 2024

Από την Τρίτη 9-7-2024 θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εκτύπωσης Βεβαιώσεων Συμμετοχής για όσους συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ.

Η Βεβαίωση Συμμετοχής περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά-Μουσικά Μαθήματα).

Οι υποψήφιοι μπορούν να παραλαμβάνουν τη βεβαίωση συμμετοχής τους από το ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Read More »
Πανελλαδικές 2024: Από σήμερα έως και τις 18 Ιουλίου η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων Πανελλαδικές 2024: Από σήμερα έως και τις 18 Ιουλίου η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Αχέροντας- Από το Σούλι στην Γλυκή: Mια διαδρομή αποκάλυψη-BINTEO

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Αχέροντας- Από το Σούλι στην Γλυκή: Mια διαδρομή αποκάλυψη-BINTEOMέσα σε μονοπάτια όπου η φύση κυριολεκτικά οργιάζει, με τους τεράστιους όγκους τριγύρω μας, εκκλησάκια στη μέση του πουθενά και απίστευτες μυρωδιές.


Το υψόμετρο και η απόσταση από το Σούλι στον Αχέροντα, με τα πόδια, αρχικά τρομάζει λίγο. Η εμπειρία όμως είναι σημαντική.

Αρχικά το Σούλι. ενα πετρόκτιστο διατηρητέος οικισμός, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που κουβαλάει πάρα πολλές ιστορικές μνήμες.

Ξεκινάμε την πορεία μας προς τον Αχέροντα. Κοντά στα 10χλμ, μέσα σε μονοπάτια όπου η φύση κυριολεκτικά οργιάζει, με τους τεράστιους όγκους τριγύρω μας, εκκλησάκια στη μέση του πουθενά και απίστευτες μυρωδιές.

Όταν αρχίζουμε να βλέπουμε τον Αχέροντα η αίσθηση είναι μοναδική. Γαλάζια και πράσινα χρώματα μέσα στα δέντρα και στο πράσινο. Κατεβαίνουμε και ανακαλύπτουμε εικόνες συνεχώς.

Ώσπου φτάνουμε στην κοίτη του ποταμού. Εδώ το τοπίο είναι πραγματική αποκάλυψη.

Ολόλευκα βράχια, σμιλεμένα κυριολεκτικά από το νερό, κρυστάλλινα και παγωμένα (πολύ παγωμένα) νερά, πλατάνια και φτέρες που μπαίνουν μέσα στο ποτάμι, μικροί καταρράκτες, φαράγγια, γεφύρια και η αίσθηση, ότι ακούς τους ήχους του Άδη, επηρεασμένος από τους θρύλους και τις ιστορίες.

Το όνομά του ο Αχέροντας το πήρε από τη λέξη «άχος» που σημαίνει βαθιά θλίψη.

Κατά την ελληνική μυθολογία, ο ψυχοπομπός Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα, ο οποίος περνούσε την Πύλη που βρίσκονταν στον Αχέροντα και κατέληγαν στον Άδη.

Μάλιστα, η κάθε ψυχή έπρεπε να δώσει στο Πορθμείο του Αχέροντα (βρίσκεται πολύ κοντά στις πηγές του), ένα νόμισμα για να τις περάσει στον Άδη.

Read More »
Αχέροντας- Από το Σούλι στην Γλυκή: Mια διαδρομή αποκάλυψη-BINTEO Αχέροντας- Από το Σούλι στην Γλυκή: Mια διαδρομή αποκάλυψη-BINTEO Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Η Ηγουμενίτσα όπως την είδε ο Νικόλαος Νίτσος το 1909

Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024
Η Ηγουμενίτσα όπως την είδε ο Νικόλαος Νίτσος το 1909

Νικόλαος Νίτσος- ο σημαντικότερος ίσως Θεσπρωτός λόγιος, απο του Τσαμαντά, ΄δημοσίευσε το παρακάτω στη ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ το 1933.

Επανειλημένως ο τύπος έκαμε λόγον περί ληφθείσης αποφάσεως υπό της Κυβερνήσεως προς ίδρυσιν εν Ηπείρω νέου Μουτεσαριφλικίου με πρωτεύουσαν την παράλιον Ηγουμενίτσαν και με περιοχήν εκ των Καϊμακαμλικίων Φιλιατών, Παραμυθίας και Μαργαριτίου. Ούτω δε αν η απόφασις αυτή εκτελέσθη η νυν άσημος και άγνωστος Ηγουμενίτσα θ’ αποβή ο επισημότερος ηπειρωτικός λιμήν και θα χρησιμεύη ως επίνειον των Ιωαννίνων μεθ’ ων πρόκειται να συνδεθή δι’ αμαξιτού δρόμου.

Επισκεφθείς τελευταίον τον λησμονημένον και τοις πολλοίς άγνωστον λιμένα τούτον της Ηπειρωτικής χώρας μετά των εκ Κ]πόλεως ελθόντων φίλων κ.κ. Λαζ. Κοσμά τραπεζίτου, και Θεολ. Ι. Θεολογή, διευθυντού αρτοποιείων και μέλους του νομαρχιακού συμβουλίου Πρωτευούσης, σπεύδω να εξωτερικεύσω διά του φίλου «Ταχυδρόμου» τον ενθουσιασμόν μου διά την Ηγουμενίτσαν και τα πέριξ περικαλλή και εύφορα μέρη και να παραδώσω εις τους αναγνώστας αυτού τινάς των ευαρέστων εντυπώσεών μου.
Ο λιμήν της Γουμενίτσας είναι θαυμάσιος και ασφαλέστατος, προφυλασσόμενος εκ μέρους μεν της ξηράς υπό των υπερθέν λόφων και ορέων, από δε του στομίου εκ της απέναντι ακριβώς κειμένης Κερκύρας εκτέλεσιν δε τεχνικών τινών έργων εκβανθύσεως εις το στόμιον και επί της δεξιάς τω εισπλέοντι πλευράς θ’ αποβή προσιτός εις παν είδος πλοίου. Γη ευφορωτάτη, ένθα ευδοκιμεί η ελαία, η πορτοκαλέα, η κιτρέα, η λεμονέα, η άμπελος και παν είδος δημητριακών. Λειμώνες και χειμάδια λαμπρά. Κλίμα ηπιώτατον μη διαφέρον σχεδόν του της Κερκύρας. Εν γένει το μέρος τούτο επροικίσθη υπό της φύσεως θαυμασίως όπως συνοικισθή πόλις πολυάριθμος, ευλίμενος και εμπορικωτάτη. Οι Βενετοί εξεμεταλλεύοντο και τον λιμένα τούτον, όπως σχεδόν άπαντα τα παράλια της Ηπείρου και Αλβανίας, και κατείχον στρατιωτικώς αυτόν, όπως δεικνύουσι τα σωζόμενα λείψανα των εκατέρωθεν του λιμένος ερειπίων. Αλλά σήμερον;…

Εν Ηγουμενίτσης ο πολιτισμός εκδηλούνται διά της υπάρξεως καλυβών τινων πενιχρών χρησιμεύουσων ως τελωνείου και υγιεινομείου και ενός ρυπαρου χρονιου. Η νεωτέρα αρχιτεκτονική αντιπροσωπεύεται αφ’ ενός μόνον εκπροσώπου ελαιοτριβείου, όπερ Κερκυραίος τις ίδρυσεν, αλλά το οποίον χρησιμεύει νυν ως αποθήκη εμπορευμάτων, διότι ο Κερκυραίος ζημιωθείς εγκατέλιπεν αυτό παραλαβών μόνον τας μηχανάς του. Μ’ όλας τας ανακρίσεις και ερωτήσεις μου δεν ηδυνήθην να εννοήσω διά τι δεν ελειτούργησε το ελαιοτριβείον τούτο είναι πλουσιώτατος εις ελαίας και θα είχεν συμφέρον οι περίοικοι εις την εξακολούθησιν της λειτουργίας αυτού. Αι απαντήσεις των χωρικών, ποικίλαι την έκδοσιν, ουδόλως μ’ εφώτισαν. Φαίνεται όμως ότι προ παντός η έλλειψις ασφαλείας συνέτεινε να ναυαγήση και η επιχείρησις αυτή. Εις τα μέρη εκείνα η ληστεία, η αρπαγή, η αυτοδικία, αι αντεκδικήσεις και τα παρόμοια ευρίσκονται εν πλήρει ισχύα. Και σήμερον ακόμη άπαντες ανεξαιρέτως οι χωρικοί Χριστιανοί και Τούρκοι, οπλοφορούσιν. Ουδείς εξέρχετοι της οικίας του, αν δεν φέρη επί του ώμου το Γκρά, εκ δε της οσφύος αν δεν κρεμάση το ρεβόλβερ του.

Το ημίβαρον των κατοίκων υποβιβάζει κατά μέγα μέρος την εκ του τόπου γοητείαν και ανγκάζεται τις αγανακτών ν’ αναθεματίση το προηγούμενον Κ]κόν συστήματα οποίον διά της δηλητηριώδους επιρροής των μετέβουν για παραδεισίου γης εις αυτόχρημα καλασιν! Αν όμως νυν πραγματοποιηθή τα σχέδιον της κυβερνήσεως και καταστή Ηγουμενίτσα πρωτεύουσα Μουτεσαραφλικίου, θα εξημερωθή και το θαυμάσιον τούτο τμήμα του ηπειρωτικού εδάφους και θα ευδαιμονήσωσιν οι κατοικούντες αυτό.

Ούτοι είναι ευφυείς και έχουσι πρωτογόνους τινάς αρετάς, εν οις πρωτεύει η φιλοξενία. Ταύτην εξασκούσιν οι κάτοικοι των χωρίων εκείνων ως αρχαίοι Έλληνες και εισερχόμενος τις εις τους οίκους των αμέσως αναπολεί σκηνάς φιλοξενίας εκ του αρχαίου ελληνικού βίου, ως περιγράφονται αυταί εν τη Ιλιάδι και Οδυσσεία.

Εις τον μυχόν του κόλπου υπάρχουσι τα ερείπια της Μονής, περί ης πολλά τα θαυμάσια διηγούνται οι περίοικοι. Ενώ δε η Μονή ην ανδρική δεν δυσκολεύονται να εύρωσι σχέσιν του ονόματος της Γουμενίτσας με το της ηγουμένης (χαϊδευτικώς και κατ’ αποκοπήν του αρχικού γράμματος ηγουμενίτσα). Εννοείται ότι η παραγωγή αυτή του ονόματος είναι ασυστατός τις και αναξία αποδοχής. Το όνομα φαίνεται σλαυικής προελεύσεως, όπως και εν Μακεδονία υπάρχουσι παρόμοια ονομασίαι. Ονομασίαι δε σλαυικαί τόπων χωρίων κλπ εν Ηπείρω απαντώσι και ετέραι. Γαλλιστί ο κόλπος ούτος λέγεται golf de Gomonitja , τουθ’ όπερ ενισχύει την σλαυικήν του ονόματος προέλευσιν.

Εις δεκάλεπτον από της παραλίας απόστασιν υπάρχει το μικρόν χωρίον Γράβα μικτόν εκ Τούρκων και Χριστιανών. Μία εκ των οικίων του εκτισμένη εν σχεδίω μικρού φρουρίου μ’ όλα τα απαιτούμενα της αμύνης, επέσυρε την προσοχήν μας. Επιθυμήσαντες να επισκεφθώμεν εκ περιεργείας ταύτην, εγενόμεθα δεκτοί παρά του νυν ιδιοκτήτου Μωαμεθανού, μεγαλοσώμου υψηλού φουστανελλοφόρου ανδρός, μεθ’ όλων των δειγμάτων ειλικρινούς φιλοξενίας.

Μας περιήγαγεν ανά το διάφορα τμήματα της οικίας και μας διηγήση την ιστορίαν των άλλοτε κατόχων, διασκορπισθέντων και εγκαταλιπόντων ταύτην, συνεπεία τραγικών φονικών σκηνών μεταξύ οικείων και συγγενών. Πόσα είδον τα τείχη της οικίας ταύτης από των χρόνων του τυράννου της Ηπείρου Αλή πασά, εις τους ανάγεται η ίδρυσις της παρά του πρώτου οικίστου της, μικρού χωροδεσπότου των μερών εκείνων. Εις το μουσουλμανικόν νεκροταφείον του χωρίου τούτου παρετηρήσαμε και το εξής περίεργον επιτύμβιον πλάκα αναγράφουσαν ελληνιστί το όνομα του εκεί αναπαυομένου πιστού Μουσουλμάνου! Του τμήματος τούτου οι κάτοικοι, Μουσουλμάνοι και μη, αλβανοφωνούσι γενικώς. Οι πλείστοι όμως των ανδρών εννοούν και λαλούν και την Ελληνικήν. Ως εκ του αλβανοφώνου των κατοίκων η τελεία αλβανομάθεια του φίλου μας κ. Λαζ. Κοσμά μας ήτο πολύ χρήσιμος. Μας έξηρεν εις τα όμματα των εντοπίων όλων εν γένει οίτινες μας εθεώρου πλέον ως οικείους και αδελφούς, αφού μεταξύ ημών ευρίσκετο και εις γινώσκων ν’ απαγγέλη τόσον καλά το «τουγκετιέτα!» (ανάλογον του καλή μέρας σας!) και όλα τα παρεπόμενα.

Επειδή φύσει μεταξύ μας συνδιελεγόμεθα ελληνιστί, εις δ’ ημών έφερε πιλόν, το γεγονός της διαβάσεως μας διά των αλβανοφώνων τουρκικών χωρίων εσημειούτο διά των αλβανιστί λεγομένων λέξεων.

« πέρασαν δύο Καούρηδες κι ένας Φράγκος»! Η λέξις καούρης (γκιαούρ) εν τη αλβανική δηλοί τον Χριστιανόν, δεν θεωρείται δε προσβλητική, διότι και οι Χριστιανοί αλβανόφωνοι την μεταχειρίζονται προκειμένου να χαρακτηρίσωσιν εαυτούς ως Χριστιανούς.

Επί τη ευκαιρία της εκδρομής ταύτης επεσκέφθημεν και την παρά την Σούβλεσιν (Αγ. Βλάσιον (;) ιστορικήν Μονήν του Ραγίου. Η Μονή αυτή, αρχαιοτάτη και πλουσιωτάτη εις γαίας, ελαιώνας, αμπέλους κλπ. ήτο μέχρι πρό τινος ενοριακή υπαγομένη εις τα χωρία Σούβλεσιν και Καστρί. Αλλ’ η αρπακτική διάθεσις των κατοίκων και η φαυλότης των πλείστων ηγουμένων περιήγαγον αυτήν εις το βάραθρον παντελούς σχεδόν καταστροφής. Η Μ. Εκκλησία όμως προς διάσωσιν της την ανεκήρυξε τελαυταίαν Σταυροπηγιακήν. Περί του βίου της πλουσιωτάτης και αρχαίας ταύτης Μονής σχεδόν ουδέν εγγράφως διεσώθη. Μονή η κομψή εκκλησία της, ρυθμού καθαρώς βυζαντινού, κτίσμα του θ’ η αιώνος, περικλείει την ιστορίαν της. Αι επί των τοίχων της βυζαντιναί αγιογραφίαι, έχουσαι πολλαί διά της λόγχης έξω ρυγμένους τους οφθαλμούς και φέρουσαι και άλλους ποικίλους ανά τα άγια σώματά των ακρωτηριασμούς υπό σφαιρών εντετειχισμένων και ετέρων οργάνων, διαλαλούσι γερώς και διηγούνται επωδύνως τας ποικίλας καταστροφάς και δηώσεις, ας διά των αιώνων υπέστη.

Αγάθην και επαινετικήν μνείαν διασώζουσιν οι περίοικοι της ηγουμενείας Ναθαναήλ του εκ Πίοβλας (νυν Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης), όστις πε΄ρι το 1866-67 θεμελίωσε τα πρώτα νέα περί τον ναόν κελλία και εγένετο ούτως είπεν, ο δεύτερος κτίτωρ της εν λόγω Μονής. Αι επί των τοίχων και επί της πύλης εντετειχισμέναι επιγραφαί λαλούσιν επαινετικώς και ευφημερώς περί του έργου της Α. Σ. του αγίου Πρεβέζης. Και ο νυν ηγούμενος πανοσ. αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος ο Κρής κληρικός μεμορφωμένος και αξιοπρεπής, διοικεί πολύ ευδοκίμως τα της Μονής ταύτης μεριμνών περί των συμφερόντων αυτής μετά ζήλου, και ελπίζομεν είναι ότι θα περισώση τα κατ’ αυτήν και θα την αναγάγη εις την προσήκουσαν περιωπήν, ως άλλως επιβάλλεται το τοιούτον λόγω των εισοδημάτων της και της ιστορικής της αξίας.

Η θεά εκ του εξώστου των κελλίων της Μονής ταύτης αποτελεί απόλαυσιν. Ο θεατής έχει ενώπιον του εύφορον πεδίον, όπερ διαρρέει οφιοειδώς ο Θύαμις κυλίων μεγαλοπρεπώς και ήρεμα τα θολά μάματά του προς το Ιόνιον πέλαγος, όπερ εκ δύο μερών διεκρίνεται τέρπον τον οφθαλμόν διά του κοινού χρώματός του. Ορη δε και δρυμοί και δάση και ελαιώνες και ποικιλία εναλλασόντων χρωμάτων καθιστώσιν αλησμόνητον το θέαμα, εάν τύχη μάλιστα να το ιδή τις κατά την μεγαλοπρεπή δύσιν φθινοπωρινού ηλίου, όπως ημείς.

Κατά την εις Φιλιάταις επάνοδόν μας επεσκέφθημεν και τα ερείπια της αρχαίας Κεστρίας, την οποίαν περιλείχουσιν εκ του πλείστου μέρους τα ύδατα του Θυάμιδος. Αλλά περί των εκ των ερειπίων τούτων εντυπώσεων εις άλλοτε.
Read More »
Η Ηγουμενίτσα όπως την είδε ο Νικόλαος Νίτσος το 1909 Η Ηγουμενίτσα όπως την είδε ο Νικόλαος Νίτσος το 1909 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 09, 2024 Rating: 5

Σελίδες