Από την προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Παραμύθια και την ομιλία του υποψήφιο Ευρωβουλευτή Τάσο Τόκα

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Από την προεκλογική  συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Παραμύθια και την ομιλία του υποψήφιο Ευρωβουλευτή Τάσο Τόκα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Σ/φισσες και σ/φοι, φίλες και φίλοι

Σας καλωσορίζουμε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην Παραμυθιά, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, λίγες ημέρες απένειμαν μέχρι τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών και δίνεται η ευκαιρία και από εδώ από την Παραμυθιά και συνολικά από τη Θεσπρωτία, να δοθεί παραπέρα ώθηση στην ανοδική πορεία του Κόμματος, όπως αυτή εκφράστηκε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, στην ενδυνάμωση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Είναι ευκαιρία να του δώσουμε ώθηση, να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό το ρεύμα υπάρχει, σταθεροποιείται και δυναμώνει, μόνο με δυνατό ΚΚΕ, εντός και εκτός Ευρωκοινοβουλίου.

Παίρνουμε δύναμη από τις μάχες και τους αγώνες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και εδώ στη Θεσπρωτία, και απέδειξαν ότι τα πράγματα δεν είναι στατικά, ότι μπορούν να αλλάξουν. Να μην πάει καμία, από τις λίγες ημέρες που απέμειναν χαμένη. Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι, πάμε σπίτι το σπίτι, βρίσκουμε άνθρωπο τον άνθρωπο και τον καλούμε να στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο περισσότερους Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, που θα σπάνε την αντιλαϊκή ομοφωνία των άλλων. Καλούμε κάθε εργαζόμενο που μπορεί να μη συμφωνεί και σε όλα μαζί μας αλλά μας αναγνωρίζει ως τη μόνη δύναμη αντίστασης απέναντι στην βάρβαρη και εγκληματική πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, να κάνει το βήμα και να ρίξει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη.

Προχωράμε δυναμικά και αισιόδοξα, παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις το ΚΚΕ να βγει πιο δυνατό και σε αυτή την εκλογική μάχη για να είναι πιο δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα. Πάμε για πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, μέσα στον Ευρωκοινοβούλιο και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.

Καλούμε στο βήμα το σ/φο, Τάσο Τόκα, υποψήφιο Ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ.


Φίλες και φίλοι συντρόφισσες και σύντροφοι,

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης του Ιούνη και από εδώ από την Παραμυθιά, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους οπαδούς, τους φίλους και τις φίλες του Κόμματος και της ΚΝΕ, να δώσουμε τη μάχη για την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Με αισιοδοξία για το θετικό αποτέλεσμα που μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί, να δυναμώσουμε τη συστράτευση, την κινητοποίηση, την ενίσχυση των προσπαθειών μας.

Ο λαός και η νεολαία χρειάζεται να πάνε στις κάλπες με το βλέμμα στην επόμενη μέρα των εκλογών.

Γιατί στις 10 του Ιούνη θα είναι παρών ο «βραχνάς» της ακρίβειας, οι μισθοί που τελειώνουν στις 15 του μήνα, η προσπάθεια επιβολής 6ήμερης εργασίας, οι άδικοι φόροι, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, οι δεσμεύσεις της ΕΕ, οι δύο ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, με τη χώρα μας να βρίσκεται πολύ βαθιά μπλεγμένη σ’αυτούς καθιστώντας τον λαό μας στόχο αντιποίνων.

Θα είναι εδώ ο πολεμικός προϋπολογισμός της ΕΕ, το ΝΑΤΟ, που, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες προκλήσεις των - κατά τα άλλα -«συμμάχων» ΝΑΤΟϊκών κρατών, της Τουρκίας, της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας, αποτελεί παράγοντα επιθετικότητας και αποσταθεροποίησης σε βάρος των λαών.

Στα βάσανα του λαού μας θα έρθουν να προστεθούν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του υπερμνημονίου της ΕΕ, η παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και οι περικοπές δαπανών που αφορούν τις ανάγκες του, για να πιάνονται τα «ματωμένα» πλεονάσματα που αποφάσισε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο.

Γι αυτό χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ, για να έχουν στήριγμα οι εργάτες, οι αγρότες, ο λαός μας, απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Πώς – αλήθεια - μπορούν να επικροτήσουν την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, - μπροστά στις στις ευρωεκλογές - οι αγρότες και οι αγρότισσες της Θεσπρωτίας που τα αδιέξοδα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τους έβγαλαν πριν λίγους μήνες στους δρόμους του αγώνα διεκδικώντας το αυτονόητο; Να μείνουν δηλαδή στα χωράφια τους, να έχουν εισόδημα από τα κοπάδια τους, να συνεχίσουν να παράγουν;

Οι κτηνοτρόφοι που ξεκληρίζονται από αυτή την πολιτική, καθώς βλέπουν τους καρπούς των κόπων τους να πουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί; Που βλέπουν το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί, εξαιτίας των ανατιμήσεων στις ζωοτροφές, στο ρεύμα και το πετρέλαιο; Που εργάζονται χωρίς ωράρια, χωρίς εβδομαδιαία ανάπαυση, με τις διακοπές να είναι άγνωστη λέξη γι αυτούς, την ίδια ώρα που η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, (που παρεμπιπτόντως την έχει ψηφίσει με τα δυο του χέρια ο κ.Βελόπουλος) φουσκώνει τα πορτοφόλια των μεγαλεμπόρων, των μεσαζόντων, τις μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και τις "πράσινες" μπίζνες που μετατρέπουν χιλιάδες στρέμματα παραγωγικών χωραφιών και βοσκοτόπων σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, σαν αυτά που επιχειρήθηκαν να στηθούν στον Δήμο Σουλίου και συνάντησαν την καθολική αντίδραση των κτηνοτρόφων;

Όσο για το επιχείρημα που, ΕΕ – κυβέρνηση – και Τοπική Διοίκηση αναμασούν, ότι τάχατες μπορούν να γίνουν οι αγρότες, επιχειρηματίες, παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, φάνηκε ποιους εννοούν, στην περίπτωση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου Μαργαριτίου όπου οι επενδυτές είναι μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες αγροτοκτηνοτρόφοι.

Εμείς λέμε ξεκάθαρα: Ο κάμπος της Παραμυθιάς μπορεί να αποτελέσει πυρήνα στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής μας και να προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση στους μικρούς καλλιεργητές του τόπου , αρκεί να υπάρξει μια άλλη πολιτική που θα θέσει στο επίκεντρό της τις λαϊκές ανάγκες και όχι - όπως γίνεται σήμερα - την κερδοφορία του κεφαλαίου.. Πρόκειται για έναν κάμπο με καλό προσανατολισμό, με καλή ποιότητα εδάφους, με ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που όμως μένουν αναξιοποίητα εξαιτίας της.

Τι είναι αυτό που εμποδίζει αυτή την προοπτική; Είναι η διαχρονική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων με οποιαδήποτε σύνθεση (κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, μονοκομματική ή πολυκομματική) που εκπορεύονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτικής της ΕΕ, με την οποία όλοι πλην ΚΚΕ συμφωνούν.

Είναι αυτή η πολιτική που όχι μόνο δεν σχεδίασε ούτε υλοποίησε εγγειοβελτιωτικά έργα, αλλά έχει φέρει τους ΤΟΕΒ σε άσχημη οικονομική κατάσταση χωρίς σύγχρονα μηχανήματα με αντλιοστάσια που είναι κατασκευασμένα από την 10ετία του 1980, και τις βλάβες να είναι συχνές και ιδιαίτερα δαπανηρές.

Η έλλειψη στήριξης της παραγωγής με συγκεκριμένα μέτρα σε συνδυασμό με τις υψηλές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, είναι οι αιτίες που δημιούργησαν συσσωρευμένα χρέη στους ΤΟΕΒ τα οποία με τη σειρά τους καθιστούν την παραγωγή ασύμφορη.

«Θύμα» αυτής της κατάστασης έχει πέσει και ο ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία του κάμπου σας να μένει ακαλλιέργητη και αντί για καλαμπόκι και τριφύλλι να έχει αρχίσει να καλλιεργεί φωτοβολταϊκά. Μόνο που αυτά –δυστυχώς- δεν τρώγονται ούτε αυξάνουν το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής, παρά μόνο φουσκώνουν τα πορτοφόλια των μεγάλων επιχειρηματιών των ΑΠΕ

Εμείς λέμε ξεκάθαρα στους αγρότες: Κάθε ψήφος στη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2 (Νεα Αριστερά), το ΠΑΣΟΚ και στην Ελληνική Λύση, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, είναι επιβράβευση της πολιτικής της ΕΕ που έχει συμβάλλει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, της ερήμωσης των χωριών, της φτωχοποίησης του λαού της περιοχής. Μιας πολιτικής που μοναδικό στόχο έχει τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων του αγροτικού τομέα, των λίγων-μεγάλων καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων, τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης, του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου σε λίγα χέρια και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Που αφήνει και τους αγρότες της περιοχής της Παραμυθιάς απροστάτευτους από τις φυσικές καταστροφές, αφού δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα προστασίας της παραγωγής, ενώ και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των ζημιών και τα όποια ψίχουλα αποζημιώσεων, δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Ακούσαμε τον κ.Κασελάκη στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ήπειρο (κι εδώ στην Ηγουμενίτσα) να επιχειρεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την κατά γράμμα υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ στον αγροτικό τομέα, ψελλίζοντας γενικότητες περί ανασχεδιασμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δεν μας είπε όμως, ποιές είναι οι θέσεις του κόμματός του για την ευρωενωσιακή Οδηγία - Πλαίσιο 2000/60 ΕΕ για την εμπορευματοποίηση των νερών με την οποία εναρμονίστηκε η ελληνική νομοθεσία το 2003 και προβλέπει ότι η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί έργα ύδρευσης - άρδευσης, αγροτικούς δρόμους, και άλλα, απαραίτητα για τις λαϊκές ανάγκες, έργα; Οδηγία και νομοθεσία που καθιστούν το νερό ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και η εφαρμογή τους θα συμβάλει στην παραπέρα εγκατάλειψη της καλλιέργειας γης καθώς η παραγωγή θα είναι ασύμφορη;

Αλήθεια τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή που υποστηρίζουν, αφού χωρίς την κατασκευή έργων υποδομής, (π.χ. στη γεωργία), η αγροτική οικονομία, στην οποία στηρίζεται κατά ένα μέρος η οικονομική ζωή της περιοχής, θα καταστραφεί και δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες θα ξεκληριστούν από τη γη τους;

Σ΄ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική που έχει διαχρονικά εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις, οφείλεται και η ερήμωση της υπαίθρου, των χωριών.

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να ικανοποιήσουμε κάποια αιτήματα» είπε ο πρωθυπουργός στους αγρότες κάτω από το βάρος των μεγάλων κινητοποιήσεων στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Όμως την ίδια στιγμή, το ίδιο βαρέλι ξεχειλίζει με δις και με προνόμια για τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους επιχειρηματικούς ομίλους κατ’ επιταγή της «πράσινης ανάπτυξης» της ΕΕ. Άφθονο ρέει το χρήμα στους επιχειρηματίες για τις «πράσινες μπίζνες» που έχουν πάρει έγκριση, όπως το μεγάλο αιολικό πάρκο στα ιστορικά βουνά του Σουλίου, όπως τα εργοστάσια βιοκαυσίμων εδώ στη γειτονιά σας.

Επενδύσεις που καμιά σχέση δεν έχουν με την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για φθηνή ενέργεια, αντίθετα, όπως έχει αποδειχτεί περίτρανα, εντείνουν την ενεργειακή φτώχεια για τον λαό, καταστρέφοντας ταυτόχρονα μεγάλα κομμάτια φυσικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν λεφτά μας – λένε - για την υγεία. Έτσι, το Νοσοκομείο Φιλιατών που επισκεφτήκαμε πριν λίγες μέρες είναι τραγικά υποστελεχωμένο, χωρίς τους απαραίτητους γιατρούς και νοσηλευτές, με τους ασθενείς να τρέχουν και για απλές θεραπείες, στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Που αντί να προσληφτεί το μόνιμο προσωπικό που λείπει, έχει κάνει σύμβαση με Διαγνωστικό Κέντρο των Ιωαννίνων για παροχή απομακρυσμένης διάγνωσης σε εξετάσεις μαγνητικών τομογραφιών. Το ίδιο υποστελεχωμένο και χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό, παραμένει και το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε απλά επείγοντα περιστατικά.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης της ΕΕ που θεωρεί την Υγεία του λαού “κόστος”: Νοσοκομεία – Επιχειρήσεις, εμπορευματοποίηση όλων των υπηρεσιών υγείας και επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας. Είναι αυτή η πολιτική της ΕΕ, που την προηγούμενη χρονιά στη Γερμανία της Σοσιαλδημοκρατικής – Πράσινης διακυβέρνησης, στην «ατμομηχανή –όπως λένε - της Ευρώπης», έκλεισε 16 νοσοκομεία επειδή «δεν ήταν κερδοφόρα».

Και την ίδια στιγμή που επικαλούνται την οικονομική ανέχεια σε κάθε αίτημα για πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, απλόχερα δίνουν 500.000€ καθημερινά για τον περίπλου της φρεγάτας Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα, όχι φυσικά για την προστασία των συνόρων μας, αλλά για την προστασία των εφοπλιστικών συμφερόντων. Για την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων προς την «Ιερά Συμμαχία» του ΝΑΤΟ, κατά τον κ.Κασελλάκη

Ίδια η κατάσταση και στα γερασμένα σχολεία της περιοχής όπου παραμένουν μόνιμα ασυντήρητα, χωρίς αντισεισμικό έλεγχο και πυρασφάλεια, με αυλές επικίνδυνες για τους μαθητές, με τα χρήματα για λειτουργικά έξοδα να δίνονται με το σταγονόμετρο και τους γονείς να καλούνται να καλύψουν τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπητους. Την ίδια στιγμή, που το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να μην δίνει δεκάρα τσακιστή για τα ετοιμόρροπα σχολικά κτίρια, καθώς δεν υπάρχει «προσδοκώμενο» όφελος όπως λένε), είναι όμως ιδιαίτερα γενναιόδωρο, στην προμήθεια διαδραστικών πινάκων, αφού μια τεράστια αγορά ψηφιακών προϊόντων αναμένει να απορροφηθεί από τους καταναλωτές του. Άλλωστε τι Ταμείο Ανάκαμψης θα ήταν εάν δεν «λάδωνε» λίγο την αγορά ;

Αυτή είναι η «σταθερότητα» που μας καλεί ο κ.Μητσοτάκης να μην διαταράξουμε και η «Ευρωπαϊκή κανονικότητα» που προσδοκά να επανέλθουμε ο κ.Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ.

Και μιας και αναφέρθηκα στο ΠΑΣΟΚ. Διάβασα πρόσφατα ένα δημοσίευμα σε τοπική ιστοσελίδα του συμπατριώτη σας υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, με αφορμή –όπως ανάφερε- τη φετινή επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης, για τη σημασία των ευρωεκλογών.

Τι λέει λοιπόν ο κ.Σπυρόπουλος και το ΠΑΣΟΚ;

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση μετρά αρκετά επιτεύγματα. Και ποια είναι αυτά;

70 χρόνια διαρκούς ειρήνης. Ξεχνάει το ΠΑΣΟΚ το έγκλημα του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας το 1999 που προκάλεσε και συμμετείχε η ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ξεχνάει τη συμμετοχή της ΕΕ στους πολέμους του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας και τώρα στην ενεργό συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας με αποστολή όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι και στη σχεδιαζόμενη αποστολή ακόμη και στρατιωτών. Συμμετοχή που επικρότησαν και επικροτούν όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου εκτός από το ΚΚΕ που χειροκροτούσαν όρθιοι τους φασίστες του Αζοφ.

Ξεχνάει την στήριξη – πολιτική και στρατιωτική- από την ΕΕ του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου, που ο στρατός του διαμελίζει παιδικά κορμιά στη Λωρίδα της Γάζας

Η ενιαία αγορά – περηφανεύεται ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - παρέχει στους πολίτες την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Λέει όμως τη μισή αλήθεια, επειδή ακριβώς αυτές οι ελευθερίες είναι υπεύθυνες για την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στην πώληση τροφίμων και σε κλάδους της εγχώριας και διεθνούς οικονομίας που έχουν εκτινάξει τις τιμές στα ράφια.

Έχουμε κοινές πολιτικές, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τώρα αυτό μοιάζει με ανέκδοτο: Να περηφανεύεσαι στους αγρότες της Παραμυθιάς και της Θεσπρωτίας για την ΚΑΠ, που τους έβγαλε στο δρόμο, που έχει ρημάξει τον κάμπο τους, που έχει ερημώσει τα χωριά. Πολύ σοβαρό επίτευγμα

Κι εκεί που το τερματίζει πραγματικά : Το 48ωρο ως τον μέγιστο αριθμό ωρών εργασίας ενός εργαζομένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε οποιαδήποτε περίοδο 7 ημερών. Εκεί δηλαδή που πριν τη συνθήκη του Μάαστριχτ είχαμε κεκτημένο το 7ωρο – 5θήμερο – εβδομαδιαίο 35αωρο, η ΕΕ μας έκανε μέγα δώρο το 8ωρο (που μπορεί να γίνει 13ωρο) και την εβδομάδα των έξι ημερών (που μπορούν να γίνουν και 7 στα πλαίσια της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου μέσα στην εβδομάδα).

Έλεος πια: ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ – «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ»

Όλα τα παραπάνω είναι ευτά που πρέπει να σας κάνουν να τους μαυρίσετε στις εκλογές της 9ης του Ιούνη

Βέβαια για να μην αδικούμε το ΠΑΣΟΚ, δεν τα λέει μόνο αυτό. Τα ίδια «επιτεύγματα» περηφανεύονται και η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου. Άλλωστε τους νόμοι που υλοποιούν τις σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, είτε τους έχουν ψηφίσει, είτε τους έχουν εφαρμόσει απαρέγκλιτα ΟΛΟΙ.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας και βασανίζουν, όπως είναι φυσικό και τις εργατικές λαϊκές οικογένειες που ζουν εδώ στη Θεσπρωτία.

Ποια οικογένεια αλήθεια δεν βασανίζεται από την τεράστια ακρίβεια που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα, όχι μόνο γιατί οι μισθοί τελειώνουν στις 15 του μήνα, αλλά και γιατί οι άδικοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι στην ενέργεια έχουν φτάσει τα πάντα στα ύψη;

Και είναι πρόκληση για τον λαό που υποφέρει από την ακρίβεια η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν, με την οποία ζητάει παρεμβάσεις για να περιοριστεί η ...ασυδοσία των πολυεθνικών!

Με τέτοιες αστειότητες προσπαθεί να κρύψει ότι υπεύθυνη για τις τιμές - φωτιά στο ράφι είναι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς για τα κέρδη των ομίλων, που η ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα φυλάνε σαν άγιο εικόνισμα.

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που καλεί τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα, απορρίπτει ασυζητητί τα μέτρα που διεκδικούν τα σωματεία και στηρίζει το ΚΚΕ, για αυξήσεις στους μισθούς και κατάργηση του ΦΠΑ, μη τυχόν και ...στάξει η ουρά της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και της «δημοσιονομικής σταθερότητας», που έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ.

Ας αφήσουν λοιπόν, την κοροϊδία: η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται, όσο οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2009. Δεν αντιμετωπίζεται όσο οι φόροι στα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης παραμένουν άθικτοι για να κορδώνεται ο κ. Μητσοτάκης για τα ματωμένα πλεονάσματα. Και φυσικά, δεν αντιμετωπίζεται όσο η κερδοφορία των ομίλων, ανάμεσά τους και των σούπερ μάρκετ, παραμένει στο απυρόβλητο.

Ποια οικογένεια αλήθεια δεν στενάζει από τη συνεχιζόμενη εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και της παιδείας; Με τη μόρφωση των παιδιών μας που ενώ κάνουμε θυσίες για να σπουδάσουν, αυτοί βάζουν στα πτυχία ταρίφα!

Ποια οικογένεια και δω στην Ηγουμενίτσα δεν ανησυχεί με τις εξελίξεις όσον αφορά τους δύο πολέμους που μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, όπου η χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνηση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό;

Εμείς λέμε ότι βασικό κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι και το ζήτημα του πολέμου στην Παλαιστίνη και η στάση των κομμάτων απέναντι σε αυτόν.

Ποιος άνθρωπος, ποιος γονιός μπορεί να μένει ανεπηρέαστος από τη σφαγή που διεξάγεται στην Παλαιστίνη και κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες από το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ;

Πάνω από 35.000 οι νεκροί... Σχεδόν 15.000 από τους νεκρούς, μικρά παιδιά και γυναίκες ... Χιλιάδες βρέφη νεκρά από ασφυξία στις θερμοκοιτίδες.

Αποκλεισμός κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας που με το σταγονόμετρο έμπαινε όλο το προηγούμενο διάστημα... Αποκλεισμός στην πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε νοσοκομεία...

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που κάνει ξεκάθαρο: Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στη γενοκτονία, στη δολοφονία μικρών παιδιών, στην μακροχρόνια βάρβαρη κατοχή της Παλαιστίνης . Ο λαός της Παλαιστίνης έχει δικαίωμα στην αντίσταση, έχει δικαίωμα στη λευτεριά, έχει δικαίωμα στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα όρια του ΄67 με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ.

Με την αλληλεγγύη μας δυναμώνουμε τις κραυγές των παιδιών, των γονιών που χάνουν τα παιδιά τους… Κανένας δεν θα μας κάνει να "συνηθίσουμε" τη θέα νεκρών, πεινασμένων, κακοποιημένων παιδιών. Ενώνουμε τις φωνές μας με τις εκατομμύρια φωνές σε όλο τον κόσμο. Για να σταματήσει η γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στο αιματοκύλισμα ενός λαού. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα Ύδρα από την Ερυθρά Θάλασσα.

Φίλες και φίλοι συντρόφισσες και σύντροφοι

Είμαστε πια στην τελική ευθεία, 20 και κάτι μέρες απομένουν μέχρι την κάλπη της 9ης του Ιούνη. Έχουμε λοιπόν, την ευκαιρία να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία του Κόμματός μας, που έχει καταγραφεί σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, στις βουλευτικές, στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές, αλλά και στις εκλογικές διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού και του φοιτητικού κινήματος όλα τα τελευταία χρόνια.

Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στο προχθεσινό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών που ανέδειξαν την Πανσπουδαστική 1η δύναμη και με διαφορά, και που είναι ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής. Μιας πολιτικής που και στον χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και συνολικά στη ζωή των φοιτητών αφήνει το αντιλαϊκό κι αντιδραστικό της αποτύπωμα.

Σε αυτές τις εκλογές, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, να της κόψουμε τη φόρα. Να το σκέφτεται δύο και τρεις φορές η ΝΔ πριν φέρει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, που σχεδιάζει να φέρει μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό και προσπαθεί να απειλήσει τον λαό ο Μητσοτάκης, «ψηφίστε με για να συνεχίσω με μεγαλύτερη ορμή» τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, όπως λέει. Φανταστείτε τι ετοιμάζει.

Έχουμε τη δυνατότητα, ταυτόχρονα, να ακυρώσουμε τα σχέδια αναβίωσης των αυταπατών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης, που τόσο έχουν στοιχίσει στον λαό μας, περί δήθεν φιλολαϊκής, αξιοκρατικής και δίκαιης διαχείρισης αυτού του συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση και την αδικία, χωρίς να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα. Και δω στη Θεσπρωτία, όλοι όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί έχουν πικρή πείρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από όσους προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απέξω τώρα, όπως η ΝΕΑ Αριστερά.

Έχουμε τη δυνατότητα επίσης να βάλουμε φραγμό στις δυνάμεις του σκοταδισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν τώρα να παρουσιαστούν ως δήθεν αντισυστημικοί, ενώ είναι να καλύτερα τσιράκια του συστήματος και το έχουν αποδείξει ξανά και ξανά.

Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, ότι στη χώρα μας υπάρχει, σταθεροποιείται και δυναμώνει, ένα σημαντικό ρεύμα αμφισβήτησης και εναντίωσης στην κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων.

Ναι! Μπορούμε να στείλουμε στο ευρωκοινοβούλιο περισσότερους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, που θα σπάνε την ομοφωνία όλων των άλλων και θα τους χαλάνε “τη σούπα” της συναίνεσης. Γιατί μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, αποκάλυπταν σταθερά, όσα αντιλαϊκά σχεδιάζονταν εκεί στις Βρυξέλλες, τα καταψήφιζαν, έφερναν και εκεί μέσα τη φωνή και τα αιτήματα των “πολλών”. Και έτσι θα συνεχίσουν.

Και φυσικά θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων και έξω από το ευρωκοινοβούλιο. Αυτών των αγώνων που ήταν το προηγούμενο διάστημα η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση στη ΝΔ – και όχι φυσικά η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας ή του Βελόπουλου.

Ναι είναι δυνατό στις 9 Ιουνίου να τιμωρήσουν οι λαοί την ΕΕ των πολέμων και των λόμπι και να στείλουν μήνυμα ελπίδας ότι μπορούν με τον αγώνα τους να επιβάλλουν τη δύναμη τους.

Είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς που αγανακτεί από τη σημερινή κατάσταση, και που, ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, βλέπει ότι απέναντι στα σχέδιά τους στέκεται μόνο το ΚΚΕ.

Κι αυτή η αγανάκτηση πρέπει να εκφραστεί και με συμμετοχή στις εκλογές, στις κάλπες της 9ης Ιουνίου και με ψήφο μόνο στο ΚΚΕ. Γιατί να ξέρετε πως την αποχή, οι κυβερνώντες και οι παπαγάλοι τους θα την ερμηνεύσουν και θα τη χρωματίσουν όπως τους βολεύει, μην έχετε καμιά αμφιβολία.

Το μόνο που δεν μπορεί να παρερμηνευτεί με κανέναν τρόπο είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, με τις κρυστάλλινες θέσεις του και τη μαχητική δράση του.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε: Για να είναι το ΚΚΕ η έκπληξη αυτών των εκλογών και να είναι την επόμενη μέρα πιο δυνατός ο λαός. ΚΚΕ δυνατό εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, στο ευρωκοινοβούλιο και ‘κει που τελικά ανατρέπονται: στους δρόμους του αγώνα!Read More »
Από την προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Παραμύθια και την ομιλία του υποψήφιο Ευρωβουλευτή Τάσο Τόκα Από την προεκλογική  συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Παραμύθια και την ομιλία του υποψήφιο Ευρωβουλευτή Τάσο Τόκα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Φωτιά σε τουριστικό λεωφορείο

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Φωτιά σε τουριστικό λεωφορείο
Λαχτάρησαν οι επιβάτες ενός τουριστικού λεωφορείου στην Κέρκυρα, όταν ξέσπασε φωτιά στο μεγάλο όχημα.

Το λεωφορείο που κινούταν στο επαρχιακό δίκτυο της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Δάφνης τυλίχθηκε στις φλόγες ξαφνικά,

Οι επιβάτες πρόλαβαν και βγήκαν έξω από το όχημα, ενώ στο σημείο επιχειρεί η πυροσβεστική υπηρεσία.

Η πυροσβεστική βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς στην περιοχή επικρατεί πυκνή βλάστηση.

Read More »
Φωτιά σε τουριστικό λεωφορείο Φωτιά σε τουριστικό λεωφορείο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Αναβολή λόγω καιρού στην πανηγυρική εκδήλωση για την Unesco

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
 Αναβολή λόγω καιρού στην πανηγυρική εκδήλωση για την UnescoΟι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή, δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή της πανηγυρικής εκδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη για τις 18:30 για την αποκάλυψη του σήματος του Ζαγορίου για την ένταξη του στην Unesco, στο χωριό της Βίτσας.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού που ήταν ανακοινωμένη δεν υπήρξε τελικώς και η εκδήλωση δεν ήταν δυνατόν να διεξαχθεί, απλά ανακοινώθηκε πως θα μεταφερθεί για τον Ιούλιο, σε ημερομηνία που δεν είναι γνωστή τώρα.

Αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί στον ίδιο χώρο, θα γίνει μια μικρή εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μιας πλάκας που θα σηματοδοτεί το γεγονός της ένταξης στην Unesco, από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη.

Τοπικές αρχές και αρκετός κόσμος βρέθηκε στο χωριό του Ζαγορίου. Πολλοί Δήμαρχοι της Ηπείρου και βουλευτές της περιοχής. 

H πλατεία της Βίτσας είχε φορέσει τα καλά της, το σκηνικό που είχε επιλεγεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν αυτό για την αποψινή εκδήλωση αλλά ο καιρός τα χάλασε…Read More »
Αναβολή λόγω καιρού στην πανηγυρική εκδήλωση για την Unesco  Αναβολή λόγω καιρού στην πανηγυρική εκδήλωση για την Unesco Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

«Φύλλο και φτερό» όλες οι επιστροφές φόρων μετά την υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
«Φύλλο και φτερό» όλες οι επιστροφές φόρων μετά την υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας


Εξονυχιστικά αναμένεται να εξεταστούν οι επιστροφές φόρων με εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για έλεγχο επί της διαδικασίας έπειτα από την υπόθεση διαφθοράς των εφοριακών στην Χαλκίδα. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί τόσο στις ΔΟΥ, δειγματοληπτικά, από όλη την Ελλάδα, σε πρώτη φάση, όσο και στο κεντρικό σύστημα.

Παράλληλα, από κόσκινο περνούν τα αρχεία της ΔΟΥ Χαλκίδας οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με βάση το πόρισμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι διωκόμενοι προϊστάμενοι παύθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ το σύνολο των διωκόμενων υπαλλήλων απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Ταυτόχρονα, άρχισε η διαδικασία για να τεθούν σε αργία μέσα σε 30 ημέρες, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σχετικά με την ΔΟΥ Χαλκίδας, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή για:

• Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων, και ιδίως αυτών που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ

• Πλήρη διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος πενταετίας και

• Μεταφορά των υποθέσεων ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας, στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα ΕΛΚΕ Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης Εφορίας.

Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής και του κεφαλαίου στο ΚΕΦΟΚ Αττικής.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό που έχει ήδη ανακοινωθεί και ξεκινήσει να υλοποιείται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη για την αποσύνδεση των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από την επαφή με τις εφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι, εχθές Παρασκευή (24/5), έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, προσωρινά κρατούμενες κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους, η διευθύντρια και μια ακόμη υπάλληλος της ΔΟΥ Χαλκίδας που εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς, ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπόλοιποι 5 κατηγορούμενοι στους οποίους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καταβολή χρηματικών εγγυήσεων και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα δυο φορές τον μήνα.

Οι 7 συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βαρύ κατηγορητήριο, που περιλαμβάνει καταθέσεις επιχειρηματιών που υποστηρίζουν πως έπεσαν στα δίχτυα της εγκληματικής τους δράσης. Παράλληλα υπάρχουν και τηλεφωνικές επικοινωνίες που τους καίνε.

Μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση, δωροδοκία και όπλα.

Read More »
«Φύλλο και φτερό» όλες οι επιστροφές φόρων μετά την υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας «Φύλλο και φτερό» όλες οι επιστροφές φόρων μετά την υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Αεροδιακομιδή στην Αθήνα για αγοράκι επτά ετών – Έπεσε με το ποδήλατό του

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Αεροδιακομιδή στην Αθήνα για αγοράκι επτά ετών – Έπεσε με το ποδήλατό τουΈνα μικρό παιδί μόλις επτά ετών έπεσε με το ποδήλατό του σε τοίχο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί το μεσημέρι του Σαββάτου (25/5) σε περιοχή των Ιωαννίνων.

Κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το παιδί μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων αλλά οι γιατροί θεώρησαν πως λόγω των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων που υπέστη, θα έπρεπε να γίνει η μεταφορά του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα…

Η μεταφορά του μικρού παιδιού γίνεται με αεροδιακομιδή από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Read More »
Αεροδιακομιδή στην Αθήνα για αγοράκι επτά ετών – Έπεσε με το ποδήλατό του Αεροδιακομιδή στην Αθήνα για αγοράκι επτά ετών – Έπεσε με το ποδήλατό του Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Νομοσχέδιο – φραγμός στις «ελληνοποιήσεις» ΠΟΠ προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Νομοσχέδιο – φραγμός στις «ελληνοποιήσεις» ΠΟΠ προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Στην αντιμετώπιση ζητημάτων που δυσκολεύουν την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου, στα προϊόντα ΠΟΠ / ΠΓΕ / ΕΠΙΠ στοχεύει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά των «ελληνοποιήσεων», το οποίο κατατέθηκε στη γ.γ. της κυβέρνησης.

Μέσω αυτού αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες κάθε αρχής ελέγχου, ώστε οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι.

Προβλέπονται επίσης οι υποχρεώσεις για όσους επιθυμούν να παράγουν, διακινήσουν, συσκευάσουν με σκοπό την εμπορία, γεωργικά προϊόντα ή τρόφιμα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

Για την καλύτερη εκτέλεση του ελεγκτικού έργου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, που ασχολούνται στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία Μητρώου Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων Χρήσης Ενδείξεων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.

Όπως είπαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και πλούσιου σε πληροφορίες μητρώου επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου μετά από τη σχετική χορήγηση πιστοποίησης».

Παράλληλα, στόχος του σχεδίου νόμου είναι η αντιμετώπιση των διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης που επιβάλλει ο ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών ή παραβάσεων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, που αφορούν στις καταχωρισμένες ονομασίες γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, αλλά και τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από το ΥΠΑΑΤ ανά περίπτωση παρατυπίας ή παράβασης για την ενίσχυση της αποτρεπτικότητας.

Προβλέπεται επίσης η θέσπιση κριτηρίων επιμέτρησης, συντελεστές των κριτηρίων επιμέτρησης και το εύρος των προβλεπόμενων προστίμων μετά από αξιολόγηση και βαθμολόγηση συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως επίσης και η σύσταση Επιτροπής επιβολής κυρώσεων, το πλαίσιο λειτουργίας και το έργο αυτής.

Στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η διεξαγωγή ελέγχων της παραγωγής, της ποιότητας και της διακίνησης αγροτικών προϊόντων.

«Στόχος» σύμφωνα με τα ίδια στελέχη «είναι να καθοριστούν οι έλεγχοι για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές κάθε προϊόντος με ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ, οι οποίοι είναι επιτόπιοι, τακτικοί ή/και έκτακτοι και να εξασφαλιστεί ότι ενεργούνται με τρόπο διαφανή, δίκαιο και αμερόληπτο. Οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται να επιτρέπουν στα εντεταλμένα ελεγκτικά όργανα τη δειγματοληψία πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και τελικών προϊόντων, την παροχή λογιστικών, φορολογικών στοιχείων και πιστοποιητικών, συμβάσεων κλπ».

Αντιμετωπίζεται επίσης το νομικό «κενό» που υπάρχει σχετικά με την αναγνώριση ομάδων παραγωγών για κάθε ένα προϊόν με ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Σημειώνεται ότι το σύστημα αναγνώρισης μπορεί να εφαρμόζεται σε όλες τις ομάδες παραγωγών, των οποίων τα μέλη παράγουν προϊόν που προσδιορίζεται από μία ΠΟΠ ή ΠΓΕ ή σε ομάδες παραγωγών που παράγουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που προσδιορίζονται με ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Μεταξύ άλλων καθηκόντων, η αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών μίας ΠΟΠ ή ΠΓΕ, μπορεί να προβαίνει σε ελέγχους αγοράς ή/και σε εσωτερικούς ελέγχους στα μέλη της και επικοινωνεί τα αποτελέσματα αυτά στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τέλος, με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στα τρόφιμα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ και τα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και προβλέπονται υποχρεώσεις για τις ελεγκτικές αρχές που διαπιστώνουν μη συμμορφώσεις κατά τη διενέργεια ελέγχου σε τομέα που δεν ανήκει στην αρμοδιότητά τους.

«Στόχος μας λοιπόν είναι η προστασία των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, η ενίσχυση της ποιότητάς τους μέσω της θέσπισης πλαισίου ελέγχων και επιβολής κυρώσεων για τις παραβάσεις σε αυτό τον τομέα και η εξασφάλιση καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα προϊόντα που αγοράζουν με την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων» είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του ΥΠΑΑΤ.
Read More »
Νομοσχέδιο – φραγμός στις «ελληνοποιήσεις» ΠΟΠ προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Νομοσχέδιο – φραγμός στις «ελληνοποιήσεις» ΠΟΠ προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Σύλληψη για παραβάσεις περί όπλων

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Σύλληψη για παραβάσεις περί όπλωνΣυνελήφθη χθες το βράδυ (24-05-2024) στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε σουγιάς μήκους 15,5 εκατοστών.
Read More »
Σύλληψη για παραβάσεις περί όπλων Σύλληψη για παραβάσεις περί όπλων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Συνελήφθη  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών Συνελήφθη χθες (24-05-2024) το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του ημεδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβη και ένας πλαστικός τρίφτης.

Επιπλέον στην αποθήκη βρέθηκαν δύο μοτοσυκλέτες χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας, όπου, όπως προέκυψε ο κατηγορούμενος είχε αφαιρέσει την μία από αυτές την (12-03-2024) από την πόλη της Άρτας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την νομιμότητα και την ταυτοποίηση των στοιχείων του ιδιοκτήτη της δεύτερης μοτοσυκλέτας.

Read More »
Συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών ουσιών Συνελήφθη  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη για επικίνδυνη οδήγηση και μέθη

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Συνελήφθη για επικίνδυνη οδήγηση και μέθηΔιαπιστώθηκε να οδηγεί στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης, προβαίνοντας σε επικίνδυνους ελιγμούς

Συνελήφθη χθες (24-05-2024) το βράδυ στην Άρτα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνη οδήγηση, μέθη και για στέρηση άδειας οδήγησης.

Ειδικότερα, ο συλληφθείς έγινε αντιληπτός από τους αστυνομικούς να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς κινούμενος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονική συσκευή (αλκοολόμετρο), διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος ενώ στερούνταν και άδειας οδήγησης.

Στον συλληφθέντα βεβαιώθηκαν οι προβλεπόμενες τροχονομικές παραβάσεις και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.
Read More »
Συνελήφθη για επικίνδυνη οδήγηση και μέθη Συνελήφθη για επικίνδυνη οδήγηση και μέθη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Κέρκυρα : 9χρονος έπαθε ηλεκτροπληξία από παιχνίδι σε ξενοδοχείο – Συνελήφθη ο 56χρονος υπεύθυνος

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Κέρκυρα : 9χρονος έπαθε ηλεκτροπληξία από παιχνίδι σε ξενοδοχείο – Συνελήφθη ο 56χρονος υπεύθυνος
Στο Νοσοκομείο οδήγησε έναν 9χρονο Γερμανό το παιχνίδι τύπου Arcade που έπαιζε στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε στον Άη Γιώργη Αργυράδων.

Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε ζευγάρι Γερμανών ο εγγονός τους έπαθε ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Ο 56χρονος, υπεύθυνος του χώρου συνελήφθη με την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο 9χρονος είναι καλά στην υγεία του και έχει πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο.

Read More »
Κέρκυρα : 9χρονος έπαθε ηλεκτροπληξία από παιχνίδι σε ξενοδοχείο – Συνελήφθη ο 56χρονος υπεύθυνος Κέρκυρα : 9χρονος έπαθε ηλεκτροπληξία από παιχνίδι σε ξενοδοχείο – Συνελήφθη ο 56χρονος υπεύθυνος Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Στο παρκέ του “Βασίλης Λώλος”, βετεράνοι της Παραμυθιάς και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Στο παρκέ του “Βασίλης Λώλος”, βετεράνοι της Παραμυθιάς και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων
Στο παρκέ του κλειστού Γυμναστηρίου “Βασίλης Λώλος”, βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες της Παραμυθιάς και η ομάδα μπάσκετ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, σε ένα όμορφο φιλικό αγώνα, με τους βετεράνους της Παραμυθιάς να χάνουν από τους Γιαννιώτες με 52-65.

“Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για τον όμορφο αγώνα μπάσκετ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαΐου στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μας. Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός και έληξε με νίκη της ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων με 65-52. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε και τους έφηβους αθλητές των ακαδημιών της ΚΑΕ Παραμυθιά που βοήθησαν στο τεχνικό μέρος της διοργάνωσης του αγώνα (διαιτητές, χρονομέτρες, γραμματεία). Ήταν ένας όμορφος αγώνας που απέδειξε ότι ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί μια πολύ ποιοτική διέξοδο στα σύγχρονα αδιέξοδα. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό κάθε παιδί και κάθε έφηβος της περιοχής μας να ασχοληθεί με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, γιατί ο αθλητισμός είναι υγεία, είναι χαρά, είναι πραγματική ψυχαγωγία!” αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ομάδα βετεράνων μπάσκετ της Παραμυθιάς
Read More »
Στο παρκέ του “Βασίλης Λώλος”, βετεράνοι της Παραμυθιάς και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στο παρκέ του “Βασίλης Λώλος”, βετεράνοι της Παραμυθιάς και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Φρέντι Μπελέρης: Ο αγώνας μου δεν είναι μόνο προσωπικός, αλλά αφορά τη Δημοκρατία

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Φρέντι Μπελέρης: Ο αγώνας μου δεν είναι μόνο προσωπικός, αλλά αφορά τη Δημοκρατία
Για αγώνα που αφορά την δημοκρατία, το κράτος δικαίου αλλά και τις ελευθερίες των πολιτών κάνει λόγο ο προφυλακισμένος στην Αλβανία Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος είναι υποψήφιος για το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο με τη Νέα Δημοκρτία.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρης, έναν χρόνο μετά την σύλληψη και προφυλάκιση του από το καθεστώς του Έντι Ράμα στην Αλβανία, συνεχίζει να δίνει τον δικό του αγώνα.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε μέσα από τη φυλακή στο Newbsomb.gr όπου ξεσπώντας σε λυγμούς, τόνισε πως ο προσωπικός Γολγοθάς που ανεβαίνει από τις 12 Μαΐου του 2023, είναι ένας αγώνας της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την υπερηφάνεια να εκπροσωπεί τον Ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου.

Αναλυτικά η δήλωση του Φρέντι Μπελέρη

«Ένα χρόνο τώρα το καθεστώς Ράμα, με ένα φαιδρό κατηγορητήριο και μια δίκη παρωδία, με κρατά φυλακισμένο επειδή τόλμησα να κερδίσω τις εκλογές στο Δήμο Χιμάρας. Επειδή ήθελα να προστατεύσω τις περιουσίες, τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων της περιοχής. Παρά τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πολλών άλλων φορέων, το καθεστώς Ράμα μου απαγόρευσε να αναλάβω τα καθήκοντά μου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσω τον αγώνα μου ως υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έναν αγώνα που δεν είναι μόνο προσωπικός, αλλά αφορά τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις ελευθερίες των πολιτών. Αφορά την τιμή και την περηφάνεια του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Αυτή είναι η μάχη που δίνω και με τη δική σας δύναμη μπορούμε να την κερδίσουμε».
Read More »
Φρέντι Μπελέρης: Ο αγώνας μου δεν είναι μόνο προσωπικός, αλλά αφορά τη Δημοκρατία Φρέντι Μπελέρης: Ο αγώνας μου δεν είναι μόνο προσωπικός, αλλά αφορά τη Δημοκρατία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Β. Κικίλιας: Καμία ανοχή σε εμπρηστές – Προφυλάκιση και πρόστιμο για εμπρησμό εξ αμελείας

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Β. Κικίλιας: Καμία ανοχή σε εμπρηστές – Προφυλάκιση και πρόστιμο για εμπρησμό εξ αμελείας«Στέλνουμε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους από αμέλεια ή δόλο εμπρηστές: Δεν θα επιδείξουμε απολύτως καμία ανοχή». Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σε ανάρτησή του στο «X» σχετικά με την προφυλάκιση ημεδαπού που έβαλε φωτιά σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου στα Φιλιατρά και θα οδηγηθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας αναφέρει:

«Για τα δάση, τις περιουσίες, ακόμα και για τις ζωές ανθρώπων ορισμένοι εξακολουθούν να αδιαφορούν, ενώ έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι και το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Ο ανεύθυνος στα Φιλιατρά, που παρά την απαγόρευση άναψε φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα και σκουπίδια, προφυλακίστηκε με βάση το νέο αυστηροποιημένο νόμο και θα οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Η άμεση απόκριση των πυροσβεστών μας απέτρεψε τα χειρότερα και η φωτιά δεν επεκτάθηκε στα διπλανά σπίτια, βάζοντας σε κίνδυνο όλο τον οικισμό. Στέλνουμε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους από αμέλεια ή δόλο εμπρηστές: Δεν θα επιδείξουμε απολύτως καμία ανοχή».

Σημειώνεται ότι προφυλακιστέος κρίθηκε από το αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας ημεδαπός ο οποίος έθεσε πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου στην Τ.Κ.Φιλιατρών του Δήμου Τριφυλίας, στις 23 Μαΐου και ώρα 08:52. Είχε συλληφθεί από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Γαργαλιάνων.

Ο προαναφερόμενος θα οδηγηθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 2.148 ευρώ κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

Read More »
Β. Κικίλιας: Καμία ανοχή σε εμπρηστές – Προφυλάκιση και πρόστιμο για εμπρησμό εξ αμελείας Β. Κικίλιας: Καμία ανοχή σε εμπρηστές – Προφυλάκιση και πρόστιμο για εμπρησμό εξ αμελείας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Το πρόγραμμα της 2ης ημέρας των εορτών Σουλίου

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Το πρόγραμμα της 2ης ημέρας των εορτών Σουλίου
Με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από Κύπρο, Κέρκυρα, Δράμα και τον δήμο Σουλίου, θα πραγματοποιηθεί η μουσικοχορευτική εκδήλωση σήμερα το βράδυ στη Παραμυθιά, στο πλαίσιο των φετινών εορτών Σουλίου.

Πιο συγκεκριμένα στις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου, θα βρεθούν στο πρ. σχολείο Βούλγαρη, τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα:
Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου
Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας
Πολιτιστικός Σύλλογος Μακροχωρίου Δράμας
Φιλοπρόοδος Ομιλος Παραμυθιάς
Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Προδρομίου

Πριν την έναρξη του μουσικοχορευτικού προγράμματος, θα παρουσιαστεί δρώμενο απο το Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστωρικής Αναβιώσης “Σουλιώτες” με θέμα την “Σουλιώτισσα Μάνα”

Θα εχει προηγηθεί περιδιάβαση των συγκροτημάτων στην Παραμυθιά, με σημείο έναρξης το Δημαρχείο στις 20:00
Read More »
Το πρόγραμμα της 2ης ημέρας των εορτών Σουλίου Το πρόγραμμα της 2ης ημέρας των εορτών Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

“Ταξίδεψε” στα ουράνια η υπέροχη και μάχιμη “Βάβω” με τις ιστορίες της (Αλεξάνδρα Παυλίδου-Θωμά)

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
“Ταξίδεψε” στα ουράνια η υπέροχη και μάχιμη “Βάβω” με τις ιστορίες της (Αλεξάνδρα Παυλίδου-Θωμά)Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Μια εξαιρετική γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα, αλλά και “οπλισμένη” με απαράμιλλο ήθος, άνθρωπος των γραμμάτων, με βιβλία, αλλά και κείμενα, κυρίως λαογραφικού και ηθογραφικού περιεχομένου με δική της στήλη στην paramythia-online. gr, που υπέγραφε κατά κανόνα ως “Βάβω”, με τις “Ιστορίες Της Βάβως“, η Αλεξάνδρα Παυλίδου Θωμά (από την Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών και τάφηκε στο Πολύδωρο Ιωαννίνων.

Ανατράφηκε και έζησε μέσα σ’ ένα καθαρά πνευματικό οικογενειακό περιβάλλον. Εμπνεύστηκε αρχικά από μια σπουδαία φυσιογνωμία, τον πατέρα της Βασίλη Παυλίδη, δάσκαλο, λογοτέχνη βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Αλλά και ο σύζυγός της, δημοσιογράφος και λογοτέχνης Χρήστος Θωμάς, ήταν στήριγμα ακλόνητο στις υψιπετείς αναζητήσεις και αναβάσεις της στο χώρο του πνεύματος.

Ο χαρακτήρας της και η καρδιά της, ευωδιαστά λουλούδια, που το άρωμά τους δεν σε άφηνε ανεπηρέαστο. Και διαπίστωνες το βαθιά ανθρώπινο περιεχόμενό τους.

Στα γραπτά της, απλά, αφηγηματικά, αλλά τόσο ζωντανά γραμμένα, βρίσκεις βιώματα, αναπολήσεις, γόνιμες ονειροπολήσεις και στοχασμούς, που συγκροτούν μια ολόκληρη “φιλοσοφία” με καθαρά κοινωνικά και συναισθηματικά πετάγματα, χωρίς να λείπει και η δημιουργική διανόηση.

Και είναι σίγουρο ότι η ψυχή της, εκεί, που πλέον αναπαύεται, θα έχει διαλλαγή μέσα στο φως του άλλου χρόνου, αυτού της αιώνιας μακαριότητας.

Και στις καρδιές μας, κάθε φορά, που θα τη θυμόμαστε και θα τη διαβάζουμε, θα γίνεται… ανάσταση της μορφής της και θα ροδαμίζει ανεξίτηλα η μαρμαρυγή της δικής της καρδιάς και ο σπόρος, που έσπειρε, θα μένει απείραγα σπαρμένος.

Θα ζει μέσα απο τις ιστορίες της που πολλές ακόμα δεν έχουμε δημοσιεύσει.

Να είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει
Read More »
“Ταξίδεψε” στα ουράνια η υπέροχη και μάχιμη “Βάβω” με τις ιστορίες της (Αλεξάνδρα Παυλίδου-Θωμά) “Ταξίδεψε” στα ουράνια η υπέροχη και μάχιμη “Βάβω” με τις ιστορίες της (Αλεξάνδρα Παυλίδου-Θωμά) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Πως καθιερώθηκαν οι εθνικές εορτές Σουλίου

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Πως καθιερώθηκαν οι εθνικές εορτές ΣουλίουΓια πρώτη φορά ως πανελλήνιες οι εορτές Σουλίου (εθνική εορτή) οργανώθηκαν, στη μνήμη του αγώνα των Σουλιωτών, στις 30 Απρίλη του 1961. Στο διάστημα προ του 1961, είχαν καθαρά τοπικό χαρακτήρα.

Οι σύλλογοι “Ένωση Παραμυθιωτών Ιωαννίνων” και «Οι φίλοι του Σουλίου» με τον αείμνηστο Παραμυθιώτη διακεκριμένο ιστορικό και λόγιο Βασίλη Κραψίτη ήταν οι πρωτεργάτες της τέλεσης τους.

Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Σουλίου», με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις ιστορικών κειμένων και αρχείων, γνωστές ως « Μνήμη Σουλίου», αλλά και με τις ανεγέρσεις προτομών και μνημείων στο χώρο του Σουλίου και στην πόλη της Παραμυθιάς, συνέβαλε καθοριστικά στο να διατηρηθεί άσβεστη η παράδοση του ηρωισμού των Σουλιωτών .

Στον πρώτο εορτασμό του Σουλίου, στις 30 Απριλίου 1961, ομιλητής ήταν ο οραματιστής της πανελλήνιας αναγνώρισης και καθιέρωσης του ηρωικού αγώνα των Σουλιωτών συγγραφέας Βασίλης Κραψίτης, που αναστάτωσε συνειδήσεις και πυράκτωσε την άγνοια των πολλών, αναπτύσσοντας το θέμα: “Το νόημα του Σουλιώτικου έπους”.

Ο γιορτασμός, που έγινε με πρωτοβουλία και φροντίδα της Ενώσεως Παραμυθιωτών Ιωαννίνων “Το Σούλι” στις 30-4-1961 (και 1-5-1961, έλαβαν χώρα παράλληλες εκδηλώσεις), ήταν πανηγυρικός, καθώς συγκεντρώθηκαν απ΄ όλη την Ήπειρο, την Αθήνα και άλλα μέρη περίπου είκοσι χιλιάδες προσκυνητές και ανάμεσά τους εκπρόσωποι της πολιτείας, ανώτατων πνευματικών ιδρυμάτων κ.λπ

Είχε προηγηθεί η υποβολή στις 16 Νοεμβρίου 1960 υπομνήματος του Βασίλη Κραψίτη προς τους αρμοδίους για τη θέσπιση πανελλήνιων διήμερων κάθε χρόνο εορτών Σουλίου. Επίσημα καθιερώθηκε ο πανελλήνιος εορτασμός με το διάταγμα 157 /25-2- 1969

Κατά τον πρώτο εορτασμό δεν υπήρξε σπίτι στην Παραμυθιά, που να μην άνοιξε φιλόξενα την πόρτα του για να περιποιηθεί τους επισκέπτες, ενώ για μια μέρα, το ιστορικό Σούλι έγινε το “Το κοινόν των Ηπειρωτών”, η πανελλήνια αμφικτιονία.

Η καθιέρωση ως πανελληνίων των εορτών του Σουλίου, προέκυψε από την ανάγκη να τιμηθούν, αυτοί που δίδαξαν στο πεδίο της μάχης το χρέος προς την πατρίδα. Από τον άγριο, τον λιτό και συνάμα επιβλητικό τόπο του Σουλίου, ξεπηδά η πίστη στα ιδανικά του Ελληνισμού.
Read More »
Πως καθιερώθηκαν οι εθνικές εορτές Σουλίου Πως καθιερώθηκαν οι εθνικές εορτές Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΕΞΙΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΩΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΕΞΙΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΩΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ 

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν ευρέως σε ιστοσελίδες ενημέρωσης άρθρα με τον τίτλο “Εξίσωση των Τρίτεκνων οικογενειών με τις Πολύτεκνες οικογένειες”. Στην πλειοψηφία τους διαβάζαμε ένα κείμενο “copy – paste”, σαν να γράφτηκε από έναν και να δημοσιεύτηκε από πολλούς.

Παρουσιαζόταν ότι είναι θέμα χρόνου η αναγνώριση των Τρίτεκνων ως Πολύτεκνοι και ότι αυτη η κίνηση από μεριάς της κυβέρνησης θα ήταν το βασικό μέτρο για το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό. Επίσης μας απαριθμούσαν και μια σειρά από «προνόμια» που θα είχαμε, όπως:

1. Αυξημένη μοριοδότηση σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο – Εντάσσονται ήδη οι Τρίτεκνες οικογένειες με τον Νόμο 3454/2006.

2. Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες

3. Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος

4. Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά -– Εντάσσονται ήδη οι Τρίτεκνες οικογένειες με τον Νόμο 3454/2006.

5. Απαλλαγή από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια ΙΧ

6. Άδειες ταξί - Εντάσσονται ήδη οι Τρίτεκνες οικογένειες με τον Νόμο 3454/2006.

7. Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη - Εντάσσονται ήδη οι Τρίτεκνες οικογένειες με τον Νόμο 3454/2006 και το έχουν διεκδικήσει και πετύχει πολλοί Τοπικοί Σύλλογοι από τις Δημοτικές Αρχές

8. Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού – Θα είναι στην οικονομική ευχέρεια της κάθε δημοτικής αρχής

9. Προστασία της µμητρότητας από απόλυση

10. Μειωμένα δικαστικά έξοδα - Εντάσσονται ήδη οι Τρίτεκνες οικογένειες με τον Νόμο 3454/2006

11. Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις – Το υπό προϋποθέσεις το έχουμε πετύχει πάλι μέσω των τοπικών συλλόγων και της ΟΠΟΤΤΕ

12. Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες

13. Ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση – Το κατά περίπτωση πάλι ισχύει, καθώς οι Τρίτεκνες οικογένειες έχουμε ελεύθερη είσοδο σε Κρατικά μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

14. Ισόβια διατήρηση ιδιότητας πολυτέκνου

15. Εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές µε ειδική µοριοδότηση - Εντάσσονται ήδη οι Τρίτεκνες οικογένειες με τον Νόμο 3454/2006.

Μια σειρά προνομίων τα οποία τα περισσότερα τα έχουμε ήδη είτε μέσω προηγούμενων νομοθεσιών είτε από σκληρό αγώνα που έδωσαν οι Τοπικοί Σύλλογοι τριτέκνων και η ΟΠΟΤΤΕ.

Μαζί με όλα αυτά τα δημοσιεύματα, είχαμε και τις διαβεβαιώσεις βουλευτών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος να μας λένε”of the record!!!” ότι η ανακοίνωση της Εξίσωση των Τρίτεκνων οικογενειών με τις Πολύτεκνες οικογένειες θα γίνει στο Συνέδριο για το Δημογραφικό από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Και τελικά έφτασε το πολυαναμενόμενο Συνέδριο για το Δημογραφικό – Εθνική Προτεραιότητα!!! στις 23 Μάιου 2024… και πέρασε.

Ένα Συνέδριο όπου είδαμε και ακούσαμε ομιλητές, Υπουργούς, Βουλευτές, στελέχη τραπεζών, στελέχη επιχειρήσεων και φυσικά Δημοσιογράφους. Δεν είδαμε όμως προσκεκλημένους και ομιλητές εκπροσώπων κοινωνικών φορέων που θα έπρεπε να δώσουν το παρόν (Σύλλογοι Τριτέκνων και Πολυτέκνων).

Είδαμε και ακούσαμε την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Ζαχαράκη μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank να μας αναφέρουν 60 !!! πολιτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί για τη στήριξη των οικογενειών από την κυβέρνηση. Αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις του υπουργείου για το στεγαστικό κάνοντας γνωστό ότι ήδη έχουν δοθεί 6.049 δάνεια μέσω του προγράμματος «Το Σπίτι Μου». Αλλά παρατήρησε ότι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν πάει καλά -μέχρι στιγμής καθώς έχουν γίνει μόλις 1.200 αιτήσεις. Τέλος ενημερωθήκαμε για τη ενεργή υγιή γήρανση και το δικαίωμα των ηλικιωμένων συνταξιούχων να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία και στη δημιουργικότητα, και ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία, για να παρέχουν έσοδα στο Δημόσιο και στους ίδιους, αλλά και την πολύτιμη εμπειρία τους στο εργασιακό πεδίο και όχι γιατί δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς με την σύνταξή τους. Στη συνέχεια έγινε και η απαραίτητη διαφήμιση από την Eurobank καθώς ο Διευθύνον Σύμβουλος παρουσίασε τα νέα στεγαστικά δανειακά προϊόντα της Τράπεζας.

Και φυσικά ακούσαμε και τον προθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αφού παραδέχτηκε ότι το Δημογραφικό πρόβλημα της Χώρας μας είναι μη αναστρέψιμο, καθώς αυτή τη στιγμή η Ελληνική οικογένεια είναι κατά μέσο όρο κάτω από 1,4 παιδιά και για να διατηρήσουμε ΣΤΑΘΕΡΟ τον πληθυσμό μας θα έπρεπε να είναι πάνω από 2,1 (δεν μιλάμε για αύξηση πληθυσμού), μας είπε ότι θα ήταν λάθος να εστιάσουμε μόνο σε πολιτικές στήριξης της οικογένειας για να κάνουμε περισσότερα παιδιά καθώς η κάθε νέα γέννηση τώρα θα μπει στην παραγωγική διαδικασία, μετά από 20 ή 25 χρόνια και έτσι οι πολιτικές που μπορεί να εφαρμόσουμε τώρα θα πρέπει να αφορούν μια μεγαλύτερη συμμετοχή των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας στην οικονομική δραστηριότητα και να έχουν άμεση εφαρμογή (σύνταξη στα????).

Φανερό του ότι δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρων των Κυβερνόντων για το Δημογραφικό είναι ένα άλλο σημείο της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού που αναφέρει : “Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Πόσα παιδιά θα έχουμε στα σχολεία μας σε πέντε με δέκα χρόνια; Πόσα σχολεία πρέπει να φτιάξουμε; Πόσους δασκάλους χρειαζόμαστε; Μα αν έχουμε 30.000 λιγότερα παιδιά τώρα που γεννιούνται, σε σχέση με αυτό που είχαμε πριν από πέντε χρόνια, αυτό σημαίνει άλλες προδιαγραφές για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, για τα σχολεία μας, για τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα παιδιά θα διδαχθούν.” Και φυσικά ακολούθησε η παρουσίαση του Ψηφιακού Φροντιστηρίου. Κλείνουμε σχολικές μονάδες και ανοίγουμε tablet.

Και τέλος έγινε αναφορά και στην «εσωτερική μετανάστευση» καθώς, όπως είπε “ ας μην κοροϊδευόμαστε- το κόστος ζωής στην επαρχία είναι χαμηλότερο από ότι είναι στην Αθήνα. Με τα ίδια χρήματα έχεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής.”

Γενικά έγιναν πολλές αναφορές στα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση, παρουσιάστηκαν μελλοντικά μέτρα αλλά τελικά δεν έγινε καμία αναφορά στην Εξίσωση των Τρίτεκνων οικογενείων με τις Πολύτεκνες οικογένειες.

Οι τριτεκνοι έχουμε καταθέσει αναλυτικά τις θέσεις μας, εδώ και πολύ καιρό και μέσω της ΟΠΟΤΤΕ και μέσω των Τοπικών Συλλόγων.

1) Η εξομοίωση τριτεκνων με τους άλλους πολύτεκνους

2) Η διαμόρφωση όρων στήριξης των νέων στην εργασία, την κατοικία, τις κοινωνικές υποδομές. Όχι με επικοινωνιακά τερτίπια αλλά με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

3) Η εχθρική αντιμετώπιση στη φορολογία, στις μετακινήσεις, στην διαβίωση στην περιφέρεια, στην αφαίρεση της τριτεκνικης ιδιότητας όταν μεγαλώσει το 1ο παιδί ΔΕΝ δημιουργεί κλίμα και όρους συμβίωσης νέων ανθρώπων, ούτε καν όρους επιβίωσης με την ακρίβεια σε τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα, ενοίκια.

Απαιτούμε λοιπόν, να μην επιχειρήσει κανείς να μας ξεγελάσει!

Επειδή οι μεγάλες αποφάσεις δεν προσφέρονται για προεκλογική εκμετάλλευση, θέλουμε να πιστεύουμε- και μας αξίζει σαν κοινωνία- πως οι όποιες αποφάσεις άμεσα θα γίνουν νόμος και θα ανταποκρίνεται στις σημερινές κρίσιμες στιγμές της υπογεννητικότητας, της δραματικής αύξησης της ψαλίδας μεταξύ γεννήσεων και θανάτων.

Οι τριτεκνοι και οι άλλοι πολύτεκνοι έχουμε κοινή μοίρα και ίδια απαίτηση.

Να στηριχθεί η οικογένεια, οι νέοι να κάνουν οικογένεια στην πόλη και στην περιφέρεια.

Να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειες μας.

Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα!

Ας το καταλάβουμε όλοι και όσοι νομοθετούν και όσοι ψηφίζουμε, τα χρόνια για το δημογραφικό είναι κρίσιμα.

Δεν φτάνει ένα βήμα μπροστά, γιατί τότε πάμε δύο βήματα πίσω!

Συνεχίζουμε μα διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τις οικογένειες μας, ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.


Για τα μέλη του Δ.Σ.
του Συλλόγου Γονέων με Τρία Παιδιά
Νομού Θεσπρωτίας
O Πρόεδρος του Δ. Σ.
Βαρβέλης Άγγελος
Read More »
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΕΞΙΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΩΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ. Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ  ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΕΞΙΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΩΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Η ΘΕΑΤΟ για το φεστιβάλ μονόπρακτων Ήλιδας και τα δώρα του τοπικού Δημάρχου στο Δήμαρχο Σουλίου

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Η ΘΕΑΤΟ για το φεστιβάλ μονόπρακτων Ήλιδας και τα δώρα του τοπικού Δημάρχου στο Δήμαρχο Σουλίου
Η Θεα Το Παραμυθιά Θεσπρωτία, στις αρχές του Μάη ,ήταν προσκεκλημένη στο 3ο φεστιβάλ μονοπρακτων ερασιτεχνικού θεάτρου στον Δήμο Ήλιδας.

Σοβαροί λόγοι υγείας δεν μας επέτρεψαν να είμαστε εκεί με την παράσταση μας “12 ΕΝΟΡΚΟΙ”.

Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος παρέδωσε σε εκπρόσωπο της ομάδας μας που μετέβη στο φεστιβάλ δώρα για να τα παραδώσουμε στον Δήμαρχο Σουλίου Αθανάσιο Ντάνη .

Τα μέλη της ΘΕΑΤΟ Γιάννης Δημάκας και Στέλιος Κολέτσης παρέδωσαν τα δώρα αυτά με μεγάλη χαρά !

Η ομάδα μας ταξίδεψε για άλλη μια φορά τον τόπο μας και χαίρει τέτοιας εκτίμησης που τιμάται και τιμά τον τόπο μας ακόμα και χωρίς την παρουσία της !

Σας ευχαριστούμε !

Read More »
Η ΘΕΑΤΟ για το φεστιβάλ μονόπρακτων Ήλιδας και τα δώρα του τοπικού Δημάρχου στο Δήμαρχο Σουλίου Η ΘΕΑΤΟ για το φεστιβάλ μονόπρακτων Ήλιδας και τα δώρα του τοπικού Δημάρχου στο Δήμαρχο Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία: Άγρια Ομορφιά - Του Λεωνίδα Τζάνη

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024

Θεσπρωτία: Άγρια Ομορφιά - Του Λεωνίδα Τζάνη 


....Λίγα χιλιόμετρα απ τις δαντελωτές ακτές της,  η Θεσπρωτία κρύβει στον "κόρφο"  της, μικρά πολύτιμα πετράδια  , σμαραγδένια  ύδατα  που βγαίνουν απ τα σπλάχνα της και κατρακυλούν  από τις πλαγιές των αγέρωχων βουνών της. Μαγικές ροές  που πριν πάνε να ανταμώσουν το καταγάλανο Ιόνιο, σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε και να σμίξετε μέσα σε βίρες και ρεματιές,  να δροσιστείτε και να "γευτείτε" την αέναη, άγρια ομορφιά της Θεσπρωτίας.
       
Video Editing:Σωκράτης Τζάνης

.  Δέσες, Πολύδροσο (Βλαχώρι)
                         
.  Βόθνες, Στενά Λάγγαρη

                               
                      

                          

.  Μαυροβιρός, Κρυονέρι (Λίμποβο)
                         
                   

Read More »
Θεσπρωτία: Άγρια Ομορφιά - Του Λεωνίδα Τζάνη Θεσπρωτία: Άγρια Ομορφιά - Του Λεωνίδα Τζάνη Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Σύβοτα: Η στεριανή «Καραϊβική» της Ελλάδας

Σάββατο, Μαΐου 25, 2024
Σύβοτα: Η στεριανή «Καραϊβική» της Ελλάδας


Τα Σύβοτα είναι από εκείνους τους προορισμούς που μόλις ανακαλύψει κανείς, σίγουρα θα επιστρέφει σε αυτά ξανά και ξανά. Με παραλίες που διακρίνονται για τα κρυστάλλινα, διαυγή νερά του Ιονίου, περιοχές γεμάτες με πράσινο και ειδυλλιακά τοπία που γοητεύουν ακόμη και τους πιο ρεαλιστές, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί τα αποκαλούν και ως την «Καραϊβική» της Ελλάδας.
Στο νότιο τμήμα του νομού Θεσπρωτίας, λοιπόν, αντικρίζει κανείς ένα μικροσκοπικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι, που κρύβει πολλές και ευχάριστες εκπλήξεις σε όσους έχουν την όρεξη να το ανακαλύψουν εκ των έσω.
Τα Σύβοτα αποτελούν ένα αρκετά δημοφιλές θέρετρο και σε αυτό έχουν συμβάλλει πολλοί παράγοντες, από τις καθαρές και τιρκουάζ παραλίες τους μέχρι τους φιλόξενους κατοίκους και την καλή τουριστική υποδομή τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες τουρίστες από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο. Χτισμένα σε έναν μικρό κόλπο στον οποίο βρίσκονται διάσπαρτες διάφορες νησίδες αγκαλιάζονται από τη θάλασσα δημιουργώντας μια ειδυλλιακή εικόνα για τον επισκέπτη.

Σύβοτα: Οι ονειρικές παραλίες της περιοχής που θυμίζουν εξωτικό προορισμό
Κάνοντας κανείς μπάνιο στις παραλίες της περιοχής αντιλαμβάνεται γιατί η χώρα μας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα δημοφιλείς εξωτικούς προορισμούς και όταν κάποιος δει από κοντά το μέρος μένει γοητευμένος. Από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής είναι η Μικρή και Μεγάλη Άμμος, η Μπέλλα Βράκα, η Ζάβια, το Μεγάλο Στάφο και η Πλαταριά. Ιδιαίτερη εντυπωσιακή είναι η παραλία Μπέλλα Βράκα, μια γραφική αμμώδης παραλία που φτάνει κανείς με τα πόδια και αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες τουρίστες. Το τοπίο είναι εξωτικό ενώ κοντά υπάρχουν και άλλες πιο οργανωμένες παραλίες που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις.

Σύβοτα: Ορμητήριο για την γνωριμία με την Πάργα και τον Αχέροντα
Τα Σύβοτα αποτελούν εκτός των άλλων μια πολύ καλή επιλογή ως ορμητήριο για να γνωρίσει κανείς και άλλες ομορφιές της Ηπείρου. Σε όχι μακρινή απόσταση βρίσκεται για παράδειγμα η Πάργα και ο ποταμός Αχέροντας. Τα ακατοίκητα αλλά πανέμορφα καταπράσινα γειτονικά νησάκια είναι, επίσης, τα μικρά διαμάντια της περιοχής που καλούν τον επισκέπτη για εξερεύνηση, άλλοτε με τα πόδια και άλλοτε με μικρά σκάφη.
Επιλέγοντας τα Σύβοτα ως προορισμό, το σίγουρο είναι ότι θα γνωρίσετε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας που αν και δεν είναι νησί, μπορεί αντάξια να πάρει μια θέση στα καλύτερα παραθαλάσσια μέρη της χώρας.


Read More »
Σύβοτα: Η στεριανή «Καραϊβική» της Ελλάδας Σύβοτα: Η στεριανή «Καραϊβική» της Ελλάδας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 25, 2024 Rating: 5

Σελίδες