Περί αστυνομικών συγκρίσεων: Ο Χρυσοχοΐδης, η Θεσπρωτία και η Γλυφάδα…

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Περί αστυνομικών συγκρίσεων: Ο Χρυσοχοΐδης, η Θεσπρωτία και η Γλυφάδα…
Συγκρίσεις της Θεσπρωτίας με τη… Γλυφάδα, έκανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη το πρωί στο Mega, υποστηρίζοντας ότι τα αστυνομικά προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όχι στην ελληνική περιφέρεια.

Αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες εργασίας και το υψηλό κόστος ζωής των αστυνομικών στην Αθήνα. Αντιμετώπισε κυνικά τα αιτήματα για τα επιδόματα παραμεθορίου που διεκδικούν οι αστυνομικοί της Ηπείρου και τις ημερήσιες αποζημιώσεις που ο ίδιος περιέκοψε σε ευτελή ποσά… και μετά ανέφερε την περίπτωση της Θεσπρωτίας, όπου – σύμφωνα με τον Υπουργό – 650 αστυνομικοί εξυπηρετούν 45.000 κατοίκους, συγκρίνοντάς την με τη Γλυφάδα, όπου – σύμφωνα με τον Υπουργό – μόνο 60 αστυνομικοί υπηρετούν 90.000 κατοίκους…

«Θα φέρω ένα παράδειγμα… Στην Θεσπρωτία με 45.000 πληθυσμό υπηρετούν 650 αστυνομικοί.. Στην Γλυφάδα με 90.000 πληθυσμό υπηρετούν εξήντα αστυνομικοί… Δεν μπορούμε να πάμε έτσι..».

Προς ενημέρωση του Υπουργού: Στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας υπηρετούν οργανικά 468 άτομα. Από αυτούς πραγματικά υπηρετούν οι 375, γιατί οι υπόλοιποι είναι αποσπασμένοι από τον φίλτατο Μιχάλη, επονομαζόμενο και… «αδιάβαστο».

Τώρα επειδή ο Μιχάλης, προφανώς συγχέει ή δεν ξέρει τη διαφορά Αστυνομικής Διεύθυνσης με Αστυνομικό Τμήμα, συνέκρινε ανόμοια πράγματα…

Στο Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας πράγματι υπηρετούν 60 άτομα. Και στο Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου Περιστερίου 78. Για να γίνει μια ισοδύναμη σύγκριση σε αυτούς που υπηρετούν σε Γλυφάδα ή Περιστέρι πρέπει να προσθέσει την ΟΠΚΕ, την Τροχαία, τη ΔΙΑΣ, τη Δίωξη Ναρκωτικών και άλλες υπηρεσίες Ασφαλείας… Α… και τη Δημοτική Αστυνομία που διαθέτει η Γλυφάδα!

Αν λοιπόν ο υπουργός θέλει συγκρίσεις, να τον ενημερώσουμε ότι στο ΑΤ Ηγουμενίτσας υπηρετούν 30 άτομα, ενώ στο ΑΤ Φιλιατών υπηρετούν 20 άτομα, μείον τρία που βιάστηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα. Οπότε απομένει να μας πει τι μήκος συνόρων με άλλο κράτος και τι έκταση και τι οδικό δίκτυο έχει η Γλυφάδα για να κάνουμε τις… συγκρίσεις!

Αν όμως ο Υπουργός θέλει σύγκριση μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια, ας μας απαντήσει πόσοι χρειάζονται για να φυλάξουν ένα άτομο, την αφεντιά του! Αληθεύει ότι η προσωπική του φρουρά ξεπερνάει τη δύναμη της Γλυφάδας που «αστυνομεύει 90.000 άτομα»;

Β.Δ .Γκ.
Read More »
Περί αστυνομικών συγκρίσεων: Ο Χρυσοχοΐδης, η Θεσπρωτία και η Γλυφάδα… Περί αστυνομικών συγκρίσεων: Ο Χρυσοχοΐδης, η Θεσπρωτία και η Γλυφάδα… Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Τραυματισμός ναυτικού Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Τραυματισμός ναυτικού Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στην ΗγουμενίτσαΤις μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ηγουμενίτσας, για τον τραυματισμό ενός 35χρονου ημεδαπού μέλους πληρώματος (ειδικότητας ναύτη) επιβατικού-οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου. Συγκεκριμένα, τις απογευματινές ώρες χθες και ενώ το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προς το λιμάνι Μπρίντιζι Ιταλίας, ο 35χρονος παραπάτησε σε σκαλοπάτι με αποτέλεσμα την πτώση και τον τραυματισμό στη μέση του. Μετά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, για περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Τραυματισμός ναυτικού Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στην Ηγουμενίτσα Τραυματισμός ναυτικού Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου του Δήμου Ηγουμενίτσας
Με χαρά και ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκε η δράση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Όμιλο «Άπειρος», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, την Τρίτη 3 Ιουνίου 2024.
 Μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου όπου ενημερώθηκαν από τους αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας σχετικά με τον Κώδικα Οδικής Συμπεριφοράς των ποδηλάτων και τον κατάλληλο εξοπλισμό που πρέπει να φοράνε, ενώ στη συνέχεια απόλαυσαν την ποδηλατική τους βόλτα με ασφάλεια, στο κέντρο της πόλης και στον ποδηλατόδρομο.

Read More »
Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου του Δήμου Ηγουμενίτσας Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

ΟΠΚΕ και αστυνομικοί με δίκυκλα στις παραλίες

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
ΟΠΚΕ και αστυνομικοί με δίκυκλα στις παραλίες
«Αστυνομικοί με δίκυκλα θα περιπολούν στις παραλίες με στόχο την πάταξη της μικροεγκληματικότητας», ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον Τηλεοπτικό Σταθμό MEGA, στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη.

«Στις παραλίες θα υπάρχουν, σε λίγες ημέρες, Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, αλλά και ένστολοι αστυνομικοί με δίκυκλα, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε κάνει κάτι να εντοπιστεί», είπε ο κ. Υπουργός σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί ενόψει του καλοκαιριού, σε περιοχές, όπου υπάρχει συγκέντρωση παραθεριστών στην Αττική. Αναλυτικότερα είπε πως «στην παραλιακή θα το δούμε αυτό, στο παραλιακό μέτωπο. Δηλαδή, για παράδειγμα, στην Πλαζ Βουλιαγμένης, στις μικρότερες πλαζ της Γλυφάδας και προς την Ανάβυσσο. Εκεί θα υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες θα είναι πολύ κοντά στις παραλίες. Και ταυτόχρονα θα υπάρχουν δίκυκλα που θα περιπολούν, έτσι ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά. Πρώτη φορά αυτό θα γίνει οργανωμένα», κατέληξε σχετικά.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας σημειώνοντας πως «χρειάζεται συστηματική δουλειά για να την αντιμετωπίσουμε».

Αναφερόμενος σχετικά, τόνισε πως «η θεραπεία αυτού είναι οι εξαρθρώσεις των μικρών εγκληματικών ομάδων που πηγαίνουν από γειτονιά σε γειτονιά, κάνουν διαρρήξεις σε σπίτια, σε γραφεία, σε καταστήματα. Χρειάζεται μια συστηματική δουλειά, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, είναι μια δύσκολη δουλειά γιατί η μικροεγκληματικότητα υπάρχει πάντα». Συμπλήρωσε, δε, πως γίνεται χαρτογράφηση των περιστατικών ανά περιοχή, γειτονιά, ώρες και στη συνέχεια οργανώνεται ο σχεδιασμός και οι αντίστοιχες δράσεις.

Εστίασε, επίσης, στο κέντρο της Αθήνας επισημαίνοντας πως εκεί εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. «Το κέντρο έχει σοβαρά προβλήματα, κλοπές, διαρρήξεις και ναρκωτικά. Η μικροδιακίνηση και αυτά τα άτομα που είναι ουσιαστικά ασθενείς, θέλει μια διαχείριση θεραπευτική και κοινωνική. Θέλει να στεγαστούν αυτά τα άτομα, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους διότι αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους. Οι άνθρωποι που ζουν στο κέντρο, πολλές φορές βλέπουν στην πόρτα τους μπροστά ένα παιδί που δεν είναι υγιές, είναι ψυχικά, σωματικά άρρωστο και η συμπεριφορά του δεν είναι λογική», είπε. Συμπλήρωσε σχετικά πως «το πρόβλημα είναι με τους χρήστες. Υπάρχουν περίπου 1.000, οι οποίοι κυκλοφορούν μέσα στο κέντρο της Αθήνας, πηγαίνουν στη δυτική Αττική για να πάρουν μια μικρή δόση. Όλο αυτό θέλει κοινωνική διαχείριση».

Σχετικά με την εγκληματικότητα στη Δυτική Αττική και τις περιοχές που θεωρούνται «άβατα» ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει στη χώρα κανένας πολίτης, καμία πόλη και καμία γειτονιά που είναι εκτός νόμου. Ο νόμος επιβάλλεται παντού. Το καθεστώς της ασυδοσίας και της ανομίας τελείωσε», είπε. Ειδικότερα, μιλώντας για τις αστυνομικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές σημείωσε πως, «η Αστυνομία έχει αυξηθεί στη Δυτική Αττική 6 φορές. Είναι καλά αυτήν τη στιγμή. Νομίζω είναι πολύ επαρκείς οι δυνάμεις, αλλά είναι δύσκολη περιοχή, έχει μεγάλη εγκληματικότητα, παρουσιάζει προβλήματα με εγκληματικές ομάδες. Έχουμε σημαντική μείωση της εγκληματικότητας, έχουμε πάρα πολλές συλλήψεις. Στη Νοτιοανατολική Αττική τετραπλασιάζονται οι δυνάμεις τώρα, {επειδή έρχεται και το καλοκαίρι}. Η Δυτική Αττική νομίζω πολύ σύντομα θα πάει καλά. Άβατα δεν έχει, τα άβατα καταργήθηκαν. Θέλω να σας πω με κατηγορηματικό τρόπο ότι όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν άβατα, πλανάται. Αυτό αποδείχθηκε με καθημερινές επιχειρήσεις που γίνονται μέσα στους συνοικισμούς έτσι ώστε να πάψει να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να αυθαιρετεί σε βάρος του συμπολίτη του». «Στην Περιφέρεια δεν υπάρχουν προβλήματα. Το πρόβλημά μας είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, εδώ δίνεται το μεγάλο βάρος, εδώ φέρνουμε περισσότερες δυνάμεις. Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος, εδώ και λίγους μήνες, άρχισε να αποδίδει. Έχει γίνει ένα σημαντικό έργο και αυτή είναι η υπόσχεση και η δέσμευση η δική μου ως πολιτικού προϊσταμένου της Αστυνομίας, μέρα με τη μέρα οι πολίτες θα αισθάνονται ότι υπάρχει κράτος, ότι υπάρχει η παρουσία ασφάλειας», κατέληξε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά στο οργανωμένο έγκλημα τόνισε πως, «αυτό που έχει σημασία είναι να καταπολεμήσουμε τη μικροεγκληματικότητα, η οποία ταλαιπωρεί τους ανθρώπους και από την άλλη πλευρά το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο διεξάγεται από μεγάλες, οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Και στα δύο είμαστε από πάνω», είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα στη νέα Διεύθυνση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος που θα οργανωθεί στο πρότυπο του FBI. «Ιδρύσαμε τη νέα υπηρεσία δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, δηλαδή το ελληνικό FBI, προκειμένου να διαχειριστεί όλες τις μεγάλες υποθέσεις που σχετίζονται με εγκληματικές ομάδες, με λαθρεμπόρια, με δολοφονίες, με εκβιασμούς. Θα είναι μια επίλεκτη ομάδα ερευνητών αστυνομικών οι οποίοι μαζί με εισαγγελέα διερευνούν και εξαρθρώνουν εγκληματικές ομάδες», είπε.

Για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως αυτούς τους πρώτους 5 μήνες του έτους έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες κατά 67,5%, ενώ έγιναν 4.409 συλλήψεις και αναφέρθηκαν σχεδόν 7.500 περιστατικά. «Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα πραγματικά φρικαλέο κοινωνικό ζήτημα. {Πλέον} ανοίγουν στόματα και μιλάνε οι γυναίκες. Ανοίγουν οι πόρτες. Υπάρχει, δυστυχώς από πολύ παλιά, είναι κρίμα που έχουν υποφέρει και πολλές φορές έχουν χάσει τη ζωή τους γυναίκες από αυτήν την υπόθεση. Είναι μια ευκαιρία και καλώ όλες τις γυναίκες να τηλεφωνούν στο 100, να πάρουν το panic button και να το χρησιμοποιούν και σε λίγα λεπτά η Αστυνομία θα είναι κοντά τους. Πρώτο θέμα για την Αστυνομία είναι η ασφάλεια και έχουμε εξασφαλίσει σε όλη τη χώρα καταφύγια, που δεν τα ξέρει κανείς, φυλάσσονται, είναι καλά. Είναι δομές της Αστυνομίας, δεν ανήκουν σε κανέναν άλλον. Τις εξοπλίζουμε, τις κάνουμε ανθρώπινες», σημείωσε.

Αναφερόμενος δε στην παραβατικότητα των ανηλίκων ο Μ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως παρατηρείται έξαρση στο φαινόμενο, που είναι πρωτίστως κοινωνικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις κοινωνίες και έκανε λόγο για τις δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε σημεία όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι και έχουν σημειωθεί επεισόδια.

«Έχουμε 4.400 συλλήψεις ανήλικων δραστών αυτό το πρώτο 5μηνο του 2024. Η ποινική μεταχείριση ενός παιδιού 13 ετών είναι πολύ δύσκολο θέμα. Αυτό που γίνεται, πέραν της σύλληψης του ανηλίκου, είναι να συλλαμβάνονται οι γονείς. Εκεί πρέπει η Δικαιοσύνη να είναι πολύ αυστηρή. Δεν δικαιολογείται ένα παιδί 13 ετών να μην έχει την αναγκαία φροντίδα και επιμέλεια, έτσι ώστε να μπορεί να συμπεριφέρεται κανονικά και νόμιμα. Τι θα γίνει αν αυτό το παιδί εξελιχθεί έτσι στα 18 του;».
Read More »
ΟΠΚΕ και αστυνομικοί με δίκυκλα στις παραλίες ΟΠΚΕ και αστυνομικοί με δίκυκλα στις παραλίες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Σύλληψη ανήλικης για κλοπή από κατάστημα, καθώς και της μητέρας της για παραμέληση της εποπτείας της

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Σύλληψη ανήλικης  για κλοπή από κατάστημα, καθώς και της μητέρας της για παραμέληση της εποπτείας της
Συνελήφθη χθες (03-06-2024) το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων ανήλικη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί κλήθηκαν να μεταβούν σε πολυκατάστημα της πόλης, όπου η κατηγορούμενη είχε γίνει αντιληπτή από τους υπαλλήλους να έχει αφαιρέσει και να έχει αποκρύψει στην τσάντα της καλλυντικό προϊόν αξίας περίπου 90 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια παρέδωσε σε υπεύθυνο της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης συνελήφθη και η μητέρα της ανήλικης για παραμέληση της εποπτείας της, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Σύλληψη ανήλικης για κλοπή από κατάστημα, καθώς και της μητέρας της για παραμέληση της εποπτείας της Σύλληψη ανήλικης  για κλοπή από κατάστημα, καθώς και της μητέρας της για παραμέληση της εποπτείας της Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Παραλίες: Μεγάλο ενδιαφέρον για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες - Παράταση έως 28 Ιουνίου

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Παραλίες: Μεγάλο ενδιαφέρον για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες - Παράταση έως 28 Ιουνίου
Ισχυρό ενδιαφέρον, που ξεπερνάει τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται από τις επιχειρήσεις για τη συμμετοχή τους στη νέα διαδικασία ηλεκτρονικών δημοπρασιών παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που νομοθέτησε πρόσφατα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναλυτικά, ήδη έχει αναρτηθεί και ολοκληρωθεί το 80% των προγραμματισμένων ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ενώ, λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος και προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, επεκτάθηκε έως τις 28 Ιουνίου η διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες.

Οι δε απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 10ημέρου.

Παράλληλα, το Υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών, ενώ, για πρώτη φορά φέτος, το ελεγκτικό έργο τους συνεπικουρείται από την νέα εφαρμογή υποβολής καταγγελιών από τους πολίτες myCoast, την λήψη και αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων και την χρήση drones με έμφαση σε παραλίες υψηλής παραβατικότητας και χρήσης.

Οι δημοπρασίες γίνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν με όρους διαφάνειας και δίκαιου ανταγωνισμού. Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες διενεργούνται μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (https://eauctions.gsis.gr).
 
Θα ξεπεράσουν τις 1.200 οι δημοπρασίες

Εως σήμερα, έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 959 δημοπρασίες, ενώ οι δημοπρασίες συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.200 για φέτος.

Από τις 959 δημοπρασίες, οι 735 έχουν ολοκληρωθεί με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλλαν το υψηλότερο τίμημα, ενώ οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτηση τους το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος, διέπονται ωστόσο από τους ίδιους κανόνες ποινών και προστίμων με αυτές των νέων παραχωρήσεων. Τέλος, με τον νέο νόμο θεσμοθετήθηκαν και οι «απάτητες παραλίες", περιοχές δηλαδή υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura όπου απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

Επιπλέον, αναφορικά με τις απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία, έχουν δοθεί ήδη συγκεκριμένες οδηγίες προς τις κατά τόπους υπηρεσίες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ειδικά στις Κυκλάδες και τη Χαλκιδική που η ζήτηση είναι αυξημένη. H υπογραφή των σχετικών συμβάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου.

Παράλληλα, προχωράει και η συμμόρφωση των επιχειρήσεων που διαθέτουν ενεργές υφιστάμενες συμβάσεις στους νέους κανονισμούς παραχωρήσεων και εκτιμάται πως η νέα βελτιωμένη εικόνα στις ελληνικές παραλίες και αιγιαλούς θα έχει σταδιακά διαμορφωθεί από τα τέλη Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως στο νέο σύστημα προβλέπονται αυστηροί κανόνες και εντατικοί έλεγχοι με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον σεβασμό και την ασφάλεια των λουόμενων.

Πρωτοβουλίες ενίσχυσης των Κτηματικών Υπηρεσιών

Επιπρόσθετα, προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις, το Υπουργείο υλοποιεί σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση και υποστήριξη των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών.

Παράλληλα κλιμάκια στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια πρόκειται να μεταβούν στις Κτηματικές Υπηρεσίες των παραπάνω περιοχών όπου καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να επιβλέψουν και να επιταχύνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου.

Επιπρόσθετα, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των Κτηματικών Υπηρεσιών και σε συνέχεια σχετικής σύμβασης για το έργο «Ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προστασία και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών» με το ΤΑΙΠΕΔ, έγινε η κατακύρωση των αναδόχων που θα ενισχύσουν τις Κτηματικές Υπηρεσίες και θα συμβάλουν στη διαχείριση του τεράστιου όγκου που αφορά τη δήλωση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου στο κτηματολόγιο.

Tέλος, υπενθυμίζεται πως, όπως συνέβη και την περασμένη χρονιά, προβλέπεται η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού των Κτηματικών Υπηρεσιών προκειμένου να στελεχώσουν και να υποστηρίξουν περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος φόρτος.
Read More »
Παραλίες: Μεγάλο ενδιαφέρον για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες - Παράταση έως 28 Ιουνίου Παραλίες: Μεγάλο ενδιαφέρον για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες - Παράταση έως 28 Ιουνίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Πρόστιμο 260 εκατ. δολαρίων σε Johnson & Johnson για ταλκ που προκάλεσε καρκίνο

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Πρόστιμο 260 εκατ. δολαρίων σε Johnson & Johnson για ταλκ που προκάλεσε καρκίνο
«Καμπάνα» 260 εκατ. δολαρίων επιβλήθηκε στον αμερικανικό όμιλο φαρμακευτικών και καταναλωτικών αγαθών Johnson & Johnson έπειτα από αγωγή καρκινοπαθούς για μόλυνση από ταλκ, σύμφωνα με δημοσίευση της Handelsblatt.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκε πρόστιμο λόγω ταλκ που φέρεται να έχει μολυνθεί από αμίαντο. Μάλιστα οι ένορκοι στο Πόρτλαντ επιδίκασαν στην ενάγουσα και τον σύζυγό της αποζημίωση 60 εκατ. δολαρίων και στην εταιρεία πρόστιμο 200 εκατ. δολαρίων. Από την πλευρά της η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Τι καταγγέλλει καρκινοπαθής
Η Kyung Lee, διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα πέρυσι σε ηλικία 48 ετών και υποστήριξε ότι ο θανατηφόρος καρκίνος του ιστού στο περικάρδιο οφειλόταν στην έκθεσή της σε ουσία που εντοπίζεται στα συστατικά της παιδικής πούδρας. Η εταιρεία πάντως αντιμετωπίζει αγωγές από περισσότερους από 61.000 ενάγοντες στις ΗΠΑ για το ταλκ της. Η συντριπτική πλειονότητα των εναγόντων είναι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, ενώ μόνο μια μικρή μειοψηφία είναι ασθενείς με μεσοθηλίωμα.

Η εταιρία επιδιώκει διακανονισμό ύψους 6,48 δισ. δολαρίων για τις περισσότερες από τις αγωγές που εκκρεμούν εναντίον της εταιρείας εξαιτίας του ταλκ στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης. Δύο προηγούμενες προσπάθειες της εταιρείας να διευθετήσει τις υποθέσεις στο πλαίσιο της πτώχευσης απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.
Read More »
Πρόστιμο 260 εκατ. δολαρίων σε Johnson & Johnson για ταλκ που προκάλεσε καρκίνο Πρόστιμο 260 εκατ. δολαρίων σε Johnson & Johnson για ταλκ που προκάλεσε καρκίνο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: εκδήλωση στη Σαγιάδα

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: εκδήλωση στη ΣαγιάδαΗ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε πριν από 50 χρόνια από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, φέρνοντας στο προσκήνιο τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.

Αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, προσκαλώντας όλους μας (κράτη, επιχειρήσεις, ανθρώπους) να δεσμευτούμε για την προστασία του πλανήτη.

Για το 2024 η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με κεντρικό σύνθημα #GenerationRestoration, δίνει έμφαση στην αποκατάσταση, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία, με τον ΟΗΕ να τονίζει ότι «Είμαστε η γενιά που μπορεί να συμφιλιωθεί με τη γη».


Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. γιορτάζει Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με περισσότερες από 40 εκδηλώσεις σε όλη τη Ελλάδα, σχετικά με τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορηθούν στο διαδραστικό χάρτη των εκδηλώσεων του ιστότοπου: https://worldenvironmentday2024.necca.gov.gr

Το Παράρτημα Ηγουμενίτσας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Τετάρτη 5 Ιουνίου με τους μαθητές του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατών, καθώς και του Δημοτικού Σχολείου Ασπροκκλησίου – Σαγιάδας.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ξενάγηση των μαθητών στην έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης του ποταμού Καλαμά στη Σαγιάδα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ποικίλες δραστηριότητες, όπως επιδαπέδια παιχνίδια, χειροτεχνίες, αναγνώριση αρωματικών και εποχικών φυτών, φύτευση φυτών στον αύλειο χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης, όπως και σε γλαστράκια, τα οποία οι μαθητές θα πάρουν μαζί τους.

(Κλειστή Εκδήλωση)
Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, ώρες: 9:00 – 13:00
Κέντρο Πληροφόρησης ποταμού Καλαμά, Σαγιάδα

Read More »
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: εκδήλωση στη Σαγιάδα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: εκδήλωση στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Eτήσια παράσταση Ρυθμικής και Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής της σχολής Vitality

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024

 Eτήσια παράσταση Ρυθμικής και Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής της σχολής VitalityRead More »
Eτήσια παράσταση Ρυθμικής και Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής της σχολής Vitality  Eτήσια παράσταση Ρυθμικής και Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής της σχολής Vitality Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Έκπτωση 25% από τα ΚΤΕΛ για διανομαρχιακές μετακινήσεις στις Ευρωεκλογές

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Έκπτωση 25% από τα ΚΤΕΛ για διανομαρχιακές μετακινήσεις στις Ευρωεκλογές
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ευχαριστεί θερμά την Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών για την ομόφωνη απόφασή της, σύμφωνα με την οποία όλα τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ θα χορηγήσουν έκπτωση για τη μετακίνηση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, εφόρων και ψηφοφόρων για τις Ευρωεκλογές.

Η έκπτωση 25% επί των ισχυουσών τιμών των κανονικών εισιτηρίων, αφορά μόνο στις διανομαρχιακές μετακινήσεις κατά το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 7 έως και την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024.

Η ανταπόκριση του προεδρείου του Δ.Σ. της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών στο αίτημα, που απηύθυναν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, και η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ήταν άμεση.

Πηγή epiruspost.gr 
Read More »
Έκπτωση 25% από τα ΚΤΕΛ για διανομαρχιακές μετακινήσεις στις Ευρωεκλογές Έκπτωση 25% από τα ΚΤΕΛ για διανομαρχιακές μετακινήσεις στις Ευρωεκλογές Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας : Πρόσκληση συμμέτοχης στην 88η ΔΕΘ (07 - 15.09.2024)

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας : Πρόσκληση συμμέτοχης στην 88η ΔΕΘ (07 - 15.09.2024)
Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) προτίθεται να συμμετέχει με περίπτερο έως 30 τ.μ. στην 88η ΔΕΘ στις 07-15 Σεπτεμβρίου 2024 στην Θεσσαλονίκη, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία.

Στο περίπτερο του Επιμελητηρίου προβλέπεται: α) να φιλοξενηθούν Θεσπρωτικές επιχειρήσεις Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου, β) να προβληθεί η Θεσπρωτία ως τουριστικός προορισμός, γ) να προβληθούν οι παραγωγικοί κλάδοι του νομού και να διανεμηθεί το προωθητικό υλικό των επιχειρήσεων μελών μας που το επιθυμούν.

Καλούμε τα Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας που επιθυμούν να συμμετέχουν στην 88η ΔΕΘ, φιλοξενούμενοι στο περίπτερό μας, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως και την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024 και ώρα 10:00 π.μ. στο email: mitroa2@e-thesprotias.gr, δηλώνοντας παράλληλα το είδος των προϊόντων που επιθυμούν να προβάλλουν, τα τ.μ. που θα χρειασθούν, το ΑΦΜ της επιχείρησης και τα στοιχεία του υπεύθυνου επικοινωνίας, ώστε να προγραμματίσουμε αφενός με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία της Θεσπρωτικής επιχειρηματικότητας και αφετέρου να ενημερώσουμε έγκαιρα την ΚΕΕΕ αλλά και την διοργανώτρια αρχή για την κράτηση του χώρου.

Η ανωτέρω δράση παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ και χωρίς κόστος συμμετοχής στο περίπτερό μας για τα Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου, στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών μας.

Τα κόστη μετάβασης και διαμονής των συμμετεχόντων θα καλυφθούν από τους ίδιους.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Read More »
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας : Πρόσκληση συμμέτοχης στην 88η ΔΕΘ (07 - 15.09.2024) Επιμελητήριο Θεσπρωτίας : Πρόσκληση συμμέτοχης στην 88η ΔΕΘ (07 - 15.09.2024) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές «Κινούμαι με ασφάλεια» του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές «Κινούμαι με ασφάλεια» του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας
Το παρακολούθησαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς περίπου 1.100 μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσπρωτίας

Μέσα από πρωτότυπες και καινοτόμες δραστηριότητες, τα παιδιά μυήθηκαν στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας

Με τη σχολική χρονιά να βαίνει προς το τέλος της, ολοκληρώθηκε η δράση οδικής ασφάλειας «Κινούμαι με ασφάλεια» του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία και με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας και παρουσιάστηκε από την αρχή του σχολικού έτους και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού σε 1.100 μαθητές από 21 συνολικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του Νομού Θεσπρωτίας.

Συγκεκριμένα, μέσα από κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν τους συχνότερους κινδύνους που υπάρχουν στον δρόμο, να ερμηνεύουν τα σήματα κυκλοφορίας που συναντούν και να ενημερωθούν για τη σωστή συμπεριφορά που πρέπει να έχουν όταν κινούνται ως πεζοί, με ποδήλατο ή πατίνι ή όταν βρίσκονται σε κάποιο όχημα ως επιβάτες.Ακόμη, με στόχο τη βιωματική και αποτελεσματικότερη μάθηση, συνδυάζοντας γνώση και παιχνίδι, οι μικροί μαθητές συμμετείχαν σε διάφορα παιχνίδια και δοκιμασίες, όπως κουίζ γνώσεων, προσομοιωτή σύγκρουσης, παιχνίδια σε τάπητα κυκλοφοριακής αγωγής και δοκιμασίες δεξιοτήτων με ποδήλατο και πατίνι.

Μάλιστα, για να θυμούνται αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, τα παιδιά έλαβαν στο τέλος αναμνηστικά διπλώματα!

Σημειώνεται ότι από την αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, οι υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και σχολικές μονάδες, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας.
Read More »
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές «Κινούμαι με ασφάλεια» του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές «Κινούμαι με ασφάλεια» του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Χρυσοχοΐδης: Έρχονται ένστολοι αστυνομικοί με δίκυκλα στις παραλίες «Θα γίνει πρώτη φορά οργανωμένα» είπε.

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Χρυσοχοΐδης: Έρχονται ένστολοι αστυνομικοί με δίκυκλα στις παραλίες «Θα γίνει πρώτη φορά οργανωμένα» είπε.
Για την εγκληματικότητα στις γειτονίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την καταπολεμησή της, την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας καθώς επίσης και στη βία των ανηλίκων που έχει αυξηθεί μίλησε σε συνέντευξή του στο MEGA, o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Στις παραλίες θα υπάρχουν, σε λίγες ημέρες, και ομάδες πρόληψης – καταστολής εγκληματικότητας και ένστολοι αστυνομικοί με δίκυκλα. Θα γίνει πρώτη φορά οργανωμένα» διαμήνυσε ο υπουργός.

«Χρειάζεται συστηματική δουλειά»

Ειδικότερα, μιλώντας για την εγκληματικότητα ο υπουργός τόνισε «η θεραπεία αυτού είναι οι εξαρθρώσεις των μικρών εγκληματικών ομάδων που πηγαίνουν από γειτονιά σε γειτονιά, κάνουν διαρρήξεις σε σπίτια, σε γραφεία, σε καταστήματα. Χρειάζεται μια συστηματική δουλειά, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, είναι μια δύσκολη δουλειά αυτή γιατί η μικροεγκληματικότητα υπάρχει πάντα».

«Γίνεται μια μελέτη της εγκληματικότητας σε κάθε περιοχή, πού γίνονται τα περιστατικά, τι ώρες γίνονται και στη συνέχεια, αφού γίνει η ανάλυση, θέλει παρακολούθηση και σύλληψη», συμπλήρωσε.
«Ένστολοι αστυνομικοί με δίκυκλα στις παραλίες»

Ενόψει του καλοκαιριού, αποκάλυψε ότι υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός ο οποίος αφορά τις παραλίες.

«Το κέντρο της Αθήνας έχει πάρα πολλούς αλλοδαπούς οι οποίοι είναι περαστικοί και κάνουν αυτήν τη δουλειά. Επειδή υπάρχει συνωστισμός, επειδή υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα συγκροτούνται συμμορίες. Ένα ένα αυτά περιορίζονται, θέλει δουλειά. Στις παραλίες θα υπάρχουν, σε λίγες ημέρες, και ομάδες πρόληψης – καταστολής εγκληματικότητας και ένστολοι αστυνομικοί με δίκυκλα. Θα γίνει πρώτη φορά οργανωμένα» είπε.

«Το κέντρο της Αθήνας έχει σοβαρά προβλήματα»

Για το κέντρο της Αθήνας, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, είπε «Υπάρχει το θέμα του κέντρου της Αθήνας. Το κέντρο έχει σοβαρά προβλήματα, κλοπές, διαρρήξεις και ναρκωτικά. Η μικροδιακίνηση και αυτά τα άτομα που είναι ουσιαστικά ασθενείς, θέλει μια διαχείριση θεραπευτική και κοινωνική. Θέλει να στεγαστούν αυτά τα άτομα, να μην κυκλοφορούν στους δρόμους διότι αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους. Οι άνθρωποι που ζουν στο κέντρο, πολλές φορές βλέπουν στην πόρτα τους μπροστά ένα παιδί που δεν είναι υγιές, είναι ψυχικά, σωματικά άρρωστο και η συμπεριφορά του δεν είναι λογική».

«Το πρόβλημα είναι με τους χρήστες. Υπάρχουν περίπου 1.000 και πλέον οι οποίοι κυκλοφορούν μέσα στο κέντρο της Αθήνας, πηγαίνουν στη δυτική Αττική για να πάρουν μια μικρή δόση. Όλο αυτό θέλει διαχείριση κοινωνική», πρόσθεσε.

«Όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν άβατα, πλανάται»

Για τις δράσεις και τις επιχειρήσεις της αστυνομίας σε περιοχές που θεωρούνταν άβατο, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Η Αστυνομία έχει αυξηθεί στη δυτική Αττική 6 φορές. Είναι καλά αυτήν την στιγμή, νομίζω είναι πολύ επαρκείς οι δυνάμεις αλλά είναι δύσκολη περιοχή, έχει μεγάλη εγκληματικότητα, παρουσιάζει προβλήματα με εγκληματικές ομάδες. Αυτήν την στιγμή έχουμε μια σημαντική μείωση της εγκληματικότητας, έχουμε πάρα πολλές συλλήψεις. Στη νοτιοανατολική Αττική τετραπλασιάζονται οι δυνάμεις τώρα, επειδή έρχεται και το καλοκαίρι. Η δυτική Αττική νομίζω πολύ σύντομα θα πάει καλά. Άβατα δεν έχει, τα άβατα καταργήθηκαν. Θέλω να σας πω με κατηγορηματικό τρόπο ότι όποιος πιστεύει από αυτούς εκεί ότι υπάρχουν άβατα, πλανάται. Αυτό αποδείχθηκε με καθημερινές επιχειρήσεις που γίνονται μέσα στους συνοικισμούς έτσι ώστε να πάψει να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να αυθαιρετεί σε βάρος του συμπολίτη του».

Και συνέχισε:

«Έχουν εντολή οι διευθυντές της Αστυνομίας να επεμβαίνουν διαρκώς και αδιαλείπτως προκειμένου να επιβάλλεται η τάξη. Πολλές φορές, σήμερα δεν υπάρχει αυτό, υπάρχουν αναστολές, πολλές φορές γίνονται πράγματα τα οποία δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει στη χώρα κανένας πολίτης, καμία πόλη και καμία γειτονιά που είναι εκτός νόμου. Ο νόμος επιβάλλεται παντού. Το καθεστώς της ασυδοσίας και της ανομίας τελείωσε».

«Στην Περιφέρεια δεν υπάρχουν προβλήματα. Το πρόβλημά μας είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη, εδώ δίνεται το μεγάλο βάρος, εδώ φέρνουμε περισσότερες δυνάμεις. Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος, εδώ και λίγους μήνες, άρχισε να αποδίδει. Έχει γίνει ένα σημαντικό έργο και αυτή είναι η υπόσχεση και η δέσμευση η δική μου ως πολιτικού προϊσταμένου της Αστυνομίας, μέρα με τη μέρα οι πολίτες θα αισθάνονται ότι υπάρχει κράτος, ότι υπάρχει η παρουσία ασφάλειας», συμπληρώνει.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να καταπολεμήσουμε τη μικροεγκληματικότητα η οποία ταλαιπωρεί τους ανθρώπους και από την άλλη πλευρά το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο διεξάγεται από μεγάλες, οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Και στα δύο είμαστε από πάνω», λέει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Έχουμε 1.500 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία»

Όσον αφορά το μεγάλο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι αυξήθηκαν οι συλλήψεις αλλά και κάλεσε τις γυναίκες να χρησιμοποιούν το Panic button:

«Τον Μάιο, έχουμε 1.500 συλλήψεις. Κάθε βράδυ περίπου έχουμε 50 συλλήψεις ανδρών κακοποιητών απέναντι στη γυναίκα τους, τα παιδιά τους, τη σύντροφό τους. Είναι διαφορετικά άτομα. Στους 5 μήνες του 2024 έχουμε 4.500 συλλήψεις. Τα περιστατικά ήταν 7.500. Η Αστυνομία έχει οργανώσει δομές, προσωπικό, νομοθεσία και καταφύγια. Υπήρχαν όλα αλλά δε λειτουργούσαν όπως έπρεπε και δεν ήταν καθαρό και συνειδητοποιημένο στους αστυνομικούς πόσο σημαντικό είναι το θέμα».

«Αυτήν την στιγμή έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες 67,5% το 5μηνο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανοίγουν στόματα και μιλάνε οι γυναίκες. Ανοίγουν οι πόρτες. Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα πραγματικά φρικαλέο κοινωνικό ζήτημα. Υπάρχει, δυστυχώς από πολύ παλιά, είναι κρίμα που έχουν υποφέρει και πολλές φόρες έχουν χάσει τη ζωή τους γυναίκες από αυτήν την υπόθεση. Είναι μια ευκαιρία και καλώ όλες τις γυναίκες να τηλεφωνούν στο 100, να πάρουν το panic button και να το χρησιμοποιούν και σε λίγα λεπτά η Αστυνομία θα είναι κοντά τους. Πρώτο θέμα για την Αστυνομία είναι η ασφάλεια και έχουμε εξασφαλίσει σε όλη τη χώρα καταφύγια, που δεν τα ξέρει κανείς, φυλάσσονται, είναι καλά. Είναι δομές της Αστυνομίας, δεν ανήκουν σε κανέναν άλλον. Τις εξοπλίζουμε, τις κάνουμε ανθρώπινες», συμπληρώνει.

«Υπάρχουν οργανωμένες συμμορίες ανηλίκων»

Στο έτερο μεγάλο θέμα, αυτό της βίας των ανηλίκων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη λέει:

«Έχουμε μια έξαρση της βίας τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην ελληνική αλλά σε όλες τις κοινωνίες. Το θέμα της βίας των ανηλίκων έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην εποχή μας. Παλιά, όλοι παίζαμε ξύλο σαν παιδιά, όμως δύο χαρακτηριστικά είναι πολύ καινούργια. Το ένα είναι ότι υπάρχουν οργανωμένες συμμορίες και το δεύτερο ότι η μπουνιά ή η κλωτσιά, έγινε σιδηρογροθιά, έγινε όπλο. (…) Αυτό δεν είναι ένα αστυνομικό ζήτημα, είναι κοινωνικό. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας έχει πάρει μια σειρά αποφάσεις».

Για τις δράσεις του υπουργείου σε πλατείες όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι, σημειώνει:
«Όλα αυτά τελειώσαν»

Για το θέμα των πανεπιστημίων και τις καταλήψεις ο ίδιος τόνισε ότι «όλα αυτά τελείωσαν»: «Τα πανεπιστήμια είναι χώρος εκπαίδευσης, πολιτισμού και μόρφωσης. Όλα τα άλλα τα οποία αναπτύχθηκαν δεκαετίες, δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο. Αυτήν την στιγμή, αυτό επιτυγχάνεται. Χθες το πρωί άδειασε μια τελευταία κατάληψη στη Θεσσαλονίκη. Σας βεβαιώνω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγεμίσει και σας βεβαιώνω ότι όλη αυτή η διαδικασία, με την ευθύνη των πρυτανικών αρχών όπου μέσα σε μια αίθουσα μαζεύονταν χίλια παιδιά χωρίς πυρασφάλεια, χωρίς σχέδια εκκένωσης (…) όλα αυτά τελειώσανε». 

Read More »
Χρυσοχοΐδης: Έρχονται ένστολοι αστυνομικοί με δίκυκλα στις παραλίες «Θα γίνει πρώτη φορά οργανωμένα» είπε. Χρυσοχοΐδης: Έρχονται ένστολοι αστυνομικοί με δίκυκλα στις παραλίες «Θα γίνει πρώτη φορά οργανωμένα» είπε. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Ολοκλήρωση Ημερίδας με θέμα: «Η Μονογονεϊκή Οικογένεια σήμερα»

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Ολοκλήρωση Ημερίδας με θέμα: «Η Μονογονεϊκή Οικογένεια σήμερα»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 03/06/2024 και ώρα 18:00 στο πολιτιστικό κέντρο «ΠΑΝΘΕΟΝ» η ημερίδα του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την κα Μαρίνα Κοσιώρη, Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και την κα Μαρία Σπυριδώνου, Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ομιλητές ήταν:

-Ειρήνη Γκότοβου, Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δ. Ηγουμενίτσας με θέμα «Παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών»

-Αθανάσιος Σιντόρης, Δικηγόρος με θέμα: «Η συνεπιμέλεια μετά τις πρόσφατες αλλαγές του νόμου 4800/2021»

-Χριστίνα Τητήρου, Κοινωνιολόγος – Εργασιακός σύμβουλος Δ.ΥΠ.Α Θεσπρωτίας με θέμα: «Στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας από τη Δ.ΥΠ.Α»

-Μελίνα Γεωργίου, Κοινωνική Λειτουργός Κέντρου Κοινότητας Δ. Ηγουμενίτσας με θέμα: «Επιδόματα και παροχές του ΟΠΕΚΑ»

Τη συζήτηση συντόνισε η Βασιλική Αντωνοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός – Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας Δ. ΗγουμενίτσαςRead More »
Ολοκλήρωση Ημερίδας με θέμα: «Η Μονογονεϊκή Οικογένεια σήμερα» Ολοκλήρωση Ημερίδας με θέμα: «Η Μονογονεϊκή Οικογένεια σήμερα» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Ημερήσια Διάταξη Περιφερειακής Επιτροπής (Συνεδρίαση Τετάρτη 5 Ιουνίου)

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Ημερήσια Διάταξη Περιφερειακής Επιτροπής
(Συνεδρίαση Τετάρτη 5 Ιουνίου)Την Τετάρτη 05-06-2024 και ώρα 9:30 συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

-Κατάρτιση του σχεδίου της 4ης Τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου 2024 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

-Κατάρτιση του σχεδίου της 4ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2024 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

-Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 01-03-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του 3ου Υποέργου «Αντικατάσταση αγωγών, εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου και των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Κερασώνα - Παναγιάς», προϋπολογισμού € 820.000,00 με ΦΠΑ, της Πράξης, «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του δικτύου του ΤΟΕΒ Κερασώνα – Παναγιά», με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036163878 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

-Έγκριση του από 03-06-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την ενίσχυση – προστασία της Γέφυρας Αράχθου στην Άρτα», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

-Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση πρόσβαση στη Μονή Σέλτσου (Γ’ Φάση)», αναδόχου ΤΕΚΑΤ ΟΕ.

-Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προστασία από κατολισθήσεις – πλημμυρικά φαινόμενα περιοχής Φράστα», αναδόχου «Fertilis Ε.Π.Ε.», μέχρι την 05-09-2024.

-Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επισκευή Α’ και Β’ παιδικού σταθμού Δήμου Κόνιτσας», αναδόχου ΝΤΑΦΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, μέχρι την 31-12-2024.

-Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών Πρέβεζας με έργα Εκσυγχρονισμού και Επέκτασης», αναδόχου «ΟΡΡΑΟΝ Α.Τ.Ε.», μέχρι την 30-06-2024.

-Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση βατότητας στην επαρχιακή οδό προς γέφυρα “Τζαρή”», αναδόχου «ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΣΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε.Δ.Ε.», μέχρι την 11-09-2024.

-Έγκριση του 4ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποχέτευση εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας ακαθάρτων του Δ.Δ. Παραμυθιάς και Καρυωτίου του Δήμου Σουλίου», αναδόχου «ΕΡΓΟΡΟΗ ΑΤΕ».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την προμήθεια υλικών οδικού ηλεκτροφωτισμού αρμοδιότητας Περιφέρειας Ηπείρου Β’ τριμήνου 2024.

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Δημιουργία αρχείου έργων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ηπείρου στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ, INTERREG, Ταμείο Ανάκαμψης κλπ) (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων από φερτά υλικά σε Αμμουδιά και Βαλανιδόρραχη (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός και ήπια διαμόρφωση παραλιών στα όρια της δημοτικής ενότητας Συβότων (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Απομάκρυνση φερτών υλικών και διαμόρφωση κατάλληλης επιφάνειας παραλιών Καστροσυκιάς και Αμμουδιάς (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός τάφρων ερεισμάτων και ίαση καταπτώσεων στο επαρχιακό δίκτυο Λεπτοκαρυάς – Βρυσούλας (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες αποκατάστασης χωμάτινης οδοποιίας για την προσβασιμότητα στο κάστρο Κιάφας και παραγωγικών μονάδων (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση του από 28-05-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση αντιμετώπιση και αποκατάσταση βλαβών οδοστρώματος επί της επαρχιακής οδού Τύριας – Αγίου Νικολάου – Παρδαλίτσας – Καταμάχης», προϋπολογισμού 150.000,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

-Έγκριση του από 31-05-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή πλακοσκεπούς σύνδεσης Κάτω Νεοχωρόπουλο - οδού Νιάρχου», προϋπολογισμού 290.000,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

-Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση βατότητας στην επαρχιακή οδό Μπαλντούμα - Μικρή Γότιστα - Μεγάλη Γότιστα - Κράψη», αναδόχου «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ο.Ε.».

-Έγκριση του 3ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποπεράτωση γέφυρας σύνδεσης της 13ης επαρχιακής οδού με την ΤΚ Λοφίσκου», αναδόχου «ΖΙΩΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.».

-Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση καθαίρεση κατεστραμμένης γέφυρας και κατασκευή νέων βάθρων γέφυρας σύνδεσης οικισμού Φραστών με ιστορικό γεφύρι Πλάκας», αναδόχου «FERTILIS Ε.Π.Ε.».

-Έγκριση του 4ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικού λόγω αναθεώρησης) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή-αποκατάσταση γέφυρας στο Λούρο ποταμό στην περιοχή Τερόβου», αναδόχου «Ζιώγος Γεώργιος και ΣΙΑ ΟΕ».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια ασφαλτομίγματος και αδρανών υλικών για την σύνδεση χώρου στάθμευσης με το επαρχιακό δίκτυο Κατσικάς (προμήθεια υλικών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Διαπλάτυνση ανάντι του οδικού δικτύου σύνδεσης Μηλιάς με όρια νομού (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συντήρηση οδικού δικτύου σύνδεσης Οξυάς με επαρχιακό και λοιπό οδικό δίκτυο (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Άμεση αποκατάσταση και απομάκρυνση προϊόντων από κατολισθήσεις επί του οδικού δικτύου και ιδιοκτησιών στο Ανήλιο (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια ογκωδών υλικών για την αποκατάσταση φθορών οδικού δικτύου και στήριξη πρανών στα όρια του Δήμου Μετσόβου (προμήθεια υλικών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμός φερτών υλικών και προσχώσεων από ρέματα για την προστασία πρανών στα όρια του πρώην Δήμου Σελλών (παροχή υπηρεσιών)».


-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Μεταφορά και διάστρωση αμμοχαλικοειδών υλικών για την αποκατάσταση ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα σε συνδετήριες οδούς με το οδικό δίκτυο Μετσόβου μέχρι τα όρια νομού (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμοί οδών σύνδεσης χωμάτινων οδών στα ορεινά του Κεντρικού Ζαγορίου για την σύνδεση δημοτικών διαμερισμάτων (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού προς Βοβούσα (προμήθεια υλικών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Διαπλάτυνση επαρχιακού οδικού δικτύου και συντήρηση παρόδιων οδών στα όρια του Τερόβου (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Συντήρηση οδικού δικτύου πρόσβασης στα ορεινά του Γοργοποτάμου και προς μνημείο πεσόντων (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση της 4ης τροποποίησης της από 20-07-2018 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δ.Ε Περιφέρειας Ηπείρου για την υλοποίηση της Πράξης με τίτλο: «Μονάδα Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων Π.Ε. Άρτας».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την προμήθεια αναμνηστικών δώρων.

-Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου στη Σκανδιναβική αγορά.

-Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου στη Γερμανία.

-Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για τη φιλοξενία του Οικουμενικού Πατριάρχη και δημοσιογραφικής αποστολής στην Άρτα.

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης, για την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου - Π.Ε. Ιωαννίνων στη διοργάνωση της εκδήλωσης «Ioannina Lake Festival - Colour Boom» με το Κέντρο Νέων Ηπείρου.

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης, για την προμήθεια ανταλλακτικών και εργασιών συντήρησης – επισκευής Μηχανημάτων και Οχημάτων και ειδών συνεργείου (ανταλλακτικά – αναλώσιμα κλπ) της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

-Έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για ιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας της Περιφέρειας Ηπείρου.

-Έγκριση διορθωμένων ονομαστικών καταστάσεων δικαιούχων μετακίνησης μαθητών με τους γονείς τους ή τους κατά νόμο επιτρόπους μαθητών και των ενηλίκων μαθητών Α/θμιας & Β'/θμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων με επιδόματα άρθρου 33 (παρ 1α – 1β) της υπ΄ αριθ. 50025/26-09-2018 ΚΥΑ».

-Έγκριση του Πρακτικού 11/29-05-2024 (αποσφράγιση και αξιολόγηση δικαιολογητικών συμμετοχής Α’ σταδίου) της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού μέσω του Δυναμικού Συστήματος Αγορών (Δ.Σ.Α.) του άρθρου 33 του Ν.4412/2016, τετραετούς διάρκειας, για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων για τα σχολικά έτη 2022-2023, 2023-2024, 2024-2025 & 2025-2026 συνολικού προϋπολογισμού μέχρι του ποσού των 16.740.057,33 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμός οδικού δικτύου για την προσβασιμότητα παραγωγικών μονάδων Μαστοροχωρίων (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Τοποθέτηση νέων μεταλλικών πλεγμάτων και συντήρηση υφιστάμενων για την προστασία οδικού δικτύου στα όρια των Ιωαννίνων (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για την αποκατάσταση ζημιών του οδοστρώματος προς Λάιστα (προμήθεια υλικών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για την αποκατάσταση φθορών και την σύνδεση οικισμού με το επαρχιακό δίκτυο Χαροκοπίου (προμήθεια υλικών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια ασφαλτομίγματος και αδρανών υλικών για την αποκατάσταση οδικού δικτύου ΔΕ Παμβώτιδας (προμήθεια υλικών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια χρωμάτων διαγράμμισης για την αποκατάσταση οριζόντιας σήμανσης στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων (προμήθεια υλικών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Καθαρισμός ερεισμάτων και τάφρων κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου από Αετόπετρα έως Χαραυγή και Αγία Μαρίνα (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για την βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου από Κήπους προς Φραγκάδες (προμήθεια υλικών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Προμήθεια ασφαλτομίγματος για την αποκατάσταση οδού σύνδεσης επαρχιακού δικτύου Πεδινής με το εθνικό δίκτυο (προμήθεια υλικών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Εξυγίανση οδοστρώματος και αποκατάσταση ασφαλούς βατότητας της επαρχιακής οδού Αμπελοχωρίου – Ραφταναίων (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση οδού πρόσβασης σε υδρομάστευση στο Μιχαλίτσι και ανακατασκευή αυτής (παροχή υπηρεσιών)».

-Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης για την υλοποίηση του υποέργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση κατολίσθησης στη θέση ‘’Βρύση’’ επί του οδικού δικτύου στα όρια του Μετσόβου (παροχή υπηρεσιών)».

-Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Π.Ε. Άρτας «Οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση επαρχιακού οδικού δικτύου για το έτος 2022», αναδόχου εργοληπτικής επιχείρησης «ΤΣΩΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “Α.ΤΣΩΡΟΣ - Λ.ΣΑΚΚΑΣ Ο.Ε.».

-Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Άρτας «Εργασίες συντήρησης – βελτίωσης οδικού δικτύου στα όρια της ΠΕ Άρτας», αναδόχου εταιρείας «Λ. ΒΕΡΛΕΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ», μέχρι την 31-01-2025.

-Έγκριση του αριθμ. VΙΙ/29-05-2024 Πρακτικού (αξιολόγηση δικαιολογητικών συμμετοχής Α’ σταδίου) της Επιτροπής διεξαγωγής διαγωνισμού που προκηρύχθηκε με την αριθμ. 3038/06-10-2022 (Α/Α Συστήματος: 173757) διακήρυξη (Δυναμικό Σύστημα Αγορών) για την «Ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών, χωρικής αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, για τα σχολικά έτη 2022-2023, 2023-2024, 2024-2025 και 2025-2026, με δικαίωμα τετράμηνης παράτασης (ήτοι έως 31-12-2026), συνολικού προϋπολογισμού 10.036.771,75 €, συμπεριλαμβανομένων δικαιωμάτων προαίρεσης και Φ.Π.Α.».

-Έγκριση πραγματοποίησης δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για τη συμμετοχή τέκνων υπαλλήλων της Π.Ε. Άρτας σε παιδικές κατασκηνώσεις για το έτος 2024.

-Κατακύρωση του αποτελέσματος της Επιτροπής Διαγωνισμού της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου 1 «Βελτίωση εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων Τ.Ο.Ε.Β. Γλυκής (Αχέροντα – Γλυκής)», προϋπολογισμού 546.840,00 € με ΦΠΑ της Πράξης «Έργα εξοικονόμησης ενέργειας του δικτύου Τ.Ο.Ε.Β. Γλυκής (Αχέροντα – Γλυκής)», με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0022102676, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

-Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 14-03-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016 για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Πρέβεζας «Καθαρισμοί τεχνικών – κατασκευή πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμός, σήμανση και ασφάλεια στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 348.800,00 με ΦΠΑ.

-Έγκριση του Πρακτικού 8/30-05-2024 (αποσφράγιση και αξιολόγηση δικαιολογητικών συμμετοχής Α’ σταδίου) της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού μέσω του Δυναμικού Συστήματος Αγορών (Δ.Σ.Α.) του άρθρου 33 του Ν.4412/2016, τετραετούς διάρκειας, για την ανάθεση υπηρεσιών μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητας Περιφέρειας Ηπείρου – Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για τα σχολικά έτη 2022-2023, 2023-2024, 2024-2025 & 2025-2026, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι του ποσού των 7.333.238,42 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.
Read More »
Ημερήσια Διάταξη Περιφερειακής Επιτροπής (Συνεδρίαση Τετάρτη 5 Ιουνίου) Ημερήσια Διάταξη Περιφερειακής Επιτροπής (Συνεδρίαση Τετάρτη 5 Ιουνίου) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Η Στέγη Ωνάση επιστρέφει στην Κόνιτσα

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Η Στέγη Ωνάση επιστρέφει στην Κόνιτσα
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ο βραβευμένος με Γκράμι παραγωγός Christopher King επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στην Κόνιτσα αναζητώντας νέες απαντήσεις στο ερώτημα «Γιατί ΄ναι μαύρα τα βουνά». Το τριήμερο φεστιβάλ που απέσπασε διεθνή αναγνώριση, έρχεται να εξερευνήσει τη μουσική των Βαλκανίων εμβαθύνοντας στις ρίζες και στα παρακλάδια της.

Το The Wire έγραφε πέρυσι χαρακτηριστικά: «Ο Κινγκ μαζί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνουν το πρώτο διαβαλκανικό μουσικό φεστιβάλ στην πόλη της Κόνιτσας, σε μικρή απόσταση από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Πρόκειται για ένα πραγματικά αξιοσημείωτο γεγονός. Σπάνια ένα μουσικό φεστιβάλ ξεκινά με τέτοιες λογοτεχνικές προσδοκίες.» Από τις θρυλικές «πλάκες» γραμμοφώνου 78 στροφών με δημοτικά τραγούδια της συλλογής του Κρίστοφερ Κινγκ μέχρι μουσικούς και χορευτές από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, προβολές ταινιών του Viktor Gjika και του Νίκου Ζιώγα και εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό, οι τρεις μέρες του «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά ’24» από 28 έως 30 Ιουνίου, αποτελούν μια καθηλωτική ηχητική και οπτική εμπειρία που θα μεταμορφώσει όσους και όσες τις παρακολουθήσουν.

Έχουν προσκληθεί μουσικά συγκροτήματα και τραγουδιστές/τραγουδίστριες από όλη την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Κροατία, για να ερμηνεύσουν και να παρουσιάσουν τη μουσική τους, μαζί με χορευτές και χορεύτριες που θα τους συνοδεύουν. Έχει υπάρξει επίσης ειδική μέριμνα για συνεργασία με χορευτικούς συλλόγους της Ηπείρου. Για κάθε ημέρα των εκδηλώσεων, ο Κρίστοφερ Κινγκ θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση, βασισμένη σε ηχογραφήσεις του εμπορίου που έγιναν μεταξύ 1913 και 1958, προερχόμενες από την προσωπική του δισκογραφική συλλογή. Επιπλέον, τις δύο πρώτες βραδιές του τριημέρου (Παρασκευή και Σάββατο) θα γίνει προβολή ταινίας που σχετίζεται τόσο με την περιοχή όσο και με τη μουσική. Οι προβολές αυτές θα πλαισιωθούν μέσα από τοποθετήσεις τόσο του Κρίστοφερ Κινγκ όσο και των σκηνοθετών και συγγενών τους.

«Τα σημερινά εθνικά σύνορα στα νότια Βαλκάνια προέκυψαν από την κατάρρευση της πολυεθνοτικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι μουσικές παραδόσεις των νότιων Βαλκανίων αντανακλούσαν ένα μωσαϊκό διαφόρων εθνοτικών, γλωσσικών και θρησκευτικών ομάδων που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, η μουσική σε αυτές τις περιοχές απέκτησε εθνικά χαρακτηριστικά, παρακάμπτοντας τα εθνοτικά, καθώς τα σύνορα παγιώνονταν και γίνονταν μετακινήσεις πληθυσμών. Παρ’ όλα αυτά, οι κοινές καταβολές αυτών των διαφορετικών μουσικών παραδόσεων εξακολουθούν να είναι εμφανείς μέχρι σήμερα, καθώς εξελίσσονται στις σύγχρονες μορφές τους.

Το “Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά ’24: Οι μουσικές κουλτούρες των νότιων Βαλκανίων” διερευνά το πώς αυτές οι παραδόσεις έχουν αναπτυχθεί, μεταβληθεί, αφομοιωθεί και εκδηλωθεί κατά τον 21ο αιώνα. Τις τρεις αυτές ημέρες μουσικής, χορού και σπάνιου κινηματογραφικού υλικού και από τις δύο πλευρές των βόρειων ελληνικών συνόρων επιμελείται ο βραβευμένος με Grammy παραγωγός και συγγραφέας Κρίστοφερ Κινγκ. Οι εκδηλώσεις αποτελούν αποκλειστική παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και φιλοξενούνται στο Σπίτι της Χάμκως στην Κόνιτσα, ένα πνευματικό κέντρο της νοτιοβαλκανικής μουσικής. Για να εκτιμήσουμε πλήρως το πλούσιο πολιτιστικό αγαθό της ελληνικής δημοτικής μουσικής, πρέπει να κατανοήσουμε όλα τα μέρη που συνεισφέρουν στο σύνολο».

— Christopher King, εθνομουσικολόγος, συγγραφέας, παραγωγός και θιασώτης της παραδοσιακής μουσικής

Η μυσταγωγία συνεχίζεται. Το δεύτερο ετήσιο τριήμερο φεστιβάλ θα υποδεχτεί μουσικούς από την Κροατία, την Κορυτσά, το Μεσολόγγι, τη Βόρεια Μακεδονία, τις Πρέσπες, τη Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο.

Ο Κρίστοφερ Κινγκ οραματίζεται ένα δημόσιο πρόγραμμα που θα συνεχίσει να εμβαθύνει την κατανόησή μας για τις μουσικές κουλτούρες της Ελλάδας και των νότιων Βαλκανίων. Πιστεύει ότι η μουσική δεν είναι ένα στατικό, ομοιογενές πράγμα, αλλά αντίθετα ένα σύνθετο, εξελισσόμενο ανθρώπινο φαινόμενο που δεν έχει σύνορα, καθώς και ότι ο πολιτισμός και η ιστορία μπορούν να κατανοηθούν μέσα από τον φακό της μουσικής.

*Εντός του αρχαιολογικού χώρου δεν επιτρέπεται κατανάλωση ποτού/φαγητού, ούτε το κάπνισμα.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 28 Ιουνίου | 20:30–23:30


Ο Κρίστοφερ Κινγκ θα ανοίξει το τριήμερο «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά ’24: Οι μουσικές κουλτούρες των νότιων Βαλκανίων» παίζοντας θεματικούς δίσκους 78 στροφών ανδρικής πολυφωνικής μουσικής από την Αλβανία, μια σπάνια ηχογράφηση πίπιζας, μουσική με κλαρίνα από ένα συγκρότημα Τσιγγάνων της νότιας Αλβανίας, άλλα 78άρια, ενώ θα περιγράψει επίσης το πλαίσιο της μουσικής αυτής της πρώτης βραδιάς. Στη συνέχεια θα εμφανιστούν ζωντανά μουσικοί και η βραδιά θα κλείσει με την προβολή ταινίας.

1ο μέρος: Grupi Lab (έξι πολυφωνικοί τραγουδιστές από την περιοχή της Λιαπουριάς στην Αλβανία, με επικεφαλής τον Golik Jaupi)

2ο μέρος: Ηλίας Κακαρούκας με το σχήμα του από το Αγρίνιο (τρεις Ρομά μουσικοί, συνοδευόμενοι από μέλη του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη Σύμιος»)

3ο μέρος: Προβολή της ταινίας “Gjeneral Gramafoni” του Viktor Gjika (μια ταινία για τη μουσική της νότιας Αλβανίας την περίοδο της ιταλικής κατοχής της χώρας), την οποία προλογίζουν η κόρη του σκηνοθέτη, Ester Gjika, με τον Κρίστοφερ Κινγκ, με τον Δημήτρη Δάλλα να μεταφράζει.

Σάββατο 29 Ιουνίου | 20:30–23:30

Ο Κρίστοφερ Κινγκ συνεχίζει την αφήγηση για το τριήμερο «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά ’24: Οι μουσικές κουλτούρες των νότιων Βαλκανίων» παίζοντας δίσκους 78 στροφών από την Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Θεσπρωτία, καθώς και άλλα 78άρια. Στη συνέχεια θα εμφανιστούν ζωντανά μουσικοί και η βραδιά θα κλείσει με την προβολή ταινίας.

1ο μέρος: Adam Semijalac και Fige (κροατικά «πειραγμένα» παραδοσιακά και χορωδία)

2ο μέρος: Nova Prespa Band με τον Πάνο Σκουτέρη και τον Aurel Qirjo (συγκρότημα χάλκινων πνευστών από την περιοχή των Πρεσπών στη Βόρεια Μακεδονία, μαζί με μουσικούς από την Ήπειρο)

3ο μέρος: Προβολή της ταινίας «Ενθύμιον | Μια ωδή στην Ήπειρο» του Νίκου Ζιώγα (μια ταινία για το πέρασμα του χρόνου, τις αλλαγές στην παράδοση και την παρουσία της μουσικής σε ένα χωριό της Θεσπρωτίας), την οποία προλογίζουν ο σκηνοθέτης και ο Δημήτρης Χρυσομάλλης, με τον Δημήτρη Δάλλα να μεταφράζει.

Κυριακή 30 Ιουνίου | 20:30–23:30

Ο Κρίστοφερ Κινγκ κλείνει την αφήγηση του τριήμερου «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά ’24: Οι μουσικές κουλτούρες των νότιων Βαλκανίων» παίζοντας δίσκους 78 στροφών από τη Μακεδονία, τη Βουλγαρία και άλλες περιοχές. Θα ακολουθήσουν lives.

1ο μέρος Act: Alkyone (ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και ονειρικό fusion από τη Μακεδονία)

2ο μέρος: Samir Kurtov (κουαρτέτο Ρομά βιρτουόζων στον ζουρνά από τη νοτιοδυτική Βουλγαρία)

Εργαστήριο για το παραδοσιακό τραγούδι της Κροατίας με τη χορωδία Fige

Σάββατο 29 Ιουνίου | 11:00 | Πλατεία Παλιάς Αγοράς

Μέσα από τη συμμετοχή σε αυτό το εργαστήριο, το κοινό και οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να κατανοήσουν και να αντιληφθούν εννοιολογικά τα στοιχεία του παραδοσιακού τραγουδιού της Κροατίας, και πιο συγκεκριμένα τη φωνητική και μελωδική δομή του. Στόχος είναι να ξεκινήσει η διαδικασία εκμάθησης αυτών των τραγουδιών.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Η Στέγη Ωνάση επιστρέφει στην Κόνιτσα Η Στέγη Ωνάση επιστρέφει στην Κόνιτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Κλειστό αύριο τμήμα της Κ. Καραμανλή του Δήμου Σουλίου για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Κλειστό αύριο τμήμα της Κ. Καραμανλή  του Δήμου Σουλίου για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης
Συμφωνα με ενημέρωση απο την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σουλίου και λογω έργων για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης θα παραμείνει κλειστό το τμήμα της Κωνσταντίνου Καραμανλή από τη θέση «Περίπτερο / Καφέ Άμετρον» έως τη Θέση «ΕΛΤΑ», την Τετάρτη 5 Ιουνίου από τις 7:00 π.μ. έως τις 16:00μ.μ.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σουλίου ζητάει συγνώμη για την αναστάτωση.

Read More »
Κλειστό αύριο τμήμα της Κ. Καραμανλή του Δήμου Σουλίου για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Κλειστό αύριο τμήμα της Κ. Καραμανλή  του Δήμου Σουλίου για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

ΑΑΔΕ: Στην ψηφιακή εποχή και η διακοπή εργασιών – Θέμα χρόνου η ενεργοποίηση της πλατφόρμας

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
ΑΑΔΕ: Στην ψηφιακή εποχή και η διακοπή εργασιών – Θέμα χρόνου η ενεργοποίηση της πλατφόρμας
Θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση μιας νέας πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία θα αφορά στις διαδικασίες διακοπής εργασιών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ταυτόχρονη αποδέσμευση ελεγκτών από ένα αντικείμενο που απαιτεί χρόνο, η ΑΑΔΕ εγκαθιδρύει ένα νέο ψηφιακό σύστημα για όσους θέλουν να προχωρήσουν σε παύση εργασιών περιορίζοντας παράλληλα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος, θα γίνεται έλεγχος εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις καθώς και αν υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ο αριθμός των οποίων μειώνεται σημαντικά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:
Οι επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να κλείσουν την επιχείρηση τους ή να σταματήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα θα υποβάλουν τη δήλωσή τους στην νέα πλατφόρμα. Αυτόματα το σύστημα θα ελέγχει εάν ο επιχειρηματίας ή ο επαγγελματίες μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή εργασιών.

Ο έλεγχος των δηλώσεων που θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός 30 ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών, θα ολοκληρώνεται άμεσα χωρίς ταλαιπωρία για την επιχείρηση ή τον επαγγελματία.

Για τις δηλώσεις διακοπής εργασιών που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικός έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ημερομηνία διακοπής εργασιών που θα έχει συμπληρώσει ο φορολογούμενος είναι η πραγματική. Σε όλες τις εκπρόθεσμες δηλώσεις το σύστημα θα διενεργεί αυτόματους ελέγχους για να εντοπίσει:

–Τυχόν συναλλαγές που έγιναν μετά την ημερομηνία που έχει δηλώσει ο επαγγελματίας ως ημερομηνία διακοπής εργασιών.
–Εάν έχουν δημιουργηθεί νέες φορολογικές υποχρεώσεις
–Εάν έχουν μεταβιβαστεί τα περιουσιακά στοιχεία
–Εάν έχει κλείσει η ταμειακή μηχανή (εάν υπάρχει)

Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και διαπιστωθεί ότι έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις το σύστημα θα ολοκληρώνει τη διαδικασία και θα αποστέλλεται μήνυμα για την οριστική παύση εργασιών.

Σήμερα η διαδικασία ξεκινά ηλεκτρονικά με την υποβολή της αίτησης του επαγγελματία ή της επιχείρησης στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ αλλά μετά την αναλαμβάνει ελεγκτής προκειμένου να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι όροι. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος ο έλεγχος των προϋποθέσεων και των δικαιολογητικών θα γίνεται αυτόματα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Τούτο δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την εφορία. Με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα προκύπτει ένα δείγμα υποθέσεων που πρέπει να ελεγχθούν για να διαπιστωθεί εάν η διαδικασία και τα δηλωθέντα στοιχεία από τις επιχειρήσεις ήταν σωστά.

Read More »
ΑΑΔΕ: Στην ψηφιακή εποχή και η διακοπή εργασιών – Θέμα χρόνου η ενεργοποίηση της πλατφόρμας ΑΑΔΕ: Στην ψηφιακή εποχή και η διακοπή εργασιών – Θέμα χρόνου η ενεργοποίηση της πλατφόρμας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώθηκαν 43 εκατ. ευρώ σε 2.288 παραγωγούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώθηκαν 43 εκατ. ευρώ σε 2.288 παραγωγούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023Ολοκληρώνεται σήμερα η πληρωμή στους 2.288 δικαιούχους των παρακάρλιων και άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ενισχύσεων ύψους 43 εκατ ευρώ.

Ήδη τα χρήματα που δικαιούται κάθε παραγωγός πιστώθηκαν στο λογαριασμό του.

Συγκεκριμένα οι 2.288 δικαιούχοι ενίσχυσης των 43 εκατ. που προέρχονται από το Γεωργικό Αποθεματικών Κρίσεων του 2024 είναι οι παραγωγοί:

1. Που τα αγροτεμάχια τους βρίσκονται πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των εκτάσεων αυτών. Η περιοχή χορήγησης της στήριξης αφορά έκταση 119.159 στρεμμάτων, η οποία απαρτίζεται από πλημμυρισμένες γαίες των καταστροφικών κακοκαιριών Daniel και Elias, σύμφωνα με το χάρτη που απεικονίζει την περιοχή που επλήγη, ο οποίος προήλθε από το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Χαρτoγραφικής Υποστήριξης της Γενικής γραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

2. Που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών (όρνιθες, πτηνά, ινδιάνοι, πάπιες, φραγκόκοτες, χήνες φασιανοί), ίππων στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023 σε περιοχές των Περιφερειών:
Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,
Θεσσαλίας,
Στερεάς Ελλάδας και
Νοτίου Αιγαίου
3. καθώς και οι παραγωγοί μελιού που έχουν έδρα εκμετάλλευσης στις ΠΕ:
Ροδόπης,
Σποράδων, και στους δήμους:
Δομοκού,
Στυλίδας,
Ρόδου,
Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννας και
Ιστιαίας-Αιδηψού, λόγω της καταστροφής του τοπικού οικοσυστήματος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

Οι ενισχύσεις για τις πρακάρλιες περιοχές αφορούν δύο έτη και είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές παρελθόντων ετών
Επίσης η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιώντας σχετική πολιτική δέσμευση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη, ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων, ξεκίνησε τη διαδικασία πληρωμής των εκκρεμοτήτων παλαιών ετών, της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 καθώς και της μεταβατικής περιόδου 2020- 2022.

Οι πληρωμές ξεκίνησαν από το έτος 2014 και αφορούν 3.609 δικαιούχους που θα λάβουν το ποσό του 1.106.605 ευρώ.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία και για τα επόμενα έτη, με στόχο να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και να αποδοθούν τα οφειλόμενα στους δικαιούχους αγρότες.
Read More »
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώθηκαν 43 εκατ. ευρώ σε 2.288 παραγωγούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023 ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώθηκαν 43 εκατ. ευρώ σε 2.288 παραγωγούς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Έκθεση ζωγραφικής από μαθητές 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024

 Έκθεση ζωγραφικής από μαθητές 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας
Τα παιδιά ζωγραφίζουν για τα δικαιώματά τους!!!

Ας τα τιμήσουμε με την παρουσία μας!

 7-8 Ιουνίου 2024

7/6/2024 Εγκαίνια 19:00

8/6/2024 Εικαστικό εργαστήρι 19:00
Read More »
Έκθεση ζωγραφικής από μαθητές 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας  Έκθεση ζωγραφικής από μαθητές 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Καύσωνας: 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων - Εγκύκλιος ΥΠΕΣ

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Καύσωνας: 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων - Εγκύκλιος ΥΠΕΣ
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε εγκύκλιο για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Με τα μέτρα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα μέτρα πρόληψη Διαλείμματα:  
Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

Προγραμματισμός Εργασιών: Εκτέλεση εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

Μείωση ή παύση της απασχόλησης: Μείωση ή παύση εργασιών σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγεία κ.λπ., μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

Διαμόρφωση χώρων διαλείμματος: Δημιουργία κατάλληλων χώρων διαλείμματος εξοπλισμένων με σύστημα κλιματισμού, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, προβλέπεται:

Κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα: Παροχή κατάλληλων καλυμμάτων κεφαλής και προστατευτικών μέσων δέρματος.

Σκιερά μέρη για διαλείμματα: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Στέγαστρα για εργασίες: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Προγραμματισμός εργασιών: Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών: Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο.

 Ενδεικτικά αναφέρονται: οι εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery). Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων.

Ειδική πρόβλεψη για τις εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες

Πέραν της συσσώρευσης θερμότητας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία υπό συνθήκες καύσωνα – για την αντιμετώπιση της οποίας προβλέπεται η χρήση καλυμμάτων κεφαλής και αυχένα και άλλων προστατευτικών μέσων του δέρματος, π.χ. αντηλιακών κρεμών – οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά το θέρος αποτελούν πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για τους εργαζόμενους που εκτίθενται ήδη σε ακτινοβολούμενη θερμότητα λόγω της παραγωγικής διαδικασίας (π.χ. σε εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες).

Για τις περιπτώσεις τέτοιων δυσμενών συνθηκών στους χώρους εργασίας διατίθενται, ούτως ή άλλως, μια σειρά από μέσα ατομικής προστασίας μερών ή ολόκληρου του σώματος (π.χ. σκούρα γυαλιά προστασίας των οφθαλμών σε κλιβάνους βιομηχανιών τροφίμων, ασπίδες προστασίας του προσώπου, ολόσωμες θερμομονωτικές στολές κ.ά.), τα οποία ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί στους εργαζόμενους αφού πρώτα λάβει υπόψη του την έγγραφη γνώμη του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (αν προβλέπεται) και αξιολογήσει κατά πόσον ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εργασίας.
Read More »
Καύσωνας: 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων - Εγκύκλιος ΥΠΕΣ Καύσωνας: 10 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων - Εγκύκλιος ΥΠΕΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου Σουλίου

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου Σουλίου
Με στόχο να εξυπηρετήσει την εφαρμογή ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιά, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το νέο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης αδέσποτων το οποίο περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις για:
την περισυλλογή,
την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης,
την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ,
τη στείρωση,
την εύρεση αναδόχου και
την υιοθεσία τους.


Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία μίας σύγχρονης πόλης χωρίς αδέσποτα ζώα συντροφιάς με απαραίτητη προϋπόθεση την μέχρι τότε προστασία και εξασφάλιση της ευζωίας τους, ώστε κανένα ζώο να μη διαβιεί μόνο και χωρίς τη φροντίδα που αξίζει κάθε έμβιος οργανισμός που συναισθάνεται και κινείται.

Στο Δήμο Σουλίου το φαινόμενο των αδέσποτων σκύλων είναι έντονο και αυτό οφείλεται τόσο στην εγκατάλειψη ζώων, ακόμη και δεσποζόμενων, όσο και στη μη στείρωση αυτών, καθώς επίσης και στην ύπαρξη πολλών κτηνοτροφικών μονάδων με φύλακες σκύλους, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν συμμορφωθεί όσον αφορά την ηλεκτρονική σήμανση και την στείρωσή τους, με αποτέλεσμα τα νεογέννητα κουτάβια να εγκαταλείπονται και όσα από αυτά επιβιώνουν να περιφέρονται στους δρόμους αναζητώντας τροφή.

Η πληθώρα των αδέσποτων ζώων (ιδιαίτερα των σκύλων φυλάκων, κυνηγόσκυλων ή δεσποζόμενων) έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αγέλων οι οποίες ζουν σε διάφορες περιοχές του Δήμου που τις οριοθετούν και τις προστατεύουν όπως είναι φυσικό για την επιβίωσή τους.

Οι αγέλες δημιουργούν κατά καιρούς προβλήματα με επιθέσεις σε δημότες ή επισκέπτες που σκοπό έχουν μόνο την προστασία των περιοχών τους. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη μερίδα του κόσμου που είτε φοβάται είτε ενεργεί κακοποιητικά (φόλες, ξυλοδαρμοί κλπ) με αποτέλεσμα το πρόβλημα να εντείνεται όλο και περισσότερο.

Το νεοϊδρυθέν (2023) Διαδημοτικό Καταφύγιο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ηγουμενίτσας – Φιλιατών – Σουλίου με έδρα την Ηγουμενίτσα, σήμερα φιλοξενεί πλήθος ζώων, τα οποία δεν επανεντάχθηκαν είτε γιατί κάποια από αυτά ήταν επικίνδυνα ή υπερήλικα, είτε γιατί δεν έγινε σωστή διαχείριση από τους εκάστοτε υπεύθυνους. Η επανένταξη αυτών των ζώων είναι δύσκολη και ανέφικτη γιατί έχουν μεγαλώσει μέσα στο καταφύγιο και δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν έξω από αυτό καθώς είναι το μοναδικό περιβάλλον το οποίο γνωρίζουν.

Οι προτεραιότητες και οι κυριότεροι στρατηγικοί στόχοι καθορίζονται με ορίζοντα 5ετίας.

 Οι στόχοι αυτοί θα οδηγήσουν στον σχεδιασμό και στον τρόπο πραγματοποίησης των διαφόρων επιμέρους επιχειρησιακών ενεργειών και δράσεων περιλαμβάνοντας:

Την αναδιάρθρωση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας με τη σύσταση αρμόδιου τμήματος για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την στελέχωσή του με ανθρώπινο δυναμικό.

Τον ορισμό πενταμελούς επιτροπής με ενεργό δράση και με προτάσεις που θα δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τα αδέσποτα ζώα.

Τον ορισμό τριμελούς επιτροπής με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Την εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού που εμπλέκεται με την διαχείριση των ζώων συντροφιάς.

Την πλήρη καταγραφή όλων των άστεγων ζώων συντροφιάς και την καταχώρησή τους στο εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν.4830/21

Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών κατά της κακοποίησης των ζώων και υπέρ της φιλοζωίας.

Την στείρωση και περίθαλψη σε όσο το δυνατόν περισσότερα άστεγα ζώα (σκυλιά και γατιά).

Την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Την αύξηση του αριθμού περισυλλογής, ηλεκτρονικής σήμανσης και στείρωσης των γάτων ετησίως κατά 30%.

Την τοποθέτηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων σπιτιών κατά περιοχές προκειμένου να προστατεύονται τα αδέσποτα ζώα από τις καιρικές συνθήκες.

Την τοποθέτηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ποτίστρων και ταϊστρών για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς στην επικράτεια του Δήμου.

Την επικαιροποίηση της ιστοσελίδας με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και προώθηση ζώων προς υιοθεσία, σύμφωνα με την παρ. 2Α άρθρο 10 του Ν.4830/21, που θα λειτουργεί και ως τόπος προσέλευσης και γνωριμίας νέων εθελοντών.

Την προσφορά δωρεάν κτηνιατρικών υπηρεσιών στις ευπαθείς ομάδες του Δήμου και γενικότερα στις ομάδες που ορίζει ο Νόμος 4830/21.

Την πλήρη καταγραφή όλων των φιλοζωϊκών σωματείων που θα είναι εγγεγραμμένα στο εθνικό Μητρώο, όπως ορίζει ο νόμος.

Την σύναψη μνημονίων με τα σωματεία που είναι πρόθυμα για συνεργασία.

Την δημιουργία πλήρους αρχείου μεμονωμένων εθελοντών και τη στήριξη αυτών με κάθε δυνατό και διαφανή τρόπο ως αναγνώριση του έργου τους.

Την εξασφάλιση της καλύτερης συνεργασία με:

Τους πολίτες

Τα Φιλοζωικά Σωματεία

Τους μεμονωμένους εθελοντές

Τους αναδόχους

Την αύξηση κάλυψης των αναγκών κτηνιατρικού ελέγχου και νοσηλείας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λόγω ατυχημάτων ή ασθενειών.

Την συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους για την παροχή δωρεάν κτηνιατρικού ελέγχου και ημερήσιας φροντίδας στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Να έχουμε συνεχώς εκπαιδευτικά προγράμματα προς ενημέρωση των μαθητών και των δημοτών.

Να έχουμε ποικίλες πολιτιστικές δράσεις με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση σε θέματα ζωοφιλίας και την αρμονική συμβίωση με τα αδέσποτα ζώα.

Την προμήθεια οχήματος περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς και του απαραίτητου εξοπλισμού (κλουβιά – δίχτυα – απόχες, κλπ.).

Την εξάλειψη φαινομένων κακοποίησης και δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων

Την εξάλειψη περιστατικών επιθέσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Την εξάλειψη εγκαταλείψεων κουταβιών και ενήλικων ζώων

Την παροχή άμεσης κτηνιατρικής βοήθειας στα αδέσποτα που έχουν ανάγκη

Την εξάλειψη των αστείρωτων και χωρίς σήμανση αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς στα όρια του Δήμου Σουλίου
Read More »
Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου Σουλίου Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης αδέσποτων του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Χρ. Σταϊκούρας για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Αυξάνεται έως και τις 11.000 ευρώ η επιδότηση για φυσικά πρόσωπα

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024
Χρ. Σταϊκούρας για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Αυξάνεται έως και τις 11.000 ευρώ η επιδότηση για φυσικά πρόσωπα
Στην παρουσίαση του τρίτου κύκλου του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, τρικύκλων και ποδηλάτων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, προχώρησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η εν λόγω δράση έχει προϋπολογισμό 33 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, ενώ η ημερομηνία επιλέξιμης δαπάνης ξεκινά από την 1η Μαΐου 2024 και η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου 2025.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε, ότι: «Από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει την επιδότηση σε 7.772 δικαιούχους, με το ποσό πλέον των 26,1 εκατ. ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Προγραμματίζεται, στις 5 Ιουνίου, η πληρωμή επιπλέον 478 αιτήσεων, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Ανεβάζοντας την επιδότηση που έχει καταβληθεί στα 28 εκατ. ευρώ από τον Νοέμβριο και στα 33,3 εκατ. ευρώ συνολικά, από την αρχή του προγράμματος. Και οι πληρωμές θα συνεχίσουν και τους υπόλοιπους μήνες του έτους, με σταθερά υψηλό ρυθμό».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε, ότι: «Κύριο χαρακτηριστικό του νέου Προγράμματος είναι η εισαγωγή αυξημένης ανώτατης επιδότησης για φυσικά πρόσωπα, από 8.000 ευρώ, που ήταν ο προηγούμενος Κύκλος, στις 9.000 ευρώ.

Αυτή η επιδότηση, εάν συνδυαστεί και με την αύξηση της επιστροφής για απόσυρση παλαιού οχήματος, από τα 1.000 ευρώ που ήταν ο προηγούμενος κύκλος, στις 2.000 ευρώ, αθροίζει στις 11.000 ευρώ.

Η επιδότηση προσαυξάνεται για εκείνους τους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης της Πολιτείας, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνοι, καθώς και οι νέοι, έως 29 ετών.

Για τα νομικά πρόσωπα, μειώνεται το ύψος της επιδότησης κατά 2.000 ευρώ, ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο ποσοστό της αυξημένης ζήτησης».

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε, ότι: «Στη σχεδίαση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», αξιοποιήσαμε την εμπειρία των δυο προηγούμενων προγραμμάτων και έτσι απλοποιούμε τις διαδικασίες προς όφελος των πολιτών.

Ο πολίτης αφού ολοκληρώσει την αγορά, υποβάλλει στη σχετική πλατφόρμα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μαζί με το τιμολόγιο ή την απόδειξη αγοράς και επιδοτείται. Τα 33 εκατ. ευρώ του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», θα είναι διαθέσιμα για τους επόμενους 10 μήνες. Ο πολίτης μπορεί να λάβει επιδότηση, για το 30% της Λιανικής Τιμής προ Φόρων του οχήματος και μέχρι ύψους 9.000 ευρώ – από 8.000 που ήταν στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» – για να αποκτήσει ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που είναι πιο ασφαλές, πιο αποδοτικό και ρυπαίνει ελάχιστα ως καθόλου. Επιπλέον, μπορεί να λάβει διπλάσια επιδότηση απόσυρσης σε σχέση με πριν, ύψους 2.000 ευρώ, αποσύροντας το παλιό του αυτοκίνητο αν αυτό έχει ταξινομηθεί πριν το 2010. Για ειδικές κατηγορίες προβλέπονται επιπλέον επιδοτήσεις», όπως διευκρίνισε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: «Για συμπολίτες μας ΑμεΑ, το ύψος της επιπλέον επιδότησης, φτάνει τα 1.000 ευρώ. Για συμπολίτες μας νέους, με ηλικία έως 29 ετών επίσης υπάρχει επιπλέον επιδότηση, 1.000 ευρώ. Για πολύτεκνες οικογένειες η επιδότηση ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω και μπορεί να φτάσει τα 4.000 ευρώ επιπλέον, συνολικά. Τέλος, επιδοτείται και η τοποθέτηση φορτιστή με 500 ευρώ».

Η κυρία Αλεξοπούλου τόνισε την σημασία επιδότησης των ηλεκτρικών ποδηλάτων, καθώς «αποτελούν μέρος της μικροκινητικότητας, η οποία είναι δομικό στοιχείο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στην οποία επενδύουμε ως Κυβέρνηση. Το ύψος της επιδότησης για ηλεκτρικά ποδήλατα μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», παραμένει ίδιο με αυτό του β’ κύκλου (40% της Λιανικής Τιμής προ Φόρων και έως 800 ευρώ). Υπάρχουν επιπλέον επιδοτήσεις για πολύτεκνους και ΑμεΑ ύψους 500 ευρώ».

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έχοντας και νέες αρμοδιότητες σε κάποια πεδία ευθύνης, θέσαμε – στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης – ως μία βασική προτεραιότητα την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, βασικός πυλώνας της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου έπρεπε να κινηθούμε, μεθοδικά και αποφασιστικά, προς δύο – ταυτόχρονα – κατευθύνσεις.

Η 1η κατεύθυνση αφορά την επιτάχυνση αξιοποίησης του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».

Μεταβάλαμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, κάναμε πιο αυστηρές τις διαδικασίες, επιταχύναμε τις πληρωμές.

Τα αποτελέσματα σήμερα είναι τουλάχιστον ικανοποιητικά.
Και αυτό αναγνωρίζεται από την κοινωνία, την αγορά και τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει την επιδότηση σε 7.772 δικαιούχους, με το ποσό πλέον των 26,1 εκατ. ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Προγραμματίζεται, στις 5 Ιουνίου, η πληρωμή επιπλέον 478 αιτήσεων, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.
Ανεβάζοντας την επιδότηση που έχει καταβληθεί στα 28 εκατ. ευρώ από τον Νοέμβριο και στα 33,3 εκατ. ευρώ συνολικά, από την αρχή του προγράμματος.
Και οι πληρωμές θα συνεχίσουν και τους υπόλοιπους μήνες του έτους, με σταθερά υψηλό ρυθμό.

Η 2η κατεύθυνση, με δεδομένο ότι, τον περασμένο Απρίλιο, ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», αφορά τον σχεδιασμό ενός – ακόμη πιο επιτυχημένου – Προγράμματος επιδότησης ηλεκτροκίνησης, του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3».

Και αυτό παρουσιάζουμε σήμερα.
Στόχος του προγράμματος, μέσω της απλοποίησης της διαδικασίας και της ενίσχυσης της επιδότησης, είναι η ανανέωση του στόλου των οχημάτων.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου Προγράμματος είναι η εισαγωγή αυξημένης ανώτατης επιδότησης για φυσικά πρόσωπα, από 8.000 ευρώ που ήταν ο προηγούμενος Κύκλος, στις 9.000 ευρώ.

Αυτή η επιδότηση, εάν συνδυαστεί και με την αύξηση της επιστροφής για απόσυρση παλαιού οχήματος, από τα 1.000 ευρώ που ήταν ο προηγούμενος κύκλος, στις 2.000 ευρώ, αθροίζει στις 11.000 ευρώ.

Η επιδότηση προσαυξάνεται για εκείνους τους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης της Πολιτείας, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνοι, καθώς και οι νέοι, έως 29 ετών.

Για τα νομικά πρόσωπα, μειώνεται το ύψος της επιδότησης κατά 2.000 ευρώ, ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο ποσοστό της αυξημένης ζήτησης.

Ειδικά για επιχειρήσεις με νησιωτική έδρα, παραμένει η επιπλέον επιδότηση των 4.000 ευρώ για αγορά ή μίσθωση αυτοκινήτου και παράλληλα αυξάνεται η επιδότηση απόσυρσης για οχήματα κατηγορίας L (δίκυκλα, τρίκυκλα, τετράκυκλα).

Επιπλέον, απλοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες αίτησης επιδότησης, περιορίζοντας την γραφειοκρατία, καθιστώντας πιο φιλική την πλατφόρμα για τους πολίτες, και μειώνοντας αισθητά τον χρόνο καταβολής των χρημάτων στους δικαιούχους.

Ο διαθέσιμος Προϋπολογισμός του νέου Προγράμματος καθορίζεται, αρχικά, στα 33 εκατ. ευρώ, τα οποία αντλούνται από έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Να υπενθυμίζουμε ότι ο αρχικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» ήταν 30 εκατ. ευρώ.

Ο Προϋπολογισμός του νέου Προγράμματος δύναται να τροποποιηθεί και να ενισχυθεί, με νέα έσοδα από πλειστηριασμούς ρύπων, με νέα έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, καθώς και με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους.

Τέλος, οι αιτήσεις στο πλαίσιο της παρούσας δράσης μπορούν να υποβληθούν έως και την 30η Απριλίου 2025.

Η ολοκλήρωση της δράσης προβλέπεται για την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Συνοψίζοντας, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από προηγούμενα Προγράμματα, το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» είναι περισσότερο ελκυστικό προς τους πολίτες, απευθύνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις, και ενισχύει τη διαδικασία της απόσυρσης.
Με την ενεργοποίησή του επιδιώκουμε όχι απλώς την περαιτέρω ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, αλλά την εδραίωσή της στην ελληνική αγορά.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χρ. Αλεξοπούλου

Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» μπαίνει σήμερα στην 3η και πιο σημαντική φάση του, καθώς η ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης ωριμάζει και σταθεροποιείται στη χώρα μας. Ύστερα από 4 χρόνια κρατικών ενισχύσεων, κυκλοφορούν στη χώρα μας 14.700 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο στόχος που έχει τεθεί βάση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι να κυκλοφορούν στην Ελλάδα 67.000 οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων το 2025 και 340.000 το 2030. Σήμερα κυκλοφορούν 39.000 επαναφορτιζόμενα οχήματα. Κρίσιμη παράμετρος για την επίτευξη των στόχων είναι η ενίσχυση για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος.

Στη σχεδίαση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», αξιοποιήσαμε την εμπειρία των δυο προηγούμενων προγραμμάτων και έτσι απλοποιούμε τις διαδικασίες προς όφελος των πολιτών. Ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίσαμε στα προηγούμενα προγράμματα και επιλύεται τώρα, είναι η αναίτια δέσμευση κεφαλαίων. Πολίτες που δεν είχαν αποφασίσει οριστικά τι θα επιλέξουν και αν θα επιλέξουν, αιτούνταν επιδότησης και δέσμευαν κεφάλαια χωρίς εν τέλει να προβούν σε αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Την ίδια στιγμή άλλοι πολίτες είχαν ολοκληρώσει την αγορά του ηλεκτρικού τους αυτοκινήτου και δεν μπορούσαν να λάβουν επιδότηση. Γι’ αυτό τροποποιήσαμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση το Νοέμβριο του 2023 και θέσαμε προθεσμία 45 ημέρων για παραγγελία με προκαταβολή. Έτσι πετύχαμε καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κεφαλαίων.

Με πρόκριμα αυτή την αλλαγή, στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», δεσμευτήκαμε τέλη Ιανουαρίου, ότι φέτος θα τριπλασιάσουμε τις πληρωμές φτάνοντας τα 40 εκατ. ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε δώσει 17,5 εκατ. ευρώ επιδοτήσεων σε 5.000 δικαιούχους. Δηλαδή 1,5 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο που είχαμε θέσει. Συνολικά ως σήμερα μέσω τους προγράμματος έχουν δοθεί 33,3 εκατ. ευρώ. Αυτή τη βδομάδα θα δοθούν άλλο 1,8 εκατ. ευρώ σε 478 δικαιούχους. Ως το τέλος του χρόνου, στόχος μας είναι να δώσουμε σε επιδοτήσεις άλλα 20 εκατ. ευρώ μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2». Συνολικά θα έχουν δοθεί 55 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», ως το τέλος του 2024. Για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», το αντίστοιχο διαθέσιμο ποσό για τους επόμενους 10 μήνες είναι 33 εκατ. ευρώ.

Στο νέο πρόγραμμα με βάση την εμπειρία από το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», απλοποιούμε τις διαδικασίες, σε ένα και μόνο στάδιο. Απόψε ξεκινά η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας, όπου όλοι μπορούν να βρουν τα δικαιολογητικά, τα οποία απαιτούνται για να επιδοτηθεί η αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει τεθεί σε κανονική λειτουργία. Η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται αυτοματοποιημένα μέσω του κέντρου διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Γενικό Γραμματέα, κύριο Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο για την άμεση συνεισφορά του στο να υλοποιήσουμε την πλατφόρμα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οφείλω να τονίσω πως για να μην υπάρξει ούτε μια μέρα κενό στις κρατικές επιδοτήσεις, θέσαμε ως ημερομηνία επιλέξιμης δαπάνης την 1η Μαΐου. Θυμίζω πως η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου.

Στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» ο πολίτης αφού ολοκληρώσει την αγορά, υποβάλλει στη σχετική πλατφόρμα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μαζί με το τιμολόγιο ή την απόδειξη αγοράς και επιδοτείται. Τα 33 εκατ. ευρώ του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», θα είναι διαθέσιμα για τους επόμενους 10 μήνες. Αλλά με διαφορετικό τρόπο. Αλλάζουμε πλέον κουλτούρα επιδότησης. Τώρα πια πρώτος αγοράζεις, πρώτος επιδοτείσαι. Τα χρήματα θα δοθούν σ’ αυτούς που θα σπεύσουν ν’ αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα. Πλέον δεν δεσμεύονται αναίτια χρήματα. Όποιος έρχεται με τιμολόγιο θα πληρώνεται άμεσα, μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 33 εκατ. ευρώ. Όποιος σπεύσει, θα επιδοτηθεί.

Επιπρόσθετα σ’ αυτή την 3η φάση του προγράμματος εξαλείψαμε όσες διαδικασίες προβλημάτισαν τους πολίτες, όπως αυτή της εκχώρησης. Απλοποιήσαμε τα βήματα και ενισχύσαμε τις επιδοτήσεις για τα φυσικά πρόσωπα. Ένας πολίτης μπορεί να λάβει επιδότηση μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» για το 30% της Λιανικής Τιμής προ Φόρων του οχήματος και μέχρι ύψους 9.000 ευρώ – από 8.000 ευρώ που ήταν στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» – για να αποκτήσει ένα νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που είναι πιο ασφαλές, πιο αποδοτικό και ρυπαίνει ελάχιστα ως καθόλου. Ελάχιστα όταν το ρεύμα που καταναλώνει προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, καθόλου όταν προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οφείλω εδώ να τονίσω πως στο ενεργειακό μείγμα του 2023, το ποσοστό ρεύματος από ΑΠΕ ανήλθε στο 57%.

Επιπλέον ο πολίτης μπορεί να λάβει διπλάσια επιδότηση απόσυρσης σε σχέση με πριν, ύψους 2.000 ευρώ, αποσύροντας το παλιό του αυτοκίνητο αν αυτό έχει ταξινομηθεί πριν το 2010. Το σύνολο της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 11.000 ευρώ, καθιστώντας εφικτή την απόσυρση του παλιού αυτοκινήτου και την απόκτηση ενός νέου ηλεκτρικού.

Θα ήθελα να τονίσω πως για ειδικές κατηγορίες προβλέπονται επιπλέον επιδοτήσεις. Πιο συγκεκριμένα για συμπολίτες μας ΑμεΑ, το ύψος της επιπλέον επιδότησης, φτάνει τα 1.000 ευρώ. Για συμπολίτες μας νέους, με ηλικία έως 29 ετών επίσης υπάρχει επιπλέον επιδότηση, 1.000 ευρώ. Για πολύτεκνες οικογένειες η επιδότηση ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω και μπορεί να φτάσει τα 4.000 ευρώ επιπλέον, συνολικά. Τέλος, επιδοτείται και η τοποθέτηση φορτιστή με 500 ευρώ.

Στα νομικά πρόσωπα η επιδότηση παραμένει στο 30% της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων με ανώτατο ποσό τα 6.000 ευρώ για τα πρώτα 20 αυτοκίνητα. Από το 21ο αυτοκίνητο, το ποσό επιδότησης γίνεται 4.000 ευρώ ανά όχημα. Το πολύ σημαντικό κίνητρο της απόσυρσης ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα. Όπως πιθανόν γνωρίζετε ο μέσος όρος ηλικίας των κυκλοφορούντων οχημάτων στη χώρα μας είναι τα 18 έτη. Οι εταιρείες που έχουν στο στόλο τους οχήματα πριν το 2010, μπορούν να λάβουν επιπλέον επιδότηση απόσυρσης 2.000 ευρώ, ανά όχημα, ποσό διπλάσιο από το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2». Σε μια τέτοια περίπτωση η επιδότηση διαμορφώνεται στις 8.000 ευρώ ανά όχημα μέχρι τα πρώτα 20 οχήματα και στις 6.000 ευρώ από το 21ο όχημα και πάνω.

Είμαστε μια νησιωτική χώρα, τα Greco Islands είναι ένα όραμα της Κυβέρνησης που αφορά στην έστω και μερική ενεργειακή αυτονομία των νησιών, τον εξηλεκτρισμό τους, την ελαχιστοποίηση των εκπομπών ορυκτού άνθρακα και την συνολική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματός τους. Με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» ενισχύουμε αυτή την προσπάθεια με επιπλέον επιδοτήσεις.

Αν μια επιχείρηση έχει έδρα σε νησί, δίνουμε επιπλέον επιδότηση 4.000 ευρώ ανά όχημα. Έτσι η επιδότηση μπορεί να φτάσει από 8.000 ευρώ (από το 21ο αυτοκίνητο και πάνω) έως 10.000 ευρώ (για τα πρώτα 20 αυτοκίνητα).

Επίσης για τις νησιωτικές επιχειρήσεις, η επιδότηση απόσυρσης παλαιού οχήματος κατηγορίας L5 – L7 τρίκυκλα – τετράκυκλα (συμπεριλαμβάνονται τα οχήματα τύπου «γουρούνας») αυξάνεται σε 1.500 ευρώ (από 400 ευρώ στον β’ κύκλο). Επειδή για την Κυβέρνησή μας, η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, κινητροδοτούμε την απόσυρση οχημάτων όπως τα τετράτροχα ΑΤV ( γουρούνες) τα οποία δεν είναι ασφαλή οχήματα. Διπλασιάζεται επίσης η επιδότηση απόσυρσης παλαιών οχημάτων, κατηγορίας L3 – L4 (όπως μοτοσυκλέτες) σε 800 ευρώ (από 400 ευρώ στον β’ κύκλο).

Κλείνοντας θέλω να τονίσω την σημασία επιδότησης των ηλεκτρικών ποδηλάτων. Αποτελούν μέρος της μικροκινητικότητας η οποία είναι δομικό στοιχείο της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην οποία επενδύουμε ως Κυβέρνηση. Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και παράπλευρα οφέλη στην υγεία μας και στην ψυχική μας ηρεμία. Για πολλούς πρόκειται για την πιο ώριμη και ισορροπημένη μορφή της ηλεκτροκίνησης. Μειώνοντας τα όρια ταχύτητας εντός του αστικού ιστού, μέσω του νέου ΚΟΚ, στοχεύουμε στην ομαλή συνύπαρξη της μικροκινητικότητας με την υπόλοιπη κυκλοφορία. Το ηλεκτρικό ποδήλατο δύναται να αποτελέσει μέρος της λύσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κυκλοφοριακό. Το ύψος της επιδότησης για ηλεκτρικά ποδήλατα μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», παραμένει ίδιο με αυτό του β’ κύκλου (40% της Λιανικής Τιμής προ Φόρων και έως 800 ευρώ). Υπάρχουν επιπλέον επιδοτήσεις για πολύτεκνους και ΑμεΑ ύψους 500 ευρώ.
Read More »
Χρ. Σταϊκούρας για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Αυξάνεται έως και τις 11.000 ευρώ η επιδότηση για φυσικά πρόσωπα Χρ. Σταϊκούρας για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Αυξάνεται έως και τις 11.000 ευρώ η επιδότηση για φυσικά πρόσωπα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024 Rating: 5

Σελίδες