Ο Ιούνιος 2024 στην Ελλάδα «θα είναι ο πιο ζεστός σαν σύνολο από όλους όσους έχουμε δει» – Το στοιχείο που ξεχωρίζει φέτος

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Ο Ιούνιος 2024 στην Ελλάδα «θα είναι ο πιο ζεστός σαν σύνολο από όλους όσους έχουμε δει» – Το στοιχείο που ξεχωρίζει φέτος
Ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα εκτιμάται πιθανόν να είναι ο φετινός με βάση τις μέχρι τώρα θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί αυτόν τον μήνα σε όλη τη χώρα. Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, Δρ. Κώστας Λαγουβάρδος η πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο Ιούνιος του 2024 «θα είναι ο πιο ζεστός σαν σύνολο από όλους όσους έχουμε δει», ωστόσο στο τέλος του μήνα θα μπορεί να εξαχθεί το τελικό συμπέρασμα. Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο η πρώτη εκτίμηση είναι ότι σίγουρα πρόκειται για έναν πολύ ζεστό Ιούνιο, ο πιο ζεστός σε διάρκεια σε μέσες τιμές ποτέ, ενώ όπως εξηγεί οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές τόσο ως προς τις μέγιστες τιμές όσο και ως προς τις ελάχιστες.

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο δημιουργεί ένα συνεχόμενο θερμικό στρες στους ανθρώπους. «Είναι πολύ πιο επιβαρυντικό κατά τη γνώμη μου από το να έχεις έναν μεμονωμένο καύσωνα 3-4 ημερών και οι τιμές τις υπόλοιπες ημέρες να είναι κοντά στα φυσιολογικά ή λίγο πάνω από τα φυσιολογικά από το να έχεις συνεχόμενα, αυτή την σημαντική απόκλιση προς τα πάνω», σημειώνει.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με εξαίρεση τον Μάιο, οι υπόλοιποι μήνες καταγράφουν τιμές πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. «Από τον Ιούλιο του 2023 όλες οι περιφέρειες της χώρας είχαν θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα με εξαίρεση τον Μάιο που στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ήταν λίγο πιο κάτω από τα κανονικά. Σε Ανατολική Στερεά, Πελοπόννησο και Κρήτη για 12 συνεχόμενους μήνες οι θερμοκρασίες είναι συνεχώς πάνω από τα κανονικά με έναν ανύπαρκτο χειμώνα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι φαίνεται πως παγιώνεται μια αλλαγή. «Η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών για μεγάλες περιόδους, είναι αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο», υπογραμμίζει.

Συνθήκες καύσωνα είχαν καταγραφεί και τον Ιούνιο του 2007 και του 2019 ωστόσο κανένας δεν φαίνεται να έχει σαν μέσο όρο τις τιμές που έχουν καταγραφεί φέτος.

«Το 2007 είχαμε την υψηλότερη θερμοκρασία που είχαμε καταγράψει στην Αθήνα, στο κέντρο, στο Θησείο ήταν 44,8 βαθμούς. Ήταν όμως ένα μικρό διάστημα μερικών ημερών. Αλλά σαν μήνας δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστός», υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι αναμένονται και την επόμενη εβδομάδα υψηλές θερμοκρασίες.

«Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι από τις αρχές του μήνα οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Όπως δείχνουν τα στοιχεία μας, θα συνεχίσουμε να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα να δούμε και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και στα ανατολικά, χωρίς μελτέμια», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Παράλληλα τον φετινό Ιούνιο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι βροχές είναι ιδιαίτερα περιορισμένες γεγονός που κάνει τον Ιούνιο του 2024 όχι μόνο θερμό αλλά και αρκετά ξηρό μήνα. Το φαινόμενο μάλιστα του hot-dry-windy επικρατεί σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτήν την περίοδο λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν. Παράλληλα η ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης στα δάση είναι πολύ μεγάλη γεγονός που όπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

«Η υγρασία της νεκρής καύσιμης ύλης είναι πάρα πολύ χαμηλή», επισημαίνει.

Επιπλέον υψηλές τιμές θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας παρατηρούνται στην Μεσόγειο και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο στα μέσα Ιουνίου 2024, σύμφωνα με το climatebook.gr. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το climatebook.gr στην Ανατολική Μεσόγειο η θερμοκρασία της θάλασσας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για την εποχή με αποκλίσεις θερμοκρασίας της τάξεως των 2-3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις παρατηρούνται σε περιοχές του Αιγαίου πελάγους και στην θάλασσα του Λεβάντε.

«Σχεδόν σε όλη την Ανατολική μεσόγειο (εκτός του Ιονίου Πελάγους) και στην Μαύρη θάλασσα επικρατούν συνθήκες καύσωνα της θάλασσας (Marine heatwave)[1, 2, 3] κατηγορίας 1, ενώ στο Λιβυκό Πέλαγος και στην Θάλασσα του Λεβάντε επικρατεί καύσωνας της θάλασσας κατηγορίας 2 και 3», σημειώνει το climatebook.
Read More »
Ο Ιούνιος 2024 στην Ελλάδα «θα είναι ο πιο ζεστός σαν σύνολο από όλους όσους έχουμε δει» – Το στοιχείο που ξεχωρίζει φέτος Ο Ιούνιος 2024 στην Ελλάδα «θα είναι ο πιο ζεστός σαν σύνολο από όλους όσους έχουμε δει» – Το στοιχείο που ξεχωρίζει φέτος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες αλλαγές έρχονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες αλλαγές έρχονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Τον Σεπτέμβριο και αφού έχουν αξιολογηθεί τα ευρήματα από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα επαναξιολογηθεί ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού των κερδών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό και κυρίως να διορθωθούν κάποιες ακραίες αδικίες που έχουν παρατηρηθεί.

Επιμέρους διορθώσεις

Τις επερχόμενες αλλαγές τις έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αναφέρθηκε πρόσφατα στο συγκεκριμένο θέμα αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές. Οπως χαρακτηριστικά είχε σημειώσει, «καταλαβαίνω την αντίδραση και το αίσθημα της αδικίας, αλλά το τεκμήριο είναι “μαχητό”». Και είχε προσθέσει: «δεν θα κάνουμε πίσω στη μεταρρύθμιση, ίσως γίνουν κάποιες βελτιώσεις αλλά ο πυρήνας δεν θα αλλάξει. Να κρατήσετε ότι θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα αξιολογηθούν τα ευρήματα από αυτές και εν συνεχεία, εκεί που θα διαπιστωθούν αστοχίες, θα υπάρξει παρέμβαση έτσι ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι οι αδικίες διορθώνονται.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενες στο θέμα επιβεβαιώνουν την πρόθεση αλλαγών αλλά σημειώνουν με έμφαση ότι «ο βασικός πυρήνας του νόμου δεν θα αλλάξει».

Αποφεύγουν πάντως να μπουν στην ουσία, και αυτό διότι, όπως αναφέρουν, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής λίγες (σε σχέση με τις αναμενόμενες) δηλώσεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Πριν από λίγες ημέρες, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, τόνισε ότι «θα δούμε πώς θα πάνε οι φορολογικές δηλώσεις, τι φόρος θα βγει, εάν υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπάρχει αδικία, όπου υπάρχει υπερβολικός φόρος λόγω των ποσοστώσεων, λόγω των διαφόρων παραγόντων και μεταβλητών που υπάρχουν μέσα στον νόμο, τον Σεπτέμβριο και μετά θα δούμε εφόσον χρειαστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις ή σημειακές παρεμβάσεις».

Παράλληλα, από το υπουργείο αναφέρουν ότι εφόσον στην πράξη προκύψουν στρεβλώσεις ή αστοχίες κατά την εφαρμογή του νόμου, όπως για παράδειγμα σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες λόγω μίας μεταβλητής που έχουμε βάλει στον νόμο να προκύψει ένας πολύ μεγάλος φόρος, πολύ-πολύ μεγαλύτερος από τα έσοδα ή τον τζίρο της συγκεκριμένης επιχείρησης, εκεί φυσικά θα γίνει παρέμβαση. Οι ίδιες πηγές πάντως αναφέρουν ότι «κανένας νόμος δεν είναι τέλειος» και ότι «δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τον ελεύθερο επαγγελματία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα κινηθούν στους εξής άξονες:
Στην ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή, που ενδεχομένως να μειωθεί.
Να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα.
Να μπορεί να γίνεται πιο εύκολη – διαδικαστικά – η αμφισβήτηση των τεκμηρίων.
Να αξιοποιηθεί περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη.
Να γίνονται διασταυρώσεις μέσω του myDATA.
Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου, αποκαλύπτοντας, ωστόσο, αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης.

Προβλέπεται η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά, ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.
Read More »
Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες αλλαγές έρχονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες αλλαγές έρχονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Σύλληψη φυγόποινου στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Σύλληψη φυγόποινου στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς
Συνελήφθη από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου και του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς αλλοδαπός φυγόποινος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, για το αδίκημα της κλοπής, με ποινή φυλάκισης (8) μηνών.

Read More »
Σύλληψη φυγόποινου στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς Σύλληψη φυγόποινου στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με το πρόσχημα της πώλησης οχήματος μέσω αγγελίας

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με το πρόσχημα της πώλησης οχήματος μέσω αγγελίας
Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής, που εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης, που έλαβε χώρα την 7-12-2023 και σε βάρος της σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Ειδικότερα, ημεδαπή επικοινώνησε τηλεφωνικά με άγνωστο, που είχε αναρτήσει ηλεκτρονική αγγελία για την πώληση Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, ο οποίος κατάφερε να της αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 2.460 ευρώ, το οποίο κατατέθηκε σε τραπεζικό λογαριασμό της κατηγορούμενης.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.
Read More »
Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με το πρόσχημα της πώλησης οχήματος μέσω αγγελίας Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με το πρόσχημα της πώλησης οχήματος μέσω αγγελίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τριήμερο σεμινάριο «Μνημειακό πολιτιστικό απόθεμα στην περιοχή των δήμων Λεβαδιάς, Αγίων Σαράντα και Χιμάρας»

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τριήμερο σεμινάριο «Μνημειακό πολιτιστικό απόθεμα στην περιοχή των δήμων Λεβαδιάς, Αγίων Σαράντα και Χιμάρας» 


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τριήμερο σεμινάριο 18-19-20 Ιουνίου 2024 με ΘΕΜΑ: «Μνημειακό πολιτιστικό απόθεμα στην περιοχή των δήμων Λεβαδιάς, Αγίων Σαράντα και Χιμάρας» που υλοποίησε το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών-Θεσπρωτίας , σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου.
 
Ευχαριστούμε όλους τους εισηγητές του σεμιναρίου μας , για τις πάρα πολύ καλές εισηγήσεις τους και την άψογη παρουσίασή τους.

Πιστεύουμε το σύνολο συμμετεχόντων να έμειναν ευχαριστημένοι απ’αυτή την μοναδική εμπειρία και ευελπιστούμε σε παρόμοιες μελλοντικές δράσεις του κέντρου μας.

Ο Προϊστάμενος του Κ.Ε.ΠΕ.Α Φιλιατών-Θεσπρωτίας
Νικολάου Μάρκος

Read More »
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τριήμερο σεμινάριο «Μνημειακό πολιτιστικό απόθεμα στην περιοχή των δήμων Λεβαδιάς, Αγίων Σαράντα και Χιμάρας» Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τριήμερο σεμινάριο «Μνημειακό πολιτιστικό απόθεμα στην περιοχή των δήμων Λεβαδιάς, Αγίων Σαράντα και Χιμάρας» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Ανακοίνωση Διακοπής Ηλεκτροδότησης

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Ανακοίνωση Διακοπής Ηλεκτροδότησης


Αγαπητοί πελάτες,
Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και τη βελτίωση της ποιότητας της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω προγραμματισμένων έργων συντήρησης και αναβάθμισης των δικτύων. Αυτές οι εργασίες απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης στις εξής περιοχές:

Νομός: ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Δήμος: Φιλιατών και Ζίτσας

Ημερομηνία και Ώρα Διακοπής: 25/6/2024, από τις 9:00 πμ έως τις 11:00 πμ

Περιοχές που θα επηρεαστούν:
Ροδοτόπι, Ζωοδόχος, Γραμμενοχώρια, Πετράλωνα, Λοφίσκος, Αγ. Ανάργυροι, Δελβινακόπουλο, Γραμμένο, Βαγενήτι, Πολύλοφος, Λύγγος, Περάτη, Κόντσικα, Κληματιά, Καρίτσα, Ζίτσα, κάμπος Ζίτσας, Μαθητική εστία Ζίτσας, Οινοποιείο Πράσσου, Οινοποιείο Γκλίναβου, Σακελλαρικό, Λίθινο, οικ. Μελισσίου, Βασιλόπουλο, Καστρί, Σιάνιστα, Ιερομνήμη, Παλιουρή, Σουλόπουλο, Ραϊκο, Δεσποτικό, Γρανιτσοπούλα, Ριζό, Φωτεινό, Αετόπετρα, Λάβδανη, Βρίστοβο, Αγ. Μαρίνα, Καλοχώρι, Εκκλησοχώρι, Βουτσαρά, Κούρεντα, Γιουργάνιστα, Χίνκα, Λάλιζα, Γκρίμποβο, Βρυσούλα, Πολύδωρο, Ραδοβίζι, Σενίκο, Κερασέα, Βροσύνα, Ζάλογγο, Δοβλά, Βερενίκη, Φτέρη, Λεπτοκαρυά, Ραβενή, Χαραυγή, Καλλιθέα Φιλιατών.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και σας προτρέπουμε να προγραμματίσετε τις δραστηριότητές σας με γνώμονα τις αναφερόμενες ώρες διακοπής. Παρόλο που γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, είναι σημαντικό να θεωρείτε ότι οι αγωγοί είναι υπό τάση καθ’ όλη τη διάρκεια της διακοπής για τη δική σας ασφάλεια.

Με εκτίμηση, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
Read More »
Ανακοίνωση Διακοπής Ηλεκτροδότησης Ανακοίνωση Διακοπής Ηλεκτροδότησης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο - Θεσπρωτία κατά το τελευταίο 10ημερο

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο - Θεσπρωτία  κατά το τελευταίο 10ημερο
Στο πλαίσιο καθημερινών περιπολίων και δράσεων, που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, συνελήφθησαν κατά το τελευταίο 10ημερο συνολικά 8 άτομα.

Ειδικότερα, πρόκειται για 7 ημεδαπούς και έναν αλλοδαπό, που συνελήφθησαν σε 8 διαφορετικές περιπτώσεις για κατοχή - κατά περίπτωση - μικροποσοτήτων κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης, μικροποσότητας κοκαΐνης και ναρκωτικών χαπιών.

Πιο συγκεκριμένα συνελήφθησαν:

3 ημεδαποί και 1 αλλοδαπός στην Άρτα,


3 ημεδαποί στα Ιωάννινα και


ένας ημεδαπός στην Θεσπρωτία.

Σημειώνεται ότι η καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών αποτελεί πρωταρχική, άμεση και διαρκή προτεραιότητα των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.

Read More »
Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο - Θεσπρωτία κατά το τελευταίο 10ημερο Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο - Θεσπρωτία  κατά το τελευταίο 10ημερο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Συνελήφθη ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας


Συνελήφθη χθες (23-06-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στο πλαίσιο αναζητήσεων, ύστερα από καταγγελία σύμφωνα με την οποία προηγουμένως είχε προβεί σε ασελγή πράξη εναντίον ημεδαπής, με την οποία πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας Συνελήφθη ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Τέλος οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Τέλος οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Ηγουμενίτσας
Στην αναμόρφωση του οργανισμού λειτουργίας του Δήμου προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας προκειμένου να εναρμονιστούν οι υπηρεσίες μετά την κατάργηση των Νομικών Προσώπων.

Πέρα από τα νομικά πρόσωπα που είχαν καταργηθεί από την αρχή του έτους, τώρα ολοκληρώνεται και η λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών.

Πρόκειται για δύο ακόμη νομικά πρόσωπα που καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους στο εξής θα ασκούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου.

«Η υποστήριξη των σχολείων περνά στις υπηρεσίες του Δήμου κι αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα.. Θα πρέπει να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας.

Οι σχολικές επιτροπές καταργούνται σε όλους τους δήμους με πληθυσμό κάτω των 100 χιλιάδων.

Πηγή epiruspost.cr
Read More »
Τέλος οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Ηγουμενίτσας Τέλος οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Σταικούρας "Το παραλιακό κομμάτι - Ε.Ο.Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας - Αν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι θα έπρεπε να ήταν μια προτεραιότητα"

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Σταικούρας "Το παραλιακό κομμάτι - Ε.Ο.Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας - Αν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι θα έπρεπε να ήταν μια προτεραιότητα"


Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ.Σταικούρας κατά την επίσκεψη του στο δημαρχείο της Πρέβεζας δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα μεγάλα, οδικό δίκτυο του Νομού, παρά μόνο όπως ο ίδιος ανέφερε με κάποια "εργάκια" που μπορούν να γίνουν.

Όσον αφορά την λαιμητόμο Εθνική Οδό Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας ο κος Σταικούρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στην Ελλάδα και εκτός των άλλων εμείς έπρεπε να βρούμε 1,5 δις ευρώ για την Θεσσαλία, 1,5 δις σημαίνει ότι στερούμε κάποια έργα απ'όλη την άλλη Ελλάδα που δυνητικά θα τρέχαμε το επόμενο διάστημα . Είναι γεγονός όμως ότι σε εθνικό επίπεδο κάποιες ώριμες - σοβαρές πρωτοβουλίες που έχουν υψηλή κοινωνική ανταποδοτικότητα, είμαστε διατεθειμένοι να τις αξιολογήσουμε, είπε

Και δήλωσε ότι "πράγματι το παραλιακό κομμάτι - Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας - είναι ένα κομμάτι το οποίο θεωρητικά αν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι θα έπρεπε να ήταν μια προτεραιότητα"

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος για "εργάκια" ο Υπουργός Υποδομών αναμένεται κατ'δήλωση του να δώσει άμεσα ένα κονδύλι της τάξεως των 200.000 ευρώ περίπου οι οποίες όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πρέβεζας θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή έξυπνων φαναριών στην περιοχή του Λούρου όπου θα εξασφαλίζει την ομαλή διέλευση δημοτών και επισκεπτών καθώς και για την ασφάλεια στις εισόδους των σχολείων.
Read More »
Σταικούρας "Το παραλιακό κομμάτι - Ε.Ο.Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας - Αν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι θα έπρεπε να ήταν μια προτεραιότητα" Σταικούρας "Το παραλιακό κομμάτι - Ε.Ο.Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας - Αν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι θα έπρεπε να ήταν μια προτεραιότητα" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Ο Πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων απαίτησε συγνώμη από την Ελλάδα!

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Ο Πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων απαίτησε συγνώμη από την Ελλάδα!
Τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις στην Κονίσπολη, μια ανάσα από τα σύνορα, πραγματοποίησαν το τελευταίο διήμερο Τσάμηδες της Αλβανίας για να τιμήσουν τη «γενοκτονία από τους Έλληνες» όπως συνεχίζουν να αποκαλούν τα γεγονότα που συνόδευσαν την εισβολή των Γερμανών στη χώρα.

Ο Πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος των Τσάμηδων που ήταν από τους βασικούς ομιλητές «απαίτησε δημόσια συγνώμη από την Ελλάδα για όσα βίωσαν οι Τσάμηδες στη διάρκεια της γενοκτονίας» και εξέφρασε τη λύπη του για τη θέση που κρατά η χώρα μας στο Τσάμικο και το αίτημα για άρση του εμπολέμου.

Ζήτησε για μία ακόμη φορά αναγνώριση της γενοκτονίας και κατάργηση του εμπολέμου ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου «Τσαμουριά» είπε ότι η κοινότητα θα συνεχίσει να προβάλλει τα αιτήματά της εντός και εκτός Αλβανίας.

Η βουλευτής Μεσίλα Ντόντα ζήτησε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αναγνώριση του μνημείου στην Κονίσπολη ως ιστορικού νεκροταφείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρούσα στις εκδηλώσεις ήταν η πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοσσυφοπεδίου, Εντίτα Ταχίρι.

Πηγή epiruspost.gr 
Read More »
Ο Πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων απαίτησε συγνώμη από την Ελλάδα! Ο Πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων απαίτησε συγνώμη από την Ελλάδα! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Η Ελαταριά μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Η Ελαταριά μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά
Ένα ιδιαίτερο και ταυτόχρονα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών, είναι αυτό που θα συναντήσουμε στην Ελαταριά Παραμυθιάς.

Πρόκειται για έναν τόπο που καταφέρνει να μαγεύει τους επισκέπτες με τη φυσική του ομορφιά και είναι καλά κρυμμένος μέσα στα βουνά της Παραμυθιάς, στο μεγαλύτερο ελατοδάσος της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα μέρος που ψιθυρίζει ιστορίες από το παρελθόν, φέρνοντας στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές μίας άλλης καθημερινότητας και την ίδια στιγμή, γίνεται σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της φύσης.

Η ίδρυση του χωριού πάει πίσω στον 16ο αι, με τους κατοίκους να ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία ενώ στην πορεία των χρόνων, έγιναν από τους πιο γνωστούς υλοτόμους με τη φήμη τους να εξαπλώνεται σε όλη την περιφέρεια. Ο πόλεμος του `40, και σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην πρόσβαση αλλά και τις δύσκολες συνθήκες της περιοχής, ώθησαν τους κατοίκους να ψάξουν την τύχη τους αλλού, με κυριότερο προορισμό το χωριό Παραπόταμο.

Οι διαδρομές των παλιότερων κατοίκων της Ελαταριάς δίνουν πια τη θέση τους σε σύγχρονα μονοπάτια που αξιοποιούν τουριστικά τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Σήμερα μία ομάδα εμπνευσμένων ανθρώπων με αληθινή αγάπη για το χωριό, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να συνεχίσει το διάβα του και μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Προχωρούν σε έρευνα σε βάθος, καταγράφουν τις διαδρομές που έκαναν οι παλαιότεροι για να πάνε στις δουλειές τους, και στη συνέχεια εντοπίζουν και καθαρίζουν αυτά τα μονοπάτια.

Τα σηματοδοτούν, προχωρούν στην ηλεκτρονική τους καταγραφή και σήμερα πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μονοπατιών το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο των αρχάριων όσο και έμπειρων ορειβατών.

Τα εντυπωσιακά έλατα, οι καταπράσινες πλαγιές, η θέα προς την κορυφή του βουνού, τη Χιονίστρα, αλλά και η ηρεμία τους δάσους μετατρέπουν την στιγμή σε μία μοναδική ευκαιρία αλήθειας μέσα στη φύση.

Ορμητήριο για όλες αυτές τις δραστηριότητες, ορειβασίας, πεζοπορίας, αναρρίχησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων στο δάσος, εκπαιδευτικές εξορμήσεις συλλογής μανιταριών και βοτάνων, αποτελεί το παλιό σχολείο του χωριού, το οποίο μπήκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του συλλόγου, θέτοντας ως στόχο την ανακατασκευή του και τη λειτουργία του ως το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο της Θεσπρωτίας και κέντρο περιβαλλοντολογικής ενημέρωσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων
Read More »
Η Ελαταριά μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά Η Ελαταριά μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Τριήμερο στα Σύβοτα για τη Μαρία Σολωμού

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Τριήμερο στα Σύβοτα για τη Μαρία Σολωμού


Η γνωστή ηθοποιός Μαρία Σολωμού επέλεξε τα γραφικά Σύβοτα για να περάσει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. 
Συνοδευόμενη από φίλους, η Σολωμού απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς σε ένα από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια μέρη της Ελλάδας. 
Οι εικόνες από την επίσκεψή της στην Μπέλα Βράκα δείχνουν την ηθοποιό να απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα, χαρίζοντας στους θαυμαστές της μαγευτικά στιγμιότυπα μέσω των κοινωνικών δικτύων της.
Η Σολωμού μοιράστηκε στιγμιότυπα από την απόδρασή της στα κοινωνικά δίκτυα, προσθέτοντας τις Σύβοτα στη λίστα με τους αγαπημένους προορισμούς για το φετινό καλοκαίρι.

Read More »
Τριήμερο στα Σύβοτα για τη Μαρία Σολωμού Τριήμερο στα Σύβοτα για τη Μαρία Σολωμού Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Πίνακας με όλες τις αλλαγές των ονομάτων των χωριών και των οικισμών της Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024
Πίνακας με όλες τις αλλαγές των ονομάτων των χωριών και των οικισμών της Θεσπρωτίας 


Σε χάρτη του 1880 καταγράφονται τα χωριά και οι οικισμοί της Θεσπρωτίας με τα παλαιά τους ονόματα. Το ίδιο συμβαίνει και με όλα σχεδόν τα βιβλία, τα προσωπικά ημερολόγια, τις επιστολές κ.λ.π. εκείνων των εποχών. Σημειωτέον ότι οι πρώτες μετονομασίες χωριών και οικισμών στη Θεσπρωτία έγιναν το 1924 και οι τελευταίες το 1963. Ακολουθεί πίνακας των χωριών και των οικισμών της Θεσπρωτίας, που έχει αλλάξει το όνομά τους, βάσει της παλαιάς ονομασίας, με δεδομένη τη διοικητική διαίρεση, που ίσχυε τότε, αλλά και πίνακας των χωριών και των οικισμών της Θεσπρωτίας, που έχουν αλλάξει το όνομα τους, βάσει της νέας ονομασίας, με δεδομένη τη διοικητική διαίρεση, που ίσχυε τότε.

Πίνακας των χωριών και των οικισμών της Θεσπρωτίας με αλφαβητική σειρά, βάσει της νέας ονομασίας


Νέο όνομα Παλαιό όνομα Νομός ή περιοχή Έτος μετονομασίας
Αγία Βαρβάρα Φιλιατών Αχούρια Θεσπρωτίας 1957
Αγία Κυριακή Σουλίου Πόποβο Θεσπρωτίας 1928
Αγία Μαρίνα Θυάμιδος Κουσοβίτσα Θεσπρωτίας 1953
Αγία Μαύρα Σέλλιανη Παραμυθίας 1955
Άγιοι Πάντες Φιλιατών Αχούρια Αγίων Πάντων Θεσπρωτίας 1928
Άγιος Αρσένιος Μαντζάρι Φιλιατών 1958
Άγιος Αρσένιος Σκλιάβη Φιλιατών 1960
Άγιος Γεώργιος Γαρδίκι Φιλιατών 1959
Άγιος Γεώργιος Ρύζιανη Θυάμιδος 1953
Άγιος Γεώργιος Σκουπίτσα Παραμυθίας 1955
Άγιος Δομινάτος Σαμέτια Παραμυθίας 1927
Άγιος Νικόλαος Αχούρια Αγίου Νικολάου Φιλιατών 1928
Αγορά Λιογκάτι Παραμυθίας 1927
Αετός Πιτσαρί Φιλιατών 1928
Αηδόνι Μπιρμπίλι Μαργαριτίου 1927
Αμμουδιά Σπλάντζα Μαργαριτίου 1928
Αμπελιά Δράγανη Σουλίου 1958
Αμπέλια Βρέστα Φιλιατών 1927
Αμπελών Πόβλα Φιλιατών 1959
Αμυγδαλέα Τσουρίλα Παραμυθίας 1955
Αναβρυτόν Βορτόπια Φιλιατών 1959
Ανθούσα Ράπεζα Μαργαριτίου 1927
Άνω Παλιοκκλήσι Γκούρζα Φιλιατών 1927
Αργυρότοπος Αρβενίτσα Φιλιατών 1928
Ασπροκκλήσι Λιδίζδα Φιλιατών 1927
Αυλότοπος Γλάβιτσα Παραμυθίας 1928
Αχερουσία Γιαννούζι Μαργαριτίου 1927
Αχλαδιά Κάργιανη Φιλιατών 1928
Βερενίκη Βερνίκο Παραμυθίας 1927
Βουβοπόταμος Νεμίτσα Μαργαριτίου 1928
Βουνοσπηλιά Γράβα Φιλιατών 1927
Βρυσούλα Κάτω Ξέχωρο Φιλιατών 1964
Βρυσούλα Κούτσι Φιλιατών 1928
Γερωπλάτανος Ντόλιανη Φιλιατών 1955
Γεφύρι Μπεσερέ Μαργαριτίου 1927
Δίλοφον Βρατίλα Θυάμιδος 1963
Δονάτος Βίλια Φιλιατών 1928
Εικόνισμα Παλιοκουτσάτι Παραμυθίας 1927
Ελαία Καλπάκι Φιλιατών 1928
Ελαταριά Λαμπανίτσα Παραμυθίας 1928
Ελευθέριον Σενίτσα Μαργαριτίου 1928
Ζερβοχώρι Δραγουμί Παραμυθίας 1929
Ζωτικός Λιβίκιστα Παραμυθίας 1928
Θέμελο Ταμπάνια Μαργαριτίου 1927
Καλλιθέα Αμυγδαλέα Σουλίου 1957
Καλλιθέα Παλιάμπελα Φιλιατών 1957
Καρτέρι Καρτέρεζα Μαργαριτίου 1927
Καρτέρια Κερτέριζα Παραμυθίας 1927
Καταβόθρα Λιγοράτι Μαργαριτίου 1927
Καταμάχη Γράσδανη Παραμυθίας 1929
Κάτω Παλιοκκλήσι Τσιφλίκι Γκούρζας Φιλιατών 1927
Κερασοχώριον Φατήρι Φιλιατών 1955
Κεστρίνη Σκουπίτσα Φιλιατών 1957
Κεφαλάρι Αρίλα Μαργαριτίου 1927
Κεφαλοχώριον Πλαγιά Φιλιατών 1961
Κοκκινιά Κοκκίνιστα Φιλιατών 1928
Κοτρώνι Κέναλη Μαργαριτίου 1927
Κρυόβρυση Πέστιανη Θυάμιδος 1955
Κρυονέριον Λίμποβο Φιλιατών 1959
Κρυσταλλοπηγή Νέα Σέλλιανη Παραμυθίας 1955
Κυπάρισσος Άγιος Αρσένιος Φιλιατών 1960
Κυρά Παναγιά Μποροβάρι Παραμυθίας 1927
Λαδοχώρι Λέδεζδα Φιλιατών 1927
Λάκκα Σαλίστα Θυάμιδος 1929
Μακροχώρα Γλουμποτσάρι Φιλιατών 1927
Μανδρότοπος Στάνοβο Παραμυθίας 1927
Μαρίνα Μπράνια Φιλιατών 1927
Μέλισσα Θανάτικα Φιλιατών 1963
Μεσοβούνιον Κορτέσι Παραμυθίας 1955
Μεσοπόταμον Λυκούρσι Μαργαριτίου 1927
Μηλέα Κωστάνα Φιλιατών 1959
Μόρφι Μορφάτι Μαργαριτίου 1927
Μουζακέικα Μουζακάτι Μαργαριτίου 1927
Μούρτος Βώλια ή Μούρτος Φιλιατών 1927
Μύλοι Σαράτι Θυάμιδος 1955
Μύλοι Σκέφερη Φιλιατών 1928
Νάρκισσος Άρτσες Μαργαριτίου 1927
Νεράιδα Μενίνα Παραμυθίας 1955
Νεροχώρι Μουτσάλα Φιλιατών 1928
Ξέχωρον Ξέχωρο Ντέμι Φιλιατών 1927
Ξέχωρον Άνω Ξέχωρο Μέμκου Φιλιατών 1927
Ξέχωρον Κάτω Ξέχωρο Ζεϊνέλ Φιλιατών 1927
Ξηρόλοφος Ζελεσό Παραμυθίας 1927
Παλαιόκαστρο Βράστοβο Μαργαριτίου 1927
Παλιάμπελα Τσαρακλιμάνι Φιλιατών 1955
Παράβρυσον Πλησεβίστα Φιλιατών 1928
Παραπόταμος Βάρφανη Φιλιατών 1928
Παρδαλίτσα Πράδαλλα Παραμυθίας 1927
Πέντε Εκκλησιές Οσδίνα Παραμυθίας 1927
Πέραμα Τσιμπουκάτικα Φιλιατών 1963
Πέρδικα Αρπίτσα Μαργαριτίου 1927
Πλαγιά Γλούστα Φιλιατών 1959
Πλαίσιον Παράβρυσον (Πλησεβίστα) Θυάμιδος 1929
Πλάτανος Αχούρια Βαβουρίου Φιλιατών 1965
Πολύδροσον Βλαχοχώρι Σουλίου 1957
Πολύδωρο Μάζι Παραμυθίας 1929
Πολυνέριον Κούτσι Θυάμιδος 1955
Ποταμιά Λομποβίστρα Φιλιατών 1963
Προδρόμι Βοϊνίκο Παραμυθίας 1927
Πυργί Μούρι Μαργαριτίου 1927
Ραχούλι Τσιφλίκι Παραμυθίας 1927
Ριζόν Αράχοβα Φιλιατών 1959
Σμέρτου Μύλων Φιλιατών 1963
Σπαθαραίοι Σπαθαράτι Μαργαριτίου 1927
Σταυροχώρι Γορίτσα Μαργαριτίου 1927
Σύβοτα Μούρτος Θεσπρωτίας 1940
Συκοχώρι Σμοκοβίνα Μαργαριτίου 1927
Τρίκορφον Σπάρταρη Θυάμιδος 1929
Τροπαιούχος Ρετσάτι Φιλιατών 1927
Τσεκούρι Τσεκουράτι Μαργαριτίου 1927
Φασκομηλιά Νέστα Φιλιατών 1928
Φροσύνη Κορύστιανη Παραμυθίας 1927
Φτέρη Βαρμόβα Παραμυθίας 1928
Χαραυγή Λύκος Φιλιατών 1955
Χρυσαυγή Βέλιανη Σουλίου 1959
Read More »
Πίνακας με όλες τις αλλαγές των ονομάτων των χωριών και των οικισμών της Θεσπρωτίας Πίνακας με όλες τις αλλαγές των ονομάτων των χωριών και των οικισμών της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 24, 2024 Rating: 5

Σελίδες