Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών ΗγουμενίτσαςΗ αυλαία του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας έπεσε αφήνοντας θετικό αντίκτυπο σε όσους παρευρέθηκαν στις 28 και 29 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων.

Ως Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας "Ρένα Κώτσιου" νιώθουμε χαρά και ηθική ικανοποίηση μετά το πέρας του Φεστιβάλ. Η σκληρή δουλειά μηνών απέδωσε πολιτιστικούς καρπούς που γεύτηκε πλήθος κόσμου. Οι ψυχή μας γλύκανε, το πνεύμα ανυψώθηκε λίγο πιο πάνω. Ενωθήκαμε όλοι μέσα από το παραδοσιακό τραγούδισμα και τις κλασικές μελωδίες και ψαλμωδίες που ταξίδεψαν μέσα στον χρόνο και τον ιερό τόπο του Αρχαίου Θεάτρου των Γιτάνων. Τα χαμόγελα, η συγκίνηση και η χαρά έκδηλη σε όλους.


Ευχαριστούμε θερμά όλες τις χορωδίες που συμμετείχαν και τα Δ.Σ. τους, τους μαέστρους, μουσικούς και συνοδούς τους που βρέθηκαν κοντά μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ: Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, Δήμο Ηγουμενίτσας, Δήμο Φιλιατών και Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Τον Πολιτιστικό σύλλογο Ραγίου "Άγιος Κοσμάς" και το Α.Τ. Φιλιατών.

Θερμές ευχαριστίες και στους Υποστηρικτές μας καθώς και σε όλους τους Χορηγούς!

Χωρίς όλους τους προαναφερθέντες θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ!

Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας, μικρούς και μεγάλους, και ιδιαιτέρως τις Συνοδούς των Χορωδιών και του κυρίου Αλέξη Κωστάλα. Οι εθελοντές είναι η δύναμή μας.

Ευχαριστούμε τους φύλακες της ΕΦΑΘΕ που αφιέρωσαν τον χρόνο τους και ήταν παρόντες και χαμογελαστοί στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων και τις δύο ημέρες.

Ευχαριστούμε τον φίλο του Φεστιβάλ μας, κύριο Αλέξη Κωστάλα για την εξαιρετική παρουσίαση, η στήριξή του δεν περιγράφεται με λόγια. Ευχαριστούμε την κυρία Ελένη Τσαγδή, φίλη του Συλλόγου μας, για την παρουσίαση της 2ης ημέρας του Φεστιβάλ.

Ευχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και μοιραστήκαμε μοναδικές στιγμές. Μαζί δημιουργούμε αυτά που ονειρευόμαστε, ζήσαμε ένα διήμερο μαγικό σε έναν μοναδικής αξίας αρχαιολογικό χώρο.


1η ημέρα του Φεστιβάλ 28 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων υποδεχτήκαμε τις εξής χορωδίες:

1. Χορωδία Ελληνικού Παραδοσιακού Τραγουδιού «Ομίλου Ερευνών Πηλίου»

Μαέστρος: Ιωάννης Μπακαλέξης

Ακορντεόν: Μάρω Μπακαλέξη

2. Παραδοσιακό Φωνητικό Σύνολο «Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης» Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης

Μαέστρος: Στέλλα Γκρήγκοβιτς

3. Πολυφωνικό Ηπειρώτικο Φωνητικό Σύνολο «Ήνορο» 'Ηνορο/Inoro

4. Μικτή Χορωδία Ηγουμενίτσας «ΡΕΝΑ ΚΩΤΣΙΟΥ»

Mαέστρος: Κατερίνα Φατούρου

Καβάλ: Άρης Μπέζας

Λαούτο: Θωμάς Καραμπίνας

Κρουστά: Βασίλης Κυβράνογλου


2η ημέρα του Φεστιβάλ 29 Ιουνίου εμφανίστηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων οι εξής χορωδίες:

1. Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας "Ο Μακρυγιάννης" Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης»

Μαέστρος: Αντώνης Βερβέρης

Πιάνο: Αλέξης Στόγιας

Kλαρινέτο: Κατερίνα Πανδή

Φλάουτο: Στέλλα Γιωτοπούλου

2. Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας Χορωδία Κερκύρας-ανδρική Corfu Men's Choir

Μαέστρος: Δήμητρα Καλογεροπούλου

Πιάνο: Παναγιώτης Γαρμπής

3. Νεανική Χορωδία του Μητροπολιτικού Καθεδρικού Νοαύ της Γεννήσεως του Κυρίου από το Κισινάου της Μολδαβίας (Youth Choir of the Metropolitan Cathedral Nativity of the Lord from Chisinau Rep of Moldova)

Μαέστρος (Conductor): Fedora Burlac

4. Μικτή Χορωδία Ηγουμενίτσας «ΡΕΝΑ ΚΩΤΣΙΟΥ»

Μαέστρος: Κώστας Τσίντζας

Στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ και κατά την παραμονή τους στην πόλη μας, οι Χορωδίες ξεναγήθηκαν από την κυρία Ελευθερία Κώτσιου στο Μουσείο του Συλλόγου μας "Το Σπίτι της Ρένας, Μνήμες-Παράδοση-Πολιτισμός". Επίσης επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ηγουμενίτσας και ξεναγήθηκαν από επίσημη ξεναγό, προσφορά του Φεστιβάλ μας.

Ραντεβού του χρόνου στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας. Καλό καλοκαίρι!

Read More »
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Έρευνα ΕΛΑΣ στις φυλακές Ιωαννίνων – Κρατούνται ο υποδιευθυντής και υπάλληλοι

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Έρευνα ΕΛΑΣ στις φυλακές Ιωαννίνων – Κρατούνται ο υποδιευθυντής και υπάλληλοι
Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας πραγματοποιείται από τις 06:00 στις φυλακές Ιωαννίνων για τον εντοπισμό ένστολων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε έκνομες δραστηριότητες. Στην έρευνα συνδράμουν κλιμάκια του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ από την Θεσσαλονίκη, άνδρες των ΕΚΑΜ, διμοιρία των ΜΑΤ.

Η έρευνα συνεχίζεται, με τους αστυνομικούς να ερευνούν ενδελεχώς τα πάντα, για όπλα, ναρκωτικά, κινητά και οτιδήποτε παραβιάζει την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών. Η φυλακή του Σταυρακίου σφραγίστηκε για όλη την ημέρα ενώ κάποια στιγμή υπήρξε ένταση καθώς μεταφέρθηκαν κάποιοι κρατούμενοι στο Τμήμα Μεταγωγών. Κρατούμενοι έβαλα φωτιά σε αντικείμενα στα κελιά.

Κρατούνται ο υποδιευθυντής και δύο υπάλληλοι ενώ έχει συλληφθεί ένας αστυνομικός.

Read More »
Έρευνα ΕΛΑΣ στις φυλακές Ιωαννίνων – Κρατούνται ο υποδιευθυντής και υπάλληλοι Έρευνα ΕΛΑΣ στις φυλακές Ιωαννίνων – Κρατούνται ο υποδιευθυντής και υπάλληλοι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

ΑΑΔΕ : Μετάθεση ημερομηνιών απόσυρσης και αντικατάστασης ταμειακών μηχανών

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
ΑΑΔΕ : Μετάθεση ημερομηνιών απόσυρσης και αντικατάστασης ταμειακών μηχανών
Σε μετάθεση ημερομηνιών απόσυρσης και αντικατάστασης ταμειακών μηχανών για διασύνδεση και με POS προχωρά η ΑΑΔΕ.

Με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις παρακάτω υποχρεώσεις απόσυρσης/αντικατάστασης ταμειακών και μηχανισμών και διασύνδεσης λογισμικών ERP με POS, με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή μετατίθενται ως εξής οι παρακάτω καταληκτικές ημερομηνίες:

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική απόσυρση ΕΑΦΔΣΣ και απλών ΦΗΜ

· Οι ΕΑΦΔΣΣ όλων των επιχειρήσεων αποσύρονται υποχρεωτικά έως 31/7/2024. Δεν αποτελεί προϋπόθεση της αντικατάστασης και δεν δικαιολογεί τη μη αντικατάσταση στο πέρας της παραπάνω ημερομηνίας, η τυχόν εκκρεμότητα διασύνδεσης του νέου ταμειακού συστήματος που θα επιλεγεί με το/τα POS της επιχείρησης.

· Ομοίως, οι απλοί ΦΗΜ που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα αποσύρονται υποχρεωτικά έως 31/7/2024.

· Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τα ταμειακά τους συστήματα σύμφωνα με την απόφαση Α. 1157/2023 παρ. 2.5 περ. δ’, υποχρεούνται να αποσύρουν τους ΕΑΦΔΣΣ που χρησιμοποιούν έως 31/10/2024.

· Ειδικά, οι επιχειρήσεις πρατηρίων καυσίμων παύουν τη χρήση των ΕΑΦΔΣΣ που διαθέτουν έως και την 31/12/2024 και έχουν υποχρέωση διασύνδεσης των Ταμειακών Συστημάτων, με τα οποία αντικαθιστούν τις ΕΑΦΔΣΣ, με POS από 1/1/2025.

Μηχανισμοί με τους οποίους επιτρέπεται να αντικατασταθούν οι ΕΑΦΔΣΣ ή οι απλοί ΦΗΜ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα

· Από 1/8/2024, οι επιχειρήσεις εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα που σήμερα χρησιμοποιούν ΕΑΦΔΣΣ ή απλούς ΦΗΜ, έχουν υποχρέωση να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω ταμειακά συστήματα:

– ΦΗΜΑΣ Εστιατορίου ή

– ΦΤΜ Εστιατορίου ή

– ΑΔΗΜΕ Εστιατορίου ή

– Πάροχο ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας, θα προβλεφθούν εξαιρέσεις από την υποχρέωση αντικατάστασης απλών ΦΗΜ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και βρίσκονται σε μη τουριστικές περιοχές με μικρό πληθυσμό ή όπου η δραστηριότητα εστίασης με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα αποτελεί μόνο παρεπόμενη δραστηριότητά τους.

Διασύνδεση με POS των ταμειακών συστημάτων που συνεργάζονται με ERP σύμφωνα με την Α. 1155/2023

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακά συστήματα που συνεργάζονται με ERP έχουν υποχρέωση διασύνδεσης των συνεργαζόμενων με ERP ταμειακών συστημάτων με POS, σύμφωνα με την Α.1155/2023, έως την 30/9/2024.
Read More »
ΑΑΔΕ : Μετάθεση ημερομηνιών απόσυρσης και αντικατάστασης ταμειακών μηχανών ΑΑΔΕ : Μετάθεση ημερομηνιών απόσυρσης και αντικατάστασης ταμειακών μηχανών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ: «ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ: «ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ»«Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια είναι ο πλέον εξωστρεφής κλάδος στην παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης». Με αυτή την πρόταση ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), πλατινένιο χορηγό του διήμερου Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2024, που διοργάνωσε η εταιρία ΑΜΒΙΟ ΑΕ και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.


Στο Συνέδριο, απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, o κ. Θεόδωρος Σκυλάκης,Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,ο κ. Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Μιχάλης Κατρίνης,Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής καιο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίαςτης Κίνας στην Ελλάδα XiaoJunzheng. Ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ, τόνισε την ανάγκη εμπρόθεσμης ίδρυσης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), αναζητώντας απαντήσεις για την εξασφάλιση της υφιστάμενης παραγωγικής διαδικασίας βραχυπρόθεσμα και της αναπτυξιακής προοπτικής μακροπρόθεσμα: « Ζητούμε να ισχύσουν και να εφαρμοστούν οι νόμοι προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι το κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο: οριοθετεί, θέτει κριτήρια, προωθεί την περιβαλλοντική αξιολόγηση, αξιολογεί την παραγωγική δυναμική, θέτει κανόνες λειτουργίες, ελέγχει. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, είναι μέγιστη προτεραιότητα. »

Στο Συνέδριο, αποτιμήθηκε συνολικά η υφιστάμενη κατάσταση του κλάδου και συζητήθηκαν οι παράγοντες που καθορίζουν το ανθεκτικό του μέλλον, όπως η αντιμετώπιση των επενδυτικών προκλήσεων, η προώθηση βιώσιμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ενθάρρυνση της καινοτομίας μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών, η ανάπτυξη νέων προϊόντων, η διερεύνηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, και η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και των συμπράξεων. Τονίστηκε συνολικά, η διατροφική αξία, η συμβολήστην υγεία και η ευζωία των καταναλωτών.

Η ΕΛΟΠΥ είχε δυναμική παρουσία με σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα sessions τουΣυνεδρίου:

Σχετικά με τις «Επενδύσεις και Χρηματοδότηση στην Ιχθυοκαλλιέργεια», ο κ. Σπύρος Γιαννουλάτος, Μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, υπογράμμισε ότι «…ενώ η περίοδος 2022-2023 υπήρξε δύσκολη, από το 2024 προσβλέπουμε στην ανάκαμψη μέσα από λύσεις διαρθρωτικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο.»Η κα LaraBarazi Γερουλάνου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, αναφέρθηκεστο μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου και τις καταλυτικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη βιοποικιλότητα, την υγεία των ιχθυοαποθεμάτων και τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται στην ιχθυοκαλλιέργεια.Στη συζήτηση « Διεθνείς Τάσεις της Αγοράς για τα Προϊόντα Ιχθυοκαλλιέργειας», ο κ. Νίκος Λυμπέρης, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, επεσήμανε: «Σύντομα θα ζήσουμε την αλλαγή από τα φρέσκα ψάρια στο πάγο, σε εδέσματα έτοιμα προς κατανάλωση λόγω απαίτησης για πρακτικότητα των καταναλωτών.» Αναπτύσσοντας θέματα που αφορούν στην «Υγεία & Ιχθυοκαλλιέργεια», ο κ. Κωνσταντίνος Μπόκας, Ταμίας της ΕΛΟΠΥ είπε «… είμαστε υπερασπιστές του περιβάλλοντος εφόσον κάθε επιβάρυνση σε αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία των ψαριών και κατ’ επέκταση στις επιχειρήσεις μας.» Στο Τραπέζι Εργασίας με θέμα «Πολιτική & Χρηματοδοτήσεις», ο κ. Ιωάννης Χεκίμογλου Γενικός Γραμματέας της ΕΛΟΠΥ, σε σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική στην Υδατοκαλλιέργεια, σημείωσε ότι «η έλλειψη συνοχής με άλλες πολιτικές της ΕΕ, διευκολύνει την εισαγωγή αλιευμάτων που έχουν παραχθεί από τρίτες χώρες με διαφορετικά στάνταρντ και είναι πιο φτηνά και άρα πιο δελεαστικά για τον καταναλωτή».

Σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά “…θα είναι σημαντική επιτυχία του συνεδρίου αν τελικά οι συζητήσεις που θα αναπτυχθούν πάνω στους στόχους από θεωρία γίνουν πράξη, αν ευοδωθούν οι προοπτικές σύναψης διακρατικών συμφωνιών και αν μέσω των συζητήσεων εμπλουτιστεί η γνώση μας σε επιστημονικά θέματα, υπόβαθρο για την ευημερία και την ευζωία των ψαριών μας, του θαλάσσιου οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος”.Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Η ΕΛΟΠΥ, κύριος φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές.Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP), του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC) και του EuropeanAquacultureSociety (EAS), αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.

Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας.

Παράλληλα ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, έρευνα, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα. Επιπλέον,υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης FishfromGreece σε συνεργασία με την TUVAustriaHellas και αναπτύσσει καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικώνσε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Σχετικά με το Fish from Greece

Τα φρέσκα ελληνικά ψάρια εκτροφής Fish from Greece έχουν απαράμιλλη φρεσκάδα, υπέροχη γεύση, εξαιρετική ποιότητα και πλούσια θρεπτικά συστατικά. Αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, την πεντακάθαρη διαυγή θάλασσα της χώρας μας, σύμφωνα με αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφονται με εξαιρετικής ποιότητας, πλήρως ισορροπημένες μη γενετικά τροποποιημένες ιχθυοτροφές.
Read More »
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ: «ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ: «ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Αλεξ. Καχριμάνης : Υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Αλεξ. Καχριμάνης : Υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.
Συνεχιζόμενα έργα,, Καινοτομία, Eπιχειρηματικότητα, Κοινωνικές δαπάνες στις προτεραιότητες του νέου Προγράμματος

Με αναφορά στον πολύ θετικό απολογισμό για το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, το οποίο έκλεισε με τις δαπάνες να υπερκαλύπτουν κατά 110% τον αρχικό προϋπολογισμό, άρχισε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανοίγοντας τις εργασίες της 3ης Συνεδρίασης Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Προγράμματος 2021-2027, που πραγματοποιείται στο Μέτσοβο.

Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης στο δεύτερο μέρος της εισήγησής του έθεσε και το πλαίσιο του νέου Προγράμματος και στους – επιπλέον των κεντρικών – τομείς στους οποίους δίνει βαρύτητα η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ειδικότερα:

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Ε.Π 2014-2020:

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Ήπειρος χαρακτηρίζεται για τη δυναμική της είναι μια Περιφέρεια που έχει κάνει πολλά βήματα για την εξωστρέφεια, αναπτύσσεται στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα και ανεβαίνει επίπεδο σε ο,τι αφορά στη Δημόσια Υγεία. Παράλληλα εξελίσσεται σε κόμβο καινοτομίας κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να το φανταστεί μπορούσε κάποιος. Θέλουμε μια Ήπειρο που να δίνει καλύτερες ευκαιρίες σε όλους».

Αναφερόμενο στο πρόγραμμα 2014-2020, είπε ότι:

«Επικεντρωθήκαμε κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της υγείας-πρόνοιας- παιδείας και κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών, ανάπτυξη υπηρεσιών περιβάλλοντος στο παράκτιο μέτωπο, ΟΧΕ των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, δράσεις καινοτομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Στο Πρόγραμμα 2014-2020, ολοκληρώθηκε χωρίς απώλεια πόρων με 5. 375 έργα και 324, 7 εκ. ευρώ δαπάνες, δηλαδή 110% του προϋπολογισμού του Προγράμματος».

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως: «Χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. όλα αυτά που κάνουμε σήμερα, δεν θα γινότανε ποτέ, όχι μόνο για την απορρόφηση, αλλά και για την ποιότητα των έργων. Η συνεργασία όλων των φορέων είναι σημαντική. Όποια αιτήματα είχαν τις κατάλληλες προδιαγραφές, αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν», ευχαριστώντας για το έργο τους συνεργάτες του και για τη συνεργασία τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2021-2027

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Αλεξ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στο νέο Πρόγραμμα 2021-2027, λέγοντας ότι είναι ευχάριστο ο διπλασιασμός των χρημάτων που θα διαχειριστεί η Περιφέρεια, ζητώντας ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, για να εστιάσει στη συνέχεια σε ορισμένους τομείς του Προγράμματος στους οποίους δίνεται προτεραιότητα:

«Στην Ήπειρο – τόνισε μεταξύ άλλων- και τη νέα προγραμματική περίοδο συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε δράσεις και έργα όπως είχαμε και στην προηγούμενη περίοδο, αλλά εστιάζουμε κυρίως:


Στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Επανασυγκροτήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας στην Ήπειρο, στο οποίο προεδρεύει η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το οποίο ξεκίνησε δυναμικά τις εργασίες του, έχοντας καταλήξει στους τομείς που θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης με στόχο να εκδοθούν οι πρώτες προσκλήσεις εντός του 2024.

Συστήσαμε υπογράφοντας Προγραμματική Σύμβαση έναν μηχανισμό υποστήριξης έρευνας και τεχνολογίας στην Περιφέρεια, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου, του Δικτύου Πράξης του ΙΤΕ, ολοκληρώνοντας άμεσα τις διαδικασίες στελέχωσής του.

Μέσω του ΕΦΑΠΑΕ, θα χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις επιχειρηματικότητας και τις δράσεις απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού.

Θα εκπληρώσουμε την υποχρέωση του Κανονισμού για την κάλυψη όλων των Οικισμών Γ΄ προτεραιότητας για βιολογικούς καθαρισμούς και αποχετεύσεις με τη χρηματοδότηση του ενός απομείναντος οικισμούς, του Καναλακίου Πρέβεζας.

Ολοκληρώνουμε την παράκαμψη της Νικοπόλεως, συμβάλλοντας στην ενοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου.

Θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα για τους ανέργους πτυχιούχους, ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα.

Χρηματοδοτούμε τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, όχι μόνο στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως ήταν μέχρι τώρα, αλλά στις τέσσερις πρωτεύουσες νομούς της Ηπείρου

Συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση της Ο.Χ.Ε. των Αρχαίων Θεάτρων και την επεκτείνουμε στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων, του Λάκμου, της Κόνιτσας με αφετηρία τα ιαματικά λουτρά και του Σουλίου, αναδεικνύοντας έτσι και τα τοπικά προϊόντα και τον εναλλακτικό, ιαματικό και ιστορικό τουρισμό. Μέχρι σήμερα επικεντρωθήκαμε στη χρηματοδότηση του συνόλου των κοινωνικών δομών.
 
Στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης τόσο των τμηματοποιημένων έργων όσο και των μεταφερομένων έργων, τα οποία εντάξαμε τα τελευταία έτη υλοποίησης του Προγράμματος 2014-2020, ώστε να αποτελέσουν τη δεξαμενή των έργων για το πρόγραμμα 2021-2027.»

Ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε επίσης ότι στο ΕΤΠΑ το σύνολο των Ενταγμένων έργων ανέρχεται ήδη στο 21,% και στο ΕΚΤ στο 48%.

Απευθυνόμενος στον παριστάμενο Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο ο Περιφερειάρχης του εξέφρασε το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις των χρηματοδοτήσεων, λέγοντας ότι «δεν αντέχετε άλλο αυτό το άγχος. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα».

Τέλος ανέφερε ως ένα πολύ χρήσιμο παράδειγμα και την Ήπειρο, το παράδειγμα της Ιταλικής Περιφέρειας, η οποία για την ορεινή περιοχή της Τοσκάνης έβγαλε ένα πρόγραμμα βιώσιμης επανάχρησης, μέσω του οποίου δίνει κονδύλια σε όσους αποφασίσουν να επαναδραστηριοποιηθούν εκεί στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. «Η επανάχρηση είναι μεγάλη υπόθεση για την Ήπειρο. {…}. Μας ενδιαφέρει να συνδέσουμε το παρελθόν με το μέλλον. Έτσι θα επιδιώξουμε μεγαλύτερη διασπορά του Προγράμματος σε πολλές περιοχές της Ηπείρου», τόνισε.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής συνεχίζεται...Read More »
Αλεξ. Καχριμάνης : Υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020. Αλεξ. Καχριμάνης : Υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Επεισόδια στις φυλακές Ιωαννίνων, ενώ η Aστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Επεισόδια στις φυλακές Ιωαννίνων, ενώ η Aστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση
Συναγερμός σήμανε το πρωί της Δευτέρας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων καθώς ενημερώθηκε για επεισόδια στις φυλακές Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate.gr καίγονται στρώματα και διάφορα αντικείμενα, την ώρα μάλιστα που στις φυλακές βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση των αδιάφθορων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Να θυμίσουμε ότι αυτή την ώρα μεγάλη επιχείρηση είναι σε πλήρη εξέλιξη εντός και εκτός φυλακών για επίορκους αστυνομικούς και όχι μόνο, καθώς πέρα από τη σύλληψη ενός αστυνομικού, οι αδιάφθοροι της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν προχωρήσει και σε άλλες συλλήψεις ιδιωτών και ενδεχομένως υπαλλήλων των φυλακών.

Read More »
Επεισόδια στις φυλακές Ιωαννίνων, ενώ η Aστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση Επεισόδια στις φυλακές Ιωαννίνων, ενώ η Aστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Στον Αχέροντα για ιππασία το Action 24 +Βίντεο

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Στον Αχέροντα για ιππασία το Action 24
+Βίντεο
Στον Αχέροντα για ιππασία βρέθηκε η εκπομπή του Action 24 “Action Σαββατοκύριακο” και στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δετέ το σχετικό απόσπασμα.
Read More »
Στον Αχέροντα για ιππασία το Action 24 +Βίντεο Στον Αχέροντα για ιππασία το Action 24 +Βίντεο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπός στην Ηγουμενίτσα για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Συνελήφθη αλλοδαπός στην Ηγουμενίτσα για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας


Συνελήφθη χθες (30-06-2024) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στο πλαίσιο αναζητήσεων, ύστερα από καταγγελία σύμφωνα με την οποία προηγουμένως είχε προβεί σε ασελγή πράξη εναντίον ανήλικης ημεδαπής, με την οποία πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στερούνταν των απαιτούμενων εγγράφων για την είσοδο και παραμονή του στη χώρα.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπός στην Ηγουμενίτσα για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας Συνελήφθη αλλοδαπός στην Ηγουμενίτσα για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Επιχείρηση των «Αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ στις φυλακές Ιωαννίνων – Συνελήφθη αστυνομικός

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Επιχείρηση των «Αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ στις φυλακές Ιωαννίνων – Συνελήφθη αστυνομικός
Μεγάλη επιχείρηση του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη, για τον εντοπισμό και την σύλληψη ένστολων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε έκνομες δραστηριότητες στις φυλακές Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ Ιωαννίνων, ήδη έχει συλληφθεί ένας αστυνομικός, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στις φυλακές Σταυρακίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate.gr, η μεγάλη επιχείρηση των ανδρών των εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιεί σε βάθος έρευνα κυρίως για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών εντός των φυλακών και δεν αποκλείεται η εμπλοκή κι άλλων αστυνομικών ή και υπαλλήλων των φυλακών.
Read More »
Επιχείρηση των «Αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ στις φυλακές Ιωαννίνων – Συνελήφθη αστυνομικός Επιχείρηση των «Αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ στις φυλακές Ιωαννίνων – Συνελήφθη αστυνομικός Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Εντοπίστηκε νεκρός ο 61χρονος, πρώην Δήμαρχος της Πάργας

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Εντοπίστηκε νεκρός ο 61χρονος, πρώην Δήμαρχος της Πάργας
Νεκρός εντοπίστηκε λίγο πριν τις έντεκα το πρωί ο 61χρονος που αγνοούνταν από χθες το βράδυ στην περιοχή της Λούτσας.

Πρόκειται για τον πρώην Δήμαρχο Πάργας Αθανάσιο Λιόλιο.

Τη σορό του άτυχου άνδρα εντόπισε το Λιμενικό σε βραχώδη σημείο κατά την διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούσε στην περιοχή.

Ο 61χρονος είχε βουτήξει για ψαροτούφεκο και από την ώρα εκείνη τα ίχνη του είχαν χαθεί.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου θα προκύψουν από τη νεκροψία- νεκροτομή που θα γίνει.

Ο Αθανάσιος Λιόλιος ήταν ο πρώτος δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Πάργας. Είχε εκλεγεί το 2010 και είχε παραμείνει στο αξίωμα ως το 2014.

Πηγή epiruspost.gr

Read More »
Εντοπίστηκε νεκρός ο 61χρονος, πρώην Δήμαρχος της Πάργας Εντοπίστηκε νεκρός ο 61χρονος, πρώην Δήμαρχος της Πάργας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή – «Οι θερμοκρασίες του Ιουνίου είναι μία εικόνα του μέλλοντος»

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή – «Οι θερμοκρασίες του Ιουνίου είναι μία εικόνα του μέλλοντος»


Τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής κρούουν οι επιστήμονες. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν «οι θερμοκρασίες του Ιουνίου είναι μία εικόνα του μέλλοντος» και προειδοποιούν για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα για τις φωτιές.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας και ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας και Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Παπαβασιλείου μίλησαν το πρωί της Δευτέρας 1/7 στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η φωτιά και η κλιματική κρίση δεν μας ρωτάει αν προλαβαίνουμε ή όχι»

«Υπάρχει ένα σύστημα που έχει ευνοήσει την αυθαιρεσία τα τελευταία χρόνια. Συνεχώς αναφύονται οικοδομές μέσα σε δάση, υπήρχε ατιμωρησία και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι πριν από κάθε εκλογική διαδικασία νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα. Αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, επικροτείτο αυτός που αυθαιρετούσε. Και αυτοί οι ίδιοι που είναι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών μέσα στο δάσος, αυτοί είναι που διαμαρτύρονται και λένε “που είναι το κράτος να μας σώσει κτλ”. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος. Αυτός ο φαύλος κύκλος πήγε να σπάσει τώρα με την διάταξη για τον καθαρισμό των οικοπέδων και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων προκειμένου να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.

Αποδείχθηκε στις 3 αυτές πυρκαγιές όπου είδαμε πως σε περιουσίες και οικόπεδα που είχαν καθαριστεί, δεν πλησίασε η φωτιά» σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας αναφερόμενος στους οικισμούς στην Σταμάτα και την Κερατέα όπου πολλά σπίτια έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

«Η φωτιά και η κλιματική κρίση δεν μας ρωτάει αν προλαβαίνουμε ή όχι. Έρχεται πριν από μας. Συνεπώς πρέπει να δράσουμε άμεσα για να είμαστε συμβατοί με τις διατάξεις του νόμου» συμπλήρωσε.

«Στα αστικά κέντρα είναι πολύ πιο δύσκολα, και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη»

Ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας και Ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Παπαβασιλείου από την πλευρά του σημείωσε: «Είναι ο θερμότερος Ιούνιος που έχουμε καταγράψει τις τελευταίες δεκαετίες. Και όχι πολλά είναι ο θερμότερος είναι ότι είναι με διαφορά από τον προηγούμενο, είναι τουλάχιστον 3-4 βαθμούς πάνω από το προηγούμενο όριο. Είναι κάτι ανησυχητικό αυτό. Τα στοιχεία που είχαμε μπροστά μας μας έδειχναν ότι έχουμε θερμότερο καλοκαίρι του φυσιολογικού, το οποίο θέλει προσοχή την ερμηνεία του σε σχέση με τα επεισόδια καύσωνα. Δεν ξέρουμε πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα του καλοκαιριού».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις επόμενες μέρες του Ιουλίου, θα έχουμε μια άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Θα δούμε σε περιοχές 39 – 40 βαθμούς. Αναμένεται να πέσει λίγο η θερμοκρασία την επόμενη Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο, και την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει μια τάση να ανέβει η θερμοκρασία. Στα αστικά κέντρα είναι πολύ πιο δύσκολα, και η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Αυτό που είδαμε τον Ιούνιο ουσιαστικά είναι μία εικόνα του μέλλοντος» πρόσθεσε.

Για την αλλαγή των θερμοκρασιών και του κλίματος ο κ. Λέκκας ανέφερε πως, «αυτά τα θέματα θα αποτελούν μία κανονικότητα. Βλέπουμε πως υπάρχει μια κανονικοποίηση αυτών των φαινόμενων και βέβαια οι πυρκαγιές, η ξηρασία, οι έντονες βροχές, είναι η μία συνιστώσα της κρίσης. Οι άλλες συνιστώσες είναι χειρότερες γιατί κυριαρχούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και δεν φαίνονται πχ η ερημοποίηση, η υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων».
Read More »
«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή – «Οι θερμοκρασίες του Ιουνίου είναι μία εικόνα του μέλλοντος» «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή – «Οι θερμοκρασίες του Ιουνίου είναι μία εικόνα του μέλλοντος» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Πανελλήνιες 2024: Τι δείχνουν τα στατιστικά των εξετάσεων -Τι έγραψαν οι μαθητές, πού έσκισαν

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Πανελλήνιες 2024: Τι δείχνουν τα στατιστικά των εξετάσεων -Τι έγραψαν οι μαθητές, πού έσκισαν
Με τη ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων 2024 δίνεται ένα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και κλείνει ένας κύκλος της εκπαιδευτικής τους ζωής, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ένας νέος με περισσότερες προκλήσεις και ακόμα περισσότερες ευκαιρίες.

Ο φυσικός και εκπαιδευτικός αναλυτής Αργύρης Μυστακίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει πως «ο χαρακτήρας των πανελλαδικών εξετάσεων είναι διαγωνιστικός, οπότε η βαθμολογική επίδοση ενός υποψηφίου πρέπει να κρίνεται πάντα σε σύγκριση με τις επιδόσεις των συνυποψηφίων του. Η ανακοίνωση των βαθμολογιών είναι πάντα φορτισμένη συναισθηματικά, τόσο για τους υποψηφίους που αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις τους, όσο και γι' αυτούς που δεν είναι».

«Συγχαίρουμε θερμά την πρώτη κατηγορία υποψήφιων», τονίζει ο κ. Μυστακίδης, «αλλά και τη δεύτερη για την προσπάθειά τους. Συνιστούμε δε, στη δεύτερη κατηγορία υποψηφίων, μια ψύχραιμη αποτίμηση της προσπάθειάς τους, σε έναν δεύτερο χρόνο και αφού παρέλθει η συναισθηματική φόρτιση. Υπάρχουν πάντοτε επιλογές και δυνατότητες για όλους. Μάλιστα, όπως έλεγε σοφά και ο Ουίνστων Τσώρτσιλ: Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις».

Πανελλήνιες 2024: Τα μαθήματα με τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας και επιτυχίας

Τα Λατινικά, η Βιολογία, η Πληροφορική και η Οικονομία είναι τα τέσσερα μαθήματα που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αριστούχων (24,17%, 22,24%, 21,71% και 20,19% αντίστοιχα), ενώ στον αντίποδα η Ιστορία, η Φυσική, τα Μαθηματικά και η Πληροφορική είναι τα τέσσερα μαθήματα με τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας. «Το αξιοπερίεργο με το μάθημα της Πληροφορικής είναι πως έχουμε ταυτόχρονα υψηλό ποσοστό αριστείας αλλά και υψηλό ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση» σημειώνει ο εκπαιδευτικός αναλυτής.

Τα ποσοστά των γραπτών κάτω από τη βάση είναι: 59,86% για το μάθημα της Ιστορίας, 58,94% για τη Φυσική, 58,36% για τα Μαθηματικά και 41,27% για την Πληροφορική.

«Μεσοσταθμικά πάντως», εξηγεί ο κ. Μυστακίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι αυξομειώσεις ανά βαθμολογική κλίμακα δεν είναι σημαντικές στις τέσσερις ομάδες προσανατολισμού καθώς η μεγαλύτερη αποτυχία (σε σχέση με πέρσι) σε κάποιο μάθημα αντισταθμίζεται με καλύτερες επιδόσεις σε κάποιο ή κάποια άλλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αναμένονται μεγάλες μεταβολές στις βάσεις εισαγωγής των αντίστοιχων επιστημονικών πεδίων (ΕΠ) με ποιο αισθητές να είναι αυτές του 2ου ΕΠ (Θετικών Σπουδών).

Ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών

Ν. Γλώσσα και Λογοτεχνία

Μικρές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Μικρή μείωση στην κλίμακα 15-20 (περίπου 2%), μικρή μείωση γραπτών κάτω από τη βάση και σχεδόν ισόποσες αυξήσεις στις περιοχές 10-13 και 13-15.

Αρχαία Ελληνικά

Ελαφρώς χειρότερες επιδόσεις από πέρσι. Μείωση άριστων επιδόσεων (-2,69%), μείωση στην κλίμακα 15-18 (-1,12%), ελάχιστη μείωση επιδόσεων κάτω από τη βάση (-0,64%) και μετατόπιση όλων των παραπάνω στη μεσαία κλίμακα 10-15.

Ιστορία

Δυσκόλεψε αρκετά τις υποψήφιες και υποψήφιους η Ιστορία σε σχέση με πέρσι με σημαντική αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση (+9,10%) και αντίστοιχη μείωση επιδόσεων σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες πάνω από τη βάση.

Λατινικά

Οριακή αύξηση άριστων επιδόσεων (+1,43%) και μικρή αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση (+2,35%). Μικρές μειώσεις στις ενδιάμεσες κλίμακες 10-18.

Ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών

Ν. Γλώσσα και Λογοτεχνία

Σημαντική αύξηση των επιδόσεων στην κλίμακα 13-15 (+13,66%) με αντίστοιχες μειώσεις στις υπόλοιπες κλίμακες (κυρίως στην κλίμακα 10-13).

Μαθηματικά

Αισθητή μείωση των καλών επιδόσεων (-4,87% στην κλίμακα 15-18 και -6,37% στην κλίμακα 18-20), που επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις. Σημαντική αύξηση βαθμολογιών στη μεσαία κλίμακα 13-15 (+10,90%), μικρή μείωση στην κλίμακα 10-13 (-1,45%) και οριακή αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση (+1,8%).

Φυσική

Σημαντική αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση (+11,5%), σημαντική μείωση των άριστων επιδόσεων (-8,48%), αισθητή μείωση γραπτών στις περιοχές 15-18 (-3,63%) και 10-13 (-4,40%) και αισθητή αύξηση στην κλίμακα 13-15 ( +5.02%).

Χημεία

Καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι με αισθητή μείωση γραπτών κάτω από τη βάση (-12,04%) όπως και στη χαμηλόβαθμη περιοχή πάνω από τη βάση 10-13 με αντίστοιχες αυξήσεις στις υπόλοιπες βαθμολογικές κλίμακες 13-15 (+8,76%), 15-28(+4,43%) και 18-20 (+2,87%).

Ομάδα προσανατολισμού σπουδών υγείας

Ν. Γλώσσα και Λογοτεχνία

Ανεπαίσθητες μεταβολές με πιο αισθητή τη μικρή αύξηση γραπτών στην κλίμακα 13-15 (+2,61%) και μικρές μειώσεις σε όλες τις υπόλοιπες κλίμακες.

Φυσική

Εδώ η αποτυχία έχει μεγαλύτερη ποσοστιαία έκφραση, με το 63% των γραπτών να βρίσκονται κάτω από τη βάση. Αισθητή μείωση των άριστων επιδόσεων (-6,37%) και των επιδόσεων στην κλίμακα 15-18 (-3,57%). Σχεδόν αμετάβλητη η περιοχή 10-15.

Χημεία

Αντίστοιχη εικόνα με αυτή στο πεδίο των Θετικών Επιστημών. Σημαντική μείωση των γραπτών κάτω από τη βάση και μετατόπιση τους σε όλες τις κλίμακες πάνω από τη βάση. Εδώ το ποσοστό των άριστων επιδόσεων εμφανίζει μεγαλύτερη αύξηση (+4,48%) από ότι στο πεδίο των Θετικών Επιστημών.

Βιολογία

Αισθητά καλύτερες επιδόσεις, με μείωση των γραπτών κάτω από τη βάση (-7,13%) και αντίστοιχη, σχεδόν ισόποση, αύξηση των άριστων επιδόσεων (+6,95%).

Ομάδα προσανατολισμού σπουδών οικονομίας και πληροφορικής

Ν. Γλώσσα και Λογοτεχνία

Ανεπαίσθητες μεταβολές. Μικρή μείωση των γραπτών κάτω από τη βάση (-1,83%) και μετατόπισή τους στην κλίμακα 10-13.

Μαθηματικά

Χωρίς μεγάλες μεταβολές οι επιδόσεις στα μαθηματικά και ελαφρώς χειρότερες από πέρσι. Σταθερά μεγάλο το ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση με μικρή αύξηση (+2,9%). Μικρές μειώσεις στην περιοχή 13-20 και μικρή αύξηση στην περιοχή 10-13 (2,92%).

Πληροφορική

Μικρές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Μικρή μετατόπιση γραπτών από την περιοχή 10-13 (-2,47%) στην περιοχή κάτω από τη βάση (+2,77%). Οριακή αύξηση αριστούχων (+0,97%) και οριακή μείωση στην κλίμακα 15-18 (-1,3%).

Οικονομία

Ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από πέρσι. Μείωση γραπτών στις κλίμακες 0-10 (-3,92%), 10-13 (-2,4%), 13-15 (-0,5%) με αντίστοιχες αυξήσεις στις κλίμακες 15-18 (+2,95%) και 18-20 (+3,84%)

Σύνταξη και υποβολή μηχανογραφικού δελτίου

Ο κ. Μυστακίδης υπογραμμίζει πως εκείνο που εκκρεμεί «είναι η ανακοίνωση του μέσου όρου (ΜΟ) σε κάθε ομάδα προσανατολισμού (ΟΠ) και η συνακόλουθη και πολύ κρίσιμη επίσημη ανακοίνωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). Η ελάχιστη βάση εισαγωγής προκύπτει ως ποσοστό του ΜΟ ανά ΟΠ, με συντελεστή που κυμαίνεται από 0,8 έως και 1,2 και έχει οριστεί ξεχωριστά από κάθε τμήμα. Η ΕΒΕ θα καθορίσει και τη δυνατότητα κάθε υποψηφίου να επιλέξει ένα τμήμα ή όχι. Πιστεύω πάντως πως τελικές τιμές θα διαφέρουν ελάχιστα από τις εκτιμήσεις μας».

«Το τελευταίο στάδιο στη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων», σημειώνει ο εκπαιδευτικός αναλυτής, «είναι η σύνταξη και η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου κάθε υποψηφίου και είναι εξίσου σημαντικό με τις ίδιες τις εξετάσεις. Έτσι, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα ωριμότητα. Οι σωστές επιλογές θα διαμορφώσουν τη μελλοντική πορεία κάθε υποψηφίου και θα κάνουν τη διαδρομή του ευκολότερη και πιο αποδοτική».
Read More »
Πανελλήνιες 2024: Τι δείχνουν τα στατιστικά των εξετάσεων -Τι έγραψαν οι μαθητές, πού έσκισαν Πανελλήνιες 2024: Τι δείχνουν τα στατιστικά των εξετάσεων -Τι έγραψαν οι μαθητές, πού έσκισαν Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Αγνοείται 61χρονος ψαροντουφεκάς στην περιοχή της Λούτσας Πρέβεζας

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Αγνοείται 61χρονος ψαροντουφεκάς στην περιοχή της Λούτσας Πρέβεζας      
Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες από το Λιμενικό και την Αστυνομία για τον εντοπισμό ενός 61χρονου που αγνοείται από το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή της Λούτσας Πρέβεζας.

Ο 61χρονος, είχε κατευθυνθεί σε σημείο της παραλίας της Λυγιάς στην Πρέβεζα για νυχτερινό ψάρεμα με ψαροντούφεκο.

Καθώς οι ώρες περνούσαν και δεν επέστρεψε, οι οικείοι του ειδοποίησαν τις αρχές. Το αυτοκίνητό του εντοπίστηκε από την αστυνομία σταθμευμένο και εντός αυτού βρέθηκε και το κινητό του τηλέφωνο.

Από το πρωί τα σκάφη του λιμενικού ερευνούν τη θαλάσσια περιοχή στην οποία θεωρείται ότι ψάρευε για τον εντοπισμό του.

Read More »
Αγνοείται 61χρονος ψαροντουφεκάς στην περιοχή της Λούτσας Πρέβεζας Αγνοείται 61χρονος ψαροντουφεκάς στην περιοχή της Λούτσας Πρέβεζας         Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Η Ελλάδα στην κορυφή των προσβάσιμων προορισμών για ΑμΕΑ παγκοσμίως

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Η Ελλάδα στην κορυφή των προσβάσιμων προορισμών για ΑμΕΑ παγκοσμίωςΣημείο αναφοράς στον Προσβάσιμο Τουρισμό γίνεται η Ελλάδα καθώς πρωτοπορεί στην αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα σε παγκόσμιο επίπεδο προσελκύοντας αυξημένα μερίδια τουριστών από αυτή την κατηγορία επισκεπτών.

Με δεδομένη την εκπεφρασμένη προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού στο μέτωπο της προσβασιμότητας σε όλους τους ελληνικούς προορισμούς, καρπούς αποδίδει η δράση του εν λόγω υπουργείου “Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες – Ελλάδα 2.0”, πάντα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από 250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα είναι προσβάσιμες σε όλους (σε άτομα με αναπηρία και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και σε άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς) προβάλλοντας έτσι το καλύτερο πρόσωπο της χώρας, όπου κάθε επισκέπτης είναι ευπρόσδεκτος στην αγκαλιά του απέραντου γαλάζιου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περσεφόνη Μπέρτζου διευθύντρια Μάρκετιγκ της εταιρίας TOBEΑ (τεχνοβλαστός του πανεπιστημίου Πατρών), που έχει αναπτύξει και πατεντάρει το μηχάνημα SEATRAC, για την πρόσβαση στην θάλασσα, επεσήμανε πως η Ελλάδα, εκτός από πολιτισμό εξάγει και καινοτομία μέσω των SEATRAC στις παραλίες. Συγκεκριμένα η ελληνική αυτή πατέντα έχει τοποθετηθεί σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Λετονία, Κύπρο, Κροατία, Λιθουανία και θα ακολουθήσουν άμεσα περισσότερες χώρες. Στον Ελλαδικό χώρο έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 220 SEATRAC, όπως εξηγεί.

Η Ελλάδα έχει αναρριχηθεί στην κορυφή των προσβάσιμων προορισμών για ΑμΕΑ στον κόσμο

Εστιάζοντας στην Ελλάδα σημείωσε ότι πλέον η χώρα μας έχει αναρριχηθεί στην κορυφή των προσβάσιμων προορισμών για ΑμΕΑ στον κόσμο, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι Έλληνες και ξένοι έχουν αγκαλιάσει τα τα μηχανήματα αυτά. Μάλιστα στον δικτυακό τόπο της εταιρίας https://seatrac.gr/ καθημερινά είναι τα αιτήματα για πληροφόρηση σχετικά με τις παραλίες, αλλά κυρίως και για τις ευρύτερες υποδομές της περιοχής. Εκεί ο ενδιαφερόμενος θα αναζητήσει όλες τις παραλίες στην Ελλάδα που υπάρχουν υποδομές για τα άτομα που θα χρειαστούν πρόσβαση στην παραλία.

Γλυφάδα – Καλαμάτα- Χανιά έχουν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα

Σε ό,τι αφορά τις παραλίες που έχουν μεγάλη ζήτηση η κυρία Μπέρτζου επεσήμανε ότι η παραλία της Γλυφάδας πρωταγωνιστεί με 8.000 καθημερινές κλήσεις, ενώ ακολουθούν η παραλία της Καλαμάτας αλλά και αυτή των Χανίων, όπου καθημερινά δεκάδες είναι χρήστες των μηχανημάτων της SEATRAC. Το επόμενο διάστημα η εταιρία, που για κάθε μηχάνημα που αγοράζει ένας δήμος επιστρέφει και ένα ποσό στο πανεπιστήμιο Πατρών, εξετάζει την εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων σε παραλίες της Χαλκιδικής, όπως εξηγεί η κυρία Μπέρτζου. Αρκει φυσικά να προχωρήσει και ο Δήμος προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει σημαντικό ρόλο για την υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων.

Στο μεταξύ φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σημασία που έχουν για το τουριστικό προϊόν οι υποδομές προσβασιμότητας.

«Πέρσι τοποθετήθηκε ράμπα και σύγχρονη εγκατάσταση σε μια από τις δημοφιλέστερες και ομορφότερες παραλίες μας, την Αγία Άννα. Επίσης είμαστε από τους πρώτους Δήμους που κατέθεσαν τεχνικό δελτίο για τρεις επιπλέον ραμπες ΑμεΑ με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.Οι ταξιδιώτες με ειδικές ανάγκες δεν είναι εξαίρεση αλλα αναπόσπαστο κομμάτι μας», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λειψών Φώτη Μάγγο, «η υποδομή που δημιουργήσαμε σε δημοφιλή παραλία των Λειψών ώστε να είναι προσβάσιμη σε ΑμΕΑ, συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση της εμπειρίας για κατοίκους και τουρίστες με ειδικές ανάγκες. Το έργο διαθέτει ειδική εγκατάσταση πρόσβασης, διάδρομο, αποδυτήρια, χημική τουαλέτα με αλλαξιέρα μωρού, σκίαστρα και σήμανση».

«Σημαντική είναι η αναβάθμιση υπηρεσιών για να είναι πιο ασφαλείς και προσβάσιμες οι παραλίες σε ευάλωτες ομάδες, γεγονός που έχει λάβει πολλά θετικά σχόλια. Υποβάλαμε πρόταση για ένταξη 4 ακτών στο πρόγραμμα για προσβάσιμες παραλίες. Υπάρχουν ναυαγοσώστες στις τρεις πολυσύχναστες παραλίες της Σίφνου, οργανώθηκαν σεμινάρια ΚΑΡΠΑ και παράλληλα ξεκίνησε η λειτουργία πάνω από 10 απινιδωτών για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στις ακτές και τους περισσοτερους κύριους οικισμούς» επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Σίφνου, Γιάννης Ραφελέτος.

«Στην Ίο από το 2021 φροντίσαμε ώστε να εγκατασταθεί σε παραλία μας, σύστημα πρόσβασης σε ΑμΕΑ που επιπλέον διαθέτει τηλεμετρία, ξύλινο διάδρομο και ομπρέλες. Βλέποντας την αποδοτικότητα της κίνησης αυτής, στόχος μας είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε όλοι να απολαμβάνουν το φυσικό κάλλος του νησιού μας», αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ιητών, Αντώνης Μέττος.

Τέλος υπενθυμίζεται πρόσφατα το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι για τη δράση «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπερκαλύφθηκε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. Πιο συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν συνολικά 155 αιτήσεις προϋπολογισμού άνω των 30 εκ ευρώ έναντι του διαθέσιμου των 17 εκατ. ευρώ. Μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού βρίσκονται ήδη στη διαδικασία ελέγχου πληρότητας και αξιολόγησης των αιτήσεων, με βάση την ημερομηνία κατάθεσης (μέθοδος first come-first served), και το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων.
Read More »
Η Ελλάδα στην κορυφή των προσβάσιμων προορισμών για ΑμΕΑ παγκοσμίως Η Ελλάδα στην κορυφή των προσβάσιμων προορισμών για ΑμΕΑ παγκοσμίως Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Επίδομα παιδιού, ανεργίας: Τι αλλαγές έρχονται

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Επίδομα παιδιού, ανεργίας: Τι αλλαγές έρχονται
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον ανασχεδιασμό της επιδοματικής πολιτικής της χώρας. Στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει δύο βασικά επιδόματα (το ανεργίας και των τέκνων) τα οποία χορηγούνται σε περισσότερους από 1,3 εκατ. πολίτες κάθε χρόνο.

Για το επίδομα τέκνων προωθείται η γενναία αύξηση του ποσού ειδικά για τους έχοντες περισσότερα από 1 παιδί (εκτός από την ακρίβεια υπάρχει και το φλέγον πρόβλημα του δημογραφικού).

Για το επίδομα ανεργίας έχει δρομολογηθεί η καλύτερη «στόχευση» και η σύνδεση με τον μισθό αυτού που χάνει τη δουλειά του.

Μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

Η μέχρι τώρα λογική ήταν ότι ο ανασχεδιασμός της επιδοματικής πολιτικής θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι καταγράφεται σημαντική μείωση των δικαιούχων και λόγω της μείωσης της ανεργίας και λόγω της μείωσης των γεννήσεων ή της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων.

Αν πάντως προκύψουν δημοσιονομικά περιθώρια σε μόνιμη βάση, εκτιμάται ότι πόροι θα διοχετευτούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πιο ευάλωτων αποτελεί προτεραιότητα σε περιόδους ακρίβειας.
Read More »
Επίδομα παιδιού, ανεργίας: Τι αλλαγές έρχονται Επίδομα παιδιού, ανεργίας: Τι αλλαγές έρχονται Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

ΠΕΔ Ηπείρου: Πυροπροστασία δίχως πόρους και εξοπλισμό

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
ΠΕΔ Ηπείρου: Πυροπροστασία δίχως πόρους και εξοπλισμό
Με ηπιότερες θερμοκρασίες θα κυλήσει η εβδομάδα όμως οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες λόγω της ανομβρίας και των ξερόχορτων που υπάρχουν σε δάση και περιαστικά ακίνητα.

Την ίδια στιγμή οι δήμαρχοι της Ηπείρου στο πλαίσιο της ΠΕΔ, εξέφρασαν από κοινού τη δυσφορία τους για την έλλειψη πόρων πυροπροστασίας. Όπως τονίστηκε, όλοι οι Δήμοι της Ηπείρου προ λίγων ημερών αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης ώστε να δημιουργηθούν ζώνες πυροπροστασίας.

 Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της ΠΕΔ ο λόγος αυτής της εξέλιξης είναι ότι τα αρμόδια υπουργεία βασίστηκαν σε μετεωρολογικά δεδομένα και σε ζημιές που έχουν προκληθεί κατά το παρελθόν από φωτιές. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείστηκαν από επιπλέον κονδύλια και από άλλες χρηματοδοτικές ροές.

Με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ΠΕΔ, στην Ήπειρο διατέθηκαν συνολικά για πυροπροστασία λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο. Από αυτά, 519 χιλιάδες, κατανεμήθηκαν στους 8 δήμους των Ιωαννίνων, 199 στους 4 δήμους της Άρτας, 177 στους 3 δήμους της Θεσπρωτίας και 123 στους 3 δήμους της Πρέβεζας .
Read More »
ΠΕΔ Ηπείρου: Πυροπροστασία δίχως πόρους και εξοπλισμό ΠΕΔ Ηπείρου: Πυροπροστασία δίχως πόρους και εξοπλισμό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Επίσκεψη στελεχών της Παράταξης "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ" σε φορείς της ΠΕ Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Επίσκεψη στελεχών της Παράταξης "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ" σε φορείς της ΠΕ Θεσπρωτίας


Επίσκεψη πραγματοποίησε την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών ώρα ευθύνης» κ. Ιωάννης Στέφος στο Δημαρχείο Φιλιατών, συνοδευόμενος από την Περιφερειακή Σύμβουλο Θεσπρωτίας κα Παναγιώτα Αγγέλη, όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Φιλιατών κ. Βασίλειο Τσίγκο και τον Αντιδήμαρχο κ. Παρασκευά Βλάχο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν προς συζήτηση θέματα που αφορούν την συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων, με κύρια ζητήματα την αντικειμενική κατανομή των πόρων του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης στους Ο.Τ.Α. και τους οδικούς άξονες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου όπως η ανάγκη για ανακαίνιση των υπαρχόντων καταλυμάτων, η κατασκευή νέων, η αξιοποίηση υπαρχόντων δομών με πολλαπλασιαστικό όφελος για την τοπική κοινωνία, η ανάγκη ύπαρξης ξενώνα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς και θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών όπως ο ηλεκτροφωτισμός της οδού εισόδου της πόλης των Φιλιατών και η έλλειψη μηχανημάτων έργου. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η συνεργασία των δύο βαθμών Τ.Α. μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τους δημότες.

Την ίδια ημέρα τα στελέχη της Παράταξης επισκέφθηκαν το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και συναντήθηκαν με τον κ. Αλέξανδρο Πάσχο Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και τον κ. Πέτρο Ζουμπούλη Διοικητικό Προϊστάμενο, όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, με έμφαση στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου, ειδικά του παραλιακού άξονα Ηγουμενίτσα – Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα – Μαυρομάτι και την ανάγκη για λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου με διευρυμένο ωράριο.

Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας όπου τα στελέχη της παράταξης συναντήθηκαν με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Ιωάννη Παππά και με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή και Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος κ. Νικόλαο Κολιγιώτη. Συζητήθηκε ο αυξημένος υπηρεσιακός φόρτος της Διεύθυνσης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς πρόκειται για τουριστική περιοχή, με την αύξηση των τροχονομικών περιστατικών και λοιπών παραβάσεων. Ταυτόχρονα έγινε αναφορά και σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως η διακίνηση και η χρήση εθιστικών ουσιών και η έμφυλη βία.

Τέλος, τα στελέχη της Παράταξης επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη, με τον οποίο συζήτησαν καταρχήν το θέμα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία και αφορά την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού της λιμενικής ζώνης που ακόμη αναμένεται από τη διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ. Επίσης ενημερώθηκαν ότι η νέα διοίκηση της ΟΛΗΓ δεν χρηματοδοτεί πλέον το Λιμενικό Σώμα για συντήρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του, το οποίο αναγκάζεται να αιτείται ακόμη και για τα αναλώσιμά του στήριξη από την ΠΕ Θεσπρωτίας. Η παράταξη επανατοποθετήθηκε στο αίτημά της για επιδότηση στέγασης και σίτισης επικουρικών ιατρών του Νοσοκομείου Φιλιατών από την Περιφέρεια Ηπείρου. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν όλη την ΠΕ Θεσπρωτίας όπως η αποπεράτωση της οδού εισόδου της πόλης της Ηγουμενίτσας, η προσβασιμότητα ΑμεΑ ειδικά στις παραλίες, οι μεταφορές των μαθητών από απομακρυσμένα χωριά και γενικότερα θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των δήμων και της ΠΕ Θεσπρωτίας.

Ως Περιφερειακή Παράταξη δεσμευόμαστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας με τους αρμόδιους φορείς για την προώθηση των ζητημάτων που τέθηκαν στις συναντήσεις.
Read More »
Επίσκεψη στελεχών της Παράταξης "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ" σε φορείς της ΠΕ Θεσπρωτίας Επίσκεψη στελεχών της Παράταξης "ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ" σε φορείς της ΠΕ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Θέση εργασίας ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ Σύμπραξις ΙΚΕ

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Θέση εργασίας ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ Σύμπραξις ΙΚΕΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - Φυσιοθεραπευτής

Η δομή μας αναζητά έναν ακόμη φυσιοθεραπευτή/ρια να πλαισιώσει την ομάδα του ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ Σύμπραξις.

Προσφέρεται 8ωρη απασχόληση, ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών και θετικό εργασιακό περιβάλλον.

Η αποστολή των βιογραφικών γίνεται αποκλειστικά μέσω email στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

Kdif.sympraxis@gmail.com

*Απαραίτητη προϋπόθεση η κατοχή πτυχίου φυσιοθεραπείας.
**Θα εκτιμηθεί η προϋπηρεσία σε άτομα με αναπηρία!

Read More »
Θέση εργασίας ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ Σύμπραξις ΙΚΕ Θέση εργασίας ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ Σύμπραξις ΙΚΕ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Παρατείνεται το Καλάθι του νοικοκυριού, πενταπλασιάζονται τα πρόστιμα

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Παρατείνεται το Καλάθι του νοικοκυριού, πενταπλασιάζονται τα πρόστιμα
Επεκτείνονται έως το τέλος του χρόνου τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών, ενώ πενταπλασιάζεται το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και τριπλασιάζεται το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών.

Αυτά προβλέπονται σε τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, που προωθείται, σήμερα, στη Βουλή προς ψήφιση.

Συγκεκριμένα η τροπολογία περιλαμβάνει τις εξής διατάξεις:

– Επεκτείνεται ο χρόνος εφαρμογής του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους μέχρι 31.12.2024. Υπενθυμίζεται ότι, ως πλαφόν τίθεται το μικτό περιθώριο κέρδους που αποκόμιζε κάθε επιχείρηση από την πώληση κάθε βασικού προϊόντος πριν την 31.12.2021 (κλεισμένη χρήση 2021).

– Πενταπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και αυξάνεται από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ.

– Τριπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση και αυξάνεται από 2.000.000 σε 6.000.000 ευρώ.

– Παρατείνεται «το καλάθι του νοικοκυριού» έως και την 31.12.2024.

– Παρατείνεται η υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων των προμηθευτών από τα σούπερ μάρκετ προς το υπουργείο Ανάπτυξης έως 31.12.2024.

– Παρατείνεται η υποχρέωση ανακοίνωσης ενδεικτικών τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ προς το υπουργείο Ανάπτυξης έως 31.12.2024.

– Ο περιορισμός του πλαφόν στο βρεφικό γάλα ορίζεται έως 31.12.2024.

Τέλος, επεκτείνεται, αντίστοιχα, και η εφαρμογή της διάταξης και για τον έλεγχο του περιθωρίου κέρδους στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα». Λόγω των voucher που προσφέρονται στους δικαιούχους υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να αυξήσουν τις τιμές που ζητούν για την προμήθεια και εγκατάσταση νέου θερμοσίφωνα, αξιοποιώντας την αύξηση της ζήτησης που προκαλεί η έκδοση των vouchers περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Παρατείνεται το Καλάθι του νοικοκυριού, πενταπλασιάζονται τα πρόστιμα Παρατείνεται το Καλάθι του νοικοκυριού, πενταπλασιάζονται τα πρόστιμα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Εκτροπή αυτοκινήτου στην Ιόνια Οδό – Τέσσερις τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Εκτροπή αυτοκινήτου στην Ιόνια Οδό – Τέσσερις τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο
Ένα ΙΧ με τέσσερις επιβαίνοντες εξετράπη της πορείας του υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες,  στο 179,6ο χλμ της Ιόνιας Οδού.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 11 πυροσβέστες από την ΔΙ.Π.Υ. Ν. Ιωαννίνων, οχήματα της Ιόνιας Οδού και άνδρες της Τροχαίας.

Στο αυτοκίνητο επέβαιναν τέσσερα άτομα τα οποία απεγκλωβίστηκαν πριν την άφιξη της Πυροσβεστικής και τα παρέλαβαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Τα ακριβή αίτια του συμβάντος διερευνά το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Read More »
Εκτροπή αυτοκινήτου στην Ιόνια Οδό – Τέσσερις τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο Εκτροπή αυτοκινήτου στην Ιόνια Οδό – Τέσσερις τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 5 Ιουλίου

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 5 ΙουλίουΣυνολικά 89.821.690 ευρώ θα καταβληθούν σε 87.375 δικαιούχους, από σήμερα 01/07 έως τις 5 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του, από τον e-ΕΦΚΑ:
Από την 1η έως τις 5 Ιουλίου, θα καταβληθούν 29.800.000 ευρώ σε 1150 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
Στις 3 Ιουλίου, θα καταβληθούν 321.000 ευρώ σε 438 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.
Στις 4 Ιουλίου, θα καταβληθούν 12.700.690 ευρώ σε 28.737 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας).

Από την ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:20 εκατ. ευρώ σε 33.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα.
4 εκατ. ευρώ σε 6.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
19 εκατ. ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
4 εκατ. ευρώ σε 50 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
Read More »
Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 5 Ιουλίου Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 5 Ιουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Παραμένει Γραμματέας προς χάρη της ενότητας!

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Παραμένει Γραμματέας προς χάρη της ενότητας!
Παραμένει στη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, εκ Θεσπρωτίας, προς χάρη της… ενότητας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κυριακής ανέφερε μεταξύ άλλων πως «δεν φοβήθηκα να αναλάβω τις ευθύνες μου».

«Οφείλω από τη θέση του γραμματέα να διασφαλίσω την ενότητα, ακολουθώντας τον οδικό χάρτη που πρότεινε ο πρόεδρος», είπε και πρόσθεσε: «Κινητήρια δύναμή μου, η αγάπη για το ΠαΣοΚ. Θα είμαι εδώ, υπηρετώντας την ενότητα της παράταξης. Είμαι και θα είμαι εδώ για να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ενότητα της παράταξης».

«Καταφέραμε νίκες, χτυπήσαμε την κυβέρνηση εκεί που πονάει. Αλλάξαμε το ΠαΣοΚ σε όλη την Ελλάδα. Με τις δικές μας δυνάμεις, με τον κόσμο μας», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σπυρόπουλος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αποτυχία του να εκλεγεί στις ευρωεκλογές, ευχαρίστησε τον κόσμο που τον ψήφισε και δήλωσε περήφανος για το γεγονός ότι ήταν υποψήφιος σ’ αυτό το ψηφοδέλτιο.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Παραμένει Γραμματέας προς χάρη της ενότητας! Παραμένει Γραμματέας προς χάρη της ενότητας! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Το Σάββατο το πανηγύρι του Αγίου Αναστάσιου του Γουναρά στον Άγιο Βλάσιο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Το Σάββατο το πανηγύρι του Αγίου Αναστάσιου του Γουναρά στον Άγιο Βλάσιο ΗγουμενίτσαςRead More »
Το Σάββατο το πανηγύρι του Αγίου Αναστάσιου του Γουναρά στον Άγιο Βλάσιο Ηγουμενίτσας Το Σάββατο το πανηγύρι του Αγίου Αναστάσιου του Γουναρά στον Άγιο Βλάσιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Πικρός καφές από σήμερα στα σερβιριζόμενα - ΦΠΑ 24%

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Πικρός καφές από σήμερα στα σερβιριζόμενα - ΦΠΑ 24%
Από τα 3,5 ευρώ ο freddo espresso θα πωλείται από σήμερα 4,00 ευρώ για όσους αποφασίσουν να πιούν τον καφέ τους σε μια καφετέρια ή σε ένα παραδοσιακό καφενείο. Και αυτό καθώς ο συντελεστής ΦΠΑ στο σερβιριζόμενο καφέ, τσάι, κακάο, χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα επιστρέφει στο 24% μετά από τέσσερα χρόνια που ελέω της πανδημίας είχε μειωθεί στο 13%.

Όσοι όμως παίρνουν τον καφέ στο χέρι, ή παραγγέλνουν (delivery) θα συνεχίσουν να πληρώσουν τα ίδια ποσά καθώς ο μειωμένος συντελεστής διατηρείται στο 13% μόνιμα.

Έτσι λοιπόν με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% o σερβιριζόμενος καφές πωλείται από σήμερα ακριβότερα κατά 11%. Για παράδειγμα, ο ελληνικός καφές σε μια καφετέρια που μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ σήμερα πωλείται 2,80 ευρώ ενώ ο freddo espresso των 3,5 ευρώ πωλείται περίπου 4 ευρώ.

Διευκρινιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, ξεκαθαρίζει το τοπίο στην εστίαση αποσαφηνίζοντας τις περιπτώσεις που ο ΦΠΑ στον καφέ από σήμερα 1η Ιουλίου θα παραμείνει μόνιμα μειωμένος στο 13%, αλλά και πότε οι καταναλωτές θα πληρώνουν τον καφέ με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Ειδκότερα:

-Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

-Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε "πακέτο" (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

Στο μεταξύ παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου η προθεσμία σύνδεσης των επαγγελματικών λογαριασμών ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες άμεσων πληρωμών αποτελούν μια πολύ χρήσιμη λύση προκειμένου οι πολίτες να μην καταβάλλουν καθόλου προμήθειες για ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερες προμήθειες συγκριτικά με συναλλαγές με χρήση POS. Η μόνη διαθέσιμη υπηρεσία άμεσων πληρωμών μέχρι σήμερα, το IRIS, διαδίδεται ταχύτατα ως μέθοδος πληρωμής στην Ελλάδα. Η διαδικασία σύνδεσης είναι εξαιρετικά απλή και μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον ελεύθερο επαγγελματία μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία:

- Έως σήμερα στο σύστημα είναι εγγεγραμμένοι 400.00 επαγγελματίες (περισσότεροι από 180.000 εγγράφηκαν φέτος) από το σύνολο των περίπου 800.000 υπόχρεων προς σύνδεση επαγγελματιών.

- Ο μεγαλύτερος αριθμός συνδέσεων καταγράφηκε στις 27 Ιουνίου με 5,9 χιλ. νέες εγγραφές.

- Από την αρχή του έτους έως και τις 27 Ιουνίου έχουν πραγματοποιηθεί 191.416 συναλλαγές στο IRIS P2B, αριθμός 11 φορές μεγαλύτερος από πέρυσι.
Read More »
Πικρός καφές από σήμερα στα σερβιριζόμενα - ΦΠΑ 24% Πικρός καφές από σήμερα στα σερβιριζόμενα - ΦΠΑ 24% Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Ομιλία Ανδρέα Σπυρόπουλου στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Ομιλία Ανδρέα Σπυρόπουλου στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚΣυντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα είναι η ώρα να κάνουμε μια δίκαιη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωπαϊκών εκλογών αλλά και γενικότερα όλων των εκλογικών αναμετρήσεων που δώσαμε τον τελευταίο χρόνο, ώστε και μέσα από αυτή την πολιτική διαδικασία που ανοίγει σήμερα, να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

1. ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Ξεκινήσαμε πριν από δυόμιση χρόνια τη νέα πορεία να συνδέσουμε ξανά την Παράταξη με την κοινωνία.

Έθεσα ως προσωπικό μου στόχο από τη θέση του Γραμματέα, να δημιουργήσουμε ξανά ισχυρούς δεσμούς σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη και σε κάθε εργασιακό χώρο.

Ξεκινήσαμε με την αυτό-οργάνωση που έγινε ο πρώτος μας στόχος και συνεχίσαμε με την εκλογή νέων οργάνων για τη συγκρότηση ενός θεσμικού κόμματος.

Σήμερα, όπως γνωρίζετε, έχουν ανοίξει νέα γραφεία σε 33 Νομαρχιακές και 22 Τοπικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Αποτελούν πλέον το σημείο αναφοράς μας σε κάθε τοπική κοινωνία για να επικοινωνούν τα στελέχη μας τη δράση των συλλογικών μας οργάνων και το έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Δημιουργούμε το Προγραμματικό Πλαίσιο μέσα από την Επιτροπή υπό τον Νίκο Χριστοδουλάκη αλλά και από τη συνεισφορά των Τομέων Πολιτικής του κόμματος, οι οποίοι για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία, από βιογραφικά και ανθρώπους που δεν είναι μόνο κομματικά στελέχη αλλά έχουν μια σημαντική κοινωνική ή επιστημονική αναφορά.

3.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Παράλληλα, με σύγχρονα εργαλεία και πλατφόρμες δημιουργήσαμε ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας και διαλόγου με τα μέλη της Παράταξης και τους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ με το mobile app, το κανάλι του στο Viber και την πλατφόρμα «Ψηφιακή Κοινωνία» έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά με προτάσεις και με σχόλια για το πρόγραμμα, τις θέσεις, τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της Παράταξης.

Επόμενος στόχος μας έγινε η επικοινωνία των πολιτικών μας θέσεων, με καμπάνιες που αφορούν τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική κοινωνία, όπως:
-Το ιδιωτικό χρέος,
-τα κόκκινα δάνεια,
-την ακρίβεια,
-την υγεία,
-τη στεγαστική κρίση.

Ταυτόχρονα, μαζί με τις νομαρχιακές μας, τις τοπικές οργανώσεις, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, τους βουλευτές μας βρεθήκαμε ξανά μετά από πολλά χρόνια κοντά στους πολίτες σε όλη την Ελλάδα, επικοινωνώντας τις προτάσεις και τις θέσεις μας σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα που ανέφερα.

Πιάνοντας ξανά το νήμα της επικοινωνίας με την κοινωνία.

4. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Διοργανώσαμε μεγάλες εκδηλώσεις, όπου παρουσιάσαμε τις θέσεις του προγράμματός μας που αφορούν τα μεγάλα ζητήματα:

-την Υγεία και την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ,
-την Παιδεία με αναβάθμιση του δημοσίου χαρακτήρα της,
-το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή,
-την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας,
-την Ακρίβεια,
-τον Αγροδιατροφικό τομέα,
-τη Στεγαστική Κρίση, και
-την Ενεργειακή Δημοκρατία

Επισκεφθήκαμε μεγάλους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, σε οργανισμούς, νοσοκομεία, και άλλους κοινωνικούς χώρους σε όλους τους νομούς της χώρας.

Ενδεικτικά, σας αναφέρω δυο αριθμούς. Κατά τα τελευταία δυόμιση χρόνια, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον:

-336 δράσεις και
-781 εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα

Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε με τον πλέον σωστό τρόπο όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκα, αλλάξαμε το μοντέλο των κινητοποιήσεων αλλά και της οργανωτικής διάρθρωσης και ενημέρωσης των μελών και των φίλων της Παράταξης, εγκαθιστώντας ένα σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας μέσα από τα κανάλια, τα social media αλλά και από την καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, μέσα από τα στελέχη και τους εθελοντές του κινήματος.

Σ’ αυτή την πορεία για την επιστροφή της Παράταξης στην κοινωνία, οφείλουμε να παραδεχθούμε, ότι κάποια πράγματα δεν λειτούργησαν, όπως αρχικά τα σχεδιάσαμε και αναμέναμε.

Αρχικά, δεν προχώρησε με τον τρόπο που θέλαμε η αυτό-οργάνωση.

Θα έπρεπε να προχωρήσει η θεσμική συγκρότηση των αυτοδιοικητικών στελεχών της Παράταξης, σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης, μετά από πολλά χρόνια, εκδήλωσης που πραγματοποιήσαμε, τον περασμένο Δεκέμβριο, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και το Μητρώο με περισσότερα από 5.000 αυτοδιοικητικά στελέχη, που έχει η Παράταξη σήμερα και είναι μια πολύτιμη περιουσία για τα επόμενα βήματα.

Λόγω του πυκνού πολιτικού χρόνου με 4 εκλογικές αναμετρήσεις, δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε θεσμικά τη νέα γενιά της Παράταξης, την Νεολαία μας, η οποία επέστρεψε ενεργά και μαζικά τα τελευταία χρόνια.

Παρότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, όπως προανέφερα, στους Τομείς Πολιτικής, ορισμένοι δεν λειτούργησαν με τον τρόπο που αναμέναμε.

Σήμερα,όμως η θέση της Παράταξης είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτή που ήταν πριν από τρία χρόνια.

Καταφέραμε, έχοντας ως πρώτη μας προτεραιότητα την πολιτική αυτονομία, και ανατρέποντας τους πολιτικούς συσχετισμούς, σήμερα να μην μας ρωτούν «με ποιους θα πάτε;» Αλλά, να αναμένουν από εμάς να είμαστε η κύρια δύναμη απέναντι στην καταστροφική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί όλοι μαζί, με τα σωστά και τα λάθη, χτίσαμε μια Παράταξη που πατάει γερά στα πόδια της, που μπορούν οι πολίτες να την εμπιστευθούν ξανά, που την εμπιστεύονται πλέον και οι νεότερες γενιές αυτού του τόπου. Κι αυτό το δείχνουν τα στοιχεία.

Η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ από το 2.5% που ήταν το 2015 στην ηλικιακή ομάδα 17-24 έφτασε στο 10% στις εθνικές εκλογές του 2023. Κι αυτό είναι δική μας συλλογική νίκη.
 
Γι’ αυτό είναι άδικο σήμερα, για όλους εμάς, όλα αυτά να χάνονται στα φώτα της δημοσιότητας και να παρουσιάζεται η Παράταξη ως ένα πεδίο σύγκρουσης προσωπικών συμφερόντων. Δεν είμαστε αυτό, σύντροφοι και συντρόφισσες

Η δική μας συλλογική στάση πρέπει να είναι αταλάντευτη, στραμμένη αποκλειστικά στην πολιτική, στα σύγχρονα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες και την επικοινωνία των θέσεών μας.

Γιατί, όσες διαφωνίες κι αν χωρίζουν εδώ μέσα, αυτό που μας ενώνει είναι η πεποίθηση και η ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά ακόμη να προσφέρει στον τόπο.

Κι εδώ έχει αξία να δούμε πως συζητάμε το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Προσωπικά, είμαι υπερήφανος που ήμουν μέρος ενός σπουδαίου ευρωψηφοδελτίου με ανθρώπους με κοινωνική προσφορά, με εγνωσμένο επιστημονικό κύρος, με ισχυρή θέληση να αγωνιστούν για το ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό μάλιστα έρχεται ως συνέχεια των ψηφοδελτίων που συγκροτήθηκαν στις εθνικές εκλογές με αξιοκρατία, με τα πιο ικανά στελέχη, χωρίς ίχνος αποκλεισμού και χωρίς καμία προσπάθεια εύνοιας συγκεκριμένων προσώπων.

Αρχικά, αξίζουν συγχαρητήρια στην προσπάθεια όλων των υποψηφίων μας, αλλά και βεβαίως στους τρείς νέους μας ευρωβουλευτές, τον Νίκο Παπανδρέου, τον Γιάννη Μανιάτη (που βεβαίως εκλέχθηκε στη θέση του Αντιπροέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) αλλά και τον Σάκη Αρναούτογλου.

Να έχετε καλή δύναμη στο έργο που αναλαμβάνετε και όπως έλεγα σε κάθε μου δημόσια ομιλία, υπάρχουν πέντε πεδία στα οποία έχουμε χρέος να εργαστούμε αναδεικνύοντας τις πολιτικές προτεραιότητες της Παράταξής μας στην Ευρώπη:

Στην εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας της χώρας, για κοινά εργαλεία όπως ο ευρωστρατός.

Στο πεδίο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με τη στενότερη συνεργασία των κρατών-μελών: για ένα άλλο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και ταυτόχρονα για πολιτικές και εργαλεία που θα προβλέπουν τη θωράκιση των κρατών-μελών απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αλλά και την έγκαιρη υποστήριξή τους για την ανασυγκρότηση από αυτές.

 Έχοντας το παράδειγμα της Θεσσαλίας ως οδηγό.

Στη νέα ΚΑΠ και τον στόχο της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

Στο πεδίο των πολιτικών για τη μείωση του χάσματος του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Αλλά και όσον αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη που συνδέεται με το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα. Η αναγκαιότητα που υπάρχει σήμερα να στηριχθεί η ελληνική περιφέρεια, ώστε να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στις τοπικές κοινωνίες με θέσεις εργασίας και ποιοτικές δομές του κοινωνικού κράτους που αναβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πέρα από τα μεγάλα ζητήματα που τίθενται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οφείλουμε να δούμε καθαρά ότι αυτό που διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα είναι η διεύρυνση της πελατειακής αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας που οδηγεί σε περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αυτό συμβαίνει γιατί. Γιατί η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί με το πλέον απροκάλυπτο τρόπο το κέρδος συγκεκριμένων ομίλων σε βάρος της κοινωνίας. Και γιατί προτάσσει το κέρδος της αγοράς σε βάρος της επιβίωσης των ανθρώπων. Ένα κέρδος που δεν μεταφράζεται ούτε σε αύξηση μισθών, ούτε στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

(Είναι σημαντικό σήμερα, να ανοίξουμε το ζήτημα της 4ημερης εργασίας).

Μια κοινωνία απροστάτευτη στην κερδοσκοπία των λίγων, μια χώρα χωρίς μοντέλο ανάπτυξης προς όφελος των πολλών, αλλά με μόνη συνέπεια τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας.

Μια χώρα που οδηγούμαστε τα κοινωνικά αγαθά της υγείας και της παιδείας να είναι πλέον προνόμια των λίγων.

Μέσα σ’ αυτό το πολιτικό σκηνικό, έχουμε χρέος να δώσουμε το παράδειγμα ότι δεν είμαστε ένα κόμμα που ασχολείται με τη μικροπολιτική και τα προσωπικά. Αλλά, να στρέψουμε την προσοχή μας στους συλλογικούς στόχους και τη βελτίωση της κοινωνίας που ζούμε.

Είναι λάθος σε μια συγκυρία που η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί τέτοια ήττα χάνοντας 14 μονάδες από τις εθνικές εκλογές και 5 από τις ευρωεκλογές του 2019, και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υποχωρεί, το ΠΑΣΟΚ να μπαίνει σε ένα συνεχόμενο κύκλο εσωστρέφειας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον δεύτερη δύναμη σε πάρα πολλούς νομούς αλλά και πρώτο σε δύο.

Αλλά πέρα από τους αριθμούς.

Καταφέραμε με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες να χτυπήσουμε το επιτελικό παρακράτος του Μεγάρου Μαξίμου.

Να αποκαλύψουμε με τον πιο θεσμικό τρόπο την τραγική συγκάλυψη που επιχειρείται στην τραγωδία των Τεμπών.

Αλλά και να αλλάξουμε την κυβερνητική ατζέντα, επιβάλλοντας θέσεις μας όπως αυτές για τη στεγαστική κρίση.

Μας αρκούν αυτά; Η απάντηση είναι όχι.

Αυτό που πρέπει να επιτύχουμε και να εγγυηθούμε τώρα είναι ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο, όπου μέσα από αυτή την ανοιχτή διαδικασία, που εξήγγειλε ο πρόεδρος, να βγει ακόμη πιο ισχυρό.

Σε όλους έσας, τον Προέδρο και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που με τιμήσατε με την ψήφο σας, στέκομαι δίπλα σας με ειλικρίνεια, κάθε εκλογικό αποτέλεσμα στέλνει τα μηνύματά του.

Προσωπικά δεν φοβήθηκα να αναλάβω τις ευθύνες μου, αλλά πάνω από το προσωπικό προέχει το συλλογικό, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Με σεβασμό απέναντι σας, με σεβασμό στην Παράταξη, οφείλω από την θέση του γραμματέα να διασφαλίσω με κάθε τρόπο την ενότητα του κόμματος και την ομαλή λειτουργία των οργάνων, ακολουθώντας τον οδικό χάρτη που πρότεινε ο Πρόεδρος.

Ξέρετε ότι κινητήρια δύναμή μου ήταν και είναι η αγάπη μου για το ΠΑΣΟΚ. Δεσμεύομαι στον καθένα από εσάς προσωπικά ότι το επόμενο διάστημα θα είμαι εδώ υπηρετώντας την ενότητα της παράταξης.

Σας διαβεβαιώ ότι ως Γραμματέας εργάστηκα με πυξίδα τη συλλογικότητά, υπηρετώντας ένα ΠΑΣΟΚ ανοικτό, συλλογικό, δημοκρατικό.

Δεσμεύομαι ότι είμαι και θα είμαι εδώ για να μη βυθιστεί η προσπάθεια που όλοι μαζί κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.

Είμαι και θα είμαι εδώ για να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ενότητα της Παράταξης.

Είμαι και θα είμαι εδώ, ώστε με τις καλύτερες επιλογές να δημιουργήσουμε μαζί την ελπίδα που χρειάζεται ξανά η ελληνική κοινωνία.
Read More »
Ομιλία Ανδρέα Σπυρόπουλου στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Ομιλία Ανδρέα Σπυρόπουλου στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Εκτός λειτουργίας το e-pass, ταλαιπωρία στα διόδια της Τύριας

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Εκτός λειτουργίας το e-pass, ταλαιπωρία στα διόδια της Τύριας
Το πρωί ήταν ένα τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε ατελείωτες ουρές στην Εγνατία Οδό στο ρεύμα προς Ηγουμενίτσα και μεγάλη ταλαιπωρία για όσους κινούνταν προς τα παράλια.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής οι ουρές ήταν και πάλι τεράστιες, αυτή την φορά στο ρεύμα προς τα Ιωάννινα.

Όπως αναφέρουν αναγνώστες μας που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες το E-Pass στα διόδια της Τύριας για άγνωστους λόγους είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος για μεγάλη καθυστέρηση και ακόμη μεγαλύτερες ουρές.

Μάλιστα λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ δόθηκε εντολή και οι μπάρες σηκώθηκαν για ελεύθερη διέλευση προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο οδικός άξονας.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Εκτός λειτουργίας το e-pass, ταλαιπωρία στα διόδια της Τύριας Εκτός λειτουργίας το e-pass, ταλαιπωρία στα διόδια της Τύριας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Σημαντικές επιτυχίες για μαθητές του μαθηματικού φροντιστηρίου "Ράπτης Ιωάννης"

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024
Σημαντικές επιτυχίες για μαθητές του μαθηματικού φροντιστηρίου "Ράπτης Ιωάννης"Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε ότι o μαθητής μας Σπύρος Ζ. (θετική) πέτυχε την καλύτερη επίδοση στο μάθημα των Μαθηματικών στα Γενικά Λύκεια της Ηγουμενίτσας με βαθμό 19,6!

Στο Επαγγελματικό Λύκειο Ηγουμενίτσας (ΕΠΑΛ), επίσης πετύχαμε την πρώτη, δεύτερη και τέταρτη καλύτερη επίδοση από τους μαθητές μας:
Δανάη Π. 19,7
Στέφανο Π. 19,4
Αλέξανδρο Π. 19,0

Μέσα σε δυο χρόνια καταφέραμε να πιάσουμε την κορυφή αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε εκεί για χρόνια.
Από μεριάς μου νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη και τιμή προς όλους τους γονείς και μαθητές που με επιλέγουν και με εμπιστεύονται. Για τον λόγο αυτό υπόσχομαι πως πάντα θα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, θα αφοσιώνομαι με προσήλωση και ευλάβεια προς την επιτυχή πορεία όσων μαθητών με προτιμούν, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί τη θυσία αρκετών προσωπικών και οικογενειακών στιγμών.

Το σύνθημα του φροντιστηρίου μας, «Φτάσε όπου δεν μπορείς» από τον μεγάλο Ν. Καζαντζάκη, αντικατοπτρίζει τη συνεχή προσπάθεια και τον μόχθο, όχι μόνο των μαθητών μας αλλά και του δικού μας εκπαιδευτικού έργου. Είναι ένας ύμνος στην επίμονη επιδίωξη της υπέρβασης των ορίων και της αυτοβελτίωσης, εμπνέοντας όλους μας να κατακτούμε νέες κορυφές και να ξεπερνάμε κάθε πρόκληση. 

Με σεβασμό,
Ράπτης Ιωάννης
Read More »
Σημαντικές επιτυχίες για μαθητές του μαθηματικού φροντιστηρίου "Ράπτης Ιωάννης" Σημαντικές επιτυχίες για μαθητές του μαθηματικού φροντιστηρίου "Ράπτης Ιωάννης" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2024 Rating: 5

Σελίδες