Tα αποτελέσματα των εκλογών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας της Θεσπρωτίας

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Tα αποτελέσματα των εκλογών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας της Θεσπρωτίας

Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων για τις Εκλογές ΣΕΠΕ Θεσπρωτίας, προκύπτουν τα ακόλουθα αποτελέσματα.
ΔΣ:

AΣΕ 3 έδρες 119 ψήφοι (112 το 2022)

ΔΑΚΕ 2 έδρες 119 ψήφοι (133 το 2022)

ΔΥΣΗ 2 έδρες 81 ψήφοι (70 το 2022)

ΑΚΕ 0 έδρες 16 ψήφους (22 το 2022)

Η 3η έδρα του Πάμε, προέκυψε μετά από κλήρωση.

Για τους αντιπροσώπους στην ΔΟΕ:

ΑΣΕ1: Χριστοφιδης

ΔΑΚΕ 1: Τσόδουλος

ΔΥΣΗ 1: Θεοδώρου

Ανακοίνωσή της ΑΣΕ:


Read More »
Tα αποτελέσματα των εκλογών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας της Θεσπρωτίας Tα αποτελέσματα των εκλογών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Την ΔΑΣ καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας,

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Την ΔΑΣ καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας,Συνάδελφοι,

Πιστεύαμε ότι τα είχαμε δει όλα από την πλειοψηφία του Συλλόγου μας (ΔΑΣ Θεσπρωτίας), αλλά αποδείχτηκε, ότι εκεί που τελειώνει η συνδικαλιστική και κομματική μικροπολιτική και η εμπάθεια, αρχίζει η ΔΑΣ!!!

Μετά από τέσσερα χρόνια αναμονής, ήρθε η στιγμή, η Προϊσταμένη του Κεντρικού ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας, να σταθεί μπροστά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και να κριθεί για την απώλεια ενός βοηθητικού φακέλου με έγγραφα, χωρίς πρωτόκολλο, ο οποίος χρησίμευε για απόδειξη στοιχείων νομιμότητας ενεργειών των συναδέλφων του ΚΕΠ ως προς την έκδοση ΑΜΚΑ και ο οποίος κλάπηκε από την Υπηρεσία.

Και όλα αυτά γιατί οι συνάδελφοι απλά ήθελαν να διαφυλάξουν το δημόσιο συμφέρον και, ελλείψει εγκυκλίου, κρατούσαν αποδεικτικά στοιχεία για την έκδοση ΑΜΚΑ, σύμφωνα με λεγόμενα του Υπουργείου ότι θα διενεργηθεί κάποια στιγμή έλεγχος. Μια υπόθεση που απασχόλησε τα συνδικαλιστικά όργανα της ΠΟΕ ΟΤΑ, της κλαδικής ΠΟΣΕ ΚΕΠ και της ΑΔΕΔΥ, που εξέδιδαν σωρεία καταγγελιών περί ασάφειας του Νόμου και έλλειψης σαφών οδηγιών για τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ, που άφηναν έκθετους του υπαλλήλους των ΚΕΠ Πανελλαδικά.

Το όλο θέμα, στην αρχή, παρουσιάστηκε σαν πολιτική αντιπαράθεση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, πήρε διαστάσεις και ο τότε Δήμαρχος θεώρησε «σκόπιμο και βολικό» να στοχοποιήσει τιμωρώντας τους συναδέλφους του ΚΕΠ με την ποινή της Επίπληξης. Την ίδια στιγμή παρέπεμψε την Προϊσταμένη του ΚΕΠ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, διότι αποφάσισε πως η ποινή που θα έπρεπε να της επιβληθεί, υπερέβαινε την ποινή της στέρησης αποδοχών, που ο ίδιος είχε αρμοδιότητα να επιβάλει!

Αξιοσημείωτο είναι πως η πλειοψηφία του Συλλόγου (5 μέλη της ΔΑΣ έναντι 2 μελών της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ), παρέμεινε τότε εξόφθαλμα στο «πλευρό» του εργοδότη Δημάρχου δημιουργώντας σε όλους την «πικρή αίσθηση» της συνδικαλιστικής μεθόδευσης – συνεργασίας με την τότε εργοδοσία. Η «ταξική αλληλεγγύη» λαμβάνει νέα υπόσταση όταν στοχοποιείς συνδικαλιστικούς αντιπάλους!

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 λύθηκε το «μυστήριο»….

Αποδείχτηκε ότι η Πειθαρχική διαδικασία και οι ποινές που επιβλήθηκαν στους συναδέλφους μας και η παραπομπή της Προϊσταμένης στο Πειθαρχικό ήταν κατευθυνόμενη και μεθοδευμένη από την πρώην Διοίκηση του Δήμου Ηγουμενίτσας, σε συνεννόηση με τους Συνδικαλιστικούς μας αντιπάλους, συναδέλφους της ΔΑΣ ΟΤΑ.

Ο Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος των Εργαζομένων της ΔΑΣ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εμφανίστηκε στην ακροαματική διαδικασία, αφού η τακτική εκπρόσωπος της ΔΑΣ απουσίασε. Η Προϊσταμένη του ΚΕΠ, καταλαβαίνοντας, από μισόλογα, προς τη δεύτερη εκπρόσωπο των εργαζομένων, την «συναδελφικά» εχθρική και εμπαθή στάση των συνδικαλιστών της ΔΑΣ απέναντί της, ζήτησε, με στοιχεία, την εξαίρεση του εκπροσώπου της ΔΑΣ από τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, προσπαθώντας να προστατευθεί από την εμπάθεια των συναδέλφων της συγκεκριμένης παράταξης.

Η Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, αφού έκρινε τα προσκομιζόμενα μέσω της αίτησης στοιχεία, αποφάσισε την εξαίρεση από την διαδικασία του δήθεν «εκπροσώπου των εργαζομένων», ΔΑΣίτη «συναδέλφου»… και εκείνος, αποχωρώντας, ως «το πιστόλι της εργοδοσίας», δήλωσε ενώπιον όλων των μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου ότι…, «Η Προϊσταμένη του ΚΕΠ, δεν θα πρέπει να «τη βγάλει καθαρή» και θα πρέπει να της επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή από αυτή της Επίπληξης» που πρότεινε στην εισήγησή της η Πρόεδρος Πρωτοδικών που προέδρευε του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Φυσικά, στο να ξεδιπλωθεί το σχέδιο των δήθεν Ταξικών Δυνάμεων της ΔΑΣ βοήθησε η απουσία της τακτικής εκπροσώπου των Εργαζομένων, η οποία επί πολλά συνεχή χρόνια πολιτεύεται με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ΟΤΑ και επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους…..

Όπως τελικά αποδείχθηκε, η απόφαση του πρώην Δημάρχου για παραπομπή της Προϊσταμένης του ΚΕΠ στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με πρόταση ποινής στέρησης μισθού , έπεσε στο κενό!!! Απόφαση που μπορεί να εκθέτει τον πρώην Δήμαρχο, ξεφτιλίζει όμως συνδικαλιστικά τους συναδέλφους της ΔΑΣ Θεσπρωτίας και ιδιαίτερα τον παρευρισκόμενο στη διαδικασία, που αδυνατώντας να κρατήσει καν τα προσχήματα, εμφανίστηκε ως «εκτελεστής της εργοδοσίας» στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Η κοινή τους μεθόδευση για παραπομπή της Προϊσταμένης με πρόταση ποινής άνω της στέρησης μισθών δύο μηνών μετατράπηκε σε Επίπληξη, ποινή η οποία επιβλήθηκε σε όλους του συναδέλφους του Κεντρικού ΚΕΠ του Δήμου Ηγουμενίτσας, με τη συνενοχή της πλειοψηφίας του Σωματείου, οι οποίοι με την ΗΧΗΡΗ ΤΟΤΕ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ, «διευκόλυναν» τον Δήμαρχο να διώξει και να τιμωρήσει πειθαρχικά, ΑΔΙΚΑ, το σύνολο των συναδέλφων!

Συνάδελφοι,
Παρά την ελάχιστη ποινή που μας επιβλήθηκε, εξακολουθούμε να είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην «απέναντι όχθη», μαζί με τους συναδέλφους που αδίκως διώχθηκαν και τιμωρήθηκαν. Απέναντί μας έχουμε την εργοδοσία, αλλά και τους «εφιάλτες» που αποδείχθηκε περίτρανα πως, παρότι εκλέγονται για να εκπροσωπούν και να υπερασπίζονται τους εργαζόμενους, «αυτοξεφτιλίζονται» συνδικαλιστικά, στηρίζοντας τις μεθοδεύσεις και τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας!
Οι εργαζόμενοι οφείλουν να βγάλουν συμπεράσματα. Είναι άλλο να διαφωνείς για το συμφέρον των εργαζομένων και άλλο ο «συνδικαλιστικός ξεπεσμός» απροκάλυπτης εργοδοτικής συνεργασίας, που δεν μπορούν καν να κρύψουν, πλέον ούτε με… «φύλλο συκής»!!!
ΝΤΡΟΠΗ συνάδελφοι της ΔΑΣ!!
Read More »
Την ΔΑΣ καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, Την ΔΑΣ καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας, Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από Δευτέρα 17 έως Παρασκευή 21 Ιουνίου

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από Δευτέρα 17 έως Παρασκευή 21 Ιουνίου
Το ποσό των 72.700.677 ευρώ σε 76.052 δικαιούχους, θα καταβληθεί από αύριο Δευτέρα έως και την Παρασκευή 21 Ιουνίου στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Αναλυτικότερα από τον e-ΕΦΚΑ από τις 17 έως 21 Ιουνίου θα καταβληθούν 14.800.000 ευρώ σε 850δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Στις 20 Ιουνίου θα καταβληθούν 14.150.677 ευρώ σε 32.067δικαιούχους για Επιδόματα Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας.

Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές

14 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

20 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

9 εκατ. ευρώ σε 110 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

50 χιλ. ευρώ σε 25 δικαιούχους του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

700 χιλ. ευρώ σε 1.000μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Read More »
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από Δευτέρα 17 έως Παρασκευή 21 Ιουνίου e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από Δευτέρα 17 έως Παρασκευή 21 Ιουνίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

«Καμπανάκι» από Έλληνες επιστήμονες! «Οδηγούμαστε προς νέες καιρικές συνθήκες»

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
«Καμπανάκι» από Έλληνες επιστήμονες! «Οδηγούμαστε προς νέες καιρικές συνθήκες»
«Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα καιρικά δεδομένα, γιατί όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε προς νέες καιρικές συνθήκες, όπως αυτές που έχουμε φέτος, οι οποίες σε λίγα χρόνια θα γίνουν μια κανονικότητα».

Αυτά τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων , ο καθηγητής – πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αρχές Ιουνίου, στην Ελλάδα.

Παράλληλα, εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, γιατί πλήττονται από καύσωνες συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως, η ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία, η ανατολική Πελοπόννησος, κ.α.

Ο δείκτης δυσφορίας

Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «ίσως θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε μόνο για τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά να μιλάμε και για πιο βιομετεωρολογικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα ο δείκτης δυσφορίας» και προσθέτει:

«Ο δείκτης δυσφορίας δεν έχει σχέση μόνο με το πού φθάνει η θερμοκρασία, αλλά ποιο είναι το ποσοστό της υγρασίας, ποια είναι η ηλιακή ακτινοβολία, ποια είναι τα επίπεδα ρύπανσης από την αφρικανική σκόνη, που σημειωτέον είχαμε πολλά φέτος, καθώς και πόση ένταση έχει ο άνεμος, ο οποίος όταν φυσά, δρα καταπραϋντικά.

Με βάση τα όσα προανέφερα, δεν είναι μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες το πρόβλημα, διότι η δυσφορία που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει σχέση και με άλλους παράγοντες. Άλλωστε, υπάρχει ένας ολόκληρος κλάδος, που λέγεται βιομετεωρολογία, δηλαδή η επίδραση των καιρικών συνθηκών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ίσως, λοιπόν, θα πρέπει να συζητάμε για το ποιος είναι ο δείκτης δυσφορίας, δηλαδή, αν για παράδειγμα, είναι στο κόκκινο, στο πράσινο ή στο κίτρινο και ως εκ τούτου ο κόσμος να αρχίσει σιγά – σιγά να εκπαιδεύεται».

Οι τροπικές νύχτες και η επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού

Επίσης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης, σημειώνει ότι «η επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού έχει να κάνει και με το γεγονός ότι καταγράφονται υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τις νυχτερινές ώρες» και συνεχίζει:

«Ναι μεν μεσημβρινές ώρες, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, όλοι μας προσπαθούμε κάπως να προστατευθούμε, αλλά το σημαντικό είναι το πώς διαμορφώνεται η θερμοκρασία τις υπόλοιπες ώρες και κυρίως τη νύχτα.

Δηλαδή, είναι σημαντικό η θερμοκρασία να πέφτει τη νύχτα κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, διότι όταν τους ξεπερνά, τότε μιλάμε πια για τις λεγόμενες τροπικές νύχτες.

Όταν λοιπόν έχουμε σταθερά υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή 40 βαθμούς το μεσημέρι και 28 με 30 τη νύχτα, τότε η επιβάρυνση στον ανθρώπινο οργανισμό είναι σημαντική».

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, «οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από το θερμικό στρες, σύμφωνα με τις στατιστικές, έχουν να κάνουν με ασθένειες, όπως καρδιολογικά προβλήματα, αλλά ακόμα και με θανάτους, για αυτό θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται».

Οι μετεωρολογικές προγνώσεις πρέπει να επικεντρώνονται στις περιφέρειες

Όσον αφορά στο γεγονός ότι καταγράφονται υψηλότερες θερμοκρασίες στην ανατολική πλευρά της χώρας, συγκριτικά με την δυτική, ο Ανδρέα Καζαντζίδης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αυτό έχει σχέση με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, η οποία ευνοεί τις θερμές αέριες μάζες να κινηθούν προς τις ανατολικές περιοχές, όμως, κάποια άλλη στιγμή θα συμβεί το αντίθετο».

Ακόμη, αναφέρει ότι «στις περιπτώσεις καύσωνα είναι σε πιο καλή μοίρα οι παραθαλάσσιες περιοχές, σε σχέση με τις ηπειρωτικές και ειδικά τις πεδινές περιοχές, για αυτό και υπάρχουν κάποια hot – spot ας το πούμε έτσι, όπου οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάντα πάρα πολύ ψηλά, όπως είναι οι περιοχές, της Βοιωτίας, της Λάρισας, της Σπάρτης, του Άργους, κ.α., αλλά και πιο βόρεια, όπως οι περιοχές της πεδιάδας της Γιαννιτσών, και των Σερρών».

«Αυτό όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία» τονίζει ο καθηγητής στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «είναι το γεγονός ότι οι μετεωρολογικές προγνώσεις και οι οδηγίες που δίνονται, θα πρέπει να είναι λίγο πιο επικεντρωμένες σε επίπεδο περιφέρειας και όχι να λέμε ότι όλη η χώρα καίγεται από τις υψηλές θερμοκρασίες».

Και τούτο διότι, όπως λέει, «οι πολίτες αρχίζουν να θεωρούν ότι οι προγνώσεις είναι υπερβολικές, όταν δεν επιβεβαιώνονται στις περιοχές, όπου κατοικούν».

Όσον αφορά στο γεγονός ότι οι πολλές πυρκαγιές καταγράφονται σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και νησιών του Ιονίου, ο Ανδρέας Καζαντζίδης σημειώνει: «Υπάρχουν περιοχές όπου έχουν υψηλούς ανέμους και είναι αρκετά ξηρές, αφού δέχονται λιγότερες βροχές, καθ΄ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Παράλληλα, καταγράφονται πάντα σημαντικές διαφορές στις βροχοπτώσεις ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική πλευρά της χώρας, που χωρίζονται από την οροσειρά της Πίνδου και την ορεινή γραμμή στο κέντρο της Πελοποννήσου, δηλαδή από τον Γράμμο μέχρι και τον Ταΰγετο.

Ως εκ τούτου, στη δυτική πλευρά της χώρας καταγράφονται οι περισσότερες βροχοπτώσεις και άρα, υπάρχει περισσότερη υγρασία στο έδαφος, σε αντίθεση με την ανατολική, η οποία είναι πιο ευάλωτη.

Αν τώρα, αυτό το γεγονός συνδυαστεί και με ανέμους, οι οποίοι τον Αύγουστο συνήθως είναι τα μελτέμια που φυσούν από τον Έβρο, όπου πέρυσι είχαμε τις μεγάλες πυρκαγιές, και φθάνουν μέχρι και την Αττική, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι επιβαρυντικό».

Read More »
«Καμπανάκι» από Έλληνες επιστήμονες! «Οδηγούμαστε προς νέες καιρικές συνθήκες» «Καμπανάκι» από Έλληνες επιστήμονες! «Οδηγούμαστε προς νέες καιρικές συνθήκες» Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Στις 8 & 9 Δεκεμβρίου οι εκλογές στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας | Η μάχη για την προεδρία

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Στις 8 & 9 Δεκεμβρίου οι εκλογές στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας | Η μάχη για την προεδρίαΟι εκλογές στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας αναμένονται να πραγματοποιηθούν φέτος στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2024, σηματοδοτώντας μια σημαντική στιγμή για την επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής. Οι υποψήφιοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία είναι ο νυν πρόεδρος κ. Αλέξανδρος (Αλέκος) Πάσχος, ο Αντώνης Νικολάου και ο Άλκης Λάμπρου.
Ο Αλέκος Πάσχος εκλέχθηκε πρώτη φορά πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας το 2006. 
Από τότε, έχει επανεκλεγεί πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένης της επανεκλογής του το 2017. 
Επιπλέον, τον Μάιο του 2018, αναδείχθηκε πρόεδρος του νεοσύστατου Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στον συντονισμό της δράσης των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας​ 

Η μάχη για την προεδρία
Η επικείμενη εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου του 2024 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και συγκρουσιακή, με τρεις ισχυρούς υποψηφίους να διεκδικούν την προεδρία. 
Ο νυν πρόεδρος Αλέκος Πάσχος, με την πολυετή εμπειρία του και την αναγνωρισμένη ηγετική του παρουσία, επιδιώκει να συνεχίσει το έργο του. 
Ωστόσο, θα αντιμετωπίσει σκληρό ανταγωνισμό από τον Αντώνη Νικολάου και τον Άλκη Λάμπρου, οι οποίοι, έχοντας σημαντική εμπειρία στον επιχειρηματικό τομέα, φιλοδοξούν να προσφέρουν νέες ιδέες και προοπτικές στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.
Και οι τρεις υποψήφιοι έχουν ήδη αρχίσει εδώ και καιρό τις επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Σίγουρα, με τρεις ισχυρούς υποψηφίους να διεκδικούν την προεδρία, η εκλογική διαδικασία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. 
Οι επιχειρηματίες της Θεσπρωτίας θα κληθούν να επιλέξουν τον υποψήφιο που θεωρούν ότι μπορεί να ηγηθεί και να εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους.
Read More »
Στις 8 & 9 Δεκεμβρίου οι εκλογές στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας | Η μάχη για την προεδρία Στις 8 & 9 Δεκεμβρίου οι εκλογές στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας | Η μάχη για την προεδρία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 41χρονο μοτοσικλετιστή

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 41χρονο μοτοσικλετιστή


Χθες το απόγευμα (15 Ιουνίου 2024), συνέβη θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στο 19ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κορωνησίας – Άρτας. Δίκυκλη μοτοσικλέτα, που οδηγούσε ένας 41χρονος ημεδαπός, εκτράπηκε της πορείας της και προσέκρουσε σε πρανές του δρόμου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού.

Το Τμήμα Τροχαίας Άρτας διενεργεί προανάκριση για να εξακριβώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.
Read More »
Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 41χρονο μοτοσικλετιστή Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 41χρονο μοτοσικλετιστή Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Συγχαρητήρια από το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Yπαλλήλων Nομού Θεσπρωτίας για την εξάρθωση εγκληματικής οργάνωσης

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
   Συγχαρητήρια  από το  Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Yπαλλήλων Nομού Θεσπρωτίας  για την εξάρθωση εγκληματικής οργάνωσης 


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Yπαλλήλων Nομού Θεσπρωτίας εκφράζει για ακόμα μία φορά τα θερμά της συγχαρητήρια στους συναδέλφους του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, για την εξάρθωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών στο Νομό μας.

Έπειτα από πολύμηνη έρευνα, αξιοποίηση και ανάλυση πληροφοριών πραγματοποιήθηκε εχθές το πρωί (14-06-2024) συντονισμένη επιχείριση, με τη συνδρομή κι αλλων υπηρεσιών αλλά και του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών «Lussy», από την οποία εξακριβώθηκε η εμπλοκή δώδεκα (12) ατόμων στην εν λόγω εγκληματική οργάνωση.

Αυτό όμως που προκαλεί μεγάλυτερο δέος είναι οτι η εν λόγω εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν πλησίον σχολικών μονάδων και εντός του πρώην Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας, με πελατολόγιο ακόμη και μαθητές των σχολικών μονάδων, ενώ δε δίσταζαν ακόμα και να στρατολογήσουν ανήλικους.

Εμείς, ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας θα δηλώνουμε συνεχώς υπερήφανοι για τους συναδέλφους που εκπροσωπούμε και θα επιβραβεύουμε με κάθε τρόπο τις επιτυχίες τους, προς όφελος των συμπολιτών μας.


 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΝΑΚΟΣ Βασίλειος


Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ Ηλίας


Read More »
Συγχαρητήρια από το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Yπαλλήλων Nομού Θεσπρωτίας για την εξάρθωση εγκληματικής οργάνωσης  Συγχαρητήρια  από το  Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Yπαλλήλων Nομού Θεσπρωτίας  για την εξάρθωση εγκληματικής οργάνωσης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FIRST(R) LEGO(R) League Expo Παραμυθιά

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FIRST(R) LEGO(R) League Expo Παραμυθιά
Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 – ώρα 18:00, θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ “FIRST® LEGO® League Expo Παραμυθιά” που θα φιλοξενήσει ομάδες παιδιών ηλικίας 4-16 ετών και αποτελεί συνδιοργάνωση της Eduact με τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Παραμυθιάς και τον Δήμο Σουλίου.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Καρκαμίσι» του Δήμου Σουλίου τις ώρες 18:00 - 20:30

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό

Κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν MASTERPIECE℠ 2023-2024 εστιάζουμε στον ρόλο που παίζει το STEM στις τέχνες και δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να σχεδιάσουν και να χτίσουν έναν κόσμο ατελείωτων δυνατοτήτων. Πρόκειται για μια συνεργασία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO® Education και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 110 χώρες παγκοσμίως. Το FIRST® LEGO® League διεξάγεται με την Έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Φ15/ 133790/Δ2).

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Προσέλευση ομάδων: 17:30 - 17:50

Τελετή Έναρξης: 18:00 - 18:30

Διαγωνισμός: 18:30 - 19:45

Τελετή λήξης – Απονομές: 20:00 - 20:30

Στο Φεστιβάλ θα απονεμηθούν μετάλλια και διπλώματα σε κάθε συμμετέχοντα, όπως και βραβεία σε όλες τις ομάδες. Όλα τα βραβεία είναι μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα.

Σας περιμένουμε!
Read More »
Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FIRST(R) LEGO(R) League Expo Παραμυθιά Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής FIRST(R) LEGO(R) League Expo Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε κλοπή μοτοποδηλάτου

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Εξιχνιάστηκε κλοπή μοτοποδηλάτου
Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή μοτοποδηλάτου, υπόθεση για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε το μοτοποδήλατο τη νύχτα της 27/04/2024 από ανοιχτό χώρο στάθμευσης στην Άρτα, το οποίο βρέθηκε την επόμενη ημέρα από τους αστυνομικούς και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Read More »
Εξιχνιάστηκε κλοπή μοτοποδηλάτου Εξιχνιάστηκε κλοπή μοτοποδηλάτου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Σύλληψη ενός 34χρονου από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Σύλληψη ενός 34χρονου από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη ενός 34χρονου αλλοδαπού. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο, το οποίο στερούνταν σφραγίδας εισόδου σε έδαφος SCHENGEN, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Read More »
Σύλληψη ενός 34χρονου από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας. Σύλληψη ενός 34χρονου από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας. Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Ελευθέριος Καλογιάννης

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Ελευθέριος Καλογιάννης
Ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Ελευθέριος Καλογιάννης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Ο Ελ. Καλογιάννης είχε γεννηθεί στους Χουλιαράδες των Ιωαννίνων το 1930 και φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη Σχολή Υπομηχανικών του ΕΜΠ.

Εξελέγη βουλευτής πρώτη φορά στις 17 Νοεμβρίου 1974 (1974-1977), στις πρώτες εκλογές μετά τη Δικτατορία. Επανεξελέγη βουλευτής στις κοινοβουλευτικές θητείες 1981-1985, 1985-1989, στην οικουμενική κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα στις δεύτερες εκλογές του 1989 (1989-1990) και ο κοινοβουλευτικός του βίος ολοκληρώθηκε στη θητεία 1990-1993.

Το όνομά του είχε συνδεθεί με την «αρπαγή» της κάλπης κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας στις 23 Μαρτίου 1985. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης έλαβε 181 ψήφους, πλην όμως γεννήθηκε ζήτημα για το χρώμα των ψηφοδελτίων, αφού η χρησιμοποίηση διαφορετικών χρωμάτων ψηφοδελτίων διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο και παραβιαζόταν έτσι η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Χαρακτηριστικά, τα ψηφοδέλτια που έγραφαν Σαρτζετάκης, ήταν γαλάζια και τα άλλα λευκά. Το ζήτημα των χρωματιστών ψηφοδελτίων, προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές, είχε προκαλέσει την μεγάλη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τον Ελ. Καλογιάννη να αρπάζει την κάλπη και να τη μεταφέρει στα γραφεία του κόμματός του. Η κάλπη επιστράφηκε και ο βουλευτής έμεινε στην ιστορία ως «Καλπογιάννης».

Στις πρώτες νομαρχιακές εκλογές το 1994 ήταν υποψήφιος Νομάρχης Ιωαννίνων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Έβαλε ως μείζον το θέμα της μεταφοράς νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων για το οποίο στην συνέχεια αρθρογράφησε πολλές φορές

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνης Ιωαννίνων.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Ελευθέριος Καλογιάννης Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Ελευθέριος Καλογιάννης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος αυτοκινητόδρομος της Ηπείρου

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος αυτοκινητόδρομος της Ηπείρου
Τρία σημαντικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 568,2 εκατ. ευρώ που βρίσκονται σε τροχιά άμεσης υλοποίησης, παρουσίασε το Σάββατο (15/6) στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο έργα ύδρευσης στη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο και ένα εμβληματικό οδικό έργο στην Ήπειρο. 

Τα έργα αυτά είναι:

1. Η «Κατασκευή Έργων Ύδρευσης Νομών Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας», συνολικού προϋπολογισμού πράξης 145 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού, συνολικού μήκους 104 χλμ., από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου μέχρι τη Λευκάδα. Προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης οικισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Το δίκτυο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο υδραγωγείο προσφέροντας ορθολογική διανομή του νερού μεταξύ των οικισμών και καλή ποιότητα πόσιμου ύδατος, σε περισσότερους από 150.000 κατοίκους των παραπάνω περιοχών.

2. Η «Κατασκευή Φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και Δικτύων», συνολικού προϋπολογισμού πράξης 113,2 εκατ. ευρώ.

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην ολοκλήρωση ενός αυτοτελούς και λειτουργικά ανεξάρτητου συστήματος υδροδότησης με 24.000κ.μ./ημέρα πόσιμο νερό (στο 1ο στάδιο ανάπτυξης των έργων) της πόλης της Μυτιλήνης και των οικισμών Καλλονής και Αγίας Παρασκευής στη Λέσβο, από το φράγμα Τσικνιά. Εκτιμάται ότι το έργο θα εξυπηρετεί περίπου 100.000 κατοίκους. Στα οφέλη του έργου συγκαταλέγεται η αντιπλημμυρική προστασία της πεδιάδας της Καλλονής.

Κατά τη 2η φάση των έργων, προβλέπεται επέκταση του υδραγωγείου και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού για την κάλυψη αναγκών πρόσθετων οικισμών, όπως οι περιοχές του Πολυχνίτου, καθώς και οι περιοχές της Θέρμης, βόρεια της Μυτιλήνης. Οι ανάγκες αυτές πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς.

Τα δύο παραπάνω έργα έχουν ήδη δημοπρατηθεί, έχει εγκριθεί η κατακύρωσή τους και έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

3. Η «Επέκταση Ιόνιας Οδού, τμήμα: Ιωάννινα – Κακαβιά», συνολικού προϋπολογισμού πράξης 310 εκατ. ευρώ.

Ο οδικός αυτός άξονας, μήκους 69,5 χλμ, είναι ο δυτικότερος κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού και αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (Orient East Med). Το έργο είναι η συνέχεια της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κακαβιάς, διασχίζοντας τον νομό Ιωαννίνων. Το «Ιωάννινα Κακαβιά» βελτιώνει τη συνδεσιμότητα της ΠΕ Ιωαννίνων με την υπόλοιπη Ελλάδα συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της, ενώ αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου της χώρας από την Αλβανία και κατ’ επέκταση τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το έργο περιλαμβάνει δυο υποτμήματα :
Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι.
Υποτμήμα 2: Καλπάκι – Κακαβιά.

Ο νέος οδικός άξονας θα συνδέει, επίσης, τον Διεθνή Αερολιμένα Ιωαννίνων και μέσω της Εγνατίας Οδού τον Λιμένα Ηγουμενίτσας, όπως επίσης τη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων με τους κύριους οδικούς άξονες.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε μια δέσμη έργων χαμηλότερου προϋπολογισμού, αλλά υψηλής κοινωνικής ανταποδοτικότητας, τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν είτε κατασκευάζονται σε όλη την Επικράτεια και αφορούν: δικαστικά και αστυνομικά μέγαρα, σχολικές εγκαταστάσεις, οδικές συνδέσεις και γέφυρες, πεζογέφυρες, λιμενικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμια, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, φράγματα, αρδευτικά δίκτυα και εγγειοβελτιωτικά έργα.
Read More »
Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος αυτοκινητόδρομος της Ηπείρου Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος αυτοκινητόδρομος της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Το Φιλιατόπουλο που συνεργάστηκε με τον μεγάλο Ντέμη Ρούσο

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Το Φιλιατόπουλο που συνεργάστηκε με τον μεγάλο Ντέμη Ρούσο

Ο αείμνηστος BACILIS- Βασίλης Μηνά Μηνούσης ήταν γέννημα και θρέμμα Φιλιατιώτης, κατοικούσε στο τότε ιστορικό κέντρο των Φιλιατών, στην περιοχή του πλάτανου της Λούτσας. Ξεκίνησε πολύ μικρός μέλος της Φιλαρμονικής Φιλιατών, όπως και όλοι οι Φιλιατιώτες μεταπολεμικοί νεολαίοι με δάσκαλο τον αείμνηστο Μπάτζιο. Τις ικανότητές του στην κορνέτα τις είδε νωρίς και τον ανέδειξε ο επόμενος δάσκαλος της Φιλαρμονικής Βαγγέλης Πλασκασοβίτης. Με αυτό το εφόδιο έφυγε απο το Φιλιάτι μικρός και διέπρεψε στο εξωτερικό- κάποιο διάστημα συνεργάστηκε και με τον μεγάλο Έλληνα μουσικό Ντέμη Ρούσο. Ο Bacilis χάθηκε νωρίς απο ατύχημα στο διαμέρισμά του στη Γερμανία… Είχαμε ακούσει δίσκους του και είχαμε δει εικόνες του απο τις δουλειές στο εξωτερικό πριν πολλά χρονιά, αλλά χάθηκαν όλα μαζί με τους παλιότερους…
BACILIS 1...BACILIS 2.....

bbbbbbbbbbbbbb

Οι φωτογραφίες προέρχονται απο τα αρχεία των: Τασία Ελ. Νετη, Νίκου Μπούκουρη, Νίκου Μπουρδούκη- η τελευταία όπου είναι απο εκδήλωση στην πάνω πλατεία και στην οποία διακρίνονται ακόμη απο αριστερά Σάκης Αγαρτζίδης, Νίκος Μπουρδούκης, Βασίλης Μηνούσης και πίσω Στέφανος Κυριάκης Θεόφιλος Σωτηρίου κλπ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Read More »
Το Φιλιατόπουλο που συνεργάστηκε με τον μεγάλο Ντέμη Ρούσο Το Φιλιατόπουλο που συνεργάστηκε με τον μεγάλο Ντέμη Ρούσο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Eτήσια παράσταση Ρυθμικής και Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής της σχολής Vitality

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024

 Eτήσια παράσταση Ρυθμικής και Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής της σχολής VitalityRead More »
Eτήσια παράσταση Ρυθμικής και Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής της σχολής Vitality  Eτήσια παράσταση Ρυθμικής και Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής της σχολής Vitality Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Η παραλία Αρίλλα, το «διαμάντι» της Θεσπρωτίας

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Η παραλία Αρίλλα, το «διαμάντι» της ΘεσπρωτίαςΣτην περιοχή της Πέρδικας βρίσκεται η παραλία Αρίλλα, το «διαμάντι» της Θεσπρωτίας, που με τα πεντακάθαρα και γαλανά νερά της, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λουόμενους και τις λουόμενες.


Ειδικότερα, η παραλία αυτή βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Πάργας και οφείλει το όνομά της στον Ρωμαίο Στρατηγό Αρίλλα, ο οποίος κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους φαίνεται να είχε κατείχε τον συγκεκριμένο οικισμό.
Η γαλαζοπράσινη παραλία του Ιονίου που οφείλει το όνομα της στον Ρωμαίο Στρατηγό Αρίλλα


Η παραλία Αρίλλα εκτείνεται σε μεγάλο μήκος, ακολουθώντας τη μορφολογία του βραχώδους και γεμάτου κατάφυτους γκρεμούς, σκηνικού, σύμφωνα με το travelinspiration.


Tα νερά είναι αρκετά ζεστά, λόγω του ρηχού της βάθους, ενώ ο αμμώδης βυθός της και την υπέροχη διαφάνειά του ξεχωρίζουν.

Στα νότια υπάρχει ένα μικρό, καλά προστατευμένο λιμανάκι το οποίο γεμίζει κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με σκάφη, που σταματούν για να απολαύσουν αυτό το υπέροχο τοπίοι.


 

Read More »
Η παραλία Αρίλλα, το «διαμάντι» της Θεσπρωτίας Η παραλία Αρίλλα, το «διαμάντι» της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Φιλιάτες: Οι καμαρωτές εξώπορτες του Φοινικίου (16 ΦΩΤΟ)

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024


Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού Φοινίκι είναι οι καμαρωτές εξώπορτες. 

Η πιο παλιά από αυτές χρονολογείται από το 1840, ενώ η παράδοση συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. 

Πανέμορφες, πολύχρωμες και τοξωτές, άλλες παλιές και άλλες ανακαινισμένες, οι εξώπορτες συναντούνται παντού στα γραφικά στενάκια του χωριού και γίνονται ιδιαίτερα αισθητές λόγω του αρχιτεκτονικού κάλλους τους.


Read More »
Φιλιάτες: Οι καμαρωτές εξώπορτες του Φοινικίου (16 ΦΩΤΟ) Φιλιάτες: Οι καμαρωτές εξώπορτες του Φοινικίου (16 ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Στη Γράβα του '50 - Του Φώτη Ράπτη

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Ηγουμενίτσα: Στη Γράβα του '50 - Του Φώτη Ράπτη


Αρχές Μαρτίου του 1952 μετακομίσαμε στην Ηγουμενίτσα λόγω μετάθεσης του πατέρα μου. Φιλοξενηθήκαμε για λίγο στο σπίτι του Νίκου Τζοβάρα και μετά νοικιάσαμε ένα από τα σπίτια της Κοινωνικής Πρόνοιας στην οδό Μπιζανίου στη Γράβα, όπου και εγκατασταθήκαμε οριστικά.

Το κτίριο που μέναμε είχε τέσσερα ανεξάρτητα διαμερίσματα, τα δύο ισόγεια. Μη τα φανταστείτε άνετα και ευρύχωρα, ήταν απλά στεγασμένοι χώροι ενός κύριου δωματίου και ενός βοηθητικού χώρου. Εμείς μέναμε στο δυτικό του πρώτου ορόφου και στο ισόγειο έμενε η οικογένεια του Αχιλλέα Σιούζου. Δίπλα από εμάς έμενε αρχικά η οικογένεια του Σπύρου Βλάσση και αργότερα η οικογένεια του Γιάννη Σιμάτη. Στο αντίστοιχο ισόγειο έμενε η οικογένεια του Βαγγέλη Γκόγκου. Πιό ανατολικά στην επόμενη οικοδομή έμενε η οικογένεια του Γάκη Κατσέλη στον όροφο και του Σπύρου Κατσέλη στο ισόγειο. Στην αυλή φτιάξαμε κουζίνα και τουαλέτα για καλύτερη εκμετάλλευση του κύριου χώρου του σπιτιού. Στον περιβάλλοντα χώρο υπήρχε μια αιωνόβια ελιά και ένα διαμορφωμένο παρτεράκι με λουλούδια και την «ροδακινιά του Σωτήρη» που είχε φυτέψει ο ξάδελφός μου Σωτήρης Τζοβάρας. Πίσω από το κουζινάκι υπήρχε παραδοσιακός ξυλόφουρνος που τον είχε χτίσει η κυρά-Λένη Σιούζου με σπασμένα παλιά κεραμίδια, άχυρο και χώμα. Ακριβώς διπλα γιορτάζαμε το Πάσχα με τους γείτονες, ψήνοντας αρνί στη σούβλα (φωτό 1). Δυτικά ήταν ο κήπος της γιαγιά-Πήλιενας Γκιπάλη και, στον μεταξύ χώρο, το μονοπάτι που οδηγούσε στα Κωτσαίικα. Περιμετρικά του κήπου συνεχιζόταν ο δρόμος της οδού Μπιζανίου που εξυπηρετούσε και αυτοκίνητα μέχρι την αυλή του σπιτιού του Αλέξη Κώτσια.


Εκεί στην καρδιά της Γράβας, σε μια αλάνα που ήταν κάτω από τον περιφραγμένο κήπο των Κωτσαίων με τις αμυγδαλιές, δίπλα από το σπίτι του Τσουτσουμπή με την τεράστια αυλή, και πάνω από το σπίτι που μέναμε, υπήρχε μία βρύση από την οποία προμηθεύοταν νερό πόσιμο και για οικιακή χρήση, όλη η γειτονιά. Ακόμη δεν υπήρχε δίκτυο ύδρευσης για τα σπίτια. Θυμάμαι πολλές φορές όταν είχε διακοπή νερού, τα δοχεία των γειτόνων να είναι στη σειρά δίπλα στη βρύση, ώστε να γεμίσουν με σειρά. Αρκετές φορές, ιδίως το καλοκαίρι, ανηφορίζαμε μέχρι τη βρύση του Χότζα, πάνω από του Σωτηράκου, με ένα πήλινο μπότι για καλύτερο δροσερό νερό. Δίπλα από τη βρύση ήταν ο λαχανόκηπος του Γκόγκου, γεμάτος με τεράστιες αγκινάρες που τις κάναμε κρυψώνες στα νυχτερινά μας παιχνίδια. Και πάνω από τον κήπο, δίπλα από τις αμυγδαλιές των Κωτσαίων ήταν ο σταύλος του Γκόγκου (φωτό 2) όπου σταυλιζόταν το άλογό του όταν δεν έσερνε την νταλίκα τω μεταφορών.

Ανάμεσα από τον κήπο και τον σταύλο του Γκόγκου ήταν το δρομάκι που οδηγούσε στα Ελβετικά και στο «κρεβάτι του παππού» (φωτό 3). Ήταν μια πέτρινη ξερολιθιά φτιαγμένη σε σχήμα καναπέ από τον παππού μου. Εκεί αναπαυόταν όταν γύριζε από τις περιπλανήσεις του στο βουνό όπου έκοβε κουνουπίτσες για να φτιάχνει μεγάλες καλάθες ελαιοσυλλογής. Με τις αναβαθμίδες που έγιναν για να χτιστούν τα Ελβετικά, ο ζωτικός χώρος μπροστά από το κρεββάτι είχε μειωθεί αισθητά και το κρεββάτι ήταν άμεσα εκτεθειμένο στην άκρη της πρώτης αναβαμίδας. Εκεί προκλήθηκε και το ατύχημα που του στοίχισε τη ζωή.

Εκείνη η Γράβα του ’50 δεν φεύγει ποτέ από τη θύμησή μου, ήταν η γειτονιά που μου γέμισε τα άγουρα χρόνια, που μου χάρισε άφθονες παιδικές απολαύσεις αφήνοντάς μου και πολλά περιθώρια ονειροπόλησης. Και σήμερα, αποτιμώντας τα όνειρα που έκανα, απολαμβάνω το μέλλον εκείνης της νιότης μου.....

Read More »
Ηγουμενίτσα: Στη Γράβα του '50 - Του Φώτη Ράπτη Ηγουμενίτσα: Στη Γράβα του '50 - Του Φώτη Ράπτη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Σκάλα Τζαβέλαινας: Το μονοπάτι-ποίημα της φύσης, πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες

Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024
Σκάλα Τζαβέλαινας: Το μονοπάτι-ποίημα της φύσης, πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες

Άρρηκτα δεμένο με τα Σουλιωτοχώρια, προσφέρει μια εκπληκτική εμπειρία σε όσους πεζοπορούν στο βουνίσιο τοπίο πάνω από τον Αχέροντα.


Η Σκάλα Τζαβέλλαινας θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια στην ορεινή Θεσπρωτία. Photo: Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi

www.travel.gr
Το πεδινό κομμάτι της Θεσπρωτίας κοντά στα περιφερειακά σύνορα με την Πρέβεζα, αυτό που έχει στα ανατολικά του τα Όρη της Παραμυθιάς και στα δυτικά του τις πηγές του ποταμού Αχέροντα, είναι ένα τοπίο με υποβλητική φυσική ομορφιά και άφθονο πράσινο.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι κι ένας τόπος ιστορικής σημασίας, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με τους Σουλιώτες και τα χωριά τους, ιδιαίτερα κατά το διάβα του 18ου και του 19ου αιώνα: δεν είναι τυχαίο, ας πούμε, ότι ήταν εδώ όπου υπογράφηκε η Συνθήκη της Γλυκής, λίγο αφότου είχε ξεσπάσει η Επανάσταση του 1821: πήρε το όνομά της από το ομώνυμο θεσπρωτικό χωριό και σηματοδότησε μια περίοδο ανακωχής μεταξύ των Σουλιωτών και των Τουρκαλβανών μπέηδων της περιοχής, όσους υπάγονταν στις διαταγές του Αλή Πασά.

Ακόμα πιο περίοπτο σημάδι της σχέσης αυτής με τους Σουλιώτες, όμως, ήταν κι ένα μονοπάτι σκαλισμένο στα βράχια που ορθώνονται πάνω από τη Γλυκή, το οποίο έγινε γνωστό ως Σκάλα Τζαβέλαινας. Για τους Σουλιώτες είχε σημαίνουσα πρακτική αξία, αποτελώντας συγκοινωνιακό κόμβο. Για τον σημερινό επισκέπτη της περιοχής, πάλι, είναι ένα όμορφο αξιοθέατο, το οποίο προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα προς το φαράγγι του Αχέροντα, αλλά και την ευκαιρία μιας ωραίας πεζοπορικής διαδρομής στα ημιορεινά της Θεσπρωτίας.


Από τα πιο όμορφα θεσπρωτικά μονοπάτια. Photo: Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi

Όλα γύρω είναι καταπράσινα. Photo: Αντώνης Νικολόπουλος/Ευρωκίνηση

Απαράμιλλη θέα, άνετη πεζοπορία και παλιές, Σουλιώτικες ιστορίες

Το όνομα και μόνο Σκάλα Τζαβέλαινας, μαρτυρεί κάτι από την παλαιότητα του συγκεκριμένου μονοπατιού, το οποίο μας μεταφέρει νοερά στα χρόνια που το διάβαιναν οι Σουλιώτες μετακινούμενοι από τα χωριά τους προς και από τα πεδινά της Παραμυθιάς.

Η Τζαβέλαινα, άλλωστε, δεν είναι τυχαία: πρόκειται για ευθεία αναφορά στη Μόσχω Τζαβέλλα (1760-1803), σύζυγο του Λάμπρου Τζαβέλλα και μητέρα του Φώτου, η οποία πολέμησε τον Αλή Πασά στη Μάχη της Κιάφας (1792), παίρνοντας έπειτα τον δρόμο της προσφυγιάς προς τα Επτάνησα, μετά την καταστροφή του Σουλίου από τους Τουρκαλβανούς. Λέγεται, λοιπόν, ότι κανείς Σουλιώτης δεν μπορούσε να διαβεί το μονοπάτι όντας καβάλα σε άλογο (ή σε άλλο ζώο μεταφοράς), μέχρι που το κατόρθωσε η Μόσχω. Γι’ αυτό και προς τιμήν της, από τότε, το είπαν Σκάλα της Τζαβέλαινας.


Το μονοπάτι το έπαιρναν παλιά οι Σουλιώτες. Photo: Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi

Η περιοχή είναι πόλος έλξης για φυσιολάτρες. Photo: Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi

Το μονοπάτι προβάλλει σκαλισμένο στον βράχο και αναδύεται κλιμακωτά, έχοντας γίνει σημείο αναφοράς για την περιοχή της Γλυκής, αλλά και πόλος έλξης επισκεπτών –κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν αποφεύγονται και τα μεγάλα κρύα του χειμώνα, μα και οι ζέστες του καλοκαιριού. Αρχικά θα ξεκινήσετε από τη μεταλλική γέφυρα της Γλυκής στον κεντρικό δρόμο (θα δείτε και σχετική ταμπέλα, άλλωστε, που θα σας κατευθύνει αριστερά μετά τα πρώτα 500 μέτρα), ακολουθώντας την όχθη του Αχέροντα κι έπειτα θα διασχίσετε τα στενά των πηγών του διάσημου κατά τα αρχαία χρόνια ποταμού, πριν αρχίσετε να ανηφορίζετε. Εκεί στα πιο ψηλά και «φιδωτά» της διαδρομής είναι όπου θα βρίσκεστε, πλέον, στη Σκάλα Τζαβέλαινας.


Τα πάντα γύρω σας δείχνουν «πνιγμένα» στο πράσινο, ενώ το μάτι δεν χορταίνει τις φυσικές ομορφιές, αλλά και τη θέα που αποκαλύπτεται βαθμιαία, όσο ανεβαίνει κανείς. Η δε διαδρομή είναι πολύ εύκολη, απευθυνόμενη ακόμα και σε αρχάριους πεζοπόρους. Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες για να προσεγγίσετε στη Σαμονίβα, που είναι το πρώτο κατά σειρά από τα Σουλιωτοχώρια. Εδώ θα ξαποστάσετε, ατενίζοντας την απαράμιλλη θέα προς το φαράγγι του Αχέροντα. Στη συνέχεια μπορείτε να επιστρέψετε στη Γλυκή, είτε από τη Σκάλα Τζαβέλαινας προς τα πίσω, είτε μέσω Σουλίου, αν έχετε κανονίσει να σας περιμένει αυτοκίνητο στη Σαμονίβα.


Από τη Σκάλα Τζαβέλλαινας ξεκινάνε κι άλλες πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές, πέρα από τη βασική. Photo: Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi


Η διαδρομή αυτή είναι η πιο γνωστή και δημοφιλής στους επισκέπτες της περιοχής, όμως δεν είναι η μόνη. Από τη Σκάλα Τζαβέλαινας, δηλαδή, μέσα σε μόλις 30 λεπτά, μπορείτε να φτάσετε στη Γέφυρα Ντάλα, όπου θα θαυμάσετε το δάσος από φιλλύκια και αριές που την περιβάλλει. Επιπλέον, όντας στη Σκάλα Τζαβέλαινας, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει κι άλλο μονοπάτι το οποίο φτάνει εδώ, έχοντας ξεκινήσει από το Περίπτερο Πληροφόρησης στη Γλυκή. Αν επιλέξετε να το εξερευνήσετε, λοιπόν, θα σας οδηγήσει κατηφορικά στην πλαγιά του τριγύρω ορεινού τοπίου, μέχρι που θα φτάσετε στην όχθη του Αχέροντα.

Εκεί, τώρα, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να διαβείτε τα ρηχά νερά του ποταμού και να περάσετε απέναντι: αξίζει τον κόπο σας, γιατί έτσι θα βρείτε το σπήλαιο που οι ντόπιοι αποκαλούν «Σπηλιά του Δράκου» ή «Σπηλιά του Στοιχειού», απηχώντας παλιές λαϊκές δοξασίες για τα πλάσματα που κατοικούσαν σε τέτοιους βουνίσιους, απόμακρους τόπους της Θεσπρωτίας. Από εκεί, στη συνέχεια, θα πεζοπορήσετε άλλα 10 λεπτά ακολουθώντας την ροή των νερών κατά μήκος της παραποτάμιας όχθης, έως ότου βρεθείτε στο προαναφερθέν Περίπτερο Πληροφόρησης. Το τοπίο που θα δείτε γύρω σας θεωρείται από τα πιο μαγευτικά στα πέριξ της Γλυκής, όντας γεμάτο με αιωνόβια πλατάνια, φτέρες και διάφορα είδη υδρόφιλης βλάστησης.


Η Γλυκή βρίσκεται στη Θεσπρωτία, κοντά στα σύνορα με την Πρέβεζα και παραδοσιακά διατηρούσε σχέσεις με τους Σουλιώτες. Photo: Shutterstock

Πώς θα έρθετε εδώ

Για να πεζοπορήσετε στη Σκάλα Τζαβέλαινας θα πρέπει να φτάσετε στην ιστορική Γλυκή, στα πεδινά και ημιορεινά της νοτιοανατολικής Θεσπρωτίας, σε υψόμετρο 80 μέτρων. Πρόκειται για ένα γεωργικό χωριό 438 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011), το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο κι έχει αναδειχθεί και τουριστικά, λόγω της εγγύτητάς του στις πηγές του Αχέροντα –οι οποίες βρίσκονται γύρω στα 2 χιλιόμετρα έξω από τα νυν οικιστικά όρια.


Για να έρθετε στη Γλυκή, θα ξεκινήσετε ιδανικά από την Ηγουμενίτσα ή από την Πρέβεζα. Από την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας η απόσταση ανέρχεται σε 51 χιλιόμετρα, τα οποία και θα διανύσετε οδικώς μέσα σε περίπου 1 ώρα, ακολουθώντας τον δρόμο Παραμυθιάς-Πρέβεζας. Ανάλογο χρόνο οδήγησης υπολογίστε κι αν ξεκινήσετε από την Πρέβεζα, καθώς η απόσταση είναι ελάχιστα μεγαλύτερη (σχεδόν 56 χιλιόμετρα). Από εδώ θα διασχίσετε την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, έως ότου συναντήσετε το χωριό Μεσοπόταμος. Εκεί θα αλλάξετε πορεία και θα κινηθείτε όπως σας οδηγούν οι πινακίδες για τις Πηγές του Αχέροντα, μέχρι να φτάσετε στη Γλυκή.
Read More »
Σκάλα Τζαβέλαινας: Το μονοπάτι-ποίημα της φύσης, πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες Σκάλα Τζαβέλαινας: Το μονοπάτι-ποίημα της φύσης, πόλος έλξης για τους φυσιολάτρες Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 16, 2024 Rating: 5

Σελίδες