Ρυθμίσεις μακράς διάρκειας στην Ιόνια από την Δευτέρα

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Ρυθμίσεις μακράς διάρκειας στην Ιόνια από την Δευτέρα
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό με στόχο την εκτέλεση τεχνικών εργασιών.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 07:00 έως και την Παρασκευή 7 Ιουλίου στις 19:00, από το 199,6ο χλμ. έως και το 196,050ο χλμ., θα ισχύσει αποκλεισμός της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας και της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αντίρριο.

Επιπλέον, θα ισχύσει ολικός αποκλεισμός της Λ.Ε.Α. από το 199,6ο χλμ. έως το 199,7ο χλμ., στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας.

Σημειώνεται πως οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα είναι μακράς διαρκείας και θα υλοποιούνται καθ’ όλο το 24ωρο.

Σε περίπτωση ταχύτερης ολοκλήρωσης των εργασιών, η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και εφιστά την προσοχή των οδηγών καθώς οι τελευταίοι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τη σχετική σήμανση.

Read More »
Ρυθμίσεις μακράς διάρκειας στην Ιόνια από την Δευτέρα Ρυθμίσεις μακράς διάρκειας στην Ιόνια από την Δευτέρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

ΔΥΠΑ: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
ΔΥΠΑ: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού
Τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024 και ώρα 18:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο "Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων περιόδου 2024-2025" της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1 η Ιουλίου 2024 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι, ενώ συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία 5ετία.

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι- ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το "Μητρώο Παρόχων" της ΔΥΠΑ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Ειδικά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και Σάμο μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν (μηδενική ιδιωτική συμμετοχή), ενώ στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και του Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν, στο οποίο φέτος προστίθεται η Θεσσαλία (εκτός των Σποράδων).

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2024 έως 14.01.2025) και του Πάσχα (από 11.04.2025 έως 27.04.2025). 
Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%. Για τα άτομα με αναπηρία τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για μονογονείς και για ΑμεΑ και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα.

Επίσης, για τα ΑμεΑ προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.

Για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί. Φέτος, μοριοδοτούνται όσοι πολίτες δεν έχουν λάβει επιταγές στο παρελθόν ή δεν πήραν επιταγή εξαιτίας μοριοδότησης στα δυο τελευταία προγράμματα.

Επιπλέον, δημιουργείται μητρώο παρόχων στο οποίο συμμετέχουν αυτόματα οι
πάροχοι του προηγούμενου έτους.

Δικαιούχοι είναι:

- εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη
λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
- ασφαλισμένοι στον eEΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με
εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο
διάστημα από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της
προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
- άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών
μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους
μακροχρόνια ανέργους (12 και άνω μήνες ανεργίας) το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 € για τους άγαμους, τα 24.000 € για τους έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € ανά τέκνο) ή 29.000 € για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € για κάθε τέκνο μετά το πρώτο).

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr με τους
κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai- parokhes/koinonikos-tourismos

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις
και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ). Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως τις 09.06.2024 και ώρα 23:59, ως εξής:
Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι (εκτός των ΑμεΑ) πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-24.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Παράδειγμα 1

4μελής οικογένεια επιλέγει να μείνει στην Κρήτη από 01.07.2024 σε ξενοδοχείο
5 αστέρων με πρωινό για 6 διανυκτερεύσεις. Θα πάρει επιδότηση για το ξενοδοχείο 840€ (4 άτομα Χ 6 διανυκτερεύσεις Χ 35€) Για τα ακτοπλοϊκά με τιμή 100€ μετ’ επιστροφής, 200 € (50 Χ 4). Σύνολο 1.040€

Αν η διαμονή ορισθεί τον Αύγουστο η επιδότηση θα είναι προσαυξημένη κατά
20% και θα διαμορφωθεί στα 1.008 € για το ξενοδοχείο (42€ Χ 4άτομα Χ 6
διανυκτερεύσεις)

Παράδειγμα 2

4μελής οικογένεια επιλέγει για τη διαμονή τη Βόρεια Εύβοια για την ίδια κατηγορία ξενοδοχείου για 12 διανυκτερεύσεις. Θα πάρει επιδότηση 2.688€ (56€ Χ 4 άτομα Χ 12 διανυκτερεύσεις) Αν επιλέξει να μείνει σε ξενοδοχείο 3 αστέρων θα πάρει επιδότηση 2.064€ (43€ Χ 4 άτομα Χ 12 διανυκτερεύσεις).

Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παρόχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr με κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-
parokhes/parohoi-tourismou

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις
και Παροχές – Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού Από φέτος στο Μητρώο Παρόχων θα εντάσσονται αυτόματα οι πάροχοι του προηγούμενου έτους, αρκεί να επικαιροποιήσουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι
ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ:
https://www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε:
"Κοινωνικός Τουρισμός 2024 με προϋπολογισμό υψηλότερο από ποτέ! Δευτέρα ανοίγουμε τις αιτήσεις έτσι ώστε 300.000 συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να χαρούν το ελληνικό καλοκαίρι εντελώς δωρεάν ή με πολύ μικρό οικονομικό κόστος. Όχι άπλα καταφέραμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό αλλά να τον πενταπλασιάσουμε τα τελευταία χρόνια. Να τριπλασιάσουμε τον αριθμό των δικαιούχων, να αυξήσουμε τη διάρκεια των διακοπών από 5 σε 6 μέρες, να επιδοτήσουμε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και να μειώσουμε το τι πληρώνουν οι συμπολίτες μας για το πρόγραμμα αυτό. Δεν μείναμε όμως μόνο σ’ αυτά. Σταδιακά αλλάξαμε τη δομή του προγράμματος και ενισχύσαμε την κοινωνική του διάσταση. Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και τους συνοδούς τους, για τις μονογονεϊκές και τις πολύτεκνες οικογένειες. Συστατικό του προγράμματος είναι η στήριξη στους συμπολίτες μας στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές. Οι οικογένειες που θα τις επισκεφθούν δεν θα πληρώσουν τίποτα, οι επιχειρηματίες θα επιδοτούνται περισσότερο και οι διακοπές θα διαρκέσουν ακόμη πιο πολύ φτάνοντας τις 12 μέρες. Δευτέρα λοιπόν ανοίγουμε το πρόγραμμα και απλά και ηλεκτρονικά μπορείτε να κάνετε αίτηση".

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: "Για άλλη μία χρονιά,
εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας με τις οικογένειές τους θα πάνε διακοπές, είτε δωρεάν είτε με μικρή συμμετοχή, με το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής, αλλά και οικονομικής πολιτικής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη, μέσω του οποίου στηρίζονται τόσο το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και οι επιχειρήσεις. Για εμάς στη ΔΥΠΑ βασική μας προτεραιότητα είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και ουσιαστικών δράσεων για όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας, με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους. Με αυτόν τον προσανατολισμό και με συντονισμένες δράσεις τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε στην ενίσχυση και αναβάθμιση του προγράμματος, αυξάνοντας πρωτίστως, σημαντικά τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό. Ειδικά φέτος προβλέπονται για το πρόγραμμα 50 εκατ. ευρώ, 43% περισσότερα από πέρσι. Δηλαδή, σε 5 χρόνια, τετραπλασιάστηκαν οι πόροι, από 10 εκ. ευρώ σε 50 εκ. ευρώ. Και βέβαια υπάρχει ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και μονογονείς. Πολύ στοχευμένα, ανοίξαμε τη "βεντάλια" και προσαρμόσαμε το πρόγραμμα στις σύγχρονες ανάγκες, προκειμένου να επωφεληθούν ακόμα περισσότερο, περισσότεροι πολίτες.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας με ουσιαστικές δράσεις και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί κάθε χρόνο η ανταπόκριση των πολιτών και των παρόχων είναι ολοένα και μεγαλύτερη".

Read More »
ΔΥΠΑ: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Έναρξη ζωντανής μετάδοσης συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Έναρξη ζωντανής μετάδοσης συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας
Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι από σήμερα 31/05/2024 , οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του καναλιού του Δημοτικού Συμβουλίου στο YouTube με τίτλο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας ( Ζωντανά ) και σύνδεσμο : https://www.youtube.com/channel/UCIt8ipON4w-8oymhDzlckQQ

Ακολουθώντας τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, στόχος μας είναι να παρέχουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινότητα και το μέλλον της πόλης μας.

Πληροφορίες Ζωντανής Μετάδοσης : Ημερομηνία έναρξης: 31/05/2024
Ώρα συνεδριάσεων : 19:30
Πλατφόρμα μετάδοσης: Κανάλι Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας στο YouTube: [https://www.youtube.com/channel/UCIt8ipON4w-8oymhDzlckQQ]

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε ενεργά παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις.

Read More »
Έναρξη ζωντανής μετάδοσης συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Έναρξη ζωντανής μετάδοσης συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Υπουργείο Υποδομών: Ούτε γίνεται, ούτε προγραμματίζεται έργο στον παραλιακό Ηγουμενίτσα - Πλαταριά

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Υπουργείο Υποδομών: Ούτε γίνεται, ούτε προγραμματίζεται έργο στον παραλιακό Ηγουμενίτσα - Πλαταριά


Μόλις τρεις αράδες χρειάστηκε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας για να απαντήσει σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας, δηλαδή της παραλιακής.
Κι άλλες τέσσερις αράδες χρειάστηκε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου –Διεύθυνση Οδικών Υποδομών- προκειμένου να ξεκαθαρίσει πως ούτε γίνεται κάποιο έργο στην Εθνική αλλά ούτε και προγραμματίζεται!
Η λακωνική απάντηση έρχεται ως συνέχεια της περίφημης δήλωσης Ταχιάου ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα για τους δρόμους της Ηπείρου.
Έτσι μένουν μόνο οι αυτοσχεδιασμοί της Περιφέρειας κι αυτοί χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα.
Στις αρχές Απριλίου ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων οι Ηπειρώτες Όλγα Γεροβασίλη και Κώστας Μπάρκας είχαν καταθέσει ερώτηση σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης της Εθνικής Οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας.
Ανάγκη που γίνεται επιτακτικότερη και μεγαλύτερη μετά την παράδοση της Αμβρακίας και την σημαντική αύξηση στην κίνηση.
Η παραλιακή άλλωστε αποτελεί την φυσική συνέχεια της Αμβρακίας η οποία μπορεί να επεκταθεί ως το Μαυρομάτι, τα ελληνοαλβανικά σύνορα και να αποτελέσει έναν πραγματικό άξονα ανάπτυξης.
Ο Υπουργός Υποδομών στον οποίο απευθύνονταν η ερώτηση περιορίστηκε να διαβιβάσει την υπηρεσιακή απάντηση. Με άλλα λόγια νίπτει τας χείρας του…
«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας επισυνάπτουμε το σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών με το συνημμένο σε αυτό έγγραφο» αναφέρει.
Τι λέει η υπηρεσία της οποίας προΐσταται ο Υπουργός;
«Σε απάντηση της με αριθμό 4095/2-4-2024 Ερώτησης Ομάδας Βουλευτών, που μας διαβιβάστηκε σας ενημερώνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας ότι δεν υπάρχει κάποια εν εξελίξει σύμβαση στην Υπηρεσία μας ούτε προγραμματίζονται έργα σχετικά με την Εθνική Οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας».
Τόσο απλά…
«Ούτε προγραμματίζονται έργα…»
Βέβαια ο Υπουργός είχε όλο το περιθώριο να αναφέρει κάτι παραπάνω καθώς υποτίθεται ότι το Υπουργείο συνεργάζεται με την Περιφέρεια για να βρει τρόπους χρηματοδότησης των έργων αυτών όπως και της σύνδεσης Ιόνιας- Πρέβεζας όμως αποφεύγει να το κάνει..
Και δεν είναι τυχαίο..
Το εγχείρημα Ταχιάου- Καχριμάνη για την προώθηση των έργων με το μοντέλο της συγχρηματοδότησης, δηλαδή των διοδίων, δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο.. Τα έργα αφενός θα πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα για όποιον ιδιώτη τα αναλάβει, αφετέρου θα πρέπει να μπει και κρατικό χρήμα..
Έτσι με τους δρόμους που έχουμε σήμερα, μ’ αυτούς θα πορευτούμε για αρκετά ακόμη χρόνια!

Read More »
Υπουργείο Υποδομών: Ούτε γίνεται, ούτε προγραμματίζεται έργο στον παραλιακό Ηγουμενίτσα - Πλαταριά Υπουργείο Υποδομών: Ούτε γίνεται, ούτε προγραμματίζεται έργο στον παραλιακό Ηγουμενίτσα - Πλαταριά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών στην Αρχαιολογία PITHOS - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών στην Αρχαιολογία PITHOS - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο Princeton και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώθηκε το πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών στην Αρχαιολογία PITHOS στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από τις 20-25 Μαΐου 2024. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον άξονα της διεθνούς ακαδημαϊκής παρουσίας του Πανεπιστημίου, με αρμόδιο Αντιπρύτανη τον Καθηγητή κ. Ξενοφώντα Μπήτσικα.

Τη διοργάνωση του διδακτορικού σεμιναρίου, το οποίο συνιστά καινοτόμο ακαδημαϊκή δράση υψηλού επιπέδου, είχαν οι καθηγητές Ανδρέας Βλαχόπουλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και Samuel Holzman (Princeton University). Από πλευράς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχε τριμελής ομάδα διδακτορικών φοιτητών στην Κλασική Αρχαιολογία (Μαίρη Γιαμαλίδη, Μαρία Λαζοπούλου, Άρτεμις Μανιάκη), με επόπτριες διατριβής τις καθηγήτριες Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου και Κλεοπάτρα Καθάριου.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν σειρά επιτόπιων μαθημάτων και διαλέξεων από τους Δρα Κωνσταντίνο Ζάχο και Δρα Ανθή Αγγέλη στην Νικόπολη και στο Βουθρωτό από τον Dr Dhimitër Çondi. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης, τη Δωδώνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας, καθώς και περιηγήσεις σε οικισμούς και τοπία του Ζαγορίου.

Η Πρύτανης καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου απηύθυνε χαιρετισμό κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του προγράμματος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα PITHOS συνιστά μία μείζονα δράση διεθνοποίησης και εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.Από τη Διεύθυνση Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Read More »
Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών στην Αρχαιολογία PITHOS - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών στην Αρχαιολογία PITHOS - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Το αύριο της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας – Αργυροτεχνίας

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Το αύριο της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας – Αργυροτεχνίας
Tο Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 διοργανώνεται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» ημερίδα με θέμα: «Το αύριο της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας – Αργυροτεχνίας» στο πλαίσιο του Μήνα Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας.

Η τέχνη του ασημιού στα Ιωάννινα, και την Ήπειρο ευρύτερα, έχει βαθιές ρίζες στον χρόνο με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορικής ταυτότητας της πόλης. Κομβικής σημασίας στιγμή, υπήρξε η εγγραφή της Γιαννιώτικης Αργυροτεχνίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, το 2023.

Με αυτήν την αφορμή, ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ.), το Σωματείο Ασημουργών Μεταλλοτεχνιτών Ιωαννίνων «Η Γιαννιώτικη Τέχνη» και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζουν ένα πλέγμα δράσεων. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της εγγραφής του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο για την ανάδειξη και ενίσχυση της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας στα Ιωάννινα. Παράλληλα, επιδιώκεται η καταγραφή ζητημάτων που απασχολούν τον σύγχρονο αργυροτέχνη, η επίλυση των οποίων κρίνεται αναγκαία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του επαγγέλματος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνεργαζόμενοι φορείς διοργανώνουν το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» ημερίδα με θέμα: «Το αύριο της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας – Αργυροτεχνίας»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
14:30 – 14:45 Προσέλευση – καφές
14:45 – 15:10 Χαιρετισμοί
Μηνάς Πασχόπουλος, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πολιτιστικών Θεσμών και Εκδηλώσεων του Δήμου Ιωαννιτών
Εκπρόσωπος Περιφέρειας Ηπείρου
Κωστής Καλαποθάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μουσείου Αργυροτεχνίας/ Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Νίκος Γκόλας, Αντιπρόεδρος Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ)
Κωνσταντίνος Ζερβός, Πρόεδρος Σωματείου Ασημουργών Μεταλλοτεχνιτών Ιωαννίνων “Η Γιαννιώτικη Τέχνη”


ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
«Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία και Επιχειρηματικότητα»
Συντονιστής:
Γιάννης Ν. Δρίνης, Προϊστάμενος Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Διαπολιτισμικών Θεμάτων/ Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού

15:35 – 15:45
Ευθύμιος Χρυσοστόμου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων
15:45 – 16:00
Τιμόθεος Ρέκκας, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Μικρών Μεσαίων Επιχειρήσεων/ Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας/ Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
16:00 – 16:30
Συζήτηση

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
«Γιαννιώτικη Αργυροτεχνία και Επαγγελματική Κατάρτιση»
Συντονιστής:
Αντώνης Καναβούρας, Συντάκτης του Δελτίου Γιανιώτικης Αργυροτεχνίας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Φιλόλογος-Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων
16:30 – 16:40
Χρήστος Παπαγεωργίου, Υποδιευθυντής της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας Ιωαννίνων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α)
16:40 – 16:50
Ξενοφών Μπήτσικας, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
16:50 – 17:00
Δήμητρα Δέδε/ Προϊσταμένη Τμήματος Ανάπτυξης & Προβολής Επικοινωνίας/ Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού
17:00 – 17:10
Δημήτρης Σουλιώτης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης/ Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Διά Βίου Μάθησης/ Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
17:10 – 17:40
Συζήτηση – Συμπεράσματα

Read More »
Το αύριο της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας – Αργυροτεχνίας Το αύριο της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας – Αργυροτεχνίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Τρεις στρατιωτικοί στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό στο πεδίο βολής

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Τρεις στρατιωτικοί στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό στο πεδίο βολής
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχουν μεταφερθεί τρεις μέχρι στιγμής στρατιωτικοί μετά από τραυματισμό τους στο πεδίο βολής Ζίτσας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο τραυματισμός προήλθε από το ωστικό κύμα που προκλήθηκε μετά από ανάφλεξη προωθητήρων.

Οι τρεις που φαίνεται ότι είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι φαντάροι όπως αρχικά αναφέρθηκε, διακομίσθηκαν με ασθενοφόρα του στρατού.

Το πεδίο βολής είχε προγραμματιστεί εδώ και μέρες άσκηση.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Τρεις στρατιωτικοί στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό στο πεδίο βολής Τρεις στρατιωτικοί στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό στο πεδίο βολής Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Διήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα με το ΚΑΠΗ Παραμυθιάς

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Διήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα με το ΚΑΠΗ Παραμυθιάς
Διήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα διοργανώνει το ΚΑΠΗ Παραμυθιάς για τα μέλη του.

Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13 και 14 Ιουνίου.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο της υπηρεσίας 2666023215

Read More »
Διήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα με το ΚΑΠΗ Παραμυθιάς Διήμερη εκδρομή στα Καλάβρυτα με το ΚΑΠΗ Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Δ. Μιχαηλίδου: Αναβαθμίζουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουλίου στη βιομηχανία και λιανεμπόριο

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Δ. Μιχαηλίδου: Αναβαθμίζουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουλίου στη βιομηχανία και λιανεμπόριο
«Σε ανοιχτή επικοινωνία με τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, προωθούμε την αναβάθμιση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που τίθεται σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2024 σε βιομηχανία και λιανεμπόριο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, τις οποίες πραγματοποιούμε απ’ άκρου εις άκρον της χώρας, όπως και η σημερινή, εδώ στην Θήβα, όπου στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δίνουν απαντήσεις και λύσεις, όπου απαιτείται».

Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, που έδωσε σήμερα το «παρών» στην ενημερωτική εκδήλωση για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στη βιομηχανία, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Ήρθαμε σήμερα στην Στερεά Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 14% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) της βιομηχανίας της χώρας, για να δώσουμε απαντήσεις και τεχνικές λύσεις σε ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή του μέτρου. Όπως και εσείς, θέλουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τους εργοδότες και θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους. Είμαστε ανοιχτοί σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, που θα διευκολύνουν την εφαρμογή της, χωρίς να αλλοιώνουν τον σκοπό της θεσμοθέτησής της» σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε γνωστό πως οι εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης θα εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της Ψηφιακής Κάρτας, εφόσον αυτό προβλέπεται στην ατομική σύμβαση εργασίας τους και στον τρόπο που είναι δηλωμένοι στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

«Αυτή η αλλαγή που προωθούμε», είπε η κ. Μιχαηλίδου, «είναι αποτέλεσμα του ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου που έχουμε με τους εμπλεκόμενους. Στόχος μας και βασικό μας μέλημα είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας να λειτουργήσει προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι, μέσα στις επόμενες ημέρες, σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας του “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ”, θα έχουμε επιλύσει τα περισσότερα προβλήματα που μας έχουν επισημανθεί, καθώς θα είναι δυνατή και η απολογιστική καταχώριση στο σύστημα τυχόν τροποποιήσεων του ωραρίου και των υπερωριών».

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε επίσης ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση των επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς. «Σε αυτό είμαστε δίπλα σας και σας θέλουμε δίπλα μας», υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.

Στη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στη βιομηχανία, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας, συμμετείχε η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη και ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

Από την πλευρά των βιομηχάνων, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από 150 βιομηχανίες και μίλησαν ο πρόεδρος του ΣΒΣΕ, Πάνος Λώλος, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Ο. Βιδάλης και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Γιώργος Ξηρογιάννης.
Read More »
Δ. Μιχαηλίδου: Αναβαθμίζουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουλίου στη βιομηχανία και λιανεμπόριο Δ. Μιχαηλίδου: Αναβαθμίζουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Σε πλήρη εφαρμογή την 1η Ιουλίου στη βιομηχανία και λιανεμπόριο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Ανδρέας Σπυρόπουλος : «Αυτές οι εκλογές είναι ιστορικές για το ΠΑΣΟΚ – Τίποτα κοινό με Κασσελάκη»

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Ανδρέας Σπυρόπουλος : «Αυτές οι εκλογές είναι ιστορικές για το ΠΑΣΟΚ – Τίποτα κοινό με Κασσελάκη»

Ο υποψήφιος Ευρωβουλετής με το ΠΑΣΟΚ εξηγεί στο in.gr γιατί οι εκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν μεγάλη σημασία για το κόμμα και την Ευρώπη. Μιλά για τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μείνει κάτι από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου; Τι σημαίνει Ευρωβουλή και σοσιαλισμός;

«Έχει μείνει ο ήλιος» λέει και προσθέτει ότι υπάρχουν φυσικά οι ιδέες οι οποίες μας καθοδηγούν από τον Αντρέα μέχρι σήμερα. Επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του όλα τα χρόνια- και τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 και του 2000 – είχε μια μεγάλη επίδραση σε ότι συνέβαινε, σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην γειτονιά μας.

Επισημαίνει πως αυτές οι κάλπες είναι ιστορικές. Διότι, όπως εξηγεί, σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ πρέπει ουσιαστικά να αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη αναφέρει ότι δεν ξέρει αν θα έκανε παρέα μαζί του, αλλά σίγουρα δεν έχει τίποτα κοινό όσον αφορά την πολιτική αντίληψη.

Για το ΠΑΣΟΚ: Ανήκει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία
Ένας από τους προβληματισμούς των τελευταίων ετων- και ειδικά μετά την εποχή των Μνημονίων -είναι τι πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα σοσιαλιστικό κόμμα; «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα ένα κεντροαριστερό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», δηλώνει ο κ. Σπυρόπουλος και προσθέτει ότι είναι ένα κόμμα το οποίο διαχρονικά καθοδήγησε και τις ιδέες του σοσιαλισμού στην Ευρώπη.

Γιατί, όπως εξηγεί, το ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του όλα τα χρόνια- και τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 και του 2000 και με τους ηγέτες του- είχε μια μεγάλη επίδραση σε ότι συνέβαινε. Και σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην γειτονιά μας. «Ξέρετε, αυτό το οποίο συνέβαινε στην Μέση Ανατολή και η σχέση που είχε αναπτύξει ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής δημιούργησε μια άλλη αίσθηση του τι μπορούμε να καταφέρουμε ως χώρα».

Για τον κ. Κασσελάκη: Δεν έχω τίποτα κοινό
Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω παρέα μαζί του, απαντά ο κ. Σπυρόπουλος ερωτηθείς σχετικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανο Κασσελάκη. «Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν έχω τίποτα κοινό όσον αφορά την πολιτική αντίληψη και αυτό το οποίο πρεσβεύει όσο γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Δηλαδή η επίδειξη που κάνει όσον αφορά τον πλούτο του, η σχέση που έχει με τα μέσα ενημέρωσης, ο τρόπος που παρουσιάζεται σε διάφορες εκπομπές, αλλά κυρίως εκεί, νομίζω ότι δεν έχει ο ίδιος αποκρυσταλλώσει μέσα του τι θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα και με ποιο τρόπο να το κάνει», σχολιάζει ο κ. Σπυρόπουλος και προσθέτει ότι έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι θέλουν να μοιάσει στον Τραμπ των ΗΠΑ. Με τον τρόπο που εκφράζεται με μια ακραία ρητορεία. «Εγώ νομίζω ότι πολλές φορές βγάζει και μια αίσθηση του μίσους που έχει δημιουργηθεί ξανά στην ελληνική κοινωνία. Εμείς τα ζήσαμε τα μνημόνια».

Για την επιρροή του ΠΑΣΟΚ: Τεράστιες εθνικές επιτυχίες
Ως προς το ρόλο της ΝΔ και το επιχείρημα τι θα ήταν η Ελλάδα σήμερα, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ακούσει τους «προοδευτικούς» που έλεγαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και δεν υπέγραφε τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρεται στην επιρροή του ΠΑΣΟΚ και στις τεράστιες εθνικές επιτυχίες. Αναφέρεται στην Κύπρο, στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Οταν ακόμα και τώρα βλέπουμε την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν -μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- να προκαλεί και να μιλάει για την ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού, παραβιάζοντας πολλές αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Υπογραμμίζει πως τώρα αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό ήταν αυτό το επίτευγμα, όπως και τα προγράμματα σύγκλισης που κέρδισε η χώρα μας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Όπως υπογραμμίζει για να φτάσουμε να μπορούμε να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο, να αναπτύξουμε τις υποδομές αυτής της χώρας, να κάνουμε τα μεγάλα δίκτυα, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια. «Όλα αυτά δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά. Δημιουργήθηκαν γιατί μια ελληνική κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο», προσθέτει ο κ. Σπυρόπουλος.

Για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου: Να δημιουργήσουμε αναπτυξιακά εργαλεία
Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, είναι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Και τελικά, αυτό έχει μειωθεί και το χάσμα έχει μεγαλώσει. Τονίζει πως πρέπει να διεκδικήσουμε πολιτικές αναπτυξιακές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, αναφέρει πως η Νέα Δημοκρατία δεν το διαχειρίστηκε με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό προς την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. Άρα λοιπόν, «πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοια αναπτυξιακά εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό που είχε δημιουργηθεί». Γιατί δημιουργήθηκε; Γιατί την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα πλήρωσε περισσότερο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οικονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση, την πανδημία και τώρα την νέα κρίση.

Για τις κοινωνικές συνθήκες: Υπάρχει απογοήτευση σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας
Αναφορικά με τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών και τις τελευταίες κρίσεις ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει ότι το 2009 -2010 που η Νέα Δημοκρατία «μάς παρέδωσε μια χρεοκοπημένη χώρα, τρέχαμε εμείς τότε να τη σώσουμε από την ολική κατάρρευση. Και το ΠΑΣΟΚ το πλήρωσε». Αλλά, όπως αναφέρει, «πάνω απ’ όλα βάζουμε το καλό της χώρας και το βάζαμε και στο παρελθόν και θα το βάλουμε και στο μέλλον. Εμείς δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη. Εμείς μπαίνουμε μπροστά και αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη χώρα και αυτό θέλουμε και σήμερα», τονίζει.

Για τις ευρωπαϊκές εκλογές: Φοβάμαι πάρα πολύ την αποχή
Παραδέχεται ότι υπάρχει μια μεγάλη απογοήτευση σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας προς την πολιτική, το οποίο τους οδηγεί στην αποχή. Εκτιμά ότι έχουν απογοητευτεί από κάποιες επιλογές τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Πολιτικές και ελπίδες που διαψεύστηκαν στην πραγματικότητα και αυτό σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο είναι πρόβλημα. «Βλέπουμε διαρκώς ότι το ποσοστό του πληθυσμού που πηγαίνει στις κάλπες για να ψηφίσει είναι μειωμένο. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές, αυτό το πράγμα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, γιατί για πρώτη φορά οι ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται μόνες τους χωρίς να συμβαδίζουν με τις δημοτικές και περιφερειακές».

Για το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ: Η κοινωνία θα περάσει ηχηρό μήνυμα
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, ανέφερε ότι στις εθνικές εκλογές τα ίδια άκουγα και υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ το έδειχναν οι μετρήσεις να έχει μονοψήφιο ποσοστό. Εφτασε εκείνη η μέρα του Μαΐου και εμφανίστηκε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό. Και ξαφνικά όλοι κατάλαβαν ότι κάτι διαφορετικό συνέβαινε στην κοινωνία. Επειδή γυρίζω πάρα πολύ και βλέπω μια κοινωνία σε μεγάλο αναβρασμό και σε μεγάλη αναταραχή, εγώ πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες σε αυτές τις ευρωεκλογές θα περάσουν ένα ηχηρό μήνυμα. Και θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει μια δύναμη στην αντιπολίτευση, η οποία μπορεί να ηγηθεί μιας διαφορετικής και εναλλακτικής πρότασης για την διακυβέρνηση του τόπου.

Για τη σημασία των εκλογών: Είναι ιστορικές
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο αυτές είναι ιστορικές εκλογές. Όπως τονίζει το ΠΑΣΟΚ πρέπει ουσιαστικά να αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι μια ιστορική αναμέτρηση, και επιπλέον υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις. Άρα λοιπόν η συμμετοχή μου βάζει και μερικά προσωπικά στοιχήματα.

Αναφέρει καταρχάς την κλιματική αλλαγή. «Δεν μπορεί να μην παλέψουμε μέσα στην Ευρώπη για να πείσουμε την Ένωση ότι αυτό που έγινε με τη Θεσσαλία δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Αυτό που έγινε στη Μάνδρα, στο Μάτι, μαζί φυσικά και με τις αδυναμίες του δικού μας κράτους», δηλώνει και συμπληρώνει ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα πρόληψης και αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.

«Δεν μπορεί να μην παλέψουμε για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες, κτηνοτρόφους, τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους που θεωρούν ότι η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση τους έχει αφήσει απροστάτευτους», επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος.

Για την ΕΕ: Οι αποφάσεις της επηρεάζουν τη ζωή μας
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη είναι μέσα στη ζωή μας. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθοδηγούν και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και το ελληνικό κοινοβούλιο», αναφέρει ο κ. Σπυρόπουλος και προσθέτει ότι σχεδόν το 80% των αποφάσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου προέρχονται με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Οι εκπρόσωποι που στέλνουμε εκεί, σε αντίθεση με το τι περνάει αυτή τη στιγμή σαν αντίληψη στην ελληνική κοινωνία είναι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να δουλέψουν, να παράγουν έργο, να διεκδικήσουν».

Προσθέτει ότι παρατηρώντας το τί συμβαίνει στην Ευρώπη, έχει δει Έλληνες ευρωβουλευτές που πραγματικά έχουν κάνει σπουδαίο έργο και έχουν κερδίσει για την Ελλάδα. «Και ξέρετε, αποφάσισα να κατέβω σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές πάνω από όλα για να τιμήσω και τον ρόλο μου ως γραμματέας του κόμματος και τον αγώνα που έχει κάνει η παράταξη τα τελευταία χρόνια», σημειώνει.

Για την ΚΑΠ: Πρέπει να διαπραγματευτούμε, τα χωριά μας πεθαίνουν
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε τη νέα ΚΑΠ, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πρέπει, όπως εξηγεί, να εξασφαλίσουμε περισσότερα χρήματα μέσω των επιδοτήσεων. Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν μπορεί η πολιτική μας όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα να αρχίζει και να τελειώνει στο ζήτημα των επιδοτήσεων.

«Θα μιλήσω βιωματικά. Εγώ μεγάλωσα στην ελληνική επαρχία, μεγάλωσα στην Ήπειρο και στη Θεσπρωτία. Όλα αυτά τα χρόνια σπούδασα στην Θράκη και λόγω της πολιτικής μου ενασχόλησης έχω γυρίσει πάρα πολύ την ελληνική επαρχία», σημειώνει ο κ. Σπυρόπουλος. Τονίζει ότι πλέον κανένα νέο παιδί δεν μένει για να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. Ακόμα και αν έχουν μια επιχείρηση και μια δραστηριότητα από τους γονείς τους που είναι επιτυχημένοι, αναζητούν κάποια άλλη λύση σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο ή στο εξωτερικό. Υπογραμμίζει ότι «τα χωριά μας πεθαίνουν. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τη μείωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, οι οποίοι δεν μένουν».

Για την κατηγορία περί θολού μηνύματος από το ΠΑΣΟΚ: Δεν μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση
Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει συγκεκριμένες απόψεις για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία και σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο «δεν μπορώ να μπω στη συζήτηση ότι εκπέμπεται ένα θολό μήνυμα. Δεν είναι θολό το μήνυμα όταν μιλάμε για το κόστος ζωής. Δεν έχουμε κανένα θολό μήνυμα όταν μιλάμε για την ανεπάρκεια της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση. Στο να κάνει ελέγχους στην αγορά και έχει αφήσει αυτή την κερδοσκοπία. Όταν μιλάμε συγκεκριμένα για το ζήτημα της στέγασης, όταν μιλάμε για τους νέους ανθρώπους που πρέπει να βοηθήσουμε για να κάνουν οικογένεια, για τις νέες μητέρες, όπου πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να έχουν επαγγελματική σταδιοδρομία».

Σημειώνει ότι πρέπει να υπάρχει μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, μια σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία να μπορεί να σταθεί με επάρκεια απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Το δεύτερο σημείο είναι το ζήτημα της Ευρώπης. Πρέπει να δούμε ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να υπάρχει μια Ευρώπη η οποία να παρεμβαίνει στις διεθνείς εξελίξεις. Δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη όταν το βιοτικό επίπεδο των λαών της Ευρώπης μειώνεται και το χάσμα μεγαλώνει. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές άμεσες, όπως ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης, όχι όμως με τον τρόπο που το διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Για τους νέους: Ενημερωθείτε και ψηφίστε
Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής έστειλε μήνυμα στους νέους και τους προτρέπει πρώτα απ’ όλα να διαβάζουν για την πολιτική, για την καθημερινότητα, για τον εργασιακό τομέα, για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Πρέπει να είναι ενημερωμένοι. Δεύτερον, όπως είπε, πρέπει να συμμετέχουν στις εκλογές.
Read More »
Ανδρέας Σπυρόπουλος : «Αυτές οι εκλογές είναι ιστορικές για το ΠΑΣΟΚ – Τίποτα κοινό με Κασσελάκη» Ανδρέας Σπυρόπουλος : «Αυτές οι εκλογές είναι ιστορικές για το ΠΑΣΟΚ – Τίποτα κοινό με Κασσελάκη» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Nέα επιβάρυνση ασθενών από τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Nέα επιβάρυνση ασθενών από τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
Σε νέα ταλαιπωρία και επιπρόσθετα κόστη υποβάλλονται οι ασθενείς που χρειάζονται σκιαγραφικό για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Σύμφωνά με πρόσφατη οδηγία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η συνταγογράφηση των σκιαγραφικών γίνεται πλέον μόνο από την ειδικότητα των ακτινοδιαγνωστών.

Το πρόβλημα αναδεικνύει η Νέα Αριστερά, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε η Μερόπη Τζούφη προς τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, η νέα ρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαίνουν από τον έναν στον άλλο γιατρό ή να πληρώνουν από την τσέπη τους σκευάσματα που κοστίζουν κατά μέσο όρο 30€ – κάποια ξεπερνούν και τα 50€.

Σημειώνεται πως έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι ακτινοδιαγνώστες υποστηρίζουν ότι έχουν υπερβεί το όριο συνταγογράφησης ή δεν έχουν πιστοποιηθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Όπως επισης περιπτώσεις που ζητούν παράτυπα από τους ασθενείς να πληρώσουν για τη συνταγοφράφηση, τη στιγμή που οι ίδιοι ή οι δομές που συνεργάζονται έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Η ομάδα ασθενών που επιβαρύνεται ιδιαίτερα είναι οι ογκολογικοί ασθενείς. Σύμφωνα με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το νέο πλαίσιο δεν επιτρέπει στους ακτινοθεραπευτές ογκολόγους να συνταγογραφούν σκιαγραφικά για να πραγματοποιήσουν απεικονίσεις ακριβείας και κατάρτιση θεραπευτικών πλάνων για τους ασθενείς τους.

Η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς καλεί τον αρμόδιο υπουργό να λάβει άμεσα μέτρα που θα περιορίσουν την επιβάρυνση, τις καθυστερήσεις και το κόστος για τους ασθενείς, οι οποίοι ταλαιπωρούντα

Read More »
Nέα επιβάρυνση ασθενών από τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών Nέα επιβάρυνση ασθενών από τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

ΔΕΕΠ Θεσπρωτίας : Μήνυμα προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
ΔΕΕΠ Θεσπρωτίας : Μήνυμα προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Αγαπητοί μαθητές,

Σας συγχαίρω για τον μόχθο και τον αγώνα που κάνατε ώστε να έρθετε προετοιμασμένοι στις εξετάσεις. Κρατήστε στο νου ότι οι Πανελλήνιες είναι ένα σημαντικό, αλλά όχι το σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή σας. Αξιοποιήστε την εμπειρία των εξετάσεων χωρίς άγχος με το βλέμμα στο μέλλον. Γνωρίζετε ότι η τύχη είναι με τους αγωνιστές και να είστε βέβαιοι ότι θα σας δοθούν πολλές ευκαιρίες στην ζωή σας.

Σας εύχομαι να έχετε λαμπρή επιτυχία.

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνου Θεοφάνης

Read More »
ΔΕΕΠ Θεσπρωτίας : Μήνυμα προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΔΕΕΠ Θεσπρωτίας : Μήνυμα προς τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 2024: Σοκάρουν τα στοιχεία για τα παιδιά – Περισσότερα από 38 εκατομμύρια παιδία 13 έως 15 ετών ατμίζουν

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 2024: Σοκάρουν τα στοιχεία για τα παιδιά – Περισσότερα από 38 εκατομμύρια παιδία 13 έως 15 ετών ατμίζουν
Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος “World No Tobacco Day, η σημερινή και τα στοιχεία για τη χρήση προϊόντων καπνού ή νικοτίνης είναι άκρως ανησυχητικά. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος έχει στόχο την προστασία των παιδιών από τις τακτικές της βιομηχανίας καπνού για να εξασφαλιστεί η υγεία των μελλοντικών γενιών αλλά και η συνεχής μείωση της χρήσης των καπνικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα παιδιά ήδη από την ηλικία των 13-15 ετών χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού ή νικοτίνης. Υπολογίζεται μάλιστα ότι σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 38 εκατομμύρια παιδία ηλικίας 13 έως 15 ετών (περίπου το 10%) χρησιμοποιούν κάποια μορφή προϊόντων καπνού η νικοτίνης. Τα ποσοστά αυτά είναι μάλιστα ακόμα μεγαλύτερα στη Ευρωπαϊκή ένωση με και 4 εκατομμύρια παιδιά (αυτής της ηλικίας περίπου 13.8 %για τα αγόρια και 11.5% για τα κορίτσια) να κάνουν χρήση προϊόντων καπνού ή νικοτίνης. Σε δημοφιλείς εκπομπές οι σκηνές χρήσης καπνικών προϊόντων από άτομα ηλικίας 15-24 ετών έχουν αυξηθεί έως κατά 110% παρουσιάζοντας το κάπνισμα ως κάτι γοητευτικό και «λαμπερό». Οι νέοι μάλιστα έχουν έως και 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρχίσουν να ατμίζουν όταν εκτίθενται σε εικόνες καπνίσματος στην οθόνη.

Όπως τονίζει και ο Π.Ο.Υ. η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2024 αποτελεί μία ευκαιρία για τους νέους σε όλο τον κόσμο, «να προτρέπουν τις κυβερνήσεις να τους προστατεύσουν από τις επιθετικές τακτικές μάρκετινγκ καπνού», με τα παιδιά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ποσοστά υψηλότερα από τους ενήλικες σε όλες τις περιοχές και παγκοσμίως.

Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος «Η προσπάθεια περιορισμού του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους είναι σε μεγάλο βαθμό επιτυχής με ουσιαστικά αποτελέσματα. Βλέπουμε όμως σημαντικό αριθμό ατόμων να καπνίζουν ηλεκτρονικό ή θερμαινόμενο τσιγάρο καθώς υπάρχει ενεργής διαφήμιση με μηνύματα περί ασφάλειας των εναλλακτικών μορφών καπνίσματος. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας να σκεφτούμε το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Ας αναλάβουμε όλοι δράση για έναν πιο υγιή κόσμο!»

Η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική καθώς περίπου 6 μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος μειώνεται ο βήχας και η δύσπνοια, στον 1 χρόνο μειώνεται στο μισό ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, στα 5 χρόνια ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου εξισώνεται με τον μη καπνιστών, στα 10 χρόνια ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται στο μισό.

Στο Εθνικό και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας της Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής, στο Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» με υπεύθυνη την Αν. Καθηγήτρια Παρασκευή Κατσαούνου. Επίσης, Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος λειτουργεί στο «Ευγενίδειο» Θεραπευτήριο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία:
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 βλαπτικές χημικές ουσίες, με σημαντική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Καρδιαγγειακές Παθήσεις: Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου μάλιστα όταν εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες συνυπάρχει σχεδόν πάντα με ιστορικό καπνίσματος. Η νικοτίνη και άλλα χημικά συστατικά των τσιγάρων προκαλούν στένωση των αιμοφόρων αγγείων, αθηρωμάτωση, σκλήρυνση των αγγείων και αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.
Καρκίνος: Οι καρκινογόνες ουσίες στον καπνό προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων. Έτσι το κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου σε πολλαπλά όργανα και κυρίως των πνευμόνων, του στόματος, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης.
Αναπνευστικές Παθήσεις: Το κάπνισμα προκαλεί χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Αυτές οι καταστάσεις μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και την αναπνευστική ικανότητα των ασθενών.
Αναπαραγωγικά και Προβλήματα Εγκυμοσύνης: Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η αποβολή, η πρόωρη γέννηση και το χαμηλό βάρος γέννησης.
Προβλήματα Στοματικής Υγείας: Το κάπνισμα προκαλεί προβλήματα στη στοματική κοιλότητα, όπως ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, απώλεια δοντιών και καρκίνο του στόματος. Επίσης, οδηγεί σε δυσάρεστη αναπνοή και αποχρωματισμό των δοντιών.
Δευτεροπαθής έκθεση στον Καπνό: Ο καπνός από τα τσιγάρα δεν βλάπτει μόνο τους καπνιστές, αλλά και τους μη καπνιστές που εκτίθενται δευτεροπαθώς στον καπνό. Οι μη καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τις ίδιες ασθένειες με τους καπνιστές, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.
Read More »
Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 2024: Σοκάρουν τα στοιχεία για τα παιδιά – Περισσότερα από 38 εκατομμύρια παιδία 13 έως 15 ετών ατμίζουν Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 2024: Σοκάρουν τα στοιχεία για τα παιδιά – Περισσότερα από 38 εκατομμύρια παιδία 13 έως 15 ετών ατμίζουν Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

ΟΠΕΚΑ: Σήμερα Παρασκευή καταβάλλονται τα επιδόματα Μαΐου σε 1.283.016 ωφελούμενους

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
ΟΠΕΚΑ: Σήμερα Παρασκευή καταβάλλονται τα επιδόματα Μαΐου σε 1.283.016 ωφελούμενους

Σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου, θα καταβληθούν τα επιδόματα για τον Μάιο, συνολικού ύψους 316.726.861 ευρώ, σε 1.283.016 ωφελούμενους σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

 Ειδικότερα, θα καταβληθούν:

● Επίδομα Παιδιού: δικαιούχοι 604.293 – 129.634.156 ευρώ

● Επίδομα Στέγασης: δικαιούχοι 238.862 – 29.136.960 ευρώ

● Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: δικαιούχοι186.429 – 41.889.576 ευρώ

● Αναπηρικά: δικαιούχοι 187.603 – 86.465.500 ευρώ

● Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής: δικαιούχοι 607 – 186.833 ευρώ

● Επίδομα Ομογενών: δικαιούχοι 5.550 – 195.271 ευρώ

● Επίδομα Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, ν. 1296/1982: δικαιούχοι 14.669 – 5.509.163 ευρώ

● Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων: δικαιούχοι 18.745 – 7.719.562 ευρώ

● Επίδομα Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας: δικαιούχοι 12.434 – 3.120.882 ευρώ

● Έξοδα Κηδείας: δικαιούχοι 83 – 65.893 ευρώ

● Επίδομα Γέννησης: δικαιούχοι 10.068 – 11.617.750 ευρώ

● Επίδομα Ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: δικαιούχοι 10 – 5.700 ευρώ

● Κόκκινα Δάνεια: δικαιούχοι 2.125 – 199.493 ευρώ

● Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές: δικαιούχοι 11 – 11.000 ευρώ

● Πρόγραμμα Γέφυρα: δικαιούχοι 15 – 4.806 ευρώ

● Ευάλωτοι οφειλέτες: δικαιούχοι 9 – 1.050 ευρώ

● Επίδομα Αναδοχής: δικαιούχοι 593 – 291.294 ευρώ

● Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού: δικαιούχοι 910 – 671.972 ευρώ

Read More »
ΟΠΕΚΑ: Σήμερα Παρασκευή καταβάλλονται τα επιδόματα Μαΐου σε 1.283.016 ωφελούμενους ΟΠΕΚΑ: Σήμερα Παρασκευή καταβάλλονται τα επιδόματα Μαΐου σε 1.283.016 ωφελούμενους Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Το AF CLAUDIA ναύλωσε η ATTICA GROUP

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Το AF CLAUDIA ναύλωσε η ATTICA GROUP
Στο λιμάνι του Αστακού βρίσκεται δεμένο από σήμερα τα ξημερώματα 30/5, το AF CLAUDIA, το οποίο ναυλώθηκε από την ATTICA GROUP, για την εξυπηρέτηση των γραμμών της Αδριατικής, για το φετινό καλοκαίρι.

Το πλοίο το οποίο ανήκει στην ADRIA FERRIES, έχει ναυπηγηθεί το 2001, έχει μήκος 186,5m, μπορεί να μεταφέρει 950 επιβάτες και έχει χωρητικότητα γκαράζ 2044 linear metres.


Το AF CLAUDIA πρόκειται να πραγματοποιήσει, εκτός απροόπτου, το πρώτο του δρομολόγιο αύριο Παρασκευή 31/5.

Read More »
Το AF CLAUDIA ναύλωσε η ATTICA GROUP Το AF CLAUDIA ναύλωσε η ATTICA GROUP Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Γονικές παροχές: Φόροι και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για «κόλπα» με δωρεές χρηματικών ποσών

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Γονικές παροχές: Φόροι και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για «κόλπα» με δωρεές χρηματικών ποσών
«Κοστούμια» άρχισε να ράβει η Εφορία σε εκατοντάδες φορολογούμενους που καταστρατήγησαν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021, για γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών.

Οι έλεγχοι στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα myProperty με τα αντίστοιχα στοιχεία των τραπεζών, έβγαλαν στο φως υποθέσεις γονικών παροχών και δωρεών με χρηματικά ποσά από τους γονείς στα παιδιά ή από τους παππούδες και τις γιαγιάδες στα εγγόνια τους οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσα από τις τράπεζες, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά με μετρητά (άγνωστης προέλευσης) τα οποία κατατέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου και θα έπρεπε να καταβληθεί φόρος 10%.

Επίσης εντοπίστηκαν περιπτώσεις εικονικών γονικών παροχών σε πρόσωπα τα οποία δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, έγιναν δωρεές χρηματικών ποσών από αδελφό σε αδελφό (μέσω των γονέων) όπου το αφορολόγητο ισχύει υπό προϋποθέσεις (διαφορετικά επιβάλλεται φόρος 20%), ενώ δεν δικαιολογήθηκε καν η προέλευση των χρημάτων, με αποτέλεσμα τον καταλογισμό προστίμων για προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή.

Στις περιπτώσεις «τριγωνικών συναλλαγών» κρίσιμο στοιχείο αποτελεί ο χρόνος μεταβίβασης των χρημάτων. Θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον ένα εξάμηνο από τη στιγμή που η δωρεά από το παιδί στο γονέα θα καταλήξει στο άλλο παιδί.

Συγκεκριμένα ο νόμος ορίζει ότι κρίσιμο είναι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών. Εάν αυτό είναι σύντομο, ενδεικτικά όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών, προκύπτει ισχυρή ένδειξη ότι, κατ’ αρχήν, οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς το σκοπό αυτό και, εφόσον ο σκοπός καταστρατήγησης τεκμηριώνεται και από τα υπόλοιπα στοιχεία και πραγματικά περιστατικά, επιβάλλεται σε βάρος του τελευταίου (πραγματικού) δωρεοδόχου φόρος δωρεών, ως η δωρεά να είχε πραγματοποιηθεί απευθείας από τον πραγματικό δωρητή προς τον τελικό δικαιούχο αυτής.

Αντιστρόφως, εάν μεσολαβεί ικανό χρονικό διάστημα μεταξύ των διαδοχικών δωρεών, ενδεικτικά εάν εκτείνεται πέραν του εξαμήνου συνάγεται ότι οι διαδοχικές δωρεές δεν έχουν γίνει με σκοπό καταστρατήγησης των σχετικών διατάξεων, εκτός εάν η ελεγκτική αρχή τεκμηριώσει με συγκεκριμένα στοιχεία την καταστρατήγηση αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε 1.580 περιπτώσεις (γονικών παροχών με μετρητά αλλά και ακινήτων) οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ζητώντας να ακυρωθεί ο φόρος με συντελεστή 10%, προβάλλοντας διάφορες εξωπραγματικές δικαιολογίες.

Στην πλειονότητα τους οι προσφυγές (που αφορούν κυρίως δωρεές και γονικές παροχές από 10.000 έως και 200.000 ευρώ οι οποίες έγιναν με μετρητά), απορρίφθηκαν με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στην εφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ή δωρεές ισχύει για δωρεές μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς.

Read More »
Γονικές παροχές: Φόροι και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για «κόλπα» με δωρεές χρηματικών ποσών Γονικές παροχές: Φόροι και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ για «κόλπα» με δωρεές χρηματικών ποσών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Επίδομα παιδιού: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Ανοίγει σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα παιδιού.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση για το έτος 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Η στήριξη της οικογένειας και των νέων γονιών είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και ήδη έχουμε εφαρμόσει μια σειρά από πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας όπως είναι το αυξημένο επίδομα γέννας, το επίδομα μητρότητας, το οποίο πλέον χορηγείται και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».

Επιπλέον, σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου, θα καταβληθούν τα επιδόματα για τον μήνα Μάϊο, συνολικού ύψους σχεδόν 317εκ. ευρώ σε περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχους. Μεταξύ των επιδομάτων που θα καταβληθούν είναι για το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, το πρόγραμμα γέφυρα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης.Read More »
Επίδομα παιδιού: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις Επίδομα παιδιού: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,8% η ανεργία τον Απρίλιο

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,8% η ανεργία τον Απρίλιο
Στο 10,8% ανήλθε η ανεργία τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2024 ανήλθε σε 10,8% έναντι του
αναθεωρημένου προς τα κάτω 11,5% τον Απρίλιο του 2023 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 10,8% τον Μάρτιο του 2024.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.323.212 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 150.157 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 (3,6%) και κατά 52.408 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024 (1,2%).

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 521.295 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 20.910 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 (-3,9%) και αύξηση κατά 6.072 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024 (1,2%).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 2.938.302, σημειώνοντας μείωση κατά 152.694 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 (-4,9%) και κατά 58.907 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024 (-2,0%).

Read More »
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,8% η ανεργία τον Απρίλιο ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,8% η ανεργία τον Απρίλιο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Βόλτα αγριογούρουνου στο λιμάνι των Συβότων! Βίντεο

Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024
Βόλτα αγριογούρουνου στο λιμάνι των Συβότων! Βίντεο
Η παρουσία αγριογούρουνων ακόμη και μέσα στους οικισμούς των χωριών, ακόμη και στις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων είναι συνηθισμένη..

Συνηθισμένες και όχι ακίνδυνες είναι οι συναντήσεις οδηγών με κοπάδια αγριόχοιρων σε διάφορα σημεία του εθνικού και του επαρχιακού δικτύου.

Το απόγευμα της Πέμπτης ένας μεγαλόσωμος αγριόχοιρος αποφάσισε να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα στο λιμανάκι των Συβότων..

Δεν φοβήθηκε ούτε από την παρουσία ανθρώπων, ούτε από την παρουσία οχημάτων.. Στο άκουσμα όμως πολλών γαβγισμάτων σκύλων, που μάλλον ήταν συμπτωματικό, έτρεξε με εντυπωσιακή ταχύτητα και απομακρύνθηκε αφήνοντας έκπληκτους όσους το παρακολουθούσαν.

Πηγή epiruspost.gr 

Read More »
Βόλτα αγριογούρουνου στο λιμάνι των Συβότων! Βίντεο Βόλτα αγριογούρουνου στο λιμάνι των Συβότων! Βίντεο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 31, 2024 Rating: 5

Σελίδες