Από την συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
Από την συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
Έγινε με επιτυχία την Παρασκευή 21/6 στο λιμανάκι της Ηγουμενίτσας, η συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Η εκδήλωση είχε προετοιμαστεί το προηγούμενο διάστημα με αφισάκι, πανό, πλατύ μοίρασμα της σχετικής Ανακοίνωσης, αναρτήσεις στα τοπικά ΜΜΕ, από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, που οργάνωσε και την εκδήλωση.

Θετική ήταν η ανταπόκριση και η παρουσία του κόσμου, όπως ενδιαφέρουσα ήταν και η εμπλοκή πολλών φίλων και συναγωνιστών στην όλη προσπάθεια.

Το πολύ αξιόλογο τοπικό μουσικό συγκρότημα «Τρίο Τενόρο», που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς για την εκδήλωση, με ζεστές φωνές και εξαιρετικό μουσικό ηχόχρωμα, έπαιξε κομμάτια από πολιτικό-αντιπολεμικό ρεπερτόριο, με σαφείς εκκλήσεις-ταυτόχρονα- να δυναμώσει το κύμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Η σκηνή του συγκροτήματος πλαισιώθηκε από δυο ωραίους αντιπολεμικούς πίνακες φίλου τοπικού καλλιτέχνη.

Ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα από το κείμενο που διαβάστηκε από μέρους της Επιτροπής στην αρχή της εκδήλωσης, για την αλληλεγγύη του στον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και πατρίδα, για να σταματήσει η γενοκτονία, για την καταδίκη των εγκλημάτων του σιωνιστικού κράτους- δολοφόνου, για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας μέσα από την πολιτική αυτής και προηγούμενων κυβερνήσεων, ενάντια στους φονιάδες των λαών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Ο κόσμος που παραβρέθηκε συμμετείχε πολλές φορές με συνθήματα στην αρχή στο τέλος και ανάμεσα στα τραγούδια που ακούστηκαν.

Θα λέγαμε ότι ήταν μια πολύ καλή εκδήλωση, με απήχηση στην πόλη, παρακαταθήκη για το κίνημα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, αλλά και για αντιπολεμικό-αντιϊμπεριαλιστικό κίνημα και όχι μόνον.
Read More »
Από την συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Από την συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

Σύλληψη για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
Σύλληψη για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίαςΣυνελήφθη χθες (21-06-2024) το απόγευμα σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α) του Τμήματος Τροχαίας Άρτας ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με αλκοολόμετρο, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.
Read More »
Σύλληψη για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας Σύλληψη για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

Ολοκληρώθηκε το 1ο Θερινό Σχολείο Φυσικών Επιστημών

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
Ολοκληρώθηκε το 1ο Θερινό Σχολείο Φυσικών Επιστημών
Ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή 21-6-2024 το 1ο Θερινό Σχολείο Φυσικών Επιστημών, που διοργάνωσαν στην Ηγουμενίτσα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας με την υποστήριξη της Πε.Δι.Εκ. Ηπείρου και του Ελληνικού ESERO (European Space Education Resource Office).

Παρά τις δύσκολες λόγω καύσωνα καιρικές συνθήκες η συμμετοχή των μαθητών ξεπέρασε τις προσδοκίες μας: είκοσι δύο (22) μαθητές από τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης της Ηγουμενίτσας για τρεις συνεχείς ημέρες (19/6 έως 21/6) παρακολούθησαν τα πεντάωρα (9:00 πμ – 13:30 μμ) μαθήματα του Σχολείου.

Το πρόγραμμα του Σχολείου περιλάμβανε:

Την Τετάρτη 19/6/2024 ξεκινήσαμε με διαδικτυακή ομιλία με θέμα τα Βαρυτικά Κύματα, η οποία έγινε στα πλαίσια του προγράμματος PICO (PHYSICS FOR ALL) από τον κ. Νικόλαο Στεργιούλα, καθηγητή του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Συνεχίσαμε με πειράματα στατικού ηλεκτρισμού και τη Φυσική (κυρίως ηλεκτρομαγνητισμό) των σχολικών σεισμογράφων από τους Βασίλη Νούση και Σπύρο Χόρτη υπευθύνους των ΕΚΦΕ Ηγουμενίτσας και Λευκάδας αντίστοιχα.

Η Πέμπτη 20/6/2024 ήταν αφιερωμένη σε μετωπικά πειράματα εκτελεσμένα από τους ίδιους τους μαθητές. Οι τέσσερις πρώτες ώρες ήταν αφιερωμένες στην ανάλυση βίντεο και το λογισμικό Tracker: Οι μαθητές με την κατάλληλη καθοδήγηση δημιούργησαν τα δικά τους αρχεία βίντεο τα οποία στη συνέχεια οι ίδιοι ανέλυσαν με το Tracker. Το υλικό αυτό σύμφωνα και με την προκήρυξη του Σχολείου θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο, μετά από την απαραίτητη επεξεργασία. Η τελευταία ώρα του προγράμματος ήταν αφιερωμένη στη διεξαγωγή πειραμάτων με τη βοήθεια της εφαρμογής Phyphox για κινητά τηλέφωνα.

Η Παρασκευή 21/6/2024 ήταν η ημέρα Αστρονομίας. Ξεκινήσαμε με διαδικτυακή ομιλία από τον κ. Εμ. Αποστολάκη, εκ των ιδρυτών της ΑΜΚΕ Ηλιοσκόπιο, με θέμα τον Ήλιο και την Ηλιακή δραστηριότητα. Ακολούθησε Ηλιοπαρατήρηση και Ηλιοφωτογράφιση με τηλεσκόπιο και φυσικά με χρήση των κατάλληλων φίλτρων για την προστασία των μαθητών. Το πρόγραμμα του Σχολείου ολοκληρώθηκε με ομιλία από τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας με θέμα τον Διαστημικό καιρό, και παρουσίαση μιας διάταξης ανίχνευσης των Ξαφνικών Ιονοσφαιρικών Διαταραχών (SIDs).

Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να συγχαρούμε τους μαθητές, που στο τέλος της σχολικής τους χρονιάς, μετά τις εξετάσεις και εν μέσω καύσωνα είχαν τη διάθεση και την υπομονή να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Σχολείου. Η δική τους αφοσίωση αποτελεί για μας την καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών μας.

Τέλος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε:

Τον κ. Νικόλαο Στεργιούλα και το πρόγραμμα PICO για τη συμμετοχή στο Σχολείο μας.
Τον κ. Εμ. Αποστολάκη, που παρόλες τις δυσκολίες ήταν μαζί μας την τελευταία ημέρα του Σχολείου.
Το Ελληνικό ESERO για την υποστήριξη σε υλικό (τετράδια και στυλό για τους μαθητές, αφίσες και αυτοκόλλητα) καθώς και την υπόδειξη του κατάλληλου ομιλητή για την ημέρα Αστρονομίας.

Τον συνάδελφο υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Λευκάδας κ. Σπύρο Χόρτη, που χωρίς τη βοήθειά του αυτό το πρώτο Θερινό Σχολείο στην Ηγουμενίτσα δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Η επιτυχία αυτής της πρώτης μας προσπάθειας για τη διοργάνωση ενός Θερινού Σχολείου Φυσικών Επιστημών δημιουργεί πρόσθετες ευθύνες για την καλύτερη διοργάνωση των επόμενων δράσεών μας.

Ιδέες υπάρχουν. Περισσότερη υποστήριξη απαιτείται.

Οι διοργανωτές

Βασίλειος Μητσιώνης, Δ/ντης Β/θμιας Εκπ/σης Θεσπρωτίας

Βασίλειος Νούσης, Υπ. ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας
Read More »
Ολοκληρώθηκε το 1ο Θερινό Σχολείο Φυσικών Επιστημών Ολοκληρώθηκε το 1ο Θερινό Σχολείο Φυσικών Επιστημών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στα Ιωάννινα

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
Συνελήφθη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στα Ιωάννινα
Συνελήφθη χθες (21-06-2024) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός διωκόμενος.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των ιταλικών αρχών για τα αδικήματα «του φόνου και της σοβαρής σωματικής βλάβης», σύμφωνα με τον ιταλικό ποινικό κώδικα, με ποινή φυλάκισης (22) ετών και (8) μηνών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Read More »
Συνελήφθη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στα Ιωάννινα Συνελήφθη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

Ένθετο Τουρισμός: Σύβοτα σημαίνει μαγευτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και νησάκια με εξωτικό αέρα

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
Ένθετο Τουρισμός: Σύβοτα σημαίνει μαγευτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και νησάκια με εξωτικό αέραΤο γοητευτικότερο λιμανάκι της μαγευτικής ακτογραμμής της Θεσπρωτίας ατενίζει το Ιόνιο πέλαγος και αποτελεί ιδανική επιλογή για μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας αποδράσεις. Ο λόγος για τα Σύβοτα, το γραφικό ψαροχώρι που – προικισμένο από τη φύση όσο λίγα – έχει εξελιχθεί σ’ ένα κοσμοπολίτικο θέρετρο. Κάθε καλοκαίρι προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι καταφθάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα τιρκουάζ νερά της περιοχής προσκαλούν τους ταξιδιώτες να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία, κάνοντας βαρκάδα στην… Καραϊβική της Ελλάδας.

Μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, ανάμεσα στα βράχια, αποκαλύπτεται ένας μικρός παράδεισος, με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά. Η Ορέσκεια Σερρών αποτελεί μία όαση δροσιάς κι ανέγγιχτης ομορφιάς, ένα μνημείο της φύσης με βυζαντινούς θησαυρούς. Κι εκεί, μέσα στο εντυπωσιακό περιβάλλον, ανάμεσα στους βράχους,

αποκαλύπτεται ένας μικρός καταρράκτης, που χύνεται σε μια φυσική βάθρα, δημιουργώντας το ιδανικό σκηνικό για μια δροσερή βουτιά.

Read More »
Ένθετο Τουρισμός: Σύβοτα σημαίνει μαγευτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και νησάκια με εξωτικό αέρα Ένθετο Τουρισμός: Σύβοτα σημαίνει μαγευτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και νησάκια με εξωτικό αέρα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ Παραμυθιάς για την απώλεια της Γαλάτειας Μπρέστα

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ Παραμυθιάς για την απώλεια της Γαλάτειας Μπρέστα
Η Κ.Ο. Παραμυθιας του ΚΚΕ εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια για τον θάνατο της συντρόφισσας Γαλάτειας Μπρεστα, στα παιδιά της Θοδωρή (δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Σουλίου), Δημήτρη και Ηρώ, στα εγγόνια της και στους οικείους της .

Read More »
Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ Παραμυθιάς για την απώλεια της Γαλάτειας Μπρέστα Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ Παραμυθιάς για την απώλεια της Γαλάτειας Μπρέστα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

Αχέροντας | Φύση, μυθολογία, ιστορία, υπαίθριες δραστηριότητες, όλα σε ένα πακέτο

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
Αχέροντας | Φύση, μυθολογία, ιστορία, υπαίθριες δραστηριότητες, όλα σε ένα πακέτοΠοταμός της λύπης, προθάλαμος του Κάτω Κόσμου, η τελευταία διαδρομή των ανθρώπινων ψυχών…
Ο Αχέροντας κουβαλάει στα νερά του πλήθος μυθολογικών αναφορών. Τραγική περίπτωση η απέλπιδα προσπάθεια του Ορφέα να διεκδικήσει από τους υποχθόνιους θεούς του σκότους την αγαπημένη σύζυγό του Ευρυδίκη και να την οδηγήσει ξανά στη γη του φωτός.

Στα βουνά της Παραμυθιάς του Σουλίου και των Ιωαννινων, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, συναντάμε τις πηγές του Αχέροντα. Δημιουργώντας στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και μοναδικού φυσικού κάλλους, ο μυθικός ποταμός συνεχίζει απτόητος το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα εκβάλλοντας στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή της Αμμουδιάς.

Με αφετηρία τη Γλυκή, εκεί που τους κανόνες του “πάνω κόσμου” ορίζει η φύση και η ξεγνοιασιά, τα ζωηρά, κρυστάλλινα νερά του – πολύ ορμητικά τον χειμώνα, απόλυτα προσβάσιμα το καλοκαίρι – διασχίζουν φαράγγια, σχηματίζουν νερόλακκους και μικρές λίμνες. φιλοξενούν ένα πολυσύνθετο οικοσύστημα προστατευμένο, μάλιστα, από το Δίκτυο Natura 2000.
Αιωνόβια πλατάνια τον σκιάζουν. Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής!

Τον Αχέροντα δεν αρκεί απλά να τον δεις και να τον ακούσεις. Πρέπει να τον διασχίσεις και μάλιστα με τα πόδια. Με αφετηρία το Κέντρο Πληροφόρησης της Γλυκής ξεκινήστε μια σύντομη ευκολοδιάβατη διαδρομή με κατεύθυνση τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας. 
Ακολουθώντας το περίφημο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν και οι Σουλιώτες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κατηφορίστε την καταπράσινη πλαγιά μέχρι την όχθη του ποταμού.

Σταθείτε για λίγο στην Σπηλιά του Δράκου – σημείο όπου αναβλύζουν γάργαρες πηγές. Βαθύσκιωτα δάση με πλατάνια, αναρριχώμενα φυτά και πυκνές φτέρες κατά μήκος του ποταμού θα σας οδηγήσουν πίσω στη Γλυκή.

 Αφού έχετε πάρει μια μικρή μόλις γεύση από την ομορφιά της περιοχής, επιχειρείστε να την ανακαλύψετε σε όλο της το μεγαλείο!

Μια από τις πιο εντυπωσιακές πεζοπορίες ξεκινά από τη θέση Σκάλα Τζαβέλαινας με τελικό προορισμό το Οροπέδιο Σουλίου (χωριό Σαμονίβα).

Στη διαδρομή θα αντικρύσετε το επιβλητικό φαράγγι του Αχέροντα και θα σαγηνευθείτε από τις υπέροχες εναλλαγές του τοπίου.
 Η εντυπωσιακή τοξωτή γέφυρα Ντάλα στεφάνωνε τον ποταμό που κυλάει τα ορμητικά νερά του στα κατάλευκα ασβεστολιθικά πετρώματα της κοίτης.

 Κατάφυτες ορθοπλαγιές κατεβαίνουν μέχρι την όχθη του ποταμού.
 Και εκεί βρίσκεται η Γλυκή, το κέντρο του εναλλακτικού τουρισμού του Αχέροντα
 Μια σειρά από δραστηρίοτητες στην φύση, μπορούν να καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς
Σε κάποιο σημείο, το ποτάμι στενεύει πολύ και τα πανύψηλα βράχια μοιάζουν να απαγορεύουν την πρόσβαση. Παλαιότερα, οι βράχοι ήταν ενωμένοι στην κορυφή, δίνοντας την εντύπωση τρομερής πύλης- της «Πύλης του Άδη».

Για οσους αναζητούν κάτι πέραν απο ιστορια, ο Αχεροντας στην Γλυκή, προσφερει δραστηριοτητες στην φύση για ώρες με αδρελαλινη. Rafting, Canoe Kayak, Ιππασία, Παραπέντε κ.α, ειναι στην διαθεση του επισκέπτη σε ολη την διαρκεια της ημέρας
Φύση, ιστορία, υπαίθριες δραστηριότητες …
Ολα σε ένα πακέτο
Read More »
Αχέροντας | Φύση, μυθολογία, ιστορία, υπαίθριες δραστηριότητες, όλα σε ένα πακέτο Αχέροντας | Φύση, μυθολογία, ιστορία, υπαίθριες δραστηριότητες, όλα σε ένα πακέτο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

576 θέσεις για την καθαριότητα στα σχολεία της Ηπείρου- Η κατανομή στους Δήμους

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
576 θέσεις για την καθαριότητα στα σχολεία της Ηπείρου- Η κατανομή στους Δήμους
Την πρόσληψη του προσωπικού καθαριότητας για την κάλυψη αναγκών σχολικών μονάδων κατά το νέο σχολικό έτος (2024-2025) ενέκριναν τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εσωτερικών.

Στους Δήμους της Ηπείρου κατανέμονται 576 θέσεις και ορίζονται οι ώρες που μπορεί να απασχοληθεί το προσωπικό καθώς οι Δήμοι έχουν την δυνατότητα της πλήρους ή της μερικής απασχόλησης προσωπικού.

Οι προκηρύξεις για την κάλυψη των θέσεων θα γίνουν σταδιακά από τους Δήμους με σκοπό πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά το προσωπικό να έχει τοποθετηθεί στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι υποψήφιοι κατατάσσονται στους πίνακες κατάταξης για τις θέσεις με βάση τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν στα βαθμολογούμενα κριτήρια (εμπειρία, αριθμός τέκνων πολύτεκνης οικογένειας, τριτεκνία αριθμός ανήλικων τέκνων, μονογονεϊκές οικογένειες, αναπηρία, ηλικία).

Ως βαθμολογούμενη εμπειρία λαμβάνεται υπόψη η απασχόληση σε αντίστοιχη θέση του οικείου Δήμου και Δημοσίου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης και Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου που έχει διανυθεί με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις μίσθωσης έργου μέσω των οικείων υπηρεσιών για όσο διάστημα παρείχαν υπηρεσία.

Στην Ήπειρο οι περισσότερες θέσεις αφορούν στο Δήμο Ιωαννιτών καθώς ανέρχονται στις 200 ενώ από τη λίστα απουσιάζει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.

Αναλυτικά η κατανομή θέσεων και ωρών απασχόλησης

ΔΗΜΟΣΜέγιστος αριθμός ωρών ημερήσιας απασχόλησηςΜέγιστος αριθμός προσλαμβανομένων ατόμων
ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ25585
ΔΗΜΟΣ  Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ2910
ΔΗΜΟΣ ΔΩΔΩΝΗΣ186
ΔΗΜΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ93
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ6729
ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ7023
ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ18562
ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ599200
ΔΗΜΟΣ Κ. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ269
ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ32,511
ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ7625
ΔΗΜΟΣ Ν. ΣΚΟΥΦΑ46,515
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ5518
ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ21271
ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ269
ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ4415
ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ238
Πηγή epiruspost.gr
Read More »
576 θέσεις για την καθαριότητα στα σχολεία της Ηπείρου- Η κατανομή στους Δήμους 576 θέσεις για την καθαριότητα στα σχολεία της Ηπείρου- Η κατανομή στους Δήμους Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

“Αν ακούσεις τα παιδιά” | Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και Λευτέρης Ελευθερίου στο Festival Παραμυθιάς

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
“Αν ακούσεις τα παιδιά” | Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και Λευτέρης Ελευθερίου στο Festival ΠαραμυθιάςΟ πολυτάλαντος ηθοποιός και performer Λευτέρης Ελευθερίου και ο «άνθρωπος ορχήστρα» Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος έρχονται στο θέατρο Κατασκήνωσης την Τετάρτη 17 Ιουλίου στο πλαίσιο του Festival Παραμυθιάς και υποδέχονται τα παιδιά σε μια θεότρελη συναυλία με παιδικά τραγούδια.

Ένα «live» ταξίδι στον μουσικό κόσμο των παιδιών με σύγχρονες αλλά και κλασικές μελωδίες όπου η Λιλιπούπολη, τα Μυστικά του Κήπου και ο Τεμπέλης Δράκος συναντιούνται με τραγούδια που γνωρίζουν τα παιδιά από το σχολείο ή από κλασικές παιδικές ταινίες.

Τραγούδι, χορός και μουσική χωρίς οθόνες με τις πιο σημαντικές στιγμές του ελληνικού́ αλλά και ξένου παιδικού τραγουδιού.

Χορηγός Επικοινωνίας: Paramythia-online.gr

Read More »
“Αν ακούσεις τα παιδιά” | Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και Λευτέρης Ελευθερίου στο Festival Παραμυθιάς “Αν ακούσεις τα παιδιά” | Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και Λευτέρης Ελευθερίου στο Festival Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

Θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
Θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)


Τραγικό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί, στις 23 Ιουνίου 2024, στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας.

ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ένας 31χρονος ημεδαπός και είχε συνεπιβάτη έναν 34χρονο ημεδαπό, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε τσιμεντένια περίφραξη.


Αποτέλεσμα της σφοδρής πρόσκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του οδηγού και ο τραυματισμός του συνεπιβάτη.

Οι αρχές έφτασαν άμεσα στο σημείο του δυστυχήματος και ο τραυματίας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Η προανάκριση για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα βρίσκεται σε εξέλιξη και διεξάγεται από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.
Read More »
Θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

Σε λειτουργία το NivaSeaPark στην παραλία του Δρεπάνου

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
Σε λειτουργία το NivaSeaPark στην παραλία του Δρεπάνου


Είμαστε ενθουσιασμένοι να σας ανακοινώσουμε ότι από το Σάββατο 23/06/2024 είμαστε και πάλι μαζί σας στο καταπληκτικό πάρκο της UNION Aquaparks U.S.A., στην παραλία του Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα! 🏊‍♀️🌞

Η ομάδα του NivaSeaPark σας εύχεται ένα υπέροχο καλοκαίρι γεμάτο διασκέδαση και χαλάρωση! 
Ελάτε να απολαύσετε αξέχαστες στιγμές δροσιάς και ψυχαγωγίας με τους αγαπημένους σας! 🌊🎉

Ωράριο Λειτουργίας: 🕚 11:00 - 🕖 19:00 καθημερινά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: 🌐 www.nivaseapark.com

Σας περιμένουμε όλους!
Read More »
Σε λειτουργία το NivaSeaPark στην παραλία του Δρεπάνου Σε λειτουργία το NivaSeaPark στην παραλία του Δρεπάνου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

Η χροιά του Νερού (Μάνα Νερού – Βόθνες)

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
Η χροιά του Νερού (Μάνα Νερού – Βόθνες)


Του Λεωνίδα Τζάνη 

Με αυτή την χροιά του νερού που κυλά γεννήθηκα. Με το κελάρυσμα του πορεύτηκα, μεγάλωσα.

Κοντά μισό αιώνα κυλά μέσα μου, κατακλύζει και την πιο μικρή κοιλότητα της ψυχής μου. Το νερό που σαν Θάλασσα πάνω της περιπλανιέται ο κάθε ανήσυχος Οδυσσέας, που σαν ποτάμι οι ταξιδευτές το ακολουθούν, πότε αφήνοντάς να τους παρασύρει, πότε πηγαίνοντας κόντρα στο ρέμα του, ψάχνοντάς την πηγή, την αρχή, το νόημα.


Πλάι στο νερό ξεκίνησε κι αυτό το ταξίδι. Στα νερά του Ιονίου, πλάι στον παφλασμό της θάλασσας, Ένα ταξίδι ζωής, μια αναζήτηση της πηγής που γεννά αυτά τα καταγάλανα νερά νοτισμένα με την ομορφιά του σμαραγδιού
Στα χνάρια του κελαρύσματος και άφησα τις δαντελένιες ακτές του Ιονίο με πυξίδα τις ιστορίες αυτού του τόπου μα και τα λόγια αυτών που είχαν την τύχη να ζήσουν εδώ, τότε που άνθρωπος και φύση ήταν ένα. Λέξεις και Λόγια που εδώ και καιρό έχουμε σταματήσει να μελετάμε και να ακούμε.
Κάπως έτσι έφτασα στην πηγή, στο σημείο που το νερό βγαίνει απ’ τα σπλάχνα της Φύσης χαρίζει ζωή στην πλάση, και που σε αυτά τα μέρη οι ντόπιοι του δίνουν παρά μόνο ένα όνομα, το λένε…. Μάνα. Η Μάνα Νερού στα Στενά που σχηματίζουν βουνά του Λάγγαρη και Βελαντίλας.


Μια από τις Μάνες της Θεσπρωτικής Γης θα συναντήσετε εδώ. Νερό που αναβλύζει στις πλαγιές του βουνού μέσα από τις ρίζες των αγέρωχων πλατάνων Μα αυτή η Μάνα έχει να προσφέρει άλλον ένα σμαραγδένιο παράδεισο κρυμμένο μες στον κόρφο της, τις Βόθνες.
Σας είπα για το ταξίδι στο νερό, άλλοτε ακολουθώντας την ορμή του, άλλοτε πηγαίνοντάς του κόντρα. Ακολούθησα και τις δυο τις ρότες …Πρώτα η λαχτάρα του νόστου και η αναζήτηση της πηγής με έφερε να ανταμώσω τη Μάνα, να υποκλιθώ εμπρός της.
Στον δρόμο από το συνοικισμό Δάφνη (Τζούμα) προς το Κοκκινολιθάρι εκεί που αρχίζει το Καλντερίμι του Λάγγαρη (Σκάλα Κεραμίτσας), κατηφόρισα προς τα κάτω ακολουθώντας πάντα τον ήχο του νερού. Αντάμωσα τον Νερόμυλο του Μπαλαούρα και από την όχθη του ρέματος, μπήκα σε έναν τόπο που, καθώς προχωρούσα πλάι και μέσα στο νερό υπό την σκέπη μεγάλων πλατάνων, το μόνο που ψέλλιζα εκστασιασμένος ήταν η λέξη …παράδεισος. Άλλωστε από ένα τέτοιο μέρος πρέπει να έρχονται αυτά τα νερά, το επιβεβαιώνει κι ο δυνατός τους ήχος που πιστά ακολούθησα με την ψυχή και τώρα έχει κατακλύσει όλες μου τις αισθήσεις. Λίγες δεκάδες μέτρα και έφτασα στην Αγκαλιά της Μάνας του Νερού. Εδώ στο μοναδικό θέαμα των υδάτων που αναβλύζουν, κατακλύζοντας την βραχώδη πλαγιά ανάμεσα από τις ρίζες των πλατάνων


Ναι εδώ γεννιέται η κρυστάλλινη καθαρότητα, ξεχύνεται για να γίνει η μαγιά για την Ομορφιά του Ιονίου. Μα η Μάνα εδώ με την χροιά του γάργαρου νερού με παρότρυνε, μου “είπε”….. ένας προορισμός όπως αυτός είναι απλώς μια όμορφη αρχή για το ταξίδι που ακολουθεί.
Τη συμβουλή της ακολούθησα, και συνέχισα κόντρα στο ρεύμα. Εκεί πιο ψηλά με περίμεναν οι Βόθνες, μια σειρά από βίρες, μικρές πισίνες σμαραγδένιων νερών που σχηματίζονται από μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Κολυμπήθρες, που βουτώντας μέσα ένιωσα το νερό να διαπερνά κάθε πόρο του κορμιού και να ξεπλένει από μέσα μου το άγχος της «λιπαρής» καθημερινότητας.


Μα κάθε ταξίδι εάν θέλει να τιμά το όνομά του έχει και τις δυσκολίες του. Υπάρχουν κάποια σημεία που με δυσκολία προσπέλασα στην διαδρομή και θέλω να ακούσετε τη συμβουλή μου. Βαδίστε όσο μπορείτε σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο και μην απογοητευτείτε εάν δεν μπορείτε να συνεχίσετε. Για όποιον θέλει μπορεί να έχει πρόσβαση στις Βόθνες και από την ανατολική είσοδο των στενών του Λάγγαρη
Κατεβαίνοντας από το xωριό της Κεραμίτσας θα αρχίσετε τη διαδρομή στα Στενά από το το Γεφύρι του Γιωρ Τόλη που ένωνε το μονοπάτι από τα Αχούρια Μαλουνιού με το Καλντερίμι του Λάγγαρη (Σκάλα Κεραμίτσας). Από εδώ ξεκινά το ταξίδι ακολουθώντας τις ροές του νερού που θα σας οδηγήσουν στις Βόθνες Και αν την προηγούμενη φορά γνωρίσατε τις βίρες αυτές σαν ένα είδος εξαγνισμού, κάθαρσης, από αυτή την μεριά βουτήξτε, χαρείτε, νιώστε ξανά παιδιά. Λουστείτε με την αθωότητα, την ανεμελιά. Ελευθερώστε όλη την νιότη σας και αφήστε το γέλιο να αντηχήσει σε πλαγιές των Στενών του Λάγγαρη
Κάντε κάθε βίρα και μια βουτιά ενός παιδιού που γυρίζει πίσω στον χρόνο, μέχρι να φτάσετε στην ομορφότερη βίρα που θα συναντήσετε στις Βόθνες. Παίρνω το θάρρος να την ονομάσω Βίρα της Εδέμ γιατί έτσι μόνο μπορείς να αποδόσεις την τελειότητα που σχηματίζεται από το νερό καθώς ξεχύνεται από τρείς παράλληλους καταρράκτες για να σχηματίσει την σμαραγδένια κοιλότητα τις βίρας.


Εδώ βρίσκεται και η πεμπτουσία του ταξιδιού…πάρτε το θάρρος που έχετε αποκτήσει φτάνοντας εδώ, σκαρφαλώστε στο βράχο που είναι αντίκρυ από τους καταρράκτες και ……. Βουτήξτε!! Για λίγο εκεί κάτω από την επιφάνεια του νερού θα νιώσετε μια παράξενη γαλήνη, μια οικειότητα ανάμικτη με λίγο φόβο για το άγνωστο. Είναι αυτό που έχουμε νιώσει όλοι…. η αρχή, ο ήχος του νερού και η στιγμή της ανάδυσης όπως τότε που η Μητέρα σας, η δική σας Πηγή Νερού σας παρέδωσε στο φως της Ζωής…

Αυτό είναι το ΤΑΞΙΔΙ….
Οι Βόθνες η Μάνα Νερού, στα Στενά του Λάγγαρη ….η χροιά των νερών της Γης των Θεσπρωτών, οι ροές τις Ηπείρου που σας περιμένουν να επιστρέψετε να αναγεννηθείτε μα κυρίως γνωρίζοντας τες να τις κρατήσετε μακριά από τα “βρώμικα” χέρια και τις ορέξεις κάποιων που εξισώνουν την ανάπτυξη και την ανάταση του τόπου και τον ανθρώπων, με το δικό τους κέρδος.
Όσο για τον ταξιδευτή συλλέκτη στιγμών που εδώ και μερικά χρόνια επισκέπτεται αυτόν τον επίγειο παράδεισο, έχει διαλέξει ένα μοναδικό σημείο στο μέσο τις διαδρομής. Πάνω από τις βίρες υπάρχει ένα κοίλωμα στον βράχο, η γράβα της Καμάρας.


Εκεί σκαρφαλώνει κάθε τόσο και θαρρεί πως βρίσκεται σε ένα πελώριο κοχύλι, αφουγκράζεται τον ήχο του νερού που αντηχεί από τα μεγάλα τοιχώματα της γράβας. Ο παλμός της καρδιάς του συντονίζεται με το κελάρυσμα και το ακολουθεί σε ένα “ταξίδι” από τις Βόθνες, στην Μάνα Νερού, από τον Καλπακιώτη ποταμό στο Καλαμά μέχρι εκεί που η χροιά του νερού γίνει παφλασμός των καταγάλανων νερών του Ιονίου νοτισμένων με την ομορφιά του σμαραγδιού.


Η Μελωδία του Νερού


Ο Χάρτης του Νερού
(Η περιοχή Βόθνες, οι φυσικές πισίνες (Βίρες), που σχηματίζονται στα Στενά του Λάγγαρη.
Μπορεί να γίνει διάσχιση των στενών και απ’ τις δύο μεριές (Ανατολική και Δυτική) όμως υπάρχουν σημεία που απαιτούν να γίνει αναρρίχηση με την βοήθεια σχοινιών. Ενναλακτικά από το δυτικό μονοπάτι θα μπορείτε να επισκεφτείτε την Μάνα Νερού και τις δύο πρώτες μεγάλες βίρες στις Βόθνες Ενώ από ανατολικά να φτάσετε εύκολα στις υπόλοιπες βίρες με σχετική ευκολία.
Ενναλακτική πρόσβαση παρέχει και το Καλντερίμι του Λάγγαρη (Σκάλα Κεραμίτσας) που διασχίζει τα Στενα στην πλαγία του του βουνού Λάγγαρη.)

Χάρτης διαδρομής με πληροφορίεςRead More »
Η χροιά του Νερού (Μάνα Νερού – Βόθνες) Η χροιά του Νερού (Μάνα Νερού – Βόθνες) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ζώντας το όνειρο σε τροπικές παραλίες

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
Θεσπρωτία: Ζώντας το όνειρο σε τροπικές παραλίες

 
Υπάρχει εκεί, καλά κρυμμένη, στις τροπικές ακτογραμμές της Ηπείρου, μια παραλία που ξεφεύγει από τα όρια της φαντασίας. 
Εκεί που πραγματικά νιώθεις λίγος και μόνος, μακριά από κάθε ίχνος πολιτισμού. 
 
Εκεί που η Φύση έχει το πάνω χέρι, που καθορίζει διαρκώς την μορφή και την "εικόνα" της. 
Και πολύ περισσότερο την συγκεκριμένη μέρα, που κατά την διάρκεια σαφάρι, βιώσαμε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα των τελευταίων ετών. 
 
Τα λόγια σίγουρα περιττεύουν μπροστά σε τέτοιες εικόνες. 
Απλά στέκεσαι αμίλητος, απολαμβάνεις και "αποθανατίζεις" την στιγμή. 
Στιγμή που θα μείνει για πάντα μέσα σου. 
Epirus Photo Safari - Giorgos Malamidis


 
Read More »
Θεσπρωτία: Ζώντας το όνειρο σε τροπικές παραλίες Θεσπρωτία: Ζώντας το όνειρο σε τροπικές παραλίες Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

Η ομορφότερη αμμόγλωσσα της Ελλάδας βρίσκεται καλά κρυμμένη στη Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024
Η ομορφότερη αμμόγλωσσα της Ελλάδας βρίσκεται καλά κρυμμένη στη Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ)


Αν κάποιος σας περιέγραφε μια λιλιπούτεια μεν αλλά εκπληκτική σε ομορφιά αμμόγλωσσα σε έναν εκπληκτικής ομορφιάς επίγειο παράδεισο με καταγάλανα και τυρκουάζ νερά πνιγμένο παράλληλα στο πράσινο τότε σίγουρα το μυαλό σας θα πήγαινε σε μέρη εξωτικά. Τώρα αν σας έλεγαν πως όλο αυτό το σκηνικό βρίσκεται στην Ελλάδα θα τον αναζητούσατε είτε στην Χαλκιδική, είτε στο Αιγαίο, είτε κάπου στο Ιόνιο. Κι όμως η ομορφότερη αμμόγλωσσα της Ελλάδας βρίσκεται καλά κρυμμένη στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στα Σύβοτα.

Ανάμεσα στα 2 από τα 4 νησάκια που σχηματίζουν το νησιωτικό σύμπλεγμα που ονομάζουμε Σύβοτα και που έχουν χαρακτηριστεί ως η Καραϊβική της Ελλάδας βρίσκεται αυτή η εκπληκτικής ομορφιάς μικρή αμμόγλωσσα που σας παρουσιάζουμε.

Πρόκειται για την παραλία Διαπόρι και από αυτήν μπορείτε εύκολα κολυμπώντας να περάσετε στο απέναντι νησάκι οπου βρίσκεται και η παραλία Διαποράκι. Ζει στη σκιά των διάσημων παραλιών που επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες όπως είναι η Πισίνα και η Μπέλα Βράκα αλλά αν αποφασίσετε να την επισκεφθήτε να σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Δείτε το Βίντεο του Up Drones

Read More »
Η ομορφότερη αμμόγλωσσα της Ελλάδας βρίσκεται καλά κρυμμένη στη Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ) Η ομορφότερη αμμόγλωσσα της Ελλάδας βρίσκεται καλά κρυμμένη στη Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 23, 2024 Rating: 5

Σελίδες