Ποιες παραλίες της Ηπείρου βγαίνουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Ποιες παραλίες της Ηπείρου βγαίνουν σε ηλεκτρονική δημοπρασίαΑρκετές είναι οι παραλίες της Ηπείρου που έχουν ανέβει στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα και περιλαμβάνονται σε αυτές για τις οποίες θα ακολουθήσει ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την παραχώρησή τους.

Το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά με σκοπό να βάλει τάξη στις παράλια και να αφήσει χώρο ελεύθερο για τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι από τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν παραχωρήσει με ενεργές συμβάσεις οι οποίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Στη Θεσπρωτία παραλίες στις εκβολές του Καλαμά, το Μέγα Ντράφι και το Καραβοστάσι περιλαμβάνονται σε αυτές για τις οποίες θα γίνει ηλεκτρονική δημοπρασία.

Σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία η δημοπρασία θα γίνει την Τρίτη 28 Μαΐου.

Αναλυτικά τα τμήματα των παραλιών που παραχωρούνται προς μίσθωση ΕΔΩ

Την Δευτέρα 27 Μαΐου θα γίνει η δημοπρασία για την παραχώρηση τμημάτων παραλιών από την Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Πρέβεζας.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται παραλίες της Πάργας όπως η Αμμουδιά και το Κρέμασμα και της Πρέβεζας από την Καστροσυκιά, το Κανάλι και το Μονολίθι.

Αναλυτικά η προκήρυξη ΕΔΩ

Πηγη epiruspost.gr
Read More »
Ποιες παραλίες της Ηπείρου βγαίνουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία Ποιες παραλίες της Ηπείρου βγαίνουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Dura lex, sed lex: Η περίπτωση του Δήμου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Dura lex, sed lex: Η περίπτωση του Δήμου Ηγουμενίτσας


Με μια αναμενόμενη για πολλούς εξέλιξη, ο Δήμος Ηγουμενίτσας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σοβαρής πολιτικής κρίσης, αφού οι δεκατέσσερις Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι κηρύσσονται τελικά έκπτωτοι, μετά από διαπιστωτική πράξη, που εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου.
Η πράξη επιδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Δήμο Ηγουμενίτσας, και ανάμεσα στους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων που κηρύσσονται έκπτωτοι, περιλαμβάνονται και τρεις αντιδήμαρχοι της Δημοτικής Αρχής.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία προχώρησε σε έλεγχο μετά από καταγγελίες που είχαν γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι οι 14 αιρετοί είχαν οφειλές προς την ΔΕΥΑΗ που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ και δεν είχαν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί μέχρι τη δεύτερη ημέρα του Ιανουαρίου.
Αυτή η εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα του Δήμου Ηγουμενίτσας και αναδεικνύει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που διεξάγονται οι εκλογές.

Ο νόμος είναι λάθος
Το πρόβλημα που αναδεικνύεται από την περίπτωση αυτή, είναι ότι κατά την άποψή μας ο νόμος που επιτρέπει την κήρυξη έκπτωσης εκλεγμένων αιρετών λόγω οφειλών είναι λάθος. 
Θα έπρεπε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ποιος χρωστάει και ποιος όχι, πριν από την διεξαγωγή των εκλογών.
Δεν μπορεί το επίσημο κράτος να τυπώνει ψηφοδέλτια με υποψηφίους που έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τη ψήφο μας και να έρχεται εκ των υστέρων να μας πει πως τελικά δεν έκαναν για υποψήφιοι. Αυτό είναι αντίθετο με τη δημοκρατική διαδικασία και την εκλογική δικαιοσύνη.
Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε το νόμο και να διασφαλίσουμε ότι οι εκλογές διεξάγονται με διαφάνεια και δικαιοσύνη. 
Σε μια εποχή που η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα είναι σε χαμηλά επίπεδα, η ανάγκη για διαφάνεια, ειλικρίνεια και δικαιοσύνη είναι ακόμα πιο επείγουσα. 
Οι εκλογές πρέπει να είναι η διαδικασία μέσω της οποίας οι πολίτες εκφράζουν τη βούλησή τους με εμπιστοσύνη και πίστη στους υποψηφίους τους. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διασφάλισης ότι οι υποψήφιοι είναι άξιοι της εμπιστοσύνης μας, πριν ακόμα να βρεθούν στα εκλογικά ψηφοδέλτια.

Dura lex, sed lex (Σκληρός νόμος, αλλά νόμος)
Βέβαια, το γεγονός ότι εμείς θεωρούμε λάθος την ισχύουσα νομοθεσία, δεν απαλλάσσει τους εκλεγμένους συμβούλους από τις ευθύνες τους και την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν με αυτήν. 
Είτε ενημερώθηκαν εγκαίρως από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Ηγουμενίτσας (οι οποίες ελέγχονται ήδη εάν προέβησαν στον αυτεπάγγελτο έλεγχο, ως όφειλαν), είτε δεν είχαν ενημερωθεί, όπως ισχυρίζονται αρκετοί από αυτούς.
Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι άτομα που εκλέγονται για να εκπροσωπήσουν το λαό και να λάβουν αποφάσεις για την πόλη τους, δεν έχουν γνώση του νομικού πλαισίου στο οποίο λειτουργούν.
Η κατανόηση του νόμου είναι θεμελιώδης για την αποτελεσματική λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας. 
Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν την ευθύνη να ενημερώνονται για τους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν τα καθήκοντά τους, καθώς και να τους τηρούν. 
Η έλλειψη αυτής της βασικής γνώσης οδηγεί σε αμφισβήτηση της ικανότητάς τους να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με ευσυνείδητο τρόπο και με σεβασμό προς το νομικό σύστημα.

Προσφυγές κατά της απόφασης
Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σύμβουλοι που κηρύχθηκαν έκπτωτοι λόγω οφειλών, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν την απόφαση που τους κήρυξε έκπτωτους. 
Η προσφυγή αυτή μπορεί να γίνει με την κατάθεση αιτήματος σε αρμόδιο δικαστήριο.
Κατά τη διάρκεια της προσφυγής, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα επιχειρήματά τους και τα στοιχεία τους προς υπεράσπιση. 
Το δικαστήριο θα εξετάσει τα επιχειρήματα και τα στοιχεία και θα λάβει απόφαση βάσει των νομικών διατάξεων και των παρουσιαζόμενων στοιχείων.
Κάθε προσφυγή εξετάζεται μεμονωμένα, με βάση τα νομικά κριτήρια και τα στοιχεία που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η προσφυγή αυτή δεν αποτελεί αυτόματη επαναφορά στη θέση τους για τους έκπτωτους συμβούλους. 
Read More »
Dura lex, sed lex: Η περίπτωση του Δήμου Ηγουμενίτσας Dura lex, sed lex: Η περίπτωση του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας 


Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας απευθύνει τα θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους της Αντιδημάρχου Δήμου Φιλιατών κα Σοφίας Στάθη, για την απώλεια του υιού της Κωνσταντίνου.
Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές, ωχριούν ,μπροστά στον πόνο και τη θλίψη του χαμού ενός παιδιού.
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο βαρύ πένθος της οικογένειας.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΥΦΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΟΦΙΑ ΣΕΓΓΟΥΝΗ
Read More »
Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Συγχαρητήρια στον Αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Φιλιατών | Του Πάνου Ντάτση

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Συγχαρητήρια στον Αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Φιλιατών | Του Πάνου Ντάτση


Με αφορμή την επίσκεψη στα πάτρια εδάφη, λόγω των εορτών του Πάσχα, διαπίστωσα κάτι που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια από το Φιλιάτι.
Η Καθαριότητα στον Δήμο Φιλιατών.
Συνεργεία της Δημοτικής Αρχής φροντίζουν καθημερινά για να είναι καθαρό από σκουπίδια το Φιλιάτι.
Από την είσοδο της πόλης μέχρι την έξοδο.
Τα συνεργεία έχουν μεριμνήσει και για τον καθαρισμό χόρτων στους δρόμους.
Οι κάδοι απορριμμάτων καθαροί και με κλειστά τα καπάκια ,συνεργείο κάνει ανά τακτά διαστήματα αποκομιδή άχρηστων βαρέων αντικειμένων ,όπως στρώματα ,κ.λ.π.
Δεν υπάρχουν παρκαρισμένα σκουπίδια σε ανοιχτούς κάδους ,τα οποία προκαλούν άσχημα σχόλια σε δημότες και επισκέπτες .
Tα συνεργεία της καθαριότητας της Δημοτικής Αρχής καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να είναι καθαρό από σκουπίδια το Φιλιάτι.
Η Αποκομιδή γίνεται πλέον με επικαιροποιημένο πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής.
Ο Δραστήριος με ήθος και δημιουργικότητα Αντιδήμαρχος καθαριότητας κος Μπάντιος Νίκος, ιδιαίτερα αγαπητός και με όραμα, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καθαριότητα της πόλης και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.
Θερμά συγχαρητήρια στον Αγαπητό Αντιδήμαρχο και στα συνεργεία καθαριότητας.
Είμαι πεπεισμένος ότι θα προσφέρει περισσότερα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο μέλλον.

ΠΑΝΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Read More »
Συγχαρητήρια στον Αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Φιλιατών | Του Πάνου Ντάτση Συγχαρητήρια στον Αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Φιλιατών | Του Πάνου Ντάτση Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Έρχονται πρόστιμα «φωτιά» για εκατομμύρια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στην Ελλάδα -Πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Έρχονται πρόστιμα «φωτιά» για εκατομμύρια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στην Ελλάδα -Πώς θα γίνονται οι διασταυρώσειςΈνα νέο σύστημα διασταυρώσεων θα επιτρέπει τον εντοπισμό των οχημάτων που είναι ανασφάλιστα, δεν έχουν περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο και δεν έχουν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας.

Πλήρως επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του carandmotor.gr σχετικά με τα πρόστιμα που ετοιμάζει να αποστείλει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στους ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι τα κινούν παράνομα χωρίς να έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και χωρίς να έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ ή να τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Όπως είχε δημοσιεύσει το carandmotor.gr, πάνω από 2,5 εκατ. οχήματα κινούνται χωρίς να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, περισσότερα από 600.000 οχήματα κινούνται ανασφάλιστα και περίπου 100.000 ιδιοκτήτες δεν έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε τη λειτουργία ενός νέου συστήματος ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα, για όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων για όλα τα παραπάνω, προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/858 και αναρτήθηκε σήμερα 10 Μαΐου 2024 σε δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, περιέχονται διατάξεις για κλιμακωτά πρόστιμα που αφορούν στην εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη διαδικασία αδρανοποίησης και διαγραφής από τα μητρώα οχημάτων.

Νέο σύστημα διασταυρώσεων για τον εντοπισμό παραβάσεων

Με το νομοσχέδιο ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων αξιοποιώντας διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, οχημάτων που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο ΚΤΕΟ, οχημάτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet.

Εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις, ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και ορίζονται τα εξής πρόστιμα:

Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπροθέσμως σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο., επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από την Αρχή που επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμό της εντός 30 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωση αποδοχής της ένστασης, τα πρόστιμα διαγράφονται. Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με το ΚΤΕΟ και την ασφάλιση του οχήματος, τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται.

Σημειώνεται ότι, μετά τη διαπίστωση παράβασης διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.


Τέλος οι δωρεάν παρατάσεις στην εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και κλιμακωτά πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων.

Τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους από το έτος καταβολής, 50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο και 100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ.

Καθορισμός διαδικασίας αδρανοποίησης και διαγραφής από τα Μητρώα οχημάτων

Ορίζεται ότι, τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλισθεί, δεν έχουν υποβληθεί σε Κ.Τ.Ε.Ο. και δεν έχουν καταβληθεί γι’ αυτά τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 7 έτη τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αδράνειας. Στη συνέχεια ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες των οχημάτων ώστε είτε να προχωρήσουν στην οριστική αδρανοποίηση των οχημάτων και τη διαγραφή τους από τα μητρώα, είτε στη δήλωση ακινησίας τους, είτε, εφόσον προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, στην επανακυκλοφορία τους. Προβλέπεται, επίσης, η συχνότητα των ελέγχων, οι συνέπειες της προσωρινής και οριστικής αδράνειας και οι κυρώσεις για παραβάσεις των σχετικών ρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι διευκολύνεται η διαγραφή οχήματος θανόντος και έχει παραδοθεί προς ολική καταστροφή και ανακύκλωση. Σε αυτή την περίπτωση η διαγραφή μπορεί να γίνει χωρίς να έχει μεταβιβαστεί το όχημα στους κληρονόμους.

Σε περίπτωση χρήσης του οχήματος που έχει τεθεί σε οριστική αδράνεια ή έχει διαγραφεί επιβάλλεται στον κάτοχό του πρόστιμο 10.000 ευρώ, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο όχημα για το έτος εντοπισμού.

Επιπρόσθετα, ορίζεται ότι εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό, το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων καθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.


Τέλος, προβλέπεται πως εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Ασφάλιση οχημάτων

Το νομοσχέδιο προβλέπει τον καθορισμό ενός συνεκτικού πλαισίου με ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 (L 430) στο εθνικό Δίκαιο.

Πιο συγκεκριμένα με την Οδηγία αυτή προβλέπεται η υποχρέωση του Επικουρικού Κεφαλαίου να αποζημιώνει ζημιωθέντες από αυτοκινητιστικά ατυχήματα καλύπτει πλέον και τις περιπτώσεις, όπου το όχημα που προκάλεσε τη ζημία ήταν ασφαλισμένο, αλλά η ασφαλιστική εταιρεία έχει τεθεί σε ασφαλιστική εκκαθάριση.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο παρέχει αποζημίωση όταν η ασφαλιστική εταιρεία που έχει πτωχεύσει ή έχει τεθεί σε εκκαθάριση εδρεύει σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και προβλέπεται σχετική διαδικασία αναγωγής).

Ενιαία μορφή στις βεβαιώσεις ιστορικού αξιώσεων αποζημίωσης τρίτων, ώστε να καθίσταται εφικτή η εξακρίβωση της γνησιότητάς τους.

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης ασφάλισης για τα αυτοκίνητα.
Read More »
Έρχονται πρόστιμα «φωτιά» για εκατομμύρια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στην Ελλάδα -Πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις Έρχονται πρόστιμα «φωτιά» για εκατομμύρια αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στην Ελλάδα -Πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Πυροπροστασία οικοπέδων : Το ΦΕΚ για ιδιοκτήτες και Δήμους

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Πυροπροστασία οικοπέδων : Το ΦΕΚ για ιδιοκτήτες και ΔήμουςΣε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση έγκρισης για τον καθορισμό προληπτικών μέτρων όσον αφορά την πυροπροστασία οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΦΕΚ για την πυροπροστασία οικοπέδων:

Υπόχρεοι είναι οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:
(α) Περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ. (α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και

(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και να τους συντηρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων της παρ.

Διαδικασία καθαρισμού για την πυροπροστασία οικοπέδων

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

στ. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Μέριμνα υπόχρεων

Οι υπόχρεοι για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, όπως αυτοί καθορίζονται, οφείλουν μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν στην υποβολή αυτής στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας του άρθρου 53Α του ν. 4662/2020 (Α’ 27), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.), ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους.

Για το πρώτο έτος σύστασης του μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων ορίζεται η 31η Μαΐου

Σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού, τεκμαίρεται ως παρασχεθείσα η συναίνεση του υπόχρεου στην διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου του από τον οικείο δήμο.

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των εκτάσεων του άρθρου 1 οφείλουν να συναινούν και να επιδεικνύουν ανοχή στους δειγματοληπτικούς ή έκτακτους ελέγχους, αυτοψίες και ενέργειες των αρμοδίων οργάνων του οικείου Δήμου και της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μέριμνα – Αρμοδιότητες Δήμων

Ο οικείος Δήμος, μεριμνά για την ενημέρωση των υπόχρεων, έως την 31η Μαρτίου εκάστου έτους, με κάθε πρόσφορο μέσο, για το περιεχόμενο της υποχρέωσης καθαρισμού, όπως με ανάρτηση στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του οικείου Δήμου, αποστολή ενημερωτικού υλικού στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση του υπόχρεου ή τυχόν αντικλήτου του, ενημερώσεις στα καταστήματα του Δήμου ή των Δημοτικών Διαμερισμάτων, σε τοπικούς φορείς και συλλόγους, σε συνεργασία με την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο οικείος Δήμος, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, μεριμνά για τη διενέργεια αυτεπάγγελτης αυτοψίας, εξέτασης καταγγελιών για διαπίστωση εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων των υπόχρεων του άρθρου 1, ή/και τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους υπόχρεους που υπέβαλαν θετική δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.), το οποίο και ενημερώνει για τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

Για την ανεύρεση των στοιχείων των υπόχρεων, ο οικείος Δήμος δύναται να ανατρέχει στα δεδομένα που αντλούνται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν. 4662/2020 (Α’ 27), από τα αρχεία του, από τα δεδομένα του Εθνικού Κτηματολογίου κ.λπ.

Ειδικά για περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για καθαρισμό τους, ο οικείος Δήμος, ταυτόχρονα με την επιβολή του προστίμου του άρθρου 6 της παρούσας, αιτείται προς την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία τη διενέργεια αυτοψίας, αποστέλλοντας το Παράρτημα Α της παρούσας, για τη βεβαίωση τυχόν συνδρομής υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς και βάσει αυτής προβαίνει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων για την άρση του κινδύνου.

Σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, ο οποίος διαπιστώνεται με σχετικό έγγραφο της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (παρ. 3 του άρθρου 5), επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας των προηγούμενων εδαφίων, ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τον οικείο Δήμο για την άμεση άρση του κινδύνου.

Αρμοδιότητες Πυροσβεστικών Υπηρεσιών

Σε περίπτωση που από τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου από όργανα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ή/και τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους υπόχρεους που υπέβαλαν θετική δήλωση στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.), διαπιστωθεί η μη συμμόρφωση των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο (έγγραφο, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κ.λπ.), τον οικείο Δήμο, προκειμένου να ακολουθηθεί από αυτόν η διαδικασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 4 και 6 της παρούσας, και σε κάθε περίπτωση ενημερώνουν για τα αποτελέσματα των ελέγχων το Εθνικό Μητρώο.

Μετά τη διενέργεια αυτοψίας συντάσσεται το Υπόδειγμα του Παραρτήματος Β.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δια των οργάνων της, προβαίνει κατόπιν αίτησης του οικείου δήμου, στη διενέργεια αυτοψίας σε περιφραγμένους ή επαρκώς περιτοιχισμένους χώρους της παρ. 4 του άρθρου 4 της παρούσας, και εφόσον διαπιστώνεται η συνδρομή υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς στους ως άνω χώρους, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης των χαρακτηριστικών παραμέτρων της περιοχής επιρροής του χώρου λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά, τις κλιματολογικές συνθήκες, τη συχνότητα συμβάντων πυρκαγιάς, την κλίση, τη βλάστηση και τη φυτική καύσιμη ύλη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής, την πυκνότητα του δομημένου περιβάλλοντος τις υποδομές και δίκτυα, τη γειτνίαση με ευαίσθητες εγκαταστάσεις (όπως ενδεικτικά νοσοκομεία, σχολεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κ.τ.λ.), καθώς και με δάση, δασικές εκτάσεις, πάρκα, άλση κ.τ.λ., αποστέλλεται στον οικείο Δήμο συμπληρωμένο το Παράρτημα Γ’ της παρούσας.

Σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς, μετά από βεβαίωση της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς τον οικείο Δήμο, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας του άρθρου 4 της παρούσας, ο επείγων αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τον οικείο Δήμο προς το σκοπό άμεσης άρσης του κινδύνου (παρ. 5 του άρθρου 4).

Για τη διαπίστωση της επείγουσας περίπτωσης και της συνδρομής άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια του Παραρτήματος Δ της παρούσας, που ενδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα και την ιδιαίτερα υψηλή επικινδυνότητα, όπως είναι ενδεικτικά (α) ο δείκτης επικινδυνότητας 4 (πολύ υψηλός) ή 5 (κατάσταση συναγερμού), σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, (β) η σε εξέλιξη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή, (γ) τα Τακτικά και τα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού ή τα Έκτακτα Δελτία Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, σύμφωνα με τα οποία, οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση ή την εξάπλωση πυρκαγιάς στην περιοχή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη, εφόσον κρίνει απαραίτητο, και τα κριτήρια που αναφέρονται στην παρ. 2 του παρόντος άρθρου.

Πρόστιμα

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο:

Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,

Η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

Κατά του προστίμου ο ενδιαφερόμενος δύναται να υποβάλει ένσταση στον δήμο εντός αποκλειστικής προ- θεσμίας δέκα (10) ημερών.

Μετά το πέρας της δεκαήμερης προθεσμίας ή εφόσον η ένσταση δεν έχει γίνει αποδεκτή, ο οικείος Δήμος υποχρεούται εντός πέντε (5) ημερών να προβεί σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, κατά προτεραιότητα βάσει του κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.

Η δαπάνη και το πρόστιμο αποτελούν έσοδα του οικείου Δήμου και εισπράττονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σε περίπτωση μη ανεύρεσης των στοιχείων των υπόχρεων, ακολουθείται η διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου εξαιρουμένης της διαδικασίας επιβολής προστίμου και των προθεσμιών που αναφέρονται σε αυτήν.

Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν. 4662/2020.

Η υποβολή ψευδούς δήλωσης του άρθρου 3 στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 53Α του ν. 5075/2023, τιμωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 53Α του ν. 4662/2020 με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες.

Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ.
Read More »
Πυροπροστασία οικοπέδων : Το ΦΕΚ για ιδιοκτήτες και Δήμους Πυροπροστασία οικοπέδων : Το ΦΕΚ για ιδιοκτήτες και Δήμους Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Οργή για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις αστυνομικών από την Ήπειρο

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Οργή για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις αστυνομικών από την ΉπειροΤην έντονη οργή και την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι Ενώσεις Αστυνομικών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας με κοινή τους παρέμβαση και με αφορμή το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών διατάσσεται να μετακινηθεί χωρίς την θέλησή του στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Για τις μετακινήσεις αυτές που έχουν τρίμηνη διάρκεια δεν έχει ληφθεί υπόψη η οικογενειακή κατάσταση κανενός ενώ δεν είναι εξασφαλισμένη η δαπάνη διαμονής αφού το ποσό των τριάντα ευρώ ημερησίως καθιστά αδύνατη την εύρεση καταλύματος.

«Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της άνευ προηγουμένου τα τελευταία –μετά μνημονίων- χρόνια, μείωσης δαπανών για τα έξοδα διαμονής στις αποσπάσεις των Αστυνομικών, με την τροπολογία που ψηφίστηκε την Μ. Τετάρτη μειώνοντας τα έξοδα διαμονής ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ από ολόκληρο τον δημόσιο τομέα στα 30 ευρώ ημερησίως από τα 80 ευρώ(για συγκεκριμένες μάχιμες και πρώτης γραμμής Υπηρεσίες Αθηνών-Θεσσαλονίκης). Παράλληλα διατάσσεται να αποσπαστεί και ένας σημαντικός αριθμός οχημάτων εκ νέου, ο οποίος μαζί με τον τεράστιο και πρωτοφανή στα χρονικά, αριθμό συναδέλφων που από αρχές του έτους έχουν αποσπαστεί στην Αττική, θα λείπουν πλέον από το κομμάτι της αστυνόμευσης στις τοπικές κοινωνίες μας χωρίς κανένας υπηρεσιακός ή πολιτικός παράγοντας να ασχολείται για το τι γίνεται στην Περιφέρεια.

Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν οι τοπικοί Βουλευτές μας συμφωνούν με το να είναι ο Αστυνομικός ο φτωχός συγγενής του δημοσίου, αφού ΜΟΝΟ για αυτόν ψηφίστηκε η δαπάνη ημερήσιας διαμονής να είναι στα 30 ευρώ και ποία είναι η άποψή τους για ότι συμβαίνει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Συμφωνούν άραγε στην ανεξέλεγκτη ενίσχυση της Αττικής όπου υπηρετεί περίπου το 50% των Αστυνομικών εις βάρος της Αστυνόμευσης των τοπικών κοινωνιών στις οποίες εκλέγονται; Πραγματικά θα επιθυμούσαμε άμεσα να τοποθετηθούν δημόσια σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Κλείνοντας και με αφορμή το Αναστάσιμο μήνυμα του Πρωθυπουργού όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: << Η σκέψη μας είναι σε όλες και σε όλους τους ένστολούς μας, αυτούς που νύχτα μέρα και αυτές τις Άγιες μέρες, αγωνίζονται προκειμένου όλες και όλοι να είμαστε ασφαλείς>>, διερωτόμαστε: Γνωρίζει ο κ. Πρωθυπουργός ότι αυτές τις Άγιες μέρες και συγκεκριμένα την Μ. Τετάρτη, η Κυβέρνηση της οποίας ηγείται ψήφισε περικοπή στις δαπάνες διανυκτέρευσης Αστυνομικών από τα 104 ευρώ ημερησίως στα 30 και ότι δεν έχει υλοποιηθεί καμία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τους Ένστολους (επικίνδυνο, παραμεθόριο, θεσμικά κλπ); Η σκέψη από μόνη της δεν είναι αρκετή , οι πράξεις μένουν…» καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων ενώσεων.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Οργή για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις αστυνομικών από την Ήπειρο Οργή για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις αστυνομικών από την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Άγγελος Μητσόπουλος - Ανηλιαγα σοκάκια

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Άγγελος Μητσόπουλος - Ανηλιαγα σοκάκια«Ανηλιαγα σοκάκια» είναι ο τίτλος της νουβέλας μου η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νίκας.


Βρισκόμαστε στα πατρογονικά χώματα της Ηπείρου, όπου ο Ερμής ακούει τις αφηγήσεις του παππού του, για το χθές.
Πόλεμοι, πείνα, έθιμα, φιλίες, συνταγές του γενεθλίου τόπου, τραγούδια... είναι μερικά από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στις σελίδες του όγδοου βιβλίου μου.

Συμπρωταγωνιστούν η γιαγιά Αμάντα, ο πατέρας του Ερμή, οι δύο παιδικοί του φίλοι και η αγαπημένη του Ισμήνη.

Οι περιπέτειες του Ερμή εμπεριέχουν κάτι το ποιητικό σε μια πεζή αφήγηση, ξεκινώντας από το ορεινό χωριό της Ηπείρου και καταλήγοντας στα παράλια της Απείρου Γης, της πατρίδας του Βασιλιά Πύρρου.


~Άγγελος Μητσόπουλος

Read More »
Άγγελος Μητσόπουλος - Ανηλιαγα σοκάκια Άγγελος Μητσόπουλος - Ανηλιαγα σοκάκια Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Έκπτωτοι 5 δημοτικοί και 9 κοινοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ηγουμενίτσας (ονόματα)

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Έκπτωτοι 5 δημοτικοί και 9 κοινοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ηγουμενίτσας (ονόματα)


Με διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, που παραδόθηκε ήδη στο Δήμαρχο κ. Νταή, εκπίπτουν του αξιώματός τους οι παρακάτω Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν οφειλές που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ δεν τις έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει πριν τις 2 Ιανουαρίου.

Δημοτικοί Σύμβουλοι:
 1. Γουρνάρης Μιχαήλ
 2. Κατσάρη Σοφία
 3. Κάτσιος Χρήστος
 4. Κώστας Ελευθέριος
 5. Πάσχος Αλέξανδρος

Σύμβουλοι Κοινοτήτων:
 1. Δημητρίου Νικόλαος
 2. Μπέζα Παρασκευή
 3. Μπούτσικος Χρήστος
 4. Μπακιρτζίδης Γιώργος
 5. Λύκος Ιωάννης
 6. Μπάρμπας Αντώνιος
 7. Λώλης Ηλίας
 8. Λύκας Νικηφόρος
 9. Κώστας Παναγιώτης
Εκκρεμεί ο έλεγχος για άλλους δύο για τους οποίους δεν έχει στείλει ακόμη στοιχεία η ΔΕΥΑΗ.
Read More »
Έκπτωτοι 5 δημοτικοί και 9 κοινοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ηγουμενίτσας (ονόματα) Έκπτωτοι 5 δημοτικοί και 9 κοινοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ηγουμενίτσας (ονόματα) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δήμου Φιλιατών για την απώλεια του 17χρονου Κωνσταντίνου

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δήμου Φιλιατών για την απώλεια του 17χρονου ΚωνσταντίνουΟ Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φιλιατών εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους και απευθύνουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους της Αντιδημάρχου κα. Στάθη Σοφία για την απώλεια του αγαπημένου της υιού Κωνσταντίνου και συμπαρίστανται στο βαρύ πένθος τους.

Κωνσταντίνε θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη.
Read More »
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δήμου Φιλιατών για την απώλεια του 17χρονου Κωνσταντίνου Συλλυπητήριο μήνυμα του Δήμου Φιλιατών για την απώλεια του 17χρονου Κωνσταντίνου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Κοινοτική Σύμβουλος Πέρδικας ορκίστηκε η Λίτσα (Αγλαΐα) Παπαζώη

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Κοινοτική Σύμβουλος Πέρδικας ορκίστηκε η Λίτσα (Αγλαΐα) Παπαζώη


Ορκίστηκε σήμερα το πρωί παρουσία του δημάρχου Ηγουμενίτσας, Παν. Νταή, η Λίτσα Παπαζώη ως σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας στη θέση του Παναγιώτη Κώστα ο οποίος κηρύχθηκε “αυτοδίκαια έκπτωτος” με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 16512/4-4-2024 Διαπιστωτική Πράξη του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας.

Η κ. Παπαζώη ήταν η πρώτη αναπληρωματική σύμβουλος του πλειοψηφήσαντος στις τελευταίες εκλογές συνδυασμού “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ” του κ. Νταή και αναλαμβάνει και επίσημα από σήμερα τα καθήκοντά της.
Read More »
Κοινοτική Σύμβουλος Πέρδικας ορκίστηκε η Λίτσα (Αγλαΐα) Παπαζώη Κοινοτική Σύμβουλος Πέρδικας ορκίστηκε η Λίτσα (Αγλαΐα) Παπαζώη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Ενεργοποιείται η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για 5.000 εποχικούς εργάτες - Τι προβλέπει

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Ενεργοποιείται η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για 5.000 εποχικούς εργάτες - Τι προβλέπει


Άμεσα ενεργοποιείται η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία εργασιακής κινητικότητας, μετά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Διμερείς επαφές

Ο κ. Καιρίδης πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του, εστιάζοντας στην ανάγκη καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και διευκόλυνσης της νόμιμης και λελογισμένης, με όρους και κανόνες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συναντήθηκε αρχικά με τον υπουργό Εργασίας, Χασάν Σεχάτα, με τον οποίο διερεύνησε τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει, από τον Νοέμβριο του 2022, με πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα. Ήδη έχει καταρτιστεί ο κατάλογος με τους πρώτους 2.400 υποψηφίους, οι μετακλήσεις των οποίων θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο καλοκαίρι του 2024.

Με δεδομένο το εξαιρετικό επίπεδο συναντίληψης ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί εξέτασαν το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της συμφωνίας στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες της διαρκώς αναπτυσσόμενης ελληνικής οικονομίας και με απόλυτη ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο κ. Καιρίδης έθεσε το μείζον πρόβλημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Στη σύσκεψη από αιγυπτιακής πλευράς συμμετείχε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τα προξενικά θέματα, Ισμαήλ Χαϊράτ και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα, Χαλίντ Εμάρα, καθώς και στελέχη των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και των αρχών ασφαλείας.

Ο Έλληνας υπουργός, αφού εξήρε τον ευρύτερα σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου και τη συμβολή της στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας για την από κοινού αποτροπή των παράνομων ροών από τον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη εντατικοποίησης των επιστροφών των απορριφθέντων Αιγυπτίων αιτούντων άσυλο στη χώρα καταγωγής τους.

Τέλος, ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με την υπουργό Μετανάστευσης, Σόχα Γκέντι, με την οποία συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών στην επαγγελματική κατάρτιση των υποψηφίων προς μετάκληση εργατών και παροχής τεχνογνωσίας από ελληνικής πλευράς σε επίπεδο διαδικασιών ασύλου.

«Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους.
 Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό είναι φυσική και αυτονόητη. Θεμέλιο αυτής είναι η από κοινού καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και η ενθάρρυνση της νόμιμης εργασιακής κινητικότητας. Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει πως η Αίγυπτος φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 9 εκατομμύρια μετανάστες και συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης και τη διαχείριση της μεταναστευτικής πίεσης προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα διεκδίκησε και πέτυχε την ισχυρή ευρωπαϊκή στήριξη της Αιγύπτου, που κατέληξε στην πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου, κατά την επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των ομολόγων του, στο Κάιρο στις 21 Μαρτίου. Τώρα είναι η ώρα να υλοποιηθεί το σύνολο των προβλέψεών της προς το συμφέρον τόσο της Αιγύπτου όσο και των ευρωπαϊκών χωρών», επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Read More »
Ενεργοποιείται η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για 5.000 εποχικούς εργάτες - Τι προβλέπει Ενεργοποιείται η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για 5.000 εποχικούς εργάτες - Τι προβλέπει Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Με αναφορές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές της Πρέβεζας αλλά και στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ηπείρου η συνέντευξη του υπ.Ευρωβουλευτή, Γιώργου Αυτιά

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Με αναφορές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές της Πρέβεζας αλλά και στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ηπείρου η συνέντευξη του υπ.Ευρωβουλευτή Γιώργου Αυτιά


Στην ενημερωτική εκπομπή της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πρέβεζας "Όλα στον Αέρα" που παρουσιάζει και επιμελείται ο Χρήστος Ανεμοζάλης καθημερινά 8:30 -10:00 π.μ. μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και γνωστός δημοσιογράφος, κος Γιώργος Αυτιάς.

Είμαι δημοσιογράφος ξεκαθάρισε ο κος Αυτιάς, πρώτα καλούσα Υπουργούς και τους πίεζα, έτσι θα συνεχίσω να ερευνώ για να στηρίξουμε τους πολίτες, τώρα θα πιέσουμε την Ευρώπη και θα την πιέσουμε στην πηγή, εκεί όπου παράγονται οι νόμοι, είπε.

Όσον αφορά την δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές όπου ο ίδιος έρχεται πρώτος και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, ο ίδιος είπε πως κλείνω τα μάτια στις δημοσκοπήσεις και αυτό διότι η πορεία μου - προεκλογικός αγώνας - θα τελειώσει την προπαραμονή των εκλογών προτού ανοίξουν οι κάλπες. Δεν βλέπω δημοσκοπήσεις, βλέπω την αγκαλιά και τη δύναμη του κόσμου ανέφερε και συμπλήρωσε θέλω έναν από τους τέσσερις σταυρούς.

Δεν με ενδιαφέρει να είμαι πρώτος, δεύτερος, τρίτος κτλ, θέλω να κάνω ένα τίμιο προεκλογικό αγώνα και όπου αποφασίσει ο κόσμος να κατατάξει, αλλά θέλω να με κατατάξει σε αυτούς που θα αγωνιστούν. Θέλω να με κατατάξει σε αυτούς που θα δώσουν τη μάχη για την πατρίδα και την φανέλα, υπογράμμισε.

Ο Γιώργος Αυτιάς μάλιστα έκανε αναφορά στις υποδομές και το οδικό δίκτυο της Πρέβεζας, οι χρηματοδοτήσεις και τα έργα δεν θα είναι μόνο για τους δεξιούς, τους αριστερούς ή τους κεντρώους, αλλά για όλη την κοινωνία" παίρνω δύναμη από τον κόσμο και προχωράω"

"Αν βγω πρώτος ή τελευταίος, αυτό δεν έχει καμία σημασία, σημασία έχει ότι θέλω να αγωνιστώ, να αγωνιστώ στην Ευρώπη".

Και συνέχισε λέγοντας "Πρέπει να πάω στην "πηγή" και να στηρίξω την ελληνική κοινωνία όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου απ'τα άλλα κόμματα και δεν αμφισβητώ κανέναν, άλλωστε είδατε με πόση ευπρέπεια αντιμετωπίζω τις επιθέσεις που δέχομαι, λένε για παράδειγμα οι "celebrities" Ε, βρείτε μου έναν από αυτούς που επί 34 χρόνια ξυπνούσε στις 3 το πρωί και επέστρεφε σπίτι του στις 12 το βράδυ. Τώρα, ωρίμασε η ώρα για να πολιτευτώ, τώρα είμαι έτοιμος".

Όσον αφορά για την Ευρώπη την επόμενη μέρα με σημείο αναφοράς την Ελλάδα ο κος Αυτιάς είπε πως θα πρέπει να βρούμε πρόσθετους πόρους. Η αγροτική πολιτική και η στήριξη της αγροτιάς, οι υποδομές και σε αυτό θα πρέπει να δούμε το επιχειρησιακό σχέδιο της Ηπείρου .

Αναφορικά γιατί ο ίδιος επέλεξε να πολιτευτεί με την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κος Αυτιάς τόνισε πως το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρώπης είναι η ΝΔ, είναι το κόμμα που αγκαλιάζουν οι Έλληνες και είναι αυτό το κόμμα που έφτασε την Ελλάδα μέχρι το Κογκρέσο και στήριξε την άμυνα της είναι η ΝΔ και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ΝΔ αύξησε τις συντάξεις και μείωσε τους φόρους του Τσίπρα, για αυτό λοιπόν είμαι με την Νέα Δημοκρατία, με το μεγαλύτερο λαικό κόμμα της Ευρώπης και με τον ισχυρότερο Πρωθυπουργό.

Τέλος, ο κος Αυτιάς είπε πως σε περίπτωση εκλογής του θα βρει τον τρόπο να βρίσκεται αμισθί σε κάποια εκπομπή προκειμένου να ενημερώνει τον κόσμο.

Read More »
Με αναφορές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές της Πρέβεζας αλλά και στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ηπείρου η συνέντευξη του υπ.Ευρωβουλευτή, Γιώργου Αυτιά Με αναφορές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές της Πρέβεζας αλλά και στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ηπείρου η συνέντευξη του υπ.Ευρωβουλευτή, Γιώργου Αυτιά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Σκυλακάκης: Yποχρεωτική η φύτευση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Σκυλακάκης: Yποχρεωτική η φύτευση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς


Σε δημόσια διαβούλευση θέτει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης το σχέδιο που αφορά στις απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταίκούς σταθμούς.

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί υπόκεινται σε υποχρέωση φύτευσης και συντήρησης -καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους- φυτών συμβατών με τη βλάστηση της περιοχής, περιμετρικά της εγκατάστασης, ενώ σε έργα μεγάλου μεγέθους η φύτευση προβλέπεται και εντός των πολυγώνων του σταθμού.

Υποχρεωτική η φύτευση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Η παραπάνω υποχρέωση προβλέπεται στο άρθρο 52 «Υποχρέωση φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς», του ν. 5069/2023 (Α’ 193). Οι απαιτήσεις και οι λεπτομέρειες ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προετοίμασε σχέδιο Απόφασης, με το οποίο ρυθμίζονται: οι επιφάνειες φύτευσης, τα είδη και ύψη των φυτών, η διαδικασία έγκρισης των παραμέτρων της φύτευσης, οι έλεγχοι και οι σχετικές κυρώσεις.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν σε δημόσια, διαδικτυακή διαβούλευση, 10 ημερών, καταθέτοντας τις προτάσεις τους στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (e-mail: sec.dipa@prv.ypeka.gr) έως τις 19 Μαΐου 2024. Στη συνέχεια, οι προτάσεις θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη στην οριστική διαμόρφωση των τελικών διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης.

Αναλυτικά το σχέδιο:

Έχοντας υπόψη:
Το άρθρο 52 «Υποχρέωση φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς» του ν. 5069/2023 «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου, λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» (Α΄ 193).

Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 131).
Αποφασίζουμε

Άρθρο 1
Σκοπός
1. Η παρούσα απόφαση αποσκοπεί στον καθορισμό των απαιτήσεων και λεπτομερειών κατά την εκπλήρωση της υποχρέωσης φύτευσης σε χερσαίους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, όπως προβλέπεται στην παρ. 6 του άρθρου 52 του ν. 5069/2023 (Α΄ 193).

2. Ειδικότερα, με την παρούσα καθορίζεται η μέθοδος προσδιορισμού (α) των χαρακτηριστικών των φυτών, όπως το είδος και το ύψος αυτών, (β) των αποστάσεων από τα στοιχεία της εγκατάστασης, (γ) της διαδικασίας έγκρισης και ελέγχου με αυτοψία, και (δ) των κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης φύτευσης.

3. Η εξειδίκευση των λεπτομερειών της φύτευσης για κάθε νέο φωτοβολταϊκό σταθμό της κατηγορίας Α του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 εντάσσεται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της κατηγορίας Β του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 τηρούνται οι απαιτήσεις που εισάγονται στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις με το άρθρο 6 της παρούσας. Για φωτοβολταϊκούς σταθμούς επί του εδάφους που απαλλάσσονται από περιβαλλοντική αδειοδότηση, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση με τη διαδικασία του άρθρου 5 της παρούσας.

4. Για την προσαρμογή των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών σταθμών που, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 52 του ν. 5069/2023, καταλαμβάνονται από υποχρέωση φύτευσης, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 4 του ίδιου άρθρου. Όσον αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων κατηγορίας Α της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011, όπου η προσαρμογή στις απαιτήσεις του παρόντος συνιστά διαφοροποίηση μικρής κλίμακας, κατά την έννοια της παρ. 1α του άρθρου 6 του ν. 4014/2011, στην κοινοποίηση που υποβάλλεται στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή περιλαμβάνεται η φυτοτεχνική μελέτη, η εφαρμογή της οποίας εντάσσεται στις υποχρεώσεις τήρησης περιβαλλοντικών όρων του έργου.

5. Για τα σκέλη των φωτοβολταϊκών σταθμών που εγκαθίστανται σε εκτάσεις υπαγόμενες στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, εφαρμόζονται οι πρόνοιες των εν λόγω διατάξεων, διαμέσου των οποίων επιδιώκεται η ανταπόκριση στο μέγιστο εφικτό βαθμό των υποχρεώσεων που ορίζονται στα άρθρα 2 έως 4.

Άρθρο 2
Επιφάνειες φύτευσης

1. Η επιφάνεια φύτευσης δένδρων και θάμνων εκκινεί από την περίμετρο του πολυγώνου του έργου, λαμβάνοντας μέριμνα για πρόσβαση και έλεγχο της περίφραξης, και εκτείνεται προς το εσωτερικό του, έως τη γραμμή που διατηρεί μια ζώνη ασφάλειας και πρόσβασης στα στοιχεία του έργου (φωτοβολταϊκά πλαίσια και υποστηρικτικός εξοπλισμός). Με τον τρόπο αυτό σχηματίζεται πράσινη περιμετρική ζώνη, το ελάχιστο πλάτος της οποίας ορίζεται αναλόγως της κατάταξης του έργου κατά το άρθρο 1 του ν. 4014/2011 ως εξής:
α) 10 m για έργο υποκατηγορίας Α1,
β) 8 m για έργο υποκατηγορίας Α2,
γ) 5 m για έργο κατηγορίας Β,
δ) 4 m για έργο επί εδάφους, απαλλασσόμενο από περιβαλλοντική αδειοδότηση.

2. Εάν το έργο αποτελείται από περισσότερα του ενός πολύγωνα, η παρ. 1 εφαρμόζεται στο καθένα εξ αυτών.

3. Όταν το εμβαδό ενός πολυγώνου υπερβαίνει τα 70 στρέμματα (70.000 m2), τότε επιπροσθέτως της περιμετρικής φύτευσης απαιτείται εσωτερική φύτευση του 5% της έκτασης του, με είδη φυτών και σε θέσεις που θα υποδειχθούν από τη φυτοτεχνική μελέτη.

4. Σε θέσεις που το ανάγλυφο ή η σύσταση του εδάφους δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση φυτών, η φυτοτεχνική μελέτη περιέχει σχετική τεκμηρίωση και εξαντλεί τη δυνατότητα αντιστάθμισης των μη δυνάμενων να φυτευθούν εκτάσεων με άλλες εντός του έργου.

Άρθρο 3
Ύψη φύτευσης

1. Τα υψηλότερα είδη δένδρων και θάμνων εγκαθίστανται προς το εξωτερικό του έργου, ενώ σε πιο εσωτερικές ζώνες εγκαθίστανται χαμηλότερου ύψους είδη, προκειμένου να μειώνεται η σκίαση των φωτοβολταϊκών πλαισίων.

2. Το ελάχιστο ύψος που θα πρέπει να έχουν στην πλήρη ανάπτυξη τους τα υψηλότερα είδη δένδρων και θάμνων που θα εγκατασταθούν προς το εξωτερικό του έργου καθορίζεται ως εξής:
α) 10 m για έργο κατηγορίας Α,
β) 8 m για έργο κατηγορίας Β,
γ) 6 m για έργο επί εδάφους, απαλλασσόμενο από περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Άρθρο 4
Είδη φύτευσης

1. Τα είδη δένδρων και θάμνων που θα επιλεγούν δια της φυτοτεχνικής μελέτης θα πρέπει να είναι ταχείας ανάπτυξης και κατά το δυνατόν βραδύκαυστα.

2. Στη φυτοτεχνική μελέτη:
α) επιλέγονται είδη συμβατά με τη φυτοκοινωνία της περιοχής του έργου και κατάλληλα για το έδαφος και το διαθέσιμο νερό στις θέσεις φύτευσής τους, κατόπιν κατάλληλης τεκμηρίωσης,
β) αποφεύγεται η επιλογή ενός μόνο είδους δένδρου ή θάμνου και προτείνονται μίξεις ειδών που προσεγγίζουν κατά το δυνατόν τις φυσικές αντίστοιχες διαπλάσεις που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή του έργου,
γ) είναι δυνατή η επιλογή μη καλλωπιστικών δένδρων και θάμνων για μέρος ή το σύνολο της φύτευσης, εφόσον, πρώτον, καλύπτονται οι απαιτήσεις των δύο προηγούμενων άρθρων, δεύτερον, οι εκτάσεις υποδοχής είναι γεωργικού χαρακτήρα και, τρίτον, η καλλιέργεια των εν λόγω ειδών έχει δοκιμασμένα επιτευχθεί στην περιοχή του έργου.

3. Αποκλείεται η επιλογή ειδών του καταλόγου χωροκατακτητικών ξένων ειδών ενωσιακού ή εθνικού ενδιαφέροντος των άρθρων 4 και 12 αντιστοίχως του Κανονισμού (ΕΕ) 1143/2014, όπως ισχύει.

Άρθρο 5
Φυτοτεχνική μελέτη

1. Ο φορέας του έργου εκπονεί φυτοτεχνική μελέτη, η οποία συντάσσεται από κάτοχο πτυχίων μελετών κατηγορίας 25 του άρθρου 2 του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) και, στην περίπτωση έργων που αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά, εντάσσεται ως παράρτημα στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ή συνοδεύει την αίτηση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

2. Στη φυτοτεχνική μελέτη εξετάζονται ιδίως οι ακόλουθοι παράγοντες προκειμένου να καθοριστούν οι επιφάνειες και τα είδη φύτευσης:
α) ο τύπος και τα χαρακτηριστικά του εδάφους,
β) το τοπικό μικροπεριβάλλον,
γ) τα χαρακτηριστικά της φυτοκοινωνίας της περιοχής,
δ) η διαθεσιμότητα νερού για την ανάπτυξη και συντήρηση της βλάστησης,
ε) οι λειτουργικοί περιορισμοί της φύτευσης που σχετίζονται με τη μορφολογία ή τη φυσιολογία του εδάφους, τις διελεύσεις υπόγειων ή εναέριων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις θέσεις του υποστηρικτικού εξοπλισμού (αντιστροφέων, αντικεραυνικών εγκαταστάσεων κ.ά.), τις εσωτερικές οδικές διελεύσεις κ.λπ.
στ) οι αποστάσεις ασφάλειας από την περίφραξη και από τον παραγωγικό και υποστηρικτικό εξοπλισμό του έργου, λαμβανομένων υπόψιν των απαραίτητων οδεύσεων για λόγους πυροπροστασίας και πρόσβασης, τηρώντας σε κάθε περίπτωση τις απαιτήσεις του άρθρου 2.

3. Με βάση τα παραπάνω, η φυτοτεχνική μελέτη αναπτύσσει κατάλληλα τεκμηριωμένες προτάσεις για τα εξής θέματα:
α) Είδη δένδρων και θάμνων, ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις των άρθρων 3 και 4, με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά (ύψος, μέγεθος, σχήμα κόμης, ανθοφορία), τη συσχέτιση με την υπάρχουσα βλάστηση εντός του έργου και τη φυτοκοινωνία της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τις απαιτήσεις κάθε είδους σε έδαφος και νερό.
β) Θέσεις φύτευσης ανά είδος, ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις των άρθρων 2 έως 4, με βάση τις απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου είδους ή διαφορετικών ειδών, του βάθους φύτευσης, της ομαλής συνύπαρξης διαφορετικών ειδών κ.ά.
γ) Προπαρασκευαστικές παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση κατάλληλων προϋποθέσεων στις ως άνω θέσεις φύτευσης, όπως χωματουργικές παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις σωληνώσεων κ.ά.
δ) Τρόπος ανάπτυξης και συντήρησης της βλάστησης, με κατάλληλο πρόγραμμα εργασιών άρδευσης, λίπανσης και κλαδέματος.

4. Για τα έργα κατηγορίας Α’ του άρθρου 1 του ν. 4014/2011, για την αξιολόγηση της φυτοτεχνικής μελέτης και εφόσον αφορά μη δασικές εκτάσεις, η αρμόδια αρχή για την αξιολόγηση της ΜΠΕ δύναται να ζητεί της γνώμη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας.

Άρθρο 6
Τροποποίηση Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων για έργα φωτοβολταϊκών σταθμών

1. Στην παρ. 4 του άρθρου 3 της υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. 3791/2013 (Β΄ 104), προστίθεται υποπαρ. 4.10 ως εξής:

«4.10 Φυτοτεχνική μελέτη για την εκπλήρωση της υποχρέωσης φύτευσης του άρθρου 52 του ν. 5069/2023 (Α΄ 193), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπουργική απόφαση της παρ. 6 του εν λόγω άρθρου.»

2. Στην ενότητα ΙΙ του παραρτήματος Β.2 «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις Φωτοβολταϊκών Σταθμών» της υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. 3791/2013 (Β΄ 104), προστίθεται παράγραφος ΙΙ.22 ως εξής:
«ΙΙ.22 Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, είτε σε όλο το έργο είτε σε μέρη του, και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την ηλέκτριση του έργου, υλοποιείται η φυτοτεχνική μελέτη για την εκπλήρωση της υποχρέωσης φύτευσης του άρθρου 52 του ν. 5069/2023 (Α΄ 193).»

3. Στην ενότητα ΙΙΙ.1 του παραρτήματος Β.2 «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις Φωτοβολταϊκών Σταθμών» της υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. 3791/2013 (Β΄ 104), προστίθεται παράγραφος ΙΙΙ.1.10 ως εξής:
«ΙΙΙ.1.10 Η βλάστηση που έχει εγκατασταθεί στο έργο συντηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, με τις εξής τουλάχιστον ενέργειες:
α) Άρδευση, ώστε να υποστηρίζεται η ευρωστία και ανάπτυξη των φυτών.
β) Φυτοκομική φροντίδα (κλάδεμα, λίπανση κ.λπ.) ώστε να εξασφαλίζεται η διαχρονικότητα του πρασίνου.
γ) Αντικατάσταση φυτών που είτε δεν επεβίωσαν της φύτευσης είτε προσβλήθηκαν από ασθένεια, είτε απονεκρώθηκαν για οποιοδήποτε άλλο λόγο, με υγιή φυτά παρόμοιου είδους και ύψους.»

4. Στην ενότητα ΙΙΙ.2 του παραρτήματος Β.2 «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις Φωτοβολταϊκών Σταθμών» της υπουργικής απόφασης υπ’ αρ. 3791/2013 (Β΄ 104), προστίθεται παράγραφος ΙΙΙ.2.7 ως εξής:
«ΙΙΙ.2.7 Απαγορεύεται η καύση των αποβλήτων συντήρησης της βλάστησης (κλαδέματα και συναφή πράσινα απόβλητα) αε ανοιχτές εστίες καύσης.»

Άρθρο 7
Εξαιρέσεις
1. Φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εντάσσονται σε έργο υποδομής, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, οι αερολιμένες, οι εμπορικοί ή τουριστικοί λιμένες κ.ά., ή εγκαθίστανται εντός οργανωμένων υποδοχέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, τουριστικών εγκαταστάσεων, βιομηχανικών μονάδων κ.ο.κ., δεν υποχρεούνται σε περιμετρική ή εσωτερική φύτευση.

2. Φωτοβολταϊκοί σταθμοί που αναπτύσσονται επί δομημένων επιφανειών συμπεριλαμβανομένων και των χώρων στάθμευσης.

3. Σε περιπτώσεις που λόγω της μορφολογίας ή φυσιολογίας του εδάφους δεν είναι εφικτή η φύτευση δένδρων και θάμνων, η φυτοτεχνική μελέτη παρέχει σχετική τεκμηρίωση, στην οποία θα πρέπει να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες εγκατάστασης βλάστησης. Για τη χορήγηση της εξαίρεσης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της δασικής υπηρεσίας εφόσον οι εκτάσεις είναι δασικές ή της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας εφόσον οι εκτάσεις είναι μη δασικές. Εάν, στην περίπτωση φωτοβολταϊκών σταθμών που αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά, η τεκμηρίωση κριθεί επαρκής από την Υπηρεσία που εγκρίνει τη φυτοτεχνική μελέτη, τότε στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου εισάγεται πρόβλεψη εξαίρεσης από την υποχρέωση φύτευσης. Στην περίπτωση φωτοβολταϊκών σταθμών που δεν αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά που δεν αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά, η φυτοτεχνική μελέτη κατατίθεται στην αρμόδια, ως άνω, υπηρεσία η οποία εγκρίνει ή απορρίπτει τη μελέτη εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών.

Άρθρο 8
Έλεγχοι - Κυρώσεις
1. Η τήρηση των υποχρεώσεων φύτευσης υπάγεται σε έλεγχο στο πλαίσιο των τακτικών και έκτακτων περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων του άρθρου 20 του ν. 4014/2011, όπως ισχύει.

2. Επιπροσθέτως, διενεργείται ετήσιος δειγματοληπτικός έλεγχος του δέκα τοις εκατό (10%) των φωτοβολταϊκών σταθμών από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της οικείας Περιφέρειας.

3. Παραβάσεις των οποίων η έκταση είναι μεγαλύτερη του 40% της ελάχιστης προς φύτευση έκτασης, όπως αυτή προκύπτει από τις διατάξεις του άρθρου 2 της παρούσας κατατάσσονται στην κατηγορία μέτριας σοβαρότητας του άρθρου 30 του ν. 1650/1986, όπως ισχύει. Παραβάσεις μικρότερης έκτασης κατατάσσονται στην κατηγορία χαμηλής σοβαρότητας του ίδιου άρθρου.

4. Περιπτώσεις πλήρους αθέτησης της υποχρέωσης φύτευσης, με μηδενική εκτέλεση των αντίστοιχων εργασιών και προπαρασκευαστικών παρεμβάσεων κατατάσσονται στην κατηγορία σημαντικής σοβαρότητας του άρθρου 30 του ν. 1650/1986, όπως ισχύει.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Read More »
Σκυλακάκης: Yποχρεωτική η φύτευση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς Σκυλακάκης: Yποχρεωτική η φύτευση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για παράνομες εργασίες στον αιγιαλό

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Συνελήφθη ημεδαπός για παράνομες εργασίες στον αιγιαλό


Συνελήφθη χθες (9-5-2024) το πρωί σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ειδικότερα, ο ημεδαπός, ιδιοκτήτης τουριστικής επιχείρησης, διαπιστώθηκε να προβαίνει σε εργασίες διαμόρφωσης του αιγιαλού μπροστά από την επιχείρησή του, χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή.

Η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.
Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για παράνομες εργασίες στον αιγιαλό Συνελήφθη ημεδαπός για παράνομες εργασίες στον αιγιαλό Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Εξετάσεις Φαρμακοποιών της Π.Ε.Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Εξετάσεις Φαρμακοποιών της Π.Ε.ΘεσπρωτίαςΣας ανακοινώνουμε, ότι οι εξετάσεις Φαρμακοποιών της Π.Ε.Θεσπρωτίας, για τη χορήγηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος εξεταστικής περιόδου ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα. Η τελευταία προθεσμία κατάθεσης δικαιολογητικών είναι Δευτέρα 10-06-2024 και ώρα 13:00μ.μ., τόσο στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας ( Αριστοτέλους 17, 10433 ΑΘΗΝΑ) ή ηλεκτρονικά στο e-mail:protokollo@moh.gov.gr, όσο και στο Τμήμα Φαρμάκων -Φαρμακείων της Π.Ε. Θεσπρωτίας, στο e-mail: o.zisi@php.gov.gr

Περισσότερες πληροφορίες, στις προαναφερθείσες ηλεκτρονικές Διευθύνσεις και στο τηλέφωνο: 2665360186


Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Π.Ε.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΘΩΜΑΣ Γ.ΠΙΤΟΥΛΗΣ
Read More »
Εξετάσεις Φαρμακοποιών της Π.Ε.Θεσπρωτίας Εξετάσεις Φαρμακοποιών της Π.Ε.Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Γεωργιάδης : «Ανοίγουν» 600 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ και αγοράζονται 250 νέα ασθενοφόρα

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
      Γεωργιάδης : «Ανοίγουν» 600 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ και αγοράζονται 250 νέα ασθενοφόραΚατά την διάρκεια σύσκεψης με τους φορείς της Υγείας ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε έκκληση που διατύπωσαν εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας για προσλήψεις προσωπικού και νέο στόλο ασθενοφόρων ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα «θα προκηρυχθούν 600 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ και θα αγοραστούν 250 ασθενοφόρα από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε λύσεις εξομάλυνσης που αφορούν τα διαφορετικά μισθολόγια αμοιβής γιατρών που υπηρετούν με διάφορες σχέσεις εργασίας εντός του ΕΣΥ ο κ . Γεωργιάδης τόνισε ότι «δεν είναι εύκολο θέμα κι ότι δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του Υπουργείου Υγείας».


Οι δηλώσεις έγιναν στην υπό κατασκευή νέα πτέρυγα του «Μαμάτσειου» νοσοκομείου Κοζάνης, που επισκέφθηκε σήμερα, πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Read More »
Γεωργιάδης : «Ανοίγουν» 600 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ και αγοράζονται 250 νέα ασθενοφόρα    Γεωργιάδης : «Ανοίγουν» 600 θέσεις διασωστών του ΕΚΑΒ και αγοράζονται 250 νέα ασθενοφόρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Στην Ηγουμενίτσα ο Αλέξης Παπαχελάς για την παρουσίαση του νέου βιβλίου | Από το βιβλιοπωλείο "Η ΘΕΤΙΣ"

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Στην Ηγουμενίτσα ο Αλέξης Παπαχελάς για την παρουσίαση του νέου βιβλίου | Από το βιβλιοπωλείο "Η ΘΕΤΙΣ"


Εσείς τι θα κάνετε την Πέμπτη 16 Μαΐου το απόγευμα;
Γιατί στο Πάνθεον, στις 20:30, έχουμε συνάντηση με το συγγραφέα Αλέξη Παπαχελά με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του "Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974: Ο Ιωαννίδης και η παγίδα της Κύπρου – Τα πετρέλαια στο Αιγαίο – Ο ρόλος των Αμερικανών".
 Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης.
 Το βιβλίο φωτίζει μερικά από τα πλέον πολυσυζητημένα ερωτήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: την ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, τον ρόλο σημαντικών παραγόντων της εποχής, όπως του Αριστοτέλη Ωνάση, την ανακάλυψη πετρελαίων στο Αιγαίο, το πώς άρχισε η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1974, με άγνωστα παρασκήνια, το αν και ποιος έδωσε διαβεβαιώσεις στον Ιωαννίδη πριν από το μοιραίο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ερευνά ακόμα πώς αντιμετώπιζαν οι Αμερικανοί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και ποιες ήταν οι προβλέψεις τους για τον ρόλο που θα έπαιζαν στη μελλοντική ιστορία του τόπου.
Στο βιβλίο υπάρχει εκτενές Παράρτημα, με σπάνιο υλικό. Σε αυτό περιλαμβάνονται αναλυτικό χρονολόγιο της εποχής, βιογραφικά σημειώματα των προσώπων που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο, καθώς και αναλυτική βιβλιογραφία.
Σας περιμένουμε όλους από κοντά
Read More »
Στην Ηγουμενίτσα ο Αλέξης Παπαχελάς για την παρουσίαση του νέου βιβλίου | Από το βιβλιοπωλείο "Η ΘΕΤΙΣ" Στην Ηγουμενίτσα ο Αλέξης Παπαχελάς για την παρουσίαση του νέου βιβλίου | Από το βιβλιοπωλείο "Η ΘΕΤΙΣ" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Συλλυπητήρια από το ΓΕΛ Φιλιατών για τον άδικο χαμό του 17χρονου μαθητή

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Συλλυπητήρια από το ΓΕΛ Φιλιατών για τον άδικο χαμό του 17χρονου μαθητήΟ σύλλογος διδασκόντων και οι μαθητές του ΓΕΛ Φιλιατών, με βαθιά οδύνη αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας μαθητή Κωνσταντίνο.

Εκφράζουμε τα βαθιά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Read More »
Συλλυπητήρια από το ΓΕΛ Φιλιατών για τον άδικο χαμό του 17χρονου μαθητή Συλλυπητήρια από το ΓΕΛ Φιλιατών για τον άδικο χαμό του 17χρονου μαθητή Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

17χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στο Φιλιάτι

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
17χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στο Φιλιάτι


Ανείπωτη τραγωδία στο Φιλιάτι.
Ένας 17χρονος, μαθητής Λυκείου, βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του.
Ο 17χρονος εντοπίστηκε χθες το απόγευμα από οικείο του πρόσωπο στο δωμάτιο του.
Άμεσα κλήθηκε το ΕΚΑΒ και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής.
Δυστυχώς εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του, θάνατος που έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία και έχει σκορπίσει βαθιά οδύνη και πόνο στους οικείους του.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου 17χρονου.
Read More »
17χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στο Φιλιάτι 17χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του στο Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Τέλος η έντυπη ενημέρωση των φορολογούμενων- Μόνο ψηφιακά οι κοινοποιήσεις

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Τέλος η έντυπη ενημέρωση των φορολογούμενων- Μόνο ψηφιακά οι κοινοποιήσεις


Τις διευθύνσεις ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τους καλούνται να επικαιροποιήσουν όλοι οι έχοντες ΑΦΜ, καθώς πλέον όλες οι πράξεις προσδιορισμού φόρου, τελών, εισφορών, προστίμων αλλά και κάθε πράξη ή έγγραφο της εφορίας θα κοινοποιούνται μόνο ψηφιακά.

Από τις 3 Μαΐου η επικοινωνία της ΑΑΔΕ με τους φορολογούμενους γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Με την παρέλευση 10 ημερών από την αποστολή ειδοποίησης, η ΑΑΔΕ θεωρεί αυτόματα ότι ο πολίτης έχει διαβάσει το μήνυμα και έχει ενημερωθεί.

Παράλληλα, ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων του 2023, καθώς εισόδημα κάτω από τις 10.000 ευρώ δηλώνουν 6 στους 10 πολίτες. Την ίδια στιγμή 1,5 εκατ. φορολογούμενοι είχαν δηλώσει εισοδήματα χαμηλότερα από εκείνα που προσδιορίζονται με βάση το τεκμαρτό τους εισόδημα και καλούνται να πληρώσουν επιπρόσθετους φόρους.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 77.353 ΑΦΜ σε έναν χρόνο.
Read More »
Τέλος η έντυπη ενημέρωση των φορολογούμενων- Μόνο ψηφιακά οι κοινοποιήσεις Τέλος η έντυπη ενημέρωση των φορολογούμενων- Μόνο ψηφιακά οι κοινοποιήσεις Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Σε μειονοτικά χωριά της Αλβανίας ο Στέφανος Κασσελάκης

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Σε μειονοτικά χωριά της Αλβανίας ο Στέφανος Κασσελάκης


Στους Βουλιαράτες βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε εγκάρδιο κλίμα με τις τοπικές αρχές, τους δασκάλους και τους μαθητές του ελληνικού μειονοτικού σχολείου.

Στη συνάντηση με τους δασκάλους του σχολείου και τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, Ζήσο Λούτσιο, κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν οι δυσκολίες στη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων, η ανάγκη στήριξης από την ελληνική πολιτεία αλλά και η φυγή των νέων από τα χωριά της περιοχής. «Ενώ διδάσκουμε ελληνική γεωγραφία, δεν έχουμε χάρτη γεωγραφίας» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Λούτσιου, που ενημέρωσε παράλληλα ότι στο μειονοτικό σχολείο έχει πλέον εισαχθεί και η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη η ελληνική μειονοτική παιδεία.

«Βασικό ζήτημα για μας, γιατί κι εγώ είμαι παιδί της ομογένειας και καταλαβαίνω τη σημασία του ελληνισμού απανταχού της υφηλίου, είναι να στηρίξουμε την παιδεία στην ελληνική εθνική μειονότητα, για να μπορέσει να διατηρηθεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να έχετε κι εσείς ανταπόκριση από την ελληνική πολιτεία όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επισήμανε πως η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τη μειονότητα, ενώ συνεχάρη ιδιαίτερα τους δασκάλους για το λειτούργημα που επιτελούν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κρατάτε την καρδιά του ελληνισμού δυνατή».

Ο Στέφανος Κασσελάκης συζήτησε επί ώρα σε εγκάρδιο κλίμα και με τους μαθητές του σχολείου, ρωτώντας τους για τα όνειρά τους και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, ενώ τους κάλεσε να τον επισκεφτούν στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημερώθηκε αργότερα σε εκκλησία της περιοχής για τις διαδικασίες αναζήτησης, εκταφής και ταυτοποίησης των Ελλήνων πεσόντων κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου. Με την ευκαιρία της παρουσίασης ανακτηθέντων οστών πεσόντα του ’40, ο Στ. Κασσελάκης τόνισε την ανάγκη για ειρήνη, αναφερόμενος και στις δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εκτός από πόσο υπερήφανος είμαι για τη χώρα μας, πρέπει να θυμόμαστε όλοι την ανάγκη για ειρήνη στην περιοχή μας και ειρήνη στην Παλαιστίνη».

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Σε μειονοτικά χωριά της Αλβανίας ο Στέφανος Κασσελάκης Σε μειονοτικά χωριά της Αλβανίας ο Στέφανος Κασσελάκης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Ανατροπές σε εισφορές και συντάξεις: Το νέο μοντέλο υπολογισμού και ποιους επηρεάζει

Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024
Ανατροπές σε εισφορές και συντάξεις: Το νέο μοντέλο υπολογισμού και ποιους επηρεάζει


Ανατροπές σε ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και στη διαδικασία υπολογισμού των αυξήσεων των συντάξεων επέρχονται από το 2025 και μετά, καθώς θα λαμβάνεται ως δείκτης αναφοράς ο δείκτης μεταβολής των μισθών.

Πρόκειται για θεσμοθετημένη παρέμβαση ήδη από το 2020, που πρέπει να εφαρμοστεί με το νέο έτος. Ήδη στο υπουργείο Εργασίας έχουν δημιουργήσει τη σχετική Επιτροπή που πρόκειται να ξεκινήσει συνεδριάσεις επί του θέματος και σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ να καθοριστεί ο συ- γκεκριμένος δείκτης.

Θα ελέγχεται η μεταβολή των μισθών από το 2002 και μετά, με συνέπεια από το αποτέλεσμα που θα προκύπτει να κρίνεται εάν οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες από τις τωρινές. Ανάλογη θα είναι και η επίδραση στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα η παρέμβαση σε αυτά τα δύο πεδία γινόταν κυρίως σε σχέση με την ετήσια πορεία του πληθωρισμού.

Έτσι προέκυψαν δύο διαδοχικές αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις το 2023 και το 2024 (αντίστοιχα 7,5% και 3%), αλλά κατα- γράφηκαν και δύο ανάλογες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων (9,6% το 2023 και 3,5% το 2024).

Το νέο μοντέλο δεν θα έχει επίδραση στις καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά θα επηρεάζει το ύψος των νέων συντάξεων, που θα προκύψουν από το 2025 και μετά. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη παρέμβαση που είχε προβλεφθεί στον «νόμο Βρούτση» (ν. 4670/20) στοχεύει σε πιο «δίκαιες» συντάξεις, αλλά και ασφαλιστικές εισφορές, αφού θα συνδέονται πιο άμεσα με τους μισθούς που καταβάλλονται κατά την τρέχουσα, αλλά και την αμέσως προηγού- μενη χρονική περίοδο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για τις ασφαλιστικές εισφορές «από την 1η Ιανουαρίου 2025 και εφεξής τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών».

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ

Σχετική επισήμανση έχει ήδη γίνει και από τον ΕΦΚΑ, καθώς σε εγκύκλιο του Φορέα έχει καταγραφεί ότι «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, για το διάστημα έως και το έτος 2024, δι- ενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».

Το πρόβλημα που ενδεχομένως να προκύψει, όμως, αφορά περιόδους κατά τις οποίες οι μισθοί κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που συνέβη την τελευταία 15ετία, λόγω της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα.

Εκεί, είναι πιθανό ο δείκτης μισθολογικού κόστους να μην καταλήξει σε ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα για τις συντάξεις που θα απονέμονται από το νέος έτος και μετά. Αντίστοιχα, λόγω πιθανής μείωσης εσόδων για τον ΕΦΚΑ, ίσως προκύψει περαιτέρω επιβάρυνση για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, καθώς θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά που ενδεχομένως να προκύψει, με υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν.

Δύσκολη υπόθεση

Πάντως, ο καθορισμός ενός τέτοιου δείκτη φαίνεται ότι δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που καταγράφει σε «πραγματικό χρόνο» τις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, κάνει μια ισχνή αναφορά περί αύξησης «μέσου μισθού», που για το 2023 ήταν 6,3%, χωρίς πάντως να εστιάζει σε αυτό το μέγεθος, ακριβώς επειδή δεν θεωρεί ως απόλυτα έγκυρη, άρα και αξιόπιστη στατιστικά, τη διαδικασία συλλογής στοιχείων.

Ακόμα και ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Naftemporiki TV, αναφέρθηκε σε «μικρές αλλαγές» που θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον από το 2025, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου τρόπου προσδιορισμού των αυξήσεων στις νέες συντάξεις, αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών.
Read More »
Ανατροπές σε εισφορές και συντάξεις: Το νέο μοντέλο υπολογισμού και ποιους επηρεάζει Ανατροπές σε εισφορές και συντάξεις: Το νέο μοντέλο υπολογισμού και ποιους επηρεάζει Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 10, 2024 Rating: 5

Σελίδες