Δήμος Ηγουμενίτσας: Ένταξη στο Μητρώο ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Δήμος Ηγουμενίτσας: Ένταξη στο Μητρώο ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες

Στο πλαίσιο των δράσεων για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από την περιοχή που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή και δυνάμει των με αρ. πρωτ.Α1161/18-4-2023 κατευθυντηρίων οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ και ανήκουν σε Ευάλωτες Ομάδες πολιτών (ΑμεΑ, κλπ), που διαβιούν σε δομημένες περιοχές στο σύνολο των οικισμών του Δήμου (οικισμοί, πολεοδομικά τμήματα πόλεων κλπ.), των οποίων οι κατοικίες συνορεύουν ή έχουν μεγάλη εγγύτητα με δάση ή δασικές εκτάσεις, να παρέχουν τα στοιχεία τους στον Δήμο, προκειμένου να ενταχθούν στο Μητρώο των ατόμων που ανήκουν σε Ευάλωτες Ομάδες (ΑμεΑ, κλπ) και διαβιούν σε κατοικίες που συνορεύουν με δάση ή δασικές εκτάσεις.

Με τον τρόπο αυτό οι συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα ενημερώνονται εγκαίρως και με ασφάλεια για την άμεση απομάκρυνση τους σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων της Πολιτείας για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών.

Οι συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και επιθυμούν την ένταξή τους στο ανωτέρω Μητρώο για τους λόγους που αναφέρθηκαν, καλούνται να συμπληρώσουν την παρακάτω αντίστοιχη Αίτηση/Υπεύθυνη Δήλωση προς το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο καλούνται να συμπληρώσουν τα παρακάτω αρχεία και να τα υποβάλουν ηλεκτρονικά: politikiprostasia@1345.syzefxis.gov.gr. Για σχετικές πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Όλγα Καριπίδου στο 2665361158.

Τα απαραίτητα έντυπα μπορείτε να τα βρείτε στο σύνδεσμο : https://igoumenitsa.gr/el/home/gia-ton-dimoti/enhmerwsh/news/2921-anakoinosi-entaksi-sto-mitroo-atomon-pou-anikoun-se-evalotes-omades

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας – Υπεύθυνος Επεξεργασίας – αποδίδει μεγάλη σημασία στην σύννομη και ασφαλή επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, η οποία διενεργείται με σεβασμό προς τις βασικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων, τις οποίες επιβάλλει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (GDPR).

Εφόσον επιθυμείτε να ενταχθείτε στο εν λόγω Μητρώο των ατόμων που ανήκουν σε Ευάλωτες Ομάδες (ΑμεΑ) και διαβιούν σε κατοικίες που συνορεύουν με δάση ή δασικές εκτάσεις, καλείστε να παρέχετε στο Δήμο τα εξής στοιχεία:

Στοιχεία επικοινωνίας, η δ/νση κατοικίας και η κατηγορία αναπηρίας (κώφωση, τύφλωση, κλπ), τα στοιχεία επικοινωνίας των προσωπικών βοηθών ή των άμεσα συγγενικών σας προσώπων, καθώς και το μεταφορικό μέσο που θα απαιτηθεί σε περίπτωση μετακίνησης σας (π.χ. μετακίνηση με επιβατικό αυτοκίνητο, ασθενοφόρο κλπ).

Η νομική βάση για την επεξεργασία των ανωτέρω στοιχείων είναι η συγκατάθεσή σας (άρθρο 6 παρ. 1 ΕΕ 2016/679).

Το Μητρώο θα τηρείται στο Δήμο, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, δεν θα δημοσιοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο και τα στοιχεία που περιλαμβάνει θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τους ανωτέρω αναφερόμενους σκοπούς, ήτοι για την έγκαιρη ενημέρωση και συντονισμένη απομάκρυνση σας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το Μητρώο θα τεθεί ως Παράρτημα στα Ειδικά Σχέδια Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών του Δήμου και θα διαβιβαστεί στους υπόλοιπους κατά τόπο δημόσιους φορείς, που εμπλέκονται στο συντονισμό της δράσης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από δασική πυρκαγιά (ήτοι Περιφέρεια, Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κ.λ.π.).

Τα δεδομένα σας θα διατηρούνται μόνο για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προς επίτευξη του ανωτέρω σκοπού, εκτός αν υφίσταται αντίθετη έννομη υποχρέωση προς περαιτέρω τήρησή τους. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Μητρώο θα επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση.

Ως Υποκείμενο των Δεδομένων έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα, τα οποία μπορείτε να ασκήσετε στο Δήμο:

Δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά σας δεδομένα

Δικαίωμα διόρθωσης ανακριβών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Δικαίωμα διαγραφής/ δικαίωμα στη λήθη

Δικαίωμα φορητότητας των Δεδομένων σας

Δικαίωμα περιορισμού της επεξεργασίας

Δικαίωμα εναντίωσης στην επεξεργασία των Δεδομένων σας
Read More »
Δήμος Ηγουμενίτσας: Ένταξη στο Μητρώο ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες Δήμος Ηγουμενίτσας: Ένταξη στο Μητρώο ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Συλλήψεις διωκόμενων για κλοπές

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Συλλήψεις διωκόμενων για κλοπές
Δύο συλλήψεις διωκόμενων προσώπων πραγματοποιήθηκαν χθες (16-05-2024) από υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων συνέλαβαν αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων για κλοπή και διακεκριμένη περίπτωση κλοπής.

Επιπλέον, συνελήφθη αλλοδαπός στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου και του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαβρύτων, με ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κλοπή.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Read More »
Συλλήψεις διωκόμενων για κλοπές Συλλήψεις διωκόμενων για κλοπές Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Θεσπρωτία: Προεκλογική Συγκέντρωση ΚΚΕ

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Θεσπρωτία: Προεκλογική Συγκέντρωση ΚΚΕ


Με ΚΚΕ ισχυρό στέλνουμε μήνυμα ανυπακοής εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις στην ΕΕ

«Να κάνουμε την αγωνία μας, το δίκιο μας, οργάνωση και αγώνα, να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης και σύγκρουσης. Να βγει στις 9 Ιουνίου το ΚΚΕ ισχυρό εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις στην ΕΕ, της εκμετάλλευσης της φτώχειας, των λόμπι των πολέμων. Ισχυρό ΚΚΕ εκεί που ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στους δρόμους του αγώνα, στην ισχυροποίηση του ταξικού κινήματος, στην κοινή δράση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».

 Τα παραπάνω τόνισε εχθές ο Νεκτάριος Τριάντης μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΟΠ Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ από την Ηγουμενίτσα, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσπρωτίας. Τη συγκέντρωση άνοιξε η Χρυσηίδα Γεωργίου γραμματέας της ΤΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ καλώντας τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να αξιοποιήσουν κάθε ώρα ώστε να φτάσει το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα λαϊκά σπίτια του νομού.  Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Τάσος Τόκας υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Νεκτάριος Τριάντης στο ξεκίνημα της ομιλίας του αφού αναφέρθηκε ότι πίσω από κάθε αδικία και έγκλημα σε βάρος του λαού κρύβεται η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ υποστήριξε ότι σήμερα πληθαίνουν τα αγωνιστικά σκυρτήματα σε όλη την Ευρώπη. Υπενθύμισε τις μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην ακρίβεια και την καθήλωση των μισθών, την αντιαγροτική πολιτική, το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Γάζα, για να τονίσει ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα στείλει πανευρωπαϊκού μήνυμα, θα ταρακουνήσει και θα ενθαρρύνει κόσμο που νιώθει εγκλωβισμένος στις δαγκάνες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καταθέτει κάθε ψήφο και όλες του τις δυνάμεις στην ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος «γιατί αυτός είναι ο δρόμος για να έχουμε κατακτήσεις, να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να υπάρξουν ανάσες ανακούφισης και αισιοδοξίας» ανέφερε.

Κάλεσε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα μπροστά στους κινδύνους από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους δύο ιμπεριαλιστικούς στην περιοχή, ενώ ανέδειξε την διεθνιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ και τη συνεπή δράση του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους υπενθυμίζοντας το μπλόκο σε ΝΑΤΟϊκό κομβόι θανάτου στο  λιμάνι της Ηγουμενίτσας από τους κομμουνιστές της πόλης. 

Ο Ν. Τριάντης με αφορμή την δήλωση του υπουργού ανάπτυξης Κ. Σκρέκα ότι «η ανάπτυξη ήρθε στην Ήπειρο» σχολίασε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει κερδισμένους μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους φέρνοντας ως παράδειγμα ανάμεσα στα άλλα τις πρόσφατες απολύσεις εργαζομένων στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας μετά την παράδοση του σε ιδιώτη επενδυτή.

Στην υποκριτική στάση των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης που καλούν τον ελληνικό λαό να γκρεμίσει το 41% της ΝΔ στις ευρωεκλογές, διαπίστωσε ότι αυτό το αντιλαϊκό άθροισμα στηρίζεται πάνω σε επιμέρους αντιλαϊκά αθροίσματα όπως το 75% έως το 55% των από κοινού ψηφοφοριών στο Ευρωκοινοβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Ελληνικής Λύσης με την ΝΔ.

Ο Τάσος Τόκας υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στο χαιρετισμό του ζήτησε οι Θεσπρωτοί να τιμωρήσουν όλα εκείνα τα αστικά κόμματα που συνδιαμορφώνουν και προωθούν κατά γράμμα όλοι τους την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. Υπενθύμισε ότι η αγρότες ξεκληρίζονται από τα αδιέξοδα που γεννάει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και που όλα τα αστικά κόμματα και η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου έχουν ψηφίσει. Αντίστοιχα στην υγεία σχολίασε ότι το νοσοκομείο Φιλιατών είναι υποστελεχωμένο και χωρίς σύγχρονο εξοπλισμό γιατί η πολιτική της ΕΕ θέλει να τα μετατρέψει σε νοσοκομεία επιχειρήσεις και να προωθήσει την εμπορευματοποίηση όλων των υπηρεσιών υγείας με τους ασθενείς πελάτες. Πρόσθετα διαπίστωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και η ΕΕ δεν χρηματοδοτούν καμία υποδομή για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών φέρνοντας ως παράδειγμα ανάμεσα στα άλλα τα ετοιμόρροπα σχολικά κτίρια στη Θεσπρωτία πού όμως την ίδια ώρα εμπλουτίζονται με διαδραστικούς πίνακες γιατί αυτό επιτάσσει η στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων στη μεγάλη αγορά των ψηφιακών προϊόντων.

Αντίστοιχα στον τουρισμό που οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοτούνται αδρά, οι εργαζόμενοι στα Σύβοτα και την Πλαταριά απασχολούνται με μισθούς «πείνας» μέχρι τελικής «πτώσεως».

«Σε αυτές τις εκλογές, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, να της κόψουμε τη φόρα. Έχουμε τη δυνατότητα, ταυτόχρονα, να ακυρώσουμε τα σχέδια αναβίωσης των αυταπατών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης, που τόσο έχουν στοιχίσει στον λαό μας, περί δήθεν φιλολαϊκής, αξιοκρατικής και δίκαιης διαχείρισης αυτού του συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση και την αδικία, χωρίς να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα. 

Έχουμε τη δυνατότητα επίσης να βάλουμε φραγμό στις δυνάμεις του σκοταδισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν τώρα να παρουσιαστούν ως δήθεν αντισυστημικοί, ενώ είναι να καλύτερα τσιράκια του συστήματος και το έχουν αποδείξει ξανά και ξανά. 

Ναι! Μπορούμε να στείλουμε στο ευρωκοινοβούλιο περισσότερους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, που θα σπάνε την ομοφωνία όλων των άλλων και θα τους χαλάνε “τη σούπα” της συναίνεσης. Γιατί μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια, αποκάλυπταν σταθερά, όσα αντιλαϊκά σχεδιάζονταν εκεί στις Βρυξέλλες, τα καταψήφιζαν, έφερναν και εκεί μέσα τη φωνή και τα αιτήματα των “πολλών”. Και έτσι θα συνεχίσουν» κατέληξε. 


Read More »
Θεσπρωτία: Προεκλογική Συγκέντρωση ΚΚΕ Θεσπρωτία: Προεκλογική Συγκέντρωση ΚΚΕ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην «Πανηπειρωτική 2024»

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην «Πανηπειρωτική 2024»Στο πλαίσιο των δράσεων των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην 22η Εκθεσιακή Δραστηριότητα «Πανηπειρωτική 2024», η οποία ανοίγει τις πύλες της αύριο (18-5-2024) στο Πανηπειρωτικό Στάδιο Ιωαννίνων, ενώ θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου.

Στο Περίπτερο Τροχαίας οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, τόσο μέσα από τη διαπροσωπική επικοινωνία με το αστυνομικό προσωπικό όσο και από σχετικό έντυπο και ψηφιακό υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενημέρωση των παιδιών, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη σωστής οδικής συμπεριφοράς από μικρή ηλικία.

Το περίπτερο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες της έκθεσης καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της και συγκεκριμένα:

· Σαββατοκύριακο (18-19/5/2024): 12:00-21:00

· Δευτέρα - Τετάρτη (20-22/5/2024): 17:00-21:30
Read More »
Το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην «Πανηπειρωτική 2024» Το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων συμμετέχει με δικό του περίπτερο στην «Πανηπειρωτική 2024» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Συνελήφθη ημεδαπός  για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
Συνελήφθη σήμερα (17-05-2024) μετά τα μεσάνυχτα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στο πλαίσιο αναζητήσεων, ύστερα από καταγγελία σύμφωνα με την οποία προηγουμένως είχε προβεί σε πράξη εναντίον ημεδαπής, με την οποία πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας Συνελήφθη ημεδαπός  για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη στη Θεσπρωτία για διακίνηση ναρκωτικών

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Συνελήφθη στη Θεσπρωτία για διακίνηση ναρκωτικώνΣυνελήφθη χθες (16-05-2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο ημεδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Σε έρευνα που επακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 220 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και ζυγαριά ακριβείας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Συνελήφθη στη Θεσπρωτία για διακίνηση ναρκωτικών Συνελήφθη στη Θεσπρωτία  για διακίνηση ναρκωτικών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Αιχμές Χατζηδάκη κατά φοροτεχνικών για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις: «Η διαδικασία είναι πιο απλή και δεν απαιτείται προσφυγή στους λογιστές»

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Αιχμές Χατζηδάκη κατά φοροτεχνικών για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις: «Η διαδικασία είναι πιο απλή και δεν απαιτείται προσφυγή στους λογιστές»


Την απορία του για την ανακοίνωση της ένωσης φοροτεχνικών σχετικά με σωρεία λαθών που παρατηρεί στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις εξέφρασε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Οικονομικών.

Ο Κώστας Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι τα στοιχεία που συλλέγονται από τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες και τους υπόλοιπους υπόχρεους φορείς δεν υστερούν σε αξιοπιστία σε σύγκριση με τα περσινά, «διότι ίδιες είναι οι τράπεζες, ίδιος είναι ο ΕΦΚΑ, ίδιοι είναι οι φορείς που αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διερωτήθηκε, δε, αν το γεγονός ότι οι φορολογικές δηλώσεις είναι φέτος πιο απλές και δεν απαιτείται αναγκαστικά η προσφυγή στους λογιστές και τους φοροτεχνικούς για την υποβολή τους, σχετίζεται με την ανακοίνωση της πανελλήνιας ένωσης, προσθέτοντας ότι πέρυσι και πρόπερσι -όταν και οι δηλώσεις ήταν πιο πολύπλοκες- τέτοιες ανακοινώσεις δεν υπήρξαν.

Σημείωσε επιπλέον ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ.

Για το θέμα της ακρίβειας ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «αντιλαμβανόμαστε το θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Δεν παριστάνουμε ότι όλα είναι τέλεια και δεν κρύβουμε τα προβλήματα».

Κληθείς να σχολιάσει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να φέρει σήμερα επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν καταγγέλλοντας αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στο παρελθόν πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή την ενέργεια έχουν επιτύχει.

«Δεν θέλω να κάνω τον μάντη» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, αλλά κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που δεν απασχολεί μόνο εμάς, αλλά όλες τις κυβερνήσεις.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Με αφορμή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ειδικά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Γιάννη Ανδρίτσο, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, καταρχάς, υπήρχε σε κάποιο βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος ποια είναι η διαφορά; Η υπογραφή. Δηλαδή πέρσι απαιτείτο ούτως ή άλλως η υπογραφή του φορολογούμενου. Τώρα εάν δεν υπάρξει υπογραφή μέσα στις προθεσμίες, θεωρείται ότι ο φορολογούμενος αποδέχτηκε. Όλο αυτό για τι γίνεται; Γίνεται εδώ και χρόνια και εξελίσσεται από φέτος περαιτέρω, για να περιοριστεί ο κόπος των φορολογουμένων, το τρέξιμο δεξιά και αριστερά για να συλλέγουν στοιχεία και τα έξοδα, τα οποία εισπράττουν με μορφή εσόδων οι λογιστές. Να είμαστε τελείως καθαροί.

Υπήρξε αυτή η ανακοίνωση. Ζήτησα από την ΑΑΔΕ να εξετάσει το θέμα. Να δει αν υπάρχει οποιαδήποτε πτυχή που χρήζει αντιμετώπισης. Εν πάση περιπτώσει εντός της ημέρας θα υπάρξει ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ. Με την επιφύλαξη της ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ όμως, εγώ ως Υπουργός Οικονομικών θέλω να σημειώσω ότι πάντως σε καμία περίπτωση τα στοιχεία αυτά τα οποία συλλέγονται από τον ΕΦΚΑ, από τις τράπεζες κ.λπ. δεν είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα περσινά στοιχεία. Διότι ίδιες είναι οι τράπεζες, ίδιος είναι ο ΕΦΚΑ, ίδιοι είναι οι φορείς που αποστέλλουν τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Αντιθέτως φέτος γίνεται ένα βήμα μπροστά λόγω της λογικής, την οποία μόλις σας εξήγησα.

Μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση γιατί πέρσι δεν υπήρξαν τέτοιο είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή πάρα-πρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος. Μήπως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν απαιτείται πια υπογραφή των φορολογουμένων και θεωρείται ότι η δήλωση είναι έγκυρη ως εκ τούτου είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στους λογιστές; Μήπως; Είναι ένα ερώτημα το οποίο καθένας μπορεί να το σκεφτεί.

Πάντως θέλω να διαβεβαιώσω ότι προφανώς το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις. Θα εξετάσει η ΑΑΔΕ με προσοχή και θα απαντήσει με σαφήνεια σε αυτά τα ερωτηματικά που θέτει η Ομοσπονδία των Φοροτεχνικών.

Θέλω να ξέρουν οι φορολογούμενοι ότι γίνονται σταθερά βήματα μπροστά στη φορολογία και στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος: Με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, με το myDATA, με τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, με τη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Με πολλά και διαφορετικά βήματα. Και αυτά τα βήματα θα τα διαφυλάξουμε. Προσπαθούμε να είμαστε σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση παντού. Το αυτό ισχύει και στα θέματα του φορολογικού συστήματος. Και καλώ όλους τους εμπλεκόμενους να δείχνουν τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Και ο νοών νοείτω».
Read More »
Αιχμές Χατζηδάκη κατά φοροτεχνικών για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις: «Η διαδικασία είναι πιο απλή και δεν απαιτείται προσφυγή στους λογιστές» Αιχμές Χατζηδάκη κατά φοροτεχνικών για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις: «Η διαδικασία είναι πιο απλή και δεν απαιτείται προσφυγή στους λογιστές» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

11ος Αγώνας Ορεινού Δρόμου “Θυσίας Σουλιωτών”

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
11ος Αγώνας Ορεινού Δρόμου “Θυσίας Σουλιωτών”Ο Δήμος Σουλίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων των “Εορτών Σουλίου 2024” την ΚΥΡΙΑΚΗ 26 Μαΐου 2024 διοργανώνει τον: «11ο Ορεινό αγώνα δρόμου Θυσίας Σουλιωτών» (απόστασης 10 χλμ. και θετικής υψομετρικής ανάβασης 550 μ.).

«Ένας τέτοιος αγώνας δρόμου δεν είναι απλός και εθιμοτυπικός. Δεν είναι μια διαδρομή που πλαισιώνει εορταστικές εκδηλώσεις. Είναι ιστορία, είναι περιβάλλον, είναι πολιτισμός, είναι άθληση. Οι ορεσίβιοι και σκληροτράχηλοι πρόγονοί μας, που κατοικούσαν στα απόκρημνα βουνά του Σουλίου, δεν ήταν ένας συνηθισμένος λαός. Ήταν αδούλωτος ελεύθερος, αγωνιστής ασυμβίβαστος με την σκλαβιά και το θάνατο. Τα νερά του Αχέροντα που κυλούσαν στα «πόδια» τους, γι αυτούς δεν ήταν «κουβαλητές» ψυχών προς την Αχερουσία λίμνη.

Οι Σουλιώτες ήταν κόντρα στην ροή αυτή. Αυτοί ανέβαιναν προς τα πάνω, στα δύσκολα, στα ηρωικά μονοπάτια της ιστορίας και της αθανασίας στις κορφές των βουνών παρέα με τους αετούς».

Ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες στον «11ο Ορεινό αγώνα δρόμου Θυσίας Σουλιωτών»Η γραμματεία του αγώνα θα λειτουργεί την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 απο ώρα 07:30 στο χώρο της εκκίνησης.
Όλοι οι συμμετέχοντες στον αγώνα πρέπει να προσέλθουν στην γραμματεία προκειμένου να παραλάβουν τον αριθμό συμμετοχής .
Στο χώρο της εκκίνησης θα υπάρχει λεωφορείο στο οποίο μπορείτε να αφήσετε τα πράγματά σας και να τα παραλάβετε στον τερματισμό.
Σταθμοί τροφοδοσίας θα υπάρχουν στην είσοδο του μονοπατιού στην θέση Σκάλα Τζαβέλαινας (νερό) και στο τέλος του μονοπατιού (νερό, ισοτονικό)
Στον τερματισμό όλοι τερματίσαντες θα παραλάβουν Αναμνηστικό μετάλλειο, μπλουζάκι, νερό, χυμό, σάντουιτς και μπανάνα

Βραβεία:

Γενική κατάταξη : Οι τρείς(3) πρώτοι άνδρες και τρείς (3) πρώτες γυναίκες

Κατηγορία 50+: Ο πρώτος άνδρας και η πρώτη γυναίκα.
Read More »
11ος Αγώνας Ορεινού Δρόμου “Θυσίας Σουλιωτών” 11ος Αγώνας Ορεινού Δρόμου “Θυσίας Σουλιωτών” Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας στην παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΑΣΥ

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας στην παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΑΣΥ


Ο αγώνας συνεχίζεται με παράσταση διαμαρτυρίας και γενικό συμβούλιο των πρωτοβάθμιων οργανώσεων της Π.Ο.ΑΣ.Υ στο Σύνταγμα, μετά την δυναμική απάντηση των Ενώσεων της Ηπείρου, παρουσία της Ομοσπονδίας μας στα Γιάννενα για τη φτωχοποίηση της Ελληνίδας και του Έλληνα Αστυνομικού.

ΟΧΙ στις περικοπές μόνο για την Αστυνομία!

Πότε επιτέλους θα αναγνωριστεί έμπρακτα η επικινδυνότητα της εργασίας;;;

Πότε επιτέλους θα πραγματοποιηθεί η αποκατάσταση των μισθών μας;;;

Πότε επιτέλους η αύξηση της αποζημίωσης για την νυχτερινή εργασία;;;

Πότε επιτέλους θα πραγματοποιηθεί η αύξηση της αποζημίωσης για την εργασία μας τα Σαββατοκύριακα (Πενθήμερα) ;;;

Πότε επιτέλους θα θωρακιστεί ο αστυνομικός στη μάχη ενάντια στο έγκλημα;

Πότε επιτέλους θα γίνει σύγχρονη η εκπαίδευση των αστυνομικών, όπως σε άλλες δυτικές χώρες;


ΩΣ ΕΔΩ!!!
Υλοποιήστε τις δεσμεύσεις σας!!
Read More »
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας στην παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΑΣΥ Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας στην παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΟΑΣΥ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ αρνήθηκε να πάει στη δίκη και να υπερασπιστεί μισό εκατομμύριο!

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ αρνήθηκε να πάει στη δίκη και να υπερασπιστεί μισό εκατομμύριο!Νέους τριγμούς στο Δήμο Ηγουμενίτσας προκαλεί απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης να μην παραστεί εκπρόσωπός της στο Εφετείο της Κέρκυρας ώστε να μην συζητηθεί η υπόθεση αντιδικίας που έχει η ίδια η επιχείρηση με τους εργαζόμενους.

Πριν καθίσει ο κουρνιαχτός από τις εκπτώσεις δημοτικών συμβούλων οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί έρχεται να προστεθεί ένα σοβαρό και καυτό θέμα καθώς αφορά ποσό μισού περίπου εκατομμυρίου.

Οι περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας είναι σε δικαστικές διενέξεις με τους εργαζόμενους καθώς σε εφαρμογή μνημονιακών νόμων είχαν γίνει περικοπές από τους μισθούς τους.

Οι ίδιοι είχαν προσφύγει θεωρώντας ότι δεν έγινε σωστή εφαρμογή του νόμου. Στην περίπτωση της Ηγουμνείτσας η ΔΕΥΑΗ προχώρησε σε καταλογισμό του ποσού το οποίο αγγίζει το μισό εκατομμύριο.

Έτσι οι εργαζόμενοι καλούνται να επιστρέψουν στην επιχείρηση αρκετές χιλιάδες ευρώ ο καθένας.

Η υπόθεση μετά από εφέσεις που είχαν κάνει τόσο η ΔΕΥΑΗ όσο και οι εργαζόμενοι επρόκειτο να συζητηθεί στο Δικαστήριο της Κέρκυρας.

Φαίνεται όμως ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει άλλα σχέδια. Στην προ ημερών συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε “να μην παρασταθεί το νομικό πρόσωπο ΔΕΥΑΗ (ως εκκαλούν εφεσίβλητο νομικό πρόσωπο) δια ή μετά πληρεξουσίου Δικηγόρου στο Εφετείο Κέρκυρας κατά τη συζήτηση των δύο παραπάνω εφέσεων την 17-5-2024 και να μην καταθέσουν προτάσεις στις δύο εφέσεις , έτσι ώστε η συζήτηση των δύο εφέσεων λόγω της δικονομικής απουσίας όλων των διαδίκων και των δύο αντιδίκων πλευρών, να ματαιωθεί από το Δικαστήριο”.

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης “να ακολουθήσει νέα απόφαση προκειμένου το Δ.Σ της ΔΕΥΑΗ να εκτιμήσει όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία των παραπάνω υποθέσεων και εν συνεχεία να αποφασιστεί σχετικά είτε ο εκ νέου προσδιορισμός της συζητήσεως των δύο εφέσεων στο Εφετείο Κέρκυρας, μέσα στη προθεσμία των ενενήντα (90) ημερών, που θα αρχίζει από τη ματαίωση της συζήτησης την 17-5-2024, είτε η κατάργηση της δίκης, αναλόγως με τα αποτελέσματα του επανελέγχου συνολικά”

Η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν την εκδίκαση στο Εφετείο της Κέρκυρας καθιστώντας έτσι αδύνατη οποιαδήποτε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από την παράταξη του Γιάννη Λώλου, του πρώην δημάρχου, καθώς αυτή χειριστεί και την διένεξη με τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΗ.

Η παράταξη τονίζει ότι στην ουσία η ΔΕΥΑΗ αποφάσισε να ζημιωθεί με το ποσό των 475 χιλιάδων.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής του κ. Νταή στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ, έλαβαν μια απόφαση η οποία στρέφεται, χωρίς καμία αιδώ, σε βάρος τόσο της Δημοτικής Επιχείρησης, όσο και όλων των δημοτών, οι οποίοι θα κληθούμε έμμεσα να πληρώσουμε προεκλογικές «δοσοληψίες».

Πιο συγκεκριμένα, αντί να υιοθετήσουν τις διαχρονικές εισηγήσεις της δικηγόρου της ΔΕΥΑΗ στην δικαστική διένεξη (την Παρασκευή 17/5 συζητείται στο Εφετείο), η οποία έχει τις ρίζες της στο 2013, υιοθετούν την πρόταση του αντιδίκου δικηγόρου και δίνουν εντολή στην δικηγόρο της επιχείρησης να μην παρασταθεί στο Δικαστήριο. Της δίνουν δηλαδή εντολή να μην υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΔΕΥΑΗ και κατ’ επέκταση τα δικά μας συμφέροντα, ζημιώνοντας την επιχείρηση με_475.127,77€.

Ο συνδυασμός μας «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» υπέβαλε ήδη στο Διοικητικό Συμβούλιο, δια του εκπροσώπου του, σχετικό υπόμνημα και πρόκειται να προβεί στις δέουσες ενέργειες με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των Δημοτών».

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ αρνήθηκε να πάει στη δίκη και να υπερασπιστεί μισό εκατομμύριο! Η διοίκηση της ΔΕΥΑΗ αρνήθηκε να πάει στη δίκη και να υπερασπιστεί μισό εκατομμύριο! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Σαν σήμερα 17.05.1964 | Το “Ράλι Aκρόπολις” ξεκινάει την 2η μέρα από τη Παραμυθιά

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Σαν σήμερα 17.05.1964 | Το “Ράλι Aκρόπολις” ξεκινάει την 2η μέρα από τη Παραμυθιά


To ράλι Aκρόπολις το 1964, άλλαξε ως προς την δομή του, ενσωματώνοντας 11 ομάδες «ετάπ σπεσιάλ», την έναρξη της δευτερης μέρας απο την Παραμυθιά και την ανάβαση του Σουλίου.

H εναλλακτική αφετηρία στο Γκρατς καταργήθηκε πλέον, μη συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες συμμετοχές. Tα βλέμματα έπεφταν πάνω στα δύο Mini Cooper της BMC, των Πάντι Xόπκιρκ και Pάουνο Aαλτόνεν, που κυριαρχούσαν τότε στην Eυρώπη κι έρχονταν για πρώτη φορά στην Eλλάδα. Όμως παρά την ανωτερότητά τους σε χρόνους, εξαιρουμένης της Mercedes του Mπέρινγκερ, έπεσαν πάνω στο σκληρότερο Aκρόπολις που έγινε ποτέ. O Aαλτόνεν εγκατέλειψε μέσα στο σκοτάδι στην Άρτα από ασήμαντη βλάβη, την οποία έκανε καθοριστική η λάθος πρόβλεψη για τη θέση που έπρεπε να βρίσκεται το συνεργείο του. O Γερμανός της Mercedes ατύχησε επίσης κι αποσύρθηκε λίγο νωρίτερα, όντας πρώτος μέχρι το Bόλο. Kι εκεί που βέβαιος νικητής ο Xόπκιρκ κατευθυνόταν προς το Άργος, έμεινε ξαφνικά εξαιτίας του… πόλου της μπαταρίας του και χρόνος για οποιαδήποτε επιδιόρθωση δεν υπήρχε.

Έτσι η πρώτη θέση κατέληξε στον Tράνα, πανάξια όμως, αφού η «όλα για όλα» επίθεσή του για την κατάκτηση της κορυφής είχε από νωρίς αρχίσει. Πέρα από τον «πόλεμο» για την νίκη αναγνωρίστηκε και η πρώιμη ωριμότητα ενός οδηγού, που με το Saab κέρδισε την κλάση του και βοήθησε την εταιρεία να πάρει το Kύπελλο Kατασκευαστή: O νεαρός δεν ήταν άλλος από τον Όβε Άντερσον, «αφεντικό» εδώ και χρόνια της TTE. Oι Έλληνες καταποντίστηκαν λόγω του πολύ σκληρού αγώνα, που επέτρεψε στα 19 μόνο από τα 71 αυτοκίνητα που εκκίνησαν να τερματίσουν.

H δεύτερη νύχτα, που σχεδόν «ξεκλήρισε» τα αγωνιστικά στην εξοντωτική διαδρομή Παραμυθιά-Kαρπενήσι-Mπράλος, θα πρέπει να είναι η δραματικότερη στην 50χρονη ιστορία του Aκρόπολις. Mόνο ένα πλήρωμα ολοκλήρωσε, στην 12η θέση, των Θ. Σταμουλάκη-N. Kρόκερ με Moskvitch 407 SP. Oι οδηγοί μας, σε όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, ήταν αργότεροι από τους ξένους με διαφορές που ξεπερνούσαν σε όλες τις κλάσεις το ένα λεπτό.

Φωτεινή εξαίρεση ο Γιώργος Pαπτόπουλος, που με το F12 και συνοδηγό τον I. Περογιαννάκη, έκανε τον αγώνα της ζωής του. Eλάχιστα δευτερόλεπτα αργότερος από τα καλύτερα αυτοκίνητα της κλάσης του, που δεν ήταν άλλα από τα Mini των Aαλτόνεν και Xόπκιρκ, κράτησε για πολλές ώρες την τρίτη θέση δείχνοντας τον δρόμο στον Έρικ Kάρλσον. Tην επική του εμφάνιση τη σταμάτησε, νύχτα στα βουνά της Hπείρου, ένα σωληνάκι φρένων που ξαφνικά χάλασε.
Read More »
Σαν σήμερα 17.05.1964 | Το “Ράλι Aκρόπολις” ξεκινάει την 2η μέρα από τη Παραμυθιά Σαν σήμερα 17.05.1964 | Το “Ράλι Aκρόπολις” ξεκινάει την 2η μέρα από τη Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Ιόνια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διάρκειας

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Ιόνια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διάρκειαςΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μακράς διαρκείας, θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Ιόνια Οδός, με σκοπό την εκτέλεση τεχνικών εργασιών.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 20 Μαΐου στις 07:00 έως και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 18:00, θα ισχύσει αποκλεισμός της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας και της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) από το 32,45ο χλμ. έως και το 33,6ο χλμ., στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιωάννινα. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα είναι μακράς διάρκειας και θα έχουν ισχύ καθ’ όλο το 24ώρο.

Σε περίπτωση ταχύτερης ολοκλήρωσης των εργασιών, η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν με στόχο την πλήρη ενημέρωση όλων των οδηγών.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Ιόνια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διάρκειας Ιόνια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διάρκειας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

11η Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
11η Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών


Καλείστε να συμμετάσχετε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών δια ζώσης που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (Ελευθερίου Βενιζέλου 8),

στις 22 Μαΐου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκαν με αυτές του άρθρου 6 του Ν. 5056/2023 για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

1. Έγκριση 1ης ( υποχρεωτικής ) αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. έτους 2024.
Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Σπανοπούλου – Σάρρα Ηλιάνα

2. Έγκριση 2ης αναμόρφωσης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού οικ. έτους 2024.
Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Σπανοπούλου – Σάρρα Ηλιάνα

3. Έγκριση πινάκων εκτιμήσεων Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2025-2028 προγράμματος του Δήμου Φιλιατών.
Εισηγήτρια: Αντιδήμαρχος κα Σπανοπούλου – Σάρρα Ηλιάνα

4. Έγκριση αιτήσεων εγγραφής νηπίων στον Παιδικό Σταθμό Φιλιατών για το σχολικό έτος 2023-2024.
Εισηγήτρια: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κα Πηνελόπη Σταμάτη

5. Κατανομή Χρηματοδότησης στις Σχολικές Επιτροπές για λειτουργικές δαπάνες των Σχολικών Μονάδων έτους 2024 -Β΄κατανομή.
Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κ. Βλάχος Παρασκευάς

6. Έκφραση γνώμης επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων ( ΜΠΕ) του έργου δραστηριότητα (κατηγορίας Α2 , ομάδα 8η , α/α 2) : << Επέκταση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων , που λειτουργεί σε θαλάσσια έκταση 20στρ. , σε 40 στρ. με αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας από 400 σε 600 τόνους /έτος με παράλληλο εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων της αναπροσαρμογή των συνοδών χερσαίων υποδομών και χορήγηση έγκρισης επέμβασης σε δημόσια δασική έκταση , εντός της ζώνης Α της θεσμοθετημένης ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας, στη θέση Ακρωτήριο Νενούδα , Λωρίδα Σαγιάδας , Δήμου Φιλιατών , Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου>>.Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία <<ΣΚΑΛΩΜΑ Α.Ε.>>.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φερεντίνος Σπυρίδων

7. Λήψη απόφασης για τη δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου για ανέγερση κτιρίου για την κάλυψη αναγκών του Α' Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Βλάχος Παρασκευάς.

8. Δημοπράτηση Κοινοτικών εκτάσεων και Κοινοτικού Καταστήματος.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.Φερεντίνος Σπυρίδων

9. Λήψη απόφασης περί μίσθωσης ακινήτου μέσω δημοπρασίας για τις ανάγκες στέγασης του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ( ΚΗΦΗ) Φιλιατών .
Εισηγήτρια: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κα Πηνελόπη Σταμάτη

10. Λήψη απόφασης περί μίσθωσης ακινήτου μέσω δημοπρασίας για τις ανάγκες στέγασης του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ( ΚΗΦΗ) Κεστρίνης .
Εισηγήτρια: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κα Πηνελόπη Σταμάτη


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΤΑΜΑΤΗ
Read More »
11η Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών 11η Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Ηγουμενίτσας (Σ.Α.Ε.Κ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ)

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Ηγουμενίτσας
(Σ.Α.Ε.Κ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ)Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15-05-2024 και ώρα 18:30 ημερίδα διάχυσης και παρουσίασης των αποτελεσμάτων του διαπιστευμένου προγράμματος Erasmus+ με κωδικό 2022-1-EL01-KA121-VET-000066747 της ΣΑΕΚ Ηγουμενίτσας. Το πρόγραμμα αποτελούνταν από τρεις ροές κινητικότητας στις οποίες συμμετείχαν σπουδαστές από διάφορες ειδικότητες της μονάδας μας.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη ροή κινητικότητας που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας το διάστημα 30 Μαρτίου έως 13 Απριλίου του 2023, συμμετείχαν σπουδάστριες των ειδικοτήτων «Τεχνικός Αισθητικός & Τέχνης του Μακιγιάζ» και «Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας –Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής», ενώ ως φορέας υποδοχής επιλέχθηκε ο Athena Study & Training SRL. H δεύτερη ροή κινητικότητας πραγματοποιήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου, το διάστημα 25 Νοεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου του 2023 και συμμετείχαν σπουδαστές των ειδικοτήτων «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)», «Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας» και «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού», ενώ ως φορέας υποδοχής είχε επιλεγεί το Intercollege Κύπρου. Η τελευταία ροή του προγράμματος κινητικότητας πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας το διάστημα 24 Φεβρουαρίου έως 08 Μαρτίου του 2024 και συμμετείχαν σπουδαστές των ειδικοτήτων «Τέχνη Ζωγραφικής» και «Εσωτερική Αρχιτεκτονική, Διακόσμηση και Σχεδιασμός Αντικειμένων», με φορέα υποδοχής στην Σερβία την Mentor Education.

Στην ημερίδα διάχυσης παρουσιάστηκε στο κοινό από τον Διευθυντή της ΣΑΕΚ Ηγουμενίτσας κο Δημήτριο Μπέλλο, η δομή και οι στόχοι του προγράμματος Erasmus+, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στις ειδικότητες που συμμετείχαν στις παραπάνω ροές καθώς και στα οφέλη που αποκόμισαν οι σπουδαστές. Στην συνέχεια αποδόθηκαν στους συμμετέχοντες οι βεβαιώσεις συμμετοχής τους στο πρόγραμμα καθώς και τα Europass.

Στο κλείσιμο της ημερίδας το κοινό απόλαυσε τα εδέσματα που είχαν προετοιμάσει οι σπουδαστές των τμημάτων «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας» της ΣΑΕΚ Ηγουμενίτσας υπό την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτών τους.


Εκ της Διευθύνσεως της Σ.Α.Ε.Κ. Ηγουμενίτσας

Δημήτριος Μπέλλος


Read More »
Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Ηγουμενίτσας (Σ.Α.Ε.Κ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ) Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Ηγουμενίτσας (Σ.Α.Ε.Κ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Ολοκλήρωση δράσης πρόληψης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Ολοκλήρωση δράσης πρόληψης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής από
το ΚΕΠ Υγείας Δήμου ΗγουμενίτσαςΆλλη μία δράση πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Η δράση, που πραγματοποιήθηκε από τις 13/5/2024 έως και τις 15/5/2024, αφορούσε σε δωρεάν υπερηχογράφημα για την έγκαιρη διάγνωση του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

Εξετάστηκαν συνολικά 60 πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 3 από αυτούς παραπέμφθηκαν για παρακολούθηση και περαιτέρω διερεύνηση.

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα προαγωγής της υγείας ενώ έχουμε ήδη προγραμματίσει την επανάληψη της δράσης μέσα στους επόμενους μήνες.

Ευχαριστούμε θερμά τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας για την υποστήριξή του και ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες ιατρούς, την καρδιολόγο κα Καραμίντζιου και τους ακτινοδιαγνώστες κ. Παπαχαραλάμπους και κ. Μαντζούκη, χωρίς την βοήθεια των οποίων η δράση δε θα ήταν δυνατή.

Read More »
Ολοκλήρωση δράσης πρόληψης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας Ολοκλήρωση δράσης πρόληψης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Η 22η Πανηπειρωτική Έκθεση στο Πανηπειρωτικό στάδιο Ιωαννίνων αύριο 18 Μαΐου

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
 Η 22η Πανηπειρωτική Έκθεση στο Πανηπειρωτικό στάδιο Ιωαννίνων αύριο 18 Μαΐου 
Ανοίγει τις πύλες της αύριο 18 Μαΐου στις 12:00μμ στο ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, η 22η «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ 2024», που διοργανώνεται από την εταιρία «ΚΥΚΛΟΣ», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμου Δωδώνης, Δήμου Ζίτσας και Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18/5 στις 7:00 μ.μ.

Την Έκθεση θα εγκαινιάσει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΕΩΣ

Σάββατο: Εγκαίνια 19:00

Σάββατο -Κυριακή: 12:00:21:00

Δευτέρα – Τετάρτη: 17:00-21:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Read More »
Η 22η Πανηπειρωτική Έκθεση στο Πανηπειρωτικό στάδιο Ιωαννίνων αύριο 18 Μαΐου  Η 22η Πανηπειρωτική Έκθεση στο Πανηπειρωτικό στάδιο Ιωαννίνων αύριο 18 Μαΐου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Κινδύνευσε θαλαμηγός, άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Κινδύνευσε θαλαμηγός, άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού


Τυχερό στην ατυχία του ήταν ένα ζευγάρι Βρετανών όταν η θαλαμηγός του κινδύνευσε. Το ιστιοφόρο έγινε αντιληπτό από τον πλοίαρχο του Ε/Γ – Ο/Γ «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ», το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Λευκίμμη για Ηγουμενίτσα.

Ο πλοίαρχος διαπίστωσε ότι η θαλαμηγός ζητούσε βοήθεια κάνοντας χρήση σημάτων ημέρας (καπνογόνα).

Οι δύο αλλοδαποί (υπήκοοι Ηνωμένου Βασιλείου) επιβαίνοντες του ιστιοφόρου σκάφους αιτήθηκαν βοήθεια για να μεταβούν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, λόγω μηχανικής βλάβης και δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στο σημείο μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή του οποίου το Ι/Φ κατέπλευσε με ασφάλεια στο παλαιό λιμάνι.

Από τη Λιμενική Αρχή της Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους της Θ/Γ μέχρι την προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Κινδύνευσε θαλαμηγός, άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Κινδύνευσε θαλαμηγός, άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικής Επιτροπής σε τακτική συνεδρίαση στις 20 Μάϊου 2024

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικής Επιτροπής σε τακτική συνεδρίαση στις 20 Μάϊου 2024
Παρακαλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση , που θα διεξαχθεί , ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ , στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, στις 20 Μαϊου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9.00΄,για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :

ΘΕΜΑ 1ο
Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Σουλίου, οικ. έτους 2024

ΘΕΜΑ 2ο
 Εισήγηση κανονιστικής απόφασης για την κοινή χρήση του υπ’ αριθμ. 21 τεμαχίου αγροκτήματος Γλυκής στις όχθες του ποταμού Αχέροντα και κανονισμού λειτουργίας

ΘΕΜΑ 3ο 
Υποβολή πρότασης στο «ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ» για ένταξη και χρηματοδότηση της Πράξης ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΒΑΘΜΟΥ (II)» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 2.4 «Πρόληψη & διαχείριση κινδύνων»

ΘΕΜΑ 4ο 
Xορήγηση 2ης παράτασης εκτέλεσης της σύμβασης Υπηρεσίας: «Εξοπλισμοί – Διαμόρφωση εκθέσεων πολυχώρου κτιρίου Βούλγαρη» στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης: «Κτίριο ΒΟΥΛΓΑΡΗ: Πολυχώρος τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης»

ΘΕΜΑ 5ο 
Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας εκμίσθωσης αγροτεμαχίων Δήμου Σουλίου

ΘΕΜΑ 6ο 
Εξειδίκευση πιστώσεων προϋπ/σμού Δήμου Σουλίου οικ. έτους 2024

ΘΕΜΑ 7ο 
Περί διαγραφής οφειλής Κ.Ο. Κ ,λόγω παραγραφής

ΘΕΜΑ 8ο 
Περί διαγραφής οφειλής, λόγω προσαυξήσεων

ΘΕΜΑ 9ο 
 Συμπλήρωση της αριθ. 171/2022 αποφάσεως Οικονομικής Επιτροπής ( Περί παροχής εξουσιοδότησης για παράσταση ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κερκύρας)


Ο Δήμαρχος , ως Πρόεδρος της Δ.Ε
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Z. ΝΤΑΝΗΣ
Read More »
Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικής Επιτροπής σε τακτική συνεδρίαση στις 20 Μάϊου 2024 Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικής Επιτροπής σε τακτική συνεδρίαση στις 20 Μάϊου 2024 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Διανομή τροφίμων για το μήνα Μάιο

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Διανομή τροφίμων για το μήνα Μάιο
Ημέρα και ώρα διανομής: Δευτέρα : 20/05 από 10:00 π.μ έως 14:00 μ.μ.

Το πακέτο περιέχει:
Κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα ,
Ζάχαρη,
Ζυμαρικά ,
Αλεύρι ,
Φακές ,
Αναψυκτικά ,
Σάλτσα ντομάτας ,
Ρύζι ,
Γάλα εβαπορέ και
είδη προσωπικής φροντίδας ( διαφορετικά προϊόντα στο κάθε πακέτο ).

Οι οικογένειες με ανήλικα παιδιά θα πάρουν επιπλέον:
 Διπλή ποσότητα προϊόντων .

Με εκτίμηση ,
Έρρικα Ντούμα
Φωτεινή Παππά


Read More »
Διανομή τροφίμων για το μήνα Μάιο Διανομή τροφίμων για το μήνα Μάιο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Κλείνουν οι παιδικές χαρές και στο δήμο Φιλιατών

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Κλείνουν οι παιδικές χαρές και στο δήμο Φιλιατών


Σε άμεση εφαρμογή της αριθ. 2/26.4.2024 απόφασης της Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών των ΟΤΑ α’ βαθμού του Ν. Θεσπρωτίας του άρθρου 9 της αριθ. 28492/2009 (Β΄ 931) απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, διακόπτεται προσωρινά η λειτουργία των παιδικών χαρών του Δήμου, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επανέκδοσης και έκδοσης των απαιτούμενων πιστοποιητικών καταλληλότητας λειτουργίας.

Με γνώμονα τη διασφάλιση του ύψιστου βαθμού ασφάλειας των υφιστάμενων παιδικών χαρών, ο Δήμος Φιλιατών ενημερώνει τους δημότες και κατοίκους του, ότι έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις, καθώς και στην προβλεπόμενη διαδικασία για την, κατά περίπτωση, επανέκδοση/έκδοση των οικείων πιστοποιητικών καταλληλότητας των παιδικών χωρών.

Ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Read More »
Κλείνουν οι παιδικές χαρές και στο δήμο Φιλιατών Κλείνουν οι παιδικές χαρές και στο δήμο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων των υποψηφίων Φαρμακοποιών για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, ορίστηκε η Δευτέρα 17-06-2024.

Οι επανεξεταζόμενοι υποψήφιοι και οι εξεταζόμενοι (που δεν προσήλθαν σε προηγούμενη εξεταστική που είχαν δηλώσει) καταθέτουν αίτηση επανεξέτασης στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Αριστοτέλους 17, Τ.Κ. 104 33 Αθήνα) ή μέσω e-mail στο protokollo@moh.gov.gr η οποία πρέπει να έχει πρωτοκολληθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 10-06-2024 και ώρα 13.00μ.μ.

Οι πρωτοεξεταζόμενοι υποψήφιοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις οικείες τους Περιφερειακές Ενότητες – Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διαβιβάσουν στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, ώστε να πρωτοκολληθούν εκεί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 10-06-2024 και ώρα 13:00μ.μ..

Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα:

α) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων

– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26513-64138 & 26513-64131

β) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Άρτας

– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26813-63511 & 26813-63512

γ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Θεσπρωτίας

– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26653-60186 & 26653-60184

δ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πρέβεζας

– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26823-62113 & 26823-62112

ε) Υπουργείο Υγείας, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, Εκτελεστική Επιτροπή, Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Διοικητικής – Γραμματειακής Υποστήριξης (κ. Ζαχαράκης) στα τηλέφωνα, 2108208791, 2108208708 ή 2108208787

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (μόνο για πρωτοεξεταζόμενους) ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40, ΑΘΗΝΑ)

4. Όλοι οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας πριν από την ημερομηνία των εξετάσεων σχετικά με το τι προβλέπεται από την τρέχουσα Κ.Υ.Α., σε περίπτωση που υπάρξουν νέα μέτρα.
Read More »
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Το ΓΕΛ Προαστίου και το ΕΠΑΛ Παλαμά Καρδίτσας σε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Φιλιατών Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Το ΓΕΛ Προαστίου και το ΕΠΑΛ Παλαμά Καρδίτσας σε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Φιλιατών Ηγουμενίτσας


Το Περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο "Nothing is softer or more flexible than water, yet nothing can resist it " πραγματοποιείται και απο τα δύο σχολεία και έχει στόχο να αναδείξει την αξία των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και ειδικότερα της Υδροκίνησης. Μαθητές απο το ΓΕΛ Προαστίου και το ΕΠΑΛ Παλαμά σε σύμπραξη επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, όπου συμμετείχαν σε μια σειρά δράσεων που σχετίζονται με την Υδροκίνηση και παράλληλα γνώρισαν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν στην περιοχή Natura στο Δρέπανο όπου εξέτασαν τη σχέση αλληλεπιδρασης και εξάρτησης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Έπειτα, έγινε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας απο τον Υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ κο Νικολάου Μάρκο και περιήγηση στο κέντρο της Κωμόπολης των Φιλιατών. Στη συνέχεια, οι μαθητές είδαν πως δουλεύουν οι νερόμυλοι στη νεροτριβή Ντούμα και περπάτησαν στην Παραμυθιά (Δημοτικό Σχολείο, ξενώνας Ρίγγα, το πρώτο εργαστήρι της οικογένειας Βούλγαρη- Bulgari). Ακολούθησε πεζοπορία στις πηγές του Αχέροντα και δραστηριότητες στη Γλυκή που ενθουσίασαν τους μαθητές. Η δεύτερη ημέρα τελείωσε με περιήγηση στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

Την τελευταία μέρα του προγράμματος οι μαθητές επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης ποταμού Καλαμά στη Σαγιάδα, όπου έγινε λεπτομερής ενημέρωση από τον Υπεύθυνο κο Αντρέα Μάντο για το έργο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Οι μαθητές πληροφορήθηκαν για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και για τα πολιτιστικά και τα ιστορικά της στοιχεία. Παρατήρησαν, ακόμα, με τηλεσκόπιο το φυσικό τοπίο, τις καλύβες των ψαράδων μέσα στο νερό και πολλά είδη παρυδάτιων πουλιών στις εκβολές του ποταμού Καλαμά. Τέλος, διασχίσαμε την γέφυρα-αρδευτικό φράγμα του Καλαμά που κατασκευάστηκε το 1960 με σκοπό την άρδευση του κάμπου Σαγιάδας-Κεστρίνης που λειτουργεί Μικρό Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Καθόλη την διάρκεια των περιηγήσεων παρατηρήσαμε αποστραγγιστικούς αύλακες και αντιπλημμυρικά αναχώματα της περιοχής τονίζοντας τη σπουδαιότητα του νερού στην γεωργία.

Εκ μέρους των Διευθύνσεων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και των δύο σχολείων θερμές ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Φιλιατών Βασίλειο Τζίγκο για την κάλυψη της διαμονής της σχολικής ομάδας στις μαθητικές εστίες Φιλιατών. Ευχαριστούμε, επίσης, τον κο Λιαμίρα Αθανάσιο, Υπευθ. της Μαθητικής Εστίας και το προσωπικό για την εγκάρδια φιλοξενία και περιποίηση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την κάλυψη της διατροφής των μαθητών όλο το τριήμερο προς την Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας και τους ιδιώτες: κα Καραφέρη Μαρία, εστιατόριο Barbarossa, Δρέπανο και κο Νίτσα Μανώλη, οδοντίατρο. Ευχαριστούμε θερμά τον Υπευθ. ΚΕΠΕΑ Φιλιατών κο Νικολάου Μάρκο για την συνδρομή του στον συντονισμό και τον προγραμματισμό της όλης εκπαιδευτικής επίσκεψης. Την εκδρομή συνόδευσαν οι καθηγήτριες Κρικώνη Αθανασία και Λέφα Δήμητρα που εκπονούν το πρόγραμμα.

Read More »
Το ΓΕΛ Προαστίου και το ΕΠΑΛ Παλαμά Καρδίτσας σε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Φιλιατών Ηγουμενίτσας Το ΓΕΛ Προαστίου και το ΕΠΑΛ Παλαμά Καρδίτσας σε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Φιλιατών Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Xάος με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Xάος με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις


Τον κίνδυνο να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω των πολλών προβλημάτων που καταγράφονται στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο taxisnet, ορισμένα υπουργεία, υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι Δήμοι δεν έχουν αποστείλει βεβαιώσεις αποδοχών, στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων καταγράφονται λάθη, ενώ το ίδιο ισχύει και σε ορισμένες βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που έχουν αποσταλεί από κάποιες τράπεζες.

Όπως σημειώνουν Οικονομικό Επιμελητήριο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) παρ’ ότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Προσθέτουν ακόμα ότι «οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών».

Οι λογιστές καταγράφουν και πολλά παράπονα από υπερήλικες για το γεγονός ότι πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν φέτος τον IBAN – τον οποίο δεν γνωρίζουν- ως προϋπόθεση για την υποβολή της δήλωσης. Η πρόβλεψη αυτή, παρ’ ότι συνεπάγεται ταλαιπωρία για ορισμένους φορολογούμενους μεγάλης ηλικίας είναι απαραίτητη καθώς η ΑΑΔΕ λόγω έλλειψης IBAN αναζητά μάταια 185.000 φορολογουμένους προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους 60 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους λογιστές, τα προβλήματα αφορούν:

*Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων

*Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από διάφορα υπουργεία όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους

*Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων

*Λάθη στις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών

*Μη συμπλήρωση του κωδικού 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή

*Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης

*Λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών για γεωργικές επιχειρήσεις

*Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν εμφανίζονται στο έντυπο Ε1.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα στοιχεία που έχουν προ συμπληρωθεί στο έντυπο Ε1 από την φορολογική διοίκηση. Επιβάλλεται να ελέγξουν με σχολαστικότητα τους κωδικούς με τα ποσά των μισθών και των συντάξεων, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το εμβαδόν και τη διεύθυνση της κύριας ή της δευτερεύουσας ή της εξοχική κατοικίας, τα αυτοκίνητα, τις τυχόν δαπάνες για αποπληρωμή δανείων καθώς και τα προσωπικά δεδομένα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ενημερώσει ήδη τους φορολογούμενους για τους οποίους οι δηλώσεις θα συμπληρωθούν αυτόματα, με e-mail στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp. Μάλιστα, έχει ήδη εκδώσει και το …προσωρινό εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά τις όποιες διορθώσεις υπάρξουν από την πλευρά των φορολογουμένων.

Όσοι από τους φορολογούμενους δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα «προκάτ» στοιχεία δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να πατήσουν νωρίτερα το «κουμπί». Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν δεδομένα οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της στις 26 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το χρονολόγιο της ΑΑΔΕ:

– Μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση

– Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει:

– Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και:

– Το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Επίσης, οι φορολογούμενοι που έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το δεύτερο 15νθήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.
Read More »
Xάος με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις Xάος με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Πόσο πλαστικό τρώμε; Τα φαγητά με τη μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικού και οι τρόποι αντιμετώπισης

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Πόσο πλαστικό τρώμε; Τα φαγητά με τη μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικού και οι τρόποι αντιμετώπισης


Το 2019, το World Wide Fund for Nature (WWF) χρηματοδότησε μια ερευνητική μελέτη από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στην Αυστραλία, για να προσπαθήσει να καταγράψει την ποσότητα των μικροπλαστικών που προσλαμβάνουν οι άνθρωποι. Στη συνέχεια, το WWF προσέλαβε έναν σύμβουλο, τον Dahlberg, για να μετατρέψει αυτή την ερευνητική μελέτη σε μια έκθεση που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους των μικροπλαστικών στο περιβάλλον και καλεί σε δράση για να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το χάλι μας. Το κύριο συμπέρασμα αυτής της έκθεσης, το οποίο τα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο έχουν επανειλημμένα επαναλάβει έκτοτε, είναι ότι οι άνθρωποι, κατά μέσο όρο, καταπίνουν περίπου 5 γραμμάρια μικροπλαστικού κάθε εβδομάδα, δηλαδή περίπου το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας.

Αν και η αρχική μελέτη του Πανεπιστημίου του Newcastle έχει διαψευστεί από τότε, με άλλες ερευνητικές ομάδες να έχουν δημοσιεύσει καλύτερες μελέτες που καταλήγουν σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, μόνο και μόνο η ιδέα ότι καταναλώνουμε πλαστικό, άθελά μας, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν μας.Από την επεξεργασία, στο πιάτο μας
Τα πλαστικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία των φαγητών, με εφαρμογές που κυμαίνονται από τη συσκευασία έως τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία τροφίμων. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι πλαστικών περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να διαρρεύσουν στα τρόφιμα, ιδίως όταν εκείνα εκτίθενται σε ιδιαίτερες καταστάσεις. Κατά την επεξεργασία τροφίμων, πιο συγκεκριμένα, ουσίες μπορούν να περάσουν από πλαστικά υλικά στα τρόφιμα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μετανάστευση. Παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η οξύτητα και ο χρόνος επαφής μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό μετανάστευσης, οδηγώντας σε πιθανή μόλυνση των τροφίμων.

Αναλυτικότερα, οι πλαστικοποιητές - οι πιο συνηθισμένοι από τους οποίους ονομάζονται φθαλικοί εστέρες - χρησιμοποιούνται για να κάνουν το πλαστικό πιο εύκαμπτο και πιο ανθεκτικό. Χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως που εμφανίζονται στο εσωτερικό σχεδόν όλων μας, μαζί με άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο πλαστικό, συμπεριλαμβανομένων των δισφαινολών, όπως η BPA. Και οι δύο τύποι χημικών ουσιών, που έχουν συνδεθεί με έναν μακρύ κατάλογο προβλημάτων υγείας, ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμά μας από το πλαστικό των σωλήνων, των ιμάντων μεταφοράς και των γαντιών που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία των τροφίμων, και μπορούν ακόμη και να εισέλθουν απευθείας στο κρέας και τα προϊόντα μέσω μολυσμένου νερού και εδάφους.

Ενώ λοιπόν όλα αυτά τα μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στον ανθρώπινο πνεύμονα, στους ιστούς του μητρικού και εμβρυϊκού πλακούντα, στο ανθρώπινο μητρικό γάλα και στο ανθρώπινο αίμα, μέχρι πρόσφατα υπήρχαν πολύ λίγες έρευνες για το πώς αυτά τα πολυμερή επηρεάζουν τα όργανα και τις λειτουργίες του σώματος. Μια μελέτη του Μαρτίου 2024 όμως, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με μικροπλαστικά ή νανοπλαστικά στις αρτηρίες του λαιμού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια από ό,τι οι άνθρωποι που δεν είχαν κανένα. Τα νανοπλαστικά μάλιστα, είναι ο πιο ανησυχητικός τύπος πλαστικής ρύπανσης για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς τα μικροσκοπικά σωματίδια τους μπορούν να εισχωρήσουν σε μεμονωμένα κύτταρα και ιστούς σε σημαντικά όργανά μας, διακόπτοντας ενδεχομένως τις κυτταρικές διεργασίες και εναποθέτοντας χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό μας σύστημα.

Πλαστικά φαγητά
Το 90% των δειγμάτων ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών βρέθηκαν θετικά σε μικροπλαστικά, δηλαδή μικροσκοπικά θραύσματα πολυμερών που μπορεί να κυμαίνονται από λιγότερο από 5 έως 1 χιλιοστά, σύμφωνα με μελέτη του Φεβρουαρίου 2024. Ακόμα και οι χορτοφάγοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτή την «πλαστική διατροφή», καθώς σύμφωνα με μελέτη του 2021, εάν το πλαστικό είναι αρκετά μικρό, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να το απορροφήσουν μέσω του ριζικού τους συστήματος και να μεταφέρουν αυτά τα χημικά κομμάτια στους μίσχους, τα φύλλα, τους σπόρους και τους καρπούς του φυτού.

Τα φαγητά που φαίνεται σύμφωνα με τις μελέτες όμως να έχουν την περισσότερη συγκέντρωση τέτοιων βλαβερών ουσιών είναι:
• οι παναρισμένες γαρίδες, οι οποίες περιείχαν μακράν τα περισσότερα μικροσκοπικά πλαστικά, με πολύ περισσότερα από 300 μικροπλαστικά κομμάτια κατά μέσο όρο ανά μερίδα. 

• τα φυτικά nuggets, με λιγότερο από 100 κομμάτια ανά μερίδα
• τα nuggets κοτόπουλου
• τα στικς ψαριού
• οι επεξεργασμένες γαρίδες του Λευκού Κόλπου
• οι ροζ γαρίδες φρέσκιας αλίευσης Key West
• τα μήλα και τα καρότα, τα οποία ήταν τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά, αντίστοιχα, με πάνω από 100.000 μικροπλαστικά ανά γραμμάριο.
• το ρύζι, με τρία έως τέσσερα χιλιοστόγραμμα πλαστικού για κάθε 100 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) που τρώμε οι άνθρωποι
• το χοντρό ροζ αλάτι Ιμαλαΐων που εξορύσσεται από το έδαφος είχε επίσης πολλά μικροπλαστικά, ακολουθούμενο από το μαύρο αλάτι και το θαλάσσιο αλάτι

• τα φακελάκια τσαγιού, πολλά από τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, μπορούν να απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες πλαστικού

• το εμφιαλωμένο νερό, ένα λίτρο του οποίου περιείχε κατά μέσο όρο 240.000 πλαστικά σωματίδια από επτά τύπους πλαστικών

Οι λιγότερο μολυσμένες πρωτεΐνες ήταν τα στήθη κοτόπουλου, ακολουθούμενες από τα χοιρινά φιλέτα και το τόφου.

Τα πλαστικά είναι παντού
Σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, υπάρχει ένας εντυπωσιακός αριθμός πλαστικών στον κόσμο. 16.000 πλαστικές χημικές ουσίες, με τουλάχιστον 4.200 από αυτές να θεωρούνται "ιδιαίτερα επικίνδυνες" για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, βρίσκονται εκεί έξω, συντροφεύοντάς μας. Καθώς λοιπόν αυτές οι χημικές ουσίες διασπώνται στο περιβάλλον, μπορούν να μετατραπούν σε μικροπλαστικά και στη συνέχεια σε νανοπλαστικά, σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη πάλευε επί δεκαετίες να τα δει.

Το ζήτημα πλέον είναι ότι γνωρίζοντας την επικινδυνότητα που ενέχουν για την υγεία μας, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διασφαλίσουμε την προστασία μας από την κατανάλωσή τους και να βοηθήσουμε στην μείωσή τους, ακόμα και μετά την τραγική διαπίστωση ότι ζούμε σε έναν «πλαστικό» κόσμο.

Μείωση της έκθεσης σε πλαστικά στα τρόφιμα
Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι απαιτούνται μεγάλες αλλαγές πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία που ενέχει η κατανάλωση μικροπλαστικών, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Επιλέξτε συσκευασίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε πλαστικά: Προτιμήστε φρέσκα, μη συσκευασμένα τρόφιμα, όποτε είναι δυνατόν, ή επιλέξτε προϊόντα συσκευασμένα σε γυάλινα, χάρτινα ή μεταλλικά δοχεία αντί για πλαστικά. Όταν αγοράζετε συσκευασμένα τρόφιμα, αναζητήστε μάρκες που χρησιμοποιούν ελάχιστη ή ανακυκλώσιμη πλαστική συσκευασία.

Αποφύγετε τη θέρμανση πλαστικών δοχείων:
Αποφύγετε να ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων τρόφιμα σε πλαστικά δοχεία ή να χρησιμοποιείτε πλαστική μεμβράνη στο φούρνο μικροκυμάτων. Η θερμότητα μπορεί να επιταχύνει την έκπλυση χημικών ουσιών από τα πλαστικά στα τρόφιμα, γι' αυτό προτιμήστε αντί γι' αυτά γυάλινα ή κεραμικά δοχεία που είναι ασφαλή για φούρνο μικροκυμάτων.

Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές λύσεις για το πλαστικό:
Αντικαταστήστε τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων με επιλογές από γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτά τα υλικά είναι μη τοξικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την αποθήκευση περισσευμάτων ή τη συσκευασία γεύματος.

Προσέξτε τα πλαστικά σκεύη: Αποφύγετε τη χρήση πλαστικών σκευών και καλαμάκια, ειδικά με ζεστά ροφήματα ή όξινα τρόφιμα. Αντ' αυτού, επιλέξτε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι, μπαμπού ή άλλα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Επιλέξτε επιλογές σιλικόνης ή χωρίς BPA:
Όταν αγοράζετε εργαλεία και συσκευές κουζίνας, επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις από σιλικόνη ή πλαστικό χωρίς BPA. Αν και δεν είναι εντελώς απαλλαγμένα από κινδύνους, τα υλικά αυτά θεωρούνται γενικά ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά πλαστικά που περιέχουν δισφαινόλη-A (BPA).


Read More »
Πόσο πλαστικό τρώμε; Τα φαγητά με τη μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικού και οι τρόποι αντιμετώπισης Πόσο πλαστικό τρώμε; Τα φαγητά με τη μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικού και οι τρόποι αντιμετώπισης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Στην πρέσα χιλιάδες αυτοκίνητα στην Ελλάδα -Τι θα κάνουν οι ιδιοκτήτες

Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024
Στην πρέσα χιλιάδες αυτοκίνητα στην Ελλάδα -Τι θα κάνουν οι ιδιοκτήτεςΠαρελθόν αναμένεται να αποτελέσει από τους δρόμους της χώρας μας ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων τα οποία συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την οδική ασφάλεια.

Eπιτακτική κρίνεται η ανάγκη ανανέωσης του στόλου ΙΧ στη χώρα μας ο οποίος, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), είναι ο πιο γηρασμένος στην ΕΕ με μέσο όρο ηλικίας 17,3 έτη.

Όπως είναι κατανοητό, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία ενός αυτοκινήτου τόσο λιγότερο ασφαλές είναι αυτό, καθώς ενσωματώνει απαρχαιωμένες τεχνολογίες, ενώ μπορεί να είναι και ασυντήρητο, αντιμετωπίζοντας βλάβες που υπονομεύουν περαιτέρω την οδική ασφάλεια.

Αυτές οι ζημιές, μάλιστα, που αντιμετωπίζουν πάρα πολλά παλαιά αυτοκίνητα, αποτελούν τον βασικό λόγο που το ποσοστό αποχής από τα ΚΤΕΟ βρίσκεται στα ύψη, όπως έχουν αναφέρει κατά καιρούς ειδικοί του κλάδου. Υπολογίζεται για διάφορες αιτίες, ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ στην Ελλάδα αγγίζει τα 2,8 εκατ.

Ειδικότερα, πολλοί ιδιοκτήτες γηρασμένων και κατά τεκμήριο προβληματικών οχημάτων φοβούνται ότι εφόσον τα προσκομίσουν για τεχνικό έλεγχο, θα κληθούν να πραγματοποιήσουν επιδιορθώσεις που το κόστος τους θα είναι δυνανάλογο της αξίας των οχημάτων.

Αυτό το άτυπο… κρυφτό με πρωταγωνιστές τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που συνιστούν βραδυφλεγείς βόμβες, δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τα συναρμόδια υπουργεία τα οποία ετοιμάζουν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό «ηλεκτρονικό όπλο» για τον εντοπισμό τους.

Η ανίχνευση των ΙΧ που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ συνιστά το πρώτο βήμα προκειμένου να οδηγηθούν στην πρέσα εκατοντάδες χιλιάδες επικίνδυνα αυτοκίνητα, δεδομένου ότι η ιδιαίτερα κοστοβόρα αποκατάσταση των βλαβών τους θα καταστήσει… μονόδρομο για τους ιδιοκτήτες την απόσυρση των συγκεκριμένων οχημάτων από την κυκλοφορία.

Για αυτό τον λόγο άλλωστε, προ ολίγων ημερών το Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση που προανήγγειλε ένα νέο σύστημα ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για οχήματα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, όπως επίσης για τα ανασφάλιστα και για όσα δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε εξάμηνη βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα νέα επιβατικά ΙΧ περνούν για πρώτη φορά από ΚΤΕΟ όταν συμπληρωθούν 4 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας και έπειτα πρέπει να διενεργείται περιοδικός έλεγχος ανά 2 χρόνια.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη 15 Απριλίου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ συνεχάρη την κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση που προωθεί, καθώς ο εντοπισμός των αυτοκινήτων που απέχουν από τα κέντρα τεχνικού ελέγχου, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.


Ακολουθεί η ανακοίνωση

«O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ σε συνέχεια ανάρτησης του προς δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου για την ηλεκτρονική διασταύρωση των κυκλοφορούντων οχημάτων, συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομίας & Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ψηφιακή εξέλιξη με την ενοποίηση του μητρώου οχημάτων αποτελεί ιστορική στιγμή για την χώρα μας καθώς δύναται να θεραπεύσει παθογένειες 40 ετών για τα ανέλεγκτα από ΚΤΕΟ οχήματα, για τα ανασφάλιστα και για αυτά που δεν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους.

Έως σήμερα το έργο της εποπτείας των οχημάτων είχε ανατεθεί εξ’ ολοκλήρου στα όργανα της Τροχαίας μέσω ελέγχων παρά την οδό. Πλέον ο έλεγχος θα πραγματοποιείται και κεντρικά - ψηφιακά και θα εντοπίζονται αυτόματα εξ’ αποστάσεως οι αμελείς οδηγοί.

Θα ενημερώνονται και εν συνεχεία θα τους επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς αναμένεται να εκπαιδεύσει τις αντιλήψεις των οδηγών στην ορθή χρήση και κυκλοφορία των οχημάτων τους, με ότι θετικό συνεπάγεται για την οδική ασφάλεια όλων μας (οδηγών – επιβαινόντων – πεζών – μοτοσικλετιστών – ποδηλατών) και την προστασία του περιβάλλοντος από υπερβολικούς εκπεμπόμενους ρύπους.

Αναφορικά με το ΚΤΕΟ, είναι γεγονός ότι περίπου 2,8 εκατ. οχήματα δεν ελέγχονται συστηματικά στα ΚΤΕΟ τα τελευταία 17 έτη ενώ παράλληλα αντίστοιχα περίπου 6,5 εκατ. οχήματα δεν διαθέτουν την απαραίτητη Κάρτα Ελέγχου καυσαερίων (ΚΕΚ). Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στους ελληνικούς δρόμους, πρωτίστως για τους ίδιους τους οδηγούς, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για την ασφαλή και μη ρυπογόνα κατάσταση κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Σε αυτά τα πλαίσια συμμετέχουμε με προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση επί σχεδίου νόμου Υπ. Οικονομίας & Οικονομικών επικροτώντας αυτήν την νομοθετική προσπάθεια και επιθυμώντας να συμβάλλουμε στην επιτυχή εξέλιξή της.

Αντίστοιχη μεταρρυθμιστική εξέλιξη αναμένουμε σύντομα από το Υπ. ΥΠ.ΜΕ και για την αναμόρφωση του συστήματος εποπτείας της λειτουργίας των ΚΤΕΟ καθώς και σε αυτόν τομέα η χώρα υστερεί, συντηρώντας έτσι πρόσφορο έδαφος σε σκιώδη κυκλώματα και επίορκους δημοσίους υπαλλήλους να «εμπορευματοποιούν» την παραβατικότητα στα ΚΤΕΟ διευκολύνοντας την διενέργεια εικονικών τεχνικών ελέγχων και πιστοποίησης ακατάλληλων και επικίνδυνων για κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους. Το γεγονός αυτό επίσης προσβάλει την οδική ασφάλεια, εκθέτει τη χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί πλαίσιο έντονου αθέμιτου ανταγωνισμού στα ΚΤΕΟ.

Τέλος, συστήνεται στους οδηγούς να προγραμματίσουν από τώρα το ραντεβού τους στο ΚΤΕΟ αφενός για να εξασφαλίσουν διαθεσιμότητα και ότι δεν θα ταλαιπωρηθούν με πολύωρες αναμονές, αφετέρου να αποφύγουν περιττά πρόστιμα τα κόστη των οποίων θα είναι καλύτερο να διατεθούν στη συντήρηση και επισκευή των οχημάτων τους. Να επιλέξουν πρωτίστως ΚΤΕΟ με κριτήρια τεχνικής επάρκειας και αξιοπιστίας και εν συνεχεία να προβούν στοχευμένα σε απαραίτητες συντηρήσεις και επισκευές έτσι ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα. Τα αξιόπιστα και αντικειμενικά ΚΤΕΟ είναι σύμμαχοι των οδηγών παρέχοντάς τους σημαντική γνώση.

Η ηλεκτρονική διασταύρωση κυκλοφορούντων οχημάτων είναι γεγονός».

Αυξημένο bonus απόσυρσης για ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Δεν είναι, όμως, μόνο οι ηλεκτρικές διασταυρώσεις που θα δείξουν την πόρτα της εξόδου στα παλιά και σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλα για κυκλοφορία αυτοκίνητα. Σημαντική συμβολή θα έχει και ο 3ος Κύκλος του Κινούμαι Ηλεκτρικά, που όπως αποκάλυψε το carandmotor.gr, πέρα από την αύξηση του ποσού επιδότησης (στα 9.000 ευρώ) για τους ιδιώτες καταναλωτές, περιλαμβάνει και μεγαλύτερο bonus απόσυρσης (2.000 ευρώ) παλαιού οχήματος.

Παρόλο που από τα προαναφερθέντα αυξημένα ποσά θα επωφεληθούν όσοι αγοράσουν καινούργιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο (και όχι βενζίνης, diesel, υβριδικό κ.ο.κ.) το Κινούμαι Ηλεκτρικά θα συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στην απομάκρυνση από τους δρόμους της χώρας μας ενός διόλου ευκαταφρόνητου αριθμού αυτοκινήτων, που όπως επισημάναμε, υπονομεύουν την οδική ασφάλεια, και αποτελούν τροχοπέδη στις όποιες προσπάθειες γίνονται για την ενίσχυσή της.
Read More »
Στην πρέσα χιλιάδες αυτοκίνητα στην Ελλάδα -Τι θα κάνουν οι ιδιοκτήτες Στην πρέσα χιλιάδες αυτοκίνητα στην Ελλάδα -Τι θα κάνουν οι ιδιοκτήτες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Σελίδες