Ποιά θα είναι καλή τιμή πώλησης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας;

Ποιά θα είναι καλή τιμή πώλησης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας;


Στις 5 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 67% του ΟΛΗΓ και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ θα «χτυπήσουν» επτά όμιλοι.
Ποια όμως μπορεί και πρέπει να είναι μία καλή τιμή προσφοράς για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας;
Προφανώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει στα χέρια του μελέτες που έχει χρυσοπληρώσει σε συμβούλους Έλληνες και ξένους, από τις οποίες θα προκύπτει το εύλογο τίμημα.
Αυτές βέβαια είναι μη ανακοινώσιμες και έτσι με το παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσουμε απλά να δούμε ποια πρέπει να είναι μία καλή τιμή για τον ΟΛΗΓ.

Τα δεδομένα είναι ότι:
Το κόστος της Α - Β και Γ Φάσης κατασκευής έχει ξεπεράσει τα 200 εκ. ευρώ .
Επιπλέον υπάρχουν τα παλιά έργα (Παλαιός λιμένας, Λιμάνι Κέρκυρας, Σύβοτα, Πλαταριά, Σαγιάδα κτλ..) καθώς και η αξία του οικοπέδου (της γης) .
Εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι σαν ακίνητο (έργα και γη) εύκολα ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ.
Χρήματα που πληρώθηκαν από τον Ελληνικό λαό, με τη βοήθεια και της ΕΕ.

Μία άλλη μέθοδος που θα βοηθούσα να προσεγγίσουμε την αξία του λιμανιού, είναι η μέθοδος των συγκριτικών στοιχείων.
Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Δήμος Κέρκυρας ενοικίασε τα αλιευτικά καταφύγια στις Μπενίτσες και την Παλιοκαστρίτσα σε ιδιώτες.
Το μεν πρώτο δημοπρατήθηκε στις 250.000/ έτος και το δεύτερο 300.000/έτος.
Οι δε ιδιώτες αναλαμβάνουν από εδώ και πέρα το πλήρες κόστος (έργα, λειτουργία, συντήρηση κτλ..)  και ο Δήμος θα εισπράττει καθαρό το τίμημα.
Τα καταφύγια αυτά είναι πολύ μικρότερα από αυτά των Συβότων και της Πλαταριάς και υπολείπονται κατά πολύ σε υποδομές (πίλλαρς, ρεμέτζα, κτλ).
Άρα, συγκριτικά, η τιμή θα προσέγγιζε άνετα τις 450.000/έτος για το καθένα, ενώ αν προσθέσουμε και την Σαγιάδα, μιλάμε τουλάχιστον για 1 εκ. ευρώ ανά έτος.

Παράλληλα ο ΟΛΗΓ έχει στα χέρια του τη χωροθέτηση μαρίνας 350 θέσεων στην Ηγουμενίτσα, την οποία θα μπορούσε να παραχωρήσει για κατασκευή και εκμετάλλευση και να εισπράξει εύκολα τουλάχιστον άλλο 1 εκ. το έτος.
Σε βάθος 40 ετών που γίνεται η παραχώρηση-πώληση του λιμένα, μιλάμε για έσοδα 2 εκατομμύρια επί 40 έτη = 80 εκ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έσοδα από αυτά τα καταφύγια δεν είναι ούτε το 10% του τζίρου της ΟΛΗΓ Α.Ε. (τα κύρια έσοδα είναι από την ακτοπλοΐα εσωτερικού και εξωτερικού), φθάνουμε πάλι σε ποσά κοντά στα 300 εκ. ευρώ.
Άρα ένα εύλογο τίμημα για το 67% θα ήταν τα 200 εκ.
Μιλάμε για καθαρό τίμημα σε μετρητά.

Κλείνοντας αναρωτιόμαστε γιατί ο Δήμος Ηγουμενίτσας δεν διεκδίκησε διαχρονικά τα τρία καταφύγια και τη μαρίνα.
Σίγουρα με 2 εκ. τον χρόνο θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους πολίτες από τα δημοτικά τέλη ή να κάνουν κάποια αξιόλογα έργα.
Μήπως να το ξανασκεφτούμε;
Δεν είναι πολύ αργά ακόμα.

Άλλωστε όπως είπε και ο A.B. Alcott: "Η επιτυχία είναι γλυκιά και είναι ακόμα πιο γλυκιά αν ήρθε με πολύ καθυστέρηση και μετά από πολλές μάχες και ήττες".
Ποιά θα είναι καλή τιμή πώλησης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας; Ποιά θα είναι καλή τιμή πώλησης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας; Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 30, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.