Ανέφικτα τα απογευματινά χειρουργεία, δεν υπάρχουν γιατροί, καταρρέουν τα περιφερειακά νοσοκομεία

Ανέφικτα τα απογευματινά χειρουργεία, δεν υπάρχουν γιατροί, καταρρέουν τα περιφερειακά νοσοκομεία


«Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων το μεγαλύτερο πρόβλημα». Με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχει, δεν είναι δυνατή η λειτουργία απογευματινών ιατρείων , αφού κάτι τέτοιο θα ματαιώσει κανονικά πρωϊνά χειρουργεία, θεωρεί ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), νευροχειρουργός Πάνο Παπανικολάου. Ο οποίος μάλιστα, μιλώντας στο Dnews, αναφέρει ότι ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, που ο αρμόδιος υπουργός κ. Γεωργιάδης, αναφέρει ότι ήδη έχει υπογράψει.

Δεν έχουμε δει ακόμα την κοινή υπουργική απόφαση, που έχει πει ότι την έχει υπογράψει, από την προπερασμένη Πέμπτη. Έχουν περάσει δηλαδή, πάνω από 10 ημέρες», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος θεωρεί ότι το απόγευμα μπορούν να γίνουν μόνο επεμβάσεις καταρράκτη.

Μόνο επεμβάσεις καταρράκτη το απόγευμα

«Δεν την έχει δει κανείς, την απόφαση, ούτε έχει αναρτηθεί πουθενά. Υπάρχουν κάποιες διαρροές που ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης υιοθετεί σε κοινωνικά δίκτυα, ότι θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή σε τέσσερα νοσοκομεία. Στα «Αττικό», «Γεννηματά» και «Ευαγγελισμός», στην Αθήνα και «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη. Επίσης στην αρχή είπε ότι θα αποφασίσει κάθε νοσοκομείο, αν μπορεί να κάνει απογευματινά χειρουργεία και αυτό το άλλαξε και μετά είπε, ότι κάθε χειρουργική κλινική θα αποφασίσει αν έχει αυτή τη δυνατότητα. Εκτίμησή μου, είναι ότι το απόγευμα, θα γίνονται ελαφρά, οφθαλμολογικά χειρουργεία αρχικά, αφού στο Αττικό και στο «Γεννηματάς» είναι οι δύο πανεπιστημιακές οφθαλμολογικές κλινικές του ΕΚΠΑ. Στις επεμβάσεις καταρράκτη ας πούμε, δεν χρειάζεται αναισθησιολόγος, ούτε νοσηλεία. Μπορεί λοιπόν να ξεκινήσουν με τέτοιες επεμβάσεις.
Επίσης για να γίνουν απογευματινά χειρουργεία, δεν υπάρχει περίπτωση, να μην μειωθούν τα πρωϊνά, κανονικά χειρουργεία. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν μπορούν αν γίνουν και τα δύο. Είναι πολύ απλό», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

Λειτουργεί μόνο το 60% των χειρουργείων

Ο κ. Παπανικολάου, αναφέρει στο Dnews, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ειδικότητα των αναισθησιολόγων υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.
«Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκη. Ενώ στην Αττική, το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε, είναι η έλλειψη νοσηλευτών. Δεν διορίζονται ούτε καν επικουρικοί νοσηλευτές, για να λειτουργούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες. Τώρα λειτουργεί το 60% το χειρουργείων. Έχουμε 6.000 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και αυτό με βάση τα οργανογράμματα του 2012, τα οποία είναι παρωχημένα. Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό τον αριθμό, τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, που δεν υπήρχαν τότε, όπως και τους γιατρούς του ΕΚΑΒ. Επίσης, οι υγειονομικές ανάγκες τότε, ήταν μικρότερες από ότι σήμερα. Έχουμε κάνει σχετική πρόταση στο υπουργείο για το θέμα αυτό εδώ και καιρό.

Πόσους γιατρούς χρειάζεται το ΕΣΥ

«Τα στοιχεία τα αναλυτικά, δεν τα ξέρουμε, δεν μας τα δίνουν, αλλά υπολογίζουμε ότι για τις στοιχειώδης ανάγκες του συστήματος, πρέπει να γίνουν 8.500 προκηρύξεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ», δηλώνει ο κ. Παπανικολάου, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την αναγκαιότητα προσλήψεων σε νοσηλευτικό προοσωπικό.
«Υπολογίζουμε ότι σε όλο το ΕΣΥ (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και ΕΚΑΒ) και σε όλους τους κλάδους, 70.000 μόνιμο προσωπικό και λίγο πάνω από 20.000 οι συμβασιούχοι όλων των κλάδων και όλων των εργασιακών σχέσεων.

Πριν τα μνημόνια, το σύνολο του προσωπικού ήταν πάνω από 130.000. Με υγειονομικές ανάγκες, πολύ μικρότερες από τα σημερινές. Και φυσικά πριν την πανδημία. Οι κενές οργανικές θέσεις, είναι 6.000 γιατροί και 25.000 νοσηλευτές και βοηθητικό υγειονομικό. Οι πραγματικές ανάγκες όμως, απαιτούν την πρόσληψη 8.000 γιατρών και 30.000 νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευθεί, έχει αυξηθεί ραγδαία η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων, γιατί υπάρχει κατάρρευση των νοσοκομείων της περιφέρειας. Έτσι, δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Νέο συμβούλιο στις 7 Μαρτίου

Στις 7 Μαρτίου, η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, έχει γενικό συμβούλιο και εκεί θα αποφασιστεί, η μορφή των κινητοποιήσεών τους, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ανέφικτα τα απογευματινά χειρουργεία, δεν υπάρχουν γιατροί, καταρρέουν τα περιφερειακά νοσοκομεία Ανέφικτα τα απογευματινά χειρουργεία, δεν υπάρχουν γιατροί, καταρρέουν τα περιφερειακά νοσοκομεία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.