Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πολυαφιερώματος «ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ»

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πολυαφιερώματος «ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ»


Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια την Τετάρτη 23.2.2022 στην "Τεχνόπολη" του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, του Πολυαφιερώματος με τον τίτλο: «ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» που οργανώθηκε απ’ την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ).
Για έξι ημέρες η καρδιά της Ηπειρώτικης αποδημίας χτυπά στο Γκάζι, στην "Τεχνόπολη" του Δήμου Αθηναίων!
Συμμετέχουν 139 εικαστικοί, 109 λογοτέχνες και έξι μουσεία απ’ την Ήπειρο και ακόμα τρία πνευματικά ιδρύματα .
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από 23 μέχρι και 28 Φλεβάρη 2022 και από ώρα 10.00 το πρωί ως τις 8.00 το βράδυ.


Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γεώργιος Βούτσινος, Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι βουλευτές Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Γκόγκας , Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο Κώστας Γάτσιος ως εκπρόσωπος του κινήματος ΚΙΝΑΛ, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κονίτσης Μιχάλης Μαρτσέκης, η Χρυσάνθη Βαγενά, πρόεδρος του ΔΣ της Επιτροπής Ολυμπίων Κληροδοτημάτων, ή Εύα Μελά, πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ.α.


Τους παρευρισκομένους χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΠΣΕ Μάκης Κιάμος ο οποίος είπε τα εξής:
«Η ΠΣΕ με αίσθημα ευθύνης και με ηπειρώτικη περηφανεια σας καλωσορίζει σήμερα στην Τεχνόπολη των Αθηνών.
Με μεγάλη χαρά αλλά και περηφάνια ξεκινάμε σήμερα το πολυαφιέρωμα «Ηπειρώτες Εικαστικοί και λογοτέχνες». Αποτελεί, όπως είναι γνωστό, το δια ζώσης σκέλος μιας ευρύτερης δράσης που ξεκίνησε εδώ και οκτώ μήνες διαδικτυακά, με το ομοθεματικό ψηφιακό αφιέρωμα και θα διαρκέσει από τις 23 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Συμμετέχουν 139 εικαστικοί, 109 λογοτέχνες, έξι μουσεία από την Ήπειρο και τρία πνευματικά ιδρύματα. Μια γιγαντιαία προσπάθεια της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας για την καταγραφή και παρουσίαση των έργων Ηπειρωτών και Ηπειρωτισσών, εικαστικών και καλλιτεχνών.
Η Ήπειρος δεν ήταν μπροστά μόνο στους αγώνες, αλλά και στα γράμματα και τις τέχνες, γιατί οι Ηπειρώτες και οι Ηπειρώτισσες αγαπούν και αποδέχονται το ωραίο, όχι μόνο ως έκφραση, αλλά και ως τρόπο ζωής. Η τέχνη μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη συγκρότηση της προσωπικότητας των νέων, αφού τους αποτρέπει από την απομόνωση της ψηφιακής ζωής γιατί είναι έκφραση συναισθήματος, προβληματισμός, ερέθισμα και κίνητρο. Χιλιάδες παθογένειες της κοινωνίας αντιμετωπίζονται με την τέχνη, γιατί η τέχνη «παιδεύει» και διαμορφώνει χαρακτήρες. Το θέμα είναι να μετουσιώσουμε το ιδανικό της τέχνης σε πράξη. Αυτός στην ουσία είναι και ο προβληματισμός μας. Πιστεύουμε ότι με τέτοιες προσπάθειες υπηρετούμε στο ακέραιο το καθήκον μας.
Ως πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας ευχαριστώ όλους και όλες που αγκάλιασαν απαρχής την προσπάθειά μας και μας βοήθησαν παντοιοτρόπως.
Ευχαριστώ τους εικαστικούς και καλλιτέχνες για την συμμετοχή τους που πρόθυμα διέθεσαν τα έργα τους προκειμένου να εκτεθούν για έξι ημέρες, εδώ στην Τεχνούπολη των Αθηνών.
Ευχαριστούμε επίσης τον Δήμαρχο Αθηναίων,
Ευχαριστούμε επίσης τον Δήμαρχο Αθηναίων, με πρωτοβουλία του οποίου μας παραχωρήθηκε ο χώρος της Τεχνούπολης για την πραγματοποίηση του πολυαφιερώματος.
Η Ήπειρος της Παράδοσης, της Ευθύνης, του Πολιτισμού και της Προκοπής είναι εδώ.
Η καρδιά των Ηπειρωτών και Ηπειρωτισσών εικαστικών και λογοτεχνών χτυπά εδώ, στην Τεχνούπολη των Αθηνών».
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας Γεώργιος Βούτσινος, ο οποίος είπε τα εξής:
«Είναι γνωστό ότι η δράση των Ηπειρωτών ανά τους αιώνες υπήρξε εντονότατη σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής και η προσφορά τους, προσφορά αγώνα και μόχθου, αγάπης και ευεργεσίας, τόσο στον κοινωνικό όσο στον πολιτισμικό χώρο είναι «άπειρος».
Η προσφορά, όμως, αυτή δεν έχει αναδειχθεί τόσο, όσο θα έπρεπε παρά τον εθνοποιητικό της ρόλο. Και θα ήθελα εδώ να συγχαρώ την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας που για χρόνια εργάζεται για την ανάδειξη της ηπειρώτικης πνευματικής και εικαστικής δημιουργίας με μεγάλες εικαστικές εκθέσεις καθώς και με σειρά λογοτεχνικών παρουσιάσεωνμε στόχο τη μεγαλύτερη -κατά το δυνατόν- πληρότητα και αντιπροσωπευτικότητα.
Η Ήπειρος, ήδη από τα υστεροβυζαντινά χρόνια, έχει αναδείξει, μεταξύ άλλων, εξέχουσες προσωπικότητες σε κάθε φάση της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ποίησης αλλά και της μουσικής πολυφωνίας και της εικαστικής έκφρασης.
Η προετοιμασία και η ακμή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού οφείλει πολλά στους Ηπειρώτες: εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, κριτικούς, δασκάλους, διακινητές και εμπόρους του βιβλίου και χρηματοδότες. Για να ακολουθήσουν οι λογοτέχνες της πρώτης γενιάς: Από τον Κωνσταντίνο Ασώπιο, τον δάσκαλο στο ελληνικό σχολείο της Τεργέστης, που συντάσσει τον 18ο αιώνα ένα πρώτο εγχειρίδιο για το γλωσσικό μάθημα, στον Ζαλοκώστα και στον Κώστα Κρυστάλλη που παίρνει τη σκυτάλη για να την παραδώσει στον Χρηστοβασίλη, τον Μάρκο Αυγέρη, τον Γιοσέφ Ελιγιά και σε τόσους άλλους, μέχρι και τις ημέρες μας. Έτσι η ηπειρώτικη λογιοσύνη κατατάσσεται σε διαλεχτή θέση στην ιστορία της νεοελληνικής μας γραμματείας.
Αλλά και στον τομέα των εικαστικών τεχνών η Ήπειρος διαπρέπει. Από την λεγόμενη «Σχολή των Ιωαννίνων», η οποία καθορίζει το χαρακτήρα της αγιογραφικής τέχνης μέχρι τον 18ο αιώνα, περνάμε στις συντεχνίες των ζωγράφων, στους Χιονιαδίτες αλλά και στους Καπεσοβίτες ζωγράφους από το Ζαγόρι κατά τον 19ο αιώνα.
Δημιούργησαν έναν πολιτισμό, που υπερέβαινε κατ’ αρχήν τις δυνατότητές τους. Και όπως χαρακτηριστικά έχει γραφεί: «από έναν σκληρό βιοτικό μόχθο άνθιζαν απαράμιλλα κατορθώματα της τέχνης, τόσο στενά, εξάλλου, συνδεδεμένης με τη ζωή, ώστε η ίδια η ζωή (η σκληρή, η στερημένη και καθυστερημένη) να περιέχει οργανικά και μίαν έκτακτη καλλιτεχνική διάσταση», μια ανεπανάληπτη αισθητική.
Αλλά και στα νεότερα χρόνια έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχυ της εικαστικής δημιουργίας και αισθητικής, ανοίγοντας νέους ορίζοντες, οι: Βασίλης Καζάκος, Γιάννης Μόραλης, Κώστας Μπαλάφας, Θεόδωρος Παπαγιάννης και τόσοι άλλοι.
Κλείνοντας θα έλεγα ότι πολύ σημαντικά στοιχεία πολιτισμού της Ηπείρου που γονιμοποιούν τις σκέψεις και μεταλλάσσουν, πολλές φορές, τις αντιλήψεις μας, αποτελούν και οι παραδοσιακές τέχνες όπως η αργυροχοΐα, χρυσοχοΐα, υφαντουργία, ξυλογλυπτική που σώζονται ως σήμερα, η μουσική και οι στίχοι των παραδοσιακών τραγουδιών που γράφτηκαν για την ομορφιά, τη φύση και την ιστορία της Ηπείρου, ξακουστοί μύθοι, θρύλοι και φανταστικές ιστορίες. Όλα αυτά μπόλιασαν γενικότερα τη νεοελληνική δημιουργία και λάμπρυναν τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα.
Συγχαρητήρια στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας για το πολυήμερο «πολυαφιέρωμα» σε 130 Ηπειρώτες εικαστικούς, 109 λογοτέχνες, αλλά και σε μουσεία και πνευματικά ιδρύματα, καλή επιτυχία στους στόχους των εκδηλώσεών σας και ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες».
Ακολούθησε εκδήλωση «εις μνήμη» κορυφαίων δημιουργών που έφυγαν από τη ζωή την τελευταία δεκαετία.
Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Έφορος Πολιτισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Αλέξανδρος Λαμπρίδης και παρουσίασαν οι: Μαρίνα Τζάκου, Σοφία Λαμπιδώνη, Μαρίκα Γκόνη και Ελευθερία Γκαρτζονίκα.
Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τη Δευτέρα 28.2.2022 σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα που δημοσιεύθηκε.
Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πολυαφιερώματος «ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πολυαφιερώματος «ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.