Ερώτηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου για το Μακρυγιάλι

Ερώτηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου για το Μακρυγιάλι


Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου κατέθεσε γραπτή επερώτηση για την ισοπέδωση της παραλίας στο Μακρυγιάλι. Στην συγκεκριμένη περιοχή ακριβώς όπως και στο Λούρο, χωρίς καμία μελέτη και αδειοδότηση, άγνωστο στο πλαίσιο ποιας σύμβασης, η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε παρεμβάσεις δήθεν για τον επιφανειακό καθαρισμό της παραλίας ενώ στην πραγματικότητα έγινε απομάκρυνση των αμμοθινών και ισοπέδωση του χώρου με βαρέως τύπου μηχάνημα έργου.

Η παρέμβαση της Περιφέρειας

Η παραλία στο Μακρυγιάλι βρίσκεται σε θεσμοθετημένη ζώνη Natura ΖΕΠ GR212001 ''Εκβολές (Δέλτα) Καλαμά'' και ΕΖΔ GR212005 ''Υγρότοπος Εκβολών Καλαμά και Νήσος Πρασούδι''.

Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη περιοχή που κινδυνεύει από τα έντονα φαινόμενα διάβρωσης τα οποία επιταχύνονται με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Ο κίνδυνος να «φύγει» η παραλία και να ενωθεί η θάλασσα με τη λιμνοθάλασσα γίνεται κάθε χρόνο και πιο μεγάλος, ενώ τους δύο τελευταίους χειμώνες τα έντονα καιρικά φαινόμενα μας έδειξαν «εικόνες από το μέλλον» με τα νερά της θάλασσας να καταπίνουν την παραλία και να πλημμυρίζουν το δρόμο.

Να σημειωθεί ότι οι θημώνες Ποσειδωνίας που δημιουργούνται στην παραλία και υπήρχαν πριν το όργωμα και την ισοπέδωση, πρέπει να διατηρούνται άθικτοι στις παραλίες και τις ακτές γιατί συμβάλλουν στον σχηματισμό αμμοθινών, σταθεροποιούν την ακτή.

Η παραλία πριν την παρέμβαση

Αντίθετα η αντίληψη της περιφέρειας περί «ανάπτυξης» έχει σαν αποτέλεσμα αντί να προστατεύεται το περιβάλλον -από το οποίο μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες αντλούν κέρδη- να καταστρέφεται το περιβάλλον για να γίνουν θέσεις στάθμευσης, ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων κλπ

Για το θέμα υπάρχει σχετική βιβλιογραφία και επιστήμονες της περιοχής έχουν τοποθετηθεί προτείνοντας εξειδικευμένες μελέτες που να προσδιορίζουν τους μηχανισμούς δημιουργίας των διαβρωτικών φαινομένων. Με βάση αυτές τις μελέτες πρέπει να γίνουν τα αναγκαία τεχνικά έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης και την μακροπρόθεσμη προστασία της ακτής, προφανώς με τις αντίστοιχες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι επιστήμονες πολύ σωστά προτείνουν και μελέτες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ώστε να καθοριστεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ορθολογικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης και όχι μονο του Δρέπανου-Μακρυγιαλίου. Με μια τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη μπορεί να καθοριστεί και η φέρουσα ικανότητα αλλά και το είδος και οι θέσεις που μπορεί να αναπτυχθεί τουριστική δραστηριότητα.

Όπως σε όλα τα ζητήματα έτσι και στην περίπτωση του Μακρυγιαλίου η επιστήμη μας δίνει λύσεις οι οποίες βάζουν το περιβάλλον και τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη.

Ακριβώς επειδή η επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί με το θέμα, αναδεικνύονται οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης και του ΟΛΗΓ στον οποίο ανήκει η χερσαία ζώνη. Ο ΟΛΗΓ παραχωρεί χωρίς καμία μελέτη τη λειτουργία καντινών στην περιοχή (την προηγούμενη χρονιά είχαν παραχωρηθεί 12 άδειες και φέτος ήδη 8). Στο όνομα της αύξησης των εσόδων του οργανισμού αλλά και της αύξησης των κερδών των μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών του κλάδου, συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο όταν θα ολοκληρωθεί μαζί με την πλήρη περιβαλλοντική καταστροφή θα αφανίσει και τους επιχειρηματίες.

Η μεταβολή της παραλίας από το 2015, 
επεξεργασία εικόνας απο www.thespro.gr

Ο επικεφαλής Γιώργος Πρέντζας και περιφερειακοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου” Τίνα Ζέκα και Κώστας Κωτσαντής καλούν τον κ. Περιφερειάρχη να απαντήσει

Στο πλαίσιο ποιου έργου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας έγινε η καταστροφική παρέμβαση . Με ποια απόφαση και ποιο προϋπολογισμό, πότε υπογράφηκε οποιαδήποτε προγραμματική σύμβαση με τον ΟΛΗΓ στον οποίο ανήκει η χερσαία ζώνη.

Αν εκπονήθηκε και εγκρίθηκε οποιαδήποτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βάση αυτής έγινε η παρέμβαση.

Αν υπήρχε σύμφωνη γνώμη του ΟΦΥΠΕΚΑ μιας και πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura.

(Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας η γραπτή επερώτηση οφείλει να απαντηθεί, πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου).
Ερώτηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου για το Μακρυγιάλι Ερώτηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου για το Μακρυγιάλι Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 11, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.