Θυσία στο βωμό της τουριστικής "ανάπτυξης" η επιβίωση του Δρεπάνου | Αποκαλυπτικό βίντεο με drone

Θυσία στο βωμό της τουριστικής "ανάπτυξης" η επιβίωση του Δρεπάνου | Αποκαλυπτικό βίντεο με drone 


Ήταν Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, όταν μετά από ένα 24ωρο έντονων καιρικών φαινομένων, αναδείχθηκε ο σοβαρός και άμεσος κίνδυνος διάβρωσης που απειλεί την παραλία του Δρεπάνου, με εντονότερο το φαινόμενο στην περιοχή του Μακρυγιαλίου.

Οι εικόνες που καταγράψαμε τότε, προκάλεσαν τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 σύσκεψη φορέων, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Ηγουμενίτσας, με θέμα την επιτακτική ανάγκη προστασίας της ακτής του Δρεπάνου – Μακρυγιαλίου, η οποία επλήγη βάναυσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.


Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε συνοψίζονταν σε έξι κατευθύνσεις:
1. Άμεσος περιορισμός της ανθρώπινης παρέμβασης (ανεξέλεγκτη τοποθέτηση καντινών κλπ).
2. Άμεση αποκατάσταση των αμμοθινών, με την φύτευση δέντρων και την παρέμβαση με τοιχίο στα σημεία που υπάρχει διάβρωση του δρόμου.
3. Προστασία και την περιφρούρηση του Δρεπάνου από παρεμβάσεις και ενέργειες που επιδεινώνουν το πρόβλημα
4. Άμεση εκπόνηση μελέτης για τα αίτια του προβλήματος και την διαμόρφωση προτάσεων διάσωσης του Δρεπάνου.
5. Επιμήκυνση του διαύλου, προκειμένου να ελεγχθεί η ταχύτητα των διερχόμενων πλοίων σε ολόκληρο το μήκος της παραλίας Δρεπάνου - Μακρυγιαλίου
6. Ενεργοποίηση της πολιτείας για την υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων.
Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δύο χρόνια μετά και τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν υλοποιηθεί ή προγραμματιστεί.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αν όλα μείνουν ως έχουν σήμερα η παραλία σε μικρό βάθος χρόνου θα πάψει να υφίσταται.
Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος, η μεγαλύτερη και πολυσύχναστη παραλία της Ηγουμενίτσας, να χαθεί κάτω από τα νερά.

Οι καντίνες και οι ξαπλώστρες
Είναι οφθαλμοφανές στο βίντεο που ακολουθεί, πως στα σημεία που έχει αποψιλωθεί η βλάστηση για να τοποθετηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες καντίνες και να δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης, το πρόβλημα είναι εντονότερο.
Πέρσι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, παρά τις αντιθέσεις της δημοτικής αρχής, παραχώρησε 12 θέσεις καντινών και άλλες τόσες για την ανάπτυξη ξαπλωστρών και ομπρελών.
Φέτος, μέχρι στιγμής, ο ΟΛΗΓ έχει παραχωρήσει 8 άδειες καντινών (αλήθεια, με ποια πρόσκληση και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν το ποιοι θα τις λάβουν;).
Θα μπορούσε βέβαια η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος, εάν πραγματικά ενδιαφερόταν για τη σωτηρία της παραλίας, να μην επιτρέψει την τοποθέτηση των καντινών στα ίδια σημεία, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη φύση να προσπαθήσει να επανέλθει. 
Και σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, να ελέγχει τακτικά εάν τηρούνται οι όροι της παραχώρησης αλλά και η νομοθεσία του ελληνικού κράτους.


Ο καθαρισμός της παραλίας
Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες, από ειδικό αλλά βαρύ μηχάνημα, το οποίο καθάρισε την παραλία του Δρεπάνου και το Μακρυγιάλι. Δεν έχασαν βέβαια την ευκαιρία κάποιοι επιτήδειοι και ισοπέδωσαν ένα ακόμα κομμάτι από αμμοθίνες, για να επεκτείνουν το ..."μαγαζάκι" τους.
Ο διάλογος για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήρε φωτιά, με άλλους να συμφωνούν με τον τρόπο που έγινε ο καθαρισμός και άλλους να διαφωνούν.


Κανένας βέβαια από αυτούς που σχολιάζουν, παρόλο που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα από το αντικείμενο, το "παίζουν" ειδικοί.
Αξίζει να σημειώσουμε πως για τις παρεμβάσεις στην παραλία, έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία από το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ και η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Τι λένε οι ειδικοί
Oι συστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και άλλων επιστημονικών οργανώσεων προς τοπικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους διαχειριστές ακτών και παραλιών που αναφέρουν ότι οι θημώνες Ποσειδωνίας πρέπει να διατηρούνται άθικτοι στις παραλίες και ακτές, ενώ η χρήση κάθε βαρέως μηχανικού εξοπλισμού και η εφαρμογή πρακτικών που σκάβουν οργώνουν, ή ισοπεδώνουν την ακτή, θα πρέπει να αποφεύγονται
Μόνο τα ανθρώπινα απορρίμματα θα πρέπει να αφαιρούνται χειρωνακτικά, ή με τη χρήση ελαφριών εργαλείων χειρός. 
Σε πολυσύχναστες ακτές χωρίς διάβρωση ενδείκνυται η αφαίρεση μικρών τμημάτων θημώνων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των λουόμενων στη θάλασσα. Όταν υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες ξεβρασμένων φύλλων Ποσειδωνίας ενδείκνυται η επί τόπου ταφή τους κάτω από την άμμο, ή η επιστροφή τους στη θάλασσα (υπό ευνοϊκές συνθήκες ανέμου και κύματος).

Στο παρελθόν, με άρθρα της, είχε παρέμβει δημόσια καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις καθώς διαθέτει και την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση η Βιβή Μπέζα, Δρ. Χημικός Ωκεανογράφος, Επικ. Καθηγήτρια Χημείας Υδάτινων και Αγροτικών Οικοσυστημάτων στο Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. (Δείτε τα άρθρα της ΕΔΩ και ΕΔΩ)
Δυστυχώς ούτε αυτή εισακούστηκε.

Το κρινάκι της θάλασσας (Pancratium maritimum)
Ο κρίνος της θάλασσας ένα σπάνιο και απειλούμενο είδος (IUCN, 2014), γνωστό από την αρχαιότητα αφού απεικονίζεται σε αγγεία και τοιχογραφίες σε αρχαία Κνωσό και Σαντορίνη, αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αγριολούλουδα της χώρας μας και στολίζει τις αμμώδεις παραλίες μας. 
Ανθίζει σε όλο το μήκος της παράκτιας ζώνης του Δρεπάνου Ηγουμενίτσας έως και το Μακρυγιάλι, από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα του Σεπτέμβρη όπου τελειώνει και η ανθοφορία του.


Το κρινάκι της θάλασσας μεταξύ άλλων, με το ισχυρό κι εκτεταμένο του ριζικό σύστημα, που φτάνει σε βάθος μέχρι και 1,5 μέτρο, συγκρατεί το σαθρό αμμώδες έδαφος δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση άλλων φυτών. Έτσι το παράκτιο ανάγλυφο γίνεται πιο ανθεκτικό στην αιολική διάβρωση
Σύμφωνα με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου (Παράρτημα Ηγουμενίτσας), σε πολλά σημεία της περιοχής έχει εξαφανιστεί παρόλο της πολλαπλασιαστικής δεινότητας και της ανθεκτικότητάς του, λόγω της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος των ακτών από τον άνθρωπο. 


Η έντονη και υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη, η αλόγιστη εκμετάλλευση της παραλίας, η τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, η στάθμευση τροχοφόρων και ΙΧ, κτιριακές κατασκευές χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, η άγνοια των επισκεπτών που πολλές φορές το κόβουν ή το ξεριζώνουν, ο καθαρισμός της παραλίας με μηχανικά μέσα και πολλοί άλλοι παράγοντες αποτελούν αιτίες της ταχείας μείωσης των πληθυσμών του. 
Ο Φορέας Διαχείρισης εφιστά την προσοχή σε επισκέπτες και λουόμενους της περιοχής για την προστασία του κρίνου της θάλασσας που ομορφαίνει την παραλία Δρεπάνου, αλλά απειλείται άμεσα από κοπή, εκρίζωση, περπάτημα αλλά και την οδήγηση πάνω στις αμμοθίνες, προκαλώντας τεράστια οικολογική βλάβη τόσο στον οικότοπο όσο και στο σπάνιο αυτό είδος.

Δείτε το ως ήταν το Μακρυγιάλι το 2015 και πως είναι σήμερα





Θυσία στο βωμό της τουριστικής "ανάπτυξης" η επιβίωση του Δρεπάνου | Αποκαλυπτικό βίντεο με drone Θυσία στο βωμό της τουριστικής "ανάπτυξης" η επιβίωση του Δρεπάνου | Αποκαλυπτικό βίντεο με drone Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 11, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.