Δωρεάν κρατική βοήθεια για πυρόπληκτα κτίρια σε Θεσπρωτία, Άρτα και Πρέβεζα

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Δωρεάν κρατική βοήθεια για πυρόπληκτα κτίρια σε Θεσπρωτία, Άρτα και Πρέβεζα 


Την ένταξη της Πράξης “Δωρεάν κρατική αρωγή για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που προκλήθηκαν από πυρκαγιές τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σε περιοχές της Αρτας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας” στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, υπέγραψε ο αρμόδιος Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Στις περιοχές που έχουν οριοθετηθεί (για την Π.Ε Πρέβεζας στον Δήμο Ζηρού) χορηγείται στεγαστική συνδρομή για την ανακατασκευή ή επισκευή των κτηρίων που έχουν υποστεί βλάβες.

Η ανακατασκευή περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο αγοράς έτοιμου, υπό ανέγερση ή αποπεράτωση ιδιόκτητου κτιρίου ενώ δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες τα κτίρια των οποίων δεν ήταν εγκαταλελειμμένα και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.

Εκτιμώμενος αριθμός για τις τρεις περιοχές είναι 128 κτίρια για επισκευή και 66 για ανακατασκευή ενώ το ποσό που θα δαπανηθεί υπερβαίνει τα 3 εκ ευρώ.

Ο πραγματικός αριθμός τους πάντως ενδέχεται να διαφέρει καθώς ως δικαιούχοι θα αθροιστούν όσοι προσέλθουν εντός προθεσμιών και όχι όσοι έχουν ελεγχθεί προ οριοθέτησης.
Read More »

Στο Περιφερειακό την Πέμπτη το master plan του λιμένα Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Στο Περιφερειακό την Πέμπτη το master plan του λιμένα Ηγουμενίτσας


Με κορυφαίο θέμα το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και τη Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) του Λιμένα Ηγουμενίτσας συνεδριάζει την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Εισηγητής του θέματος θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει το περιεχόμενο του σχεδίου και τη στάση της Περιφέρειας.

Το Master Plan περιλαμβάνει προβλέψεις για δημιουργία αποθηκών καυσίμων, εγκαταστάσεις διακίνησης χύδην φορτίων, βάση εφοδιασμού για γεωτρήσεις υδρογονανθράκων και ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα. Δραστηριότητες που, σύμφωνα με τοπικούς φορείς, είναι ασύμβατες με το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής και επιβαρυντικές για το περιβάλλον και τον τουρισμό.

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των ρωμαϊκών βιλών εντός της ζώνης δραστηριοτήτων του λιμανιού, γεγονός που θα αποκλείσει την πρόσβαση των πολιτών σε έναν σημαντικό χώρο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η τοπική κοινωνία έχει ήδη εκφράσει με σαφήνεια την αντίθεσή της, μέσα από ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και παρεμβάσεις φορέων, ζητώντας την άμεση απόσυρση του σχεδίου.

Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει έντονη πολιτική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς η τελική απόφαση θα αποτελέσει σημαντικό βήμα πριν από την έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Read More »

Διακομιδές από το λιμάνι της Κέρκυρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Διακομιδές από το λιμάνι της Κέρκυρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκαν διακομιδές βρέφους και 24χρονης, από το λιμάνι της Κέρκυρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.
Read More »

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ανήλικος που μετέφερε παράνομα μετανάστριες με εντολή κυκλώματος

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ανήλικος που μετέφερε παράνομα μετανάστριες με εντολή κυκλώματος


Συνελήφθησαν χθες (24-10-2025) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηγουμενίτσας, ανήλικος αλλοδαπός και -4- αλλοδαπές, που κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τις αλλοδαπές στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων, την ώρα που ο ανήλικος αλλοδαπός τις προμήθευε με εισιτήρια, για τη μετάβασή τους σε περιοχή της Πελοποννήσου.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι -4- αλλοδαπές είχαν εισέλθει νωρίτερα παράνομα στην ελληνική επικράτεια μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, ενώ ο ανήλικος αλλοδαπός ενεργούσε κατ’ εντολή άλλου αλλοδαπού, ο οποίος αναζητείται.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »

Συνελήφθη αλλοδαπός με ευρωπαϊκό ένταλμα για διακίνηση κάνναβης σε 9 υποθέσεις

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Συνελήφθη αλλοδαπός με ευρωπαϊκό ένταλμα για διακίνηση κάνναβης σε 9 υποθέσεις


Συνελήφθη χθες (24-10-2025) το πρωί από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων, διεθνώς αναζητούμενος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τους αστυνομικούς κατά την είσοδο του αλλοδαπού στη χώρα μέσω του συνοριακού σημείου ελέγχου Κακαβιάς, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για διακίνηση κάνναβης σε (9) υποθέσεις, που σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία τιμωρείται με μέγιστη ποινή φυλάκισης -15- ετών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.
Read More »

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή


Συνελήφθησαν χθες (24-10-2025) το μεσημέρι σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Άρτας δύο ημεδαποί, που κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών, καθώς και παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί, αξιοποιώντας πληροφορίες, πραγματοποίησαν έρευνες στα σπίτια των κατηγορουμένων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά τα εξής:

· -14,42- γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης («σοκολάτα»),
· -25,09- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
· -8- σπόροι κάνναβης,
· -8- τρίφτες,
· ζυγαριά ακριβείας και
· κυνηγετικό όπλο με ληγμένη άδεια κατοχής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.
Read More »

Συνελήφθη άνδρας που έκλεψε κινητό από κατάστημα

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Συνελήφθη άνδρας που έκλεψε κινητό από κατάστημα


Συνελήφθη χθες (24-10-2025) το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Άρτας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, το πρωί της ίδιας ημέρας ο κατηγορούμενος εισήλθε σε κατάστημα και χωρίς να γίνει αντιληπτός, αφαίρεσε κινητό τηλέφωνο εργαζομένου, αξίας -170- ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.
Read More »

Ελεύθερη είσοδος για όλους την 28η Οκτωβρίου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Ελεύθερη είσοδος για όλους την 28η Οκτωβρίου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους


Από την 1η Νοεμβρίου ελεύθερη θα είναι η είσοδος και την πρώτη Κυριακή


Τη δυνατότητα να επισκεφθούν δωρεάν μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους έχουν οι πολίτες την 28η Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η είσοδος στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου.

Παράλληλα, ελεύθερα θα μπορεί να επισκεφθεί κάποιος και το Μουσείο Ακρόπολης την Τρίτη 28/10.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την 1η Νοεμβρίου ελεύθερη θα είναι η είσοδος και την πρώτη Κυριακή.
Read More »

ΕΠΣ Θεσπρωτίας: Ενός λεπτού σιγή στους αγώνες στη μνήμη του Παναγιώτη Βαρβέρη

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

ΕΠΣ Θεσπρωτίας: Ενός λεπτού σιγή στους αγώνες στη μνήμη του Παναγιώτη Βαρβέρη

Ο Πρόεδρος της Ένωσης ποδοσφαιρικών Σωματείων Νομού Θεσπρωτίας Κων/νος Σακαρέλης και η Εκτελεστική Επιτροπή, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του για την απώλεια του Βαρβέρη Παναγιώτη που για πολλά χρόνια, υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση το Θεσπρωτικό ποδόσφαιρο, από την θέση του ποδοσφαιριστή και προπονητή.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Σ Θεσπρωτίας το Σάββατο 25-10-2025 στους αγώνες πρωταθλήματος θα τηρηθεί ενός (1) λεπτού σιγής, ως ελάχιστος φόρος τιμής.

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Σακαρέλης

O Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Λιάκος
Read More »

Δήμος Σουλίου: Ψήφισμα υπέρ της καταβολής του επιδόματος παραμεθορίου για όλους τους εργαζομένους

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Δήμος Σουλίου: Ψήφισμα υπέρ της καταβολής του επιδόματος παραμεθορίου για όλους τους εργαζομένους


 Τα σωματεία συνεχίζουν τη μάχη για γενναίες αυξήσεις και δίκαιη μεταχείριση όλων των εργαζομένων


Τα Διοικητικά Συμβούλια του Σ.Ε.Π.Ε. Θεσπρωτίας, της Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσπρωτίας και του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Θεσπρωτίας κατέθεσαν επίσημα αιτήματα προς τα Δημοτικά Συμβούλια Σουλίου και Ηγουμενίτσας, διεκδικώντας την καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου σε όλους τους εργαζόμενους που υπηρετούν στις περιοχές των δύο δήμων. Τα σωματεία ζητούν την ένταξη των περιοχών αυτών στις προβληματικές περιοχές Α΄ κατηγορίας.

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου παρουσία μελών και των τριών Δ.Σ. των σωματείων. Τα σωματεία, μέσω του εξουσιοδοτημένου εισηγητή τους Ηλία Κουτσή, μέλους του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσπρωτίας, υπογράμμισαν ότι η απονομή του επιδόματος αποτελεί ζήτημα δίκαιης μεταχείρισης προς τους εργαζόμενους που υπηρετούν σε έναν κατεξοχήν παραμεθόριο νομό. Παρά το γεγονός ότι η Θεσπρωτία είναι εκ των πραγμάτων παραμεθόριος περιοχή, μεγάλα τμήματά της –όπως ο Δήμος Σουλίου και ΔΔ του Δήμου Ηγουμενίτσας (Πέρδικα, Σύβοτα, Μαζαρακιά, Μαργαρίτι)– παραμένουν αδικαιολόγητα εκτός. Παράλληλα σε άλλες περιοχές το επίδομα έχει δοθεί οριζόντια σε ολόκληρους νομούς (κάποιοι δεν είναι καν παραμεθόριοι) αποδεικνύοντας ότι η απονομή του είναι κατά βάση θέμα πολιτικής βούλησης. Τονίστηκε ακόμη ότι οι πενιχρές αυξήσεις των τελευταίων 15 ετών, σε συνδυασμό με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, έχουν μειώσει δραστικά το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, καθιστώντας αναγκαία όχι μόνο την καταβολή του επιδόματος, αλλά και γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Μετά τη συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου ενέκρινε ομόφωνο ψήφισμα στήριξης του αιτήματος των σωματείων, ενώ ο Πρόεδρός του δεσμεύτηκε να το κοινοποιήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στον Δήμο Ηγουμενίτσας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στα συναρμόδια Υπουργεία.

Τα σωματεία δηλώνουν αποφασισμένα να δώσουν μάχη μέχρι τέλους για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος, τονίζοντας ότι η διεκδίκηση του επιδόματος παραμεθορίου αποτελεί μόνο ένα βήμα στον ευρύτερο αγώνα τους για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων του δημόσιου τομέα στη Θεσπρωτία με κάθε σχέση εργασίας (μόνιμοι, ΙΔΟΧ, συμβασιούχοι, αναπληρωτές).

Το επόμενο διάστημα το θέμα θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, όπου τα σωματεία καλούν όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό και δυναμικό παρών, ώστε το αίτημα να γίνει υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

24/10/2025

Σ.Ε.Π.Ε. Θεσπρωτίας
Ο Πρόεδρος: Δημήτριος Χριστοφίδης Η Γεν. Γραμματέας: Αναστασία Χαριτάκη

Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσπρωτίας
Ο Πρόεδρος: Ευάγγελος Καραπάνος Ο Γεν. Γραμματέας: Σπυρίδων Μητσέλος

Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Θεσπρωτίας
Ο Πρόεδρος: Σπυρίδων Υφαντής Η Γεν. Γραμματέας: Σοφία Σεγγούνη
Read More »

Η ΟΛHΓ ΑΕ σχετικά με το ΝΕΟ Masterplan του Λιμένα Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025
Η ΟΛHΓ ΑΕ σχετικά με το ΝΕΟ Masterplan του Λιμένα Ηγουμενίτσας


Με τη Σύμβαση Παραχώρησης παραχωρήθηκαν στους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για διαχείριση 6.000 στρέμματα Χερσαίας Ζώνης Λιμένος που δεν εκτελούνταν λιμενικές υπηρεσίες.
Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει περιοριστεί στη Λιμενολεκάνη του Κόλπου της Ηγουμενίτσας από το Παλιό Λιμάνι μέχρι τον Φάρο, δίπλα στον ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.
Ο λιμένας Ηγουμενίτσας, αξίζει να σημειωθεί, ότι βρίσκεται εκτός της ζώνης Natura 2000.


Το προτεινόμενο Masterplan του Λιμένα Ηγουμενίτσας είναι ακριβώς το ίδιο χωροταξικά με το εγκεκριμένο Masterplan 2014 και την ισχύουσα ΑΕΠΟ του Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΦΕΚ 281/1-9-2014) στο οποίο όλες οι χρήσεις παραμένουν οι ίδιες και αξιοποιούνται με πιο αποτελεσματικό τρόπο οι χώροι του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Επίσης με το ΦΕΚ Δ 730/9-12-2019 επικαιροποιήσε το Masterplan 2014 και εγκρίθηκε για την χωροθέτηση εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και η Μελέτη Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΑ) για τον σχεδιασμό λιμενικών και χερσαίων υποδομών για την τροφοδοσία πλοίων με Υ.Φ.Α. (LNG Bunkering).

Τροποποίηση Master Plan 2019 Ηγουμενίτσας


Στο Νέο Master Plan 2025 προτείνεται η δυνατότητα ανεφοδιασμού με συμβατικά και ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (Μεθανόλη) αντί του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG)!
Εντάσσονται οι νέες χρήσεις στην υπό παράδοση, εντός του 2026, της Γ1 - Φάσης Λιμένα για την ομαλότερη λειτουργία και αποσυμφόρησή του Λιμένα εξωτερικού, την χρήση των προβλητών για ασυνόδευτα οχήματα, την αδειοδότηση χώρου Logistic για την ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών και την φόρτωση αδρανών με μεθόδους χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την εξυπηρέτηση της Κέρκυρας και των Δια ποντίων Νήσων. Στην τελευταία προβλήτα της Γ1 Φάσης θα προβλεφθούν ελαφρά έργα για ελαφρές εργασίες που θα εκτελούνται κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού των πλοίων.
Όσον αφορά την αδειοδότηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, η χρήση της είναι αποκλειστικά για τουριστικά σκάφη και μικρά πλοία για εσωτερικά δρομολόγια, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων και νέων επαγγελμάτων στην τοπική αγορά εργασίας, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πρέβεζας στην παροχή υπηρεσιών και συντήρηση σκαφών μικρού μεγέθους.
Με τις ανωτέρω υπηρεσίες ο λιμένας της Ηγουμενίτσας αναβαθμίζεται και καθίσταται πόλος έλξης για σκάφη αναψυχής από όλο το Ιόνιο αλλά και την Αδριατική.
Τα τουριστικά καταφύγια των Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας δεν περιλαμβάνονται στο Masterplan του Λιμένα Ηγουμενίτσας, με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία, αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές επιχειρηματικές μονάδες και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών τους επενδύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.
Ενδεικτικά, το 2025 εγκαταστάθηκαν συγκροτήματα τουαλετών και ντους, σύγχρονων πλυντηρίων και στεγνωτηρίων, pillar για την ύδρευση και ηλεκτροδότηση των σκαφών και προχωράνε οι διαδικασίες αδειοδότησή τους για την αναβάθμιση των τουριστικών καταφυγίων και την αύξηση του αριθμού των θέσεων ελλιμενισμού.
Η εγκατάσταση των υδροπλάνων έχει δρομολογηθεί στο τουριστικό καταφύγιο της Πλαταριάς για λόγους ασφάλειας ναυσιπλοΐας και αποσυμφόρησης της λιμενολεκάνης της Ηγουμενίτσας.
Η εγκατάσταση βάσης ανεφοδιασμού πλοίων γεώτρησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Αδριατική έχει ήδη εγκριθεί στο Masterplan άλλων Ελληνικών Λιμένων και αποτελεί πυλώνα της Εθνικής Στρατηγικής.
Από τα ανωτέρω είναι ξεκάθαρο ότι η ΟΛΗΓ ΑΕ δεν πρόσθεσε νέες χρήσεις άλλα διατήρησε και αναδιαμόρφωσε τις υπάρχουσες δραστηριότητες των προηγούμενων χρόνων, βάση των ισχυόντων και με το Νέο Master Plan εκσυγχρονίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από την Σύμβαση Παραχώρησης Ν.5048/2023 τα ανταποδοτικό όφελος προς τους Δήμους είναι το 85% από το 3,5 % του συνόλου των εσόδων (προ φόρων) του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας έλαβε 230.466,74 € το 2023 και 330.859,25 € το 2024 ενώ ο Δήμος Φιλιατών έλαβε 25.607,42 € το 2023 και 35.761,14 € το 2024. Για το τρέχον έτος προβλέπεται να λάβουν 497.250,00 € και 55.250,00 € αντίστοιχα, ποσά υπερδιπλάσια σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.
Με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και την αύξηση των εσόδων του Λιμένα, τα οφέλη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα για τους Δήμους και την ευρύτερη οικονομία της περιοχής.
Η ΟΛΗΓ Α.Ε. είναι ένα από τα πρωτοπόρα λιμάνια στην πράσινη μετάβαση, έχει ήδη εγκατασταθεί Φωτοβολταϊκό Σύστημα ισχύς 1,5 MWp, στα στέγαστρα του Λιμένα Ηγουμενίτσας, το οποίο παράγει πάνω από 2.000.000 kWh ετησίως και μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του Λιμένα κατά τουλάχιστον 250 τόνους CO2.

Φωτοβολταϊκά Πάνελ Στα Στέγαστρα Του Λιμένα της Ηγουμενίτσας


Τοποθετήθηκαν έξυπνοι λαμπτήρες LED, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά τουλάχιστον 50%.
Οι λέβητες των κτιρίων αντικαταστάθηκαν με αντλίες θερμότητας για ψύξη και θέρμανση, μειώνοντας τους αέριους ρύπους από την καύση ορυκτών καυσίμων.
Όλα τα οχήματα της ΟΛΗΓ AE από το 2026 θα είναι πλήρως ηλεκτρικά και θα φορτίζονται με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά).
Το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μέσω του προγράμματος Alfion – INFRA EU, θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα και την Αδριατική, το οποίο εντός του 2027, θα παρέχει 3 θέσεις Shore Power Supply (εξηλεκτρισμό πλοίων) ισχύος 6,5 MWA ενώ εκπονήθηκε μελέτη για δύο επιπλέον Shore Power Positions, μία για κρουαζιερόπλοια και μία για πλοία Ro/Ro.


Με το ΝΕΟ Master Plan τροποποιείται η είσοδος και η έξοδος στον Λιμένα Εσωτερικού, βάση της κυκλοφοριακής μελέτης, δημιουργούνται 200 νέες θέσεις στάθμευσης εντός του Λιμένα και στον Επιβατικό Σταθμό Τ3 ολοκληρώνονται οι εργασίες του ΝΕΟ Τερματικό Σταθμό Κρουαζιέρας / Extra Segen και τον Τερματικό Σταθμό Εσωτερικού (Κέρκυρα-Λευκίμη – Παξοί) με ημερομηνία λειτουργίας από 1/1/2026, επιλύοντας χρόνια προβλήματα στην εξυπηρέτησης επιβατών Εσωτερικού και Κρουαζιέρας. 


Είκοσι τέσσερις 23 νέες προσλήψεις σε διοικητικούς υπαλλήλους της ΟΛΗΓ Α.Ε. έγιναν μόνο το 2024 και το 2025, ανεβάζοντας το συνολικό προσωπικό σε 34 εργαζόμενους έναντι μόλις 11 ατόμων που απασχολούνταν πριν την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης.

Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Θεσπρωτία και στην Ήπειρο, μέσω Συμβάσεων Υπεργολαβίας, απασχολούν καθημερινά πάνω από 100 εργαζομένους στους χώρους του Λιμένα.

Επίσης, μέσω της συντήρησης και των νέων έργων, απασχολείται μεγάλος αριθμός προμηθευτών, υπεργολάβων και τεχνικών εταιρειών καθώς και εξωτερικών συνεργατών.

Κλείνοντας στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η ΟΛΗΓ Α.Ε. υλοποιεί δράσεις, όπως το πρόγραμμα «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ... ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» για την επαφή των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη ναυτοσύνη καθώς και την ετήσια οικονομική ενίσχυση των κοινωνικών παντοπωλείων των Δήμων του Νομού Θεσπρωτίας.




Read More »

Θέση εργασίας στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Θέση εργασίας στην Ηγουμενίτσα



 Η EUROLINE SHIPPING & CO LTD ζητά να εντάξει στο δυναμικό της:

Υπάλληλο Γραφείου – Γραφείο Ηγουμενίτσας
Αν έχεις οργανωτικές δεξιότητες, άριστη γνώση υπολογιστών και αγαπάς τη ναυτιλία και τον τουρισμό, αυτή είναι η ευκαιρία σου!

🔹 Απαραίτητα προσόντα:
• Πολύ καλή γνώση Αγγλικής γλώσσας (δεύτερη ξένη γλώσσα θεωρείται προσόν)
• Άριστη γνώση χειρισμού Η/Υ
• Ικανότητα προγραμματισμού και συντονισμού εργασιών
• Ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας

📍 Τοποθεσία εργασίας:
 Γραφείο EUROLINE – Ηγουμενίτσα
📈 Η εταιρεία προσφέρει δυναμικό εργασιακό περιβάλλον και προοπτικές σταδιοδρομίας στον χώρο της ναυτιλιακής εξυπηρέτησης και του τουρισμού.

📧 Αποστολή βιογραφικών στο email: logistirio@anekigo.gr
📞 Πληροφορίες: 26650 29063
Read More »

Ζητείται στέλεχος παροχής υπηρεσιών σε ξενοδοχειακές μονάδες στα Σύβοτα

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025
Ζητείται στέλεχος παροχής υπηρεσιών σε ξενοδοχειακές μονάδες στα Σύβοτα


Εταιρεία παροχής υπηρεσιών στη διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων και ακινήτων αναζητά άτομο για εργασία στην περιοχή Σύβοτα – Θεσπρωτίας.
Αντικείμενο της θέσης είναι η πραγματοποίηση κρατήσεων, η τήρηση χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με τιμολογήσεις, εισπράξεις και η επικοινωνία με πελάτες, συνεργάτες και προσωπικό.

Απαραίτητα προσόντα:
  • Απόφοιτος ΙΕΚ, ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ
  • Ευχέρεια λόγου και άριστη επικοινωνιακή ικανότητα
  • Καλή γνώση Αγγλικών
  • Καλή γνώση Η/Υ
  • Εργατικότητα και ειλικρίνεια
📞 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936 772944
Read More »

Ακίνητα: Σταθερές ή μειωμένες οι τιμές για εξοχικά στα ορεινά χωριά της Ηπείρου

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Ακίνητα: Σταθερές ή μειωμένες οι τιμές για εξοχικά στα ορεινά χωριά της Ηπείρου


Oρεινή εξοχική κατοικία σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, όπως στο Μέτσοβο, στην Αράχοβα, ή στο Καρπενήσι   ψάχνουν να αγοράσουν συνήθως οι ενδιαφερόμενοι, όπως εξηγούν οι μεσίτες.

Όμως, είναι τόσοι πολλοί οι προορισμοί και στην αγορά υπάρχει προσφορά για να καλύψει σχεδόν όλα τα βαλάντια. Καθώς ο λόγος γίνεται για μέσες τιμές ανά περιοχή, είναι σημαντικό να τονιστεί πως η μέση τιμή των προς πώληση ακινήτων, έχει μεγάλη διακύμανση ανάλογα το πόσα και τι είδους ακίνητα είναι διαθέσιμα την κάθε στιγμή. Μία περιοχή μπορεί να έχει σταθερές τιμές από έτος σε έτος, όμως να έχει σημαντική άνοδο στη μέση τιμή της, γιατί μπήκαν προς πώληση περισσότερα «ακριβά ακίνητα» από ό,τι πέρσι.

Άλλαξε το μίγμα της αγοράς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανέβηκαν οι τιμές σε όλα τα ακίνητα. Ειδικά σε ακίνητα που έχουν μείνει προς πώληση για μεγάλο διάστημα, συνήθως οι τιμές πέφτουν. Παράδειγμα, ακίνητο στη Μακρυνίτσα πωλείται αυτό το διάστημα προς 92.000 ευρώ, ενώ πέρσι τον Οκτώβριο ήταν ξανά στις αγγελίες με τιμή 100.000 ευρώ. Η τιμή του έπεσε, αν και η μέση τιμή πώλησης στη Μακρυνίτσα ανέβηκε κατά περίπου 8%. Τα στατιστικά θέλουν προσοχή.

Αν και τα πράγματα «θολώνουν» όταν γίνεται συζήτηση για τα μεγάλα αστικά κέντρα, για τις ορεινές κατοικίες και οικόπεδα, οι μεσίτες θεωρούν ότι το 2025 είναι καλή χρονιά για αγορά. Εξηγούν πως ακριβώς επειδή η ζήτηση έχει στραφεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά, υπάρχουν πολλές περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα που οι τιμές τους πέφτουν τα τελευταία χρόνια. Σε επίπεδο νομών, στη Βοιωτία οι τιμές στις αγγελίες έχουν πέσει 9% την τελευταία τριετία και στην Καστοριά, κατά 28,1%.

Ακόμα και νομοί που έχουν άνοδο τιμών, αυτή τροφοδοτείται κυρίως από τη ζήτηση για τα κέντρα των πόλεων, ενώ σε πολλά γραφικά χωριά που έχουν να προσφέρουν πολλά, ως χειμερινά εξοχικά, οι τιμές είναι σε συνεχή κάθοδο. Ακόμα πιο σημαντικό, ότι αν και υπάρχει η κατανοητή ανησυχία ότι στα απομακρυσμένα χωριά υπάρχουν παλαιές κατοικίες που χρειάζονται ανακαίνιση, οι αγγελίες δείχνουν κάτι πολύ διαφορετικό. Ναι, υπάρχουν προς πώληση πολύ παλαιά ακίνητα που θα χρειαστούν μία σημαντική επένδυση για να γίνουν κατάλληλα, όμως υπάρχουν και πολλές κατοικίες με δόμηση κοντά στο 2000 που χτίστηκαν με τα δεδομένα προ κρίσης, όμως τώρα πωλούνται σε καλές τιμές, γιατί η ζήτηση έχει στραφεί αλλού.









Read More »

Μπόνους έως 354 ευρώ τον μήνα για οικογένειες από τις νέες μειώσεις φόρων και επιδόματα- Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Μπόνους έως 354 ευρώ τον μήνα για οικογένειες από τις νέες μειώσεις φόρων και επιδόματα- Τα ποσά και οι δικαιούχοι


Έρχεται νέο μπόνους για οικογένειες λόγω μειώσεων φορέων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, οι οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνου θα είναι διπλά ωφελημένοι από την 1η/1/2026 καθώς πέραν της μηνιαίας ενίσχυσης που παίρνουν από τον ΟΠΕΚΑ το διαθέσιμο εισόδημά τους θα αυξηθεί (ενδεικτικά) μέχρι και 354 ευρώ μηνιαίως από τις μειώσεις φόρων που τίθενται σε ισχύ τον Ιανουάριο.

Επίδομα τέκνου λαμβάνουν περίπου 750.000 οικογένειες και από 1ης/1/2026 όσοι δικαιούχοι έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θα έχουν πρόσθετη ωφέλεια με μείωση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν τα οφέλη το 2027, που θα δηλωθούν τα εισοδήματα του 2026.

Τα παραδείγματα

Η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος παραθέτει παρακάτω κάποια σχετικά παραδείγματα:
  1. Ζευγάρι μισθωτών με ετήσιο εισόδημα 16.750 ευρώ και ένα παιδί που λαμβάνει επίδομα τέκνου 42 ευρώ τον μήνα θα έχει πρόσθετη αύξηση εισοδήματος κατά 23 ευρώ τον μήνα από τη μείωση της παρακράτησης φόρου.
  2. Νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ και 2 παιδιά που λαμβάνει επίδομα τέκνου 56 ευρώ τον μήνα θα έχει πρόσθετη αύξηση εισοδήματος κατά 100 ευρώ τον μήνα από τη μείωση της παρακράτησης φόρου.
  3. Νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ και 3 παιδιά που λαμβάνει επίδομα τέκνου 112 ευρώ τον μήνα θα έχει πρόσθετη αύξηση εισοδήματος κατά 175 ευρώ τον μήνα από τη μείωση της παρακράτησης φόρου.
  4. Νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα 37.500 ευρώ και 4 παιδιά που λαμβάνει επίδομα τέκνου 168 ευρώ τον μήνα θα έχει πρόσθετη αύξηση εισοδήματος κατά 354 ευρώ τον μήνα από τη μείωση της παρακράτησης φόρου.
Τα οφέλη που θα έχουν οι οικογένειες από τη μείωση της φορολογίας, αλλά και τα ευάλωτα νοικοκυριά με πολύ χαμηλό εισόδημα που λαμβάνουν επίδομα ενοικίου και θα ενισχυθούν με ένα ενοίκιο επιπλέον τον επόμενο μήνα, παρουσίασε χθες η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή για την κοινωνική ασφάλιση στη Βουλή.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, η στρατηγική της κυβέρνησης δεν περιορίζεται στην επιδοματική ενίσχυση, αλλά επενδύει στην ενδυνάμωση του νοικοκυριού και στην προοπτική της οικογένειας.

Αναφερόμενη στη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, η κ. Μιχαηλίδου παρουσίασε με παραδείγματα τι κερδίζουν από τις φορολογικές ελαφρύνσεις που τίθενται σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2026. Μία πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα παιδιά και ετήσιο εισόδημα 38.000 ευρώ, η οποία σήμερα λαμβάνει 168 ευρώ τον μήνα από το επίδομα παιδιού (Α21) με τη νέα φορολογική κλίμακα, θα έχει επιπλέον όφελος 360 ευρώ τον μήνα, δηλαδή συνολικά 4.300 ευρώ τον χρόνο επιπλέον από όσα ήδη λαμβάνει.

Ακόμη και μία οικογένεια με ένα παιδί και παρόμοιο εισόδημα θα εξοικονομεί γύρω στα 50 ευρώ μηνιαίως, ποσό μεγαλύτερο από την κατώτατη κλίμακα του επιδόματος παιδιού, συμπλήρωσε η υπουργός, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ενισχύει σταθερά τις πολιτικές κοινωνικής προστασίας, διατηρώντας και αυξάνοντας τα επιδόματα, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τα εργαλεία στήριξης των οικογενειών μέσα από στοχευμένα προγράμματα, νέες υπηρεσίες και φορολογικές παρεμβάσεις που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα και ενισχύουν την αυτονομία των πολιτών».

Η επιστροφή ενοικίου
Η επιστροφή ενός από τα δώδεκα ενοίκια θα δοθεί συμπληρωματικά προς το επίδομα στέγασης, το οποίο καλύπτει σήμερα περίπου 300.000 νοικοκυριά με ανώτατο ποσό τα 210 ευρώ. Ο προϋπολογισμός για την επιστροφή ενοικίου ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ, ποσό που έρχεται να προστεθεί στη συνολική κρατική δαπάνη για το επίδομα στέγασης που ανέρχεται στα 334 εκατομμύρια ευρώ.

Το μπόνους που θα έχουν από τη μείωση της φορολογίας οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνου

Read More »

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Νέα ΚΥΑ αυξάνει τα εισοδηματικά όρια για πολύτεκνες οικογένειες με vouchers

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Νέα ΚΥΑ αυξάνει τα εισοδηματικά όρια για πολύτεκνες οικογένειες με vouchers


Δημοσιεύθηκε η τροποποιημένη Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα που αφορά στα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Σύμφωνα με την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι εισοδηματικές κατηγορίες για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω διαμορφώνονται ως εξής για οικογένειες:
  • με 6 παιδιά από 42.000 ευρώ στα 47.000 ευρώ,
  • με 7 παιδιά από 42.000 ευρώ στα 50.000 ευρώ,
  • με 8 παιδιά από 42.000 ευρώ στα 53.000 ευρώ,
  • με 9 παιδιά από 42.000 ευρώ στα 56.000 ευρώ,
  • με 10 παιδιά από 42.000 ευρώ στα 59.000 ευρώ.
Τα ποσά αυτά προκύπτουν καθώς εμπεριέχουν διπλή αύξηση, δηλαδή την αύξηση των 2.000 ευρώ μέχρι τα πέντε παιδιά και το τελικό ποσό των 44.000 ευρώ, το οποίο και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί από τα έξι παιδιά και πάνω για τις ωφελούμενες πολυτεκνικές οικογένειες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Διαβάστε ολόκληρη τη σχετική ΚΥΑ εδώ
Read More »

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Έως 31 Ιανουαρίου η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ώστε να αποφύγουν τα πρόστιμα

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Έως 31 Ιανουαρίου η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ώστε να αποφύγουν τα πρόστιμα

Ηλεκτρονική Ταυτότητα για τα κτίριά τους θα πρέπει να εκδώσουν έως τις 31 Ιανουαρίου 2026 δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου έως και το 10% της αντικειμενικής αξίας τους.

Μάλιστα σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία το μέτρο αυτό αφορά:
  1. Όλα τα κάθε είδους κτίρια συνάθροισης κοινού. Κάποια από αυτά είναι οι αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οι οικονομικές- πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, τα συνεδριακά κέντρα και τα κτίρια εκθέσεων αλλά και τα θέατρα.
  2. Τα κτίρια πολιτιστικών εκδηλώσεων. Κάποια από αυτά είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κλειστά γυμναστήρια, οι αίθουσες εκθέσεων, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, τα γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους, οι αίθουσες εκθέσεων, τα γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους.
  3. Τα επαγγελματικά κτίρια. Κάποια από αυτά είναι τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τα συνεργεία αυτοκινήτων.
  4. Τα τουριστικά καταλύματα που έχουν επιφάνεια άνω των 300 τ.μ., κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας κ.λπ.
Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι υπόχρεοι για την έκδοσή της είναι:
  1. Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής που έχει εκδοθεί.
  2. Τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής για την επιβολή κυρώσεων επί αυθαιρέτων.
  3. Τα σχέδια κατόψεων. Αυτά αναφέρουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική κατάσταση.
  4. Τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών. Αυτά πρέπει να επισυναφθούν εάν υπάρχουν.
  5. Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου όπου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της.
  6. Τα σχέδια της οικοδομικής άδειας και της μελέτης προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων. Αυτά πρέπει να επισυναφθούν μόνο εάν αυτό απαιτείται.
  7. Το πιστοποιητικό της ενεργειακής απόδοσης για τη διηρημένη ιδιοκτησία.
  8. Το δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου που συνοδεύει την αίτηση υπαγωγής στον σχετικό νόμο, ή τη μελέτη στατικής επάρκειας εάν αυτό είναι αναγκαίο.
  9. Σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της πολεοδομίας, τότε θα πρέπει να υποβληθεί βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.
Τα πρόστιμα
Εάν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν τηρήσει τις διατάξεις και τις προθεσμίες συμπλήρωσης της Ταυτότητας του Κτιρίου, τότε ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα του επιβάλλει πρόστιμο.
Αυτό μπορεί να αρχίζει από 200 ευρώ και να φτάνει μέχρι και το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ενώ με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται το ύψος και η ειδική διαδικασία για την επιβολή είσπραξή του προστίμου.
Read More »

Αλλάζει η ώρα αύριο – Οι δείκτες γυρίζουν μία ώρα πίσω

Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2025

Αλλάζει η ώρα αύριο – Οι δείκτες γυρίζουν μία ώρα πίσω


Αλλάζει την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2025 η ώρα καθώς οι δείκτες των ρολογιών γυρνούν 1 ώρα πίσω.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ ».

Οι συζητήσεις για την αλλαγή ώρας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά από το 2018 να καταργηθεί το μέτρο της αλλαγής της ώρας από το 2018. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνουν τον τερματισμό της πρακτικής. Ενώ την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε κάποια συμφωνία αναφορικά με αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πως την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση της Ισπανίας θα προτείνει να καταργηθεί οριστικά το μέτρο της αλλαγής της ώρας στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, κάθε χρόνο τα ρολόγια μετακινούνται, αντίστοιχα, 1 ώρα μπροστά και 1 ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη και το τέλος της θερινής ώρας.

Το πλεονέκτημα
Επίσης, επισημαίνεται πως ο βασικό πλεονέκτημα του μέτρου της αλλαγής της ώρας έχει είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Μάλιστα κατά τους 7 μήνες της θερινής ώρας, οι χώρες εξοικονομούν συνολικά 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη οι πολίτες γυρίζουν τα ρολόγια 1 ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούν το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουν 1 ώρα πίσω.

Πάντως από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 1932 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά η αλλαγή ώρας στην Ελλάδα. Τότε οι δείκτες των ρολογιών είχαν τεθεί 1 ώρα μπροστά.
Read More »

Σελίδες

Advertise & Backlinks on thespro.gr

Publish guest posts or dofollow backlinks on a trusted Greek news website (DA 35 / DR 33, 38K+ monthly visits).

Fast publication, real traffic, transparent metrics.

Contact: info@thespro.gr

📈 Looking for Greek guest post sites or backlinks for SEO? — thespro.gr is open for sponsored content, guest posts & link insertions.
Learn more →

© 2025 thespro.gr — Media & SEO Collaborations | Domain Authority 35 · Domain Rating 33

Από το Blogger.