Την Κυριακή η εξόδιος ακολουθία του πρώην Μητροπολίτη

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025
Την Κυριακή η εξόδιος ακολουθία του πρώην Μητροπολίτη



“Εἰ δὲ ἀπεθάνομεν σὺν Χριστῷ,
πιστεύομεν ὅτι καὶ συζήσομεν αὐτῷ”
(Ρωμ. 6,8)

Με την κα­τ’ άν­θρω­πον θλί­ψη, η Ι­ε­ρά Μη­τρό­πο­λη Πα­ρα­μυ­θί­ας, Φι­λια­τών, Γη­ρο­με­ρί­ου και Πάρ­γης α­ναγ­γέλ­λει την εις Κύ­ριον εκ­δη­μί­α του α­ει­μνή­στου Πα­τρός η­μών και Ι­ε­ράρ­χου, Μη­τρο­πο­λί­του πρώ­ην Πα­ρα­μυ­θί­ας, Φι­λια­τών, Γη­ρο­με­ρί­ου και Πάρ­γης κυ­ρού Τί­του.
Ο α­οί­δι­μος Ποι­με­νάρ­χης της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ώς μας κυ­ρός Τί­τος υ­πήρ­ξε δι­δά­σκα­λος της Α­λη­θεί­ας, λει­τουρ­γός των Μυ­στη­ρί­ων του Θε­ού, πνευ­μα­τι­κός πα­τέ­ρας του λα­ού, πρό­τυ­πο τα­πει­νο­φρο­σύ­νης και αυ­το­θυ­σί­ας. Στον ευ­λο­γη­μέ­νο Αμ­πε­λώ­να της Θε­σπρω­τί­ας καλ­λι­έρ­γη­σε τον λό­γο της α­λη­θεί­ας, έ­θρε­ψε το ποί­μνιο με την τρο­φή της θε­ο­γνω­σί­ας και α­φι­έ­ρω­σε ό­λον τον ε­αυ­τό του στη δι­α­κο­νί­α της Εκ­κλη­σί­ας, του Θε­ού και των αν­θρώ­πων.
Υ­πήρ­ξε «ἄν­θρω­πος τοῦ Θε­οῦ» (Α’ Τιμ. 6,11), ζων­τα­νός μάρ­τυ­ρας της πί­στε­ως και α­λη­θι­νός συ­νε­χι­στής της πα­ρα­δό­σε­ως των Αγί­ων Πα­τέ­ρων, ο ο­ποί­ος σή­με­ρα ε­πι­στρέ­φει στον Δη­μι­ουρ­γό του, εν­δε­δυ­μέ­νος ό­χι την φθαρ­τό­τη­τα της σαρ­κός, αλ­λά το έν­δυ­μα της α­φθαρ­σί­ας, προ­σμέ­νον­τας τη φω­νή του Δε­σπό­του Χρι­στού: «Εὖ, δοῦ­λε ἀ­γα­θὲ καὶ πι­στέ! Εἴ­σελ­θε εἰς τὴν χα­ρὰν τοῦ Κυ­ρί­ου σου·» (Ματθ. 25,21).
Η υ­πο­δο­χή του σκη­νώ­μα­τος του μα­κα­ρι­στού Ι­ε­ράρ­χου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το Σάβ­βα­το 15 Μαρ­τί­ου και ώ­ρα 6 μ.μ. στον Κα­θε­δρι­κό Ι­ε­ρό Να­ό Α­γί­ου Δο­νά­του Πα­ρα­μυ­θί­ας, ό­που θα τε­θεί σε λα­ϊ­κό προ­σκύ­νη­μα.
Κα­τό­πιν θα τε­λε­σθεί Αρ­χι­ε­ρα­τι­κό Νε­κρώ­σι­μο Τρι­σά­γιο, η Ακο­λου­θί­α του Ε­σπε­ρι­νού και εν συ­νε­χεί­α Ι­ε­ρά Α­γρυ­πνί­α, ε­νώ­πιον του σε­πτού σκη­νώ­μα­τος του α­οι­δί­μου Ι­ε­ράρ­χου.
Την Κυ­ρια­κή 16 Μαρ­τί­ου και ώ­ρα 7:30 π.μ. στον Κα­θε­δρι­κό Ι­ε­ρό Να­ό Α­γί­ου Δο­νά­του Πα­ρα­μυ­θί­ας, θα τε­λε­σθεί η Α­κο­λου­θί­α του Όρ­θρου και Αρ­χι­ε­ρα­τι­κή Θεί­α Λει­τουρ­γί­α, ε­νώ­πιον του σε­πτού σκη­νώ­μα­τος του α­οι­δί­μου Ι­ε­ράρ­χου.
Η Ε­ξό­διος Α­κο­λου­θί­α θα ψα­λεί στο­ν ως ά­νω Κα­θε­δρι­κό Ιε­ρό Να­ό την Κυ­ρια­κή 16 Μαρ­τί­ου ­και ώ­ρα 12 μ., ε­νώ θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν κα­τά την εκ­κλη­σι­α­στι­κή τά­ξη ό­λα τα προ­βλε­πό­με­να για την εκ­δη­μί­α εν ε­νερ­γεί­α Μη­τρο­πο­λί­του.
Ο εν­τα­φια­σμός θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην Κοι­νο­βια­κή Γυ­ναι­κεί­α Ι­ε­ρά Μο­νή Α­γί­ας Πα­ρα­σκευ­ής Πούν­τας Κα­να­λα­κί­ου.
Κα­τό­πιν των α­νω­τέ­ρω, με την ελ­πί­δα της Α­να­στά­σε­ως και τη βε­βαι­ό­τη­τα της αι­ώ­νιας κοι­νω­νί­ας με­τά του Θε­ού, πα­ρα­κα­λού­με τον Δι­και­ο­κρί­τη Κύ­ριο ό­πως τά­ξει «ἐν σκη­ναῖς δι­καί­ων» και α­να­παύ­σει «ἐν κόλ­ποις Ἀ­βρα­άμ» την ψυ­χή του ­εξ η­μών με­τα­στάν­τος Ι­ε­ράρ­χου κυ­ρού Τί­του, συ­να­ριθ­μή­σει δε αυ­τόν με­τά των Α­γί­ων.

Σύν­το­μο βι­ο­γρα­φι­κό μα­κα­ρι­στού Μη­τρο­πο­λί­του πρώ­ην Πα­ρα­μυ­θί­ας, Φι­λια­τών, Γη­ρο­με­ρί­ου και Πάρ­γης κυ­ρού Τί­του
Ο α­εί­μνη­στος Ποι­με­νάρ­χης της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ώς μας κυ­ρός Τί­τος γεν­νή­θη­κε στον Πει­ραι­ά το 1931. Α­πο­φοί­τη­σε α­πό τη Θε­ο­λο­γι­κή Σχο­λή του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Α­θη­νών το 1964. Χει­ρο­το­νή­θη­κε Δι­ά­κο­νος και Πρε­σβύ­τε­ρος το 1966. Υ­πη­ρέ­τη­σε ως Ι­ε­ρο­κή­ρυ­κας στην Ι­ε­ρά Μη­τρό­πο­λη Κε­φαλ­λη­νί­ας. Στις 17 Ι­ου­λί­ου 1974 χει­ρο­το­νή­θη­κε Μη­τρο­πο­λί­της Πα­ρα­μυ­θί­ας, Φι­λια­τών, Γη­ρο­με­ρί­ου και Πάρ­γης.
Δι­ε­ποί­μα­νε τον ευ­λα­βή λα­ό της το­πι­κής μας Εκ­κλη­σί­ας, α­πο­τε­λών­τας α­ξι­ο­μί­μη­το πα­ρά­δειγ­μα Ε­πι­σκό­που, δι­α­κρι­νο­μέ­νου για την α­λη­θι­νή ευ­σέ­βεια και το α­κέ­ραι­ο εκ­κλη­σι­α­στι­κό του ή­θος. Κα­θ’ ό­λη την Αρ­χι­ε­ρα­τι­κή δι­α­κο­νί­α του, ο α­ξι­ο­μα­κά­ρι­στος Ι­ε­ράρ­χης, με το κή­ρυγ­μα του λό­γου του Θε­ού, την εκ­κλη­σι­ο­λο­γι­κή και λει­τουρ­γι­κή συ­νέ­πειά του, αλ­λά και τη χει­ρο­το­νί­α πλή­θους κλη­ρι­κών, συ­νέ­βα­λε στον φω­τι­σμό των πι­στών της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ώς μας.
Ο α­οί­δι­μος Ι­ε­ράρ­χης κυ­ρός Τί­τος δεν έ­παυ­σε πο­τέ να με­ρι­μνά και για την κά­λυ­ψη των υ­λι­κών α­ναγ­κών των εμ­πε­ρί­στα­των συ­ναν­θρώ­πων μας, ε­πι­τε­λών­τας σπου­δαί­ο ποι­μαν­τι­κό και φι­λαν­θρω­πι­κό έρ­γο. Α­γω­νί­στη­κε για την πνευ­μα­τι­κή δι­α­κο­νί­α της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ώς μας, η ο­ποί­α προ­σφε­ρό­ταν α­φει­δώς κυ­ρί­ως μέ­σα από το θεί­ο κή­ρυγ­μα, την Ι­ε­ρά Ε­ξο­μο­λό­γη­ση, τη χρι­στι­α­νι­κή α­γω­γή της νε­ο­λαί­ας, την αν­τι­αι­ρε­τι­κή δρά­ση, την ποι­μαν­τι­κή του Στρα­τού, τα Εκ­κλη­σι­α­στι­κά Βι­βλι­ο­πω­λεί­α, αλ­λά και τον Ρα­δι­ο­φω­νι­κό Σταθ­μό “Ορ­θό­δο­ξος Λό­γος” της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ώς μας. Επί­σης, φρόν­τι­σε για τη δω­ρε­άν προ­σφο­ρά ει­δών δι­α­τρο­φής και πρώ­της α­νάγ­κης σε ά­πο­ρους συ­ναν­θρώ­πους μας, κα­θώς και για τη λει­τουρ­γί­α Τρα­πε­ζών Αί­μα­τος στην Ε­παρ­χί­α μας.
Ε­πι­προ­σθέ­τως δε, στο πλαί­σιο του ποι­μαν­το­ρι­κού του έρ­γου, συ­νέ­βα­λε τα μέ­γι­στα ώ­στε, στις 28 Σε­πτεμ­βρί­ου 2000, να με­τα­φερ­θεί μέ­ρος του Ι­ε­ρού Λει­ψά­νου του Πο­λι­ού­χου της πό­λε­ως της Πα­ρα­μυ­θί­ας και ό­λης της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ως, Α­γί­ου Δο­νά­του, Ε­πι­σκό­που της αρ­χαί­ας Ε­πι­σκο­πής Ευ­ροί­ας, α­πό την Εκ­κλη­σί­α της Πα­να­γί­ας του Murano της Βε­νε­τί­ας, στην Πα­ρα­μυ­θιά και ει­δι­κό­τε­ρα στον Κα­θε­δρι­κό Ι­ε­ρό Να­ό του Α­γί­ου Δο­νά­του της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ώς μας.
Στις 18 Αυ­γού­στου 2023 και με­τά α­πό 49 έ­τη ευ­κλε­ούς Αρ­χι­ε­ρα­τεί­ας, ο α­οί­δι­μος Ι­ε­ράρ­χης κυ­ρός Τί­τος υ­πέ­βα­λε την πα­ραί­τη­σή του, η ο­ποί­α έ­γι­νε α­πο­δε­κτή α­πό την Ι­ε­ρά Σύ­νο­δο της Εκ­κλη­σί­ας της Ελ­λά­δος στις 25 Αυ­γού­στου 2023.
Τί­του του Σε­βα­σμι­ω­τά­του και Θε­ο­προ­βλή­του Μη­τρο­πο­λί­του αι­ω­νί­α η μνή­μη! Α­μήν!

Εκ της Ι­ε­ράς Μη­τρο­πό­λε­ως
Read More »

Δήμος Φιλιατών: Καθαρισμός οικοπέδων προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2025

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Δήμος Φιλιατών: Καθαρισμός οικοπέδων προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2025


Στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2025 σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ2695/τ.Β΄/09.05.2024), οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, υποχρεούνται όπως μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, έως την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025.
Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), με το επισυναπτόμενο έγγραφο της, ενημερώνει ότι κατά την περίοδο από 1η Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης σε σωρούς, χωρίς την άδειά της, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις της 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ2387/τ.Β΄/22.04.2024).

Σε περίπτωση μη τήρησης των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας της Πυρ. Διάταξης 20/2024, οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 6 αυτής, με τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού, πρόστιμο πενήντα λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο «0,50 €/τ.μ.», με ελάχιστο ποσό τα 200 ευρώ, καθώς και επιπλέον πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιών της Πυρ. Διάταξης 9/2024,οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο 750 ευρώ, σε περίπτωση δε πρόκλησης πυρκαγιάς, το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται έως και 50.000 ευρώ.

Ο Δήμος Φιλιατών προσβλέπει στην άμεση ανταπόκριση και συνεργασία των κατοίκων για την εξάλειψη των κινδύνων πυρκαγιάς, την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων.
Η συμβολή όλων μας στην προσπάθεια πρόληψης παραγόντων εκδήλωσης πυρκαγιών είναι καθοριστική και επιβεβλημένη για την ασφάλεια και προστασία όλων μας.

Read More »

Ευχαριστήριο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Σουλίου

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Ευχαριστήριο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Σουλίου


Εκ μέρους της Αστικής µη Kερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΟΙΝΩΝΙΑ 3/3, ευχαριστούμε:
  • το Σούπερ Μάρκετ «ECONOMY – ΝΙΚΟΛΑΟΥ Σ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α ΟΕ»,
  • τον κύριο Άγγελο Χρήστου « Σεβαστό Μέλι»,
  • το Φιλανθρωπικό Οργανισμό «Τράπεζα Τροφίμων Ηπείρου», για την προσφορά του στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας !
Είναι πολύ σημαντικό σήμερα με τόσα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, να υπάρχουν άνθρωποι, φορείς, σύλλογοι και επιχειρήσεις, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης.

Read More »

Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης κ.κ. Τίτος

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025
Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης κ.κ. Τίτος


Εκοιμήθη πριν λίγο, πλήρης ημερών σε ηλικία 94 ετών, στο Νοσοκομείο Πρεβέζης, ο πρ. Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος.
Ο Μακαριστός πρ. Παραμυθιάς, ταλαιπωρούταν επι σειρά ετών απο πρόβλημα υγείας, το οποίο της τελευταίες ημέρες επιδεινώθηκε.
Το πρόγραμμα της νεκρώσιμου ακολουθίας η οποια θα τελεσθεί στον Μητροπολιτικό ιερό Ναό του Αγίου Δονάτου Παραμυθιάς, αναμένεται να ανακοινωθεί.
O Μακαριστός πρ. Μητροπολίτης Παραμυθιάς Τίτος (κατά κόσμον Σωτήριος) Παπανάκος, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1931 και σπούδασε στην θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1964.
Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος το 1966 και υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας.
Στις 17 Ιουλίου του 1974 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας (διαδέχτηκε τον Παύλο Καρβέλη) και ήταν ο 15ος ποιμενάρχης της Παραμυθιάς.
Επί των ημερών του στην περιφέρεια της Ιερής Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκε σοβαρό και σιωπηλό εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο στους 150 περίπου ενοριακούς ναούς, χωρίς διατυμπανίσεις καθώς στρατηγική του απόφαση ήταν η εκτέλεση των καθηκόντων του με σεμνότητα και ταπεινότητα. Επίσης σιωπηλά, από την Μητρόπολη Παραμυθιάς δόθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε φιλανθρωπικό έργο.
Τον Σεπτέμβριο του 2000, πέτυχε μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες με την συνδρομή του Οικουμενικού Πατριάρχη, την επιστροφή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού, από το νησί Μουράνο της Βενετίας.

Επί των ημερών του μεταξύ άλλων:
Ιδρύθηκε ο ραδιοφωνικός σταθμός Ι. Μητροπόλεως “Ορθόδοξος Λόγος”, ιδρύθηκαν εκκλησιαστικά βιβλιοπωλεία στην Παραμυθία και την Ηγουμενίτσα, ιδρύθηκαν δανειστικές βιβλιοθήκες καθώς και εκκλησιαστικό μουσείο στην Πάργα. Επίσης αγιογραφήθηκε τμήμα του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δονάτου και αποπερατώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης στους εξωτερικούς χώρους καθώς και στο Μητροπολιτικό μέγαρο και το πνευματικό κεντρο. Στα μοναστήρια βελτιώθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ ο ίδιος επέβλεπε τις αγιογραφίες σε όλους τους ναούς κατά τα Βυζαντινά πρότυπα.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Παραμυθιάς Τίτος διατέλεσε πρόεδρος του ΔΣ του κληροδότηματος Ριγγα, ήταν ενεργό μέλος της διαρκούς ιεράς συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος, και μεταξύ άλλων υπηρέτησε ως μέλος του δευτεροβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου, ως γραμματέας και ταμίας της ιεράς συνόδου, στην συνοδική επιτροπή αιρέσεων, στην συνοδική επιτροπή εκκλησιαστικής τέχνης και μουσικής καθώς και στην συνοδική επιτροπή κοινωνικής πρόνοιας.
Read More »

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή από τα διόδια της Εγνατίας

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή από τα διόδια της Εγνατίας


Δεν αφήνει περιθώρια για μειώσεις ή απαλλαγές στα διόδια της Εγνατιας Οδού το Υπουργείο Υποδομών, όπως προκύπτει από την απάντηση στην ερώτηση της Ελληνικής Λύσης.

Η κοινοβουλευτική ερώτηση είχε ως κίνητρο επιστολή που έκαναν εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Αδελφότητας "Το ηρωικό Σούλι» οι οποίοι στις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της ιστορικής περιοχής τονίζουν μεταξύ άλλων πως “απαιτείται η κατάργηση όλων των διοδίων και Τελών διέλευσης στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους περί την περιοχή των Σουλιωτοχωρίων, πράγμα που θα διευκολύνει, τόσο τους απόδημους από τα Σουλιωτοχώρια να επισκέπτονται τις πατρογονικές τους κατοικίες, όσο και τις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων των Σουλιωτοχωρίων “προς” και “από” τις άλλες πόλεις (Αθήνα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη κλπ)".
Σε απάντηση προς τη σχετική Ερώτηση του Βουλευτή κ. Φωτόπουλου Στυλιανού, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων και διαβιβάστηκε στην αρμοδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών, για το μέρος που το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας, γίνεται γνωστή η νομοθεσία που διέπει την τιμολογιακή πολιτική των διοδίων και τις συγκεκριμένες προβλεψεις για ειδικά προνόμια και απαλλαγή στις κατηγορίες που αφορούν αποκλειστικά σε οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, των Ασθενοφόρων, του προσωπικού του Παραχωρησιούχου, του Κατασκευαστή και του Λειτουργού, εφ’ όσον μετακινούνται για το σκοπό εκτέλεσης της Σύμβασης, του προσωπικού του Δημοσίου που ασκεί εποπτεία – επίβλεψη της εκτέλεσης της Σύμβασης, εφ’ όσον μετακινούνται για το σκοπό αυτό.

Για την τιμολογιακή πολιτική διοδίων στην Εγνατία Οδό, την αρμοδιότητα αυτή, έχει η εταιρία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» που πλέον είναι σε μεταβατικό στάδιο λόγω της υπό εξέλιξης παραχώρησης του οδικού άξονα σε ιδιώτη, συμπληρώνει η απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών.
Ολόκληρη η απάντηση της υπηρεσίας έχει ως εξής:
Η Σύμβαση Παραχώρησης (Σ.Π.) του Έργου «Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση – Λειτουργία – Συντήρηση και Εκμετάλλευση του έργου αυτοκινητόδρομος Ιόνια Οδός από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα (Α/Κ Μεταμόρφωσης) – Μαλιακός (Σκάρφεια) και Συνδετήριος κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα», κυρώθηκε με τον Ν. 3555/2007 (ΦΕΚ Α81/16.04.2007) και τροποποιήθηκε με το άρθρο τρίτο του Ν. 4219/2013 (ΦΕΚ Α269/11.12.2013). Παραχωρησιούχος «Νέα Οδός Α.Ε.».
Με την ανωτέρω Σύμβαση το Ελληνικό Δημόσιο ανέθεσε το Έργο αυτό στην Παραχωρησιούχο εταιρία: «Νέα οδός Α.Ε.», έναντι Συμβατικού Ανταλλάγματος που συνίσταται στο αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης του Έργου Παραχώρησης, σε συνδυασμό με την καταβολή άλλων ανταλλαγμάτων. Το Δικαίωμα Εκμετάλλευσης του Έργου συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην παραχώρηση εκ μέρους του Δημοσίου στον Παραχωρησιούχο, του δικαιώματος επιβολής και είσπραξης για ίδιο λογαριασμό Διοδίων Τελών από τους χρήστες του Έργου Παραχώρησης.
Στο άρθρο 4.2 της εν λόγω Σύμβασης, αναφέρονται ρητά οι κατηγορίες των χρηστών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τελών. Οι κατηγορίες αυτές αφορούν αποκλειστικά σε οχήματα:
  • της Ελληνικής Αστυνομίας,
  • του Πυροσβεστικού Σώματος,
  • των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων,
  • των Ασθενοφόρων,
  • του προσωπικού του Παραχωρησιούχου, του Κατασκευαστή και του Λειτουργού, εφ’ όσον μετακινούνται για το σκοπό εκτέλεσης της Σύμβασης,
  • του προσωπικού του Δημοσίου που ασκεί εποπτεία – επίβλεψη της εκτέλεσης της Σύμβασης, εφ’ όσον μετακινούνται για το σκοπό αυτό.
Στις ως άνω εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής Διοδίων Τελών, δεν περιλαμβάνονται οχήματα άλλων φορέων ή κοινωνικών δράσεων.Για την τιμολογιακή πολιτική διοδίων στην Εγνατία Οδό, την αρμοδιότητα αυτή, έχει η εταιρία «Εγνατία Οδός Α.Ε.».
Θέτουμε τέλος υπόψη σας τα κάτωθι, αναφορικά με τους αυτοκινητόδρομους της χώρας, που λειτουργούν σε πλαίσιο Σύμβασης Παραχώρησης: Για κάθε έργο Παραχώρησης είχαν συνταχθεί μελέτες κόστους – οφέλους (Cost-Benefit) και μελέτες σκοπιμότητας, κατά την περίοδο προετοιμασίας των τευχών δημοπράτησης.
Η πολιτική των διοδίων εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του Έργου Παραχώρησης και συνιστά σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής του. Τα έσοδα από τα διόδια σε συνδυασμό με δανεισμό, ίδια κεφάλαια της Παραχωρησιούχου Εταιρίας και την χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου, χρηματοδοτούν τόσο τη κατασκευή και την αποπληρωμή των δανείων μετά το πέρας της κατασκευής, όσο και τη λειτουργία και συντήρηση του Έργου.
Περαιτέρω, οι τιμές διοδίων τελών σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της κυκλοφορίας, είχαν συνυπολογιστεί στο σκέλος των Προβλέψεων Εσόδων του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου του κάθε Έργου Παραχώρησης, όπου περιλαμβάνονται οι Πηγές και Χρήσεις Κεφαλαίων ανά έτος, δηλαδή τα Προβλεπόμενα Έσοδα και τα Προβλεπόμενα Έξοδα, προκειμένου να αποτυπώνεται ανά έτος η χρηματοοικονομική ισορροπία και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Έργου.
Όπως είναι γνωστό, οι αυτοκινητόδρομοι και οι οδοί ταχείας κυκλοφορίας, που κατά κανόνα συνδέουν μεγάλα αστικά κέντρα, απαιτούν υψηλής στάθμης λειτουργικά χαρακτηριστικά, η υλοποίηση των οποίων αλλά και η διατήρησή τους στα επίπεδα που προδιαγράφονται, απαιτούν υψηλά κόστη αρχικής επένδυσης και συντήρησης και λειτουργίας τους στη συνέχεια. Για την εξασφάλιση των αυξημένων κονδυλίων που απαιτούνται για το σκοπό αυτό, εισπράττονται τέλη διοδίων με αποτέλεσμα ο χρήστης του αυτοκινητόδρομου να επιβαρύνεται μέρος του κόστους κατασκευής και των εξόδων λειτουργίας και συντήρησής του, απολαμβάνοντας υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες έναντι του υπολοίπου οδικού δικτύου. Επομένως το κόστος των διοδίων, αποτελεί μέρος του συμβατικού ανταλλάγματος για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, την λειτουργία και συντήρησή του καθώς και για την παροχή πληθώρας υπηρεσιών που έχουν ανατεθεί στον κάθε Παραχωρησιούχο και προσφέρει στους χρήστες του αυτοκινητόδρομου, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών και της ασφάλειας της κυκλοφορίας.
Στις υποχρεώσεις του κάθε Παραχωρησιούχου, σύμφωνα με την Σύμβαση Παραχώρησης, περιλαμβάνεται η Λειτουργία και Συντήρηση του Έργου, δηλαδή ο καθαρισμός, ο αποχιονισμός, η διατήρηση της αντιπλημμυρικής προστασίας, η επί 24ώρου βάσεως επιτήρηση, διαχείριση και ρύθμιση της κυκλοφορίας, η επέμβαση σε περιπτώσεις συμβάντων, η διαχείριση και είσπραξη των διοδίων, η διαχείριση και συντήρηση των σηράγγων, η συντήρηση των οδοστρωμάτων, των στηθαίων ασφαλείας, του ηλεκτροφωτισμού, της σήμανσης κ.λπ., ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του Έργου.
Επισημαίνεται τέλος, ότι η πολιτική των διοδίων που καθορίζεται από τους Κυρωτικούς Νόμους των Συμβάσεων Παραχώρησης, δεν δύναται να τροποποιηθεί με μονομερή παρέμβαση του Δημοσίου. Οποιαδήποτε τροποποίηση διατάξεων των Συμβάσεων, απαιτεί Συμφωνία με τους Παραχωρησιούχους και κύρωσή της με Νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθότι μονομερής τροποποίηση των Συμβατικών όρων, πιθανά να υποχρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο στην καταβολή αποζημιώσεων.
Read More »

2,1 εκατομμύρια στους Δήμους της Ηπείρου για την πυροπροστασία

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

2,1 εκατομμύρια στους Δήμους της Ηπείρου για την πυροπροστασία


Χρηματοδότηση ύψους 40 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 9 εκ. ευρώ (28,6%) σε σχέση με το 2024, διατίθεται από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δήμους και τους Συνδέσμους τους για την υλοποίηση δράσεων πυροπροστασίας το 2025.
Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, κατανέμονται φέτος στους 332 Δήμους της χώρας Αυτοτελείς Κεντρικοί Πόροι ύψους 37.750.000 ευρώ, ενώ επίκειται τις επόμενες ημέρες και νέα απόφαση για την κατανομή επιπλέον πόρων ύψους 2.250.000 ευρώ στους Συνδέσμους των Δήμων, προκειμένου να αξιοποιηθούν αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας. Οι αντίστοιχοι πόροι για το έτος 2024 ανήλθαν σε 31.090.000 ευρώ.
Στους 18 Δήμους της Ηπείρου το ποσό που αντιστοιχεί ανέρχεται στα 2,1 εκατομμύρια ευρώ.
Με τα συγκεκριμένα ποσά οι Δήμοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες για την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης και την καταστολή πυρκαγιάς, όπως α) ο προληπτικός καθαρισμός της βλάστησης σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις), β) η απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται από ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, γ) ο προληπτικός καθαρισμός της βλάστησης καθ’ υπόδειξη και σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών, δ) η συμβολή των Δήμων στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, ε) η υλοποίηση προληπτικών μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων, στ) η ενίσχυση εθελοντικών δράσεων, ζ) η προμήθεια εξοπλισμού (βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι), η) η κάλυψη λειτουργικών εξόδων (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού) και θ) η κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Η κατανομή:
ΠΕ ΑΡΤΑΣ
  • ΑΡΤΑΙΩΝ ΑΡΤΗΣ 109.000,00
  • ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΑΡΤΗΣ 64.000,00
  • ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΑΡΤΗΣ 79.000,00
  • ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ ΑΡΤΗΣ 50.000,00
ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
  • ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 98.000,00
  • ΣΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 81.000,00
  • ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 95.000,00
ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
  • ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 88.000,00
  • ΔΩΔΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 99.000,00
  • ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 125.000,00
  • ΖΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 100.000,00
  • ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 109.000,00
  • ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 116.000,00
  • ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 82.000,00
  • ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 114.000,00
ΠΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
  • ΖΗΡΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 65.000,00
  • ΠΑΡΓΑΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 53.000,00
  • ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 71.000,00
Read More »

Διεθνής Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ: Αναμένεται ρεκόρ αφίξεων Γερμανών τουριστών και στην Ήπειρο το 2025

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Διεθνής Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ: Αναμένεται ρεκόρ αφίξεων Γερμανών τουριστών και στην Ήπειρο το 2025


Ενδείξεις ότι το 2025 θα σημειωθεί νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών από τη Γερμανία προκύπτουν από τα συμπεράσματα της Ελληνικής συμμετοχής στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ Berlin. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024, την χώρα μας επισκέφτηκαν πάνω από 5 εκ. Γερμανοί τουρίστες και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 3,6 δις, ευρώ, αριθμοί μεγαλύτεροι από κάθε άλλη χρονιά.
Από την ευνοϊκή συγκυρία που έχει δημιουργηθεί και αναδειχθεί στην Διεθνή Έκθεση ΙΤΒ, αναμένεται να ωφεληθεί για μια ακόμη σεζόν σε μεγαλύτερο αναλογικά ποσοστό και η Ήπειρος, όπως αποτυπώθηκε στις περισσότερες από σαράντα B2B συναντήσεις Ηπειρωτών επιχειρηματιών με σημαντικούς tour operators της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών.


Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου φιλοξενήθηκαν επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου με έδρα την Ήπειρο, ο Δήμος Ιωαννιτών που εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Χρήστο Τάτση και τον Αντιδήμαρχο κ. Πέτρο Παλάσκα, και το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας που εκπροσωπήθηκε από τον Β Αντιπρόεδρο Ναπολέων Τσάνη.
Το περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, επισκέφτηκαν η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Φιορεντίνος Ανδρέας και η Διευθύντρια του Γραφείου Τουρισμού ΕΟΤ Γερμανίας κα Νικολέττα Λεκανίδη.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης, έγιναν και συναντήσεις με στελέχη αεροπορικών εταιριών για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων. Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και η Διευθύντρια Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Ιουλία Μαρκούλα, συναντήθηκαν με στελέχη της Fraport με τα οποία συζήτησαν για το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους, το οποίο περιλαμβάνει αυξημένο αριθμό πτήσεων στο Αεροδρόμιο Ακτίου, μέσω του οποίου διακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός τουριστών από τη Γερμανία προς την Ήπειρο.


Συναντήσεις έγιναν επίσης, από την κ. Ι. Μαρκούλα και τον Αντιδήμαρχο Δήμου Ιωαννιτών κ. Χρ. Τάτση και με τη συνδρομή του νέου Αερολιμενάρχη Ιωαννίνων κ. Κ. Ευσταθίου και με στελέχη των αεροπορικών εταιρειών Edelweiss Air AG, Easyjet, Skyexpress Trend Aviation Services (Eurowings & Germanwings), κατά τις οποίες έγινε ενημέρωση για τις δυνατότητες που παρέχει για διεθνείς πτήσεις το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων προκειμένου να το εντάξουν στους προορισμούς τους.

O Aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τη μεγάλη αυτή Διεθνή Έκθεση, δήλωσε ότι «όλα δείχνουν ότι και φέτος η πορεία του Τουρισμού θα είναι ανοδική στην Ήπειρο, απόρροια του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας και της άρτιας συνεργασίας με τους επαγγελματίες και φορείς του κλάδου. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας για τις υπερπροσπάθειες που καταβάλλουν για την υλοποίηση των στόχων της Περιφέρειας με σταθερή επιδίωξη την ισόρροπή τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου».
Read More »

Ηγουμενίτσα: ανήλικος συνελήφθη με σουγιά!

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Ηγουμενίτσα: ανήλικος συνελήφθη με σουγιά!


Συνελήφθη χθες (12-03-2025) αργά το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηγουμενίτσας ανήλικος ημεδαπός, διότι διαπιστώθηκε να έχει στην κατοχή του σουγιά, ο οποίος κατασχέθηκε.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »

Για απείθεια και χωρίς δίπλωμα οδήγησης συνελήφθη ημεδαπός

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Για απείθεια και χωρίς δίπλωμα οδήγησης συνελήφθη ημεδαπός


Συνελήφθη χθες (12-03-2025) το πρωί στην Άρτα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας ημεδαπός, κατηγορούμενος για απείθεια και στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.

Ειδικότερα, ο ημεδαπός εντοπίστηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο αναζητήσεων, καθώς προχθές (11-03-2025) πρώτες πρωινές ώρες στην Άρτα, επέβαινε σε δίκυκλο μοτοποδήλατο και δεν σταμάτησε σε σήμα στάσης των αστυνομικών, διαφεύγοντας τον έλεγχο.
Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, στερείται σχετικής άδειας ικανότητας οδήγησης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.
Read More »

Συνελήφθη με ποινή φυλάκισης 3 μηνών

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Συνελήφθη με ποινή φυλάκισης 3 μηνών


Συνελήφθη χθες (12-03-2025) το απόγευμα στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου, αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκιδικής, με ποινή φυλάκισης 3 μηνών και χρηματική ποινή (3.000) ευρώ, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Read More »

Ορκίστηκε ο νέος ΠτΔ Κώστας Τασούλας - Παρέλαβε από την Κ. Σακελλαροπούλου

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Ορκίστηκε ο νέος ΠτΔ Κώστας Τασούλας - Παρέλαβε από την Κ. Σακελλαροπούλου


Ο Κώστας Τασούλας ορκίστηκε 9ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Βουλή.
Μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Τασούλας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Εκεί τον υποδέχθηκε η απερχόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη τελετή παράδοσης-παραλαβής.
Read More »

Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι χωρίς δίπλωμα

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι χωρίς δίπλωμα


Στο πλαίσιο τροχονομικών ελέγχων, που διενεργούνται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου με στόχο την οδική ασφάλεια των ανηλίκων, συνελήφθησαν χθες (12-03-2025) 3 ανήλικοι σε διαφορετικές περιπτώσεις.
Ειδικότερα, πρόκειται για δύο ημεδαπούς και αλλοδαπό, οι οποίοι εντοπίστηκαν, κατά περίπτωση, από αστυνομικούς των Τμημάτων Τροχαίας Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας να οδηγούν δίκυκλη μοτοσικλέτα, χωρίς να είναι κάτοχοι σχετικής άδειας ικανότητας οδήγησης.

Οι σχετικές δικογραφίες που σχηματίστηκαν θα υποβληθούν στις αντίστοιχες εισαγγελικές αρχές.
Read More »

Συνελήφθησαν δύο άτομα που είχαν στην κατοχή τους κοκαϊνη και κάνναβη

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Συνελήφθησαν δύο άτομα που είχαν στην κατοχή τους κοκαϊνη και κάνναβη


Συνελήφθησαν χθες (12-03-2025) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων αλλοδαπός και ημεδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και σε έλεγχο στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, ιδιοκτησίας του αλλοδαπού, βρέθηκε και κατασχέθηκε συσκευασία με 3,2 γραμμάρια κοκαΐνης.

Σε έρευνες που ακολούθησαν, κατασχέθηκαν επιπλέον:
  • 1.671 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
  • 2 ζυγαριές ακριβείας,
  • 520 ευρώ
  • 2 κινητά τηλέφωνα και
  • το παραπάνω αυτοκίνητο.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Read More »

Την Κυριακή ο Ερμής αντιμετωπίζει τον Α.Ο. Φιλία Άρτας

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025


Την Κυριακή ο Ερμής αντιμετωπίζει τον Α.Ο. Φιλία Άρτας


 

Read More »

Οι απαντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Β. Γοργόλη στη λογοδοσία της Περιφέρειας

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Οι απαντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Β. Γοργόλη στη λογοδοσία της Περιφέρειας


Επισυνάπτονται σημεία απαντήσεων του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Βασίλειου Γοργόλη σε θέματα αρμοδιότητά τους που τέθηκαν στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής που διεξήχθη την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025.
1. Για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις από την επέκταση των υδατοκαλλιεργειών και την εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στον Αμβρακικό Κόλπο (τέθηκε από την παράταξη: «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ»).
Ο Αμβρακικός είναι μία από τις σημαντικότερες υγροτοπικές περιοχές της χώρας, με τον οικολογικό του πλούτο να προσελκύει το ενδιαφέρον σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο. Σημαντικοί οικότοποι, μόνιμα και περαστικά πουλιά, σπάνια χερσαία φυτά, χερσαία ζώα και ψάρια συνθέτουν μια εικόνα μοναδικής ποικιλότητας και ομορφιάς. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 295 ειδή πουλιών, από τα 400 περίπου είδη της χώρας.
Οι 20 μικρές και μεγάλες λιμνοθάλασσες, τα λασποτόπια, οι αμμώδεις παραλίες με τις αμμοθίνες, οι αλμυρόβαλτοι, οι εκτενείς καλαμιώνες και οι βάλτοι, εναλλάσσονται με υγρόφιλα παραποτάμια δάση, παραδοσιακές καλλιέργειες, λόφους πλατύφυλλων δένδρων και μικρές νησίδες, συνθέτοντας ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα οικοσύστημα.
Σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού εντοπίζονται 17 τύποι φυσικών ενδιαιτημάτων.
Η περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, περιλαμβάνεται στους υγροτόπους Ramsar Διεθνούς σημασίας, στο οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 έχει χαρακτηρισθεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Καταφύγιο Άγριας Ζωής. Το βόρειο τμήμα του έχει χαρακτηριστεί ως «Καίρια Περιοχή Βιοποικιλότητας» και το 2008 η βόρεια περιοχή του κόλπου κηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο.
Α' Μέρος : Υδατοκαλλιέργειες
Η Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζει διαχρονικά όλα τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών αλιέων του Αμβρακικού και συμμερίζεται τις ανησυχίες τους για τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων και τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος.
Όσον αφορά τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) επι του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Αμβρακικό Κόλπο, η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, που δόθηκε στη 1 Σεπτεμβρίου 2020 [πρακτικό με ΑΔΑ ΨΚ1ΙΛ9-ΛΡΙ], ήταν κατά πλειοψηφία θετική, καθώς στη γνωμοδότηση αυτή αναδεικνύονται και ενισχύονται τα δίκαια αιτήματα του κλάδου. Ελήφθησαν υπόψη επιστημονικά και περιβαλλοντικά δεδομένα, τα οποία οδηγούν στην ταπείνωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από την λειτουργία των υφιστάμενων μονάδων και την διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων, γεγονός που οδηγεί στην βιωσιμότητα των μονάδων.

Η γνωμοδότησή της Περιφέρειας Ηπείρου αυτή στηρίχθηκε στους εξής Στρατηγικούς Στόχους (ΣΣ):
  • ΣΣ1: Την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του τομέα της υδατοκαλλιέργειας στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και διατήρησης κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.
  • ΣΣ2: Τον Εξορθολογισμό της χωροθέτησης των υδατοκαλλιεργειών με ενίσχυση της οργανωμένης τους λειτουργίας.
  • ΣΣ3: Την επίτευξη μιας διαρκούς ισορροπίας μεταξύ των υδάτινων πόρων του ιδιαίτερου οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου και των υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου.
  • ΣΣ4: Την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων και των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους σε τοπικό επίπεδο (ποιοτική αναβάθμισή τους, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητά τους). Την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρήσεων στον κλάδο της μεταποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων.
  • ΣΣ5: Την διασφάλιση του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος ως φυσικά οικοσυστήματα για την επίτευξη της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης, αλλά και για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του τομέα της Υδατοκαλλιέργειας και την επίτευξη των στόχων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.Υ.).
  • Σ.Σ. 6: Την ολοκληρωμένη και πολυσύνθετη ανάπτυξη των εμπλεκόμενων περιοχών με βάση χωροταξικά κριτήρια. Συνδυασμός της υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας με την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού στην περιοχή, για την ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής του μοναδικότητας.
  • Σ.Σ.7: Την διασφάλιση της διατήρησης, της ενίσχυσης και της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού κύρια του τομέα καθώς και άλλων υποστηρικτικών αυτού τομέων (π.χ. εστίαση, ξενοδοχεία, κατοικία κλπ.), με παράλληλη στήριξη της ισότητας των ευκαιριών και βελτίωση της ζωής των κατοίκων.
Οι στόχοι ικανοποιούνται με την υλοποίηση του σχεδιασμού της Π.Ο.Α.Υ. και της οργάνωσής της.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδιασμού και της οργάνωσης και την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων επιπτώσεων από την υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων προτάθηκαν μέτρα και κατευθύνσεις:
1. Η εγκατάσταση συστήματος και προγράμματος παρακολούθησης της παραγωγής, των περιβαλλοντικών παραμέτρων, καθώς και της ποιότητας του προϊόντος.
2. Η συλλογή και διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων που προκύπτουν από την υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα.
3. Η προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης., μέσα από λειτουργικές δομές καθοδήγησης, στήριξης, παρακολούθησης και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων από τους εμπλεκόμενους.
4. Η ενίσχυση και προώθηση της εικόνας των παραγόμενων προϊόντων στις υφιστάμενες και σε νέες αγορές.
Η θετική αυτή γνωμοδότηση, στηριζόμενη στους προτεινόμενους Στρατηγικούς Στόχους (ΣΣ), επιβεβαιώνει τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης, της διατήρησης των φυσικών πόρων και της οικονομικής βιωσιμότητας των επαγγελματιών αλιέων, διασφαλίζοντας την ισορροπημένη συνύπαρξη υδατοκαλλιεργειών και αλιευτικών δραστηριοτήτων.
Επιπλέον, η διαδικασία για την αδειοδότηση των έργων συνεχίζεται με την υποβολή Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις κατά τόπους αδειοδοτήσεις, οι οποίες θα εξετάσουν τις συγκεκριμένες επιπτώσεις για κάθε έργο σε τοπικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι αρμόδιες αρχές θα εξετάσουν τυχόν ενστάσεις ή ανησυχίες που θα προκύψουν σχετικά με την επέκταση των υδατοκαλλιεργειών και τις επιπτώσεις τους στην περιοχή.
Θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες να υποβάλουν τις ενστάσεις τους, οι οποίες θα εξεταστούν αναλυτικά πριν την έκδοση των τελικών αποφάσεων για την αδειοδότηση.
Τέλος, η Περιφέρεια Ηπείρου επιδιώκει την πιστοποίηση ως Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. της Γαρίδας Αμβρακικού και της Σαρδέλας Αμβρακικού, και η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε τη διάθεση πίστωσης που θα βαρύνει τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της Π.Ε. Πρέβεζας, για την παροχή υπηρεσιών κατοχύρωσης τους στο Μητρώο Π.Ο.Π και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (Π.Γ.Ε.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β' Μέρος: Πλωτό φωτοβολταϊκό. [Σημείωση ότι λογοδοσία δεν μπορεί να αφορά μελλοντικές ενέργειες]
Στην συνεχιζόμενη επέλαση των αιολικών πάρκων, τη σειρά παίρνουν τα φωτοβολταϊκά και δη τα πλωτά που εξαπλώνονται σε ευαίσθητους περιβαλλοντικά κόλπους και λίμνες. Δύο πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν ο Αμβρακικός κόλπος και η λίμνη Στράτου στον Αχελώο.
Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ενήμερη από τα δημοσιεύματα ότι έχει υποβληθεί από την εταιρεία «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα ΑΠΕ-ΕΠΕ» αίτηση για εγκατάσταση πλωτού φωτοβολταϊκου. Μέχρι στιγμής η ανωτέρω ΜΠΕ δεν έχει περιέλθει στην Γραμματεία της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Το έργο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος κατά την διαδικασία συζήτησης της ΜΠΕ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπου θα ληφθούν υπόψη όλες οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς και η συμβατότητα με τις υφιστάμενες χρήσεις γης.
Πρόκειται για περιπτώσεις πλην των άλλων άναρχης χωροθέτησης διότι οι επενδυτές προκειμένου να προλάβουν τους κύκλους αιτήσεων αδειών της ΡΑΑΕΥ, αφού οι αξιολογήσεις προχωρούν βάσει προτεραιότητας, δεσμεύουν περιοχές χωρίς να γνωρίζουν την περιβαλλοντική αξία αυτών.
Σχετικά με το πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό, το έργο αυτό θα εξετασθεί μόλις περιέλθει στην Περιφέρει Ηπείρου η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς, μόνο έτσι θα μπορεί να ελεγχθεί αν είναι συμβατό με την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής και τις υπόλοιπες χρήσεις γης και θάλασσας. Είναι αδύνατο να περιέλθει στην Περιφέρεια Ηπείρου πληροφορία εμπιστευτικού τύπου σχετικά με το αν η συγκεκριμένη εταιρεία, με τόσο χαμηλό κεφάλαιο, διαθέτει την τεχνογνωσία και τους πόρους για την υλοποίηση ενός τόσο απαιτητικού και περιβαλλοντικά κρίσιμου έργου ή πίσω βρίσκονται κρυπτόμενοι σήμερα επώνυμοι μονοπωλιακοί ενεργειακοί κολοσσοί που προσπαθούν αρχικά «ανώνυμα» να εγκριθεί το συγκεκριμένο έργο.

Η Περιφερειακή Αρχή εξετάζει τα εξής σημεία σχετικά με τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου:
► Προβλήματα στον βυθό: Αν η κάλυψη ενός μεγάλου μέρους του Αμβρακικού κόλπου από τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα δημιουργήσει πρόβλημα στον βυθό με τις εκατοντάδες τσιμεντένιες ή μεταλλικές βάσεις και τις αγκυρώσεις τους, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών τόσο στον βυθό όσο και στην παρόχθια ζώνη.
► Κίνδυνος από κυματισμούς: Υπάρχει η εκτίμηση ότι ένα τόσο μεγάλο σε έκταση φωτοβολταϊκό σύστημα θα είναι ευάλωτο σε διακυμάνσεις της ταχύτητας του ανέμου και, για το λόγο αυτό, υπάρχει η πιθανότητα μικρού ή μεσαίου εύρους ατυχήματος (συγκρούσεις φωτοβολταϊκών στοιχείων) από τυχόν κυματισμούς που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στην περιοχή εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου.
► Αλλαγή στην αισθητική του τοπίου: Αν η τοποθέτηση του πλωτού φωτοβολταϊκού θα προκαλέσει αλλαγές στην αισθητική του τοπίου της περιοχής του Αμβρακικού κόλπου, με άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος και στη σχέση των τοπικών κοινωνιών με την περιοχή.
► Επιδράσεις στο μικροκλίμα: Αν η δημιουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το μικροκλίμα της περιοχής, τόσο εντός του Αμβρακικού κόλπου όσο και στην παρόχθια περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας, την εκτιμώμενη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, την εκτιμώμενη αύξηση των ποσοστών της υγρασίας στην περιοχή από τη μείωση της εξατμισοδιαπνοής λόγω της κάλυψης μέρους της επιφάνειας του Αμβρακικού κόλπου με τα φωτοβολταϊκά και την πιθανή διαφοροποίηση των εποχών στην ευρύτερη περιοχή.

2. Για την προστασία της περιοχής των μαχών του ΄40 στο Καλπάκι από τη δημιουργία νέου ΦΒ (κατατέθηκε από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση»)>
Επανερχόμαστε στο θέμα που είχε απασχολήσει ξανά την Επιτροπή Περιβάλλοντος κατά την 16η Συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου 2021, όταν η Επιτροπή εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες και γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για το έργο αυτό.
Η περιοχή του Καλπακίου έχει ιστορική σημασία για όλη την Ελλάδα, καθώς εδώ διαδραματίστηκαν καθοριστικές μάχες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Έλληνες αντέτειναν το «ΟΧΙ» στον φασιστικό στρατό. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων και το εμβληματικό μνημείο του «ΟΧΙ» που αποτελεί σύμβολο του αγώνα και της αντίστασης, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί απαραβίαστο, ώστε οι επόμενες γενιές να θυμούνται την αξία της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης.

Η πρόταση για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα προβληματική για τους εξής λόγους:
1. Περιβαλλοντικά Ζητήματα: Η εγκατάσταση περισσότερων από 88.000 φωτοβολταϊκών στοιχείων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής, με αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και αρνητικές επιπτώσεις στις κοντινές καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η εγκατάσταση του έργου δίπλα στο ιστορικό μνημείο του «ΟΧΙ» ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή οπτική ρύπανση και να υποβαθμίσει την αισθητική και ιστορική αξία της περιοχής.
2. Περιορισμός Χρήσεων Γης: Η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου θα περιορίσει τη χρήση των βοσκοτόπων της περιοχής, κάτι που αποτελεί πλήγμα για την τοπική κτηνοτροφία.
3. Αντίθεση της Τοπικής Κοινωνίας: Ο Δήμαρχος Πωγωνίου και άλλοι τοπικοί φορείς εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους, τονίζοντας ότι το έργο θα καταστρέψει την ιστορική κληρονομιά της περιοχής και θα μετατρέψει το φυσικό τοπίο σε ένα «γυάλινο πάνελ», ενώ η τοπική κοινωνία δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει στη διαδικασία.
4. Απουσία Στρατηγικής και Συμβάσεων: Διατυπώθηκαν ανησυχίες για τη μη ύπαρξη κατάλληλων συμφωνιών και τη δυσκολία της υλοποίησης του έργου λόγω της έλλειψης μισθωτηρίων και άλλων νομικών εγγυήσεων.

Σημειώνεται ότι το έργο του φωτοβολταϊκού πάρκου στο Καλπάκι θα επανέλθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, με την προθεσμία κατάθεσης γραπτών απόψεων από φορείς και πολίτες να λήγει στις 14 Απριλίου 2025.

Η ΑΕΠΟ της ΜΠΕ του έργου θα εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, με τον ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως και πολλών άλλων υπηρεσιών, να είναι καθαρά γνωμοδοτικός, καθώς η Περιφέρεια παρέχει τις απόψεις της σε αυτή τη διαδικασία.
Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει την δυνατότητα σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία να προβαίνει σε προληπτικές ενέργειες για να προστατεύσει κάποια περιοχή από χωροθέτηση έρχου ΑΠΕ ακόμη και αν αυτή είναι, όπως εν προκειμένω, όπου ο ελληνικός λαός έδωσε μάχες για την υπεράσπιση της πατρίδας του, αλλά σε καμία περιοχή.
Μέσω των γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος, έχουμε πολλάκις καταγγείλει το φαινόμενο υποβολής αιτήσεων από επενδυτές σε ευαίσθητες γεωγραφία περιοχές χωρίς να γνωρίζουν τις χρήσεις γης και την αξία των περιοχών αυτών αν είναι π.χ. βοσκότοποι, γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, το οποίο (φαινόμενο) μάλιστα διαπιστώνεται σε κάθε κύκλο της ΡΑΕ.
Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν υποχρεώνει τον επενδυτή να υποβάλει τίτλους ιδιοκτησίας στο αρχικό στάδιο της αδειοδότησης, κάτι που ζητείται στο τελικό στάδιο.
Δεν έχουν χαραχθεί και θεσμοθετηθεί, δηλαδή, όλα εκείνα τα εξειδικευμένα κριτήρια που να διασφαλίζουν ένα ειδικό πλαίσιο Χωρικής Οργάνωσης των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ανάλογα με τη φυσιογνωμία, την περιβαλλοντική αξία και τις χωροταξικές ιδιαιτερότητες της κάθε Γεωγραφικά αιρετής Περιφέρειας, της επιμέρους κατηγορίες έργων Α.Π.Ε. και τις ειδικές ανάγκες ανάπτυξης, προστασίας ή διαφύλαξης που συναντάμε σε συγκεκριμένες περιοχές και σε ευπαθή οικοσυστήματα της χώρας.
Read More »

Πραγματοποιήθηκε το προληπτικό πρόγραμμα κατά του καπνίσματος σε μαθητές του 4ου Δημοτικού Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Πραγματοποιήθηκε το προληπτικό πρόγραμμα κατά του καπνίσματος σε μαθητές του 4ου Δημοτικού Ηγουμενίτσας


Την περασμένη Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2025 υλοποιήθηκε η 4η από τις συνολικά 5 συναντήσεις του προληπτικού προγράμματος για μαθητές Δημοτικού "Κάπνισμα: Όχι εμείς!" σε μαθητές των ΣΤ'1 και ΣΤ'2 τάξεων του 4ου Δημοτικού Ηγουμενίτσας. 
Στόχοι αυτής της ενότητας ήταν τόσο η αναγνώριση προστατευτικών παραγόντων που μπορούν να προστατεύουν από επιβλαβείς συμπεριφορές όπως το κάπνισμα όσο και η ανταλλαγή ιδεών ως προς τις προσωπικές αδυναμίες του καθενός που μπορεί να οδηγήσουν στην δοκιμή του καπνίσματος. 


Ευχαριστούμε τους μαθητές για την ενεργή συμμετοχή στις ατομικές και ομαδικές ασκήσεις και την όμορφη μουσική υπόκρουση που επέλεξαν κατά την διάρκεια των εργασιών!
Read More »

Το Σάββατο στο Rififi ο dj Takoris

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Το Σάββατο στο Rififi ο dj Takoris


 

Read More »

Συμμετοχή του δημοτικού Νέας Σελεύκειας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής: "Αριστοτέλης 2025"

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Συμμετοχή του δημοτικού Νέας Σελεύκειας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής: "Αριστοτέλης 2025"


To Δημοτικό Σχολείο Ν. Σελεύκειας, πιστό στους στόχους και τη στρατηγική του, συμμετείχε, σήμερα 13 Μαρτίου 2025 στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικών δημοτικού «Αριστοτέλης» 2025. Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται από κοινού από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα φυσικής) και την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ).

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος με μεγάλη προθυμία οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η συμμετοχή των μαθητών του σχολείου μας σε αυτό τον διαγωνισμό αποσκοπεί στο να μπορέσουν οι ίδιοι οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί να ξεπεράσουν το στάδιο της απλής παράθεσης γνώσεων και να οδηγηθούν συστηματικά στην ερμηνεία του κόσμου που μας περιβάλλει μέσα από την άσκηση στις επιστημονικές διαδικασίες, ώστε μέσα από αυτή να ανακαλύπτουν τη γνώση για τον εαυτό τους, ενώ παράλληλα θα ασκούνται στη λύση προβλημάτων της καθημερινότητας με τη βοήθεια των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκόμισαν από το μάθημα των Φυσικών επιστημών. Γι αυτό το λόγο ο διαγωνισμός δεν απαιτούσε στείρα απομνημόνευση γνώσεων, αλλά κριτική σκέψη και οργάνωση της υπάρχουσας γνωστικής εμπειρίας, ώστε να απαντηθούν προβλήματα που συναντά ο μαθητής στην καθημερινότητά του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο μαθητής δεν αντιμετωπίζει πια τα φυσικά φαινόμενα τυχαία και αποκομμένα από την πραγματικότητα, αλλά καλείται με μεθοδικό τρόπο να παρατηρήσει και να καταγράψει την εξέλιξή τους και να μάθει να οργανώνει τις παρατηρήσεις του, ώστε να ερμηνεύει σωστά τον κόσμο γύρω του, χωρίς προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα τμήματα της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας, Καρβούνη Βασίλειο, Κάτση Ηλία, Παπαβασιλείου Ιωάννη, και Ματενόγλου Ελισάβετ, γιατί με τη στάση τους και τη βοήθειά τους, οδήγησαν τα παιδιά με επιτυχία στο διαγωνισμό αυτό. Επίσης θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε Θεσπρωτίας κ. Νούση Βασίλειο για την αμέριστη επιστημονική και καθοδηγητική υποστήριξη που προσέφερε στο σχολείο μας.
Read More »

Συλληπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Συλληπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσπρωτίας


Εκφράζουμε τη θλίψη και τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια και τους οικείους του συνταξιούχου συναδέλφου Ευάγγελο Σουλιώτη που εργαζόταν στο δήμο Ηγουμενίτσας ως σχολικός φύλακας.

Η κηδεία γίνεται σήμερα στις 15.00 στον Αγ. Παντελεήμονα Ηγουμενίτσας.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και εκτίμηση.
Read More »

Διακοπή ρεύματος αύριο στην περιοχή των Συβότων και του δήμου Σουλίου

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Διακοπή ρεύματος αύριο στην περιοχή των Συβότων και του δήμου Σουλίου


H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.



Read More »

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία» – 64.300 MμΕ επιχειρήσεις θα λάβουν vouchers

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία» – 64.300 MμΕ επιχειρήσεις θα λάβουν vouchers


Συνολικά 64.300 μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις θα λάβουν επιταγές (vouchers) για την απόκτηση νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, σύμφωνα με τον προσωρινό πίνακα των δικαιούχων του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ Β’», ο οποίος αναρτήθηκε στο site της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ».
Οι ενδιαφερομένοι μπορούν να ενημερωθούν για την πορεία της, είτε απευθείας στην πλατφόρμα του Προγράμματος https://beneficiary.digitalsme.gov.gr/, είτε μέσω του gov.gr στην ενότητα «Επιχειρηματική Δραστηριότητα» και την υποενότητα «Ενίσχυση Επιχειρήσεων».
Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν voucher αξίας 630 έως 1600 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται, ώστε να αποκτήσουν ψηφιακές υπηρεσίες και λογισμικά, όπως εφαρμογές διαχείρισης προσωπικού, πωλήσεων, υποστήριξης πελατών, καθώς και εξοπλισμό, όπως tablets, laptops, σταθερούς υπολογιστές, συστήματα τηλεδιασκέψεων.

Οι δικαιούχοι εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: 
α) συμβολαιογράφοι, 
β) δικαστικοί επιμελητές, 
γ) γενικότερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, 
δ) ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις περιοχές των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου, που επλήγησαν από τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023.

Επισημαίνεται ότι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης αποφάσισαν την αύξηση του προϋπολογισμού του Προγράμματος κατά 4 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ Β’», που αποτελεί μέρος της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» και υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ανήλθε στα 46 εκατ. ευρώ.
Φορέας υλοποίησης του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ Β’» είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Read More »

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων φορέων για 6.000 νέες θέσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων φορέων για 6.000 νέες θέσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω


Ξεκίνησαν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων φορέων για 6.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσω του επιτυχημένου προγράμματος απασχόλησης ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των ανέργων της πληθυσμιακής ομάδας που αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φορείς από ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης, όπως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Δήμους, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και επιχειρήσεις και οργανισμούς της κεντρικής διοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες και η μηνιαία επιχορήγηση ανέρχεται στο 75% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών, έως τα 750 ευρώ μηνιαία.
Μετά την κάλυψη των 26.500 θέσεων, που είχαν διατεθεί αρχικά, το πρόγραμμα επεκτείνεται, φτάνοντας τις 32.500 θέσεις σε όλη την επικράτεια.

Ο προϋπολογισμός των νέων θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 108 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά οι δαπάνες για το πρόγραμμα προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 750 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι τα παρακάτω:
Δυνητικοί ωφελούμενοι είναι όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι 55 ετών και άνω.
Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, όσοι πληρούν το ηλικιακό όριο, μπορούν να συμπληρώσουν τις ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή τους.
Οι δικαιούχοι φορείς μπορούν να αιτηθούν κατ’ ανώτατο όριο πλήθος θέσεων ίσο έως το 15% του μόνιμου προσωπικού τους, διασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή, όσο το δυνατόν, περισσότερων φορέων.
Read More »

Κλείνει την Παρασκευή η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Κλείνει την Παρασκευή η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού


Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 –Επίδομα Παιδιού, κλείνει προσωρινά, την Παρασκευή 14/03/2025 στις 18.00.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως:
«Μετά την ανωτέρω ώρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της πληρωμής της 1ης διμηνιαίας δόσης για το 2025.
Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις.
Υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ότι για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.
Η αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.
Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Επίδομα Παιδιού, μπορούν να επισκεφθούν την σχετική σελίδα του ΟΠΕΚΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://opeka.gr/oikogeneia/epidoma-paidiou-a21/ Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ μπορείτε να αναζητήσετε και να βρείτε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα επιδόματα και να ενημερωθείτε για ότι δικαιούστε».
Read More »

Γεύσεις εποχής από το Κτήμα Κεραμάργειο – Αγνά και Βιοδυναμικά λαχανικά εποχής - Κάθε Πέμπτη στη λαϊκή της Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2025

Γεύσεις εποχής από το Κτήμα Κεραμάργειο – Αγνά και Βιοδυναμικά λαχανικά εποχής - Κάθε Πέμπτη στη λαϊκή της Ηγουμενίτσας

Το Οργανικό Κτήμα Κεραμάργειο, υπό την ηγεσία του παραγωγού Παναγιώτη Ι. Δήμου, αποτελεί ένα πρωτοπόρο παράδειγμα βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας στην Ελλάδα.
Με την καλλιέργεια οργανικών προϊόντων να ξεκινά το 2013, το κτήμα έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση βιοδυναμικών πρακτικών από το 2016 και από το 2021 συνεργάζεται με την Δ.Η.Ω., τον παλαιότερο φορέα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα.
Σκανάροντας τον κώδικα στην ετικέτα των προϊόντων μας, μπορείτε να δείτε τις πιστοποιήσεις μας, αποδεικνύοντας την αφοσίωσή μας στην ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων. 
Το κτήμα μας παράγει κατά κανόνα λαχανικά εποχής, διασφαλίζοντας έτσι τη φρεσκάδα και τη γεύση των προϊόντων μας.
Αυτή την περίοδο, προσφέρουμε ντομάτες, μακριές και φλάσκα μελιτζάνες, πιπεριές Φλωρίνης, ντοματάκια βελανίδι και Μαρίσα (δικής μας διασταύρωσης), κίτρινες πιπεριές κέρατο, βλήτα, μακρά παντζάρια, αγγουράκια κιλού και φρέσκια κίτρινη πατάτα.
Θα μας βρείτε κάθε Πέμπτη στη λαϊκή αγορά της Ηγουμενίτσας και κάθε Σάββατο στη λαϊκή αγορά της Παραμυθιάς. 
Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά τα βιολογικά μας προϊόντα και να γευτείτε την διαφορά που κάνει η φυσική καλλιέργεια!

Οργανικό Κτήμα Κεραμάργειο
Παναγιώτης Ι. Δήμος
Προδρόμι Παραμυθιάς
Τηλ. 6972876987
Read More »

Σελίδες

Advertise & Backlinks on thespro.gr

Publish guest posts or dofollow backlinks on a trusted Greek news website (DA 35 / DR 33, 38K+ monthly visits).

Fast publication, real traffic, transparent metrics.

Contact: info@thespro.gr

📈 Looking for Greek guest post sites or backlinks for SEO? — thespro.gr is open for sponsored content, guest posts & link insertions.
Learn more →

© 2025 thespro.gr — Media & SEO Collaborations | Domain Authority 35 · Domain Rating 33

Από το Blogger.