Ξεκίνησε από το Παγκράτι η Δράση Ομάδων ΠΦΥ στον Δήμο Σουλίου

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Ξεκίνησε από το Παγκράτι η Δράση Ομάδων ΠΦΥ στον Δήμο Σουλίου


Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Σουλίου με τον κ. Ηλία Λιάντη, ψυχολόγο, υπεύθυνο προγραμματισμού του Ε.Ο.Δ.Υ. με θέμα τη συγκρότηση άμεσα μικρών και ευέλικτων ομάδων ΠΦΥ, αποτελούμενων από γιατρό και νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας από τα ΤΟΜΥ, που υπό τον συντονισμό της ΔΥΠΕ, σε συνεργασία με τα Κ.Υ. για τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους θα προχωρούν σε άμεση επίσκεψη (στα περιφερειακά ιατρεία ή κατ οίκον) ασθενών για εξέταση, με τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας, καθώς και για λήψη υλικού προς εξέταση, εφόσον το πρωτόκολλο το απαιτεί. 
Ιδιαίτερη σημασία έχουν τέτοιες ομάδες για τη φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων, που ζουν μόνοι τους σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Η αρχή έγινε σήμερα με το Παγκράτι και θα συνεχιστεί συντονισμένα σε όλα τα χωριά του Δήμου μας.
Read More »

ΚΔΑΠ ΜεΑ Εν Δράσει - Ηγουμενίτσα: Μια μαγική καλοκαιρινή γιορτή με χρώμα, χαρά και αγάπη!

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

ΚΔΑΠ ΜεΑ Εν Δράσει - Ηγουμενίτσα: Μια μαγική καλοκαιρινή γιορτή με χρώμα, χαρά και αγάπη!


Καθίστε να σας πω μια ιστορία… 
Μια ιστορία για ένα μέρος μαγικό, όπου όλα τα πλάσματα που ζουν εδώ είναι διαφορετικά, αλλά συνυπάρχουν αρμονικά.
Από αυτούς τους στίχους εμπνευστήκαμε τη φετινή μας καλοκαιρινή γιορτή  και ενωθήκαμε φίλοι και γνωστοί (ΚΔΑΠ ΜΕΑ Εν ΔΡΑΣΕΙ  ΚΔΗΦ AΜΕΑ Σύμπραξις - Ηγουμενίτσα) για να φτιάξουμε το δικό μας παραμύθι! 
Το παραμύθι μας είχε μουσική, θέατρο, γέλιο  και πολλή χαρά !
Μετά παίξαμε, γυμναστήκαμε  και αποδείξαμε πόσα μπορούμε να καταφέρουμε με θέληση και καλή προπόνηση! 
Βέβαια… νηστικό αρκούδι δεν χορεύει  ούτε τραγουδάει, γι’ αυτό κατά τη μέση της γιορτής απολαύσαμε τα υπέροχα φαγητά του μπουφέ μας, που επιμελήθηκε με αγάπη το προσωπικό μας. Και μετά; Ξεχυθήκαμε στο τραγούδι και στον χορό !


Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν με αγάπη στη γιορτή μας:
ΣΑΕΚ Βρεφονηπιοκομίας με υπεύθυνη την κα ΧΑΡΑ ΜΠΡΙΑΣΟΥΛΗ
ΣΑΕΚ Ποδολoγίας με υπεύθυνη την κα ΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ


Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον πολυαγαπημένο μουσικό μας, Βασίλη Κυβράνογλου που είναι για πάντα στο Κδαπ μας ακόμη και αν δεν είναι.
Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς και επαγγελματίες που πλαισίωσαν με χαρά την εκδήλωσή μας:
Capture the moment Photobooth
DREAM CAFE
THE HA-VAN με παγωτά, βάφλες & αναψυκτικά
Μια μέρα γεμάτη φως, χρώμα, αληθινή χαρά και πάνω απ’ όλα… αγάπη.
Παρακάτω απολαύστε αποσπάσματα από την εκδήλωση:



Read More »

Olympiada Juniors Open: Ασταμάτητες οι αδερφές Τσάτσου, δεύτερο χρυσό για Βογιατζόγλου, Νοικοκυράκη

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Olympiada Juniors Open: Ασταμάτητες οι αδερφές Τσάτσου, δεύτερο χρυσό για Βογιατζόγλου, Νοικοκυράκη


Νικήτριες του Olympiada Juniors Open ήταν οι αδερφές Τσάτσου, Αλεξάνδρα και Σπυριδούλα οι οποίες έκαναν το 3Χ3 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ τζούνιορς. Στα αγόρια, ο Πέτρος Βογιατζόγλου με τον Άγγελο Νοικοκυράκη ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου, κατακτώντας το δεύτερό τους χρυσό μετάλλιο.


Ασταμάτητες δείχνουν στο φετινό σιρκουί οι αδερφές Τσάτσου από την Ηγουμενίτσα που για άλλο ένα τουρνουά έφτασαν έως το τέλος της διαδρομής χωρίς να χάσουν σετ. Στον τελικό της διοργάνωσης στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής επικράτησαν της Κλειούς Ασβεστά και της Κυριακής Κουκουδίτσκας με 2-0 (21-15, 21-11) σετ.


Στα αγόρια, για τρίτο συνεχόμενο τουρνουά οι ίδιες ομάδες διεκδίκησαν το χρυσό μετάλλιο. Ο Πέτρος Βογιατζόγλου με τον Άγγελο Νοικοκυράκη μετά την ήττα τους στη Θεσσαλονίκη έχουν καταφέρει να πάρουν δύο φορές την ρεβάνς απέναντι στους Θεσσαλονικιούς Γιώργο Δημητριάδη και Λεωνίδα Ράπτη. Στον τελικό στην εγκατάσταση του Beach Bar Perroquet νίκησαν με 2-0 (21-17, 21-19) σετ.
Read More »

Τσάμικες προκλήσεις στα σύνορα της Θεσπρωτίας..

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Τσάμικες προκλήσεις στα σύνορα της Θεσπρωτίας...


Μέχρι τον μεθοριακό σταθμό του Μαυροματίου έφτασαν οι Αλβανικές προκλήσεις και οι ακραίες οργανώσεις που εξακολουθούν να εγείρουν θέματα για τους Τσάμηδες, τη «γενοκτονία» και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Τις μέρες αυτές «γιόρτασαν» με σειρά εκδηλώσεων στην Κονίσπολη και στον χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο της «γενοκτονίας» τα 81 χρόνια από την εκδίωξή τους.
Πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις και τις ομιλίες που φτάνουν στα όρια της γραφικότητας, αξιοσημείωτη είναι η παρουσία μιας πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης η οποία επεδίωξε να έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο όλη την εβδομάδα των εκδηλώσεων.
Πρόκειται για την «Çamiko Roots», μέλη της οποίας έφτασαν μέχρι τον μεθοριακό σταθμό του Μαυροματίου.
Από την πλευρά της Αλβανίας άναψαν φανάρια για να τιμήσουν την μέρα μνήμης της γενοκτονίας και τοποθέτησαν πανό ορατό και από την ελληνική πλευρά.

«Ζητήσαμε δικαιοσύνη για την Τσαμουριά, στο μέρος από το οποίο πριν από 81 χρόνια πέρασαν χιλιάδες γυναίκες, άνδρες, ηλικιωμένοι και παιδιά, εκδιωγμένοι από τα σπίτια τους. Η νεολαία της Τσαμουριάς ζητά δικαιοσύνη! Η Τσαμουριά ζητά δικαιοσύνη» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε αναρτήσεις τους που μεταδόθηκαν από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας!

Read More »

Άμεση παρέμβαση του διοικητή του Νοσοκομείου Φιλιατών – Ο καρκινοπαθής συμπολίτης μας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025
Άμεση παρέμβαση του διοικητή του Νοσοκομείου Φιλιατών – Ο καρκινοπαθής συμπολίτης μας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο


Άμεση και υποδειγματική ήταν η ανταπόκριση του Νοσοκομείου Φιλιατών, δύο μόλις ώρες μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ μας, για τον ηλικιωμένο καρκινοπαθή συμπολίτη μας, που ζούσε εγκαταλελειμμένος, χωρίς στέγη και ιατρική φροντίδα, στην Ηγουμενίτσα.
Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, με εντολή του διοικητή του Νοσοκομείου Φιλιατών κ. Χρήστου Τσουρά, ο ασθενής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στη νοσηλευτική μονάδα, όπου και φιλοξενείται σε ασφαλές περιβάλλον, με την ιατρική περίθαλψη και τη φροντίδα που έχει ανάγκη.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Φιλιατών αντέδρασε άμεσα, μόλις πληροφορήθηκε το ζήτημα, δίνοντας εντολή για τη μεταφορά και προσωρινή φιλοξενία του ασθενή στο νοσοκομείο, μέχρι να εξευρεθεί κατάλληλη κοινωνική δομή για τη συνέχιση της φροντίδας του.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναδεικνύει τη σημασία της άμεσης ευαισθητοποίησης των αρμοδίων, αλλά και τη δύναμη της ενημέρωσης, όταν αυτή ασκεί ουσιαστικό κοινωνικό ρόλο.
✔️ Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον κ. Χρήστο Τσουρά, για την άμεση κινητοποίηση και ανθρώπινη ανταπόκριση.
✔️ Εύσημα και σε όλουςενδιαφέρθηκαν και ανταποκρίθηκαν αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά.
✔️ Και φυσικά, ένα μεγάλο “μπράβο” στον συμπολίτη μας, που έφερε το ζήτημα στη δημοσιότητα μέσω του thespro.gr, κινητοποιώντας συνειδήσεις και θεσμούς.

Η κοινωνία μπορεί να κάνει τη διαφορά, όταν ο πολίτης αφυπνίζεται, ο δημοσιογράφος ερευνά και οι αρμόδιοι ανταποκρίνονται.
Το thespro.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης, έως ότου διασφαλιστεί μόνιμη και αξιοπρεπής λύση φιλοξενίας και φροντίδας για τον συμπολίτη μας.
Read More »

Σημαντικές διακρίσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις διεθνείς κατατάξεις Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Σημαντικές διακρίσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις διεθνείς κατατάξεις Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων


Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη ακαδημαϊκή φήμη σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον την τελευταία τριετία, με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμένες δράσεις, και διεκδικεί επάξια και δυναμικά τη θέση του στον παγκόσμιο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης. Η υψηλή ποιότητα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, το οποίο παράγεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αποτυπώνεται σε κατατάξεις αναγνωρισμένων διεθνών οργανισμών.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με την κατάταξη του διεθνούς οργανισμού QS World University Rankings 2026 (με στοιχεία από το ακαδημαϊκό έτος 2023-24), εξασφάλισε την θέση 1160 μετά από αξιολόγηση 8.467 Πανεπιστημίων από 106 χώρες. Φέτος παρατηρήθηκε άνοδος στις θέσεις κατάταξης, με τις καλύτερες επιδόσεις να σημειώνονται στους δείκτες: Αειφορία, Αναφορές ανά μέλος ΔΕΠ και Αλλοδαποί/ες φοιτητές/τριες. Αύξηση σημειώθηκε και στα κριτήρια: Ακαδημαϊκή φήμη, Φήμη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε φορείς εργασίας.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αξιολογήθηκε από τον διεθνή οργανισμό Times Higher Education Impact Rankings για το έτος 2025, ανάμεσα σε περισσότερα από 2.500 Πανεπιστήμια από 130 χώρες, με βάση τους 17 Στόχους Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. Κατατάσσεται για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων και στη θέση 601-800 παγκοσμίως στον Στόχο 1: Μηδενική Φτώχεια, αντιμετώπιση οικονομικών ανισοτήτων καθώς και στην τέταρτη θέση σε εθνικό επίπεδο και στη θέση 401-600 παγκοσμίως στον Στόχο 3: Καλή Υγεία και Ευημερία.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατέλαβε υψηλότερη θέση σε σχέση με το 2024, τη θέση 495 σε σύνολο 24.491 ιδρυμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη AD Scientific Index για το 2025. Η κατάταξη αυτή γίνεται βάσει του δείκτη h-index, μετρά δηλαδή τον επιστημονικό αντίκτυπο, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγικότητα (δημοσιευμένα άρθρα) με την απήχηση (αναφορές που έχουν λάβει αυτά τα άρθρα). Περιλαμβάνει 552 μέλη ΔΕΠ και ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκ των οποίων οι 109 βρίσκονται στο ανώτατο 10% και οι 297 στο 30%, στο σύνολο των μελών ΔΕΠ και των ερευνητών/τριών παγκοσμίως.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατατάσσεται στην έβδομη θέση σε εθνικό επίπεδο με πάνω από ένα εκατομμύριο ετεροαναφορές στην κατάταξη Top Universities by Google Scholar Citations, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 6.000 Ιδρύματα και αξιολογεί με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (δηλ. αναφορών σε έργο άλλου επιστήμονα/ερευνητή) του ερευνητικού έργου του ακαδημαϊκού προσωπικού του Ιδρύματος, μέσω της μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας ‘Google Scholar’.
Οι διακεκριμένες θέσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε έγκριτες διεθνείς κατατάξεις Πανεπιστημίων επιβεβαιώνουν τη δυναμική παρουσία του μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου και καταδεικνύουν τη συστηματική επένδυση του Ιδρύματος στην έρευνα, την ποιότητα της εκπαίδευσης, την εξωστρέφεια και την παραγωγή επιστημονικής γνώσης με ουσιαστικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Από τη Διεύθυνση Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Read More »

Παιχνίδια στην αλάνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οικισμού Εθνικής Αντίστασης

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Παιχνίδια στην αλάνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οικισμού Εθνικής Αντίστασης


Αφήνουμε τα κινητά… και πιάνουμε τα σκοινάκια! Παιχνίδια που δεν τα έχεις ξαναδεί (ούτε στο TikTok)!
Μακριά γαϊδούρα, αμπάριζα, γέλια με την παρέα αλλά … πρόσεχε, γιατί το παιχνίδι έχει και ανατροπές!
Έλα να δεις πώς έπαιζαν οι μεγάλοι… και να γίνεις κι εσύ πρωταθλητής της αλάνας!
Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 στην πλατεία του οικισμού στις 8:00 μ.μ.
Read More »

Αβοήθητος καρκινοπαθής στην Ηγουμενίτσα, χωρίς στέγη και φροντίδα (+BINTEO)

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025
Αβοήθητος καρκινοπαθής στην Ηγουμενίτσα, χωρίς στέγη και φροντίδα (+BINTEO)


Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών προκαλεί η υπόθεση ενός καρκινοπαθούς συμπολίτη μας στην Ηγουμενίτσα, ο οποίος, παρά τη βαριά ασθένειά του, παραμένει χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς κατάλυμα και χωρίς υποστήριξη από τις κρατικές δομές πρόνοιας.
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα.
Και όμως, στην Ηγουμενίτσα του 2025, αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα καταρρέει μπροστά στα μάτια όλων μας.
Ένας συμπολίτης μας, ασθενής με βαριά μορφή καρκίνου, ζει χωρίς φροντίδα, χωρίς στέγη, χωρίς στοιχειώδη υποστήριξη από τις κρατικές δομές. 
Αβοήθητος. Αόρατος για το κράτος πρόνοιας, για την κοινωνική πολιτική, για την υγειονομική μέριμνα.
Όπως καταγγέλλεται, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρόνοιας του Δήμου Ηγουμενίτσας έχουν ενημερωθεί, ωστόσο το μόνο που έχει ζητηθεί είναι η συμπλήρωση αίτησης, με την προϋπόθεση ότι "αν υπάρξει κενή θέση" σε κάποια δομή φιλοξενίας, τότε και μόνο τότε, θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς του. 
Λες και μιλάμε για αίτηση επιδόματος. Όχι για τη σωτηρία μιας ζωής. Όχι για έναν άνθρωπο που δεν έχει χρόνο.
Μέχρι τότε, ο ασθενής παραμένει μόνος του.


Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ζητά οικονομική ενίσχυση, ούτε φιλανθρωπία. 
Ζητάει το αυτονόητο: Έναν χώρο φιλοξενίας, με ιατρική παρακολούθηση και βασικές συνθήκες υγιεινής και αξιοπρέπειας. Κάτι που, υπό κανονικές συνθήκες, θα όφειλε να είχε ήδη διασφαλιστεί από το κράτος πρόνοιας.
Το θέμα αποκτά επείγουσα διάσταση λόγω της επιδείνωσης της υγείας του ασθενή, ενώ ο χρόνος αναμονής στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως φαίνεται, λειτουργεί εις βάρος της ίδιας της ζωής του.

Καλούνται να παρέμβουν άμεσα:
  • Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ηγουμενίτσας, στην οποία φέρεται να έχει απευθυνθεί οικείο πρόσωπο του ασθενή χωρίς αποτέλεσμα.
  • Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ηπείρου, που εποπτεύει δομές για ευάλωτες ομάδες.
  • Το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, που σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν έχει κινητοποιηθεί.
  • Και, κυρίως, το Υπουργείο Υγείας και ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης προσωπικά, ο οποίος καλείται να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση και περίθαλψη του ασθενή.

Η υπόθεση δεν είναι γραφειοκρατικό πρωτόκολλο. Είναι θέμα ζωής και θανάτου. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς παρέμβαση είναι συνενοχή. Πρόκειται για παραμέληση ανθρώπινης ζωής από το σύστημα. Και αυτή η αμέλεια, σε τέτοιες περιπτώσεις, ισοδυναμεί με ηθική εγκατάλειψη.
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και χρήζει άμεσης δημοσιοποίησης και θεσμικής αντίδρασης.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η κοινωνική πρόνοια οφείλει να είναι παρούσα όταν υπάρχει ανάγκη. Όχι μετά θάνατον.
Ας μη γίνει αυτός ο άνθρωπος άλλη μία τραγική «είδηση» όταν πια θα είναι αργά.
Ας μη γίνει σύμβολο εγκατάλειψης από την Πολιτεία.
Καλούμε σε άμεση δράση.
Καλούμε την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Η σιωπή είναι συνενοχή...

Read More »

Στο Πρόγραμμα «Ήπειρος» η προμήθεια 15 ασθενοφόρων για τα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Στο Πρόγραμμα «Ήπειρος» η προμήθεια 15 ασθενοφόρων για τα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου


Την ένταξη στο Πρόγραμμα «Ήπειρος» της προμήθειας 15 ασθενοφόρων οχημάτων τύπου Β 4x4 για τις ανάγκες της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνης.
Η πράξη «Προμήθεια ασθενοφόρων οχημάτων 6ης ΥΠΕ τύπου Β 4χ4» με συνολική δημόσια δαπάνη 1.350.000 ευρώ, εντάσσεται στην πρόσκληση «Κινητά περιουσιακά στοιχεία στον τομέα της υγείας (ΚΟΜΥ/Ασθενοφόρα Μονάδων Υγείας)» της Ε.Υ.Δ. Προγράμματος «Ήπειρος».

Τα ασθενοφόρα θα κατανεμηθούν με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά και πληθυσμιακά κριτήρια, ως εξής:

1 ασθενοφόρο σε καθένα από τα Κέντρα Υγείας: Βουτσαρά, Φιλιππιάδας, Αγνάντων, Δερβιζιάνων, Καναλλακίου, Κόνιτσας, Μετσόβου, Πραμάντων, Βουργαρελίου, Παραμυθιάς και Άνω Καλεντίνης
2 ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας Θεσπρωτικού και Ηγουμενίτσας, λόγω αυξημένων διακομιδών και γεωγραφικής θέσης.

Η αναγκαιότητα προμήθειας των οχημάτων τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι ο υφιστάμενος στόλος των ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου είναι γηρασμένος με μέσο όρο ηλικίας τα 14,5 έτη, ενώ 20 από τα 23 οχήματα έχουν ξεπεράσει τα 20 έτη κυκλοφορίας. Στόχος της πράξης είναι η ανανέωση και λειτουργική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, η βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η μείωση του χρόνου απόκρισης σε έκτακτα περιστατικά.
Read More »

Δροσιά χωρίς φουσκωμένους λογαριασμούς: Συμβουλές για «παθητικό δροσισμό» και σωστή χρήση του κλιματιστικού

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Δροσιά χωρίς φουσκωμένους λογαριασμούς: Συμβουλές για «παθητικό δροσισμό» και σωστή χρήση του κλιματιστικού


Με παραδοσιακές τεχνικές παθητικού δροσισμού, σωστή χρήση των κλιματιστικών, τέντες, λουλούδια, άνοιγμα των παραθύρων του σπιτιού συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και σωστό συνδυασμό των συσκευών μπορούμε να μειώσουμε δραστικά το κόστος ψύξης του σπιτιού μας αποκαλύπτει ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χρσιτοδουλίδης.
«Παθητικός δροσισμός σημαίνει δροσιά χωρίς έξοδα», λέει ο κ. Χριστοδουλίδης μιλώντας στο ΕΡΤNews και την Νίνα Κασσιμάτη προτείνοντας μεταξύ άλλων «ό,τι έκαναν οι παππούδες μας πριν εφευρεθούν τα κλιματιστικά», όπως:
  • Κατεβάζουμε τέντες, ρολά και παντζούρια το πρωί για να σκιάζεται το σπίτι.
  • Το βράδυ, ανοίγουμε τα παράθυρα και μπαλκονόπορτες, ειδικά αν είναι διαμπερή, ώστε να δημιουργείται φυσικός αερισμός.
  • Καταβρέχουμε αυλές και βεράντες για να εξατμίζεται το νερό και να εισέρχεται πιο δροσερός αέρας στο σπίτι.
  • Επενδύουμε στο πράσινο: φυτά και αναρριχητικά στις όψεις των κτηρίων λειτουργούν σαν θερμομονωτικά «φίλτρα».
  • Ναι στο κλιματιστικό – αλλά με μέτρο και έξυπνα.
Ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει πως το κλιματιστικό είναι πλέον αναγκαιότητα λόγω της αύξησης των ακραίων θερμοκρασιών. Όμως η χρήση του μπορεί να γίνει πιο αποδοτική και πιο οικονομική.

Παραδείγματα κατανάλωσης:
  • για κλιματιστικό 9.000 BTU (8 ώρες/ημέρα) θα πληρώσουμε 27 € / μήνα
  • για κλιματιστικό 12.000 BTU (8 ώρες/ημέρα) θα πληρώσουμε 36 € / μήνα
  • για κλιματιστικό 18.000 BTU (8 ώρες/ημέρα) θα πληρώσουμε 55 € / μήνα
  • για κλιματιστικό 24.000 BTU (8 ώρες/ημέρα) θα πληρώσουμε 74 € / μήνα


Μείωση κόστους έως και 30% με ανεμιστήρα οροφής

«Ο συνδυασμός κλιματιστικού και ανεμιστήρα οροφής είναι μαγικός», εξηγεί ο κ. Χριστοδουλίδης αποκαλύπτοντας πως αν ρυθμίσουμε το κλιματιστικό στους 29°C (αντί για 26°C) και σε συνδυασμό με τη χρήση ενός αριστερόστροφου ανεμιστήρα οροφής ώστε να ανεβάζει τον ψυχρό αέρα από το δάπεδο αισθανόμαστε θερμοκρασία σαν να είναι 26°C, ενώ παράλληλα εξοικονομούμε έως και 30% ενέργεια.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να ανοίγουμε και να κλείνουμε συνέχεια το κλιματιστικό. «Το ανάβουμε μόνο όταν είμαστε στον χώρο και το αφήνουμε αν πρόκειται να επιστρέψουμε σύντομα. Οι συνεχείς διακοπές αυξάνουν την κατανάλωση», ανέφερε.

Τα παλιά κλιματιστικά τύπου σταθερών στροφών είναι ενεργοβόρα, θορυβώδη και ανθυγιεινά σημειώνει παράλληλα ο ειδικός ενώ όπως προτείνει τα νέα inverter κάνουν απόσβεση του κόστους τους σε μόλις δύο χρόνια, ειδικά αν χρησιμοποιούνται και για θέρμανση τον χειμώνα.
Read More »

Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας 


Λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή αλλά και στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την προστασία επισκεπτών και εργαζομένων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι, από την Τρίτη 01.07.2025 και έως την Παρασκευή 04.07.2025, οι αρχαιολογικοί χώροι Γιτάνων, Ελέας και Ντόλιανης κατά τις μεσημβρινές ώρες, από τις 12:30 και έως τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας τους, θα παραμείνουν κλειστοί για το κοινό.
Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 26650 28539 (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας).
Read More »

Συγχαρητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή και της Δημοτικής Αρχής για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος από τον Μιχάλη Μώκα

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Συγχαρητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Παναγιώτη Νταή και της Δημοτικής Αρχής για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος από τον Μιχάλη Μώκα


Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και συγκίνηση εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον συμπολίτη μας Μιχάλη Μώκα για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καράτε Νέων (Youth League) που διεξήχθη στο Πορέτς της Κροατίας.

Η κορυφαία αυτή διάκριση, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, επιμονής και ήθους, τιμά όχι μόνο την Ηγουμενίτσα, αλλά και ολόκληρη τη χώρα μας. Ο Μιχάλης απέδειξε ότι με προσήλωση και πίστη στα όνειρα, οι στόχοι μπορούν να κατακτηθούν.
Η Δημοτική Αρχή στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια νέων ανθρώπων που προάγουν τον αθλητισμό και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τη νέα γενιά.
Μιχάλη, σου ευχόμαστε από καρδιάς υγεία και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.
Η πόλη σου είναι περήφανη για σένα!

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Παναγιώτης Νταής
Read More »

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Προκήρυξη δράσης "Ερευνώ στην Ήπειρο"

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Προκήρυξη δράσης "Ερευνώ στην Ήπειρο"


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει για τη προκήρυξη της Δράσης «Ερευνώ στην Ήπειρο» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Ήπειρος 2021-2027", συνολικού ύψους 15εκ.€ με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας.
Επιλέξιμες είναι Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου που επενδύουν ή σκοπεύουν να επενδύσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών.
Επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν στη δράση μεμονωμένα, με συνεργασία επιχειρήσεων ή με συνεργασία με ερευνητικούς οργανισμούς

Για κάθε πρόταση πρέπει να επιλεγεί από την λίστα (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ της πρόσκλησης) μόνο μια προτεραιότητα (κατηγοριοποίηση επιπέδου 3) των παρακάτω τομέων της περιφερειακής διάστασης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης :

- Υλικά – Κατασκευές και Βιομηχανία
- Τουρισμός – Πολιτισμός – Δημιουργικές Βιομηχανίες
- Αγροδιατροφική Αλυσίδα
- Περιβάλλον – Κυκλική Οικονομία
- Βιοεπιστήμες – Υγεία και Φάρμακα
- Αειφόρος Ενέργεια
- Ψηφιακές Τεχνολογίες

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός θα είναι ανάλογος του ερευνητικού σχεδίου και θα κυμαίνεται από 50.000€ έως 300.000€ ή έως 400.000€, εφόσον συμμετέχουν 2 επιχειρήσεις και παραπάνω.
Τα ποσοστά ενίσχυσης καθορίζονται από το μέγεθος της επιχείρησης και το είδος της έρευνας (βιομηχανική έρευνα η πειραματική ανάπτυξη).
Για Βιομηχανική έρευνα κυμαίνονται από 50% για τις Μεγάλες επιχειρήσεις, 60% για τις Μεσαίες και 70% για τις Μικρές.

Για πειραματική ανάπτυξης κυμαίνονται από 25% για τις Μεγάλες επιχειρήσεις, 35% για τις Μεσαίες και 45% για τις Μικρές
Ενώ δύναται να προσαυξηθούν έως 15% υπό προϋποθέσεις.

Η συνολική διάρκεια υλοποίησης των ερευνητικών σχεδίων είναι έως 30 μήνες.

Επιλέξιμες Δαπάνες:
  • Δαπάνες Προσωπικού: έμπειροι ερευνητές, ερευνητές & τεχνικοί στο βαθμό που απασχολούνται στο έργο.
  • Λοιπές Δαπάνες: 40% επί των άμεσων δαπανών προσωπικού και θα αφορούν δαπάνες οργάνων, εξοπλισμού, δαπάνες για κτίρια & γήπεδα, δαπάνες για έρευνα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και λοιπές λειτουργικές δαπάνες. Οι δαπάνες του ενιαίου συντελεστή 40% είναι επιλέξιμες χωρίς την προσκόμιση των αντίστοιχων παραστατικών.
Η περίοδος υποβολών ξεκινά από 21 Ιουλίου 2025 και θα παραμείνει ανοιχτή έως την 30 Σεπτέμβριου 2025.
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ ( https://opske.gr )
Για την αξιολόγηση της Δράσης θα εφαρμοστεί η Συγκριτική Αξιολόγηση.
Η παρούσα δράση υλοποιείται από την ΕΥΔ Ηπείρου και τον ΕΦΕΠΑΕ (Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων).
Οι συνολικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων παρουσιάζονται αναλυτικά στην Πρόσκληση της Δράσης η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας https://www.e-thesprotias.gr/pages/686238e7a773c4000e2bad33.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας όπου στεγάζεται Περιφερειακό Γραφείο της Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (εταίρου του ΕΦΕΠΑΕ), με περιοχή ευθύνης την Π.Ε Θεσπρωτίας. Αρμόδιος Υπάλληλος, κος Παπατσάτσης Αλέξανδρος, Τηλ: 2665029484, Email: thesprotia@diaxeiristiki.gr & diaxeiristiki@e-thesprotias.gr

Εκ της Διοικήσεως
του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Read More »

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Πρόσκληση Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου: Πρόσκληση Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη


Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου σας προσκαλεί στην Ετήσια Τακτική και Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 2 Ιουλίου στις 19:30 στον χώρο του συνεδριακού κέντρου του ξενοδοχείου EPIRUS PALACE CONGRESS & SPA (7ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών).

Read More »

Φιλολογικό φροντιστήριο Προκόπης Κώστας

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025
Φιλολογικό φροντιστήριο Προκόπης Κώστας


Γιατί η επιτυχία στις εξετάσεις ξεκινά από τη σωστή προετοιμασία

Στο κέντρο της Ηγουμενίτσας, δίπλα στο Δημαρχείο, λειτουργεί με συνέπεια και επιτυχία το Φιλολογικό Φροντιστήριο του Προκόπη Κώστα, προσφέροντας ποιοτική εκπαιδευτική υποστήριξη σε μαθητές όλων των βαθμίδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παρέχουμε:

🔹 Προετοιμασία για μαθητές Β' και Γ' Λυκείου
🔹 Τμήμα Έκθεσης ΕΠΑΛ – Γ’ Λυκείου
🔹 Θερινά τμήματα για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου
🔹 Ιδιαίτερα Μαθήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε μαθητή
🔹 Ολιγομελή και ομοιογενή τμήματα για αποτελεσματική διδασκαλία
🔹 Σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας με έμφαση στην κριτική σκέψη και στην έκφραση


🗓 Εγγραφές:

26 Αυγούστου – 14 Σεπτεμβρίου
Καθημερινά: 09:00 – 13:00 & 17:30 – 20:00

📚 Έναρξη Μαθημάτων: 2 Σεπτεμβρίου


👨🏫 Δέσμευσή μας:

Η πλήρης μαθησιακή υποστήριξη και η διαρκής ενημέρωση των γονέων.
Στόχος μας είναι η ουσιαστική πρόοδος των μαθητών και η επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.


📍 Διεύθυνση: Ελευθερίας 1, Πλατεία Δημαρχείου, Ηγουμενίτσα
📞 Τηλέφωνο: 6959 471 245
📧 Email: prokopiskwstas1314@gmail.com

Read More »

Στις εκδηλώσεις μνήμης για την Δέσπω Μπότση, ο Όμιλος απόδοσης τιμών και ιστορικής αναβίωσης Σουλίου

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Στις εκδηλώσεις μνήμης για την Δέσπω Μπότση, ο Όμιλος απόδοσης τιμών και ιστορικής αναβίωσης Σουλίου


Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα, η εκδήλωση στα Ριζά, για το Ολοκαύτωμα της Σουλιώτισσας Δέσπως Σέχου-Μπότση και της οικογένειάς της.
Ο Όμιλος Σουλιωτών συμμετείχε και απέδωσε τιμές με αντιπροσωπεία.
Συγχαίρουμε θερμά, όλους τους διοργανωτές για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης Μνήμης και Τιμής.

Τους ευχαριστούμε για την τιμητική πρόσκληση.
Ευχόμαστε με υγεία και του χρόνου!
Read More »

3 συλλήψεις για διατάραξη κοινής ησυχίας από χρήση μουσικής χθες το βράδι

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

3 συλλήψεις για διατάραξη κοινής ησυχίας από χρήση μουσικής χθες το βράδι


Συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής (29-30/06/2025) νύχτας στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων τρεις ημεδαποί, σε διαφορετικές περιπτώσεις, για παραβάσεις σχετικά με τη χρήση μουσικής.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο ημεδαπούς, πρόεδρο και υπεύθυνο, αντίστοιχα, πολιτιστικών συλλόγων και ενός υπεύθυνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στα Ιωάννινα, καθώς όπως διαπιστώθηκε και στις τρεις περιπτώσεις έκαναν χρήση ζωντανής μουσικής με ορχήστρα, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου και ελλείψει σχετικής άδειας από την αρμόδια αρχή, κατά περίπτωση, προκαλώντας τη διατάραξη της κοινής ησυχίας των κατοίκων.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.
Read More »

Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού σε περιοχή της Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού σε περιοχή της Θεσπρωτίας


Στην εξιχνίαση ληστείας που έγινε σε περιοχή της Θεσπρωτίας το βράδυ της 15/08/2024 έφτασαν ύστερα από μεθοδική έρευνα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηγουμενίτσας, με τη συνδρομή και αλλοδαπών διωκτικών αρχών.
Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για ληστεία κατά συναυτουργία.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι, μαζί με άγνωστο συνεργό τους, εισήλθαν με καλυμμένα τα πρόσωπά τους σε σπίτι ηλικιωμένων, τους οποίους ακινητοποίησαν ασκώντας τους σωματική βία και στη συνέχεια αφαίρεσαν χρυσαφικά και χρήματα.
Κατά τη διαφυγή τους δε οι κατηγορούμενοι τραυμάτισαν στο κεφάλι της συγγενικό πρόσωπο των ηλικιωμένων, που επέστρεφε στο σπίτι.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των αλλοδαπών υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »

Ηπειρωτική Γαστρονομία: 1η Εκδήλωση Γνωριμίας την Τετάρτη

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Ηπειρωτική Γαστρονομία: 1η Εκδήλωση Γνωριμίας την Τετάρτη


Οι συνεργαζόμενοι Φορείς της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ με επικεφαλής την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, συντονιστή το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (εργαστήριο Χημείας Τροφίμων) και εταίρους τον ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, το ΔΗΜΟΣΙΟ Σ.Α.Ε.Κ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, την ΕΝΩΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, και το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ «ΠΑΜΒΩΤΙΣ»:

Με στόχο την παρουσίαση και προβολή του έργου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διοργανώνει την 1η εκδήλωση γνωριμίας με τίτλο:
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ στις 2 Ιουλίου, Τετάρτη (ώρα 20:00), στην αίθουσα πολιτιστικού χώρου «Δημήτρη Χατζή» στα Ιωάννινα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρατίθεται παρακάτω.
Οι ως άνω φορείς θα δώσουν ενημερωτική συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση:

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, στις 1 Ιουλίου ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00.

20:00 – 20:15:
Χαιρετισμοί επισήμων

20:15 – 20:30
Ομιλητές: Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, Νίκος Ντέμος, προϊστάμενος, τμήματος "σχεδίαση e-υπηρεσιών για τον πολίτη", ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ–ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
Θέμα: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ νεοσύστατη ομαδική προσπάθεια φορέων – παρουσίαση ιστοσελίδας.

20:30 – 20:45:
Ομιλήτρια: Ιουλία Κ. Κατσαδήμα, Δρ. Αρχαιολόγος ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Θέμα: Μαγειρεύοντας στην Ήπειρο 100.000: το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

20:45 – 21:00
Ομιλητής: Σέρκος Χαρουτουνιάν, Καθηγητής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Θέμα: Καταχώρηση πατάτας Χρυσοβίτσας ως προϊόντος Προστατευόμενη Γεωγραφικής Ένδειξης - ΠΓΕ

21:00 – 21:15
Ομιλήτριες: Ευθαλία Οικονόμου, Αν. Προϊσταμένη ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, Βασιλική Ηγουμενίδου, Αν. Προϊσταμένη Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, ΔΑΟΚ Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Θέμα: Το κοπάδι ¨ΟΡΕΙΝΟ ΗΠΕΙΡΟΥ» της Περιφέρειας Ηπείρου: στρατηγική ανάπτυξης και προσφοράς του.

21:15 – 21:30
Ομιλητής: Δημήτρης Σκάλκος, Καθηγητής Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας,

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Θέμα: Έρευνα προτίμησης καταναλωτών για το ΟΡΕΙΝΟ ΗΠΕΙΡΟΥ την περίοδο του Πάσχα
21:30 – 22:00

ΜΠΟΥΦΕΣ: με εδέσματα με «κασκαβάλι Πίνδου», «πατάτες Χρυσοβίτσας» «Ορεινό Ηπείρου» και «καπνιστή πέστροφα» με την υποστήριξη του ΣΑΕΚ Ιωαννίνων.

Υπεύθυνη Οργάνωσης - Πληροφορίες: Σοφία Φούκη, προϊσταμένη Περιφέρεια Ηπείρου, Τηλ. 26510-87151
Read More »

Συνελήφθησαν 2 άτομα για διακίνηση ηρωίνης

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Συνελήφθησαν 2 άτομα για διακίνηση ηρωίνης


Συνελήφθησαν χθες (29-06-2025) το απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πρέβεζας ημεδαπός και ημεδαπή, οι οποίοι κατηγορούνται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους κατηγορούμενους να επιβαίνουν σε αυτοκίνητο, στο πλαίσιο αξιολόγησης πληροφοριών ότι κατέχουν και διακινούν ηρωίνη σε χρήστες στην Πρέβεζα και τη Λευκάδα.
Κατά τον αστυνομικό έλεγχο ο ημεδαπός πέταξε στο έδαφος ποσότητα ηρωίνης βάρους 1,3 γραμμαρίων, η οποία περισυλλέχθηκε και κατασχέθηκε.

Σε έρευνα που επακολούθησε στο σπίτι τους βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν:
· συσκευασία με ηρωίνη σε μορφή «βράχου», βάρους 7,4 γραμμαρίων,
· μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης,
· 2 ναρκωτικά χάπια,
· ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας καθώς και σύνεργα κοπής (σπάτουλα, μεταλλικό κοπίδι κτλ), με υπολείμματα ηρωίνης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.
Read More »

18η Πανελλήνια συνάντηση Σκαραβαίων στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025
18η Πανελλήνια συνάντηση Σκαραβαίων στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας



Η μεγαλύτερη και μακροβιότερη εκδήλωση για τον σκαραβαίο και τα παρεμφερή οχήματα, επιστρέφει ανανεωμένη με επίκεντρο το πάντα φιλόξενο camping «Δρέπανο» στην Ηγουμενίτσα.

Πρόγραμμα:
1η μέρα 
Παρασκευή 4/7 "Η εκδρομική"
10:00 Συνάντηση Convoy στην Πρέβεζα στο κατάστημα Cantina Estrada
11:30 Αναχώρηση για πηγές Αχέροντα. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα στο ποτάμι, rafting, αθλοπαιδιές και φαγητό.
16:00 Αναχώρηση για τα καταλύματα και ελεύθερος χρόνος για ανάπαυση.
19:30 Συνάντηση στο Camping "Δρέπανο" και αναχώρηση για βραδυνή εκδρομή στα Σύβοτα όπου θα σταθμεύσουμε στην κεντρική πλατεία.
Ελεύθερη επιστροφή.


2η μέρα 
Σάββατο 5/7 "Η χαλαρή"
09:30 και μετά, άνοιγμα γραμματείας στο Camping "Δρέπανο", προσέλευση κόσμου.
12:00 Βarbeque Party και διαγωνισμοί δίπλα στη θάλασσα.
21:00 Bραδυνό Party στο Beach Bar του Camping.


3η μέρα 
Κυριακή 6/7 "Τhe end"
11:00-12:00 Check out
13:00 Aναχώρηση για το "Alex Bar" στο μαγευτικό Σαρακήνικο όπου και θα γίνει η λήξη της εκδήλωσης.
*To πρόγραμμα ενδέχεται να αλλάξει κατα την κρίση των διοργανωτών
Read More »

Έντονη διαμαρτυρία πυροσβεστών Ηπείρου για μετακινήσεις προσωπικού

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Έντονη διαμαρτυρία πυροσβεστών Ηπείρου για μετακινήσεις προσωπικού


Σε υψηλούς τόνους διαμαρτύρεται η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου για την πρόσφατη μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από την Ήπειρο προς τη Χίο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων κατά των πυρκαγιών. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη απόφαση ανέδειξε για άλλη μια φορά την επιπολαιότητα και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται η Ήπειρος από την κεντρική διοίκηση.

Σύμφωνα με την Ένωση, ενώ τρία από τα πέντε οχήματα που εστάλησαν επέστρεψαν εγκαίρως, το όχημα της Ηγουμενίτσας παρέμεινε αδικαιολόγητα δύο ημέρες παραπάνω στη Χίο, αφήνοντας ακάλυπτη την περιοχή της Θεσπρωτίας.
«Το να αφήνεις τη Θεσπρωτία χωρίς οχήματα και προσωπικό, δεν είναι απλώς λάθος. Είναι εγκληματική αδιαφορία», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση, κάνοντας λόγο για διαρκή υποστελέχωση, υπερκόπωση και απαξίωση των τοπικών δυνάμεων.
Η ανακοίνωση επικρίνει τις αποφάσεις που λαμβάνονται «σε γραφεία, μακριά από τη φωτιά και τον ιδρώτα» και καταγγέλλει ότι η Δ.Υ.ΠΙ.Ν. Θεσπρωτίας αντιμετωπίζεται ως «δεύτερης διαλογής υπηρεσία», με την επιχειρησιακή ετοιμότητα να διαλύεται στο όνομα ενός «φανταστικού συντονισμού».

Οι πυροσβέστες της Ηπείρου τονίζουν πως, αν προκύψει σοβαρό περιστατικό στην περιοχή, οι ευθύνες θα είναι κατονομασμένες και ξεκάθαρες.

«Οι πυροσβέστες δεν φταίνε ποτέ. Φταίνε αυτοί που σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα και παίζουν με την ασφάλεια όλων μας», καταλήγει η ανακοίνωση, καλώντας σε ουσιαστικό σεβασμό στις ανάγκες των τοπικών δυνάμεων και των πολιτών της Ηπείρου.
Read More »

Εγγραφές και ειδικότητες στο ΕΠΑΛ Παραμυθιάς

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Εγγραφές και ειδικότητες στο ΕΠΑΛ Παραμυθιάς


Οι μαθητές/-τριες που επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν από άλλο σχολείο σε οποιαδήποτε τάξη του 1ου ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς για το σχολικό έτος 2025 – 2026, υποβάλλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής», μέσω της εφαρμογής e-eggrafes στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

ή μέσω της διαδικτυακής πύλης

https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-
ananeose-eggraphes-se-geniko-kai-epaggelmatiko-lukeio


από τις 30 Ιουνίου 2025 και ώρα 07:00 έως και τις 08 Ιουλίου 2025 και ώρα 23:59

• Στην περίπτωση ανήλικων μαθητών/-τριών την Ηλεκτρονική Αίτηση υποβάλλει ο κηδεμόνας που έχει καταχωριστεί ως «πρώτος κηδεμόνας» στο ΠΣ myschool με τους δικούς του κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis).
• Σε περίπτωση ενήλικων μαθητών/-τριών, Ηλεκτρονική Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι, με τους δικούς τους κωδικούς ΓΓΠΣ (taxis), εφόσον είναι
καταχωρισμένοι στο ΠΣ myschool (ως κηδεμόνες του εαυτού τους).
• Προσοχή: Οι μαθητές που θέλουν να κάνουν μετεγγραφή στο ΕΠΑ.Λ από άλλο σχολείο, καλό είναι να κάνουν εγγραφή τώρα στο ΕΠΑ.Λ, γιατί τον Σεπτέμβριο θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μετεγγραφή μόνο στα λειτουργούντα τμήματα τομέων. Τώρα μπορούν να κάνουν εγγραφή σε όλα τα τμήματα των Τομέων του σχολείου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το σχολείο.

Σας ενημερώνουμε ότι για τους μαθητές που θα εγγραφούν στην Β ́ τάξη θα λειτουργήσουν στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς οι εξής τομείς:
1. Τομέας Πληροφορικής
2. Διοίκησης και Οικονομίας
3. Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας
4. Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
5. Τομέας Μηχανολογίας

Σας ενημερώνουμε ότι για τους μαθητές που θα εγγραφούν στην Γ ́ τάξη θα λειτουργήσουν στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Παραμυθιάς οι εξής ειδικότητες:
1. Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής
2. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
3. Κομμωτικής τέχνης
4. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
5. Τεχνικός Οχημάτων

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο 1ο ΕΠΑΛ Παραμυθιάς στο Τηλέφωνο 2666023780

Ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ Παραμυθιάς
Βακαλόπουλος Χρήστος
Read More »

Συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΕΠΣ Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025
Συλλυπητήρια ανακοίνωση της ΕΠΣ Θεσπρωτίας


Ο Πρόεδρος της Ένωσης ποδοσφαιρικών Σωματείων Νομού Θεσπρωτίας Κων/νος Σακαρέλης και η Εκτελεστική Επιτροπή, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στο μέλος της Ένωσης Λεωνίδα Γόγολο, για τον χαμό του αγαπημένου του πατέρα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Σακαρέλης
Read More »

Συγχαρητήριο Γιόγιακα στον Μιχάλη Μώκα για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025
Συγχαρητήριο Γιόγιακα στον Μιχάλη Μώκα για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου


Θερμά συγχαρητήρια στον Μιχάλη Μώκα για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καράτε Νέων.
Η μεγάλη αυτή διάκριση αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για τη Θεσπρωτία και απόδειξη ότι οι κόποι, η αφοσίωση και το ήθος ανταμείβονται.
Μιχάλη, σου εύχομαι ολόψυχα υγεία και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες!

Βασίλης Γιόγιακας
Βουλευτής Θεσπρωτίας
Read More »

Βεβήλωση εικονοστασίου στον ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025
Βεβήλωση εικονοστασίου στον ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας


Άγνωστοι δράστες βεβήλωσαν μικρό εικονοστάσι που βρίσκεται τοποθετημένο κατά μήκος του παραλιακού ποδηλατόδρομου στην Ηγουμενίτσα, προκαλώντας φθορές και καταστροφή του εσωτερικού του.
Το περιστατικό σημειώθηκε κατά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ενώ έγινε αντιληπτό από διερχόμενους πολίτες το πρωί της Κυριακής. 
Όπως διακρίνεται και στη φωτογραφία, το εικονοστάσι φέρει εκτεταμένες ζημιές.
Το σημείο βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της διαδρομής που χρησιμοποιείται από περιπατητές και ποδηλάτες. 
Οι φθορές προκαλούν αποτροπιασμό στους κατοίκους, καθώς το εικονοστάσι ήταν αφιερωμένο πιθανότατα σε θύμα τροχαίου και αποτελούσε σημείο προσευχής και περισυλλογής.
Η συγκεκριμένη ενέργεια προστίθεται σε σειρά περιστατικών βανδαλισμού που έχουν καταγραφεί σε δημόσιους χώρους της πόλης το τελευταίο διάστημα, εγείροντας εκ νέου ζήτημα αστυνόμευσης και προστασίας των κοινόχρηστων σημείων.
Η τοπική κοινωνία καταδικάζει το γεγονός και ζητά από τους υπευθύνους του Δήμου την αποκατάσταση του μνημείου, αλλά και την ενίσχυση της επιτήρησης στην περιοχή, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες.
Read More »

Στην Εθνική Κ18 για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα οι αθλητές του ΕΡΜΗ, Λάμπρου και Τζοβάρας

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Στην Εθνική Κ18 για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα οι αθλητές του ΕΡΜΗ, Λάμπρου και Τζοβάρας

Την Τετάρτη 25 Ιουνίου συγκεντρώθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής η Εθνική ομάδα αγοριών Κ18, όπου θα προετοιμαστεί εν όψει της συμμετοχής της στο Βαλκανικό πρωτάθλημα Κ19 (Μπάνια Λούκα, Βοσνία/Ερζεγοβίνη 8-14/7/2025).

Ο μεγάλος στόχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είναι τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2026 και το Βαλκανικό πρωτάθλημα εντάσσεται στην προετοιμασία για το συγκεκριμένο τουρνουά.

Ο Ομοσπονδιακός Προπονητής Γιώργος Μπακοδήμος κάλεσε τους εξής αθλητές:
Φώτιος Γεωργούντζος, ΑΟΝΣ Μίλων
Μάρκος Διαμαντής-Ζαρκάδης, ΑΟΝΣ Μίλων
Κωνσταντίνος Τσάκος, ΑΟΝΣ Μίλων
Κρις Μουσογιάν, Αρμενική Πειραιώς
Παναγιώτης Λάμπρου, ΑΣΠΕ Ερμής
Νικόλαος Τζοβάρας, ΑΣΠΕ Ερμής
Φώτιος Τσάνταλης, ΑΣ Ελπίς
Γεώργιος Μισαηλίδης, ΑΣ Ελπίς
Αντώνιος Κυμπάρης, ΟΠΑΘ Περσέας
Χρήστος Περδικέας, ΓΣ Πετρούπολης
Σπυρίδων Σερεμέτης, Παναθηναϊκός ΑΟ
Κωνσταντίνος Τραπεζουντίδης, Παναθηναϊκός ΑΟ
Λάζαρος Κοσμίδης-Εμμανουήλ, ΑΣΠ Γλυφάδα
Ευάγγελος Ανδρεάδης, ΑΣΠ Γλυφάδα
Νικόλαος Μπόνιας, ΠΑΟΚ
Ιάσονας Τέλιος, ΠΑΟΚ
Γεώργιος Γιωτίκας, ΑΟ Ορεστιάδας
Σπυρίδων-Ιάσονας Σπυρόπουλος, ΓΣ Άθλος Πατρέων
Σταύρος-Κωνσταντίνος Μούχλιας, ΠΑΟΚ
Ανδρέας Διαμαντόπουλος, ΣΦΑΜ Φοίβος.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης ευχαριστεί τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Χαλκιδικής κ. Στέλιο Βαλιανό, τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Νεολαιας Αριστοτέλη Χαλκιδικής κ.Κωνσταντίνο Κωττάκη, τον Υπεύθυνο Εστίας Αρναίας κ. Στέλιο Ρήγα, το σωματείο Μ.Ο. Απόλλων και τον προπονητή του Απόστολο Μπιζεταγια τη φιλοξενία και τη στήριξή τους στις Εθνικές Ομάδες.
Read More »

Ρεύμα: Αύξηση στα πράσινα τιμολόγια από την 1η Ιουλίου σύμφωνα με τους ειδικούς

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Ρεύμα: Αύξηση στα πράσινα τιμολόγια από την 1η Ιουλίου σύμφωνα με τους ειδικούς


Την εκτίμηση πως θα αυξηθεί από την 1η Ιουλίου η μέση τιμή ρεύματος στα πράσινα τιμολόγια των καταναλωτών εκφράζει ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

«Ο Ιούνιος κλείνει με μια μικρή αύξηση στην χονδρική αγορά του ρεύματος, γύρω στο 7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πιστεύω ότι θα πάει πολύ παραπάνω στα τιμολόγια της λιανικής. Αν σήμερα η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια του Ιούνιου είναι 14,7 λεπτά, θεωρώ ότι 1η Ιουλίου θα ξεπεράσει τα 16 λεπτά» τονίζει ο κ. Χριστοδουλίδης.
Και συνέχισε λέγοντας πως «τα πράσινα τιμολόγια δυστυχώς αποδείχθηκε ότι ούτε ανταγωνιστικά ήταν ούτε φθηνά και καθόλου ελκυστικά. Αντίθετα, είναι εκτεθειμένα σε όλες τις γεωπολιτικές αναφλέξεις, καιρικές συνθήκες κτλ. Καλό είναι ένας καταναλωτής να φύγει εδώ και τώρα από το πράσινο τιμολόγιο και να πάει να κλειδώσει ένα μπλε, που υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν τιμολόγιο ακόμα και με 8,8 λεπτά».

Για τους πιο καυτούς μήνες του χρόνου
Επίσης, μίλησε για τους καυτούς μήνες του χρόνου. «Κάθε καλοκαίρι, Ιούλιος και Αύγουστος, είναι οι πιο καυτοί μήνες του χρόνου από πλευράς τιμών ρεύματος, γιατί είναι πολύ αυξημένη η ζήτηση λόγω της χρήσης του κλιματιστικού και της αύξησης της τουριστικής κίνησης. Πέρα από τις καιρικές συνθήκες, υπάρχουν αίτιες που έχει γίνει περιφερειακή ενεργειακή κρίση. Συνεχίζεται το πρόβλημα με την Ουκρανία, επίσης δεν έχει υπάρξει αποθηκευτικά συστήματα, ούτε ένα κιλοβάτ από πέρσι μέχρι φέτος, προκειμένου να αποθηκεύεται η περίσσεια της πράσινης ενέργειας και να δίνεται το βράδυ που είναι υψηλή η ζήτηση. Αντ΄ αυτού μπαίνουν μπροστά οι ακριβές θερμικές μονάδες που καινέ το ακριβό πια φυσικό αέριο. Η ρωσική στρόφιγγα του αγώγιμου αερίου έχει κλείσει από αρχές Ιανουάριου του 2025. Άρα θα συνεχίσουμε να έχουμε αυξήσεις, Ιούλιο και Αύγουστο θα έχουμε κλιμάκωση στις τιμές της λιανικής» υπογράμμισε.
Read More »

Ακίνητα: Όλες οι αλλαγές που έρχονται για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αλλά και για τους ενοικιαστές

Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2025

Ακίνητα: Όλες οι αλλαγές που έρχονται για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αλλά και για τους ενοικιαστές


Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (Μ.Ι.Δ.Α.), αναμένεται να συσταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών και δεδομένων για την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων.

Την ίδια στιγμή υποχρεωτική θα είναι η πληρωμή των μισθωμάτων μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Οι δύο αυτές νέες ρυθμίσεις που αφορούν τα ακίνητα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση.
Αναλυτικότερα με τη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου για τα ακίνητα θα καταγράφονται όλες οι πληροφορίες όπως είδος, επιφάνεια, θέση, όροφος, εάν είναι ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ενοικιασμένο και ταυτόχρονα την ενεργοποίηση του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας που θα περιλαμβάνει την περιουσία όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, των υπουργείων, και των εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών που το σύνολο του μετοχικού τους κεφαλαίου ανήκει στο δημόσιο. Στόχος είναι να μπει τάξη και να καταγραφεί για πρώτη φορά επίσημα και ξεκάθαρα το πραγματικό μέγεθος της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Μόλις ενεργοποιηθεί το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων περισσότεροι από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα προχωρήσουν σε δήλωση των στοιχείων των ακινήτων και της χρήσης τους.

Νέα πλατφόρμα
Στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην ΑΑΔΕ θα υποχρεωθούν να εισέλθουν όλοι οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές ακινήτων, για να δηλώσουν τις κατοικίες ή τους επαγγελματικούς χώρους που μισθώνουν.
Στη βάση δεδομένων θα δημιουργηθεί ατομικός φάκελος για κάθε ακίνητο που θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες, όπως την επιφάνεια, τη θέση, τον όροφο, εάν είναι ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, νοικιασμένο, στοιχεία που θα δώσουν τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να εντοπίσουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής με αδήλωτα και υποδηλωμένα ακίνητα και «μαύρα» εισοδήματα από ενοίκια. Ειδικότερα στη πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα καταγραφούν μεταξύ άλλων:
  • Είδος ακινήτου, επιφάνεια, θέση, όροφος.
  • Κατάσταση: ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρημένο.
  • Στοιχεία που υπάρχουν στο Κτηματολόγιο και κυρίως οι Κωδικοί Αριθμοί Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).
  • Αριθμοί Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) από το αρχείο του Taxisnet, που σχηματίστηκε από τις δηλώσεις του Ε9.
  • Αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ.
  • Αριθμοί παροχής νερού από τις εταιρείες ύδρευσης – αποχέτευσης.
  • Στοιχεία για πολεοδομικές άδειες που υπάρχουν στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ).
  • Στοιχεία από τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία που αφορούν ακίνητα στα οποία υπάρχει αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας, με αγωγές ή άλλα ένδικα μέσα.
  • Αριθμοί ασφαλιστηρίων συμβολαίων των κτισμάτων.
  • Στοιχεία για τους αποδέκτες των αγροτικών επιδοτήσεων που καταβάλλονται για καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Read More »

Σελίδες

Advertise & Backlinks on thespro.gr

Publish guest posts or dofollow backlinks on a trusted Greek news website (DA 35 / DR 33, 38K+ monthly visits).

Fast publication, real traffic, transparent metrics.

Contact: info@thespro.gr

📈 Looking for Greek guest post sites or backlinks for SEO? — thespro.gr is open for sponsored content, guest posts & link insertions.
Learn more →

© 2025 thespro.gr — Media & SEO Collaborations | Domain Authority 35 · Domain Rating 33

Από το Blogger.