ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΡΩΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ (ΚΟΥΡΝΙΕΣ)



Υπάρχουν είδη, όπως ο κορμοράνος, η χαλκόκοτα, ο αργυροτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς και ο γελαδάρης τα οποία κάθε σούρουπο συγκεντρώνονται ομαδικά σε επιλεγμένες θέσεις και κουρνιάζουν. 
Αυτές λέγονται κούρνιες ή θέσεις ανάπαυσης (roost). 

Ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποιεί αυτές τις μετρήσεις από το 2012 και διατηρεί ένα μεγάλο αρχείο με τις διακυμάνσεις των πληθυσμών των ερωδιών στα σημεία κούρνιας. 
Κάθε μήνα και από επιλεγμένες θέσεις θέας- ανάλογα την εποχή και τις μετακινήσεις των ερωδιόμορφων- καταμετρούνται εκατοντάδες άτομα λευκοτσικνιά, χαλκόκοτας και γελαδάρη σε πτήση προς τα σημεία ανάπαυσής τους. 
Πολλές φορές, υπάρχουν 2 περιοχές κουρνιάσματος και σε κάποιες εποχές και 3 περιοχές κουρνιάσματος, οι οποίες χρησιμοποιούνται είτε από διαφορετικά είδη, είτε το ίδιο είδος κουρνιάζει σε δύο περιοχές και σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται 2 και 3 ομάδες ατόμων για την ταυτόχρονη καταμέτρησή τους, καθώς άτομα καταφτάνουν σε μεγάλους αριθμούς από διάφορες διευθύνσεις. 
Οι μετρήσεις κούρνιας πραγματοποιούνται στο δέλτα Καλαμά και στο δέλτα Αχέροντα. 


Γνωρίζοντας τις συγκεκριμένες θέσεις και πραγματοποιώντας καταγραφές τις κατάλληλες ώρες (πριν αρχίσουν να κουρνιάζουν τα άτομα), μπορούμε να μετρήσουμε με μεγάλη ακρίβεια το συνολικό πληθυσμό από αυτά τα είδη την συγκεκριμένη περίοδο. 
Έτσι, μπορούμε να ελέγξουμε και πιθανές υποεκτιμήσεις που κάνουμε κατά την εφαρμογή των άλλων μεθοδολογιών (διαδρομές, σημεία παρατήρησης κ.α.).









ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΡΩΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ (ΚΟΥΡΝΙΕΣ)  ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΡΩΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΑΥΣΗΣ (ΚΟΥΡΝΙΕΣ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 05, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.