ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 
 

Με ικανοποίηση διαβάσαμε την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, σύμφωνα με την οποία εγκαταστάθηκε στο νέο λιμάνι Ηγουμενίτσας κινητό περίπτερο τουριστικής προβολής, που παρέχει στους επισκέπτες χρήσιμες πληροφορίες για τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του τόπου, ενώ επίσης διανέμει έντυπο υλικό τουριστικού περιεχομένου. Ο στόχος της πρωτοβουλίας – σύμφωνα με την Περιφέρεια – είναι η εκμετάλλευση του χρόνου παραμονής των επιβατών στο χώρο του λιμανιού πριν την αναχώρηση των πλοίων, ώστε στο επόμενο ταξίδι τους, η Ήπειρος να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των διακοπών τους.

Δύσκολα θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς με τον ανωτέρω στόχο. Θυμόμαστε άλλωστε ότι στο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες προσπάθειες από τη Ν.Α. Θεσπρωτίας, οι οποίες δεν είχαν την απαιτούμενη συνέχεια. Όμως το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτό είναι αρκετό ή αν χρειάζεται και κάτι περισσότερο για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

Ο χρόνος παραμονής των επιβατών στην Ηγουμενίτσα, πολλές φορές και ιδίως σε περίοδο αιχμής είναι αρκετός όχι μόνο για να επισκεφτούν το συγκεκριμένο περίπτερο, αλλά και να κάνουν μια βόλτα στην πόλη. Αρκεί βεβαίως να ενδιαφερθεί κάποιος για να οργανωθεί κατάλληλα η προσπάθεια αυτή.

Να υπάρχει για παράδειγμα οργανωμένη, χαμηλού κόστους μεταφορά από το λιμάνι στο κέντρο και το αντίθετο, σε συγκεκριμένες ώρες και με σταθερά σημεία αφετηρίας, στάσεων και προορισμού. Στην περίπτωση ολιγόωρης επίσκεψης ή επιθυμίας των επιβατών, να υπάρχει ευκολία χρήσης ταξί. Να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση με συμβατικά και σύγχρονα μέσα (φυλλάδια, ξεναγήσεις, διαδικτυακές εφαρμογές προσβάσιμες από «έξυπνες» συσκευές και κινητά τηλέφωνα) για το τι μπορεί να δει ή τι μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στην πόλη.

Αρκεί να αποβάλουμε την αντίληψη που επικρατεί και η οποία συνοψίζεται στη φράση: «μα τι έχουμε να δείξουμε εμείς στους επισκέπτες;». Ας είμαστε σίγουροι ότι η Ηγουμενίτσα, ακόμη και σήμερα έτσι όπως είναι, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από αρκετές άλλες πόλεις που έχουν αξιοποιήσει καλύτερα το τουριστικό ρεύμα.

Κατ΄ αρχήν έχουμε το παραλιακό μέτωπο, το οποίο – έστω και κολοβωμένο αφού δεν είναι στο σύνολό του προσβάσιμο στο κοινό – αποτελεί πόλο έλξης για βόλτα και χαλάρωση στις καφετέριες και στα μπαράκια. Έχουμε τις παραλίες Δρέπανο και Μακρυγιάλι και τον παρακείμενο υδροβιότοπο του Δέλτα Καλαμά. Έχουμε το εμπορικό κέντρο, με τα καταστήματα, τις ταβέρνες και τα καφέ. Έχουμε τα σκαλιά, ένα ιδιαίτερο τρόπο σύνδεσης των δρόμων και των γειτονιών της πόλης, τον οποίο άλλες πόλεις με ανάλογα χαρακτηριστικά (Καβάλα, Πάτρα κ.α.) τα έχουν καταστήσει με κατάλληλες ενέργειες (χρωματισμοί, φυτεύσεις, φωτισμός κ.α.) επισκέψιμα. Έχουμε ένα μικρό, αλλά σύγχρονο και καλαίσθητο αρχαιολογικό μουσείο. Έχουμε το αλσύλλιο και το Κάστρο, τα οποία αν και δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αφού πρέπει να εκτελεστούν τα κατάλληλα έργα προστασίας και ανάδειξης, αποτελούν πνεύμονα πρασίνου και δροσιάς. Και για όσους έχουν και περισσότερο χρόνο αναμονής, υπάρχει η δυνατότητα οργανωμένης επίσκεψης στην Πλαταριά, τα Σύβοτα και την Πέρδικα, με τη μίσθωση ταξί.

Φαντάζεστε τις τονωτικές ενέσεις που θα δέχεται η τοπική οικονομία αν κάθε ημέρα σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια της αιχμής της θερινής τουριστικής περιόδου, κυκλοφορούσαν στην πόλη δεκάδες επισκέπτες, που θα ήθελαν να καταναλώσουν χρήματα για σίτιση, καφέ, ποτό, μετακίνηση ή για αγορά προϊόντων; Ποιος επαγγελματίας θα αντιδρούσε σε κάτι τέτοιο και δεν θα συνεργαζόταν για να πραγματοποιηθεί;

Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι εμπλέκονται αρκετοί φορείς (τοπική αυτοδιοίκηση, Λιμεναρχείο, Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, Εφορεία Αρχαιοτήτων, ΚΤΕΛ, σύλλογος οδηγών ταξί κ.τ.λ.). Δεν αποτελεί όμως ανυπέρβλητο εμπόδιο. Ούτε βεβαίως ευσταθεί η δικαιολογία περί σοβαρής κυκλοφοριακής επιβάρυνσης του κέντρου της πόλης, η οποία στάθηκε εμπόδιο για την αποτυχία μιας αντίστοιχης προσπάθειας στο παρελθόν.

Η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη μιας πόλης, ειδικά με την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σαφώς συνιστά τοπική υπόθεση σύμφωνα με την νομοθεσία και αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου. Όπως επίσης, είναι αρμοδιότητα της Τ.Α. η αξιοποίηση των τοπικών φυσικών και πολιτιστικών πόρων. Η έννοια της αξιοποίησης δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εκτέλεση τεχνικών έργων προστασίας και βελτίωσης προσβασιμότητας. Επεκτείνεται και στην δημιουργική και ολοκληρωμένη σύνδεση αυτών των πόρων με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, με τις ανάγκες δηλαδή των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής.

Η Περιφέρεια Ηπείρου με την λειτουργία του κινητού ενημερωτικού περιπτέρου έκανε μόνο το πρώτο βήμα. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την τουριστική πληροφόρηση είναι μεγάλο.

Είναι λοιπόν μια ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη από το Δήμο Ηγουμενίτσας, ο οποίος πρέπει να αναλάβει δράση υλοποίησης των απαραίτητων ενεργειών και πρωτοβουλία συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε από την επόμενη τουριστική περίοδο να καταστεί δυνατή η πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος που θα στοχεύει στην οργανωμένη παραμονή στην πόλη όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού επιβατών του λιμανιού, για όσο περισσότερη ώρα γίνεται. Και ανάλογα με τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής θα αναπροσαρμοστεί το πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Αυτή θα είναι μια ουσιαστική προσφορά στις επιχειρήσεις και στον εμπορικό κόσμο της Ηγουμενίτσας και μια σημαντική συμβολή στην προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή μας.

Παναγιώτης Β. Νταής
Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ  ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 25, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες