Η ιστορία μιας «πράσινης επένδυσης» και ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας
Στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας ήλθε στις 28/08/22 για έγκριση Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά την κατασκευή «ομάδας φωτοβολταϊκών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, 91 ιδιωτών-παραγωγών , συνολικής ισχύος 45,479 MW» στην περιοχή Μαργαριτίου του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στην συνεδρίαση δεν πάρθηκε απόφαση γιατί δεν είχε σταλεί η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μαργαριτίου. Ωστόσο το θέμα συζητήθηκε (586) Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 13/2022 - YouTube από το 1:47 λεπτό στο video).
Το θέμα ήλθε πάλι στο Δ.Σ. μετά την συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου στις 14/09/22. Το Τ.Σ. Μαργαριτίου σε συνεδρίαση του απέρριψε ΟΜΟΦΩΝΑ την ΜΠΕ.
Το Δ.Σ. όμως ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ΜΠΕ, μολονότι είχε απορρίψει προηγούμενες επενδύσεις στην περιοχή Μαργαριτίου που θεωρείται κορεσμένη (586) Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 14/2022 - YouTube από το 50’ στο video).
Η Παράταξη του Δημάρχου υπερψήφισε επιχειρηματολογώντας υπέρ της «πράσινης ανάπτυξης» επισείοντας τον κίνδυνο της «κλιματικής αλλαγής» .
Η δε παράταξη με επικεφαλής τον Γ. Γόγολο , που μέχρι τότε κονταρομαχούσε με τον δήμαρχο περί «όνου σκιάς», συμφωνώντας τόνισε το συμμετοχικό του εγχειρήματος και το ότι θα είναι ντόπιοι οι «επενδυτές» και μάλιστα κατά δήλωση τους εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα. (Να θυμίσουμε ότι στελέχη της παράταξης πρωτοστατούσαν στην δημιουργία εταιρείας που θα αγόραζε το πλειοψηφικό πακέτο της ΟΛΗΓ Α.Ε.)
Η Λ.Σ. υπερψήφισε την πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου του Μαργαριτίου, καταψηφίζοντας την ΜΠΕ.
Τονίσαμε ότι τις ευθύνες της Κυβέρνηση και Ε.Ε. για την «πράσινη μετάβαση».
Οτι αιτία της ενεργειακής φτώχιας του λαού είναι η απελευθέρωση της ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, τα πράσινα τέλη , η απολιγνιτοποίηση , το χρηματιστήριο ενέργειας κλπ.
Επίσης τονίσαμε την υποκρισία της Ε.Ε. και κυβέρνησης περί κλιματικής αλλαγής ,όταν βαφτίζει ΑΠΕ την παραγωγή ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια, όταν πρωτοστατεί στους πολέμους, όταν φέρνει το πανάκριβο LNG τις ΗΠΑ επιβαρύνοντας το περιβάλλον, όταν ζητά να αλλάξουν οι καυστήρες από φυσικού αερίου σε πετρελαίου κλπ.
Πιστεύοντας δε ότι απευθυνόμαστε σε αγρότες και κτηνοτρόφους τους επισημάναμε τους οικονομικούς κινδύνους του εγχειρήματος, γιατί στον καπιταλισμό «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» και στην μάχη για την απορρόφηση των 30 δις ευρώ του ταμείου ανάκαμψης της Ε.Ε. αντιμάχονται καρχαρίες που θα τους κάνουν μια μπουκιά.
Φέραμε δε σαν παράδειγμα τις “Μινωικές Γραμμές” που κατέληξαν στα χέρια του GRIMALDI, ο οποίος σήμερα διεκδικεί το λιμάνι της πόλης μας
Ωστόσο τα δεδομένα ήταν διαφορετικά.
Το Δ.Σ. εξαπατήθηκε.
Όπως προκύπτει από τον κατάλογο των 91 «παραγωγών» που ο Δήμαρχος στην συνεδρίαση δεν παρουσίασε ούτε ντόπιοι είναι όλοι, ούτε κτηνοτρόφοι. (Μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε πολύ καλά).
Λογικό ,που να βρούνε οι αγρότες χρήματα για «την ιδία συμμετοχή» και εγγυητικές επιστολές τραπεζών, όταν είναι γνωστή η άθλια οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων;
Ωστόσο ο εκπρόσωπος τους που μας συστήθηκε κτηνοτρόφος μας διαβεβαίωσες ότι το 80% είναι του πρωτογενούς τομέα.
Μας διαβεβαίωσαν ότι μόνο αυτοί οι 91 χωράνε στην επένδυση και δεν μπορεί να προστεθούν άλλοι. (Όλα αυτά είναι στα video των συνεδριάσεων που επισυνάπτονται).
Ωστόσο σε υπόμνημα της γεωπεριβαλλοντικης μελέτης που έστειλε ο μελετητής μετά από αίτηση Περιφερειακής Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, μέλους της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ηπείρου όπου θα συζητηθεί η ΜΠΕ, εμφανίζεται σαν 92ος επενδυτής ο ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ.
Αυτό πια και αν δεν ήταν κεραυνός.
Συνεδριάσαμε σαν Δ.Σ. δύο φορές με θέμα την ΜΠΕ και είχαμε άγνοια της συμμετοχής του δήμου.
Έπρεπε να παρέμβει η Λ.Σ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για να το μάθουμε.
Από αυτό το γεγονός προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα:
1) Γιατί ο Δήμαρχος δεν το ανέφερε στην εισήγηση;(σσ η εισήγηση του δήμαρχου λείπει από το video)
2) Γιατί ο Δήμαρχος όταν προκλήθηκε από συνάδελφο, μέλος του Δ.Σ., να μας πει ποιοί είναι αυτοί οι 91 το απέφυγε; (Μάλιστα στην απάντηση του εμφανίστηκε σαν αντίπαλος των μεγάλων επιχειρήσεων)
3) Ποιος αποφάσισε να συμμετέχει ο δήμος μας στο εγχείρημα των 91; Ποιο όργανο συνεδρίασε για αυτό; Πότε; Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι Δ.Σ.;
5) Η απόφαση που πάρθηκε ισχύει με βάση την μελέτη για τους 91 όπως αναφέρονται στην εισήγηση και στην ΜΠΕ. Ισχύει η ίδια απόφαση και για 92 παραγωγούς; Αφού το Δ.Σ. με βάση άλλα δεδομένα αποφάσισε. Η επιτροπή περιβάλλοντος στην περιφέρεια για ποια ΜΠΕ θα πάρει απόφαση; Μπορεί να πάρει για τους 92; Αν ναι πώς; Αφού στην διαβούλευση άλλη μελέτη συζητήθηκε.
Προφανώς υπάρχει μείζον θέμα τάξης και λειτουργίας του δήμου όπως και παραπλάνηση του Δ.Σ αλλά κυρίως πάρα πέρα υποβάθμισης του.
Ξανά ρωτάμε για ποιον λόγο υπήρξε αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά;
Σε κάθε περίπτωση η Δ.Α είναι υπόλογη και πρέπει να δώσει εξηγήσεις τόσο στο Δ.Σ όσο και στους κατοίκους του δήμου μας που απειλούνται με ενεργειακή φτώχεια και πρόσθετα χαρατσώματα από τον δήμο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του δήμου μας σε αγώνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας:
-Για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, - όπως ο λιγνίτης, υδροηλεκτρισμός, γεωθερμία, ΑΠΕ - με περιβαλλοντικούς όρους και χωροταξικό σχεδιασμό κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.
-Για κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
-Για απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη µεταφορά του πανάκριβου αµερικανικού LNG.
-Για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
-Για γενναία μείωση και πλαφόν στην τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος και του φυσικού αερίου.
-Για κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασµούς ρεύµατος.
-Καµία διακοπή ρεύµατος σε όσους δεν µπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασµούς.
ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΟΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ
Ηγουμενίτσα 17/09/2022
Για την Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας
Η απάντηση του μελετητή της ΜΠΕ προς το την επιτροπή περιβάλλοντος του Π.Σ. Ηπείρου:
Η ιστορία μιας «πράσινης επένδυσης» και ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας
Reviewed by thespro.gr
on
Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: