Ειδήσεις από το παρελθόν



• Ας σχολιάσουμε ή διευκρινίσουμε κάποιες από τις δημοσιευόμενες «ειδήσεις» του παρελθόντος.

Ο Βασιλεύς Όθων (1833-1862) παρασημοφορεί τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αίγυπτο, τον Μετσοβίτη Εθνικό Ευεργέτη Μιχαήλ Τοσίτσα (+1856). Στην Βιέννη πεθαίνει ο μεγάλος επίσης Εθνικός Ευεργέτης, ο Βαρώνος Γεώργιος Σίνας (1783-1856). Η επόμενη «είδηση» του 1876 αναφέρεται στην επίσκεψη στην Αθήνα πρώην υπουργού των Εξωτερικών της Ρουμανίας, «εξ Ηπείρου έλκων την καταγωγήν».

Ο συντάκτης του ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ είναι ο Π. Πηγαδιώτης που διεκρίνετο «για το επιθετικό πνεύμα… το ανηλεές μαστίγωμα της φαυλοκρατίας και του κομματισμού…». Εδώ σατιρίζει την συντεχνιακή αντίληψη των βουλευτών της εποχής, η οποία, όπως φαίνεται, διακρίνει και τους βουλευτές της εποχής μας.

Η κόρη της περιώνυμης Κυρά – Φροσύνης των Ιωαννίνων πεθαίνει στη Λυών της Γαλλίας.

Η «είδηση» της 12-6-1909 αναφέρεται στον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’ τον Μεγαλοπρεπή, για τον οποίον ο δημοσιογράφος Κ. Σπανούδης έγραφε το 1917: «Κληρικός υπέροχος, αλλά και εξαιρετικός ως άνθρωπος. Απαράμιλλος τύπος ιεροπρεπείας και ελλη- νοπρεπείας συγχρόνως. Υπερήφανος και μεγαλοπρεπής εις τας σκέψεις, εις τας ιδέας, εις τα αισθήματα, εις την παράστασιν, εις την χριστιανικότητα, εις το καθήκον». Ακόμα ένας ταγματάρχης, απόγονος των μεγάλων Εθνικών Ευεργετών, των Ζαππέων, σκοτώνεται στον Εμφύλιο Πόλεμο και ο Γιαννιώτης Μιχαήλ Σκούρτης, μας πληροφορεί ότι οι Αμερικανοί είχαν «βαπτίσει» ένα λίμπερτυ, με το όνομα του Ηπειρώτη Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου ή Μάικλ Άναγνος. (+1906)

Αλλά ας παραθέσουμε επί λέξει τις σχετικές «ειδήσεις» του παρελθόντος.

Οι ειδήσεις

Ο Ελληνικός Ταχυδρόμος, 12-6-1837. Διά του αυτού διατάγματος η Α.Μ. ευηρεστήθη να διορίση Ιππότην του χρυσού σταυρού του Τάγματος του Σωτήρος τον κ. Μιχαήλ Τοσίτσα Γενικόν Πρόξενον της εις Αίγυπτον και λοιπά υπό τον Αντιβασιλέα της Αιγύπτου μέρη.

Αθηνά, 17-5-1856. Ο βαθύπλουτος ομογενής μας Βαρώνος Γεώργιος Σίνας, πάσχων προ πολλού απεδήμησεν εις Κύριον εν Βιέννη την 6/18 τρ. εις ηλικίαν 72 ετών.

Ο Αστήρ της Ανατολής, εν Αθήναις 17-4-1876. Αφικόμενος προ ημερών μετά της συζύγου του διατρίβει ενταύθα ο πρώην επί των Εξωτερικών υπουργός της Ρουμανίας κ. Κωσταφόρος εξ Ηπείρου έλκων την καταγωγήν. […]

Αρχίλοχος, 24-7-1877. Εις την Βουλήν. Ευαγές εγκαθίδρυμα νέα πνυξ της Ελλάδος, αγυρτείας γλωσσασπίδων πολλής ενδιαίτημα, κερδαλαιοφρόνων ανδραρίων κοινοβούλιον, συ της Ελλάδος κενοτάφιον προώρισαι, νέους Παυσανίας τόσους περικλείον εν αυτώ. ΕΥΧΑΡΙΣ

Εφημερίς, 25-8-1877. Ο νέος πρεσβευτής της Υ. Πύλης ενταύθα ονομάζεται Τουρχάν – μπέης. Κατάγεται εξ Αλβανών και εγεννήθη εν Ιωαννίνοις. Τας εγκυκλίους σπουδάς εποιήσατο εν τη Ζωσιμαία Σχολή. […] Ομολογείται ευφυέστατος ανήρ και γιγνώσκει άριστα την ελληνικήν ιδία δε καταγείνας με τον Όμηρον. Είναι ηλικίας 40 ετών.

Εφημερίς, 18-8-1877. Κατ’ αυτάς απεβίωσεν εν Λυών της Γαλλίας εν ηλικία 82 ετών η Αλεξάνδρα Μούκα, θυγάτηρ της Κυρά Φροσύνης, του ταλαιπώρου εκείνου θύματος του Αλή Πασά, ης τα παθήματα εξετραγώδησεν ο κ. Λ. Βερναρδάκης. Η αποβιώσασα διέμενε παρά τη θυγατρί αυτής κυρία Couchaud.

ΑΙΩΝ, 14-1-1882. Εξ ιδιαιτέρας εξ ΟΔΗΣΣΟΥ ανταποκρίσεως, από 2/14 Ιανουαρίου, αποσπώμεν τα εξής: Είναι αξιοπαρατήρητος ο τρόπος και τα μέσα, δι’ ών καταπολεμείται ενταύθα αμειλίκτως πάσα ελληνική ιδέα. Το πνεύμα του σλαβισμού, διεπόμενον υπό του παραφορωτάτου φανατισμού, επετάθη από τινος επί τοσούτον, ώστε η Ρωσική Κυβέρνησις εξελέγχεται ως ασεβούσα προς τους στοιχειωδεστάτους κανόνας, της διεθνούς αλληλεγγύης. Ιδίως το ελληνικόν στοιχείον, αντιπροσωπευόμενον υπό των μεγαλεμπόρων κατ’ εξοχήν ομογενών, αποβαίνει το σημείον της συστηματικής προσβολής και των πολυμηχάνων καταθλίψεων των Ρωσικών Αρχών. […]

Ριζοσπάστης, 12/25 Ιουνίου 1909. «Οι Τούρκοι θα συνενωθούν με τους Βουλγάρους και θα σπάσουν την κεφαλήν των Ελλήνων», είπε τη 9η Ιουνίου ο δικτάτωρ της Τουρκίας, Σεφκέτ προς τον εθνάρχην του ελληνικού Γένους! «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι συνηθισμένος ν’ ακούη τοιαύτην γλώσσαν”, απήντησε Ιωακείμ Γ’ ο επαξίως επί του θρόνου Γρηγορίου του Ε’ καθήμενος και την Τουρκικήν αγχόνην μετά περιφρονήσεως ατενίζων.

ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ, 1-6-1934. ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΑΙ ΦΑΡΜΑΚ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ Φ.Σ. Ιωαννίνων. Δ. Γκαραλάνης Πρόεδρος, Κ. Κανδηλάς, Δ. Παπανικολάου, Χ. Μεγγλίδης, Μ. Στεφάνου. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΝ Σπ. Τσάντης, Ι. Τζαβέλλας, Κ. Ιωαννίδης.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 30-1-1949. Τηλεγραφούν εκ Βερροίας, ότι πάνδημος εγένετο αυτόθι η κηδεία του ταγματάρχου Ιωάννου Αθανασιάδη υποδιοικητού τάγματος, όστις έπεσεν ηρωικώς μαχόμενος κατά την τελευταίαν επίθεσιν εναντίον της Ναούσης. Η πόλις της Ναούσης θρηνεί την απώλειαν του ηρωικού Ταγματάρχου.

Ριζοσπάστης, 22 Μαρτίου 1908. Ο Σπυρίδων Βαλτατζής, Ηπειρώτης, την εξ 700.000 δραχμών περιουσίαν του κατέλιπεν υπέρ του Εθνικού Πανεπιστημίου, ως κληρονόμου αυτού. Εκληροδότησε προσέτι ποσόν ανάλογον προς ίδρυσιν σχολείου εν Συρράκω της Ηπείρου υπό τον ρητόν όρον να μη γίνη δεκτή εν αυτώ η ρουμανική γλώσσα.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 15-2-1949. ΛΑΜΠΡΟΣ ΗΛ. ΚΟΥΤΣΟΚΟΛΙΟΣ Στρατιώτης καταγόμενος εκ Πρεβέζης έπεσεν εις το άνθος της ηλικίας του (ήτο μόλις 25 ετών) την 16 παρελθόντος ιανουαρίου εις την Νάουσαν. […]

ΤΟ ΒΗΜΑ, 17-5-1949. ΙΩΑΝ. Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Ταγματάρχης ετών 37. Απόγονος εκ μητρός των μεγάλων εθνικών ευεργετών του Βαγγέλη και Κωνσταντίνου Ζάππα, ο ταγματάρχης Ιωάννης Κ. Αθανασιάδης, ηκολούθησε το παράδειγμα εκείνων. Υπήρξεν εις εκ των καλυτέρων επιτελικών μας αξιωματικών. Αποφοιτήσας της Σχολής Ευελπίδων το 1932 διεκρίθη παντού όπου ετοποθετήθη με τον αδαμάντινον χαρακτήρα του, το ήθος και την ευρείαν μόρφωσιν -ο ανάγλυφος χάρτης των Ιωαννίνων θεωρείται ο καλύτερος όλων- […] Εις την Μ. Ανατολήν ως υπασπιστής του τότε αρχηγού του Γ. Επιτελείου απέσπασε την βαθείαν εκτίμησιν του αειμνήστου Βασιλέως Γεωργίου Β’ ο οποίος έλεγεν: «όλοι οι αξιωματικοί ας έχουν ως υπόδειγμα τον Αθανασιάδην». Ο ταγματάρχης Ιω. Αθανασιάδης έπεσεν επί των επάλξεων, μετά τριήμερον επικόν αγώνα την 12 Ιανουαρίου 1949 εις την μαρτυρικήν Νάουσαν. […]

ΤΟ ΒΗΜΑ, 20-11-1966. …Κατά την διάρκεια του Β’ Π.Π. η Αμερικανική Κυβέρνηση για να τιμήση τους έλληνες της Αμερικής για την συμβολή τους εις τον αγώνα της ελευθερίας, να τιμήση γενικά και τον άφθαστο σε ηρωισμό ελληνικό λαό και την Ελλάδα απεφάσισε να δώση σε ένα σκάφος λίμπερτυ το όνομα του ελληνοαμερικανού του οποίου η ζωή να συμβολίζη την εναρμόνιση των ιδανικών και παραδόσεων της Αμερικής και της Ελλάδος. Έγινε τότε η διαβάθμιση ηθικών αξιών. Και εκρίθη από την Αμερικανική Κυβέρνηση ότι ο διασημότερος έλλην από όσους ήλθαν και έζησαν εις την Συμπολιτεία και ο οποίος αποτελεί τον αδιάσπαστο κρίκο που συνδέει τις δύο χώρες δεν είναι άλλος παρά ο μεγαλοϊδεάτης εκ Παπίγκου Ηπείρου Μ. Αναγνωστόπουλος (Michel Anagnos). Έτσι το αμερικανικό σκάφος όταν καθελκύσθη εις τας 7-9-1944 εβαπτίσθη με το ένδοξο όνομα «Michel Anagnos». […]
Μιχαήλ Σκούρτης


Αντώνης Ν. Βενέτης, 
Μοναστηράκι Δωρίδος
Ειδήσεις από το παρελθόν Ειδήσεις από το παρελθόν Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 20, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.