Αίνιγμα : Πως η Ελλάδα «σώθηκε», όταν πριν τη διάσωση το χρέος ήταν 110% του ΑΕΠ και μετά τη διάσωση το χρέος έφτασε στο 180% ? - Του Γιάννη Στάθη


Με μεγάλη δυσκολία ομολογουμένως, προσπαθώ να κατανοήσω την αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας , την έξοδο από τα μνημόνια , την ανάπτυξη και άλλους νεοελληνικούς μύθους… Δυστυχώς οι οποίες επιστημονικές γνώσεις σε συνδυασμό με την όποια αναλυτική ικανότητα μάλλον δεν επαρκούν για να αντιληφθώ μιαν άλλη Ελλάδα την οποία κάποιοι άλλοι βλέπουν…

Και για να είμαι σαφής οι οποίες σκέψεις και παραθέσεις στοιχείων δεν έχουν στόχο την κριτική η την προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών. Απλώς , νομίζω , ότι ανάγνωση των παρακάτω μεγεθών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας…

Παραθέτω τα παρακάτω επίσημα στοιχεία , τα οποία αν κανείς τα συνδυάσει κατά οποιοδήποτε τρόπο μάλλον δεν θα καταλήξει σε αισιόδοξα συμπεράσματα..

Ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές -

1. Oι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή όσες είχαν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2017 καθώς και όσες συσσωρεύτηκαν από την αρχή του 2018 διαμορφώνονται πλέον στα 101,482 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια οι Έλληνες φορολογούμενοι χρωστάμε μόνο στην Εφορία 102 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν επιβληθεί στους 1.128.203 φορολογούμενους-οφειλέτες, δηλαδή στο 66% των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα.

O συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθαν τον Μάιο στους 3.816.475. Από αυτούς η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.708.111.

2. Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από την αρχή του 2018 διαμορφώθηκαν τον Μάιο στα 4,764 δισ. ευρώ έναντι 4,154 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο. Εμφάνισαν δηλαδή αύξηση κατά 610 εκατ. ευρώ.1

Ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια

Τα κόκκινα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια έχουν εκτιναχθεί στα 150 δις ευρώ, 1

Χρηματιστήριο . «Συναλλακτικός βάλτος»

Οι αγοραστές γυρίζουν και πάλι την πλάτη στις ελληνικές μετοχές και οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε αδυναμία αντίδρασης.

Οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με το ακόμα "εύθραυστο" διεθνές κλίμα, λόγω των ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, έχουν προστεθεί στη ζημιά που έχει προκαλέσει στην επενδυτική εμπιστοσύνη η υπόθεση της Folli Follie, οδηγώντας το Χ.Α. σε συναλλακτικό "βάλτο.

Η έξοδος από το μνημόνιο και τυπικά τον Αύγουστο όχι μόνο δεν αλλάζει προς το θετικό τα δεδομένα αλλά φοβίζει παράλληλα και τους επενδυτές σε σχέση με τις όποιες πολιτικές κινήσεις που το μόνο που κερδίζουν είναι να καθυστερούν την ανάπτυξη.

Δημογραφικό πρόβλημα . Η Ελλάδα «έχασε» 355.000 ανθρώπους από το «μαύρο» 2010 μέχρι σήμερα . 2

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η οικονομική κρίση, ούτε οι Τούρκοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι το δημογραφικό καθώς τώρα έχει ωριμάσει περισσότερο από ποτέ και κατά τα χρόνια της κρίσης η Ελλάδα «έχασε» 355.000 ανθρώπους .Το δημογραφικό είναι πολύ πιο σημαντικό καθώς πρόκειται για μια «εσωτερική επίθεση», δηλαδή ο Ελληνισμός χάνει δυνάμεις όχι από εξωτερικούς παράγοντες αλλά από πρόβλημα που βρίσκεται στα «σπλάχνα» του.

Η συρρίκνωση των γεννήσεων, η αύξηση των θανάτων και η αρνητική μετανάστευση, αναδεικνύουν το δημογραφικό της Ελλάδας σε μέγα εθνικό θέμα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το διάστημα 2011-2017 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 355.000 ανθρώπους και αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί με την υπευθυνότητα που απαιτείται για το «νούμερο 1» εθνικό πρόβλημα, ο πληθυσμός της Ελλάδας, το 2050, μόλις που θα αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ανθρώπων.

Κι ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurostat, το 2080, με 7,2 εκατομ. ανθρώπους

Τα συμπεράσματα δικά σας….


1.https://kourdistoportocali.com/news-desk/tremoun-katarrefsi-tis-ellinikis-ikonomias-entos-tou-therous/
2.Η έρευνα με τίτλο «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν», που υπογράφει η νομικός Ήρα Έμκε- Πουλοπούλου, διδάκτορας του πανεπιστημίου του Παρισιού
3. Η γελοιογραφία του Der Spiegel/ Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ Πηγή: Το ανατριχιαστικό σκίτσο του Der Spiegel για τα 8 χρόνια μνημονίων [εικόνα] | iefimerida.gr

Αίνιγμα : Πως η Ελλάδα «σώθηκε», όταν πριν τη διάσωση το χρέος ήταν 110% του ΑΕΠ και μετά τη διάσωση το χρέος έφτασε στο 180% ? - Του Γιάννη Στάθη Αίνιγμα : Πως η Ελλάδα «σώθηκε», όταν πριν τη διάσωση το χρέος ήταν 110% του ΑΕΠ και μετά τη διάσωση το χρέος έφτασε στο 180% ? - Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 19, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.