Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ηπείρου

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ηπείρου


Παρότι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ σημαντικά έργα για την αναστήλωση και την ανάδειξη των μνημείων, γίνεται συντονισμένη προβολή της «Πολιτιστικής Διαδρομής» φαίνεται ότι αυτό δεν αποδίδει καθώς δεν παρουσιάζονται σημάδια ανάκαμψης των επισκέψεων. Και τα τελευταία στοιχεία αποτυπώνουν ότι τα μνημεία και τα μουσεία δεν αποτελούν τελικά βασικό προορισμό για τους χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο η Ήπειρος.

Το πλέον χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, τον σημαντικότερο της Ηπείρου είναι σχεδόν σταθερές από το 2015 χωρίς να παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αυξητικές τάσεις.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου ενώ αίσθηση δημιουργεί το γεγονός ότι υπάρχουν και κάποιοι με μηδενικό αριθμό επισκεπτών.

Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019, διάστημα που αφορούν τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής, τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης είχαν επισκεφθεί 40.879 Έλληνες και ξένοι. Ο καλύτερος μήνας ήταν ο Απρίλιος με 6.574 επισκέπτες και ο χειρότερος ο Ιανουάριος με μόλις 155!

Οι θερινοί μήνες κινήθηκαν με μέσω όρο τις πέντε χιλιάδες.

Το 2015 την Αρχαία Δωδώνη είχαν επισκεφθεί 43.481, το 2016 οι επισκέπτες ήταν 42.512, το 2017 ήταν περίπου πέντε χιλιάδες λιγότεροι καθώς ανήλθαν στις 37.106 και το 2018 έφτασαν στις 44.638.

Ο Νομός Άρτας δεν εμφανίζεται καθόλου στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ενώ ο Νομός Θεσπρωτίας στους πρώτους δέκα μήνες του 2019 δέχθηκαν συνολικά 1.562 επισκέπτες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους.

Οι 1233 επισκέφθηκαν τα αρχαία Γίτανα, 300 περίπου τον αρχαιολογικό χώρο της Ελέας ενώ μηδέν επισκεψιμότητα κατέγραψε η Ντόλιανη και το Δυμόκαστρο.

Το σύνολο των επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους της Πρέβεζας φτάνει στις 40.818.

Μόλις 2.987 επισκέφθηκαν την Αρχαία Κασσώπη, 8.550 τη Νικόπολη και τα σκήπτρα κρατά το Νεκρομαντείο το οποίο δέχθηκε 29.281 επισκέπτες.

Κατά τους δέκα πρώτους μήνες του προηγούμενου έτους το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας επισκέφθηκαν 2.421, το Μουσείο Ηγουμενίτσας 2.646 το Αρχαιολογικό Ιωαννίνων 4.199, το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων 25.777 και το Μουσείο Νικόπολης δέχθηκε 8.150 επισκέπτες.

Ο δημοφιλέστερος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας είναι φυσικά η Ακρόπολη ενώ σε αυτούς που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών περιλαμβάνονται η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, το Σούνιο, η Λίνδος, η Βεργίνα, η Κνωσός, η Φαιστός, η Αρχαία Κόρινθος, ο Μυστράς και οι Δελφοί.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ηπείρου Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ηπείρου Reviewed by ebagelos on Σάββατο, Φεβρουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.