Πώς η ΕΛ.ΑΣ βάζει «μπλόκο» στους δρόμους της αλβανικής μαφίας
Ενίσχυση με συνοριοφύλακες και νέα μέσα, για να κοπούν τα… πήγαινε-έλα σκληρών ποινικών και η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων
Με μήκος 240 χιλιόμετρα, εκατοντάδες μονοπάτια και «κρυφά» περάσματα, τα ελληνοαλβανικά σύνορα αποτελούν… πεδίον δόξης λαμπρόν για το οργανωμένο έγκλημα, που πηγάζει από τη γειτονική χώρα: παράνομοι μετανάστες, φορτία ναρκωτικών (σ.σ. κυρίως ακατέργαστης κάνναβης), αλλά και όπλα περνούν καθημερινά στην Ελλάδα.
Αυτό ακριβώς θέλει να αλλάξει, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να επισκέπτεται προ ημερών τη Θεσπρωτία και να ανακοινώνει πλέγμα μέτρων που προβλέπουν πιο έντονη αστυνομική παρουσία. Ο στόχος διπλός: H αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος που πηγάζει από τη γειτονική Αλβανία και η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, στον πιο φτωχό - και αρκετά ταλαιπωρημένο - νομό της πατρίδας μας. Αποτελεί κοινό μυστικό εδώ και δεκαετίες ότι το ανάγλυφο του εδάφους και φυσικά η τεράστια έκταση των 240 χιλιομέτρων χρησιμοποιούνται για τα πήγαινεέλα σκληρών Αλβανών ποινικών, διακίνηση παράνομων μεταναστών, αλλά και μεταφορά μεγάλων φορτίων ακατέργαστης κάνναβης (σ.σ. η γείτονα και ιδιαίτερα το Λαζαράτι έχει χαρακτηριστεί ως «χασισοβολώνας της Ευρώπης»), όπως και όπλων – με τα Καλάσνικοφ να έχουν κατακλύσει τις πιάτσες των παρανόμων στην Αττική.
Όπως γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος στο «Παρασκήνιο», από τη Σαγιάδα της Θεσπρωτίας μέχρι τα ακριτικά χωριά της Κόνιτσας, η ΕΛ.ΑΣ. στήνει μπλόκα και «ενέδρες», επιτυγχάνει συλλήψεις και κατασχέσεις φορτίων ναρκωτικών, όμως η καθημερινή μάχη με την αλβανική μαφία είναι δύσκολη και απαιτεί ακόμη περισσότερους πόρους. «Θέλουμε ακόμη καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρουσία της Αστυνομίας στα σύνορα, για να αισθάνονται οι κάτοικοι ότι το κράτος είναι εδώ», είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήρε το έργο των συνοριοφυλάκων, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζεται η άμεση πρόσληψη νέων για την περιοχή της Μουργκάνας, των ορεινών χωριών και της ευρύτερης περιοχής. «Η παρουσία της Αστυνομίας στα σύνορα, στα απομακρυσμένα χωριά, στα σημεία ελέγχου, είναι θεμέλιο ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής», είναι τα λόγια του ίδιου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πρώτες προσλήψεις συνοριοφυλάκων έγιναν πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες και πλέον το υπάρχον προσωπικό έχει μεγαλώσει αρκετά.
Μία ακόμη ενέργεια που προχωράει άμεσα και κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας στην ελληνοαλβανική μεθόριο είναι η δημοπράτηση του νέου κτιρίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα. Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει και η ανέγερση του Τμήματος Συνοριοφυλάκων Θεσπρωτίας, καθώς έχουν ήδη βρεθεί οι πόροι για τη χρηματοδότησή του. «Πρόσφατα συναντηθήκαμε στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με τον αντιστράτηγο κ. Μάλλιο, τον αρχηγό του Σώματος, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες του νομού», σημειώνει στο «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Θεσπρωτίας Βασίλης Νάκος, ο οποίος στέκεται στην ανάγκη «άμεσης ενίσχυσης των δυνάμεων και των υποδομών μας».
Νέο κατάστημα κράτησης
«Με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων, αλλά αυξημένα μέτρα ασφαλείας», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προωθεί τη δημιουργία νέου καταστήματος κράτησης του Φιλιάτες Θεσπρωτίας. Αυτό αναμένεται να γίνει στους χώρους που στρατοπέδευε το 628 Τάγμα Πέζικού, με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κάνει λόγο για εντολή του πρωθυπουργού που στόχο έχει «να αποτελέσει τονωτική ένεση ζωής για την περιοχή» με τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας, όπου ανάμεσά τους θα υπάρχει και εξιδεικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τέλος, εξέφρασε την πίστη του ότι το νέο κατάστημα κράτησης «θα “δέσει” με την τοπική κοινωνία και τα συμφέροντά της περιοχής».
Έβρος: Ολοκαίνουργια μέσα στη «μάχη» με αλλαγές (και) στις περιπολίες
Μπορεί ο φράχτης στον Έβρο να έχει περιορίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμός τις ροές παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, ο εφησυχασμός όμως είναι κάτι απαγορευτικό. Τα κυκλώματα διακίνησης παρακολουθούν τις κινήσεις των Αρχών της χώρας μας και επιχειρούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να κάνουν τις… «χρυσές μπίζνες» τους.
Γι’ αυτό και η ΕΛ.ΑΣ. - με αιχμή του δόρατος τη Συνοριοφυλακή - ενισχύεται συνεχώς τόσο με προσωπικό όσο και μέσα, ιδίως ενόψει του καλοκαιριού που η στάθμη του ποταμού Έβρου θα πέσει και η διέλευση θα γίνει πιο εύκολη. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αγορά έξι νέων, υπερσύγχρονων πλωτών μέσων με θερμικές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, με δαπάνη ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα μέσα θα χρησιμοποιηθούν στο ποτάμιο τμήμα σε Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη, ενώ εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις δυνατότητες αποτροπής στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα πλωτά μέσα θα έχουν κινητήρες τύπου υδροτζέτ και όχι την κλασική προπέλα, που σε περιβάλλοντα όπως του συγκεκριμένου ποταμού (σ.σ. χαμηλή στάθμη νερού το καλοκαίρι, φερτά υλικά κ.ά.) αποδεικνύεται προβληματική.
Τέλος, επί τάπητος έχει τεθεί ο επανασχεδιασμός των σταθερών μπλόκων στη διαδρομή από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου όσοι -λίγοι- καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά και σίγουρα πριν φτάσουν στον προορισμό τους.
Πώς η ΕΛ.ΑΣ βάζει «μπλόκο» στους δρόμους της αλβανικής μαφίας
Reviewed by thespro.gr
on
Rating:
