Παρατήρηση μαυροκέφαλης πάπιας ή τσικνόπαπιας (Aythya fuligula) στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Αχέροντα
Η Τσικνόπαπια (Aythya fuligula) είναι μια μεσαίου μεγέθους πάπια κατάδυσης, η οποία έχει μήκος 40-47 εκατ., μήκος ουράς γύρω στα 5 εκατ. και άνοιγμα φτερών που κυμαίνεται από 67-73 εκατ., ενώ το βάρος της κυμαίνεται από 450-1000γραμ.
Οι Τσικνόπαπιες, όπως και ένα μεγάλο μέρος των αγριόπαπιων παρουσιάζουν σεξουαλικό διμορφισμό, δηλαδή υπάρχει μορφολογική διαφορά μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Τα αρσενικά σχεδόν στο σύνολο τους είναι μαύρου χρώματος, εκτός από τις περιοχές της κοιλίας και των πλευρών, οι οποίες είναι λευκές. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά και ευδιάκριτα γνωρίσματα της Τσικνόπαπιας είναι ένα λοφίο από φτερά το οποίο φέρει στο πίσω μέρος του κεφαλιού της, αποτέλεσμα του οποίου είναι σε πολλές χώρες να την αναφέρουν ως πάπια με λοφίο (τούφα). Στην περιοχή μας εμφανίζεται ως χειμερινός επισκέπτης, μεταναστευτικός.
Βασικοί εχθροί των Τσικνόπαπιων είναι τα περισσότερα από τα φτερωτά αρπακτικά όπως τα γεράκια, οι κουκουβάγιες, οι μπούφοι και οι αετοί. Βασικότερος όμως όλων, είναι η σχεδόν δραματική συρρίκνωση των πρωταρχικών βιοτόπων τους. Ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο με σχεδόν παγκόσμια έκταση.
Με βάση το Ευρωπαϊκό Καθεστώς Απειλής (European Threat Status), το Καθεστώς Διατήρησης των πουλιών καθορίζεται ως Δυσμενές ή Ευνοϊκό (Unfavourable or Favourable Conservation Status) με βασικό κριτήριο τον κίνδυνο εξαφάνισης και τα απειλούμενα είδη κατατάσσονται σε 8 κατηγορίες στην Κόκκινη Λίστα του IUCN. Σύμφωνα με την IUCN κατατάσσεται ως LC δηλαδή Least concern - Ελάχιστα Ανησυχητικά.
H μακροκέφαλη ανήκει επίσης στην κατηγορία SPEC3: Είδη που ο παγκόσμιος πληθυσμός τους δεν είναι συγκεντρωμένος στην Ευρώπη, αλλά είναι υπό δυσμενές καθεστώς διατήρησης (Unfavourable conservation status).
Παρατήρηση μαυροκέφαλης πάπιας ή τσικνόπαπιας (Aythya fuligula) στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Αχέροντα
Reviewed by thespro.gr
on
Τετάρτη, Μαρτίου 02, 2016
Rating: