Γιατί πρέπει να φοράμε κράνος και ζώνη - Του Τάσου Μώκα


Καλοκαιρινές ημέρες, ημέρες ταξιδιών , διακοπών και διασκέδασης για όλους μας. 
Ένα από τα πράγματα που βασανίζουν την ελληνική κοινωνία κατά την διάρκεια των διακοπών είναι τα πολλά οδηγικά ατυχήματα (αν και υπάρχει σαφή μείωση σε αυτά στατιστικά τα τελευταία χρόνια). 
Αυτό έχει συμβεί λόγω της καλύτερης συμπεριφοράς μας στο δρόμο ή ότι φτιάχτηκαν επιτέλους οι δρόμοι μας; 
Αυτό φυσικά δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να το αξιολογήσω, αλλά θα ήθελα να σας πω την δική μου άποψη τι μπορεί να μας συμβεί εάν πάθουμε ένα μικρό ή ένα μεγάλο ατύχημα και τι δυσκολίες μπορεί να μας επιφέρει στις γνωστικές λειτουργίες ( σκοπός μου είναι η σκέψη ). 
Ανάλογα λοιπόν από το σημείο που θα πληγούμε (εγκεφαλικές βλάβες), θα έχουμε και τις ανάλογες εκπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες. 
Ένα από τα πρώτα πράγματα που στατιστικά θα πληγεί λόγω της πρόσκρουσης (ατύχημα), είναι ο μετωπιαίος λοβός ( περιοχή του μετώπου μας), που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της συνείδησης των πράξεων των ατόμων, για την κρίση τους σχετικά με δραστηριότητες της καθημερινότητας , τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τέλος για την επίγνωση του νοήματος συγκεκριμένων λέξεων που χρησιμοποιούνται από τα άτομα. 
Βλάβη στο μετωπιαίο λοβό σημαίνει εμφάνιση προβλημάτων στην κίνηση των μελών του σώματος , την εμφάνιση εμμονών, ανικανότητα στην έκφραση της γλώσσας καθώς και μεταβολές στη διάθεση(αντιδρούν υπερβολικά, π.χ. από την χαρά πηγαίνουν πολύ γρήγορα στην λύπη και το αντίθετο) ή (δυσκολίες στην κρίση και την αναστολή). 
Τα άτομα με ΚΕΚ πέρα από τις παραπάνω δυσκολίες, μπορεί να αντιμετωπίσουν: Διαταραχές μνήμης. Διαταραχές ομιλίας. Διαταραχές προσανατολισμού. Διαταραχές φωνής (δυσφωνίες). Διαταραχές μάσησης – κατάποσης (δυσφαγία). 
Επιπλέον μπορεί να προκύψουν διάφορα ιατρικά θέματα (π.χ. επιληψία, ορμονικές δυσκολίες κ.α.) 
1. Η πλειοψηφία των ασθενών που παραμένουν σε κώμα ένα μήνα μετά από κάκωση εγκεφάλου, ή θα ανανήψουν, ή θα πεθάνουν μέσα στον πρώτο χρόνο. Η ανάνηψη συνήθως συμβαίνει εντός τριών μηνών. Ένας στους τρεις ασθενείς που δεν «ξυπνά», θα πεθάνει μέσα σ’ αυτόν τον πρώτο χρόνο. 
2. Το Τραύμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων και αναπηρίας στα νέα άτομα. 
3. Δεν παρέχουμε πρώτες βοήθειες σε άτομα που έχουν υποστεί ατύχημα μέχρι να έρθουν οι αρμόδιοι (ΕΚΑΒ κτλ), γιατί μπορεί να δημιουργήσουμε περαιτέρω δυσκολίες. 
Αυτές είναι λίγες από τις πληροφορίες που μπορώ να σας παρέχω ώστε να γίνουμε πιο σκεπτόμενοι όταν οδηγούμε.
Είμαστε υπεύθυνοι για την δική μας ζωή, αλλά όχι για τη ζωή των οικείων. 
Θα πρέπει να αναλογιστούμε την ευθύνη μας ώστε να μην καθοριστεί η ζωή τους από εμάς….!!!


 
Γιατί πρέπει να φοράμε κράνος και ζώνη - Του Τάσου Μώκα Γιατί πρέπει να φοράμε κράνος και ζώνη - Του Τάσου Μώκα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 27, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.