ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΙΤΑΛΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ


Κυρίες και κύριοι

Το food technology για το οποίο κλήθηκα σήμερα να σας μιλήσω όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα τεράστιο θέμα.

Προκειμένου να αντιληφθούμε το μέγεθος του ας επιχειρήσουμε να ανοίξουμε το οπτικό μας πεδίο όσο αυτό μας επιτρέπεται και είναι δυνατόν.

Μέχρι το 2050 τα παγκόσμια συστήματα διατροφής θα πρέπει να τροφοδοτούν με βιώσιμο και θρεπτικό τρόπο πάνω από 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους παρέχοντας παράλληλα οικονομικές ευκαιρίες τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές.

Απαιτείται ένας συστηματικός μετασχηματισμός σε μια άνευ προηγουμένου ταχύτητα και κλίμακα ταυτόχρονα η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση οδηγεί σε ανατρεπτικές τεχνολογικές καινοτομίες σε πολλούς τομείς.

Στο εγγύς μέλλον θα παρατηρήσουμε αύξηση των εναλλακτικών επιλογών ζάχαρης και πρωτεϊνών, έξυπνων και βιοδιασπώμενων τεχνολογιών συσκευασίας έξυπνων συστημάτων καλλιέργειας, ιατρικών και λειτουργικών τροφίμων βιοτεχνολογικές εξελίξεις και πολλά άλλα. Μαζί με την αυξανόμενη παγκόσμια συνείδηση για την υγιεινή διατροφή δημιουργείται η «τέλεια καταιγίδα» δηλαδή η κατάλληλη στιγμή για τη βιομηχανία τροφίμων να αναπτύξει και να προωθήσει την καινοτομία.

Το φάσμα των εξελίξεων καλύπτει καινοτομίες από το τεχνητό κρέας το «cow free burger» μέχρι το 3D PRINTING, τα drones και ρομπότ αγρότες και βέβαια την αξιοποίηση της προόδου στις γονιδιακές τεχνολογίες ήδη χρησιμοποιείται ο όρος nutritional genomics.

Το πρώτο τεχνητό burger κρέατος δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ το 2013 με κόστος 300.000 δολάρια Μέχρι όμως το 2017, το κόστος παραγωγής της ίδιας ποσότητας τεχνητού κρέατος είχε μειωθεί σε μόλις 11 δολάρια.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων επιτρέπουν την εξατομικευμένη, ακριβή και αναπαράξιμη διατροφή που περιέχει το σωστό ποσοστό θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για ένα συγκεκριμένο φύλο τρόπο ζωής ή ιατρική κατάσταση.

Προσαρμογή όχι μόνο της γεύσης αλλά της διατροφικής αξίας, βοηθώντας τους ανθρώπους να προσαρμόσουν τα τρόφιμα που ταιριάζουν με τις ανάγκες τους.

Διεθνώς παρατηρούμε έναν οργασμό δραστηριοτήτων στην αξιοποίηση πόρων για την επιτάχυνση και προώθηση των τεχνολογιών αυτών προς όφελος του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.

Στην Ελλάδα στο θέμα της καινοτομίας τροφίμων έχουμε δει εξαιρετικές ιδέες να εμφανίζονται σε διαγωνισμούς και οι οποίες κάτω υπό ορισμένες συνθήκες θα ήταν δυνατόν να παραχθούν μαζικά και να διατεθούν στο καταναλωτικό κοινό.

Για παράδειγμα έχουμε δει Τσιπούρα «ποτισμένη» με ούζο ή τσίπουρο αλλά και σαλάμι αέρος εμπλουτισμένο με πολυφαινόλες ελιάς.

Έχουμε δει ειδικού τύπου γιαούρτι το οποίο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτό το καινοτόμο προϊόν μάλιστα χρηματοδοτήσαμε ως ΔΩΔΩΝΗ σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και απέσπασε και βραβείο σε διαγωνισμό καινοτομίας.

Σε αυτό το σημείο θα έλεγε κανείς ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, με την τεράστια εκροή επιστημόνων για το εξωτερικό δεν θα υπήρχε η δυνατότητα για ανάπτυξη τέτοιων καινοτόμων μεθόδων. Εντούτοις όμως, στη χώρα μας παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υπάρχουν δομές που παράγουν έρευνα αιχμής, είναι άκρως ανταγωνιστικές και εφάμιλλες των ερευνητικών κέντρων στην Ευρώπη.

Δεδομένου ότι η έννοια τεχνολογία τροφίμων έχει χαώδεις διαστάσεις σε κάθε τομέα, από την παραγωγή μέχρι το σούπερ μάρκετ, ήτοι τον τελικό καταναλωτή, σεβόμενος το χρόνο σας, επέλεξα να σας μιλήσω σήμερα, μόνο για την τελευταία σύμπραξη της εταιρίας που εκπροσωπώ με την τεχνολογία και καινοτομία.

Στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) η Ερευνητική μονάδα Π Ρ Ω Τ Ε Ο Μ Ι Κ Η Σ στο πλαίσιο των ερευνητικών της δραστηριοτήτων με επικεφαλής τους Δόκτωρα κ. Γεώργιο Τσαγκάρη και το Δόκτωρα κ. Αθάνάσιο Αναγνωστόπουλο ανέλυσαν με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας πληθώρα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδος που παράγουν Φέτα.

Με χρήση τεχνολογιών αιχμής , ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ την καινοτόμο μοριακή μεθοδολογία , η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά τον ακριβή ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών υγρών στερεών τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Η καινοτόμα αυτή μεθοδολογία η οποία πατενταρίστηκε από το ΙΙΒΕΑΑ, είναι γνωστή ως Τροφομετρία αναφέρεται στο σύνολο των μεθόδων φασματομετρίας μάζας, που οδηγούν στην ταυτοποίηση του συνόλου των πρωτεϊνών, πεπτιδίων, μεταβολιτών, λιπιδίων και όλων των άλλων ομάδων μορίων ενός τρόφιμου τα οποία συνδυαζόμενα δημιουργούν το τροφομετρικό αποτύπωμά του.

Για να το πω πιο απλά

Αυτό είναι μοναδικό για κάθε τρόφιμο, όπως είναι και το γενετικό προφίλ DNA στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ ανέλυσαν το κατεξοχήν εθνικό μας προϊόν , την ελληνική φέτα, όπου διαπιστώθηκε ότι η φέτα ΠΟΠ από όλες τις περιοχές της χώρας περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδος τυριού παγκοσμίως.

Οι 489 αυτές πρωτεΐνες αποτελούν την ταυτότητα της ελληνικής φέτας και ανήκουν σε διάφορες ομάδες βιο-λειτουργικών πρωτεϊνών.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται πρωτεΐνες που σχετίζονται με την ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος , με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου. Ταυτοποιήθηκαν επίσης πολλές πρωτεΐνες που σχετίζονται με βιταμίνες, όπως την βιταμίνη D, που ευθύνεται για την μεταφορά ασβεστίου στα οστά, την βιταμίνη B12 υπεύθυνη για την μεταφορά και την πρόσληψη σιδήρου, καθώς και άλλων λειτουργικών ιχνοστοιχείων. Στη Ελληνική φέτα ΠΟΠ ανιχνεύθηκαν επίσης, πρωτεΐνες που συνδέονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών καθώς και πρωτεΐνες για τον μεταβολισμό της χοληστερίνης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πέραν της απόδειξης της υψηλής διατροφικής αξίας της Ελληνικής φέτας ΠΟΠ, με βάση τα ευρήματα της έρευνας αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος για την ιχνηλασιμότητα του χρησιμοποιούμενου γάλακτος, τον προσδιορισμό της ύπαρξης νοθείας σε αυτή , το διαχωρισμό της από παρεμφερή προιόντα και τελικά ,την ταυτοποίηση της προέλευσης της φέτας ως αποκλειστικά ελληνικού προιόντος ονομασίας προέλευσης . Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εργασίας αντιλαμβάνεστε ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία, την εγχώρια βιομηχανία και τους παραγωγούς μας.

Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε με την ιδιότητα της ως Νο 1 παραγωγός φέτας ΠΟΠ παγκοσμίως, συνεργάζεται με πάνω από 5.500 Έλληνες παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος ενώ η παραγόμενη φέτα ΠΟΠ εξάγεται και στις 5 ηπείρους, σε πάνω από 50 χώρες.

Στα πλαίσια αυτά η ΔΩΔΩΝΗ στηρίζει, κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την διασφάλιση της εφαρμογής του ΠΟΠ και συνακόλουθα της νομιμότητας και της ελληνικότητας της φέτας ΠΟΠ ενώ ξεκινά την συνεργασία με το ΙΙΒΕΑΑ για την εργαστηριακή ανάλυση της Φέτας ΔΩΔΩΝΗ ΠΟΠ αλλά και άλλων προϊόντων μας.

Αντίστοιχο αγώνα δίνω μαζί με αρκετούς υποστηριχτές για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Φέτας στη χώρα μας. Κάτι που σκοπό έχει την αύξηση της αξίας της φέτας ΠΟΠ, μέσα από την προστασία της τήρησης των κανονισμών παραγωγής της. Αν και με θλίβει ότι η αντίστοιχη Διεπαγγεματική Παρμεζάνας GRANA PADANO στην Ιταλία, χρονολογείται από το 1954 .

Σας ευχαριστώ

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΙΤΑΛΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε Κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΙΤΑΛΗ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 07, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.