Ραβενή Φιλιατών: Χαιρέτα μου τον πλάτανο... Δήμαρχε (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ραβενή Φιλιατών: Χαιρέτα μου τον πλάτανο... Δήμαρχε (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)


Στις 16 Οκτωβρίου, ενημερωθήκαμε από ανάρτηση του συντοπίτη και έγκριτου "βετεράνου" της δημοσιογραφίας κ. Γιάννη Τζώρτζη, με καταγωγή από τη Ραβενή Φιλιατών, για το ξήλωμα του υπεραιωνόβιου πλάτανου που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του χωρίου του.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτησή του:


Στην ανάρτησή του έσπευσε να απαντήσει ο δήμαρχος Φιλιατών κ. Παππάς:



Ομολογούμε πως και η δική μας αρχική σκέψη, ήταν πως ο πλάτανος είχε προσβληθεί από τη νόσο του μελαχρωματικού έλκους των πλατάνων και για το λόγο αυτό ξεριζώθηκε.

Αμέσως επικοινωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο Φιλιατών κ. Κατσάρη, ο οποίος μας επιβεβαίωσε πως ο πλάτανος είχε προσβληθεί από μελαχρωματικό έλκος και πως είχαν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας, ώστε να γίνει η απομάκρυνσή του.

Του ζητήσαμε να μας δώσει την αλληλογραφία με τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας και κλείσαμε ραντεβού την επόμενη ημέρα στο δημαρχείο Φιλιατών, όπου θα μας έδινε τα έγγραφα της αλληλογραφίας με το δασαρχείο.
Όπως και έγινε.

Η αλήθεια όμως που ανακαλύψαμε, παρά την προσπάθεια παραπληροφόρησής μας από τον αντιδήμαρχο και τον ίδιο τον δήμαρχο με την απάντηση του προς τον κ. Τζώρτζη, είναι εντελώς διαφορετική. 

Διαβάζοντας προσεκτικά την αίτηση του Δήμου Φιλιατών προς τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας και την απάντηση - άδεια που έδωσε η τελευταία, διαπιστώσαμε πως ουδέποτε το δασαρχείο έδωσε άδεια για το ξερίζωμα του πλατάνου, αλλά άδεια για μία απλή κλαδονομή.
Για ένα απλό κλάδεμα δηλαδή.
Αυτό άλλωστε είχε ζητήσει και η δημοτική αρχή. 
Να κλαδέψει τον πλάτανο και όχι να τον ξεριζώσει.

Η αίτηση του Δήμου Φιλιατών προς τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας

Η δημοτική αρχή Φιλιατών όμως, εντελώς αυθαίρετα και παραπλανώντας τη Διεύθυνση Δασών, χωρίς να λάβει κανένα μέτρο για τη μη μετάδοση του μελαχρωματικού έλκους (Απολύμανση των μηχανημάτων ή των εργαλείων με απολυμαντικές ουσίες τόσο πριν όσο και μετά τη χρήση τους επειδή πιθανόν κάποια από αυτά να είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν σε μολυσμένα άτομα πλατάνου. Η απολύμανση γίνεται με εμβάπτιση τους για αρκετά λεπτά σε ένα διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 1% ή μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης 50% καθώς επίσης και η σχολαστική πλύση με νερό υπό πίεση όλων των μηχανημάτων που τυχόν θα χρησιμοποιηθούν. Η καύση των προϊόντων της υλοτομίας είναι υποχρεωτική και γίνεται παρουσία του δασοφύλακα της περιοχής. Τα δασικά προϊόντα που θα προκύψουν όπως και όλα τα υπολείμματα της κλαδονομής, δεν μπορούν να μεταφερθούν και να διατεθούν για καυσόξυλα, αλλά παρουσία του δασοφύλακα της περιοχής, θα καταστραφούν με καύση), με σκαπτικό μηχάνημα ξερίζωσε τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, τον φόρτωσε σε φορτηγό και τον πέταξε σε άγνωστη περιοχή.

Επικοινωνήσαμε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας, η οποία μας επανέλαβε πως η άδεια που έδωσε στο Δήμο Φιλιατών, αφορούσε το κλάδεμα και μόνο 2 πλατάνων και όχι τη ριζική απομάκρυνσή τους και πως θα πραγματοποιηθεί από την υπηρεσία αυτοψία στο χώρο για να διαπιστωθεί το τι έπραξε η δημοτική αρχή.

Η απάντηση - άδεια της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα παραπάνω, ο δήμαρχος Φιλιατών και ο αντιδήμαρχός του, πιάστηκαν και πάλι να λένε ψέματα, κυρίως στους δημότες των Φιλιατών αλλά και στη δημοσιογραφική έρευνα και τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Είμαστε σχεδόν σίγουροι πως και αυτή τη φορά, ο Δήμος Φιλιατών, θα καταδικάσει απερίφραστα τον... εαυτό του, χωρίς να αποδοθούν ευθύνες σε κανέναν, όπως είναι η πάγια τακτική (βλέπε βιβλία στη παράνομη χωματερη).



Όπως είμαστε απόλυτα σίγουροι πως η Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας, θα πράξει τα δέοντα, ενημερώνοντας το κοινό για τα αποτελέσματα της αυτοψίας.

Υ.Γ. Ακόμα και εάν ο πλάτανος είχε ξεραθεί, θα μπορούσε να διατηρηθεί σε μία γωνιά του χωριού, ώστε οι επόμενες γενιές να μπορούν να θαυμάσουν τον παλιό υπεραιωνόβιο πλάτανο του χωριού τους και όχι να πεταχτούν σε κάποια χαράδρα, οι αναμνήσεις όσων γλέντησαν, χάρηκαν και έκλαψαν στη σκιά του.

Το τραγούδι που ακολουθεί είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους, καταδικάζουν σε ερημοποίηση τα ακριτικά χωριά:


Ραβενή Φιλιατών: Χαιρέτα μου τον πλάτανο... Δήμαρχε (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Ραβενή Φιλιατών: Χαιρέτα μου τον πλάτανο... Δήμαρχε (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2019 Rating: 5

2 σχόλια:

  1. Κύριε Αναστασίου δεν ξέρω αν γνωριζόμαστε, πιθανόν εσείς να με γνωρίζετε. Επειδή η δουλειά σας απ' ότι γνωρίζω αποτελεί λειτούργημα, ήθελα να σας παρακαλέσω να διαβάσετε την δική μου διαμαρτυρία αλλά και να σας ενημερώσω με κάθε λεπτομέρεια γύρω από το ζήτημα του πλατάνου του χωριού μας. Η διαμαρτυρία μου είναι πως φιλοξενείται στην εφημερίδα σας τέτοια κείμενα εναντίον των χωριανών μου και εμένα με χαρακτηρισμούς απαράδεκτους τη στιγμή που δεν γνωρίζετε την πραγματική αλήθεια. Είναι δυνατόν ένα χωριό ολόκληρο σε μια γενική συνέλευση 150-200 ατόμων να είμαστε όλοι ηλίθιοι; Είναι δυνατόν να είμαστε χωρίς αισθήματα για ένα μνημείο όπως ήταν για όλους μας ο πλάτανος του χωριού μας; Όλοι μας πονέσαμε, όλοι μας κλάψαμε, ιδιαίτερα οι μόνιμοι κάτοικοι όπως για παράδειγμα εγώ που έφυγα από το χωριό 12 ετών και μετά από 18 χρόνια επέστρεψα ως ιερέας του χωριού μου από το 1986. Νομίζω πως ο δικός μου πόνος που υπηρέτησα τον ποταμό Καλαμά τριάντα ολόκληρα χρόνια εκ των οποίων τα τελευταία έξι χρόνια πρόεδρος της Κίνησης για την σωτηρία του ποταμού και των πλατάνων που κάθε τόσο κάναμε ημερίδες για το μεταχρωματικό έλκος, και όλων των χωριανών είναι πολύ μεγαλύτερος από κάποιους που επισκέπτονται το χωριό μας μια φορά το χρόνο για λίγες μέρες. Οι εμπειρίες μας επίσης είναι ποιο πολλές από του κάθε ενός ξενιτεμένου. Άλλωστε στην Γ.συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η εκρίζωση του πλάτανου ήταν παρόντες πολλοί ξενιτεμένοι μας από τους οποίους ζητήσαμε να πουν τη γνώμη τους για αυτήν την ενέργεια. Δίπλα από αυτόν τον υπεραιωνόβιο πλάτανο υπήρχε κι άλλος ένας που φυτεύτηκε την δεκαετία του 1970, ο οποίος αρρώστησε από το μεταχρωματικό έλκος του πλάτανου του μεγάλου. Ίσως αν είχε εκριζωθεί νωρίτερα να γλύτωνε ο μικρός πλάτανος. Λόγω αυτών των συναισθημάτων δεν προβήκαμε στην εκρίζωση. Όλους μας πόνεσε, όλους μας πονάει αλλά όλα έχουν ένα τέλος όπως το περιβόητο Θεογέφυρο και τόσα άλλα. Επειδή λοιπόν έχουμε κι άλλους πλάτανους στο σχολείο, στη θέση σταυρός αλλά και σε όλη τη διαδρομή από τη Ραβενή ως την Βροσίνα, και στις όχθες του ποταμού Καλαμά όσοι απομείνανε, θεωρήθηκε μολυσμένος και έπρεπε να απομακρυνθεί.΄Όσο για τον κ. Δήμαρχο, από την στιγμή που πολλοί γονείς των οποίων τα παιδιά και τα εγγόνια παίζανε τις περισσότερες ώρες κάτω από τα ξερά επικίνδυνα κλαδιά του, ανησύχησε και έστειλε ένα μηχάνημα να το χρησιμοποιήσουμε όπως αποφασίσαμε στην Γ. Συνέλευση. Θα χαρώ πολύ να βρεθούμε από κοντά να σας πω ακόμα περισσότερα και για άλλα θέματα γιατί αυτός ο χώρος δεν βοηθάει τόσο. Ήθελα να καταλάβουν οι αναγνώστες σας ότι δεν επρόκειτο για έναν υγιή πλάτανο γιατί πολλοί έτσι νομίσανε και λογικά ανησύχησαν. Και όσοι θέλουν ας έρθουν να γνωρίσουν από κοντά το χωριό τη Ραβενή και θα καταλάβουν από τι επίπεδα κατοίκων αποτελείται.. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο "βετεράνος"δεν ήταν παρών στη γενική συνέλευση για να μη πληρώσει συνδρομή, η γιατί οι Ραβενιώτες του γύρισαν την πλάτη και δεν τον ψήφισαν για να πάει στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι τον προκάλεσα μέσω του αδελφού του και ιερεως του χωριού μας.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες

Από το Blogger.